ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Ewa Karlsson

Sidor: [1]
1
Östlund / Östlund
« skrivet: 2020-03-29, 15:23 »
Hej
Min farfar Verner Östlund var handelsman/köpman/grosshandlare. Han föddes 8 september 1893 i Klutmark Skellefteå lfs. Hans far var Karl Olofsson Östlund f. 1858, Klutmark, och hans mor var Anna Carolina Fahlgren f. 1862 i Sörböle.
Det sägs att han i sin ungdom, reste för att lära sig yrket, bland annat for han till Trehörningsjön 1915, när han var ca 22 år. Det sägs att han for till Tyskland, till Berlin också dit för att lära.
Verner gifte sig 1922 med Elsa Margareta Wedin f. 1903 i Älvsbyn. De fick tre barn och bodde i Klutmark
Nu har jag letat och letat i in -och utskrivningsböckerna, men jag finner ingen Verner i in- och utskrivningsböckerna mer än då till Trehörningsjön. Kan det ha varit så att prästen inte skrev in något om personen inte flyttade inom Sverige, men då borde inte alla Amerikafararna stå där som utflyttade, eller hur. Jag tror inte att Berlinresan låg efter giftermålet utan före, det är så långt som jag har letat. Är det kanske någon här i gruppen som känner till Familjen Östlund i Klutmark är jag tacksam för information. Och om någon känner till utresedatum för Berlinresan är jag också tacksam.   Ewa Karlsson

2
Fernbom / Vem var hennes föräldrar?
« skrivet: 2019-11-23, 12:50 »
Hej
Jag har länge haft en kvinna vid namn Margareta Jonsdotter Fernbom f.1685 och d. 1738 i mitt släktträd. Hon gifter sig 1712 med en man vid namn Lars Nilsson Lekenberg f. 1680 d. 1745. Han lär ha varit född i Bjurtjärn.
Jag har inte känt till Margaretas föräldrar, ej heller var i landet hon var född. Men, nyligen fick jag ett meddelande/match på MyHeritage om att Margareta Jonsdotter Fernboms föräldrar skulle vara: Jon Jonsson Kuse f. 1654 i Östloninge och död 1740 i Hallsta. Han var gift med Karin Persdotter, född i Indal år 1652 och d.1736. Det skrivs också att Margareta dog i Indal. Var Jon och Karin, Margaretas föräldrar?
Indal ligger i Västernorrland.
Om detta är fel! är jag så klart tacksam för att få klarhet i vem Margaretas föräldrar verkligen var.


Sådan här information som "bara kommer" bör man/jag var mycket försiktig med att lägga in, så länge det finns födelseböcker bör man/jag så klart använda dem.
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

3
Bureätten / Vem var Per Anundssons hustru?
« skrivet: 2019-08-27, 12:31 »
Hej
Till min stora förvåning dyker namn som Bure, Burman och Bureus upp när jag söker efter släktingar. Är förvånad över detta. Den första är Margareta Burman, f. 3 maj 1702 i Piteå. Hon var gift med Pehr Fjellström "lapparnas apostel". De får en dotter Margareta Persdotter Fjellström f. 2 februari 1727.
Det är Margareta Burman f. 1702 som leder mig till Erik Eriksson Burman, och dennes far Erik Olofsson Burman, hans far Olof Ambrosiusson Burman, dennes far Ambrosius Andersson Burman osv fram till Olof Olofsson f. omk. 1420 i Bureå, död i Bureå 6. Finns dessa män, eller är det "sagofigurer"?
Om jag istället följer Pehr Fjellströms linje, finner jag Petrus Noraeus Fjellström och dennes far Ericus Noraeus Angermannus f. 1618. Där tar det plötsligt STOP, förutom att jag vet vem Ericus N A, var gift med; Barbro Pehrsdotter, f. 1620? Men vem var hans mor??
Vem var far och mor till denne Ericus Noraeus Angermannus? På morssidan uppges en Karin Olofsdotter Drake f. 1580 i Brunflo. Hon skulle vara gift med en Ericus Michaelis Zebrozynthius. Är det en korrekt släktföljd?
Ett annat och kanske mer viktigt val för mig, blir som överskriften säger: Vem var gift med Per Anundsson, född ca 1580 i Klumben, Piteå, död Sjulnäs 19, Piteå landsfs.
Var det: Karin Persdotter f. uppskattad till mellan 1557 och 1609, dotter till Per Olofsson Bottnekarl och Margaretha Köningsdotter Kenicia. Gemensam dotter Barbro Pehrsdotter f. 1620, död i Silbojokk 1682.
Eller var det Karin Olofsdotter Burman f. 1590, död 1670. Hennes far var Olof Andersson Burman (-1603, modern var Sara Andersdotter.
Det har betydelse för vem av kvinnorna som skall ta plats i mitt träd. Jag har sett flera diskussioner kring detta ämne på nätet, men diskussionerna är äldre, 2010, 2011 så kanske det har inkommit kunskap under de år som har gått. Bureätten är ju ganska väl genomlyst nu, 2019. Jag har försökt maila denna fråga till Peter Sjölund, men jag får tillbaka mailet, - finns ingen sådan -?
Mycket tacksam för tankar, ideér, och mer kunskap. Det har varit lite av en chock att upptäcka detta med Bureätten, Är det sant eller? De flesta upplysningar jag har skrivit om ovan kommer ifrån Geni.
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson


4
Hej
Ibland blir det så tokigt på släktträden på internet, så att man inte vet om man skall skratta eller gråta. Man får matcher och jag själv är mycket noga med att kontrollera via vad som står till buds t ex kyrkböcker av olika slag. Nu senast fann jag att en man Lars Töresson gm Karin Olofsdotter (fadern sägs vara Håll Olof Andersson) i matchningen är det alltså inte Olofsdotter som anges utan Andersdotter? Vilket är det rätta, det gäller ju hela Dalarna (W). Men det blir konstigare ändå. Lars Töresson sägs vara född 1580 oklart var. Han gifter sig alltså med ovanstående kvinna född 1694 från Älvdalen, Näset. Det är en åldersskillnad på 114 år mellan makarna!
Dessutom får Karin Olofsdotter barn under åren 1628 till 1657, det är bara pojkar. Det föds flickor också, 7 st, men där anges inget födelsedatum. Självklart blir jag lite irriterad, men grundfelet är ju att det släktträdet på internet, inte kräver källhänvisning. Var i från har man fått;
1. Lars Töressons födelsedatum? Somliga anger 1600 andra 1580, jag kan inte finna honom säkert, någonstans. Reagerar man inte inför att det är 114 år mellan makarna. Någon har dessutom angivit att Lars Töressons far heter Thor Larsen och modern Sedsel NN
2. Karin Olofsdotter/Andersdotter, vilket är det rätta, patronymikonet, när fadern sägs vara Håll Olof Andersson från Älvdalen, Näset.
Jag vet inte om jag har skrivit i rätt forum. Frågan är tudelad: 1. Hur göra med källor utanför våra "säkra" källor? Strunta i dem, fast det är ju lite spännande också, det kan ju vara rätt, eller hur? Att kunna påverka de stora företagen som "håller" i släktträden på internet, är säkert inte möjligt, men någonstans borde väl man kunna klämma dit källhänvisning, så att man kan gå dit och själv se efter.
Om nu detta inlägg har hamnat fel, går det då att flytta det till rätt?
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

5
Eda / Vad står det?
« skrivet: 2019-01-20, 13:04 »
Hej
Efter en hel kväll av letande efter en Jan Nilsson, enligt Husförhörsbok; Eda AI:4 sid. 281, född 1721. Gift med Kiersti Andersdotter, enl. samma hfl född 1730. Hon dog i barnsäng 42 år gammal den 1 juni 1772, då dottern Anne föddes. Men som ni ser så står det inte Jan Nilsson utan Johan Nilsson! Jag kan inte finna en enda Jan Nilsson i denna församling. Via FamilySeach fann jag att Johan/Jans föräldrar är Nils Nilsson och Lisa Tomasdotter. Johan/Jan skall vara född enl. FS i Filipstad den 30 oktober 1719 och döpt 2 november. Så då började jag leta i Filipstad C:5 1717-1742 s. 41 och där, drogs jag ordentligt vid näsan Vaaaaa! är detta en skämt, eller? Det står Nils Nilsson och H och längre ut på raden står något som jag omöjligen kan tyda. Så var är Nils Nilsson och Lisa Tomasdotter samt deras gemensamma barn Johan/Jan födda. I Eda dödbok för år 1772 står inte Johan, inte Jan utan Jean Nilsson. Inte konstigt att släktforskning ger en huvudbry. Tacksam för all hjälp jag kan få, för att komma vidare. MVH Ewa Karlsson

6
Hej jag har kört fast! Tänkte mig att följa sönerna Nils f. 1760 (59), och Peter f. 1761 samt dottern Anna Margareta f.1764. Ölme AI:4 s 56 finns familjen på Karingerud. Fadern Peter Westmark d ä f. 1722 dör, 1792 av slag. Lämnar hustru Merta Greta Panck med vuxna barn. Hon lever fram till 1814.
Nils Westmark gifter sig med Agneta Maria Låstbom f. 1765 och som jag tror flyttar in i Karingerud, medan modern Merta Greta blir kvar i Tollerud, eller? Se Ölme AI:12 s.263 och bli vindögd, eller hur? rätt vad det är står det ett fött barn Pehr 1788, ett barn som hör till Peter Westmark d y gift med Margareta Christine f. Brand. Vems är alla barnen, 13 stycken! Sista barnet Hedvig född 1803 mister sin mor redan efter ett par månader, i vattusot. Om nu modern är Anna Greta Westmark g m mästerskrivare Carl Axell Frisell f. 1757. Sen har vi sonen Peter Westmark d y, var slår han ner sina bopålar, hovpredikant som han är?
Under denna tid som är aktuell huserade en mycket "kladdig" präst i prästgården. Död- och begravningsboken som rör slutet av 1700- talet och början av 1800-talet är förfärliga i långa stycken, lika så husförhörsböckerna. Ursäkta men man blir lite ledsen, när prästen inte vårdade sitt ämbete och ritade gubbar i död- och begravningsboken för Ölme. Han kanske var sjuk, då är det förlåtet, så klart

7
Övriga släkter - T / Töreson
« skrivet: 2018-11-13, 19:12 »
Hej
Jag söker i en faderslinje som börjar med en Olof Danielsson f.1719 i Nysund, hans far är Daniel Andersson f. 1687, och hans far Anders Larsson f. 1628. Alla från Krigsmanstorp i Nysund. Detta har jag kontrollerat, men det är efter detta som det blir konstig. Anders Larsson skall ha en far som heter Lars Töreson f. 1580. Detta är en helt obekräftat uppgift från MyHeritage. Han skall vara gift med en Karin Andersdotter vars far heter Håll-Olof Andersson från Älvdalen. Det finns inget födelsenummer på denna Karin, men Håll Olof skall vara född 1671 och död 1732. Det är ett sådant stort tidsspann mellan Lars Töresson och svärfadern. Är det någon som har kännedom om dessa personer. Jag har inte funnit någon Lars Töreson född som ovan. och hur skall man se på en födelse nere på 1500-talet
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

8
Hej
Jag har länge pappersforskat och har nu den helt klar för mig och tänkte att det kan vara bra att kontrollera denna mot några DNA test. Sagt och gjort, jag fick ut mitt mtDNA U5a1a2b och enligt Sverigeprojektet skall där finnas en kvinna Anna Jönsdotter f. 13 mars 1749 som kan kopplas till mitt mtDNA. Jag har sökt henne i böckerna och jag har funnit hennes födels och därmed hennes föräldrar Jöns Månsson och Botel Håkansdotter. När Anna föds bor familjen i Biörkaryd. Går då ivrigt till husförhörslängden, men tji, där fanns ingen familj att finna. Tyvärr finns det inget register på byarna, så det var bara till att leta och leta (som vanligt). Däremot kan jag finna andra samma familjer boendes i denna by.
Jag har letat i hs [/size]Fridlevstad AI:1 1733-1771[/b][/size][size=78%]l. Boken är uppdelad på 4 olika år och jag har letat i det spann som lilla Anna föds och vidare. Hon finns antecknad i Fridlevdstad CI:3 1696-1765 sid 507 högst upp på höger sida; Jöns Månsson och hustru Botel. Faddrarna är grannar som jag återfinner i hsl sid 102 och 103; Pär Håll, Bonda Bondesson och Swein Månsson. Men av den Annas föräldrars boende i Biörkaryd finns inget, eller är jag helt blind?? Nej har inte varit det förut! [/size]
Det märkliga är att jag inte har någon som helst koppling till Blekinge i min pappersforskning, så jag står helt frågande inför detta och vill därför följa denna kvinna. Enligt uppgift skall hon avlida 1834 oklart var.
Mycket tacksam om någon kan hjälpa mig att finna detta par, deras boende. Skall också sägas att i vigselboken Fridlevstad CI:3 samma som ovan men nu sid 37 också höger sida framgår att Jöns Månsson kommer från torpet Jacobstorp och vad denna socken heter kan jag inte utröna. Modern Botel kommer ifrån Bröestalunda?? Min önskan är ju att se på kopplingar mellan henne och de anor som finns i Berga socken i Kronoberg.

9
Rydaholm / Vad heter föräldrarna?
« skrivet: 2017-03-23, 14:09 »
Jag kom på att jag nog skrev på fel ställe, så jag tar och skriver min fråga här också, för säkerhets skull, ok


Det gäller Rydaholm C:3 (1726-1766) s.547 i bokens egen paginering skall det vara 546, födelsen står ganska långt ner på vänster sida i boken. Näst intill oläsligt, för mig! i alla fall.


Jag trodde att jag hade ett Norgespår, men nu blir jag så osäker och vänder mig till er mer säkra. I min gissning felas alltså att jag inte ser vad Lisbeths föräldrar heter i C:3 boken och att hon där är född fel år. Enligt FamilySeach skall föräldrarna heta Joen Jakobsen och Marit Jensdatter och Lisbeth själv skall vara född 4 juni 1751.
I C:3 är hon född 1757!

10
Rydaholm / Vad heter föräldrarna?
« skrivet: 2017-03-23, 13:40 »

Har jag inte någon släkttråd till Norge?


Så vad heter föräldrarna till barnet Lisbeth i Rydaholms socken. Rydaholm C:3 (1726-1766) sid 547 (Arkiv digital). Det står ganska långt ner på sidan i C:3 boken. Enligt bokens egen paginering så är det sidan 546 en vänstersida.
Jag har funnit via FamilySeach att denna Lisbeths föräldrar skall heta Joen Jacobson och Maridt Jensdatter Maehlen. Jag kan i C:3 boken urskilja att modern möjligen heter Mertia, vad fadern heter uppfattar jag inte!
Enligt mina Norska kunskaper skall denna Lisbeth vara född i Norge 4 juni 1751 utav ovan nämnda föräldrar. Men här föds en Lisbeth i Rydaholm Hjortsiö 1757. Den sist nämnda Lisbeth g. med en Jöns Persson från Rydaholm.
Jag hjärtinnerligt tacksam för hjälp i denna fråga, om jag har gjort fel så faller hela Norgesläkten och det vore tråkigt.

11
 :)  Som sagt, nu har jag försökt att få ordning på dessa makars, varsina föräldrar, deras vigsel och deras boende. Familjen ligger liksom och "skaver" och jag letar och letar men nu måste jag be om hjälp!
Det sägs att, vilket också bekräftats via pappersforskning att Anders N Gyllenberg skall vara min mm fm mm mf f.
Jag har en uppgift om en son Nils f, 1703 till honom, som borde ha hetat Andersson, men bytte tillsammans med sin bror till ett taget namn Ekström. Det är sonen Nils som är gift in i mitt träd med Stina Larsdotter Lekenberg. Hon är så vitt jag vet idag sista anan på morssidan.
Jag vågar inte påstå att Ragnilla och Anders N Gyllenberg är släkt med mig förrän jag ser det svart på vitt, eller på annat sätt får uppgiften till mig.


Är Gyllenberg ett soldat namn? Anders N Gyllenberg var dragon.

12
Varifrån kommer min ana: Ölme EI:1 (1744-1838) bild 22/s.33
Den 21 maj gifter sig Cherstin Andersdotter med soldat vid Christinehamns Compagnie Anders Rässfeldt f. 1711, boendes på Rävsala i Ölme socken. I vigselhandlingen står det var Cherstin kommer ifrån, men jag kan omöjligen se/tolka vad prästen har skrivit! Hon är född 1718 Men var? det måste jag veta om jag skall söka efter var hon är född och vilka som var hennes föräldrar. Cherstin föder en flicka 1759, en Margareta och sedan flyttar familjen igen, men vart? prästen har skrivit Bäckelid, men där finner jag dem inte!


I Ölme AI:5 (1767-1771) bild188/s. 182 under Rävsala finner jag att en son från tidigare äktenskap, på faderns sida, har tagit över fadern Anders Larssons soldatnamn, gift sig och Cherstin har flyttat till någon plats som jag inte ser vart det är någonstans! Det står längst ner på sidan och är väldigt "kladdigt" en ledtråd kan vara Sandenäs i Väse socken. Cherstins dotter Margareta Andersdotter dör där 1816. Hoppas att någon kan hjälpa mig, tackar så därför i förväg.

13
Nyed / Nyed C:11716-1727 bild 15/sid 25 AID:v8045.b15.s25
« skrivet: 2016-11-29, 12:24 »
Hej
jag undrar om det står Arfid Nilsson född 3 februari 1717, i S. Rådom. Döpt 6 dennes.


Fader Nils Andersson Moder Gunilla Andersdotter

14
08) Översättningshjälp / Vad hade min släkting gjort?
« skrivet: 2016-06-11, 12:06 »
Hej
Jag har en fråga om ett uttryck som prästen skriver under "anmärkning"


Det hela står i Svenstorp AI:4 (1841-1855) bild 63/sid 58 och gäller en man vid namn Joseph Pettersson född 1810 01 29 i Malmö. Hans hustru Anna Persdotter och barnen Hanna, Jöns, Ingar, Per och Helena.

Så här tror jag att det står: Furti caudas. equinas. accusr...t 1842
& punitus. den 14/7 1848 dömd för 2:a resan stöld och ......../


Sen ser jag inte mer vad där står förrän det står / Se utslaget /


Vilket utslag? Kan det röra sig om sprit som är utslagen eller är det något administrativt utslag?


Tacksam för hjälp med att förstå hur familjen hade det, var det elände, var det fängelse?
Ewa Karlsson

15
Språk, ord och namn / Namnbyte?
« skrivet: 2016-06-11, 11:53 »
Hej
Jag forskar just nu på min morfars fars släkt. Min morfarsfar, Lars Hansson är född i Lilla Beddinge år 1867. Hans mor dog när han var 9 år gammal. Fadern Hans Larsson stod då där med en hel drös av små barn. Han gifte om sig med en Helena Josephsdotter och det är om hennes bakgrund denna fråga gäller.
Helenas far: Joseph Pettersson är enligt husförhörsbok Svenstorp AI:4 1841-1855) bild 63, född 1810 01 29 i Malmö! Nu har jag gått igenom samtliga församlingar i Malmö: Sankt Petri fs, Caroli fs, Garnisons fs, Sankt Johannes fs, Hospitals fs och slutligen Slotts fs. Det finns inte tillstymmelse till något barn som heter Joseph Pettersson i någon av böckerna på det angivna födelsedatumet mer än, och det är en grov gissning: i Sankt Petri CII:I 1800-1856 bild 15.
anges en gosse vara född den 21 och döpt den 22. Men barnet är döpt till Josua Jungman?? Fadern heter Peter Jungman och modern heter Maria Catharina Löfström. Giftermålet mellan dessa två föräldrar finner man i Malmö Sankt Petri EI:3 1780-1847 bild 920. De vigdes den 25 november 1809.
När jag söker på dessa två personer på Familyseach får jag fram att det finns ett gift par som först får sonen Josua 1810 och sedan en dotter 1811 som döps till Anna Magdalena Jungman. Min fråga är: Har denna Josua Jungman döpt om sig till att heta Joseph Pettersson. Har jag funnit rätt far till Helena Josephsdotter född 1850 07 21 i Svenstorp CI:4 bild 42. Är Josua Jungman=Joseph Pettersson boendes i Svenstorp. Helena Josephsdotter gifter sig med enkeman Hans Larsson i Lilla Beddinge.
När det gäller Helena framgår i Lilla Beddinge AI:8 1877-1890 bild 107 att hon har varit inlagd på Hospitalet. Hur får man reda på vilket Hospital hon låg inne på, och går det att få reda på varför hon var på Hospitalet.  Tacksam för hjälp med att finna rätt linje i släkten. Ewa Karlsson

Sidor: [1]