ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ewa Karlsson

Sidor: [1]
1
Östlund / Östlund
« skrivet: 2020-03-29, 15:23 »
Hej
Min farfar Verner Östlund var handelsman/köpman/grosshandlare. Han föddes 8 september 1893 i Klutmark Skellefteå lfs. Hans far var Karl Olofsson Östlund f. 1858, Klutmark, och hans mor var Anna Carolina Fahlgren f. 1862 i Sörböle.
Det sägs att han i sin ungdom, reste för att lära sig yrket, bland annat for han till Trehörningsjön 1915, när han var ca 22 år. Det sägs att han for till Tyskland, till Berlin också dit för att lära.
Verner gifte sig 1922 med Elsa Margareta Wedin f. 1903 i Älvsbyn. De fick tre barn och bodde i Klutmark
Nu har jag letat och letat i in -och utskrivningsböckerna, men jag finner ingen Verner i in- och utskrivningsböckerna mer än då till Trehörningsjön. Kan det ha varit så att prästen inte skrev in något om personen inte flyttade inom Sverige, men då borde inte alla Amerikafararna stå där som utflyttade, eller hur. Jag tror inte att Berlinresan låg efter giftermålet utan före, det är så långt som jag har letat. Är det kanske någon här i gruppen som känner till Familjen Östlund i Klutmark är jag tacksam för information. Och om någon känner till utresedatum för Berlinresan är jag också tacksam.   Ewa Karlsson

2
Fernbom / SV: Vem var hennes föräldrar?
« skrivet: 2019-11-27, 19:20 »
Nu verkar det som om jag har svarat på fel ställe. Jag använde mig av symbolen för kuvert
Ewa Karlsson

3
Fernbom / Vem var hennes föräldrar?
« skrivet: 2019-11-23, 12:50 »
Hej
Jag har länge haft en kvinna vid namn Margareta Jonsdotter Fernbom f.1685 och d. 1738 i mitt släktträd. Hon gifter sig 1712 med en man vid namn Lars Nilsson Lekenberg f. 1680 d. 1745. Han lär ha varit född i Bjurtjärn.
Jag har inte känt till Margaretas föräldrar, ej heller var i landet hon var född. Men, nyligen fick jag ett meddelande/match på MyHeritage om att Margareta Jonsdotter Fernboms föräldrar skulle vara: Jon Jonsson Kuse f. 1654 i Östloninge och död 1740 i Hallsta. Han var gift med Karin Persdotter, född i Indal år 1652 och d.1736. Det skrivs också att Margareta dog i Indal. Var Jon och Karin, Margaretas föräldrar?
Indal ligger i Västernorrland.
Om detta är fel! är jag så klart tacksam för att få klarhet i vem Margaretas föräldrar verkligen var.


Sådan här information som "bara kommer" bör man/jag var mycket försiktig med att lägga in, så länge det finns födelseböcker bör man/jag så klart använda dem.
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

4
Bureätten / Vem var Per Anundssons hustru?
« skrivet: 2019-08-27, 12:31 »
Hej
Till min stora förvåning dyker namn som Bure, Burman och Bureus upp när jag söker efter släktingar. Är förvånad över detta. Den första är Margareta Burman, f. 3 maj 1702 i Piteå. Hon var gift med Pehr Fjellström "lapparnas apostel". De får en dotter Margareta Persdotter Fjellström f. 2 februari 1727.
Det är Margareta Burman f. 1702 som leder mig till Erik Eriksson Burman, och dennes far Erik Olofsson Burman, hans far Olof Ambrosiusson Burman, dennes far Ambrosius Andersson Burman osv fram till Olof Olofsson f. omk. 1420 i Bureå, död i Bureå 6. Finns dessa män, eller är det "sagofigurer"?
Om jag istället följer Pehr Fjellströms linje, finner jag Petrus Noraeus Fjellström och dennes far Ericus Noraeus Angermannus f. 1618. Där tar det plötsligt STOP, förutom att jag vet vem Ericus N A, var gift med; Barbro Pehrsdotter, f. 1620? Men vem var hans mor??
Vem var far och mor till denne Ericus Noraeus Angermannus? På morssidan uppges en Karin Olofsdotter Drake f. 1580 i Brunflo. Hon skulle vara gift med en Ericus Michaelis Zebrozynthius. Är det en korrekt släktföljd?
Ett annat och kanske mer viktigt val för mig, blir som överskriften säger: Vem var gift med Per Anundsson, född ca 1580 i Klumben, Piteå, död Sjulnäs 19, Piteå landsfs.
Var det: Karin Persdotter f. uppskattad till mellan 1557 och 1609, dotter till Per Olofsson Bottnekarl och Margaretha Köningsdotter Kenicia. Gemensam dotter Barbro Pehrsdotter f. 1620, död i Silbojokk 1682.
Eller var det Karin Olofsdotter Burman f. 1590, död 1670. Hennes far var Olof Andersson Burman (-1603, modern var Sara Andersdotter.
Det har betydelse för vem av kvinnorna som skall ta plats i mitt träd. Jag har sett flera diskussioner kring detta ämne på nätet, men diskussionerna är äldre, 2010, 2011 så kanske det har inkommit kunskap under de år som har gått. Bureätten är ju ganska väl genomlyst nu, 2019. Jag har försökt maila denna fråga till Peter Sjölund, men jag får tillbaka mailet, - finns ingen sådan -?
Mycket tacksam för tankar, ideér, och mer kunskap. Det har varit lite av en chock att upptäcka detta med Bureätten, Är det sant eller? De flesta upplysningar jag har skrivit om ovan kommer ifrån Geni.
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson


5
Hej
Ibland blir det så tokigt på släktträden på internet, så att man inte vet om man skall skratta eller gråta. Man får matcher och jag själv är mycket noga med att kontrollera via vad som står till buds t ex kyrkböcker av olika slag. Nu senast fann jag att en man Lars Töresson gm Karin Olofsdotter (fadern sägs vara Håll Olof Andersson) i matchningen är det alltså inte Olofsdotter som anges utan Andersdotter? Vilket är det rätta, det gäller ju hela Dalarna (W). Men det blir konstigare ändå. Lars Töresson sägs vara född 1580 oklart var. Han gifter sig alltså med ovanstående kvinna född 1694 från Älvdalen, Näset. Det är en åldersskillnad på 114 år mellan makarna!
Dessutom får Karin Olofsdotter barn under åren 1628 till 1657, det är bara pojkar. Det föds flickor också, 7 st, men där anges inget födelsedatum. Självklart blir jag lite irriterad, men grundfelet är ju att det släktträdet på internet, inte kräver källhänvisning. Var i från har man fått;
1. Lars Töressons födelsedatum? Somliga anger 1600 andra 1580, jag kan inte finna honom säkert, någonstans. Reagerar man inte inför att det är 114 år mellan makarna. Någon har dessutom angivit att Lars Töressons far heter Thor Larsen och modern Sedsel NN
2. Karin Olofsdotter/Andersdotter, vilket är det rätta, patronymikonet, när fadern sägs vara Håll Olof Andersson från Älvdalen, Näset.
Jag vet inte om jag har skrivit i rätt forum. Frågan är tudelad: 1. Hur göra med källor utanför våra "säkra" källor? Strunta i dem, fast det är ju lite spännande också, det kan ju vara rätt, eller hur? Att kunna påverka de stora företagen som "håller" i släktträden på internet, är säkert inte möjligt, men någonstans borde väl man kunna klämma dit källhänvisning, så att man kan gå dit och själv se efter.
Om nu detta inlägg har hamnat fel, går det då att flytta det till rätt?
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

6
Eda / Vad står det?
« skrivet: 2019-01-20, 13:04 »
Hej
Efter en hel kväll av letande efter en Jan Nilsson, enligt Husförhörsbok; Eda AI:4 sid. 281, född 1721. Gift med Kiersti Andersdotter, enl. samma hfl född 1730. Hon dog i barnsäng 42 år gammal den 1 juni 1772, då dottern Anne föddes. Men som ni ser så står det inte Jan Nilsson utan Johan Nilsson! Jag kan inte finna en enda Jan Nilsson i denna församling. Via FamilySeach fann jag att Johan/Jans föräldrar är Nils Nilsson och Lisa Tomasdotter. Johan/Jan skall vara född enl. FS i Filipstad den 30 oktober 1719 och döpt 2 november. Så då började jag leta i Filipstad C:5 1717-1742 s. 41 och där, drogs jag ordentligt vid näsan Vaaaaa! är detta en skämt, eller? Det står Nils Nilsson och H och längre ut på raden står något som jag omöjligen kan tyda. Så var är Nils Nilsson och Lisa Tomasdotter samt deras gemensamma barn Johan/Jan födda. I Eda dödbok för år 1772 står inte Johan, inte Jan utan Jean Nilsson. Inte konstigt att släktforskning ger en huvudbry. Tacksam för all hjälp jag kan få, för att komma vidare. MVH Ewa Karlsson

7
Hej jag har kört fast! Tänkte mig att följa sönerna Nils f. 1760 (59), och Peter f. 1761 samt dottern Anna Margareta f.1764. Ölme AI:4 s 56 finns familjen på Karingerud. Fadern Peter Westmark d ä f. 1722 dör, 1792 av slag. Lämnar hustru Merta Greta Panck med vuxna barn. Hon lever fram till 1814.
Nils Westmark gifter sig med Agneta Maria Låstbom f. 1765 och som jag tror flyttar in i Karingerud, medan modern Merta Greta blir kvar i Tollerud, eller? Se Ölme AI:12 s.263 och bli vindögd, eller hur? rätt vad det är står det ett fött barn Pehr 1788, ett barn som hör till Peter Westmark d y gift med Margareta Christine f. Brand. Vems är alla barnen, 13 stycken! Sista barnet Hedvig född 1803 mister sin mor redan efter ett par månader, i vattusot. Om nu modern är Anna Greta Westmark g m mästerskrivare Carl Axell Frisell f. 1757. Sen har vi sonen Peter Westmark d y, var slår han ner sina bopålar, hovpredikant som han är?
Under denna tid som är aktuell huserade en mycket "kladdig" präst i prästgården. Död- och begravningsboken som rör slutet av 1700- talet och början av 1800-talet är förfärliga i långa stycken, lika så husförhörsböckerna. Ursäkta men man blir lite ledsen, när prästen inte vårdade sitt ämbete och ritade gubbar i död- och begravningsboken för Ölme. Han kanske var sjuk, då är det förlåtet, så klart

8
Övriga släkter - T / Töreson
« skrivet: 2018-11-13, 19:12 »
Hej
Jag söker i en faderslinje som börjar med en Olof Danielsson f.1719 i Nysund, hans far är Daniel Andersson f. 1687, och hans far Anders Larsson f. 1628. Alla från Krigsmanstorp i Nysund. Detta har jag kontrollerat, men det är efter detta som det blir konstig. Anders Larsson skall ha en far som heter Lars Töreson f. 1580. Detta är en helt obekräftat uppgift från MyHeritage. Han skall vara gift med en Karin Andersdotter vars far heter Håll-Olof Andersson från Älvdalen. Det finns inget födelsenummer på denna Karin, men Håll Olof skall vara född 1671 och död 1732. Det är ett sådant stort tidsspann mellan Lars Töresson och svärfadern. Är det någon som har kännedom om dessa personer. Jag har inte funnit någon Lars Töreson född som ovan. och hur skall man se på en födelse nere på 1500-talet
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

9
Hej
Jag har länge pappersforskat och har nu den helt klar för mig och tänkte att det kan vara bra att kontrollera denna mot några DNA test. Sagt och gjort, jag fick ut mitt mtDNA U5a1a2b och enligt Sverigeprojektet skall där finnas en kvinna Anna Jönsdotter f. 13 mars 1749 som kan kopplas till mitt mtDNA. Jag har sökt henne i böckerna och jag har funnit hennes födels och därmed hennes föräldrar Jöns Månsson och Botel Håkansdotter. När Anna föds bor familjen i Biörkaryd. Går då ivrigt till husförhörslängden, men tji, där fanns ingen familj att finna. Tyvärr finns det inget register på byarna, så det var bara till att leta och leta (som vanligt). Däremot kan jag finna andra samma familjer boendes i denna by.
Jag har letat i hs [/size]Fridlevstad AI:1 1733-1771[/b][/size][size=78%]l. Boken är uppdelad på 4 olika år och jag har letat i det spann som lilla Anna föds och vidare. Hon finns antecknad i Fridlevdstad CI:3 1696-1765 sid 507 högst upp på höger sida; Jöns Månsson och hustru Botel. Faddrarna är grannar som jag återfinner i hsl sid 102 och 103; Pär Håll, Bonda Bondesson och Swein Månsson. Men av den Annas föräldrars boende i Biörkaryd finns inget, eller är jag helt blind?? Nej har inte varit det förut! [/size]
Det märkliga är att jag inte har någon som helst koppling till Blekinge i min pappersforskning, så jag står helt frågande inför detta och vill därför följa denna kvinna. Enligt uppgift skall hon avlida 1834 oklart var.
Mycket tacksam om någon kan hjälpa mig att finna detta par, deras boende. Skall också sägas att i vigselboken Fridlevstad CI:3 samma som ovan men nu sid 37 också höger sida framgår att Jöns Månsson kommer från torpet Jacobstorp och vad denna socken heter kan jag inte utröna. Modern Botel kommer ifrån Bröestalunda?? Min önskan är ju att se på kopplingar mellan henne och de anor som finns i Berga socken i Kronoberg.

10
Visnums-Kil / SV: Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 33 sid 53
« skrivet: 2017-03-23, 14:23 »
Kul tråd vi hade!
Jag tror att det är nyttigt med släktforskning, nyttigt för hjärnan alltså.
Ewa

11
Visnums-Kil / SV: Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 36 s. 59
« skrivet: 2017-03-23, 14:18 »
Tack för hjälpen
Ewa

12
Språk, ord och namn / SV: Namnbyte?
« skrivet: 2017-03-23, 14:15 »
Tack för ditt nedlagda arbete. Ibland så vill man bara för säkerhets skull kontrollera sitt arbete med ett par mer erfarna ögon.
Tack
Ewa

13
Nyed / SV: Nyed C:11716-1727 bild 15/sid 25 AID:v8045.b15.s25
« skrivet: 2017-03-23, 14:12 »
tack för hjälpen
Ewa

14
Rydaholm / Vad heter föräldrarna?
« skrivet: 2017-03-23, 14:09 »
Jag kom på att jag nog skrev på fel ställe, så jag tar och skriver min fråga här också, för säkerhets skull, ok


Det gäller Rydaholm C:3 (1726-1766) s.547 i bokens egen paginering skall det vara 546, födelsen står ganska långt ner på vänster sida i boken. Näst intill oläsligt, för mig! i alla fall.


Jag trodde att jag hade ett Norgespår, men nu blir jag så osäker och vänder mig till er mer säkra. I min gissning felas alltså att jag inte ser vad Lisbeths föräldrar heter i C:3 boken och att hon där är född fel år. Enligt FamilySeach skall föräldrarna heta Joen Jakobsen och Marit Jensdatter och Lisbeth själv skall vara född 4 juni 1751.
I C:3 är hon född 1757!

15
Rydaholm / Vad heter föräldrarna?
« skrivet: 2017-03-23, 13:40 »

Har jag inte någon släkttråd till Norge?


Så vad heter föräldrarna till barnet Lisbeth i Rydaholms socken. Rydaholm C:3 (1726-1766) sid 547 (Arkiv digital). Det står ganska långt ner på sidan i C:3 boken. Enligt bokens egen paginering så är det sidan 546 en vänstersida.
Jag har funnit via FamilySeach att denna Lisbeths föräldrar skall heta Joen Jacobson och Maridt Jensdatter Maehlen. Jag kan i C:3 boken urskilja att modern möjligen heter Mertia, vad fadern heter uppfattar jag inte!
Enligt mina Norska kunskaper skall denna Lisbeth vara född i Norge 4 juni 1751 utav ovan nämnda föräldrar. Men här föds en Lisbeth i Rydaholm Hjortsiö 1757. Den sist nämnda Lisbeth g. med en Jöns Persson från Rydaholm.
Jag hjärtinnerligt tacksam för hjälp i denna fråga, om jag har gjort fel så faller hela Norgesläkten och det vore tråkigt.

16
 :)  Som sagt, nu har jag försökt att få ordning på dessa makars, varsina föräldrar, deras vigsel och deras boende. Familjen ligger liksom och "skaver" och jag letar och letar men nu måste jag be om hjälp!
Det sägs att, vilket också bekräftats via pappersforskning att Anders N Gyllenberg skall vara min mm fm mm mf f.
Jag har en uppgift om en son Nils f, 1703 till honom, som borde ha hetat Andersson, men bytte tillsammans med sin bror till ett taget namn Ekström. Det är sonen Nils som är gift in i mitt träd med Stina Larsdotter Lekenberg. Hon är så vitt jag vet idag sista anan på morssidan.
Jag vågar inte påstå att Ragnilla och Anders N Gyllenberg är släkt med mig förrän jag ser det svart på vitt, eller på annat sätt får uppgiften till mig.


Är Gyllenberg ett soldat namn? Anders N Gyllenberg var dragon.

17
Varifrån kommer min ana: Ölme EI:1 (1744-1838) bild 22/s.33
Den 21 maj gifter sig Cherstin Andersdotter med soldat vid Christinehamns Compagnie Anders Rässfeldt f. 1711, boendes på Rävsala i Ölme socken. I vigselhandlingen står det var Cherstin kommer ifrån, men jag kan omöjligen se/tolka vad prästen har skrivit! Hon är född 1718 Men var? det måste jag veta om jag skall söka efter var hon är född och vilka som var hennes föräldrar. Cherstin föder en flicka 1759, en Margareta och sedan flyttar familjen igen, men vart? prästen har skrivit Bäckelid, men där finner jag dem inte!


I Ölme AI:5 (1767-1771) bild188/s. 182 under Rävsala finner jag att en son från tidigare äktenskap, på faderns sida, har tagit över fadern Anders Larssons soldatnamn, gift sig och Cherstin har flyttat till någon plats som jag inte ser vart det är någonstans! Det står längst ner på sidan och är väldigt "kladdigt" en ledtråd kan vara Sandenäs i Väse socken. Cherstins dotter Margareta Andersdotter dör där 1816. Hoppas att någon kan hjälpa mig, tackar så därför i förväg.

18
Nyed / Nyed C:11716-1727 bild 15/sid 25 AID:v8045.b15.s25
« skrivet: 2016-11-29, 12:24 »
Hej
jag undrar om det står Arfid Nilsson född 3 februari 1717, i S. Rådom. Döpt 6 dennes.


Fader Nils Andersson Moder Gunilla Andersdotter

19
08) Översättningshjälp / Vad hade min släkting gjort?
« skrivet: 2016-06-11, 12:06 »
Hej
Jag har en fråga om ett uttryck som prästen skriver under "anmärkning"


Det hela står i Svenstorp AI:4 (1841-1855) bild 63/sid 58 och gäller en man vid namn Joseph Pettersson född 1810 01 29 i Malmö. Hans hustru Anna Persdotter och barnen Hanna, Jöns, Ingar, Per och Helena.

Så här tror jag att det står: Furti caudas. equinas. accusr...t 1842
& punitus. den 14/7 1848 dömd för 2:a resan stöld och ......../


Sen ser jag inte mer vad där står förrän det står / Se utslaget /


Vilket utslag? Kan det röra sig om sprit som är utslagen eller är det något administrativt utslag?


Tacksam för hjälp med att förstå hur familjen hade det, var det elände, var det fängelse?
Ewa Karlsson

20
Språk, ord och namn / Namnbyte?
« skrivet: 2016-06-11, 11:53 »
Hej
Jag forskar just nu på min morfars fars släkt. Min morfarsfar, Lars Hansson är född i Lilla Beddinge år 1867. Hans mor dog när han var 9 år gammal. Fadern Hans Larsson stod då där med en hel drös av små barn. Han gifte om sig med en Helena Josephsdotter och det är om hennes bakgrund denna fråga gäller.
Helenas far: Joseph Pettersson är enligt husförhörsbok Svenstorp AI:4 1841-1855) bild 63, född 1810 01 29 i Malmö! Nu har jag gått igenom samtliga församlingar i Malmö: Sankt Petri fs, Caroli fs, Garnisons fs, Sankt Johannes fs, Hospitals fs och slutligen Slotts fs. Det finns inte tillstymmelse till något barn som heter Joseph Pettersson i någon av böckerna på det angivna födelsedatumet mer än, och det är en grov gissning: i Sankt Petri CII:I 1800-1856 bild 15.
anges en gosse vara född den 21 och döpt den 22. Men barnet är döpt till Josua Jungman?? Fadern heter Peter Jungman och modern heter Maria Catharina Löfström. Giftermålet mellan dessa två föräldrar finner man i Malmö Sankt Petri EI:3 1780-1847 bild 920. De vigdes den 25 november 1809.
När jag söker på dessa två personer på Familyseach får jag fram att det finns ett gift par som först får sonen Josua 1810 och sedan en dotter 1811 som döps till Anna Magdalena Jungman. Min fråga är: Har denna Josua Jungman döpt om sig till att heta Joseph Pettersson. Har jag funnit rätt far till Helena Josephsdotter född 1850 07 21 i Svenstorp CI:4 bild 42. Är Josua Jungman=Joseph Pettersson boendes i Svenstorp. Helena Josephsdotter gifter sig med enkeman Hans Larsson i Lilla Beddinge.
När det gäller Helena framgår i Lilla Beddinge AI:8 1877-1890 bild 107 att hon har varit inlagd på Hospitalet. Hur får man reda på vilket Hospital hon låg inne på, och går det att få reda på varför hon var på Hospitalet.  Tacksam för hjälp med att finna rätt linje i släkten. Ewa Karlsson

21
Norrbyås / Norrbyås
« skrivet: 2015-04-13, 19:42 »
Tack till både Alf och Maud!
Jag uppfattade den uppgift jag fått om Kierstins dopplats som om det varit, inte en församling utan en by eller ett boställe. När det gäller att skriva under Norrbyås, fick jag ett meddelande om att - inga fler inlägg fick göras - Kanske bara tillfälligt avbrott, inte vet jag, men envis som jag är så gick jag så klart vidare, utanför boxen och jag finner självklart både Kierstins och Nils födelse. Nils är född i Ö Färnebo 1703.
 
Det är trösterikt med förstående, människor
Tack än en gång
Ewa Karlsson

22
Norrbyås / Norrbyås
« skrivet: 2015-04-13, 16:36 »
Hej
Eftersom jag inte känner till i vilken församling som Norrbyås ligger, och möjligheten att ställa frågor kring Norrbyås församling är stängd, så får jag chansa och se om någon kan förbarma sig över min fråga.
Jag sitter här med information kring en flicka, Kierstin Andersdotter, hon döptes den 7 maj 1727, hennes föräldrar sägs vara Anders Nilsson Gyllenberg och Ragnilla Nilsdotter. Deras ursprung är oklara. Dessa föräldrar uppges också vara föräldrar till en Nils Ekström f. 1703. Ekström är ett taget namn och Nils borde ha hetat Andersson, men han och hans två bröder hette Nilsson och bytte till Ekström någon gång under 1730-talet. Nils är gruvfogde och gift med Stina Larsdotter Lekenberg f.1715
 
Är detta fullständigt galna uppgifter? Och i vilken församling skall jag leta i om jag skall finna dessa föräldrar, boendes, i alla fall när flickan föddes i Norrbyås.
Ewa Karlsson

23
Väse / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2015
« skrivet: 2015-03-08, 16:25 »
Tack Gunnar
Detta hade jag då inte lyckats klura ut av de krumelurerna. Tur att det finns de som kan! Men övning ger färdighet, eller hur?
Men vad betyder, inte för att det har någon större betydelse, men vad menas med Vimyren (=Backa) eller Stocken (=Hallanda) är det alltså äldre benämningar eller är det yngre benämningar.
När jag bodde i Glumserud ett par år, så hörde jag inte talas om dessa ord men det kan ju betyda att Glumserud inte ligger i närheten av dessa platser.
 
Tack än en gång
Ewa Karlsson

24
Väse / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2015
« skrivet: 2015-03-08, 16:13 »
Tack Karin
Va duktig du är! jag fick inte ihop något som liknade något.
Jag har aldrig hört talas om dessa namn, men du har säkert alldeles rätt. Undrars om man kan få tag i en karta för att se var det låg eller kanske fortfarande ligger. Jag har själv bott i Glumserud ett par år, så jag hittar till viss del ganska bra i dessa trakter. Men kanske ligger det inte alls i närheten!
 
Men hur kommer jag i kontakt med Värmlandsrötter? är det en släktforskarförening? Allt som kan hjälpa mig och kartlägga min mormors anor är intressant. Jag prövar med att gå ut på Googel så får jag se vart jag hamnar!  
Tack än en gång

25
Väse / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2015
« skrivet: 2015-03-08, 11:26 »
Hej
Jag behöver hjälp med att tyda två stycken plats ord. Platser i Väse socken, platserna bör ha funnits i slutet av 1600-talet.  
 
Krumelurerna står i: Väse CI:2 sid.84 (vigselbok) vigseln tycks ske någon gång i oktober, oklart om det är den 7:de. men året är 1700.  
Det är paret: Nils Jönsson i.................. och
              Lisken Olofsdotter i..............
 
I samma bok, fast i födelseboken, finns de på sidan 167, då de får sin son Olof, men de tidigare platsangivelserna har nu blivit till deras egen hemvist antar jag och vilken är den? Jag kan se att de för faddrarnas del bl a står Silkesta.  
 
Tacksam för hjälp
Ewa Karlsson

26
Visnums-Kil / Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 33 sid 53
« skrivet: 2015-02-23, 12:06 »
Hej
Absolut inte! Duvorna får vänta!
 
Nya tag och så hjälper vi varandra, det är mycket bättre, tycker jag! Det tror jag Kristina tycker också, eller hur?
Ewa

27
Visnums-Kil / Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 33 sid 53
« skrivet: 2015-02-22, 13:01 »
Jo, jag har nog uppmärksammat detta, det är lätt att göra misstag när generationerna växlar mellan Bengt Svensson och Sven Bengtsson, Bengt Svensson osv i all evinnerlighet. Fantasin när det gällde namn tycks ha följt ett mycket strikt mönster. Det är inte första gången jag möts av detta: Anders Larsson, Lars Andersson och Anders Larsson också det i all evighet ner i generationerna. Jag har börjat färglägga generationerna för att få en viss koll.  
 
Bengt Svensson begravs precis som du skriver i april 1744, 55 år gammal.  
 
Det som däremot är ett bekymmer, är att finna rätt Bengt i födelseboken och rätt Sigri i födelseboken. Jag har funnit en Bengt född 1690 Visnum Kil C:1 s. 7 och det stämmer med fadersnamnet Swens son.  
Sigri däremot tycks inte vara född i Visnum Kil utan i Visnum, och då i C:1 s. 101. Då är vi nere på 1702. I husförhörsböcker anges hon vara född både 1709 och 1711. Jag har inte funnit någon Sigri med fader Pähr förrän sidan 101. Hon är född i Skogan. Om det är rätt Sigri är hon 54 år gammal när hon föder sitt sista barn??
 
Sen har vi giftermålet mellan Måns Jönsson f, 1716 C:2 s. 57, även han från Visnum i Jonsbohl, och Sigri Pährsdotter. Jag finner dem inte i Visnum eller i Visnum Kil. Detta par får sitt första barn Stina 7 mars 1746. Barnet är enligt prästen att betrakta som äkta, så någonstans har de gift sig, men var?  
 
MvH Ewa Karlsson

28
Visnums-Kil / Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 33 sid 53
« skrivet: 2015-02-21, 14:50 »
Tack Lars
Ja, släktforskningen är som ett gift och man har svårt att slita sig. Tack för dina ändringar. Det låter väldigt spännande, skulle det kunna vara så att de levde i ett syndigt förhållande, att de kanske har gömt sig! Till dess att det var möjligt att gifta sig.
Prästerna skickade ju så kallade avier, när personer lämnade socknen. Så det var väl inte så lätt att bara flytta på sig. Man skulle ju kunna tänka sig att de for iväg och gifte sig någon annan stans, eller? Och sagt att de tappat sina avier! Nej nu far nog fantasin iväg med mig riktigt ordentligt.  
Men, tänk att det alltid blir så spännande! Just nu har jag dessutom uppdagat att en annan ana har blivit mördad enligt Härads rättsprotokoll. Så nu har jag fullt upp med att sortera intrycken och läsa protokollet. Det är inte lätt, men jag skall ivrigt göra ett försök. Det är den tyska skrivstilen, är inte riktigt vän med den än. Den dagstidning som fanns på denna tid då mordet begicks var; Carlstads Wecko-tidning, den hade tyvärr uppehåll i sin utgivning mellan åren 1796-1800 och mordet skedde 1797.  
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

29
Visnums-Kil / Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 33 sid 53
« skrivet: 2015-02-20, 12:25 »
Tack Lars
Så skönt att även andra kan tycka att det blir lite knepigt när prästen sväller ut i egna små krumbukter. Ja, då var det inte så himla konstigt att jag inte hittade, men jag är inte tillräckligt bra på detta än, så att jag säkert känner nästa drag för att komma vidare, men med övning, stöd och hjälp lär jag mig var dag.
 
Så vart man än i världen vänder sig så får man alltid stöd och uppmuntran från duktiga människor på Rötters forum.
Tack än en gång
Ewa Karlsson

30
Visnums-Kil / Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 33 sid 53
« skrivet: 2015-02-19, 16:55 »
Hej
Jag vet inte vad det är med mig och denna präst. Jag brukar inte ha så stora problem med att läsa, men denna präst i Visnum Kil är, i alla fall för mig svår. Han har liksom egna små bokstäver, tycks det som. Men ni som är experter på knepig text kanske kan hjälpa mig igen.
Jag ser att det står: Enkomannen Bengt Svensson och pigan Sigrid Parsdotter blir vigda den 29 april 1734? eller?
Var kommer mannen ifrån?
Var kommer kvinnan ifrån?
Och var bosätter de sig? De får en gemensam son Sven Bengtsson 2 nov 1735 Visnum Kil C:1 (1688-1743) bild 108 s.207
Jag har gått igenom hela Visnum Kil AI:1, sida för sida och finner ingen Bengt Svensson med h. Sigri, men kanske någon av er kan hjälpa mig, jag skulle bli så tacksam.  
MvH
Ewa Karlsson

31
Visnums-Kil / Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 36 s. 59
« skrivet: 2015-02-13, 19:28 »
Hej  
 
Tack så mycket till er båda, Kenneth och Irene
 
Det är så självklart, nu när jag ser på krumelurerna. Det är klart att det står Näs! Vad skulle det annars stå?
Mvh
Ewa Karlsson

32
Fogelberg / Fogelberg
« skrivet: 2015-02-13, 19:09 »
Tack å tack, vilket arbete du har gjort!
 
Jag skall kontrollera med mitt bibliotek, man kan ju låna fjärrlåna
 
Nu känner jag mig lugn, och kan börja sortera och koncentrera mig på det jag skall. Skriva ner allt och få till det så att det går att följa kvinnorna på min mormors farfars. Jag landar mjukt och säkert i Ljunggården, så småningom.
 
Tack än en gång
Ewa Karlsson

33
Fogelberg / Fogelberg
« skrivet: 2015-02-13, 14:13 »
Hej och tack för ditt svar.
Du förstår jag är ute efter en kvinna vid namn Greta Pettersdotter som skall vara född 1717. Hon gifter sig med en Bengt Hansson den 14 november 1742 och får en dotter Caisa Bengtsdotter (min mormors farfars morfars mor). Bengt och Greta får flera barn. Men vad händer mellan husförhörsbok AI:1 och husförhörsbok AI:2??
 
Jag ser bara detta nygifta par ensamma vid ett tillfälle, boendes hemma hos Bengts föräldrar i Rosendal Visnum Kil AI:1 s. 164.  
I AI:2 återfinner jag Greta Pettersdotter som hustru till Ferdinand Nilsson f. 16 november 1713 Visnum Kil C:1 s.103. Hans far är Nils Isaacsson med hustru Karin. Det ser ut som om paret bor på Färingetorpet.  
 
Men Greta Pettersdotter, kan hon vara dotter till regementspastorn vi tidigare talade om, Petter Fogelberg?
 
Och den där boken du talar om, den verkar innehålla mängder av kunskap var är den möjlig att återfinna? Bokbörsen kanske?
Jag skall söka efter Greta Pettersdotter i Färgelanda socken. Kanske är hon född där och maken Bengt, han kanske dog och hon gifte om sig med Ferdinand Nilsson.  
Familjestrukturerna förr var minst sagt lika komplicerade som dagens, eller hur? Men då var det mest för överlevnadens skull.  
Men roligt är det att nysta, som sagt ibland behöver man en knuff, för att komma vidare.  
 
Om du vet något, kanske finns det information i Karlstads stifts Herdaminne
 
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

34
Visnums-Kil / Visnum Kil EI:1 1706-1798 bild 36 s. 59
« skrivet: 2015-02-13, 13:08 »
Hej
Jag försöker reda ut min mormors farfars morfars mors bakgrund. Hon hette Caisa Bengtsdotter f. 26 juni 1750. Jag har fått hjälp med att finna ut hennes föräldrar Bengt Hansson och Greta Persdotter. Detta par gifter sig den 14 november 1742 det står i  
Visnum Kil EI:1 s. Så långt är allt gott och väl, men var bor de? när de gifter sig? Vad är det för krumelurer. Är det ett N eller ett enkel V, sen kan jag uppfatta ett litet ö (kanske). Prästen skriver November med ett vanligt N. När jag ser efter i husförhörslängden finner i alla fall jag ingenting i registret som liknar dessa krumelurer. Ni som är skickliga på att tyda, kan säkert hjälpa mig.  
Om jag vet var de bor, så blir det naturligtvis lättare att finna dem som familj.  
Jag hoppas
MvH
Ewa Karlsson

35
Fogelberg / Fogelberg
« skrivet: 2015-02-12, 16:33 »
Hej
Frågeställning:  
Vad hette Regementspastorn Petter Fogelbergs och madame Birgitta Wallengreens barn?  
fött: i Västra Torpa 8 oktober 1717 enligt Visnum C:2 bild 36 sid.63. Prästen har inte skrivit dit något namn? Min förhoppning är att det är Greta Pettersdotter/Persdotter. Denna kvinna gifter sig sedan med en man vid namn Bengt Hansson och de får en gemensam dotter Catharina Bengtsdotter född 1750. Detta enligt Visnum Kil C:2 sid 27. Bengt Hansson och Greta Persdotter bor på Rosendal i Visnum Kil.  
 
Det finns inga husförhörsböcker i Visnum förrän 1733, därför kan jag inte kontrollera. Kanske känner någon till denna familj, eller kan ge mig ett tips. jag har gått igenom ovan text och jag finner ingen från Värmland.  
MvH
Ewa Karlsson

36
Nysund / Äldre inlägg (arkiv) till 27 augusti, 2015
« skrivet: 2015-02-12, 14:40 »
Hej
Frågeställning: Var är han född? i vilken socken, församling?
 
Jag söker en man som heter Abraham Andersson f. 15 januari 1707 och d. 25 augusti 1787.  
Gifter sig 1 januari 1735 med Kjerstin Hindricksdotter Nysund C:2 bild 177 sid 172
Abraham dör 25 augusti 1787: Nysund C:4 bild 218
 
Däremellan nämns han i födelse- och dopböcker när hans 7 barn föds mellan åren 1735-1758.
 
Hur jag än letar i Nysund C:2 finner jag honom inte! Jag har tittat åren runt ikring 1707 och jag har tittat i angränsande socknar som Visnum, Karlskoga, Edsberg.  
 
Är det någon som har någon idé
MvH Ewa Karlsson

37
Lekenberg / Lekenberg
« skrivet: 2015-02-03, 14:52 »
Hej
Nu vill jag tacka alla vänliga Röttervänner för den hjälp jag har fått. Det har varit till stor hjälp. Ibland behöver man bara en liten knuff, så kommer man vidare. Ibland är det även så att man måste göra halt, för vi kan inte få mer hjälp, eftersom somliga böcker inte finns eller finns men inte är fotograferade av AD.  
 
Jag har också varit ute och surfat runt på internet och på FamilySearch. Ingen av dessa har kommit längre än vi tillsammans, så tack nu är jag helnöjd.
MvH
Ewa Karlsson

38
Fernbom / Fernbom
« skrivet: 2015-02-02, 17:59 »
Hej
Jag vill tacka Elisabeth Thorsell och Christina Weigel för den hjälp jag fått angående mina gamla anor.
Tack, nu kan jag gå ett stycke till och leta vidare.
Ewa Karlsson

39
Fernbom / Fernbom
« skrivet: 2015-02-02, 14:06 »
Hej  
Jag söker hjälp rörande ett släktnamn som möjligen, eller ganska troligt i den Värmländska bergslagen. Kvinnan är min mormors farmors mormors mormors mor och hon heter: Margareta Jonsdotter Fernbom. Hon är gift med Lars Nilsson Lekenberg även han är trolig att finna i den Värmländska bergslagen. De har en gemensam dotter Stina Larsdotter Lekenberg.
Stina Larsdotter Lekenberg var född 1714 eller 1715 lite oklart. Hon gifter sig så småningom med den välkända gruvfogden Nils Ekström f.1703 d.1782 familjen bebodde Persbergs herrgård 1755-1765. Men som sagt det är främst Margareta Jonsdotter Fernbom jag söker information om, annars tar min röda tråd på kvinnosidan slut!
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

40
Lekenberg / Lekenberg
« skrivet: 2015-02-02, 12:47 »
Hej
Jag forskar på min mormors farmors sida och har kanske kommit till vägs ände. Den sista i raden är en man och en kvinna vid namn
Lars Nilsson Lekenberg och hans hustru Margareta Jonsdotter Fernbom.
Man kan möjligen finna dem i den Värmländska bergslagen. Det omnämns på Ancestry att Margareta kan vara född 1650. Det jag säkert vet är att de har en dotter vid namn Stina Larsdotter Lekenberg f. 1714 eller 1715
 
Undrar om någon kan hjälpa mig med att finna makarnas födelsedata och bostadsort
 
Med vänlig hälsning  
Ewa Karlsson

41
Hej
Jag vill tacka Er alla; Tomas, Gunnar, Rune och Åke för alla era otroligt kunniga och erfarna tips! Det här kommer jag långt på, sanna mina ord.
Det skall sägas att Erik Persson, Lars Johan Andersson samt Lars Peter Kron är alla nära släktingar till min mormor. Nu vet jag hur jag skall kunna ta mig fram till den absolut rätta gården. Lars Johan Andersson, min mormors far flyttade till Kristinehamn och köpte huset Springhill, där han dog i Spanska sjukan, makan Anna Sofia Kron levde ett långt liv efter honom. Tyvärr hade hon gått bort före det att jag kom till världen. Huset övertas alltså av min mormors mors bror, därefter kommer, som jag tror en son till Peter, nämligen Otto Kron. Så huset vandrade från farssidan över till morssidan. Jag skall genast gå till Hitta.se för nu vet jag vad huset heter
 
Ja, än en gång vill jag tacka er alla för fantastiska råd.
Ewa Karlsson

42
Hej och kanske anmäler jag denna fråga på fel ställe, men jag fann inget lämpligare.
 
Jag försöker bringa lite ordning i vilka som har bott i en viss gård i en viss by.
Byn och gården har samma namn: Ljunggården i Visnum församling, i Värmlands län.  
Jag har en bild på gården och utanför på gårdstunet står mina släktingar. I husförhörslängder kan jag se att min mormors far, Lars Johan Andersson står som eg. Så även hans far Anders Larsson står som eg. med namnet Ljunggården som överskrift, men det finns minst 7 gårdar till som prästen har betraktat som Ljunggården. Det finns inget nr eller någon annan beteckning på de enskilda Ljunggårdarna. Det är en by, och i byn finns flera hushåll och de klumpas ihop av prästen. Det skall sägas att Anders Larsson blev måg i gården, han kom från Nolgården till att börja med. Svärfadern Erik Pettersson (Persson) lämnade över ägarskapet till svärsonen, Anders Larsson.  
 
Det kanske är en korkad idé att följa ägarna på detta sätt, alltså via husförhörslängderna!
 
Finns det någon som kan svara på om det finns någon lite mer enkel lösning på mina forskningsönskemål. Frågan jag vill reda ut är:
Vilka familjer har bott i gården Ljunggården som ligger i byn Ljunggården i Visnums församling, i Värmlands län. Om jag får klart för mig vilka som har ägt och brukat jorden, kan jag också säkert veta om vi är släkt. Den sista ägaren hette Otto Kron gift med en Mia.  
 
Jag åkte själv dit, för att reda ut frågan. Jag ställde frågan till en äldre man som gick på vägen: Var ligger Ljunggården? Han höjde sina bägge armar och liksom omfamnade hela byn.  
 
Vart skall jag vända mig för att få klarhet i gårdens ägare?
 
Mycket tacksam för kunskap om hur jag skall gå vidare, eller skall jag helt enkelt lägga ner projektet?
 
Ewa Karlsson

43
Våmhus / Våmhus
« skrivet: 2014-11-30, 11:44 »
Hej
Jag är släkt med Hed Hans Hansson f 1824 och Lok Anna Jonsdotter f 1824 från Heden i Våmhus. Min farmors mor var dotter till tidigare nämnda par. Min farmors mor Hed Anna var hårkulla, men tyvärr finns ingenting kvar av hennes verk.  
Jag har forskat en del kring min släkt i Dalarna och funnit att somliga inte var döpta. Som exempel kan nämnas att min farmors mor Hed Anna inte fick lämna sin hemförsamling förrän hon hade döpts och konfirmerats i Svenska kyrkan vid 24 års ålder. Hon skulle till Reval i Ryssland.  
Jag blev intresserad av den oerhörda konflikt som uppstod mellan Svenska kyrkan och Baptistförsamlingens medlemmar och surfade runt på nätet och fann en sida som heter charlietheswede och i den berättelsen fann jag namn jag känner igen.
Det rörde sig om en familj där fadern hette Erik Storhans Erik Larsson f. 18130716 och hans hustru Hed Anna Andersdotter f.18291017. Denna Hed Annas mor var Krång Anna Hansdotter. Den resande familjen kom från Limbeck. Deras barn var Ann, Lars och Kristina. Familjen samt många andra skulle tillsammans går till Hallen i Jämtland. Resan gick av stapeln i mars 1859 och man flydde för sin tros skull. Med i sällskapet fanns även en Lok Jon. Personer med det namnet är det fullt av i min släkt på Anna Jonsdotters sida.  
 
Min fråga är nu finns det ett släktskap mellan ovan nämnda Hed Anna Andersdotter och mina släktingar i/på Heden. Hur ser det släktskapet ut i så fall.  
 
Är mycket tacksam för hjälp
Ewa Karlsson

44
Ryttar / Rytter / Ryttar / Rytter
« skrivet: 2014-11-19, 12:40 »
Hej
Två på varandra oberoende personer har sagt att jag, Ewa Karlsson f. 1950 skulle vara släkt med Gullo Ada Margareta Ryttars man Ryttar Erik Andersson och släktskapet skall bygga på en knutpunkt nämligen Lok Jon Olofsson, soldat Blom .
 
Själv är jag barnbarns barn till Hed Anna Hansdotter f. 1865 05 07 Heden, Våmhus. Hed Annas mor var Lok Anna Jonsdotter, dotter till Lok Jon Olofsson, soldat Qourage. Min farmors mor Hed Anna var s k Hårkulla, hon gifte sig med en smålänning 1891 och de bosatte sig sedan i 20 år i Ryssland, Reval. De fick 4 gemensamma barn bl a min farmor f. 1894. Denna familj återvänder till Sverige ca 1915.
 
Jag har nu studerat samtliga inblandade släkter och min fråga är: vilka är det som gifter ihop sig från dessa släkter så att jag i slutänden blir släkting till Erik Ryttar? Varken släkten Gullo eller Ryttar finns med i mitt släktträd om jag utgår från min farmor, med i släktträdet finns bara släkten Lok.
 
Tacksam för hjälp, det här blev för svårt, helt enkelt!  
 
Mvh Ewa

45
Falu Kristine / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-02-23, 14:38 »
Hej
 
OK då vet jag det också.
 
Mvh
Ewa Karlsson

46
Falu Kristine / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-02-23, 12:43 »
Hej igen
Ja, det har du så rätt i. Jag tänkte också på att Johan Ludvigs far, Lars Ingemarsson, tycks vara född på en plats som heter Härenhed. Så Johan Ludvig tog med sig det han kunde - ett namn - vilket skulle påminna honom för all framtid om ursprunget. Men vilken flyttkarusell!  
 
Jag tittade på Norra Härene kyrka igår, så vacker!
 
Mvh
Ewa Karlsson

47
Falu Kristine / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-02-22, 18:46 »
Tack Christina
Vilket arbete du har lagt ner! Ja, vad skulle vi göra utan varandra på Anbytarforum? Jag som bedömer mig själv som nybörjare hoppas på att jag en dag skall kunna hjälpa andra, precis som du gjort nu. Stort, stort TACK
 
Jag är glad över att jag ändå lyckades lista ut vilken församling det rörde sig om, det var rätt. Men sen, det är ju inte precis det första man tänker, när man bläddrar sida upp och sida ner; ett namnbyte!  
 
Nu blir jag väldigt nyfiken på denna man, varför byta namn?  
En tom lucka i mitt släktträd kan fyllas i, med ytterligare en generation.
 
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

48
Falu Kristine / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2014
« skrivet: 2014-02-22, 16:31 »
Hej
Jag skulle behöva hjälp med att tyda ett namn på en socken/församling i Skaraborgslän! Kanske lite knasigt att vända sig till experter inom Dala regionen, men denna familj jag talar om håller sig kvar i Dalarna.  
 
Familjen jag talar om bor i församlingen Falu Kristine, mannen i familjen är född i en församling i Skaraborgs län, så långt kan jag tyda, men namnet på hans födelse församling är värre att tyda.  
 
Jag har bläddrat i olika böcker för att se om någon präst har haft vänligheten att skriva tydligt och det tydligaste jag har sett finns: Falu Kristine AI:28 (1867-1876) sid 197.  Jag får det hela till Harened och finner att det finns två socknar: Norra Härene och Södra Härene. Jag har studerat födelseböckerna för dessa två församlingar, men finner ingen Johan Ludvig Härnlund född 1835 01 14. Eller är födelsedata fel. Jag har sökt från 1830-1840. Denna man gifter sig med Gustafa Ullrika Hedbäck f 1836 01 02 i Hedemora. Inga problem, jag fann henne omedelbart. Därför antar jag att min lösning av makens födelse församling är feltolkad av mig.  
 
Dessa två personer Johan Ludvig Härnlund och Gustafa Ullrika Hedbäck är morföräldrar till Ada Ryttar från Våmhus om det kan vara till någon hjälp.
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

49
Våmhus / Våmhus
« skrivet: 2014-02-13, 22:27 »
Hej Stefan
Det vet jag ingenting om.
Men följande uppgift har jag fått: Att du är släkt med Ada Ryttars make är det ingen tvekan om, han härstammar också från Jon Olofsson Blom, Ada däremot har en mor som härstammar från Västergötland (kanske därför namnet är lite udda)medan hennes far är från Våmhus, så något gemensamt har ni garanterat  
 
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

50
Våmhus / Våmhus
« skrivet: 2014-02-13, 19:27 »
Hej, javisst är det roligt, en liten fråga och sen vips, så får man en släkting.  
 
Anders Johan och Hed Anna som bodde ca 20 år i Reval, får 4 barn: Jenny f. 1892, Sigrid min farmor f. 1894, Jenny Elvina f. 1897 och sedan så kommer en son, en Harry f. 1899. Farmor berättar på bandet att hon själv är född på faderns båt! Det fanns barnmorska med på båten, och den äldre systern Elin. Vilket äventyr! Hed Anna måste ha varit en stark och modig person. Farmor berättar också hur hon och modern går längs med kajen för att se efter faderns båt, när han har varit på utryckning. Oroligt, i främmande land, flera små barn och kanske ett på väg. Jag vet att min far avgudade sin mormor. Hon ligger begravd på Bromma kyrkogård, tillsammans med Sigrid. Sigrid blev 98 år gammal. Alla hennes syskon var då borta sedan länge.  
Till Sverige kommer 1914-15 föräldrarna, Sigrid och Jenny Elvina. Harry emigrerar som jag tror till Amerika, Florida. Han bodde där enligt farmor. Jenny Elvina flyttar så småningom till Finland, Åbo. Jag vet inte så mycket om henne faktiskt. Tror att jag träffade henne som barn, men är osäker om detta. Jag vet dock att Sigrid hade mycket telefon och brevkontakt med sin lillasyster. Det första barnet, Elin dog vid 22 års ålder.  
 
Fyrlingar, hoppsan! Det kan inte ha varit vanligt vid denna tid.  
 
Ada Ryttar skall enligt Torbjörn Näs (TN) Ovansiljans släktforskare, vara kopplad till mig via den man hon gifter sig med. Han härstammar också från Lok Jon Olofsson, soldat Blom. Jag skrev till T N att jag fann namnet Ada lite väl märkligt för att vara ett Dalskt namn. Mycket riktigt så var det så att Ada´s mor var från Västergötland.  
Tyvärr har jag inte sett denna staty mer än på bild, det är en broschyr från Hårkullornas förening. Jag köpte ett halsband av Joanna i Myran för två somrar sedan, det är så otroligt vackert.  
Nu skall jag leta efter Ada och hennes familj och se på vilket sätt vi hänger samman.  
Vi hörs
Ewa Karlsson

51
Våmhus / Våmhus
« skrivet: 2014-02-13, 13:46 »
Hej
Ja, världen är bra liten ibland!
Så det var så att Hed Annas bror Hed Hans Hanson dy´s son Anders var din farfar. Det är ju helt otroligt! vad en liten fråga, och ett betydelsefullt Anbytarforum kan ge oss. Betyder det, har jag då räknat rätt: att du och jag är Bryllingar/Fyrmänningar? Vad säger du?
 
Nu skall jag gå vidare med att söka en annan information jag fick igår: Att jag skulle ha en viss Ada Ryttar i mina anor. Lite konstigt dopnamn för att komma från Dalarna, låter mer som om hon var född i Göteborg! Men jag får söka mig fram i födelseböckerna.  
 
Hed Anna Hansdotter lämnar sin hembygd och skrivs ut ur församlingen den 23 juli 1891 med destination Ryssland, Reval.
Samtidigt som hon gör det, så skriver Anders Johan Carlsson ut sig från sin församling; Katarina i Stockholm. Han skriver ut sig 15 juli 1891, med destinationen, Estland.  
Stadsarkivet i Sth säger att paret gifte sig den 4 augusti 1891. Jag har inte funnit var de gifte sig. Anders Johan är 14 år äldre än vad Anna är. Han är sjöman/maskinist och enligt uppgift från min farmor, intervju på band, uppger hon att han arbetade på en bärgningsbåt, en båt som räddade andra fartyg i sjönöd. Anders Johan skriver till Sverige för att ansöka om fortsatt medborgarskap, när de svenska myndigheterna frågar efter detta.
Enligt farmor så började det bli otäckt att bo i Reval, själv arbetade hon som guvernant i S:t Petersburg. Farmor var med när det brakade lös. Anders Johan åker först, för att ordna med lägenhet åt familjen. Hela familjen är tillbaka i Sverige 1914-15. 1916 dör Anders Johan av lunginflammation på ett sjukhus i Sverige.  
Min farmor gifter sig 1919 och far med sin man, min far och hans bror till Riga, men de återvänder Sverige i början av 1930-talet. Farmor talade flytande tyska, ryska och svenska. Hon var en jäkel på att sjunga ryska snapsvisor! På bandet jag har sjunger hon och deklamerar ryska sånger och dikter. Banden är ett av de viktigaste föremål jag äger.
Jag har en lång resa i detta att söka kunskap om deras boende i Tallin, men det finns numer handlingar i Sverige och det finns en släktforskare förening: G-gruppen, som är till för emigranter till Öststaterna.
 
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

52
Våmhus / Våmhus
« skrivet: 2014-02-12, 21:54 »
Hej och tack för svar
 
Jo, så här ligger det till! Min farmor Sigrid var född 1894 i Reval, idag Tallin. Farmors mor, Hed Anna Hansdotter gifte sig med en smålänning, 1891 och bosatte sig i Reval. Återvänder till Sverige 1914.  
 
Min farmor Sigrids mor är den som kommer från Heden. Hon hette Hed Anna Hansdotter och föddes den 30 april 1865. Hennes far var Hed Hans Hansson d ä f. 1824. Familjen bodde vid Annas födelse enligt Våmhus C:1 1848-1880 bild 81., i Heden nr 12. Hed Annas mor var Lok Anna Jonsdotter också f.1824. Hon och var 40 år när Hed Anna föddes. Paret fick ytterligare ett barn; Karin född 1869.
 
Min farmor Sigrids mor; Hed Anna Hansdotter hade en äldre bror som typiskt nog hette; Hed Hans Hansson f. 1859 (d y).  Han flyttar till Bäck och gifter sig där med en kvinna/änka vid namn Anna Ersdotter, född 1855. Anna Ersdotter hade tidigare varit gift med Krång Per Mattson och hade med honom tre barn.  
 
Hed Hans Hansson d y och Anna Ersdotter får flera gemensamma barn, bland annat får de en son vid namn Anders, född den 31 maj 1891. Det ligger ju något så när i tiden med min farmor Sigrids födelse 1894. Kan det vara så att denna Anders är din farfar?  
 
Ser du någon koppling?
 
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

53
Våmhus / Våmhus
« skrivet: 2014-02-12, 19:43 »
Hej
Jag forskar också i Våmhus och har anor från Heden i Våmhus. Jag såg att föregående inlägg är skickat från Eva Hed och nu blir min fråga kanske lite personlig, så du får ursäkta om jag är ute och cyklar; Heter du Hed för att du har anknytning till Heden i Våmhus? eller är det bara en slump?
 
Min farmor Sigrids mor hette Hed Anna Hansdotter, hennes far var Hed Hans Hansson, Hedern nr 11 och hans far var Hed Hans Olsson och dennes far var Olof Olsson f. 1724.  
 
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

54
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 17 maj, 2014
« skrivet: 2014-01-29, 20:43 »
Tack Birte
 
Jag är väldigt tacksam för din information.
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

55
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 17 maj, 2014
« skrivet: 2014-01-28, 19:07 »
Hej Barbro och andra som forskar i Berga (G).
Jag fick svar från Landsarkivet i Vadstena idag, de skriver:
 
Enligt Berga församling (G) AI:1 åren ?-1780 finns på pärmens insida noterat att bandet är defekt, därför saknas förmodligen gården Äpplanäs.
 
När det inte finns husförhörslängder uppmanas jag/man att använda mantalslängder för att följa en familj. Dessa finns filmade på SVAR eller i original på Landsarkivet.  
 
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

56
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 17 maj, 2014
« skrivet: 2014-01-20, 16:15 »
Hej Barbro
Jag hittar honom! men sedan gäller det att leta vidare.
 
Nej, jag blev så trött på Maria Håkansson och hennes man så jag har lagt dem på hyllan ett tag. Men jag kommer igen med nya krafter. Jag känner att jag snart kan Berga C:1 utantill. Boken är en fröjd att läsa, med tanke på prästens vackra handstil, det underlättar ju sökandet avsevärt.
 
Jag vet att Bengta 1733 gifter sig med en Jacob Persson,1725 och att ett av deras barn Catharina är min ana uppåt i ledet.  
Vigsel handling för Bengta och Jacob är minst sagt besvärlig, jag är inte säker på att jag har funnit den. Men jag finner dem som en familj Berga AI:1 (0-1780) bild 208 s.401. Om jag tyder prästens text rätt så kom Jacob Persson från Prästaggården.  
 
Det är så roligt att ha någon mer erfaren att fundera tillsammans med.
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

57
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-19, 15:20 »
Kanske detta meddelande särskilt riktar sig till Barbro Peterson eftersom det via ovan visar sig att vi har gemensamma anor, nämligen i Lars Börjesson och hans hustru Ingeborg Gummesdotter från Äpplanäs. Men självklart är jag tacksam för all hjälp jag kan få även från andra som har kännedom om denna släkt.  
 
I Lars och Ingeborgs äktenskap har jag funnit 8 barn och det är Pähr Larsson som är den jag skall följa uppåt för att komma till min farmors far Anders Johan från Ryssby. Jag finner parets tredje barn, Pährs födelse 1700, men jag finner inte hans blivande hustrus Maria Håkanssons födelse. Hon skall enligt vigsel anteckning Berga C:1 (1680-1720) bild 33 sid 55 ha en far som hette Håkan, annars skulle hon inte heta Håkansdotter. Hon skall också komma från Åby och jag har sökt henne i Berga C:1 (1680-1720) där står andra barn födda i Åby. Jag finner inte en enda pappa som heter Håkan som får en dotter döpt Maria. Jag har gått från 1690 fram till det blir rimligt att föda barn, vilket hon gör första gången 1735 i januari. Maria Håkansdotter och Pähr Larsson får brått att gifta sig. Paret får en dotter vid namn Bängta, Berga C:1 (1680-1720) bild 64 sid 121.  
 
Jag har alltså inte funnit en enda, man, pappa, som heter Håkan, som får en dotter vid namn Maria, men däremot en man hette: Hindrik Gummesson och hans hustru Ingeborg Jönsdotter, de får en dotter som döps till Maria. Barnet Maria är fött 1700 i Åby Berga C:1 (1680-1720) bild 85 sidan 159.   Är det möjligt att prästen bytt ut Håkan mot Hindrik? Det brukar vara Hendrik, eller hur? Det är ett mysterium. Jag har också läst sidorna för de så kallade oäkta barnen.  
Det är naturligtvis inte hela världen om jag inte återfinner Marias dopdag, men lite trist.  
Känner du till denna Maria Håkansdotter från Åby? finns hon i dina anor också? Eller finns det någon annan som har några tankar som puttar mig vidare över hindret.  
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

58
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-13, 11:03 »
Tackar Ja!
 
Jag har slagit upp den angivna sidan och skall studera den mycket noga och därefter följa dem uppåt.  
Tack för all din information.
MVH
Ewa Karlsson

59
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-12, 12:36 »
Hej och tack alla som väglett mig i mitt sökande i Berga AI:1 (0-1780) som sagt, ibland får man nöja sig och slå sig till ro med det man ändå lyckats med. Tyvärr Leif så känner jag inte igen några namn på den sidan, som kan kopplas till min linje i alla fall, inte i dagsläget. Men tack ändå.
Tack till Er alla
MVH
Ewa Karlsson

60
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-12, 00:01 »
Tack då vet jag  
Ewa Karlsson

61
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-11, 20:04 »
Hej Barbro, och tack för all gratis information, det var vänligt av dig.
 
Jag böjer min nacke och erkänner att jag i all hast hoppade ett steg för långt upp i generationen. Det är Lars Börjessons och Ingeborg Gummesdotters son, Pährs blivande hustru Maria Håkansdotter som kommer ifrån Åby enligt Berga C:1 (1680-1720) bild 33 sid. 55.  
Jag har sett Lars och Ingeborgs vigsel i Berga C:1 (1680-1720) bild 18 s.25, men vad står det egentligen, efter hennes efternamn, betyder de där krumelurerna att även hon är från Äpplanäs? Man ser tydligt att han gör ett -  - ovan det tecknet står det precis som du säger Äpplanäs. Men i hastigheten låg fel generation uppslagen på bordet och så blev det Åby.  
 
Jag hoppas naturligtvis att du har möjlighet att lösa den fråga som Leif Lundkvist ställer. Det vore väl ett under! Jag hade annars tänkt mig en liten förfrågan till Riksarkivet i Vadstena.  
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

62
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-11, 12:19 »
Tack för dina tankar
Ja, ibland är det nog så att man må lägga ner sina vapen och vara glad för det man lyckats med, ändå. Att finna en vigsel som sker år 1690 tycker jag nog är helt fantastiskt om man sätter sig ner och tänker. Ibland tar själva sökandet över och blir det viktiga, men man må hejda sig och finna att det system vi har i Sverige ändå är unikt. Dessa vigda människors gener finns i mig, min barn och barnbarn. Nog skulle man vilja träffa dem livs levande, tala med dem och få en uppfattning om deras liv.  
 
Tack för din hjälp, jag stannar här och är glad för det jag nu åstadkommit. Titta i Berga C:1 och se hur vackert prästen skriver, fullt läsligt. Vilken tid, hade inte de!
Med vänlig hälsning
Ewa Karlsson

63
Berga (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-10, 23:39 »
God kväll!
Nu är jag nere i de första husförhörsböckerna och de första dopböckerna i Berga (G) socken. Jag har som mest varit i Berga C:1 1680-1720. Fin bok! prästen skriver så vackert och det är för det mesta fullt läsligt i C-boken. Värre är det i A1:1.  
I C-boken står att mina anor är födda i Äplanäs t ex är Pähr Larsson född där 1700. Men var finner jag Äplanäs i första husförhörsboken? Jag har gått igenom, sida för sida för sida.  
 
Är det någon där ute som vet var jag skall finna Pähr Larssons föräldrahem. Fadern hette Lars Börjesson, Äplanäs och moder modern hette Ingeborg Gummesdotter från Åby. De gifte sig i juli 1690.  
Hoppas att någon känner till om Äplanäs plötsligt bytte namne eller så? För jag kan då inte finna det i Bergas första husförhörsbok.  
Tacksam för allt hjälp jag kan få
Ewa Karlsson

64
Vittaryd / Vittaryd
« skrivet: 2013-12-30, 14:54 »
Hej
Jag vänder mig till Dig/Er som släktforskar i Berga (G). Naturligtvis även andra med kännedom om svårigheten med att tyda texter. Tidigt hade Berga fler anexförsamlingar (Vittaryd, Ryssby och Dörarp m fl) Mina anfäder flyttade runt och nu har jag kommit till den punkt då familjen flyttar till något hus/by jag inte kan tyda: HÖRSEDT åkroken skattegård. Att det är en skattegård har jag sett i andra böcker. Andra har flyttat just dit.
Flyttningen anmäls i Vittaryd AI:4 (1818-1826) bild 72 s.63  
Det gäller familjen Anders Ericksson f. 1780 Hånga (e) och Stina Andersdotter 1774 (3) Dörarp.  
Stina har varit gift tidigare och då med Bengt Svensson f.1771 död 1810. Med honom hade Stina flera barn. I det nya äktenskapet med Anders, gifta 1811 får Stina ytterligare döttrar, födda 1812 och 1815. Familjen bor alltså i Vittaryd; Elmås, men är nu strukna av prästen. Han skriver till var: HÖRSEDT. Jag vet inte om den lilla kroken över O är till för att bli ett Ö eller om kroken hör till ett möjligt J.  
Jag har sökt i alla anexens ortregister, men inte funnit detta ord! Läser jag fel, eller har man lämnat Berga församling? Jag har tittat i utflyttningsböckerna och ej funnit dem där, vilket kan betyda att de fortfarande bor kvar i anexet Vittaryd.  
Jag skulle vara så tacksam om någon som forskar i dessa trakter känner igen eller via läsning i Vittaryd AI:4 kan tyda vad där står, så att jag får fatt i min familj igen.
Hälsning
Ewa

65
Boda / Boda
« skrivet: 2013-10-01, 22:01 »
Hej
Mitt ursprung från Boda är Olof Hansson f. 1735 enligt Svärdsjö A1:2 (1706-1746) bild 170 s. 329, men när jag söker honom i födelseboken för 1735 finner jag inte alls att han är född 1735 utan 12 september 1734. I vuxen ålder byter han namn till släktnamnet Sjöström, vilket jag bar som flicka.  
Olofs föräldrar är Hans Hansson och Brita Olofsdotter enligt ovan husförhörslängd. Men, jag är i behov av hjälp att finna Brita Olofsdotters föräldrar i husförhörslängd. Hennes far Olof Ericsson hade en far som hette Eric Olsson, enligt Svärdsjö F:1(1747-1774) bild 32.
Jag har alltså sökt i husförhörslängden för paret Olof Ericsson och Brita Hansdotter, de gifter sig 1711, men jag finner inte dem i husförhörslängderna som en hel familj, har letat från första bok till Svärdsjö A1:3. När jag finner dem i A1:2 är de överstrukna. I F:1 som ovan nämnts så har de fått 1 son och 3 döttrar. Sonen dog så även en dotter.  
Kan någon hjälpa mig med att hitta familjen Olof Ericsson och Britta Hansdotter, i Boda som en hel familj?
Om någon sedan vet var i Boda de bodde, så skulle det vara en fantastisk upplysning. Tackar på förhand!
Med vänlig hälsning
Ewa

66
Sjöström / Sjöström
« skrivet: 2013-09-29, 11:17 »
Hej
Ja, nu gäller det att komma än längre ner i Sjöströms anor. Jag fann en mycket vacker text skriven i Svärdsjö F:1 (1747-1774) bild 32. Prästen skriver som en liten historia kring Olof Erson Boda som enligt prästen skall vara född 1685, men där finner jag honom icke. Utan jag finner honom i Svärdsjö C:1(1677-1700) bild 32 s. 29. Olof Erson tycks vara född den 2 oktober 1687. Jag finner honom inte under 1685, är det någon annan som gör det?
 
Om jag då söker mig bakåt på Eric Olsson så tror jag mig ha funnit honom i Svärdsjö A!:1 (1676-1705) bild 122 s.229. Om det nu är min Eric Olsson så ges jag ytterligare en generation bakåt, en Olof Jönsson. Tror någon att jag är på rätt väg?
 
Är det jag funnit rätt? Om jag utgår från Svärdsjö A1:2 (1706-1746) bild 170 s 329. Man kan också se familjen i Svärdsjö A1:3 (1747-1774 bild 125. 240.
 
Hur är det med de så kallade efter namnen på Eric/Erik ibland blir det Erson och ibland blir det Enisson. Är de synonyma. Bägge är ju, som jag tror härledda till Eric Olsson som var far till Olof Erson/Enisson gift med Brita.  
 
Paret Eric Olsson och Brita får många barn se. Svärdsjö A1:1 (1676-1705) bild 122 s. 229. Olof Erson/Enison tycks vara det näst sista barnet och han föds 1687 (1685). Jag tror att jag har funnit parets förmälning i Svärdsjö C:1 (1677-1700) bild 7 s.4 gifta den 17 oktober 1680? Han från Ydanlängar och hon från Marnäs. Är detta rätt par? Något är konstigt, men jag kan inte reda ut det själv. Jag behöver en diskussionspartner. Säkert finns det någon där ute som älskar liknande trasselsuddar, eller hur!
Med förhoppning om att någon kan hjälpa mig rätt
Ewa

67
Fylke: Troms / Tromsø
« skrivet: 2013-05-27, 23:37 »
Hej Mona
Rörande pigan Kristine Vilhelmine Nielsdatter.
Tack så mycket för hjälpen, och på köpet fick jag också adressen till Ert arkiv, det var ju bra.
Skall försöka mig på att finna Norsk motsvarighet till de Svenska Husförhörslängderna A.
Med vänlig hälsning
Ewa

68
Fylke: Troms / Tromsø
« skrivet: 2013-05-26, 23:21 »
Hej
Jag har tidigare fått upplysningar om min familj Familjen Niels Berg Kristiansen f. 1831 i Lenviken, gift med Karn-Anna Sedeliusdatter f. 1829 född i Tranö S. og Prgj. Jag har hela familjen från folkräkningen 1875.
 
Men nu har jag kommit en bit på väg eftersom jag nu vet att, parets 8 barn Kjestine Vilhemine Nielsdatter född 1873 Lenviken, begav sig till Gävle i Sverige 1894. Hon är min farfars mor. I den svenska kyrkoboken från Gävle Heliga Trefaldighet så står hon inskriven i Gävle den 12 juni 1894. Jag vet var hon arbetade när hon kom och jag vet vart hon tog vägen efter det att hon fått sitt barn, min farfar. Frågan är bara vem är fadern? Det är därför det är lite kinkigt med datum.  
 
Var hon gravid när hon lämnade Norge eller blev hon gravid omedelbart vid ankomsten till Sverige. Det är alltså viktigt att veta när den Norska prästen verkligen skrev ut henne från hemförsamlingen.  
 
Det är det datum som prästen i Sverige skriver dvs den 12 juni, som förbryllar mig! eftersom K W den 27 mars 1895 läggs in på Allmänna BB i Stockholm. Jag undrar om jag kan få hjälp med att finna det datum som den Norska prästen skriver i sin utskrivningsbok. När lämnade hon alltså Norge enligt den Norska prästen, när skrivs hon ut från sin egen församling? som anges vara Målsjord, Lenvik, Troms 1875 i folkräkningen.  
Ewa Karlsson

69
Hej
Jag vet inte om detta kan vara till någons användning men jag har en Axel Schröder i mina handlingar.  
Axel föds i Fryksände CI:10 (1861-1873) sid. 82.  
Pojken döps till Axel av sina föräldrar Eg.Herr Carl Ludvig Schröder f.1813 och 2:a hustrun Maria Nilsdotter f.1835.  
 
Maria Nilsdotter är mannens andra hustru. I första giftet har han barnen Karin och Carl Christoffer. I 2:gifter föds Axel som parets 6:te barn. Det blir ytterligare en son.  
Axels familj bor i Svenneby vid denna tid Fryksände AI:25 (1861-1865) sid. 422.
 
Axels familj flyttar senare till Thorsby (Hindriksberg)  
Fryksände AI:28 (1866-1870) sid.567 Det föds ytterligare en son August 1867 en lillebror till Axel.  
 
Det är så att min farfar Gustaf Vilhelm Sjöström f. 1895 i mars, är född av norskfödda Kristine Vilhelmine Berg (Nielsdatter 1873). Kristine Vilhelmine var piga i familjen Sjöström, Målarmästarfamiljen i Gävle. Hon har med sig sonen i hushållet 1995 december och min farfar kvarstannar som fosterson i familjen Sjöström när Kristine Vilhelmine gifter sig med Axel Schröder 1901.  
Axel och Kristine Vilhelmine flyttar till Ljusne och där får Kristine Vilhelmine en son Helge 1901. Paret får två söner och två döttrar sammanlagt. Kristine Vilhelmine levde ända fram till 1954, Axel dör mycket tidigare. Jag har inte intresserat mig så för Schröderfamiljen, därför har jag inte tagit reda på mer än detta. För mig är det Kristine Vilhelmine som har varit rottråden.
 
Hoppas att någon som arbetar med familjen/släkten Schröder kan ha glädje av detta. Jag tänker att både städer och byar i Värmland och i Gävleborgslän omnämns, så därför skickar jag denna information.  
Ewa Karlsson

70
Sjöström / Sjöström
« skrivet: 2013-05-14, 12:56 »
Hej Per
Jag är dig evigt tacksam, man blir det! När man får så fantastisk hjälp. För jag har plöjt sida upp och sida ner i var bok inom Ovansjö fs. Det är jag som har läst fel i Husförhörsboken från Stora Tuna A1:14b 1776-1784 bild 153 sid 145 Familjen flyttar ju till Hytting och får där sina barn.  
 
Olof Siöström sägs i ovan nämnda husförhörslängd vara född i vad jag trodde va Ovandsjö, när det i själv verket står Svärdsjö som du kunde tolka det till. Tänk så fel man kan hamna om man läser fel!!
 
Men det är inte lätt, när man är lite som nybörjare att läsa tidig 1700-stil i böckerna. Men övning ger färdighet, så är det. Och då är det ju så fantastiskt med Rötters vänner.  
 
Så nu kan jag fastslå det du skriver och jag blir så glad och skall alldeles strax fördjupa mig i detta.  
Tack än en gång
Ewa

71
Sjöström / Sjöström
« skrivet: 2013-05-13, 11:38 »
Hej
Och ursäkta att jag inte angav detta: Om Olofs död går att läsa i:
 
Stora Tuna F:1 (1776-1795) Bild 98 /sidan 94. Han dog i Hytting.  
 
Han dog i lungsot bara 50 år gammal och efterlämnade sig 4 barn och en hustru.
 
Det är egentligen så att jag vill komma ännu längre ner i generationerna för jag är intresserad av varför vi heter Sjöström, var och vem lämnade patronymikon. Hur uppstod Sjöström, var det en gård, eller en plats?
 
Ewa

72
Sjöström / Sjöström
« skrivet: 2013-05-11, 18:43 »
Hej
Finns det någon som kan hjälpa mig med att komma vidare bakåt!?  
 
Jag söker fadern till en Olof Siöström född i Ovansjö (Ovandsiö)den Enligt dödbok 15 september 1734 och enligt Husförhörslängd A1:14b 1776-1784 bild 153 den 18-19 juli 1734. Olof dör redan i 50 års ålder av lungsot. Sönerna Hans och Esias lämnar hemmet och går i lära för måleri och sedan kommer de till Gävle och Målarmästardynastin är startad.  
 
Jag har letat i födelseböckerna på bägge datum och jag har läst igenom hela husförhörslängden för denna tid, men inte funnit någon fader som heter Siöström? Kanske mina ögon har blivit förgrumlade efter allt stirrande? Eller är det så att det är Olof som tar sig namnet Siöström dvs. det är han som är den första Siöströmmaren i den så kallade Målarmästarefamiljen från Gävle. Vad hette då hans far?
Ewa

73
03) Osorterat / O Sjöström, vem är far och faddrarnas namn?
« skrivet: 2013-05-09, 21:29 »
Hej
Min farfar Gustaf Vilhelm Sjöström f. 1895, upptogs i Målarmästarfamiljen Sjöström i Gävle och jag söker mig nu till baka till rötterna i denna släkt. Jag har fått fram Familjen Olof Siöström f.15 september 1734 alternativt, 18/19 juli 1734. Det står olika i husförhörsbok och i dödbok. Han var gift med Maria Brodén (Falun) de bor i Hytting.  
 
Detta par får tre barn
1.Britta Stina Stora Tuna C:6 1751-1767 bild 230.  
2.Hans Stora Tuna C:7 1768-1775 bild 15
3.Esias Stora Tuna C:7 1768-1775 bild 77
 
Det är faddrarna jag är intresserad av! Och jag undrar om någon kan hjälpa mig med att se om jag har tolkat prästens stil rätt.
1.Britta Stinas faddrar: Anders Hellström, Eric Enbäck änka madame Helena Sturck i Bro, klockaren Johan Vihlberg och jungrun Brita Schultera.
2.Hans faddrar: Anders Erson, Margareta Görsdotter, Jöns Brodén och dess fru Anna Greta Strömbeck i Stockholm? - och sedan - Hans Sjöström - fr. Ovandsiö (Ovansjö) och pigan Margareta Olsdotter i Hytting.  
 
Kan det vara så att fadder Hans Siöström är Olof Sjöströms far eftersom han finns i Ovansjö?  
 
3.Esias faddrar: Gunn Margit Jok, Feihlckrantz, Gustafa de Brenner, Anders Weidlund och jungfru Anna.
 
Det är så ovanliga namn? eller är det jag som läser helt bort i tok!
 
Jag skulle vara så tacksam om någon kunde lösa mysteriet med faddrarna och om det möjligen skulle kunna vara så att Hans Sjöström är Olof Siöströms far.

74
Tack Åke för dina fina tips den 25 mars
Jag skall verkligen följa dem och försöka leta mig fram till varför Kristine Vilhelmine, Norsk undersåte, hamnar i Gävle och sedan föder sitt barn i Stockholm, återvänder till Gävle. Var arbetar hon t ex? jag söker mig vidare nu när jag har en god utgångspunkt.
Jag blir bara lite konfunderad, det rör säkert min okunnighet i släktforskningens virvlande labyrint, varför står den og moderns föräldrar i födelse- och dopboken? Är det vanligt? har det att göra med föräldrarnas ansvar eller flickans omyndighet att göra?  
Tack ännu än gång
Ewa

75
Hej  
Förra gången jag använde mig av nättidningen Rötter så fick jag en farfar, inte illa! Detta skedde inom loppet av två timmar. Tack till alla er som så fantastiskt hjälpte mig med detta. Så här är det nu!
Min farfar Gustaf Vilhelm Berg (Sjöström)f.27 mars 1895 på Allm. BB i Sth. av og piga Kristine Vilhelmine Berg f. 1873 7/6 i Lenviken, Norge. Kristine V har någon form av anknytning till Gävle, enligt Kyrkoboken. men osäkert vad. När Gustaf Vilhelm är 6 år 1901 lämnas han till målarmästaränkan Emma Maria Sjöström i Gävle f. 1839.  
Kristine gifter om sig 1901 med Axel Schröder f. 1864 9/9 i Fryksände i Värmland. I äktenskapet föds flera barn. Familjen är boendes i Ljusne Gävleborgslän. Finns det någon som kan hjälpa mig med var Kristine Vilhelmines föräldrar hette, och vilket Lenviken är det i Norg, finns två. Och till sist var söker man efter adoptionspapper, eller papper på adoptioner. Kan någon också svara på vad gjorde Kristine Vilhelmine Berg i Gävle, var hon möjligen piga i familjen Sjöström?? Emma Maria hade nämligen två söner i samma ålder som Kristine Vilhelmine. Tar änkan hand om pojken för att hon vet vem fadern är? Vilda fantasier, men klart intressant att veta.
Mycket mycket tacksam för minsta lilla information.

76
Berg / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2013
« skrivet: 2012-03-23, 19:36 »
Hej
Förra gången jag använde mig av nättidningen Rötter så fick jag en farfar, inte illa! Detta skedde inom loppet av två timmar. Tack till alla er som så fantastiskt hjälpte mig med detta. På köpet fick jag också en 'kusin' som jag nu har kontakt med och hon har givit mig en bild på min farfar Gustaf Vilhelm Sjöström, som jag aldrig har sett. Nu är jag på jakt efter farfars mor: Kristine(a)Vilhelmine(e) Berg f. 1873 7/6 i Lenviken, Norge. Kristine V har någon form av anknytning till Gävle,enligt kyrkoboken, men osäkert vad. Kristine V föder Gustav Vilhelm på Allmänna BB, 27 mars 1895 i Stockholm och i födelse och dop bok står något konstigt som jag inte kan tyda. Det står ett namn som skulle kunna vara - Kristian Berg - eller Berg Kristiansen - Men det står även ett kvinnonamn -Seden..ius och det är överstruket. Senare, när Gustav V är 6 år gammal lämnar Kristine V, Gustaf Vilhelm 1901 hos en kvinna i Gävle vid namn Emma Maria Sjöström f.1839 (adoption). Kristine V gifter sig 1901 med Axel Schröder f. 1864 9/9 i Fryksände i Värmland. De får flera barn tillsammans. Och de är bosatta i Ljusne, Gävleborgslän, Jag misstänker och funderar över om det inte var så att en av sönerna i Sjöströmsfamiljen egentligen var biologisk far till min farfar. En av Emma Maria Sjöströms söner hette Gustaf.  
Kanske vill Kristine Vilhelmine egentligen inte avslöja, den rätte fadern och lite dåligt samvete får jag när jag rotar omkring i hennes liv. För en av mina frågor är: Varför skulle en så stor och känd Gävlefamilj adoptera en pojke på 6 år. Emma Maria var 62 år när detta skedde. Kan vara filantropi förståss, men..........

77
Sjöström / Sjöström
« skrivet: 2012-03-09, 21:00 »
Hej, jag letar efter min farfar Gustaf Wilhelm Sjöström född 1895 03 27, allmänna BB Stockholm av og mor Christine Wilhelmine Berg f.1873. Hon var född i Lenviken i Norge. Vid folkräkningen 1900 finns mor och barn sammen i Gävle, men folkräkningen 1910 finns han icke med längre i familjen. Christine W Berg har då gift om sig med Axel Schröder f.1864
och med honom, i rask takt, fått 4 barn, den yngste f.1901 Helge. Familjen lever i Ljusne Gävleborgs län. Det som är ett problem är att modern heter Berg och Gustafs far är okänd, men Gustaf heter Sjöström, min farmor gifter sig med honom och hette då Sjöström, min far hette Sjöström och jag hette Sjöström som barn. Blev han Adopterad? av en familj Sjöström, var fanns han 1910?
Senare när min farfar träffat min farmor och de har gift sig och fått två barn Sven och Åke lämnar de Sverige 1927 för Lettland och Estland.  
Finns det någon där ute i etern som kan tala om för mig var min farfar Gustaf Wilhelm Sjöström levde sina ungdomsår, gifte han om sig efter skilsmässan från farmor 1932, när dog han och var ligger han begravd?

Sidor: [1]