ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Instruktionsmanual Anbytarforum


Välkommen till Anbytarforum! Denna sida innehåller grundläggande information som du kan behöva för att få grepp på hur det fungerar. Om du stöter på problem kan du kontakta Anbytarvärden här.

Vill du komma igång snabbt? Hämta Anbytarforums snabb-guide här ((1,8 MB pdf).

1. Registrera konto

1.1 Användaravtal
1.2 Registreringsformulär

2. Logga in

2.1 Glömt lösenord
2.2 Glömt användarnamn eller bytt e-postadress?

3. Hantera ditt konto och din profil

3.1 Redigera din profil
3.2 Redigera ditt konto
3.3 Hantera dina prenumerationer

4. Skriva inlägg

4.1 Skapa nytt ämne
4.2 Svara på inlägg
4.3 Klistra in från Word

5. Formulär för inlägg

5.A. Ämne
5.B. Meddelandeikon
5.C. Formateringsalternativ
5.D. Meddelanderuta
5.E. Bilagor och andra tillval.
5.F. Bifoga bilder eller filer i ditt inlägg.
5.G. Posta.

6. Privata meddelanden

6.1 Dina meddelanden
6.2 Läs meddelanden
6.3 Skriva meddelanden
6.4 Etiketter

7. Sökfunktionen

7.1 Enkel sökning
7.2 Avancerad sökning
7.3 Sökoperatorer

8. Skriva ut

8.1 Skriva ut ett helt ämne
8.2 Skriva ut enskilt inlägg

9. Prenumerationer

9.1 Vad är prenumerationer?
9.2 Hur prenumererar jag på en avdelning?
9.2 Hur prenumererar jag på nya inlägg i ett ämne?

10. Ikoners betydelse1. Registrera konto

För att kunna skriva inlägg i Anbytarforum krävs ett konto. För att skapa ett konto klicka på "Registrera konto" i menyn. Att registrera ett konto i Anbytarforum är gratis för alla.

1.1 Användaravtal

Innan du kommer till registreringsformuläret kommer du till Anbytarforums användaravtal. Läs igenom avtalet och godkänner du ordningsreglerna klickar du på knappen "Jag accepterar villkoren i användaravtalet" för att komma vidare till registreringsformuläret.

1.2 Registreringsformulär

I formuläret fyller du i alla obligatoriska fält, dvs i första delen där du anger valfritt användarnamn, din e-post samt önskat lösenord samt de fält som är markerade med (*) i sektionen "Annan information". När du har fyllt i all information fyller du i den verifieringskod du ser och klickar på "Registrera konto". Du kommer inom några minuter att få en bekrätelse per e-post att du har ansökt om ett konto. Innan du kan börja använda ditt konto måste Anbytarvärden godkänna din ansökan. När Anbytarvärden kontrollerat dina uppgifter kommer du att få ett e-post till som meddelar om du blivit godkänd eller om din ansökan har blivit avslagen. Har du blivit godkänd kan du börja använda ditt konto så fort du fått bekräftelsen per e-post.

Logga in2. Logga in

Du kan logga in på två sätt, antingen genom login-rutorna som finns på alla sidor längst upp till höger, eller genom att klicka på "Logga in" i huvudmenyn.

2.1 Glömt lösenord

Om du har glömt ditt lösenord klicka på länken "Glömt ditt lösenord?" i login-rutan och anger ditt användarnamn eller din e-post. Du får då ett e-post med en länk där du kan välja ett nytt lösenord.

2.2 Glömt användarnamn eller bytt e-postadress?

Om du inte har möjlighet att beställa ett nytt lösenord kontakta Anbytarvärden för hjälp.

3. Hantera ditt konto och din profil

När du har loggat in visas ditt användarnamn i login-rutan längst upp till höger på sidan. Från denna ruta eller från ditt användarnamn i huvudmenyn når du dina inställningar. I login-rutan finns tre snabbvägar. Dessa tre går till Din profil, ditt konto samt dina prenumerationer. Se bild nedan.

Inloggad

Hantera konto och profil3.1 Redigera din profil

Din profil är ditt ansikte utåt i forumet och det som andra besökare kan se om dig är:

  • Ditt användarnamn
  • Antal inlägg
  • Ort och land
  • Medlem i förening

Dina adress- och kontaktuppgifter är inte synliga för andra användare men måste hållas uppdaterad för administratören. Du kan när som helst uppdatera din profil genom att klicka på profil-ikonen i login-rutan och välja "Ändra i profil" (se bild).

3.2 Redigera ditt konto

Du kan när som helst byta lösenord och uppdatera din e-post. Här kan du också välja att dölja/visa din online-status samt tillåta andra användare att skicka e-post till dig.

3.3 Hantera dina prenumerationer

Från denna sida kan du administrera dina prenumerationer. Här finns en lista på de inlägg och områden som du har prenumeration på och du kan välja att ta bort dem om du vill avsluta prenumeration.

4. Skriva inlägg

För att kunna skriva inlägg och skapa nya ämnen måste du ha ett konto och vara inloggad.

4.1 Skapa nytt ämne

Om du har tillåtelse att skapa ett nytt ämne i ett område syns knappen "Nytt ämne" ovan och under befintliga ämnen. Se bild nedan.

Skapa nytt ämne

4.2 Svara på inlägg

Vill du svara på ett inlägg klickar du på knappen "Svara". Se bild nedan.

Svara på inlägg

4.3 Klistra in från Word

Här är ett litet tips om hur du lätt kan "tvätta" texter. Ofta finns texten du vill klistra in i ett inlägg i Word eller i ett annat program. Då händer det att kod som bla talar om vilket typsnitt, storlek och färg texten ska ha. Den här bakomliggande koden kan ställa till det och förstöra när du klistrar in den i ett inlägg. Därför kan det vara bra att veta hur man får bort bakomliggande kod. Gör så här:

För dig som har Windows:

1. Markera och kopiera texten från ditt program (kan vara Word, en hemsida osv). Kortkommando för att kopiera Ctrl + C
2. Öppna programmet Anteckningar i Windows (sök i startmenyn efter "anteckningar") och klistra in din text i dokumentet. Kortkommande för att klistra in Ctrl + V
3. Markera texten i Anteckningar och kopiera igen. Kortkommando för att markera allt Ctrl + A och kopiera Ctrl + C.
4. Sätt markören i meddelanderutan för inlägg (se punkt D i bild nedan) Slutligen klistra in i ditt inlägg genom att använda kortkommando Ctrl+V..

Programmet Anteckningar rensar automatiskt bort allt utom texten så där för "mellanlandar" man i Anteckningar för att få bort bakomliggande kod. Detta tips går att tillämpa i alla lägen där du vill få en text helt fri från bakomliggande kod.

För dig som har Mac:

1. Öppna programmet Textredigerare i mappen Program eller med Launchpad (OS X och Montain Lion)
2. Välj Format -> Gör om till ren textfil (kortkommando shift-cmd-t) i Textredigerarens meny.
3. Klistra in text som du vill ta bort formattering från i dokumentet.
4. Markera texten igen och kopiera och klistra in i meddelanderutan i forumet (se punkt D i bilden nedan)

5. Formulär för inlägg

Se bild och beskrivning av formulärets olika funktioner:

Formulär

5.A. Ämne. När man svarar på ett ämne är det inte nödvändigt att ange ett ämne såvida du inte vill ändra på ämnets nuvarande rubrik.

5.B. Meddelandeikon. I denna meny kan användare välja en ikon som passar meddelandets innehåll.

5.C. Formateringsalternativ. Du kan välja att formatera din text med hjälp av de olika valen samt infoga smiley. För förklaring vad en formatering gör kan du föra muspekaren över knappen utan att klicka.

5.D. Meddelanderuta. Här skriver ditt inlägg.

5.E. Bilagor och andra tillval. Genom att klick på "Bilagor och andra tillval" åker ytterligare funktioner fram. Här kan du välja att få underrättelser om nya svar via e-post samt om du vill återgå till ämnet efter att du postat ditt inlägg. Om du inte vill att vissa tecken-kombinationer såsom " :-) " inte ska bytas ut till smiley-bilder av systemet bockar du i detta val.

5.F. Bifoga bilder eller filer i ditt inlägg. Tillåtna filtyper är: doc, docx, xsl, xslx, gif, mpg, pdf, png, txt, zip. Du får bifoga upp till fyra bilder/filer i ditt inlägg och de får ha en maximal storlek av 1mb (1000kb) per fil. Observera att vid förhandsgranskning syns inte filer eller bilder. Men om du vill ändra på något kan du redigera inlägget upp till 24 timmer efter skapandet.

5.G. Posta. När du är nöjd med ditt inlägg kan du välja att förhandsgranska eller posta direkt. Observera att vid förhandsgranskning syns inte filer eller bilder. Men om du vill ändra på något kan du redigera inlägget upp till 24 timmer efter skapandet.

6. Privata meddelanden

Privata meddelanden (eller förkortat PM) liknar inlägg, men skickas istället till en eller flera användare. Privata meddelanden en korrespondens som bara kan ses av meddelandets avsändare och mottagare. Privata meddelanden kan inte skickas av eller till gäster.

6.1 Dina meddelanden. Har någon skickat ett privat meddelande till dig ser du detta på två ställen. Dels syns texten "Mina meddelanden [1] i login-rutan och i huvudmenyn hittar du också "Mina meddelanden [1]. ([1] i exemplet motsvarar antalet meddelanden du har.)

Mina meddelanden

6.2 Läs meddelanden. Klicka på "Mina meddelanden [1]" i login-rutan eller "Mina meddelanden [1]" och sedan "Läs dina meddelanden" i huvudmenyn för att se din inkorg. I din inkorg kan du läsa, söka och radera dina meddelanden.

6.3 Skicka meddelanden. För att skicka ett meddelande till en eller flera användare klickar du på "Mina meddelanden" i huvudmenyn och sedan "Skicka ett meddelanden". Om du är inne i ett inlägg kan du också klicka på pratbubble-ikonen som finns under profilbilden för att skicka ett privat meddelande till denna person. Se bild nedan.

Skicka pm från profil

6.4 Skriva meddelande.

A. Ange en eller flera mottagare. Här fyller du i användarnamnet på den person du vill skicka till. Börja skriva så kommer användarnamnet att hittas och kompletteras. Anger du flera användare skriver du dessa med komma-tecken mellan, dvs: användare1, användare2.
B. Ange ett ämne på ditt meddelande.
C. Här skriver du ditt meddelande. Du kan använda samma typ av formateringar som finns för vanliga inlägg.
D. Bocka i detta om du vill spara en kopia av meddelandet i din utkorg.
E. Skicka meddelandet eller förhandsgranska ditt meddelande.

6.5 Etiketter. För att lättare hålla ordning på dina privata meddelanden erbjuder forumet möjligheten att sätta etiketter på dina meddelanden. Med hjälp av etiketterna kan du välja att filtrera och kategorisera dina meddelanden. För att skapa, redigera och radera etiketter välj "Personliga inställningar" och sedan "Hantera etiketter".

7. Sökfunktionen

Anbytarforum har ett enkelt sökfält i det huvudet samt som länk i huvudmenyn. Genom länken i huvudmenyn kan användare också komma åt den avancerade sökningen. Sökfunktionen i Anbytarforum bygger på Sphinx och Anbytarforum indexeras en gång per dygn.

7.1 Enkel sökning. Med enkel sökning från sökfältet i sidans huvud kan du söka hela forumet eller begränsa dig till det ämne du befinner dig i genom att klicka på den grå knappen "Forumet" till höger i sökfältet.
Du kan skriva vilken kombination tecken som helst i sökrutan men för bättre sökträffar kan du använda sökoperatorer. Sökverktyget söker igenom hela forumet (en) efter delar av eller ordagrant den sökterm du angivit. För att styra din sökning mer ingående bör du använda den avancerade sökningen.

7.2 Avancerad sökning.

Genom att klicka på "Sök" i huvudmenyn kommer du till den avancerade sökningen. Vid första anblick kan den avancerade sökning verka en aning komplicerad om forumet innehåller många tavlor och undertavlor, men det är inte så svårt att förstå när man börjar titta lite mer ingående.

Man kan få intrycket av att det finns väldigt många olika alternativ för sökning, men det finns faktiskt bara tre i menyn; "Matcha alla ord", "Matcha något ord" och "Exakt fras".

Genom att ange * i fältet "Av användare" får man fram alla användares poster. Observera att du kan söka på ett enskilt användarnamn för en mer specifik träff men det är inte möjligt att söka på flera användarnamn samtidigt.

Visa resultat som inlägg visar hela inlägget som innehåller söktermen (tillsammans med en svars-länk) istället för den vanliga förkortade versionen.

Hur gamla inläggen får vara anger hur gammalt eller nytt ett meddelande får vara.

Välj en eller flera avdelningar att söka i ger dig ytterligare en möjlighet att begränsa sökträffarna. Standardinställningen är "Allt" (hela forumet, eller rättare sagt alla avdelningar du har rätt att läsa). För att söka i en specifik avdelning klickar du på "Välj en avdelning att söka i, eller sök alla" och markera den.

Sök-knappen startar sökningen men du kan även trycka Enter på ditt tangentbord.

7.3 Sökoperatorer

Du kan ta hjälp av olika sökoperatorer för att förfina din sökning. Här får du tips på de vanligaste sökoperatorerna:

  • Exakt fras: Använd citattecken (") runt orden (exempelvis "Anders Andersson") för att söka exakt fras istället för individuella ord.
  • Ignorera ord: använd ett minustecken framför det ord som inte ska ingå i sökträffarna. Till exempel, "sök -term" kommer att söka efter ordet "sök" men inte ordet "term". Minustecknet måste ha ett mellanslag före för att fungera.

8. Skriva ut

8.1 Skriva ut ett helt ämne

Vill du skriva ut en hel diskussion på papper klickar du på knappen som du hittar över eller under alla inläggen till höger.

8.2 Skriva ut enskilt inlägg

Vill du enbart skriva ut en enskilt så klickar du på länken
Denna länk hittar du till höger i inlägget du vill skriva ut.

9. Prenumerationer

9.1 Vad är prenumerationer?

Vill du ha ett e-postmeddelande varje gång ett nytt ämne har skapats inom ett visst avdelning så väljer du att prenumerera på avdelning. Vill du ha ett e-postmeddelande varje gång någon gör ett inlägg in ett visst ämne väljer du att prenumerera på ett ämne.

9.2 Hur prenumererar jag på en avdelning?

Detta kan du göra på två sätt. Antingen genom att klicka på kuvert-ikonen i inloggningsrutan (se bild nedan) eller genom att klicka på knappen "Hantera prenumerationer" som du hittar under avdelningar (se bild nedan).

På sidan "Hantera dina prenumerationer" får du en översikt över samtliga kategorier som finns i Anbytarforum. Du kan välja att prenumerera på avdelning, dvs text få meddelande om alla nya ämnen i socknen Asarum i Blekinge. intressant. Vill du hantera prenumerationer för ämnen klickar du på menyn "Dina prenumerationer för ämnen", se E på bild nedan.

För att prenumerera på en viss adelning gå till kategorin där avdelningen finns och klicka på plusset, se A på bild nedan. En trädstruktur över valbara avdelningar kommer fram.

Observera att du kan fälla ut ytterligare undernivåer genom att klicka på plusset till höger om avdelning, se B på bild. Bocka i de avdelningar du är intresserad av och klicka sedan på någon av de blå knapparna, se C på bild nedan.

Knappförklaring (Se C på bild ovan):

- Spara val i denna kategori. Väljer ju detta aktiverar du prenumerationer enbart på de avdelningar du har bockat i. Detta betyder att om du vill sluta att prenumerera på en avdelning bockar du ur denna och klickar på spara-knappen.
- Ta bort alla prenumerationer i kategorin. Vill du avsluta samtliga prenumerationer i denna avdelning klickar du på denna knapp.

9.3 Hur prenumererar jag på nya inlägg i ett ämne?

Vill du prenumerera på nya inlägg i ett specifikt ämne går du till det ämnet och rullar längst ned. Klicka på knappen "Prenumerera" se A i bilden nedan. Sedan klickar du "OK" för att bekräfta prenumerationen. Se B i bild nedan.

För att se vilka ämnen du prenumerar på klickar du på kuvert-ikonen i inloggningsrutan. Se bild nedan.

På sidan "Underrättelser och e-post" rulla ned till listan över vilka prenumerationer på ämnen du har. Se A på bild nedan. Vill du avsluta någon prenumeration bockar i ämnet och klicka på "Säg upp prenumerationen."
För att se översikt över vilka prenumerationer du har på avdelningar klicka på "Dina prenumerationer på avdelningar".

10. Ikoners betydelse

RSS-ikon. Det finns ett enkelt sätt att veta om en webb-plats publicerat nya artiklar och nyheter. Man håller koll med ett så kallat RSS-flöde som man följer i en RSS-läsare, antingen i ett eget program på datorn eller via en webbtjänst i sin vanliga webbläsare. I Anbytarforum kan du prenumerera på nya inlägg i olika avdelningar genom att klicka på denna ikon.
Omdirigering. Om du ser denna ikon så betyder det att den avdelning du vill titta på är hänvisad till en annan av olika anledningar. Exempel: Socknen Torrum under Blekinge är hänvisad till Torhamn. Orsaken är att det är samma socken som har haft olika namn under olika perioder och därför hänvisas Torrum till Torhamn för att diskussioner kring Torhamn ska hamna där och inte på två ställen.
Ämne du har skrivit i. När du är inloggad och besöker en avdelning med ett ämne du har gjort inlägg i, kommer ikonen framför ämnets titel-länk att se ut så här.
Ämnesikon. Denna ikon finns framför alla ämnen.
Hett ämne. När ett ämne innehåller innehåller mer än 15 svar. Indikerar storleken på en diskussion.
Mycket hett ämne. När ett ämne innehåller mer än 25 svar. Indikerar storleken på en diskussion.
Låst ämne. Denna ikon indikerar att ämnet är låst för nya frågor. Det är administratören för forumet som bestämmer att ett ämne ska låsas. Orsaken till låsning varierar.
Klistrat ämne. Administratören kan välja att klistra ett ämne som är av särskild vikt så att det ämnet alltid är överst. Till exempel instruktioner eller annan information kan klistras så att användare alltid kan hitta dem överst i ämneslistan.
Omröstning. Administratören kan välja att skapa en omröstning som användarna kan vara med och rösta i. Till exempel "Ska man rädda socknarna?" skulle kunna vara en omröstning där användare skulle kunna rösta ja eller nej.
Visa profil. Till höger i varje inlägg finns författarens uppgifter. Denna ikon ger en direktlänk till författarens fullständiga profil.
Skicka e-post. Till höger i varje inlägg finns författarens uppgifter. Denna ikon ger dig möjligheten att skicka ett e-post till författaren. Denna ikon syns enbart om du är inloggad.
Skicka privat meddelande. Till höger i varje inlägg finns författarens uppgifter. Denna ikon ger dig möjligheten att skicka ett privat meddelande till författaren. Denna ikon syns enbart om du är inloggad.
Loggat. I nedre högra hörnet av ett inlägg finns denna ikon. Den indikerar att ip-adressen för den som skrivit inlägget har sparats i forumets logg. Ip-nummer är enbart synligt för administratören och användaren själv. IP-adresser loggas vid inlägg enbart som en förebyggande åtgärd och kan kommma att användas om du blir avstängd.
Citera. Om du klickar på denna ikon som finns till höger i ett inlägg formateras inlägget som ett citat-block i ditt svar.
Twitter. Direktlänk till Sveriges Släktforskarförbunds twitterkonto. Vad är Twitter? Twitter är en blogg-liknande tjänst där man skriver korta meddelanden och delar med sig av dem till andra som anmält intresse.
Facebook. Direktlänk till Sveriges Släktforskarförbunds facebook-konto.
RSS-ikon. Det finns ett enkelt sätt att veta om en webb-plats publicerat nya artiklar och nyheter. Man håller koll med ett så kallat RSS-flöde som man följer i en RSS-läsare, antingen i ett eget program på datorn eller via en webbtjänst i sin vanliga webbläsare. I Anbytarforum kan du prenumerera på nya inlägg i hela forumet genom att klicka på dennaa ikon. Tips! Du kan själv styra hur många inlägg du vill prenumerera på genom att lägga till antalet i länken. Exempel: https://forum.genealogi.se/index.php?action=.xml;type=rss;limit=20 ger dig 20 inlägg åt gången.
Redigera profil. När du har loggat in ser du denna ikon i inloggningsrutan. Genom att klicka på denna kommer du till din profil och menyn för att redigera den.
Redigera konto. När du har loggat in ser du denna ikon i inloggningsrutan. Genom att klicka på denna kommer du till dina kontouppgifter där du kan till exempel uppdatera din e-postadress eller byta lösenord.
Hantera dina prenumerationer. När du har loggat in ser du denna ikon i inloggningsrutan. Genom att klicka på denna kommer du till sidan där du kan hantera dina prenumerationer.