ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Leif Essefjord

Sidor: [1]
1
Hej och gott nytt forskarår.

Jag håller på att forska i gamla rättsfall från Hemsjö (P) och har kört fast på några punkter och skulle behöva lite hjälp.

Den 6:e juni 1786 misshandlades en man i Västra Bodarne, Hemsjö så svärt att han avled. För detta brott dömdes ryttaren Axel Björkman, hemmahörade i Saxebäcken i Alingsås Landsförs. Han var född 1730, plats okänd, och hans måg Anders Olofsson från Östra Bodarne i Alingsås Landsförs. Båda dömdes till att halshuggas och mista högra handen. Domen avkunnades 19:e juni 1786. I avvaktan på transport till Ny Elfsborgs fästning skulle båda kvarstanna i fängelset. Den 3:e juli 1786 anlände Olofsson till Ny Elfsborgs fästning men Björkman kom aldrig dit. Han dog i fängelset den 4:e juli enligt källorna. Olofsson fördes till Eklanda tingsställe från Ny Elfsborg där han avrättades 22:e november 1786.
Frågor: I vilket fängelse dog Axel Björkman och av vad? Var kan jag i kyrkböckerna finna notering om Björkmans och Olofssons död?

I april 1751 dömdes unge drängen Erik Jonsson för begånget tidelag i Ryd, Hemsjö där han tjänade som dräng hos kapten Henrik von Gröninger. Erik dömdes till halshuggning och att å båle brännas. Han var född i Hemsjö 1732 och blev således bara 19 år.
Fråga: Var och vilket datum 1751 ägde avrättningen av Erik Jonsson rum. Kan möjligen vara på samma plats som Olofsson ovan då även denna rättegång ägde rum i Eklanda tingshus. Var kan noteringen om hans död finnas i kyrkböckerna. Och vem var Henrik von Gröninger. Det finns inga uppgifter om honom i Hemsjös kyrkböcker.

Tack för hjälp med denna nyårsnöt.

2
13 Geografisk och administrativ indelning / Rotar.
« skrivet: 2020-11-17, 17:53 »
Hej.

Jag har funnit att de flesta socknar är indelade i rotar. Här i min socken, Hemsjö (P) län, lägger många äldre fortfarande stor vikt vid vid vilken rote de tillhör. Nu undrar jag när detta rotesystem tillkom och varför. Vilken betydelse har de haft genom åren?
Nu vet jag att det finns andra rotar också, t.ex. militära rotar (indelningsverket) och länsmansrotar. Finns det fler rotesystem?

Tackar för all hjälp jag kan få.
Leif Essefjord.

3
Okänd socken i Västergötland / Vem var Anna Sophia Gran
« skrivet: 2020-09-11, 17:29 »
Hej
I min forskning om barnamordet i Hemsjö 1826 förekommer en Anna Sophia Gran först som delmisstänkt, men hon frias så småningom från denna misstanke. Vid rättegången kallas hon hustrun till avskedade soldaten Gran. "Hon uppträder som som zigenarkvinnor plägar göra" var rättens omdöme. Själv uppger hon att hon kommit från Norge för många år sedan till Göteborg. Nu hade hon drivit omkring i landet i flera år utan att vara skriven någonstans men hon hade gift sig i Lena förs. för ca 10 år sedan med en sjöaskulant från Göteborg, sade hon till rätten. Vid tiden för mordet som ägde rum i juni 1826 befann hon sig uppenbarligen i Ödenäs förs. där hon vistades i perioder på olika gårdar. Jag har sökt uppgifter om henne utan att hitta något.
Kan någon hjälpa mig med att identifiera denna Anna Sophia Gran vore jag tacksam.

Obs. Har ny epostadress: leifessefjord@outlook.com

4
Hemsjö / Vilket datum och var föddes hon.
« skrivet: 2020-01-27, 17:20 »
Hej.
Har totalt kört fast på vilket datum Kerstin Eriksdotter föddes och var hon föddes. Hon finns i kyrkböckerna från Hemsjö (P) AI:2 sid 161, AI:3 sid 26, F:1 sid 42 och C:5 sid 754. Överallt står det att hon är född 1798 men inget datum eller var. Hon dog 1871-11-23 i Hemsjö. Om någon skulle kunna hjälpa mig med svaret på denna gåta vore jag mycket tacksam.

5
Hej.
Håller på med torpinventering i Hemsjö (P). Jag har lokaliserat ett torp Röhult som bevisligen har legat inom Hemsjö sockens gränser men där torpet och dess innevånare bara finns upptagna i grannförsamlingen Alingsås Landsförsamling. I Husförhörslängden för Alingsås Landsförsamling AI:5 sid. 117 finns en anmärkning om att torpet ägs av majoren Wolrath Thamm, kyrkobokförd i Alingsås. Denne major Thamm yttrade sig vid en uppdelning av kronoallmänningen Lärke skog 1792 mellan hemmansägarna i Hemsjö och hävdade att han var ägare till mark inom Hemsjö och därför var berättigad till en del av skogen.

Jag undrar om någon annan också har stött på detta fenomen att innevånarna i en socken är kyrkobokförda i annan församling. Var det möjligen så att att torpägaren som bodde i annan församling  också "ägde" torparen och hans familj och de därför skulle tillhöra ägarens församling. Fanns det något lagstadgat om detta och i så fall var är denna bestämmelse att finna.

6
Hemsjö / Barnamordet i Hemsjö
« skrivet: 2017-11-24, 19:32 »
Hej och tack Monica för tipsen. Tyvärr finns det inget om detta fall på Hembygdsföreningen (sitter själv i styrelsen), domböckerna är lästa och alla hemska detaljer framkommer där liksom att hon dömdes till döden. Även dottern. modern till barnet, dömdes till döden men benådades. Vad som hände med mormodern vet man inte. Blev hon verkligen avrättad och i så fall var är frågan. Fler tips och uppslag sökes.

Med bästa hälsning
Leif Essefjord

7
Hemsjö / Avrättad barnamöderska
« skrivet: 2017-11-23, 22:19 »
Hej.

Här i Hemsjö (P) inträffade 1826 ett spektakulärt barnamord. Den unga moderns mor dömdes till döden och enligt en notis i Hemsjö hfl AI:2 sid 161 rad 2 avrättades hon 1827. Domen borde ha verkställts på Alingsås avrättningsplats Härsberget. Dock kan jag inte finna något om henne i några dödböcker i Hemsjö, Alingsås stadsförs. eller Alingsås landsförs. Finns det någon som vet något om henne?

Hennes data: Britta Larsdotter, född 1765-02-15. Avlivad 1827 enl. hfl.

8
Berg / Vart tog Anders Jonsson vägen?
« skrivet: 2016-10-30, 22:56 »
Hej alla.
 
I Berg fanns en kyrkvärd Anders Jonsson som 1719 gifte sig med en Ingrid. Denna Ingrid dog 1734 och Anders gifte om sig med "Ruders enkan" Maria Larsdotter 1735-07-02, Berg C:2 sid 281. Vart Anders och Maria sedan tog vägen är för mig höljt i dunkel. I Berg finns en gravsten daterad 1735 med hans namn av vilken det framgår att även hans båda hustrur vilar där. Stenen är daterad mycket tydligt 1735, alltså samma år han gifte om sig vilket synes lite märkligt. Jag kan inte hitta honom i hfl eller dödböcker i Berg eller grannsocknarna efter det han gifte sig med Maria.
Kan någon hjälpa mig tro?

9
Militaria / Erik Giöök
« skrivet: 2016-10-19, 21:12 »
Hej.
 
Jag undrar om det finns någon som känner till något om en kapten Erik Giöök. Han lär ha bott i Berg (R) och skall ha deltagit i krigshändelser runt 1650. Ev. skulle han också blivit fånge någonstans. Som framgår vet jag knappast någonting i nuläget men hoppas på att få veta mer.
 
Med bästa hälsning
Leif Essefjord

10
Alingsås / Var de Alingsåsare?
« skrivet: 2016-09-26, 23:16 »
Hej
 
Jag har en fråga som gäller två personer som avrättades i Alingsås. Frågan gällande båda är om de var Alingsåsare.
 
1. Martha Svensdotter, barnamöderska. Avrättad 1753-01-13 i Alingsås. Alingsås stadsförs. C:2 sid 418 bild 215.
 
2. Swen Giötberg, skräddare och dömd för mord. Avrättades 1758-07-26 i Alingsås. Alingsås stadsförs. C:2 sid 434 bild 223.
 
Jag har inte förmått hitta dem i Alingsås, men jag kan ju kanske missat. På den tiden var det ju så att bestraffningen ägde rum där brottet begåtts varför de båda möjligen kan hört hemma på annan ort.
 
Tacksam för hjälp.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

11
Hedemora landsförsamling / Vilket Nora?
« skrivet: 2016-08-22, 23:35 »
Hej.
 
Nu har jag kört fast igen. En Per August Andersson och hans fru Sara Lisa Andersdotter med barn bodde i Bältarbo fram till 1875 då familjen flyttade till en ort som jag utläser till Nora. Hedemora AIb:3d sid 12. Nu finns det ju flera Nora och jag tror nog att jag gått igenom alla inflyttningslängder i dessa Nora utan att hitta dem. Kan någon hjälpa mig med vart de tog vägen vore jag väldigt tacksam.
Kanske läser jag fel när jag tyder orten till Nora?
 
Med bästa hälsning
Leif Essefjord

12
Hedemora landsförsamling / Kristian Emanuel
« skrivet: 2016-08-17, 22:06 »
Hej.
 
Jag söker uppgifter om en Kristian Emanuel Andersson och hans familj. Kristian föddes i Hedemora 1875-05-09 (Hedemora CI:13 bild 396 i AD). Där står det att hans föräldrar var Per August Andersson och Sara ?-dotter boende i Bältarbo, folie 12 i hfl. I Hfl Hedemora AIb:4d  sid 12 hittar jag där en Krister Emanuel men denne är född 1864 och inget finns om Per Andersson eller hans Sara.
Kan någon hjälpa mig att hitta familjen bleve jag glad.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord.

13
Borgsjö / Frikyrkopastor
« skrivet: 2016-08-11, 22:54 »
Hej kännare av Borgsjö.
 
I Borgsjö avled 1917-08-28 Andersson Kristian Emanuel. Han var gift med Anna Laxell. De bodde i Alby, Borgsjö. Tillsamans fick de 10 barn under perioden 1897 --1917. Inget av barnen döptes. I släkten finns rykten som säger att Kristian Andersson var predikant eller pastor i något frikyrkosamfund, men ingen vet något säkert.
Efter Kristians död gifte Anna om sig med Anders Andersson Brändström född i Leksand 1866-01-03. Även han skall ryktesvis varit engagerad i en frikyrka.
 
Finns det någon som kan hjälpa mig med att reda ut begreppen vore jag tacksam.
 
 
Med bästa hälsningar från
Leif Essefjord i Alingsås

14
Äldre ord L - Ö / Poletyr och ruta
« skrivet: 2016-07-17, 22:59 »
Hej.
 
Jag har två helt skilda ord som jag vill veta lite om. Det är först poletyr. En fånge blev på 1850-talet straffad för att han undangömt fängelsets poletyr. Vad hade han gömt undan? Han satt på fängelset i Landskrona.
 
Samma fånge fick efter sin frigivning en backstuga att bo i och ett antal rutor att odla. Jag har inte kunnat finna någon uppgift om hur stor areal en ruta var på. Även i ett annat sammanhang har jag stött på detta mått, nämligen i ett soldatkontrakt från slutat av 1800-talet där soldaten åläggs att bruka en ruta åt roten. Vad gäller ordet ruta så har jag sett det i handlingar från Älvsborgs län och sydöstra Skaraborg.
 
Med bästa hälsning
Leif Essefjord
 
 
 
 

15
Brandstorp / Falks grav
« skrivet: 2016-07-03, 22:27 »
Hej.
 
Falks grav ute på Svedmon har ju blivit en av Sveriges mest mytomspunna platser. Jag vet från min barndom att det berättades en del historier om vad som hänt vid graven men minns bara en del. Finns det någon som kan hjälpa mig med någon eller några händelser förutom att det alltid finns färska blommor där.
 
Mvh
Leif Essefjord
 

16
Alingsås / Avrättade Alingsåsare
« skrivet: 2016-06-12, 00:23 »
Hej.
 
Jag undrar om det finns någon som kan ha kännedom om hur många alingsåsare som avrättades under 1800-talet och gärna vilka de var.
Det är så att f.d. museichefen Anna Norlander i Alingsås lyckats köpa in en bödelsyxa som nu finns på Alingsås museum. När hon ville köpa in den vädjade enligt uppgift att få köpa den därför "att det är ju våra huvuden som fallit för den". Själv har jag inte funit någon Alingsåsare som blivit halshuggen, men jag kanske har forskat för dåligt.
 
Tacksam för hjälp
Leif Essefjord

17
Smed - allmänt / Smedmästarmärke
« skrivet: 2016-04-21, 19:14 »
 
Hej alla smedkännare.
 
Jag har i min forskning kring ett rånmord på 1850-talet spårat den bila som skarprättren använde vid den avrättning som blev följden för en av gärningsmännen. Skarprättaren var hemmahörande i Göteborg. På bilan finns instansat ett märke som består av tre små fiskar formerade som en halvbåge. Jag förmodar att detta kan vara ett mästarmärke. Finns det någon som vet vem som kan vara mästaren eller som vet var man kan finna någon litteratur där man söka vidare.
 
Med bästa hälsning
Leif Essefjord

Sidor: [1]