ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Leif Essefjord

Sidor: [1]
1
Hemskt mycket tack Neta. Jag kan inte förstå hur jag missat Olofsson i Alingsås Landsförsamlings dödbok.
De källor jag använt mig av är Kullings Härads domböcker och i Olofssons fall också Nya Älvsborgs fånglistor, Justitsiekanslersämbetet EIIIcc:167. Där står när Olofsson kom till fästningen och när han fördes därifrån men ingenting om ryttaren Axel Björkman. Det framgår av rätttegångsprotokollen att Björkman avled i fängelset men i vilket fängelse framgår icke. Vissa uppgifter om Björkman finns i Soldatregistret.

Vad gäller drängen Erik Jonsson så vet jag inte var han halshöggs och när. Hittar honom inte i några dödböcker någonstans.

Jag tackar för visat intresse.

Med bästa hälsning
Leif Essefjord

2
Jo. så var det ibland men inte alltid. Vid något fall har jag hittat noteringen om avrättningen i kyrkans räkenskaper i den församling avrättningen ägt rum och vid något tillfälle stod dödsnoteringen i dödboken som sista post för året i dödboken trots att avrättningen skett i början av året. Kanske kan det vara idé att söka i Kungl. Befallningshavandes korrespondens för det var ju han som beordrade skarprättaren att en viss dag utföra sitt uppdrag och det skedde säkert skriftligen.

3
Hej och gott nytt forskarår.

Jag håller på att forska i gamla rättsfall från Hemsjö (P) och har kört fast på några punkter och skulle behöva lite hjälp.

Den 6:e juni 1786 misshandlades en man i Västra Bodarne, Hemsjö så svärt att han avled. För detta brott dömdes ryttaren Axel Björkman, hemmahörade i Saxebäcken i Alingsås Landsförs. Han var född 1730, plats okänd, och hans måg Anders Olofsson från Östra Bodarne i Alingsås Landsförs. Båda dömdes till att halshuggas och mista högra handen. Domen avkunnades 19:e juni 1786. I avvaktan på transport till Ny Elfsborgs fästning skulle båda kvarstanna i fängelset. Den 3:e juli 1786 anlände Olofsson till Ny Elfsborgs fästning men Björkman kom aldrig dit. Han dog i fängelset den 4:e juli enligt källorna. Olofsson fördes till Eklanda tingsställe från Ny Elfsborg där han avrättades 22:e november 1786.
Frågor: I vilket fängelse dog Axel Björkman och av vad? Var kan jag i kyrkböckerna finna notering om Björkmans och Olofssons död?

I april 1751 dömdes unge drängen Erik Jonsson för begånget tidelag i Ryd, Hemsjö där han tjänade som dräng hos kapten Henrik von Gröninger. Erik dömdes till halshuggning och att å båle brännas. Han var född i Hemsjö 1732 och blev således bara 19 år.
Fråga: Var och vilket datum 1751 ägde avrättningen av Erik Jonsson rum. Kan möjligen vara på samma plats som Olofsson ovan då även denna rättegång ägde rum i Eklanda tingshus. Var kan noteringen om hans död finnas i kyrkböckerna. Och vem var Henrik von Gröninger. Det finns inga uppgifter om honom i Hemsjös kyrkböcker.

Tack för hjälp med denna nyårsnöt.

4
13 Geografisk och administrativ indelning / Rotar.
« skrivet: 2020-11-17, 17:53 »
Hej.

Jag har funnit att de flesta socknar är indelade i rotar. Här i min socken, Hemsjö (P) län, lägger många äldre fortfarande stor vikt vid vid vilken rote de tillhör. Nu undrar jag när detta rotesystem tillkom och varför. Vilken betydelse har de haft genom åren?
Nu vet jag att det finns andra rotar också, t.ex. militära rotar (indelningsverket) och länsmansrotar. Finns det fler rotesystem?

Tackar för all hjälp jag kan få.
Leif Essefjord.

5
Okänd socken i Västergötland / Vem var Anna Sophia Gran
« skrivet: 2020-09-11, 17:29 »
Hej
I min forskning om barnamordet i Hemsjö 1826 förekommer en Anna Sophia Gran först som delmisstänkt, men hon frias så småningom från denna misstanke. Vid rättegången kallas hon hustrun till avskedade soldaten Gran. "Hon uppträder som som zigenarkvinnor plägar göra" var rättens omdöme. Själv uppger hon att hon kommit från Norge för många år sedan till Göteborg. Nu hade hon drivit omkring i landet i flera år utan att vara skriven någonstans men hon hade gift sig i Lena förs. för ca 10 år sedan med en sjöaskulant från Göteborg, sade hon till rätten. Vid tiden för mordet som ägde rum i juni 1826 befann hon sig uppenbarligen i Ödenäs förs. där hon vistades i perioder på olika gårdar. Jag har sökt uppgifter om henne utan att hitta något.
Kan någon hjälpa mig med att identifiera denna Anna Sophia Gran vore jag tacksam.

Obs. Har ny epostadress: leifessefjord@outlook.com

6
Hemsjö / SV: Avrättad barnamöderska
« skrivet: 2020-09-11, 16:44 »
Hej.
Jag har tagit del av Iglabos uppgifter om barnmordet. Det fanns en del uppgifter där som var riktiga. Sedan kan jag undra vad bilden av fosterkistan och nya Hemsjö kyrka, som inte fanns 1826, hade där att göra.
Jag har en annan fråga som ingår i min forskning kring mordet. I utredningen hördes en kvinna först som medmisstänkt men som friades från misstankar lite senare. Hon hette Anna Sophia Gran. I rättegångsprotokollet kallas hon hustru Gran, änka efter avskedade soldaten Gran. "Hon uppträdde i rätten på ett sätt zigenarkvinnor brukar göra", står det protokollet. Anna Sophia Gran hade en annan historia om sig själv i rätten. Hon påstod där att hon för många år sedan kommit från Norge till Göteborg men hade under flera år dragit runt i landet utan att vara skriven någonstans. Hon hade för ca 10 år sedan gift sig i Lena förs. med en sjöaskulant från Göteborg, påstod hon. Vid tiden för barnamordet, sommaren 1826, höll hon uppenbarligen till på olika gårdar i Ödenäs förs. Jag har inte lyckats hitta henne någonstans.
Kan någon hjälpa mig med att identifiera denna Anna Sophia Gran vore jag tacksam.

7
Hemsjö / SV: Vilket datum och var föddes hon.
« skrivet: 2020-01-28, 13:41 »
Tack så mycket för hjälpen. In locco - så enkelt var det. Får nog skaffa nya glasögon. Dessutom ett verkligt stort tack för den övriga utredningen om familjen och gården Krok. Kan informera om att Britta Larsdotter och dottern Kerstin 1726 dömdes för barnamord. Båda dömdes till döden men Kerstin benådades till vatten och bröd i 20 dgr medan Britta halshöggs och brändes på bål 1827-01-29. Hon finns inte med bland avrättade i Sverige men jag skall registrera henne där.

8
Hemsjö / Vilket datum och var föddes hon.
« skrivet: 2020-01-27, 17:20 »
Hej.
Har totalt kört fast på vilket datum Kerstin Eriksdotter föddes och var hon föddes. Hon finns i kyrkböckerna från Hemsjö (P) AI:2 sid 161, AI:3 sid 26, F:1 sid 42 och C:5 sid 754. Överallt står det att hon är född 1798 men inget datum eller var. Hon dog 1871-11-23 i Hemsjö. Om någon skulle kunna hjälpa mig med svaret på denna gåta vore jag mycket tacksam.

9
Tack för visat intresse för mitt inlägg och för allt arbete ni har lagt ner.

Mvh Leif E.

10
Tack igen för fler svar.
Det är det torp som ligger mellan Djupedal och Dumpevik som är aktuellt för mig. Torparen där och hans familj var under hela torpperioden kyrkoförda i Alingsås Landsförsamling. Det Röhult som ligger norr om Hjälmared är ju som noterat inte ett torp utan en gård.
Sedan får jag ta mig en titt på jordeboken och jordebokssocknen, var jag nu kan hitta detta. Jag hade inte tänkt på det. Tack för tipset.

Mvh
Leif Essefjord

11
Hej och tack för svaren.
Till Leif vill jag svara att enligt de kartor som finns ligger Röhult nära Hjälmared men inom Hemsjö sockens gräns. I Institutet för språk och folkminnen - Hemsjö så uppges det även där ligga i Hemsjö socken. De hänvisar också till kartan 7C Borås 4a Västerbodarne i Hemsjö. Och Jörgen, då var det väl också så, kan jag tänka mig, att även torpets innevånare fick tillhöra torpägarens församling.

Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

12
Hej.
Håller på med torpinventering i Hemsjö (P). Jag har lokaliserat ett torp Röhult som bevisligen har legat inom Hemsjö sockens gränser men där torpet och dess innevånare bara finns upptagna i grannförsamlingen Alingsås Landsförsamling. I Husförhörslängden för Alingsås Landsförsamling AI:5 sid. 117 finns en anmärkning om att torpet ägs av majoren Wolrath Thamm, kyrkobokförd i Alingsås. Denne major Thamm yttrade sig vid en uppdelning av kronoallmänningen Lärke skog 1792 mellan hemmansägarna i Hemsjö och hävdade att han var ägare till mark inom Hemsjö och därför var berättigad till en del av skogen.

Jag undrar om någon annan också har stött på detta fenomen att innevånarna i en socken är kyrkobokförda i annan församling. Var det möjligen så att att torpägaren som bodde i annan församling  också "ägde" torparen och hans familj och de därför skulle tillhöra ägarens församling. Fanns det något lagstadgat om detta och i så fall var är denna bestämmelse att finna.

13
Hemsjö / SV: Barnamordet i Hemsjö
« skrivet: 2017-12-06, 22:28 »
Hej Christian och mycket tack för hjälpen. Det var verkligen skickligt att hitta denna uppgift. Nu återstår bara att konstatera var avrättningen ägde rum. Antingen var det där du tror eller möjligtvis på Härsberget i Alingsås där det också fanns en avrättningsplats.

Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

14
Hemsjö / SV: Barnamordet i Hemsjö
« skrivet: 2017-11-28, 18:36 »
Hej och tack för alla tips.

Tyvärr är alla dessa redan prövade. Kerstin Edvalls artikel i hennes bok De Bortglömdas Skuggor - En moders bekännelse - ger inget svar på var Brita Larsdotter avrättades. Hovrättens dom har jag läst och de fastställer dödsdomen. Brita ingav också en nådeansökan till kungen men denna avslogs.
Normalt sett skulle hon säkerligen ha avrättats på Härsberget i Alingsås som var den närmsta avrättningsplatsen. En tanke slog mig, nämligen den, att hon borde ha suttit på ett fängelse i avvaktan på domens verkställighet. Kanske kan hon ha avrättats på den orten av någon anledning. Är det kanske någon som känner till om det fanns särskilda kvinnofängelser vid den här tiden - 1826 och i så fall var.

Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

15
Hemsjö / Barnamordet i Hemsjö
« skrivet: 2017-11-24, 19:32 »
Hej och tack Monica för tipsen. Tyvärr finns det inget om detta fall på Hembygdsföreningen (sitter själv i styrelsen), domböckerna är lästa och alla hemska detaljer framkommer där liksom att hon dömdes till döden. Även dottern. modern till barnet, dömdes till döden men benådades. Vad som hände med mormodern vet man inte. Blev hon verkligen avrättad och i så fall var är frågan. Fler tips och uppslag sökes.

Med bästa hälsning
Leif Essefjord

16
Hemsjö / Avrättad barnamöderska
« skrivet: 2017-11-23, 22:19 »
Hej.

Här i Hemsjö (P) inträffade 1826 ett spektakulärt barnamord. Den unga moderns mor dömdes till döden och enligt en notis i Hemsjö hfl AI:2 sid 161 rad 2 avrättades hon 1827. Domen borde ha verkställts på Alingsås avrättningsplats Härsberget. Dock kan jag inte finna något om henne i några dödböcker i Hemsjö, Alingsås stadsförs. eller Alingsås landsförs. Finns det någon som vet något om henne?

Hennes data: Britta Larsdotter, född 1765-02-15. Avlivad 1827 enl. hfl.

17
Berg / Vart tog Anders Jonsson vägen?
« skrivet: 2016-10-30, 22:56 »
Hej alla.
 
I Berg fanns en kyrkvärd Anders Jonsson som 1719 gifte sig med en Ingrid. Denna Ingrid dog 1734 och Anders gifte om sig med "Ruders enkan" Maria Larsdotter 1735-07-02, Berg C:2 sid 281. Vart Anders och Maria sedan tog vägen är för mig höljt i dunkel. I Berg finns en gravsten daterad 1735 med hans namn av vilken det framgår att även hans båda hustrur vilar där. Stenen är daterad mycket tydligt 1735, alltså samma år han gifte om sig vilket synes lite märkligt. Jag kan inte hitta honom i hfl eller dödböcker i Berg eller grannsocknarna efter det han gifte sig med Maria.
Kan någon hjälpa mig tro?

18
Militaria / Erik Giöök
« skrivet: 2016-10-19, 21:12 »
Hej.
 
Jag undrar om det finns någon som känner till något om en kapten Erik Giöök. Han lär ha bott i Berg (R) och skall ha deltagit i krigshändelser runt 1650. Ev. skulle han också blivit fånge någonstans. Som framgår vet jag knappast någonting i nuläget men hoppas på att få veta mer.
 
Med bästa hälsning
Leif Essefjord

19
Alingsås / Var de Alingsåsare?
« skrivet: 2016-09-26, 23:16 »
Hej
 
Jag har en fråga som gäller två personer som avrättades i Alingsås. Frågan gällande båda är om de var Alingsåsare.
 
1. Martha Svensdotter, barnamöderska. Avrättad 1753-01-13 i Alingsås. Alingsås stadsförs. C:2 sid 418 bild 215.
 
2. Swen Giötberg, skräddare och dömd för mord. Avrättades 1758-07-26 i Alingsås. Alingsås stadsförs. C:2 sid 434 bild 223.
 
Jag har inte förmått hitta dem i Alingsås, men jag kan ju kanske missat. På den tiden var det ju så att bestraffningen ägde rum där brottet begåtts varför de båda möjligen kan hört hemma på annan ort.
 
Tacksam för hjälp.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

20
Hedemora landsförsamling / SV: Vilket Nora?
« skrivet: 2016-08-23, 22:44 »
Då läste jag fel iallafall. Tack igen Åke.

21
Hedemora landsförsamling / Vilket Nora?
« skrivet: 2016-08-22, 23:35 »
Hej.
 
Nu har jag kört fast igen. En Per August Andersson och hans fru Sara Lisa Andersdotter med barn bodde i Bältarbo fram till 1875 då familjen flyttade till en ort som jag utläser till Nora. Hedemora AIb:3d sid 12. Nu finns det ju flera Nora och jag tror nog att jag gått igenom alla inflyttningslängder i dessa Nora utan att hitta dem. Kan någon hjälpa mig med vart de tog vägen vore jag väldigt tacksam.
Kanske läser jag fel när jag tyder orten till Nora?
 
Med bästa hälsning
Leif Essefjord

22
Hedemora landsförsamling / SV: Kristian Emanuel
« skrivet: 2016-08-18, 00:08 »
Tack Åke för det snabba svaret.
 
Leif Essefjord

23
Hedemora landsförsamling / Kristian Emanuel
« skrivet: 2016-08-17, 22:06 »
Hej.
 
Jag söker uppgifter om en Kristian Emanuel Andersson och hans familj. Kristian föddes i Hedemora 1875-05-09 (Hedemora CI:13 bild 396 i AD). Där står det att hans föräldrar var Per August Andersson och Sara ?-dotter boende i Bältarbo, folie 12 i hfl. I Hfl Hedemora AIb:4d  sid 12 hittar jag där en Krister Emanuel men denne är född 1864 och inget finns om Per Andersson eller hans Sara.
Kan någon hjälpa mig att hitta familjen bleve jag glad.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord.

24
Borgsjö / SV: Frikyrkopastor
« skrivet: 2016-08-12, 23:30 »
Hjärtligt tack Maud. Då fanns det tydligen visst fog i ryktena.
 
Ha det bra
Leif Essefjord

25
Borgsjö / Frikyrkopastor
« skrivet: 2016-08-11, 22:54 »
Hej kännare av Borgsjö.
 
I Borgsjö avled 1917-08-28 Andersson Kristian Emanuel. Han var gift med Anna Laxell. De bodde i Alby, Borgsjö. Tillsamans fick de 10 barn under perioden 1897 --1917. Inget av barnen döptes. I släkten finns rykten som säger att Kristian Andersson var predikant eller pastor i något frikyrkosamfund, men ingen vet något säkert.
Efter Kristians död gifte Anna om sig med Anders Andersson Brändström född i Leksand 1866-01-03. Även han skall ryktesvis varit engagerad i en frikyrka.
 
Finns det någon som kan hjälpa mig med att reda ut begreppen vore jag tacksam.
 
 
Med bästa hälsningar från
Leif Essefjord i Alingsås

26
Äldre ord L - Ö / SV: Poletyr och ruta
« skrivet: 2016-07-19, 22:11 »
Tack skall ni ha Åke och Lars-Olof för de uttömmande svaren.
 
mvh
Leif Essefjord

27
Äldre ord L - Ö / Poletyr och ruta
« skrivet: 2016-07-17, 22:59 »
Hej.
 
Jag har två helt skilda ord som jag vill veta lite om. Det är först poletyr. En fånge blev på 1850-talet straffad för att han undangömt fängelsets poletyr. Vad hade han gömt undan? Han satt på fängelset i Landskrona.
 
Samma fånge fick efter sin frigivning en backstuga att bo i och ett antal rutor att odla. Jag har inte kunnat finna någon uppgift om hur stor areal en ruta var på. Även i ett annat sammanhang har jag stött på detta mått, nämligen i ett soldatkontrakt från slutat av 1800-talet där soldaten åläggs att bruka en ruta åt roten. Vad gäller ordet ruta så har jag sett det i handlingar från Älvsborgs län och sydöstra Skaraborg.
 
Med bästa hälsning
Leif Essefjord
 
 
 
 

28
Brandstorp / Falks grav
« skrivet: 2016-07-03, 22:27 »
Hej.
 
Falks grav ute på Svedmon har ju blivit en av Sveriges mest mytomspunna platser. Jag vet från min barndom att det berättades en del historier om vad som hänt vid graven men minns bara en del. Finns det någon som kan hjälpa mig med någon eller några händelser förutom att det alltid finns färska blommor där.
 
Mvh
Leif Essefjord
 

29
Alingsås / Avrättade Alingsåsare
« skrivet: 2016-06-12, 00:23 »
Hej.
 
Jag undrar om det finns någon som kan ha kännedom om hur många alingsåsare som avrättades under 1800-talet och gärna vilka de var.
Det är så att f.d. museichefen Anna Norlander i Alingsås lyckats köpa in en bödelsyxa som nu finns på Alingsås museum. När hon ville köpa in den vädjade enligt uppgift att få köpa den därför "att det är ju våra huvuden som fallit för den". Själv har jag inte funit någon Alingsåsare som blivit halshuggen, men jag kanske har forskat för dåligt.
 
Tacksam för hjälp
Leif Essefjord

30
Smed - allmänt / Smedmästarmärke
« skrivet: 2016-04-21, 19:14 »
 
Hej alla smedkännare.
 
Jag har i min forskning kring ett rånmord på 1850-talet spårat den bila som skarprättren använde vid den avrättning som blev följden för en av gärningsmännen. Skarprättaren var hemmahörande i Göteborg. På bilan finns instansat ett märke som består av tre små fiskar formerade som en halvbåge. Jag förmodar att detta kan vara ett mästarmärke. Finns det någon som vet vem som kan vara mästaren eller som vet var man kan finna någon litteratur där man söka vidare.
 
Med bästa hälsning
Leif Essefjord

31
33 Tidningar / Tidningar förr och nu
« skrivet: 2016-02-18, 22:53 »
Tack Åke.
 
Det gick alldeles utmärkt och jag fann genast det jag sökte. Jättetack.

32
33 Tidningar / Tidningar förr och nu
« skrivet: 2016-02-18, 18:59 »
Hej.
 
Jag undrar om någon vet vilken(a) tidning(ar) som lästes i Jönköpingstrakten omkring 1850.
 
Med hoppfulla hälsningar
Leif Essefjord

33
Mariestad / Mariestad
« skrivet: 2016-01-01, 13:59 »
Tack skall ni ha för hjälpen. Året började bra.
 
Esse

34
Mariestad / Mariestad
« skrivet: 2015-12-31, 17:51 »
Hej.
 
På länsfängelset i Mariestad tjänstgjorde åtminstone under 1854 och 1855 en fångvårdspredikant som hette Lefverent. Något annat vet jag inte om honom men hoppas att någon kan bistå med lite mer data kring honom.
 
Gott nytt år alla.
Leif Essefjord

35
Habo / Habo
« skrivet: 2015-12-27, 22:36 »
Christina Helmby.
 
Tack för hjälpen. Visst har det forskats en del på Falken men någon sammanställd publication har jag inte sett.

36
Habo / Habo
« skrivet: 2015-12-27, 00:02 »
Tack allesammans för denna snabba hjälp.  
 
Men jag undrar lite ändå. Stugan skulle ha legat i närheten av Lars Petter Johansson i Tranemaden och på Sara Pettersdotters ägor. Där skulle hon ju omvittnat av flera bo tillsammans med Claes Neijman. På de föreslagna platserna ser jag inte att Jonas Falk skall ha bott och inte heller någon Neijman. Falk flyttade till Stockholm någon gång 1853 eller i början av 1854. Hur de här gårdarna ligger eller låg i förhållande till varandra har jag inte någon uppfattning om då jag själv inte alls finns i närheten av dessa trakter. Så jag undrar jag om hon inte har mellanlandat på ett annat ställe också.  
Och den här Neijman är jag också intresserad av. Och han fanns bevisligen då fler vittnen kände till honom och dessutom hördes han i rätten mer än en gång. Att han bodde ihop med Lotta var också ett faktum.  
Om ni kan komma på något mer så suger jag tacksamt åt mig informationen.
 
Leif igen.
 
PS. Den födelsetid jag lämnade om Lotta var en ren felskrivning av mig. Ber om ursäkt.

37
Habo / Habo
« skrivet: 2015-12-26, 16:58 »
Hej.
Här kommer jag med en riktig nyårsgåta: Var bodde Lotta Johansdotter Falk och Clas Neijman 1854?
Lotta är född 1835-11-13 i Habo och är syster till rånmördaren Jonas Falk. Jag har kommit så långt att jag funnit att hon kom till Maden 1855 från Lilla Falla, om jag nu läst rätt i Habo AI:13 sid 248. Av vad som framgår av rättegångsprotokollen vid rannsakningen av Jonas Falk skall hon 1854 ha bott i hans gamla stuga tillsammans med en Clas Neijman. Den sista adressen till Jonas Falk innan han begv sig till Stockholm har jag hittat på Gunnarsb i Nykyrka, men där finns ingen Lotta efter honom. Både Lotta och Neijman är hörda som vittnen vid rättegången 1855 men deras adress är inte uppgiven. En annan som hördes är ett vittne Sara Petersson som uppger att Falks förra stuga är belägen på hennes ägor. Dock står det inget om var Sara Petersson bodde.Ytterligare ett vittne, Lars Petter Johansson från Tranemaden, uppger att han bor nära Neijman.
Jag skulle verkligen uppskatta om någon kunde hjälpa mig att knäcka nöten.
 
God fortsättning och ett gott slut önskar
Leif Essefjord.

38
Nykyrka / Nykyrka
« skrivet: 2015-12-17, 22:54 »
Hej Nykyrka och alla andra.
 
Rånmördaren Jonas Falk avrättades 1855 på Svedmon i Brandstorps socken. Denne Jonas som ju innan mordet bodde i Nykyrka hade en syster som hette Lotta Johansdotter Falk född 1835-11-13. Hon bodde enligt rättegångsprotokollen tillsammans med eller var gift med en Neiman. Jag kan omöjligt hitta var de bodde. Den sista uppgiften jag har är Nykyrka AI:7 sid 129. Hon står inom parentes under sin mor Lena Nilsdotter. Är det någon som kan hjälpa mig vore jag tacksam.

39
000 Osorterat / Vättern
« skrivet: 2015-06-17, 21:16 »
Hej.
 
Jag har så smått påbörjat något som är tänkt att bli en uppsats eller kanske rent av en bok om händelser vid Vättern. Denna sjö är ju omgiven av så många myter och märkliga egenskaper som jag gärna vill sammanställa på något sätt. En del har jag samlat på mig men jag vet att det finns så mycket mer, inte minst mycket lokala historier. Jag efterlyser nu berättelser om stort och smått, saga eller verklighet. Alla ni som har något att dela med er kan naturligtvis göra det via detta forum, men skriv gärna ner er berättelse och skicka den direkt till min epostadress eller meddela era kontaktuppgifter så hör jag av mig på det sätt ni önskar.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

40
Asker / Asker
« skrivet: 2015-02-19, 21:50 »
Hej och hjärtligt tack Bernt och Camilla.
Mycket mer än vad jag kunnat hoppas på. Helt suveränt.
 
Mvh
Leif Essefjord

41
Asker / Asker
« skrivet: 2015-02-18, 22:47 »
Hej.
Jag har i min forskning kört fast på en Anders Mickelsson född 1726. Så långt har jag kommit att jag hittat honom i Asker EI:1 bild 19 (AD). Han gifter sig där 1751-10-06 med en Brita Larsdotter från Pålstorp på vilket ställe de sedan verkar bosätta sig. I E:1 står det varifrån han kom men det är för mycket begärt av mig att kunna läsa vad där står för ort. Finns det någon som kan hjälpa mig med detta. Kanske finns det någon forskare som rent av vet vad han är född och vilka hans föräldrar var.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

42
Boställen / Kaptensbostad
« skrivet: 2015-01-13, 13:57 »
Hjärtligt tack för hjälpen Åke och Bertil.
 
Mvh.Esse.

43
Boställen / Kaptensbostad
« skrivet: 2015-01-12, 23:34 »
Hej.
 
Jag håller på med lite forskning kring Västgöta-Dals regemente, Kullings Kompani. Vilka soldaterna var och vilka som var kompanichefer sedan början av 1700-talet fram tills det att indelningsverket upphörde har jag klart för mig. Men det jag inte lyckats reda ut är var kompanicheferna hade sin kaptensbostad. Kan någon hjälpa mig med detta vore jag tacksam. Förmodligen har det väl inte varit samma boställe genom alla tider men det jag är mest intresserad av är var kompanicheferna bodde sista halvan av 1800-talet.
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

44
Värsås / Värsås
« skrivet: 2015-01-05, 22:21 »
Tack Sverker.
Det var både snabbt och skickligt.
Mvh
Leif Essefjord.

45
Värsås / Värsås
« skrivet: 2015-01-04, 22:49 »
Hej.
 
Jag undrar vart en Jean (Jan) Svensson, född 1796-04-11 i Värsås, tog vägen egentligen. Jan var son till ryttaren Sven Brunnstedt i Värsås. Enligt noteringarna i hfl Värsås AI:3 sid 87 och 88 så blev även Jan soldat och skall enligt samma hfl blivit det för Linnarstorps gård i Fröjered. Det är dock lögn att jag kan hitta honom där eller på annat ställe i Fröjered. Inte heller i Centrala Soldatregistret kan jag finna honom. Jag har ju heller inget soldatnamn att söka på vilket kanske skulle underlättat. Nu var det ju inte helt ovanligt att soldaten bodde i annan socken än där han var stationerad.
Kort och gott: Var kan jag finna igen honom?

46
Murare / Murare
« skrivet: 2014-11-02, 22:04 »
Tack för hjälpen och visat intresse.
 
Mvh
Leif Essefjord

47
Murare / Murare
« skrivet: 2014-10-30, 19:05 »
Hej.
Jag har kört hopplöst fast på en Lars Ollonborg som var murarmästre i Torshälla i vart fall 1763 och framåt. Tänkte att jag kanske skulle kunna få mer information ur Nordiska museets skråarkiv, men det gick inte därför att det inte gick att fastställa vilket murarmästarämbete han tillhörde. Det fanns inget sådant i varken Torshälla eller Eskilstuna. Personal på Skråarkivet tipsade mig om att försöka hämta information från Stockholms Murarmästarämbete. Några kontaktuppgifter dit hade de dock inte. Jag kan inte heller hitta ämbetet varken på webben eller i några nummerupplysningar.  
Nu undrar jag om det finns någon som kan hjälpa mig med under vilket murarmästarämbete en mästare i Torshälla verkade och/eller en kontaktuppgift eller adress till Murarmästarämbetet i Stockholm. På Skråarkivet trodde de ganska säkert att det skulle ligga i Gamla stan någonstans och att de någon gång om året gav ut en skrift av något slag.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

48
Daretorp / Äldre inlägg (arkiv) till 02 november, 2014
« skrivet: 2014-10-05, 23:07 »
Hej Daretorp.
I Brandstorps hembygdsbok från 1962 berättas det om hur Henrik von Essen omkring 1850 förvärvade olika fastigheter på Hökensås, bl.a Sjöbolet, Brunsberga och Bengelsruder samt mark från en Johannes Eriksson född 1829. På den förvärvade markbiten byggdes sedan hergården Alvsjö upp. Om nämnde Johannes står att han skulle vara en enstöring som bodde i en jordkula vid sjöns strand och att det inte gått att få fram ytterligare uppgifter om honom. Nu när jag en misstanke om att Johannes Eriksson kan vara en anfader till mig. Han hade just detta namn, född 1829 och var skriven på Quistegården i Daretorp vid den här tiden. {Daretorp AI:3 sid 80-81}. Efter Johannes namn där står det i kolumnen för flyttår talet  eller numret 110, därefter 5 någonting och längst ut under omständigheter Sk-b 39. Finns det någon som kan hjälpa mig med att begripa vad prästen menat med dessa noteringar? Om man tittar på sidan 110 i nästkommande hfl så hamnar man på Alvasjö, men det kan ju vara en slump.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

49
Västgöta-Dals regemente / 01) Allmänt
« skrivet: 2014-06-29, 20:25 »
Hej och hjärtligt tack Lars.
Det var väl ungefär vad man kunde misstänka,att det var sjukdomar som härjade. Du skall ha stort tack för att du gav dig tid att reda ut begreppen åt mig.
 
/mvh Leif

50
Västgöta-Dals regemente / 01) Allmänt
« skrivet: 2014-06-28, 15:42 »
Hej.
Jag håller på med forskning kring de indelta soldaterna i Hemsjö (P). De tillhörde Kullings kompani, Västgöta-Dals regemente. Mycket har jag klart för mig men har kört fast på var regementet befann sig i början av 1718. Under perioden 1718-01-06 -- 1718-04-29 dog sex soldater från Hemsjö i tjänsten. Generalmönsterrullan från 1719 ger inget besked om var de dog, bara datumet. De aktuella soldaterna är följande: Arvid Nohlgren, rote 1156, död 1718-01-06, Hans Olofsson, rote 1159, död 1718-01-06. Sven Bergsten, rote 1160, död 1718-04-24, Thore Rydberg, rote 1164, död 1718-03-08, Arfvid Hultman, rote 1166, död 1718-04-06 och Anders Silverström, rote 1193, död 1718-04-29.
Hoppas verkligen att det finns någon som har lösningen.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

51
Hej.
 
Jag har tappat kontakten med ett par soldater från Hemsjö. Det gäller Anders Rydberg, tidigare Larsson, som var soldat på Ryd Skattegården under perioden 1720--1736 ( född ca 1690 i Närke någonstans) och Harald Tängqvist, tidigare Månsson, som var soldat på Ryd Kiempegården under perioden 1712--1729 (Född ca 1688 någonstans i Västergötland). Efter det att de fått avsked från sin tjänst är de båda som bortblåsta från Hemsjö. De här soldaterna är av ett speciellt intresse varför jag hemskt gärna skulle vilja veta vart de tog vägen för att kunna få fram lite uppgifter om deras familjer också. Den kunskapen är näst intill obefintlig. Med all sannolikhet har de lämnat Hemsjö.
Finns det till äventyrs någon där ute bland alla forskare som har eller kan få fram något i detta ärende vore jag kolossalt tacksam.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

52
Särestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 februari, 2015
« skrivet: 2014-01-31, 18:59 »
Hej Kristina och andra forskare.
Jo, jag är tämligen säker på att han var soldat för Ryd, Skattegården i Hemsjö. Det fanns ytterligare ett par upplysningar om honom i Centrala soldatregistret, nämligen att han skulle vara född ca 1690 i Närke och att han tidigare hetat Larsson.
I Särestad har inte funnits någon soldat Rudberg förrän 1730 och denne man hette Olof Rudberg, tidigare Svenningsson, och fanns på soldatstom VD-00-027. I Västgöta-Dals generalmönsterrulla 565 för år 1721 står att läsa att Anders Rydberg, närkebo, 31 år gammal var soldat för Ryd i Hemsjö på soldatstom VD-00-1164. Och 1164 år numret på soldatstom Ryd Skattegården i Hemsjö. Källa: GMR 565 för Västgöta Dals Regemente, Kullings Härad bild 415.
Jag har också funnit ut att Anders Ry(d)berg fick en son Anders 1721-07-30 i Täng. Källa Täng C:2 bild 191 sid 185. Där står det att han var soldat för Kullings kompani.
Jag tror således fortfarande att han med familj bodde någonstans hos er i vart fall under början av sin soldattid i Hemsjö och hoppas att någon skall finna ut var.  
 
Jag tackar för visat intresse.
Mvh
Leif Essefjord.

53
Särestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 februari, 2015
« skrivet: 2014-01-30, 17:32 »
Hej.
Jag forskar på indelta soldater i Hemsjö och har nu kommit till en Anders Rydberg, tidigare Larsson, som blev soldat för Ryd Skattegården, Hemsjö, 1720-10-18. Han fick avsked 1736-09-20 då han blivit lam i båda händerna. Nu var det ju inte alltid så att soldaterna bodde på den ort där de upprätthöll sin tjänst. Jag misstänker att detta kan vara förhållandet med Anders Rydberg för han fick en son Petter 1725-01-04 i Särestad, och inget hittar jag om honom i Hemsjö. (Särestad C:2 bild 117 sid 112).
Enligt Centrala soldatregistret skall han ha mist en del av sin utrustning då torpet han bodde i brann 1729.
Finns det någon forskare som vet något mer om denne soldat och hans familj vore jag tacksam.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

54
Kullings-Skövde / Kullings-Skövde
« skrivet: 2014-01-29, 00:13 »
Tack Sverker för ett utförligt svar. Det var till stor hjälp.
 
mvh Leif

55
Eggvena / Eggvena
« skrivet: 2014-01-29, 00:07 »
Tack Conny. Det var bra gjort och till stor hjälp.
 
Mvh
Leif

56
Eggvena / Eggvena
« skrivet: 2014-01-28, 15:24 »
Hej.
Jag håller på med en del forskning kring de indelta soldaterna i Hemsjö. Vi hade en soldat Löfgren Gustav Oskar Natanael under Brasegården, Hemsjö under perioden 1901--1905. Enligt Centrala Soldatregistret skall han vara född i Eggvena 1882-01-25. Hans tidigare efternamn skall ha varit Gustavsson. Mitt problem är att jag inte kan hitta något om honom i varken Eggvena eller Hemsjö. Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig en bit på vägen.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

57
Kullings-Skövde / Kullings-Skövde
« skrivet: 2014-01-28, 15:15 »
Hej.
Jag håller på med en del forskning gällande Hemsjös indelta soldater. Under perioden 1893--1900 var en Sahlin Anders Gustav soldat under Brasegården i Hemsjö. Jag kan dock inte finna några uppgifter om honom eller hans familj i Hemsjös kyrkböcker. Sahlin skall vara född i Kullings Skövde 1854-08-25 och blev sedemera soldat på soldatstom 1118, Frötorp, Kullings Skövde. Han var soldat där under tiden 1875--1893. Han var då gift med Christina Sofia Carlsdotter och de fick flera barn. Christina dog 1890-06-08 i Kullings Skövde.  
Kan någon hjälpa mig med var soldaten Sahlin bosatte sig efter det att han fick tjänsten i Hemsjö. På denna senare del av indelningsverket var det inte alls ovanligt att soldaten var bosatt på annan ort än där han hade sin tjänst.  
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

58
Brandstorp / Brandstorp
« skrivet: 2013-07-05, 21:06 »
Tack Anita för hjälpen. Jag får nog ge mig iväg till Landsarkivet som du påpekade under Agnetorp. Men det var bra med uppgifterna om faderskapet för Otto Stig Algot. Jag bugar.
 
Med hälsningar.
Leif Essefjord.

59
Agnetorp / Agnetorp
« skrivet: 2013-07-04, 20:08 »
Hejsan.
 
Till Agnetorp flyttade Agnes Margareta Ehn med sin son Otto 1927. Enligt inflyttningslängden från Agnetorp bosatte hon sig på ett ställe som jag läser till Nasen. Det skall finnas på sid 273 i församlingsboken står det. Dock finns inte denna församlingsbok med i AD. Jag är intresserad av att få veta vad som hände med Agnes och hennes son i Agnetorp. Kan någon hjälpa mig?
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

60
Brandstorp / Brandstorp
« skrivet: 2013-07-04, 20:01 »
Här är Leif som ovan igen.
 
I Brandstorp förs.bok AII:2 sid 29, Petersburg sid 29 finns en familj Otto Ehn. Det finns säkerligen en förs.bok efter denna för det hänvisas beträffande familjen till nya boken från 1935 till sid 21 i denna. Finns någon som har tillgång till uppgifterna från denna bok om familjens fortsatta öden. Den finns inte i AD.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

61
Brandstorp / Brandstorp
« skrivet: 2013-07-04, 19:54 »
Hej.
Enligt församlingsboken Brandstorp AII:2 sid 29, Peterburg, födde Agnes Margareta Ehn en son Otto Stig Algot 1926-02-17. Tyvärr finns ingen födelsebok för Brandstorp i AD för denna tid. Finns det någon som kan säga mig vad det ev. kan stå om faderskapet för Otto.
 
Mvh
Leif E

62
Högstena / Högstena
« skrivet: 2013-07-01, 21:13 »
Thomas GH.
 
Jag bugar och tackar.
 
Mvh Leif

63
Högstena / Högstena
« skrivet: 2013-06-30, 22:33 »
God kväll.
 
Jag försöker följa en karl vid namn Lars Andersson född 1788 i Åsled. Han finns på gården Skarped/Pikagården i Högstena hfl AI:3 sid 40 (AD). Där står det att han 1813 flyttat till något som jag inte kan läsa till något annat än Astorp. Var i hela friden ligger detta ställe?
 
M.v.h.från en undrande
Leif Essefjord

64
Hej Göteborg.
Jag försöker följa en dam som hette Cathrina Andersdotter född 1774-08-13 i Dala (R). Hon hamnade med tiden på Tvillinggården i Högstena (R) varifrån hon flyttade till Göteborg 1798. Så står det i Dala B:1 bild 72 i AD. Så långt allt gott och väl men sedan begriper jag mig inte på hur jag skall hitta henne i Göteborg. Förstår mig inte riktigt på inflyttningslängderna där måste jag erkänna. Hoppas att någon kan hjälpa mig på traven.
 
Med de bästa hälsningar
Leif Essefjord

65
15 - Databaser, CD-skivor och register / Taxeringsregistret
« skrivet: 2013-03-18, 23:35 »
Tack Leif. Skall kolla detta.
 
Leif Esefjord

66
15 - Databaser, CD-skivor och register / Taxeringsregistret
« skrivet: 2013-03-17, 22:44 »
Hej.
Jag sitter och tittar på en Nils Wettervik i taxeringsregistret i AD under Göteborgs Stad, TaxReg:12 bild 26.I högerkolumnen efter hans namn står tecknen Ö:H:63. Vad betyder detta och vad kan man ha för nytta av uppgiften för att komma vidare med hans adress och familj t.ex.  
 
Med bästa hälningar
Leif Essefjord

67
Sventorp / Sventorp
« skrivet: 2012-11-14, 23:36 »
Tack igen Christina och speciellt för den fina kartbilden. Det där med att sörgården låg nära Odenslunda var verkligen intressant för mig av en annan orsak också.
 
Mvh
Leif

68
Sventorp / Sventorp
« skrivet: 2012-11-13, 23:52 »
Tack Christina.
Alert och hjälpsam som vanligt. Jag antar att Sörgården Haga finns i Vad då?
 
Mvh Leif

69
Sventorp / Sventorp
« skrivet: 2012-11-13, 22:51 »
Hej igen.  
Glömde att skriva att Augusta Matilda Gustavsson f. Karlsdotter är född i Svenstorp 1868-10-18 i Sventorp.
 
Leif

70
Sventorp / Sventorp
« skrivet: 2012-11-13, 21:01 »
Hej Sventorp.
 
Min mormorsmor Augusta Matilda Gustavsson flyttade 1922 in till Lämåsbacken i Sventorp från Vad med en dotter (Sventorp B:6 sid 29). Sedan kan jag inte se vad det blev av henne eller när hon dog då jag inte har tillgång till några dödböcker efter 1938. Finns det någon vänlig själ som har möjlighet att hjälpa mig? Skulle bli väldigt tacksam.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

71
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2012
« skrivet: 2012-10-11, 00:24 »
Hej och stort tack till Christina och Martin.  
 
Jo Martin jag är mycket intresserad av vad du har om Jonas mors släkt och emotser tacksamt det du har.  
Och förresten, var ligger Lohhult. Inte i Göteryd väl?
Jag har heller inte lyckats med att reda ut var Måns Törnqvist är tillbliven ännu.  
Är det möjligtvis känt om Måns och Jonas Törnqvist var soldater? I Måns dödsnotis Göteryd C:2 sid 295 står det Avskedade soldaten..., men jag hittar inget annat som bekräftar att han var soldat. Vad gäller Jonas så står det i Göteryd C:2 sid 227 då han gifter om sig att han är volontär.
Jonas Törnqvist son Johannes Törnqvist kan också ha varit soldat. I vart fall var han vargeringskarl i början av 1800-talet och hette då Björk, Göteryd BI:1 sid 9. Kan inte hitta dem i Centrala Soldatregistret.
 
Med vänliga hälsningar
Leif Essefjord

72
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2012
« skrivet: 2012-10-10, 00:06 »
Hej.
Här är Leif Essefjord igen som på nytt kört fast. I Göteryd AI: sid 195 finner man familjen Jonas Törnqvist som flyttar 1811 i december. Men vart? Stilen är det inget fel på men jag kan ändå inte hitta något ställe som kan passa med det jag läser det till. I utflyttningslängden hittar jag dem icke så det borde väl vara till något ställe i Göteryd eller Traryd de begav sig, måhända. Hela familjen är ju omgiven med en klammer så flyttningen borde väl gällt alla  men likväl står det att ett par av barnen flyttade ett resp. två år senare till Visseltofta någonting. Hur nu detta kan hänga ihop.
Finns det någon vänlig och kunnig själ som kan reda ut begreppen åt mig? Jag är inte alls bevandrad i denna del av riket och en del ortsnamn låter för mig besynnerliga vilket kanske kan vara en förklaring till varför jag inte kan gissa mig fram.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord.

73
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2013
« skrivet: 2012-10-03, 22:58 »
Tack skall du ha Eva.  
 
Hur fel kan man ha egentligen. Nu när jag vet facit så kan till och med jag se att det står Markaryd. Men att hon skulle heta Erlandsdottet är lite konstigt för hon har hetat Johansdotter överallt annars. Men jag får kanske en förklaring på det också när jag följer dem vidare.
 
Tacksamma hälsningar från
Leif Essefjord

74
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2013
« skrivet: 2012-10-03, 19:05 »
HEJ HALLARYD.
 
Jag försöker följa en familj Olof Svensson med hustrun Maria Johansdotter. De kom till Gryshult i Hallaryd 1773 från Göteryd. Hallaryd C:2 sid 526. De stannade i Gryshult till 1776 då de begav sig iväg igen Hallaryd C:2 sid 509, första posten för 1776. Men vart flyttade de egentligen. Jag får det till att står Emmaljunga socken men det måste nog vara fel för så vitt jag vet så har Emmaljunga aldrig varit någon egen sockenförsamling. Finns det något annat förslag på vart de flyttade?
Och om det skulle stå Emmaljunga - vilket pastorat ingick orten. Hittade inget svar på detta i sockensök.

75
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2012
« skrivet: 2012-10-03, 18:49 »
Hej Kristina.  
Jo jag vet nog vad soldatregistret är och jag har själv vid flera tillfällen försett registret med fakta kring olika soldater. Tycker onekligen att de har ett väldigt slumpartat sätt att skaffa sig information om soldaterna då inhämtningen skall ske via t.ex. släktforskaramatörer. Hur mycket sakfel som helst kan ju plötsligt bli sanningar.  Alla uppgifter om alla soldater i det ständiga knektehållet torde finnas i Krigsarkivet och det vore väl lämpligare att bygga upp registret utifrån dessa fakta.
Och för övrigt kan man ju knappast anmäla någon soldat till soldatregistret om man inte ens är fullt säker på att han verkligen var soldat eller vilken socken han i så fall tjänstgjorde.  
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

76
Traryd / Traryd AI:1 sid 14
« skrivet: 2012-10-03, 17:46 »
Jajamänsan. Du hade alldeles rätt. De hade dragit till Hallaryd där jag hittade dem på Gryshult.  
Tack skall du ha.
 
Mvh
Leif.

77
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2012
« skrivet: 2012-10-02, 23:51 »
Hej.
Jag sitter och funderar lite kring en Sven Nilsson som föddes i Göteryd 1756-05-16. Han flyttade som de flesta vid den här tiden runt en hel del i socknarna. När han efter en sejour i Hamneda återvände till Göterydsbygden runt 1800 heter han Nilsson-Kylström, Göteryd AI:5 sid 22 och senare bara Kylström i efternamn, bl.a. i Traryd AI:3 sid 72. Han avlider på Arveka i Göteryd 1823-09-25. Göteryd C:2 sid 332. Om jag läser rätt i dödsnotisen så står det att han varit soldat. Emellertid hittar jag inget om honom i Centrala Soldatregistret. Kan han kanske ha varit varjeringssoldat?
Är det någon som vet något mer om Sven Nilsson-Kylström vore jag glad.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

78
Traryd / Traryd AI:1 sid 14
« skrivet: 2012-10-02, 23:34 »
På Klint Västergården finns familjen Olof Svensson men i högerkolumnen står det att de flyttat till, -ja vart? Skulle gärna ha hjälp med att utläsa vart de tog vägen.
 
Med hälsningar från
Leif Essefjord

79
Göteryd / Göteryd BI:1 sid 19.
« skrivet: 2012-09-20, 18:48 »
Tack Irene.
Undrar lite över om det förekom att sådana här ersättningssoldater också tilldelades soldatnamn. Vet du eller någon annan händelsevis något om det?
 
Hälsningar
Leif

80
Göteryd / Göteryd BI:1 sid 19.
« skrivet: 2012-09-20, 13:22 »
Hej.
Nu skulle jag behöva hjälp av en läskunnig.  
År 1811 flyttar Johannes Björk hem igen till sin födelseförsamling Göteryd. Han kommer från Örkelljunga. Framför hans namn (som är den sista posten i inflyttningslängden i Göteryd för 1811)står det en hel mening som jag inte kan läsa. Hoppas på att det som står där skulle kunna ge mig en ledtråd till varför Johannes har tagit sig efternamnet Björk. Han hette Jonasson från början.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

81
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 september, 2012
« skrivet: 2012-08-02, 21:31 »
Hej och hjärtligt tack Gerd och Åke för all hjälp med Gustafva. Riktigt bra gjort.
 
Mvh Leif.

82
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 03 september, 2012
« skrivet: 2012-08-01, 23:02 »
Hej Jönköping.
   
Jag försöker följa pigan Gustafva Sofia Johansdotters (Johannesdotter) levnadsöden. Hon föddes i Daretorp 1861-01-07. Hon flyttade till Lilla Rosenlund i Jönköping 1877. Året därpå bosatte hon sig på Östra Storgatan; Kristina AI:52 sid 121. Där står det att hon flyttade, eller kanske det snarare skall vara flyttades, hon till något som jag läser som Cellfängelset. Samma uppgift finns också i Kristina BI:3 för 1880 nr 322. Jag gissade att det kunde betyda att hon förpassats till fångvårdsanstalten i Jönköping, men där kan jag inte hitta henne. Om nu inte ögonen sitter ivägen förstås.
 
Kort och gott: Vet någon vad som avses med Cellfängelset och var man kan hitta uppgifter därifrån.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

83
Torp / Äldre inlägg (arkiv) till 08 september, 2012
« skrivet: 2012-07-10, 00:42 »
Tack Märit för info och tips. Här blir det till att leta vidare.
 
Esse

84
Torp / Äldre inlägg (arkiv) till 08 september, 2012
« skrivet: 2012-07-06, 00:11 »
Hej Torpvetare.
 
Jag letar efter en Anders Johan Johannesson eller Johansson som föddes i Daretorp (R) 1854-06-24. Denne Anders lämnade den skaraborgska mylla som hans ätt trampat sedan urminnes tider för att flytta till Torp 1874. I flyttlängden från Daretorp, B:4 bild 34 i AD, står det att han i nov. 1874 flyttade till Vesternorrlands län, Torp. Dock kan jag inte hitta honom i Torps inflyttningslängd eller i husförhörslängd för aktuell tidsperiod. Finns det någon som skulle kuna hjälpa mig på traven?
Förresten, fanns det några speciella projekt igång i Torp eller dess närhet som skulle kunna ha varit intressant att söka arbete vid på den här tiden?
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord.

85
Hakarp / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2013
« skrivet: 2012-06-12, 00:29 »
Tack Lotta.
Det var inte lätt att veta det där med Huskvarna och Hakarps förhållande till varandra.
 
mvh
Leif.

86
Hakarp / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2013
« skrivet: 2012-06-11, 11:47 »
Tack Annalena.
Det var ju fint att du hittade dem åt mig men sedan blev det lika illa igen. Hittar inte familjen sedan. Förstår inte riktigt hur dessa kyrkböcker är förda för det finns ju ingen adress angiven. Möjligen skall det vara Huskvarna fabriker men denna adress fins ju å andra sidan  
inte i adressregistret. Har du möjligen tid att hjälpa mig en gång till?
 
Med vänlig hälsning
Leif

87
Hakarp / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2013
« skrivet: 2012-06-10, 23:20 »
Hej.
 
Jag försöker följa en bokhållare Gustav Albin Elfström, född 1864-06-12, med familj framåt i tiden. Det gick bra t.o.m. Hakarp AIIa:2 sid 431. Men sedan var det stopp. Jag kan inte finna familjen i senare församlingsböcker hur jag än bär mig åt. Kan någon hjälpa mig på traven vore jag tacksam.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

88
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2012-05-14, 20:54 »
Hej forskare, nu behöver jag hjälp igen.
 
Jag läser i hembygdsboken Glimtar från Brandstorp förr och nu del II sid 36 i kapitlet om Alvasjö herrgård följande: Då Tidaholmsgodset år 1846 inköptes av frih. Hans Henrik von Essen ingick de vid Alvasjö belägna skogsfastigheterna 1/16 mtl, Bengelsruder och Brunsberga. Den som innehade Brunsberga var en man som hette Johannes Eriksson och skall enligt kyrkböckerna vara född 1829. Han lär ha bott i en jordkula vid stranden av Alvasjö. Några ytterligare uppgifter om Johannes Eriksson har inte gått att erhålla, säger författaren Knut Lundberg.
 
Nu är det så att min farmors far hette Johannes Eriksson och var född 1829 och bodde på olika platser i Daretorp, bl.a. på Håkängen, (Daretorp AI:3 sid 80 + Daretorp AI:8 sid 44+48+103) inte långt från Alvasjö. Han bosatte sig efter sitt andra giftermål på Bengelsruder i Alvasjö där han bodde tills han dog 1896. (Brandstorp AI:7 sid 152 mfl.)
 
Nu är naturligtvis min fråga om det kan vara från min farmors far som von Essen förvärvade marken i Brunsberg eller inte. Finns det någon som har kunskap om vilka kyrkböcker Lundberg kan avse i sin text. På Brunsberg hittar jag ingen Johannes Eriksson i mitten av 1800-talet.
 
En anledning till att Lundberg inte hittat något mer om Johannes i kyrkböckerna kan vara att det i Brandstorps kyrkböcker står om min Johannes att han var född i Daretorp. Och där hittar man då inget för han var född i Dala 1829-05-03.
 
Sedan kan man ju vara lite skeptisk till att en yngling på 16 - 17 år boende i en jordkula skulle vara ägare till Brunsberga 1846.
 
Finns det rent av någon sem vet bestämt besked om hur och från vem von Essen köpte mark till sitt Alvasjö?
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord.

89
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 03 juni, 2012
« skrivet: 2012-04-02, 20:32 »
Hej och hjärtligt tack Christina och Helge.
Jag hade verkligen inte många rätt i min tolkning av vart Arvid Hjalmar flyttade.
 
Mvh Leif Essefjord

90
Kölingared / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2012
« skrivet: 2012-04-02, 00:47 »
Hej igen.
Jag återkommer i anledning av det Wibergska mordet 1851. Nu undrar jag om någon vet vad det kunde finnas för aviser som hade spridning i trakterna vid den här tiden. Om det nu fanns någon alls.
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

91
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 03 juni, 2012
« skrivet: 2012-04-02, 00:38 »
Hej alla.
 
I Leksberg AI:15 sid 66 står att läsa att Bengt Jakob Wallgren är född i Wing (W.H). Var kan detta Wing ligga? Likaså står det att brodern till Bengt, Arvid Hjalmar, flyttar till något som jag i min enfald möjligen kan tolka till södra Jeriko Kapell, Värmland. Vad är det för ort som avses tro?
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

92
Gustav Adolf / Gustav Adolf
« skrivet: 2012-03-14, 20:42 »
Tack skall du ha Gerd.
Du kan inte ana vad jag letat efter den här gossen sedan jag tappade bort honom i Sandhem 1842. Men nu är jag tack vare dig honom i hälarna igen.
 
Mvh
Leif Essefjord.

93
Gustav Adolf / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2012
« skrivet: 2012-03-13, 23:22 »
Hej.
Nu behöver jag verkligen hjälp. Det är så att jag söker en Per-Otto Andersson född i Kölingared 1821-05-31. Han flyttade runt väldeligen med sina föräldrar och den sista uppgiften som jag funnit om honom i en husförhörslängd är i Sandhem AI:8 och där på Hunared Nolgården där det står att han flyttade till Bjurbäck 1842. Men där står han inte att finna. Men 1846-11-01 gifter sig hans syster Lovisa Andersdotter i Gustav Adolf, källa Habo EI:2 bild 31 i AD, och där står att läsa att hennes äldste bror Per-Otto Andersson i Ramhult givit sitt skriftliga samtycke till äktenskapet. Då är min fråga: Var i hela världen ligger/låg detta Ramhult?
 
Med bästa hälsningar
Leif Essefjord

94
Kölingared / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2012
« skrivet: 2012-03-08, 23:07 »
Jo tack Christina om det hade varit så lätt. Man kunde ju förmoda att dråpet ägt rum antingen i Kölingared eller i Fivlered och att rättegångsprotokoll och dom skulle finnas i antingen i Slättängs eller i Redvägs häradadsrätts domböcker då dessa socknar delvis låg i Skaraborgs och delvis i Älvsborgs län. Dock har jag inte kunnat finna något i dessa böcker varför frågan om någon vet något om var händelsen kan ha ägt rum eller andra detaljer kring brottet kvarstår. Rättegången hölls ju alltid i det härad där gärningen begicks oavsett var misstänkt eller skadelidande bodde.
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

95
Kölingared / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2012
« skrivet: 2012-02-28, 22:27 »
Tack Inga.
Det var en god hjälp. Du, eller någon annan, har möjligtvis inte någon aning om var dråpet ägde rum och vad det var som utlöste gärningen?
All information är av stort intresse.
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord.

96
Kölingared / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2012
« skrivet: 2012-02-26, 17:29 »
Hej Kölingaforskare.
 
Jag har i min släktforskning kommit fram till en Hindric Jonasson född 1824-03-11. Gift med Johanna Jonasson i Kölingared 1845-01-25. De bosatte sig på adressen Kyrkeryd i Kölingared. I hfl Kölingared AI:8 sid 48 står det att Hindric (Henrik) 1851 dömdes till döden för dråp på Wilhelm Wiberg. Straffet förvandlades 1852 till 10 år på fästning. Nu undrar jag om det finns någon som känner till något närmare om denna förfärliga historia.  
 
Med de bästa hälsningar
Leif Essefjord

97
Lerdala / Lerdala
« skrivet: 2012-01-09, 21:51 »
Hej Lerdala med omnejd.
 
Jag söker uppgifter om en Anders Ingelbrechtsson som enligt mantalslängderna skall ha bott på Krokavadet i Lerdala i vart fall under åren 1719 -- 1725. Dessförinnan fanns han på Skrivaregården i Lerdala. Hans hustru var Kirstin Petersdotter. Barnen Petter *1718-09-16, Catharina *1722-09-09 och Jonas *1725-03-15, är alla födda på Krokavadet.  
Finns det någon som kan hjälpa mig med varifrån Ingelbrechtsson kom, vart han tog vägen eller var och när han dog?
 
Hoppas nu på att den samlade sakkunskapen i Rötter kan knäcka denna hårda nöt åt mig.
 
Med de bästa hälsningar
Leif Essefjord.

98
Bjurbäck / Bjurbäck
« skrivet: 2012-01-05, 23:29 »
Hej igen.
 
Abraham Wallgren, död i Norkebo, Bjurbäck 1773-03-14 är en ana till mig i rakt nedstigande led. I ett äldre inlägg i Anbytarforum har Gabriel Wallgren uppgivit att han har dokumenterat Wallgrenarna med Abraham som stamfader och har hänvisat till en hemsida som tyvärr inte längre verkar finnas kvar. Finns det någon som har tillgång till denna utredning eller vet hur man skulle kunna få ta del av den?
 
Med förhoppningsfulla hälsningar
Leif Essefjord

99
Bjurbäck / Bjurbäck
« skrivet: 2011-12-07, 23:04 »
Tack Fredrik Salomonsson för hjälpen med Jacob Wallgren. Det var till stor hjälp.
 
Leif Essefjord

100
Bjurbäck / Bjurbäck
« skrivet: 2011-12-07, 12:35 »
Hej Bjurbäck
 
Jag har i min forskning funnit en Jacob (Pehrsson) Wallgren född i Bjurbäck 1783-05-20. Förmodligen den Jacob som senare blev präst. Om det är så så avled Jacob 1850 enligt uppgift från Gabriel Wallgren i ett inlägg i Rötter. Men jag vet inte var han avled eller var han var verksam någonstans. Är det någon som vet något om Jacob Wallgren?
 
Med vänliga hälsningar
Leif Essefjord

101
Hej och stort tack Helene Jorsell.
 
Du har lagt ner ett stort arbete för min skull och det är jag skyldig dig ett stort tack för. Allt som förut var höljt i djupt dunkel framstår nu plötsligt kristallklart. Undrar lite över hur du bar dig åt för att få fram allt detta så fort. Skickligt.
Jag har haft en hel del problem med den här släkten Ollenborg(berg),som förresten senare kom att kalla sig Oldenburg. Bl.a. med den här bryggardrängen Carl Ollenbergs far, Lars Ollenberg, vars ursprung jag inte kunnat finna. Jag har en gång startat upp en diskussion under Släkter i Rötter utan resultat. I mitt inlägg där framgår vad som är känt för mig om honom.
 
Med de allra bästa hälsningar.
Leif Essefjord

102
HEJ STOCKHOLMSVETARE.
I Barnhus-sök har jag inhämtat besked om att två barn lämnades in på Allmänna Barnhuset 1790-03-10, nämligen Anna Kristina Ollonberg född 1987-09-18 och hennes bror Karl Olof Ollonberg, född 1789-03-10. Moderns namn är Maria Könsberg och faderns Carl Ollonberg. (Hans namn skrivs också Ollenberg).  
Om modern Maria står att hon var sängliggande då barnen lämnades in och att hon var död då sonen Karl Olof utlämnades från barnhemmet 1790-09-17. Vad gäller fadern Carl så skall han ha varit kommenderad soldat.
Mitt problem är att jag inte kan hitta när Maria Könsberg är född eller var hon och maken Carl Ollonberg bodde. Jag tror att Carl föddes i Torshälla 1764-11-11. Torshälla C:2 sid 5. Tyvärr har jag inte kunnat utröna vart han tog vägen sedan.  
Jag skulle uppskatta mycket om det fanns någon som kunde lösa mitt problem eller ge mig tips om hur jag skulle kunna komma vidare.

103
Byggnader och miljöer / Hus i Brandstorp?
« skrivet: 2011-10-06, 21:09 »
Hej.
 
Är det någon som känner igen huset på bilden. Det finns på ett vykort från ca 1910. Borde finnas eller funnits i Brandstorp eller angränsande församling.

104
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2011-08-22, 20:32 »
HEJ.
 
Jag var i somras och besökte museét på Hembygdsgården. Där hittade jag ett fotografi på Brandstorps IF fotbollslag från 1927. Där fanns en del för mig kända yngre män med. Det står att fotot är taget vid Månsavallen. Var låg denna idrottsplats? Och när bildades idrottsföreningen tro?
 
Detta undrar
Leif Essefjord

105
Åbo / Turku / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2011
« skrivet: 2011-08-21, 21:18 »
Hej igen.
Jag vill återkomma med en ny fråga om Valborg Thomasdotter. ( Se fråga 2011-08-07). Då jag studerat kyrkoböckerna i Agnetorp ytterligare har jag funnit att Valborg, som anges vara född i Åbo i maj 1694, fick barn så sent som 1748. Det är inte troligt att hon skulle vara fertil i en ålder av 53 år. Jag utgår från att hennes födelseår är felaktigt angivet. Istället har jag funnit en annan Valborg Thomasdotter i mormonernas databas som skall vara född i Åbo 1699-04-30 och där döpt 1699-05-01. Födelseorten är angiven som Turki Pori vilket jag förstått inte skall passa ihop riktigt.  
Finns det någon möjlighet att finna ut vem den här sistnämnda Valborgs föräldrar var?

106
Agnetorp / Äldre inlägg (arkiv) till 03 oktober, 2011
« skrivet: 2011-08-14, 22:55 »
Hej Agnetorp.
Jag försöker identifiera en gammal anfader som skall heta Thomas i förnamn. Han skall vara far till Valborg Thomasdotter, död 1781-04-08 i Ulvstorp, Agnetorp Acklinga C:2  sid 437. Jag tror att det kan vara en Thomas som som finns noterad i Acklinga C:1 sid 135 och 136. Men jag kan inte läsa vad gården heter som han bor på. Gården finns med också i Agnetorps mantalslängder från 1696 sid 67, sista gården.
Finns det till äventyrs någon Agnetorpsforskare som vet vem denne Thomas var och som kan hjälpa mig att tyda krumelurerna i gårdsnamnet.
 
Alla förslag mottages tacksamt.
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

107
Åbo / Turku / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2011
« skrivet: 2011-08-08, 22:09 »
Hej Kim.
Tack för hjälpen med sökningen. Anledningen till att jag uppgivit Turki Pori Åbo som födelseort är att jag fann henne på Family Search, mormonernas databas, och där står just denna ortsangivelse för hennes födelse i maj 1694. Något exakt datum står inte. Där finns också uppgift om när hon dog (Agnetorp 1781-04-08)och att hon var gift med Nils Ericsson. Mormonernas fil.nr 458269.
I husförhörslängderna från Agnetorp står det att hon skall vara född i maj 1694 i Åbo.
 
Det skulle onekligen vara intressant att få reda på hur det kan komma sig att hon hamnat i en liten bondby här i Sverige. Men det är väl kanske så att det inte heller finns några utflyttningslängder eller liknande att söka i från denna tid i Åbo. Inflyttningslängder från Agnetorp från denna tid finns inte.  
 
Med tack för all hjälp jag fått och kan få
 
Leif Essefjord

108
Åbo / Turku / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2011
« skrivet: 2011-08-07, 22:05 »
HEJ.
Jag har en ana som hettte Valborg Thomasdotter. Hon är född i Turki Pori, Åbo, Finland 1694 i maj. Hon hamnade så småningom i Agnetorp (R) och gifte sig med en Nils Eriksson från denna församling.
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig med uppgifter om hennes föräldrar. Alla uppgifter om henne är av intresse.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

109
Östra Sönnarslöv / Östra Sönnarslöv
« skrivet: 2010-08-22, 00:22 »
Tack Pilnäs.
 
Pilnäs hette också en f.d. kollega till mig i Göteborg.
När du säger det så kan jag nog också få det till vävskedshandlare. Ett yrke som lär vara utdött nu. Det var också intressant att få veta att Traheryd var så känt för denna hantering. Skall ta och läsa vad som finns om vävskedsmakare i Anbytarforum.
 
Med vänlig hälsning
Esse

110
Östra Sönnarslöv / Östra Sönnarslöv
« skrivet: 2010-08-15, 23:29 »
HEJ
 
I augusti 1841 dog torparen Lars Danielsson från Traheryd i Östra Sönnarslöv. I dödsnotisen står att han var handlare av något slag. Kan tyvärr inte se vad han handlade med. Kan någon annan göra det. Notisen finns i Östra Sönnarslöv C:4 sid 333. GID 1739.52.39100.

111
Markaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 03 januari, 2012
« skrivet: 2010-08-14, 23:43 »
HEJ IGEN
Upptäckte att jag gav fel sidhänvisning i min fråga ovan. Rätt är Markaryd AI:5 sid 56. I GID bild 63. GID.nr: 830.10.46500.
 
Finns kanske någon hembygdsförening i Markaryd som har tillgång till någon torpinventering?
 
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord.

112
Markaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 12 augusti, 2010
« skrivet: 2010-08-12, 23:22 »
HEJ.
 
Fram till 1820 bodde Lars Danielsson, född 0776-05-16 och Johanna Jönsdotter född i Markaryd eller Traryd 1793 på torpet Skogdal i Markaryd. Markaryd AI:5 sid 6. Vet någon var detta torp fanns/finns. Kan det möjligen ha legat i närheten av Övre Gällareböke?

113
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2010-06-21, 21:44 »
Tack Sylvia för det intressanta svaret. Jag kommer nog att titta lite närmare på fallet i domböckerna.  
 
Förresten, du har inte möjligtvis liksom jag en soldat Magnus Leijon från Gudhem, död 1813, i de bakre släktleden?
 
Beträffande Villa Bellevue skall det visst finnas en damm framför den stora byggnaden om det kan vara till någon hjälp.
 
Med vänliga hälsningar
 
Leif

114
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2010-06-20, 20:10 »
HEJ.
Har i min forskning stött på villa Bellevue eller något liknande. I samanhanget har också Örnhult och ett mord som begåtts där förts på tal.  
Är det någon som känner till något om detta. Kanske villa Bellevue inte alls har något med det andra att göra.  
 
Med vänlig hälsning Leif.

115
Jag har i min släktforskning kommit bakåt till en Lars Ollenberg i Torshälla vars ursprung är okänt för mig. Att finna ut detta och uppgifter i stort om denna släkt är av stort intresse för mig.  
 
Jag fann Lars Ollenberg genom hans son Erik som föddes i Torshälla 1767-05-22. Erik gifte sig med Stina Ramqvist i Torshälla 1796-03-13. (Det var Stinas andra gifte). Förmodligen var han båtsman där då, men detta har jag inte fått bekräftat. Ca 1800 - 1801 flyttade Erik med familj till Stockholm och Svea Artilleriregemente där han och brodern Carl, född i Torshälla 1764-11-11, tagit anställning som artillerihantlangare. Eriks familj bestod av hustrun Stina och två söner, Carl född 1797-07-22 och Lars född 1801-11-25 i Torshälla samt svärmodern Caijsa Hansdotter. Sedan hände något med familjen ca 1810 för då står det i husförhörslängden för Svea Artilleriregemente AIA:6 att Erik var rymd. Stina flyttade tydligen tillbaks till Torshälla. Enligt obekräftade uppgifter från annan forskare skall de båda små sönerna Carl och Lars ha lämnats kvar på barnhem i Stockholm. Detta har jag inte fått verifierat. Emellertid så kommer nog Erik ganska snart till rätta för redan året därpå, 1811-11-11, får han och hustrun Stina sonen Pehr Magnus i Torshälla.
 
Nåväl; Eriks far var alltså Lars Ollenberg. Det jag har kunnat finna ut omkring honom är att han skall vara född 1731, var okänt. Han gifte sig i Torshälla 1763-08-21, med Anna Sundberg född 1733 (Torshälla C:1). Varifrån Anna kom är också okänt. Hon var tidigare gift med en Olof Norström i Torshälla. Lars Ollenberg fick burskap i Torshälla 1763-08-19 (Källa: Torshälla Rådhusrätt, Handlingar ang. stadens förvaltning vol F:7 10) Han blev murarmästare i Torshälla 1776 (Samma källa som föregående). Han dog i Torshälla 1783-02-01.
 
I mitt sökande efter Lars Ollenbergs föräldrar och födelseort har jag en teori, rätt eller helt eller delvis felaktig återstår att se. Det är så att jag funnit en annan Lars Ollenberg som var kunglig kläddräng i Stockholm. Han gifte sig 1721-10-21 med Catharina Pärsdotter i Maria Magdalena församling i Stockholm. Dock har jag inte lyckats finna att kläddrängen Lars fick något barn med Catharina. I vart fall inte i Maria församling. Han dog 1736 och i hans bouppteckning nämns heller ingen son Lars. Kläddrängen Lars kom sannolikt till Stockholm från Strängnäs. I Karl K:son Leijonhufvuds bok Hantverkare i Strängnäs från 1500-talet till ca 1800 finns uppgifter om en skräddargesäll Lars Ollenberg i dombok 1691 och 1694. Han flyttade till Stockholm och bodde där 1711. Innan han gifte sig med Catharina Pärsdotter var han förmodligen gift innan för han fick en son, Anders, i Strängnäs 1693-12-07. (Källa Strängnäs C1:2, GID 76.8.85100) Han bör också ha fått åtminstone ett barn till för 1724 lystes det nämligen för kläddrängen Lars Ollenbergs dotter Catarina Ollenberg och mäster Johan Frisk från Lindesberg i Maria församling.  
 
Ytterligare Ollenbergare från Strängnäs är hattmakargesällen Olof Ollenberg född ca 1759, död 1783 och reslagaren Israel Ollenburg som arbetade med domkyrkans klockor 1706.  
 
Nu är frågan om kläddrängen Lars Ollenberg, hans son Anders, hans dotter Catarina eller någon annan i denna släkt kan vara föräldrar till Lars Ollenberg i Torshälla. Det skall bli intressant att se om det finns någon annan forskning som kan knyta an till min.
 
Med vänliga hälsningar
Leif Essefjord.

116
Maria Magdalena / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-05-07
« skrivet: 2010-04-27, 22:34 »
HEJ och hjärtligt TACK Elisabeth.
 
Tyvärr har jag inte tillgång till SVAR men jag vet de som har så det skall jag nog fixa till. Jag tror ännu att det ändå kan vara rätt Lars Ollonberg då den yngre Ollonberg och hans söner hade viss Stockholmsanknytning. Bl.a. så fanns sönerna på Svea artilleriregemente båda två
Var det i Maria Magdalena de dog tro?
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

117
Maria Magdalena / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-05-07
« skrivet: 2010-04-26, 21:45 »
HEJ.
Jag har en svårknäckt nöt. Jag söker föräldrar till en Lars Ollenberg född 1731, enligt kyrkböcker i Torshälla. Var är icke känt. Han fick burskap i Torshälla 1763-08-21 och fick mästarbrev som murare 1776, också i Torshälla.
Nu är mitt huvudspår en annan Lars Ollenberg som skulle kunna vara hans far. Denne Lars Ollenberg vigdes i Maria Magdalena församling 1721-10-21 med Catharina Pärsdotter. Han var enligt notisen i vigselboken Kungl. kläddräng. Till yttermera visso lystes det också 1724-10-10 för Catharina Ollenberg och en Johan Frisk från Lindesberg i Maria Magdalena. I notisen står det att Catharinas far var kläddrängen Lars Ollenberg. Catharina kan ju ha varit en dotter till Lars Ollenberg i ett tidigare äktenskap.
 
Jag har sökt i Maria Magdalenas födelseböcker från 1721 och ett antal år framåt utan att finna något barn vars föräldrar var Lars Ollenberg och Catharina Pärsdotter. Inte heller har jag kunna finna att Catharina Ollenberg och Frisk fått några barn. Var de här paren bodde har jag inte heller kunnat lista ut.  
 
Finns det någon därute i släktforskarvärlden som kan hitta något uppslag åt mig?
 
Med vänliga hälsningar
Leif Essefjord

118
TACK STIG för detta uttömmande svar on Brunn och dess kyrkböcker.

119
HEJ.
 
Jag undrar lite över socknen Brunn i Älvsborgs län. Hette den något annat eller ingick den i någon annan församling under första hälften av 1700-talet?
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

120
Dräng / Kläddräng
« skrivet: 2010-03-11, 18:54 »
TACK för uppslaget Stig-Ove. Det var en tolkning som jag aldrig kunnat lista ut.
 
Det jag skrev om, Klädkammaren, har jag nu hittat en beskrivning av i en släktforskarbok. Där står följande: Klädkammaren levererar hovets textilier under 1500-talet och sköter löneutbetalningar i form av kläde. Senare levererar Klädkammaren hovets och militärens uniformer. Dess arkiv är bev. från 1531. Dock finns ingen uppgift om vem som äger detta arkiv.  
 
Jag tänkte att det där med Kongl. kläddräng kunde ha med någon sådan syssla att göra. Det ena uppslaget behöver ju inte utesluta det andra. För visst har det ju med textilier att göra båda.
 
Man får väl gräva vidare.
 
Med vänlig hälsning.
Leif Essefjord

121
Dräng / Kläddräng
« skrivet: 2010-03-10, 20:40 »
HEJ.  
Har en ana som i ett par notiser i kyrkböcker från Maria församling i Stockholm på 1720-talet står som Konglig kläddräng. Nu undrar jag om någon vet vad en sådan karl syslade med. Arbetade han möjligtvis i slottets tvätteri eller tillhörde han militära myndigheten Klädkammare och höll på med uniformer. Om det kunde vara så att han arbetade inom försvarets Klädkammare skall det väl troligtvis finnas något arkiv att söka i där. Vet någon något om var detta förmodade arkiv kan finnas? Slottets församlingstillhörighet på denna tid känner jag inte till. Kan det ha varit Maria Magdalena?

122
Böne / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2010
« skrivet: 2009-11-03, 21:58 »
Jag tackar dig STIG SVENSSON för dessa uppgifter kring Anders Nilsson och Annika Hansdotter.
Det var ett urförligare svar än vad jag vågat hoppas på.
 
Med vänliga hälsningar
 
Leif Essefjord.

123
Böne / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2010
« skrivet: 2009-11-02, 23:14 »
HEJ BÖNEFORSKARE.
 
Enligt husförhörslängder från Bjurbäck AI:1 sid 15-16 fanns på bostället Risa ett par anfäder till mig som heter Anders Nilsson och Annika Hansdotter. De skall båda vara födda i Böne. Anders 1740 och Annika 1744. Jag kan inte hitta dem där. Kanske är jag för dålig på att läsa den något underliga stilen. Skulle vara roligt om någon kunde hjälpa mig med att hitta rätt. Är naturligtvis intresserad av vilka deras föräldrar var också.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

124
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2010
« skrivet: 2009-10-11, 23:13 »
[color=0000ff]Leif frågar igen ang. Johan Frimodig[/color].
Mina bekymmer med Johan Frimodig känner ni kanske igen sedan tidigare inlägg. Det mesta har löst sig, t.ex. det som mitt inlägg från 2009-07-09 handlade om. Tack vare en duktig forskare i Gudhem.  
Nu har jag ett nytt problem med Johan Frimodig. Han var som sagt soldat på Bredegården, Flittarp i Tiarps socken mellan åren 1720-1740 då han fick avsked. Så långt är allt gott och väl. Men så dyker det upp en profoss i Åsle, ex. Åsle C:3 sid 79 som heter Johan Frimodig (Fick sonen Lars då med hustrun Annika. Soldaten Johan Fridmodig var gift med Annika Gustavsdotter). Finns också nämnd som profoss i Högstena C:1 sid 43 (Giftermål med Ingrid Pehrsdottter). Johan Frimodig antogs enligt Krigsarkivet som profoss vid Skaraborgs regemente 1743-03-11 men fick sparken redan 1744-10-15 för att han var gammal och oduglig.  
Frågan är om någon kännare av Åsle kan hjälpa mig med att reda ut om den avskedade soldaten Johan Frimodig är samme Johan Frimodig som blev profoss. Varken Krigsarkivet eller Centrala soldatregistret har kunna lämna några sådana upplysningar.  

125
Allmänt / Förnamnet Jean
« skrivet: 2009-09-22, 21:25 »
Tack alla för hjälpen i namnfrågan
 
Leif Essefjord

126
Allmänt / Förnamnet Jean
« skrivet: 2009-09-13, 22:51 »
Jag undrar om det kan vara så att namnet Johan ibland kunde skrivas som Jean istället. Allstå: Är Jean och Johan egentligen samma namn?
Jag har nämligen en anfader Johan Frimodig, verksam uner första hälfen av 1700-talet. I vissa böcker finns det också nämnt en Jean Frimodig. Har inte med säkerhet kunna avgöra om det är samma person.

127
Profoss / Profoss
« skrivet: 2009-09-01, 21:38 »
Hej och hjärtligt tack Chris.  
 
Leif Essefjord.

128
Profoss / Profoss
« skrivet: 2009-08-31, 21:25 »
HEJ PROFOSSEXPERTER.
 
Jag har en anfader, Johan Frimodig, i Åsled (R). Han var soldat under åren 1720-1741. Därefter finner jag i kyrkböckerna att han är titulerad profoss. Jag har hört med Krigsarkivet då det låg nära till hands att han blev militär profoss, men de fann inget. Återstår då att han var s.sk. häradsprofoss. På något sätt måste han utnämnts och kontraktskrivits i detta ämbete. Kan någon ge mig ett tips om var jag skulle kunna finna en sådan utnämning i arkiven. Likaledes är jag ju naturligtvis väldigt intresserad av vilka uppdrag han kan ha haft. Hur finner jag detta?
 
Med vänliga hälsningar
Leif Essefjord

129
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2009-08-26, 21:33 »
Tack Carl.
 
Detta var intressanta upplysningar och jag kommer att besöka platsen för att ta mig en rejäl titt på det som finns kvar. Om du ville ha besväret med att mejla ytterligare information så är jag självklart mycket tacksam.
 
Med vänliga hälsningar
 
Leif Essefjord

130
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2009-08-24, 22:40 »
Tack Christina.
 
Ett uttömmande svar som vanligt. Jag skall vända mig till Dimbo Hembygdsföreining för ytterligare information. Kanske borde jag ha tänkt på Tunelds geografi själv. Boken står ju hyllan bakom min rygg.
 
Ha dä´
 
Leif Essefjord

131
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2009-08-23, 21:57 »
HEJ:
 
Jag har haft en del förfäder som bott och verkat på Alunbruket i Dimbo. I olika kyrkliga sammanhang utläser jag ST: Catharina och/eller Johan Catharina. Vad är detta. Kanske något brukskapell eller?
 
Finns det något kvar av Catharina och alunbruket tro? Skulle vara intressant att titta dit då.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord.

132
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2010
« skrivet: 2009-07-09, 23:42 »
HEJ IGEN.
Nu får jag be om att alla hjälpsamma experter mobiliserar. Jag har nämligen ett problem som rör soldaten Johan Frimodig och hans söner.  
Så här ligger det till.  
Johan Frimodig var soldat på Bredegården, Flittarp, Tiarps socken under tiden 1720 - 1740. Han fick en del barn men den ene kan jag inte finna i födelseböckerna från Åsled. Det är en som heter Gustav som skall vara född i Åsled 1737-08-03. Jag tror att Johan Frimodig är hans son son i alla fall. Det är nämligen så att jag funnit denne Gustav i Dala. Han flyttade dit 1763}GID666.10.32200 Dala B:1. och hade, om jag inte missförstått det helt, vitsord från Åsled. (Gustav kallas här för Johansson-Frimodig och i en del andra sammanhang bara för Frimodig) Han gifte sig i Dala 1765-10-13 med en Ingrid Jonsdotter. {GID666.10.50200(Varifrån Ingrid kom vet jag inte).Med vid bröllopet var Johan Frimodig och en man som kalas Jon.  
Gustav flyttade sedan runt i Dala och finns med i husförhörslängderna bl.a. under Inköparetorpet Dala A:2 GID666.5.104400. Där står att han skall vara född i Åsled 1737.
 
Så kommer jag till problemet: Johan Frimodig flyttar efter det han tjänat färdigt som soldat och hamnar så småningom i Dimbo där han återfinns på Alunbruket 1748. På Alunbruket finns också vid denna tid en annan f.d. soldat Jonas Frimodig (Dimbo AI:3 sid 116) Jonas flyttade in till Dimbo 1767 har jag sett men jag vet inte varifrån. Denne Jonas Frimodig är född i Åsled 1737-03-18 (Åsled C:3 sid 402)Om jag läser rätt så är han son till soldaten Frimodig. Modern är inte nämnd, tror jag. Har lite svårt för att läsa allt i födelsenotisen.  
 
Det verkar för mig omöjligt att Johan Frimodig skulle fått två söner 1737 med bara fem månaders mellanrum. Så vitt jag kunnat finna ut av soldatakterna så har det väl bara funnits en Frimodig där under aktuell tid. Det fanns ju andra soldater Frimodig på torpet efter Johan men det var ju efter det att Jonas och Gustav kommit till världen.  
 
Kan det möjligtvis vara så att Johan fått Gustav utom äktenskapet och blivit född på annan ort???}}Är mycket tacksam för om det finns någon som kan komma på lösningen. Även misslyckade försök tas gärna emot så jag kan undvika samma sökvägar.
 
Med vänliga hälsningar från
Leif Essefjord.

133
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2009-06-07, 22:46 »
Hej igen Frank
 
Den Johan Frimodig jag vill para ihop med Ingrid Pehrsdotter och som tidigare varit gift med Annicka Gustavsdotter föddes i Värmland ca 1692 och antogs som soldat i Flittorp 1720. Jag tycker nog att han vore väl gammal att få barn 1786 -- 1789. Förmodligen är detta en annan soldat Johan Frimodig som du menar. Dock har jag inget dödsdatum för min Johan Frimodig.  
 
Hälsningar Leif E.

134
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2010
« skrivet: 2009-06-04, 22:22 »
Tack för upplysningen Karl

135
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2009-06-04, 22:20 »
Hjärtligt TACK Frank.

136
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2010
« skrivet: 2009-06-03, 17:25 »
HEJ.
Undrar var husförhörslängderna för Åsled och Tiarp från första halvan av 1700-talet finns. Hittar inget i Genline.
Finns kanske inga?

137
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2009-06-01, 22:55 »
Hej igen.
En sak till. Jag kan inte uttyda gårdsnamnet där Johan Frimodig bodde Dimbo AI:1 sid 83.
 
Leif som ovan.

138
Dimbo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2010
« skrivet: 2009-06-01, 22:51 »
HEJ DIMBOSPECIALISTER.
 
Jag har en del frågor som jag inte lyckas hitta svaret på. Det gäller följande: F.d. soldaten Johan Frimodig kom från Tiarp till Dimbo. Han finns med i Dimbo AI:1 sid 83. Han var gift med Annica Gustavsdotter (gifte sig med henne i Åsled 1731-02-28. 1748-10-02 får han en dotter med Ingrid Pehrsdotter i Dimbo. Vad jag inte har kunnat finna ut är när Annica Gustavsdotter dog (förresten har jag inte hittat var hon är född heller för den delen) och jag har inte kunnat hitta datum för vigseln mellan Johan Frimodig och Ingrid Pehrsdotter eller varifrån hon kom.
Det var mycket på en gång, men skulle jag kunna få hjälp med en del vore jag tacksam.  
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

139
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2009-05-18, 22:19 »
Christina och Inger.
 
Tack skall ni ha för hjälpen med Edvin Lundgren.  
 
Leif Essefjord}

140
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-12, 20:23 »
HEJ IGEN!
Nu letar jag efter Edvin Lundgren född 1849-08-20. Han bodde fram till 1870-01-08 i Jonstorp då han flyttade till Gustav Adalf enl. hfl AI:5 sid 39. Jag har lusläst hfl i Gustav Adolf så gott jag kunnat utan att hitta honom så jag undrar vart han tog vägen egentligen. Kan någon hjälpa mig med att spåra honom. Kanske någon med tillgång till CD-skivorna Sveriges befolkning 1880 och 1890 kanske.  
 
En helt annan fråga också: Var låg/ligger Brännetomten? Går det att få en vägbeskrivning?
 
Tack så mycket så länge.
 
Leif Essefjord

141
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 31 januari, 2011
« skrivet: 2009-05-03, 23:11 »
HEJ JÖRLANDA
 
Jag söker uppgifter om en soldat Torbjörn Ollenberg som lär vara född 1694 och död 1733-03-12. Han tillhörde Kyrkeby Rote. Tyvärr kan jag inte finna några kyrkböcker från Jörlanda i Gen-Line från den här tiden. Kan Jörlanda ha ingått i någon annan kyrklig samfällighet vid den här tiden eller är de förstörda?
Eller finns det rent av någon bland er Jörlandaforskare som vet något om den här soldaten och hans familj?
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

142
Fors / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-10-11
« skrivet: 2009-05-03, 23:03 »
HEJ  
En ana, Anna Sundberg, skall enligt kyrkböckerna från Torshälla komma från Fors. Hon skall vara född 1733. Jag hittar henne inte i Fors men det kan bero på att jag kan ha svårt för att läsa vissa stilar från denna tid. Finns det någon som kan hjälpa mig med att hitta henne och hennes familj tro?
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

143
Tack Essem.
 
Esse

144
HEJ VÄRMLAND.
Jag söker uppgifter om en fänrik Hans Ollenberg. Den enda uppgift jag har om honom kommer från anbytarforums släkten under Wikland. Där finns en skrivning från 2000-02-08 som lyder: Gunilla 1723 från Vastsjo gifte sig 1756-06-12 med en fänrik Hans Ollenberg. Av olika skäl har jag blivit intresserad av denne fänrik. Finns det någon som vet var han bodde då han gifte sig eller var han är född.
Hoppas nu för all del att Västsjö församling finns eller fanns i Värmland. Det verkar av andra skriverier i inlägget som jag refererar till som att det skulle vara i Värmland.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

145
Wikland / Wikland
« skrivet: 2009-04-16, 21:45 »
HEJ.
I ett inlägg av Ann-Katrin Johansson 200-02-08 står följande: Gunilla, Västsjö 1723 gifte sig 1756-08-12 med fänrik Hans Ollenberg.
Nu undrar jag om du Ann-Katrin eller någon annan vet något mer om Hans Ollenberg. Var de bodde som nygifta och varifrån Ollenberg kom. Skulle vara bra om jag fick lite starthjälp med fänriken.  
 
Tack från
Leif Essefjord

146
Torshälla / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-22
« skrivet: 2009-04-05, 22:52 »
Hej Per Thorsell.
 
Socknen Fors som du skriver i ett svar ovan, är det samma socken som kallas Forssa i Genline?

147
Fryksände / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-07-28
« skrivet: 2009-04-05, 22:47 »
Märkligt. Prästen i Torsby lär ha påstått detta om ett barn fötts i början av 1900-talet, enligt den senaste uppgiften jag fått. Alltså några år efter Kristi födelse.
Försöker ta reda mer och återkommer.

148
Fryksände / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-03-31
« skrivet: 2009-03-26, 22:38 »
HEJ SUNNE - TORSBY.
 
Jag har en något underlig fråga till er forskare i dessa bygder. Till mina öron har kommit rykten om att en präst, i förmodligen Torsby, uppgivit att en kvinna som fött ett barn utom äktenskap fått barnet genom jungfrufödsel. Jag har tyvärr ingen aning om när i tiden det kan ha varit.
Finns det någon som känner till detta?  Är det bara en skröna eller finns det verkligen sanning i detta? Skulle i så fall hemskt gärna vilja ha källan.
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord
Alingsås.

149
Torshälla / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-22
« skrivet: 2009-03-25, 21:26 »
Jag har kört fast i Torshälla. Där har jag en Lars Ollenberg som var gift med Anna Sundberg. De gifte sig och fick barn, levde och dog i Torshälla. Men jag kan inte hitta uppgifter om deras föräldrar. Enligt alla husförhörslängder så skall Lars Ollenberg (stavas ibland Ollenborg) vara född i Torshälla 1731. Anna Sundberg skall vara född 1733 men här är det lite osäkert om hon var född i Torshälla eller Stockholm.  
Jag kan inte hitta några födelseböcker eller uppgifter om in och utflyttning till Torshälla från de här aktuella åren. Jag har sökt bouppteckningar i Uppsala Landsarkiv utan resultat.  
Har jag missat någon möjlighet så vill jag gärna ha tips om vad.  
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord
 
 
Inlägget flyttades 17 februari 2010 från Hur gör jag: Ollenberg i Torshälla med omnejd.
Camilla Eriksson, moderator

150
Torshälla / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-22
« skrivet: 2009-03-08, 22:01 »
Hej Torshälla.
 
Jag håller på med forskning kring en släktgren Ollenberg, skrivs ibland Ollenborg och på senare tid Oldenburg. Just nu kämpar jag med en Lars Ollenberg som skall vara född i Torshälla 1731. Han finns med i hfl; AI:3A, AI:4A GID 2177.29.39400 och AI:5A. Han gifte sig med Anna Sundberg i Torshälla 1763-08-21, Torshälla C:1 GID 2177.3.31900.
 
Vad jag nu skulle vilja veta är vilka som var Lars Ollenbergs resp. Anna Sundbergs föräldrar och var de bodde. Jag finner nämligen inte några födelseböcker från Torshällatrakten för åren 1731 resp 1733. Min förhoppning står nu till de eminenta forskarna i Torshälla.
 
Med vänliga hälsningar och fromma förhoppningar.
 
Leif Essefjord

151
Ramnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 24 december, 2008
« skrivet: 2008-12-07, 12:48 »
TACK JOHN.
 
Det var jättebussigt av dig. Nu är det bara att borra vidare för mig.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

152
Ramnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 24 december, 2008
« skrivet: 2008-12-04, 21:45 »
HEJ RAMNÄS.
 
Jag har läsproblem.  
Jag tittar på Stina Ollenbergs födelse 1770-12-16 för att finna ut vilka föräldrarna var. (C:1 sid 181 GID 2370.28.89600). Att modern hette Kaisa Hansdotter kan jag se och att fadern hette Olof i förnamn likaså. Men vad hette han i efternamn. Familjen finns också i bl.a. AI:5 sid 30 GID2370.16.40000 men jag går bet där också. Där står också var hustrun Cajsa är född. Men vad står det för ortsnamn?  
 
Sedan har jag gått vidare tillbaka i tiden och tittat på ovannämnde Olofs födelse 1731-04-24 C:1 sid 53 GID2370.28.76400. Men vad står det om hans föräldrar?
 
Det var många frågor på en gång. Skulle det finnas någon vänlig själ som är villig att hjälpa mig vore en forskande Alingsåsare glad.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

153
Torshälla / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-22
« skrivet: 2008-11-26, 21:10 »
Hej igen och Tack för hjälpen.
 
Jag mitt blindstyre såg inte att det fanns en Landsförsamling också.  
 
Mvh.
Leif E

154
Torshälla / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-11-10
« skrivet: 2008-11-10, 17:29 »
Hej Torshälla.
 
Jag söker uppgifter om en familj Pehr Magnus Oldenburg och hans fru Carin Jansson. Har fått veta att de skall finnas med i hfl AI:14b sid. 160 och AI:15b sid. 166. Dessa husförhörslängder finns inte med i Genline av någon anledning men skall finnas i AD-Online som jag inte har tillgång till. Det skulle vara väldigt roligt att få veta vilka barn som fanns i familjen och när de var födda och naturligtvis var de bodde. Ja, allt som står där är av intresse. Pehr Magnus lär ha arbetat på Nyby Bruk.
Finns det någon som kan hjälpa en alingsåsare med detta?
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

155
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2009
« skrivet: 2008-11-05, 21:26 »
Käre nån. TACK IGEN CHRISTINA!!!!!
 
Du har hjälpt mig igen. Förstår inte hur jag skulle klarat ut det här utan dig. Hur bär du dig åt egentligen? Och fort går det också.
 
Med tacksamma hälsningar från Leif.

156
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2009
« skrivet: 2008-11-04, 19:53 »
HEJ IGEN.
 
Nu har jag problem igen. Denna gången gäller det en familj Oldenburg.  
Enligt Brandstorps vigselbok 1896-12-12 gifte sig Hjalmar Teodor Oldenburg, född 1865-12-18 i Stockholm, med Amalia Albertina Josefina Gran, född 1866-02-11 i Daretorp. Av svar på en fråga jag ställde 2003 framgår att att Hjalmar var född 1865 på Barnhuset i Stockholm. Jag vet att han bodde kvar i Brandstorp ganska länge. Han fick bl.a. sonen Sven Iwar Ewert 1907-01-26 enligt Brandstorps födelsebok. Men vart tog familjen vägen sedan?
En annan son till Hjalmar och Amalia, nämligen Walfrid Antonius, född 1891-03-17 i Agnetorp, intresserar mig särskilt. Jag skulle vilja veta vart han hamnade senare i livet. Vem han gifte sig med och vilka barn han ev. fick.  
Är tacksam om någon kan ge mig upplysningar om detta eller råd om hur jag går till väga.  
 
Vad gäller att finna barnhusbarnet Hjalmar Oldensburgs föräldrar är väl förknippat med speciella svårigheter antar jag.  
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

157
Agnetorp / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2009
« skrivet: 2008-10-27, 20:25 »
TACK LASSE.
 
Nu fick jag lära mig något igen. Det var ju lätt som en plätt.  
 
Leif Essefjord

158
Agnetorp / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2009
« skrivet: 2008-10-26, 23:18 »
HEJ AGNETORP.
Jag sitter på min kammare och funderar över varför jag inte finner några födelseböcker från Agnetorp i Genline. Är de inte fotograferade eller finns de inte kvar tro. Saken är den att jag försöker hitta en Oldenburg, Hjalmar Teodor som enligt Brandstorps vigselbok kom dit från Agnetorp 1996. I Agnetorp hade han begåvats med två barn Walfrid Antonius 1891 och Astrid Elvira Karola 1897. Det var dessa jag tänkte hitta för att den vägen komma fram till var familjen bodde.
Lika illa var det med Daretorp då jag skulle försöka hitta hans frus födelse där 1866-02-11. Hon hette Amalia Albertina Gren.Fanns inga födelseböcker i Genline.  
Jag får väl kanske se om SVAR har några microkort kanske. Eller finns det någon därute som kan hjälpa mig?
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

159
Falköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 december, 2008
« skrivet: 2008-09-18, 22:35 »
ETT STORT TACK till morgonpigga Christina från nattsuddaren Leif för hjälpen med familjen Johan Magnus Lejon. Den gubben har vållat mig mycket jobb men nu är det nog slut med det för han dog tydligen i Skövde.
 
Ja, som du skrev, där händer saker...Det är väl i Skövde det händer?

160
Falköping / Äldre inlägg (arkiv) till 10 december, 2008
« skrivet: 2008-09-17, 23:44 »
HEJ FALKÖPING.
Ja nu är jag ute på nätet igen och ber om hjälp.
Det är så att jag försöker följa en Johan Magnus Lejon, född 1811-02-23, och hans familj så långt det går men de försvann för mig i Ransberg 1865. Enligt Ransbergs utflyttningslängd B:2 uppslag 90 löpnr. 89-93  och Ransberg AI:9 sid 313 så flyttade de till Falköping 1865-11-08. Trots att jag har sökt i såväl Falköping stad som i landsförsamlingen har jag inte funnit minsta spår.
 
Finns det någon villig och kunnig själ som kan sätta mig på spåret igen?
 
Jag tror mig veta att den yngsta dottern Augusta Johansdotter-Lejon kom från Skövde stad till Ransberg 1876-10-29. Se Ransberg hfl AI:10 sid 27.
 
Med vänlig hälsning
Leif Essefjord

161
Traryd / Äldre inlägg (arkiv) till 12 oktober, 2009
« skrivet: 2008-09-03, 22:28 »
TACK SKALL NI Alla HA (Vivi, Göte och Christina i Skövde)som intresserat sig för min fråga och hjälpt mig så bra. Nu får jag väl fortsätta med att grotta vidare själv så gott jag kan.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

162
Traryd / Äldre inlägg (arkiv) till 12 oktober, 2009
« skrivet: 2008-09-01, 21:30 »
HEJ TRARYD!
Jag har kört fast. Min morfars farfar och farmor kommer från Traryd (Traheryd). Deras namn var Jonas Larsson och Christina Johannesdotter. Enl hfl AI:8 sid 92 och AI:10 sid 158 var Jonas född i Traryd 1820-02-25. Jag kan dock inte finna honom i Traryds födelsebok. Än värre är det med Christina. I nämnda hfl uppges det att hon är född 1812 men utan datum och ort. De gifte sig 1840-11-19 i Traryd och där uppges helt följdriktigt att Jonas var 20 år och Christina 28 år. Det innebär således att Christina var 48 år då hon födde sin siste son, Carl-Ludwig 1860-07-11.(GID 851.14.9200) Är detta möjligt?  
Kan någon forskare i Traryd som är duktigare än mig hjälpa till med att hitta Jonas Larssons och Christina Johannesdotters rätta födelsedata och föräldrar.
Efter vad jag kan se så har familjen funnits på Bokelund, Lönaholm och Rishult i nämnd ordning. Vart tog Jonas och Christina vägen sedan tro?
 
Med vänlig hälsning från en förhoppningsfull Alingsåsare.
 
Leif Essefjord

163
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2009
« skrivet: 2008-07-28, 00:08 »
ANDERS BRISSMAN. Ett jättestort tack för det utförliga svaret på mina frågor kring Axel Karlsson och hans familj som jag ställde 07-07-08.  
 
Med vänliga hälsningar
 
Leif Essefjord

164
Värsås / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2008
« skrivet: 2008-07-27, 23:53 »
Tack för tipset Britta. Det är helt klart intressant att undersöka vidare.
 
Hälsningar
 
Leif Essefjord

165
Värsås / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2008
« skrivet: 2008-07-10, 21:54 »
HEJ VÄRSÅS!
 
Jag har ett problem med en gammal anförvant från mitten av 1700-talet, nämligen Sven Brunstedt.  
 
Så här är det. Soldaten Lars Leijon i Kyrkefalla är född 1782-12-07 i Värsås (GID 1601.7.31100). Hans far var just ryttaren Sven Brunstedt i Värsås och modern hette Maria Andersdotter boende på Djursätra Brunnsgården. Då Lars Leijon gifte sig 1803-02-04 (GID 986.4.50800) var hans far och mor närvarande men fadern kallas där för Sven Larsson trots att han blev antagen som soldat 1776 och var i tjänst tilll 1811 med soldatnamnet Brunstedt. Nåväl, att Brunstedt verkligen var far till Lars Leijon framgår också av husförhörslängd Värsås AI:2 GID 570.10.15700. Man kan kanske utgår från att att Svens far hetat Lars i förnamn och att han därför noterats som Sven Larsson då sonen Lars Leijon gifte sig. Är ni med så här långt?
 
Nu äntligen till mitt problem: Enligt flera kyrkoarkivalier (t.ex. GID hfl 570.12.31700, hfl 570.11.23200 och soldatakt VG-05-0063-1776) skall Sven Johan Brunstedt vara född i Värsås 1757-07-08. Dock finns ingen Sven född detta datum varken i Värsås eller i Varola pastorat detta datum. Däremot finns det en Sven född i Värsås 1757-01-05 och en annan Sven född i Värsås 1757-09-08. Båda med en far som heter Lars i förnamn. (GID 1601.27.74200, Varola C:2) I ett par husförhörslängder Värsås AI:1 GID570.9.6000 och Värsås AI:2 GID570.10.15700 kan jag med en subjektiv blick tycka mig utläsa föedelsetiden till 1757-09-08.
 
Problemet är således: När föddes Sven Larsson-Brunstedt egentligen och vilka var hans föräldrar. Finns det kanske någon i Värsås som har närmare kännedom om Brunstedt genom egen forskning eller finns det annars möjligen något tips om hur jag skulle kunna spika rätt datum och rätt föräldrar.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord.

166
Forsby / Forsby
« skrivet: 2008-06-18, 19:46 »
HEJ OCH TACK IGEN CHRISTINA.
 
Du är helt underbar.

167
Forsby / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-16, 18:50 »
HEJ FORSBYKÄNNARE.
 
Nu har jag kört fast lite igen. Det är så att jag har en anfader som hette Jonas Forslund och som var ryttare. Bosatt på ryttarebostället i Öhm, Forsby. GID 729.6.26300. Han skall vara född i Forsby 1759. Vad jag skulle vilja ha hjälp med är uppgifter om hans föräldrar. Jag kan inte hitta honom i födelselängderna nämligen. Hoppas på att det finns duktigare forskare än vad jag är.  
Han var gift med Stina Olofsdotter som också hon verkar vara född 1759. Dock kan jag inte läsa var. Samma GID:nr. som ovan.
 
Är mycket tacksam för den hjälp jag kan få.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord.

168
Hej Monica Mattson.
 
Cajsa Jonsdotter föddes på ryttarbostället under Nolgården. Hennes far var ryttaren Jonas Forslund, född i Forsby 1759 och modern hette Stina Olofsdotter. Varifrån hon kom har jag inte lyckats med att tyda ännu.  (Forsby AI:1 sid 52).  
 
Cajsa flyttade sedemera till Sventorp och gifte sig med torparen Anders Jonsson. De var bosatta på torpet Räfstorp, Sventorp (Sventorp AI:5 sid 370).
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

169
TACK EAGLE.
 
Du har hjälpt mig igen.
 
Leif Essefjord. (Esse)

170
HEJ!
 
Jag söker efter Cajsa Jonsdotters föräldrar. Cajsa är enligt hfl Sventorp AI:5 sid 370, GID 679.15.72900 född 1797-01-08 (finns i hfl Sventorp AI:4 sid 445 GID 379.14.49800 annan födelsetid: 1797-01-18). Om jag inte läser helt tokigt skall hon vara född i Öhm. Har det funnits någon socken med namnet Öhm eller möjligtvis Öm. Om så skulle vara fallet, i vilket pastorat kan kyrkböckerna finnas?

171
03) Osorterat / Lafalla
« skrivet: 2008-04-13, 22:40 »
Jag söker förgäves få ordning på vad det står i husförhörslängd från Sventorp AI:5 sid 256. GID. 679.15.66800 gällande Cajsa Larsdotter och hennes barn Greta. Frågan är var hon är född. Varifrån hon flyttade in 1827 och vart hon flyttade 1832. Kan hon vara född i Kyrkefalla och flyttat ut till något som heter Lafalla. Var i så fall finns denna ort?
Mycket tacksam för hjälp med läsningen.
 
Med vänlig hälsning  
 
Leif Essefjord

172
Suntetorp / Suntetorp
« skrivet: 2008-04-13, 20:48 »
HEJ.
 
Var finns det kykböckerna från Suntetak, 1800-talet? Jag hittar dem inte i Genline. Har också sökt unde Skövde och Sventorp utan resultat.

173
Sventorp / Äldre inlägg (arkiv) till 17 juni, 2010
« skrivet: 2008-04-10, 20:22 »
HEJ.
 
Undrar bara var man kan finna födeöseböcker, in och utflyttningslängder samt vigselböcker för Sventorp omfattande åren 1868 - 1890. Finner inget under Sventorp eller Skövde stf och lfs.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

174
Fröjered / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2009
« skrivet: 2008-03-16, 23:41 »
HEJ Fröjered
 
Jag skulle söka i husförhörslängder, in och utflyttningslängder mm i Fröjered före 1790 men finner inga kyrkoböcker tidigare än 1790. Hette inte Fröjered Fröjered då eller sorterade det under annat pastorat tro?
För visst fördes det ju husförhörslängder före 1790.
 
Undrar Leif Essefjord.

175
Gudhem / Äldre inlägg (arkiv) till 20 april, 2011
« skrivet: 2008-01-03, 21:24 »
HEJ OCH HJÄRTLIGT TACK CHRISTINA!
 
Ett så utomordentligt svar på min förfrågan hade jag inte ens vågat hoppas på.
 
Emellertid så undrar jag fortfarande lite över Magnus Lejon. Enligt soldatregistret så var han dragon till sin död i Tyskland 1813. Hans barn står i dopböckerna som dragonbarn och i AI:4 s 27 finns med stora siffror talet 45 vilket jag trodde kunde vara numret på soldattorpet som enligt soldatregistret skall vara VG-07-0045. Men det skulle enligt samma register finnas i Borga. Eller fanns det möjligtvis något soldattorp på gården Drygstorp.
 
Tja, där har jag lite att fundera över ytterligare och husförhörslängderna från Korsberga, Fröjered och Fridhem skall noga studeras.
 
Än en gång, tack för hjälpen.
 
Med vänlig hälsning
 
Leif Essefjord

176
Gudhem / Äldre inlägg (arkiv) till 02 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-02, 20:08 »
HEJ GUDHEMS OCH TUNHEMSKÄNNARE.
 
Jag har problem med en anfader som var dragon. Han hette Magnus Lejon och fanns enligt soldatregistret på soldattorpet Böljan, Tåstorp i Tunhem från 1805. Han stupade i Hannover 1813 under napoleonkrigen, Jag hittar sedan hans namn (notering avliden) i husförhörslängd från 1813 i Gudhem, Jätteneds rote under gården Drygstorp.
I de kyrkböcker från Gudhem och Fröjered (han flyttade in från Fröjered till Gudhem 1805) som jag sökt i, står det att han föddes i Fröjered 1780-02-12. Emellertid så finns det efter vad jag kommit fram till överhuvud taget inte någon Magnus som är född detta datum i hela Skaraborg. Uppgiften måste således vara felaktig. Magnus gifte sig med Stina Johannesdotter från Bosgården i Gudhem 1806. Vid denna vigsel fanns hans föräldrar med. De hette Johannes Nilsson och Lena Jonsdotter. Någon annan upplysning om dem har jag inte.  
 
Jag skulle alltså vilja komma bakåt i tiden ytterligare. Och för att kunna göra detta måste jag få veta var och när Magnus verkligen är född. Kan någon hjälpa mig med detta och/eller med några upplysningar om hans föräldrar Johannes Nilsson och Lena Jonsdotter.
 
Vad gäller dragonbostäderna Böljan, Tåstorp, Tunhem (VG-07-0045) och torp 45 under Drygstorp så undrar jag om det möjligtvis är samma ställe? En vägbeskrivning skulle vara roligt att få.
 
Alla tips om hur jag skall komma vidare mottages tacksamt.
 
 
Med vänlig hälsning.
 
Leif Essefjord i Alingsås.

177
Gudhem / Äldre inlägg (arkiv) till 02 januari, 2008
« skrivet: 2007-09-01, 19:56 »
Hej Gudhem.
 
Jag har tittat i dödboken för Gudhem bl.a. 1815 och läser där vid flera tillfällen dödsorsaken Trånsjuka. Vad är det för åkomma.  
Har inte sett det någon annanstans.

178
Tunhem / Äldre inlägg (arkiv) till 21 februari, 2010
« skrivet: 2007-08-22, 21:31 »
TACK LILIAN!!
 
Det var ett genombrott för mig.

179
Tunhem / Äldre inlägg (arkiv) till 21 februari, 2010
« skrivet: 2007-08-20, 22:09 »
HEJ TUNHEM.
Jag har en ana MAGNUS LEJON som var dragon boende på soldattorpet VG-07-0045. Rote:Böljan, Tåstorp, Tunhem. Han tillhörde Gudhems kompani.  
Han blev soldat 1805 och avled 1813 i Tyskland.
Han skall vara född i Fröjered 1780-02-12 men där finner jag honom inte i födelseboken. Jag tror att hans fru hette Stina Johannesdotter född i Gudhem 1782-05-10.
 
Skulle vara intressant om det finns någon som kan lämna upplysningar om honom. Vad hette han innan han blev soldat. Vilka var hans föräldrar mm.
 
All information är av intresse. Själv har jag kört fast.

180
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 20 februari, 2008
« skrivet: 2007-07-08, 20:56 »
HEJ Brandstorpskännare.
 
Jag har gått bet på följande:
Axel Wilhelm Carlsson föddes 1895-10-01 i Ransberg. Hans far var Carl Ludvig Jonasson född 1860-07-11 och modern hette Augusta Lejon född 1860-07-12.
Axel Carlsson måste ha kommit till Brandstorp 1908. Jag har ett avgångsbetyg från Fagerhults skola i Gustav Adolf utfärdat 1908. Av detta framgår att han skrevs in på skolan 1908-02-01 och att han bodde i Baskarp.
MEN VAR BODDE HAN NÄRMARE BESTÄMT OCH VARIFRÅN FLYTTADE HAN IN? Jag kan inte hitta honom eller någon annan i hans familj någonstans. Jag vet att han fanns i Tidan ca. 1912 men han bör ha återkommit till Brandstorp något av åren närmast därefter. Han bodde på Furulund i Baskarp till sin död 1964. VARIFRÅN KOM HAN DÅ?
Så ytterligare en fråga. Han skall ha gift sig 1916-10-29 med Ellen Augusta, född Larsson 1890-04-06. MEN VAR GIFTE DE SIG TRO? Hittar inget om detta någonstans.
Hoppas på att någon kan hjälpa mig.
 
Leif Essefjord

181
Friggeråker / Friggeråker
« skrivet: 2007-02-28, 22:18 »
HEJ
 
Har i min släktforskning i en husförhörslängd från 1780-talet funnit ortnamnet Fregeråker. Kan Friggesåker skrivits så förr.

182
Ransberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-17
« skrivet: 2007-01-10, 22:13 »
Tack CHRISTINA HELMBY SLADDEN för hjälpen med Magnus Lejon mfl.
 
Detta var mer än vad jag vågat hoppas på.  
Så som jag letat och frågat både här och där utan resultat.
Nu är det bara att gå vidare i soldatregister mm.  
 
Det här var roligt.

183
Ransberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-17
« skrivet: 2006-12-27, 21:48 »
HEJ Ransberg.
Måste be om lite hjälp.
Omkring 1860 bodde i Nyholm, Ransberg, Johan Magnus Lejon med hustrun Stina Lisa Eriksdotter. Johan Lejon skall vara född i Falköping 1811-11-23, men där hittar jag honom inte. Stina Lisa föddes i Bellefors 1818-02-23.  
De kom med sina barn från Undenäs till Ransberg.
Sedan vet jag inte ett dugg om dem. Var gifte de sig? Vart tog de vägen sedan, Var dog de, o.s.v.
Jag är tacksam för alla tänkbara upplysningar.

184
Övriga källor / Skolarkiv och sockenarkiv
« skrivet: 2006-01-31, 20:49 »
T A C K! Björn och Bo. Nu vet jag vart jag skall börja leta.
 
Leif Essefjord

185
Övriga källor / Skolarkiv och sockenarkiv
« skrivet: 2006-01-24, 19:14 »
Får jag som relativ nybörjare inom släktforskningen efterlysa kunskap om huruvida det finns några arkiv inom skolväsendet och i så fall vart man vänder sig för att få uppgifter därifrån. Kan det däri möjligen finnas uppgifter om elevens bostadsadress och familjeförhållanden?
 
Likaså undrar jag i vilket arkiv man kan söka sockenstämmeprotokoll. Finns de kanske kvar i kommunerna. Om det är så och en socken bytt kommuntillhörighet följde sockenstäämoprotokollen med till den nya kommunen eller blev de kvar i den gamla?
 
Vill någon reda ut begreppen åt mig är jag väldigt tacksam.

186
HUR SKALL JAG HITTA?
 
Min morfar Axel Wilhelm Karlsson föddes i Ransberg (R) 1895-10-29. Han gifte sig 1916-10-29 med Larsson Ellen Augusta född i Sventorp (R). Jag har konstaterat att Axel och Ellen flyttat omkring en del i Skaraborg men jag kan inte följa dem. Jag kan inte ens hitta var de gifte sig någonstans.  
Hur bär jag mig åt för att få svar på mina frågor?

187
Flistad / Äldre inlägg (arkiv) till 22 april, 2007
« skrivet: 2005-11-08, 21:35 »
HEJ FLISTAD.
Mina morföräldrar Axel Wilhelm Karlsson född 1895 och Ellen Augusta Larsson bodde 1912 på Odenslunda Sörgård då min mor Jenny Linnea kom till världen. Sedan flyttade de därifrån men jag vet faktiskt inte varifrån och när de kom till Flistad eller vart de flyttade sedan. Om någon kunde hjälpa mig så vore jag väldigt tacksam. Jag tror att jag försökt på alla andra sätt utan att nå resultat.

188
Hjo / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-24
« skrivet: 2005-08-09, 22:19 »
TACK Bo och Karl för hjälpen med Knäpp(l)etorp.
 
Leif Essefjord

189
Hjo / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-24
« skrivet: 2005-08-05, 14:46 »
HEJ HJOKÄNNARE.
 
Jag undrar om någon vet var Knäppetorp låg eller ligger.

190
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-05
« skrivet: 2005-08-05, 14:41 »
Hej kännare av Brandstorp och Baskarp.
 
Undrar om någon vet var Bergsäter finns eller fanns.

191
Falköping / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-16
« skrivet: 2005-07-16, 20:43 »
HEJ FORSKARE I FALKÖPING MED OMNEJD.
 
Jag söker efter uppgifter om en anfader som heter Johan Magnus Lejon (Leijon). Enligt husförhörslängd från Undenäs skall han vara född i Falköping 1811-11-23. Jag har sökt i födelseböckerna i både Falköpings stad och Falköpings landsförsamling utan att finna honom där. Har även sökt i utflyttningslängder. Kanske kan han finnas i någon annan församling som ingick i Falköpings pastorat, vilka församlingar nu det kan ha varit.
 
Jag har helt enkelt kört fast. Kan någon hjälpa mig vidare vore jag mycket tacksam.

192
Beateberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-02
« skrivet: 2005-02-22, 19:28 »
Hej Beateberg.
 
I födelseboken från Bellefors står det att en Stina Lisa Eriksdotter föddes 1818-02-23. Hon skulle vara barn på något som jag läser till NÅRYDS KVARN. I en särskild kolumn står det Beateberg. Finns det något i Beateberg som heter Nåryds Kvarn eller något liknande. Finns den i så fall kvar?
Hängde Bellefors och Beateberg ihop på något sätt vid den här tiden?
 
Tacksam för svar.

193
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-05
« skrivet: 2005-02-12, 17:32 »
HEJ IGEN
 
Denna gång undrar jag var Brandstorps sockenstämmoprotokoll förvaras. Är det på Landsarkivet i Göteborg eller på något komunarkiv.
Åren som intresserar mig nu är 1905 - 1907.

194
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-19
« skrivet: 2005-02-06, 18:10 »
TACK KAJ oc BO för hjälpen med Kråkerud

195
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-19
« skrivet: 2005-02-02, 21:41 »
HEJ
Söker en plats som skall heta Kråkerud. Borde ligga i eller kring Undenäs någonstans. En kvinna Greta? Lejon skall vara född där 1790.

196
EJ LÄSKUNNIG ÖNSKAR HJÄLP.
 
I TRARYD?S husförhörslängd för åren 1852 - 1862 AI:10 sid 158. GID851.10.51000 finns familjen Jonas Larsson med hustru Christina Johannesdotter med barn under Rishult.  
För Jonas och Christina finns i kolumnerna Anmärkning och Ifrån något skrivet som jag inte kan läsa.
Skulle någon kunna tyda texten åt mig vore jag mycket tacksam

197
Traryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-02
« skrivet: 2004-08-12, 00:25 »
Hej Traryd.
 
Läshjälp önskas.
Det gäller AI:10 1852 - 1862 gällande Rishult och familjen Jonas Larsson med hustru Christina Johannesdotter och barn. Där finns en del som jag inte kan läsa. Först är det namnet på torpet. Det ser ut som Linaholm eller Lånaholm. Sedan finns det en notering i kolumnen anmärkning för Jonas och Christina som jag inte kan tyda. Dessutom står det något i kolumnen ifrån som jag heller inte kan läsa.  
Är jättetacksam ifall någon kan hjälpa mig då denna familj av olika anledningar har blivit särskilt intressant för mig.

198
Ransberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-18
« skrivet: 2004-08-10, 00:01 »
Hej Ransbergskännare.
Min morfars mor hette Augusta Lejon och föddes i Ransberg 1860-07-12. I födelseboken för detta år står det att fadern var J. Lejon och modern S. Ericsdotter. Är det någon som kan lämna mig bättre upplysningar om Augustas föräldrar? Är Lejon kanske ett soldatnamn?
 
All hjälp emottages tacksamt.

199
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-20
« skrivet: 2004-01-22, 18:49 »
TACK MARIANNE
 
För dessa värdefulla upplysningar.

200
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-20
« skrivet: 2004-01-13, 21:07 »
HEJ
 
Kan någon hjälpa mig med en vägbeskrivning till soldattorpet i Flittorp Bredegården tro? Tänkte ta mig dit någon gång framöver. Enligt rykten skall det finnas kvar än. Stämmer det?

201
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-09
« skrivet: 2004-01-13, 19:30 »
HEJ HABOKÄNNARE.
 
I mitten av 1800-talet var en anfader en tid mjölnare på Norka Kvarn i Habo. Familjen flyttade sedan till Dalen Tomten i Habo.
Jag skulle vilja veta,  så exakt som möjligt, var dessa ställen låg och om de rent av finns kvar än idag.

202
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-05
« skrivet: 2004-01-08, 23:30 »
HEJ BRANDSTORPSFORSKARE.
 
1853 flyttade min fm mf från Habo till Kärrelund i Brandstorp med sin familj. Nu undrar jag var Kärrelund låg eler ligger. Finns huset kvar tro?

203
Hagelberg / Hagelberg
« skrivet: 2003-12-11, 21:21 »
HEJ HAGELBERG
Jag har ett litet problem och hoppas att någon kan hjälpa mig.
I husförhörslängder från Dala har jag funnit att min gamle anförvant Gustav Frimodig var gift med en Ingrid Jonsdotter som enligt samma längd skulle vara född i Hagelberg 9/8 1740. Jag kunde dock inte finna henne där. Kan någon hjälpa mig att söka vore jag jättetacksam.
 
Med vänlig hälsning

204
Åsle / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-20
« skrivet: 2003-12-11, 21:09 »
HEJ ÅSLE!
Jag har ett litet problem:
I Dala har jag en förfader som först heter Gustav Johansson i husförhörslängderna. Han ändrar namnet till Johansson-Frimodig och sedan till bara Frimodig. Han skall enl. källorna vara född i Åsled 1737. Jag antar att hans far var soldat och hette Johan i förnamn. I födelseboken i Åsle från detta år finns en notering att soldaten Johan Frimodig födde sonen Jonas.(Alltså inte Gustav som det borde ha varit) Sedan står det något mer som jag inte kan läsa. Kan någon möjligtvis hjälpa mig.  
Finns någon uppgift att finna i några flyttningslängder eller andra register om denna familj flyttade från Åsled och ev. då till Dala.
Johan Frimodig gifte sig 1731 med en Annika Gustavsdotter. Han hade flera barn innan han gifte sig med Annika men om han var gift innan och i så fall med vem har jag inte heller kunnat lista ut.
Till sist: Kan det vara så att Johan Frimodigs son Jonas kan ha tagit sin fars efternamn och moderns efternamns förled Gustav(dotter) till förnamn. Är det långsökt eller kan det vara känt från andra fall?
 
Det var många frågor men jag skulle vara mycket tacksam om jag kunde få hjälp med något.
 
Med vänliga hälsningar
 
Leif Essefjord

205
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-12
« skrivet: 2003-11-13, 22:05 »
HEJ.
Jag har kört fast i min släktforskning. I Dala fanns på 1780-talet en Gustav Johansson. I husförhörslängderna kan man se att han först ändrade sitt namn till Johansson/Frimodig och  att han från 1789 bara kallade sig Frimodig. Han skall vara född i Åsled 8/3 1737.
Kan han ha tagit sin fars efternamn tro? för i Åsled föddes 8/3 1737 en son åt soldaten Frimodig (inget förnamn angivet). Sonen döptes till Jonas vilket jag tycker borde vara Gustav istället.  
Kan någon ge mig någon förklaring på hur detta kn hänga ihop.
Jag själv tror att soldaten Frimodig i Åsled som fick sonen Jonas, hette Johan Frimodig. Han var i så fall gift med en Annika Gustavsdotter. Är det möjligt att Jonas kan ha tagit sig föleden av moderns namn och kallat sig Gustav och tagit faderns efternamn Frimodig.
Jag som amatör i släktforskarsammanhang undrar om sådant kan vara möjligt
 
Jag undrar också om det finns någon bok eller annan förteckning över indelta soldater i Gudhems Härad.

206
Dala / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2009
« skrivet: 2003-05-04, 21:28 »
I en husförhörslängd från Dala i slutet av 1700-talet, källa: SVAR AI:1 53352 kort 2 sid 12, har jag funnit att Gustav Johansson född 1737 i Åsled bytt namn till Frimodig. Jag drar den slutsatsen at han blivit soldat. Han fanns i ovannämnda källa i torpet Inköparetorpet. Åtminstone kan jag inte utläsa det till något annat.
Finns det någon som vet något om honom tro och var låg Inköparetorpet lite mer exakt? Finns det kanske rentav något kvar av det? Varifrån kan det lite udda namnet komma sig av?

207
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-30
« skrivet: 2003-05-04, 21:09 »
HEJ.
Jag har funnit i en husförhörslängd från Dala 1790 att en anfader till mig skulle vara född i Åsled. Kan detta Åsled vara detsamma som Åsle församling? Jag såg i inflyttningslängder från samma tid att det fanns ett flertal som flyttat in till Dala från just Åsled.

208
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-05
« skrivet: 2003-03-20, 20:55 »
Jag söker böcker i ämnet Brandstorps lokalhistoria.
Vad finns och vad kan vara till salu?

209
Allmänt / Lokalhistoria, Hemsjö
« skrivet: 2003-03-20, 20:42 »
HEJ!
 
Jag söker en bok om Hemsjö i Västergötland. Författare är Wildte och titeln är: Hemsjö socken under 1700-talet. Den lär vara utgiven ca 1925. Finns det någon som har denna bok till salu eller som kan tipsa mig om var jag skulle kunna hitta den?

210
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-27
« skrivet: 2003-02-27, 21:47 »
Bo Berndtsson och Lasse Bergdahl. Jag tackar för intressant information.
 
Leif Essefjord

211
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-05
« skrivet: 2003-02-27, 21:23 »
Tack för hjälpen med Oldenburg, Lena!

212
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-05
« skrivet: 2003-02-23, 19:56 »
I Branstorps skolkatalog från 1901 hittade jag en Anton Oldenburg. Dock har jag inte funnit några Oldenburg i kyrkoböckerna. Finns det någon som vet något om släkten Oldenburg tro?

213
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-27
« skrivet: 2003-02-23, 19:34 »
Mina frågor gäller Dala i Västergötland.  
Sista hälften av 1700-talet fanns förfäder till mig på Danskegården, Tyskegården och Nolledet. Var i socknen låg dessa gårdar? Finns de rent av kvar? Vore intressant att veta varför det hette just Danske och Tyskegården.
Till sist: Var låg Dala gamla kyrka?

Sidor: [1]