ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - David Rylander

Sidor: [1]
1
Kartor / SV: 6 grader på Tunnelandet
« skrivet: 2024-01-07, 00:09 »
Stort tack.
Jag ser i senare inägoprotokoll att fullgoda åkrar skattas till 6 korn och fullgoda ängar till 6 lass så ditt antagande om 6x avkastning verkar stämma, Lennart.

2
Kartor / 6 grader på Tunnelandet
« skrivet: 2024-01-05, 00:38 »
I ett storskiftesprotokoll står
"hwarefter jordägarne tillika med nämdemännen funno enhälligt nödigt och nyttigt at värdera the bästa Tracterne till fulgodt eller 6 grader på Tunnelandet och the sämre i proportion till 5 ½, 5, 4 ½, 4, 3 ½, 3, 2 ½, 2, 1 ½, 1, ½, ¼, 1/8 till och med den sämsta delen, så som föga nyttiga Berg till 1/16dels grad och de Berg som äro alldeles odugeliga utan någon Ene buske eller minsta Gräs och Jordskrefva anses utan något beräknande och utmärckas med Ett 0"
Jag förstår ju att det är en gradering av markens avkastning men vad innebär det mer precist, 6 grader på Tunnelandet?

3
Gramps / SV: Halvsyskon syns inte i relationer
« skrivet: 2019-01-24, 09:56 »
Jo, men om det ena barnet inte har någon som helst relation till en karl som mamman tidigare haft ett förhållande och ett barn med?
Då bör en ju inte registrera det barnet i den familjen heller.

Men då syns inte syskonskapet...

Jag rapporterar det som en bugg i Gramps vid tillfälle.

4
Gramps / SV: Halvsyskon syns inte i relationer
« skrivet: 2019-01-24, 00:44 »
Då ser det ju ut i relationshipstabben som att barnen är barn till båda papporna, det syns ingenting om vad det är för relation.

I det ena fallet här har det ena barnet ingenting att göra med den andres pappa, det var ett förhållande långt innan han var född. Då blir det missvisande att registrera i det förhållandet.

Över lag tycker jag Gramps är uselt när det gäller syskon, både hela och halva. De syns t.ex. inte Graphview...


5
Gramps / SV: Halvsyskon syns inte i relationer
« skrivet: 2019-01-22, 15:20 »
Jag ser syskonskapet om jag går in på mamman men inte från respektive barn. Ett halvsyskon en växt upp med är väl en relation om något?

6
Gramps / Halvsyskon syns inte i relationer
« skrivet: 2019-01-22, 14:08 »
Under relationships-fliken så listas inte halvsyskon.

Under vardera syskonet visas deras föräldrar, samma mamma, olika fäder, men det står ingenting om att de är syskon.

På mammans relationships-flik listas båda syskonen under olika familjer.

Varför? Har jag missat något?

7
Gramps / SV: sammanfoga flera versioner av databaser?
« skrivet: 2019-01-21, 22:33 »
Tack båda.

Jag har försökt matcha min arbetsdatabas med pappas nyare på alla möjliga sätt nu men vare sig den som anders.ardo tipsade om (tack, den kan komma till användning framöver) och andra verktyg jag hittat på nätet har fattat att det är samma personer i de båda filerna... Jag har lagt en hel eftermiddag på att försöka matcha upp filerna med olika diff-program utan att få till något utan massiv arbetsinsats.

Sen körde jag en jämförelse mellan min databas och den första backuppen jag gjorde när jag importerat pappas gamla db med DDR addonen dstahlberg tipsar om.
Nu fick jag en fil med alla ändringar jag själv gjort. En ganska överkomlig lista.

Jag gick igenom listan och taggade alla personer, platser, noter osv. Det gick snabbt med ID-numren.
Jag exporterade en gedcom med taggen som filter som jag sedan kunde importera i den nyare databasen jag vill fortsätta på.
Fixade en kort lista med dubletter och är nu i synk!

Hittar jag en ännu nyare databas i någon gömma så går allt på en timme nästa gång...

8
Gramps / sammanfoga flera versioner av databaser?
« skrivet: 2019-01-20, 02:45 »
Jag har precis börjat gräva i min fars släktforskning och har börjat bena ut hans släktdatabas. Jag har kommit en bit själv med att lägga till personer och data.

Nu har jag hittat en annan version som är nyare än den jag utgått ifrån bland röran av filer jag samlade ihop från cdskivor, disketter och usbminnen på en hårddisk för femton år sedan.
Jag har gjort såpass mycket själv så att jag inte vill börja om från den nyare databasen utan jag vill lägga till min data och ändringar till den versionen..

Av någon anledning så har personerna olika ID-nummer i de båda versionerna så om jag bara slår samman databaserna så ser Gramps inte personerna som samma.
Kör jag "find possible duplicates" så får jag upp en lista på matchningar som kan vara samma person. De matchar nästan alltid.
För varje par som kan vara en dubblett, nästan 4000st här, så får jag klicka upp en ruta och välja vilken som ska vara master. Det kommer att ta veckor...

Jag provade också addonen "Import & Merge tool"
Där fick jag sitta och leta igenom matchande databasposter och välja de jag vill importera. Det var tiotusentals poster att skrolla sig igenom...

Har ni någon lösning på hur jag kan få ihop mitt arbete med den nyare databasen?

9
Gramps / SV: Aktiva GRAMPS-användare?
« skrivet: 2019-01-18, 13:02 »
Jag har precis plockat fram pappas släktforskning för att forsätta med. Det var lite trixixgt att få ut hans gamla databas (ca 15 år gammal) från ett proprietärt program men så skönt att det finns ett öppet format, gedcom, så en kan migrera datan vartsomhelst. Jag använder nästan bara öppna program så Gramps föll sig naturligt.

Jag använder Gramps på flera maskiner, en linuxarbetsstation och en windowslaptop.
Jag delar all data mellan maskinerna med Syncthing så jag jobbar mot samma databas överallt (Dropbox eller liknande bör också gå). Det funkar över förväntan bra. Bsddb ville inte alls dela först, den vägrade öppna databasen eftersom det var en liten versionsskillnad mellan de båda installationerna. Jag bytte till SqLite och nu går det galant.
Enda problemet jag stött på är att paths till mediafiler är olika på maskinerna så det blir mycket trasiga fillänkar. Jag jobbar på det, tror jag löser det med symlinks.

För att få större genomslag i sverige så borde det bli lättare att byta språk. Nu ska en sätta en landskod i en settingsfil. Jag letade efter filen i några minuter utan att hitta den och gav upp och körde vidare på engelska.
Det borde inte vara så himla svårt med en setting i programmet...

En sak jag stört mig på sedan jag började med Gramps som jag inte hittat någon lösning på är att alla diagramvyer bara visar raka linjer: jag<mina föräldrar<morföräldrar, etc.
Jag saknar syskon och kusiner. Jag vill direkt se hela trädet. Det blir förstås stort med förgreningar långt bak men det kanske man kan sätta begränsning på.

Jag saknar också ett användarforum för Grampsanvändare, all kommunikation och support går via mejllistor...

Sidor: [1]