ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Antoinette Herron

Sidor: [1]
1
Zarine / Zarine
« skrivet: 2016-03-04, 11:39 »
Arv i Storbritannien finnes, ca 500 000 kr om släkt går att spåra......lettisk diplomatfamilj ca 1927-1941 i Stockholm....
 
This is what we know about Marie-Anne Rita Ingerborg Zarine
 
Marie-Anne Rita Ingerborg Zarine was born in Sweden on Friday 30 September 1927. She died in Rugby Warwickshire, on Wednesday 11 February 2004 at the age of 76.  
 
 
http://unclaimedestates.info/bv2043927-1-marieanne-rita-ingerborg-zarine-died-in -rugby-warwickshire-on-wednesday-11-february-2004

2
Lettland / Lettland
« skrivet: 2016-03-04, 11:29 »
Ett arv på ca 500.000 kr finns i Storbritannien om släktingar går att spåra......lettisk diplomatfamil i Sverige ca 1927-1941.....
 
 
This is what we know about Marie-Anne Rita Ingerborg Zarine
 
Marie-Anne Rita Ingerborg Zarine was born in Sweden on Friday 30 September 1927. She died in Rugby Warwickshire, on Wednesday 11 February 2004 at the age of 76.  
 
http://unclaimedestates.info/bv2043927-1-marieanne-rita-ingerborg-zarine-died-in -rugby-warwickshire-on-wednesday-11-february-2004

3
Polen / Äldre inlägg (arkiv) till 09 november, 2011
« skrivet: 2011-09-24, 11:58 »
Hej!
 
Jag undrar hur man helst på nätet kan läsa födelseböcker m.m. Jag söker min mormor Lucja Sulewska född den 20.9.1921 i Polen, kanske i Dirschau, kanske i Tezew.
 
Är det någon som har erfarenhet av hur man kan gå vidare? Jag kan tyvärr ingen polska, bara engelska.
 
 
Vänligen
 
Antoinette

4
Dalby / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-09-22
« skrivet: 2011-09-17, 20:41 »
Hej igen Åke, Rolf, Björn och Bjarne!
 
Ja det var nog Finland som blev ryskt 1809, med rätt stora implikationer för mina (skogs)finska anor i åtminstone Norra Ny. Socialt gick det riktigt utför. Ja, Norge behöll nog någon slags självständighet, men om vi hade samme kung (det var väl då Bernadotte gjorde entre  )så kan väl inte den självständigheten ha betytt/märkts av så mycket. Jag har för mig att det är vid denna tid som integreringen av skogsfinnarna (både norska och svenska) verkar ta fart, mest på ont i mitt tycke.
 
Åke, välkommen in i Lehmoinen-släkten (Koo) om du forskar för egen del. Karin Karlsdotter (Lehimoinen) är släkt med mig, om det är hon från Falltorp, då vet jag vem hon är.
 
Och Björn, Skottland, Wales och NordIrland har egna parlament (med representation i det engelska parlamentet), åtminstone Skottland och NordIrland har också egna pengar, även Isle of Man har egna pengar, men jag är osäker på eget styre. Möjligen har även öarna Gearnsy och Jearsy självstyre och egna pengar, jag är lite osäker där.
 
Jag har inte tagit itu med domböckerna ännu, men jag har en känsla av att lönskaläge, hor etc. inte bekom skogsfinnarna så mycket. Mina anmödrar i Norra Ny blev förbjudna att gå i kyrkan just 1809-10, men samtidigt i kyrkoprotokollen så skriver prästen att han är besviken (läs SKITSUR) på att han nu inte får komma och gästa gratis (i veckor) på gästgiveriet, samt att han saknar alla fina och goda gåvor (smör, ostar, skinka etc).
 
Vänligen
 
Antoinette

5
Dalby / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-09-22
« skrivet: 2011-09-15, 14:42 »
Hej Åke och Björn!
 
Jag misstänker att det är skogsfinnar ni letar efter. Detta är en mycket rörig tid (i alla fall för prästen  ). Dessutom verkar halva socknen Dalby gå in och ut i Norge periodvis under andra halvan av 1700-talet och fram till 1809, då väl Norge blev norskt, eller blev det svenskt?
Mitt råd är; försök att följa Anna i hlf, hon kan antingen ha arbetat på någon finngård i Norge och fött Elin, Annas föräldrar kan ha haft någon skogsfinnesläkting som arbetat på deras gård ett tag och Elin kom till. Och följ Olof Johansson, kan du hitta honom före Djäkneliden? Kanske i Medskogen eftersom Elin gifter in sig där. Troligen har Elin fått sitt förnamn av sin farmor (eller mormor, men då brukar de stanna på födelsegården och gifta sig med en man som flyttar dit). Min erfarenhet är att förnamnen kan vara en slags kontroll för släktskap i skogsfinnarnas värld.
 
Jag tror inte att skogsfinnarna själva ansåg eller brydde sig om att barn var oäkta, det var bara kyrkans (den svenska) benämning. När skogsfinnarna kom på ca 1600-talets mitt hade de egna präster och egen skolgång ute i skogen (antecknat ibland i kyrkans sockenprotokoll), och mina anfäder i Norra Ny driver en gästgivaregård från ca 1670-talet (då rusthåll) och fram till ca 1850. Enligt prästerna under denna period ligger detta tillhåll långt ut i skogen, det finns inga vägar att ta sig fram på m.m. men man undrar ju hur man kan driva gästgiveri om det inte finns några gäster så att säga.
Att skogsfinnarna hade egna präster kan tyda på att de hade en annan religion än svenska kyrkans, och en annan livssyn vad gäller oäkta barn. Mina anfäder (vart än jag tar upp tråden) har alltid en eller några oäktingar först, innan de gifter sig med någon annan än fadern. Alla som de gifter sig med eller skaffar barn med är på något sätt släkt med dem; mormors systers barnbarnsbarn etc. I min släktforskning är det mycket ofta som den äldsta oäktingen övertar den gamla släktgården (man kan nästan misstänka ett slags fidekommiss)och det verkar inte spela någon roll om det är man eller kvinna. Jag har många anmödrar som trots att de är både oäkta samt har yngre bröder, övertar och verkar styra gården helt själva.
Namnet verkar vara mycket viktigt, i de tidiga dödböckerna (1600-tal) har jag hittat (under epidemier)familjer där barnen, 3 systrar, alla heter ex. Brita. Först trodde jag att prästen var lat eller inte förstod finskan kanske (det kan ju vara så) men jag tror att det mer var en försäkring för finnarna att gården skulle ägas av ett specifikt namn, grundarens, och i generationer framåt. Gården skulle alltid ägas av en Britta kanske. Min skogsfinska släkt lever så här ända fram till 1910, då min farmor föds (oäkta, men föräldrarna gifter sig nästa år ), men farmor och hennes 7 syskon får alla dåtidens hypermoderna namn. Ingen får något släktförnamn, ingen övertar gården, alla flyttar till stan och bara 2 av syskonen skaffar själva barn. Farmor är också den första i familjen att inte få ett dottersnamn, det borde ha blivit Davidsdotter, men blev Halvardsson. Kanske tog förändringen av dottersnamn död på skogsfinnarnas tradition att hålla reda på vem som var vem?
 
Det kan vara så att både Maria och Anna Persdotter har barn med samme Johan, det kan vara ett spår. Min farmors mormor fick barn med 2 bröder............. Det verkar ha varit livat i Finnskogarna ibland i alla fall .
 
Vänligen
 
Antoinette

6
Irland / Irland
« skrivet: 2011-06-07, 19:48 »
Hej Göran!
 
Edenderry, tror jag ligger i nuvarnade Nordirland, County Tyrone. Multifamham har jag inte kollat upp, Edenderry har jag kört förbi.
 
Kan du ha haft några kalvinistiska protestanter som tvingats utvandra av religiösa/eller arbetskäl?  De kan ha utvandrat via Skottland, ofta var det godsherrar som rekryterade protestanter (kalvinistiska) (i Sverige) till sina stora gårdar. Många skickades vidare till Lordarnas storgårdar/slott på Irland. Maria utvandrar året innan Nordirland blir Nordirland om jag inte missminner mig. Oroligt var det i alla fall vid tidpunkten.
Jag bor i Nordirland, men är just nu i Sverige. Om du behöver kan jag försöka kolla närmare när jag är tillbaka hem. Maila isåfall!
 
Vänligen
Antoinette

7
Ny / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2011
« skrivet: 2011-04-02, 22:32 »
Hej Viola!
 Min familj från Norra Ny, med familjenamnet Persson/Persdotter, Cherstin Persdotter (modersnamn), de kommer från Flatåsen, hamnar i onåd hos prästen ca 1809, och är förbjudna att gå i kyrkan och kanske även registrera födslar etc. Det står uttryckligen i HLF, att de är förbjudna att närvara i kyrkan!. Kontrollera alla HLF under den aktuella tiden.
 
Vänligen
 
Antoinette

8
Bremen / Bremerhaven
« skrivet: 2011-04-02, 22:20 »
Hej!
Jag söker min mammas biologiska far Arthur Kolbe ifrån Bremerhafen (?). Jag undrar dessutom över min mors nationella status, hon är född av tyska föräldrar 1942 i maj i Gdynia, Polen, (mor: Lilo Lucija Zulewska f: 1921 09 20, far Arthur Kolbe F: ca 1917-1919 (?), hon var oäkta). Jag söker även eventuella halvsyskon med far Arthur Kolbe.
 
Min mormor Lilo (gift i Sverige 31-12-1947, gift Folke, kom med de vita bussarna ca 1945.
 
 
Tack på förhand och vänligen
 
Antoinette

9
Myntenheter / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2012
« skrivet: 2011-02-26, 16:24 »
Hej Mårten!
 
Jag kan tyvärr inte mycket om läran om mynt, men försök att ställa frågan till Myntkabinettet. De har Numismatiska föreningen där, och de kan nog det mesta om historiska pengar.
 
Vänligen
 
Antoinette

10
Hello Karina!
 
I think it might be better if you place your question under General Questions Discussions in English.
 
It seems to me that you might be able to find the father of Jonas Magnusson. There might be a courtorder and/or fines, payed to the church. Genline don t have those books, Arkiv Digital might.....or you have to contact Landsarkivet for the county of Småland. Fines payed to the church is usually in the church books for accounts.
 
Continue to follow Carl Magnus Jonasson in the census, usually it ought to be a note and date of when and to where he moved and a number to the movingrecords/books.
 
Good Luck
 
Antoinette

11
Knislinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-01
« skrivet: 2011-02-21, 21:29 »
Hej igen Jeanette!
 
Jag har just nu inte abonnemang på digitalböcker, men ställ frågan här på forumet under Ämnen, Landskap, Socken,(här till vänster i kolumnen) så brukar det finnas jättemånga hyggliga personer som kan hjälpa dig vidare. Mitt råd när det gäller okänd far är att följa modern bakåt (ibland även framåt) i husförhörslängderna. Ibland kan prästen ha skrivit in fadern i marginalen i husförhörslängden. Följ mödrarna i husförhörslängderna, alla flyttningar, och läs sockenstämmaprotokoll; där kan en del skvaller i byn vara antecknat. Vidare kan fadern ha betalat böter till kyrkan, och eller underhåll till modern, kolla domböcker och kyrkans räkenskaper. Agnes Oktavia Andersson har ju ett efternamn.....(inte samma som modern) så någonstans bör det finnas anteckning om far. Även Maria Svensdotter, såvida hon inte har morfaderns namn.....
 
Slå upp Maria i födelseboken för Nöbbelöv (Blekinge kanske...)moderns namn brukar ju nästan alltid vara med.
 
Gå även in här på forumet under Ämnen ex Fader okänd, äldre inlägg, så kan du kanske hitta fler tips...
 
Ha en trevlig kväll
 
Antoinette

12
Knislinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-01
« skrivet: 2011-02-21, 19:00 »
Hej Jeanette!
 
Man kan mej veterligt inte söka på person i Genline, man söker på Landskap och socken/församling. Annars har Genline en egen support i Familjeband där du kan fråga vidare kanske.
 
Lycka till  
 
Antoinette

13
98 - Osorterat / Barn utom äktenskap
« skrivet: 2011-02-19, 22:39 »
Hej Ingegerd!
 
Pröva med att följa mamman i husförhörslängderna kanske både bakåt och framåt. Har man tur kan prästen ha antecknat något och ibland kan man lägga ihop två och två utifrån var modern bodde vid tidpunkten för graviditeten. Och ibland kan det finnas en dom, kontrollera domböcker för socknen och eventuella fattigvårdsböcker.
 
Lycka till
 
Antoinette

14
Hej!
 
En släkting till oss är född på en amerikansk militärbas i Tyskland 1949. Var ska vi börja leta? Släktingens föräldrar var själva födda i USA. Vår släkting föddes altså på amerikanskt område men utomlands, ungefär som att bli född inom ett ambassadområde. Förvaras dessa handlingar separat? Kan vi också få reda på faderns militära karriär, och isåfall var?
 
Tack på förhand
 
Antoinette

15
Inhyses / Inhyses
« skrivet: 2011-02-08, 20:07 »
Hej Sture,
 
Jag har studerat folklivshistoria i några år på universitetet, och min egen erfarenhet säger mig att inhyses har olika betydelser under olika tider och på olika platser. Folk då som nu, skatteplanerade, undvek gåvoskatt, arvskatt och skrev juridiska avtal. Ett äldre par kunde sälja sin gård (kanske billigare) emot att de fick bo kvar på undantag (som det heter under en period), de skulle ha mat, ved, tyg och omvårdnad så länge de levde och enligt avtal. Ibland bodde alla i samma hus, ibland i varsin del av huset, ibland i skilda hus. Hos mina egna anor i Värmland och Småland verkar man ibland ha köpt gårdar som man har haft arvsdel i. Speciellt i Värmland verkar man ha haft arvsdel,i morfars och farfars, morbror, faster etc och man har en egen del, man byter delar med andra släktingar, och köper ut delar av släktingar.
Samma fenomen har jag i Småland, 1800-talets början. Min ana blir ensam arvtagare till gården som han troligen säljer och sedan lever på andelar av andra gårdar, troligen arvsdelar. Han får/säljer sin del av skörden, och han köper till sist en gård i Blekinge.....Jag har också i Värmland, anor som står som inhyses på sin blivande hustrus gård, före äktenskapet, och som han och frun senare blir ägare av.
 
Så, inhyses är nog mer en skatteteknisk benämning som egentligen inte berättar så mycket om personernas faktiska levnadsförhållanden. Vår tids hyresgäst är väl lite liknande, hyresrätten kan vara 10 rum på Östermalm i Stockholm, eller en etta i Tensta, båda är i rullorna hyresgäster.
 
Vänligen
 
Antoinette

16
Hej Vargen!
 
Om du inte får bättre svar här efter mig, kan du ringa till statens stadsarkiv i Stockholm imorgon.
 
Vänligen
 
Antoinette

17
Östmark / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-05
« skrivet: 2011-01-31, 21:32 »
Hej igen Ulf!
 
I skogsfinnesläkterna är det inte alltid som barnen övertar faderns finska efternamn. Ibland får de moderns. Mej veterligt vet man inte riktigt vad som styrde om det blev faderns eller moderns finska efternamn.
 
Jan Myhrvold og Niclas Persson har skrivit en avhandling(?); Folkmängden på finnskogarne fra 1823. Där listas socknar, gårdar och finska efternamn.... Googla, jag är inte så bra på teknik . Det finns en liknande avhandling (?) av Bladh m.fl., även den på nätet.
Du kan också här på anbytarforum göra en rubrik Sikainen, under särskilda forskningsområden, forskning om skogsfinnar, eller ta kontakt med Rolf Jerpseth, han är jätteduktig på skogsfinnarna, speciellt i Dalby socken tror jag.
 
Vänligen
 
Antoinette

18
Östmark / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-05
« skrivet: 2011-01-29, 17:51 »
Hej Ulf!
 
Titta i HLF för Dalby och 1760-talet, om jag inte missminner mig finns det Mickelssöner/döttrar där. Jag har själv inget abonnemang just nu, jag behöver en paus  
 
Vänligen
 
Antoinette

19
Hej Kjell!
 
Jo visst fanns det sådana traditioner eller snarare seder som du beskriver. En sådan sed förekom i Sverige (har glömt var)då fästmannen, med fästmöns föräldrars vetskap, en natt (föräldrarna visste dock inte VILKEN natt )skulle ljudlöst smyga fram till fästmöns fönster, släppas in och ligga bredvid henne i hennes säng för att sedan försvinna innan gårdsfolket vaknade.
 
En mycket bra bok är Horan i bondesamhället av Jonas Frykman, en etnologisk avhandling. Frykman är dock noga med att påpeka att ex. den eventuella skammen i samband med oäkta barn varierar över tid och plats.
 
 I åtminstone mellankrigstidens Tyskland var det mer eller mindre en självklarhet att man prövade att sakerna fungerade som de skulle.
 
 
Och Ingela,
 
Lagar, bestämmelser och förordningar i all ära, folk då som nu kanske inte alltid följde dessa. Jag tänker fortfarande hävda att allmogetraditioner (som du hänvisar till) inte var lika i norr och söder, öst och väst. Sverige har ju även historiskt bebotts av olika folkgrupper som judar, katoliker och samer, för att nämna några, med andra seder och bruk inom den egna gruppen. Även ursvenska bondetraditioner varierar, ibland så tätt som sockenvis.
 
Din kommentar om kronbrudar är i mitt tycke ett praktexempel på hur socialt utanförskap införs, styrs och utövas av kyrkan, och en härskarteknik som används än idag i vårt samhälle, men nu mer i andra instanser.
 
Söta hittebarn kunde kanske inte ärva automatiskt, men man kan ju (med lite planering) faktiskt testamentera........och ge bort eller köpa.....Se den sista delen av Famna livet på Svtplay. Köper inte Oscar I, Julita Gård i Södermanland till sin oäkta son...... Många fröknar med pengar reste ju bort om en olycka skedde. Synar man dessa resor lite närmare brukar de i allmänhet gå till någon avlägsen fattigare släkting (gärna utomlands) som inte alltid behöll barnet, men som lämnade det vidare kanske till och med till mannen/faderns avlägsna släkt.
 
Vad jag vill säga är väl att folklivshistoria kan vara annorlunda än kyrkohistoria och juridisk historia.
Människor har i alla tider kunnat leva runt lagar och sociala outtalade regler. En intressant bok är Kvinnor i manskläder, där man kan följa just hur samhällets syn har förändrats över historisk tid. På 1500- och 1600-talen är det inte så viktigt vad som finns mellan benen, det är kläderna som utgör personens könstillhörighet. Samhällets syn skärps sedan succesivt fram till 1900-tal...
 
Förr, när ex 2 kvinnor eller män bodde ihop för att hålla varandra sällskap och/eller dela på kostnader var det lättare för homosexuella par att bo ihop; de kunde gömma sig, så att säga, inom den sociala normen.
 
Vänligen
 
Antoinette

20
Hej Niklas!
 
Jag har last etnologi i 3 ar (ursakta min stavning, mina svenska tangenter har slutat fungera), och i min egna slaktforskning har jag markt att det ar olika var i Sverige man befinner sig. I mina smalandsanor har jag mellan ca 1730 och fram till ca 1900 bara hittat 2 oaktingar, en fick vaxa upp hos morforaldrarna pa landet ca 1860, den andre verkar ha lamnats pa gatan eller till ett barnhem dar han dor ganska omgaende som hittebarn ca 1820. Foraldrarna gifter sig direkt efter..... I finnskogarna i Varmland, verkar det bara vara prasten  som mar daligt av oaktingar eller vigslar med redan gravida. Mina finnskogeanor bestar nog till ca 50% av oaktingar, eller frillobarn, ett mycket battre ord. For det finns hogst troligt en viss ordning i kaoset.
Manga av varmlandsanorna gifter sig i attonde-nionde manaden......och manga av oaktingarna ar de som overtar gammelgarden.
Sen har det ju ocksa med samhallsklass att gora....men de loste ofta problemet med att morbror eller kusiner rakade hitta sota barn som de adopterade eller fostrade.
 
Hoppas du fick lite svar  
 
Antoinette

21
00 - Forskare sökes / Efterlyser anbytarmedlemar
« skrivet: 2011-01-27, 19:24 »
Tack sa jattemycket Torsten!  
 
Det fungerade. Ursakta att mina svensktangenter slutade fungera........
 
Tusen tack igen,
 
Antoinette

22
00 - Forskare sökes / Efterlyser anbytarmedlemar
« skrivet: 2011-01-27, 17:24 »
Hej,
 
Jag har samma problem. Den 26 januari 2006 efterlyste Elisabeth Bolin ättlingar till Halvard Danielsson Vermunden f ca 1865, troligen i Södra Finnskoga. Min farmors far var oäkta barn till honom. Nu fungerar inte hennes mailadress längre, och det finns rätt många Elisabeth Bolin. Hur gör man nu?
 
Vänligen
 
Antoinette

23
Hello Eve!
 
I don t understand your question.....You have Christina Lundwald b. 1735 and her husband Gabriel Norderling, and her father Johan Lundwald.
 
He (Johan Lundwald, seems to be married 1731-05-23 in Bjursås) but it doesn t say to who.....
 
Johan Lundwald= Johannes Johannis Lundwald b. 1703, his father is Johan Johansson and his mother is Sara Andersdotter and they have a child Catharina Margareta Lundwald b. 1732 (probably a sister to your Christina).
 
Was it some kind of translation you wanted???
 
All the best
 
Antoinette

24
Archive - Swedish customs / Winter Burials In Sweden?
« skrivet: 2011-01-20, 16:36 »
Hello Kyla!
 
Yes,burials was made in the winter. The church could dig some graves in the fall, leave them open but covered with planks of wood. When someone died,the planks was removed, the coffin was placed in the grave and covered with planks again, until spring, and then covered properly with soil. Sometimes the church could store the coffin or dead person in the vapenhus, a kind of small annex. Some very remote areas used small islands (holme, ex. Gravholmen a common name of the island). Used by my finnish ancestors, and a custom also used by the native Swedes sapmis.This custom might also be partly supersticios, the soul of the dead person cannot travel over water. And in the spring, the coffin was brought down to the church and the graveyard. In the county of Värmland and in the finnish parishes (where my ancesters comes from), I also discovered that the very remote finnish farms used some kind of unsacred halfway graveyard, where they buried or left the dead until the next trip to the church. In the early 1700th hundreds, my ancestors in Värmland, parish Dalby, was forbidden by the preast to bury their dead in their own yard .
 
Regards,
 
Antoinette

25
General questions / Citing a source
« skrivet: 2011-01-11, 21:33 »
Hello Eileen!
 
The best way is to name the county (landskap) then the parish (socken), kind of book (cencus, birth, marriage etc)number of the book (ex AI:7) and the year (ex 1861-1865), the number of the page and maybe Genlines GIDnumber, and name and birthdate of the person you are asking about.
 
Ex: Värmland, Södra Finnskoga, Husförhör (census, short hlf), AI:7, 1861-1865, sid. (page) 162.
 
    Christian Olsson born 1788 in Grue, Norway
    Wife: Margareta Eriksdotter, born 1799 in Dalby.
 
Genlines GIDnumber is only good for people with Genline, so if you use the county-parish-booknumber method, moore people can respond to your questions and quicker.
 
If you go to the column to the right on this webpage and click on Ämnen(=subject), then choose Landskap (=county, the one you are interested in), and then choose the socken (=parish) you want, then you only need to refer the number of the book ex: AI:7, page 162 and the name of the person.
 
This is the order the books are in the archives,(county-parish-year-number),so if you refer in this way you should be okay regardless what company you (or others) use.  
 
Good luck,
 
Antoinette

26
Allmänt / Hämälainen och Vartikainen
« skrivet: 2011-01-11, 17:42 »
Hej Tony!
 
Hämälainen och Vartikainen är nog parets finska efternamn som ev prästen skrivit till. Om du googlar efter en artikel  Skogsfinska släktnamn i Skandinavien av Gabriel Bladh, Jan Myhrvold och Niclas Persson, så får du veta lite mer. Finnsam är också jättebra. Kontrollera andra gårdar i Fryksände, Norra Ny, Dalby eller Hedmark (Grue eller Hof) i Norge. Min erfarenhet är att skogsfinnarna eller wildfinnarna ibland inte flyttade så långt, troligen från/till någon finsk grannsocken.
Själv har jag anor i Flatåsen i Norra Ny, Bjurberget, Falltorp, Blindehanstorp, Mackarekärn och Skuggeberg i Södra Finnskoga/Dalby och Falltorp och Södra Vermunden i Hedmark, Norge . Troligen i fler gårdar, men jag har inte följt upp alla personer ännu.............Min förste finne än så länge i Sverige, var Oluff Koo (Lehmoinen) 1646.
 
Lycka till och god fortsättning
 
Antoinette

27
Människor / School Photo from Ansjö or Hällesjö ?
« skrivet: 2011-01-06, 22:20 »
Hello Linda!
 
Have you tried Jämtlands Landsarkiv or Jämtlands Länsmuseum? Do a googlesearch for their webadress and ask them, they keep track of local history.
 
Good luck,
 
Antoinette

28
Hej Maini!
 
Kan du inte ta ett foto och lägga ut bilden här????
 
Är du säker på att han inte kommer från stadsdelen Danmark i Uppsala?
 
 
Vänligen
 
Antoinette

29
Allmänt / Läshjälp
« skrivet: 2010-11-29, 20:28 »
1000 Tack Svein-Henry och Irene!
 
Fast svensk undersåte, det står att han är född i Norge . Var skall man leta nu måntro?
 
Vänligen
 
Antoinette

30
Allmänt / Läshjälp
« skrivet: 2010-11-26, 21:37 »
Hej!
 
Kan någon snäll person läsa Södra Finnskoga HLF AI:14, s 165? Det gäller Mackarkärn, Blindhanstorp och under det Bergsjöholmen, samt Inh. Erik Christiansson f 1833 01 16 i Norge, gift 1877 02 16. Men vad står det under kolumnen Fräjd och särskilda anteckningar??
 
Många tack på förhand
 
Antoinette

31
mtDNA (det raka mödernet) / mtDNA (det raka mödernet)
« skrivet: 2010-11-25, 19:35 »
Hej igen Rolf!
 
Vilken bra artikel, t o m jag förstod . Kemi och biologi var inte mina intresseområden förr, tyvärr. Jag kollade upp min DNA-test, och jag hör till U5, alltså Ursula. Nu får ni flytta på er Reinfeldt och kungen ), här finns tydligen en superäkta europee   . Skämt åsido, en temadag skulle vara intressant om den går på nätet.
 
Jag måste också fråga, jag vet inte om det är riktigt relevant men jag gör ett försök.
 
Jag visste redan före DNA-tiden att jag hade en ovanligare blodgrupp som enligt den dåvarande forskningen placerade mig mer med samer men mest med baskier i Spanien. Jag är inte säker på om det gällde rhesusfaktorn.
 
Av erfarenhet vet jag att det var/är svårt för RH-negativa kvinnor att få barn med positiva män. Kvinnans egen kropp bildar antikroppar mot ett positivt foster och det blir en spontan abort. Idag finns ju anti-d-spruta som räddar dessa barn, men barnen blir alltid positiva.
Min fråga är: Kan detta vara en av orsakerna till undanträngningen av ex haplo U, alltså en biologisk orsak ? Det låter alltid så krigiskt med ord som trängde undan, stor invandring, bättre försörjningsmöjligheter etc.
 
Många arkeologer och etnologer med mig, har ganska (för att inte säga mycket) svårt att begripa varför människan blir bonde. Det är nämligen (mycket) mer arbetsamt att bruka jorden än att jaga och samla. Konservera mat kan man göra ändå,torka och röka kött och fisk t.ex. likaså hålla några ex tamrenar för mjölk och ost etc. Vilket djurslag som används för mjölkproduktion verkar bestämmas mer av vad som finns lokalt i området, samt kanske även (senare) av kultur. Beduiner dricker t ex kamelmjölk.
 En teori just nu menar att människan blir bofast bonde för att kunna producera alkohol (öl), men det kanske finns/fanns andra sätt att göra alkohol på? Fast det är ju tungt och svårt att släpa på ......
 
Det var några funderingar från mig bara.........
 
Vänligen
 
Antoinette

32
Efterlysningar / Vermund, Norge
« skrivet: 2010-11-23, 20:53 »
Hej igen släkting !
 
Tack för det intressanta svaret. Jag hittar Daniel Danielsson f 1777 i Norrige med H Karin Hindriksdotter f 1767 i Norrige, i Thorgraven (Ukonhärvat ?) i Dalby AI:15, s 131. Med finns 2 söner, Amund Danielsson f 1804 och Halvard Danielsson f 1806.
I Dalby AI:16, s 335 har Amund och Halvard flyttat (1829). Amund till sidan 154, (Höljes/Långflon), och Halvard till s 206. Amund är dessvärre inte noterad på s 154. Halvard är noterad på s 206, men flyttar till s 164, men är inte noterad där, (Kindsjön ?). Vart tar de vägen?
 
Sista spåret jag har (jag har inte kollat dödböckerna ännu) är Södra Finnskoga AI:1, s 165, där det står att Daniel Danielsson är blind och att han och hustrun är utfattiga samt lär bo i Rögden tidetals. Min Halvard Danielsson Vermunden gifter sig med en piga från Medskogen (efter barnet med min farmors farmor).
Frågan är vem av sönerna Amund och Halvard, som är (trolig) farfar till Halvard Danielsson i Vermunden år 1900 HLF?
Amund och Halvard är inte med i utflyttningslängden. Jag har också läst sockenstämmorna, men de nämns inte där heller.
 
De verkar ju som om de köper tillbaka gården Vermunden på sent 1800-tal, men vad har de gjort emellan??
 
Hoppas du vet mer  
 
Vänligen,
 
Antoinette

33
Hej Peter, och miljoner tack för svaret  !!!!
 
Att födelsedagen och månad var fel, så långt tänkte inte jag...........Jag har tydligen fått lite hjärnstillestånd efter allt släktforskande på sista tiden  
 
Nästa problem är att Maria Nilsdotter själv är oäkta. Jag misstänker att Marias mor är Maria Hendriksdotter,
Norra Ny Föd. C:5, Bild 94. (Arkiv Digital). På Martins dop finns en Maria Hendriksdotter nedtecknad, och därför tror jag att det är Maria Nilsdotters mor, men hur kan jag få tag på fadern?
 
Vet du om Norra Viggen var en finngård?
 
Tusen tack igen för svaret  
 
Vänligen
 
Antoinette

34
Efterlysningar / Vermund, Norge
« skrivet: 2010-11-19, 22:36 »
Hej!
 
Jag söker också efter Halvar Danielsson i Vermund, Norge. Han är far till min farmors far, David Jonathan Halvardsson, f 1885 12 07 i Södra Finnskoga (AD, C:5, Bild 68). Jag har hittat honom (Halvar Vermund) i HLF 1900 i Digitalarkivet, men finns det inga födelseböcker för Åsnes 1866? Eller har han flyttat in ?
 
Hur ska jag komma vidare??
 
Tacksam för råd och tips  
 
Vänligen
 
Antoinette

35
Hej!
 
Är det någon som känner till N. Viggen i Nyskoga?
 
Jag söker efter min fm mormor, Maria Nilsdotter f 1845 i SF eller Nyskoga(?) och hennes oäkta son Martin Kristiansson f 1866 04 28 i SF eller Nyskoga. Båda födelseorterna finns i HLF bl.a. i SF AI:11, s 199.
 
I HLF SF AI:10, s 259 står att de kommer från N.Viggen i Nyskoga 1874 12 15, flyttattest nr 22.  
 
Nyskoga verkar inte bli eget pastorat förrens på 1870-talet ? Jag har sökt i födelseböcker för Norra ny och Södra Finnskoga utan resultat.
 
Tacksam för hjälp  
 
Vänligen
 
Antoinette

36
Feltolkade ord / """"GåSon, gå son"""" ?
« skrivet: 2010-11-04, 23:59 »
Tack Stig-Ove,
 
du är MYCKET bättre på datan än jag  .
 
10 000 Tack!
 
Antoinette

37
Dalby / Dalby Födda
« skrivet: 2010-11-04, 22:57 »
Tusen tack Kenneth!
 
MVH
 
Antoinette

38
Feltolkade ord / """"GåSon, gå son"""" ?
« skrivet: 2010-11-04, 22:52 »
Hej Stig-Ove!
 
Tack för det snabba svaret .  
 
Du kan ju ha rätt, men jag vet att Olof Mattsson är ca 20 år när detta skrivs. Bonden, misstänker jag, är en släkting (men jag vet inte riktigt hur ännu). Jag misstänker att det är en slags lärlingsplats, kanske snickare. Olof står först, ovanför drängar etc, och blir sedan gåSon på en annan gård ett tag, även där troligen en släktinggård.
 
Många tack ialla fall,
 
Antoinette

39
Dalby / Dalby dödebok
« skrivet: 2010-11-04, 20:09 »
Tusen tack Carl  
 
MVH
 
Antoinette

40
Fylke: Hedmark / 01) Allmänt
« skrivet: 2010-11-04, 20:05 »
Hej igen Mikael,
 
Jag glömde att nämna att jag har hittat en födelse: Mattes Ol(of)sson 1753 05 18. Föräldrar: Olof Carlsson och Maria Danielsdotter i Fallet. (C:1, s 147).
 
MVH
 
Antoinette

41
Feltolkade ord / """"GåSon, gå son"""" ?
« skrivet: 2010-11-04, 20:00 »
Hej!
 
Jag undrar vad ordet gåSon kan betyda, det förekommer flera gånger om flera personer i  
Värmland, Dalby AI:1,bild 34, s 13 (ett exempel) Midskogen Bonde Johan Danielsson
 
                                            Olof Mattsson från Fallet i Norrje, nu gåson...
 
Tack
 
MVH
 
Antoinette

42
Fylke: Hedmark / 01) Allmänt
« skrivet: 2010-11-04, 19:26 »
Hej Mikael!
 
Att Olof Mattsson f 1701 hade varit gift förut var en stor nyhet för mig. Det blev nu en helt ny anmoder . Och 2 nya barn, Maria och Catrine.
 
För Elsa f 1735 har jag en vigsel: 1754 12 26 Håkan Markusson i S Brännäs med Elsa eller Elin Olsdotter från Fallet. (Dalby C:1, s 237).
 
För Carl Mattsson f 1701, och Annicka Nilsdotter f 1712, är det sedan inte många siffror rätt  från hlf (Dalby AI:2, s 90).
 
Barn:  Olof   f 1733
       Marta  f 1735
       Erik (?) f 1742
       Nils   f 1745
       Sigfrid f 1748
 
Jag har inte hittat någon av barnen i Dalbys födelsebok, ska bli ett senare projekt. Däremot har jag hittat ett barn: Ingaborg f 1739 10 27, dop 11 15. Föräldrar: Carl Mattsson och H. Annicka Nilsdotter på Fallet i Norrje. Vittnen: Anders Eriksson och Hans Eriksson i Mackaretiärn. H. Wallborg Pålsdotter och P. Britta Danielsdotter i Rygden. (Dalby C:1, s 91).
 
Sedan har jag hittat i (Dalby AI:1, Bild 34, s13) i Midskogen, hos Bonde Johan Danielsson Olof Mattsson från Fallet i Norrje, nu gåson, (gå son (?))vad nu det betyder..........
 
Det är så långt som jag har hunnit, ska gå igenom resten av AI:1 nu
 
Tack,
 
MVH
 
Antoinette

43
Fylke: Hedmark / 01) Allmänt
« skrivet: 2010-11-04, 17:35 »
Hej igen Rolf!
 
Tack för länkarna och mailadressen. Jag ska följa upp Olof och Carl Mattsson lite senare. Även Jon Christiansen, det finns 4 barn före deras äktenskap 1863 . David Jonathan Halvardsson var min farmors far, och jag ska kolla upp hans riktiga far lite senare också, och hans fru Emma Maria Eriksdotter . Just nu går jag ned de lättaste vägarna, och jag är på Wallborg Philipsdotter f 1752 i Bjurberget.......och jag verkar hamna hos Lehmoinen igen, Thomassöner.
 
Tack så mycket, och vi hörs igen  
 
Antoinette

44
Archive - General questions / An Italian in Stockholm
« skrivet: 2010-11-04, 14:44 »
Hello again!
 
I don't know about the cause of death. In Swedish death records (fairly modern ones,since ca 1930's), there are no cause of death due to confidentially reasons. But it might not be impossible, ask the Stockholms Stadsarkiv how to go further in that matter....
 
 
Best regards
 
Antoinette

45
Dalby / Dalby Födda
« skrivet: 2010-11-03, 16:32 »
Kan ju vara bra att veta VEM som föddes också ).........
 
Anders Tommasson f 1719 11 06, dop 11 18. Föräldrar: Tommas Philipsson och Lisbet Eriksdotter i Bjurberget.
 
MVH
 
Antoinette

46
Dalby / Dalby Födda
« skrivet: 2010-11-03, 16:28 »
Hej igen!
 
C:1, s 41.
 
Gårdarna för Henrik Mattsson och pigan Maria Mattsdotter?
 
Tack,
 
Antoinette

47
Dalby / Dalby dödebok
« skrivet: 2010-11-03, 15:44 »
Hej!
 
C:1 s 215:
 
Thomas Philipsson i Bjurberget af ålderdom........???
 
 
Tack
 
Antoinette

48
Archive - General questions / An Italian in Stockholm
« skrivet: 2010-11-03, 14:15 »
Hello Stephanie!
 
Go to Stockholms Stadsarkiv to obtain his state inventory. You just fill in a form, and they will send you a copy to your mailadress. On that, it should be listed if there was any children, and their names and the adress they lived on back then.
You can also try Facebook on the younger Candida, and just ask in a mail.........
 
Good Luck,
 
Antoinette

49
Fylke: Hedmark / 01) Allmänt
« skrivet: 2010-10-31, 00:28 »
Hej igen Rolf!
 
Är du också släkt med denna sida? Vad trevligt! Min släkt från Carl Mattsson f 1701 i Fallet:
 
Olof Mattsson f 1699 i Fallet, (jag misstänker starkt att Olof är storebror till Carl.
 
Olof Mattsson g med Lisbet Sigfridsdotter får en son: Carl Olofsson f 1742 eller 43.
Carl gifter sig med Wallborg Philipsdotter f 1752 Bjurberget, och de får dottern Brita Carlsdotter f 1778 i Falltorp. Hon får barn med en Henrik Henriksson (osäker på om de är gifta), en son f 1801 Henrik Henriksson, som i sitt gifte med Marit Pålsdotter f 1780 i Fallet?, får en dotter f 1829, Britta Henriksdotter. Britta får på något sätt en gård i Röjden med hjälp av sin far, och på granngården (samtidigt) flyttar en Karin Henriksdotter in f ca 1798 (kanske en halvsyster till Henrik Henriksson f 1801?. (Har inte papprena framför mig). I HLF Södra Finnskoga ca 1865 (då de flyttar in) har prästen skrivit Henrik Henriksson på båda gårdarna, överst på sidan.
 
Britta Henriksdotter gifter sig med Jon Christiansen, och får ca 1863 dottern Berta Jonsdotter, g med Karl Knudsen Kråksjön, men som innan, har frillobarnet David Jonathan Halvardsson f ca 1886, g 1910 med Emma Maria Eriksdotter f ca 1887 i Södra Finnskoga. Deras förstfödda dotter, Dagny Elvira Halvardsson f 1910 (gift Mattisson i Stockholm 1941, tyvärr ), får en son 1941, Tony Rolf Gerhard, som var min pappa.
 
Var kan jag få tag på boken Lehmosten suku, och finns den översatt till svenska, engelska eller norska? Jag kan tyvärr ingen finska alls.........Jag bor på Irland, så om den går att beställa på nätet vore det bra.
 
Artiklarna på fennia är mycket intressanta, finns det fler.........Savolaks, hör det till Ladoga?  
 
Du får gärna maila mig om du vill.
 
Många tusen tack,
 
Vänligen
 
Antoinette

50
mtDNA (det raka mödernet) / mtDNA (det raka mödernet)
« skrivet: 2010-10-29, 01:23 »
Hej igen!
 
Tack Rolf för länken, den var jättebra.
 
Med risk för att smått  irritera någon eller några, så håller jag med dig om att ortnamnsforskningen tyvärr inte över tid är till någon större hjälp. Det finns en etnologisk avhandling eller artikel (tyvärr är de flesta av mina böcker etc på vinden numera ) om hur gårdsnamn och bynamn förändras över tid. Det som är Gammelgården för dig och mig, kan ha varit Nybygget för vår mormorsmor. Fast det stämmer inte heller jämt, jag är själv överbevisad i min egen släktforskning i Värmland, Dalby, och Blinde Hans Torp, som funnits sedan åtminstone sent 1600-tal.  
 
En svensk forskare i arkeologi eller ortnamn på 1970-tal hävdade att benämningen tuna i ex. Ulltuna, Sigtuna och Vallentuna kommer från det keltiska/iriska dun samt ska betyda befäst plats. Tyvärr, (min personliga uppfattning), så måste svenska arkeologer alltid läsa in, att det då också rör sig om stormän, hövdingar, kungar, mäktig, rik etc. Dun på iriska betyder port, grind. Dun a gaul= Donegal, ett county i Irland betyder Utlänningsporten Grinden till utlänningarna, vilket i mitt tycke, gör tuna-platser mycket mer intressant.  
 
Man måste också ha i bakhuvudet att när ortnamn tecknades ner av präster och/eller myndighetspersoner, sågs de kanske inte alltid med så blida ögon av lokalbefolkningen, ex samisk eller irisk. För i alla fall några, så var präst/myndighetsperson representanter för en ockupationsmakt.
 
När det gäller det arkeologiska materialet benrester måste man alltid fråga sig; hur representativt det egentligen är. Bevaringsgrad och diverse kulturella begravningsskick kan verkligen ställa till problem.  
 
MVH
 
Antoinette

51
Dalby / Dalby Födda
« skrivet: 2010-10-29, 00:19 »
Tack så jättemycket Kenneth  
 
Många vänliga hälsningar    
 
Antoinette

52
Fylke: Hedmark / 01) Allmänt
« skrivet: 2010-10-28, 23:15 »
Hej!
 
Jag letar efter mina anor som kommer från Fallet och/eller Falltorp på norsk/svenska gränsen. Många problem med det här, ibland är Fallet med i svenska kyrkoböcker, ibland inte.
 
I Dalby, AI:3,s 149,  bor på Falltorp (bl.a.) Carl Mattsson f 1701, hans h. Annicka Nilsdotter f 1712 och deras son Olof f 1733. Carl och Annicka gifte sig i Dalby (Dalby C:1,s 225) 1731 07 28.
 
Det bor även en Olof Mattsson f 1699, med h. Lisbet Sigridsdotter f 1722 (mina anor).
 
Jag behöver Carl Mattssons föräldrar, och om Carl Mattsson och Olof Mattsson var bröder.....om jag har tur  
Även Lisbet Sigfridsdotters föräldrar och vigseln mellan Lisbet och Olof Mattsson, och deras son Carl f 1742 eller 1743.
De finns inte med i Dalbys kyrkböcker.
 
Tusen tack på förhand  
 
Antoinette

53
Dalby / Dalby Födda
« skrivet: 2010-10-27, 18:57 »
Hej igen,
 
och ett stort tack .
 
Mer hjälp......
 
Dalby C:1, s135, nr 14:  Bjurberget: Walborg Philipsdotter f 1752 04 10(?), dop 05 22.
Föräldrar: Philip (?) och Margit? ?dotter. (Viktigt, jag börjar tro att det finns 2 Philip samtidigt i byn och kanske t o m på samma gård!) Och faddrarna samt orter...........
 
Tack, tack, tack.........
 
Antoinette

54
Dalby / Dalby Födda
« skrivet: 2010-10-25, 20:09 »
Hej,
 
Tack för det snabba svaret . Tacksam för lite mer hjälp....
 
Dalby C:1, 1694-1755, s 41.
 
Född, Anders Tommasson 1719 11 06, dop 1719 11 18, i Bjurberg, föräldrar: Tomas Philipsson och Lisbet Eriksdotter (eller Carlsdotter ?). Kan läsa allt annat, utom var vittnet Henrik Mattsson kommer ifrån........
 
Tack
 
Antoinette

55
Dalby / Dalby Födda
« skrivet: 2010-10-23, 18:42 »
Hej,
 
Dalby C:1, 1694-1755 s 119.
 
Tomas Philipsson f 1749 09 04, dop 1749 09 10. Föräldrar: Philip Tomasson och Maria Danielsdotter i Bjurberget. Men vad heter faddrarna? Den sista kan jag läsa: Marit Danielsdotter i Rögden.
 
Tack.......
 
Anette

56
Dalby / Dalby, C:2, Födde 1778-1819
« skrivet: 2010-10-22, 18:43 »
Hej igen!
 
Tack så jättemycket Kenneth........
 
MVH
 
Antoinette

57
Dalby / Dalby, C:2, Födde 1778-1819
« skrivet: 2010-10-21, 19:05 »
Hej!
 
Jag behöver lite läshjälp  i (AD) Dalby C:2 1778-1819, s 40:
 
Daniel Carlsson, född 1784 08 05, föräldrar: Carl Ol(of)sson och Wallborg Philipsdotter i Falltorp.
Men vilka är faddrarna och orterna/gårdarna?
 
Många tack.......
 
MVH
 
Antoinette

58
Hej Rolf,
 
och tack för dina vänliga ord.
 
Jag studerade nordisk arkeologi innan DNA blev stort, men det fanns en diskussion om just nordisk bronsålder och huruvida den samiska kulturen trängdes undan, eller om samerna invandrade under bronsålder. Det man kunde enas om var att det sker en kulturell förändring. Samtidigt så har man hittat både fasta boplatser och campingplatser (jägare och samlare), som kan ha varit samtida, så möjligen har  kulturerna existerat sida vid sida under en tid.
 
Jag är inte så insatt i nyare arkeologisk DNA-forskning förutom vissa artiklar etc, som råkar komma i min väg, men DNA-forskningen är mycket intressant och ibland så ställer den vanlig/äldre arkeologiska teorier på huvudet, vilket är jättebra.
 
Järnåldern verkar ha varit en mycket turbulent tid, arkeologiskt förekommer en avfolkningsperiod, fimbulvintern i Sverige, man hittar färre boplatser, färre gravar etc. och det finns lite olika teorier;
att många i befolkningen drar ut i krig mot romarna (ca 300-400-talet s.k. folkvandringstid), att den Justianska pesten tar död på många i befolkningen, och/eller en klimatförändring (som vanligt ),det blir en köldknäpp, som på 1300-talet och 1600-talet, den lilla istiden.
Från ca 600-talet börjar båtgravar förekomma i Sverige/Norden, bl.a. Vendel, Valsgärde och det norska Osebergsskeppet (800-tal (?)), och de har många likheter med den berömda båtgraven i Sutton Hoo i East Anglia. I Storbritannien kallas tidsperioden för anglosaxisk,men i Sverige kallas samma kultur för vendeltiden av somliga forskare, eller bara järnålder, (politisk korrekthet i Sverige? ).Några forskare anser att vikingatiden börjar med vendeltid, andra inte.
Min egen uppfattning stämmer rätt väl med det du skriver om det germanska språkets expansion, man kan troligen se en kulturell förändring i det arkeologiska materialet i Norden under 500-600-talet, och som är mer germansk, eller saxisk. Svensk/nordisk arkeologi har haft, och kanske fortfarande har en slags mental blockering mot tyska och östliga områden, det har inte varit fint att associeras med östersjöområdet i efterkrigstidens Sverige, typ Ryssland, Ukraina, Estland o.s.v. och dessutom använde ju naziTyskland fornnordisk mytologi i sin propaganda, så arkeologisk tillhörighet med tyska områden har varit lite tabu.....  
 
Det ska finnas en mytologisk historia/saga från tyskt område om tre bröder Oden, Wodan och Ve, som i vissa delar överrensstämmer med nordisk mytologi om Odens ursprung.
 
Rapporten av Malmström et al. har jag tyvärr inte läst, men en ganska omfattande migration under neolitisk tid är mycket sannolik. Det hittades en mycket välbevarad dubbel skelettgrav, senneolitikum, mycket nära Stonehenge för ca 1 eller 2 år sedan. Jag vet inte om det togs DNA(mycket troligt), men man gjorde en tandemaljanalys (jag kommer inte på vad det heter på riktigt), och den äldre mannen hade i alla fall vuxit upp i alperna,(om man inte redan då importerade mat , allt kan ju vara möjligt ) den yngre kan ha varit en son, men som vuxit upp i England, de var i alla fall nära släkt.
Annars är nog de flesta forskare i Storbritannien överrens om att tidig migration varit mycket, mycket mer omfattande än vad vi hitintills trott.
 
För native americans, de amerikanska indianerna har man DNA-mässigt belagt 2 invandringar från Europa, en för ca 16 000 år sedan, också mer eller mindre belagd med en viss flintteknik och flintverktyg från franska västkusten. Dessa tidiga invandrare utrotades nästan av en mycket hastig klimatförsämring (ialla fall de boplatser som man grävt), kanske ett meteroitnedslag eller ett kraftigt vulkanutbrott. Nästa europeiska invandring var för ca 9000 år sedan, och många indianer av idag lär ha denna senare europeiska gensekvens.
 
Det sista jag läste om arkeologiskt DNA var (tror jag) en artikel i DN om finnarna; de är tydligen en mycket homogen grupp både språkligt och genetiskt.
 
Vänligen
 
Antoinette

59
Hej,
 
det var synd att jag missade diskussionen i maj, men jag är etnoarkeolog och jag kan bidra med att för ca 3-4 år sedan sändes ett TV-program om hällristningarna (bronsålder) i Tanumshede (jag tror det var Vetenskapens Värld) som tog upp en eventuell koppling med Irland. Teorin är att minst en av hällristningarna i Tanumshede berättar/föreställer scener ur den keltiska mytologin. Ganska säkert är, sagan om Queen Macha, när hon tvingades tävla som kusk/förare i ett chariot race (typ travlopp), för att försvara/rädda sin mans heder. Han hade varit ute och rumlat med grabbarna och skrutit om att hon var den bästa kusken i hela bygden. Hon tvingades att ställa upp och tävla trots att hon var höggravid, och födde direkt efter loppet (som hon givetsvis vann) tvillingar. Om de förblev gifta kommer jag inte ihåg. Forskning på Irland placerar myten om Queen Macha i provinsen Ulster, mer eller mindre nuvarande Nordirland. Tyvärr har man inte hittat några hällristningar på Irland ännu.
 
Det finns också en by nära Tanumshede som heter Dingle.Det iriska Dingle ligger på Irlands sydvästkust, så långt man kan komma, men om båda byarna haft samma namn sen bronsålder låter jag vara osagt.  
 
Det finns även en eventuell (allt är visserligen teorier) koppling svenska västkusten-yngre stenålder-fransk västkust (vilket under järnålder blir/kallas keltiskt område). Det är begravningsskicket som verkar överensstämma. En typ av hällkista med hål i gaveln, jag tror hålet är vänt mot väster, men det var ett par år sedan jag studerade arkeologi , och man gräver tyvärr inte hällkistor etc varje dag. Vardagen är mest stolphål i det oändliga..........
 
Både jag och min man har DNA-testat oss hos Familytree.dna, och min man fick en svensk match (Y dna), just från västkusten (om jag inte missminner mig) fast varken han eller hans släkt i mannaminne satt sin fot i Sverige innan vi träffades, hans släkt är irländsk. Men kanske någon blond och blåögd svensk sjöman varit framme, vem vet. En mycket flyktigt bekant här på Irland (universitetslektor, som själv släktforskat) berättade att några av hans katolska anor på 1600-talet (under inbördeskriget protestanter/katoliker) blivit deporterade (sålda)till Sverige för att tvångstjänstgöra i den svenska armen. Det låter ju rätt fantastiskt....Jag har själv inte läst om något sådant utbyte. Kanske vet någon mer..........
 
 
 Själv fick jag en svensk match i Örebro (mitro dna) trots att mina anmödrar (i manna/kvinnominne) kommer från den tyska fristaten Danzig. Och 8 matcher i England och USA.........
 
Som 50-årspresent tänkte jag önska mig en utökning av mitt dnaprov hos Familytree, matcher på senaste 5 generationerna. Ska bli intressant................
 
Vänligen
 
Antoinette

60
Hej igen,
 
och tack så mycket Hans-Olof och Ingela, jag är mycket tacksam för hjälpen.  
 
Tyvärr är det lite mer komplicerat än bara Gummesson/Gudmundsson.
 
Det finns inte (hos Genline i alla fall) några flyttlängder för ca 1760, så jag vet inte med säkerhet var  Per Persson/Petersson och Krisstin Börjesdotter kommer ifrån. Insocknes eller utsocknes?  
I Linneryd verkar två tredjedelar av alla kvinnor heta Krisstin under den aktuella tidsperioden och alla födda ca 1720-1740. Det finns även ca 15 Pär Pärsöner, födda ungefär samtidigt. Det bor en Kristin Börjesdotter i Bredebeckshult Södragården (min Krisstin) omkring 1781 (då en Krisstin Börjesdotter får ärva Börje Gummesson/Gudmundsson i Kinnanäs Älmeboda), men det bor även en Krisstin Börjesdotter i Bredebeckshult Mellangården...........
Krisstin förekommer bara en gång i hfl-längderna (jag ska kolla igen) i Älmeboda med sin familj/far Börje Gummesson/Gudmundsson och det är på 1730-talet, hon är ca 3 år och det är på Kinnanäs. Om det är rätt Krisstin ska hon vara född på granngården Strånganäs, men det ser ut som om Börje övertar gården Kinnanäs från sin mor, så man undrar varför Krisstin skulle födas där.......... Kanske tillfälligheter.  
 
Om det är rätt Per Persson/Petersson som föds på Folseboda gård i Älmeboda går inte heller att följa i hfl-längderna, gården förekommer bara en eller två gånger ca 1730-1740, sen byter den namn eller något, den försvinner, så jag kan inte följa hans familj..........och någon Per finns inte med.
 
Kanske är det dags för historiska kartor om akterna finns kvar, kanske de kan ge svar på varifrån han kommer.
 
Tack ialla fall  
 
Antoinette

61
Hej!
 
Jag fortsätter på min fråga här istället för under Läshjälp Linneryd, för det har blivit en metodfråga.  
 
Hur många fel kan man tillåta i källorna och fortfarande känna sig säker på att man har fått tag på rätt person?
 
Jag använder Genline.
 
Jag letar efter föräldrarna till mina anor Per Persson med fru Krisstin Börjesdotter från Bredebeckshult Södragården i Linneryd. Jag har följt paret i alla hlf-längder. Det sista (eller första )spåret finns i  
Linneryd AI:3 s 640, (GID: 833.3.48500), där Per Persson står som inhyses på B.B. Jag tror att han kommer dit 1762, då börjar han gå i nattvarden.
 
Både Per Persson och Krisstin Börjesdotter har 2 olika födelsedatum,i Linneryd AI:4 s 498, (GID: 833.4.75900) är Per Persson f 1733 och Krisstin f 1727. Båda barnen Krisstin och Matthis (min ana) har alltid samma födelsedata. I Linneryd AI:7 s 388 (GID: 833.7.95000) är Per Persson f 1742 12 02, och Kristin f 1728 02 23.
 
Så fick jag hjälp av snälla Åke Dahl och Gunilla Krohn här på Anbytarforum,(mycket uppskattat) de fick fram att det föddes en Per 1742 12 02 i Folseboda Norregård i Älmeboda, av föräldrarna Petter Persson och Botil Olofsdotter (KGF-skivan)(?). Min Per Persson borde ju då heta Per Pettersson! De hittade även en Krisstin Börjesdotter som föds 1728 02 23 i Strånganäs i Älmeboda av föräldrarna Börje Gummesson och Ingeborg Mattesdotter (KGF-skivan).
Botil Olofsdotter var dopvittne till Krisstin Börjesdotter, och hon bor ett tag i Bredebeckshult senare, om det är rätt person.
Åke och Gunilla tog också fram en bouppteckning efter Börje Gummesson, död 1781 10 30 i Kinnanäs, Älmeboda (Konga Häradsrätt FII:3 s 273), och där nämns en Krisstin gift med Per Pettersson i Bredebeckshult.
Nåväl, jag kontrollerar Börje Gummessons död i Älmeboda F:1 Död 1773-1860, s 31 (GID: 863.20.12000)men den enda Börje som dör är en Börje Gudmundsson 1781 03 31 i Kinnanäs, 80 år gammal. Både dödsdatum och efternamn stämmer inte, men förnamn och gårdsnamn är rätt.
I Älmeboda AI:5 s 113 (GID: 863.27.6400) bor Börje Gummesson 66 år på Kinnands. Ingeborg 68 år död 1775.
I Älmeboda AI:4 s 91 (GID: 863.26.98600) bor på Kinnanäs Börje Gummesson f 1704 och Ingeborg f 1702 samt diverse döttrar, och där man antecknat att och vart de gift sig. Dock ingen Krisstin.
I Älmeboda AI:13 s 198 (GID: 863.25.79800) finns inga efternamn skrivna och födelsedata glider ännu mer.
 
Börje f 1692, H. Ingeborg f 1696, och dott. Krisstin f 1732...............gården är Kinnanäs.
 
Hur kommer jag vidare? Det känns som om 50% kan vara rätt och 50% kan vara fel. Eller tar det slut här..... Finns det någon tumregel för hur mycket skrivfel man kan acceptera i kyrkböckerna?
 
Vänligen
 
Antoinette

62
Linneryd / Linneryd
« skrivet: 2010-09-27, 15:48 »
Hej igen!
 
Ett stort och hjärtligt tack till Åke,Gunilla och Anders. Det är högst sannolikt att ni har rätt.  
 
Jag trodde ju benhårt på att prästen skrivit rätt efternamn under ca 40 år, samt att min ana Mattis Persson faktiskt heter Persson överallt. Däremot tyckte jag det var lite konstigt att Mattis inte döpte sin son till Per efter sin far, men nu förstår jag att de rättade felet, för han döptes till Petter.Jag tror Botil Olofsdotter dör i Bredebäckshult, hon är iallafall inhyses ett tag. Det bor även en Ingeborg Svensdotter som inhyses, troligen är det Ingeborg Mattesdotter.  
 
Återigen, ett stort tack  
 
Antoinette

63
Linneryd / Linneryd
« skrivet: 2010-09-25, 19:09 »
Hej!
 
Jag söker föräldrar till mina anor Pär Pärsson och Krisstin Börjesdotter. Jag har följt paret i alla hlf-längderna bakåt i tiden. Smått irriterande är att det finns 2 olika födelsedatum/år på både man och fru. Barnens förblir dock detsamma.
 
Jag använder Genline.
 
            I Linneryd, AI:7,  
            Husförhör,Kommunion,Nattvard 1785-1788,
            0/389, Bild 203 av 253.
            GID: 833.7.95000 (rikt. s. 388):
 
Bredebeckshult Södragården
 
Pehr Pehrsson f 1742 12 02
Krisstin Börjesdotter f 1728 02 23
d Krisstin f 1763 08 14
S Matthis  f 1767 05 31   (min ana)
 
 
I Linneryd AI:4, Husförhör,Kommunion,Nattvard 1766-1776,
                 0/499, Bild 258 av 633
                 GID: 833.4.75900 (rikt. s. 498):
 
Bredebeckshult Södragården
 
Phär Phärsson  f 1733
Kirsstin Börjesdotter  f 1727
d Krisstin   f 1763 08 14
s Matthis    f 1767 05 31
 
Kan någon se vad som står skrivet ovanför Annicka?  _____folket  ???
 
 
Jag har sökt igenom födelseböckerna för de aktuella åren och lite till.  Ett problem är att det under perioden föds och döps många Pär Pärssöner och några Krisstin Börjesdöttrar i Linneryd.
 
 
Jag undrar även vad det står i Linneryd AI:6, Husförhör,Kommunion,Nattvard 1780-1784
                                              0/865, Bild 440 av 497.
                                              GID: 833.6.69000 (rikt. s 864):
 
mittemellan
 Br. Pehr Persson och H. Krisstin........Jung____????
 
Jag misstänker att Pehr Persson kommer till gården Bredebeckshult Södragården 1762, det finns en Inh Pär Pärson där då, och som verkar börja gå i Nattvarden 1762. (Linneryd AI:3,Husförhör,Kommunion,Nattvard,
                                                           1752-1765, 0/641, Bild 327 av 343.
                                                           GID: 833.3.48500 (rikt. s 640)).
 
 
I  
                 Linneryd AI:3, Husförhör,Kommunion,Nattvard, 1752-1765,
                 0/359, Bild 182 av 343
                 GID: 833.3.34000 (rikt. s. 358):
 
är de gamla gårdsinnehavarna strukna, så de måste ha flyttat..........
 
Jag har sökt efter vigselbevis, och hittat ett: Linneryd C:2, Födde,Vigsel, Död 1748-1776
                                                         0/539, Bil 283 av 373
                                                         GID: 833.35.54500 (rikt. s 539).
men jag tror det är fel.......
 
 
Hur ska jag komma vidare? Det verkar som om Pär och Krisstin flyttar in till Linneryd från någon annan socken, men hur kan jag få veta vartifrån???
 
Mycket tacksam för hjälp........
 
MVH
 
Antoinette

64
Linneryd / Linneryd C;2 1748.1776 bild 52 sid 91
« skrivet: 2010-09-25, 17:43 »
Hej igen Åke,
 
Tyvärr var det fel........ Jag lägger in en längre fråga och beskrivning under bara Linneryd.
 
 
Tack i alla fall  
 
MVH
 
Antoinette

65
Linneryd / Linneryd C;2 1748.1776 bild 52 sid 91
« skrivet: 2010-09-24, 00:47 »
Hej Åke,
 
och tack, verkligen tack. Jag har letat i månader (med paus visserligen).  
 
Jag har upptäckt att släktforskning är som arkeologi,(jag är arkeolog) de bästa fynden hittar man vid stängningsdax.  
Så fast timmen är sen måste jag genast kolla upp tråden.............
 
Tack, tack...
 
Antoinette

66
Linneryd / Linneryd C;2 1748.1776 bild 52 sid 91
« skrivet: 2010-09-23, 22:08 »
Hej!
 
Jag blir mycket glad om jag kan få lite läshjälp med:
 
Genline: Kronoberg, Linneryd, C:2, Födde,Vigsel,Död 1748-1776  
         0/539, Bild 283 av 373.  
         GID: 833.35.54500 (rikt s 539)
 
Mina anor vigs 1761 06 14, Pär Pärson från ??? och ??? samt pigan Chrisstina Börjesdotter i Svartabeck.
 
 
Tack på förhand
 
Antoinette

67
Linneryd / Linneryd C:3 1782-1813
« skrivet: 2010-09-23, 16:15 »
Hej Anni,
 
Tack så väldigt mycket för svaret, det hjälpte mig enormt. Förlåt att jag inte tackat tidigare, jag tappade bort denna sida............  
 
 
MVH
 
Antoinette

68
Hej Kenth,
 
om det går, följ henne bakåt i husförhören och/eller, sen i inflyttningslängd. Sen vore det bra att få fler uppgifter typ födelsedatum och år etc .
 
 
MVH
 
Antoinette

69
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juni, 2011
« skrivet: 2010-09-22, 21:27 »
Hej igen,
 
och tack så jättemycket Åke.
 
MVh
 
Antoinette

70
13: Källmaterial / Källor för Skåne under danska tiden
« skrivet: 2010-09-18, 21:17 »
Hej,
 
jag är lite ny på släktforskning och min familj kommer från flera länder. Jag undrar om det finns något företag typ Genline, som har skannat/filmat/fotat kyrkböcker från fler länder, kanske i USA? Någon som har tips?
 
 
Vänligen
 
Antoinette

71
Hej igen Marina,
 
Kolla också Lindberg och Linnberg, det svenska e blev nästan alltid i i engelskt uttal. Jag har för mig att England har hygglig koll på vilka som åkte ut med skeppen till Australien, och det var vanligt att sjömännen rymde just i Australien. Kanske träffades paret på båten........ Jag vet inte om det finns engelska onlinerecords att abonnera på för skeppsbesättning och passagerare till Australien och Amerika, jag har inte kommit så långt än.  
Själv finns jag på Irland.
 
Soins kan vara socken, problemet är att du behöver både landskap och socken. Sjömansregistret kanske, googla..........
 
MVH
 
Antoinette

72
Hej Marina,
 
Gå in på Anbytarforum, Släkter, Övriga släkter L, Lennberg, där finns ialla fall andra som också letar efter namnet Lenberg/Lennberg. Kanske saknar de en Jacob Lenberg. Det blir mycket svårt att bara gissa födelseorten. Går det inte att få fram mer uppgifter om skeppet han kom med t.ex.? Var mönstrade han på t.ex.?
 
Lycka till  
 
Antoinette

73
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juni, 2011
« skrivet: 2010-09-17, 00:52 »
Hej igen,
 
och tack snälla Björn och Rolf.
 
 Åhhh, ännu en oäkting, vad är det med detta område, här verkar det inte finnas någon skam som historieböckerna predikar.   Det verkar vara mer regel än undantag att ha ett par oäktingar innan man gifter sig. Trobekände de sig till någon frikyrka, eller finns det någon äldre kulturell anledning till att det sociala trycket inte fungerar här? Och med Jon Christiansen verkar det som om han tar hand om alla oäktingar, han har Oliane och Knud innan, båda registrerade som oäkta, hans före äktenskapet, ialla fall på den svenska sidan. Sen har de 4 barn innan de slutligen gifter sig. Han var svår att fånga.  
 
Och Jon är inte torpare i Rögden, vad jag har sett i husförhörslängderna så har han och Oliane varit inhysta på Skuggeberg, som de senare+ Berta, bosätter sig på och som min farmors far övertar till slut.
 
Hur som helst, ni verkar ju lite erfarna på det här, och är det smartast att följa Berta bakåt i de norska husförhörslängderna (hur kommer jag åt de riktiga jag gillar inte datalistorna jag har sett hitintills),
eller ska jag följa alla Bertor och Brittor Henriksdöttrar och oäkta, födda i Dalby med omnejd från 1829-31, framåt? Jag har sett att det finns en del Henrik Henrikssons och Berta Henriksdöttrar i Norge också, puh...........för att utröna hennes föräldrar?
 
Tack för hjälpen hitintills  
 
MVH
 
Antoinette

74
Hej Åke!
 
Hon, Berta Heindricksdotter gifte sig 1863 06 14 med Jon Christiansson i Grue i Norge, (den snälla Rolf Jerpseth har lagt ut länk här ovanför , själv är jag urdålig på såna avancerade ting ännu  ). Jag misstänker att det kan vara Britta f 1829 11 05 som är min Berta, men hur mycket fel får en präst göra? Både namn och födelsedata..........
 
I S.F AI:3 Husförhör finns på s 69 en Heindrick Heindricksson f 1808 f ort oläslig, med en dotter f 1831 som kan vara Berta men handstilen är otydlig (för mig ialla fall  ). Däremot har denna Berta eller kan det vara Kjersstin???, hennes systrar har namn som min Berta ger sina döttrar, men det kan ju vara tillfälligheter.........
 
Jag har tittat i födelse/dopbok 1830 och 1831, men jag såg ingen Berta Heindricksdotter, någon/några Berta som det inte kan vara, typ Olofsdotter etc, och en Berta som var oäkta, inget farsnamn.
 
 För att förvirra ytterligare så dör min Berta i Södra Finnskoga som norsk undersåte och som Berta Henriksson, inte Christiansson som det ju borde vara trots att hennes man dött ca 3 månader före på samma gård. Jag tror ju inte de skildes i 85 års ålder och att hon återtog sitt flicknamn då, ca 1914 .
 
Jag ska gå igenom födelse/dopböckerna igen..........
 
 
MVH
 
Antoinette

75
Hej
 
Jag försöker följa min anmoder Berta Hendriksdotter (Heindricksdotter). Med hjälp av snälla och duktiga personer på denna sida vet jag att Berta gifter sig i Grue, Norge med Jon Christiansen, och genom det vigselbeviset vet jag att Bertas far heter Heindrick Heindrickson och är född 1801 i Falltorp vilket tydligen ligger på den svenska sidan.
 
Tyvärr varierar Bertas födelseår i husförhörslängderna, ibland är det 1830, ibland 1831.
 
Södra Finnskoga vimlar av Heindrick under tidsperioden, men jag har hittat en familj där en del uppgifter stämmer, andra inte.
 
Jag behöver lite råd om när jag kan vara hyggligt säker på att Berta är min Berta. Och lite läshjälp, har prästen skrivit flyttattest eller vad kan förkortningarna betyda?
 
Ref:Genline
             Värmland, Södra Finnskoga
             AI:2, Husförhör 1831-1836
             162/0, Bild 170 av 321
             GID: 531.2.57600  
 
Det som stämmer är Heindrick Heindrickssons födelseort och årtal. Och att de är i Röjden. Han har en dotter Britta född 1829 11 05. Längre ner på sidan finns även en Karin Heindricksdotter, tyvärr med födelseåret ordentligt överstruket, men en Karin Heindricksdotter (ca 30 år äldre än Berta) kommer att bo granne med henne senare.
 
Kanske är jag på fel spår..........
 
MVH
 
Antoinette

76
Hej,
 
och tack alla för hjälpen. Det var tråkigt att det inte fanns någon dödsorsak, jag letar efter strupcancer och/eller struma.
 
 
MVH
 
Antoinette

77
Hello again Bridget,
 
The farmstead or village where the family Johanes Carlsson (sorry about Pärsson) is living ca 1817 is Ingrieryd, at a farm called Skottland. The family above move to England 1819, that is highly likely another farm in the same parish, (se index (ortsregister, gårds och bynamn) (name for the villages and farmsteads). Your family moves in 1817 to something unreadable, but I suspect that they actually stays in the same parish. They came from Algustad or Algustatorp (a farm/village also in Bro parish),(see the census for 1810-1815) to the farm Skottland.  
 
Genline:  
         Närke och Värmland,Värmland  
         Bro, AI:13, Husförhör (Cencus) 1815-1820,
         86/0, Bild (Picture) 100 of 205.
 
Advice: Check all the farms in Bro parish, cencus 1815-1820 and 1820-1824 unless you have more luck decoding the text.  
 
Antoinette

78
Hello Bridget!
 
If you go to  Genline: Närke,Värmland,Värmland, Bro
                       C:3, Födde (Born) 1784-1823, 0/311 Bild (Picture) 21 of 55
                       GID: 471.41.2100 (real page 311)
 
There are 2 Olof, I think your Olof is the one born on the 11 of November 1816. Father: Johanes Pärson (?)
(can't read properly), Mother: Märta Olsdotter from the farmstead called INSERYD, or it could be Finseryd.
 
Anyway, from all of the notes from the cencusbooks you presented, you have the parish; Bro, Olofs surname Johansson (should probably be Johannesson) and it tells us that Olofs fathers first name was Johan (Johannes).
Then you have a Lars Jönsson (probably living at)in Inseryd or Finseryd telling the Priest about Olofs birth of date, 11/11 1816.
 
I recommend that you look up the cencus for Bro and the farmstead Inseryd or Finseryd (if possible, some times the names of the farms is there) from 1816 and forward, to find out what happened. Olof must have been orphaned for some reason, his parents are married.
 
Good luck,
 
Antoinette

79
Archive - Swedish language / Walsarbetare
« skrivet: 2010-09-09, 17:09 »
Hi Laura,
 
Valsarbetare means metallworker (in a factory), you make sheets of metall (ex iron)by making it flat with 2 (or more) big cylinders (valsar). Its like old times when you mangle your sheets and tablecloths.  
 
 
Antoinette

80
Hej,
 
Jag undrar om någon snäll person kan kolla i Dödboken för Hemmesjö ca 1860-1870, om det finns någon. Hos Genline, där jag har abonnemang saknas den, och jag bor utomlands, så jag kan inte gå till bibliotek. Jag är dessutom rätt kass på data och  
internet,   är värdelös på att söka där.
 
Anorna är:
 
                Peter Mattisson Lyd, f 1792 07 29 i Linneryd, död 1863 04 22 i Hemmesjö
        Hustru  Kjerstin Andersdotter f 1789 07 19 i Herråkra  död 1866 05 04 i Hemmesjö
 
Det är dödsorsaken jag är intresserad av. Speciellt någon form av obstruktion eller liknande.
 
Tack
 
MVH
 
Antoinette

81
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 03 januari, 2011
« skrivet: 2010-09-06, 16:19 »
Hej Gunnar!
 
Tack så mycket för det snabba svaret.  
 
Tyvärr fördjupas nog mysteriet.
 Detta börjar ca 1821 när Peter Mattisson arrenderar Tollstorp Häggagårds soldattorp i Hovmantorp, Kronoberg. Jag tror han gifter sig här, de får i alla fall 3 barn här. Det är med barnet Johan Olof f 1820, och hans död, 1821, som det i dödsboken står Lyd. Inget Mattisson. Ännu mer förvirrande blir det av att 1822 får de en son som de döper till samma namn, Johan Olof. De flyttar snart till Hemmesjö, Kronoberg, och jag har spekulerat i om Johan Olof nr 2 fick namnet som bekvämlighet, för att flyttattesten redan var skriven, efterskickad, eller liknande.
 
I Hemmesjö skrivs det i husförhörslängderna Peter Mattisson Lyd och han verkar köpa eller skaffa sig andelar i eller av gårdar. I husförhörslängderna vid gårdar etc. som han inte bor på, har prästen ibland skrivit Eges av Peter Lyd, under Peter Lyd. Lyd verkar användas mer i juridiska sammanhang.
 
Han verkar köpa en backstuga Hälledahl, som gradvis förvandlas till torp Lybeck, senare Lilla Lybeck och hans son (Mattis Petersson Lyd) bor till slut på Stora Lybeck. Fick man döpa om backstugor och torp hur som helst?
 
Fanns det andra yrken som man kunde få tillnamn ifrån?
 
Det finns både Mattisson Lyd och Petersson Lyd i soldatregistret, men de stämmer inte, fel förnamn, område, tidsperiod.
Om någon vill dubbelchecka:  
 
Peter Mattisson Lyd f 1792 07 29 i Linneryd, Kronoberg, hustru Kersstin Andersdotter f 1789 07 19 Herråkra, Kronoberg.
 
 
MVH
 
Antoinette

82
Allmänt / Allmänt
« skrivet: 2010-09-05, 19:44 »
Hej
 
Jag har en ana,han föds i Linneryd Småland 1792. När hans mor dör (redan änka) ca 1805 börjar han och frun och barnen att flytta runt som skållade råttor. In och ut i socknar ca 15-20 ggr innan han slår sig ner och dör i Blekinge. När jag följt honom har jag kunnat noter att han ofta haft delar i gårdar, 1/8, 1/4, 1/2, varierande. Jag har också märkt att hans vuxna barn ofta/alltid finns på gårdar i närheten där han och familjen bor, och ibland t o m på gård han har del i. Ibland återvänder barnen hem för ett år eller två.
Hans titel är omväxlande Brukare och Torpare, och på ett ställe har prästen skrivit att han förser sig med råd, vilket lär betyda att han försörjer sig själv,altså inte ligger socknen till last. Han verkar klara sig rätt bra, alla sönerna avslutar livet i egna torp,även döttrarna med män, och även generationen efter (t o m större torp och fler). Han uppgraderar flera backstugor till torp och byter namn på dem. Kunde vem som helst byta namn på ett torp eller backstuga?
 
Är han någon slags byggherre eller handlar han med skördar eller vad?
 
 
Myror i huvudet , tacksam för svar
 
 
MVH
 
 
Antoinette

83
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 03 januari, 2011
« skrivet: 2010-09-05, 14:28 »
Hej
 
Jag undrar om man kunde få soldatnamn på andra sätt än att vara soldat. Vad jag vet så arrenderar min ana ett soldattorp i några år, eventuellt har han gift sig med soldatänkan. De flyttar vidare, och därefter kallar han sig oftare och oftare för Mattis Petersson Lyd, och hans söner blir Mattisson Lyd. Kan han ha köpt sig namnet, eller kan det ha följt med änkan?
 
Jag har kollat med soldatregistret men hittar ingen Lyd som passar.
 
Detta har satt griller i huvudet vill jag lova , så jag blir mycket tacksam för svar..........
 
 
MVH
 
Antoinette

84
Hovmantorp / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2011
« skrivet: 2010-09-05, 14:14 »
Ett stort tack Berne och Åke  
 
Ska försöka gå vidare.........
 
 
MVH
 
Antoinette

85
Hovmantorp / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2011
« skrivet: 2010-09-04, 18:08 »
Hej igen,
 
För min ana Peter Mattisson Lyd,
 
Felaktig ref för husförhöret. REF: Genline   Kronoberg Hovmantorp AI:6 Husförhör 1819-1824 119/0 Bild 126 av 411.
                                             GID: 229.10.24500 (riktig s 119).
 
 
Och vart flyttar han?
 
MVH
 
Antoinette

86
Hovmantorp / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2011
« skrivet: 2010-09-04, 17:05 »
Hej,
 
Skulle bli tacksam för lite hjälp  
 
Jag följer en ana; Peter Mattisson Lyd f 1792 07 29 i Linnaryd, med hustru Kersstin Andersdotter f 1789 07 19. De bor just nu på Tollstorp Häggegårds soldattorp som han arrenderar, men han är inte upptagen i husförhörslängden som Lyd.
 
Ref:
Genline
Kronoberg Hovmantorp, AI:5 Husförhör 1808-1818 0-239 Bild 126 av 176
GID:229.8.106800 (riktig s 238).
 
Men när yngste sonen Johan Olof f 1820 07 03, d 1821 06 24 dör, är barnet upptaget i dödboken med efternamnet Lyd.
 
Ref:
Genline
Kronoberg Hovmantorp, F:2 Död 1817-1860 0/11 Bild 10 av 58
GID: 229.37.90100 (riktig s 11)
 
 
Jag undrar hur Peter Mattisson får sitt tillnamn Lyd. Jag har sökt i soldatregistret men där finns han inte med. Kunde man få eller ta sig tillnamn på andra sätt ?  
 
 
 
MVH
 
Antoinette

87
Tingsås / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2011
« skrivet: 2010-09-03, 15:24 »
Tack Åke,
 
Bräkne Hoby, det hade jag nog inte räknat ut så fort.  
 
Vad är det han försörjer sig på, undrar man. Han flyttar varje år mer eller mindre, och titeln varierar mellan Brukare och Torpare, och ibland ingen titel alls. Det verkar vara rotegårdar han vistas på,men kanske fick han lön i pengar?
Kan man få reda på det, och i så fall var?
 
MVH
 
Antoinette

88
Tingsås / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2011
« skrivet: 2010-09-02, 23:00 »
Tack så jättemycket Carl-Eric och Åke!
 
Verkar bli ett sorgligt levnadsöde för familjen. Mattis ska väl ha en eloge för att han ensam är anfader för mitt flicknamn, Mattisson.  Och blev ensam i världen (utom frun förstås) i tidig 30-års ålder.
 
Kanske kan jag be om mer läshjälp?
 
Genline:  
 
Kronoberg Tingsås AI:10, Husförhör 1826-1830 218/0 Bild 211 av 290.
GID: 844.11.98800 (riktig s 218).
 
På en tom rad mellan Mattis och Elin har prästen skrivit förfärlig. Gäller det hela familjen eller bara en av dem (?).Hade prästerna ett kodspråk, kan man ana på vilket sätt förfärlig kan tolkas, sprit kanske?
 
Skiljer prästen familjen (eller Mattis och Elin ?), Elin flyttar till Hoby (?), Mattis till 5 (p 5 ?). Jag hittar honom inte där.
Emanuel flyttar vart? Catrina flyttar till s 214 och sedan till Hoby (?) Är Hoby en gård eller en socken ?
 
Tack så mycket på förhand  
 
MVH
 
Antoinette

89
Tingsås / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2011
« skrivet: 2010-09-02, 18:29 »
Hej,
 
Jag skulle bli jättetacksam för lite läshjälp. Jag följer Mattis Persson f 1767 05 31 och h. Elin Eliasdotter f 1765 06 01 samt deras barn.
 
Vart flyttar barnen Emanuel och Catrina, och vad har prästen skrivit under omständigheter? Och är dottern Chrisstina död, hon är struken men ingen hänvisning finns ?
 
Ref:Genline  
Kronoberg, Tingsås, AI:9 Husförhör 1823-1825 73/0 Bild 82 av 191.
GID: 844.10.66800 (riktig s 73).
 
MVH
 
Antoinette

90
Latin > Svenska / Latin > Svenska
« skrivet: 2010-08-30, 17:16 »
Tack så jättemycket Bertil, för hjälpen  
 
MVH
 
Antoinette

91
Latin > Svenska / Latin > Svenska
« skrivet: 2010-08-28, 22:03 »
Tack så jättemycket Bertil  
 
MVH
 
Antoinette

92
Latin > Svenska / Latin > Svenska
« skrivet: 2010-08-28, 18:44 »
Hej igen Samppa,Heikki och Christina,  
 
och tack en en gång för hjälpen. Om någon behöver hjälp med Irland (rent fysiskt åka och titta i kyrk/domböcker etc) kan jag erbjuda mig, då jag bor här.
 
Jag skulle bli tacksam för lite mer hjälp trots att det inte gäller latin .
 
Genline
Kronoberg Linneryd, AI:13 Husförhör 1813-1818, 0/155 Bild 30 av 285. GID:833.19.30000 (riktig s 154).
 
Det gäller Mattis Person igen.
 
Han bor på Gunneboda med titel Brukare och har flyttat hit från Hovmantorp 1813. Hans dotter Chrisstina f 1797 04 30 flyttar till (oläsligt), kanske Siggetorp?
 
På en tom rad ovanför familjen står det 1814 Sandsjö. Betyder det att resten av familjen flyttar till Sandsjö, och är det en gård eller en socken som inte finns längre?
 
Och sist men inte minst Hustru Elin Eliadotters födelseort, där står Elmbo ganska klart och tydligt, men jag kan inte hitta någon socken med det namnet. Jag hittar inte deras vigsel någonstans, men Mattis försvinner från Bredebeckshult i några år.
Han flyttar enl.
(Genline, Kronoberg Linneryd, BI:2, Inflyttnig/Utflyttning 1785-1837, 0/5 Bild 7 av 187 (riktig s 4)) till Algåttsbo.
 
Det jag har hittat är Algutsboda i Kalmar, men där har han inte gift sig.
 
Får räcka för denna gång, pust  
 
MVH
 
Antoinette

93
Latin > Svenska / Latin > Svenska
« skrivet: 2010-08-28, 16:25 »
Åh, Tack så jättemycket  
 
Jag ska titta i Ljuders böcker. Mattis Persson verkar ha fått eld i baken efter moderns död 1802. Familjen flyttar från Linneryd till Ljuder,Linneryd,Hovmantorp,Linneryd, och Sandsjö. Vad händer egentligen? Men det får bli en senare fråga.
 
Kanske kan jag få hjälp med modern och systerns dödsorsaker? Båda finns i samma källhänv.
 
Genline: Kronoberg, Linneryd, C:3 Födde,(Vigde,Död), 1782-1813.
 
Systern: Krisstin Persdotter f 1763 08 14 d 1786 08 04  
GID: 833.36.95600 ,0/621, Bild 321 av 392. (Riktig s 621).
 
......döder standiga (?) Pigan Kirsstin Persdotter i B.B Hult Sörag. (Bredebeckshult Södragården) af obndsunt (?) (kanske ska vara obstruction ?) man inan (?) långvarig och tärande fjädlamig (kanske förlamning ?).
 
 
 
Modern: Kirsstin Börjesdotter f 1729 02 23 d 1802 12 13.
GID: 833.36.99600, 0/701, Bild 361 av 392. (Riktig s 701).
 
....Enkan och ??hjonet Kersstin Börjesdotter från Bredebeckshult Söragården av ?? och ??.
 
Mycket tacksam för tolkningsförslag
 
MVH
Antoinette

94
Linneryd / Linneryd C:3 1782-1813
« skrivet: 2010-08-26, 18:52 »
Hej!
 
Jag behöver lite läshjälp, det gäller hustru och dotter till Per Person f 1742 12 02, d 1798 03 23. Hans dotter Kirsstin Pehrsdotter dör den 1786 08 04,
 
Genline:  
Kronoberg, Linneryd C:3 Födde (Vigde och Döda) 1782-1813,
 0/621, Bild 321 av 392.
 GID: 833.36.95600 (riktig sid. 621).
 
Av vad dör hon?  
 
Vad jag kan läsa är:  ..döder ständiga(?)  Pigan Kirsstin Persdotter i Bredebeckshult (B.B) Södregården af obndsunt ( kan det vara obstruction???) man(?) inan(?)   långvarig och tärande fjädlamig (?) (förlamning ?)  
 
Hennes mor Kirsstin Börjesdotter dör 1802 12 13 (samma källa som ovan, men Bild 361 av 392, GID: 833.36.99600, riktig sid 701).
 
Citat:  Enkan och ???hjonet Kersstin Börjesdotter från Bredebeckshult, Söragården av ?? och ??.
 
Vore mycket snällt om någon kan tyda dessa  
 
MVH
Antoinette

95
Latin > Svenska / Latin > Svenska
« skrivet: 2010-08-25, 16:45 »
Hej!
Vet någon vad sumtota familia betyder? Står i en husförhörslängd, Genline, Kronoberg Linneryd AI:12 1806-1812, GID: 833.15.92900.
 
MVH
 
Antoinette

96
Tack så jättemycket för all hjälp, Rolf, !
 
 
Antoinette

97
Hej!
 
Tack snälla, snälla Rolf för all hjälp. Jag blev jättelycklig över äktenskapsbeviset mellan Jon och Berta!!!Och nu vet jag vem hennes far var också. Miljoner tack!!!!
 Men vad betyder leier hus, bygger han eller hyr han ut hus? Och Faldtorpet, eller kanske Falltorpet, ska det finnas i Lövhagen eller Rögden, Värmland.  
 
Tack igen  
 
Antoinette

98
Hej,
 
Någon av S.Finnskogas präster måste ha fått jobb i Norge eller tvärtom.  Nu behöver jag lite läshjälp med länken jag fick, är han oäkta? (ännu en i denna familjegren i så fall). Hans far Christian JohansSon, var bor han, och är han dräng? Jag kan inte hitta att han gifte sig i Norge med Bertha Hindriksdotter, eller saknas det böcker för Hof också? Jag tänkte att jag skulle ha tur och hitta Berthas fars namn åtminstone.  
 
Om någon skulle behöva hjälp att rent fysiskt kolla kyrkböcker etc på Irland kan jag kanske erbjuda hjälp då jag bor här.  
 
MVH
 
Antoinette

99
Hej igen,
 
och tack Rolf för det snabba svaret, jag ska genast följa upp tipset. )
 
 
 
MVH
 
Antoinette

100
Hej!
 
Jag söker efter min farmors, farmors mor; Bertha Heindrichdotter, född 1831 i S.F. Datum är okänt i alla källor jag fått tag i, så också stavningssätt. Hon gifte sig 1863 06 14, plats okänt med Jon Christiansen född 1831 05 20 el 30, (olika uppgifter finns, och stavning), född i Norge (jag misstänker Åsnes, Grue eller Hof).
 
En av Bertha och Jons döttrar, Berta Jonsdotter född 1866 03 27 är min farmors farmor.
 
Många uppgifter finns bl.a i Genline 513.16 AI:11 1881-1885 Hfh, GID:513.16.20700 s250, men går inte att verifiera då både vigselbok och födelsebok är försvunna för perioden ifråga, och att vigselbok och födelsebok inte tar upp föräldrarnas födelseort för de släktingar jag har hittat.
 
Jag har sökt i Norske Digitalarkivet, men fick 0 träffar på efternamnen, och för många träffar på förnamnet, Jon, och de Bertha som fanns stämde inte alls.
 
Jon Kristiansson dör 1914 05 24 i S.F som norsk medborgare, Bertha Henriksson (så står i dödboken) dör  
1914 12 11 i S.F. och hon står som norsk undersåte. Båda bor i Skuggeberg (by eller gård) Koa Goa.
 
Jag har sökt Bertha Hendriksdotter i födelseböcker för S.F., Dalby, N.F., Norra Ny och allsök i norske digitalarkiv utan resultat.
 
Hur kommer jag vidare?
 
Antoinette

Sidor: [1]