Rättelsebank.
De flesta, om inte alla de källor vi använder i vår släktforskning, är behäftade med fel i form sv uppgifter som på ena eller andra sättet avviker från verkligheten. Detta är alls inte märkligt: källorna är resultatet av människors arbete och människor begår emellanåt fel, ibland avsiktligt, men vanligen av misstag. Många av dessa fel är enkla att avslöja vid en kontroll i andra källor, medan andra kan vara betydligt svårare, eftersom det är svårt att hitta eller få tillgång till den rätta källan. Många (de flesta?) sekundära källor innehåller inga eller ofullständiga hänvisningar till primära källor, vilket försvårar kontroll.
Den som hitttar ett fel i en källa rättar förstås till felet i sin egen forskning, men i allmänhet händer inget mera. Felet står kvar och allt flera använder den felaktiga uppgiften utan vidare kontroll. Om man hittar ett fel kanske man skickar ett meddelande till den som publicerat uppgiften, men mycket ofta händer inget mera. Om man publicerar rättelser till tryckta skrifter får rättelserna ringa eller ingen uppmärksamhet; ingen kan väl tro, att landets bibliotekarier ägnar dagarna åt att bläckändra i herdaminnen och biografiska referensverk.
Man brukar efterlysa auktorisation av forskare och kvalitetscertifiering av källor. Jag anser inte, att detta är framkomliga vägar, främst för att den allkunnige överdomaren, som skulle göra jobbet, inte existerar eller har viktigare saker för händer, än att rätta fel i allehanda källor.
För en tid sedan efterlyste Eva Dahlberg, medlem i Rötterrådet, tips om hur man når ut med rättelser till olika felaktiga källuppgifter. Jag har inte sett till någon reaktion på detta, så här är resultatet av de funderingar jag har haft i detta ämne sedan en längre tid.
Skapa en Rättelsebank i Rötter, ungefär efter mönster av Porträttfynd.
Varje källa får en rubrik (=källans eget namn).
Underrubriker efter källans egen struktur. Bokverk med Band och sida, databaser med underavdelning och postidentitet.
En rapportblankett med fält för:
Postidentitet,
Felaktig uppgift,
Korrekt uppgift,
Källhänvisning
Uppgiftslämnare.
Var och en som stöter på en felaktig uppgift och rättar den för egen del, går in i Rättelsebanken och matar in dessa uppgifter, till fromma för mänskligheten. Om någon upptäcker att en införd rättelse i sin tur är felaktig eller ofullständig, går han/hon in med ett tillägg, allt förhoppningvis i en god och positiv anda, utan pajkastning (Fältens storlek bör begränsas). Djupare diskussioner skall som vanligt föras i Anbytarforum, som dock är alltför ostrukturerat för att kunna tjäna som teferensforum. Rättelsebanken behöver en moderator som kan plocka bort felaktiga eller irrelevanta inlägg. Porträttfynd tycks fungera bra i detta avseende.
Redan publicerade rättelser i t. ex. Släkt och Hävd, bör om möjligt överföras till Rättelsebanken, så att den kan bli den universella rättelsekällan. Detta hänger väl på tillgång till frivilliga krafter (och på dessa evinnerliga upphovsrättsfrågor, som tycks kunna stoppa det mesta).
Alla källor kan tas upp. Vigselboken, där prästen kallat Persson för Olsson, lika väl som databasen på Nätet, där registreraren läst Bärg fast det står Bång, även Arkion där min mormor Josefina kallas Joefina och därför inte kunde hittas vid sökning.
Detta är en enkel idéskiss som kanske kan sätta igång kreativiteten. Om något liknande är framfört för länge sedan, varför blir det i så fall inte av? Det är bättre att tända en talgdank, än att klaga över det förbannade mörkret.
Per Thorsell.