ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Petronella Persdotter och Olof Trast - uppföljning  (läst 344 gånger)

2021-04-05, 14:29
läst 344 gånger

Utloggad Matts Wiberg

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 3
  • Senast inloggad: 2021-04-05, 14:30
    • Visa profil
Hej.

Tänkte jag skulle följa upp min efterlysning kring Petronella Persdotter och Olof Tufvesson Trast från drygt ett år sedan.
Jag har under året återvänt till denna lilla gåta och har sannolikt nu kunnat bena ut det.  Kanske kan det vara någon annan till hjälp?

Mitt avstamp var att det finns en Pernilla Persdotter med födelsedatum 1783-03-22 Helsingborgs stad i DDSS, detta datum matchar det som finns angivet för Petronella men med ortsangivelse Kvistofta i Allerum Hfl 1837-1846 (bild 213, sida 393).  Skulle det kunna vara en ledtråd?  Ett annat avstamp var att när Petronella får sonen Per i Allerum 1811-10-23 finns det ett dopvittne Christina Persdotter i Döshult, skulle det kunna vara en syster?

Hfl för Allerum 1813-1820 har på bild 181 en piga Christina Persdotter i Döshult född i Helsingborgs stad 1789-05-02.  Via DDSS hittar jag snabbt att Christina har syskonen Johanna (1780), Pernilla (1783-03-22) och Johan (1786).  Föräldrar är bränneridrängen Per Johansson och Elna Olsdotter.  I Hfl för Helsingborgs stad kan vi följa familjen och ser då att flickan som döpts till Pernilla omnämns som Petronella när hon är tre år (Hfl Helsingborgs stad 1786 bild 35/36).  Så nu har vi en på födelsedatum matchande Petronella!  Lite mer efterforskning placerar familjen i Västraby - Välinge innan de flyttar till Helsingborg där de får flera barn innan flytten.

Pigan Christina Persdotter gifter sig med soldaten Pål Skarp i Allerum 1819-03-04, de får 1820 sonen Ola och upptagen som dopvittne är då Rotekarl Ola Trasts hustru i Duebolet.  Min sökta Petronella som ju då är omgift med Ola Trast. Christina och Pål får 1823 tvillingarna Per och Hanna och då är Soldaten Trasts hustru gudmor.

Så det känns som att dessa båda systrar Petronella och Christina är vittnen till sina respektive barn.  I Hfl Helsingborgs stad 1789-1790 bild 40 är deras pappa Per Johansson struken och kommenterad "död".  I nästa volym Hfl är familjen borta utan noteringar.  Så här finns det en lucka fram till 1805 när Petronella får sin första son Anders i Döshult.

Men hur kommer Petronellas förmodade kusinen Ola Trast in i bilden, han som hon gifter sig med 1819?  Jag började leta efter ledtrådar kring Petronellas föräldrar Per Johansson och Elna Olsdotter enligt principen att en kusin till henne ju måste vara barn till något syskon till dessa.  Eftersom Per och Elna gifte sig i Välinge letar jag där och angränsande församlingar.  I Allerum hittar jag en Elna i rätt ålder, född 1744-04-01 i Allerum - dotter till Ola Jönsson och Christina Lenhardzdotter. I samma familj finns syskonen Karna född 1746 och Olu född 1749. När Elna gift sig med sin Per och finns i Västraby innan flytten går till Helsingborg får de som tidigare nämnts flera barn. Första dottern Hanna föds 1768 med Karna Olofsdotter som dopvittne och när sonen Johan föds 1770 finns en Olu Olsdotter som dopvittne.  Inte så långsökt att tänka att detta är Elnas två yngre systrar. 
Jag följer nu systrarna vidare och hittar att systern Karna 1772-01-17 gifter sig med Tufve Jönsson i Allerum och att de båda 1785-04-14 får sonen Ola (Kattarp).  I födelseboken är det noterat "hemma döptes hwilka äro flytta till täppeshusen".  Så nu finns det en kusin till Petronella som heter Ola Tufvesson som senare kan bli soldaten Ola Trast.
Täppeshusen finns inom Allerums församling men där hittas inte familjen.  Men Teppeshusen finns också allmänt förekommande ute i Jonstorp/Farhult församling och i Hfl Jonstorp 1794-1812 bild 20 finns familjen angiven. Tufve Jönsson, hustru Karna och söner Jöns 11 år och Ola 8 år.  Där bor också den äldre systern Troen (till Ola) med sin man Jöns Jönsson.
Inte helt osannolikt att Ola Tufvesson Trast som i Allerum Hfl 1837-1846 (bild 213) placeras som född i Farhult 1786 är denne Ola - Jonstorp är annex till Farhult och han föddes visserligen i Kattarp med med notering att de flyttade till Täppeshusen.

En sista koppling är också att när Petronella Persdotter 1805 får sitt första barn Anders i Döshult finns som gudmor "Jöns Jönssons hustru Teppeshusen" och som dopvittne Jöns Jönsson - alltså kusinen Troen med sin man.

Nog känns det som att det hänger ihop?

Det jag inte lyckats hitta något kring är vad som händer mellan åren 1789/90 när Per Johansson (Petronellas pappa) avlider och änkan Elna och barnen lämnar Helsingborg fram till 1805 när Petronella finns i Döshult.  Återfinner inte Per Johansson i dödboken och hittar heller inge spår efter hans fru Elna Olsdotter.  Min teori är att Elna med ursprung i Allerum tar barnen ut dit när hon blir änka.

Hoppas sammanfattningen är begriplig, tankar och kommentarer är välkomna - hänger det ihop? 

Ps.
Att Petronella i Allerum Hfl placeras som född i Kvistofta kan hänga ihop med att hennes dotter Anna gifter sig och efter det flyttar till Kvistofta - så det finns en koppling dit inom familjen.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser
Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna