ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Geting i Torp  (läst 494 gånger)

2019-05-06, 21:11
läst 494 gånger

Utloggad Martin Svensson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 56
  • Senast inloggad: 2024-03-31, 18:27
    • Visa profil
Komministern Hans Caroli Bröms i Ragunda var gift med Kerstin Persdotter Geting, dotter till Per (Peder) Andersson i Storboda i Torp. Släktskapet mellan far och dotter framgår av det domstolsprotokoll från Ragunda 1663 som Bygdén hänvisar till, och i vilket Hans Bröms nämns i samband med sin "hustrus broder Anders Persson ifrån Boda och Medelpad". Att det är just Anders Persson i Boda, son till Per Andersson och gift med Karin Mårtensdotter Bullernaesius, framgår av de domstolsprotokoll från Torp i vilka arvet efter Anders Perssons och Kerstin Persdotter Getings syster Ingrid Pe(de)rsdotter avhandlas, bl.a. i Domböckerna 1683-1686, s. 360.


Jag knyter an till Per Sundins fråga från 2015-01-05 (07:07) om handelsmannen Per Andersson Geting i Hudiksvall. Med tanke på namnet, kan han vara son till Anders Persson och Karin Bullernaesia i Boda? Karin Bullernaesia är svägerska bl.a. till handelsmannen Per Månsson Lööf, och även dotter till Anna Mickelsdotter Bozaea (eller 'Booz'; dock knappast 'Booy'), så det sociala nätverket torde ha funnits där.

Per Sundin nämner även studenten Andreas Olai Geting från Böle i Stöde. Det finns en viss koppling till Stöde även hos denna familj i Boda, eftersom Per Anderssons far, Anders Månsson, nämns som en 'frände' till Olof Persson i Vigge när denne kläms ihjäl av ett träd 1629.

Mot denna teori talar det faktum att handelsmannen Per Andersson Geting aldrig verkar nämnas i Torps dopböcker eller kyrkoräkenskaper.
Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser
Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna