ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Sacellan  (läst 2199 gånger)

2000-02-15, 21:30
läst 2199 gånger

Utloggad Katrin Öhgren

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 490
 • Senast inloggad: 2012-10-25, 09:58
  • Visa profil
Hej!
Jag hittat en ana där mannen var Sacellan. Det jag har förstått är att han var prästvigd, men vad gjorde en sacellan? Är det någon som kan hjälpa till med detta, har kollat lexikon här hemma, men inget resultat och genom sökmotorn i Rötter finns det tre uppslag men inget som förklarar yrket.
Med vänlig hälsning
katrin Öhgren

2000-02-15, 22:25
Svar #1

John Sidén

Hej Katrin!
Enligt Frithiof Dahlbys bok Kyrkokalender är sacellan detsamma som kaplan (alltså komminister, det som jag är) eller kapellpredikant. Hjälppräst skulle man kunna översätta ordet. Alltså en präst som var hjälp till kyrkoherden i en församling. I ett pastorat som kan omfatta en eller flera församlingar skulle det och ska fortfarande finnas en kyrkoherde (pastor, därav benämningen på dennes ansvarsområde, pastorat). Dessutom kan det finnas, beroende på hur många församlingar pastoratet omfattar eller hur mycket folk som bor i pastoratet, en eller flera komministrar (förr kallades de kaplaner eller just sacellaner). Vad en sacellan gjorde är de vanliga sysslorna för en präst både då och nu, döpa, undervisa, hålla gudstjänster, predika, viga brudpar, hålla begravningsgudstjänster samt då (inte nu) sköta folkbokföringen.
Med vänlig hälsning
John Sidén
sacellan (komminister) i Veta på Östgötaslätten

2000-02-16, 09:08
Svar #2

Utloggad Katrin Öhgren

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 490
 • Senast inloggad: 2012-10-25, 09:58
  • Visa profil
Hej John!
Tack för informationen, nu ska jag bara översätta  till engelska för en kontakt i USA. Jag har redan sagt att det var some sort of priest.
Tack igen och hälsningar från
Katrin Öhgren

2010-10-26, 23:21
Svar #3

Utloggad Stefan Zylberstein

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 334
 • Senast inloggad: 2021-05-12, 20:33
  • Visa profil
Värt att påpeka att hjälppräster var mycket vanligare förr i tiden.
T.ex. när Skåne blev svenskt, lät man de danska prästerna vara kvar för att inte stöta sig med befolkningen. Men predikan skulle ju hållas på svenska. Lösningen blev att de tilläts / uppmuntrades att ha svensktalande hjälppräster...
 
 
En annan vanlig situation var att man kunde bli tilldelad en församling som ett sätt att få en lön, utan att det förväntades på allvar att man skulle arbeta där. En vetenskapsman kanske. Eller motsvarigheten till en politisk anställning av idag... På den tiden var det nämligen mycket vanligt att universitetsutbildade tog en prästvigning på köpet även om de aldrig tänkte på allvar att arbeta som präst.
 En sådan präst använde givetvis en hjälppräst som höll i huvuddelen av arbetet...  Medan tillsynes-prästen höll kanske i ett par predikningar per år.
 
Så dagens komminister, även om hon/han formellt är hjälppräst till kyrkoherden, är naturligtvis i ett mycket bättre läge än sacellanen, hjälpprästen från förr.

2010-10-27, 09:59
Svar #4

Utloggad Carl-Johan Ivarsson

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 807
 • Senast inloggad: 2024-03-23, 18:39
  • Visa profil
Det ser olika ut i olika delar av landet. I Lunds stift var det i regel tvåförsamlingspastorat, där det bara fanns en fast prästtjänst (kyrkoherde) i varje pastorat. I Lunds stift har det således funnits få komministertjänster (sacellanier) i äldre tid, egentligen bara i stadsförsamlingarna. Sedan fick prästen behålla sin tjänst till döddagar och då förordnades en adjunkt till pastoratet att sköta de praktiska prästsysslorna. Lönen gick fortfarande till den gamle kyrkoherden som i sin tur skulle avlöna adjunkten.
I andra stift som Karlstad kunde pastoraten vara större med 4-5 församlingar. Då fanns det i annexförsamlingarna i regel någon slags prästtjänst, ofta en kommistratur eller en sockenadjunktur.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser
Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna