ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Per Anders Forsberg

Sidor: [1]
1
Allmänt / SV: Föräldrarna till samen Ingel Jonsson
« skrivet: 2021-11-26, 18:12 »
Hej jag ser att du skrivit Risträsk? Den Ingel Jonsson jag har föddes 1650-1700 ca och han var född i  Rissjölandet Åsele. Vet ej om det är personen du söker.
Rissjölandet är ett skatteland som utnyttjades av några samefamiljer.
Ingel Jonsson är bla fader till Wanik Ingelsson Risberg 1680-1748 föddes och dog i Rissjölandet. Gift med Margareta Arvidsdotter 1680-1720 också hon från Rissjölandet Åsele.
Barnbarn till Ingel Jonsson kom till Anundsjö och Sidensjö och slog sig ner och blev bofasta till skillnad mot skogssamelivet tidigare (OBS detta är antaganden eftersom det är ont om information). Enligt uppgifter fortsatte familjen ha renar fast kanske i mindre antal. Några andra ättlingar flyttade till Latikberg Vilhelmina.

Jag håller själv på och letar efter mer data om dessa samer som flyttade från Rissjölandet till Anundsjö och Sidensjö, men det är svårt att hitta innehåll med substans. Min anfader Olof Olsson (16 gen) född ca 1460 i Rissjölandet var skogssame och en son till honom född i slutet på 1400-talet drog iväg till Anundsjö och blev bofast där. Tydligen har det förekommit flyttningar i båda riktningarna under många år, och en teori är att de kanske flyttade med renarna under årstiderna. Benämningarna skogs- och fjällsame är ju från mer moderna tider och förr i tiden kanske det inte var så stor skillnad mellan dem.
Det finns många frågetecken, du får gärna höra av dig om du vet något annat.

2
Medeltida släkter / SV: Skulte/ Schulte
« skrivet: 2021-10-01, 20:06 »
Tyvärr såg jag inte den här diskussionen förut, men det gör den ju inte mindre intressant.
Bland min farfars anor kommer det in en Per Skute Tre Snäckor till Skalmsjö, Anundsjö, Västernorrland och han är född runt 1450, antagligen i Linköping. Han dog omkring 1510 i Linköping. Han gifter sig med Kerstin Barbro Persdotter född omkring 1440 i Skalmsjö, Anundsjö, Västernorrland. Hon dör ungefär samtidigt som maken och det tydligen i Linköping. De har vad jag vet tre barn, varav ett är fött i Anundsjö och blir kvar där och bildar familj. De övriga barnen följde tydligen med till Linköping. Obs att det är mycket möjligt att en del data är felaktiga. Har sett att det är ett antal Anbytare som också har dessa personer bland anorna men det är stor variation på årtal och födelseorter.
Hur går detta ihop med de tidigare diskussionerna om Skute/Skults härkomst kan man ju undra.
Själv ska jag fortsätta leta.

Sidor: [1]