ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Mikael Sparr

Sidor: [1]
1
Bredsätra / Mysteriet Christian Lind Volonteur Carlscrona
« skrivet: 2024-02-28, 11:54 »
Hej,

Har nu sökt länge efter denna person som angetts som far till min släkting Johannes Brolin 17850929 (29/5 enligt födelseboken). Johannes föddes i Bredsättra  (Bredsättra C:2 (1747-1832) Bild 172. Sidan 137) med angiven mor Anna Greta Johansdotter Laurin Rolin f 17571118 i Dalhem.

Johannes verkar senare bytt namn och jag tror mig hittat honom i Dödboken men namnet Johan Svensson. Man kan också hitta en hel del information om mamman.

Spåren för pappan slutar dock med namnet "Christian Lind Volonteur Carlscrona" och med "äktenskapslöfte". Hittar dock ingenting mer om honom och ingen annan verkar ha listat ut vem han var.

Det finns noterat en Volonteur Peter Rohlin i Torp / Mönsterås som vittne(?) vid dop/födsel(?)

Är det någon som kommit längre i sina efterforskningar om denne Christian Lind?

Kan det vara en påhittad person som Anna Greta ljugit om?

Kan Peter Rohlin vara en ledtråd? Militärkollega till Christian?

Trodde ett tag att Christian Lind och Didrik Rolin (född på Öland, var militär, med mor var från Karlskrona och med en bror som heter Kristian) var samma person. Anna Greta hade tydligen barn med Didrik sedan tidigare (enligt en del forskning som andra gjort. Men varför skulle hon i så fall inte ange honom som fader igen?

Håller för tillfället på att gå igenom Flottans rullor över Volontärer men tror inte att jag hittar denne Lind. Tror tyvärr inte att han över huvud taget existerar.

Ska försöka gå igenom HFL för området på Öland men man vet ju inte var dom träffats, Anna Greta omnämns som kringvandrande och fadern kan ju således finnas i alla områden som hon rört sig under året fram till Johannes födelse.

Någon med mer information eller tips var jag kan leta vidare?

Med vänlig hälsning
Mikael Sparr


2
Hej,
Försöker få tag på dopboks-källa för min Morfars mor. Jag är helt säker på vem hon är och hennes "uppgifter" men vill ha primärkällan för sakens skull. Får dock nedanstående resultat när jag söker i riksarkivet.

Någon som vet hur man får tag på källan?

Grunddata
Referenskod   SE/VALA/00149/C/5
Länk till posten   https://sok.riksarkivet.se/arkiv/y9rw1P9DBQ5Vj90Rx7gm97
Datering   
1895   –   1962      (Tidsomfång)
Arkivinstitution   Riksarkivet i Vadstena


Materialet är inte tillgängligt som digital bild och kan inte heller förbeställas till läsesal.

3
Hej,
Gjorde ett DNA test hos Myheritage för några månader sedan.
Jag får inga träffar i deras "Theory of family relativity"
 trots att jag tusentals DNA matchningar av olika grad.

Någon som vet vad detta kan bero på eller råkat ut för liknande?

Vänligen Mikael Sparr

4
Hej,
Egentligen ingen avgörande post i min forskning just nu men jag har ändå fastnat på en person som jag inte hittar primärkälla för. Det gäller En viss Johanna Gummesdotter enligt Bis och senare källor född i Gårdsby(G) 18020410. Hon finns dock inte i födelseboken för Gårdsby 1802. Jag hittar en oäkta Johanna f 1801 i Gårdsby men det känns osäkert att det är rätt person (har inte hittat den tösen eller mamman Stina i några husförhör). Kan barnet ha blivit bortlämnat till en familj med man "Gumme/Gudmund"?

Jag hittar däremot också en Johanna Svensdotter, med far Sven Gummesson, som är född i Hamneda 18020608 (Hamneda (G) C:3 (1735-1807) Bild: 133 Sida: 259).
Familjen flyttade till Götheryd 1807 och Johanna Svensdotter blev piga i Bälinge kring 1820.(Blädinge (G) AI:5 (1816-1825) Bild: 149 Sida: 277) och flyttade till Öja, Gransholmen 1824 (Öja (G) AI:5 (1812-1829) Bild: 209 Sida: 199) men även Öja Sövringsgård (tror jag att det står) men på den sistnämnda hittar jag henne inte. Det står dock födelseort Götheryd 1802 för denna Johanna i flera hfl.

Den Johanna jag söker gifte sig senare med Anders Hansson Fagerström f 18000605 i Hovmanstorp (primärkällan hittad).
Jag får dock inte ihop platserna för Anders och Johanna Svensdotter vilket gör mig osäker på om detta är rätt Johanna.

Jag har dock fått slut på ställen att leta efter fler tänkbara Johanna som kan passa med efternamnet Gummesdotter.

Om någon som är insatt i denna socken har några fler söktips så är jag väldigt tacksam.

Kan denna Johanna Svensdotter bytt namn till Gummesdotter efter pappans namn Gummesson? Känns osannolikt.

Johanna Gummesdotter och Anders jag söker bodde mestadels i Hovmanstorp men även lite senare i Nöbbele vilket ligger nära Öja. Får dock inte ihop platserna eftersom Anders var dräng i Lessebo Hovmanstorp under samma tidsperiod som Johanna Svensdotter var piga i Öja. Så var träffades dom i så fall?

Tips på var kan jag hitta rätt Johanna Gummesdotter???

Tacksam för all hjälp.
//Micke

5
10) Namnbyte / Allmänt om namnbyten
« skrivet: 2023-04-30, 12:30 »
Hej,
Detta har säkert avhandlats många gånger men jag hittar inga allmänna beskrivningar.
Hur har möjligheten att byta namn sett ut genom historien?
Kunde man tex under 1700talet ta vilket namn som helst?
Vilka effekter fick det på livet? Om man tex var brottsling och smet från byn, drog till en ny by och sa att man hette något annat? Helt enkelt tog en ny uppdiktad identitet. Kunde man det? Fanns ju inga telefoner direkt så någon kunde kolla upp detta
Jag verkar ha en del kringvandrande släktingar som inte ville vara med i "rullorna" och verkade hitta på namn. Hur ska jag kunna följa dessa bakåt?
Vänligen Mikael

6
Schenfelt / Schenfelt Rylanders barn i Tolg kring 1800
« skrivet: 2018-03-23, 14:27 »
Hej,

Jag håller på att spåra släkt tillbaka på min mormors sida och har via hennes pappa kommit till paret Hans Fredrik Rylander f  1771 (Broddaryd, Gislaved) och Elisabet Kristina Schenfelt f 1766 (Målajords säteri eke kronoberg). Dom levde i Tolg och enligt sökande på nätet fick dom 2-3 barn beroende på källor. Jag har dock hittat ytterligare en dotter, Lovisa Kristina Rylander född 10/3 1801 i Tolg, som finns i min släktgren. ( Dom andra barnen är Inga Charlotta f 7/10 1794, Dädesjö, Fredrik Wilhelm f 18/5 1798 Tolg och Johanna Petronella f 26/11 1803 Tolg.)
Jag har hittat alla 4 barnen i kyrkoarkivens "födda" och samtliga barn finns med i familjens kommande husförhörslängor i Tolg. Alla barnen finns också med i HF Rylanders bouppteckning 1848 i Tolg.

Nu till min fråga: Allt tycks klart att detta är deras barn, men i födelseuppgiften för min släkting finns inte mammans namn med, Det står bara: "Föraren Hans Fredrik Rylanders hustru". När man också tittar på faddrarna så finns ingen med namnet Schenfelt med (vad jag kan tyda) för denna flicka men det finns hos dom andra barnen.
Hur kan man tolka detta? Fanns det en annan kvinna som är mamma till Lovisa Kristina? Eller har helt enkelt prästen glömt namnet? Flickan är ju omnämnd som dotter i alla kommande HFL och är inte inskriven som "oäkta".
Vänligen
Mikael

Sidor: [1]