ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - David Ekstrand

Sidor: [1]
1
A-M / SV: Ekstrand, Albin - försvunnen sjöman
« skrivet: 2024-04-05, 14:55 »

Tack, det här var ju väldigt intressant!

Här ser det ut som om Albin och ett par arbetskamrater tvingats tillbringa en vecka i finkan i juni 1917:
https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/134866434?searchTerm=%22albin%20ekstrand%22

2
A-M / SV: Ekstrand, Albin - försvunnen sjöman
« skrivet: 2024-04-05, 13:55 »
Uppgifter rörande fartyget Kensington finns i Nystads sjömanshus arkiv, som i sin tur finns på Riksarkivet i Åbo. Jag har nu varit där. Tyvärr verkar det inte finnas några bevarade avmönstringsrullor för Kensington vilket är väldigt synd, det hade kunnat ge mer information. (Den enda bevarade loggboken från fartyget är tyvärr från fel år.)


Det vi kan se är att fartyget verkar ha gett sig ut från Le Havre på sin världsomsegling 1/8 1916. Då fanns Albin inte med i sjömansrullan över de som mönstrade på, men det var å andra sidan bara åtta personer i besättningen (eller är det bara de åtta personerna som faktiskt tillhörde sjömanshuset?).


Jag undrar om man behöver ta hjälp av någon australiensisk släktforskare som kan ta reda på mer om vad som hände i Sydney, dvs om det går att utläsa vilket fartyg han lämnade på (eller om han stannade permanent).


Det jag också vet numera är att när hans mamma dog 1935 så förekommer han inte i bouppteckningen. Detta talar starkt för att han är död då (hade han varit på okänd adress så är min bild att man förmodligen hade skrivit det). Men som sagt, jag har inte hittat någon uppgift i svenska handlingar om hans död.

3
A-M / SV: Ekstrand, Albin - försvunnen sjöman
« skrivet: 2020-08-20, 21:28 »

Erik och Sven-Ove:


Det var ju återigen väldigt intressant information, stort tack! Sjöfart är inte mitt expertområde, jag antar att man bytte ganska friskt mellan båtarna, men om Albin följde med Kensington tillbaka österut istället för att stanna i Australien eller hoppa på en annan båt så verkar det ju ha väntat ganska många äventyr...

Om Kensington:http://egentligafinland1917.fi/nystad.php

4
A-M / SV: Ekstrand, Albin - försvunnen sjöman
« skrivet: 2020-08-17, 19:35 »

Hej Erik! Stort tack! Mycket intressant. Jag får försöka gräva vidare utifrån detta.

Hej David!
Såg att han skrevs över från Katarina till deras bok för obefintliga 1913, vilket brukar ske om sjömannen inte meddelat vart han flyttat. Troligen iväg på jobb. Jag hittade dock att han var registrerad formellt i Hudiksvall Sjömanshus och att han mönstrade på i Antwerpen 26/5 1914 med destination Oskarshamn och avmönstrad där 9/7 1914. Se bif bild. Antagligen har han jobbat på någon fler båt och sedan antingen avlidit eller bara mönstrat av på något trevligt ställe. Sjömän som kommer till Amerika brukar namnändra om de har, för amerikanerna, krångliga namn. Men Albin Ekstrand fungerade borde ha funkat om han nu inte måste gömma sig undan något rättsligt. Hittade tyvärr dock inget i de vanligaste kanalerna i USA på honom. Kolla vidare på Sjömanshuset ifall de har mer information. Mvh Erik

5
A-M / Ekstrand, Albin - försvunnen sjöman
« skrivet: 2020-08-16, 21:01 »
Min farmors farbror Albin Ekstrand föddes 1/3 1887 i Österbybruk, Uppland. I en bouppteckning från 1913 där han är dödsbodelägare står att han vistas på okänd ort utrikes. Han är skriven på Sjömanshemmet i Katarina (Stockholm), såvitt jag kan bedöma hela vägen fram till 1926 (sen tar mantalshäftet i rotemansarkivet slut).


Jag har sökt i de olika databaserna i AD samt i Sveriges Dödbok, googlat osv men det finns inga uppgifter om honom. Min bästa gissning är att han emigrerat men det går inte att veta vart. (Har sökt i passagerarlistorna vid Ellis Island utan träff.) Jag vet inte riktigt hur man ska gå vidare.

6
Lindsfelt / Ätten Lindsfelts skotska anor (Lindsay)
« skrivet: 2020-02-03, 21:03 »
Carl Jansson Uddman, född 22/5 1812 i Lene, Frykerud, Värmland, anges i födelseboken (Frykerud C:6 sid 79) vara oäkta son till pigan Cajsa Andersdotter och kapten Lindsfelt på Grimsta i Boda socken.


Denne är kapten och regementskvartermästaren Johan Samuel Lindsfelt på Norra Grimstad. Hans farfar var Samuel Hytton (1664-1723), adlad Lindsfelt. Dennes farmors mor, Helena Lindsay, var först gift Swinburne, därefter med översten Thomas Thomasson Muschamp.


Wikipediasidan om ätten Lindsfelt påstår att Helena Lindsay tillhörde den skotska klanen Lindsay. Som generell källa uppges Elgenstierna. Men varken Elgenstierna eller Anrep säger uttryckligen vad jag kan se att Helena Lindsay tillhörde klanen Lindsay. Jag har kollat i Scots Peerage och det finns ett antal Helena Lindsay men ingen som verkar passa. Om Helena Lindsay skulle tillhöra klanen Lindsay (vilket väl verkar sannolikt men kanske inte behöver vara någon nödvändighet) så vill man ju gärna veta hur hon kommer in i klanens släktträd.


Hur går jag vidare? Egentligen skulle man vilja veta vad Anrep (och efter honom Elgenstierna) grundade sin stamtavla på så man kan gå till källorna.

7
Hej Björn!


15 år efter att detta inlägg skrevs kan jag faktiskt ge lite besked. Lovisa Elisabeth Westergren var mycket riktigt född i Stockholm och hennes mamma hette Elisabeth Westergren och var piga. Lovisa Elisabeth togs in på Allmänna barnhuset och hamnade så småningom (1818) hos rättaren Mårten Ströms hustru på Eke säteri utanför Vaksala i Uppsala. Där var hon tills hon började arbeta som piga på Lydinge säteri utanför Stavby (se www.lydingesateri.se för en del historia om herrgården) och gifte sig med Anders Jansson som också arbetade där.


Om pappan är inget känt och om mamman, Elisabeth Westergren, har jag förgäves försökt få tag på handfast information. Kanske någon här kan hjälpa?


I förlossningsjournalen från Allmänna BB (F1aa:22 bild 1000 nr 7 i AD) kan man se att Elisabeth Westergren ska ha varit 27 år gammal, ogift och förstfödande, när hon 18150929 födde Lovisa Elisabeth. Elisabeth bör därmed ha varit född någon gång oktober 1787-september 1788. Jag har gått igenom vad jag tror är alla födelselängder i Stockholm (även regementen etc) men inte hittat någonting.


I mantalslängden i Jakobs församling 1820 omnämns en piga Elisabeth Westergren (nr 1785) som ska vara i tjänst och mantalsskriven hos sidenvävargesäll Philip Springer i Bondesonen större 2, Katarina församling. (Kvarteret finns kvar och ligger vid Nytorget.) Jag har kollat i husförhörslängderna där både fram och tillbaka men inte hittat henne. Varför denna hänvisning till Katarina församling finns i mantalslängderna för Jakob vet jag inte.


Det är inte 100 procent säkert att pigan Elisabeth Westergren i 1820 års mantalslängd är vår Elisabeth Westergren, men mycket talar för det eftersom Elisabeth för flickor födda i slutet av 1780-talet tycks ha varit ett väldigt ovanligt namn (i alla fall i Stockholm) och Westergren är ju inte jättevanligt heller.


Om jag inte har förbisett någonting i födelseböckerna så återstår som jag kan se det alternativen att Elisabeth Westergren, precis som hennes dotter, hamnade på barnhuset (där jag inte har kollat) och aldrig blev skriven på församling (fast tog man in späda barn 1788?), eller naturligtvis att hon är född någon annanstans - och då blir det verkligen som att leta efter en nål i en höstack. Eftersom hon är ogift måste hon ha varit född Westergren.


Har i stadsarkivets digitala register tittat efter begravningsuppgifter men inte hittat något.

8
Bossut / Bussut / Båsoth / Bossut / Bussut / Båsoth
« skrivet: 2009-07-02, 00:29 »
Hej,
 
Detta är ett släktnamn som finns belagt bland annat i området kring Norra Åkarp och Vittsjö i Skåne (med kraftigt varierande stavningar). Några av släktmedlemmarna verkar ha varit ryttare på 1700-talet. Vad skulle detta namn kunna tänkas betyda? Har aldrig stött på det tidigare och det ser ju inte ut som ett vanligt soldatnamn. (Jag vet att -ut/-ot är en fornsvensk adjektivändelse motsv. nysvenskans -ig men det verkar vara lite sent att bygga t.ex. ett soldatnamn på detta under slutet av 1600-talet och dessutom så säger det ju inget om förleden.) Förslag mottas tacksamt!
 
Hälsningar,
 
David

9
Norra Vram / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-07
« skrivet: 2009-07-02, 00:00 »
Hej Göran,
 
Tack för detta också! Släkten Bussut verkar vara välbelagd i området Norra Åkarp/Vittsjö så kanske att jag kan gräva fram nånting där. (Men det är ett märkligt namn, jag undrar över etymologin... Nåja, det är en annan diskussion.)
 
David

10
Norra Vram / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-07
« skrivet: 2009-07-01, 16:22 »
Hej Göran,
 
Stort tack för de uppgifterna!
 
David

11
Norra Vram / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-07
« skrivet: 2009-07-01, 13:05 »
Hej,
 
Jag söker information om hejderidaren Hans Görgen Nyman. Han föddes 22/7 1803 i Norra Vram och utflyttade senare till Daretorp i Brandstorp i Västergötland där han hade tre barn: Anders Johan (född 17/8 1731), Maria Johanna Gustafva (min ana, 2/7 1834) och Gustaf Alfrid (27/1 1838). Om någon vet nånting om hans anor skulle jag vara väldigt tacksam! DDSS verkar inte ge nånting, tyvärr.
 
Hälsningar,
 
David

12
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-16
« skrivet: 2009-06-23, 00:26 »
Hej Ingvar,
 
Stort tack för de uppgifterna!
 
David

13
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-06-22
« skrivet: 2009-06-22, 23:31 »
Hej Annmargrete,
 
Förvisso inte, men det slår mig ändå som tämligen osannolikt att man skulle ha angivit något som endast torde kunna läsas som Skåne om man nu vill ange Skånings-Åsaka. I husförhörslängderna (eller transkriptionen av desamma) som jag har används inte den typen av radikala förkortningar. Dessutom finns det inga som verkar komma från någon av Åsakaförsamlingarna i Vg. vilket gör det osannolikt att man skulle ha använt bara en förkortning för att ange Skånings-Åsaka. Det hade knappast varit uppenbart för läsaren. Jag har dock gjort ett par snabba webbsökningar men inget kommer upp.

14
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-06-22
« skrivet: 2009-06-21, 00:18 »
Hej alla,
 
Jag letar efter mer information om hejderidaren Hans G. Nyman, född 22/9 1803 i Skåne. (Avskriften av hfl 1855-1860 säger Skåne medan avskriften av hfl 1850-1855 säger Skåred men nån sån ort verkar inte finnas och är förmodligen en felläsning - eller?) Han flyttade sedan till Daretorp i Brandstorp i Västergötland där han hade två barn, Maria Johanna Gustafva (min ana, född 2/7 1834), Anders Johan (17/8 1831) och Gustaf Alfrid (27/1 1838). Jag vore ytterst tacksam för all hjälp!
 
Mvh,
 
David

15
Örsås / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2013
« skrivet: 2008-08-14, 19:36 »
Hej Göran och Eivor!
 
Tack för era svar!
 
David

16
Svenljunga / Äldre inlägg (arkiv) till 20 december, 2009
« skrivet: 2008-08-14, 05:44 »
Hej Sam! Stort tack! Pehr Assarsson var en förbipasserande gårdfarihandlare, och Brita Andersdotter en lite till åren kommen änka. Historien om gårdfarihandlaren har jag hört tidigare, men jag har inte haft exakt koll på var den kommer in någonstans i släkten.
 
David

17
Örsås / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2013
« skrivet: 2008-08-13, 20:17 »
Hej!
 
Jag vore oerhört tacksam för alla närmare upplysningar rörande min mf ff, stenhuggare Adolf Kilander, född 1856 i Örsås. (En källa anger födelseåret till 1850.) Han gifte sig med Ida Paulina Persdotter, född 1856 i Svenljunga, och paret flyttade innan 1822 till Östersund.
 
Släkten ska ursprungligen ha hetat Källander (uppkallat efter Källeryd, vill jag minnas), och det kan vara så att det var Adolf som bytte namn - den som bytte namn ska ha gjort det för att undvika förväxling, och det passar ju bra med att Adolf var den förste som arbetade på en större arbetsplats.
 
Med stort tack på förhand,
 
David Ekstrand

18
Svenljunga / Äldre inlägg (arkiv) till 20 december, 2009
« skrivet: 2008-08-13, 20:06 »
Hej!
 
Jag letar efter föräldrarna till min mf fm Ida Paulina Persdotter. Hon ska ha varit född 1856 i Svenljunga. Gift med Adolf Kilander, född 1856 Örsås. Paret flyttade innan 1882 till Östersund, där de fick flera barn (deras data har jag).
 
Jag vore oerhört tacksam för alla närmare upplysningar!
 
Med vänliga hälsningar,
 
David Ekstrand

19
Hej Karin!
 
Tack igen! Såpass mycket visste jag, att vi hade en släkting som var biskop för Missionskyrkan, men detta hjälper ytterligare. Kul att veta var gravplatsen finns.
 
David

20
Hej Karin!
 
Stort tack! 1856 stämde överens med de uppgifter jag själv hade.
 
David

21
Hej Björn!
 
Jättestort tack! Och födelseort i Västergötland är inte så konstigt som det låter, för sonen Gustafs frus släkt kommer därifrån. (Det blir lite pusslande för att få ihop allt, men det ska nog gå.)
 
Återigen tack,
 
David

22
Hej,
 
Jag letar efter information om min mf ff, Adolf Kilander. Jag vet fyra saker om honom: (1) han ska ha arbetat som grundläggare. (2) Han hade en son Gustaf Konrad Kilander, född 1884 i Ovanhem, Östersund. (3) Hans mor hette nog Ida Kilander, och var ganska gammal, kanske upp mot 45 år, när han föddes. Jag tror även att han hade en syster med det namnet. (4) Om jag nu inte alldeles blandar ihop generationerna så ska han ha varit utomäktenskaplig son till en förbipasserande gårdfarihandlare! Det är ju fullt möjligt att han är född utanför Jämtland, men det känns bäst att pröva här först.
 
Jag vore väldigt, väldigt tacksam för alla vidare upplysningar!
 
David

23
Hej,
 
Vet inte alls om detta bara är ett hugskott, men jag kunde inte undgå att notera kopplingen till Västerbotten. Jag skulle vara hemskt intresserad av alla upplysningar rörande en viss Olof Jonsson Krus, 1670-1704, gift med Britta Jonsdotter, född 1672, död 171?, far till Malin Olofsdotter Krus, född 1697 i Gumboda, som verkar ligga i Robertsfors, Västerbotten. Kan han vara bror till Per Jonsson Krus, med tanke på att andra familjemedlemmar också flyttade upp till Västerbotten? Jag har kollat sidan om Kruse, Mattias, men utan synbart resultat.
 
Med vänliga hälsningar,
 
David Ekstrand

24
Gauffin / Goffeng / Gauffin / Goffeng
« skrivet: 2008-05-18, 19:16 »
Hej,
 
Jag söker information om en viss Thomas Goffeng, hammarsmed, Perstidan (?), Österbybruk, död ev. 24/8 1739, gm Catrina Gille, död ev. 26/9 1749. Far till Catharina Goffeng, f. år 1700, vilket gör att han bör ha varit född tidigast ca. 1675-1680, vilket har fått oss att spekulera i att han skulle kunna vara son till en annan Thomas Goffeng, som enligt Kilbom kom till Finspång i mitten på 1600-talet. (Eller rent av sonson?) Hursomhelst, jag är väldigt tacksam för alla upplysningar runt denna person.
 
Hälsningar,
 
David Ekstrand

25
Förnamn - H / Hypatius
« skrivet: 2007-03-02, 01:25 »
Oj, detta var en gammal tråd, men ett svar med vägledning av Wikipedia (ett hjälpmedel som inte fanns när tråden startades!):
 
Hypatius kommer förmodligen från någon av:
 
1. Det kristna helgonet Hypatius, som led martyrdöden under romartiden. (Se WP: Leontius, Hypatius and Theodulus)
 
2. Sankt Hypatius av Bithynien, kristen munk som motsatte sig nestorianismen. (Källa WP Hypatius of Bithynia)
 
3. Hypatius, bysantinsk adelsman som under ett mycket kort tag blev motvillig motkejsare under Nikaupploppen. (Källa WP Hypatius)
 
Märkligt nog har de båda helgonen festdagar i juni, alltså så har inte detta något att göra med namnvalet.
 
David

Sidor: [1]