ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Torbjörn Gustavsson

Sidor: [1]
1
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-15
« skrivet: 2009-07-26, 17:52 »
Här är några länkar till kyrkböckerna i Nurmijärvi:
 
Länk till vigselboken för Lars Hammar och Maria Larsdotter.
 
Länk till födelseboken för Isak Larsson.
 
Länk till födelseboken för Lars Larsson.
 
Tyvärr verkar de inte ge några nya ledtrådar.

2
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-15
« skrivet: 2009-07-26, 11:49 »
Sonia, tack för tipset om domböckerna. Jag ska titta i dessa vid tillfälle.
 
Tack också för titten i mantalslängderna. De uppgifter du funnit där stämmer f.ö. bra. Isak Larssons hustru Maria Nilsdotter dog mycket riktigt i Södra Kärra och begravdes 10/12 1775.

3
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-15
« skrivet: 2009-07-25, 20:13 »
Hej Sonia! Du har rätt såtillvida att man inte kan sluta sig till vilken socken han kom ifrån enbart av noteringen i generalmönsterrullan. Men det finns ett antal indicier som pekar på att Lars Nilsson Hammar faktiskt kom från Hammar i Närke; närmare bestämt från den sydöstra delen som gränsar mot Östergötland.
 
Noteringen i generalmönsterrullan att han var tillsatt af Kiörkiogården i Hammar är ett indicium. Även om det ännu inte är utrett var han var soldat från 1716, anser jag av två skäl att det är sannolikt att han rekryterades direkt till Upplands ståndsdragoner. För det första soldatnamnet Hammar i sig. Om nu Kiörkiogården (församligen, kyrkoherden?) i Hammar utrustade soldaten, bestämde de säkert även vilket soldatnamnet skulle vara. Och då ligger det nära till hands att de valde soldatnamn efter socknennamnet. Hammar är ju ett alldeles utmärkt namn på en soldat. För det andra gissar jag, även om jag inte forskat i det, att det tillhörde ovanligheterna att dragonregementena rekryterade indelta soldater. En av poängerna med dragonerna var väl att förstärka försvaret under krigsåren. Det ville man väl knappast göra genom att åderlåta andra regementen på soldater. Detta i synnerhet som det i början av 1700-talet ändå fanns förhållandevis gott om unga män som kunde bli soldater om bara någon kunde stå för finansieringen. (Det är f.ö. helt logiskt att Upplands stånsdragoner drogs in strax efter freden i Nystad 30 augusti 1721. Kriget var slut, men de utsatta områdena i Finland behövde förstärkas.)
 
Även om så vore att han från början var indelt soldat, så är knappast Grill till någon större hjälp för att finna honom. Där står ju bara rotenamnen och inte soldatnamnen. Jag håller inte alls med dig om att det var särskilt vanligt att soldatnamnet var samma som rotenamnet. I min forskning har jag inte sett ett enda exempel på detta.
 
Nåväl, när nu Kiörkiogården i Hammar utrustar en soldat, menar jag att det är högre sannolikhet att man väljer en ur den egna församlingen än någon slumpvis utvald yngling någon annanstans i Sverige. Detta behöver naturligtvis inte gälla i samtliga fall, som t.ex. ditt, men i Lars Nilssons fall borde Hammar ha högre sannolikhet än någon annan församling. Även om jag inte känner till ditt fall, så kan man tänka sig att din soldat var född i Västmanland, men vid rekryteringen bodde i Kristinehamn. Kristinehamn ligger ändå bara ca 3 mil från gränsen till Grythyttans socken i landskapet Västmanland, och bara något längre från Vikers socken. Från Nässundet i Kristinehamns nordöstra del är det mindre än två mil till Trösvattnet i Grythyttans sydvästra del.
 
Lars Nilsson Hammar var enligt generalmönsterrullorna född i Närke. Att noteringen Wäster Närklänning skulle tyda på att han tillhört Väster Närke kompani i Närke-Värmlands regemente tror jag inte på. Min minnesbild är att födelselandskap var angivet för alla soldater, men just närkingar var angivna antingen som Wäster eller Öster Närklänningar. Hammar borde ju snarare vara Söder Närke, men någon sådan notering fanns inte.
 
Fler indicier hittar vi om vi tittar på sonen Isak Larssons levnad. Han kom inte alls ifrån Godegård, som du påstår, men han levde en kortare tid där. Han vigdes 14/10 1753 i Rödingstorp, Hammar, där hans hustru, Maria Nilsdotter, kom ifrån. Äldsta dottern, Maria, föddes där 11/9 1754. Sönerna Nils och Lars föddes dock i Svenshult i Godegård (11/6 1758 och 5/3 1761). Men då ska man veta att Svenshult och Rödingstorp bara ligger någon kilometer från varandra, dock på var sin sida om länsgränsen. Någon starkare anknytning än så till Godegård har jag inte funnit. Familjen flyttade också tillbaka till Rödingstorp vid midfastotiden 1763.
 
Särskilt intressant är dopvittnena till Isak Larssons son Lars vid dopet 8/3 1761. Trots att de då levde i Godegård är ett av dopvittnena från Hammar, nämligen pigan Anna Larsdotter i Södra Kärra, Hammar. Isak Larssons hustru, Maria Nilsdotter, har vad jag vet ingen anknytning till Södra Kärra (som ligger vid Vätterns strand i sydöstra delen av Hammar). Kan det i själva verket vara så att Anna Larsdotter är en yngre syster till Isak Larsson. Kan det vara så att Lars Nilsson Hammar och hans hustru Maria Larsdotter nu bor i Södra Kärra?
 
Isak Larssons äldsta dotter, Maria, gifter sig 20/4 1781 i Södra Kärra. Varför just där? Hennes make, Peter Nilsson, är född i Brattebro, Hammar. Det ligger visserligen inte särskilt långt därifrån, men det skulle också kunna vara så att Isak Larsson med sin familj har flyttat till Södra Kärra. Beror det i så fall på att Isak Larsson har tagit över efter fadern, Lars Nilsson Hammar?
 
Kanske det, för även sonen Nils Isaksson bosätter sig i Södra Kärra. Men inte i byn som systern Maria utan Wid Wägen. Och där avlider också Isak Larsson. Varför bor de där? Kan det vara så att det där funnits t.ex. ett soldattorp eller kanske en backstuga där den fotskadade Lars Nilsson Hammar bosatt sig efter soldattiden?
 
Om det nu ligger något i spekulationerna ovan, då kanske Lars Nilsson Hammar också är född i samma trakt. Det finns då en Lars Nilsson, som är född i december 1697 i Nydalen, Hammar. Nydalen ligger allra längst söderut i den del av Hammar som ligger vid Vätterns östra strand. Vi har då rätt trakt, rätt tid och rätt namn. Kan det vara vår Lars Nilsson Hammar? Och kan hans hustru vara den Maria Larsdotter som föds i februari 1702 i Kärra, Hammar?
 
Spekulationer, ja, men ändå värda att forska djupare i.

4
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-15
« skrivet: 2009-07-20, 22:57 »
Isak Larssons härkomst har diskuterats bl.a. . Han föddes 26/12 1723 i Nurmijärvi, Nyland, Finland och begravdes 13/1 1800 i Södra Kärra, Hammar. Föräldrarna var soldaten Lars Hammar och hustru Maria Larsdotter.
 
Jag har på Krigsarkivet sökt och funnit fadern Lars Hammar. Han var soldat vid Nylands infanteriregemente, Helsinge kompani, rote 127 Nurmjerfvi, Sibbo socken i Nylands län. Vid generalmönstringen 8 juni 1726 i Helsingfors fick han avsked. I generalmönstringsrullan p. 733-734 framgår det att han och många andra blev dittransporterade från Hans von Fersens Dragonregemente vid deras mönstring på Rådmansö 12 oktober 1721. Nu, 1726, är han noterad som 29 år gammal och med 10 tjänsteår. Födelseort Närke. Gift.
 
Anledningen till avskedet är också noterad: Hammars wänstra fot illa huggen. Officerarne berätta, att han intet kan marskera, får afsked och behåller lika Munderings Sorter med No 2.
 
Hans von Fersens regemente kallades också Upplands ståndsdragoner. Detta regemente drogs in i samband med mönstringen i oktober 1721. Kvarvarande manskap fördelades på tre regementen i Finland. I Upplands ståndsdragoner återfinns vår Lars Hammar i Majorens kompani som no 115. Turligt nog råkar det finnas två stycken Lars Hammar i detta kompani, och dessa skils åt med patronymikon, vilket inte är utsatt för de andra soldaterna. Vår Lars Hammar har patronymikon Nilsson. Vid generalmönstringen i Karlstad 18 april 1718 framgår det att no 115 i Majorens kompani var tillsatt af Kiörkiogården i Hammar. Lars Hammar är där noterad som Wäster Närklänning, 20 år med 2 tjänsteår. 26 november 1919 är han 21 1/2 år; 8 november 1720 22 1/2 år. Åldersuppgifterna stämmer alltså inte exakt mellan de båda regementena.

5
Bülow / Bülow
« skrivet: 2009-04-16, 21:24 »
Hej!
 
Här är några av konstnären Folke Bülows anor.
 
Proband
Bülow, Folke Vilhelm Matteus. Konstnär. Född utom äktenskap 1905-02-24 i Motala (E). Död 1955-07-26 i Freberga Mellangård, Rogslösa (E). Bildkonstnär, grafiker. (Mor I:2)
 
---------------------------- Generation I ----------------------
 
I:2 m
Bülow, Jenny Charlotta. Född 1879-07-13 i Janslund (f.d.
Fallastugorna), Järskalleby, Västra Ny (E).
(Barn Proband, Far II:3, Mor II:4)
--------------------------- Generation II  ---------------------
 
II:3 mf
Byloff, Gustaf Vilhelm. Skomakare. Född 1845-04-10 i Braskhult
soldattorp, Hult, Västra Ny (E).
(Barn I:2, Far III:5, Mor III:6)
 
Gift 1878-10-06 i Västra Ny (E) med efterföljande ana.
 
II:4 mm
Jansdotter, Augusta Charlotta. Född 1845-12-08 i Janslund (f.d.
Fallastugorna), Järskalleby, Västra Ny (E).
(Barn I:2, Far III:7, Mor III:8)
 
Gift 1878-10-06 i Västra Ny (E) med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation III ---------------------
III:5 mf f
Byloff, Olof. Livgrenadjär. Född 1807-09-12 i Hammar (T). (Barn II:3)
 
Gift med efterföljande ana.
 
III:6 mf m
Cnattingius, Katarina Charlotta. Född 1806-07-18 i Strå (E).
(Barn II:3)
 
Gift med föregående ana.
 
III:7 mm f
Jansson, Jan. Född 1813-03-27 i Blekskogen, Medevi, Västra Ny (E).
Död 1871-06-13 i Janslund (f.d. Fallastugorna),Järskalleby, Västra Ny (E).
(Barn II:4, Far IV:13, Mor IV:14)
 
Gift 1841 med efterföljande ana.
 
III:8 mm m
Andersdotter, Elisabet. Född 1812-03-06 i Undenäs (R). Död 1893-09-03 i Janslund (f.d. Fallastugorna), Järskalleby, Västra Ny (E). (Barn II:4)
 
Gift 1841 med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation IV  ---------------------
 
IV:13 mm ff
Jonsson, Jan. Torpare. Född 1785-09-03 i Bockfall, Västra Ny (E). Död 1860-11-06 i Fallstugan, Södra Kavlebäck, Västra Ny (E). Dödsorsak: Ålderdom. (Barn III:7)
 
Gift 1811-09-29 i Södra Kärra, Hammar (T) med efterföljande ana.
 
IV:14 mm fm
Nilsdotter, Maria. Född 1785 i Vägen, Södra Kärra, Hammar (T).
Död 1874-01-30 i Fallstugan, Södra Kavlebäck, Västra Ny (E).
Dödsorsak: Ålderdom.
Ur dödsboken: I lifstiden svagsint och blind. [V. Ny CI:7 p. 163]
(Barn III:7, Far V:27, Mor V:28)
 
Gift 1811-09-29 i Södra Kärra, Hammar (T) med föregående ana.
 
 
---------------------------- Generation V ----------------------
 
V:27 mm fm f
Isaksson, Nils. Född 1758-05-06 i Svenshult, Godegård (E). Döpt
1758-05-07. Död 1830-07-16 i Forssaberg, Stora Forssa, Hammar (T). Dödsorsak: Ålderdom.
Smed.
(Barn IV:14, Far VI:53, Mor VI:54)
 
Gift 1:o 1782-12-31 i Södra Kärra, Hammar (T) med efterföljande ana.
 
Gift 2:o 1807-05-22 i Södra Kärra, Hammar (T) med Andersdotter,
Kristina. Född 1758-11-03 i Hammar (T). Död 1831-07-01 i Forssaberg, Stora Forssa, Hammar (T).
 
V:28 mm fm m
Persdotter, Katarina. Född oäkta 1760-01-16 i Skyrsta, Hammar (T). Död 1800-05-08 i Södra Kärra, Hammar (T). Dödsorsak:
Bröstvärk. (Barn IV:14, Mor VI:56)
 
Gift 1782-12-31 i Södra Kärra, Hammar (T) med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation VI  ---------------------
 
VI:53 mm fm ff
Larsson, Isak. Född 1723-12-26 i Nurmijärvi, Nyland, Finland.
Död 1800-01-13 i Södra Kärra, Hammar (T). Dödsorsak: Hetsig feber.
(Barn V:27, Far VII:105, Mor VII:106)
 
Gift 1753-10-14 i Rödingstorp, Hammar (T) med efterföljande ana.
 
VI:54 mm fm fm
Nilsdotter, Maria. Döpt 1732-01-09 i Rödingstorp, Hammar (T).
Begravd 1775-12-10 i Södra Kärra, Hammar (T). Dödsorsak: Vattusot.
(Barn V:27, Far VII:107, Mor VII:108)
 
Gift 1753-10-14 i Rödingstorp, Hammar (T) med föregående ana.
 
VI:56 mm fm mm
Andersdotter, Anna. (Barn V:28)
 
--------------------------- Generation VII ---------------------
 
VII:105 mm fm ff f
Hamar, Lars. Soldat i Nurmijärvi, Nyland, Finland.
(Barn VI:53)
 
Gift 1722-12-26 i Nurmijärvi, Nyland, Finland med efterföljande ana.
 
VII:106 mm fm ff m
Larsdotter, Maria. (Barn VI:53)
 
Gift 1722-12-26 i Nurmijärvi, Nyland, Finland med föregående ana.
 
VII:107 mm fm fm f
Andersson, Nils. Döpt 1702-11-02 i Hällevi, Hammar (T). Begravd
1768-11-06 i Rödingstorp, Hammar (T). (Barn VI:54, Far VIII:213)
 
Gift 1729-10-12 i Rödingstorp, Hammar (T) med efterföljande ana.
 
VII:108 mm fm fm m
Andersdotter, Ingrid. Döpt 1709-02-28 i Rödingstorp, Hammar (T).
Begravd 1785-10-09 i Rödingstorp, Hammar (T). Dödsorsak: Magplåga.
(Barn VI:54, Far VIII:215, Mor VIII:216)
 
Gift 1729-10-12 i Rödingstorp, Hammar (T) med föregående ana.
 
 
-------------------------- Generation VIII  --------------------
 
VIII:213 mm fm fm ff
Svensson, Anders. Bergsman, skomakare i Hällevi, Hammar (E). Född beräknat 1643. Begravd 1729-03-16 i Hällevi, Hammar (T). (Barn VII:107)
 
Gift omkring 1690
 
VIII:215 mm fm fm mf
Nilsson, Anders. Född beräknat 1674. Begravd 1749-03-05 i Rödingstorp, Hammar (T). (Barn VII:108, Far IX:429)
 
Gift 1707 i Hammar (T) med efterföljande ana.
 
VIII:216 mm fm fm mm
Månsdotter, Maria. Född beräknat 1682. Begravd 1742-05-16 i
Rödingstorp, Hammar (T). (Barn VII:108)
 
Gift 1707 i Hammar (T) med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation IX  ---------------------
 
IX:429 mm fm fm mf f
Larsson, Nils. Begravd 1715-03-20 i Rödingstorp, Hammar (T). Nämnd i mtl från 1706. (Barn VIII:215)
 
------------------------------------------------------------
 
Mer information om Lars Hamar och Isak Larsson finns 
.

6
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 28 januari, 2009
« skrivet: 2008-09-12, 21:27 »
Korrigering av förra inlägget: Det barn jag benämnde Karl Arvidsson ska i själva verket vara Karolina Arvidsdotter, döpt 1714-07-02. I födelseboken står det Carol, som jag alltså har misstolkat. Hon begravdes 3 september samma år. I dödboken framgår det inte tydligt att det är frågan om Arvids dotter, men i de kyrkliga räkenskaperna är Arvid nämnd som fader.

7
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 28 januari, 2009
« skrivet: 2008-09-06, 23:29 »
Arvid Hansson i Tyrestorp har diskuterats tidigare i detta forum, bl.a. i detta  av Tord Adolfsson 2002-08-22, och i detta inlägg av Peder Schulze 2003-03-04
 
Så här ser enligt min uppfattning Arvid Hanssons familj ut:
Hansson, Arvid. Född ca 1677. Död 1758-02-18 i Tyrestorp, Godegård (E).
Gift 1:o 1701-12-29 i Lindhult, Godegård (E) med Larsdotter, Brita. Född ca 1682. Död 1744-02-04 i Tyrestorp, Godegård (E).
Gift 2:o 1747-11-08 i Godegård (E) med Gustavsdotter, Marit. Född ca 1683. Död 1763-01-02 i Tyrestorp, Godegård (E).
 
Barn:
Arvidsson, Hans. Döpt 1701-02-18 i Tyrestorp, Godegård (E). Död 1701-02-18 i Tyrestorp, Godegård (E).
 
Arvidsdotter, Maria. Döpt 1702-11-09 i Tyrestorp, Godegård (E). Begravd 1707-03-03 i Tyrestorp, Godegård (E).
 
Arvidsdotter, Karin. Döpt 1704-02-14 i Tyrestorp, Godegård (E). Gift 1731-10-10 i Godegård (E) med Olofsson, Jonas (född ca 1704). Levde i Tjärbrännartorpet, Godegård (E).
 
Arvidsson, Johan. Döpt 1705-10-01 i Tyrestorp, Godegård (E). Död 1772-07-27 i Tyrestorp, Godegård (E). Bonde i Tyrestorp, Godegård (E). Gift 1736-12-05 i Godegård (E) med Johansdotter, Katarina (född ca 1714).
 
Arvidsson, Hans. Döpt 1707-03-03 i Tyrestorp, Godegård (E). Död 1754-03-11 i Mellantäppan, Godegård (E). Klensmed i Mellantäppan, Godegård (E). Gift 1734-10-20 i Mellantäppan, Godegård (E) med Johansdotter, Brita. Född ca 1712. Död 1761-03-21 i Mellantäppan, Godegård (E).
 
Arvidsson, Lars. Döpt 1709-01-06 i Tyrestorp, Godegård (E). Död 1760-05-06 i Båsberg, Godegård (E). Bonde i Båsberg, Godegård (E). Gift 1735-09-14 i Godegård (E) med Persdotter, Brita. Döpt 1711-02-12 i Båsberg, Godegård (E).
 
Arvidsson, Petter. Döpt 1711-06-19 i Tyrestorp, Godegård (E). Död uppskattat 1757-04-01 i Hulu, Godegård (E). Bonde i Rådåsa, Godegård (E). Gift 1:o 1738-10-19 i Godegård (E) med Boman, Beata Maria. Född 1711-06-.. i Godegård (E). Död 1746-04-10 i Rådåsa, Godegård (E). Gift 2:o 1749-10-29 i Västra Ny (E) med Palmgren, Anna Brita. Född 1727-02-08 i Dansby, Västra Ny (E).
 
Arvidsson, Anders. Döpt 1713-02-15 i Tyrestorp, Godegård (E). Död 1781-01-03 i Båsberg, Godegård (E). Gift 1740-12-26 i Båsberg, Godegård (E) med Persdotter, Anna. Döpt 1701-01-06 i Båsberg, Godegård (E). Död 1775-04-23 i Båsberg, Godegård (E).
 
Arvidsson, Karl. Döpt 1714-07-02 i Tyrestorp, Godegård (E).
 
Arvidsson, Nils. Döpt 1715-09-25 i Tyrestorp, Godegård (E). Bonde i Bäcketorp, Godegård (E). Gift 1745-09-21 i Godegård (E) med Larsdotter, Maria. Född ca 1723.
 
Arvidsson, Zackris. Döpt 1718-03-02 i Tyrestorp, Godegård (E). Död 1780-08-05 i Tyrestorp, Godegård (E). Gift 1746-09-29 i Godegård (E) med Johansdotter, Maria. Döpt 1723-02-10 i Ö. Rödja, Godegård (E). Död 1793-08-07 i Godegård (E).
 
Arvidsson, Bryngel. Döpt 1720-04-10 i Tyrestorp, Godegård (E).
 
Lite kommentarer och frågor:
1.   Jag uppskattar alltså Arvid Hanssons födelseår till ca 1677 snarare än 1668. Jag har då utgått från husförhörslängdernas åldersuppskattning. Dessa har visat sig vara betydligt mer tillförlitliga än dödbokens åldrar. Åldersuppskattningen på hans båda hustrur baserar sig också på husförhörslängderna. Finns det andra uppgifter som pekar åt något annat håll?
2.   Många i Disbyt hyser uppfattningen att Maria Arvidsdotter (*1702) är samma person som avlider i Falla, Godegård 1766-10-23, och att det i stället är Karin (*1704) som begravs 1707-03-03. Men det är helt uppenbart att Jonas Olofssons hustru Karin Arvidsdotter är Arvid Hanssons dotter. Makarna är faddrar till flera av Hans, Petters, Nils och Zackris barn. Johan och Lars är faddrar till hennes dotter Maria (*1732). Johan, Zackris och Nils är faddrar till hennes barn som föds 1743. (Det barnet är f.ö. inte namngivet i födelseboken, men bör vara den Peter som nämns i husförhörslängden för Tjärbrännartorpet.) Det enda återstående alternativet är att det är Maria som begravs 1707. Finns det andra uppgifter som tyder på något annat?
3.   Det finns en Karin Arvidsdotter som begravs 1785-04-03 i Golby, Västra Ny. Åldersuppgiften stämmer med vår Karin Arvidsdotter. Finns det andra uppgifter som kan visa huruvida det rör sig om samma person?
4.   När Petter Arvidssons första hustru, Beata Maria Bohman, avlider, lämnar han ifrån sig de två yngsta barnen. Maria Kristina (*1743) uppfostras av sin farbror Lars Arvidsson, medan Anna Brita (*1746) uppfostras av sin faster Karin Arvidsdotter.
5.   Petter Arvidsson är inte omnämnd i dödboken, men hans hustru, Anna Brita Palmgren, gifter om sig i V. Ny 1759-10-19. I kyrkoräkenskaperna 1757-04-17 nämns det om bårklädes- och testamentespengar efter en Petter Arvidsson i Hulu, som rimligtvis bör vara ”vår” Petter Arvidsson. Finns det något som tyder på motsatsen?
6.   1758-06-16 avlider en Nils Arvidsson i Gristorp, Godegård. Kan detta röra sig om ”vår” Nils Arvidsson?
7.   Vet någon vad som hände med barnen Karl och Bryngel?
8.   Det finns en Arvid i Tybble, som jag antar är far till Hans Arvidsson i Gönsberg, Per Arvidsson i Ö. Lindarö och gissningsvis även den gamla piga Maria Arvidsdotter som avlider 1766-10-23. Är denna Arvid på något vis släkt med Arvid Hansson?
9.   Inte ett enda av Arvid Hanssons många barnbarn är döpt till Arvid. Hur bör detta tolkas?
10.   Lars Arvidssons hustru Brita är f.ö. syster till Anders Arvidssons hustru Anna. Emellertid fick ingen av familjerna något barn som överlevde småbarnsåren, så det blev inga dubbelkusiner. Lars tog ju dock hand om Petters dotter Maria Kristina, och Anders hustru Anna hade fyra överlevande barn från ett tidigare äktenskap med Sven Nilsson.
 
(Meddelandet ändrat av tornalle den 06 september, 2008)

8
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-17
« skrivet: 2007-05-30, 20:50 »
Jag har problem med en Petter Brandstedt, född 27/7 1792 i Ljusfall, Hällestad. I HFL 1810-14, AI:12 p.18 (41) är han noterad i Djuckerö (GID 310.43.10400):

Jag tolkar texten i vänsterkanten som att han är roteringskarl för Djuckerö. Detta är förbryllande eftersom Hällestad var en oroterad socken. Detta är också det sista spår jag har av honom. Kan någon förklara hur roteringen hänger ihop? Vet någon vart han tog vägen?

9
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-22
« skrivet: 2006-03-03, 19:01 »
Till Olof Ekelund.
I Hällestad C:4 p.1026 står det om Anna Lena som föds 31/7 1814 i Brystorp. Föräldrar Petter Andersson och Stina Håkansdotter.

10
Hej!
 
Jag har lite svårt att läsa vad Johan Andersson har drabbats av, men det finns säkert många som har bättre läsfärdigheter än jag.

11
Misterhult / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-08
« skrivet: 2005-10-04, 14:07 »
Daniel Månsson i Sundet under Fagerslätt har följande familj:
Hustru, okänd
Barn:
Kristina, *26/9 1730
Katarina, *29/4 1734, +15/9 1749
Johan, *8/2 1737
Måns, *3/3 1740
Rebecka, *30/5 1743
Karl, *4/7 1746
Katarina, *22/5 1750
 
Barnen är födda i Sundet, utom Kristina, som är född i vad jag utläser som Tvetö:


 
 
Jag antar att det rör sig om samma Daniel Månsson, eftersom faddrarna återkommer senare.
 
Sonen Måns blir senare sockenskräddare i Västrum, och avlider där 5/2 1810.  
 
Den 20/11 1768 gifter sig en Rebecka Danielsdotter (vår RD?) i Figeholm med snickaren Petter Klasson.
 
Samtidigt med Daniel Månssons familj lever en Sven Månsson i Tvetö(?) med följande barn:
Daniel och Cecilia, tvillingar, *15/11 1749
Katarina, *6/2 1752
Jakob, *17/1 1754
Sven, *24/7 1757
Även här är många faddrar gemensamma med dem i Daniel Månssons familj, varför man kan gissa att Daniel och Sven är syskon.
 
Är det någon som vet något mer om familjerna, och som kan bekräfta, dementera eller komplettera något av ovanstående?

12
Byggnader och miljöer / Kyrka i Vånga, Östergötland?
« skrivet: 2005-09-16, 16:19 »
Förtydligande: min bild ÄR Löfstad. Jag lade in den som referens, för att visa att det INTE såg ut som första bilden.

13
Byggnader och miljöer / Kyrka i Vånga, Östergötland?
« skrivet: 2005-09-11, 14:28 »
Tveksamt om det är Löfstad slott:

14
Hamnspår? Men, var? / Hamnspår? Men, var?
« skrivet: 2005-05-20, 23:38 »
För att förvirra diskussionen tycker jag att tornet starkt påminner om Luleå domkyrka. Jag är dock inte tillräckligt bekant med staden för att avgöra om det i övrigt stämmer.

15
Flest _ barn / Flest tvilllingpar i en familj
« skrivet: 2005-01-01, 13:13 »
Enligt Guinness Rekordbok finns det tillförlitliga attesterade bevis på att ryssen Fjodor Vassilevs hustru fick totalt 69(!) barn. 27 havandeskap resulterade i 16 tvillingpar, 7 trillingkullar och 4 fyrlingkullar. Åtminstone 67 av barnen, födda 1725-65, överlevde till vuxen ålder. Tala om svårslaget rekord!

16
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-26
« skrivet: 2004-12-22, 21:56 »
Peder!
 
Patt Sullivans nya e-postadress är pasulli@cox.net. Hon har utförlig information om Emelie Gustava, som är hennes farmors mor.
 
Torbjörn Gustavsson

17
24 Rekord / Kedja av halvsyskon
« skrivet: 2004-12-03, 22:04 »
Vilken är den längsta kända kedjan av halvsyskon, dvs. där A är halvsyskon via ena föräldern med B, som är halvsyskon via andra föräldern med C, som är halvsyskon med sin andra förälder med D, etc? Själv ingår jag i en kedja på åtminstone 6 halvsyskon. Finns det betydligt längre kända kedjor?

18
Tack, Stefan. Det verkar mycket troligt att det står så.

19
Den 28 augusti 1775 dör pigan Caisa Ericsdotter i Klåmmersten, drunknad i ... ja var då? Står det Kyrksjön, och vad står det skriven en halv rad ovanför?

20
Hur tar man en skärmbild då? Jag hittar ingen instruktion för det.

21
Motala / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-15
« skrivet: 2004-06-12, 11:12 »
Det verkar som ett brev till eller besök hos Landsarkivet i Vadstena kan hjälpa dig att reda ut dina problem. Där finns bl.a. födelseböckerna från Motala, liksom bouppteckningarna för nämnda personer.

22
A-M / Almkrantz Berg, Ernst Edvard
« skrivet: 2004-01-10, 19:13 »
Förre båtsmannen Ernst Edvard Almkrantz Berg försvinner från Norrköpings Ö. Eneby 1894. Han var född 9/2 1859 i Söderköping och gift 27/11 1881 med Clara Axelina Petersson född 22/12 1860 i Mogata (E), med vilken han hade tre döttrar. Han var båtsman till 1886. 3/6 1894 efterlyser hustrun honom som försvunnen. Efter detta får hon tre utomäktenskapliga barn. Hon avlider 21/3 1901 i Norrköpings Matteus, troligen utan att ha fått återse sin make. Vet någon vart han tog vägen?

23
Locknevi / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-29
« skrivet: 2003-12-26, 09:33 »
Diskussion om Kerstin Andersdotter, hustru till Daniel Mattsson, ev. född 1730 i V. Eneby (E), död 29/10 1798 i Ängtorpet (Ängen), Toverum, Locknevi, återfinns här:
 
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/328.html?1072292765#POST315173

24
Västra Eneby / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-07-24
« skrivet: 2003-12-24, 20:06 »
Kerstin Andersdotter, ev. född 1730 i V. Eneby, död 29/10 1798 i Ängen, Locknevi, har diskuterats här tidigare (Göran Svensson 11 januari 2001, Gunilla Källström och Bo Persson 5-13 januari 2003). Hon skulle alltså kunna vara den Kerstin som föds 1730 22/8 i Rangkulla, Västra Eneby, dotter till Anders Persson och Karin Danielsdotter. Jag vet inte om ytterligare en ledtråd i sökandet skulle kunna vara att Anders Persson i Rangkulla och änkefru(?) Cajsa Danielsdotter vigs 10 nov. 1717 (V. Eneby CI:1 p. 119), och att Anders Persson dör 40 år gammal 12 april 1732.(V. Eneby CI:1 p. 256). Har någon kommit på några ytterligare ledtrådar som kan koppla ihop Kerstin i V. Eneby med Kerstin i Locknevi?

25
04) Äldre inlägg 1998-2003 / Odensvi CI:3 129.25.79300
« skrivet: 2003-12-20, 11:02 »
Stort tack för hjälpen!

26
04) Äldre inlägg 1998-2003 / Odensvi CI:3 129.25.79300
« skrivet: 2003-12-18, 21:20 »
Ett sista försök:
 

27
04) Äldre inlägg 1998-2003 / Odensvi CI:3 129.25.79300
« skrivet: 2003-12-16, 22:02 »
Det blev något fel vid överföringen. Jag försöker igen. Avita verkar i alla fall helt korrekt. Tack Elisabeth!
 

28
04) Äldre inlägg 1998-2003 / Odensvi CI:3 129.25.79300
« skrivet: 2003-12-16, 20:22 »
 
 
 
Tragedi i Odensvi år 1773. Jag lyckas tyda det mesta utom första ordet. Kan det stå ofwita, och vad betyder i så fall det? Är det en äldre form av fåvitsk? Nyckeln till tragedin verkar ligga där. I Vadstena fanns väl redan på den tiden motsvarigheten till mentalsjukhus.
 
d. 13. [...] pigan Christina Uddesdr i  
Ringsfall, hwilken, då hon skulle föras till Wadstena därför, rymde åt skogen d. 30 Dec. och  
fanns intet för än d. 12 Jan. då hon i 13 dygn lefwat utan mat, hwilket är undranswärdt,  
besynners när man lägger den omständigheten till, att hon fanns igen alldeles nakot, sedan  
hon slitit sina kläder i oräknes bitar. Hon lefde ännu, och talte, fastän otydes när hon hittades i  
Oxstäds beteshage; men dödde 16 timmar däreffter.

29
Frödinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-26
« skrivet: 2003-09-20, 09:49 »
Det finns ett Björke i grannförsamlingen Locknevi.

30
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-09-23
« skrivet: 2003-08-31, 20:28 »
Tack Weine för hjälpen.
Mvh Torbjörn

31
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-09-23
« skrivet: 2003-08-30, 14:50 »
Hej! Söker efter Carl Johan Gustafsson, född 5/5 1832 i Västerhult, Fröåsa, Kisa. 1853 var han dräng i Ramshult, Kisa (Kisa AI:11 p. 449). Därefter tappar jag spåret. Vet någon vad som hände därefter med honom? Mvh Torbjörn

32
Tjällmo / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-18
« skrivet: 2003-05-17, 18:54 »
Vincent! Du har mycket rätt, och jag har lite rätt. Jag har utgått från Trolleflod, hållplats på järnvägslinjen Pålsboda-Finspång. Hållplatsen ligger i Bo socken, men den är sannolikt döpt efter Trolleflod i Tjällmo som bara ligger någon kilometer därifrån.

33
Tjällmo / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-18
« skrivet: 2003-05-10, 21:31 »
Hej!
 
En liten kommentar till Vincent Eldefors ana nr 9 ovan. Jag är tämligen säker på att Trolleflod ligger i Bo socken, Örebro län.

34
Frödinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-03
« skrivet: 2003-02-08, 23:20 »
Söker hjälp med Lars Persson *1776 20/8 och hustru Brita Månsdotter *1780 1/5. Barn:
Lisa *1807 11/1 i Ekhult, Frödinge, död 1856 2/4 i Locknevi
Petter *1809 7/9 i Ekhult, död 1832 28/12 i Nyserum, Frödinge
Anna *1813 9/11 i Hällersnäs, Frödinge.
Lars Persson var skomakardräng 1807. Runt 1815 fanns familjen i Ekhult. Därefter har jag tappat bort dem. Kan någon upplysa mig om vart framför allt Lars, Brita och Anna tog vägen?

35
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 3.2.2003
« skrivet: 2003-02-03, 18:36 »
Sofia!
 
Nej, men jag har å andra sidan inte gjort något seriöst försök ännu.
 
/Torbjörn

36
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 3.2.2003
« skrivet: 2003-02-01, 17:55 »
Sofia!
 
Ja, Jonas, Annika och Kerstin var barn till Johan och Ingrid. Mig veterligen var Magnus enda barnet till Johan och Brita, som båda borde vara födda runt 1700. Jag har ingen uppgift om Johans dödsorsak.
 
/Torbjörn

37
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 3.2.2003
« skrivet: 2003-01-30, 21:17 »
Hej Sofia!
 
Magnus föräldrar torde vara Johan Jonsson (död 21/6 1762) och Brita Jönsdotter i Lidbacken. De gifte sig 29/9 1740. Johan var tidigare gift med Ingrid Jonsdotter (död 1740). De hade åtminstone barnen Jonas, Annika och Kerstin. Kerstin är min anmoder. Hon föddes 15/9 1738 och dog 18/6 1792.

38
Jag önskar hjälp att återfinna Gustaf Hultgren, trädgårdsmästare, född 10/2 1798 i Stora Malm (D). Han flyttade 24/10 1852 från Stens bruk i Kvillinge (E) till S:t Anna (E). Jag har dock inte återfunnit honom i S:t Annas inflyttningslängd.

39
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-17
« skrivet: 2002-11-30, 10:40 »
Till Malin Lyktberg.
 
Porten är en gård i Stora Malm. Om du forskar lite mer bakåt så kommer vi kanske på gemensamma anor. Jag har anor där på 1700-talet.

40
Hammar / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-04
« skrivet: 2002-10-26, 20:05 »
Hej!
 
Jag är också ättling till Daniel Nilsson. Hans mormor hette Anna Andersdotter. Hans fars antavla ser ut så här:
 
Proband  
Isaksson, Nils. Född 1758-05-06 i Svenskhult, Godegård (E). Döpt 1758-05-07. Död 1830-07-16 i Forssaberg, Hammar (T). Smed. (Far I:1, s , Mor I:2, s )
 
Gift 1:o 1782-12-31 i Hammar (T) med Persdotter, Katarina. Född oäkta 1760-01-16 i Skyrsta, Hammar (T). Döpt 1760-01-18. Död Bröstvärk 1800-05-08 i Södra Kärra, Hammar (T). Födelseuppgiften är en aning osäker, då det i dödsboken står att hon var 45 år.
 
Barn:
Nilsson, Jonas. Född 1783-10-12 i Södra Kärra, Hammar (T).  
Nilsdotter, Maria. Född 1785. Blev piga 1806 i Södra Kärra  
Nilsson, Nils. Född 1787-02-23 i Södra Kärra, Hammar (T). Döpt 1787-02-28.  
Nilsdotter, Stina. Född 1790-02-10 i Södra Kärra, Hammar (T). Döpt 1790-02-12.  
Nilsdotter, Katarina. Född 1792-04-03 i Södra Kärra, Hammar (T). Döpt 1792-04-06. Blev 1807 piga i Lunna Storgård.  
Nilsson, Isak. Född 1794-08-17 i Södra Kärra, Hammar (T). Döpt 1794-08-20.  
Nilsdotter, Anna. Född 1797-06-04 i Södra Kärra, Hammar (T). Döpt 1797-06-05. Död 1797-06-16.  
Nilsson, Daniel. Född 1799-10-22 i Vid Vägen, Södra Kärra ägor, Hammar (T). Döpt 1799-10-27. Död Ålderdomssvaghet 1894-11-10 i Vinnerstad, men skriven på Båseberg, Godegård.  
 
Gift 2:o 1807-05-22 i Hammar (T) med Andersdotter, Stina. Född 1758-11-03 i Hammar (T).  
 
Generation I
I:1 f  
Larsson, Isak. Född 1723 i Finland. Död Hetsig feber 1800-01-13 i Södra Kärra, Hammar (T). (Barn Proband, s )  
Gift 1753-10-14 i Hammar (T) med efterföljande ana.  
 
Barn:
Isaksdotter, Maria. Född 1754-09-11 i Rödingstorp, Hammar (T). Döpt 1754-09-14.  
Isaksson, Nils. Född 1758-05-06 i Svenskhult, Godegård (E). Döpt 1758-05-07. Död 1830-07-16 i Forssaberg, Hammar (T). (Se Proband, s ).  
Isaksson, Lars. Född 1761-05-05 i Svenskhult, Godegård (E). Döpt 1761-05-08.  
Isaksson, Jonas. Född 1765-03-20 i Rödingstorp, Hammar (T). Döpt 1765-03-24.  
Isaksdotter, Stina. Född 1767-09-30 i Rödingstorp, Hammar (T). Döpt 1767-10-02.  
 
I:2 m  
Nilsdotter, Maria. Döpt 1732-01-09 i Rödingstorp, Hammar (T). Död Vattusot 1775-12-10 i Södra Kärra, Hammar (T). (Barn Proband, s , Far II:3, s , Mor II:4, s )  
Gift 1753-10-14 i Hammar (T) med föregående ana.  
 
Generation II
II:3 mf  
Andersson, Nils. Döpt 1702-11-02 i Hällaby, Hammar (T). Död 1768-11-06 i Rödingstorp, Hammar (T). (Barn I:2, s , Far III:5, s )  
Gift 1729-10-12 i Hammar (T) med efterföljande ana.  
 
Barn:
Nilsdotter, Maria. Döpt 1732-01-09 i Rödingstorp, Hammar (T). Död Vattusot 1775-12-10 i Södra Kärra, Hammar (T). (Se I:2, s ).  
Nilsdotter, Brita. Döpt 1734-12-01 i Rödingstorp, Hammar (T).  
Nilsdotter, Katarina. Född 1738-04-11 i Rödingstorp, Hammar (T). Döpt 1738-04-14.  
Nilsdotter, Marit. Döpt 1740-05-23 i Rödingstorp, Hammar (T). Död 1748.  
Nilsson, Anders. Född 1744-01-17 i Rödingstorp, Hammar (T).  
Nilsdotter, Kerstin. Född 1747-06-28 i Rödingstorp, Hammar (T). Död 1747-07-02.  
Nilsdotter, Elisabet. Född 1749-08-10 i Rödingstorp, Hammar (T). Döpt 1749-08-11. Död någon gång 1799-1809.  
Nilsson, Johan. Född 1751-11-11 i Rödingstorp, Hammar (T). Döpt 1751-11-15.  
Nilsdotter, Marit. Född 1757-04-14 i Rödingstorp, Hammar (T). Döpt 1757-04-15. Död Kopporna 1758-02-19. Man ser i dödsboken 1758 att en kopp-epidemi härjade.  
 
II:4 mm  
Andersdotter, Ingrid. Född 1709-02-28 i Rödingstorp, Hammar (T). Död Magplåga 1785-10-09 i Rödingstorp, Hammar (T). (Barn I:2, s , Far III:7, s , Mor III:8, s )  
Gift 1729-10-12 i Hammar (T) med föregående ana.  
 
Generation III
III:5 mf f  
, Anders. (Barn II:3, s )  
Gift  
 
Barn:
Andersson, Johan. Döpt 1699-01-02 i Hammar (T). Död 1787-05-24.  
Andersdotter, Cherstin. Döpt 1701-09-06 i Hammar (T).  
Andersson, Nils. Döpt 1702-11-02 i Hällaby, Hammar (T). Död 1768-11-06 i Rödingstorp, Hammar (T). (Se II:3, s ).  
Andersdotter, Carin. Döpt 1706-11-04 i Hammar (T).  
Andersdotter, Brita. Döpt 1711-06-16 i Hammar (T).  
 
III:7 mm f  
Nilsson, Anders. Född omkring 1674. Begravd 1749-03-05 i Hammar (T). (Barn II:4, s )  
Gift 1707 med efterföljande ana.  
 
Barn:
Andersdotter, Ingrid. Född 1709-02-28 i Rödingstorp, Hammar (T). Död Magplåga 1785-10-09 i Rödingstorp, Hammar (T). (Se II:4, s ).  
Andersson, Nils. Döpt 1712-10-08 i Rödingstorp, Hammar (T).  
Andersson, Olof. Döpt 1715-03-20 i Rödingstorp, Hammar (T).  
Andersdotter, Maria. Döpt 1717-02-10 i Rödingstorp, Hammar (T). Begravd 1717-08-25.  
Andersdotter, Cherstin. Döpt 1718-11-02 i Rödingstorp, Hammar (T).  
Andersdotter, Maria. Döpt 1721-04-07 i Rödingstorp, Hammar (T).  
Andersson, Lars. Döpt 1723-01-27 i Rödingstorp, Hammar (T).  
 
III:8 mm m  
Månsdotter, Maria. Född omkring 1682. Begravd 1742-05-16 i Hammar (T). (Barn II:4, s )  
Gift 1707 med föregående ana.
 
Med vänliga hälsningar
Torbjörn Gustavsson

41
Horn / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-09
« skrivet: 2002-10-19, 19:11 »
Till Carita Karlsson.
Jag har inte forskat på detta själv, så jag kan vara helt ute och cykla. Det finns dock en Kerstin Persdotter född 28/12 1769 i Räfsala, V. Eneby. Hon var dotter till Per Månsson (1735? - 1790) och Elisabet Karlsdotter (1737 - 1810). Det som antyder att hon är rätt person är att Elisabet avled 26/2 1810 på Bosand hos sin måg corporalen Hurtig.
 
Hoppas att detta är till någon hjälp.
 
Torbjörn Gustavsson

42
Västra Eneby / Äldre inlägg (arkiv) till 11.1.2002
« skrivet: 2002-01-05, 22:34 »
Hello,  and Ketty!
 
Here are the ancestors for Måns and Edla. Most of the material I have collected from other researchers (Bo Lindwall, Olle Elm, ...) to whom I am most grateful.
 
Måns' ancestors:
 
Proband
Månsson, Måns. Född 1755-01-27 i Tjuk, V. Eneby. Död Bröstsjukdom
1827-03-27 i Fyllingebo, V. Eneby. Begravd 1827-04-01. Bonde, torpare
i N. Farstorp, V. Eneby. (Far I:1, Mor I:2)
 
Gift 1779-12-26 i Västra Eneby (E) med Gustafsdotter, Edla. Född
1758-10-12 i Rangkulla, V. Eneby. Död Leversot 1822-05-17 i Svederna,
Bännemåla, Västra Eneby (E).
 
 
---------------------------- Generation I ----------------------------
 
I:1 f
Månsson, Måns. Bonde i Tjuk, V. Eneby. Född 1720-02-22 i Väsbytorpet,
Väsby, V. Eneby. (Barn Proband, Far II:1, Mor II:2)
 
Gift 1750-10-21 i V. Eneby med efterföljande ana.
 
I:2 m
Nilsdotter, Ingrid. Född 1729-04-20 i Yxefall, Kisa. (Barn Proband,
Far II:3, Mor II:4)
 
Gift 1750-10-21 i V. Eneby med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation II  ---------------------------
 
II:1 ff
Nilsson Wäsenberg, Måns. Soldat i Ugglestugan, Väsby, V. Eneby. Född
1696 i Östergötland. Död 1741-09-14 i Finland. (Barn I:1)
 
Gift 1717-05-19 i V. Eneby med efterföljande ana.
 
II:2 fm
Larsdotter, Ingeborg. Döpt 1689-09-10 i Tjuk, V. Eneby. (Barn I:1, Far
III:3, Mor III:4)
 
Gift 1717-05-19 i V. Eneby med föregående ana.
 
II:3 mf
Olofsson, Nils. Bonde i Tjuk, V. Eneby. Född 1705-02-21 i Hägna, V.
Eneby. (Barn I:2, Far III:5, Mor III:6)
 
Gift 1729-01-26 i Kisa med efterföljande ana.
 
II:4 mm
Jonsdotter, Dorotea. Född 1707-02-03 i Yxefall, Kisa. (Barn I:2, Far
III:7, Mor III:8)
 
Gift 1729-01-26 i Kisa med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation III ---------------------------
 
III:3 fm f
Eriksson, Lars. Bonde i Berga, V. Eneby. (Barn II:2)
 
Gift 1680-10-18 i V. Eneby med efterföljande ana.
 
III:4 fm m
Månsdotter, Maria. (Barn II:2)
 
Gift 1680-10-18 i V. Eneby med föregående ana.
 
III:5 mf f
Jakobsson, Olof. Bonde i Hägna, V. Eneby. Född omkring 1655 i
 
 
2002-01-05                                                      Sida 2
----------------------------------------------------------------------
Folkinge, Kisa. Död mellan 1710 och 1723 i Hägna, V. Eneby. (Barn
II:3, Far IV:9, Mor IV:10)
 
Gift 1690-06-11 i V. Eneby med efterföljande ana.
 
III:6 mf m
Larsdotter, Ingrid. Döpt 1671-08-26 i Linneberg, V. Eneby. (Barn II:3,
Far IV:11, Mor IV:12)
 
Gift 1:o 1690-06-11 i V. Eneby med föregående ana.
 
Gift 2:o 1723-10-13 i V. Eneby med Zackrisson, Anders. Bonde i
Yxefall, Kisa (E). Född 1662 i Yxefall, Kisa (E). Död 1741-10-04 i
Yxefall, Kisa (E).
 
III:7 mm f
Karlsson, Jonas. Bonde i Yxefall, Kisa. Född 1672-02-.. i Fallastugan,
Falla, Tidersrum. Död 1751-06-02 i Yxefall, Kisa. (Barn II:4, Far
IV:13, Mor IV:14)
 
Gift 1698-10-23 i Kisa med efterföljande ana.
 
III:8 mm m
Olofsdotter, Kerstin. Född omkring 1680. Död 1751-08-25 i Yxefall,
Kisa. (Barn II:4)
 
Gift 1698-10-23 i Kisa med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation IV  ---------------------------
 
IV:9 mf ff
Birgersson, Jakob. Bonde i Folkinge, Kisa. Född omkring 1620 i
Grönede, Kisa. Begravd 1661-07-19 i Folkinge, Kisa. (Barn III:5, Far
V:17, Mor V:18)
 
Gift omkring 1645 med efterföljande ana.
 
IV:10 mf fm
Nilsdotter, Kerstin. Född 1626 i Folkinge, Kisa. Begravd 1706-02-18 i
Folkinge, Kisa. (Barn III:5, Far V:19, Mor V:20)
 
Gift 1:o omkring 1645 med föregående ana.
 
Gift 2:o 1663 med Persson, Per. Bonde i Folkinge, Kisa. Född 1637.
Begravd 1694-05-13 i Folkinge, Kisa.
 
IV:11 mf mf
Jönsson, Lars. Bonde i Bankevid, V. Eneby. Född omkring 1645 i Väsby,
V. Eneby. Död efter 1716 i Pålhult, V. Eneby. (Barn III:6, Far V:21,
Mor V:22)
 
Gift 1670-10-30 i V. Eneby med efterföljande ana.
 
IV:12 mf mm
Karlsdotter, Brita. Född omkring 1650 i Klockaregården, V. Eneby.
(Barn III:6, Far V:23, Mor V:24)
 
Gift 1670-10-30 i V. Eneby med föregående ana.
 
IV:13 mm ff
Sunesson, Karl. Född omkring 1640 i Falla, Tidersrum. Död före 1699.
Bonde i Falla, Tidersrum. (Barn III:7, Far V:25)
 
Gift omkring 1665 med efterföljande ana.
 
 
2002-01-05                                                      Sida 3
----------------------------------------------------------------------
IV:14 mm fm
Bengtsdotter, Ingrid. (Barn III:7)
 
Gift 1:o omkring 1665 med föregående ana.
 
Gift 2:o före 1699 med Håkansson, Måns. Bonde i Froghult, Kisa. Född
1629. Begravd 1710-05-22 i Yxefall, Kisa.
 
 
---------------------------- Generation V ----------------------------
 
V:17 mf ff f
Nilsson, Birger. Bonde, nämndeman, sexman i Grönede, Kisa. Född
omkring 1590 i Grönede, Kisa. Begravd 1668-11-22 i Grönede, Kisa.
(Barn IV:9, Far VI:33)
 
Gift med efterföljande ana.
 
V:18 mf ff m
Jakobsdotter, Elin. Född omkring 1600. Begravd 1660-04-15 i Grönede,
Kisa. (Barn IV:9)
 
Gift med föregående ana.
 
V:19 mf fm f
Nilsson, Nils. Bonde i Folkinge, Kisa (E). Född 1582 i Ruda, Mörlunda
(H). Begravd 1681-03-27 i Folkinge, Kisa (E). (Barn IV:10, Far VI:37)
 
Gift 1:o omkring 1620 med efterföljande ana.
 
Gift 2:o omkring 1645 med Larsdotter, Brita.
 
V:20 mf fm m
Olofsdotter,. Född omkring 1590 i Folkinge, Kisa (E). Död omkring 1645
i Folkinge, Kisa (E). (Barn IV:10, Far VI:39)
 
Gift omkring 1620 med föregående ana.
 
V:21 mf mf f
Larsson, Jöns. Bonde i Väsby, V. Eneby. Född omkring 1620 i Väsby, V.
Eneby. Begravd 1673-04-20 i Väsby, V. Eneby. (Barn IV:11, Far VI:41,
Mor VI:42)
 
Gift 1644-08-25 i V. Eneby med efterföljande ana.
 
V:22 mf mf m
Månsdotter, Anna. Född 1623. Begravd 1704-07-24 i Väsby, V. Eneby.
(Barn IV:11)
 
Gift 1:o 1644-08-25 i V. Eneby med föregående ana.
 
Gift 2:o 1675-01-03 i V. Eneby med Larsson, Per. Gästgivare i Fröåsa,
Kisa. Född 1623 i Fröåsa, Kisa. Begravd 1707-11-10 i Fröåsa, Kisa.
 
V:23 mf mm f
Håkansson, Karl. Klockare i Klockargården, V. Eneby. Född omkring 1610
i Dansbo, V. Eneby. Död 1672-02-10 i Klockargården, V. Eneby. (Barn
IV:12, Far VI:45)
 
Gift med efterföljande ana.
 
V:24 mf mm m
Bengtsdotter, Cecilia. Född 1610 i Femsjö (N). Död 1696-01-12 i
Pålhult, Västra Eneby (E). (Barn IV:12)
 
Gift med föregående ana.
 
 
2002-01-05                                                      Sida 4
----------------------------------------------------------------------
V:25 mm ff f
Amundsson, Sune. Född omkring 1585 i Falla, Tidersrum. Begravd
1666-03-11 i Falla, Tidersrum. Bonde, häradsdomare i Falla, Tidersrum.
(Barn IV:13, Far VI:49)
 
Gift
 
 
--------------------------- Generation VI  ---------------------------
 
VI:33 mf ff ff
Jonsson, Nils. Bonde i Grönede, Kisa. Född omkring 1565. Död 1627 i
Grönede, Kisa (E). (Barn V:17)
 
Gift
 
VI:37 mf fm ff
, Nils. Bonde i Ruda, Mörlunda (H) [ÄL1]. (Barn V:19)
 
Gift
 
VI:39 mf fm mf
Persson, Olof. Bonde, gästgivare i Folkinge, Kisa (E). (Barn V:20)
 
Gift
 
VI:41 mf mf ff
Arvidsson, Lars. Bonde, sexman i Väsby, V. Eneby (E). Född omkring
1585. Begravd 1643-06-08 i Väsby, Västra Eneby (E). (Barn V:21, Far
VII:81)
 
Gift med efterföljande ana.
 
VI:42 mf mf fm
, Ragnhild. (Barn V:21)
 
Gift med föregående ana.
 
VI:45 mf mm ff
, Håkan. Bonde, nämndeman i Dansbo, V. Eneby. (Barn V:23)
 
Gift
 
VI:49 mm ff ff
Karlsson, Amund. Född omkring 1550. Bonde, nämndeman i Falla,
Tidersrum. (Barn V:25)
 
Gift
 
 
--------------------------- Generation VII ---------------------------
 
VII:81 mf mf ff f
, Arvid. Bonde, nämndeman i Väsby, V. Eneby. (Barn VI:41, Far
VIII:161)
 
Gift
 
 
-------------------------- Generation VIII  --------------------------
 
VIII:161 mf mf ff ff
Nilsson,. Död 1607 i V. Eneby. (Barn VII:81)
 
Gift
 
...and Edla's ancestors:
 
Proband
Gustafsdotter, Edla. Född 1758-10-12 i Rangkulla, V. Eneby. Död
Leversot 1822-05-17 i Svederna, Bännemåla, Västra Eneby (E). (Far I:1,
Mor I:2)
 
Gift 1779-12-26 i Västra Eneby (E) med Månsson, Måns. Född 1755-01-27
i Tjuk, V. Eneby. Död Bröstsjukdom 1827-03-27 i Fyllingebo, V. Eneby.
Begravd 1827-04-01. Bonde, torpare i N. Farstorp, V. Eneby.
 
 
---------------------------- Generation I ----------------------------
 
I:1 f
Alstrin, Gustaf. Född 1733-02-06 i Mulnäset, Hovby, V. Eneby. Död
Stenpassion 1811-11-27 i Höglycke, Malma, V. Eneby. Begravd
1811-12-08. Bonde, bergsnämndeman i Rangkulla, V. Eneby. (Barn
Proband, Far II:1, Mor II:2)
 
Gift 1755-10-16 i V. Eneby med efterföljande ana.
 
I:2 m
Aurell, Barbro Margareta. Född 1726-07-11 i Kårtorp, Ludgo (D). Död
1786-12-08 i Romshjälmen, V. Eneby. (Barn Proband, Far II:3, Mor II:4)
 
Gift 1755-10-16 i V. Eneby med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation II  ---------------------------
 
II:1 ff
Alstrin, Peter. Född 1692. Död 1772-05-13 i Rumpetorp, V. Eneby.
Befallningsman i Hovby, V. Eneby. (Barn I:1)
 
Gift 1723-10-20 i V. Eneby med efterföljande ana.
 
II:2 fm
Gustafsdotter, Edla. Född omkring 1700. (Barn I:1)
 
Gift 1723-10-20 i V. Eneby med föregående ana.
 
II:3 mf
Aurell, Johan Christopher. Kvartersmästare. Döpt 1697-12-20 i
Helgåsen. Död 1767-01-16 i Vadstena krigsmanshus. (Barn I:2, Far
III:5, Mor III:6)
 
Gift 1:o med efterföljande ana.
 
Gift 2:o 1743-11-11 i Ödeshög med Retzell, Brita Catharina. Född 1711.
Död 1781 i Åby Södergård, Ödeshög (E).
 
II:4 mm
Sylvenia, Catharina. Döpt 1700. Död 1740-02-25 i Tystberga. (Barn I:2,
Far III:7, Mor III:8)
 
Gift med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation III ---------------------------
 
III:5 mf f
Aurell, Jonas Justus. Häradshövding i Vadsbo. Född 1654-10-13 i
Mariestad (R). Död 1722-03-15 i Helgåsen, Björsäter (R). Begravd i
Björsäter kyrka. (Barn II:3, Far IV:9, Mor IV:10)
 
Gift 1684-07-13 med efterföljande ana.
 
 
2002-01-05                                                      Sida 2
----------------------------------------------------------------------
III:6 mf m
Merling, Barbro. Född 1665. Död 1736-08-12 i Björsäter (R). (Barn
II:3, Far IV:11, Mor IV:12)
 
Gift 1684-07-13 med föregående ana.
 
III:7 mm f
Sylvenia, Benedictus. Komminister i Herreberga. Döpt 1662-07-13. Död
1713-05-11. (Barn II:4)
 
Gift med efterföljande ana.
 
III:8 mm m
Ranth, Margareta. Döpt 1669-07-16 i Skänninge. Begravd 1744-07-05.
(Barn II:4)
 
Gift med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation IV  ---------------------------
 
IV:9 mf ff
Aurell, Nils. Borgmästare, v häradshövding i Mariestad. Född
1619-10-18. Död 1678-03-09 i Mariestad (R). (Barn III:5, Far V:17, Mor
V:18)
 
Gift omkring 1650 med efterföljande ana.
 
IV:10 mf fm
Jonsdotter Elding, Ingeborg. Född 1623-09-03. Död 1702-05-21. (Barn
III:5, Far V:19)
 
Gift omkring 1650 med föregående ana.
 
IV:11 mf mf
Hansson Merling, Jonas. Rådman i Stockholm. (Barn III:6)
 
Gift 1:o med efterföljande ana.
 
Gift 2:o omkring 1671 med von Ens, Magdalena. Född efter 1640. Död
1708.
 
IV:12 mf mm
Månesköld, Botilda. (Barn III:6)
 
Gift med föregående ana.
 
 
---------------------------- Generation V ----------------------------
 
V:17 mf ff f
Månsson, Lars. Guldsmed, borgmästare i Mariestad. (Barn IV:9, Far
VI:33, Mor VI:34)
 
Gift med efterföljande ana.
 
V:18 mf ff m
Månsdotter, Kerstin. (Barn IV:9)
 
Gift med föregående ana.
 
V:19 mf fm f
Hansson Elding, Jonas. Borgmästare i Mariestad 1630,-36,-38, senare
Kunglig Maj:ts befallningman. (Barn IV:10)
 
Gift
 
 
2002-01-05                                                      Sida 3
----------------------------------------------------------------------
--------------------------- Generation VI  ---------------------------
 
VI:33 mf ff ff
Pedersson, Måns. Rådman i Bogesund (nuv. Ulricehamn). Död mellan 1597
och 1601. (Barn V:17, Far VII:65)
 
Gift med efterföljande ana.
 
VI:34 mf ff fm
, Karin. (Barn V:17)
 
Gift med föregående ana.
 
 
--------------------------- Generation VII ---------------------------
 
VII:65 mf ff ff f
Pedersson Kämpe, Peder. Handlare och rådman i Bogesund. Född i början
av 1500-talet i Glömme, Mjäldrunga (P). (Barn VI:33, Far VIII:129)
 
Gift
 
 
-------------------------- Generation VIII  --------------------------
 
VIII:129 mf ff ff ff
Månsson, Peder. Hövitsman i Glomö (nuv. Glomme), Mjäldrunga (P). Född
omkring 1490 i Glömme, Mjäldrunga (P). (Barn VII:65, Far IX:257)
 
Gift
 
 
--------------------------- Generation IX  ---------------------------
 
IX:257 mf ff ff ff f
, Måns. Bonde och ägare till Glömme, Mjäldrunga (P) under senare
hälften av 1400-talet. (Barn VIII:129)
 
Gift
 
/Torbjörn Gustavsson

43
A-M / Carl Johan Gustafsson från Kisa, född 1832
« skrivet: 2001-12-29, 21:52 »
Carl Johan Gustafsson föddes i Västerhult, Fröåsa, Kisa (E) 5/5 1832. Jag har följt honom till Falkemåla, V. Eneby (E). 1853 flyttar han därifrån till vad jag tolkar som Rumskulla (H). Jag har dock inte återfunnit honom i vare sig Rumskulla eller V. Eneby. Känner någon till hans vidare öden?
 
/Torbjörn Gustavsson

44
Salpetersjudare / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-13
« skrivet: 2001-10-13, 13:25 »
Per Brandstedt, artillerist och salpetersjudare, föddes 1 juli 1766 i Kumla, Närke. Han var son till soldaten Anders Warg och hans hustru Maria Nilsdotter. Per levde på Boshamra gård i Hällestad, Östergötland. Han var gift med Brita Hansdotter (1767-1820). De hade åtminstone fem barn: Maria Kristina *1789, Petter Adolf *1792, Anders *1795, Johan *1802 och Eva Lotta *1807. Per var också skräddare. Han var ofta utkommenderad till Carlskrona. Vet någon något mer om honom, hans anor eller ättlingar?
 
/Torbjörn Gustavsson

45
Frödinge / Äldre inlägg (arkiv) till 16.6.2001
« skrivet: 2001-05-07, 20:59 »
Hej, Bosse!
 
Enligt mina anteckningar är föräldrarna Johan Petter Nilsson, född 1824-08-04 i Frödinge, och Karolina Albertina Johansdotter Lindström.
 
Med vänliga hälsningar
 
Torbjörn Gustavsson

46
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 14.4.2002
« skrivet: 2001-04-29, 19:39 »
Utan att jag har sett i böckerna, skulle jag spontant gissa att det betyder samma by, dvs. Ljusfall, Borggård el. annan by.

47
Jag söker uppgifter om vad som hände med Gustaf Adolf Nilsson Strand, född 1861-11-06 i Tjällmo. Han var smeddräng i Lund, Hälla, Kristberg församling. Han flyttade därifrån 1885-11-19 till Linköping enligt Kristbergs flyttbok. Jag har dock inte funnit honom i vare sig Domkyrkoförsamlingens eller S:t Lars inflyttningsbok.

48
Angående de församlingar som levererat sina kyrkböcker till landsarkiven: det går även bra att se på landsarkivets webbsidor vilka församlingar som har levererat sina arkiv. Från http://www.ra.se/la.html kan man klicka sig fram till respektive landsarkiv.
 
Mvh Torbjörn Gustavsson

49
Oanständiga ortnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-26
« skrivet: 2001-02-18, 21:25 »
Å andra sidan lär väl finsktalande reagera över Vittinge mellan Sala och Uppsala.
 
Mvh Torbjörn Gustavsson

50
Enligt min mening är frågan av mer semantisk än praktisk betydelse. Det problem Ted Rosvall vill lösa är i första hand att få en indelning som är statisk med tiden för att undvika förvirring. Hur man skulle uppnå detta syfte med att välja sockenbegreppet förstår jag inte. Hur löser man i så fall problemet med historiska sammanslagningar och klyvningar av socknar/församlingar? Och vad finns det för anledning att tro att en nu vald indelning kommer att vara naturlig om ett antal sekler?
 
Vad semantiken beträffar menar jag att man gagnar saken bäst genom att låta begreppen vara ekvivalenta, men att sammanhanget och historien får avgöra vilket som är lämpligast att använda från fall till fall.
 
Torbjörn Gustavsson

51
Västra Eneby / Äldre inlägg (arkiv) till 26.1.2001
« skrivet: 2000-08-15, 20:05 »
Hej!
Abraham Persson, född 1751-09-09 i Drögsnäs lär ha kända anor. Har någon dem tillgängliga?
 
Undrar försynt
Torbjörn Gustavsson

52
Ovanstående var egentligen inte svar på den ursprungliga frågan, nämligen om sjukdomen så småningom skulle försvinna ur generna. Där är svaret att sjukdomen försvinner statistiskt om genen som alstrar sjukdomen också gör att bärarna av genen får svårare eller inte vill skaffa barn. Så kan t.ex. vara fallet med dominanta gener såsom dvärgväxt. Någon med dvärgväxt kan vilja avstå från att skaffa barn för att inte föra anlaget vidare. Däremot är det mindre sannolikt att bärare av psoriasisanlag skulle resonera så. Om inte anlaget som sådant resulterar i en genetisk svårighet att få barn, kommer därför genen att finnas i lika stor proportion bland befolkningen som tidigare. I den egna släkten spelar slumpen en så stor roll att det inte på förhand går att säga om anlaget sprider sig eller dör ut, helt i enlighet med Madeleine Raftös resonemang ovan.

53
Är det bevisat att Jakob Stenlund är den Jakob som föddes 1757, son till Jakob Litzing? Det finns en alternativ hypotes att Jakob Stenlund är den Jakob som föddes i Brinken, Hällestad 1761-07-07, son till Erik Mårtensson och Karin Andersdotter och gifte sig i Hällestad 1783-10-05. Det finns även uppgifter om att han skulle vara född i Risinge. Har någon rett ut hur det förhåller sig?

54
Horn / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-januari-7
« skrivet: 1999-12-26, 20:43 »
En fråga till om Eneqvist: är Maja Greta, född 1811, identisk med den Magareta Catharina Fredricia Eneqvist som gifte sig med Carl August Aurell (1799-1876)?

55
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 8.1.2001
« skrivet: 1999-11-14, 21:04 »
Patt!
 
Gustaf Danielsson *1830-07-24 was born and lived in Båtsberg (Båseberg), Godegård, where he was a forest keeper. He married 1854-09-01 Anna Lowisa Carlsdotter *1833-12-02. Between 1854 and 1873 there were 10 births in the family. The last girl was stillborn and two boys died very young. The surviving children were Carl Johan *1854, Ida Lowisa *1856, Emelie Gustava *1858, Maria *1860, Jacob Alfred *1865, Per August *1869 and Gustaf Hjalmar *1871.
 
Gustaf's parents were Daniel Nilsson (1799-1894) and Anna Greta Jansdotter (1797-1886). They had six children of which one daughter died very young. The surviving children were Johanna *1824, Gustava *1827, Gustaf *1830, Ulrika *1832 and Carl Jacob *1839. The oldest daughter Johanna was my great great great grandmother.
 
Best regards
Torbjörn Gustavsson

56
Pierre! Förklara en gång till hur du räknat. Du säger att du räknat bort tidigt döda barn. Om du har några sådana bland dina förfäder i rakt nedstigande led vore detta särskilt intressant.

57
Warg / Äldre inlägg (arkiv) till 24 januari, 2009
« skrivet: 1999-10-24, 18:04 »
I Kumla (T) 1766-07-01 föds gossen Per, son till soldaten Anders Warg och hustrun Maria Nilsdotter. Jag är f.ö. intresserad av alla uppgifter någon kan ha om denna familj. Sonen Per är möjligen den som sedermera får namnet Brandstedt och är artillerist och salpetersjudare. Han bor i Ljusfall, Hällestad (E).

58
Gamla handstilar / Förväxling av bokstäver i gammal text
« skrivet: 1999-09-26, 12:00 »
Anledningen till att just detta tecken kraschar Anbytarforum är sannolikt att det har ascii-värde 255. Det är alltså det högsta möjliga ascii-värdet. Detta värde brukar av en del programmerare användas som felkod, vilket troligen  är det som orsakar problemet.

59
Tjärstad / Äldre inlägg (arkiv) till 4.8.2000
« skrivet: 1999-05-08, 14:44 »
Samuel och Kristina fick också sonen Peter född 1805-09-17 i Tjärstad. Per Karlsson och Maja Persdotter (som även är omnämnd som Karlsdotter) fick flera barn, bl. a. dottern Stina * ca 1775 död 1844-12-26 i Solberget, Tjärstad. Hon är min ff mf mm. Per och Maja bodde i Sonebo. Jag har haft svårt att reda ut den familjen, då det samtidigt finns en familj Per Persson med hustru Maria Persdotter som också bor i Sonebo. I kyrkböckerna är det svårt att skilja på dessa familjer. Kanske någon annan har lyckats reda ut förhållandena?
 
/Torbjörn Gustavsson

60
Aurell / Äldre inlägg (arkiv) till 24 november, 2006
« skrivet: 1999-05-01, 19:25 »
Jag önskar hjälp med en av mina anmödrar, Barbro Aurell, död 1786 i V. Eneby (E). Hon var gift med Gustaf Alstrin. Enligt en sagesman hette hon Barbro Kristina och var dotter till Johan Brynte Aurell (1691-1750) och Elisabeth Catharina Zerlachia (1704-1742). Andra gör gällande att hon hette Barbro Margareta och var dotter till Johan Bryntes bror  Johan Christopher Aurell  (1697-1767) och Catharina Sylvenia (1700-1740). Hon skulle då vara född 1726-07-10 i Kårtorp, Ludgo (D). Är någon av dessa uppgifter korrekt? Rör det sig om en sammanblandning av två personer?

Sidor: [1]