ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Annica Ranestedt

Sidor: [1]
1
Hjerpe / Hjärpe / Järpe / Hjerpe / Hjärpe / Järpe
« skrivet: 2012-02-18, 17:31 »
Stort tack Lennart för informationen. Vet du på rak arm om det finns någon koppling mellan mina Hjerpar och de som nämns i tidigare inlägg? Jag gräver vidare ...

2
Hjerpe / Hjärpe / Järpe / Hjerpe / Hjärpe / Järpe
« skrivet: 2012-02-16, 16:38 »
Jag söker födelseort för Kathrina alt. Catrina Andersdotter Hjerpe, född den 11 februari 1784 någonstans i Värmland. Hon var i första äktenskapet gift med soldaten Anders Eliasson Staman och bosatt i Stafvik, Östra Ämtervik församling. Födelseorten anges i hfl 1815-20 för Östra Ämtervik, men är för mig oläslig (Östra Ämterviks kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/VA/13685/A I/5 (1815-1820), bildid: C0039785_00144). Har någon mer info om hennes släkt/föräldrar/syskon?
 
Tack på förhand!

3
Gruvarbetare / Gruvarbetare
« skrivet: 2011-02-04, 16:42 »
Hej!
 
Jag studerar textdesign/informationsdesign på Mälardalens högskola och letar just nu fakta till en fiktiv artikel, som ska vara av sådan kvalitet att den ska kunna publiceras i någon historisk tidskrift. Jag ska skriva om gruvarbetarnas (och deras familjers) levnadssituation i Falun - närmare bestämt Övre Elsborg och Prästtäkten. Jag har studerat avsevärda mängder litteratur, och i dagarna besökt gruvan i Falun och grävt i arkiven på Arkivcentrum i Dalarna. Några tankar dyker upp som jag gärna skulle vilja ha era synpunkter på.
 
När jag studerar dödsorsakerna i kyrkböckerna kan jag konstatera att flertalet avlider i lungsot. Samtidigt ska man komma ihåg att Falun vid den här tiden var en död plats. Luft, vatten och jord var förorenat och dött av den giftiga svaveldioxiden som kom från kallrostningen i gruvan. Stora delar av Falun var insvept i den här giftiga röken, vilket beskrivs i flertalet reseskildringar från 1700- och 1800-talet. Beskrivningen av symptomen vid kontinuerlig inandning av svaveldioxid liknar symptomen vid lungsot på ett flertal punkter.  
 
Kunde man vid den här tiden egentligen skilja på lungsot och hosta orsakad av den giftiga röken? Var det kanske enklast att helt enkelt skriva lungsot som dödsorsak i stället för att belasta gruvans verksamhet med flertalet dödsfall orsakade av röken från gruvan?
 
Naturligtvis går det inte att bevisa något åt ena eller andra hållet, men jag är ändå nyfiken på vad får ni för tankar om detta?
 
/Annica

4
Resandesläktnamn A-Ö / Ekholm (Fahlqvist)
« skrivet: 2011-01-23, 16:48 »
Jag är ättling till ovan nämnde Karl Ulrik Karlsson Fahlkvist och har grävt mig bakåt i hfl mm. Har en del tankar kring resande och deras ursprung i största allmänhet (därom tvista ju de lärde) och om mina resande i synnerhet. Var de resande av födsel och ohejdad vana eller sociala skäl? Om man nu kan uttrycka sig så utan att någon tar illa upp. Det jag har hittat - om det stämmer - får mig att spekulera om anledningen till - och när - min Fahlkvist-gren blev resande.  
 
Karl Ulrik Karlsson Fahlkvists farfarsfar visar sig vara en Hans Göransson Lax (Lax = gammalt soldatnamn???), gruvdräng (=gruvarbetare) i Falun runt sekelskiftet 17-1800. Sonen till Hans, Anders Hansson Lax (dopnamn Andreas), född 1793-03-08, var även han gruvdräng i Falun. 1822 gifter sig Anders Hansson Lax med Christina Stina Lundström (f. 1796-06-09 i Falun), även hon av gruvarbetarsläkt (Pihlberg). Kanske har hon varit gift tidigare med tanke på efternamnet Lundström. Anders och Stina bor i Övre Elsborg, kvarter 70 - gård 1, i Falun (Falu Kristine kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/ULA/11441/A I/14 (1817-1827), bildid: C0012337_00268). Ett område nära Falu koppargruva där majoriteten av de boende var just gruvarbetare.  
 
1828-09-24 föds så Karl Gustav Fahlqvist Lax (men när/hur kommer egentligen namnet Fahlqvist in i bilden?). 1840-12-28 dör Anders Hansson Lax i lungsot, en vanlig dödsorsak bland gruvarbetarna i Falun. Röken från kallrostarna vid gruvan låg tung över området Elsborg och ingen växtlighet trivdes. Sjön Tisken i närheten var i stort sett död pga alla föroreningar. Inget trevligt ställe att bo på ... När Anders dör är Karl Gustav tolv år gammal. Tre år senare - 1843 - blir den 15-årige Karl Gustaf smedslärling i Eskilstuna. Han har alltså tagit sig från Falun till Eskilstuna. Avskräckte gruvan? Var det mamma Stina som inte ville att sonen skulle drabbas av samma öde som pappa Anders? Var det en mun för mycket att mätta? Ansågs man stor nog att klara sig själv när man var 15 år på den tiden? Vi kommer aldrig att få veta skälen till att han lämnade Falun och ett svårt liv för ett annat inte heller speciellt lätt liv.  
 
Hur som helst åker Karl Gustav dit för stöld 1859 och samma år får han sonen Karl Ulrik Karlsson Fahlkvist (som tappat tillnamnet Lax) med Fredrika Ulrika Johansdotter (Wigardt?).  
 
Är det alltså när Karl Gustav lämnar Falun som resandelivet börjar? Det är de enda slutsatserna jag kan dra av det jag har hittat i kyrkböckerna och av det andra skrivit om de olika Fahlkvistarna. Sammantaget pekar allt på det. Sonen Karl Ulrik står visserligen senare nedtecknad som torpare (folkräkning 1890, Lunde, Timrå församling), men vad gjorde han innan dess? Detta kräver mer grävande.
 
Vad får ni för tankar kring mina teorier, för det är ju bara det detta är? Teorier.

5
Wilhelmina Mina Magnusson/Karlsson var min mormors mor. Hon föddes i Floda 1886-04-11 och gifte sig med Karl Fredrik Johansson den 1919-06-18. Då hade hon redan två oäkta döttrar: Jenny Charlotta (född 1907)och Sara Otavia (född 1915). Med Karl Fredrik fick hon Emma Karolina den 10 september 1922 (källa: Svar, SCB födelsebok för Äppelbo). Måhända fick Wilhelmina fler oäkta och äkta barn som jag inte hittat ännu. Måhända är Karl Fredrik även far till de första barnen?
 
Wilhelmina verkar ha haft en förkärlek för att byta efternamn, men det kan ha sin förklaring eftersom hon själv står som kringvandrande vid min mormors födelse i Äppelbo. Då uppgav hon falsk härkomst enligt födelseboken och kallade sig Magnusson. När hon gifter sig med Karl Fredrik kallar hon sig Karlsson. Båda namnen kan knytas till hennes pappa:
 
Wilhelmina är oäkta barn till Lars Magnus Karlsson (kringstrykande g:fr från Östmarks socken i Övre Fryksdalen, Värmland) och Anna Lovisa Johansson (från Nås). Har inte hunnit leta efter deras födelsedatum; detta är ej angivet i födelseboken för Wilhelmina.
 
Hoppas detta är till någon hjälp!
 
/Annica

6
Wiberg / Viberg / Äldre inlägg (arkiv) till 03 januari, 2012
« skrivet: 2009-08-12, 21:24 »
Vilket fantastiskt forum det här är! Tittar på äldre inlägg och hittar en koppling till Norge: Johan Rask, kringvandrande från Kristiania som med Ingeborg Jonsdotter fick Märta Johanna Johansson. Som i sin tur var mamma till min morfars mor Agneta Kristina Fredrika Viberg.
 
Med andra ord: Anne Elise Ferner, du och jag verkar vara släkt - om än mycket avlägset!

7
Wiberg / Viberg / Äldre inlägg (arkiv) till 03 januari, 2012
« skrivet: 2009-08-12, 20:55 »
Tack snälla alla för allt jobb ni har lagt ner!
 
Men jag blir lite konfunderad över Ulrik August Isidor Viberg: Jag har hittat honom i födelse- och dopboken för Myssjö annex församling (Härnösands stift, Jämtlands län), SVAR SCB bildid. A0030756_00266. Skumt om han även finns med i Boteå, men jag har även tidigare hört Boteå nämnas i något sammanhang. Är det rimligt att han står med i två födelseböcker, till exempel där mamman råkade befinna sig när han föddes (Boteå) och där mamman bodde (Lockåsen, Myssjö)?
 
Någon som på rak arm har koll på om mina Vibergare har någon anknytning till resandesläkten Viberg som avhandlas i tidigare inlägg ovan? Fast då torde det väl i och för sig vara Agneta Kristina Fredrika Vibergs styvfar, Bror Alfred Viberg - som jag ju inte har några blodsband med. Rörigt värre.
 
Återigen: Tack för all hjälp!
 
//Annica
 
(Meddelandet ändrat av Jolmesta 2009-08-12 22:17)

8
Wiberg / Viberg / Äldre inlägg (arkiv) till 03 januari, 2012
« skrivet: 2009-08-11, 09:05 »
Min morfar Ulrik August Isidor Viberg föddes 1907-10-12 i Myssjö som oäkta son till Kristina Agneta Fredrika Viberg (som jag tolkar födelseboken arbetarkvinna i Lockåsen), född 1886-02-13 (eller 18). Fadern uppges i födelseboken vara en Karl August Wallentin Karlqvist från Timrå, född 1879-02-01. Ulrik August Isidor och hans mamma flyttade så småningom till Äppelbo i Dalarna, där han arbetade som plåtslagare. Jag har hört ryktas att morfars pappa (alltså Karl August Wallentin) eller den morfars mor sedermera kom att leva med var silversmed, eller i alla fall duktig på att göra silversmycken.
 
Kan det finnas någon koppling till personerna i inläggen ovan, eller är det bara en ren tillfällighet att efternamnet Viberg, Myssjö och Lockåsen förekommer på båda ställena? Jag kan inte hitta födelseorten för vare sig Kristina Agneta Fredrika Viberg eller Karl August Wallentin Karlqvist. Någon som vet hur jag lämpligast går vidare för att ta reda på om morfars mor och far var resande?
 
//Annica

Sidor: [1]