ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Jan-Inge Friberg

Sidor: [1]
1
Som ny på anbytarforum har jag läst en del under rubriken ORDET ÄR FRITT,det sägs mycket där som verkar vara bra precis som i övriga forumet,men det som jag häpnar över är att vissa försöker att tala om vilka frågor som får ställas och inte ställas.Det handlar om frågor som anses vara allt för lätta,att man skall bedriva sin forskning själv och att bara använda forumet när man kört fast.Det debateras också om hur mycket hjälp man skall ge,ställer man en fråga så vill man ju naturligtvis ha hjälp med svaret och troligtvis så är det väl ingen som får en fullständig släktutredning pressenterad här på forumet,och skulle det så vara kan man ju istället se det som en möjlighet att kanske kunna gå på djupet med vissa frågor eller kunna komma vidare på andra grenar.Att släktforska via internet är ju utomordentligt bra eftersom att det ger många fler changsen att hitta sina rötter och att det inte längre är lika tidskrävande som när jag började för 25 årsedan,utveklingen går frammåt ävenpå detta plan, tack och lov.Tyvärr så är vissa diskussioner här på forumet av den karaktär att många nybörjare och andra inta vill eller törs ställa sina enkla frågor här,är det det som är meningen med ett anbytarforum att det bara är dom som skall ha kört fast som skall tordas fråga,då är det ju inte det forum som rubriken talar för.Och vem avgör frågans svårhetsgrad?Karin

2
Tycker det skulle vara trevligt om vi delar med oss av berättelser, som vi hört av de äldre när vi var små.
 
Sanningshalten bör vara hög, inga skrönor eller roliga historier, det finns utrymme på annan plats för dylikt.
 
Mvh
 
Jan-Inge

3
Vid besök hos en syssling till min far (80-årg kvinna) så fick jag en fråga:
en väninna till min mor blev mördad på midsommarafton 1917  Väninnan skulle komma till en midsommarfest men kom inte. När de åtevände från festen var väninnan kvävd och där var en  man
tror du att det går att ta reda på om mannen blev dömd för mordet
Jag har fått hjälp och vet nu att enligt handlingar så gifte sig sig paret dagen före midsommarafton.
Ungefär 4 månader senare dog kvinnan genom kvävning och mannen tog därefter gift och dog. 1917-10-20.
Den 80-åriga kvinnan har svårt att tro att det ligger till så här, men hon har ju hittat en artikel i Sydhallan, som refererar till en Helsingborgstidning. Någon som vet något mer om detta? Den mördade kvinnans broder levde till 1970-talet, men har aldrig velat tala om detta.

4
Skrivare / Taljeskrivare
« skrivet: 2004-08-02, 21:30 »
Min farmor, född 1912, berättade emellanåt för mig om sin far, Hugo Ferdinand Bjurgren, vars yrke var taljeskrivare. Han arbetade tydligen i hamnen - men vad gjorde han? Vad var egentligen en taljeskrivare?

5
Förnamn - H / Hjakin
« skrivet: 2009-06-23, 08:19 »
Jag hjälper en kamrat med släktforskning och har då funnit en Hjakin Persson, född 1878 i Hällestad, Skåne. Jag har endast funnit tre personer med namnet Hjakin och det är den ovan nämnde samt två av hans söner.
 
Vet någon var namnet kommer ifrån? Har Ni träffat på någon annan med namnet Hjakin? Är det ett skånskt namn eller från Danmark? Alla upplysningar mottages tacksamt.
 
Hälsningar
Jan-Inge

6
En vädjan till er som forskar i Småland och har Genline. Om ni är inne och söker i en socken, skulle ni då samtidigt vilja kontrollera om min anfader Måns Eriksson kan finnas med och i så fall meddela mig. Småland har mååååånga socknar, och jag vet inte vilken, som kan vara den rätta.    
 
Måns Eriksson var bosatt i Bredared, Sandhult och Torpa socknar i Älvsborgs län. Han uppges vara född 1772-02-28 i Småland (Torpa A I 1:7 sid 137). Andra källor anger födelseåret till 1773. Enligt vigselboken (Bredared C 2 sid 40) är föräldrarna Erik Andersson och Elin Pehrsdotter, enligt dödboken (Bredared C 3) är föräldrarna Erik Svensson och Elin Bengtsdotter. Måns avlider 1838-09-20 i Bredared (P).
 
Ett stort tack på förhand till alla som hjälper mig.
 
Jan-Inge Friberg

7
Min farfars far, född 1875, skilde sig från farfars mor 1923. I kyrkböckerna står han som utflyttad till en församling i Göteborg. Han kan dock inte återfinnas som inflyttad i denna församling och ingen verkar veta vart han tog vägen- min farfar trodde att han försvann på sjön. Finns det någon som har en id? om hur man går vidare för att hitta honom? Det känns lite löjligt att gå bet på en person så nära i släkten!!
Hälsningar
Linda

8
06 Var ligger platsen? / Trollemünde
« skrivet: 2004-02-20, 21:25 »
Jag söker efter en plats som heter Trollemünde Ligger den i Tyskland? Jag har letat och sökt, men inte lyckats finna den någonstans.

9
Min anfader Måns Eriksson är född i Småland kanske 1772-02-28.
 
Måns flyttade till Älvsborgs län, Borås och Bredared. Eventuellt flyttade han med sina föräldrar. Måns gifte sig 1797 i Bredared. Enligt vigselboken heter föräldrarna Erik Andersson och Elin Persdotter och enligt dödboken heter föräldrarna Erik Svensson och Elin Bengtsdotter.
 
De enda noteringar om födelseort som jag funnit är Småland, och det finns många socknar i Småland.
 
Om någon känner igen namnen så snälla ni, hör av er.
 
Hälsningar
Jan-Inge

10
Vilken Witzbohl, skogvaktare, är troligtvis invandrad till Sverige under Karl XII tid. Är det någon som vet något om hans härstamning?
Vilken gifte sig 1725 i Forshälla med Margareta Kristoffersdotter, född ca 1697, död 1757 i Högås (O). Vem vet något om varifrån Margareta kom?
Mvh
Jan-Inge

11
I seek information regarding my grandfather Johan (John) Axel Andersson, born 1863, and/or the families of his sisters Sophia Dahlberg, born 1868, and Olivia (birth date and last name not known) and his brother, Fredrick Andersson (birth date not known).  
 
Johan and Anna Johanna Johnsdotter (Hannah Olson)lived near Göteborg - possibly members of Gustavi Parish. They changed their last name to Sjoberg - the name of the Estate where he worked - shortly before immigrating to the U.S. in 1891 and 1892.
 
Sophia Dahlberg lived in Partelle Stan/Stora. Her husband worked for the Partelle Harrgard Estate for 14 yrs. Sophia had two children: Kalle (Carl) born 1901 and Svea, born 1908.  
 
Olivia lived in Alingsäs. A daugh;ter lived in Norway.
 
A son of Fredrick immigrated to the U.S. When he immigrated and where he settled are not known.
 
Thank you very much for your kind consideration regarding this. Any information regarding any of these individuals will be very much appreciated; and a huge assist to the fourteen year study that I have been doing of my family history.

Sidor: [1]