ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Englund  (läst 3148 gånger)

2009-10-07, 20:59
läst 3148 gånger

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-04-09, 16:22
    • Visa profil
    • www.pemer.net
SVAR har påbörjat att släppa scannade kyrkoböcker även efter 1895, men Uppsala län släpar efter. Så det går inte att se Häggeby inflyttningsbok kring de här åren den vägen heller. Uppsala Landsarkiv eller Arninge är väl vad som gäller då...
 
För bl a Stockholms och Värmlands län där jag har mycket släkt att gräva i ligger ofta mycket utlagt, då brukar det gå bättre att kunna se kyrkoböcker en bra bit fram på 1900-talet, och sedan har ju SVAR lagt ut SCB-utdragen för födde, vigde och döde ända fram till 1938, sekretessgränsen på 70 år. Nästa år släpper de väl 1939 års utdrag, utgår jag ifrån. Enorm guldgruva för oss som håller på med mastodontutredningar att kartlägga alla ättlingar fram till nutid till en viss stamfar... plötsligt kommer man åt i princip allt med sin dator och Internet... det är väl just nu en liten lucka mellan 1938 och 1947, när Sveriges Dödbok börjar, som är det enda större glappet. Är man ute efter att hitta någons dödsdatum kan man komma förbi det problemet om de har begravts på en gravplats vars register kom med på Begravda i Sverige-skivan...  
 
Flyttnings- och vigselböcker har de bestämt att det inte behövs någon sekretess på, så de är då släppta - i den mån de är scannade - ända fram till 1991. För födelseböcker, dödböcker och församlingsböcker (efterträdarna till husförhörslängderna) hade de ett tag dels en PUL-gräns på 100 år, för att man skulle få se böckerna som kund via nätet, dels sekretessgränsen på 70 år för att man skulle få böckerna i kunddatorerna på det arkivförande arkivet, t ex Stockholms läns böcker i datorerna på Stockholms stadsarkiv.
 
Härom dagen såg jag dock att jag som inloggad på SVAR på nätet kunde se en församlingsbok som sträckte sig fram till 1922, så de verkar ha lagt ner den där PUL-gränsen. Verkar klokt. Via upplysning.se kan man ju få fram allt man vill om nu levande, och se vilka som bor var, och med vilka, och med vilka som bär samma efternamn och så...
 
Det enda jag saknar där är att det även kunde komma med uppgiften om civilstånd och senaste ändring precis som i huvudbilden hos Folkbokföringen. Och att man mot en prenumerationsavgift på några hundralappar kunde köpa sig förbi skyddsregeln mot att få se barn under 16 år. Som det skulle underlätta att få mitt arbete slutligt komplett...
 
Skatteverket har ju lagt ner kontor på löpande band och har inte ens några telefonnummer direkt till de kontor som finns kvar, för något sådant som att ringa och boka plats vid Allmänhetens terminal, så jag fattar knappt om det finns kvar längre. Gör det det skulle jag verkligen vilja boka in ett antal heldagar för att scanna av alla horder av grenar med nu levande... nu när jag äntligen har laptop och kan ha allt med mig... (utredningen har redan sedan många år varit på hundratals sidor, så jag har inte gett mig på att skriva ut den i sin helhet...)
 
Man kan betala för att köpa civilståndsuppgift Civilstånd - partner hos upplysning.se också, men den tjänsten köper de från samma leverantör som de egentliga kreditupplysningstjänsterna, och den ger därmed samma resultat som alla sådana tjänster - att den omfrågade får ett standardiserat brev hem om att *den frågandes namn och personnummer* har begärt kreditupplysning på dem. Ganska vilseledande för en form av uppgift som faktiskt inte alls omfattas av samma regler som just kreditupplysningsrelaterade uppgifter. Någons civilstånd och partner är en helt offentlig uppgift och lämnas ut av Folkbokföringen utan något som helst ifrågasättande av legitimt behov eller rätt för den omfrågade att få veta att man har blivit omfrågad. Så köp inte den tjänsten på upplysning.se, svälj förtreten och ta kanske upp till 45 minuters telefonkö för att ringa Folkbokföringen och fråga...

2009-10-12, 21:16
Svar #1

Utloggad Therese Englund

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: 2012-06-24, 20:18
    • Visa profil
Tack för tipsen Anders!
 
Har mailat landsarkivet i Uppsala och inväntar nu svar från dem.
 
Mvh Therese

2009-10-21, 20:15
Svar #2

Utloggad Therese Englund

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: 2012-06-24, 20:18
    • Visa profil
Hej!
Det svar jag fick från Uppsala landsarkiv var att Edla Matilda flyttade tillbaka från Vadstena till Englunds i Häggeby 1 dec 1898. (Hon flyttade därifrån till Österåker 20 april 1900 och flyttade tillbaka 1904. Lysning verkar ha gjorts 1903 bok nr 1).Så antingen har hon aldrig flyttat till Appuna 1896 eller så har hon flyttat tillbaka till Vadstena igen. När hon flyttar tillbaka till Häggeby bör hon vara gravid i ca 4 månaden och en spekulation är att hon har bra kontakt med sina fosterföräldrar och att de är ett stöd i graviditeten som inte verkar vara önskad/planerad eftersom sonen lämnas på Allmänna barnbördshuset.
 
Jag ska inom kort skicka en förfrågan till Vadstena landsarkiv för att kartlägga Edlas år där och se om jag får någon ledtråd till vem som är far till sonen Karl Gustaf.
 
Både Edla Matilda och sonen Karl Gustaf finns med i Häggeby församlingsbok hos Englunds. Jag blir förvirrad för vad som gäller för Karl Gustafs födelseort eftersom där verkar finnas många alternativ.
 
För det första finns han med i Häggebys födelse och dopbok.  
 
För det andra står det i dopboken att han är döpt av pastor C Lindholm vi allmänna barnhuset den 13 maj 1899. Men i barnhemsrullan står det dels att han inte intogs på barnhemmet förrän den 3 juni 1899, dvs efter dopet, och dels står det att han är döpt i Häggeby församling.
 
För det tredje finns han alltså med i församlingsboken för Häggeby. I en kolumn står det att han är född i Ulrika Eleonora församling. I en annan kolumn står det att Edla har oäkta sonen i Kungsholms församling (vilket väl då menas barnhuset, eller?).
 
För det fjärde står det i församlingsboken i Häggeby att Karl Gustaf flyttade till Adolf Fredrik från Häggeby 12.6.1899.
 
Det verkar alltså finnas många församlingar som på förslag var Karl Gustaf föddes/döptes/befann sig den första tiden i livet. Kan någon förklara hur det hänger ihop så är jag väldigt tacksam.
 
Den 30 dec 1899 flyttar Karl Gustaf till fosterföräldrarna Kumlin i Kumla.
 
Mvh
Therese

2009-10-22, 10:29
Svar #3

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Kungsholms församling (Ulrika Eleonora) innefattar också Allmänna Barnbördshuset där många oä barn föddes. De har egna födelseböcker.

2009-10-22, 13:04
Svar #4

Utloggad Helene Jorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6190
  • Senast inloggad: 2020-01-15, 20:53
    • Visa profil
Therese!
 
Man måste göra skillnad på Allmänna Barnbördshuset (ett förlossningsjukhus) som vid denna tid låg i Kungsholms fs samt Allmänna Barnhuset som vid denna tid låg i Adolf Fredriks fs.  
 
Karl Gustaf föddes nog på barnbördshuset och döptes även där med stor sannolikhet. Förmodligen av Pastor Lindholm. Vid denna tid skickades dock alltid en attest till moderns hemförsamling, i detta fall Häggeby, och barnets födsel med dop fördes även in i deras födelsebok. Dock ska det finnas en notering om var han egentligen föddes och döptes.  
 
I detta fall har nog en viss oreda/missförstånd uppstått då Karl Gustaf föddes på Allmänna Barnbördshuset i Kungsholms fs med attest till moderns hemförsamling Häggeby och därefter har han skrivits in vid Allmänna barnhuset i Adolf Fredriks fs. Missförstånd pga att man sälerligen tolkat hans födelseförsamling till Häggeby vid inskrivningen vid barnhuset.  
 
När Karl Gustaf flyttar från Häggeby till Adolf Fredrik är det alltså för inskrivning i barnhuset.  
 
Helene

2009-10-22, 21:41
Svar #5

Utloggad Therese Englund

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: 2012-06-24, 20:18
    • Visa profil
Hej Chris och Helene!
Ett stort tack för att ni klargjort för mig hur det hänger ihop. Jag har aldrig tänkt på att det varit två olika ställen, barnhuset och barnbördshuset, det förklarar en del.  
 
Har jag förstått det rätt, är Kungsholms förs och Ulrika Eleonora förs. samma sak?
 
Mvh
Therese

2009-10-22, 22:23
Svar #6

Utloggad Helene Jorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6190
  • Senast inloggad: 2020-01-15, 20:53
    • Visa profil
Ja, Kungsholms församling och Ulrica Eleonora är detsamma. Församlingen heter Kungsholms fs och idag säger vi Kungsholms kyrka om församlingskyrkan med det officiella namnet på själva kyrkan (sen den byggdes) är egentligen Ulrica Eleonora kyrka.

2009-11-07, 12:13
Svar #7

Utloggad Therese Englund

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: 2012-06-24, 20:18
    • Visa profil
Hej!
Nu har jag fått svar från Vadstena landsarkiv. Om jag förstått det hela rätt så har Edla Matilda enligt Vadstenas husförhörslängd, vol AI:43 (1886-1896) (GID 401.69.22500) flyttat från G 34 (vad står G:et för? är det gård 34?) till Appuna Dock återfinns hon inte i deras inflyttningslängder. Däremot återfinns hon längre ner på samma sida, ovanstående källa, och verkar ha flyttat tillbaka till G 34 redan samma år. Enligt in- och utflyttningslängder verkar hon ha flyttat från G 34 1896-10-26 och tillbaka 1896-12-31.  
 
1898-11-21 har hon flyttat från Vadstena till Häggeby (stämmer ganska bra med tidigare information från Uppsala landsarkiv att hon flyttade in till Häggeby från Vadstena 1898-12-01). Fortfarande ingen ledtråd på vem sóm är far till barnet som hon födde året efter.  
 
Skriver nog ett inlägg under Vadstena för att se om det blir något napp där och information om stället hon bodde på.
 
Mvh
Therese

2010-05-27, 19:39
Svar #8

Utloggad Kristine Eldestam

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 3
  • Senast inloggad: 2010-10-04, 15:08
    • Visa profil
Tack Therese.
 
Jag och min far har tagit upp ett gemensamt projekt att släktforska. Han har intervjuat släktingar, vi gått igenom gamla bouppteckningar som vi har tillgång till och nu blev det en flygande start för oss på Englund-sidan då vi enligt uppgift är släkt med Johan Fredrik och Eva Kristina Englund.
 
Vi har enligt hörsägen fått veta att Johan Axel Gerhard, 1861-1947 (ogift 1880, begravd i Häggeby) är morfarsfar, men ingen säker uppgift. En faster Julia är omnämnd och även Johan Fredrik och Eva Kristina så det är rätt familj.
 
Jag har beställt bouppteckning efter honom, men är för nyfiken för att inte ställa frågan här, har någon uppgifter om Johan Axel Gerhard är far till bl.a. Axel Filippus Englund? Makans namn?

2010-05-27, 21:54
Svar #9

Utloggad Britt-Marie Nordin

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3281
  • Senast inloggad: 2024-03-19, 14:22
    • Visa profil
Hej Kristine!
Här en bild från Sv Befolkning 1900....
Englund, Johan Axel Gerhard   1861   Far
Eriksson, Frida Adolfina   1868   Mor
(Barn), Elisabet Alfrida   1891   Barn
(Barn), Sigrid Kristina   1894   Barn
(Barn), Johan Emanuel   1897   Barn
(Barn), Axel Filippus   1899   Barn
----------
Högfelt, Johan Henrik   1880   Ensam
 
Post 4000215
 
Englund, Johan Axel Gerhard
Torpare
 
f. 1861 i Torshälla (Södermanlands län, Södermanland)
 
Gift man, far i familjen
 
Viksjö
Häggeby (Uppsala län, Uppland)
 
Födelseort i källan: Torshälla Södermanlands län
 
Post 4000217
 
Axel Filippus
 
f. 1899 i Häggeby (Uppsala län, Uppland)
 
s.
Pojke, barn i familjen
 
Viksjö
Häggeby (Uppsala län, Uppland)
 
Födelseort i källan: Häggeby Uppsala län
 
Enligt ovanstående så verkar JAG vara far till Axel Filippus men måste kontrolleras med källan.
Hälsningar
Britt-Marie

2010-05-28, 07:01
Svar #10

Utloggad Kristine Eldestam

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 3
  • Senast inloggad: 2010-10-04, 15:08
    • Visa profil
De övriga barnens namn stämmer med uppgifter från släktingar
så källorna kommer (med största säkerhet) bekräfta att Axel var far till Filip.
Tack!

2010-05-28, 12:07
Svar #11

Utloggad Britt-Marie Nordin

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3281
  • Senast inloggad: 2024-03-19, 14:22
    • Visa profil
Hej igen Kristine!
Enl Svars SCB-register föds det en Axel Filip 18990501 i Häggeby med far Johan Axel Gerhard Englund f 18610924 och mor 18680521.
SVAR id A0030487_00012.
Hälsningar
Britt-Marie

2010-05-31, 17:54
Svar #12

Utloggad Therese Englund

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: 2012-06-24, 20:18
    • Visa profil
Hej Kristine
Av en slump gick jag in på Rötter idag. Det var länge sedan jag var här sist. Vad roligt att min forskning har varit till hjälp för dig. Tyvärr har jag inte hittat svaret på frågan om Edla Matildas barndom, t.ex. var hon höll hus innan hon flyttade till makarna Englund, om det finns någon biologisk koppling eller varför Edla Matilda annars flyttade just till makarna Englund.
 
Jag blir nyfiken på din forskning, kanske kan du hitta svaret på mina frågor. Jag har bouppteckningen efter Johan Fredrik (det var den som gjorde att jag upptäckte att Edla Matilda ej var ett biologiskt barn). Om du vill ha den kan jag ju skicka den till dig.  
 
Mvh
Therese

2010-06-01, 08:52
Svar #13

Utloggad Therese Englund

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: 2012-06-24, 20:18
    • Visa profil
När jag gick igenom mina anteckningar hittade jag att det står att Fjerdingsman Johan Fredrik satt med i kyrkråd och skolråd. (Hfl 1886-1890 GID 2447.5.45700). Det kanske kan vara värdefull info för dig Kristine. Vet inte om jag skrivit det tidigare, men Johan Fredrik ska ha fått Fjärdingsmansmedalj 1901 enligt de uppgifter jag fått från en äldre släkting (visserligen samma källa till att JF och EK var (bioligiska) föräldrar till Edla Matilda.)
 
Hur som helst, när jag kollade extra i den husförhörslängden, under nattvardsungdom (sidan innan jag hittade JF i skolrådet) så hittade jag Edla Matilda. Det som är intressant är att hon här heter Englund i efternamn (i Hedvig Eleonoras församlingsbok står hon som Karlsson). Detta bör ju alltså betyda att våra tidigare gissningar att Edla Matilda bodde hos Englunds redan innan 1892.
 
Mvh
Therese

2010-06-03, 10:36
Svar #14

Utloggad Kristine Eldestam

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 3
  • Senast inloggad: 2010-10-04, 15:08
    • Visa profil
Det skulle vara vänligt av dig om jag kan få en kopia av Johan Fredriks bouppteckning och tack för den övriga informationen.
Jag sänder över kontaktuppgifter till dig.
 
Jag har skrivit samman lite kring Edla Matilda (och om du har en egen sammanställning av allt får du gärna skicka över den också)
för att genom min far skickat den vidare till äldre släktingar. Det är ett långskott eftersom hon flyttade så tidigt, men jag tänkte
att det är ändå värt ett försök.

2010-06-03, 22:00
Svar #15

Utloggad Therese Englund

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: 2012-06-24, 20:18
    • Visa profil
Hej Kristine!
Jag ska skicka över bouppteckningen till dig. Tror jag har den som pdf-fil på datorn så det blir via mailen. Ska försöka göra det nu i helgen.
 
Vad nyfiken jag blir när du skriver att du har en sammanställning kring Edla Matilda, kan där vara något som jag inte har kanske? Jag skickar över min sammanställning om Edla Matilda också. Vad kul om några äldre släktingar till dig känner till något om henne. Det verkar ju som om hon kan ha bott hos dem ett antal år även om hon bara var fosterbarn. Visst är det ett långskott, men sådana har fungerat innan (t.ex. angående EMs flytt till Amerika.
 
Mvh
Therese

2011-04-19, 23:54
Svar #16

Utloggad Veronica Tiliander

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 70
  • Senast inloggad: 2018-05-25, 21:07
    • Visa profil
Hej!
 
Englunds i Tångeråsa socken, Närke, är någon bekant med familjen? Jag hittade inte kyrkobladet för födda 1897 och har fastnat på att inte hitta föräldrarna till min farmors mor Olga Elisabet Englund (f. 1897 19/9). Hennes föräldrar heter Charlotta Ulrika Haglund och Lars Rudolf Englund. Olga är född i Tångeråsa socken, men jag vet inte om föräldrarna är därifrån. I all hast slängde jag in en efterlysning under Tångeråsa socken. Men den kanske ska ligga här istället.
 
Olga Elisabet Englund gifte sig sedan i Torshälla landsförsamling i Södermanlands län med Karl Ragnar Luthman (f. 1896 3/4 Torshälla, Södermanlands län).  
 
Det vore så roligt om jag kunde finna dem. Jag har tillgång till de svenska kyrkböckerna på nätet, men behöver födelsedatum och födelseplatser på föräldrarna, om det är möjligt att finna.
 
Stort varmt tack på förhand,
Veronica

2012-06-23, 09:20
Svar #17

Utloggad Therese Englund

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: 2012-06-24, 20:18
    • Visa profil
Hej!
En chansning, är det någon som vet om det finns något släktskap mellan den Englundfamiljen som Ann-Lee Wilsson nämner i första inlägget under Englund (egentligen den Ernst som hon nämner) och den Englundsläkt jag forskar kring (t.ex Edla Matilda Englund eller hennes fosterföräldrar Johan Fredrik med familj)?
 
Mvh
Therese

2014-02-20, 11:57
Svar #18

Utloggad Ebba Granqvist

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 4
  • Senast inloggad: 2014-02-22, 20:09
    • Visa profil
Hej!Jag har läst sidan om Boende i Söderå 1890 och finner där uppgifter om Hem.äg.Mårten Söderholm f,1821 och hans familj.Hans hustru Kajsa Stina Kristoffersdotters far är min farfarsfarfar.Min fråga idag är om någon har uppgifter om Mårtens far och syskon ? /Tack på förhand /EbbaG

2014-02-20, 18:41
Svar #19

Utloggad Arne Granquist

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1427
  • Senast inloggad: 2023-04-17, 19:54
    • Visa profil
Hej
 
Själevad C:4 (1807-1844) Bild 95 / sid 91 (AID: v122254.b95.s91, NAD: SE/HLA/1010173)
 
1821  September 1
Nämndemannen Christoffer Jonsson och hh Sara Pehrsdotter i Söderå son Mårten
 
 
Själevad AI:2b (1815-1825) Bild 39 / sid 31 (AID: v122219.b39.s31, NAD: SE/HLA/1010173)
 
Söderå
Nämndeman Christoffer Jonsson  28 aug 1772
Sara Pehrsdotter  17 sep 1779
Cathrina 3 maj 1805
Pehr 18 dec 1804
Jonas 11 apr 1807
Christoffer 3 feb 1810
Johan 23 feb 1812
Eric 1814
Nils 1816
Olof 1818
Mårten 1821
 
 
Arne  (son till Ebba Granqvist född i Mo (O))

2014-02-21, 11:01
Svar #20

Utloggad Ebba Granqvist

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 4
  • Senast inloggad: 2014-02-22, 20:09
    • Visa profil
Hej!Jag verkar ha nybörjartur.Fortsätter här med en Näsströmsläktfråga.Min farfar Jakob Näsström f,1884,Anundsjö hustru nr 2 hette Selma Johanna Löfgren f.18800524 Skellefteå landsf.Har ej lyckats finna hennes föräldrar och ev,syskon.Tack på förhand/EbbaG

2014-02-21, 12:04
Svar #21

Utloggad Arne Granquist

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1427
  • Senast inloggad: 2023-04-17, 19:54
    • Visa profil
Hej igen
 
Enligt
Skellefteå Sankt Olov FI:1 (1913-1937) Bild 420 / sid 38 (AID: v213141.b420.s38, NAD: SE/HLA/1010175)
är SJ född 24 maj 1888  inte 24 maj 1880
 
Då bör hon vara denne
Skellefteå landsförsamling AI:14c (1891-1899) Bild 402 / sid 376 (AID: v139611.b402.s376, NAD: SE/HLA/1010174)
Skellefteå landsförsamling AIIa:6 (1900-1910) Bild 2370 / sid 236 (AID: v139619.b2370.s236, NAD: SE/HLA/1010174)
Yttre Ursviken
Nils Alfred Löfgren, arb  f 31 aug 1864  
gift 14 nov 1886 med
Selma  Gustava Landström f 10 aug 1863  
Selma Johanna f 24 maj 1888
Johan Alfred f 6 sep 1890
Valborg Maria f 8 jul 1895
ingen födelseort noterat så man får antaga i församlingen
 
Arne

2014-02-21, 12:50
Svar #22

Utloggad Ebba Granqvist

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 4
  • Senast inloggad: 2014-02-22, 20:09
    • Visa profil
Tack igen!En siffra fel kan ibland ställa till det.Nu återstår för mej att ev. på andra vägar få kontakt med mina 1/2 kusiner/EbbaG

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna