ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Sabels möderneursprung  (läst 780 gånger)

2005-10-20, 10:17
läst 780 gånger

Utloggad Dag M. Hermfelt

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 92
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej!
Per Jonsson Rysstolk adlades 1575. I hans sköldebrevskoncept,(RA. Adelsbrev och adelsvapen. Vol. 1, Sabel) uppsattes ett antal gårdar som frälse i samband med adlandet.  
Eftersom Per Jonsson vid denna tidpunkt arbetade i det kungliga kansliet har han tydligen själv skrivit konceptet till detta sköldebrev. Handstilen tyder på detta och det torde också innebära att han personligen haft kännedom om de gårdar som nämns i konceptet. I konceptet nämns, för det andra, två donationsgårdar i Kronobergs län, en skattegård i Ellinge och en klostergård i Kärringe by i Sunnerbo härad i Småland. Dessa gårdar är lätt identifierbara i landskapshandlingarna utifrån deras ränta. I konceptet omnämns dessa gårdar som twå wåre och cronones gårdhar. Detta har fått Jan Samuelsson (I: Aristokrat eller förädlad bonde.,1993) att förmoda att gårdarna varit av skattenatur, men troligen betraktade de tidiga vasaregenterna även skattegårdar som tillhöriga kronan.
Konceptet nämner inledningsvis andra men icke namngivna gårdar som tilldelas Per Rysstolk under frälse. Det står: skänke och giffe honom och hans rätte effterkommande arffuinge frijheet och frelse på de godz och gårdar som han på sitt möderne ähr bördigh till, doch deh som frelse ähr tilförende....
Enligt Elgenstierna var Per Jonsson Rysstolk gift med en syster till Jon Markusson, stamfader till ätten Galle i Sverige. Man kan undra var dessa äldre frälsegårdar som tillhört Per Jonsson Rysstolks möderne, varit belägna? Enligt Almquists Upplandsdel av Frälsegodsen i Sverige under storhetstiden, fick Per Rysstolk år 1576 från en viss Zeibnsky, inlösa ett antal gårdar i Sko socken i Uppland. Dessa var; Bagarbo, Kaddala och ett par gårdar i Säby by, alla i Håbo härad.Gårdarna hade tidigare varit tillhöriga Skokloster. Kan det vara så att dessa gårdar i Uppland varit frälse under Per Jonsson Rysstolks mödernesläkt innan de skänktes eller kom under Skokloster?  
Kan någon läsare kommentera detta?  
Hälsningar
Dag M. Hermfelt

2005-10-20, 10:49
Svar #1

Utloggad Dag M. Hermfelt

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 92
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej igen!
På rad nio i mitt inlägg skrev jag skattenatur. Skall vara; krononatur.
Dag M. Hermfelt

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser
Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna