ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 1999-12-14  (läst 2938 gånger)

1999-12-09, 15:25
läst 2938 gånger

Bo Persson

Man bugar och tackar, såsom Holger-användare, för att ha blivit totalt utdömd som släktforskare - hr Marklund skrider till verket med suverän saklighet och respekt för medmänniskorna när han dömer ut min intelligens och förklarar mig som oseriös släktforskare. Det är då för väl att det finns människor som hr Marklund, som vet så mycket bättre än alla andra hur en förträfflig släktforskare skall vara och som dessutom kan gagna släktforskningen genom att osjälviskt och beredvilligt taga på sig att förklara hur usla alla vi andra är!

1999-12-09, 15:41
Svar #1

Utloggad Andreas Karlsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 575
  • Senast inloggad: 2024-04-23, 22:58
    • Visa profil
Om hr. Marklund hade tagit sig tid att läsa vad det verkligen står på sidan med den svarta listan, så hade han kunnat läsa följande:
 
Denne siden gir en oversikt over hvilke program som er testet, men som er vurdert å ha så store mangler for norske brukere at de ikke kommer på hovedsidene.
 
Observera att det står NORSKA användare... Mig veterligt är programmet utvecklat främst för svenska behov, inte för norska behov...

1999-12-09, 18:11
Svar #2

Carl Szabad

Erik! Jag arbetar inom släktforskarförbundet, och vi har mig veterligen aldrig gjort någon analys av vilka ledamöter som använder vilka släktforskarprogram, så det var intressanta uppgifter du kommer med. Jag undrar dessutom vad Krister Lagersvärd skulle säga om han fick veta att han var delägare i Holger? Han använder för övrigt DIS-Gen om det nu skulle spela någon roll.
 
Jag tror du undervärderar Sveriges släktforskare om du tror att de inte är kapabla att ta ansvar för sina egna handlingar. Och för den som är tveksam finns dessutom länkar till 20 olika tillverkare av släktforskarprogram på Rötters länksida. Där kan alla ladda ner demoprogram och göra sina egna bedömningar.
 
Du kanske känner till vilken litteratur styrelseledamöterna läser och vilka bilar de kör också?

1999-12-09, 18:32
Svar #3

Marit Karlsson

Erik,
Skulle var tacksam om Du närmare kan precisera varför man är en oseriös släktforskare om man använder Holger. Kan inte förstå varför. Jag använder själv motorsågsprogrammet och tycker att det fungerar för mina behov. Om jag är en oseriös forskare eller inte anser inte jag att Du är rätt man att bedöma.
Mvh
Marit

1999-12-09, 18:55
Svar #4

Utloggad Tord Påhlman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2085
  • Senast inloggad: 2017-11-13, 21:51
    • Visa profil
Erik Marklund borde nog tagit en titt på diskussionen Netikett innan han publicerade sitt inlägg. Han använder ordet seriös flera gånger i sitt inlägg, men det ordet kan väl näppeligen användas som omdöme om själva inlägget. Vilket program man använder är i mångt och mycket en fråga om tycke, smak och behov et cetera, fullt jämförbart med val av bil, livspartner, dator och andra livsförnödenheter. Att hans kunskaper i norska språket inte räckte till att tolka budskapet på den av honom refererade hemsidan kan man väl ha överseende med. Däremot är det svårare att överse med att han inte bemödat sig att läsa inlägget närmast föregående hans eget. Hade han gjort det hade han upptäckt att det numera finns faddrar inom (svenska) DIS för programmet Holger. Således har svenska DIS på intet sätt dömt ut Holger, utan snarare tvärt om. Man har slutit Holger till sitt hjärta!
 
Hälsningar Tord Påhlman, Holger-användare, medlem i både Släktforskarförbundet och DIS, då och då användare av DISBYT.

1999-12-09, 20:03
Svar #5

Lars Strid

Hej,
 
Jag vet inte så mycket om hur man bedömer släktforskningsprogram, men om det inte finns någon Svensk bedömning, så varför inte göra en? För att komma bort från diskussionen om ekonomiska intressen så är det väl bara för ledande i släktforskarförbundet att redovisa det, så har man ju lagt korten på bordet? Svårare än så behöver det inte vara.
 
Mvh Lars

1999-12-09, 21:01
Svar #6

Utloggad Håkan Skogsjö

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1443
  • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
    • Visa profil
    • www.bokhandeln.ax
En person som kallar sig Erik Marklund gör här ovan ett obehagligt och insinuant angrepp mot Sveriges Släktforskarförbund, dess styrelse samt ordföranden Krister Lagersvärd och datorprogrammet Holger. Bland annat påstås att ordföranden skulle ha ekonomiska intressen i datorprogrammet. Detta är en ren lögn. Vidare används en rad invektiv om släktforskare i allmänhet och Holgeranvändare i synnerhet.  
 
Inlägget har naturligtvis ingenting i Anbytarforum att göra. Detta forum har till syfte att vara en arena för en diskussioner och informationsutbyte mellan släktforskare, och tonen i inläggen ska vara rimligt anständig och defintivt rymmas inom begreppet normalt folkvett. Men eftersom det redan har kommit en rad svar på inlägget låter jag som redaktör det trots allt stå kvar.
 
Det kan väl läsas som ett praktexempel på hur seriösa diskussioner inte förs och betraktas som ett monument över den havererade diskussionen (ingen annan lär resa ett sådant).
 
För att inga missförstånd ska uppstå vill jag också konstatera att diskussioner kring enskilda datorprogram och deras för- och nackdelar naturligtvis är tillåtna i Anbytarforum.

1999-12-10, 08:58
Svar #7

Peter Rydén

Holger var mitt första dataprogram (då för DOS) och jag tyckte att det var ett mycket bra program. Efter uppgradering till Windows-version bestämde jag mig för att testa DISgen, ett val som jag sedermera höll fast vid. Det fanns dock ett problem vid överföringen av mitt material. Den GEDCOM-kompabilitet (stavas det så?) som fanns i Holger var inte standard, så när jag förde in GEDCOM-filen i DISgen blev det konstiga tecken på alla de ställen där bokstäverna å, ä, ö, Å, Ä, Ö, é, É skulle vara. Jag kontaktade DISgen-faddern som hjälpte mig till största delen genom att byta ut de flesta tecken till riktiga. Fortfarande hittar jag dock samma fel, efter 3 år med DISgen.  
Min fadder sade då att detta var vanligt hos tidigare Holger-användare.  
Min fråga nu är om problemet fortfarande finns kvar? Som släktforskare vill jag gärna använda ett par olika program för forskningen, då alla program har olika unika finesser som jag vill utnyttja. Själv använder jag även MinSläkt för bl a utskrifter.  
Har Holger anpassat sin GEDCOM-kompabilitet (ordet ser konsigt ut) till den gängse standarden?
 
Förresten har Erik Marklund rätt i en sak: det ligger verkligen två reklambilder för Holger på första sidan. *ler*
 
/ Peter

1999-12-10, 09:33
Svar #8

Carl Szabad

Peter! Problemet med olika versioner av GEDCOM gör att man får de effekter du beskriver. Om någon version är mer kompatibel (substantiv kompatibilitet) än en annan beror på från vems synvinkel man ser. Det var av den anledningen jag försökte dra igång en diskussion om datautbyte direkt mellan olika dataprogram utan att gå via GEDCOM (se Anbytarforum - Dataprogram - Datautbyte) men av någon anledning slirade resonemanget ideligen tillbaka till GEDCOM. Och någon kommentar kom aldrig från någon programmakare utom möjligen Olof Cronberg som är aktiv inom DIS, men även där handlade inlägget om GEDCOM.

1999-12-10, 12:23
Svar #9

Peter Rydén

Tack för ordförklaringen. Jag tyckte väl att det såg konstigt ut. Gedcom tror jag är ett bra sätt att föra över information. Den brukar dock klara av å, ä, ö, etc utan några problem. Jag skickar information från DISgen till MinSläkt utan några problem. Varför gick inte detta från Holger till Disgen?
 
/ Peter

1999-12-10, 13:58
Svar #10

Carl Szabad

GEDCOM har som standard funnits under många år. Under den tiden har man åtskilliga gånger förändrat standarden. Om två program använder samma version för sin GEDCOM-överföring fungerar det bra men om man använder olika versioner kan resultatet bli mindre bra. Det är således inte det ena eller andra programmet det är fel på utan de olika GEDCOM-versionerna som inte talar exakt samma språk.
 
Du skrev att det var en gammal DOS-version av Holger du överförde från och då var det säkert en äldre GEDCOM-version som användes också. Eller rättare sagt, den modernaste vid det tillfället.

1999-12-10, 18:44
Svar #11

Utloggad Thage Petrusson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 182
  • Senast inloggad: 2012-04-07, 21:35
    • Visa profil
Hej
Har under senast året hjälpt ett antal Holger-forskare att byta till DIS-gen. Problemet är att, vad jag kan se så är själva programmt Holget är tolerant och sväljer en del felaktigheter som den enskilde forskaren gjort. I GEDCOM filerna kan man lätt editera felen och rätta till dom innan man överför till DG-7 som följer, vad jag förståd GEDCOM standard.  
PS. har senast ver. av både HOLGER och DISGEN.
mvh Thage (sk. Dis-fadder från starten)

1999-12-10, 19:26
Svar #12

Utloggad Thage Petrusson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 182
  • Senast inloggad: 2012-04-07, 21:35
    • Visa profil
Hej igen !
Ursäkta men glömde att svara på frågan varför det blir problem med Ä Å Ö, i de flesta fall så har man valt fel teckenkod i filen man exporterar. De flesta program bör acceptera ANSEL-kod, som rekommderas för GEDCOM-format. Om du får konstigheter och är osäker så så prova ANSI- eller IBM-PC kod för att underlätta för motagaren.
Vid import i DISGEN när du får underliga tecken prova motsvarande det brukat hjälpa.
Ps har du problem så sänd filerna till någon fadder så får du säkert hjälp
mvh Thage

1999-12-11, 12:13
Svar #13

Peter Rydén

Jag diskuterade det med faddern när problemet uppstod (jag förde för övrigt över från den då nyaste Win-Holger till den nyaste DISgen). Vi försökte med både ANSEL, ANSI och troligen även IBM-PC. En av versionerna gav minst antal konstiga tecken, så vi höll oss till den, men det var fortfarande ett antal tusen tecken som jag för hand fick gå in och ta bort genom att öppna filen i text-format.  
Teckenkoden vid exporten gjorde alltså ingen större skillnad.

1999-12-11, 12:53
Svar #14

Utloggad Thage Petrusson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 182
  • Senast inloggad: 2012-04-07, 21:35
    • Visa profil
Hej Peter
Har testat bakåt i äldre Holger-ver, (har programmet sedan 1987) ser där att när man föröver data så följer ev. felaktigheter med. Det är som jag ser det en utav bristerna i Holger, andra ser det som en fördel, man får inga felmedelande som man får i Disgen.
Att du får konstiga tecken när du har korrekt inmatat i Holger är något som jag inte lyckats framkalla.
Har även tittat på Gedcom ver. i äldre Holger, där ser jag att man inte varit så noga med att följa standard, så troligen ligger felet i äldre ver. som följt med, som jag skrev i första svaret så sväljer programmet fortfarande felaktigheter.
Kandske förespråkare för Holger kan svara på när det blir komplett.
mvh Thage

1999-12-11, 15:07
Svar #15

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Är det inte bättre att Holgerfrågor diskuteras på Holgerklubbens sida http://holger.aland.net/discus/
som ju är specialiserad på de här problemen. Eller har de allmänt intresse?

1999-12-11, 19:18
Svar #16

Utloggad Thage Petrusson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 182
  • Senast inloggad: 2012-04-07, 21:35
    • Visa profil
Hej
Flytta samtidigt HOLGER loggen till samma sida, är väl inte heller av allmänt intresse ?
mvh Thage

1999-12-11, 21:55
Svar #17

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Om du med Holger loggen menar Holgerannonsen, så är den en vanlig kommersiell annons som bidrar till Rötters och Anbytarforums fortlevnad.  
 
Om du surfar runt på olika sidor i Rötter så hittar du liknande annonser för en rad andra företag och produkter, och det är det väl inget fel i?
 
Vad jag menade med mitt förslag var bara att om det nu finns ett specialiserat forum för en viss sak, så kan det ju vara bättre att lägga sin fråga där, då det förhoppningsvis läses av fler användare.  
 
Om jag hade ett Disgen-problem, så skulle jag i första hand vända mig till DIS Forum för att få hjälp, och de andra programmen har väl sina supportsidor, antar jag.

1999-12-12, 01:39
Svar #18

Lasse Falck

Problem i Holger är väl ett allmänt intresse. Känns som om man vill mörka?
Mvh Lasse

1999-12-12, 01:47
Svar #19

Utloggad Håkan Skogsjö

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1443
  • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
    • Visa profil
    • www.bokhandeln.ax
Det är självklart tillåtet att diskutera Holger i Anbytarforum. Men eftersom det finns ett exakt likadant forum som är specialiserat på just Holgerfrågor är möjligheten till relevanta svar sannolikt större där. Hur ett offentligt diskussionsforum om Holger skulle kunna uppfattas som om man mörkar övergår åtminstone mitt förstånd, och en sådan tanke tyder väl snarast på en något överdriven misstänksamhet.

1999-12-12, 11:44
Svar #20

Utloggad Marianne Fröding

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 420
  • Senast inloggad: 2023-05-15, 20:59
    • Visa profil
Alla program har väl mer eller mindre brister,utifrån användaren synvinkel. Själv använder jag Min Släkt och trivs med det. Har sedan testat olika program , men eftersom jag har VANT mig vid ett program och dess funktioner har jag haft svårt att hitta något som jag har tyckt varit lika bra, DET BETYDER INTE ATT jag tycker att alla andra program är dåliga. Att Håkan S ligger bakom ett släktprogram är väl nästan en självklar företeelse då han som förste man i världen startat en nättidning för släktforskning( tror det är rätt)Då har man ju ett intresse att göra något i datormiljö. Att han nu ligger bakom Holger ser jag mer som en garant att programmet är gjort utifrån gedigen kunskap, MEN DET BETYDER INTE ATT det passar mig, för jag har mitt sätt att se på HUR MINA UPPGIFTER skall presenteras. OM nu det är så att Håkan& CO tjänar en slant på detta, är jag den förste att gratulera , vi kan ju inte bara ha Lottomiljonärer i Sverige. Det är ju roligt om innovativa människor tjänar en hacka också.När jag köper en ny pryl, är jag glad över vilka funktioner den har och vad jag kan uträtta med den, inte funderar jag på hur den som sålt den använder sina intjänade pengar. Hur Bill Gates vältrar sig i dollar är inte min sak, så länge jag är nöjd med mitt dataprogram. Så stå på er ni Holgers Vänner, men ni får nog stå ut med att progtrammet kan få kritik, plus och minus, men hur ni förvaltar era pengar angåe inte någon av oss andra, bara hur ni hanterar kritiken.  
Så trevlig Lucia på er nu alla, önskar Marianne F

1999-12-12, 11:59
Svar #21

Carl Szabad

Marianne! En rättelse: Håkan Skogsjö ligger INTE bakom Holger. De som skapat Holger heter Mats Berggren och Stephan Häggström. Stephan har sedermera lämnat produktionen och Mats, som nu är ensam programmerare, har Riksarkivet som sin dagliga arbetsplats.
 
Jag håller med dig om att man lätt vänjer sig vid ett program, och med de versioner av släktforskarprogrammen man idag kommit fram till finns ändå fler funktioner än de allra flesta användarna känner till, oavsett program.
 
Jag hade själv väldig vånda när jag skulle byta ordbehandlingsprogram från WordPerfect till Word och har ännu ej vant mig vid det nya, som dock är standard idag. Och ändå är båda väldigt bra på att presentera i text vad man skrivit in.

1999-12-12, 12:15
Svar #22

Utloggad Håkan Skogsjö

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1443
  • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
    • Visa profil
    • www.bokhandeln.ax
Jag tror att vi får ta och repetera uppgifterna om vilka personer som står bakom Holger. Detta har vi redogjort för tidigare här i Anbytarforum och det framgår också av Holgers hemsida, men vi tar det en gång till:
 
Den tekniska delen av programutvecklingen svarar företaget HolgerData för. Det ägs (så långt jag känner till) av Mats Berggren och Stephan Häggström, som också är de två personer som gjort programmeringen. Mats Berggren är anställd vid Riksarkivet i Stockholm, där han arbetar med deras datorsystem, och det är också Mats som gjort huvuddelen av programmeringen i Holger. Detta företag har inga kopplingar över huvud taget till Sveriges Släktforskarförbund.
 
Försäljningen av Holger i Sverige sköts av företaget Archeion AB, som ägs av Jan Appelquist, tillika vice ordförande i Sveriges Släktforskarförbund. Anställd i detta företag är Bosse Lindwall. Han ansvarar framför allt för kundsupporten. Bosse Lindwall var en gång i tiden redaktör för Svenska Antavlor, när skriften gavs ut av Genealogisk Ungdom och han var också redaktör för boken 24 Famous Swedish Americans... som gavs ut för några år sedan av Sveriges Släktforskarförbund.
 
Försäljningen av Holger i Finland sköts av mig, och jag är som bekant redaktör för Nättidningen Rötter och Släktforskarnas årsbok, som båda ges ut av Sveriges Släktforskarförbund. Jag har inga förtroendeuppdrag inom förbundet, utan allt arbete jag utför görs mot arvode.
 
Den idémässiga delen av programutvecklingen i Holger har ett flertal personer varit involverade i. Jag skulle tro att de som lagt ner mest arbete på detta är Bosse Lindwall och jag.
 
De annonser som finns i Nättidningen Rötter för Holger betalas av Archeion. Annonsen på förstasidan kostar 2000 kr/halvår och annonsen på uppdateringssidan 1500 kr/halvår. Det är samma priser som gäller för alla andra annonsörer (utom föreningen DIS som har rabatt eftersom föreningen är medlem i förbundet).
 
Jag hoppas dessa rader en gång för alla ska klargöra vilka personer som står bakom Holger och vilken relation dessa har till Sveriges Släktforskarförbund. Fråga gärna om något fortfarande är oklart.

1999-12-14, 15:04
Svar #23

Erik Marklund

Jag vill passa på att be Krister Lagersvärd om ursäkt för mitt påhopp. Jag förväxlade honom med Jan Appelquist. Dock står jag för att Holger är ett undermåligt program, som helst bör sluta säljas. Det är intressant att Håkan Skogsjö ibland klandrar släktforskare för att de inte anger källor när de lägger ut material på Internet, men hur bra stödjer Holger källor? Andreas Karlsson tycker inte att den norska utvärderingen är giltig, ändå hänvisar Håkan Skogskö till denna när han avvisar en svensk utvärdering? Om Holgers ägare/försäljare vill att släktforskare ska ha bästa tänkbara verktyg när man släktforskar, så ska man inte sälja dem Holger. Det är hästhandel/bilförsäljning över Holger och då på ett negativt sätt.
Andreas Karlsson förkastade ju den norska utvärderingen, så här är DIS Norges utvärdering, men mer utförligt:
 
DIS-Norge vurderte slektsprogrammet Holger 6 allerede våren/sommeren 1998.  
Du finner resultatet her: http://www.sol.no/disnorge/ny1/Rest.htm  
 
At leverandøren omtaler programmet som HOLGER - Släktforskarens bästa vän  
får stå for leverandørens egen regning. DIS-Norge har altså ikke funnet  
programmet godt nok til å være med i oversikten over seriøse program for  
slektsforskning.  
 
En anmeldelse av programmet kunne være noe slikt:  
Holger 6 er et svensk utviklet program som norske brukere bør forbigå i  
stillhet. Det har rett nok et tiltalende og kjapt brukergrensesnitt og har  
hjelpemidler som latinsk kalender og stedslister for svenske/finske  
kommuner/sogn. Ikke mye hjelp for en norsk slektsforsker. Her stopper også  
superlativene som kan benyttes om dette programmet.  
Det er et av de mest mangelfulle program som har blitt testet så langt.  
 
Kilderegister finnes ikke overhode. Kun 2 anmerkningsfelt hvor som kan  
benyttes til formålet. Men ved import og eksport av gedcomfiler blir ikke  
kilder tatt vare på.  
Gjenbruk av tidligere innlagte kilder/anmerkninger finnes ikke.  
 
Stedsnavn register finnes heller ikke. Et register over de innlagte  
stedsnavnene er ikke tilgjengelig.  
 
Datoformatet er såvidt jeg kan se kun svensk. Det er uklart om andre format  
fungerer. Det kommer ingen feilmelding om at det legges inn et ukjent  
format.  
 
Slektsbøker hvor innholdet i basen knyttes sammen med ord og enkle setninger  
mangler.  
 
Revidering/logisk sjekk av databasen mhp mors alder ved barnefødsel etc  
mangler.  
 
Gedcom import/eksport: Her mangler det meste. Import av gedcom standard  
karaktersett ansel lar seg ikke gjøre. Importen legges inn blandt  
eksisternde database uten varsel. Importen skjer uten noen som helst varsel  
om hva som er unnlatt å importere. Kilder lar seg ikke importere som sådann,  
det havner i et tekstfelt. Eksport av anmerkninger/kilder skjer ikke ihht  
gedcom format.  
 
Brukervennlighet: Måten skjermdialogen er lagt opp på tiltaler overhode ikke  
undertegndede. Et par eksempler, a) ved innlegging av en far til en person i  
antavla bildet så kommer det en feilmelding om at køn mangler. Utrolig!  
Far er og blir hankjønn, det burde til og med Holger klare å takle. b)  
innlegging av make til en allerede innlagt person. Det har jeg ikk fått til.  
Det er mulig jeg er tunglært, men programmet gir ingen åpenbare hint om  
hvordan dette skal gjøres!  
 
----

1999-12-14, 17:25
Svar #24

Carl Szabad

Pseudonymen Erik Marklund har hittat en norsk test av Holger som bevisar vilka problem det kan föra med sig att försöka göra en utvärdering av dataprogram. Den norske testaren hade säkert ärliga avsikter, men han har uppenbarligen inte satt sig in i hur programmet fungerar.
 
Det är ingen konst att på punkt efter punkt motbevisa teserna som framförs i testet, det man möjligen kan hålla med om är att det inte finns någon särskild hantering av källangivelser för varje enskild uppgift, något man dock kan skriva in i kommentarfältet eller anmärkningsfälten.
 
Att en norrman inte har användning av den svenska eller finska församlingslistan eller den svenska kalendern är knappast förvånande, däremot torde svenska släktforskare ha god användning av dem.
 
Om inte testaren kan få fram ett register över ortnamnen eller församlingarna, ställa om datumformatet, göra en databaskontroll, lägga in en maka till eller importera en GEDCOM-fil på rätt sätt så säger det mer om honom än programmet eftersom funktionerna definitivt finns där, är enkla att genomföra och även tydligt beskrivs i manualen.
 
Testarens eget subjektiva omdöme om gränssnittet är naturligtvis svårt att kommentera, jag tror ändå de flesta upplever programmet som enkelt och lättlärt. Hade han haft en mer seriös avsikt med testen borde han ha kontaktat Holger med sina frågor innan lade ut testen på nätet. Jag har svårt att tänka mig att någon programmakare inte skulle besvara den typen av problem, det avslöjas ju alltför lätt om testaren inte satt sig in hur programmet fungerar.

1999-12-14, 17:37
Svar #25

Utloggad Jan-Christer Strahlert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1111
  • Senast inloggad: 2015-01-12, 17:43
    • Visa profil
    • hem.bredband.net/strjan/
Till Holger-användare
Jag har använt Holger sedan det kom. Prg passar just mig. Helt perfekt för den hembygdsforskning som jag bedriver (se min hemsida rörande Torsås i Kalmar län). Jag har i dag nära 7 tusen familjer i basen (Holger 3.0) har testat senare versioner och alla har blivit bättre. Presentationsmässigt är det inga problem att föra över min forskningsbas till senaste version som tilltalar andra anspråk än de rent forskningsmässiga (registrering och kontroll-läsning av register samt MF och kort samt böcker texter osv). Det bör finnas lite vett och etikett även på nätet. Det är fritt att använda vilket program man vill eller låta bli, men personangrepp som Erik Marklund står för betackar jag mig för. Jag har varit med i forskarvärlden sedan 1979 och varit styrelseledamot mm i många föreningar, men vissa saker behåller man för sig själv eller delger berörd person. Nu var det Holger som gällde, och jag trivs med programmet, dess upphovsmän, användare och leverantörer-support. Nu fick jag även det sagt. En from önskan om en GOD JUL och ett nytt positivt forskarår.  
MVH Jan-Christer Strahlert

1999-12-14, 19:02
Svar #26

Bernhard Granholm

Hur bra stödjer Holger källor? frågar Erik Marklund. Hur dumma frågor kan man ställa egentligen? Inget program stöder källor förrän användaren skrivit dit dem. I den meningen är alla program dumma, lika dumma som datorn.
Jag kan hålla med att man via GEDCOM-filer inte får med alla specialrubriker, som finns i olika program (inte bara hos Holger), men det är snarare en brist i GEDCOM-protokollet.
Det vore bra om just GEDCOM-problemet kunde utredas och behandlas i detta forum.
Visst har Holger brister, men som helhet är det ett bra program, som väl stöder de basfunktioner man vill ha med i ett släktforskarprogram.
Bernhard Granholm

1999-12-14, 20:29
Svar #27

Erik Marklund

Pseudonymen Carl Szabad bortser från de flesta brister som DIS Norge framför, vilket visar att Carl är helt okritisk när det gäller Holger. Ett släktforskningsprogram är ett verktyg, som kan hjälpa släktforskaren med hans eller hennes forskning. Detta gör verktyget viktigt. Så fort någon har velat debattera detta eller få fram en utvärdering av dagens program, så kommer någon som står Holger-grupperingen nära och lägger locket på eller försvarar programmet. Nu senast är det Carl Szabad som rycker ut. Carl, varför kan du inte istället kämpa för en Svensk utvärdering? Det bästa program vi har idag är Disgen och Min släkt duger också bra. Jag vill också tillägga att jag fått många sympatibrev, så jag är inte ensam om mina åsikter.
 
Erik

1999-12-14, 21:00
Svar #28

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Bäste Erik Marklund, vill du inte presentera dig litet, så vi andra fåvitska får veta vad du är för en fantom på detta område?  
Och sen kan du ju ta och läsa innantill en gång till vad det är Carl skriver - nämligen att den norska utvärderingen mest visar att de inte satt sig in i programmet.  
Övertecknad är Disgen-användare sedan 1985 och har inte satt mig så djupt in i Holgers finesser, men har aldrig hört maken till synpunkter...

1999-12-14, 22:00
Svar #29

Rune Edström

Hej Erik
Varför gör du inte en utvärdering av släktforskarprogrammen som finns på svenska marknaden, om du nu vet vilka finesser som alla vill ha. För du måste väl veta vad alla som forskar om släkterna vill ha för finesser. Så slipper du hänvisa till andra länder. Kanske en del inte har användning av allt som du tycker ska finnas. Du måste ju vara en överdängare på släktforskning som du går an. Varför behöver du överhuvudtaget börja med nåt så simpelt som ett färdigt program? Varför gör du inte ett eget som är precis som du vill ha det, med alla finesser, som är precis som du vill ha dom.
med Holgerhälsningar
Rune Edström

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna