ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Åh, var börjar jag?  (läst 715 gånger)

2007-01-20, 01:16
läst 715 gånger

Towa Lidman

Hej !
Har läst bla emigrantforska men står fortfarande kvar med samma fråga. Och nu hoppas jag att Ni kan reda ut begreppen rejält åt mig ?!
 
I sverige så finns det ju kyrklängder, husförhörslängder, lokala skatt, riksarkiv, mikrofimer, mfl att söka i.
Men  hur funkar detta när man ska forska i USA ?
Har de tex kyrkoarkiv och kyrkolängder,(fd folkbokföringslängder) ?
 
Jag har släkt som kom till New York och efter x antal år sök upp i Florida. Har USA nån form av flyttningslängder, eller giftesmålslängder
(jaa, ni förstår säkert min dåliga förklaring, hoppas jag ?)
Var börjar man söka efter det att personen / personerna stigit iland ? Vad händer sen med arkiveringen av emigranterna ??? Behövde emigranterna pass ? Vad var detta för pass, såna med bild i ? Finns det nåt register för passen iså fall ??
 
Jag tänkte fortsätta min forskning over-there (från 1920-talet o fram) men har inte en susning om va jag ger mig in på !!
Kan ni reda ut begreppen åt mig gällande arkiven därborta ???
 
Tacksam för hjälp !
Towa Lidman

2007-01-20, 11:13
Svar #1

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
I USA räknar man sin befolkning vart tionde år, kallas Census, och de finns tillgängliga från 1790 till och med 1930. Dessa längder finns med register bl.a. på betalsidan Ancestry.com, som många här på Anbytarforum har abonnemang på. Vad som händer mellan folkräkningsåren håller man inte reda på.
 
Det finns inga flyttlängder eller liknande. Det finns mikrofilmade kyrkböcker för de svensk-amerikanska kyrkorna, men bara 30-35% av utvandrarna var medlemmar i en sådan. Filmerna finns i Växjö och Karlstad.
 
På  Emigrantforum finns många mer uppgifter om hur man forskar i USA.

2007-01-20, 15:34
Svar #2

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Towa,
 
Det varierar mycket från stat till stat vad man kan få fram. Dessutom finns ofta lokala genealogiska eller historiska föreningar som har uppgifter och tidningsklipp. Men generellt sett så vet man inte ens idag hur många som bor i USA. Det görs folkräkningar som Elisabeth skriver, ett bra extrajobb för studenter eftersom man faktiskt RÄKNAR alla för hand. Det säger sig självt att en hel del inte kommer med.  
Dessutom är man mycket mån om personlig integritet så folkräkningarna finns inte på nätet längre än till 1930. Namnen kan vara rejält förvanskade dessutom och om en kvinna gifter sig så får hon nytt namn och kan vara hopplös att hitta. Men, som sagt, vissa stater har register över t ex födda, döda eller gifta. Florida har det tex. Mycket av det finns också på betalsiten Ancestry.com som är ganska dyr.
Det bästa är om du lägger ut en fråga här med så mycket info som du har och sedan kan du får en starthjälp, det är ju roligare att forska själv sedan.

2007-01-23, 21:27
Svar #3

Towa Lidman

Hej !
Tack för Era svar.
Min tanke var lite att när en person A föddes i sverige skrevs denne in i födelsboken likaså dop, konfirmation skrevs ner i en bok. Om personen flyttade till en annan ort så skrevs detta ner i flyttningslängden då A flyttar ut, och i nästa då A flyttar in. Gifter sig person A så nog är det nerskrivet i en bok. osv....
Sverige är relativt duktig på att skriva ner det mesta i en bok...(byråkrati !? *ler*)
 
Men är/var USA likadana ??
Och varför / varför inte ??
Hur ser deras system ut ??
Har haft lite svårt att hitta fakta om detta !
Ja, det står om census, men är det de enda de har ???
 
Även om jag skulle vilja forska vidare själv sen blir det svårt eftersom jag inte riktigt vet hur deras system funkar.. och det är just detta jag vill veta...

2007-01-23, 22:11
Svar #4

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Hej Towa
 
Grejen är att de inte har något system, förutom folkräkningarna (census). Speciellt inte under den tid som den stora invandringen var. Det finns födelsebevis, dödsbevis och vigselbevis (i alla fall från mitten-slutet av 1800-talet)som är registrerade hos en County Clerk på rådhuset, men då måste man veta var de bodde (och så kostar det ganska mycket att få kopior). Det finns inte in- och utflyttningslängder från den tiden (numera finns Social Security och skatteuppgifter men de är inte offentliga). Sedan finns det som jag sa bättre uppgifter i vissa stater och i vissa kommuner. Men det är generellt svårt att hitta folk som inte förekommer i folkräkningar eller i militära rullor före 1920. Efter 1920 finns lite material från militären men det mesta är fortfarande sekretessbelagt. Det är också många andra senare uppgifter. USA var och är en federation av stater som alla har sin egen lagstiftning. Dessutom finns ingen statskyrka som vi hade, därför ingen heltäckande kyrkobokföring, det finns egentligen bara i de nordiska länderna. Det är fortfarande lätt att bara försvinna i USA. Den bästa vägledningen är faktiskt boken Emigrantforskning, sedan får man träna själv. Google är bra om man vill leta upp släktforskarkällor i en viss stat eller kommun.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna