ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-01  (läst 3192 gånger)

2003-05-23, 16:38
läst 3192 gånger

M. Ekelund

Hej.
 
Jag söker föräldrar och födelseort till Gustav Larsson f 1820 och hustrun Johanna Nilsdotter f 1830. De flyttar från Partille till Råda 18651006. Familjen består då även av barnen Mathilda Josephina f 1855 och Albertina Eugenia f 1861. Båda barnen födda i Partille.
 
mvh
 
Margareta Ekelund

2003-05-24, 14:18
Svar #1

Utloggad Bertil Magnusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 575
  • Senast inloggad: 2019-03-21, 03:16
    • Visa profil
    • www.glimten.net
Hej Margareta
 
Skall göra ett undantag och svara dig trots att du inte angivit någon e-postadress.
 
Jag fann inget passande i MINA REGISTER. Inte heller fann jag något i mitt material inmatat i Disgen, så jag gick till Partille Bibliotek.
 
På en tunn och dålig SCB-film (56321 4/4) över födda i Partille 1861 kunde jag på Nr 14 gissa mig till din ”Albertina Eugenia” född 23 mars 1861. Någon adress gick ej att se.
 
Utflyttningslängden för Partille 1865 hänvisar till Landvetter B2 där dock ingen uppgift kunde hittas. Sökte då på måfå efter födda ”1861” i husförhörslängden.  
Fann på sida 99 (stämplat 265) för Partille Stom följande uppgifter:
 
Arbetskarlen Gustav Larsson f. 1820
Hustrun Johanna Nilsdotter f. 1830 23/11  
 
Dot. Karolina Josefina född 1848 23/4
Dot. Anna Gustava född 1854 27/7
Dot. Matilda Josefina född 1855
Son Carl Albin född 1858 ?/? Död 1860 12/22
Albertina Eugenia född 1861 23/3 i Partille
 
Du har nu flera datum att leta vidare på efter de adresser som jag tyvärr inte fann.
Hoppas du svarar med att sända dina anor ner till Partille så jag kan utöka mitt material för att hjälpa andra.
 
Med vänlig hälsning / Bertil Magnusson

2003-05-25, 11:58
Svar #2

Jan Wallander

Bertil
Det skulle vara intressant att höra varför du inte brukar svara personer som inte har angivit någon e-postadress. Vi tycks ju vara ganska många som har tråkiga erfarenheter av att lägga ut e-postadressen här.
Hoppas att du vill göra ännu ett undantag och svara på frågan.
Mvh
Jan W

2003-05-25, 14:07
Svar #3

Utloggad Bertil Magnusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 575
  • Senast inloggad: 2019-03-21, 03:16
    • Visa profil
    • www.glimten.net
Hej Jan Wallander
 
Som du säkert sett förekommer det många ytterst otrevliga påhopp här i Anbytarforum.  
Det finns tyvärr personer som har som nöje att leta efter orsaker till att ställa till gräl.  
Det har lett till att många numera avstår från att delta i de så kallade diskussionerna.  
En av dem är jag.
 
Har man råkat ut för sådana tråkigheter trots att ambitionen enbart har varit att hjälpa sina kollegor inom släktforskningen blir man mycket upprörd och ledsen.
 
Värst råkade jag ut när jag besvarade fyra frågor under Bohuslän>Lane-Ryr och använde de i mitt tycke helt rätta orden mina register. Registren fanns i min dator och jag hade stor del i det fysiska framtagandet av dem. (Personen som jag satte ut som upphovsman i min GLIMTEN (MP) hade gjort registren under min ledning och kontroll).
 
Under många  år (från ca 1985) har jag propagerat för att släktforskarna skall göra register. Denna insats har även uppmärksammats av förbundets kassör, Carl Szabad,  som i Förbundsrötter för några år sedan skrev:
 
Sökprogram för databaser.
Registrering av kyrkböcker har förekommit under åtskilliga decennier under olika principer. För ca 15 år sedan tog Bertil Magnusson i Göteborg fram en inmatningsmall som många arbetat med vid dataregistrering. En stor mängd register bygger på den.”

 
Uttrycket mina register föranledde att en etisk debatt uppstod i forumet(?).  
Jag smutskastades på flera sätt av de unga arga män som deltog; varav några deltog under sina egna namn och även en ”Pelle Svensson”.
 
När jag gav igen blev min påhoppande plågoande helt rasande och har sedan förföljt mig på olika platser här i forumet. Inte blev det bättre när anbytarvärden skapade rubriken Anbytarforum>Övriga ämnen>URLADDNINGAR i stället för att radera hela smörjan.
 
Anbytarvärdens uppgift är ju att städa bort otrevliga inlägg som inte platsar i sammanhanget.  
T. ex. ”Pelle Svenssons” inlägg under Halland>Socknar>Veinge 2002-02-02, där han ställer frågor om Kungälv och om mina uppdateringar av min Nättidningen GLIMTEN. Dessa frågor har ingen relevans under ”Veinge”.
 
När den behövliga ”städningen” uteblir, smutsas hela forumet ner och normalt funtade människor börja undra över ordningen inom förbundets organ.  
Skall skiten stå där för evigt???  
 
Noterat.
När jag uppträder under ett alias slipper jag påhoppen - så tydligen är det mig personligen man vill åt. Inte de uppgifter jag anger i mina svar.  
 
Jag tycker dock inte om att delta under annat namn, så därför ägnar jag numera den mesta tiden åt min helt ideella Nättidningen GLIMTEN. Dit är alla välkomna med inlägg via e-brev. Texterna får gärna vara kritiska till olika förhållanden men de får inte ha ett ont syfte  
(t. ex..personangrepp).
.
I övrigt har jag sedan gammalt god kontakt med folk som har som syfte att göra släktforskningen till en nöjsam hobby. Det räcker för min del.
 
Med vänlig hälsning / Bertil Magnusson

2003-05-26, 10:39
Svar #4

Jan Wallander

Bertil!
Tack för svaret. Nu förstår jag varför Du önskar e-postadressen. Jag önskar emellertid att Du kunde sätta Dig över dessa inlägg som Du uppfattar som påhopp och fortsätta att lämna Dina svar via Anbytarforum. Det är ju liksom tanken med det hela: släng ut en fråga och låt läsekretsen ta del både av den och svaret.
Mvh
Jan W

2003-05-27, 00:44
Svar #5

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Nu får du ge dig Bertil.. Sedan jag började med denna syssla för ett och ett halvt år sedan så har du regelbundet kommit med påstånden att andra är ute efter dig. Du målar upp en bild som inte stämmer - att någon ibland har en avvikande åsikt i en sakfråga gör inte inlägget till ett 'påhopp'.. Ofta när du gör 'ett undantag' och kommenterar/svarar i forumet så kommer du med denna fras om att 'här blir man bara påhoppad', 'man vill mig ont' osv. Men sanningen är ju att det är en helt sned bild av verkligheten; senast i inlägget här ovan (24/5 14.18) var du tydligen tvungen att slänga ut en parentes (numera av mig bortredigerad) om 'stolligheter som alltid förekommer' (ungefärlig lydelse).  -Vem är det då som verkar vilja starta gräl egentligen..? Vid åtskilliga tillfällen har du påstått att 'stolligheter' varit i farten trots att inlägg från den du avser över huvud taget inte förekommit i debatten.
 
Sedan verkar det nästan som att du gör dessa återkommande utspel för att återigen få göra reklam för din sida Glimten - ditt sätt att agera när du inte vill svara här tyder ju bara ytterligare på att du helst ser att alla skall komma till dig istället.. Jag säger inget om att man inte skall besöka din sida ibland, men så länge det gäller frågor i Anbytarforum så skall dom besvaras här och inte via mail. (Undantag om det gäller uppgifter om nu levande osv.) Annars är det väl enklast att låta bli helt om det nu ändå bara upplevs som rent hotfullt att visa sig på Anbytarforum.
Här är väl värt att påpeka att jag numera (sedan jag lärt mig vilka som ofta 'drabbas') försöker håller koll på att ingen skriver något ofördelaktigt åt något håll - så jag kommer naturligtvis också att redigera inlägg som smutskastar dig i förekommande fall.
 
Beträffande avdelningen 'Urladdningar' där vi inte tar bort något men möjligen stänger sådant som spårat ur helt, så har den tillkommit just för sådant som kommit att glida ifrån ämnet ordentligt; ofta finns det mycket som behöver ventileras klart i sann demokratisk anda och där finns det lite utrymme för just detta.
Tycker du att det står för mycket 'skit' där så kan du ju föregå med gott exempel och tänka dig för innan du brassar på som du gjode nu. Jag städar gärna (som du önskar) bort sådant som är otrevligt (vilket naturligvis gör att jag borde ta bort även detta) - men skulle jag bara radera det du skrivit nu så lär det väl bara dyka upp snart igen har jag en känsla av. Att någon sedan frågade om din databas och om Kungälv under 'Veinge' torde väl för övrigt vara mindre förargligt än detta som nu inkommit. (Eller får man göra som man vill i just Partille.. :-)

2003-05-27, 16:16
Svar #6

Jan Wallander

Peter!
Tack för Dina rader med beskedet att frågor i Anbytarforum skall besvaras här och inte via mail. Det skulle nog vara nyttigt om detta påpekades i flera sammanhang - det har tvivelsutan blivit mycket vanligare att frågeställare ber om svaret via mail. Man kan ju fundera över om det beror på ren lathet (det är enklare att kolla mailen än att gå in och leta efter svar i Anbytarforum) eller om det finns andra anledningar.
Mvh
Jan W

2003-06-17, 04:10
Svar #7

kicki

hej!
Jag söker uppgifter om Eric Svensson f. 1798 Partille,
gift med Anna Olsdotter f. 1802 Partille.
Dom fick en dotter Anna Sofia f.1824 d. 1876 Salt Lake City.
 
Anna Sofia var gift med Carl Mellqvist f. 1812 Angered.  
(Som jag också skulle vilja ha mer uppgifter om)
 
Alla uppgifter välkomna!(Om både Anna Sofia och hennes föräldrar, men även om Carl)
 
Kicki

2003-06-23, 10:11
Svar #8

kicki

Tack Bertil!
 
Jag tackar för upplysningarna om Erik och Anna!
Jag undrar bara hur Hypotetiska uppgifterna är?
 
Jag fick svaret genom mail, och det är helt okej för min del, för det var ganska mycket uppgifter, det skulle nog bli rörigt om allt det skrivs ut på Anbytarforum.
Och genom mitt tack så vet ju alla andra, som kanske också söker samma personer, att jag har  
fått svar och kan då vända sig till Bertil.
 
Carl Mellqvist har jag inte fått några svar om än, så är det någon som har uppgifter om honom, så tar jag med glädje emot!
 
Mvh Kicki

2003-07-01, 21:58
Svar #9

Utloggad Rolf Eknefelt

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 16
  • Senast inloggad: 2024-02-22, 20:56
    • Visa profil
Hej Kicki
Här är de uppgifter som finns om Anna Sofia Eriksdotter och Carl Mellqvist i Angereds kyrkböcker:
 
Anna Sofia Mellqvist Eriksdotter. Född 1824 (Angered AI:7 s 109).  
Flyttade 1873-06-25 från Angered (O) till Utah, USA (Angered AI:11 s 32).  
 
Gift 1:o med  
Carl Mellqvist. Smed. Född 1812 (Angered AI:7 p 109). Död 1857-05-10 i Angered (O) (Angered C:2). Flyttade omkring 1836 från Bergum (O) till Göteborg (Bergum AI:5 s 5). Flyttade 1844-11-22 från Domkyrkoförs i Gbg (O) till Angered (O) (Angered AI:6 p 39). Dräng i Björsared, Bergum, -1835-1836. Dräng i Rösered Sörgården, Angered 1844-1845. Tjänare på Steken Stora, Angered, 1845-1857.  
Barn:
Johan Teodor Mellqvist. Född 1846-07-11 i Steken Stora, Angered (O) (Angered C:2). Mormon. Om äktenskap obekant, troligen ej ledig. Afrest t. Amerika (Angered AI:10 s 136). Flyttade 1872 från Angered (O) till USA (Emigranter Angered 1865-1874).  
Albertina Mellqvist. Född 1848-05-30 i Steken Stora, Angered (O) (Angered C:2). Död 1849-11-08 i Angered (O) (Angered C:2).  
Evelina Albertina Mellqvist. Född 1850-05-23 i Steken Stora, Angered (O) (Angered C:2). Död 1852-07-14 i Angered (O) (Angered C:2).  
Svante Christian Mellqvist. Smed. Född 1852-04-12 i Steken Stora, Angered (O) (Angered C:2). Flyttade 1887-11-02 från Surte Postgården, Angered (O) till Nödinge (P) (Angered AI12-42). Gift 1879-06-23 i Angered (O) (SCB V1879) med Emma Johansdotter. Född 1856-03-19 i Skövde (R) (Angered AI:11 s 107).  
Edvin Mellqvist. Född 1854-02-19 i Steken Stora, Angered (O) (Angered C:2). Flyttade 1875-06-18 från Angered (O) till Nord-Amerika (Angered AI:11 s 67).  
Augusta Olivia Mellqvist. Född 1856-07-08 i Angered (O) (Angered AI:8 s 70, AI:9 s 78, AI:10 s 41). Finns ej i Angereds födelsebok under angivet födelseår. Flyttade 1874-02-21 från Angered (O) till Domkyrkoförs i Gbg (O) (Angered AI:11 s 93). Död 1921-08-11. Gift med August Mellqvist /Andersson/. Glasblåsare. Född 1850-08-08 i Sätila (P). Död 1935-12-11. Anställd vid Surte Glasbruk. Hette som ung Andersson minst t.o.m. 1885. Tog sedan hustruns namn Mellqvist.  
 
Gift 2:o 1860-05-17 i Angered (O) (SCB V1860) med  
Olof Nilsson. Dräng, smed. Född 1834-02-17 i Stenkyrka (O) (Angered AI:9 s 78, AI:11 s 32). Bosatt i Surte Nedergården -1863-1873. Mormon enlig dottern Anna Emilias födelsenotis och Angered AI:11 s 32. Flyttade 1873-06-25 från Angered (O) till Utah, USA (Angered AI:11 s 32).  
Barn:  
Albertina Nikolina Olofsdotter. Född 1860-06-20 i Steken Stora, Angered (O) (Angered C:2). Flyttade 1872 från Angered (O) till USA (Emigranter Angered 1865-1874).  
Emma Matilda Olofsddotter. Född 1863-08-03 i Surte Nedergården, Angered (O) (Angered C:2). Flyttade 1872 från Angered (O) till USA (Emigranter Angered 1865-1874).  
Carl Alfred Olsson. Född 1865-10-12 i Angered (O) (Angered AI10-41). Flyttade 1873-05-26 från Angered (O) till Utah, USA (Angered AI:11 s 32).  
Anna Emilia Olofsdotter. Född 1867-10-11 i Surte, Angered (O) (SCB F1867). Död 1869-04-18 i Angered (O) (SCB D1869).  
 
Med hälsningar / Rolf Eknefelt
www.algonet.se/~eknerolf

2003-07-01, 22:59
Svar #10

Kicki Kainulainen

Hej Rolf!
 
Tack så jätte mycket!
 
Mvh Kicki

2003-07-01, 23:10
Svar #11

Kicki Kainulainen

Hej igen Rolf!
 
Jag har tittat igenom ditt svar.
Det är inte rätt Augusta och August Mellqvist.
Jag upptäckte att jag har fått fel information. August och Augusta du nämner fick ingen son som hette Victor Antonius Mellqvist f. 1889.
Men däremot så ska det finnas en August Johansson Mellqvist f. 1861 och Augusta Josefina Andreasdotter f. 1854, Ytterby,som är hans föräldrar.
(Se under rubrik:Landskap; Göteborg; Efterlysningar; Mellqvist August)
 
Mvh Kicki

2003-08-03, 22:03
Svar #12

Utloggad Maj-Brith Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 960
  • Senast inloggad: 2013-01-06, 19:19
    • Visa profil
Hej mitt namn är Maj-Brith Andersson i Leksand.
Jag har mina morföräldrar begravda på Partile kyrkogård (gamla kyrkogård).
(Således ej Kvastekulla.)
Jag har genom släkten fått höra att mina morföräldrars grav skulle vara K. märkt.
Har aldrig hört att en grav tidigare varit K.märkt.
Vad innebär det?
Hur, samt varför och av vem blir detta bestämt ?  
Deras namn och data var:
Karl August Karlsson F: 1865-09-24 i Partile.
D: 1926-11-24 i Jonsered/Partille.
Anna Beata Samuelsdotter F. 1864-11-03 i Stora Lundby.
D: 1936-09-22 i Jonsered/ Partille.
Vore mycket tacksam för en förklaring på hur detta har skett.
Maj-Brith Andersson Leksand

2003-08-06, 11:27
Svar #13

Utloggad Ann-Britt Ahlström

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 638
  • Senast inloggad: 2012-03-10, 15:49
    • Visa profil
Maj-Brith, jag bor själv i Partille och kontaktade nyss kyrkogårdsförvaltningen här. Jag talade med en kvinna som inte var så väl insatt i detta med K-märkta gravar men hon hänvisade till Ebbe Eriksson som var på semester men kommer nästa vecka tel: 031-336 31 80.
 
Hon berättade att de har ett dataregister över gravar, så därför tycker jag att du skall ringa dit.
 
Numera begraver man ingen på den gamla kyrkogården vid kyrkan (om det inte redan finns en familjegrav) utan man använder den södra kyrkogården, där finns också ett område med K-märkta gravar.
 
Om du vill se bilder på Partille Kyrka så har jag sett att Bertil Magnusson har en del på sin hemsida Glimten.
 
M v h  
Ann-Britt Ahlström

2003-08-07, 22:23
Svar #14

Utloggad Maj-Brith Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 960
  • Senast inloggad: 2013-01-06, 19:19
    • Visa profil
HejAnn-Britt Ahlström och tack för Din E-post.
Jag har nu varit inne på anbytarforum Partille
och läst vad Du skrivit.
Det var mycket intresant skulle tro att det är på den sk. södra kyrkogården dom ligger.
Jag skall erkänna att jag inte besökt den graven sedan mor levde och hon dog 1971.
Man säger ju oftast dit måste jag gå nästa gång jag är i närheten och då blir det av någon anledning ändå inte av.
Joppas att det finns fler som uppmärksammar detta med K-märkta gravar.
Konstigt att dom inte ens nämns i den   inventering av gravar som har skett i Sverige.
Det vore väl en lämplig plats att skriva om dessa i eller hur ?
Hälsningar och än en gång tack för att  
Du svarade mig.
Maj-Brith i Leksand

2003-09-10, 23:44
Svar #15

Anna-Stina Evaldsson

Hej jag söker uppgifter om Hanna Saur född 1871
död 1947 gift med Wilhelm Saur.Fick en dotter 1911 som var min mamma.Tacksam för alla uppgifter

2003-09-13, 13:23
Svar #16

A Person

Hej Anna-Stina
 
Enligt födda i Partille 1871 finns det ingen med namnet Hanna.  
Börja i stället med din mamma och se där fullständiga uppgifter för hennes födelse.
Då finner du uppgift om var och när dina morföräldrar är födda.

2003-10-03, 08:03
Svar #17

Agneta Rydén

Söker Maria Elisabeth Bergin som inflyttade till Partille ca 1837 ifrån Angered.
Intresserad om hon gifte sig,fick barn osv
Maria Elisabeth var f 1811 (ort?)
Tack på förhand

2003-10-11, 20:24
Svar #18

Utloggad Thomas Kristiansen

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 254
  • Senast inloggad: 2024-03-05, 21:54
    • Visa profil
jag kanske borde rikta min fråga direkt till bertil magnusson? har skrivit härinne förut om samma personer,jag har letat som en tok i register med. men det är väldigigt angeläget att finna en början på repet. jag har en Stadsoldat Magnus Wiberg  1792-05-23 död i partille 1861-08-22. gift med Anna britta Larsdotter född 1788 död i partille 1852-05-09.  
 
dom verkar inte vara födda i partille,och det finns inga inflyttningsböcker här i partille heller.  
om Någon har sett nåt om dessa personer så...deras barn Mmm har jag redan uppgifter om.  
och sen undrar jag om man kan få fram något om stadssoldaterna som verkade i och runt gbg? för dom var ju ändå ett stort antal. något register kanske?  
Mvh thomas.

2003-10-19, 20:48
Svar #19

Utloggad Maj-Brith Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 960
  • Senast inloggad: 2013-01-06, 19:19
    • Visa profil
Hej Thomas Kristiansen!
Har du försökt att söka dina soldater på följande: ?
http://www.svar.ra.se     =Svar riksarkivet.
eller på  
NAD- Nationella arkiv-databasen = www.nad.ra.se
 
Jag har hittat mina Gotländska Båtsmän på dessa register.
Då jag är bosatt i Leksand och uppväxt i Västergötland så hade jag inte ens en aning om att dom var soldater.
Men så var det!
Lycka till med ditt sökande Maj-Brith i Leksand.

2003-11-16, 14:08
Svar #20

Utloggad Bertil Magnusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 575
  • Senast inloggad: 2019-03-21, 03:16
    • Visa profil
    • www.glimten.net
Till Thomas Kristiansen
Det är en svår fråga du ställer då kyrkböckerna för Partille inte är särskilt bra förda.  
Här följer dock lite uppgifter om ättlingar till
Stadssoldaten Magnus Wiberg i Jonsered och hans hustru Anna-Britta Larsdotter.
Troligen är paret inflyttade och återfinns ej i Partille vigselbok.
 
Tabell 1
Magnus Viberg. Stadssoldat. Född 1792-06-23 (Enl AF 2003-10-11).  
Levde i Jonsered Torkås, Partille (O).  
Död 1861-08-22 i Partille (O).  
Gift med Anna Brita Larsdotter. Född 1788 (enl hfl).  
Levde i Jonsered Torkås, Partille (O).
Enl. HFL 1844-51 var Anna-Britta bräcklig.
Död 1852-05-09 i Partille (O) (Enl AF 2003-04-13).
 
Barn födda i Torkås, Jonsered, Partille (O).
1817-01-26 Karl Magnus Viberg.
1819-08-30 August Viberg.
1822-03-13 Fredrik Magnusson Viberg.
1825-05-26 Karolina Viberg. Se tabell 2.
1829-05-17 Johanna Kristina Viberg. Se tabell 3
 
Tabell 2 (generation 1)
Karolina Viberg. Född 1825-05-26 i Jonsered Torkås, Partille (O).  
Enl AF 2003 13/4 gm Olof Olsson i Fässberg (O)  
Son 1 Charles Johan Leonard 1860 Fässberg  
Son 2 Johan Oskar Malm f. 1874 i Karl Johan Gbg  
Gift med Olof Olofsson (Olsson).
Levde i Fässberg (O).
 
Tabell 3 (generation 1)
Johanna Kristina Viberg. Född 1829-05-17.
Gift med Peter (Dahl) Viberg.  
Soldat i Jonsered som efterträdde svärfadern men bodde i Torpet Dahla.
Född 1828-07-28 i Hol (P).  
Flyttade 16 år gl 1844-11-14 från Hol (P) till Skallsjö (P).  
Levde med sin familj i Torpet Dahla, Jonsered, Partille (O).
Barn:
August Viberg. Född 1865 i Torpet Dahla, Jonsered, Partille (O). Se tabell 4.
 
Tabell 4 (generation 2)
August Viberg. Född 1865 i Torpet Dahla,Jonsered, Partille (O).  
Gift med NN.  
 
Barn:
Axel Viberg. Född 1890 i Jonsered, Partille (O).  
Gift med NN.
 
Barn:
Rune Viberg. Ing. vid SKF. Född 1926 i Jonsered, Partille (O).  
Ogift pensionär 2003 och min tidigare arbetskamrat vid SKF.Har här bidragit med uppgifter.
 
Thomas, jag hoppas du ger mig en GEDCOM- eller Disgenfil med dem som har anor till Partille.
Ring mig gärna på 031-443070.

2003-11-16, 14:52
Svar #21

Utloggad Bertil Magnusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 575
  • Senast inloggad: 2019-03-21, 03:16
    • Visa profil
    • www.glimten.net
Stadsoldaterna i Partille.
 
Trots sökande har jag inte funnit rullor om de stadssoldater som tjänstgjorde i Göteborg vid portarna runt vallgraven. Det finns uppgift om att de var 44 st och att de var förlagda till Partille och Landvetter. På Vaktmästargården i Utby (som till 1920-talet tillhörde Partille) bodde deras befälhavare.
 
Nedan följer något om min anfader
Stads Soldaten Bryngel Hansson Högman.
Född omkr mellan 1710 och 1713, trol. i Manered, Jonsered, Partille (O).  
Död genom drunkning 1756-09-20 i Partille (O).
Begravd 1756-10-08 i Partille (O).
 
Levnadsbeskrivning:
vilkens kropp fanns död i Säveåen. Över vilket mål rannsakades och dömdes av Sävedals härads lovliga Tingsrätt att som förmodligen han av vådelig händelse i vattnet omkommit så skulle hans kropp njuta ärlig begravning.  
 
Levde i Manereds lid, Jonsered, Partille (O).  
 
Soldatnamnet Högman troligen bildat av Högen och Kåhög från vilka hans (troliga) föräldrar 'Hans Jonsson i Kåhög' och 'Ingrid i Högen' kommer.  
Då vi rör oss bland de första uppgifterna i Partilles kyrkbok måste de här angivna föräldrarna tas som hypotetiska. Ett stöd för antagandet är att Bryngels son fick namnet Gunne i likhet med hans närmast äldre bror, enl uppställningen nedan.
   
BRYNGELS TROLIGA SYSKON  
födda i Kåhög, Partille (O):
Ingeborg Hansdotter, född 25 apr 1690  
Karin Hansdotter, född 11 aug 1692  
Elisabet Hansdotter, född 7 nov 1697  
Joen Hansson, född 16 dec 1702  
Gunne Hansson, född 23 aug 1706  
Bryngel själv föddes troligen omkring 1710.
 
Hur Stadssoldaterna var klädda kan vi än i dag se på Skansen Kronan i Göteborg där en del persedlar förvaras. Bild finns även i Partille Krönika sid. 88 varur även följande text är hämtad från sid. 90-92. Den beskriver något om varför Göteborgs Stadssoldatkompani kom till.
 
Ur Partille Krönika av Erik Bergendahl (1920):
Redan i Gustav Adolfs memorial av den 23 februari 1624 förklarades, att som i Göteborg god vakt borde hållas och på det Borgerskapet icke med någon vakt må besvärat varda, anser Kongl. Maj:t bäst vara att, när någon utskrivning sker, de ock desslikes uti Sävedals Härad utskriva låta, och vill Kongl. Maj:t dem Nådigst de Trettiosex knektar, som där uti Häradet alla redan äro, hava efterlåtit, att med utskrivningen Fyratioåtta tillsammans bliva, vilka kunna komma rotetals till Staden och hålla vakt. Vad deras lön och underhåll vidkommer, kunna de giva dem såsom andre Kongl. Maj:ts knektar hava, var ett Ottingshemman, och sedan, när de på vakten äro, var knekt en daler om veckan, vilket borgerskapet, eftersom de hava vakten till, utgöra skole, så lagandes, att Stadens inkomster därigenom ej förminskandes varda. Antalet knektar bestämdes emellertid, som nämnt, till 44 stycken. I juni 1696 förpliktades rotehållarna av häradsrätten att för stadssoldaterna uppbygga Torp och Stugor och i ny dom två år senare förständigades de att senast innan Michaelitiden samma år hava försatt dessa i lagligt stånd.
---
Stadssoldaternas tjänstgöring bestod i fredstid närmast av en slags polistjänst. De skulle vid bommarna tillse att acciser erlades och inga olovliga köp gjordes, de tjänstgjorde som brand- och nattvakter, fingo hjälpa till vid stadens olika arbeten och ansvara för ordningens upprätthållande.  
Detta hindrade emellertid ej, att de själva många gånger voro de värsta bråkmakarna. Populärt gingo de under benämningen korvar och voro vanligen sammanravsade bland en del löst folk, som voro mindre hågade för strängare arbete utan funno stadsvaktens friare liv bättre passa dem. Det var nog också ytterst sällan, som en bondson inom Partille socken tog tjänst som stadssoldat.  
Att den försvarsberedskap som de kunde prestera, åtminstone under 1600-talet, var ytterst minimal förstår man under dylika förhållanden och illustreras densamma på ett dråpligt sätt i en skrivelse år 1636 av presidenten Rosenskjöld vari han säger:  
  I går hafwer jagh med någre af rådet mönstrat denna stadz soldater.----Men det är stoor skada, dhe wette icke thet ringesta att bruka sine gewähr, hwarcken med pijkar eller musqueter. Deras förman är een tysk, een skräddare, som intet mycket kan sielf, därfore är honom ondt till att lära andra.  
Under senare tid var dock förhållandet avsevärt förändrat till det bättre och stadssoldaterna åtnjöto nog även större aktning än vad tidigare var förhållandet.  
Av knektrotarne i Partille betalades vart tredje år till staden den andel i beklädnadsmedlen, som rotarna enligt magistratens protokoll den 13 nov. 1772 åtagit sig att bekosta, vilka medel för åren 1843-1851 i medeltal belupit sig på B:co R:dr 314:27.6 4/9.
--
Slutligen kan här nämnnas, att Göteborgstrakten först år 1680 avsöndrades från Älvsborgs och förenades med Götehorgs och Bohus län. Göteborg blev dock först år 1700 residensstad för landshövdingen, vilken ända till den tiden hade sitt säte på Bohus slott.
---
 
Bryngels trol. föräldrar:
Hans Jonsson i Kåhög. Född 1660 (omkring).  
Mor Ingred i Högen NN. Född 1660 (omkring).  
Bryngel gift 1745-12-11 i Partille (O) (VB sid 49) med Anna Nilsdotter.  
Född troligen 1724-12-20 i Jonsered, Partille (O).  
Död som änka, i hosta, 45 år gl 1767-01-22 i Manered, Jonsered, Partille (O).  
Vid vigseln; han stadssoldat, hon piga, båda från Manered. Han kallas 'Bryngel Hansson'.  
 
Barn födda i Manereds lid, Jonsered, Partille
Brita Bryngelsdotter. Född 1748-07-14
Död i feber 39 år (42) gl 1790-07-23 i Ugglum Mg, Partille (O). Begravd 1790-07-27.  
Gift (men uppg saknas) med Olaus Wikström. Murgesäll.  
Född ca 1756. Död i feber, änkemanen, 34 år gl. 1790-12-14 i Ugglum Mg, Partille (O).
 
Nils Bryngelsson. Född 1751-10-28 i Manereds lid, Jonsered, Partille (O).  
Död i Kräfta 54 år gl 1807-09-12 i Lexby Ög, Partille (O).  
Gift 1787-09-16 i Partille (O) med Annika Arvidsdotter.  
Född 1733 (Enl ålduppg.).  
Död i hosta, 74 år gl 1807-11-01 i Lexby Ög, Partille (O).  
 
Gunne Bryngelsson. Född 1754-02-01  
Död av hosta 54 år gl. 1808-04-02 i Lexby Mg, Partille (O).  
Gift 1785-11-27 i Lexby, Partille (O) med Katarina Andersdotter.  
Född enl åld.uppg 1748.
Död som änka, i magasjuka, 64 å gl 1812-12-07 i Lexby Mg, Partille (O).
 
Ellika Bryngelsdotter. Född 1756-04-30  
Döpt 1756-05-01.  
Död av svullnad, 62 år gl 1819-04-16 i Ugglum Mg, Partille (O).  
Gift 1789 (enl HFL 1787-1794 s. 253) med Andreas Nilsson.  
Född 1763-01-30 i Ugglum Storegård 1/12 1/8, Partille (O).  
Död i giktvärk 45 år 8 m 1808-08-30 i Ugglum Mg, Partille (O).
Senast nämnda par är mina anfäder.
 
Jag tar tacksamt emot uppgifter om övriga stadssoldater. Kontakta mig per tel. 031-443070.

2003-11-16, 15:05
Svar #22

Utloggad Thomas Kristiansen

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 254
  • Senast inloggad: 2024-03-05, 21:54
    • Visa profil
Bertil.
många tack för det som stog här, det enda jag har att anmärka på är att Karolina innan var gift med jonas anderssonfödd 1825-07-08. dom födde sedan karl gustav adolf andersson 1850-02-11. och DET blir sedan min gren på wiberg.
(hon gifter om sig med olof olofsson sedan som du skrev om)
 
 
(Tabell 2 (generation 1)  
Karolina Viberg. Född 1825-05-26 i Jonsered Torkås, Partille (O).  
Enl AF 2003 13/4 gm Olof Olsson i Fässberg (O)  
Son 1 Charles Johan Leonard 1860 Fässberg  
Son 2 Johan Oskar Malm f. 1874 i Karl Johan Gbg  
Gift med Olof Olofsson (Olsson).  
Levde i Fässberg (O).)

2003-11-17, 12:39
Svar #23

Jan Wallander

Kort fråga: hette Partille Partilled på 1700-talet? För det kan väl knappast finnas två orter med så likalydande namn i Gbg-området?
 
Mvh
Jan W

2003-11-17, 13:40
Svar #24

Utloggad Bo Berndtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3221
  • Senast inloggad: 2024-04-25, 09:59
    • Visa profil
Stavningen Partilled ändrades officiellt till Partille 1917.

2003-11-18, 10:04
Svar #25

Jan Wallander


2003-11-23, 18:31
Svar #26

Anne Olsson

Jag har ett foto av arbetare vid Jonsereds fabriker. Känner någon igen någon/några av personerna på bilden?
 
MVH
Anne
 

2003-11-30, 10:16
Svar #27

Utloggad Bertil Magnusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 575
  • Senast inloggad: 2019-03-21, 03:16
    • Visa profil
    • www.glimten.net
Hej Anne
Såg din fina bild först nu. Med all sannolikhet går de flesta att identifiera.  
 
I Partille lever en ännu vital och minnesgod författare som givit ut minst två böcker om livet i Jonsered och speciellt livet under familjen Gibson på deras bruk.
 
Författaren heter Östen Johansson och hans adress hittar du lätt på Privatpersoner under Gula sidorna.
 
Kanske jag återkommer snart. I eftermiddag får vi besök av en medlem i familjen Zacharoff
som med all sannolikhet har flera släktingar på bilden.
 
MVH / Bertil Magnusson 031-443070

2003-11-30, 13:50
Svar #28

Jan Wallander

Anne!
Har Du någon aning om när fotot är daterat?
Mvh
Jan W

2003-12-01, 09:09
Svar #29

Anne Olsson

Bertil,
Vad trevligt att höra att Östen fortfarande finns i livet! Jag har läst hans böcker så jag ska försöka ta kontakt med honom. Roligt att höra om Zacharoff vet något om personerna på bilden. Min farfar, hans far och farfar arbetade alla på Jonsereds fabriker. Min farfar Holger Svensson var reparatör på linspinneriet, hans far Carl Julius Svensson var maskinmålare och hans farfar Carl Svensson arbetade också som fabriksarbetare (var vet jag inte). Carl Julius bror var Johan Portelius som var laborant och fotograf på fabrikerna. Jag har inte hittat någon av dem på fotot men eftersom det fanns i min farmors ägor så borde någon släkting ha varit med. Hör av dig Bengt om du får reda på något.
 
Jan, jag vet faktiskt inte när fotot är daterat men det borde varit någon gång kring 1910-1920.
 
Med vänlig hälsning
Anne

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna