ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-20  (läst 73309 gånger)

2000-05-12, 10:51
läst 73309 gånger

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Som sagt, Anbytarforum engagerar. Den andra omröstningen gav nästan 300 röster på knappt ett dygn. De fördelade sig så här:
 
Förbli stängda: 15%
Förhandsgranska: 30%
Fortsätta som tidigare: 53%
 
Åtminstone för mig är resultaten i de två enkäterna något svåra att förena. Först säger 52% att det var rätt att stänga, sedan vill 53% fortsätta som tidigare. Vi får väl förmoda att det inte är samma personer som röstat i de båda enkäterna och att det är förklaringen. Vill ni se resultatet i dessa helhet, klicka här.
 
Nåväl. Nu får framtiden utvisa vad som händer med Anbytarforum. Jag återkommer med information på denna sida när jag har någonting att berätta.

2000-05-18, 16:41
Svar #1

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
En fråga: Vad är rimligt att man ska behöva tåla som redaktör för Anbytarforum: »Därför är parallellen till Slobodan Milosevic och hans regering inte alldeles långsökt att dra», skriver John Sidén och menar - tydligen på fullt allvar - att mitt agerande på något vis kan jämföras med Europas mest avskyvärda ledare som startat flera krig under 90-talet.
 
Det är så horribelt att jag nu kommer att ta mig en allvarlig funderare på om jag tycker att det är tillräckligt kul att sköta det här jobbet längre. Det finns säkert andra som känner lusten dallra över tanken att få sköta Anbytarforum och RÖTTER.

2000-05-18, 20:43
Svar #2

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Rubriken »Pröva att skicka inlägg» har nu i en veckas tid använts till helt andra saker än vad den är avsedd till, och tonen också där blivit allt mer hätsk och oförsonlig. Jag har därför tyvärr nu tvingats stänga också den rubriken. Det har skett efter uppmaning från läsare, som börjar bli rejält trötta på den utveckling som pågår i Anbytarforum.
 
Vi får se vad som händer nu. Själv lämnar jag förmodligen redaktörssysslan inom kort. Det här är faktiskt inte alls roligt längre, utan bara sorgligt. Men förhoppningsvis finns någon entusist som vill bygga vidare på den grund jag förhoppningsvis lagt när det gäller Internet för släktforskare. Om tjafsdiskussionerna skulle sprida sig till de andra rubrikerna i Anbytarforum, kommer hela forumet att stänga.
 
Jag beklagar verkligen detta. Men mot den klick som nu driver Anbytarforum mot ett totalt haveri står jag tyvärr maktlös.  
 
Förhoppningsvis kan ur askan - som en Fågel Fenix - ett nytt och tekniskt sett mer sofistikerat Anbytarforum resa sig, som bättre kan stå emot den typ av attacker som vi nu utsätts för.
 
Forska väl, alla vänner!
Håkan Skogsjö
redaktör

2000-05-22, 12:45
Svar #3

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Förbundsstyrelsen sammanträdde i fredags-lördags i Linköping, och då togs frågan om RÖTTER och Anbytarforum upp. Med anledning av den turbulens som varit i forumet under våren vill förbundsstyrelsen klargöra att den har förtroende för mitt arbete som redaktör genom följande uttalande:
 
Förbundsstyrelsen finner att Håkan Skogsjö sköter Nättidningen Rötter med Anbytarforum helt i enlighet med tryckfrihetslagstiftningen, god publicistisk sed och sitt uppdrag.
 
Förbundsstyrelsen uttalar sitt fulla och oreserverade stöd och uppskattning för utvecklingen och handhavandet av Rötter med Anbytarforum.  
 
Krister L:son Lagersvärd
 
Britt Hagman, Jan Appelquist, Carl-Olof Sahlin, Marianne Söderfjäll, Kjerstin Olofsson, Sigurd Nygren, Ragnar Fornö, Annika Otfors
 
(Ingrid Nilsson och Thord Bylund frånvarande)

 
Detta uttalande betyder konkret att arbetet med RÖTTER och Anbytarforum fortsätter på den inslagna vägen. Vi kommer dock att göra tekniska förändringar för att bättre kunna försvara oss mot marodörer och personer som skadar den goda stämningen i forumet. Min egen roll i den framtida utvecklingen står skriven i stjärnorna. Jag tänker nu ta en välbehövlig vila under sommaren (juni-augusti), vilket blir den första semestern från Nättidningen som jag haft sedan den startade i maj 1996. Men de automatiserade avdelningarna kommer förstås att rulla på som vanligt, så länge ordningen är god.
 
Jag vill här också tacka alla som gett mig uppskattande ord under de senaste veckorna. Jag har fått kanske ett hundratal mejl, vilket är den i särklass största »opinionsyttring» jag fått ta emot under min tid som RÖTTERredaktör i någon fråga. Det värmer!

2000-07-09, 12:15
Svar #4

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Jag har tyvärr tvingats stänga avdelningen Länktips eftersom den klick personer som i våras fick delar av Anbytarforum att haverera nu åter börjat härja i forumet. De följer tyvärr inte de regler som gäller och bryr sig inte om de bedömningar som jag som redaktör gör, utan skickar de inlägg som jag har tagit bort på nytt.  
 
Personligen tycker jag det är egendomligt att de inte lämnar Anbytarforum i fred med sitt gnällande, eftersom de nu har satt upp ett eget forum (med det positiva namnet www.nog.nu).
 
Jag beklagar att jag måste stänga avdelningen Länktips. Förhoppningsvis kan den öppna senare i höst.

2000-08-20, 12:09
Svar #5

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Anbytarforum är från och med nu ett renodlat forum för forskningsdiskussioner. Här efterlyser vi borttappade släktingar, diskuterar vad en sumprunkare egentligen sysslade med och inskärper källkritikens vikt i spänstiga metoddebatter.
 
Frågor som gäller släktforskarrörelsen och organisationen Sveriges Släktforskarförbund diskuteras i fortsättningen i Nättidningen RÖTTER på samma sätt som innan Anbytarforum startade, under avldeningen Kontakt och rubriken Insändare. Där kan fortfarande läsas ett flertal intressanta och givande debatter.
 
Anledningen till denna förändring är att det sedan i våras blivit i princip omöjligt att föra sådana diskussioner i en konstruktiv anda och med ett nyanserat tonfall i Anbytarforum. Det är givetvis djupt beklagligt. Ett flertal personer har föreslagit denna lösning på problemet, dels i olika inlägg i Anbytarforum, dels i mejl till mig och nämns även i en motion från Västgöta Genealogiska Förening till förbundsstämman. Jag har tidigare ställt mig tveksam till denna lösning, men de senaste dagarnas utveckling har gjort mig övertygad om att den är nödvändig sedan en viktig diskussion om »Medlemsinflytande» snabbt hotat gå över styr.
 
Min förhoppning är att denna förändring leder till ett lugnare Anbytarforum och en mer konstruktiv diskussion i organisations- och demokratifrågor.
 
Med hopp om en gagnerik forskningshöst!
Håkan Skogsjö
redaktör

2000-08-23, 21:27
Svar #6

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Ett gammalt problem som jag nästan glömt bort har gjort sig påmind. En bokstav är inte möjlig att använda i Anbytarforum, nämligen y med två prickar över. Denna bokstav har visat sig skapa fel i det program som Anbytarforum använder, åtminstone tillsammans med vissa webbläsare (äldre Netscape-läsare). Detta sker vad jag förstår speciellt när bokstaven sätts i rubriker.
 
Alltså: Använd inte denna bokstav (y med två prickar över) i Anbytarforum!

2000-08-27, 23:08
Svar #7

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Släktforskardagarna i Linköping är avslutade sedan några timmar tillbaka, och jag vill här lämna en kort information om timade ting, eftersom jag inte kommer att ha möjlighet att uppdatera Nättidningen RÖTTER på några dagar (jag är i Stockholm och förlustar mig).
 
Ordförandevalet på riksstämman stod mellan Jon Pallin, 35, nominerad av Dalarnas Släktforskarförbund och Västerås Släktforskarförening och även utsedd till valberedningens kandidat, och Ted Rosvall, 48, nominerad av Genealogiska Föreningen. Valet avgjordes med slutna sedlar och blev ytterst jämt: Rosvall vann med 67 röster mot 62 och en ogiltig.
 
Det är förstås olyckligt att förbundets nya ordförande väljs med en så liten marginal - oavsett vem som vinner. Det kan lätt uppstå en svåröverbryggad klyfta mellan olika fraktioner inom släktforskarrörelsen. Min förhoppning att dock de som inte fick se sin kandidat vald tar nederlaget med jämnmod, och att vi alla också i fortsättningen kan arbeta gemensamt för släktforskningens bästa. Jon Pallin, som alltså förlorade knappt, såg inte särskilt ledsen ut efteråt, utan konstaterade att han nu får tid och möjlighet att ägna sig åt Släktforskardagarna 2002, som arrangeras av Dalarnas Släktforskarförbund och går av stapeln i Jons hemstad Borlänge.
 
Själv vill jag här passa på att gratulera Ted Rosvall till segern! Ted ledde sitt första styrelsemöte redan på söndagsförmiddagen, och jag såg flera ledamöter komma därifrån i glatt och uppsluppet samtal. Utan tvekan ett gott tecken! Ett par styrelseledamöter vittnade också om att allt hade gått utmärkt. Några mer brännande frågor - exempelvis det av förbundsstämman återremitterade förslaget till nya stadgar - togs dock inte upp till behandling, utan sköts upp till följande möte.
 
Ted Rosvall och jag hade också ett kortare samtal, där vi kom överens om att han ska ha ett »veckobrev» i RÖTTER med information till medlemmar och andra intresserade. Jag förmodar att det första kan publiceras inom ett par veckor.
 
Från stämman, som leddes av Ingegerd Troedsson, tidigare talman i Sveriges riksdag, kan också rapporteras att förslaget till nya stadgar samt en motion om att avskaffa de stödjande medlemmarna, blev återremitterade till styrelsen. Att sy ihop ett nytt stadgeförslag som kan accepteras och gillas av så många medlemsorganisationer som möjligt, blir en av den nya styrelsens allra viktigaste uppgifter under det kommande året.
 
Stämman valde också att byta ut en person i styrelsen, Carl Olof Sahlin fick lämna av till förmån för Sam Blixt, eldsjäl inom föreningen PLF i Oskarshamn. Sam Blixt åtog sig på styrelsemötet på söndagen att göra en inventering över CD-skivor som kan intressera släktforskare. Resultatet kommer att presenteras i RÖTTER. Han ska också göra en närmare granskning av NAD-skivan, det vill säga Riksarkivets CD-skiva med den Nationella arkivdatabasen.
 
Den motion som Västergötlands Genealogiska Förening lämnat in och som berörde Nättidningen RÖTTER och Anbytarforum avslogs i enlighet med styrelsens förslag. Det betyder i praktiken att det är de av styrelsen tillsatta redaktörerna (för RÖTTER undertecknad) som har ansvaret för förbundets publikationer, och att varken styrelsen eller stämman ska ingripa i den dagliga driften. Stämman uttalade samtidigt sitt »stöd för en konstruktiv, saklig och öppen debatt i förbundets publikationer».
 
Avgående ordföranden Krister Lagersvärd avtackades av såväl stämman som styrelsen och personalen. Hans insatser under sina sex ordförandeår har varit imponerande. Själv vill jag gärna framhålla hans orubbliga stöd för RÖTTER. Hade han varit lika skeptisk som vissa andra, särskilt inledningsvis, hade nättidningen sannolikt inte funnits i dag. En ordförande har utan tvekan ett stort inflytande, men kanske inte genom att styra och ställa som många föreställer sig, utan genom att uppmuntra och entusiasmera. Den ordförande som har förmågan att rätt avgöra vilka initiativ som bör uppmuntras och stödjas, blir ihågkommen som betydelsefull och skicklig. Det är jag övertygad om att Krister blir!
 
Släktforskardagarna i Linköping år 2000 tillhör utan tvekan de absolut bäst anordnade i förbundets historia. Lokalerna - Folkets Hus invid Gamla Linköping - var mycket ändamålsenliga. De många besökarna rörde sig obehindrat mellan de olika byggnaderna där utställningar, riksstämma och föredrag hölls. Stämmomiddagen var en mycket trivsam upplevelse, god mat och utmärkt underhållning (inte minst den manliga akapellakvintetten). Det tekniska kring arrangemangen fungerade också föredömligt, allt från den alerta ljudkillen som under stämman snabbt rättade till mikrofonerna till det spektakulära fyrverkeriet bara någon meter över festdeltagarnas huvuden under middagen (att det sistnämnda fungerade är vi särskilt tacksamma för...).  
 
Arrangörerna, Föreningen för datorhjälp i släktforskningen och Östgöta Genealogiska Förening, är värda all heder för sina insatser. Dessutom, och det betyder inte lite, de hade hand med vädrets makter, som bjöd på sol och behaglig sensommarvärme.
 
Håkan Skogsjö
redaktör

2000-09-13, 00:28
Svar #8

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Då brummar vi i gång igen! Anbytarforum har under ett drygt dygn genomgått en grundlig teknisk översyn som också inkluderat en uppgradering av den programvara som diskussionsforumet bygger på (den heter Discus och är amerikansk). Förhoppningsvis ska denna uppgradering lösa en del tekniska problem som forumet har dragits med under framför allt det här året på grund av den stora belastningen. Exempelvis fungerar nu trädöversikten igen samt sökningen efter ord (den sistnämnda verkar dock ha drabbats av ett annat problem  - den verkar inte klara av bokstäverna å ä och ö, men det ska vi försöka få ordning på). En annan viktig förändring är att administrationen av forumet har blivit betydligt lättare, vilket förhoppningsvis underlättar när det gäller att hålla ordning och reda.
 
Hör gärna av er med synpunkter till mig (mejllänk finns till vänster).

2000-09-13, 20:12
Svar #9

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Det mesta verkar fungera utmärkt i nya Anbytarforum. Utom en sak: Många mejlar och undrar vart länken Nya meddelanden tagit, alltså länken till sidan där man kunde söka efter nya inlägg sedan senaste sökning (funktionen fungerar endast för RÖTTERS VÄNNER. Den finns kvar på exakt samma ställe som tidigare, men har bytt namn. Nu heter den Sök inlägg. Den fungerar på precis samma sätt som tidigare.

2000-11-03, 11:43
Svar #10

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Jag har i dag skapat ett nytt ämne i Anbytarforum, kallat »Hur gör jag?». Tanken är det ska bli en arena för diskussioner kring metodfrågor, det vill säga hur man bär sig åt för att lösa ett visst forskningsproblem. Redaktionen får ganska många sådana frågor och har tyvärr inte tid att ge några mer utförliga svar (ibland hinner vi tyvärr inte svara alls, vilket vi beklagar, men tiden räcker helt enkelt inte till). Förhoppningsvis kan den nya avdelningen bli en plats där vi hjälper varandra vidare i forskningen. Hur hittar man fadern till det oäkta barnet? Hur finner jag torpen och torparna i en by? Hur kartlägger jag en indelt soldats liv? Etcetera...

2000-12-19, 00:39
Svar #11

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Julen närmar sig och som redaktör för Nättidningen RÖTTER märker jag det framför allt på alla trevliga julhälsningar som strömmar in från läsare. Så har de gjort varje år sedan starten 1996.  
 
Jag var i många år, från slutet av 1970-talet till början av 1990-talet, redaktör för förbundets (och dess föregångares) papperstidning Släkthistoriskt Forum. Jag kan faktiskt inte påminna mig att redaktören på den tiden fick julhälsningar från läsarna. Så talet om att allt var bättre förr, det stämmer inte (om nu någon till äventyrs trodde det).
 
Eftersom jag själv, tyvärr, är ganska dålig på att skicka julkort, både digitala och analoga, vill jag med dessa rader framföra ett varmt tack till alla som skänker RÖTTER några tanker i dessa mörkrets decemberdagar.
 
Jag vill samtidigt, kanske något ofint, passa på och gå en runda med håven och påminna om RÖTTERS VÄNNER. Du kan när du betalar din stödjande medlemsavgift i riksförbundet också skänka en hundralapp som oavkortat går till utvecklingen av Nättidningen. Utan detta stöd hade vi knappast haft Anbytarforum, Rötterkatalogen, Socken-Sök, Register-Sök och Litteratur-Sök och många andra nyttigheter. Och våra id?er är ingalunda slut, kan jag lova...  
 
Och så förstås:
 
God Jul på er allesammans!

2001-02-07, 19:27
Svar #12

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Sedan årsskiftet har det verkligen varit full fart på diskussionerna i Anbytarforum. Jag såg för några veckor att över 170 diskussioner hade fått nya inlägg det senaste dygnet, vilket är all-time-high. Det gamla rekordet låg på 150. Det är självfallet mycket glädjande att Anbytarforum är så populärt, inte minst för oss som dagligen arbetar med forumet så att det ska fungera och ordningen bland inläggen ska vara så bra som möjlig.
 
Enda problemet med denna höga aktivitet är - som många av er redan har noterat -  att funktionen Senaste vecka inte vill fungera. Den visar endast antalet diskussioner som fått nya inlägg - däremot inte vilka det är. Och det är ju inte så bra.
 
Tyvärr har vi ännu inte hittat någon bra lösning på problemet. Men det finns ett sätt att delvis kringgå det, nämligen genom att använda funktionen Sök inlägg och begränsa sökningen, antingen genom att inte söka i samtliga ämnen eller genom att inte söka på sju dagar utan tre, fyra eller fem (hur många dagar det är möjligt att söka på beror på hur stor aktivitet det varit i forumet).
 
Vi försöker förstås också hitta en lösning på problemet.
 
PS några minuter senare. Nu fungerar Senaste vecka igen. Det är första gången på åtskilliga dagar. Märkligt sammanträffande.

2001-11-22, 17:32
Svar #13

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Jag har glädjen att få presentera en ny medarbetare i Anbytarforum: Peter Karlsson, anbytarvärd. Hans uppgift är att assistera mig i skötseln av Anbytarforum, hjälpa folk till rätta och se till att det är ordning i forumet, exempelvis genom att flytta diskussioner till rätt plats om så behövs. Peter Karlsson bor i Bromma utanför Stockholm, jobbar på Lantmäteriet med uppdatering deras databaser och får inte alltid använda datorn hemma eftersom två söner gärna spelar spel på den.

2002-05-21, 17:10
Svar #14

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Nu bygger vi om en del i Anbytarforum. Många ber om hjälp med läsning av gamla handstilar, och därför öppnar vi ett nytt huvudämne som heter just Läshjälp. Där samlar vi också de diskussioner som redan finns på lite olika ställen i Anbytarforum och som behandlar läsproblem.  
 
Ett annat nytt ämne är Gamla bilder där allting som rör gamla fotografier, teckningar, konstverk, etc, kan diskuteras, såväl frågor av den typ som fanns i den gamla Bildgåtan som frågor som rör enskilda fotografer eller konstnärer. Också tekniska frågor kring gamla bilder kan diskuteras där. Flertalet av de diskussioner som tidigare fanns under Bildgåtan finns nu under Gamla bilder.
 
Ett huvudämne som aldrig har varit särskilt flitigt utnyttjat är Medeltiden. Det har därför fått flytta in under Övriga ämnen, för att inte ämneslistan på förstasidan ska bli alltför lång. Sannolikt kommer också Kunglig genealogi att flytta till Övriga ämnen.
 
Förhoppningen är att dessa förändringar ska göra Anbytarforum mer lättanvänt och bättre återspegla de intressen som finns bland läsarna.
 
God fortsatt diskussion!

2002-07-12, 13:10
Svar #15

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
I DIS Forum ställdes i dag en fråga om var man bäst placerar efterlysningar i Anbytarforum; under ortnamnet, efternamnet eller som en efterlysning, eller kanske på någon annan plats. Eftersom svaret säkert kan vara till hjälp för andra läsare av Anbytarforum återger jag det också här:
 
?Tyvärr finns inget enkelt svar på din fråga. Vi har skapat Anbytarforum så att det ska finnas olika möjligheter att placera en efterlysning, detta eftersom ingen efterlysning är den andra lik. Det blir alltså upp till frågeställaren att försöka avgöra vilken plats som är mest lämplig.  
 
Några tumregler kan dock vara följande:  
 
1. Om din efterlysning på något vis är knuten till en viss socken, lägg den i så fall under socknen.  
 
2. Om din efterlysning gäller personer med ett ovanligt efternamn (inte Andersson, Lundberg eller Strömberg och liknande), lägg den under Släkter.  
 
3. Om du inte kan hänföra efterlysningen till någon särskild socken eller något ovanligt efternamn, lägg den som en Efterlysning under lämpligt landskap.  
 
4. Gäller efterlysningen ett annat land, lägg den under detta land i avdelningen Länder.  
 
För att ta ett exempel: En försvunnen Amerikaemigrant från Delsbo med ett ovanligt släktnamn, kan efterlysas under Delsbo, under Släkter eller eventuellt också under Länder > USA (spårlöst försvunna USA-emigranter).  
 
Personligen skulle jag i ett sådant fall välja att lägga efterlysningen under Delsbo i hopp om att någon Delsboforskare känner till vad som hände med personen.?

2003-01-23, 18:29
Svar #16

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
I morgon fredag, tidigt på morgonen, händer det! Hela Släktforskarportalen RÖTTER flyttar till en egen server, där vi inte längre behöver kompromissa med andra utan kan bestämma själva hur den ska fungera. Det är en spännande övergång, tekniskt sett är det ganska mycket att hålla reda på och det är inte helt uteslutet att det kan bli enstaka problem i början. Men allt är så långt det har varit möjligt noggrant testat. Flytten kommer att ske med början klockan 6 på fredag morgon, då trafiken är låg, och förhoppningsvis är den klar vid sjutiden. Ett kortare driftsavbrott kan vara nödvändigt.  
 
Låt oss hålla tummarna att det går bra!

2004-03-31, 10:50
Svar #17

Utloggad Håkan Skogsjö

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1443
 • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
  • Visa profil
  • www.bokhandeln.ax
Det var länge sedan jag skrev någonting under denna rubrik. Anledningen är förstås att Anbytarforum i allt väsentligt fungerar mycket väl, aktiviteten ökar hela tiden och diskussionerna är många gånger mycket intressanta och lärorika. Glädjande!
 
En sak bekymrar dock oss som arbetar med Anbytarforum, och det är bristen på källhänvisningar i många inlägg. Vi kommer därför i fortsättningen att försöka tjata lite extra om detta (för det är faktiskt oerhört viktigt), och som en första början har vi formulerat om ordningsreglerna och lyft fram vikten av källhänvinsingar. Så här står det nu:
 
Gör alltid tydliga källhänvisningar
När du lämnar uppgifter i Anbytarforum ska du alltid ange varifrån du har fått uppgifterna, du ska med andra ord göra källhänvisningar. Detta är en mycket viktig princip i all historisk forskning. Alltså: Du ska alltid anteckna varifrån du har hämtat en uppgift, och när du lämnar uppgiften vidare - i exempelvis Anbytarforum - ska du alltid, alltid meddela varifrån du har fått den. Du ska källhänvisa när du skriver efterlysningar och du ska källhänvisa när du besvarar efterlysningar. Och du ska källhänvisa när du lämnar uppgifter i andra sammanhang. Du ska alltså alltid källhänvisa. Och det är inte svårt, det är bara viktigt. Så här kan de utformas:
Enligt muntlig uppgift från min mormor var hennes far... I födelseboken står att hennes föräldrar hette... Erik Hammarlund uppger på sin webbplats (www...) att hon arbetade som... I Kåkinds härads dombok 12 mars 1723, mål nr 32, finns...Däremot bör du inte använda GID-nummer, mikrokortsnummer eller mikrofilmsnummer som källhänvisningar.

2004-05-06, 10:09
Svar #18

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

På grund av det som igår annonserades på Rötters Förstasida (som kanske inte alltid läses av de som besöker främst Anbytarforum) om redaktörens avgång, så får Ni ha överseende med att det under en tid kan bli lite mycket att göra..
Maila gärna om det dyker upp uppenbara underligheter (som vanligt). Men jag vill också passa på att säga att jag nog inte kommer att ha tid att vara lika 'på alerten' som jag har varit; det kan också hända att en del svar på mail och annat uteblir, eller inte blir så väl begrundade.
 
Men annars rullar vi på som vanligt förstås!

2004-07-09, 19:54
Svar #19

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Vi beklagar att stora delar av Rötter inte gått att komma åt idag; i samband med ett planerat underhållsarbete på servrarna hos vår leverantör så har något gått snett. Det är därför det står 'Internal Server Error' där räknarna brukar synas, och den som försöker komma åt någon av våra interaktiva databaser (Porträttfynd, Tillfällighetsfynd, Litteratur-Sök osv.) får samma felmeddelande..
Även rubriken 'Länkar' i Rötter drabbas, då allt som ligger där är lagrat i just Litteratur-Söks databas.
 
-Problemet var borta under en stund efter lunch idag, men kom åter senare på eftermiddagen. Vi hoppas detta rättar till sig 'på riktigt' under morgondagen.
 
I övrigt fortsatt skön sommar!

2005-03-16, 22:15
Svar #20

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

I natt / i morgon bitti kommer Rötter att vara stängt under några timmar p.g.a. uppgradering av diskutrymmet. Kanske sker det redan på efternatten, men senast till kl 8 torsdag morgon lär det vara klart. Denna åtgärd bör lösa den senaste tidens problem med Rötters sökfunktion, samt kanske även annat som krånglat av och till. ('Senaste vecka' vore ju fint om det kunde lösa sig och börja fungera regelbundet - vi får väl se imorgon..! :-)

2005-03-17, 14:24
Svar #21

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Rötters sökfunktion är nu igång, men den verkar ge alldeles för få träffar i en del fall tycker jag. Vi får väl se om den bättrar sig.. (Index skall byggas upp på nytt, kanske tar det sin lilla tid..)
 
Stora Släkt-Sök slutade dock fungera igår (eller förrgår) - men det måste vara ett helt fristående fel och det är felanmält.
 
Senaste vecka verkar fungera snällt nu också sedan vi fick mer diskutrymme - men om det håller i sig kan jag förstås inte lova, utan bara hoppas på.

2005-06-17, 23:32
Svar #22

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Jag börjar så smått inse att skall jag skriva något här så bör det förstås ske innan den sista arbetsdagen är till ända helt.
 
Det har varit intensiva sista dagar, med mängder av nytt både på Rötter och i Förbunds-Nytt - men nu är det mesta (nästan) klart.. Ett visst efterarbete får jag nog räkna med (hur det nu skall räknas :-) - åtminstone så att någon/några andra så småningom kan få saker att rulla som vanligt.
 
 
Jag vecklar inte ut mig här nu, utan passar bara på att nämna att alla nödvändiga kontaktuppgifter (som vanligt) åtefinns via länken Kontakta oss som finns högst upp i vänstra menyn i såväl Anbytarforum som Rötter.. Vad jag vet så är det väl inte helt klart vem som skall handha det löpande med t.ex. borttappade lösenord, Rötters Vänner och liknande; men tillsvidare får det gälla, det som står där.  
Jag skall försöka se till att mail till den nya anbytarvärd-adressen även vidarebefordras till flera. -Redaktörsmailen kommer att styras även direkt till tillträdande redaktören Crister Lindström (som ju inte börjar på riktigt förrän den 1/8).
 
Kan passa på att nämna även här att rätt många (24st.) har inneliggande ansökningar om användarkonton i Anbytarforum - men jag stämde av dessa mot gjorda betalningar senast i förrgår, så de ligger där de ligger de som ännu inte kunnat godkännas.
-Inlägg kan ju alltid göras även utan användarkonto, och de som nu väntar på ett sådant får räkna med att inget sker där under sommaren..
 
 
Säkert finns anledning att meddela något mer här under 'redaktören meddelar' på nytt snart igen - men nu tackar jag för mig för denna gång - dvs. under ordinarie matchtid..

2005-11-05, 01:29
Svar #23

Yvonne Carlsson/ Anbytarvärd (Admin)

Nu är reindexeringen klar, så det går återigen bra att göra inlägg i Anbytarforum.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

2005-11-08, 16:50
Svar #24

Yvonne Carlsson/ Anbytarvärd (Admin)

Som en del av er kanske har märkt, är nu huvudrubriken Ordet är fritt! återigen öppnad.
 
Under onsdagen kommer jag att försöka flytta över diskussionen Datainspektionens beslut till Ordet är fritt!, men jag vill gärna förvarna er redan idag.
 
Några av er har också hört av sig och påpekat att startsidan för Anbytarforum ser konstig ut och att tid och datum för senaste inlägg inte uppdateras där. Dessutom ligger rubriken Ordet är fritt (stängd tills vidare) kvar, samtidigt som det finns en öppen Ordet är fritt!. Detta är något vi arbetar på att rätta till.
 
Med vänliga hälsningar
Yvonne Carlsson

2005-11-09, 11:54
Svar #25

Yvonne Carlsson/ Anbytarvärd (Admin)

Nu är Ordet är fritt! verkligen fritt! Inte bara för läsning... Tyvärr blev något galet när jag öppnade diskussionen igår och det gick tydligen bara att läsa inlägg, inte att lägga in nya. Detta är nu åtgärdat (och testat).
 
Problemet med startsidan för Anbytarforum är nu också åtgärdat. Tid och datum för senaste inlägg verkar nu uppdateras som det ska där och det ligger inga dubbla rubriker där heller. Vi har också återställt den text som försvann, när vi åtgärdade problemet.
 
Mvh
Yvonne Carlsson

2006-02-14, 14:08
Svar #26

Yvonne Carlsson/ Anbytarvärd (Admin)

Nu finns rubriken Kända personers anor tillgänglig på Anbytarforum.
 
Fortfarande är det en hel del diskussioner under den gamla, stängda, rubriken Kändisars härstamning, som ska flyttas över och de kommer in allt eftersom.
 
Mvh
Yvonne Carlsson, Anbytarvärd

2006-05-31, 22:34
Svar #27

Carl Szabad/ Anbytarvärd (Admin)

Yvonne Carlsson har fått mängder med virtuella blommor idag och även jag vill tacka henne för den tid som varit och önska lycka till framöver.
 
Undertecknad, och ibland även Anna-Lena Hultman, kommer att försöka axla Yvonnes mantel med värdskapet. De första dagarna kommer säkert inte allt att fungera perfekt, men alla som mejlat de sista dagarna kommer att få svar.
 
Carl Szabad, Anbytarvärd (bl a)

2006-06-16, 22:15
Svar #28

Utloggad Anna-Lena Hultman

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 409
 • Senast inloggad: 2016-04-07, 12:17
  • Visa profil
Carl Szabad och undertecknad kommer fortsättningsvis att dela på jobbet med Anbytarforum. Det blir Carl som tar hand om administrationen av användarkonton och lösenord och jag som står för värdskapet. Vid semestrar och andra ledigheter kommer vi att byta av varann. Just nu håller vi båda på att lära oss hur Anbytarforum fungerar och vi hoppas på överseende med eventuella handhavandefel.
 
En uppgift jag kommer att prioritera är att efter tvättning återupprätta de stängda diskussionerna.
 
Väl mött i Anbytarforum!
Anna-Lena Hultman
Anbytarvärd

2006-06-20, 22:38
Svar #29

Utloggad Anna-Lena Hultman

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 409
 • Senast inloggad: 2016-04-07, 12:17
  • Visa profil
Följande släkter har nu (efter städning) flyttats från den stängda diskussionen Etniska grupper till Särskilda forskningsområden / Forskning om resandesläkter / Resandesläkter A-Ö:
Berg
Bergman
Bergström
Brandt
Eriksson-Träff
Fredriksson
 
Mvh
Anna-Lena Hultman
Anbytarvärd

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser
Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna