ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Valloner eller Hugenotter i Bjäsäter?  (läst 248 gånger)

2024-05-13, 13:07
läst 248 gånger

Utloggad Magnus Andersson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 3
  • Senast inloggad: 2024-05-17, 19:10
    • Visa profil
Hej, Jag är ättling till Per Jonsson och Rebecka Jonsdotter som flyttade till Bjäsäter, Stjärnorp på 1600-talet. Enligt Ann-Britt Davidsson förträffliga databas ska Rebecka vara ättling till en Heniric Meloth född i Frankrike 1550, död i Sala 1612. Sonen Antoine verkar ha varit verksam i Hällestad och då både Sala och Hällestad har en historia av gruvdrift och metallbearbetning så tänker jag naturligtvis att Heniric kan ha varit en av många Valloner som sökte sig till Sverige. Han verkar dock ha kommit till Sverige tidigare än Vallonerna kom och från Frankrike snarare än Belgien. Jag undrar om han kanske istället var en av alla protestantiska Hugenotter som  tvingades lämna Frankrike på grund av religiös förföljelse? Någon som forskat mer på Heniric specifikt eller kanske har koll på Valloner och Hugenotter i Sverige lite mer allmänt?   

2024-05-14, 17:21
Svar #1

Utloggad Hans Grunwald

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 136
  • Senast inloggad: 2024-06-05, 21:02
    • Visa profil
hej Magnus
på grund av kriget i Frankrike flydde många hugenotter, deras rutt ledde från södra Frankrike till Geneve-Neuchatel-Basel, sedan flyttade många ner på Rhen(Rhein) till Regim norr om Frankfurt/Main. De kallades Valdenser och hade sin egen kyrka. Om familjen tilläts flytta vidare reste de vanligstvis ända Weser Senare gav regentena av Hessen, Mark Brandenburg tillstånd till flytten. Dessa valdenser flytade sedan till Schlesien, Brandenburg Ostpreußen, Mecklenburg .
Det är därföe som det tyska hugenottenarkivet också ligger vid Weser.
En annan flyktväg ledde norrut genom Belgien till Nederlande, varifrån mångaflyttade österut, vilket är anledningen till att de stora hugenottenarkivet också finns i Leiden / NL . Staden Lüneburg var fransk void den tiden, dvs, de fanns en fransktalende, välutbildat befolkning
Det är värt att stelle an gråga till den tyska hugenottenarkivet eller til hugenottenarkivet i Leiden
hans

här tillaget :
motsvarande adresser finns under rubriken
Hugenotter/ Hugenotten

2024-05-16, 07:31
Svar #2

Utloggad Magnus Andersson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 3
  • Senast inloggad: 2024-05-17, 19:10
    • Visa profil
Tack Hans, det var intressanta uppgifter och tips. Det verkar som att den stora flyktingströmmen av franska protestanter skedde efter 1685 och att flertalet sökte sig till Nederländerna, tyska Brandenburg och England samt till Englands amerikanska kolonier. I dessa länder har de sedan spelat en stor roll för den ekonomiska och industriella utvecklingen. Min anfader Meloth kom till Sverige tidigare, i början av 1600-talet. Han kom från Sedon i norra Frankrike vilket tydligen var ett tidigt centrum för franska Hugenotter. I Sverige verkar dessa tidiga franska invandrare klumpas samman med vallonerna och begreppet hugenotter är mindre känt än i övriga Europa. Möjligen kom de till Sverige i första hand som yrkesfolk snarare än som religiösa flyktingar, och kanske var de då redan landsflyktiga i andra länder. Meloth lär ha rekryterats till Sverige av Villem de Besche från Antwerpen som också var kalvinist.

2024-05-17, 14:45
Svar #3

Utloggad Mikael Eriksson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 57
  • Senast inloggad: 2024-06-05, 16:46
    • Visa profil
Hej!
Det finns mer att läsa om vallonsläkten Melot i Kjell Lindbloms bok: Nordisk vallongenealogi 1580 - 1750 Del II De Hameaux - Vincent Rafflier,
sidorna 111-112.
Kom ihåg att valloner också fanns på den franska sidan av dagens statsgräns mellan Belgien och Frankrike, t.ex. i Sedan. Och att först 1830 bildades staten Belgien. Vallonerna kom också i olika vågor till Sverige, inte att förglömma!

2024-05-17, 18:28
Svar #4

Utloggad Magnus Andersson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 3
  • Senast inloggad: 2024-05-17, 19:10
    • Visa profil
Tack Mikael,

Det ska bli intressant att läsa Lindbloms bok. Du har nog rätt i att gränsen mellan hugenotter och valloner är svävande och möjligen var de protestantiska valloner som kom till Sverige hugenotter sett i ett internationellt perspektiv men från regionen Vallonien med omnejd. Kanske betraktade sig vallonerna också som en slags del av det franska oavsett om de bodde i själva Frankrike eller i det Vallonien som då var en del av Spanska Nederländerna.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser



Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna