ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Anders Eriksson i Finshyttan, Järnboås  (läst 148 gånger)

2024-03-27, 14:38
läst 148 gånger

Utloggad Fredd Holm

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 584
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:42
    • Visa profil
    • www.facebook.com/fredd.holm
Hej! På tinget i mars 1671 i Grythytte-Hällefors bergslags häradsrätt, så hittade jag en släkting till en anfader, som jag undrar om någon har mer kopplingar kring? Anders Eriksson i Finshyttan, Järnboås. Är det någon som har några uppgifter om honom och hans släktingar?

Han fordrar på sin moders vägnar betalning och skuld för en systerdel i hemmanet Bovik/Bovikshyttan (Grythytte socken), som Israel Nilsson bor på (min anfader 10 generationer bak på rakt fäderne). Det talas också om en anpart efter två morbröder i samma hemman.


Grythytte-Hällefors bergslags häradsting 3/3 1671
Uppslag 13-14 https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0105088_00114
"Anderß Erichßon widh Finß hyttan fordradhe på sin Moderß wägnar aff Jsrael Nilßon i Boowijk skiähl och betahlningh för een systerdeel han i hemmanet ibidem åboor, så och sin anpartt i samma hemman effter 2. sina morbröder, der till denne Jsrael Nilßon icke stort neka kunde, wardt altderföre aff Tings Rätten
belåfuat dedh dem förordnadeß några goda Män aff Nämbden syna(?) hemmanet Boowijk till sina äghor i huuß och iord wärdera och mäta pröfuandeß derhooß om de deße parter i detta måhl förlijka kunne."



På föregående ting förekommer en halvbror till Israel Nilsson, vid namn Erik Nilsson, som det tyvärr inte beskrivs närmare var han bor.


Grythytte-Hällefors bergslags Häradsting 14/6 1670
Uppslag 11 https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0105088_00111
Erich Nilßon klagadhe an sin half broder Jsrael Nilßon i Boowijk för dett han hadhe brukatt hanß broderß deel nu i 22. åhrß tidh, och han therföre icke någott nutet aff Jsrael till godho! Hwar till han swaradhe, att han honom sin deel aldrigh haffr nekatt, och att han icke större wara kan än såsom effter fadren! Erich sadhe sigh wara lijka nöghder om han fåhr lösen, eller dhen gifwer Jsrael huarföre; aff sadeß dedh Dommaren i Biörskoghsnääß medh Nilß Tholson och Jönß Erichßon mäkla dem emellan, och att hwar niuter antingen i lößn, eller och hemmanet dedh honom hafua böör.

2024-03-29, 11:11
Svar #1

Utloggad Ingemar Skarpås

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 196
  • Senast inloggad: 2024-04-27, 19:56
    • Visa profil
Du kan ofta(st) hitta fler släktingar via bouppteckningar som enligt lag skulle upprättas för alla fr o m någongång i slutet av 1700-talet. I praktiken så blev det väl så att det inte riktigt gjordes för de allra fattigaste. Bouppteckningar finns ibland avfotograferade/digitaliserade, men väldigt ojämt över landet. Går dock att beställa via landsarkiven. Ge dem så mycket som möjligt med information om korrekta datum för dödsfall och namn, t ex ett eller flera förnamn, patronymikon och släktnamn/soldatnamn de haft åtminstone i närtid av dödsfallet.

Bouppteckningarna är det som oftast ger den bästa bilden av en person, och släkten. Bouppteckningar gjordes både för män och kvinnor så "innestående" arv från tidigare generationer finns ofta med också.


Lycka till!



2024-03-29, 15:50
Svar #2

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6928
  • Senast inloggad: 2024-04-28, 00:32
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Bouppteckningar finns ibland avfotograferade/digitaliserade, men väldigt ojämt över landet. Går dock att beställa via landsarkiven.

Arkiv Digital har fotograferat de bouppteckningar som finns bevarade i härads- och rådhusrätternas arkiv fram t.o.m. 1948 i alla län (till 1960 i de flesta län).

SVAR/Riksarkivet har också bouppteckningar till omkring 1860 (som var den tid som mormonerna fotograferade). Slutåret varierar något mellan de olika tingsarkiven, och RA har ingen ordentlig översikt, så man får kolla arkiv för arkiv vilka år som finns.

Men man ska inte räkna med att hitta bouppteckningar från 1600-talet (mer än i några undantagsfall), och ska ha tur om man hittar några från tidigt 1700-tal.
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna