ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Pitholm nr 4 Anders Olofssons (1635-1690) far  (läst 200 gånger)

2023-09-25, 11:35
läst 200 gånger

Utloggad Karin Desirée Granqvist

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 550
  • Senast inloggad: 2024-04-09, 10:18
    • Visa profil
Hej,

vem var fadern till Anders Olofsson på Pitholm nr 4, dåtidens nr 3? Anders var gift med en viss Brijta som betalade (sannolikt för gravens öppning) när han avled "Hustro Brÿta i Pÿtholm effter sin man Anders Olofßon 5,,__"

Fast hemmanet hade tillhört Nils Andersson, gift med en viss Kerstin. Nils avled 11 januari 1679 och skrevs in i död- och begravningsboken som "Nils A.S i Pitholm". Året efteråt stod Anders för hemmanet. Hemmanet var under Nils och under Anders på 13/32 mantal (skatte) men beräknades om år 1689 till 25/64 mantal.

Anders blev antagen till soldat i februari 1678. Han var i Medelpad samma år, men rymde därifrån. Fick boskapspengar som soldat åren 1678-1682. Avgick som soldat 15 juni 1683 enligt Kenneth Mossberg (K. Mossberg, Västerbottens regemente under Karl XI 1667-1695. Piteå kompani, Saltsjöbaden 1998, s. 75). Han besatte soldatrote Ranck i Pitholm, i alla fall med namnet för han bodde uppenbart på eget hemman även som soldat.

Jag tror, utan att ha gått igenom alla domböcker för åren för Anders levnad, att Anders var gift med dottern på hemmanet. Jag har inte hittat något hemmansköp ännu.

Men vem var Anders pappa? Och var verkligen Brijta dottern till Nils Andersson och Kerstin?

Jag har kartlagt 22 av Pitholms 26 hemman från 1669-1701 (födelseböcker, dödböcker, jordeböcker, länsräkenskaper, mantalslängder) utan att hitta åt dem, men Olof var ju ett vanligt förnamn och avled en Olof som var Anders pappa kan han ha haft en bror som begravde fadern och inte Anders själv. Anders bodde som sagt var inte på sitt födelsehemman men kanske en bror gjorde och denne begravde fadern. Och jag har som sagt var inte gått igenom alla domböcker. Finns det någon som kan svara på mina frågor.

Tack på förhand.

Med vänlig hälsning,
Desirée G.

2023-09-26, 17:33
Svar #1

Utloggad Leif Boström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 486
  • Senast inloggad: 2024-04-25, 15:42
  • Leif Boström
    • Visa profil
    • familjenbostrom.se/genealogi

Jag har hittat två domboksnotiser som kan kasta en del ljus över detta, dock inte vilka som var Anders Olofssons föräldrar.


I juli 1680 var hustru Brita Augustinsdotter änka efter sin salige man Nils Andersson. Hon var efterlämnad barnlös. Mannen hade tillförene givit sig under sytning, och skötsel till Anders Olofsson i Pitholm och bebrevat honom i stort sett all sin egendom i löst och fast. (Dombok Piteå Tingslag 1680-07-23 EXIe:3467 s.354). I mars 1681 kom Nils Andersson i Pitholm själv för rätten och framlade en skrift. Det verkar besynnerligt eftersom han hade varit död sedan 1679.


Dombok Piteå Tingslag 1681-03-19, 21 EXIe:3468 s. 501:


”Kom för rätta ärlig och välbeskedlig man Nils Andersson i Pitholm, framlade en skrift, den han själv hade utgivit 1678 den 10 april, uti sal länsman och tvenne tolvmäns närvaro, varutinnan han veterligt gör, huruledes hans förgångsman Anders Olofsson, som för lång tid sedan månde äkta hans systers dotter, Märiet Svensdotter, haver med alltsom största trohet, flit och arbetsamt förestått hemmanet, jämväl på sistone måst därföre utgå knekt varför sådan möda, tjänst och trohet vederbörligen belöna, haver Nils Andersson med sin hustru Brita Augustinsdotter för gott och skäligt funnit, under förgångsvillkor och rättighet uppdraga och testamentera honom Anders Olofsson, hans hustru och barn allan deras egendom uti löst och fast…”
Leif A Boström, Täby - familjenbostrom.se/genealogi

2023-09-27, 12:14
Svar #2

Utloggad Karin Desirée Granqvist

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 550
  • Senast inloggad: 2024-04-09, 10:18
    • Visa profil
Tusen tack Leif för detta!

Men konstigt att änkan efter Nils Andersson står som Kerstin i jordeböckerna..? Men det kan bara vara länsskrivarens fel, för Pitholms hemman är så hemskt i oordning i jordeböckerna att t.o.m. skrivaren började föra in hemmansnumren - och nästan inget hemman är i kronologisk ordning. Och ibland när en man avlidit och endast änkan var kvar så fördes hemmanet längst bak i jordböckerna över den enskilda byn.

Och det står att i kyrkoräkenskaperna  att Brijta betalade efter maken Nils Andersson,så Kerstin på hemmanet verkar vara en felskrivning eller en felplacering.

Sedan har jag uppriktigt sagt ännu inte ens hunnit till 1679-1680 års domböcker för jag är och rotar runt i 1700-talet i jakt på personer i Svensbyn.

Det var nog Anders Olofsson som kom till tinget 1681 tänker jag. Skriften om förgången och testamentet som förevisades 1681 skrevs året innan Nils avled, så ärendet i rätten 1681 var endast för att konfirmera att Anders som förgångsman fått ärva Nils och Brita.

Förgångsbrevet verkar inte finnas, men sådana var oftast standardiserade eftersom det var en så gammal sed. Endast enskilda krav var just skilda från familj till familj, ex. hur mkt de äldre skulle ha av vad, kanske några egna getter eller får, del i båt eller egen båt etc. Annars var standardformuleringen att de (äldre) skulle tas väl hand om och väl tas vara på av förgångsmannen och dennes familj.

2023-09-27, 13:02
Svar #3

Utloggad Karin Desirée Granqvist

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 550
  • Senast inloggad: 2024-04-09, 10:18
    • Visa profil
Och är någon intresserad av att se källan är den i Advokatfiskalen för Västernorrland, nämligen:

Svea Hovrätt, Advokatfiskalen för Västernorrland, dombok år 1681 EXIe:3468.

2023-09-27, 13:56
Svar #4

Utloggad Karin Desirée Granqvist

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 550
  • Senast inloggad: 2024-04-09, 10:18
    • Visa profil
Jag har skrivit av allt - om någon vill läsa hur ett förgångsbrev kunde se ut. Där framgår det vad Nils och Brijta vikit för sig själv som "förkovring": strömmingsgärden och södra "giälspek" rånningen - det vill säga en äng - samt en säng som Brijta tagit med sig till gården av sitt arv. Sängen visar att hemmanet varit Nils hemman, och hans födelsehemman, och att Brijta flyttat dit när de gift sig. Sista kravet var att de bägge skulle när de dött skulle få 'komma till graven'.

Att hemmanet var Nils födelsehemman förstärks av uppgiften att hans hemman varit lyst på tinget tre gånger, men att vare sig Nils släkt eller Brijtas släkt varit intresserad av att ha någon del i det eller av det. Hade Nils köpt hemmanet hade släkten haft mycket mycket svagare rättighet till hemmanet än vad de förefaller erkänts ha haft. Det var svårare för släkten att ärva köpt jord, för den kunde köparen/ägaren göra vad han ville med utan att släkten hade någon som helst förhandsrätt till den vid försäljning eller överlåtelse. Så att Nils hemman lyses på tinget innan testamentet till förmån för Anders och Nils systerdotter Märiet slogs fast, pekar mot att hemmanet var Nils födelsehemman. Släkter måste enligt lag få rätten till förhandsköp eller -förmån.

Anders likställs med en adoptivson: "filius Adoplivus". Anders och Märiet hade bott 12 år på gården och verkat i likhet tjänstefolk utan att få betalt vilket användes som argument för att hemmanet skulle gå till Anders och Märiet utan klander. Anders hade även utgått som soldat för hemmanet, och argumentet var att han faktiskt hade kunnat bli soldat på annat rote och därigenom få soldatlön - något han dock inte gjort utan valt att stanna kvar på hemmanet till Nils och Brijta.

"Kom för Rätta Ährlig och Wälbeskiedeligh Man, Nills Anderson i Pÿtholmen, framlade een skriftt, den han sielf hade Utgifwit 1678 den 10 Aprilis, uthi Sahl. Ländßmans och Twenne Tolfmans Närwaro, hwar Utinnan han witterligit gör, huruledes hans förgångs man Anders Olofson, som för Lång tÿdh sedan månde Ächta hans Sÿsters dotter, Märiet Swens dotter, hafwer med alsomstörsta Trooheet, flÿt och arbetsombliga förestått hemmanet, jemwähl på sidstone måst derföre Utgå Knecht; Hwarföre sådan möda, Tienst och Troohet wederbörligen belöna, hafwer Nills Anderson medh sin hustro, Brÿta Augusins dotter för gått och skähligt funnet, Under förgångs willkor och rättigheet Updraga, bebreefwa och Testementera honom Anders Olofson, hans hustru och Barn, Allan deres Ägendoom Uthi löst och fast, som hemmanet Utan Gäldh nu ståår, allenest Undertagandes i förgånga till sigh och hustrun medan de lefwaa, eenskÿldt att bruka till een lÿten förkåfringh, Strömmings gärden och Söder giälspek Råningen sampt een Upredd Sängh, medh dhet hustrun Brÿta af sitt Arff Uhti hemmanet infördt hafwer, dett öfrige skall, som bem:t är, höra honom Anders Olofson till, hwilken der emoot, såsom en filius Adoplivus, förplichtat sigh, them Ährligen och wähl uthi lÿfstÿden försöria, och sedan hedersambligen till grafwa Komma låta, opå hwilket Contract nu sökes och anhålles om häradß Rättens Confirmation och fastebreef, dem till desto Trÿggare (fol.502)
Trÿggare effterrättelse och säkerheet i framtÿden ! Så emedan 1o Nills Anderson och hans hustro äro Barnlöst folck, hafwandes i så måtto frÿare willkor sin Lösa och fasta Ägendoom androm Uplåta, särdeles till födo sÿne och hemmanetß desto bättre Conservation medh tÿden, hwilket elliest, i mangel [=brist] af een wiß bewårdande åboende, trode till Ödes måhl förfalla, 2o der till medh hafwer han det icke bebreefwat främmandom eller oskÿlde, Utan sin hustrun Sÿster dotter, som 3o Tillÿka medh sin Man öfwer 12 Åhrs tÿdh warit hoos dem lÿka såsom Tienstehion, Uthi hwilkas ställe de elliest måst bruka Legofolck och them Åhrligen aflöna stÿgande således det till ingen ringa påst, förutan 4o att Anders Olofson måste gå Knecth för samma hemman, der han elliest hoos een annan Kunnat få full Knechtlega; hwarföre och såsom detta Testmentß Contractet är till öfwerflödh, effter Lagh och Laga bruuk, opå trenne Häradß Tingh, den 10 Aprilis 1678. den 26 Junÿ samma åhr och den 12 Junÿ Åhr 1679, Lagligen Upbudit och Kungiordt wordet, Jämwähl sedermehra öfwer Natt och Åhr Lagståndit, Men ingen af Nills Andersons eller hans hustrus Slächt, något der ringaste Klander eller Insprååk der emoot giordt, Mÿcket mindre Anders Olofson för sin giorde Tienst och hafwande fördran uthi hemmanet Uthlösa wehlat; Altså dömde och Erkände Häradß Rätten mehrabe:te Contract och Testamente Uthi alle sÿne Clausulibus stadigt och fast att stånda, Warandes Anders Olofson, medh sin hustro, Barn och Erfwingar heelt Legitimerad= och berättigade, Nills Andersons hemman och Ägendoom Uthi Löst och fast oqwaldt niuto, bruka, behålla och besittia, hwad redan Uplåtit är, och wÿdare effter deras afgångh, honom tilfalla Kan, Lÿkmätigt det 1. Och 31 Cap: Jordabalken L.L.”

2023-09-27, 17:16
Svar #5

Utloggad Karin Desirée Granqvist

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 550
  • Senast inloggad: 2024-04-09, 10:18
    • Visa profil
Paret Märiet Svensdotter och Anders Olufsson hade kommit till hemmanet ungefär 1666 enligt förgångsbrevet 1678. Då  hamnar man i år 1666. De måste ha varit gifta innan de kom till Nils och Brijta.

En Anders Olufsson från Kallamark gifte sig i november 1666. ArkivDigital: Piteå landsförsamling (BD) LIa:2 (1659-1715) Bild: 34 Sida: 50 /genväg: v138681.b34.s50

Eller så fördes inte giftermålet in pga slarv från prästens sida.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna