ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Läshjälp. Transkribering av protokoll och planritning 1700-tal  (läst 58 gånger)

2023-03-29, 16:58
läst 58 gånger

Utloggad Francisco Irribarra Venegas

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 1
  • Senast inloggad: 2023-03-30, 16:53
    • Visa profil
Hej!

Jag skulle behöva hjälp med att tyda ord i dessa nedanstående texter. Jag har lagt till lite information kring texterna så att de kan sättas in i ett sammanhang.

Text 1:

Texten är ett protokoll hållet i rådskammaren, där kronprins Gustav (den blivande Gustav III), som var kansler vid Uppsala universitet (1764–1771), haft en sammanträde med ett antal riksråd. En förfrågan har inkommit från universitetet i Lund, och kung Adolf Fredrik har fattat sitt beslut. Vid mötet har det informerats om detta kungliga beslut.


Text 2:

Anjala-akten, från den 12 augusti 1788. Mitt under brinnande krig, slöt sig 113 upproriska svenska officerare samman vid Anjala gård i Kymmenegårds älv i Finland, och fördömde det krig som utbrutit mellan Sverige och Ryssland tidigare samma sommar. Man anklagade Gustav III för att, i strid mot konstitutionen, ha startat kriget (enligt den svenska versionen var detta ett försvarskrig efter ryska agressioner vid gränsen). Upproret rann snart ut i sanden, och Gustav III kunde hävda sin auktoritet. Flera av de sammansvurna officerarna arresterades och fördes till Stockholm, där en lång rättsprocess tod vid. Flera domar föll, men endast en av de sammansvurna avrättades: överste Johan Henric Hästesko, som halshöggs på Ladugårdslandstorg (dagens Östermalmstorg) den 8 september 1790.


Text 3:

Den 1 november 1796 rådde feststämning i Stockholm. Denna dag fyllde Gustav IV Adolf 18 år, och blev därmed myndig och kunde själv bestiga tronen efter de fyra år av förmyndarstyrelse som följde efter Gustav III:s död 1792. Det ceremoniella trontillträdet ägde rum i Rikssalen på Stockholms slott. Inför ceremomin upprättade överkammarherren (som ansvarade för cermonier som denna) en planritning där han noga angav placeringarna kring den kungliga tronen.


All hjälp uppskattas!

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna