ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Daniel Persson i Norrland 4, Bjärtrå. död 1763?  (läst 72 gånger)

2021-05-03, 17:35
läst 72 gånger

Utloggad Dan Koehl

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 22
 • Senast inloggad: 2021-05-06, 12:45
  • Visa profil
Vem var bonden Daniel Persson, hemmansägare till gården Norrland 4 i Bjärtrå, vars ursprung är obekant, var och när föddes han? Jag har lusläst arkiverade diskussioner om Bjärtrå, och är rätt säker på att han inte avhandlats tidigare. Han är känd från hustruns bouppteckning och en mantalsuppgift, annars tycks inga uppgifter finnas om honom, förutom en del på privata webbplatser på Internet.

I Norrland 4 i Bjärtrå gifter sig änkan Kerstin Eriksdotter omkring 1720 med Daniel Persson, men inga födelseregister, dödsregister, eller vigselregister omtalar honom.


Visst underlättar olika slag av register i forskningen. Det är därför olika avskrifter och register alltid skall kontrolleras med källan.
Och möjligen har jag inte kontrollerat allt som går att läsa. När jag lade ut denna frågeställning för en tid sedan på Facebookgruppen Släktforskning i Ångermanland, var Lennart Altin vänlig nog att tipsa mig om Bou efter Kerstin Ersdotter och mantalslängden 1756:

Där omnämns han som bonde på Norrland 4 i sin hustrus bouppteckning 1762 , på sidan 34. Där omnämns mycket, bland annat barn och gården på 10 sel, men tyvärr kan jag inte tyda texten. Bouppteckning 15 april 1762, Nora tingslags häradsrätts arkiv (SE/HLA/1040081) VolymFIIa:2, nr 34 i SE/HLA/1040081/F II a/2. >> https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0102279_00160#?c=&m=&s=&cv=159&xywh=2710%2C853%2C3224%2C1872

Kerstin Eriksdotter var änka efter Nils Pärsson, hemmansägare till gården Norrland 4 i Bjärtrå 1716-1719, vilken var död cirka 1720. Uppgifter finns om Kerstin Eriksdotter och Nils Pärssons son, Per Nilsson, som möjligen levde mellan 1718 0ch 1733, och tycks försvinna ur historien, men bättre ögon än mina kan möjligen hitta detaljer om honom i de ovan angivna dokumenten. Norrland 4 tycks ha varit Kerstin  Ersdotters arv efter sin far Erik Olofsson, hemmansägare till gården Norrland 4 i Bjärtrå 1648-1713? och vars far och farfar troligen varit bönder på N 4.

Daniel Persson omnämns igen i mantalslängden 1756, när Daniel Persson lämnar över hemmanet Norrland 4 till Sonen Nils Danielsson, då står det att han är 73 år - född 1683? Från någonstans ifrån har jag uppgift om att Daniel Persson har dött 1763, och dessa uppgifter cirkulerar på nätet. Bland annat har Hasse Hultman på sin webbplats nämnt denna Daniel som född 1683 och död 1763, med Lennart Lundholm som källa  på http://www.hashul.epizy.com/default.htm?i=1.


Om man använder andrahandskällor finns det alltid en risk att de innehåller fel. Vid minsta lilla tveksamhet måste man gå till originalkällorna d.v.s. i detta fall kyrkböckerna.

Men Hans vilka källor har du använt för dessa uppgifter, för såvitt jag har förstått saknas de avgörande källorna från Bjärtrå för denna tid, för att Daniel Persson skall kunna spåras med de vanligare källorna, någon bouppteckning efter honom har jag inte lyckats hitta, och kvar blir möjligen domböcker vilka jag inte har tillgång till? och Brita Ulanders databas, som möjligen kan ge ledtrådar? Det var Britta som under mina besök i Hägersten under 1990-talet gav mig en stor del anor och släktingar tillbaka till denne Daniel Persson, men där och då, tog det för henne stopp.

Hans barn Nils f 1726, Erik f 1723 (Inskriven i trivialskolan i Härnösand 1735-1741 som Ericus Danielis Norlander och vilken flyttar till Nässom 1) och Daniel f 1730 (den sistnämnde samt systrarna Anna och Kerstin dör unga) går utmärkt väl att härleda till Daniel Persson och Kerstin Eriksdotter, och flera av hans barnbarn tar släktnamnet Norlander, som senare ändras till Nordlander. Släkten Nordlander bebodde Norrland 4 under ca 200 år fram till 1950-talet, och är med i Svensk slägtkalender, av Örnberg, 1887, på sidorna 159-161, men förteckningen börjar med Daniels son Nils Danielsson och en uppgift om att förfäder skulle ha flyttat till Norrland från Kungsgården, vilket inte har kunnat bekräftas, varför det är att söka i en höstack efter denne Daniel Persson.


Nils Danielssons äldste son Daniel flyttade f.ö. till Vik i Torsåker, där han gift sig till en gård, och jag söker även där, om det är så att han skulle vara släkt med dessa. Även där förekommer namnen Nils, och Per rikligt, men detär ju inga ovanliga namn...

Lennart Altin lade på Facebook fram en gissning att han möjligen är son till Per Nilsson i Sundsta 1, Bjärtrå, vilket passar väl in med den äldsta sonen Nils förnamn, men hur säkerställa detta utan Husförhörslängder? Lennart du skrev där: "I AI:1 1702-1743 finns dessutom en son Daniel i den gården." och jag inte riktigt vad AI:1 betyder, så detta har jag inte dubbelkollat...

Jag är glad och tacksam för all möjlig hjälp med detta, alternativt beskedet att det bara är att ge upp om att komma länge med denna person!

2021-05-03, 20:32
Svar #1

Utloggad Hasse Hultman

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 845
 • Senast inloggad: 2021-05-03, 22:45
  • Visa profil
  • hem.bredband.net/hashul
För den tid det saknas födelse, vigsel och dödsböcker i Bjärtrå kan man ändå få en del information från mantalslängder, jordeböcker, kyrkoräkenskaper, bouppteckningar och domböcker.


Brita Ulander ägnade en stor del av sitt liv åt att från sådana källor återskapa Bjärtrås saknade kyrkböcker. Jag betraktar uppgifter från henne som säkra för den tid där primärkällor saknas.


I fallet Daniel Persson gifte han sig till Norrland 4. Därför kan man inte hitta hans ursprung bland någon av företrädarna på hemmanet och därmed ger mantalslängder och jordeböcker inte någon information. I det här fallet återstår att studera faddrar till hans barn och domböcker för att möjligen få information om varifrån han kom.


I många fall tar det helt enkelt stopp och man kommer inte längre. I det här fallet har jag inte gjort något försök att komma vidare.

2021-05-04, 06:26
Svar #2

Utloggad Per Sundin

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 6241
 • Senast inloggad: 2021-05-06, 14:41
  • Visa profil
  • Släkter och gårdar
Härnösands släktforskare säljer ett familjeregister för Bjärtrå som bygger på Britta Ulanders forskning. Enligt den skall Daniel, som Dan skriver också vara Lennart Altins gissning, vara son till Per Nilsson ohh Anna Nilsdr på Sundsta 1. Jag har en äldre version av Brittas databas. Den är en konverterad Holgerdatabas. Holger, åtminstone Holger 4, hade inget enkelt sätt att ange källor. Det saknas alltså angivna skäl till varför Daniel skulle vara från Sundsta 1, även i familjregistret där förvisso möjlighet till detta finns. Men om man gör som Hasse rekommenderar, studerar vilka faddrarna är till Daniel Perssons barn, bekräftas det som familjeregistret som Härnösands släktforskare säljer påstår:
1721: Johan Persson ohh i Grössjö (bror, även det framgår av fadderskap)
1723: Per Sundin ohh (bror), pigan Annika Pärsdr i Sundsta (syster)
1726: Johan Persson i Grössjö ohh, p Kerstin Pärsdr i Sundsta (syster)
1732: Nils Nilsson i Lugnvik ohh (hustrun kusin till Daniel), p Annika Pärsdr i Sundsta


Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna