ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Föräldrar till Jonas Börjesson född 1732? i Algutsboda?  (läst 197 gånger)

2021-01-04, 17:52
läst 197 gånger

Utloggad Lars Helge Svensson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 8
  • Senast inloggad: 2021-01-05, 15:56
    • Visa profil
Jonas dyker upp i mantalslängden 1757 i Algutsboda som dräng hos skogvaktaren Jonas Lagerdahl och hans hustru Märta Elisabet Algulin i Persmåla. Där finns också pigan Catharina Jönsdotter. Jonas och Catharina gifter sig och flyttar till Gudarsmåla, där Märta Elisabet Algulin är född och uppvuxen. Men Catharina dör redan 1758 och Jonas Börjesson gifter om sig med Elin Jonsdotter från Västra Borstatorp. Jonas och Elin köper 1/6 av Tomeshult SG och flyttar dit. I bouppteckning efter Jonas B så värderas fastigheten till 250 kr. Om jag nu förstått bouppteckningen rätt så har Jonas fått pantbrevet på fastigheten av fru Algulin. I bouppteckningen finns också en uppgift om att brodern Sven Börjesson finns i Karlskrona.Bland dopvittnen till Jonas barn finns flera ggr Jonas Lagerdahl och Madame Algulin. I övrigt mest från hustruns släkt.

Min fundering är vilka som kan vara Jonas föräldrar och var de kommer ifrån. Från början trodde jag att Jonas var son till Börje Nilsson i Huvudhultaö ÖG. Den Börje får en son Sven 1732 och en Jonas 1734. Men den Jonas Börjesson som föds 1734 gifter sig med Karin Persdotter och bor i Västra Hällasjö.

Med tanke på de goda kontakterna med Jonas Lagerdahl och Madame Algulin så är det väl inte omöjligt att Jonas ändå kommer från deras släkter. Vore kul om någon har forskat på denna Jonas Börjesson tidigare.Lars HelgeInnehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna