ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Modehandlerska Inga Matilda Pihlgren född Andersdotter  (läst 488 gånger)

2020-05-14, 20:34
läst 488 gånger

Utloggad Victoria Alcazar

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 7
 • Senast inloggad: 2022-02-17, 13:09
  • Visa profil
Undrar om någon känner till något om Inga Matilda Andersdotter, född 1846-08-23 i Korsberga (skaraborg). Hon gifte sig med bokhandlare Erik Wilhelm Pihlgren. Tillsammans drev de en mode/hattaffär i kvarteret Rosen i Värnamo från 1880-talet och framåt. Erik dör redan år 1896 i lungsot, endast 42 år gammal, men Matilda fortsatte att driva affären.

Matilda dog 1920-09-14 och bouppteckningen beskriver bl a lagret till butiken inkl tyger och spets av alla de slag och annat som hon har sålt i butiken, t ex barnkläder, dukar, strandkoftor, damkalsonger, siden-/sammetsband, snörliv, väskor, brodersilke, vinterhattar, plymer/blommor, parfym, tvålar.

Matilda fick oä dottern Augusta Theodora, (gift Norström) tillsammans med sakföraren Carl Bergius och med sin man Erik Wilhelm fick hon dottern Willy Erika (gift med stationskarlen Ivar Alfred Vesterström). Det verkar som att A Theodora fortsatte att driva butiken ett tag.

Det skulle vara roligt att höra ifall någon vet något mer om Matilda, Erik och Theodora och deras handelsverksamhet, samt på vilken gata butiken låg.

2022-01-11, 20:47
Svar #1

Utloggad Ulf Helgesson

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 16
 • Senast inloggad: 2022-08-03, 12:10
  • Visa profil
Hej Victoria,
Mathilda Pihlgrens affär låg i kvarteret Rosen, på Storgatan 51 i Värnamo, mycket centralt mellan kyrkan och Gästgivargården. På den bifogade bilden ser Du affären till vänster om folket på bagarens trapp. Inget finns kvar, hela detta en gång idylliska kvarter är idag bebyggt med ett stort polishus med arkitektur av öststatsmodell.
Jag har tagit en kopia av annonsen i Wernamo Posten när Mathilda startade sin rörelse.
När det gäller maken Erik Wilhelm så tror jag inte han var bokhandlare utan snarare bokhållare. Han skrivs längre fram som handelsman. I en tidningsnotis såg jag att han också var sekreterare i en av nykterhetslogerna i köpingen.
Kanske kan jag återkomma med lite material från Mathildas verksamhet under 1900-talet. Firman levde ju kvar efter Mathildas död, sist genom dottern Willy Westerström tills den försattes i konkurs 1930.
Hälsningar
Ulf

2022-01-23, 09:50
Svar #2

Utloggad Victoria Alcazar

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 7
 • Senast inloggad: 2022-02-17, 13:09
  • Visa profil
Hej Ulf!

Stort tack för ditt inlägg om Matilda Pihlgren! Det gladde mig oerhört mycket, inte minst att få se ett foto på huset där affären låg! Som jag har eftersökt detta! Undrar lite var du har hittat det?
Roligt också att se annonsen för överlåtelsen av rörelsen till Matilda, den har jag själv inte hittat, även om jag stött på en del andra annonser och notiser om henne i tidningarna. Bl a åkte hon fast för "smuggleri" 1894, då hon inte förtullat varor hon fört med sig från Köpenhamn.

Tack för rättelserna, det var förstås dottern Willy som tog över affären. Däremot visste jag inte att den gick i konkurs.

Vad jag förstått så hade Erik Wilhelm en speceri-och diversehandel under en tid. Bokhållare blev han ju också som du skriver. Däremot visste jag inte att han var sekreterare för nykterhetslogen.

Erik bouppteckning var mycket mager och jag har för mig att det i princip bara nämns en käpp och ett par glasögon. Makarna gjorde nämligen  en bodelning samma år som hans verksamhet går i konkurs (1882). Paret verkar mot slutet av hans liv ha bott på olika adresser, vilket ju kan ha berott på hans sjukdom.
Bouppteckningen efter Matilda visar däremot på en framgångsrik affärsrörelse.

Med vänliga hälsningar
Victoria


Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna