ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Mitokondrie-DNA (mtDNA)  (läst 988 gånger)

2020-03-27, 15:07
läst 988 gånger

Utloggad Fredrik Salomonsson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 2237
 • Senast inloggad: 2022-11-09, 17:43
  • Visa profil
  • Hemsida
Om man får en dna träff på mtDNA  och det står "Genetic Distance 0",  hur många generationer bak i tiden måste man gå bak för att komma till en gemensam person på modersgrenen?
Jag har säkerställt 10 generationer på mitt raka möderne,  och dom träffarna jag får mt match med  "Genetic Distance 0" har kartlagt sina raka möderne  mellan 4 till 6 generationer  och då hamnar man inte ens i samma landskap?.  Finns det andra värden man ska gå efter eller hur långt bakåt måste varje person klartlägga sitt raka möderne för att ha användning av jämförelse av mt DNA?
Om vi leker med tanken att även dom forskarna hade 10 generationer bakåt på mödernet.  Hade man sett en gemensam förmoder eller inte?2020-07-12, 19:27
Svar #1

Utloggad Karl William Sokka

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 9
 • Senast inloggad: 2021-06-22, 05:08
  • Visa profil
GD=0 för mtDNA är allt mellan 500 och 5000 år beroende på haplogrupp.

2021-08-12, 09:07
Svar #2

Utloggad Jarmo Uusitalo

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 7
 • Senast inloggad: 2022-11-15, 11:48
  • Visa profil
Det finns en intressant forskningsartikel "Saami and Berbers—An Unexpected Mitochondrial DNA Link" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1199377/) som visar att mellan en same och en person i Fulbefolket i Senegal i Västafrika så skilde sig mitokondrie-dnat två  mutationer. Under istiden för 9 000 år sedan levde deras anmödrar på den isfria pyreneiska halvön (Spanien/Portugal) och efter istiden vandrade en kvinna söderut till Afrika och vars döttrar slutligen hamnade i Senegal och en annan kvinna vandrade norrut och vars döttrar kom att bli samer.


Exakta matcher kan vara mycket gamla, men det finns också exempel på att mor och barn skiljer sig åt.
Eftersom det kan finnas många mitokondrier i en cell så är det dock vanligt att det finns ett mellanstadium, där man har en blandning av mitokondrier med och utan mutationer hos en person (heteroplasmi). I en heteroplasmi så är sista bokstaven i mutationen inte ACGT, utan en annan, se tex. https://learn.familytreedna.com/mtdna-testing/heteroplasmy-nomenclature/.

Hur det råkar bli mellan mor och barn beror på hur sammansättningen såg ut i den äggcell som blev det blivande barnet, dvs om äggcellen innehöll en eller två varianter av mitokondrier. (I ägget sker också en "kvalitetskontroll", om du är intresserad sök på "mitochondrial bottleneck").

En person från Västerbotten vars test jag hanterar har väldigt många gd=0, vilket tyder på att den gemensamma anmodern ligger långt tillbaka i tiden (hon har hunnit få många dotterdotter...döttrar).
Jag hanterar å andra sidan testet för en person person som helt saknar träffar på FTDNA. Den personens test tillsammans med en kvinna som deltog i en forskningsstudie bildade gemensamt en ny (sub)haplogrupp. Det gör att det finns personer i haplogruppen "ovanför" som skiljer sig åt i endast en mutation, men då de tillhör en annan haplogrupp så räknas de inte som träffar. Det finns personer i närliggande församlingar som har den ovanliggane haplogruppen, vilket kan tyda på att mutationen är ganska ny.

Så svaret på din fråga är tyvärr att det går inte att svara på hur långt bakåt en gd=0 träffs gemensamma ana ligger. En ledtråd kan som sagt vara om du har en enda eller väldigt många gd=0, en enda träff kan tyda på att den är mer närliggande i tid.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna