ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-28  (läst 3229 gånger)

2007-05-26, 13:41
läst 3229 gånger

Sten Andersson

Bosse!
 
Svar på fråga nr 1. Ja definitivt, personen i fråga sysslade med släktforskning och tyckte att de började hända underliga saker i samband med detta. Det var t.ex ett foto som helt plötsligt dök upp på en märklig plats om jag minns rätt.
Något tal om troll tomtar m.m har ej förekommit från insändaren och inget som förringar källor och källkritik i släktforskning.
 
2. Vad har detta överhuvudtaget med religionsfrihet att göra? finner inget som har med detta ämne att göra alls. är du själv med i någon religös frikyrka som betraktar detta som hädelse eller vad annars förstår jag ingenting av vad du menar.
 
På den tiden de ansågs att jorden var platt skulle du säkert ha varit en ivrig förespråkare för detta eftersom vetenskapen ansåg detta och allt vad vetenskapen visste då som nu är sant.
 
Den dagen man får sluta tro är det riktigt illa.
Allt kanske inte är meningen ska kunna bevisas.

2007-05-26, 13:59
Svar #1

Utloggad Annki Roos

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 847
 • Senast inloggad: 2014-01-17, 18:02
  • Visa profil
Ja, jag hänger fortfarande inte med i ditt  resonemang Bosse. Du ställer frågor och folk svarar och förklarar och ingenting av det ser du. Fortfarande hackar du på den som startade tråden och påstår att han och hans syster gjort och sagt något som de inte alls gjort. Har du överhuvudtaget läst den här tråden från början?  
 
Dina senaste frågor i inlägget 10:11 visar ju att du, dels inte läst tråden i dess helhet, dels att du inte läst det andra skrivit till dig.  
 
Fråga 1 är redan ställd, ett antal gånger och folk har svarat vad de tycker.
 
Fråga 2 förstår jag inte alls. Har den frågan något med tråden att göra? Jag kan inte se det, men kanske du har en förklaring till vad du menar så att vi andra hänger med.
 
Helene Jorsell skriver i sista stycket i sitt inlägg idag 11:06 en mycket intressant iaktagelse. Folklivsforskning och släktforskning. Sug på den en stund och se om poletten trillar ner.
 
Sten Andersson skriver ovan: Den dagen man slutar tro är det riktigt illa........jag håller till fullo med honom.  
 
Till sist. Han som startade denna tråd, Tomas, släktforskar han också. Sök på hans namn så får du upp hans frågor och svar, så kan du själv se att källor är något som finns även i hans forskning. Hur är det med dig själv och din forskning?

2007-05-26, 15:07
Svar #2

Bosse Hermansson

Här kommer ett förtydligande från min sida även om jag är tveksam till om det kommer att hjälpa...
 
Jag har läst alla inläggen, även sett programmet, men väljer att inte kommentera själva programmet i och med att jag förmodligen skulle såra vissa människor väldigt mycket.
 
Den ursprungliga frågan var följande: ”Kan släktforskning påverka andar?”
 
För att besvara en sådan fråga måste man ju först ta ställning till om man tror att det finns andar eller inte. Frågan består således av flera komponenter: Finns det andar eller ej? Om de nu finns, påverkas de då av att en nu levande person släktforskar?
 
Och i och med att man måste ta ställning i denna trosfråga har ju den ursprungliga frågan automatiskt med vår tro (ej våra förfäders tro) att göra.
 
Varför kan inte ett forum för släktforskning få vara religiöst oberoende där ens trosuppfattning förbli ens privata angelägenhet?
 
Min andra fråga var tänkt att vara en aning mer generell. Ska vi tillåta att man i religionens namn ska få häva ur sig precis vad som helst. Att anklaga eller lägga ord i munnen på en person som inte kan försvara sig tycker jag inte hör humanismen till. Hur ska en död och begraven människa som hängs ut i media på bästa sändningstid kunna försvara sig? Tack och lov finns det modiga anhöriga och sakliga institutioner som vågar driva saken mot mindre seriösa programmakare och tv-kanaler ( TV4 fällt).

2007-05-26, 15:47
Svar #3

Yvonne Nilvé

Hejsan.
 
En liten fråga bara:
Vad har tron på andar med religion att göra?
Att tro på andar är väl ändå en kvarleva av den gamla hederliga förfäderskulten? Vadjag vet finns den inom varenda religion som existerar idag. Varför över huvud taget dra in religion i detta?
 
Yvonne

2007-05-26, 16:28
Svar #4

Rjohansson35247@telia.com

Vad har tron på andar med religion att göra?= Att tro på andar är väl ändå en kvarleva av den gamla hederliga förfäderskulten. Vad jag vet finns den inom varenda religion som existerar idag. - alltså har det absolut med Religion att ställa vilket frågeställaren själv anser men uppenbart inte kan reda ut

2007-05-26, 17:46
Svar #5

Gunilla Jonsson

Vad man tror och inte tror på, vad man kallar själen, andar, flerdimentionella världar eller energifält, är väl upp till var och en.
 
Allt går inte att bevisa med mätningar, men min personliga övertygelse är, att framtiden kommer att kunna ge svar på det.
 
Livet borde vara så mycket större än så här, detta är nog bara ett stort test,en inkörningsport till vad som komma skall....
 
Eller är det kanske så att strömbrytaren bara stängs av?
Varför är det så farligt att ha en diskussion om detta, alla skall vi den vägen vandra.
 
Personligen så har en viss aktivitet uppkommit då jag har släktforskat i min farfars föräldrarhem i Gräsmark, Värmland.
Jag har aldrig sett något, men hört ljud, sättningar finns i alla gamla hus, men när man är ensam i nedre vånningen, och man hör att någon går med tunga steg en trappa upp, då är man inte så morsk längre.
 
Far såg sin farfar flera gånger, men han ville inte tala om det så mycket, för han var tekniker, och trodde inte på några övernaturliga saker, men fick anledning att ändra sig, när han såg sin farfar år 1980, som dog 1927.
Enligt beskrivningen kom FF F dragandes på en kälke(kallad Storbap, som far åkte i när han var liten, som förvann på 50-talet)FF F såg  enligt beskrivningen ut som ett läskpapper i ansiktet och hade blå wadmalskläder, och han försvann in i badrumsväggen, först blev han konvex och sedan konkav.
 
Detta badrum byggdes till på 60-talet.
 
Farsan var även rädd att folk skulle tro han var tokig, om han berättade om alla övernaturliga saker som hände där uppe i stugan.
 
Flera ingifta i släkten har också sett oförklarliga saker i stugan, och blivit skräckslagna, beskrivet av dem som något snabbt som vita slöjor ,som flyger utanför köksfönstret, sent på kvällen.

2007-05-26, 18:01
Svar #6

Sten Andersson

Bosse!
 
Fortfarande ser jag inget religöst i denna tråd.
 
Om man tror på anden / själens överlevanad kan man vara allt från hindu till atteist....andens överlevnad beror inte på RELIGION.
 
Venm har lagt ord i munnen på någon? TV 4? Jag tycker det är du som lagt ord i min och andras mun om vad vi ska tro och tycka.
 
Vilka modiga och anhöriga driver saken vidare?
Alla som är med i programserien är med frivilligt!
 
Tror du ens på en dag efter idag? eller måste du lita på källor till det med?
 
Bevare oss för allvetare som tycker vad jag ska veta tycka och anse. För att upprepa trådens innehåll en gång till så rörde den släktforskning ( dock inte anor och källor ) utan om någon som varit med om en upplevelse som författaren till denna tråd. Ska vi stämma i bäcken så är det nog många trådar som ska flyttas och  deletas och som inte har här att göra men det räcker väl med anbytarvärd och ansvariga för forum utan att du måste vara guds allena.
 
Jag har ännu inte den minsta aning om vad det är som stör dig så mycket att du måste moralisera och predika din allena tro här. Din åsikt får du gärna ha men att ropa om att stänga trådar och berätta vad vi andra ska tycka det är att gå för långt. Jag sysslar både med medeltidsforskning och forskning på andra områden så nog vet jag att källor är viktiga och ska tåla kritisk granskning. Men att ha en tro eller uppleva saker kalla det religion ( paranormalt ) eller vad du vill är du ingen domare över om det är sant eller inte.
 
Jag hoppas verkligen att det finns något annat än denna kalla känslolösa värld var den nu finns kalla den himmel eller andevärld eller i dina och dina forskarkollegors värld ( fantasi ) där man får tro och tycka utan dessa allena allvetare.

2007-05-26, 18:04
Svar #7

Sten Andersson

Bosse igen
 
Se du hittade något fällt av radionämnden! vad ovanligt det händer då och då med TT tv press och annan media. Menar du kanske att det skulle få andra att ändra uppfattning.

2007-05-26, 18:33
Svar #8

Sten Andersson

För att förtydliga anmälan som Bosse änvisar till. Det måste ha varit andra anhöriga som tillåtits att delta i programserien och alla kanske inte var överens ( inom familjen, släkten ), troligen är han liksom du en tvivlare och ansåg att detta skulle kunna skada hans eller familjens ansende. Till R.Johansson så finns tro på själens överlevnad oss både atteister och dom som tror på Gud,  Kristna, Muslimer m.m. om du kallar atteister för religion så vet jag inte? Har arbetskamrater som inte tror på gud men ändå tror att man inte bara försvinner och upphör är dom också kristna muslimer eller religionstroende då?
 
Till Bosse finns bara ett råd kvar! öppna ögonen och våga upptäck världen och universum med egna ögon och slutsatser eller är det forskarna som ska berätta vad du ser upplever och känner.

2007-05-26, 19:00
Svar #9

Robert Lind

Har andars eller spökens eventuella existens med släktforskning att göra bara för nån tror morfar spökar för man släktforskar? Isåfall har det också med husbyggande att göra om nån tror en förfader spökar för han inte gillar man bygger om ett gammalt släkthus eller med bilkörning att göra om nån tror spöket inte gillar en ättling kör vårdslöst i en ärvd veteranbil eller med aktiehandel att göra om nån tror det spökas för man sålt ärvda aktier eller med..... osv osv osv osv osv.
 
Självfallet är det bara trams påstå eventuella andar har nåtsomhelst med släktforskning att göra bara för nån tror det spökar för man släktforskar! Även om misstankarna är riktiga (men det återstår att bevisa även om vetenskap är tråkigt)  så är det bara det spöket som reagerar på släktforskningen och det gör inte spöken till ett släktforskningsämne. Men öppna en tråd på landets överlägset största släktforskningsforum inför sändningen men inte avslöja några detaljer iförväg så alla måste titta var ju bra reklam för programmet.

2007-05-26, 21:35
Svar #10

Utloggad Annki Roos

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 847
 • Senast inloggad: 2014-01-17, 18:02
  • Visa profil
Robert, å ack så intressant, även för tvivlarna och de som anser att man gör intrång bland döda anhöriga, för annars förstår jag inte varför ni är här och skriver. Läs Helene Jorsells inlägg ovan (skrivet idag 11:06), läs sista stycket så ser du kopplingen mellan detta som tråden egentligen handlar om och släktforskningen.  
 
Nej, man behöver inte vara religiös för att tro på en andevärld, eller vad man nu föredrar att kalla den.Religionen har inte ensamrätt på den tanken. Får jag inte uttrycka vad jag tror på(vad det nu kan vara), vad ska man då prata om. Endast fakta och sånt som är bevisat? Oj, vilka stela diskussioner man skulle ha runt om i världen. Inget funderande över om det finns liv på andra planeter, för det är ju inte bevisat. Inget funderande på när och om universum tar slut, för det finns det ingen som vet något om, osv osv.
 
Bosse, där ser du ju själv att man kan försvara sig och sina anhöriga. Varför sonen kände sig kränkt vet vi ju inte. Jag har sett nästan alla program i serien och ofta, när någon inte vill prata om sin anhöriga, så sägs detta och att de då valt att ta bort visa delar för att inte röja identiteten. Annars brukar anhöriga vara med i själva programmet och berätta vad de tror. I just detta fall blev det tydligen något fel, vilket ju är tråkigt. Betänk bara att denna serie har gått i några säsonger nu, så har ett av alla program fällts så är det nog ett ganska bra betyg.
 
Själva programmet som denna tråd handlar om och vad de skrivit om har du ju redan kommenterat några gånger. Dessutom i ganska hårda ordalag.

2007-05-26, 21:48
Svar #11

Sten Andersson

Robert Lind
 
Du är inte ens värd att kommentera egenteligen men jag gör ett avsteg från mina principer.
 
Har du varit med om liknande så att du är expert att bedöma, du är kanske psykolog med dina vetenskapliga teorier i fickan? och din mall att gå efter.
 
Vem är du som ståtar över alla och kan bedöma vad som är sanning och icke sanning?
 
Ditt bedrövligt elaka illsinnade svar gör nog att fler avstår att bli mer en dagsgäster här på forumet.
 
 
Varför släktforskar du egenteligen? för du vet ju redan allt.

2007-05-26, 21:55
Svar #12

Sten Andersson

Oj, vilka stela diskussioner man skulle ha runt om i världen. Inget funderande över om det finns liv på andra planeter, för det är ju inte bevisat. Inget funderande på när och om universum tar slut, för det finns det ingen som vet något om, osv osv.  
 
 
Bra Anki, eliten kanske får lite att tänka på!
Stackars nybörjare som bemöts av Roberts och Bosses bemötande. Fela aldrig...tänk inte själv det gör forskarna. Livet är födelse och död slutet allt annat är flm och hädelse.
 
Ditt smeknamn Robert är väl kamelot för det vet du väl vad det betyder eller så kan väl någon forskare sagt dig sanningen.

2007-05-26, 22:14
Svar #13

Sten Andersson

Jag måste be om ursäkt för diverse felstavningar.
 
Men när adrealinet stiger i kroppen och man blir provocerad av de så kallat lärda är det lätt hänt.
 
För att sammanfatta mina egna åsikter så tycker jag denna tråd är rätt oskyldig, vilka människor funderar inte vad som är meningen med livet?
Släktforskare som kan följa sina anfäder i generationer borde ju vara än mer medvetna.
 
Proffstyckarna skrattar och tycker man hädar för att funderingar finns om meningen med livet, deras åsikt är slumpen och Big Bang och föra generna vidare, vad som finns före och efter är flum. För att man har funderingar om själen / andens överlevnad efter döden så betraktas man som paranoid. Får jag vila i evighet efter min död så är jag glad för det men finns det en mer mening med alltet så möter jag det med glädje om det är en värld där respekt och kärlek finns i högre grad än här.

2007-05-26, 23:04
Svar #14

Yvonne Nilvé

Tron på andar fanns långt innan religionen, särskilt etablerade religioner av idag, så vad har det med religion att göra, frågar jag än en gång? Måste man verkligen vara religiös, för att anse att en människokropp består av mer än skinn, kött och ben? Jag tycker det säger sig självt att det första inte nödvändigtvis behöver det andra för sin existens, däremot är det nu gärna så att man tar till det första för att förstärka meningen med det andra. Så länge det finns källor att tillgå angående ens förfäder, varför ska man inte kunna ta del av dem utan att blanda in vars och ens personliga livsåskådningar och trossatser? Och vem har lust att säga något om vad den här diskussionen handlade om från början, när var och en själv kan kontrollera den saken? Man ska inte lägga ord i andras munnar, det kan sluta precis hur fel som helst.  
 
Yvonne

2007-05-27, 12:26
Svar #15

Utloggad Britt Maria Ekstrand

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 617
 • Senast inloggad: 2015-07-20, 13:03
  • Visa profil
Jag har upplevt dansande andar gråa o vita runt min säng. När jag sov första gången i huset vi bor i. När jag födde vår son. Visst finns det andar.
TRO och du kommer att se!
Britt Maria

2007-05-27, 19:27
Svar #16

Utloggad Tove Härnvall

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 143
 • Senast inloggad: 2014-02-16, 11:00
  • Visa profil
Förra sommaren var jag ensam i kyrkan i Fläckebo, där min mormors morfars släkt kommer ifrån. Det var första och hittills enda gången jag har varit där. Jag har många anfäder där från 1830-talet och bakåt.  
När jag stod ensam vid dopfunten från 1100-talet och tänkte lite dumt Hej jag är här nu! och tänkte på att allihop har väl blivit döpta här och tog i kanten på dopfunten så blev hela luften runt liksom levande och dallrade som som en het sommardag.
Har aldrig upplevt något liknande, är inte alls religös ellen något. Jag fick känslan av att jag var Välkommen.  
 
Konstigt med tanke på att det regnade ute och inte en kotte i byn var utomhus.
 
Tove

2007-05-27, 19:28
Svar #17

Janne Högdin

Jag kan rekommendera en läsning av romanen Leoparderna av Lars Widding! Bor vi för nära nordpolen?

2007-05-27, 21:30
Svar #18

Utloggad Jan Jutefors

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4731
 • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
  • Visa profil
Det finns många sätt att framkalla hallicinationer, akohol, piller, sniffning, droger, politisk och religiös påverkan m.m.

2007-05-27, 22:49
Svar #19

Utloggad Annki Roos

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 847
 • Senast inloggad: 2014-01-17, 18:02
  • Visa profil
Jan, så sant. Men om man nu inte går på droger (vilket både piller, sniffning,alkohol och narkotika räknas in i)och inte heller är politiskt angagerad eller religiös. Om man nu är helt nykter och inte flummig och dessutom klarvaken och inte heller tokig, vad blir det då? För du kan väl ändå inte mena att samtliga personer som säger sig ha upplevt andevärlden drogar eller är fanatiker?

2007-05-28, 06:45
Svar #20

Utloggad Peter Funke

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 362
 • Senast inloggad: 2015-06-28, 20:03
  • Visa profil
Minns jag inte galet sade man i programmet som denna diskussion har som utgångspunkt att de utsatta personerna inte längre var övertygade om att det var släktforskningen som utlöst fenomenen.  I så fall är kanske denna diskussion på gränsen till off topic på en släktforskningssida? (Vill samtidigt tipsa om att samma diskussion finns på  Passagen, där specialintresserade tycker till.)

2007-05-28, 18:57
Svar #21

Göran Johnson

Sten
Svar på din kommentar den 23 maj (Jag har varit på resande fot och inte kunnat följa med dagligen).
Du säger att ingen talat om tomtar och troll och currykryss, som jag inledde mitt första inlägg med. Men det är faktiskt fel. Helene Jorsell, Ulla Fredriksson och Thomas Ek har alla talat om tomtar och troll (Ulla dessutom om älvor), så det var bara currykryss som jag tillförde diskussionen om sådant som man inte kunnat visa att det existerar.

2007-05-28, 19:04
Svar #22

Göran Johnson

Till dem som eventuellt är intresserade av att ta reda på vad man faktiskt vet och inte vet om en del förhållanden som kan prövas vetenskapligt kan jag rekommendera Föreningen Vetenskap och Folkbildning, som också ger en tidskrift i dessa frågor. De har nedanstående sajt:  
http://www.vof.se/

2007-05-28, 19:51
Svar #23

Clas Ohlsson

Kan släktforksning påverka andar?  
 
Jag skulle ställa frågan så här:
 
Kan släktforskning påverka Robert Lind i Kramfors?

2007-05-28, 20:14
Svar #24

Utloggad Helene Jorsell

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 6190
 • Senast inloggad: 2020-01-15, 20:53
  • Visa profil
Men Göran!
 
VAR har jag talat om tomtar och troll????
 
Helene - helt oförstående

2007-05-28, 21:18
Svar #25

Robert Lind


2007-05-28, 21:26
Svar #26

Hasse Ohlsson

Helene, Göran menar nog det här:
   
Av Helene Jorsell - lördag den 14 april 2007 kl. 13.54:   [Ändra]
 
Nej, nej Bosse!
 
Visst har TV en påverkan på våra liv men andevärlden och andra väsen så som tomtar, troll, älvor etc har en lång tradition i Sverige. Faktum är ju att det var mer legitimt att tro på dylika för 200 år sedan än det är idag.
 
Helene


2007-05-28, 22:01
Svar #28

Janne Svensson

Var och en är salig i sin tro, kan det inte få vara så. Vi lever väl i ett fritt land (än så länge). Den enes åsikt behöver inte vara sämre än den andres, försök att tolerera varandra lite mer. Man mår mycket bättre då.

2007-05-28, 23:02
Svar #29

Utloggad Thomas Ek

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 499
 • Senast inloggad: 2012-08-12, 16:54
  • Visa profil
  • www.familjeaktuellt.se samt www.yourbeginnings.com/FAMILJEAKTUELLT/
Inte hade jag en aning om att detta skulle bli en debatt lika infekterad och idiotisk som det som utspelar sig på annat håll på detta Anbytarforum.
 
Jag tycker många av inläggen här är helt osakliga och har inget med den frågeställningen jag hade.
 
Tyvärr tycker jag att detta Forum numer har tappat sin status. Förtroendet är kört i botten!
Det är också skit av anbytarvärden att inte kolla upp alla inlägg och ta bort det som håller sig på sandlådenivå.
 
Ni som vill hålla på och käfta - gör det på någon annan site - inte här!
 
Ett stort tack vill i alla fall jag ge till alla er som har förstått min fråga och där jag har fått ett vettigt svar!
 
Detta är mitt sista inlägg på detta Forum och jag är ledsen att folk inte visar mer respekt. Mest sorgligt är det att lusten att släktforska totalt försvann - ett bra Anbytarforum är mer eller mindre ett måste när man håller på med det...
 
Eftersom jag var den som startade denna debatt önskar jag att denna tråd tas bort - omgående!
 
Thomas Ek

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna