ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Register och tillförlitlighet  (läst 1033 gånger)

2005-09-08, 13:00
läst 1033 gånger

Utloggad Jörgen Tollesson

 • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4957
 • Senast inloggad: 2022-01-23, 00:10
 • Bild: Båhusläns flagga
  • Visa profil
  • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
I sitt veckobrev I väntans tider. (den 15/8) skriver Ted Rosvall så här i samband med en genomgång av alla nya och planerade CD-utgivningar:
 
Allt detta skall vi fröjda oss över, men de nya produkterna kräver också stora pedagogiska insatser. Alla nyttjare måste fås att förstå att dessa produkter bara är en sorts nycklar, och att man alltid måste kontrollera de uppgifter man får fram mot själva källan.Och så berättar han att hans egen förening, Falbygdens Släktforskarförening, har följande text på CD:n  ”Falbygdsrötter”:
 
Falbygdsrötter är ett register, ett hjälpmedel, som skall användas med försiktighet och förstånd. Varje uppgift ur databasen bör kontrolleras mot originalkällan, både för att få fram originalstavningar, och för att kontrollera att uppgifterna är riktigaOch så avslutar han med följande:
 
Gack och gör sammalunda, alla ni föreningar och institutioner som arbetar med persondatabaser och som går i väntans tider.Se där en veckobrevstext som förtjänar applåder! J
 
Men... så var det det där med teori och praktik...
 
Följande står att läsa i samme förbundsordförandes reseberättelse (daterad den 7/9)  från SwedGenTour 2005, som återfinns i Rötter under rubriken Det gick en susning genom lokalen...:
 
Den första föreläsningen under båda dagarna presenterade svenska CD-skivor, allt från Sveriges Dödbok, via befolkningsskivorna 1890, 1970 och 1980 till Rosenberg och Emibas. Det var när den senare visades upp och de närvarande fick klart för sig vilket fantastiskt verktyg den är, särskilt för svenskamerikaner, som det gick en susning genom lokalen.  
 
När vi dessutom kunde demonstrera hur man, med de raffinemang som finns inbyggda i Emibas, faktiskt kan hitta nära nog vem som helst, även med bristfälliga eller rent av felaktiga ingångsuppgifter, utvecklades suset till förtjusta utrop av typen: 'Wow!!' och 'Gosh!!' Även 1890 rönte stor uppmärksamhet liksom flera av de lokala och regionala skivor vi också laddat våra datorer med.Och lite längre ned i texten:
 
Hur gick det då med de enskilda forskarna och deras 'hopplösa fall'?  
 
Well, det mesta lyckades vi faktiskt knäcka. Emibas visade sig vara en klippa, från vilken det för det mesta gick att segla vidare direkt ut på Genlines flodvåg av digitala bilder, SVARs folkräkningar och mantalslängder eller på Disbyts ocean av persondata.Från ett register kan man alltså segla vidare direkt ut på bl.a. andra register... Inte ett ord om de stora pedagogiska insatser som krävs för att informera forskarna om riskerna med slika hjälpmedel och att de funna uppgifterna alltid bör kontrolleras mot källorna!
 
Men måhända informerade man alla närvarande om detta även om det inte sägs något om det i artikeln? Det kunde kanske i så fall vara en god id? att nämna det, så att ingen som läser om alla förtjusta Wow!! och Gosh!! tror att det verkligen bara är att segla vidare från register till register...
 
F.ö. låter det onekligen mycket imponerande att man i Emibas faktiskt kan hitta nära nog vem som helst, även med bristfälliga eller rent av felaktiga ingångsuppgifter! En sådan trollerilåda skulle man ha också för dem som blev kvar i det gamla landet... J
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2005-09-08, 13:57
Svar #1

Utloggad Ted Rosvall

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1246
 • Senast inloggad: 2022-01-11, 15:40
  • Visa profil
Jörgen, nu är det du som är ute och seglar...
 
I den sista meningen säger jag ju precis det som du efterlyser; ....segla vidare direkt ut på Genlines flodvåg av digitala bilder, SVARs folkräkningar och mantalslängder... d.v.s. digitalt källmaterial. Genlines digitala bilder av våra kykböcker ÄR det källmaterial som vi såsom varande långt borta från mikrokort och orignalvolymer har att tillgå när vi hoppar från register till källa, tillbaka till register, över andra forskares resultat till nya kontroller i källorna, kyrkböckerna. På samma sätt är det med mycket av SVARs material. Visserligen är folkräkningarna ett sekundärmaterial med mängder av fel. Men det ger faktiskt direkta ingångar i kyrkobckerna, som vi naturligtvis konsulterar när vi har hittat en emigrant.
 
Under våra föreläsningar och workshops här har vi arbetat på precis det sätt du efterlyser. Vi har letat i våra register och hjälmedel, och när vi funnit tänkbara kandidater har vi gått in i de egentliga källorna, där det givetvis finns bättre och fylligare information. Antingen har eleverna suttit bredvid och följt processen, eller också har vi skickat dem vidare till en Genline- eller SVAR-dator, där de har fått pröva själva. I varje föreläsning har vi predikat att dessa CD-skivor och Internetdatabaser bara är nycklar och att varje uppgift måste kontrolleras mot källan, antingen via Genline, eller via de mikrofilmer, som också finns att tillgå hos FHL.
 
Under besöket hos FHL stod det fullkomligt klart, att det moderna sättet att arbeta innebär ett ständigt hoppande mellan källor och register. Förr kunde man sitta i dagar och år och slava igenom volym efter volym. Idag använder man sig av de hjälpmedel som finns och sparar därmed tid och kraft, som kan användas till ytterligare källkontroll, källkritik och spännande seglatser i källmaterial, som man annars inte skulle hinna med, domböcker kanske, mantalslängder eller militära rullor o.s.v.
 
Detta är den teori och praktik som Swedgentour står för.  
 
TR
 
Lästips: OM BRYGGOR OCH BOJAR - broschyr författad av Håkan Skogsjö och utgiven av Sveriges Släktforskarförbund.

2005-09-08, 15:15
Svar #2

Utloggad Jörgen Tollesson

 • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4957
 • Senast inloggad: 2022-01-23, 00:10
 • Bild: Båhusläns flagga
  • Visa profil
  • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Jag överlåter åt läsarna själva att avgöra vem som är ute och seglar - och varthän...
 
Du skriver:
 
I den sista meningen säger jag ju precis det som du efterlyser; '....segla vidare direkt ut på Genlines flodvåg av digitala bilder, SVARs folkräkningar och mantalslängder...' d.v.s. digitalt källmaterial.Och sedan upplyser du om att Genlines digitala bilder är bilder av original. Helt riktigt, och detsamma gäller SVAR:s mantalslängder, men i ditt citat - där du av någon anledning glömde Disbyts ocean av persondata... - finns också register. Det går alltså inte att säga d.v.s. digitalt källmaterial om alltihop. Du fortsätter dock:
 
Visserligen är 'folkräkningarna' ett sekundärmaterial med mängder av fel. Men det ger faktiskt direkta ingångar i kyrkoböckerna, som vi naturligtvis konsulterar när vi har hittat en emigrant.Visserligen... Det är ju just det som är problemet - för den som inte kontrollerar i kyrkoboksoriginalen, vilket det faktiskt inte framgår av din reserapport att ni gör.
 
Nu påstod jag inte att ni inte kontrollerar originalen och också upplyser alla forskare om vikten av detta - jag frågade om ni gör det, och fortsatte:
 
Det kunde kanske i så fall vara en god id? att nämna det, så att ingen som läser om alla förtjusta 'Wow!!' och 'Gosh!!' tror att det verkligen bara är att 'segla vidare' från register till register... För det är ju faktiskt det du skrev i det du själv (delvis) citerade:
 
Emibas visade sig vara en klippa, från vilken det för det mesta gick att segla vidare direkt ut på Genlines flodvåg av digitala bilder, SVARs folkräkningar och mantalslängder eller på Disbyts ocean av persondata.Där står alltså inte att Genlines kyrkoböcker och SVAR:s mantalslängder är några hamnar där ni bunkrar fakta innan det bär ut på nästa ocean av persondata i något register. Där står att man kan segla vidare från Emibas (ett register) direkt till bl.a. folkräkningar och Disbyt (andra register).
 
Och denna lyriska beskrivning av bl.a. CD-skivorna i Förbundets bokhandel rimmar illa med de stora pedagogiska insatser och varningstexter som vi är helt eniga om! Därför efterlyste jag en beskrivning i din reserapport om hur ni använder dessa register när ni hjälper svenskamerikanerna att finna sina rötter - d.v.s. precis det du nu har skrivit här ovan i stycket som börjar med Under våra föreläsningar....
 
F.ö. får man, snarare än att du seglar, intrycket av att du i ditt inlägg drar på för fullt med en båt med kraftig motor. Vi kanske skulle inför en hastighetsgräns på 5 knop i Anbytarforum för att undvika alltför höga svallvågor... J
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2005-09-08, 15:40
Svar #3

Utloggad Ted Rosvall

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1246
 • Senast inloggad: 2022-01-11, 15:40
  • Visa profil
Suck! Du är en riktig energitjuv, du Jörgen. Jag tror jag lägger av! Varför skall man lägga ned sin själ och sin tid på en verksamhet som nagelfars så till den milda grad att inte ens ett oskyldigt resebrev i kåserande stil går säkert. Har du inget bättre att fördriva tiden med?
TED

2005-09-08, 15:57
Svar #4

Utloggad Jörgen Tollesson

 • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4957
 • Senast inloggad: 2022-01-23, 00:10
 • Bild: Båhusläns flagga
  • Visa profil
  • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Det var dumt sagt. Men jag blir inte arg. Det var ovanligt dumt sagt. J
 
(55:an Olga alias Martin Ljung)
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2005-09-08, 16:22
Svar #5

Utloggad Ted Rosvall

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1246
 • Senast inloggad: 2022-01-11, 15:40
  • Visa profil
Eller som min kära moster brukade säga i alla lägen:
 
Jag blir inte arg, jag blir bara ledsen....
 
TR

2005-09-08, 16:42
Svar #6

Karin Björkholm (Karin)

Stolthet går före fall !
 
(((( Karin.

2005-09-08, 19:43
Svar #7

Utloggad Stefan Simander

 • Stefan Simander
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 7019
 • Senast inloggad: 2022-01-15, 12:53
 • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
  • Visa profil
  • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Stefan Simander
Gamla Uppsala, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2005-09-08, 19:46
Svar #8

Utloggad Stefan Simander

 • Stefan Simander
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 7019
 • Senast inloggad: 2022-01-15, 12:53
 • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
  • Visa profil
  • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Jörgen, nu när Ted beskrivit utförligare hur CD-skivorna används, med tillägg om de felaktigheter som kan förekomma, för att sedan söka vidare i originalmaterial på Genline och SVAR är inte det bra, eller?
Stefan Simander
Gamla Uppsala, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2005-09-08, 20:27
Svar #9

Niklas Persson

Han hade foten i en potta och så segla han i den  
 
(Hasse Alfredsson)

2005-09-08, 21:27
Svar #10

Utloggad Jörgen Tollesson

 • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4957
 • Senast inloggad: 2022-01-23, 00:10
 • Bild: Båhusläns flagga
  • Visa profil
  • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Stefan, jag skriver ju i mitt andra inlägg att det var just den beskrivningen jag efterlyste (även om den borde ha kommit i resebrevet, så att den också sågs av dem som kunde läsa om seglatsen från register till register...) - men när Ted påstod att det jag efterlyste var något annat, nämligen det som tvärtom fick mig att reagera, så kunde jag naturligtvis inte låta det stå oemotsagt.
 
Mitt misstag (?) var att jag trodde att Teds resebrev var seriöst menat och avsett att läsas av hela Släktforskarsverige - inte ett kåseri som det tydligen (enligt författaren själv) inte var så noga med... Jag borde alltså ha haft något bättre att fördriva tiden med än att läsa och kommentera något så oskyldigt som släktforskarförbundsordförandens resebrev (med länk och stort uppslag på Förbundets officiella nättidning Rötters förstasida) från ett av Förbundets största (kanske t.o.m. allra största?) evenemang under året... Jag borde alltså ha struntat i att det som stod i resebrevet var stick i strid med talet om stora pedagogiska insatser i det veckobrev jag applåderade (!)...
 
Men å andra sidan är jag (och andra också) vid det här laget van vid att om man har synpunkter på något Ted skrivit, så får man antingen en slaskhink ovett tömd över sig eller så viftas synpunkterna bort med att hans skriverier ändå bara är kåserier...
 
F.ö. stavar Hasse Alfredson efternamnet sitt med ett s. J
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2005-09-09, 04:01
Svar #11

Utloggad Stefan Simander

 • Stefan Simander
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 7019
 • Senast inloggad: 2022-01-15, 12:53
 • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
  • Visa profil
  • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Ja, då kan det vara svårt att ta seglatsen med lugn och ro!  
(Vare sig man befinner sig på kommandobryggor eller välförankrad vid bojar).
Stefan Simander
Gamla Uppsala, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna