Hej Walter!
Detta skrev jag om dysenteri för några år sedan
Hälsningar Helena
Dysenteri - rödsot
En infektionssjukdom , lokaliserad till tjocktarmen och karakteriserad av täta, smärtsamma avföringar, innehållande blod och slem. Framkallas vanligtvis av baciller i Europa eller amöbor i tropiska klimat.
Den bacillära dysenterin är känd sen äldsta tider, näst pesten Europas kanske mest förödande farsot, i synnerhet under krigstider.
I Sverige härjade den våldsamt på 1700- och 1800- talen; sålunda avled 1808 - 1813 50000 människor i denna sjukdom, 1851 - 1860 omkom 26000.1
I Burträsk socken avled under några få sommarveckor 1809 246 personer.2
Sjukdomen angriper alla oberoende ålder. Avföringarna innehåller stora mängder baciller, varför den sjuka människan såväl direkt som indirekt utgör den farligaste smittokällan.
Flugor och andra insekter kan transportera baciller från avföring till födoämnen. Genomgången sjukdom antas medföra immunitet.
Dysenteri förlöper i regel akut. Efter en inkubationstid på 1 - 6 dygn framträder inflammatoriska symtom från mag-tarmkanalen, ofta utan feber. Efter några dagar tilltar smärtorna i underlivet, diar?erna blir svårare, slem- och blodtillblandningen ökar, temperaturen stiger och allmäntillståndet påverkas allt mer. I dessa svåra fall kan döden inträffa genom toxisk inverkan på hjärta och kärlsystem i 10 - 50% av fallen. I den lättare paradysenterifallen är dödlig utgång sällsynt. En minutiös personlig hygien och den yttersta försiktighet med all föda, som kan tänkas infekterad, är ett måste , då det gäller som skydd mot dysenteri.3
1.Svensk uppslagsbok 7 s. 1075 utgiven 1948, Förlagshuset Norden AB
2.Åbyn, en by vid Burälven s. 316. Utgiven 1995, Studieförbundet Vuxenskolan, Burträsk
3.Svensk uppslagsbok 7 s. 1076, utgiven 1948, Förlagshuset Norden AB