ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Stureby  (läst 869 gånger)

2001-05-30, 12:57
läst 869 gånger

Stina Ahlgren

En av huvudstadens förorter heter Stureby; Jag undrar hur namnet kommit till? Vem var Sture?  
Är det relaterat till gamla ätten Sture ?
och hur länge har namnet funnits som benämning på orten / byn?

2001-06-01, 20:58
Svar #1

Utloggad Mikaela Selmer

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 10
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej!
så här kan man läsa om Stureby på Stockholms Lokaltrafiks hemsida (http://www.sl.se) :
 
Stureby har fått sitt namn efter Sten Sture den yngre, som med sin krigshär lyckades besegra Kristian II i Brännkyrkaslaget 1518. Var exakt striderna stod vet man ej, förmodligen i närheten av Brännkyrka kyrka.  
 
Fastighets AB Villahem började 1921 att exploatera området, som då var en skogsrik trakt med lantlig bebyggelse. Här låg torpen Tussmötet, Bjule, Skotrop, Långåker, Ektorp, Bäcken och Bandhagen. De var små enkla bostadshus av timmer med kök och rum samt förstuga. Till torpbebyggelsen hörde några uthus med plats för en häst, några kor, gris och höns. Man hade också lite mark för odling och bete samt ängar. Nu är alla torpen borta men flera av dem har fått ge namn till gator i stadsdelen.  
 
Flertalet villor i Stureby uppfördes i egen regi. Här hade man tillgång till en rad butiker: många livsmedelsbutiker, flera fiskaffärer, konditorier, kiosker, tobaksaffärer, järn- och färgaffärer, ved och kokshandlare m m. Det fanns också post, apotek och biografen Corso, som hade adressen Tussmötevägen 224.  
 
Ålderdomshemmet Gammelbyn erbjöd många arbetstillfällen. Stadens politiker hade 1923 beslutat uppföra hemmet till 400-årsminnet av Gustav Vasas intåg i Stockholm Det stor klart 1930 och fem år senare invigdes Stureby vårdhem. På hemmen bodde som mest ca 1 000 pensionärer, patienter och försörjningstagare. De senare skulle efter förmåga arbeta i köket eller i tvätten, inom snickeri, skomakeri osv. När Landstinget övertog hemmet 1971 ändrades namnet till Stureby sjukhus.  
 
Omkring 1950 tillkom sydväst om villabebyggelsen ett stråk med flerfamiljshus. För många hyresgäster innebar flytten till Stureby en välkommen standardhöjning i form av ljusa lägenheter med kylskåp och badrum samt tillgång till tvättstuga och andra bekvämligheter.  
 
Tunnelbanestation Stureby invigdes 1951.  
____
 
Hoppas att detta är till lite hjälp  önskar en fd Sturebyflicka!
/Mikaela

2001-06-02, 09:20
Svar #2

Stina Ahlgren

TACK Mikaela!Det var mycket intressant och roligt att få veta. Önskar att det fanns Lokal historia utgiven i bokform - om alla dessa förorter i Stockholm som varit små byar, gårdar etc och som utplånats till förmån till tätbebyggelse. Vet någon om det finns? // Stina

2001-06-02, 16:28
Svar #3

Utloggad Tord Påhlman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2085
  • Senast inloggad: 2017-11-13, 21:51
    • Visa profil
Det finns en hel del stockholmsk lokalhistoria utgiven i bokform. Hembygdsföreningarna, de lokala biblioteken och Stockholms stadsmuseum känner nog till mera om detta.

2001-06-03, 16:58
Svar #4

Ingrid Bergström

Boken Stockholms gatunamn, utgiven av Stockholms kommun i olika upplagor, berättar också om stadsdelarnas namn. Stureby kallades först Ersta Villastad, men diakonissanstalten protesterade. Då föreslogs Tussmötet eller Rothugget, vilket inte invånarna och fastighetsbolaget tyckte om. Så blev det Stureby, motivering med platsen för Brännkyrka slag.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna