ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Tjänsteår  (läst 356 gånger)

2015-07-31, 20:54
läst 356 gånger

Utloggad Mattias Johansson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 203
  • Senast inloggad: 2018-12-21, 09:42
    • Visa profil
Jag har antagit att antalet tjänsteår i arméns rullor avser det totala antalet år som en person tjänat inom krigsmakten. Men är det alltid så? Avses bara antalet år inom ett visst vapenslag? Kan tjänsteår inom ett utländskt förband räknas in? Kan tjänsteår för viss tid räknats dubbelt på liknande sätt som har tillämpats i kyrkan? Jag är inte insatt i det här med pensionskassorna, men vad jag har förstått var 30 tjänsteår en förutsättning. I så fall måste väl tjänsteåren varit betydligt mer noggrant antecknade än levnadsåren, som det ju var lite si och så med.
 
En person jag tittat på antas som rustmästare vid Jönköpings infanteriregemente i gmr 1716. Han uppges vara smålänning och 30 år gammal. I gmr 1717 finns en notering om 1 tjänsteår. I gmr 1718 har han avancerat till furir med en notering om 3 1/2 tjänsteår. Alla tre mönstringarna har skett på hösten i augusti eller oktober.  
 
Utifrån det redovisade tjänsteåret i gmr 1717, kan jag utgå ifrån att han innan han blev rustmästare saknat militär erfarenhet? Och utifrån de 3,5 tjänsteåren i gmr 1718 kan jag tänka mig antingen a) att man fuskat lite med antalet år, b) att det sista året på något sätt räknats gånger 2,5, eller c) att 1,5 år har räknats in från någon tidigare förbisedd militär verksamhet?


Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna