ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Tomtesläkten  (läst 3513 gånger)

2002-03-18, 17:58
läst 3513 gånger

moa

Hej  
är det någon som vet något om Tomtesläktens  
tidigare medlemmar dvs före de tidigaste i tomteboken .(före 1600-talet)
Jag vet att de var storbönder .

2002-03-18, 18:22
Svar #1

Ingrid Wikberg

BERÄTTA om Tomte-släkten! Vilka är/var de och vart bodde/levde de ?  
Jag har aldrig hört talas om denna släkt trots att jag har rötter i Jämtland.

2002-03-18, 18:45
Svar #2

SE Svensson

Tomte är en by i Rödön sn

2002-05-23, 02:02
Svar #3

Utloggad Peter Ericson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 90
  • Senast inloggad: 2010-01-13, 19:45
    • Visa profil
Hej;
 
Äntligen min släkt!
Kan någon berätta allt som är känt om denna släkt. Min gren gjorde en avvikare in i Tröndelagen; men nu är vi tillbaka å östra sidan kölen igen.  
    Ansluter alltså såsom 1/8-delsjamt till Ingrid Wikberg med bönen om att någon ska berätta mer...
    Så mycket vet jag att Tomte är en gammal gammal by i Rödön; och ävenledes bär (el snarare bar) vi Tomteeftersläktare detta namn.
    Jag ska ha en anmoder som heter Brita X-dotter Tomte. Min farfar i Nordtröndelag har visat mig en (tryckt) släktbok som finns i hans ägo. Ser fram emot ny kunskap!

2002-05-23, 09:11
Svar #4

Utloggad Georg Hansson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 211
  • Senast inloggad: 2016-01-13, 21:48
    • Visa profil
    • hansson.just.nu
Tyvärr, det finns ingen Tomte-släkt i Jämtland! Byn Tomte i Rödön bestod av ett hemman, fram till 1877 när det delades i två. Ingen av dem som bodde i byn har använt gårdsnamnet som släktnamn. En kort historik över byn finns i Gösta Wikegårds bok Rödöns socken, byar och gårdar (utgiven posthumt i Östersund 1968, red; Lars Faxén).

2002-05-23, 17:57
Svar #5

Utloggad Karl Göran Eriksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2704
  • Senast inloggad: 2024-03-17, 08:07
    • Visa profil
Den första frågeställaren hänvisar till tomteboken. Med denna avses Släktbok innehållande familjetabeller för släkter härstammande från gården Tomte i Rödöns socken i Jämtlands län av A.J.Hansson (Östersund 1929). För Jämtlandsforskare har Tomtesläkten varit synonymt med de familjer som ingår i denna bok. Som Georg dock påpekar ovan har ingen av dess medlemmar i Jämtland använt ortnamnet Tomte som personnamn. Om någon av dess medlemmar utanför landskapet brukat Tomte som tillnamn, känner jag inte till. Det är dock tänkbart, i synnerhet om de begett sig till Norge.
 
Peter Ericson bör emellertid kontrollera och presentera sina källor bättre innan han klappar i händerna. Det ges ju andra tänkbara ursprung för de i Tröndelag bosatta med namnet.
I södra Jämtland finns i Klövsjö socken en gård Tomtan.  
Går vi sedan över landskapsgränsen till Härjedalen finns också gårdar tomt/an. Precis som i Norge kunde personer där i äldre tider, benämnas med gårdsnamnet utan prepositionen i före. D.v.s. ortnamnet användes son tillnamn. T.ex. Olof Jonsson Tomt (omtalad i slutet av 1600-talet), vilken var från gården Tomtan i Långå, Hede socken.

2002-05-28, 09:29
Svar #6

Utloggad Peter Ericson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 90
  • Senast inloggad: 2010-01-13, 19:45
    • Visa profil
Hej;
 
Måste av tidsskäl fatta mig kort
(vilket grämer mig, detta är viktiga saker).
 
Var vänligi frågasätt ej mina Rödö-anor: mina fyra rödhåriga barn för Rödö-arvet in i en sjätte och förhoppningsvis så småningom sjunde osv generation.
 
Reidar Ericson, min fff är född på Rödön och av Tomte-släkt. Björn Waino heter sonen, född i Norge; Reidars far, min ffff, hette Johan Ericson.
 
Jag kan ha fel angående tillnamnet Tomte.
 
Min glädje över att se MIN släkt kan ni inte förta.
Forskar i mitt arbete som historiker (källor presenterar jag normalt i mina rapporter och böcker etc och ej i disk.fora) i massor av mänskors släkter, hinner ej med min egen.
 
Reidar är född ca 1890 på Rödön.

2002-05-29, 00:17
Svar #7

Utloggad Karl Göran Eriksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2704
  • Senast inloggad: 2024-03-17, 08:07
    • Visa profil
Peter,
 
Garvaren Johan Eriksson föddes i Rödöns socken 1855 och avled i Alsens socken 1913. Hans son Reidar Boie Ericson finns inte i födelsboken för Rödön. Enligt norska folkräkningen år 1900 var han dock född i Trondheim år 1892 (se http://draug.rhd.isv.uit.no/ftsoek/ftsoek.asp?kommando=bosted&ftaar=1900&spraak=norsk_bokmål&kommnr=1601&kretsnr=010&bostnr=0033&leilnr=01).
Båda nämnda personer finns upptagna med familjer i A.J. Hanssons släktbok under tabellerna 275 och 512.
Bland anmödrarna finns en Brita Halvarsdotter, född i Tomte omkring 1649. Jag misstänker att man från norskt håll inte varit helt bekant med de jämtländska namnformerna. Utgår man då stället från sina egna referensramar, faller det sig naturligt att tro att man även i Jämtland använt ortnamnen som personnamn. Flera från landskapet till Tröndelag utflyttade gjorde ju det.
 
Beträffande forskning handlar det bl.a. om att ifrågasätta. Det gäller i synnerhet utsagor som inte är kontrollerbara. Skulle vi bygga vår kunskap på att ta för givet vad okända personer påstår i olika fora på nätet, stode sig forskningen slätt. Det tror jag vi i grunden är överens om.

2002-05-29, 02:08
Svar #8

Utloggad Peter Ericson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 90
  • Senast inloggad: 2010-01-13, 19:45
    • Visa profil
Hej;
 
Vi är överens. Men det kan faktiskt uppfattas lite stötande att gå så nära som en persons fff (jag har ju själv träffat Reidar), och mena att denne kanske inte kom från den plats som den kom ifrån...  
 
Vad bra, iallafall, att du hittade mitt folk...
Nu kan jag väl få klappa i händerna!
 
Jag tror att en hel del utgår från en lätt tröndersk-svensk/medelpadsk språkförbistring: när min farfar Björn med sitt hamnsjåarliknande nordtrönderidiom säger tomtesläktan, menar han väl helt riktigt Tomtesläkterna; medan jag kan ha förstått det som Tomtesläkten i bestämd form singularis.
     Att Johan var garvare, det visste jag inte.
Att Reidar föddes i Trondheim hade jag glömt.
Han var dock vad jag förstår 3/4-jamt; emedan svärfar till Johan (om jag inte misstar mig igen), Reidars morfar, skulle ha varit holländare med något sjöburet arbete. Efter vad hört - nota bene - ska dock Reidar ha vuxit upp i Jämtland, på Rödön. Han ska därefter ha valt att ha norskt medborgarskap för att han skulle kunna bli Finlandsfrivillig, vilket skedde. Han fick personligt tackbrev från Mannerheim. Brevet har jag sett: det såg autentiskt ut.
     Yrkesvalen i vår släkt är f ö lustiga (ska inte gå in på de egna ungefär 50 olika yrkena i bästa Kalle Anka-stil...); Reidar körde tåg, Björn (R:s son) körde tåg, Tor (Reidars yngre son) var chef inom SAS, Reiduns (R:s dotter, numera avliden) bägge döttrar är flygvärdinnor och hennes son officer vid NATO-flyget...
R:s sonson Knut heter också Boye, firar femti i helgen. Knut är halvonkel till mig och bor i Maere, Sparbu.  
Reidars fru, min ffm, hette Sofie och kom från Björngaard, Hegra. Så sent som 1988 var hon sprek och full av fart. Den släkten är väl utredd. Kan framtas om någon är intresserad.
     Min farfar Björn drevs i egenskap av ung motståndsman från Norge, och hamnade i svenskt läger - först i Lyckseletrakten, sedan i Njurunda med omnejd. Han gifte sig med min farmor Göta Linn?a (1915-1970), som kom att inneha Didners-butiken på Storgatan i Sundsvall
(kuriöst nog gifte sig hennes syster, Saga, med en jamt i förskingringen, ännu i livet). Min far föddes 1945, bodde i Norge första månaderna, därpå följde skilsmässa. Min far hade ingen kontakt med sin far sedan fram till 20 års ålder; när jag var tre år, 1966, återknöts banden över Kölen: och nu ses vi årligen. Min far har tre halvsyskon i Steinkjer, och jag en rad 'småkusiner', den äldsta har nu fått barn. Gifterna i släkten - tante min och onklarna - har ingåtts med respektive från Leksvik, Röysing resp. Årnes. Årtal framtas vid intresse (kontakta mig). Björn gifte om sig med boktryckarens dotter, har ej namnet klart för mig. Ett märkligt sammanträffande är att jag - precis som min farfar - har fyra barn: en i ett tidigare förhållande och sedan tre med min nuvarande fru.  
 
Jag kan dessvärre alltså ha spritt lite fel-aktiga uppgifter, men nu verkar vi vara på rätt Köl, om uttrycket tillåts. Släkten kommer från Tomte, men har väl inte hetat så... Norska namnskicket (som bör äras och efterföljas!) kan även ha lett fel.
     De uppgifter jag har fått om min svärdsside-släkt härrör till 99% från en bok som jag bläddrade i tio minuter för kring sex år sedan. Det kan man knappast kalla källa. Jag är ej heller genealog; men skulle inte utesluta att jag blir det. Har dock tillbringat fler tid än många släktforskare på Landsarkivet. Det gör mig ej till en sådan.  
 
Jag har under snart ett decennium sysslat med samisk historia. Detta har lärt mig att annalkas etiska spörsmål kring etnicitet och släkt försiktigt. Det jag vet som dokument-fetischistisk forskare, kan se helt annorlunda ut för en som av födsel och ohejdad vana lärt sig att se tillvaron och tingen ur andra och kanske mer narrativa (dvs berättande för den som ej känner ordet) aspekter. Samerna har ju sgs alltid ett tillnamn varom kyrkoarkivalierna sällan talar. Kanske är Tomtesläkte r n a  en parallell?
 
Fundering: när nu ingen heter Tomte: skulle man kunna ta det namnet, då? Eller finns det andra släkter i vårt avlånga land som lystrar till namnet?
 
Tack, Karl Göran, för de rätta uppgifterna!
 
                 Två frågor:
 
...Vad vet man om Brita Halvarsdotter?
 
... Är du och jag släkt, månne? Är du sprungen ur Rödön?

2002-06-02, 21:10
Svar #9

Utloggad Karl Göran Eriksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2704
  • Senast inloggad: 2024-03-17, 08:07
    • Visa profil
Min mormor var född i Rödön, men vad jag vet har hon ingen anknytning till Tomte.
Brita Halvarsdotter var gift två gånger, men hade endast efterlevande med första maken.
Att det i äldre tid skulle ha funnits en Tomtesläkt är helt felaktigt i den meningen, att familjer härstammande därifrån allmänt skulle ha känt en släkthörighet. Begreppet och dess omfattning skapades i.o.m. utgivningen av Hanssons bok.

2003-06-19, 19:59
Svar #10

Utloggad Tomas Nordqvist

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 22
  • Senast inloggad: 2010-01-08, 21:08
    • Visa profil
Tomte är en gård i närheten av Dvärsätt.  
Ska dit på släktträff i början av augusti.
Vet var gården finns om någon e intresserad.
 
 
Tomas.

2003-07-27, 05:46
Svar #11

Utloggad Tomas Nordqvist

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 22
  • Senast inloggad: 2010-01-08, 21:08
    • Visa profil
Att det inte finns nå'n Tomte släkt i Jämtland låter ju helt befängt.
Ska ju på släktträff..
Tomte släkten härstammar från Gården Tomte på rödön ..i närheten av dvärsätt.
 
Ha det gott alla tvivlare.

2004-06-07, 17:05
Svar #12

Joanna Thompson

Hej
Ingrid du frågar vilka Tomte släkten är och så vitt jag förstår tillhör alla som kommer från gården Tomte på Rödön Tomte släkten. Fast som någon skkrev där uppe är det inte säkert att de kallade sig för tomte.En del av min släkt Rödström ska tydligen komma där ifrån.

2004-06-07, 22:41
Svar #13

Ingrid Wikberg

Hej, jag har hört benämningen tomtesläkten  för ganska många år sedan och förstått att detta är ett begrepp -alltså inget släktnamn.
Och  jag vet att detta ej hade med gården Tomtan i Klövsjö utan hade med Rödön att göra.
Det som jag blev lite nyfiken på var vad detta var för släkt och varför begreppet tomtesläkten finns. Och av vad jag förstår nu har detta med en gård och by (?) i Rödön att göra.
Efter att åter ha läst alla inläggen blev jag inte så mycket klokare ....men Tack ändå.

2006-04-12, 08:39
Svar #14

Ingrid Österholm

Av en slump har jag läst era inlägg om Tomtesläkten. Min morfar hette Magnusson( hans far tror jag hette Magnus Olofsson) född på en stor gård i Dvärsätt. Han var född 1895. Vad jag har hört härstammande från denna släkt. Kan det stämma, eller är det olika släkter?
Någon som vet?

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna