ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hans Olof Johansson

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 7
501

Hej Marcus!

Tack för en klar och överskådlig beskrivning av släktskapsuppskattningen i FTDNA:s Family Finder. Den kan säkert bli till stor nytta för dem som funderar på att göra ett DNA-test eller som nyss gjort ett och nu sitter och funderar på vad resultaten egentligen innebär.

Det enda jag saknar i din framställning är en begriplig förklaring av hur cM (centiMorgan) beräknas och hur detta mått skiljer sig från mera hemtama angivelser av längd eller antal. Det märkliga med cM är ju att den grafiska framställningen i Chromosome Browser, som visar gemensamma segment av varierande längd, inte alls verkar ha något samband med de siffror som beskriver samma segment.

Det vore också intressant att veta hur du ser på tillförlitligheten i de släktskapsuppskattningar som FTDNA gör, där "längden" i cM av det längsta gemensamma segmentet alltså betyder mest. Min uppfattning är att FTDNA:s algoritm är mer eller mindre värdelös när det gäller testpersoner med ursprung här i Norden. Det är dock möjligt att den fungerar bättre för testpersoner i USA, med dess större blandning av människor av vitt skilda ursprung, än för oss som har djupa rötter i något eller några få begränsade områden.

Sedan jag fick mina första testresultat från FTDNA för drygt fyra år sedan, har jag så här långt lyckats identifiera gemensamma anor med 32 av mina nu drygt 1000 träffar (se lista http://www.secutor.se/diverse/32_relatives.pdf ). Jag skulle förmodligen ha kunnat hitta flera om jag hade ansträngt mig lite mera, men efter ett tag uppstår lätt en viss mättnadskänsla - det finns ju så oerhört många 5-10-männingar, och s k pappersforskning är naturligtvis en betydligt effektivare metod att hitta dem, om man nu skulle vilja göra det.

Det mest slående med listan är - tycker jag - hur lite det längsta gemensamma segmentets storlek i cM tycks betyda för identifiering av de närmaste släktingarna bland träffarna. Nästan varje annat mått som jag har haft möjlighet att pröva ger en bättre korrelation med släktskap, och jag tror att det skulle gå att göra en betydligt bättre algoritm än den som FTDNA använder.

Hälsningar
Hans Olof

502
Kungsholm / Ulrika Eleonora / SV: Lisa Maja
« skrivet: 2017-03-21, 07:52 »
Lisa Maria finns antecknad som utflyttad från Matteus församling 1909-03-26 (Matteus BIIa:7, s 268). Se vidare http://digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/SE-SSA-0809/Barnhuspdf2008/10_08210.pdf

503
Kungsholm / Ulrika Eleonora / SV: Lisa Maja
« skrivet: 2017-03-21, 07:28 »
Hej Marianne!

1910 fanns Lisa Maria som barnhusbarn hos torparen Johan Edvard Andersson i Lidstorp, Tjällmo (Tjällmo AIIa:1, s 175). Moderns namn uppges vara Ada Sofia Sjöberg.

Hälsningar
Hans Olof

504
By / SV: Okänd förflyttning från By / Norrbärke
« skrivet: 2017-03-20, 11:19 »
Daniel Persson flyttade efter hustrund död till Norsbro (Norrbärke AI:12a, s 120 ; Norrbärke, s 121). Han dog 1864-02-25 i Stakheden, Grangärde (Grangärde F:5, bild 50 - AD Online).

505
By / SV: Okänd förflyttning från By / Norrbärke
« skrivet: 2017-03-20, 09:41 »
Hej Johan!

Daniel, Stina och sonen Anders flyttade på våren 1852 från Morgärdet i Grangärde (Grangärde AI:17a, s 87) till Gunnars i Norrbärke (Norrbärke AI:11c, s 48). Ett par år senare flyttade Daniel och Stina till Flatenberg (Norrbärke AI:11c, s 47 ; Norrbärke AI:12c, s 45), där Stina dog 1859-11-04 (Norrbärke F:6, bild 74 - AD Online).

Hälsningar
Hans Olof

506
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2017-03-15, 23:45 »
Hej igen, Leif!

Jag tror att mycket skulle vara vunnet om testföretagen kunde återgå till grundläggande fakta och helt enkelt redovisa de mätpunkter i obruten följd som hos två eller flera personer har samma värden. Varje sådan följd skulle betraktas som ett delat segment av den längd som antalet ingående mätpunkter utvisar, och varje användare skulle själv kunna bestämma önskad miniminivå på de segment som skulle krävas för att få fram en totalsumma för de delade segmenten.

Som det nu är, är användarna i stort sett hänvisade till färdigtuggad mat i form av svårgenomträngliga cM-värden eller - hos 23andMe - procentberäkningar. De intressanta diagram du har lagt ut här har alla en stor brist: det är mycket svårt att veta vad de egentligen mäter. Varken begrepp som 'totalt delat DNA', 'längsta delade segment', 'antalet delade segment' eller 'antalet matchande SNPs' har någon klar, entydig betydelse.

Som man kan se av en sammanställning jag gjort (se http://www.secutor.se/diverse/Krom17.pdf ) kan samma rådata av olika företag/organisationer presenteras och tolkas på mycket olika sätt, utan att man egentligen kan påstå att något av dem är rätt eller fel.

Exemplet utgår från de uppgifter som FTDNA lämnat om förhållandet mellan mitt DNA och en förmodad släktings, i synnerhet när det gäller matchande segment på kromosom 17. Jag har inte lyckats identifiera några gemensamma förfäder, men fyra generationer bakåt i hans släkt finns ett par okända fäder till barn födda i en by där även jag hade släktingar. Eftersom det rör sig om ett landskap med liten genpool, kan det också handla om flera separata kopplingar, troligen några generationer längre tillbaka i så fall.

Enligt FTDNA är vi troligen sexmänningar eller mera avlägsna släktingar (5th Cousin - Remote Cousin), vilket motiveras av ett visserligen ganska högt värde för totalt delat DNA (58 cM) men ett lågt värde för längsta delade segment (9 cM). Det sistnämnda finns på kromosom 17 och har närmare bestämt uppmätts till 8,74 cM. Totalt har vi enligt FTDNA 18 gemensamma segment, de flesta mycket små.

Vi har båda laddat upp våra rådata från FTDNA till GedMatch, och där väntade en överraskning. Med standardinställningen för "one-to-many" har vi totalt 24,2 cM gemensamt och samma värde för största gemensamma segment. Det som i FTDNA:s Chromosome Browser såg ut som två närliggande segment (grafiken) och räknades som tre segment (tabellen) på kromosomens vänstra del, var alltså hos GedMatch ett enda långt segment - något som förde upp den förmodade släktingen ganska högt upp på träfflistan.

Senare har jag laddat upp samma rådata till DNA.LAND och kunnat konstatera att de ursprungligen tre segmenten till vänster på kromosom 17 även där räknades som ett enda, nu med längden 23,96 cM. DNA.LAND hade dessutom räknat till 34 delade segment med totalt 137,74 cM.

I rest my case...

Hälsningar
Hans Olof

507
Harg / SV: Eric Mattsson Holmberg f. 1733
« skrivet: 2017-03-15, 20:56 »
Hej Henry!

Jag har tyvärr inga uppgifter om Eric Mattsson Holmbergs föräldrar, men jag noterade att han enligt vigselnotisen 1758 (Harg C:2, s 10) då var dräng i Ruddun. Och mycket riktigt: i Ruddun hittar man vid denna tid en dräng Eric Mattsson, som uppges vara född 1733 (Harg AI:2, s 178). Om jag tolkar anteckningen rätt, hade han kommit från Östhammar 1756. Det verkar alltså som om han tog namnet Holmberg i samband med att han gifte sig och flyttade till Masugnen.

Hälsningar
Hans Olof

508
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2017-03-10, 09:06 »
Bara en snabb reflektion: Beror inte de senast observerade fenomenen till stor del på att FTDNA inte mäter - eller åtminstone inte redovisar - segment som är mindre än 1 cM? Eftersom gemensamma segment genomsnittligt minskar i storlek för varje ny generation, försvinner allt flera av dem under horisonten, och därmed minskar antalet segment i redovisningen samtidigt som cM-medelvärdet för segment blir kvar på en relativt hög nivå.

509
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2017-03-07, 00:02 »
Här kommer uppgifter om ytterligare några av mina FF-träffar:

http://www.secutor.se/diverse/distant_relatives.pdf



510
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2017-03-06, 09:39 »
Hej Leif!

Äntligen börjar det hända något konstruktivt. Jag sitter också periodvis och försöker räkna på alternativa kriterier för att uppskatta de genetiska avstånden till mina DNA-träffar. Tyvärr slutar det i allmänhet med att jag stångar min panna blodig mot det bisarra måttet centiMorgan, som jag bara korta stunder tror mig förstå innebörden av - vanligen under lätt påverkan av alkoholhaltiga drycker. Att addera och beräkna medelvärden på strängar, vilkas "längd" uttrycks i centiMorgan, känns som att försöka räkna äpplen som inneslutits i betongblock.

I mitt senaste försök tog jag också med det totala antalet SNP i de gemensamma segment som FTDNA redovisar (se http://www.secutor.se/diverse/close_relatives.pdf ). Visserligen är jag lite undrande över att FTDNA för det mesta tycks redovisa dessa SNP som avrundade 100-tal och bara i ett fåtal fall som exakta värden, men här tycker jag mig ändå se ett ganska tydligt mönster, som jag inte ser i de kolumner som bygger på cM-värden.

Tabellen innehåller alltså de av mina FF-träffar som enligt min pappersforskning är mina sjumänningar eller närmare. Det är förstås ett alltför litet underlag för slutsatser, men med ett enda undantag har de släktingar som visat sig vara sex- till sjumänningar SNP-värden mellan 9100 och 14555, medan de närmare släktingarna har SNP-värden mellan 17858 och 19030.

Beträffande undantaget BE, som alltså uppvisar det allra högsta SNP-värdet, har jag även andra skäl att misstänka att vi har en närmare släkting - förmodligen en okänd far på ganska nära håll.

Även om min tabell alltså har begränsat värde, kan du kanske i alla fall använda innehållet för att testa din senaste algoritm.

Beträffande våra gemensamma anor, tror jag också att det handlar om nordöstra Uppland, men hittills har jag inte hittat något.

Hälsningar
Hans Olof

511
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2017-03-02, 17:43 »
Hej Leif!

Med synnerligen stort intresse har jag tagit del av ditt enmansseminarium om möjligheterna att genom autosomala DNA-test spåra släktskap långt tillbaka i tiden. Jag har själv vid några tillfällen försökt initiera diskussioner i FB-gruppen DNA-anor om liknande frågor - om än på en betydligt mindre avancerad nivå - och varje gång mötts av ett kompakt ointresse, varpå saken efter bara ett par dagar sjunkit ner och helt försvunnit i ett moras av mera engagerande frågor, t ex om hur lång tid det tar att få svar från FamilyTreeDNA och hur mycket porto man ska sätta på kuvertet med salivprovet. Din imponerande insats här i Anbytarforum kommer förhoppningsvis att bli mera långlivad och så småningom leda till en kvalificerad diskussion. Men jag är både förvånad och besviken över att ingen av experterna i Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi ännu har tagit upp din kastade handske.

Redan när jag för drygt fyra år sedan fick de första resultaten av mitt autosomala test hos FTDNA, slogs jag av orimligheten i företagets uppskattning av vilka av träffpersonerna som var mina närmaste släktingar. De få svenskarna i listan hade påfallande ofta sina förfäder i delar av Sverige - ofta Västerbotten eller Piteåtrakten - där jag inte har några kända anor.  I övrigt bestod topplistan huvudsakligen av amerikaner, finländare och norrmän.  Det skulle dröja ganska länge innan det bland kategorierna 2C-4C och 3C-5C hittade några som jag kunde belägga släktskap med - och då rörde det sig oftast om klart mera avlägsna kopplingar än de av FTDNA uppskattade.

Sedan dess har min misstro mot FTDNA:s kriterier snarast förstärkts. I gruppen DNA-anor har jag bl a visat hur man genom att ordna min träfflista efter den totala mängden gemensamt DNA istället för enligt FTDNA:s uppskattning (där längsta gemensamma segment verkar väga tyngst), får en betydligt större andel dokumenterade släktingar i övre delen av listan och en bättre korrelation mellan verklig släktskap och listplacering.

Liksom de flesta andra som en gång med entusiasm och nyfikenhet kastade sig över möjligheterna att genom DNA-test komplettera och kontrollera sin släktforskning, ägnar jag nu allt mindre tid och kraft åt att leta efter släktskap med nya träffar på listorna från FTDNA eller att försöka tolka de mönster som man kan finna i gemensamma DNA-strängar på olika kromosomer.

Vad man skulle kunna hoppas på är att testföretagen lägger ner mera kraft på att förse sina kunder med bättre analysverktyg. Hittills verkar det bara vara FTDNA som överhuvudtaget intresserar sig för detta, och att döma av vad du skrev i ett av inläggen ovan, går utvecklingen nu snarare åt fel håll.

Hälsningar
Hans Olof


PS - Du finns förresten på min träfflista, men såvitt jag vet har jag inga linjer till några finländska frälsesläkter. - DS

512
Allmänt / SV: Finsk folkbokföring
« skrivet: 2017-02-26, 18:40 »
Hej Curt!

En bättre bild av sidan i husförhörslängden finns här :

http://digihakemisto.appspot.com/edit?kuid=5523916&kuvanumero=18&ay=835441&sartun=99943.KA&atun=184526.KA&amnimeke=Muonion+seurakunnan+arkisto&sarnimi=Rippikirjat&aynimi=Muonion+rippikirja+1836-1846+%28IAa%3A3%29&ay2=103032

Där kan du se att Pehr Nilsson Nilimaa hade en dotter vid namn Ewa Lisa, som var född 1836-12-18. Notisen i dopboken finns här :

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5525219

Hälsningar
Hans Olof

513
Östhammar / SV: Östhammar
« skrivet: 2017-02-26, 15:49 »
Jag kan i sammanhanget inte låta bli att nämna vad som ser ut som ett egendomligt sammanträffande. Min farfar, Albert Ludvig Johansson, flyttade till Harg något år före Ida Katrina, och liksom hon kom han därifrån med ett nytt efternamn på hösten 1895. Även han återgick ganska snart till sitt gamla efternamn.

Gemensamt för dem båda är också att de var oäkta barn med okända fäder och att de vid flytten till Harg hade efternamn som liknade patronymika men som förmodligen inte var det i strikt mening. Min farfar hade antagligen sin styvfars patronymikon som efternamn, och varför Ida Katrina hade fått efternamnet Mattsson är såvitt jag förstår oklart.

I båda fallen ligger det ju nära tillhands att tolka de nya efternamnen som en ledtråd till fädernas identitet, men i min farfars fall har jag kammat noll när jag försökt följa upp den.

Därmed inte sagt att Ida Katrinas far inte skulle kunna vara någon som hette Löfman eller tillhörde Henrik Löfmans släkt. I varje fall finns det goda skäl att undersöka var Henrik och hans bröder befann sig kring augusti 1879.

514
Östhammar / SV: Östhammar
« skrivet: 2017-02-24, 18:52 »
Hej Ingegerd!

Jag är inte säker på vad det är för uppgifter du söker, men en genomgång av några kyrkböcker tyder på att Ida Katarina inte använde namnet Löfman särskilt länge och att hon tog det (eller kanske snarare fick det) när hon var inackorderad hos klensmeden August Sundin i Harg från hösten 1894 till hösten 1895.

Före flytten från Östhammar 1894 kallas hon i husförhörslängden (Östhammar AI:18, s 103) för "flickan Ida Katarina Mattsson". I utflyttningslängden (Östhammar B:4, bild 34 - AD Online) heter hon "Ida Katrina Mattsson", likaså i inflyttningslängden (Harg B:2, bild 24 - AD Online) och i husförhörslängden för 1894 (Harg AI:24, s 241).

Även i den följande husförhörslängden (Harg AI:25, s 110) ser det ut som om hon först skrivits in med efternamnet Mattsson, men att detta vid ett senare tillfälle försetts med parentes och tillägget "Löfman". När hon sedan flyttar tillbaka till Östhammar i november 1895, kallas hon även i utflyttningslängden (Harg B:3, s 3) "Ida Katrina (Mattsson) Löfman".

I Östhammar skrevs hon i församlingsboken (Östhammar AIIa:1, s 87) in som "Ida Katrina Löfman", men senare har någon satt en parentes omkring efternamnet och skjutit in "Mattsson" efter förnamnet. Därefter tycks hon aldrig mera ha använt namnet Löfman.

Även om det var under en mycket begränsad tid, antar jag att du undrar över varför hon tog eller fick just namnet Löfman. Tyvärr är det oftast omöjligt att få säkra svar på sådana frågor. Före början av 1900-talet fanns ingen namnlag i Sverige, och var och en kunde själv välja att använda i stort sett vilket efternamn som helst istället för (eller tillsammans med) det patronymikon som man mer eller mindre automatiskt tilldelades senast när man lämnade föräldrahemmet. Namnen var ofta sammansättningar av naturföreteelser, t ex Bergström och Lindkvist, eller anknöt till namnet på hemorten. I den här aktuella delen av landet betydde namn som började med Löf- inte sällan att innehavaren kom från Lövsta bruk.

I det här fallet finns dock en annan omständighet som med stor sannolikhet bör ha påverkat valet av namn. När Ida Katarina flyttade in hos klensmeden Sundin i Harg, var denne gift för andra gången, sedan hans första hustru hade avlidit 1891. Den andra hustrun hette Gustafva Persdotter och uppgavs i husförhörslängden (Harg AI:24, s 241) vara änka efter Henrik Löfman.

Det skulle alltså kunna betyda att det finns en släktförbindelse mellan Ida Katarina och Henrik Löfman, som kunde förklara inte bara det efternamn som hon får utan kanske också varför hon kommer som inackordering till August Sundin och hans hustru.

Paret Henrik Löfman och Gustafva Persdotter hittar man t ex i husförhörslängden Harg AI:23, s 283.

Hälsningar
Hans Olof


515
Hej Peter!

Det allra troligaste är nog ändå att Carolinas biologiska far faktiskt hette Carl. Om ett oäkta barns mor inte kunde eller ville uppge faderns förnamn, fick barnet i allmänhet inte något patronymikon utan istället ett annat efternamn. Om Carolina hade fått namn efter styvfadern, skulle hon nog snarare ha hetat Söderbäck som sina halvsyskon.

Att hon plötsligt i en husförhörslängd (Ljusnarsberg AI:20a, s 162) kallas Larsdotter istället för Carlsdotter är sannolikt ett rent avskrivningsfel i samband med att namnen skulle överföras till den nya boken 1872 - i födelsenotisen för sonen Per August i maj följande år (Ljusnarsberg C:17, s 106) heter hon fortfarande Carlsdotter. Sådana avskrivningsfel var inte ovanliga, och oftast blev de aldrig rättade utan kunde sedan hänga med i kyrkböckerna livet ut.

Hälsningar
Hans Olof

517
Börstil / SV: Börstil
« skrivet: 2017-02-13, 19:15 »
Hej Ingegerd!

Jag tolkar inte anteckningarna om Johanna Maria i husförhörslängden på samma sätt som du (Börstil AI:19a, s 142).  Att döma av den föråldrade volymbeteckning du anger, har du använt Ancestrys delvis ganska svårlästa avfotografering av en mikrofilm.

Min tolkning är att Johanna Maria var inackorderad i Uppskedika, och att angivet flyttdatum är 1880-06-12. Det troligaste är kanske då att hon reste till Amerika med den familj som hon bodde hos.

Just 1880-06-12 utfärdades flyttattester till Amerika för en familj på Skedika ägor: nybyggaren Anders Jansson, hans hustru Charlotta Mattsdotter och den ogifte sonen Mattias Bergquist (Hökhuvud AI:20, s 87 ; Hökhuvud B:2, bild 63 - AD Online). Någon annan i Skedika/Uppskedika som fått flyttattest till Amerika detta datum har jag inte hittat.

Kanske skulle man också kunna spinna vidare och gissa att anledningen till att Johanna Maria bodde just där - om hon nu gjorde det - skulle kunna vara att Mattias Bergquist var hennes far. Men det är kanske en alltför vågad hypotes? :-)

Hälsningar
Hans Olof

518
Rackeby / SV: Den sista på 1800talet utan föräldrar
« skrivet: 2017-02-07, 20:56 »
Redan i den husförhörslängd som påbörjas 1825 skriver prästen in det felaktiga födelsedatum som sedan skulle följa Inga Maria resten av livet (Skalunda AI:2, s 27). Orsaken är troligen att han läste på fel rad i födelseboken och gav henne det datum som i själva verket gällde den Anna Stina som står närmast under Inga Maja.

519
Rackeby / SV: Den sista på 1800talet utan föräldrar
« skrivet: 2017-02-07, 19:56 »
Av Sunnersberg AI:3, s 206, framgår att Inga Maria är född i Skalunda, och enligt födelseboken (Skalunda C:1, bild 45 - AD Online) var det 1824-09-30.


520
Rackeby / SV: Den sista på 1800talet utan föräldrar
« skrivet: 2017-02-07, 19:42 »
Hej Jonas!

Det är inga svårigheter med att följa Inga Maria bakåt i husförslängderna. I Lunnaregården i Tolsjö hittar man henne hos föräldrarna (Sunnersberg AI:6, s 283), och sedan är det bara att fortsätta.

Hälsningar
Hans Olof

521
Knutby / SV: Anders Mattsson född 9/6 1781
« skrivet: 2017-02-06, 11:45 »
Hej Jeanette!

Födelseuppgifterna i husförhörslängderna är inte alltid tillförlitliga, eftersom de skrevs av från bok till bok och sällan kunde kontrolleras i efterhand. Det säkraste är alltså att följa den aktuella personen bakåt genom husförhörslängder och flyttböcker, tills man hittar födelsenotisen.

I det här fallet kan man i Almunge AI:5, s 130, se att Anders Mattsson och hans familj flyttat från Fasta 1811 och att dottern Anna Brita hade fötts där 1808.

Fasta hade redan 1797 slagits samman med Esterna till den nya församlingen Fasterna, men prästerna i trakten höll tydligen fortfarande reda på vilka byar som hörde till Fasta och vilka som hörde till Esterna.

Genom Fasternas födelsebok (Fasterna CI:3, s 65) kan man konstatera att Anna Brita föddes i Svärlinge 1808, och av hennes föräldrars vigselnotis (Fasterna CI:2, s 240) får man reda på att de båda arbetade i prostgården vid tiden för bröllopet 1806-06-10.

Mycket riktigt hittar man dem också bland prostgårdens tjänstefolk (Fasterna AI:1, s 56), där det uppges att Anders Mattsson är född 1785 och att han kommit till Fasterna 1802 från Knutby.

Genom kyrkböckerna i Knutby kan man sedan konstatera att han i själva verket var född 1785-06-04 i Sotter och att föräldrarna hette Matts Mattsson och Lisa Jansdotter (Knutby C:3, bild 62 - AD Online). Efter moderns död i maj 1800 flyttade Anders till en annan gård i byn (Knutby AI:7a, s 69 ; AI:7a, s 66) , och 1802 flyttade han sedan till Fasta (Knutby AI:8a, s 66).

Hälsningar
Hans Olof

522
Fasterna / SV: Maria Nor(d)stedt f 1821 Fasterna
« skrivet: 2017-01-17, 18:52 »
Det som står om Maria Sophias födelse i husförhörslängderna i Kalmar är att hon föddes i "Lossa" den 23/1 och döptes den 24/1 - se vidare födelseboken (Låssa CI:3, s 68).

523
Fasterna / SV: Maria Nor(d)stedt f 1821 Fasterna
« skrivet: 2017-01-17, 18:18 »
Att Marias dotter Johanna inte finns i familjen är inte så konstigt - det framgår av den husförhörslängd jag hänvisade till ovan (Låssa AI:9, s 39) att hon dog redan 1847, närmare bestämt den 11 februari av mässling (Låssa CI:3, bild 91 - AD Online).

524
Fasterna / SV: Maria Nor(d)stedt f 1821 Fasterna
« skrivet: 2017-01-16, 12:44 »
Grenadjären Johan Norstedt och hustrun Johanna RåbergNortuna ägor får 1821-09-15 dottern Maja, som med ganska stor sannolikhet bör vara identisk med Maria Nordstedt (Tortuna C:3, bild 108 - AD Online).

525
Fasterna / SV: Maria Nor(d)stedt f 1821 Fasterna
« skrivet: 2017-01-16, 12:33 »
Vid Säbyholm hittar man Maria Nordstedt som ogift mor till dottern Johanna (Låssa AI:9, s 39). Där uppges både hon och dottern vara födda i Tortuna.

526
Karlskoga / SV: Karlskoga C:4 1730-1739, bild 87
« skrivet: 2017-01-15, 23:19 »
Hej Bo!

Vad jag kan se heter Catharinas föräldrar Lars Jeremiesson och Maria Persdotter, och de tycks vara inhysesfolk i Gottbol ("Gåttebohl").

Hälsningar
Hans Olof


527
Gnarp / SV: Far och son samma namn inkl patronymikon?
« skrivet: 2017-01-15, 08:36 »
Hej Thomas!

Du kan nog lugnt utgå ifrån att det är en ren felskrivning. Om man går igenom mantalslängderna, ser man att Anders Perssons företrädare som bonde i Röde hette Per Andersson, som med stor sannolikhet också var Anders Perssons far. Per Andersson avled 1713-11-14 (Gnarp C:1, s 119).

Hälsningar
Hans Olof

528
Hej Jeanette!

Familjen finns i Kungsängsroten (K): Uppsala domkyrkoförsamling AIab:9, s 266.

Hälsningar
Hans Olof

529
Nedre Ullerud / SV: Nedre Ullerud (S) C:6
« skrivet: 2017-01-12, 12:22 »
Hej Niklas!

Det står ingenting i födelsenotisen om Sofias far. Erik Fornell och hans hustru Maria Ryman var faddrar vid dopet.

Hälsningar
Hans Olof

530
Kung Karl / SV: Var är Pehr och Maria födda?
« skrivet: 2017-01-12, 12:02 »
Hej Sven!

Det stämmer att Anders Pehrsson föddes i Söderby-Karl, eftersom den församlingen bildades redan 1796 genom en sammanslagning av Söderby och Karlskyrka. Det dröjer dock ett tag innan kyrkböckerna också slås ihop.

Maria Persdotter uppges vara född i grannförsamlingen Ununge (se karta här: http://35579.hotellet.bahnhof.net/Socknar/RikindAtlas006.gif).

Hälsningar
Hans Olof

531
Bergsjö / SV: Bergsjö
« skrivet: 2017-01-11, 07:52 »
Hej Jan-Olov!

Så här ser det ut att stå:

"13: Anders Nilsson Nordwall, som warit född af sal[iga] borg[are]folket i Hudiks-
wall Nils Pålsson och h[ustru] Margeta Larsdr, blef först såldat
wid Helsing: Battallon 1716. War med til Norrige 1719. Se-
dan såldat här wid comp[aniet] 1721. Har warit gift med h[ustru] Karin
Persdr i Yttre, 35 år 7: 2. (?) månad[er]. Förwaltadt sin swärfars
Per Jonssons hemman. först såsom såldat och bonde tillika
i 11 år, sedan såsom bonde i 19 år. Stådt såldat 25 år. Blef
död d: 2 julii, tå han, i förstone uti fattigt, men sedan i godt
tilstånd christel[igen] lefwat 60 år och 5 måna[de]r. Begrofs d: 8 julii.
"

Hälsningar
Hans Olof

532
Ås / SV: Ås
« skrivet: 2017-01-04, 18:11 »
Hej Titti!

Det verkar som om prästen har skrivit fel namn på fadern i födelseboken: Jonas Nilsson istället för Nils Jonsson. Christina är född 1848-12-08 i Västersem (Ås C:2, s 138 ; Ås AI:5, s 2:21). Modern heter Christina Jonasdotter. I husförhörslängden (Ås AI:5, s 1:158) uppges Nils Jonsson vara född 1811-06-09 och Christina Jonasdotter 1817-06-29. De gifte sig 1841-01-01 (Ås C:2, s 685).

Hälsningar
Hans Olof

533
Västerfärnebo / SV: Norra och Södra Åhl
« skrivet: 2017-01-04, 09:23 »
Hej Bo!

Södra Ål hittar du i de husförhörslängder som omfattar Gärdsbo fjärding, t ex AI:6 och AI:8. I AI:6 hittar du familjen i sista upplägget, s 27, och i AI:8 i sista upplägget, s 49.

Hälsningar
Hans Olof

534
Döderhult / SV: H eller N?
« skrivet: 2017-01-02, 13:11 »
Att namnet börjar med H är det i varje fall inget tvivel om, och de övriga ortnamnen i texten borde ju kunna underlätta identifieringen. Eftersom du så bestämt utesluter Runnö, finns det kanske flera?

535
Döderhult / SV: H eller N?
« skrivet: 2017-01-01, 15:23 »
Hej Kalle!

Enligt Ortnamnsregistret (http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/phpform/_helareg1.php) är Harnöholm eller Hamnöholm belagt på 1700-talet som namn på en holme eller udde på västra sidan av Runnö. Eventuellt kan det avse det som idag kallas Kvarneholmen.

Hälsningar
Hans Olof

536
Torp / SV: Torp C:3 (1750-1789) Bild 186 / sid 185
« skrivet: 2016-12-29, 16:31 »
Hej Anna-Lena!

Han dog av "afmattande sjukdom".

Hälsningar
Hans Olof

537
Läshjälp / SV: Läshjälp
« skrivet: 2016-12-29, 16:17 »
Hej Fredrik!

Du hade alldeles rätt i att Nils efternamn var Löman, och om man ska vara petig så står det "mölnaren", som det hette på den tiden (Älvkarleby C:1, s 3).

Hälsningar
Hans Olof

538
Ramsta / SV: Anna Larsdotter född här 1734 föräldrar?
« skrivet: 2016-12-29, 12:50 »
Anna och Erik kom tydligen till Böksta i mars 1755 från Gryta (Balingsta AI:2, s 83). I bröllopsnotisen står det att Anna bor i Säva (Gryta C:1, s 18), och där hittar man mycket riktigt i husförhörslängden en piga vid namn Anna Larsdotter, född 1734-04-16 (Gryta AI:1, s 125). Om du har hittat samma födelsedatum i en senare källa, är det väl mycket som talar för att det rör sig om "din" Anna. Det kanske skulle löna sig att gå igenom födelseböckerna för församlingarna i omgivningen.

539
Ramsta / SV: Anna Larsdotter född här 1734 föräldrar?
« skrivet: 2016-12-29, 00:25 »
Hej Jessica!

Vad jag kan se finns ingen Anna Larsdotter i Ramstas födelsebok för 1734. Varifrån kommer uppgiften om hennes födelsedatum och -ort?

Hälsningar
Hans Olof


540
Örebro (Nikolai) / SV: Örebro Nikolai AIIa:Ia sid 211
« skrivet: 2016-12-27, 09:18 »
Hej Berit!

Kvinnan på rad 6 heter Anna Sofia Sundberg. Enligt fastighetslängden (Örebro Nikolai AIIc:3, s 138) bodde hon på Lillågatan 4, vilket innebär att hon från 1913 bör ha tillhört den nybildade Olaus Petri församling.

Hälsningar
Hans Olof

541
Hed / SV: Läshjälp av dödsnotis i Hed sn. F:2 bild 113.
« skrivet: 2016-12-27, 07:37 »
Hej Anita!

Så här slutar notisen:

"/---/och döpt samma dag. Siuknade
i kopporna d: 22 Febr, och fants död i sän-
gen hos sin moder natten emellan d. 3 och
4 Martii. Lefwat 5 månader.
"

Hälsningar
Hans Olof

542
Fors / SV: Olof Persson -> Olof Gerdin
« skrivet: 2016-12-22, 23:52 »
OK, Karl Göran. Själv kunde jag inte lista ut vilken Olof som var utgångspunkten för frågan.  :)

543
Fors / SV: Olof Persson -> Olof Gerdin
« skrivet: 2016-12-22, 17:01 »
Hej Tomas!

Att Karl Göran inte nämner det gör mig lite osäker, men för mig framstår det som synnerligen sannolikt att Olof Gerdin var född i Gärde 1764-12-27 som son till Anders Olofsson och Carin Nilsdotter (Aspås C:2, S 120 ; Aspås AI:1, s 182). Enligt husförhörslängd (Aspås AI:2, s 70) bor han kvar i föräldrahemmet till 1790 eller 1791, och rimligen är det han som några år senare skrivs in längre ner på samma sida, då som ryttaren Olof Gerdin, född i december 1764, tillsammans med hustrun Karin Pehrsdotter. Uppenbarligen har han dock sedan giftermålet 1792 bott kvar i Gärde, eftersom hans och Karins tre äldsta barn alla är födda där. Även i följande husförhörslängd (Aspås AI:3, s 83), där Olof Gerdin är inskriven som nr 33 under rubriken "Ryttare i Aspås", uppges han vara född i december 1764.

Hälsningar
Hans Olof

544
Hej Cecilia!

Gävle stadsarkiv (numera Gävle kommunarkiv)  lade för några år sedan ut en hel del hjälpmedel på sin hemsida:

http://www.gavle.se/Kommun--politik/Gavle-kommunarkiv/Forskning/Kartor-och-adresser/

Hälsningar
Hans Olof

545
Var ligger platsen / SV: När dog han och hon?
« skrivet: 2016-12-21, 08:50 »
Det här kanske kan vara Anna Larsson:

546
Var ligger platsen / SV: När dog han och hon?
« skrivet: 2016-12-21, 08:28 »
Mathias är väl troligen den som föddes i Djurvik i Jomala 1840-06-05 - se http://hiski.genealogia.fi/hiski?se+t2289186


547
Var ligger platsen / SV: När dog han och hon?
« skrivet: 2016-12-21, 07:43 »
Hej Viktor!

Om hårarbeten och "hårkullor" från Mora, se t ex https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5rarbete

Hälsningar
Hans Olof

548
Gävle (Heliga Trefaldighet) / SV: Hitta i Gävle Heliga Tref.
« skrivet: 2016-12-19, 00:05 »
Hej Joakim!

Enligt inflyttningslängden (Gävle Heliga Trefaldighet BII:6, s 199) flyttade Sven Petrus Nilsson till kvarteret Adelsklubben 3 i rote II. I fastighetslängden för andra roten står kvarteren i bokstavsordning, och mycket riktigt återfinner man Sven Petrus Nilsson där (Gävle Heliga Trefaldighet AIIb:36, s 619).

Hälsningar
Hans Olof

549
Almunge / SV: Cajsa Andersdotter f. 1788-01-30
« skrivet: 2016-12-18, 19:02 »
Jag har bläddrat igenom valda delar av födelse- och dödböckerna för Almunge och kan konstatera att det med största sannolikhet är samma Anders Jansson och Lisa Nilsdotter i Hummelmyra som gifter sig 1764 och som får dottern Catharina i januari 1778. Anders uppges i några notiser ha titeln bokare, och paret får åtminstone sju barn under perioden 1765-1778. De flesta av dem dör vid späd ålder, bl a Catharina som uppges ha varit 30 veckor gammal vid sin död (Almunge EI:1, s 141). Mindre än ett år senare avled f ö även Lisa Nilsdotter (Almunge EI:1, s 142). Tydligen gifte Anders Jansson om sig med Anna Pehrsdotter, och familjen finns kvar vid Länna masugn i den äldsta bevarade husförhörslängden (Almunge AI:1, s 178).

550
Almunge / SV: Cajsa Andersdotter f. 1788-01-30
« skrivet: 2016-12-18, 13:37 »
Hej Stefan!

Liksom Stig hade jag svårt att hitta Cajsa, men jag gissar att du menar den Catharina som föddes 1778-01-30. Födelseorten uppges vara "Massugn", och den enda masugn jag hittar i registret till den tidigaste husförhörslängden är Länna. Kring mitten av 1780-talet fanns åtminstone tre Anders Jansson vid Länna masugn, och en av dem hade en hustru som hette Lisa (Almunge AI:1, s 179). Det är inte så långt ifrån Hummelmyra, där brudparet Anders Jansson och Lisa Nilsdotter bodde i december 1764. Men Lisa vid masugnen hette Jansdotter, och hon och hennes man stalldrängen Anders Jansson uppges ha flyttat dit från Rasbo 1786.

Hälsningar
Hans Olof

551
Hej Fredrik!

Enligt uppgifter i DISBYT fick Carl Petter Schultz och Catharina Pettersdotter en dotter i Ingatorp 1838. Denna dotter, Johanna, föddes enligt födelseboken (Ingatorp C:7, s 135) i Åreryds soldattorp, dit familjen flyttade 1834 (Ingatorp AI:6, s 204).

Hälsningar
Hans Olof

552
Sköllersta / SV: född var
« skrivet: 2016-12-17, 07:34 »
Hej Elisabeth!

Lars föddes i Övre Skruke.

Hälsningar
Hans Olof

553
Tysslinge / SV: Efterlysning
« skrivet: 2016-12-13, 22:23 »
Hej Örjan!

Som tydligt framgår av Tysslinge AI:10, s 86, är Catharina Christophersdotter Moberg mor till soldaten Carl Gymning, vilket också bekräftas av dödboken (Tysslinge C:4, bild 242 - AD Online). Däremot kan jag inte hitta något som tyder på att hon också skulle vara mor till Brita Cajsa Moberg.

Catharina Moberg blev änka när hennes man, smeden Christopher Graf dog 1789-04-09 (Tysslinge C:3, bild 283 - AD Oline). Det var också då hon i husförhörslängden flyttades upp på sidan till Carl Gymnings hushåll på Gymninge ägor (Tysslinge AI:8, s 81).

Namnet Moberg behöver inte i sig själv tyda på släktskap, och att både Catharina och Brita Cajsa uppges vara födda i Örebro kan förstås också vara en ren tillfällighet. Men du kanske har hittat några andra ledtrådar? Det finns för övrigt ytterligare en Moberg på Gymninge ägor under samma tid som Catharina, nämligen salpetersjudaren Gabriel Larsson Moberg (Tysslinge AI:10, s 86).

Hälsningar
Hans Olof


554
Fasterna / SV: Letar efter Karl Gustav Hane
« skrivet: 2016-12-13, 14:17 »
Hej Christer!

Carl Gustaf har jag inte lyckats hitta efter 1806, men resten av familjen finns från 1807 i Henriksberg (Fasterna AI:2, s 168).  Efter Mats död flyttar änkan med tre av barnen till Getingbols ägor (Fasterna AI:2, s 124), där Sara Andersdotter dör 1818 (Fasterna AI:3, s 143 ; Fasterna CI:3, s 526).

Hälsningar
Hans Olof

555
Tierp / SV: Söker anor till Matts Östensson Rosenholm
« skrivet: 2016-12-13, 09:47 »
Hej Hans!

Om det uppgivna födelseåret är riktigt, är Matts med stor sannolikhet identisk med den Matthias som föddes 1737-09-26 i Tombo (Tierp C:1, s 102). Föräldrarna var Östen Olofsson och Margeta Persdotter.

Östen avled 1772 (Tierp EI:1, s 133) och uppgavs då vara 72 år gammal. Han bör alltså ha varit född 1699 eller 1700. Margeta uppges vara född 1703 (Tierp AI:1, s 223) och avled i maj 1791 (Tierp EI:1, s 96).

Hälsningar
Hans Olof

556
Åker / SV: Står det fel på ögonen? Och vart flyttar han?
« skrivet: 2016-12-13, 07:56 »
Hej Britten!

Jo, det står att han "har fel i ögonen". Och det är till Kävsjö ("Kiäfsiö") socken han flyttar.

Hälsningar
Hans Olof

557
03) Osorterat / SV: Hoppas på Läshjälp - Järnboås
« skrivet: 2016-12-12, 11:19 »

och i samma Död- och begravningsbok "Järnboås F:1 (1738-1774) Bild 138"

Det jag undrar mest över här är vad hade Abraham Olsons "titel" utöver bergsman och uppgifterna om Abrahams far plus vad skriver man om Abrahams barndom plus vad var det för sjukdom?


Den andra titeln ser ut att vara "kyrkorådet".

Så här tolkar jag det som står om barndomen och vidare:

"I sin barndom fåt rätt liten insigt hwad innan-
och utanläsning angår, dock förswar[ligen] förståt sin
christendomskundskap. Warit hemma tils han fylt
12 år, då kom han til Nyhyttan och tjent hos An-
ders Andersson, som i första giftet war hans an-
tecessor matrimonii. Sedan blef han upsättiare wid
Nyhyttan och flere ställen. Är 1726 trädde han i äkten-
skap med afledne bergsm: And: And: i Nyhyttan
efterlemnade enka, sin för detta afledna hustru
Anna Olsdotter i Nyhyttan, med h[wil]ken han haft 11
barn, af hwilka allenast 2 söner lefwa. Blef enkling
1765 d. 29 dec: Ägt en tämmelig god hälsa inpå ålder-
domen tils han i början af febr månad sjuknade i röd-
soten. D. 12 tog han Herrens nattward och afled d.    febr.
sedan han lefwat wid pass 75 år.
"

558
03) Osorterat / SV: Hoppas på Läshjälp - Järnboås
« skrivet: 2016-12-12, 09:05 »

Det jag undrar mest över är vad hade Anna Olofsdotters far för "titel" och vad led hon av för sjukdom?


Hej Anita!

Fadern var förre ('olim' på latin) nämndemannen Olof Larsson.

Så här står det om hennes död:

"Flere år dragits med bräcklig kropp, som til
slut ansatte med swår bröstwärk och ande-
täppa hwarunder hon nyttjat församlingens
förböner, och behagade Gud genom en stilla och
salig död henne nådeligen förlossa
d 29 Dec
68 år och något deröfwer.
"

Hälsningar
Hans Olof


559
Hej Tina!

Tyvärr har Ancestry föråldrade beteckningar på en del kyrkböcker. Den födelsebok du hänvisar till heter numera Karlskoga C:7. På bild 32 (enligt Ancestry) finns ingen Maria i Trehörningen, men däremot en Stina. Hennes syster Maria, född 1776-03-05, finns på bild 18.

Trehörningen finns i husförhörslängden (Karlskoga AI:3, s 130). Där finns Marias och Stinas föräldrar, mågen Anders Andersson och hustrun Stina Andersdotter.

Hälsningar
Hans Olof

560
Okänd socken i Jämtland / SV: Okänd socken i Jämtland
« skrivet: 2016-12-11, 21:40 »
Det är flyttlängden du har hittat, men alla poster i den gäller inte flyttning. Nils Isaksson har begärt attest i ett annat ärende och bor alltså kvar i Bergvattnet (Dorotea AI:3, s 7 och Dorotea AI:4, s 6). Men det är kanske en annan Nils Isaksson du söker?

561
Okänd socken i Jämtland / SV: Okänd socken i Jämtland
« skrivet: 2016-12-11, 19:33 »
Hej Lars!

Denna lista är uppenbarligen inte enbart en flyttlängd utan en förteckning över utfärdade attester, och i det här fallet verkar det gälla en attest avsedd att lämnas till landskansliet ("Lds Cancel.") i samband med en ansökan om handelsrättighet.

Hälsningar
Hans Olof


562
Uppsala (domkyrkoförsamling) / SV: Pehr Edman och hh Christina
« skrivet: 2016-12-09, 17:51 »
Hej Ewa!

Har du sett det svar som lämnades för ett par år sedan på en fråga om samma personer?

http://forum.genealogi.se/index.php?topic=32969.msg513011#msg513011

Hälsningar
Hans Olof

563
03) Osorterat / SV: Åhs i Grythyttan - Hoppas på Läshjälp
« skrivet: 2016-12-09, 16:05 »
Hammarsmeden Anders Danielsson Burck dog 1741-09-30 (Grythyttan CI:3, s 20) och hustrun Christina Björnsdotter några år tidigare, 1737-06-13 (Grythyttan CI:3, s 4).

564
03) Osorterat / SV: Åhs i Grythyttan - Hoppas på Läshjälp
« skrivet: 2016-12-09, 12:34 »
Hej Anita!

Så här ser det ut att stå i Grythyttan AIa:1:

(s 47)
"Åås
H. Carin Pehrsdoter död: 699
S Lars Pehrsson miles abiit

Mr Anders Burch vide fol 54
H. Cherstin Biörsdoter
Joen Joensson miles abiit
H. Cherstin Pehrssdoter
    dottern Älleka(?)
S Nils Burch
Håkan Jonson
H. Brijta Pehrssdoter
d Anna
B(?) Anders Burch
Biörn Burch
Stina Burch
"

(s 54)
"Mr Anders Burch fol 47
H Cherstin Biörssdoter
Mod: Brijta Andersdr of[ärdig?] g[ammal]
gesell And: Swenson abiit
S Daniel Burch död 1702

S Nils Burch
gesell Anders Joenson homicida abiit Norwegia(?)
H: Cherstin Samuelsdr
S. Biörn Burch
"

Hälsningar
Hans Olof

       

565
03) Osorterat / SV: Behöver hjälp att tyda "dödsrunor"
« skrivet: 2016-12-08, 07:35 »
Hej Anita!

Så här står det om Björn Andersson: "sedan han berömligen lefwat i 75 år". Titeln är "sockenmannen".

I hustruns notis står Björn som "mästersmeden".  Om hennes död står det så här: "Nedföll af wåda i en källa wid Ås och fandts där död d. 20 april, aetas 86 år".

Hälsningar
Hans Olof

566
Lommaryd / SV: Läshjälp
« skrivet: 2016-12-06, 07:34 »
Hej Guje!

Såvitt jag kan se står det "angifves heta Anders".

Det gäller alltså Håkan Månssons och Ingebor Jonsdotters son i Norrby, född 1740-09-13, som är inskriven i födelseboken som Jonas men som enligt denna (senare) anteckning heter Anders.

Hälsningar
Hans Olof


567
Margeta Mattsdotter föddes i Östermarkom 1752-05-11 (Vibyggerå C:3, s 49) och systern (det förmodade dopvittnet) Cherstin (Stina) 1758-12-04 (Vibyggerå C:4, s 7).

Ytterligare ett par möjliga pusselbitar: I Vibyggerå 1774-11-13 vigdes drängen Olof Johansson från Västermarkom och pigan Margeta Mattsdotter från Östermarkom. Några år senare hittar man dem i Västermarkom, där Olof är bonde (Vibyggerå AI:1, s 21). De har då två döttrar, Karin (f 1776) och Kierstin (f 1778).


568
Nästa pusselbit passar inte riktigt lika bra: Barnet Johannes Olofsson föddes 1784-05-06 i Bålsjö (Bjärtrå C:2, s 82). Föräldrarna var bonden Olof Johansson och hans hustru Margeta Matsdotter. Det kan förstås vara så att antingen namnet Margeta eller Anna är en ren felskrivning - eller att Olof var gift två gånger, först med Margeta och sedan med Anna. Vidare studier av födelse- och vigselböcker kan förhoppningsvis ge svaret.

Intressant är dock att förbindelsen mellan familjerna i Bålsjö och Östermarkom bekräftas av att ett av vittnena vid Johannes dop är pigan Stina Matsdotter från Östermarkom i Vibyggerå, som alltså verkar vara Johannes moster.

569
Matts Jöranssons och hans hustru Cherstin Samelsdotters första barn hette Anna ("Anika" i födelseboken) och föddes på hösten 1750 i Östermarkom (Vibyggerå C:3, s 45). Matts och Cherstin gifte sig 1749-10-29 (Vibyggerå C:3, s 68).

Jag ser också att Mats Olofsson inte flyttar så långt, när han slutar som dräng hos Jon Hindersson, utan blir bonde på en av granngårdarna (Bjärtrå AI:2, s 169).

Så långt passar alla pusselbitarna. :-)

570
Hej Victoria!

Det här kanske kan vara en intressant ledtråd:

Bonder Jon Hindersson i Bålsjö, som var vittne vid Mats Olofssons dop, hade 1809-1811 en dräng vid namn Mats Olsson, som uppgavs vara född 1791 och hade attest från Vibyggerå (Bjärtrå AI:2, s 167). I Östermarkom (Vibyggerå AI:3, s 53) hittar man en Mats Olofsson, född 1791, som uppgavs ha flyttat till Bjärtrå 1809 och som anges vara systerson i huset. Om han är identisk med "din" Mats Olofsson - vilket inte verkar alltför otroligt - bör alltså hans mor Anna var syster till bonden Samuel Mattsson i Östermarkom och därmed dotter till bonden Mats Jöransson, vars änka man finner i Vibyggerå AI:1, s 28.

Hälsningar
Hans Olof


571
Julita / SV: Julita
« skrivet: 2016-12-04, 17:08 »
"Olof Larssons barn i Hvithella __________ Olof
Mod. hust. Karin Hemmingsdotter
Test. Johan Månsson Collin
hust Stina Larsdr i Leby Mölnargården
"

572
Bringetofta / SV: Läsa text i födelsebok
« skrivet: 2016-12-03, 20:48 »
Hej Gunilla!

Precis som Anders skriver uppges Jonas far heta Isac Jonsson i födelsenotisen (Bringetofta BI:2, s 90). Hustrun heter Sara 0ch födelseorten är Klev ("Klef").

Att rusthållaren Jonas Lagerman i Tuna i Uppland var född i Bringetofta 1747 framgår alltså av en husförhörslängd för åren strax före hans död 1811 (Tuna AI:6, s 6). Däremot har jag inte hittat någon källa som anger att han skulle vara född just 1 maj.

Tyvärr kan man ju inte alltid lita på att födelseuppgifter i långt senare husförhörslängder alltid är riktiga, men i det här fallet kan man kanske anta att prästen i samband med Jonas död inhämtat uppgifterna från familjen - tidigare hade husförhörslängderna i Tuna bara angivit att han flyttat dit från Stockholm och att var född i "Småland".

Enligt födelseboken föddes två Jonas i Bringetofta 1747 - Jonas Andersson, född 1747-03-05 i Rickelstorp, och Jonas Isacsson, född 1743-04-30 i Klev. Ingen av födelsenotiserna innehåller namnet Lagerman, och kyrkböckerna i Tuna uppger såvitt jag kan se aldrig något patronymikon för Jonas. Så långt är det inte lätt att avgöra vem av dem som är identisk med Jonas Lagerman - eller ens om det är någon av dem.

Det mesta tycks dock tala för att du har valt rätt. Men om ekvationen ska gå ihop måste man förutsätta att faderns namn i födelsenotisen är felaktigt. Allting annat tycks nämligen tyda på att Jonas Lagermans far hette Isac Persson Lagerman och att modern hette Sara Israelsdotter och att de bodde i Klev.

Isac Persson Lagerman begravdes vid 45 års ålder 1763-05-08 (Bringetofta BI:2, s 171). Enligt bouppteckningen som upprättades följande dag (Västra häradsrätt FI:2, s 177) efterlämnade han,  förutom änkan, barnen Anna Maria Lagerman (som stod i begrepp att gifta sig med den "tilltänkte mågen" Jonas Persson i Matholka), "sonen och gymnasisten" Jonas Lagerman, döttrarna Stina och Lisa samt sonen Johannes.

Den sistnämnde är  särskilt intressant, eftersom han troligen är identisk med den Johannes Lagerman, som en tid bor hos brodern Jonas och hans familj i Tuna och som 1785 flyttar "till Smoland" (Tuna AI:3b, s 10). Han gifter sig 1788-04-04 med Lena Isacsdotter (Bringetofta BI:2, s 569) och bor sedan i Klev (Bringetofta AI:2, s 227).

Hälsningar
Hans Olof

573
Åre / SV: Fader och moder
« skrivet: 2016-12-01, 23:24 »
Hej Ingeborg!

I svar på en tidigare fråga om Jon Dahlström (http://forum.genealogi.se/index.php?topic=11899.msg181041#msg181041) uppgavs att en stor del av arbetskraften kom från Dalarna när koppargruvan i Fröån startade i mitten av 1700-talet. Det kan ju också tänkas att Jon tagit namnet Dahlström just för att markera att han kom från Dalarna.

Hälsningar
Hans Olof



574
Uppsala Allmänt / SV: Hjälp att hitta en person.
« skrivet: 2016-11-30, 16:29 »
Även om församlingarna Söderby och Karlskyrka slogs samman redan 1796, dröjde det en bit in på 1800-talet innan de fick gemensamma kyrkböcker. Sidan med Christina Palms födelse har bildid C0048908_00100 i Riksarkivet.


575
Uppsala Allmänt / SV: Hjälp att hitta en person.
« skrivet: 2016-11-30, 12:53 »
Den enda Christina/Stina som enligt födelseboken föddes i Söderby i november 1805 tycks ha dött i unga år. Betydligt mera troligt är att Christina Palm var född 1805-09-22 (Söderby C:2, s 87). Fadern hette Carl Palm och var dräng i prästgården, och moderns namn var Stina Jansdotter (Söderby AI:5, s 318).

Längre fram blev Carl Palm torpare i Nibble (Västra Ryd AI:9, s 2:99). Om Christina antecknades i följande husförhörslängd (Västra Ryd AI:10a, s 105) att hon flyttade till Garns församling 1821.

576
Uppsala Allmänt / SV: Hjälp att hitta en person.
« skrivet: 2016-11-30, 10:18 »
Hen Amanda!

Enligt husförhörslängden Skepptuna AI:7, s 2:98 var Christina Palm född i Söderby i november 1805 och hade flyttat från Närtuna till Skepptuna 1826 eller 1827.

Hälsningar
Hans Olof

577
A-M / SV: Info om Gustav Adolf Bagge, född 1899 men var?
« skrivet: 2016-11-30, 08:48 »
Hej Inger!

Här nedan är informationen om honom i Sveriges dödbok 1901-2013.

Hälsningar
Hans Olof

578
03) Osorterat / SV: Hoppas på hjälp med att läsa texten
« skrivet: 2016-11-26, 09:38 »
Hej Anita!

Nils Andersson var sockenskomakare, och båda bodde i Brunshytta (numera Brunnshyttan).

Hälsningar
Hans Olof

579
03 - Hur hittar jag... / SV: Bekräfta gammal släktforskning
« skrivet: 2016-11-25, 00:30 »
Hej Gunilla!

I DISBYT lär du inte kunna hitta några källor och följaktligen inte heller några tillförlitliga uppgifter. Det är förstås i kyrkböckerna du i första hand måste leta.

Johan Jansson från Ekeby och Anna Tomsdotter från Sursta vigdes 1739-12-28 (Faringe C:2, s 19). Du skriver att du har kontrollerat att Anna föddes 1716-03-09, men detta stämmer inte med dopboken. De siffror som står till höger om födelsekolumnen i husförhörslängden AI:1, s 31, är med all säkerhet inte födelsedatum - som du säkert sett är det exakt samma siffror för flera av personerna på sidan.

Något exakt födelsedatum för Anna blir det nog svårt att få fram, men det mesta talar för att hon är identisk med den Anika som döptes 1716-04-27 (Faringe C:2, s 50). Fadern var Thomas Johansson i Sursta.

Enligt husförhörslängden Knutby AI:1, s 140, hittar man i Sursta en Thomas Jansson med hustrun Elsa Persdotter och barnen Jan och Anika. Om den senare är "din" Anna, vilket förefaller sannolikt, bör denna anteckning vara från ca 1733, eftersom Anika uppges vara 17 år gammal. Därmed kan man också beräkna ungefärliga födelseår för de övriga familjemedlemmarna.

Hälsningar
Hans Olof

580
Sköllersta / SV: Läshjälp, födda
« skrivet: 2016-11-24, 10:44 »
Hej Elisabeth!

Jag gissar att du menar den Margareta som döptes den 21 september 1690 (Sköllersta C:2, s 55). Prästen har först skrivit att fadern hette Lars Andersson men sedan ändrat efternamnet till Ohlsson. Födelseorten ser ut att vara "Terstad" - troligen den by som numera heter Tarsta, där det enligt mantalslängderna fanns en bonde vid namn Lars Ohlsson vid den aktuella tiden.

Hälsningar
Hans Olof

581
Mattmar / SV: Mattmar
« skrivet: 2016-11-23, 09:20 »
Hej Barbro!

Enligt födelseboken (Mattmar C:1, s 173) var Erik son till bonden Olof Nilsson och hans hustru Anna Nilsdotter. Du hittar familjen i husförhörslängden Mattmar AI:3, s 140.

Anna Larsdotters föräldrar var bonden Lars Andersson och hans hustru Kierstin Mårtensdotter (Mattmar C:1, s 177), som du hittar i samma husförhörslängd på s 118.

Hälsningar
Hans Olof

582
Hille / SV: Malin Hansdotter i Hille
« skrivet: 2016-11-20, 10:39 »
Hej Marianne!

Om uppgiften att Malin Hansdotter 1749 var 61 år gammal är riktig, borde hon alltså vara född 1687 eller 1688, beroende på vilken tid på året husförhörslängden upprättades och vilken tid på året hon var född. Sådana uppgifter är ofta inte helt tillförlitliga, och tyvärr saknas födelsebok för dessa år. Men att därför dra slutsatsen att den födelsenotis från 1689 som du hittat avser samma person, är nog väl djärvt, eftersom det handlar om ganska vanliga namn.

Beträffande "Carin Larsdotter" i husförhörslängden, så heter hon Carin Persdotter och uppges vara farmoder. Eftersom Malin Hansdotter var gift två gånger - först med Jon Andersson och sedan med Hans Andersson - är det inte alldeles kristallklart vem hon var farmor till.

Anna Jonsdotter föddes 1711-09-17 och var alltså dotter till Jon Andersson (Hille C:1, s 19), medan Malin Hansdotter, f 1726-05-04 (Hille C:2, s 12), och Anders Hansson, f 1731-10-01 (Hille C:2, s 43), är barn till Hans Andersson.

Hälsningar
Hans Olof

583
Vemdalen / SV: Dödsorsak
« skrivet: 2016-11-17, 19:47 »
Rätt många av mina förfäder har bott i Vemdalen, och jag har antagligen en del levande släktingar där också, men såvitt jag vet är jag inte släkt med Brita Högdal. Att jag hittade uppgifterna om henne i kyrkböckerna berodde till stor del på tur. På den suddiga bilden såg jag att det stod "Svegs lasarett", och du skrev att det var i mitten av 30-talet. Alltså kollade jag dödböckerna för Sveg och såg att den sista tillgängliga gick till 1934. Det visade sig att den allra sista avlidna person som registrerats i denna bok var änkan Brita Högdal från Vemdalen. Sedan var det alltså ganska enkelt.  :)

584
Edåsa / SV: Lovisa Anna Charlotta!
« skrivet: 2016-11-17, 08:07 »
Hej Patrick!

I husförhörslängderna fr o m 1862 kallas hon bara Lovisa, och 1880 uppges att hon emigrerat till Amerika (Ljunghem AI:8, s 81).

Hälsningar
Hans Olof

585
Vemdalen / SV: Dödsorsak
« skrivet: 2016-11-16, 14:37 »
Hej Stefan!

Brita Högdal avled på Svegs lasarett 1934-12-22 av cystopyelonephritis, urinvägsinfektion (Sveg F:4, s 47). Som Christina påpekade hade det gått mycket fortare att hitta en läsbar bild, om du hade lämnat en källhänvisning.

Hälsningar
Hans Olof

586
Vårdinge / SV: Melin
« skrivet: 2016-11-16, 13:46 »
I så fall får du ytterligare lite information här:

587
Vårdinge / SV: Melin
« skrivet: 2016-11-16, 09:48 »
Hej Johan!

Kan det här vara den person du söker?

588
Anundsjö / SV: Läshjälp C:3 Anundsjö (1754-17959 sid 311
« skrivet: 2016-11-15, 22:36 »
Hej Annika!

Så här ser det ut att stå:

"Gamle mannen Eric Olofsson
från Norrflärkie. Föd 1695 d.
25 October. Fadren fordom
Olof Christophersson, modren hustro
Brita Ericsdotter från Sidensiö.
Ved årens tiltagande blef
Cronobåtsman uti den hårdaste
krigslägan emellan Sverje och
Dannemark uti konung Carl XII. tijd
och bewistade det blodiga siö-
slaget i Skåne, det wigtigaste
bägge cronorne emellan.
Sedan dena mannen tiänt
Swerjes crona i 12 års tijd,
fick han afskiedspass af herr
amiralen Edward Didric Taube 1724
d. 8 april i Siäla gästgifwaregård,
då han samma år begaf sig i
ägtenskap med Ingeborg Nilsdotter
från Wästerfanbyn. Lefwat
med henne uti 48 år, och
aflat 4 st. barn, 3 söner, 1 dotter.
Haft eljest god hälsa,
men d. 11 Januarii träffade
honom den smärtsefulla sten-
passionen, hwarpå gud(?) giedde(?)
en nådig förlossning d. 28 ejusd
Blef d. 9 Februarii begrafwen
uti en ny linea(?) på wästra sidan
i kyrkogården. Sedan han lefwat
uti 76 år 3 månader
och 2 dagar.
"

Hälsningar
Hans Olof

589
Hej Anna!

Det som du tolkat som ett F är nog snarare ett kors, vilket innebär att Cajsa dog 1834-05-23. Jämför det tydligare korset för smeden Johan Ekman två rader längre ner. I motsats till Cajsa finns han dock också i dödboken.

Hälsningar
Hans Olof


590
Grava / SV: Läs hjälp
« skrivet: 2016-11-15, 16:06 »
Hej Helen!

Det gäller alltså Ester som föddes 1898-06-16 i Hynboholm (Grava CI:11, s 91) som oäkta dotter till Marta Lovisa Nilsdotter, f 1871-03-15. Fadern har först uppgivits vara okänd, men senare har tillagts:

"Enligt erkännande Anders Gustaf Gustafsson, Stodene f 11/6 1875"

Anders Gustaf hittar man i församlingsboken Grava AIIa:2, s 541.

Hälsningar
Hans Olof




591
Forshälla / SV: Forshälla
« skrivet: 2016-11-14, 18:30 »
Den inlämnade dopsedeln finns bevarad som bilaga till inflyttningslängden (SVAR, bildid A0061185_00742) men ger såvitt jag kan bedöma inga nya upplysningar.


592
Ramnäs / SV: Familj Lars Kullberg - Anna Fischer
« skrivet: 2016-11-11, 10:03 »
Hej Siv!

Lars är byggmästare precis som du tror. Han uppges vara född i Sköllersta ("Skylersta"), där det mycket riktigt finns en födelsenotis som ser ut att stämma (Sköllersta C:4, bild 144 - AD Online).

Anna uppges vara född i Fellingsbro ("Felsbro"). I Annas dödsnotis (Ramnäs FI:1, bild 57 - AD Online) står Lars som mjölnare.

Sonen Johan var knappast vallflicka, så den noteringen gäller nog snarare Stina Pärsdotter på raden under. Beträffande förkortningen gissar jag att den betyder "tillbaka", eftersom den också finns högre upp på sidan efter namnen på tre personer som uppenbart flyttat från Ingelstorp och sedan kommit tillbaka igen.

Även i födelsenotisen du frågar om kallas Lars för mjölnare. Ordet efter Annas namn är ingen ort utan ordet "piltebarn".


Hälsningar
Hans Olof


593
Sköllersta / SV: född S. Nybble
« skrivet: 2016-11-10, 21:57 »
Hej Elisabeth!

I husförhörslängden för 1740 finns en Carl Nilsson i Södra Nybble (Sköllersta AI:1, s 301). Han är måg i huset och uppges vara 27 år gammal. Hans hustru heter Karin Olofsdotter, ocksä hon 27 år gammal. Hennes far är Olof Persson som uppges vara 60 år gammal och gift med Kerstin Persdotter som att döma av åldern, 42 år, bör vara Karins styvmor.

Carl och Karin vigdes 1736-05-01 (Sköllersta C:4, bild 235 - AD Online).

Hälsningar
Hans Olof

594
Mattmar / SV: Kerstin Larsdotter f. omkr 1801
« skrivet: 2016-11-10, 19:26 »
Hej Janne!

I husförhörslängden för Mattmar 1821-1831 hittar man pigan Cherstin Larsdotter i Hållbacken (Mattmar AI:5, s 12). Hon uppges vara född 1801-05-18.

Detta datum föddes en Kerstin Larsdotter i Sällsjö, Mörsil (Mörsil C:2, s 10). Hon var dotter till Lars Ericsson och Ingeborg Jacobsdotter.

Hälsningar
Hans Olof



595
Luleå stadsförsamling / SV: Alma
« skrivet: 2016-11-09, 17:59 »
Hej Maria!

Det står "d[it]o d[it]o", d v s Alma Teresia återfinns på samma ställe i "N[ya] B[oken]" som familjen hon var anställd hos. Du hittar dem i Luleå domkyrkoförsamling AIIa:12a, s 1409.

Hälsningar
Hans Olof


596
Var ligger platsen / SV: Forsbacka Bruk
« skrivet: 2016-11-07, 11:33 »
Tack för rättelsen, Per! Det är dock inte helt lätt att hitta den i AD:s register - det räcker inte med att söka på "Valbo". Volymbeteckningen är Gävleborgs läns landskontor EIb:247, och Forsbacka bruk finns på s 152.


597
Var ligger platsen / SV: Forsbacka Bruk
« skrivet: 2016-11-07, 09:50 »
Hej Else-Marie!

Husförhörslängderna för Valbo är sedan mitten av 1700-talet uppdelade på två volymer för varje period, men av någon anledning tycks inte de delar som innehöll bl a Forsbacka ha blivit bevarade när det gäller tiden 1776-1805. Tyvärr saknas också mantalslängderna för åren 1776-1794 i SVARs digitala arkiv, men den för 1795 kan kanske vara till viss hjälp? Invånarna vid Forsbacka bruk finns där i en särskild avdelning.

En genomsökning av ministerialböckerna för åren kring 1792 kan förstås också ge en del. En positiv sak är också att det finns flyttlängder bevarade för tiden 1752-1817 (Valbo B:1), och att sökningen i dem underlättas av ett maskinskrivet alfabetiskt register över de in- och utflyttade, som också finns digitaliserat i AD Online (Valbo FlyttReg:1).

Hälsningar
Hans Olof

598
Oviken / SV: Fader och moder
« skrivet: 2016-11-06, 12:46 »
Ytterligare en liten pusselbit: En Nils Hansson finns antecknad som dräng i Ovikens prästgård i augusti 1810 (Oviken AI:5, s 468), vilket troligen innebär att han flyttade in där vid Mickelsmäss 1809 - precis den tidpunkt då klockarsonen Nils tidigast bör ha flyttat från Tännäs.

599
Oviken / SV: Fader och moder
« skrivet: 2016-11-05, 18:53 »
Hej Ingeborg!

Din Nils Hansson verkar vara en svår nöt att knäcka. I Ministerialregistret för Jämtlands län finns bara två Nils Hansson som föddes på 1780-talet - den ene i Åre 1787-03-27 och den andre i Tännäs i Härjedalen 1785-04-02. Mycket talar för att Nils från Tännäs är den du söker, men det är inte så lätt att hitta de avgörande bevisen.

Föräldrarna var klockaren Hans Nilsson (1752-1836) och hans hustru Märet Olsdotter (1757-1823). I husförhörslängden för 1805-1815 (Tännäs AI:1, s 14) är han struken, och det står att han "tjenar". Den sista anteckningen där uppger att han tagit nattvarden 1809-09-12.

Enligt ministerialregistret är det ingen Nils Hansson som gifter sig i Härjedalen under 1800-talets första hälft. Ingen Nils Hansson är far till några barn som föds i Härjedalen under samma tid, och ingen Nils Hansson har antecknats som död där fram till 1860-talet enligt samma källa. Allt detta tyder på att klockarsonen Nils Hansson, född 1785, omkring 1810 lämnade Tännäs och Härjedalen för att aldrig bosätta sig där mera. Och det passar ju bra med att en Nils Hansson med samma födelseår dyker upp i Oviken och gifter sig där 1812.

Klockarsonen Nils hade flera syskon, men ingen av dem tycks ha varit vittnen när Nils Hanssons och Märit Jönsdotters barn döptes, men det kan ju förklaras av det geografiska avståndet. Jag har hittat båda föräldrarnas bouppteckningar (Hede tingslags häradsrätt AI:31, s 133 resp  AII:2, s 461), men tyvärr namnger  ingen av dem några arvingar. Sådana källor skulle annars kunna ge avgörande pusselbitar.

Hälsningar
Hans Olof



600
Berg / SV: Anna Jonsdotter från Skålan, gift i Berg 1797.
« skrivet: 2016-11-01, 18:38 »
...och deras hemort var Hallen, inte Skålan.

601
Soldater i Jämtland / SV: Bokoffskij
« skrivet: 2016-10-28, 23:48 »
Hej Siv!

Det gäller alltså prästens anteckningar från sjunde söndagen efter Trefaldighet 1741 (1741-07-05), då han höll gudstjänst i Hackås. Om jag tolkar hans handstil rätt tillhörde "Bockofschi och des syster" skriftgångsfolket, d v s dem som tog nattvarden den söndagen. Om dina övriga uppgifter om Johan Bokoffskij och hans hustru Christina Harder är riktiga, bör det väl i så fall handla om två barn till paret.

Hälsningar
Hans Olof

602
Hej igen, Margareta!

Bilden finns här:

http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/416278.jpg

Den gata som numera heter Färgerigatan hette just Staketgatan på kartan från 1853.

Hälsningar
Hans Olof

603
Litslena / SV: Efterlysning
« skrivet: 2016-10-25, 20:02 »
Hej Ulla!

Jag gissar att du avser den Kerstin Johansdotter som 1759 gifte sig med soldaten Hans Löfqvist i Hummelsta (Litslena C:2, s 470), som du tidigare frågat om. Uppgifter om födelseår och -ort i husförhörslängderna är ju inte alltid helt tillförlitliga, och enligt födelseboken föddes flera flickor med detta namn i Litslena åren kring 1738. För att med säkerhet avgöra om någon av dessa är den Kerstin Johansdotter som du söker, skulle man behöva följa henne i kyrkböckerna från slutet av 1730-talet till 1759, men tyvärr är husförhörslängderna för den perioden svåröverskådliga och delvis svårlästa.

Ett ganska starkt indicium finns emellertid i en av husförhörslängderna, i form av ett uppgivet födelsedatum: "2 Juni 1738" ser det ut att stå (Litslena AI:3, s 420). Och i Litslenas födelsebok finns det en Kerstin Johansdotter som är född detta datum i Hammarstorp (Litslena C:1, s 166). Fadern hette Johan Andersson.

Hälsningar
Hans Olof

604
02 - Tips och råd / SV: Hur hittar jag grannsocken?
« skrivet: 2016-10-22, 07:29 »
Hej Jörgen!

Under lång tid använde jag en kartresurs på Statistiska centralbyråns hemsida, ursprungligen från publikationen "Rikets indelningar 1992", men tyvärr togs den bort för något år sedan. Efter klagomål från inte minst släktforskare lade man istället ut en komprimerad fil med kartorna som intresserade kan ladda ner från SCB, men länken till den kan vara svår att hitta och zip-formatet är inte det mest praktiska om man snabbt vill ha fram en enstaka uppgift. Så därför har jag för eget och andras bruk lagt ut kartorna i mera lättillgänglig form här:

http://35579.hotellet.bahnhof.net/Socknar/sockenkartor.html

Hälsningar
Hans Olof

605
Torp / SV: Torp AI:4 (1759-1777) Bild 118 / sid 112
« skrivet: 2016-10-18, 16:42 »
Hej Anna-Lena!

Så här står det:

"drängt sig sielf efter
en ogudachtig lefnad
"

Hälsningar
Hans Olof

606
Kropp / SV: Vem avled i Kropp 1919-12-12
« skrivet: 2016-10-08, 09:09 »
Hej Ulf!

Det är inte utan att man undrar när Sveriges återuppståndelsebok 1901-2000 ska komma ut. Jag hittade också ett tredje dödsdatum, 1919-12-31, i församlingsboken Kropp AIIa:2, s 33. Men där kan man i alla fall också läsa ett slags förklaring:

"Dödförkl. 8/12 41 av Luggude Här[adsrätt]. Avled 31/12 1919."

Hur han så långt efter sin död kunde dyka upp Göteborg återstår dock att förklara. Det är förstås möjligt att dödförklaringen visat sig vara felaktig, att man någon gång mellan 1941 och 1945 upptäckt att han fortfarande var vid liv?

Hälsningar
Hans Olof

607
Hej Björn!

Bergsmannen Gustaf Andersson gifte sig med Anna Kristina Larsdotter i Gräve 1879-11-27 (Gräve C:3, bild 57 - AD Online). Deras första barn, dottern Anna Amalia, föddes 1881-01-11 i Västra Öskevik. Enligt husförhörslängderna (Nora bergsförsamling AI:18b, s 1256, och AI:19db, s 1460) fick de ytterligare tre barn: dottern Hildur Maria (f 1883-07-23) samt tvillingarna Karl Gustaf och Erik Valdemar (f 1890-01-09). Karl Gustaf dog dock vid ett drygt halvårs ålder 1890-07-26, och själv dog Gustaf Andersson 1894-06-25 genom "vådafall från en bro" (Nora bergsförsamling F:10, bild 301 - AD Online).

Hälsningar
Hans Olof

608
Berg / SV: mattson
« skrivet: 2016-10-05, 18:38 »
Hej Elisabeth!

Det finns fyra församlingar med namnet Berg i Sverige. Eftersom du fått dina uppgifter om Anders Matsson från dödboken i Dingtuna församling och hans födelseort enligt denna uppges vara Berg utan någon länsangivelse, kan man nog utgå ifrån att det är den närbelägna församlingen i Västmanland som avses och inte den i Västergötland, där du placerat ovanstående fråga.

Se vidare mitt svar under Berg i Västmanland!

Hälsningar
Hans Olof

609
Berg / SV: född var
« skrivet: 2016-10-05, 16:19 »
Hej Elisabeth!

Tyvärr kan man inte alltid lita på att de födelseuppgifter som finns i dödboken är riktiga. Normalt måste man - för att vara riktigt säker - följa personen ifråga bakåt tills man hittar honom eller henne i födelseboken eller åtminstone i föräldrahemmet enligt en husförhörslängd. I det här fallet verkar det besvärligt - jag har hittat Anders Matsson tidigast i vigselboken, då han gifter sig med Catharina Olsdotter 1747-09-25 (Dingtuna C:4, s 346).

En möjlighet kan då vara att försöka identifiera någon eller några tänkbara kandidater, vars födelsedata helt eller delvis stämmer med uppgifterna i dödboken och de sena husförhörslängderna, och sedan försöka följa dem framåt i tiden. Ofta hittar man då ganska snart uppgifter som visar att en viss kandidat omöjligt kan vara identisk med den man söker. Om man har tur kan man också finna att kandidaten vid "rätt" tidpunkt flyttar till "rätt" plats och i bästa fall hitta klara bevis för att man varit på rätt spår.

Jag har inte gjort någon systematisk genomgång av tänkbara kandidater - Anders och hans uppgivna föräldrar har ju mycket vanliga namn, så det kan i värsta fall finnas rätt många. Men jag har i alla fall hittat en Anders Matsson som det kan vara värt att undersöka närmare.

I husförhörslängden för Bergs församling 1734 finns en Anders Matsson i Förunda, som uppges vara 13 år gammal (Berg AI:2, s 107). Hans mor uppges heta Brita Hansdotter, och eftersom hon är änka måste man gå tillbaka till en tidigare längd för att få reda på att fadern hette Mats Pärsson (Berg AI:2, s 81).

I den förstnämnda längden finns också uppgiften att Anders flyttar till Hälsta, och det visar sig att han där bor hos sin syster och svåger, Brita Matsdotter och Lars Hansson (Berg AI:2, s 126). I den följande husförhörslängden (Berg AI:3, s 60) uppges att Anders var född 1719 samt att han flyttade från församlingen 1743. Av utflyttningslängden (Berg C:3, s 139) framgår att han flyttade till Rytterne, som gränsar till Dingtuna där "din" Anders Matsson gifter sig fyra år senare.

Återstår alltså att fylla luckan mellan 1743 och 1747. Det bästa sättet är förmodligen att lusläsa husförhörslängden för Rytterne och förhoppningsvis hitta uppgifter om var i församlingen Anders Matsson från Berg slog sig ned och vart han sedan tog vägen.

Hälsningar
Hans Olof

610
Börstil / SV: Fingranström i Börstil
« skrivet: 2016-09-24, 15:40 »
Hej Rolf!

I Ortnamnsregistret (http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/index.htm) är uppslagsordet "Fingarström" och det finns både som naturnamn ('dike') och som bebyggelsenamn ('lägenhet') i Simundö.

Om du behärskar fonetisk skrift - jag gör det inte - kan du se på registerkortet nedan hur det uttalas.

Hälsningar
Hans Olof

611
Husby / SV: Hur ska jag tyda detta
« skrivet: 2016-09-20, 18:48 »
Hej Inger!

Anteckningen hänvisar till nr 327 i samma husförhörslängd (Husby AI:11, s 69). Där framgår också att familjen flyttade till Garpenberg 1830 och att sonen Lars (inte Jan) dog 1829.

Hälsningar
Hans Olof

612
Lindesbergs stadsförsamling (Lindesberg) / SV: Malmgren
« skrivet: 2016-09-17, 18:25 »
Jag kan tillägga att Hedvig Elisabeth föddes i Adolf Fredriks församling 1780-01-06 (Adolf Fredrik CIa:5, s 161). Föräldrarna var åkaren Anders Cordin och hans hustru Hedvig Hallberg.


613
Lindesbergs stadsförsamling (Lindesberg) / SV: Malmgren
« skrivet: 2016-09-17, 16:06 »
Hej Gunilla!

Sven Gabriel Malmgren och hans hustru Hedvig Elisabeth Cordin (Kordin) kom mycket riktigt till Lindesberg från Stockholm, där de hade gift sig i Hedvig Eleonora församling 1805-12-16 (Hedvig Eleonora EIa:4, s 70) - samma dag som dottern Anna Elisabeth föddes (Hedvig Eleonora CI:16, s 169).

Själv föddes Sven Gabriel i Västerlanda församling 1777-08-15 (Västerlanda C:3, s 84). Föräldrarna var häradsskrivaren Håkan Malmgren och hustrun Anna Greta Hofverberg.

Hälsningar
Hans Olof


614
Tegelsmora / SV: Per Larsson född 1741
« skrivet: 2016-09-16, 17:32 »
Dödboken ger ytterligare lite information om Pehrs far och farföräldrar (Tegelsmora C:1, s 222-223):

"[Junii] 15. Göteby B[onden] Lars Pehrsson född ibidem
in februar. 1715 af B[onden] Pehr Staffansson och
h{ustru] Anna Ericsd[otte]r if[rån] Prestarby. Gift 1736 med
pig[an] Catharina Olofsd[otte]r if[rån] Klåckaregården. 7 barn
5 s[öne]r 2 d[öttra]r. Af hetsig feber siuk d. 29 maji död d. 11
hujus 31 åhr 17 w[ecko]r g[amma]l.
"

615
Tegelsmora / SV: Per Larsson född 1741
« skrivet: 2016-09-16, 16:59 »
Hej Gunilla!

Jag antar att du hittat den anteckning i Tegelsmoras husförhörslängd, där det står att en Pehr Larsson var född i augusti 1741 och flyttade till Tierp 1773 (Tegelsmora AI:5, s 45). Det bör väl rimligen vara din Pehr, som då var dräng i prästgården.

Tyvärr verkar födelseboken för 1741 vara en rätt rörig och ofullständig rekonstruktion, där åtminstone jag inte lyckats hitta någon Pehr som verkar stämma. Däremot hittar jag en sannolik kandidat i en av husförhörslängderna - närmare bestämt i Götby (Tegelsmora AI:2, s 2:60 - se nedan).

Släktskapsförhållandena är väl vid första anblicken inte alldeles kristallklara, men tydligt är att Pehr Larsson, f 1741-08, är son till nr 3 Lars Pehrsson, som dog 1746-06-04, och hans hustru Catharina Olofsdotter. Lars Pehrsson är i sin tur son till bonden Pehr Staphansson, f 1683-04, och hans hustru Anna Ericsdotter, f 1685.

Hälsningar
Hans Olof

616
Ragunda / SV: Fader och moder
« skrivet: 2016-09-14, 18:49 »
Med stor sannolikhet föddes "din" Per Andersson i Brunflo 1819-06-25. Han var son till fältjägaren Anders Gärdlund och hans hustru Margreta Pehrsdotter i Gärde (Brunflo C:5, s 163 ; Brunflo AI:3, s 188). Omkring 1830 flyttade han enligt husförhörslängden till Ragunda (Brunflo AI:4, s 176).

617
Ragunda / SV: Fader och moder
« skrivet: 2016-09-14, 18:20 »
Hej Ingeborg!

Jag följde Per bakåt i husförhörslängderna, och ganska snart såg det ut som ett inte ovanligt exempel på att prästen i samband med en flytt skrivit fel födelsedatum.

Omkring 1844 flyttade Per till Krångede (Ragunda AI:3, s 147) från Ho (Ragunda AI:3, s 88). På båda dessa ställena i husförhörslängden uppges han vara född 1822-07-10.

Enligt anteckningen under Ho har han kommit dit från Hammaren (Ragunda AI:3, s 71), men på den angivna sidan hittar man ingen Per Andersson med angivet födelsedatum. Däremot finns det en Carl Petter Wessman som uppges vara född 1822-07-10, och på raden över ett namn som man med fantasi och god vilja kan tolka som Pehr Andersson men med ett helt annat födelsedatum: 1818-06-23. Denne har också mycket riktigt flyttat till s 88. En rimlig tolkning skulle alltså vara att prästen när han skrev in Per i Ho av misstag skrivit Carl Petter Wessmans födelsedatum på Per Andersson och att detta sedan hängt med från bok till bok.

För säkerhets skull ville jag dock kontrollera att det stämde med vad kyrkböckerna hade att berätta om den Per som föddes 1818 i Krokvåg (Ragunda C:1, s 32). Och tyvärr visade det sig att då "din" Per Andersson gifte sig med Ingrid Stina Johansdotter, hade Per Andersson från Krokvåg redan varit gift i några år med en Anna Cathrina Nilsdotter och fått ett par barn (Ragunda AI:4, s 117).

Inte heller den Per Andersson i Ho som uppges vara född 1818-06-23 verkar dock stämma särskilt bra med Per Andersson i Krokvåg. Till Ho kommer han närmast från Österdöviken (Ragunda AI:3, s 244), och både där och i Ho finns det anteckningar som verkar oförenliga med att han vid den tiden redan var gift.

Om man sedan fortsätter följa honom bakåt, hamnar man 1835  i Krokvåg (Ragunda AI:3, s 110), där han var dräng - och nu har han plötsligt ytterligare ett nytt födelsedatum: 1819-06-25!

Det ser alltså ut som om "din" Per Andersson fått sitt födelsedatum förvanskat två gånger - först genom sammanblandning med en namne i Krokvåg och sedan med en person med ett annat namn som råkade vara hans granne på en sida i husförhörslängden.

Förhoppningsvis kommer 1819-06-25 att visa sig vara han rätta födelsedatum.

Hälsningar
Hans Olof

618
Fagerhult / SV: Okänt tecken
« skrivet: 2016-09-13, 20:20 »
I räkenskaperna på s 89 finns ett exempel som kanske är mera av en kuriositet, men det ser onekligen ut som om den skrivande här använder ett snarlikt tecken som förkortning för bokstäverna per i ordet "löper".

619
Fagerhult / SV: Okänt tecken
« skrivet: 2016-09-13, 20:02 »
Hej Sam!

Jag letade lite i samma bok efter något liknande som var lättare att tolka.

På s 85 hittade jag ett förkortat patronymikon i ett namn som jag tolkar som "Maritt P[er]s[dotter]". Jämför också bokstaven P i namnet Per Larsson på sista raden.

Hälsningar
Hans Olof

620
Myssjö / SV: persåsen
« skrivet: 2016-09-12, 16:47 »
Ett problem med andrahandskällor som Sveriges dödbok är ju att uppgifterna kan ha blivit felaktigt avskrivna. I det här fallet uppger databasen Sveriges befolkning 1950 (Arkiv Digital) att Erik Andreas hade efternamnet Lönnedal, medan hustrun Tora (född Lilja) uppges heta Lonnedal. Sveriges dödbok uppger att båda heter Lonnedal.

Det nya släktnamnet Lönnedal/Lonnedal tog paret tydligen någon gång mellan 1930, då de flyttade med sina två döttrar från Myssjö till Våmhus (Myssjö B:4, s 18 ; Våmhus B:5, s 24), och 1950 då de bodde i Uppsala.

Enligt Upplysning.se finns det nu ingen person i Sverige med vare sig namnet Lonnedal eller Lönnedal. Däremot finns det ett antal som heter antingen Lönnedahl eller Lönedal.


621
Myssjö / SV: persåsen
« skrivet: 2016-09-12, 07:27 »
Hej Carina!

Här är de uppgifter som finns om dem i Sveriges dödbok 1901-2013:

18960628-8406
Jönsson, Gärda Kristina

Persåsen
840 45 Kövra
(Boendeadress 1 nov 1970)

Död 14/7 1974.

Kyrkobokförd (1974) i Myssjö, Bergs kn (Jämtlands län, Jämtland). Mantalsskriven (1974) på samma ort.

Född 28/6 1896 i Myssjö (Jämtlands län, Jämtland).

Ogift kvinna.
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
Oviken-Myssjö, Bergs kn (Jämtlands län, Jämtland)

Födelseförsamling i källan:
Myssjö (Jämtlands län)

Källor:
MTL 71 / RTB 74

-----

18980522-821
Lonnedal, Erik Andreas

Vaksalag 28

Död 14/7 1957.

Kyrkobokförd i Uppsala, Uppsala kn (Uppsala län, Uppland).

Född 22/5 1898 i Myssjö (Jämtlands län, Jämtland).

Gift man (14/1 1923).
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
Uppsala domkyrkoförs, Uppsala kn (Uppsala län, Uppland)

Födelseförsamling i källan:
Myssjö (Jämtlands län)

Källor:
AL, DB, PA / DOR 52-60

-----

19021009-8257
Jönsson, Olov Albert

Persåsen 3365
840 44  Oviken

Död 5/12 1992.

Folkbokförd (1986) i Myssjö, Bergs kn (Jämtlands län, Jämtland).

Född 9/10 1902 i Myssjö (Jämtlands län, Jämtland).

Gift man (7/3 1925).
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
Oviken-Myssjö, Bergs kn (Jämtlands län, Jämtland)

Födelseförsamling i källan:
Myssjö (Jämtlands län)

Källor:
RTB 92 / SPAR 92f / SPAR 95

-----

Hälsningar
Hans Olof

622
Oklara namn / ord / SV: Läshjälp vad födelseort står
« skrivet: 2016-09-11, 00:33 »
Hej Karl!

Hietaniemi är en församling i Tornedalen. Halva församlingen avträddes till Ryssland vid freden i Fredrikshamn 1809.

Vid en ganska hastig titt i födelseboken för 1794 hittade jag en Helena Pehrsdotter som föddes i byn Niemis 1794-09-19 (Hietaniemi C:2, s 90), men det kan förstås finnas flera möjliga kandidater.

Hälsningar
Hans Olof

623
Hej Lars!

Carl tog sig namnet Sundström (troligen efter hemorten Sunne), och det är med det namnet man hittar honom i en mantalsuppgift för 1860 i Maria församling (http://www.digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/SE-SSA-0032/mantalsbok/M6016010771_150dpi.pdf).

Hälsningar
Hans Olof



624
Litslena / SV: Litslena
« skrivet: 2016-09-02, 07:29 »
Förväxling av familjer ser man ibland, men i det här fallet saknas ju Maths i AI:3 där han borde ha funnits med, så det beror nog bara på att prästen varit disträ och skrivit fel namn på barnet.

625
Litslena / SV: Litslena
« skrivet: 2016-09-01, 21:52 »
Jag tror inte att Lars Ersson och Lena Matsdotter verkligen fick en son som hette Lars - det är nog bara en felskrivning i husförhörslängden för 1778-1790. Den son som avses verkar istället vara Maths, som föddes 1778-11-18 (Biskopskulla C:2, s 236) och dyker upp istället för "Lars" i Biskopskulla AI:4, s 4.

Dessutom hade paret sonen Carl, född 1783-02-24 (Biskopskulla C:2, s 257).



626
Härnevi / SV: Erik Persson född 1724 föräldrar?
« skrivet: 2016-09-01, 14:16 »
Hej Jessica!

Det var inte helt lätt att hitta den troliga källan till dina uppgifter om Erik Perssons och Anna Larsdotters födelseorter - de dyker upp i husförhörslängderna ganska sent och får kanske av den anledningen tas med en nypa salt (Balingsta AI:3, s 59).

Födelseåren verkar det dock inte råda någon osäkerhet kring. Redan 1755 när paret som nygifta flyttade från Gryta församling till Böksta (Balingsta AI:2, s 83) uppges Erik vara född 1724 och Anna 1734.

Vigseln ägde rum 1754-12-28 (Gryta C:1, s 18), och paret uppges då bo i Säva. Bland tjänstefolket hos Lars Johansson i Säva (Gryta AI:1, s 125) hittar man också en dräng och en piga som troligen är identiska med dem som du söker.

Drängen Eric (utan uppgivet patronymikon), som uppges vara född 1724-04-05, har flyttat till Balingsta. För pigan Anna Larsdotter anges ingen ny adress, men hon uppges vara född 1734-04-16.

Samma år som Erik och Anna flyttar till Böksta, tillkommer ytterligare en hushållsmedlem, Eriks mor Karin Ersdotter, född 1686 och ditflyttad från en ort vars namn med lite god vilja kan tolkas som "Erneve"/Härnevi (Balingsta AI:2, s 177 och s 254).

Tyvärr finns det en lucka i Härnevis födelseböcker mellan 1718 och 1749, så det finns ingen möjlighet att hitta Eriks födelsenotis - om det stämmer att han är född 1724 i Härnevi.

Hälsningar
Hans Olof

627
Österlövsta / SV: Brita Mikaelsdotter född 1743-12-18 i Sund
« skrivet: 2016-08-31, 19:18 »
Hej Jessica!

I DISBYT finns nedanstående familjeöversikt, gjord av en välrenommerad släktforskare. Att döma av markeringarna bör du kunna få alla uppgifterna bekräftade genom dop-, vigsel- och begravningsböckerna.

Hälsningar
Hans Olof

628
Litslena / SV: Litslena
« skrivet: 2016-08-30, 21:40 »
Hej igen, Monika!

Beträffande Lena Matsdotters ursprung har jag svarat under Biskopskulla. Betydligt svårare verkar det vara med Lars Ersson. Paret vigdes 1776-02-08 (Biskopskulla C:2, s 324), sedan Lenas första make dött 1775-01-21 (Biskopskulla C:2, s 535). Enligt husförhörslängden kom Lars från Nysätra församling 1775 (Biskopskulla AI:2, s 445). Någon födelseort uppges inte då, men enligt alla senare husförhörslängder föddes Lars i Litslena församling 1746, vilket uppenbart inte stämmer med födelseboken.

Något riktigt bra spår har jag inte hittat vare sig i Litslenas eller Nysätras husförhörslängder, men om man accepterar uppgiften om Litslena som födelseort, verkar den mest troliga kandidaten vara den Lars Ersson som föddes i Djurby torp 1747-02-24 (Litslena C:1, s 181). Fadern uppges vara torparen Erik Ohlsson, men det är svårt att få fram kompletterande information från husförhörslängderna - inte minst för att det tydligen finns ytterligare en torpare med samma namn i Djurby, och att dennes hustru enligt födelseboken bara två dagar senare födde sonen Olof.

Olof och hans far hittar man lätt i husförhörslängden för 1751-1764 (Litslena AI:2, s 134), men någon Erik Ohlsson med sonen Lars är det svårare att hitta.

Hälsningar
Hans Olof

629
Biskopskulla / SV: Biskopskulla
« skrivet: 2016-08-30, 20:48 »
Lena Matsdotter och Olof Jansson vigdes 1761-10-15 (Biskopskulla C:2, s 305), och en kort tid därefter var de skrivna hos Lenas föräldrar, smeden Mats Matsson och Margta Ersdotter Gissle ägor (Biskopskulla AI:2, s 254).

Lena och hennes familj på Gissle ägor kan följas tillbaka till 1740-talet (se t ex Biskopskulla AI:2, s 139 och s 92). Man hittar också Lenas bror Mats födelse 1745-09-28 (Biskopskulla C:2, s 87). Däremot har jag inte lyckats hitta Lena i födelseboken, så det är kanske troligt att hon inte är född i Biskopskulla. Ett litet frågetecken finns också beträffande Lenas mor - när en Mats Matsson först dyker upp på Gissle ägor 1742 (Biskopskulla AI:2, s 69), uppges hans hustru heta Malin. Det kan naturligtvis vara en felskrivning, men det kan också betyda att Margeta Ersdotter är Mats andra hustru och Lenas styvmor.


630
Biskopskulla / SV: Biskopskulla
« skrivet: 2016-08-28, 12:06 »
Med hjälp av uppgifter i samband med tidigare frågor du ställt lyckades jag hitta dem (Biskopskulla AI:3, s 4).

Lena Matsdotter var tidigare gift med torparen Olof Jansson, och de hade precis som du skrev två barn, Margareta och Jan (Biskopskulla AI:2, s 315). De olika husförhörslängderna har varierande bud om Lenas födelseår, så det krävs lite mera efterforskning för att hitta hennes ursprung.


631
Biskopskulla / SV: Biskopskulla
« skrivet: 2016-08-28, 11:18 »
Hej Monika!

Det skulle nog vara enklare att hjälpa dig om du talar om var du har hittat uppgifterna om Lena Matsdotter och Lars Ersson. I Biskopskullas födelsebok tycks det inte finnas någon Lena Matsdotter som är född 1738. Om du har hittat henne och Lars i någon senare kyrkbok, går det kanske att spåra dem bakåt därifrån.

Hälsningar
Hans Olof

632
Ja, nu verkar det ju helt vattentätt. :-)

633
Hej Krister!

Jag raderade mitt inlägg ungefär samtidigt som du svarade på det. Anledningen var att jag forskade vidare på den Brita Cajsa som föddes 1847 och upptäckte hennes anknytning till Sörfors bruk, där paret bosatte sig efter bröllopet. Ett felaktigt avskrivet födelsedatum som sedan hänger kvar resten av livet är ju ingen ovanlighet i husförhörslängderna, men här kan det kanske röra sig om att prästen förväxlat två personer med samma namn?

Hälsningar
Hans Olof

634
Nättraby / SV: Nättraby
« skrivet: 2016-08-25, 20:57 »
Hej Martin!

Det verkar inte vara lätt att hitta Rosalie i någon födelsebok. Som Lennart skrev, hette hennes mor Cecilia Petersdotter, och det är alltså hon som är "frun i huset" på den sida som Lennart hänvisar till (Edestad AI:9, s 274).

Cecilias make, Johannes Eliasson, är dock inte far till Rosalie. Paret gifte sig 1848-07-09 (Tving CI:6, bild 218 - AD Online), och Rosalie föddes alltså utanför äktenskapet. Någon uppgift om faderns identitet har jag inte hittat och inte heller något födelsedatum. Vid tiden för hennes födelse var Cecilia i alla fall skriven i Tving (Tving AI:20, s 200 och 201), och Rosalie placerades 1845 som fosterdotter till sin mormor, Inga Gabrielsdotter i Jämsunda (Tving AI:20, s 305).

Cecilia var född 1816-09-12 i Hillerstorp (Tving CI:5, s 86), och hennes föräldrar var båtsmannen Peter Penterhake och ovannämnda Inga Gabrielsdotter (se vidare Tving AI:7, s 299).

Hälsningar
Hans Olof

635
Jag upptäckte registret Svenskar i USA 1940 för några dagar sedan. På min MAC ger sökningarna tyvärr bara ett varierande antal rader med orden "no template", men tydligen är det några som fått det att fungera.

Jag föreställer mig att ni som via registret får fram sidor ur folkräkningen också får uppgift om deras AID-nummer. Genom att klistra in detta nummer i AID-fältet i Arkiv Digitals vanliga bildvisning, kan man sedan bläddra fram och tillbaka bland bilderna.


636
Hedesunda / SV: åberg hedesunda
« skrivet: 2016-08-23, 12:21 »
Paret kan förstås tidvis ha vistats i varandras hemförsamlingar före bröllopet utan att anmäla ändrad mantalsskrivningsort. Deras första barn, Ivar Emanuel, föddes i Valbo 1912-12-31 men noteras i båda församlingarnas födelseböcker (Valbo C:14, s 39 ; Hedesunda C:11, s 76), och Johanna Kristina betecknas då som Edvard Emanuels "fästekv[inna] fr[ån] Hedesunda". Officiellt flyttar Johanna Kristina till Valbo 1913-02-15, sex månader före bröllopet (Valbo B:8, s 193).

637
Hällesjö / SV: Hällesjö
« skrivet: 2016-08-22, 15:19 »
Hi Linda,

In Jämtland and the surrounding provinces Gölin (or Göhle or Gölu) used to be a rather common name for girls. As it gradually went out of fashion, especially during the 19th century, many of the women having that name started calling themselves Juliana instead. Consequently, there's a strong possibility that Juliana Jonsdotter was really called Göle or Gölin as a child.

Best regards,
Hans Olof

638
Hedesunda / SV: åberg hedesunda
« skrivet: 2016-08-22, 10:55 »
Hej Inglis!

Bröllopet ägde rum i Valbo 1913-08-15 (Valbo EI:9, s 102), och jag hittar ingenting i kyrkböckerna som tyder på att Edvard Emanuel Åberg flyttade till Hedesunda, vare sig före eller efter bröllopet (se Valbo AIIa:8, s 1137, och AIIa:13, s 1378).

Hälsningar
Hans Olof

639
Hej Ingvar!

Så här ser det ut att stå:

"Ebrietati nimius
dedituo, insaniam
vel maniam
sibi contraxit
"

Mina latinkunskaper är inte så stora, men om jag vågar mig på en översättning blir det nog så här: Genom omåttligt fylleri ådrog han sig själv sinnessjukdom (såväl 'insania' som 'mania').

Hälsningar
Hans Olof



640
Hej Carolina!

I kladden till Stora Kils vigselbok för 1735 (Stora Kil C:5, s 29) finns en notis som kan vara den du söker:

"D. 30 [november?] wigdes Elof Andersson ock Kirstin
Nilsdotter Morg: gåfwa                             15.
"

Hälsningar
Hans Olof

641
Almunge / SV: Almunge
« skrivet: 2016-08-17, 21:53 »
De källor jag använt ovan utgör ett grovmaskigt nät, där en och annan person lätt kan slinka igenom och försvinna utom synhåll, men jag har i alla fall inte hittat några flera gemensamma barn till Gustaf Lennart och Ingrid Viola. Däremot tycks han ha fått åtminstone ett barn i sitt andra äktenskap, som alltså är halvsyskon till den ovannämnda dottern. Den nya hustrun medförde också ett par egna barn i äktenskapet. Kan det vara dessa som du avser?

Det är ju inte tillåtet att här i Anbytarforum lämna uppgifter om levande personer, men om du tar kontakt med mig via mejl, kan du få de uppgifter jag har.

642
Ekerö / SV: AD Ekerö CI:3. s. 70
« skrivet: 2016-08-17, 12:29 »
Det står inte "Hof[sund]" - det står "Stafsund".  :) "St" kan i en del handstilar vara svårt att skilja från "H".

643
Ekerö / SV: AD Ekerö CI:3. s. 70
« skrivet: 2016-08-17, 12:10 »
Hej Annette!

Familjen finns i Stavsund (Ekerö AI:11, s 136).

Hälsningar
Hans Olof

644
Almunge / SV: Almunge
« skrivet: 2016-08-16, 11:58 »
Hej Yvonne!

Eftersom den följande församlingsboken (AIIa:10) innehåller uppgifter som är yngre än 70 år, är den ännu inte tillgänglig för läsning på nätet. Man måste alltså tills vidare förlita sig på andra källor.

Enligt databasen Sveriges befolkning 1950 (Arkiv Digital) fanns det två barn i familjen, en son och en dotter. Familjen bodde då i Österfärnebo. Såvitt jag kan se lever dottern och bor nu i Uppsala.

Av Sveriges befolkning 1960 och senare folkräkningar som finns tillgängliga på skivor kan man dra slutsatsen att Gustaf Lennart Andersson och hans fru Ingrid Viola skildes i början av 50-talet. Båda gifte om sig, och Gustaf Lennart bytte efternamn.

Gustaf Lennart Rengerstam dog i Tierp 1995-07-03 och den förra hustrun Ingrid Viola Karlsson i Uppsala 1981-02-07 - båda uppgifterna enligt skivan Sveriges dödbok 1901-2013.

Parets son Lars-Erik Lennart Andersson var vid sin död 1992-01-02 folkbokförd i Vaksala församling enligt samma källa.

Hälsningar
Hans Olof

645
Förkortningar / SV: Förkortning i mantalsuppgift
« skrivet: 2016-08-07, 16:10 »
Hej Bengt!

Såvitt jag förstår är det bara ett slarvigt sätt att skriva ettan i 1/2, 1/4, 1/8 etc - så att den ser ut som en krok snarare än ett streck.

Hälsningar
Hans Olof


646
Kärna / SV: Kärna CI:2 (1761-1807) Bild 107 / sid 207
« skrivet: 2016-08-07, 11:48 »
Hej Margareta!

Det bör väl vara Tolefors.

Hälsningar
Hans Olof

647
Vänge / SV: Vänge (C) AI:6 (1805-1816) Bild 32 / Sida 25
« skrivet: 2016-08-07, 11:28 »
Hej Ulla!

Han flyttar till Körlinge ("Kjölinge") i samma rote: Vänge AI:6, s 42.

Hälsningar
Hans Olof


648
Rosengren / SV: Rosengren
« skrivet: 2016-08-05, 21:54 »
Citat från: Magnus Hjärtström
1999-12-04, 00:05
Hej.
Jag publicerar här ett utdrag ur min släktdatabas rörande Rosengrens släkten i Ullasjö.
/---/
Tabell 8 (generation 3)
(Från Tabell 3, s )
Rosengren, Adolf Frithof Renholt. Född 1850-05-02 Ullasjö (S.Fågelås GO534 sid 256). 1910 bor Adolf med familj i Falköping Repslagaregatan 3 han är resandehandlare 
Gift med Ros, Augusta Amanda. Född 1845 i Råda R (Falk.försb 1910). 
Barn:
Rosengren, Laurentia Secanda. Född 1870-..-20 i Slöta (Falköping förs.b 1910 . ej i födelseboken). Se tabell 9, s . 
Tabell 9 (generation 4)
(Från Tabell 8, s )
Rosengren, Laurentia Secanda. Född 1870-..-20 i Slöta (Falköping förs.b 1910 . ej i födelseboken). 
Gift 1892-03-23 i Bergen Norge ((borgerlig vigsel) S:a Fågelås husf. 1885-1895) med Skonsberg, Carl Christian Teodor. Skriftläsare. Skriftläsare från Bergen i Norge

Citat från: Diana Singstrand
2007-07-01, 10:23
Carl Christian Teodor Skonsberg gifte sig 23/3 1892 i Bergen, Norge med Laurentia Secanda Rosengren född 1870 i Slöta, Falköping, Sverige. Carl Christian var skriftläsare i Bergen, Norge.Jag undrar om någon vet var de tog vägen och om de har nåra barn.
Tack på förhand.

Eftersom jag i dagarna har ägnat en del tid åt att försöka utforska en dansk släkt och dess förgreningar i Sverige, kan jag nu korrigera och komplettera de uppgifter som Magnus Hjärtström och Diana Singstrand för många år sedan vidarebefordrat ur olika kyrkböcker från tiden kring sekelskiftet 1900, om Laurentia Secunda Rosengren (se ovan).

Det är riktigt att Laurentia Secunda gifte sig i Bergen, men varken brudgummens namn eller tidpunkten för vigseln har blivit korrekt återgivna i de svenska kyrkböckerna. Bruden som i resten av sitt liv kallar sig Laura uppges vara född i Slöta 1870-10-20 (Ullasjö AI:4, s 25), men hon verkar inte kunna återfinnas i någon födelsebok. I husförhörslängder och åtminstone en församlingsbok (Södra Fågelås AII:1, s 273) står hon upptagen som dotter till Adolf Fritiof Reinhold Rosengren och hans hustru Augusta Amanda Ros, men eftersom hon föddes sju år innan föräldrarna gifte sig, har man nog skäl att tvivla på att Adolf Rosengren verkligen är hennes biologiska far. I 1900 års folkräkning finns också anteckningen "hennes f.ä.", vilket rimligen bör tolkas som att hon är hustruns dotter före äktenskapet.

Trots att Laura så sent som 1900 fortfarande var skriven i föräldrahemmet i Fågelås och också åtminstone periodvis bodde där, gifte hon sig 1890-11-15 i Bergen med skrivläraren (inte "skriftläsaren") Carl Christian Theodor Skousgaard, född i Aalborg 1865-07-20 (Folketælling 1925).

Några veckor före vigseln hade Laura sökt och fått burskap för handel i Bergen ("Borgere i 1301 Bergen 1866-1916" - arkivverket.no), vilket alltså tyder på att hon planerat att bosätta sig där. Vad hon tänkt sig att handla med framgår dock inte, och vistelsen i Bergen verkar inte ha blivit långvarig. Carl, som sedan ett antal år livnärde sig på att resa runt i de nordiska länderna och ge kurser i välskrivning m m (se annonsen nedan), var antagligen i Bergen just i det syftet. Laura måste på något sätt ha skaffat sig en utbildning i dans, för inom några få år är hon på resande fot med kurser i dans. Dessförinnan arbetade hon dock en tid för sin svärmor, Ane Skousgaard, som bodde i Kristiania och hade lanserat en ny tillskärningsmetod för klädsömnad och som antagligen var den familjemedlem som började med ambulerande kursverksamhet. I februari 1893 undertecknar Laura en annons för en tillskärningskurs i Kalmar med "Laura Skousgård, född af Rosengren"!

Innan Laura kom igång på allvar med resandet hann hon dock få en dotter, Anna Theodora, som helt stilenligt föddes på ett hotell i Hillerød 1892-09-21 (Hillerød sogn Kontraministerialbog 1892-1895, s 72).

Året innan Anna Skousgaard dog 1975 gav hon ut memoarboken "Slutbal - Minnesanteckningar från min 60-åriga bana som danspedagog", där det också finns en del upplysningar om föräldrarna. Dock har berättelserna om hur Carl och Laura träffades i Bergen samt vad som hände i samband med Annas födelse en stark prägel av skrönor, som antagligen emanerar från Laura själv. Som framgår av memoarernas titel följde Anna i moderns fotspår och blev danspedagog. Hon gifte sig aldrig och verkar inte heller ha fått några barn. Carl och Laura tycks inte heller ha fått några flera barn, vilket kanske inte var så konstigt eftersom de vanligen verkar ha varit på resa på olika håll i Norden. Så här beskriver Anna deras relation i memoarerna (s 14):

"Pappas yrke som skönskrivare förde honom till olika platser, dock mest inom Danmark. Han präntade dokument, hyllningstal och adresser samt undervisade i kalligrafi. Ibland inträffade mamma och pappa samtidigt i samma stad. Mamma, som inte ansåg att hennes yrke tålde vivören Carls eskapader, blev orolig. Borgmästarinnan i en Norrlandsstad enleverades en gång. Färden ställdes till Stockholm, men väl där ångrade sig de två äventyrarna. Mamma fick klara upp affären med med borgmästaren. Det var tur för Carl det!"

Carl Skousgaard tycks ha dött omkring 1936 - året därpå ersätts han i personregistret i Kraks Vejviser av änkan Laura Rosengren Skousgaard. Laura finns kvar i registret t o m 1950, men enligt dotterns memoarer levde hon "frisk och vital" till sitt 93:e år och bör alltså ha avlidit i början av 1960-talet.


649
Torp / SV: Vart tar Lisa Greta Hedlund med make och barn vägen
« skrivet: 2016-07-31, 23:34 »
Hej Krister!

Både sonen Eric och dottern Brita Cajsa återfinns ju senare i Söderhamn, båda då med efternamnet Berglund (se t ex Söderhamn AI:19, s 110 resp AI:17, s 104). Har du försökt följa dem bakåt för att se var och när de flyttar från föräldrahemmet?

Hälsningar
Hans Olof

650
Hej Gunnar!

Du hittar Jöns Pehrsson med familj - inklusive brudparet och deras son Anders - i Södra Ånnaboda (Tysslinge AI:5, s 35).

Hälsningar
Hans Olof

651
Torp / SV: Varifrån kommer familjen?
« skrivet: 2016-07-26, 00:41 »
En korrigering - de tre bröderna jag nämnde ovan har sannolikt inte något med "din" Jon Andersson att göra. De var söner till bonden Anders Månsson (1741-1807) i Julåsen Och hans hustru Brita Ericsdotter (1758-1825), som båda var födda i Torps församling. Deras son Jon var född 1788-07-31 (enligt en förteckning från 1808 över hemmansbrukare med fyra mantalsskrivna barn (Västernorrlands landskontors arkiv EIb:96 - en kopia med senare tillägg och rättelser finns på skivan "Borgsjö - Rekonstruktion 1", utgiven av Borgsjö Hembygdsförening).

I mantalslängderna för 1807-1810 finns emellertid också en annan Jon Andersson i Julåsen. Han var son till Anders Jonsson och bör enligt åldersangivelserna ha varit född 1792.


652
Valbo / SV: Födelseort
« skrivet: 2016-07-25, 07:55 »
Ur Sveriges dödbok 1901-2013:


653
Torp / SV: Varifrån kommer familjen?
« skrivet: 2016-07-23, 22:09 »
Det är nog ganska troligt att "din" Jon Andersson kom från Borgsjö.

När sonen Olof döptes 1820 (Torp C:5, s 22), var två av vittnena torparen Petter Christiansson och hans hustru Sigrid Andersdotter i Julåsen. I en senare husförhörslängd (Borgsjö AI:1, s 222) uppges Sigrid vara född i Julåsen 1786-05-27, och hon skulle alltså kunna vara Jons syster.

Vid sonen Jonas dop 1825 uppträder en Måns Andersson i Grundsjön som vittne (Torp C:5, s 54). Han uppges vara född i Julåsen 1779-02-07 (Borgsjö AI:1, s 230),  och han hade två bröder vid namn Anders och Jon. Anders var född i Julåsen 1784-01-07 (Borgsjö AI:2, s 219). men om Jon har jag inga andra uppgifter.

654
Torp / SV: Varifrån kommer familjen?
« skrivet: 2016-07-23, 14:40 »
Hej Bobby!

Du kan i varje fall avskriva den Jon Andersson som föddes 1792-07-05 i Åse. Han flyttade 1812 med sina föräldrar till Sillre i Borgsjö och gifte sig 1814 med Catharina Jonsdotter (Borgsjö AI:1, s 280). Han avled 1855-01-10 (Borgsjö C:1, s  217).

Hälsningar
Hans Olof


655
Skartofta ( -1806) / SV: Peter Malmström
« skrivet: 2016-07-21, 19:17 »
The next stop was Västerstad ("Westerstad"), where you find them in no.16 (Västerstad AI:28, p 52). And then to no.22 (Västerstad AI:28, p 84), where they seem to have settled.

656
Skartofta ( -1806) / SV: Peter Malmström
« skrivet: 2016-07-21, 17:00 »
Hi Georgina,

Skartofta was incorporated into the parish of Öved in 1806. You'll find the family in Öved AI:21, p 55.

Best regards,
Hans Olof


657
Alsen / SV: Alsen
« skrivet: 2016-07-18, 10:26 »
Hej Reidar!

Enligt "Ministerialregister Jämtlands län" hade Erik och Brita ytterligare några barn (se nedan).

Hälsningar
Hans Olof


658
Hackås / SV: En fundering
« skrivet: 2016-07-18, 09:07 »
Förklaringar till tecknen i kolumnen "Seder" finns tryckta i början av husförhörslängden (Bodsjö AI:3, s 3). En sexa med ett kors över betyder att personen ifråga har blivit straffad för brott mot sjätte budet, d v s i praktiken oftast att det fötts ett oäkta barn.

659
Kolbäck / SV: Maria (Maja) Palmgren
« skrivet: 2016-07-16, 09:57 »
Som framgår av födelseboken var både Johan Henrik och Margareta bosatta vid Trångfors bruk vid den aktuella tiden. Uppgifterna i husförhörslängderna är dock knapphändiga. Johan Henrik uppges vara född 1730 (Kolbäck AI:2, s 1), men det står ingenting om hans ursprung.

Tydligen gifte han sig några år senare med Catharina Margareta Wennerbom och fick med henne tre barn, innan familjen 1771 flyttade till Fellingsbro (Kolbäck AI:3, S 21).

660
Nora stadsförsamling / SV: Nora stadsförsamling
« skrivet: 2016-07-15, 20:56 »
Hej Karl-Erik!

Man kan förstås inte helt utesluta möjligheten att uppgifterna om födelseår och -ort är felaktiga. Den tidigaste notering jag hittar om Anders Krantz i Högbos husförhörslängder verkar vara från 1845 eller möjligen 1846 (Högbo AI:7, s 1:33). Där uppges han vara född 1823, men någon födelseort anges inte.

Om man tittar i inflyttningslängden för 1845, hittar man en kronoarbetskarl vid namn Anders Krantz (Högbo BI:1, bild 16 - AD Online), som dock uppges vara född i Skatelöv 1814-12-30 och inflyttad från Gävle. Att två Anders Krantz skulle ha flyttat till Högbo ungefär samtidigt verkar inte särskilt sannolikt men är förstås möjligt. Dock kan det ju också vara så att prästen som skrivit in Anders Krantz i husförhörslängden varit lite disträ och råkat skriva samma födelseår som på personen ovanför - en inte helt ovanlig typ av fel. I alla fall har jag inte hittat någon annan Anders Krantz i inflyttningslängden.

Hälsningar
Hans Olof

661
Kolbäck / SV: Maria (Maja) Palmgren
« skrivet: 2016-07-15, 10:26 »
Hej Birgitta!

I DISBYT finns lite varierande uppgifter om föräldrarnas namn, men den vanligaste tycks vara att fadern hette Johan Henrik Palmgren och modern Margareta Mårtensdotter Galon (f 1732 i Skinnskatteberg och död därstädes 1796). Margaretas föräldrar uppges vara Mårten Mårtensson Galon (1711-1795)  och Margareta Kristina Thuring (1706-1773).

Hälsningar
Hans Olof

662
Chenon / SV: Chenon
« skrivet: 2016-07-14, 07:30 »
Hej Anki!

Så här står det:

"Mästerswen Anders Ersson Sjöberg upwist Probstens Chenon attest d. 1 januarii 1737"

Prosten Chenon är alltså den som har utfärdat den utflyttningsattest som Anders Sjöberg medför, när han anländer till Visnum. Det bör rimligen innebära att Anders kom från Filipstad, där Dionysius Chenon (1676-1740) var kyrkoherde.

Hälsningar
Hans Olof

663
Nyed / SV: Läshjälp Nyed
« skrivet: 2016-07-07, 08:16 »
Hej Iréne!

Jag antar att du menar den Maria som föddes den 1 september ("7br").

Så här ser det ut att stå:

"Maria Jonsdotter i
Hulteby född d.
1 7br Fadren J[on]
A[ndersson] Mod[ren] Ingri
Jönsd[otter] Döpt i
prestegården
för des swagh[et] af
praep[ositus] [Faddrar:] Jon Andersson
och Anders Larsson i
Hulteby Mad[ame] Ma-
ria Ihr(?) och h[ustru] Ma-
rit Eriksdotter i
Hulteby.
"

Hälsningar
Hans Olof


664
Attmar / SV: Karin Nilsdotter f.1774
« skrivet: 2016-06-30, 17:17 »
Hej Krister!

Vart hon tar vägen från Hamre har jag inte lyckats ta reda på, men 1803 gifter hon sig tydligen med Olof Andersson Hedlund från Bollnäs och får den 18 december samma år dottern Greta Lisa i Sörlindsjö (Attmar C:2, s 128). Några år senare återfinner man dem i Växsjö (Bollnäs AI:8b, s 71), där sonen Nils föds 1810-11-30 (Bollnäs C:4, bild 150 - AD Online). Han dör dock redan 1811-01-01.

Hälsningar
Hans Olof

665
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-06-30, 13:13 »
På förekommen anledning vill jag meddela att jag inte längre är någon "Rötter Vän" (vad nu det kan betyda). Efter den helt onödiga vandalisering som ett tidigare ganska väl fungerande Anbytarforum under våren utsatts för, kommer jag självfallet inte att betala något frivilligt bidrag till "utvecklingen av Rötter" i fortsättningen.

666
Faringe / SV: Cherstin Göransdotter född 1744
« skrivet: 2016-06-24, 23:34 »
Hej Agneta!

I Radhus föddes en Kierstin Jöransdotter 1744-06-20 (Faringe C:2, s 170), som mycket väl kan vara den du söker. Modern hette Annicka Johansdotter. Jag känner mig osäker på faderns patronymikon, men jag tror att han hette Jöran Johansson. Han uppges vara hemmahörande i Öster-Edinge i Tuna socken.

Hälsningar
Hans Olof

667
Nederkalix / SV: Nederkalix C1:2 s. 483
« skrivet: 2016-06-21, 20:48 »
Hej Rolf!

Jag är inte riktigt säker på vad du vill veta, men enligt födelseboken var Anna född i Korpikå, och föräldrarna hette Erich Nilsson och Karin Erichsdotter.

Tyvärr finns ingen husförhörslängd bevarad från åren kring Annas födelse, men om familjen inte flyttat bör man kunna hitta dem i den längd som började föras 1770. Där finner man mycket riktigt änkehustrun Karin, född 1717, samt också dottern Anna, född 1758 och gift med Jöns Johansson (Nederkalix AI:2, s 196). Karin uppges vara gift 1737 och död 1787. Av dödboken (Nederkalix CI:3, s 359) framgår att hon dog 1787-04-21.

Den äldsta bevarade husförhörslängden ger inte alls lika mycket information om människorna i Korpikå, men på 1730-talet fanns där både en Erich Erichsson, som skulle kunna vara Karin Erichsdotters far, och en Nils Hindersson, som skulle kunna vara Erich Nilssons far. Lyckligtvis finns det dock bevarade ministerialböcker åtminstone från slutet av 1600-talet. Dessa bör kunna ge en hel del men kräver också en hel del arbete. T ex kan man få reda på att både Erich Nilsson och Karin Erichsdotter var bosatta i Korpikå, när de gifte sig 1737-02-08 (Nederkalix CI:2, s 325).

Hälsningar
Hans Olof



668
Lohärad / SV: Lohärad
« skrivet: 2016-06-20, 22:32 »
Jodå, Marifa, det finns flyttlängder för Estuna. Du hittar Anna Brita som nr 15 bland de utflyttade 1866 (Estuna B:2, bild 190 - AD Online) - med hänvisning till sidan i husförhörslängden.  :)

669
Leksand / SV: Hfl Leksand AI:7a 1741-1772 sid 206 nr 12
« skrivet: 2016-06-11, 18:48 »
Texten är lite svårtolkad på sina ställen, men ungefär så här tror jag att det står:

"Matts Persson i Styrsjöbo därstädes född
Fadren Pär Persson och modren h[ustr]o Anna
Ersdotter /---/ På 22 året ingik efter
gudomsens skickelse ett christeliget äkten-
skap med efterlåtne Margeta Olsdotter
ifr. Gärde, sammanlefwat 11 år 4 månar
och aflat 3 döttrar af hwilcka 2 lefwa utan
att känna den förlust de haft af dess
faders nog tidiga frånfälle. Flitigt be-
sökt guds hus och brukat den hel[iga] nattwar-
den, som skedde sist fredag 14 dagar sedan.
Af hufwudsot warit beswärad 3 weckor
beredt sig närmare til nåden. Läst åtskil-
ligt och sist Jag far herre Jesu hädan
til dig etc. Afled saktmodel[igen] d. 29 maji aetas
33 år g[ammal].
"

670
Tensta / SV: Vallhjonet Greta Hansdotter
« skrivet: 2016-06-11, 15:07 »
Hej Anita!

Var har du fått uppgifterna om Greta Hansdotters och Israel Löfbergs födelseort? Enligt samtliga de husförhörslängder som jag hittat dem i, föddes både mor och son i Tierp. I den födelsenotis du letat fram för ett oäkta barn Israel stämmer varken födelseort, datum eller moderns namn. Modern i notisen heter varken Hansdotter eller Jansdotter, utan Jönsdotter.

Hälsningar
Hans Olof

671
Looking from the other direction, you'll have to be aware that there were lots of women named Carolina Gustafsson/Gustafsdotter, who emigrated from Sweden to America during this period.

If we assume that Caroline Sholin came from Kalmar County, though I haven't found any trustworthy source for this, you may take a look at this list of records from EmiWeb:

672
So we can conclude that Christopher's Caroline Gustavsson
should be the second of the two Carolinas born in Torsås on May 16th, 1860 and with the supposed father Carl Gustaf Jonasson, or?

 As far as I can see, there are no hard facts to substantiate the theory that Caroline Sholin, who married Olof Sholin in 1894 and died in1924, would be identical to Carolina Gustafsdotter who was born in Torsås on May 16 1860.


To figure out where Caroline Sholin really came from and when she was born, you'll have to start by examining the information available about her in official US sources.



So far I've found information about her in four different censuses. The first one is the 1895 census in Kansas where her age is given as 30 years, which would place her birth in 1864 or 1865.


According to the United States census of 1900 she was born in May 1862 and immigrated in 1880.


The next US census in 1910 gives her age at the last birthday as 48 years, corresponding to a birth year of 1861 or 1862. The year of immigration is said to be 1881.


Finally, the information about her in the1920 US census is dated January 3 and giving her age at the last birthday as 58, which would probably mean she was born in 1861.



However, the most interesting source is the record of her death (Washington, Select Death Certificates, 1907-1960) with some information that was probably submitted by Caroline's family at the time of her death in 1924:


 
Namn:
Caroline Sholin
[Caroline Gustavson]

 
Kön:
Female (Kvinna)
 
Civilstånd:
Married (Gift)
 
Ålder:
61
 
Uppskattat födelseår:
cirka 1863
 
Dödsdatum:
24 Nov 1924
 
Dödsort:
White Salmon, Klickitat, Washington
 
Fader:
Gus Gustavson
 
Moder:
Caroline Grat...
 
Make/maka:
Olaf Sholin
 

 
 

 
 
 


 
 

673
Nederkalix / SV: Nederkalix A1:7a s.26
« skrivet: 2016-06-04, 17:36 »
Hej Rolf!

Om man följer Catharina bakåt via sidhänvisningarna i husförhörslängderna kommer man ganska snart till Korpikå (Nederkalix AI:5b, s 211), där hon uppges vara dotter till Jöns Nilsson Tör och hans hustru Anna Jönsdotter.

När hon bodde i Månsbyn (Nederkalix AI:5a, s 157) antecknades också ett födelsedatum: 9/3 1813, men det är ju inte säkert att det stämmer.

 Föräldrarna gifte sig 1811-02-12. I vigselnotisen (Nederkalix CI:3, s 32) uppges Jöns Nilsson vara soldatson från Töre och Anna Jönsdotter piga i Korpikå.

Hälsningar
Hans Olof

674
Leksand / SV: Hfl Leksand AI:7a 1741-1772 sid 206 nr 12
« skrivet: 2016-06-03, 23:55 »
Av personalieboken (Leksand F:10, bild 384-385 - AD Online) framgår att Matts Persson avled 1762-05-29 samt att han inte varit gift med någon annan än Margeta Olsdotter.

675
Leksand / SV: Hfl Leksand AI:7a 1741-1772 sid 206 nr 12
« skrivet: 2016-06-03, 23:27 »
Hej Maud!

Uppgiften i födelseboken att Anna Matsdotters mor heter Anna Olsdotter är nog helt enkelt en felskrivning av prästen. Matts Persson gifte sig 1750-12-26 med pigan Margeta Olsdotter från Gärde (Leksand EI:2, bild 52 - AD Online), så det kan knappast råda något tvivel om att Margeta var Annas mor.

I husförhörslängden AI:7a, s 206, finns ingen Anna Olsdotter. Närmast under nr 12 Stenback står det:

"Mats Persson 1728 /---/ [död] 1762
h[ustr]o Margeta Olsdr 1718
"

Hälsningar
Hans Olof

676
Lerbäck / SV: Johan Carlsson i Lerbäck
« skrivet: 2016-06-03, 18:09 »
Hej Martin!

Enligt födelseboken ser det barn som föddes 1796-05-01 i Norra Björnfallet ut att heta Johanna (Lerbäck C:2, bild 140 - AD Online), men det är förmodligen en felskrivning av prästen.

Familjen flyttade 1804 till Trehörningen (Lerbäck AI:4a, s 110), och i den följande husförhörslängden uppges Johans födelsedatum för första gången (Lerbäck AI:5a, s 124).

Hälsningar
Hans Olof

677
Enligt Lantmäteriets Kartsök finns det inte så mycket att välja på:

678
Alsen / SV: Alsen C:1b (1689-1810 ) sid 573
« skrivet: 2016-06-02, 17:22 »
Hej Marie!

Så här ser det ut att stå:

"D. 1 januarij begrofs ålderstegne mannen Jon Pärsson
i Landwerk, som har warit twenne gånger
gifter; för 20 år sedan fick slag i högra han-
den, och haft deraf stor möda sedan hella den
tiden han lefwat. Blef och af slag döder d. 24
decemb: sedan [han] lefwat uti 88 år.
"

Hälsningar
Hans Olof

679
Jag måste medge att Helgesta är ett ännu bättre förslag, även om Hjälstad passade väldigt bra till Sparrarna.

Du tycks vara inställd på att "Heljestad" skulle vara den församling där Gustaf Nils Cloth var skriven, men rimligen tillhörde han den församling där du hittat uppgiften om vigseln. Jag tror snarare att lysningen skulle äga rum i Beata Gustavas hemförsamling.

Det rör sig nog inte heller om Yxtaholm utan om Sparreholm, som enligt mantalslängden för 1735 "possideras af sal. generaladjutanten Sparres 3ne omyndige barn" (SVAR A0006087_00187), vilket bör syfta på Per Sparres barn Fredrik Ulrik, Beata Gustava och Sofia Margareta.

680
Hej Gunnar!

Jag skulle gissa att det handlar om Hjälstad i Västergötland. Sparrarna huserade visserligen på Moholms säteri i närbelägna Mo församling, men deras kyrkliga angelägenheter utfördes tydligen i moderförsamlingen Hjälstad, där också deras gravkor finns.

Hälsningar
Hans Olof

681
Hej Johan!

Såväl hennes namn som födelsedatum har blivit förvanskat på de ställen i husförhörslängderna du hänvisar till. Som framgår av Himmeta AI:9, s 69, är hennes fullständiga förnamn Stina Lisa, och hon föddes 1796-07-25 i Oppeby (Himmeta C:3, bild 45 - AD Online).

Hälsningar
Hans Olof

682
Kall / SV: Kristian Mikkelsson f. 1807 i Konäs
« skrivet: 2016-06-01, 14:20 »
Hej Janne!

Kristians föräldrar, Mickel Hindricsson (Norman) och Anna Olsdotter,  verkar vara svåra att hitta i husförhörslängderna, men av födelsenotiserna att döma flyttade de till Mattmar efter Kristians födelse, där dottern Anna föddes 1809-11-26 i Nygård (Mattmar C:1, s 228) och sonen Hans 1812-05-27 i Halabacken (Mattmar C:1, s 238). Om  prästen i Ramsjö (och kanske även Kristian själv) trodde att han var född i Mattmar, skulle det alltså inte vara så konstigt.

Hälsningar
Hans Olof

683
Hej Marianne!

Enligt uppgifterna på skivan Sveriges dödbok 1901-2013 gifte Dagmar Teresia sig 1946-03-30 med Ture Arnold Emnevik (född 1920-02-15 i Örgryte, död 1985-06-19 i Göteborg).

Hälsningar
Hans Olof

684
Hej Gunnar!

Så här lyder rubriken:

"Gåfwop[ennin]g[a]r af Brudefolk pro A[nn]o 1753
från d. 1 Maij
"

Hälsningar
Hans Olof

685
Närtuna / SV: Rumlan AI:7 s. 221
« skrivet: 2016-05-30, 18:37 »
Såvitt jag kan se var det sockenskräddaren Anders Jansson som enligt mantalslängden hade drängen Anders, men jag hittade i alla fall Anders Pehrsson som dräng hos den andre sockenskräddaren, namnen Anders PehrssonMalmby ägor (Närtuna AI:7, s 161). Där uppges också att han snart därefter blev soldat med namnet Ax och dog i Torneå 1808. Den uppgiften bör dock kanske tas med en nypa salt, eftersom den Anders Ax som dog 1808 hette Andersson enligt soldatregistret.

686
Hej Agne!

Eric Engström var betjänt på Kåsätters gård (Götlunda AI:8, s 159).

Hälsningar
Hans Olof

687
Rasbo / SV: C:2 f 1743-08-11
« skrivet: 2016-05-30, 08:56 »
Hej Anders!

Platsen för födelsen är Skeke soldattorp ("Skiekes soldathus"). Modern heter Sophia Pärsdotter.

Hälsningar
Hans Olof

688
Närtuna / SV: Rumlan AI:7 s. 221
« skrivet: 2016-05-30, 00:27 »
Hej Bosse!

Pehr ser ut att flytta till Fasterna 1815, men i Anders fall är målet mera svårtolkat. Jag gissar att det står "Sockenskr Anders 1806", vilket i så fall bör avse sockenskräddaren Anders Jansson, som enligt mantalslängden för 1807 (SVAR, bildid A0005363_00073) har en 16-årig dräng vid namn Anders. Det framgår inte av mantalslängden vilken by Anders Jansson bor i, men med lite letande i husförhörslängden bör du kunna hitta honom.

Hälsningar
Hans Olof

689
Torp / SV: Torp
« skrivet: 2016-05-29, 17:44 »
Det är nog inget tvivel om att Sigrid Cajsa Olsdotter föddes i Storåsen 1810-07-31 (Hällesjö C:2, s 167). Föräldarna hette Olof Halfvarsson Sundh och Anna Ersdotter.

Några år senare flyttade familjen till Karrsjön i Torps församling (Torp AI:7, s 331, och AI:8, s 63).


690
Torp / SV: Torp
« skrivet: 2016-05-29, 10:50 »
Hej Cecilia!

Karl-Ingvars tips är i högsta grad värt att följa.

Sigrid Cajsas uppgivna födelsedatum är med största säkerhet felaktigt. Uppgiften att hon skulle vara född 28 augusti dyker första gången upp i mitten av 1830-talet. Tidigare har hon i Torps husförhörslängder bara haft uppgift om födelseåret - första gången såvitt jag kan se i Österkomsta 1826 (Torp AI:8, s 175).

Det datum som från 1830-talets mitt verkar upprepas i samtliga husförhörslängder, tillhör i själva verket pigan Susanna Johansdotters oäkta son Johan, som skrivits in mellan raderna över Sigrid Cajsas namn (se bild nedan) och som föddes 1835-08-28 (Torp C:5, s 103).

Hälsningar
Hans Olof

691
Harg / SV: Britta Persdotter
« skrivet: 2016-05-23, 06:53 »
Hej Lasse!

Som det står i vigselboken var Brita dotter till Per Jansson i Västra Tvärnö, och du hittar familjen i Harg AI:5, s 55 och AI:6, s 65.

Hälsningar
Hans Olof


692
Löt / SV: Löt C:1 s. 575
« skrivet: 2016-05-16, 23:24 »
Hej Ninni!

Så här står det om Per Frisk:

"NB Denne Per Andersson war båtsman till 1743 och förde sedan passjagten i 30 år. Blef död 1787. Hans tillnamn war Frisk."

Hälsningar
Hans Olof


693
Kisa / SV: Något är fel, men vad
« skrivet: 2016-05-12, 09:15 »
Hej Anders!

Jag har naturligtvis inte på ett par dagar kunnat göra några mer ingående källinventeringar, men den länk i din kedja som jag undrar mest över är Anders Andersson, f 1744. Du anger ett exakt födelsedatum och föräldrarnas namn, men vad jag har kunnat se, finns han inte i födelseboken för Kisa, och några husförhörslängder från den tiden är inte bevarade. Vilka samtida källor har du för dessa uppgifter?

Hälsningar
Hans Olof

694
Kvistbro / SV: Kvistbro AI:4 s. 143
« skrivet: 2016-05-09, 17:44 »
Hej Carrie!

De flesta kyrkböckerna från Skagershult brann upp 1893, och några alternativa källor som kan mäta sig med en välskött födelsebok blir det nog svårt att hitta. Men det finns i alla fall vissa möjligheter att hitta tänkbara kandidater när det gäller Anders Persson Bergströms föräldrar.

I ett par av Kvistbros tidigaste bevarade husförhörslängder finns på samma sidor som Anders Persson Bergström och hans familj (Kvistbro AI:1, s 183 ; Kvistbro AI:2, s 183) drängen Peter Bergström, född 1782-03-26 i Storbo. Namnet Bergström behöver i och för sig inte betyda att han är en släkting, eftersom vem som helst på den tiden kunde ta sig i stort sett vilket efternamn som helst. Men det kan ändå vara värt att undersöka lite närmare.

Peter återfinns mycket riktigt i födelseboken (Kvistbro C:5, bild 11 - AD Online) på angivet datum, och föräldrarna uppges vara skogvaktaren Peter Bergström och hustrun Anna Jansdotter i Storbjörboda (även kallat Storbo). Anna uppges ha varit 45 år gammal vid sonen Peters födelse och kan alltså mycket väl vara mor också till Anders 17 år tidigare.

Några mantalslängder för Skagershult åren närmast omkring 1765 finns inte hos SVAR, men mellan 1768 och 1770 finns i Lilla Träntorp en kronoskogvaktare vid namn Peter Bergström och hans inte namngivna hustru (SVAR, bildid A0003248_00189, A0003249_00193 och A0003250_00186).

Det verkar alltså rätt troligt att gästgivaren Anders Persson Bergström och drängen Peter Bergström var bröder och att föräldrarna var skogvaktaren Peter Bergström och hans hustru Anna Jansdotter.

Hälsningar
Hans Olof

695
Källstorp / SV: Källstorp-AI-9-1865-1877-Bild-780-sid-74
« skrivet: 2016-05-09, 13:32 »
Hej Susanne!

1. Vad står det efter Lilla Jordberga (där dom bor, överst på sidan)
Det ser ut att stå "onumr[erade] hus"

2. Var är Ingar Andersson född (rad 2)
Ingar Andersdotter uppges vara född i "N[orra] Kjellshögshuset".

3. Var är Kjersti född (rad 3)
"L. Jbga onh." (Lilla Jordberga onumrerade hus)

4. Var är Anders Jönsson född (rad 4)
"L. Jbga onh."

Hälsningar
Hans Olof



696
Torp / SV: Moment 22
« skrivet: 2016-05-09, 08:26 »
... och till Torp 1838-10-22 (Hassela AI:5, s 166).

697
Torp / SV: Moment 22
« skrivet: 2016-05-08, 23:54 »
Familjen flyttar till Kölsjön i Hassela 1832 (Hassela AI:5, s 83).

698
Torp / SV: Moment 22
« skrivet: 2016-05-08, 23:38 »
I Sjömyra, Delsbo föddes en Margta Ersdotter 1829-09-12, vars föräldrar verkar ha rätt namn (Delsbo C:4, bild 7 - AD Online) ; Delsbo AI:11b, s 88).

699
Bokenäs / SV: Bokenäs, A1:5 (1800-1804) sidan 133/bild 73
« skrivet: 2016-05-07, 11:16 »
Hej Brigitte!

Hushållet består av

Jacob Olsson, född 1729
Torger Jacobsson, född 1773-12-07
Kari Hansdotter, 32 år gammal
Isaac, född 1799-10-21

Dr[ängen] Hans Nilsson har troligen flyttat in i Kaserna sedan ovanstående familj flyttat därifrån, någon gång före 1804, och det är honom som anteckningen avser: "ej gåt til nattw[ard]" (se även Bokenäs AI:6, s 119).

Hälsningar
Hans Olof


700
Lindblad / SV: Lindblad
« skrivet: 2016-05-05, 12:36 »
Hej Dag!

Jag gissar att det är "Tengened" (numera Tengene) som avses.

Anteckningen i högerkanten ser ut att lyda så här:

"utan attest, den han skyndsammast
och senast före årets mantalsskrifning
lofwat anskaffa - Obs. Attest ankom
äntligen d. 2 junii 1832 - Infann sig
icke wid husförhöret i Hårdanäs
d. 29 oct. 1832, men förbjöds af
roten att här för blifwande år
mantalsskrifwas.
"

Hälsningar
Hans Olof

701
Torp / SV: Moment 22
« skrivet: 2016-05-04, 19:30 »
Hej Krister!

Att hitta Margaretas föräldrar är i alla fall inte så svårt, eftersom hon flyttar tillbaka till dem efter den oäkta dottern Gretas födelse 1849-05-04 (Torp C:7, bild 10 - AD Online). Föräldrarna, Erik Pehrsson och Maja Pehrsdotter, bor från ca 1850 i Saxen (Torp AI:11a, s 95) och dessförinnan i Hjältanstorp (Torp AI:11a, s 71).

Hälsningar
Hans Olof

702
Askeryd / SV: Söker en plats som hittats i en bouppteckning
« skrivet: 2016-05-03, 22:32 »
Vad menar du? Tretton soldater kan inte ha fel.  :) Visshult var utan tvivel en soldatrote i Norra Vi. Men om det är husförhörslängderna du letar i, bör du begrunda vad Lars citerade från Bygdeband (närmare bestämt här: http://www.bygdeband.se/plats/314645/sverige/ostergotlands-lan/ydre/norra-vi/hult/) och istället leta efter "Hult".

Jag vet inte alls vilken tid din fråga avser, men jag ser att det under en stor del av 1800-talet fanns en hemmansägare vid namn Sven August Svensson i Hult (se t ex Norra Vi AI:11, s 60 och AI:12, s 54). Kanske han är den du söker?

703
Askeryd / SV: Söker en plats som hittats i en bouppteckning
« skrivet: 2016-05-03, 09:15 »
Hej Pia!

Lars är definitivt på rätt spår. Om man söker på rotenamnet Visshult i Soldatregistret, får man 13 träffar - alla soldater i socknen Norra Vi, som visserligen ligger på andra sidan länsgränsen men bara ett par mil från Askeryd. Och det stämmer ju precis med vad du citerar ur bouppteckningen: "Wisshult, Norra Vid socken".

En del av Askeryds församling tillhörde före 1877 Östergötlands län och Ydre härad, så om du letat efter den fullständiga bouppteckningen bara i Norra Vedbo härads arkiv, kanske du ska pröva i Ydre också.

Hälsningar
Hans Olof

704
Hej Gunnar!

Det måste väl vara förnamnet Bryngel som här har fått en lite ovanlig stavning.

Hälsningar
Hans Olof

705
Husby / SV: Var ligger Gunatjern?
« skrivet: 2016-04-26, 13:14 »
Hej Bengt!

Att döma av läget mellan Ekevallen och Hanåker, bör det väl vara det som idag heter Guntjärn (se den gröna markeringen på kartan).

Hälsningar
Hans Olof


706
Grythyttan / SV: Anna Persdotter
« skrivet: 2016-04-26, 11:28 »
Hej Carrie!

Om jag inte misstar mig, gifte sig Anna Persdotter 1805-08-04 i Grythyttan med drängen Jacob Jacobsson (Grythyttan EI:1, s 64). I husförhörslängden (Grythyttan AIa:9, s 125) hittar man paret vid Högborns gruvor, och högre upp på samma sida Annas familj, som då bestod av Petter Janssons änka Catharina Andersdotter och Annas syskon.

Där uppges Anna vara född 1784-03-12 i "Väsby". Samma födelsedatum och -ort anges i den närmast föregående husförhörslängden (Grythyttan AIa:8, s 39). Familjen bodde då i Finnhult, dit de flyttat från Väsby 1787. Fadern drunknade 1794-01-16 (Grythyttan CI:5, bild 179 - AD Online).

Hälsningar
Hans Olof

707
Bällefors / SV: Läshjälp
« skrivet: 2016-04-24, 23:55 »
Hej Lisbet!

Jag tycker nog att det snarare ser ut att stå "Stensöö". Inte heller det namnet tycks dock vara belagt i trakten. Däremot finns i den del av Bällefors socken som på 1750-talet  blev egen församling med namnet Beateberg en gård vid namn Stensrud, vilket enligt en anteckning i Ortnamsregistret även har skrivits Stensröd.

I Karlås, knappt en kilometer från Stensrud, föddes 1698-09-23 en gosse vid namn Jonas (Bällefors C:1, s 178). Föräldrarna uppges heta Oluf och Britta och kan kanske vara identiska med föräldrarna till Anders några år senare. Ett vittne uppges vara från "Stensrudh".

Ytterligare ett par anteckningar som kan ge ledtrådar finns på s 314 i samma bok. Den första gäller "Olufs son i Stensröd(?) Ästbiörn(?)" som avlidit 1702-07-07, och den andra en inte namngiven son till samme Oluf.

En mera noggrann genomgång av C:1 kanske kan ge ytterligare underlag.

Hälsningar
Hans Olof

708
Attmar / SV: Jonas Nilsson Sörlinder
« skrivet: 2016-04-23, 11:50 »
Han finns i Hassela AI:6a, s 164, och flyttar till Stöde året därpå.

709
Nordmark / SV: Läshjälp Nordmark C:3 sid 313
« skrivet: 2016-04-23, 07:25 »
Hej Anita!

Om det är Anna Maria längst ner som du menar, står det så här:

"Barnet döptes vid Rämen och dopsedlen lämnades först d. 30 julii"

Hälsningar
Hans Olof

710
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-18, 21:59 »
/---/
På det sättet har det varit ganska klart att Discus måste bytas. Ingen risk att det ramlar ihop över natten men hur länge kan man vänta? 1år? 5? 10? Tja, ett år går ju men det har vi ju gjort.. 5-6 gånger till och med.

Alltså bestämmer man sig till sist för att verkligen byta system och de viktigaste kraven (säger jag, som alltså inte formellt är inblandad) är 1) det ska vara en existerande välkänd forummjukvara, t ex vBulletin, phpBB, SMF eller liknande. 2) Innehållet i gamla forumet ska gå att konvertera, så att inte det nya forumet börjar helt tomt.

Tack för dina synpunkter, Daniel. Tyvärr berör du inte med ett ord det som är orsaken till min och många andras huvudsakliga kritik mot det som skett, nämligen att man plötsligt stängde ett från användarnas synpunkt ganska väl fungerande system och ersatte det med ett system där i stort sett ingenting fungerar tillfredsställande. Jag förstår fortfarande inte varför det var så bråttom att man inte kunde fortsätta med det gamla ytterligare en tid, medan det nya systemet testades och justerades på normalt sätt.

Hur som helst så har jag sagt min mening tillräckligt många gånger, och detta blir därför mitt sista inlägg i detta ärende. Jag är pessimistisk rörande Anbytarforums framtid, men jag hoppas att jag har fel.

711
Tusen tack Hans Olof!

Tänk att du hittade frågan trots att "Nytt senaste dygnet" ser ut att inte ha funkat i många timmar - i varje fall inte i min dator!

Inte konstigt att jag inte kunde läsa det sista när det står på latin.

Vet du vad Varit på Wedwåg kan betyda? Min första tanke var att det kanske var en ort med något mentalsjukhus ed, men såg sedan att det är en gammal bruksort. Det kanske bara betyder att han jobbat där.

Mvh
Marianne

Hej igen, Marianne!

Nej, det är inte mycket av Anbytarforum som fungerar i någon dator just nu. :'(

Jag såg din följdfråga igår kväll, men det var lite för sent för att då skriva något svar. Och nu på morgonen var det inte lätt att hitta tråden igen, eftersom jag hade glömt vilken ämnesrubrik den fanns under.

Jag tolkar det också som om han vistades i Vedevåg från 1806, eftersom det inte finns några anteckningar om att han skulle ha tagit nattvard eller deltagit i husförhör i Eskilstuna från detta år. För 1809 finns det sedan en anteckning om att han vistas i Torshälla.

Namnet Eric Öberg finns på åtminstone ett par ställen i husförhörslängden för Vedevåg (Lindesberg AIb:5, s 104 och 126), men det verkar röra sig om en helt annan, yngre person.

Hälsningar
Hans Olof

712
Norrby / SV: Norrby
« skrivet: 2016-04-18, 08:27 »
Hej Christina!

Efersom familjen inte finns i utflyttningslängden, kan man förmoda att de flyttade inom församlingen. Att det står ett ortnamn istället för ett sidnummer, kan då tyda på att flyttmålet inte finns i samma volym av husförhörslängden.

Och mycket riktigt - familjen återfinns i Gamsebo, bara någon kilometer från Varmsätra (Norrby AI:10a, s153).

Hälsningar
Hans Olof

713
Kumla / SV: Vad betyder texten?
« skrivet: 2016-04-18, 00:02 »
Hej Jan!

Det borde väl betyda att vigseln ägde rum 1828-01-01.

Hälsningar
Hans Olof


714
Hej Marianne!

Såvitt jag kan se har du fått det allra mesta rätt. Så här tycker jag att det står:

"Nästan ursinnig af begärelse at få Hammarin til hustru, fick han
henne g[eno]m lägersmål; Knappt gift med henne, innan han
började oenighet, trätor och slagsmål. Derom öfvertygad, har
han pliktat med vatn och bröd i Nyköp[ing]s arrest 2ne ggr.
Annot[era]dt d 29 nov 1805. 1806 15/4(?) Varit på Wedwåg.
Hustrun avarissima et ingenio tortuoso.
"

Den latinska frasen om hustrun skulle jag översätta som "mycket girig och med opålitlig läggning".

Hälsningar
Hans Olof

715
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-17, 16:36 »
Hej igen, Chris!

Man skulle kunna tro att vi är tillbaka i den tid i början på 80-talet när jag på allvar började med systemutveckling. Då kunde en representant för ett stort konsultföretag säga att hans viktigaste uppgift var att skydda sina programmerare från "användarstrul". Min ledstjärna som systemutvecklare var tvärtom att det var användarna som skulle bestämma hur allt skulle fungera och se ut, och om du tror att moderna system skulle stå i vägen för en sådan attityd, har du nog kommit i kontakt med fel sorts programmerare.

Moderna system ger tvärtom större möjligheter än tidigare att lägga till egna funktioner genom skript eller andra tilläggsprogram. Hitta rätt programmerare, så löser hen problemen utan svårighet.

Tillåt mig under tiden vi väntar på att det ska ske, att komma med ett konstruktivt förslag till nödlösning för listan över "nya inlägg".

Eftersom de varianter vi hittills sett i nya Anbytarforum samtliga varit mer eller mindre obrukbara, har jag mer och mer gått över till att istället använda den lista som finns långt ner på startsidan under rubriken "Senaste inläggen" (se bild längre ner - hoppas jag; förhandsvisningen fungerar ju inte för bilder). I motsats till "Nya inlägg" är den fullständig och uppdateras snabbt, och den är dessutom kompakt, så man slipper scrolla i onödan. En stor fördel är ju också att man, om man klickar på länken, kommer till själva inlägget och inte till författarens profil.  Men med bara 10 rader, måste man ju kolla den åtminstone varje timme - annars riskerar man att missa man rätt mycket.

Det kan dock inte rimligen vara något problem att utöka den från 10 rader till 150 eller 200. Men nackdelen är förstås att alla inlägg listas huller om buller i ren tidsordning. Det bör dock inte vara särskilt svårt att skriva ett skript som var femte minut (eller helst ännu oftare) sorterar listan efter 1) huvudrubrik (står inom parentes), 2) ämnesrubrik (utan "SV:" - först på raden) samt 3) tid.

Ännu bättre skulle det förstås vara om man med ett skript kunde lägga en grundstruktur på sidan som motsvarar den som vi hade i gamla Anbytarforum. Det är också fullt möjligt, även om grundsystemet inte har färdiga funktioner för det.

Hälsningar
Hans Olof

716
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-17, 10:56 »
Problemet är att gamla Anbytarforum låg på en plattform (tekniskt program) som inte haft support eller uppdatering på många år, det finns helt enkelt inte på marknaden. Därför var ett byte nödvändigt, det finns inga liknande program heller på marknaden. Man har pusslat och plåstrat under lång id, men det fanns en risk för att allt skulle krascha.

Hej Chris!

Äntligen en reaktion från en styrelsemedlem! För det är du väl?

Inte kan väl kraschen ha varit så nära förestående att man inte ansåg sig kunna följa vedertagna rutiner för systemskiften?

Under de nästan tre veckor som Anbytarforum uppgavs vara stängt för plattformsbyte (en tid som med lite planering borde ha kunnat minskas till en eller högst två dagar) fungerade det gamla systemet alldeles utmärkt. Jag upptäckte redan efter ett par dagar att folk fortsatte att ställa frågor där, eftersom de inte fått någon information om stängningen. Fortfarande kommer massor av besökare varje dag, genom länkar i Google och andra sökmotorer eller genom egna bokmärken, till det gamla Anbytarforum.  De flesta av dem nås formodligen fortfarande inte av något meddelande om systembytet utan drabbas bara av konstiga felmeddelanden, när de försöker posta ett inlägg eller göra en sökning. I bästa fall gör de ett nytt försök om några dagar, veckor eller månader, men många drar nog slutsatsen att Anbytarforum inte längre finns kvar.

Och det gör det ju inte heller... Tyvärr!

Det som vi nu bevittnar och som de ansvariga har mage att kalla "barnsjukdomar", är en fullkomlig härdsmälta. Såvitt jag kan se, fungerar ingen del av det nya systemet på ett någorlunda tilfredsställande sätt. Rätta mig gärna om jag har fel, och berätta för mig vad som fungerar. Kan en tänkbar krasch i det gamla systemet verkligen bli värre än det som nu skett? Visserligen tror jag inte på den nya statistiken, som just nu säger att det genomsnittliga antalet nya inlägg per dag i nya Anbytarforum är 5,95. Men om det här fortsätter, är jag övertygad om att vi snart kommer att nå den nivån!

Hälsningar
Hans Olof

717
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-17, 07:43 »
Svar på frågor uppdateras inte som det ska i nya inlägg, eller tar väldigt lång tid.

Beklagar Lena! Avdelningen "Nya inlägg" i "Nya Anbytarforum" är inte konstruerad för att visa en lista över nya inlägg utan bara en lista över ämnesrubriker, där nya inlägg gjorts under den berörda perioden. Oavsett om det har gjorts ett eller flera inlägg, visas alltid bara ett inlägg under varje rubrik - det tidigaste som gjorts under perioden - så du får nog vänta förgäves.

Se även mitt inlägg ovan, som tyvärr blev lite väl svårbegripligt på grund av att förhandsgranskning av bilder inte heller fungerar och det följaktligen inte går att placera bilderna där man själv önskar i inlägget: http://forum.genealogi.se/index.php?topic=135501.msg1396199#msg1396199

Numera är det tydligen den nya "plattformens" begränsade flexibilitet som bestämmer hur Anbytarforum ska se ut och fungera - inte användarnas behov och önskemål.

Återinför det gamla Anbytarforum, i varje fall tills det nya är färdigutvecklat och ordentligt testat!


718
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-15, 11:04 »
Under ca 30 år fram till pensionen arbetade jag huvudsakligen med att utveckla och underhålla administrativa datasystem för olika uppdragsgivare. Om jag någonsin under någon del av processen hade presenterat ett så uselt och användarfientligt system som det nya Anbýtarforum för en av mina uppdragsgivare, är jag övertygad om att min bana på området hade fått ett omedelbart slut.

De ansvariga verkar ha gjort alla tänkbara misstag och har genom ett alltför tidigt sjösättande av ett helt ofärdigt system förolämpat inte minst alla dem som genom åren frivilligt ägnat tid och kraft åt att hjälpa släktforskarkolleger och därigenom byggt upp en enorm uppslagsbok/faktadatabas för svensk genealogi. Genom ett relativt väl konstruerat söksystem var det fortfarande för någon vecka sedan möjligt att lätt hitta informationen. Nu har det interna söksystemet stängts av, och vi förväntas istället använda ett nytt system som i likhet med övriga delar av nya Anbytarforum aldrig blivit ordentligt testat före sjösättningen och följaktligen ger mycket nyckfulla resultat.

Ännu kan man lyckligtvis i gamla Anbytarforum använda rutan för Google-sökning, men med den brist på kompetens som de ansvariga hittills visat upp kan man misstänka att alla de miljontals länkar till gamla Anbytarforum som Google och andra sökmotorer genererar, snart kommer att vara döda - innan vi fått en fungerande ersättning.

Det är med stor sorg som jag skriver detta, och innerst inne hoppas jag att jag sedan jag klickat på Posta-knappen ska upptäcka att allt det här eländet var ett en dag för tidigt aprilskämt och att vi i samma ögonblick fått ett nytt Anbytarforum som fungerar tillfredsställande.

Om inte denna dröm besannas, instämmer jag med Lars Unger och flera tidigare debattörer (inklusive mig själv) att den bästa lösningen just nu är att återstarta gamla Anbytarforum och fortsätta utvecklingsarbetet på ett mera professionellt sätt, samt därefter genomföra ett ordentligt betatest innan man beslutar om en ny sjösättning.

719
Venjan / SV: Venjan C:1 (1682-1692) Bild 16 / sid 25
« skrivet: 2016-04-15, 09:13 »
Hej Ingvar!

Så här ser det ut att stå:

"Dnica 19 p. Trin. d. 2 octob.
solldatens Jöns Olofssons Illwaals
i Kettelboo son Oloff. Test.
Ingel(?) Oloff Swenson i Kettelboo, Erich
Anderson /:Berts Anders Pärsons son/
och Marith Jönsdott. /: Jöns Larsons :/
i Kettelboo.
"

Hälsningar
Hans Olof

720
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-10, 22:37 »
Dagens variant av registren över nya inlägg måste vara den mest bisarra och oekonomiska hittills. Är det verkligen ingen ansvarig som förstår vilken funktion dessa register har?

Så här såg det ut idag:

http://35579.hotellet.bahnhof.net/Dokument/Landskap1.jpg

Några kommentarer:

1) Rubriken "Geografiskt relaterat" saknar helt informationsvärde.

2) Upprepandet av meningslösa mellanrubriker och blankrader tar bara onödigt utrymme och har inget informationsvärde.

3) Länkarna från enskilda poster i registret ska självfallet inte peka på författarnas profiler utan på de berörda inläggen.

4) Registret ska givetvis för varje rubrik uppta samtliga inlägg som postats under den berörda perioden - inte bara det första.

Så här skulle ett fungerande register över nya inlägg kunna se ut:

http://35579.hotellet.bahnhof.net/Dokument/Landskap2.jpg






721
Nedre Ullerud / SV: Var föddes Maria Olsdotter?
« skrivet: 2016-04-07, 09:40 »
Hej Gunilla!

Eftersom jag kom från andra hållet och var lite långsammare än Karin, kan jag tillägga att Maria föddes i Ulvsby 1800-02-12 (Övre Ullerud C:5, s 116), och att hon gifte sig med boddrängen Jonas Carlsson 1821-10-14 (Övre Ullerud EI:2, s 85).

Hälsningar
Hans Olof

722
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-06, 16:08 »
>- Senast inlagda. Denna funktion ska fungera precis som på
> tidigare forumet och det gör det inte för tillfället. Felsökning pågår
> och kommer att åtgärdas så fort som möjligt.


Tack för det välkomna beskedet. Det mest oroande i sammanhanget är emellertid att de experiment vi beskådat de senaste dagarna inte alls har pekat i den riktningen.

En liten påminnelse om hur det såg ut på den gamla goda tiden (tills berörda funktion i det gamla Anbytarforum nödstoppades för ett par dagar sedan) kan kanske vara på sin plats:

http://35579.hotellet.bahnhof.net/Dokument/Anbytarforum_v12_2016.pdf

Man kan särskilt observera att huvudordningen bland de "geografiskt relaterade" inläggen inte bara är alfabetisk efter landskapsnamn utan att de senare också skrivs ut i listan, vilket avsevärt underlättar orienteringen i materialet, samt att inlägg under samma rubrik är samlade på ett ställe i tidsordning. Dessutom är att märka, att de länkar som utgörs av författarnas namn inte går till deras respektive profiler utan till själva inläggen.

Jag inbillar mig att det är så här de flesta av oss vill ha det.

723
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-06, 10:15 »
/---/
Hur hade det varit att vänta ett år till med "sjösättningen" - det här är inga barnsjukdomar, det är bara otillräcklig kunskap...

Instämmer!

Den gamla versionen av Anbytarforum var inte perfekt, men den fungerade - t o m när den var "stängd" under ca tre veckor i väntan på den nya versionen.  Jag svarade då på ett antal frågor från medlemmar som inte hade en aning om att Anbytarforum var stängt och som därför fortsatte att använda det. Skälet till att de kunde göra det vara att de ansvariga inte hade stängt av funktionen för "Glömt lösenord?", som snabbt försåg dem med ett giltigt användarnamn och lät dem välja ett nytt lösenord. Sedan var det fritt fram posta nya inlägg.

Bara detta säger ju något om kompetensen hos dem som nu utmanar användarnas tålamod. Att den nya version som sjösatts för några dagar sedan inte verkar färdig för ens en alfatestning och än mindre en betatestning, gör ju saken etter värre.

Just nu finns vad jag kan se inga som helst möjligheter att få en uppfattning om var man kan hitta nyare inlägg. Funktionen "Nya inlägg", där man de senaste dagarna har kunnat välja mellan upp till 30 identiska och ofullständiga alternativ, är nu på morgonen helt avstängd. Ämneslistan visar som vanligt flera år gamla inlägg som "senast" i avdelningar där jag vet att det kommit flera nya inlägg under de senaste dagarna.

Jag vidarebefordrade häromdagen en fråga från en släktforskarkollega om vad som var bättre med det nya Anbytarforum. Det enda konkreta svar jag fått - med reservation för att eventuella svar kanske inte går att hitta - är att texten tack vare den vita bakgrunden är lättare att läsa men att denna förbättring mycket lätt hade kunnat göras även i den gamla versionen.

Som jag ser det, borde de ansvariga nu svälja sin eventuella stolthet och återstarta gamla Anbytarforum tills man under några månader har genomfört en öppen betatestning med en organiserad felrapportering och planlagd publicering av nya versioner.

Annars är nog risken mycket stor att ännu många flera av Anbytarforums användare kommer att välja diverse Facebookgrupper istället. Det kan väl inte vara det som är avsikten...

724
Hej Bobby!

Hon flyttar till Bynsberg 1810 (Bro AI:11, s 7), och där framgår det tydligare att hon uppges vara född i Långserud 1788.

Hälsningar
Hans Olof

725
Funbo / SV: Var hittar jag Billboda?
« skrivet: 2016-04-05, 20:25 »
Hej Torbjörn!

Billboda verkar vara ett alternativt namn på gården Bodarna (eller möjligen någon mindre enhet under Bodarna). På ett av korten för Bodarna i Ortnamnsregistret finns även namnet Billboda med fonetisk skrift:

http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/_s2cx001/405303b1/p3/0000061a.pdf

Familjen, som flyttade till Halmbyboda 1827, finns under Bodarna i husförhörslängden (Funbo AI:9a, s 47).

Hälsningar
Hans Olof

726
Stöde / SV: Stina Engström
« skrivet: 2016-04-04, 23:12 »
Hej Holger!

I Allmänna barnhusets arkiv hittar jag en Christina Engström, född 1798-05-03:

http://www.digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/SE-SSA-0809/Barnhuspdf2008/04_04269.pdf

http://www.digitalastadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/SE-SSA-0809/Barnhuspdf2008/04_05353.pdf

Fadern uppges vara gardessoldat, och 1806-1812 uppfostras hon hos bonden Nils Ersson i Viken, Torps socken i Medelpad, så det är väl rätt stor chans att hon är den du söker.

Hälsningar
Hans Olof

727
Skinnskatteberg / SV: Bortflyttad
« skrivet: 2016-04-04, 19:06 »
Hej Mikael!

Hindrich Hindersson och hans familj flyttar inte alls - de finns med även i nästa husförhörslängd (Skinnskatteberg AI:9b, s 474). Det kan vara så att prästen helt enkelt använt kolumnen för anteckningar om datum för nattvardsgång under 1796 innan namnen var överförda till den nya boken.

Hälsningar
Hans Olof

728
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-04, 09:45 »
Jag fick just ett mejl från en släktforskarkollega om nya Anbytarforum. Han frågade:

"Vad har egentligen blivit bättre?"

Jag kan tyvärr inte komma på något. Är det någon som har något förslag till svar?

729
Borgsjö / SV: Borgsjö
« skrivet: 2016-04-03, 19:01 »
 Hej igen, Carrie!


Mantalslängder kan alltså vara en användbar informationskälla när det saknas kyrkböcker, men liksom kyrkböckerna innehåller även mantalslängderna ibland fel. I det här fallet var det uppgiften att Nils Falks far skulle vara född 1780 som vid närmare granskning visade sig vara felaktig, och därmed finns det inte heller något stöd för min hypotes att Pehr Mattsson, den tidigare innehavaren av gården i Ånge, skulle vara Nils Falks far. Mitt exempel på hur man kan använda mantalslängderna var tyvärr synnerligen olyckligt valt.  :-[


Även om Karl-Ingvar Ångström sin vana trogen inte uppger några källor, har han säkert rätt i att ”din” Nils Falks far hette Nils Sunvisson och var född 1767-09-11 i Vallen, Havero församling (Haverö C:2, s 193). Föräldrarna var svarvaren Sunvis Nilsson och hans hustru Giölin Michelsdotter.Visserligen uppges om Nils Sunvisson i de flesta husförhörslängder där jag hittat honom, att hans födelseår är 1766, men det är såvitt jag kan se ingenting som tyder på att det föreligger någon förväxling.


Man kan hjälpligt följa Nils Sunvisson i kyrkböckerna från födelsen åtminstone tills han med sin familj flyttar till Vattjom i Oviken 1809 (Oviken AI:5, s 243). Vid det laget bestod familjen av hustrun Brita Jonsdotter (f 1768-06-26) och sex barn. Äldsta dottern Kerstin (f 1793-12-07) tycks dock ha flyttat någon annanstans, och i Vattjom föddes sedan dottern Märta 1810-10-25 (Oviken C:3, s 246).


Vart familjen tog vägen därefter är oklart. De tycks ha lämnat Vattjom redan i slutet av 1810 eller i början av 1811, och det är förstås möjligt att flytten då gick till Borgsjö, även om jag inte hittat några belägg för det. I så fall kan den nyssnämnda husförhörslängden vara den sista bevarade där Nils Nilsson Falk är registrerad. Frågan är alltså: hur kan man vara alldeles säker på att den Nils Nilsson som 1810 bodde i Vattjom är identisk med den Nils Falk i Ånge som enligt spridda uppgifter, framför allt i kyrkans räkenskaper (som överlevde branden), gifte sig 1828 och avled 1836.



Här är mantalslängderna en viktig källa. Först 1818 dyker en Nils Falk upp som torpare i Västanå (Mantalslängd för Borgsjö 1818, SVAR, bildid A0001734_00089). Det kan alltså vara Nils Sunvisson, men Nils Falk är ett ganska vanligt namn – i Centrala soldatregistret ger det 80 träffar – och vi har en oförklarad lucka på 7-8 år.



Ytterligare en viktig ledtråd dyker emellertid upp i följande mantalslängd (SVAR, bildid A0001735_00091), där torparen Nils Falk i Västanå uppges ha en ”son Lars Falk 20 24/12 98”. Detta stämmer precis med Nils Sunvissons son Lars, som föddes i Gryttjesbo på julafton 1798 (Ljusdal CI:2, s 270). Det bevisar inte att den Nils Falk som något decennium senare dyker upp som bonde i Ånge är bror till Lars och son till Nils Sunvisson, men det placerar med ganska stor säkerhet Nils Sunvissons familj i Borgsjö församling.i slutet av 1810-talet. I den husförhörslängd som började föras efter branden 1844 hittar man dessutom ytterligare några av syskonen till Lars och Nils.


Ytterligare en hel del information om familjen finns för övrigt i ett inlägg från 2001 av Kjell Arnesson, som jag råkade hitta när jag testade sökfunktionerna i nya Anbytarforum:
http://forum.genealogi.se/index.php?topic=10413.msg157600#msg157600


Hälsningar
Hans Olof

730
"Avis från Kalfsvik om barnets födelse o dop därstädes, d. 26/5 07"

731
Motala / Motala C:3, s 200
« skrivet: 2016-03-31, 19:28 »
Till Johan G:

Eftersom du kanske inte hann se mitt svar på din fråga i gamla Anbytarforum imorse, upprepar jag det här:

"19. Nov. Ryttarens för Freberga Olof Lundbergs son _ _ Petter
döpt d. 23 d[it]o. Wittnen Jeremias Zachrisson wid Iller-
siö-bro, Johan Persson i Lybeck. dr[ängen, Anders Johansson
på Freberga, dr[ängen] Eric Eliaeson på Limmingstorp,
h[ustru] Kierstin Jeremiaed[otte]r wid Illersiö-bro, hustru Bri-
ta Månsdotter på Lammene(?) ägor, pigan Maria Pers-
dotter på Freberga, pig[an] Karin Jönsd[otte]r ib[ide]m, p[igan] Kier-
stin Eliaedotter på Limmingstorp, p[igan] Karin Anders-
dotter i Yxebäcken på Freberga ägor.
"

Petter föddes 1735-11-19, inte 1736 som du skrev.

Hälsningar
Hans Olof

732
Vågar man påpeka att det nog blir lättare att hitta böckerna om man uppger författarnas riktiga namn, d v s Peter Sjölund och Magnus Bäckmark?
 

733
Almunge / Almunge AI:1 (1783-1789) s 187 AID v120116.b197.s187
« skrivet: 2016-01-06, 11:06 »
Hej Per!
 
Jag tycker absolut att det står Stockh[olm]
 
Hälsningar
Hans Olof

734
Skinnskatteberg, C:6 / Hjälp med att tyda en text.
« skrivet: 2015-12-27, 08:00 »
Hej Rickard!
 
Så här der det ut att stå:
 
Olof | Anders Olssons och dess hustrus Catharina Ohlsdotters
barn i Skräddarbo, födt d. 4 Nov., döpt d. 6 do,
Witnen Lars Larsson och dess hustru Anna Hans-
dr i Skräddarbo, drängen Olof Olsson ibd och
pigan Sara Larsdr i Främshyttan.
 
Du hittar familjen i husförhörslängden Skinnskatteberg AI:5a, s 32.
 
Hälsningar
Hans Olof

735
Hej Gunilla!
 
För den som någorlunda behärskar att läsa tyska stilen är det inget tvivel om att fadern i notisen kallas Johan Larsson.
 
Å andra sidan spelar det ingen större roll, eftersom Lars, Lorents (och Laurentius) är olika former av samma namn. Det innebär att denne Johan Larsson senare i livet mycket väl kan ha kallat sig Johan Lorentsson - utan att det av samtiden skulle ha betraktats som ett annat patronymikon.
 
Hälsningar
Hans Olof

736
Med viss möda har jag gjort följande tolkning:
 
År 1785 d. 8 april blef af justitiecol-
legi nedanskrefne ledamöter laga
boupteckning förrättad på qwar-
låtenskapen i boet efter läder-
handlaren Pet. Östmark senior, som
den 28 sistlidne januarii med döden af-
gået och efter sig sonen
läderhandlaren Peter Östmark,
dottren Christina Catharina gift med
skomakaren mäster Hans Grönbäck
och Ulrica gift med skräddaren ålder-
mannen Eric Granström af hwilke
Peter Östmark och mäster Grönbeck
samt hustru Granström nu [överstruket: tillstä-
des woro och uppgaf] jemte gelb-
giutaren mäster Carl Edberg såsom
executor af det testamente som Öst-
mark före sin död uprättade och
upgaf Peter Östmark, efter undfån-
gen(?) tilsägelse om en sådan up-
gift at han riktigheten deraf
med ed fästa kan der så på-
fordras skulle, den på följan-
de sätt neml

737
Hej Ellen!
 
Tydligen har ingressen av någon anledning hamnat efter listan över kvarlåtenskapen, så om du backar ett par sidor till bildid C0104707_00048, hittar du uppräkningen.
 
Hälsningar
Hans Olof

738
Brunflo / Brunflo AI:2 (1807-1817) Bild 1080 / sid 99
« skrivet: 2015-10-05, 13:48 »
Hej Marie!
 
Brita dog 1813-07-28 i Stöndar i Boteå församling (Boteå C:1, s 176), där förädrarna också en tid var inskrivna i husförhörslängden som inhysesfolk (Boteå AI:2, s 58).
 
Hälsningar
Hans Olof
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2015-10-05 13:53)

739
Kristberg / Kristberg C:5,sid.213, födda 1800-10-23.
« skrivet: 2015-09-12, 17:42 »
Se svar på dina efterlysningar under Kristberg:
 

740
Kristberg / Kristberg C:5,sid.213, födda 1800-10-23.
« skrivet: 2015-09-11, 18:46 »
Varken Maja Lisa Nilsdotter eller dottern Johanna Maria finns antecknade under Grindstugan i husförhörslängden, men man vågar nog anta att Maja Lisas föräldrar var inhysesmannen Nils Nilsson och Carolina Larsdotter, som flyttat från Litsäng till Grindstugan 1792 (Kristberg AI:2, s 228 och s 286). Maja Lisa var född i Brunneby församling 1774-09-16 (Brunneby C:1, s 225).

741
Kristberg / Kristberg C:5,sid.213, födda 1800-10-23.
« skrivet: 2015-09-11, 17:56 »
Hej Bertil!
 
Den notis som du hänvisar till är struken, och bl a därför är den ganska svårläst. Orsaken till strykningen var att födelsen redan var registrerad på närmast föregående uppslag, och där är den också lite lättare att tolka.  
 
Platsen där Johanna Maria är född verkar vara Grin[d]stugan, som man kan återfinna i husförhörslängden Kristberg AI:2, på s 286.
 
Hälsningar
Hans Olof

742
Hej Stefan!
 
Så här lyder sista delen av texten i min tolkning:
 
fördt en oklandrad lefnad. Hade haft svaga-
re hälsa, af Gikt, de senare åren, hvilken vid
förl[eden] midsomars-tid så tilltog, at hon lades til
sängs, i hvilket tilstånd hon [överstruket: nästan ständigt] merändels  
förblifvit: begick likväl H H nattvard i
kyrkan d 7 sistl[idne] Aug. Emedlertid avtogo kraf-
terne alt mer och mer genom Giktvärken
som ifrån Kroppens yttre delar slog in til de
invärtes, och slutade hennes lefnad kl 2 e.m
76 12 6 Gikt
 
Hälsningar
Hans Olof

743
Össeby-Garn / Össeby Al:8 gid 2486.9.69200
« skrivet: 2015-08-03, 14:25 »
Svaret finns här:
 

744
Össeby-Garn / Össeby Al:8 gid 2486.9.69200
« skrivet: 2015-08-03, 08:25 »
I kolumnen Ifrån står det Wada / 1804, och under till står det Angarn / 1806 / Wada / Kjölinge. Något Lunda kan jag inte se.

745
Riala / Riala AI:3 Bild 9
« skrivet: 2015-08-01, 23:21 »
Hej Margareta!
 
Den Brita som döptes 1738-12-17 (Riala CI:1, s 59) var dotter till Erich Andersson och Margreta Rasmusdotter i Snåre (Riala AI:1a, s 27). Så om du söker en Brita Andersdotter, kan det inte vara hon.
 
Hälsningar
Hans Olof

746
Runtuna / Runtuna, AI:10
« skrivet: 2015-07-30, 20:27 »
Hej Margareta!
 
Jag förstår inte riktigt vad Anna Jansdotter har med Anders Lindberg att göra. Anders är uppenbarligen gift med Johanna Jonsdotter(se Ludgo AI:12, s 62), som enligt anmärkningen är bosatt i Spelvik med två andra barn.  
 
Anna Jansdotter, som inte heter Lindberg, gifter sig 1834-05-19 med drängen Anders Ekberg (Runtuna C:3, bild 143 - AD Online) och återfinns därefter i Hagalund (Runtuna AI:10, s 229).
 
Hälsningar
Hans Olof

747
03) Osorterat / Läshjälp
« skrivet: 2015-07-14, 18:21 »
Anmäles till afsked, när
han uppnått en tjenstetid  
af 40 år. Kan endast i rin-
ga mån bidraga till sitt
lifsuppehälle

748
03) Osorterat / Läshjälp
« skrivet: 2015-07-14, 09:49 »
6 fot lång, stark
kroppsb[yggnad], ljust
hår, grå ögon,
ljusa ögonbryn
och blekt an-
sigte.

749
Hökhuvud / Hökhuvud C:2 (1779-1829) Bild 57 / sid 56
« skrivet: 2015-05-16, 09:08 »
Hej Matilda!
 
Den tidigaste notering jag funnit om Anna i kyrkböckerna är i Skäfthammar AI:3, s 79. Där uppges att hon är född i Järlåsa 1761 och att hon flyttat från Tuna församling 1780. Har du kollat dessa församlingar?
 
Hälsningar
Hans Olof

750
Simtuna / Simtuna AI:20b
« skrivet: 2015-04-17, 19:02 »
Tack för kompletteringen, Stefan! Jag lät mig luras av närheten till Tärna socken. West Tärna är absolut den rimligaste tolkningen.

751
Täby / Läshjälp. Tunna socken.
« skrivet: 2015-04-17, 18:45 »
Hej Valter!
 
Så här står det:
 
Har försäkringsbok No
91402 i ränte- och kapital-
försäkringsanstalten i Stock-
holm
 
Liknande anteckningar finns också tidigare för Frida Matilda (Alunda AI:23, s 176 och 160). Det närmaste en förklaring jag hittat är följande notering i Hökhuvud AI:20, s 153:
 
Frida M Eriksson har försäkringsbok No 91404
i Ränte o kapitalförsäkringsanstalten i Stockholm.
Om dödsfall inträffar före inträde i lifränteklassen
återbetalas de insatta medlen till Alunda Kom.Nämnd.
 
Tydligen är det alltså kommunalnämnden som beslutat om en livränta till Frida Matilda. Förhoppningsvis finns det bevarade protokoll som kan sprida mera ljus över vilka skäl och överväganden som låg bakom beslutet.
 
Hälsningar
Hans Olof

752
Simtuna / Simtuna AI:20b
« skrivet: 2015-04-17, 17:16 »
Hej Mats!
 
Skrifs
ej
här
lärer
vistas i  
Wis[-]?
Tärna
54.
 
Hon och dottern Johanna Margareta tycks alltså ha bott i Tärna socken 1854, men själva ortnamnet är svårtolkat. Det kan möjligen vara en förkortning av Wisbo.
 
Hälsningar
Hans Olof

753
Hej Patrick!
 
Om en uppgift i en släktutredning ska kunna styrkas enbart med hjälp av ett DNA-test, lär det inte räcka med en enkel källhänvisning. Poängen med att ange en källa är ju att den som senare vill använda uppgiften ska kunna kontrollera källan och därmed bekräfta uppgiften. En möjlighet är förstås att publicera en detaljerad redogörelse för testets genomförande och resultat i en släktforskningstidskrift eller -årsbok och sedan ange artikeln som källa.
 
I praktiken kommer det nog att dröja mycket länge innan det finns så förfinade analysmetoder att enbart ett DNA-test (eller ens ett antal samordnade DNA-test) kan t ex avslöja och bevisa en tidigare okänd faders identitet. Dessförinnan är det väl frågan om det finns vare sig förutsättningar för eller behov av en standardisering för källhänvisningar på området.
 
Hälsningar
Hans Olof
(din avlägsne mtDNA-släkting)

754
Solna / Solna AIa/8 1811-1815
« skrivet: 2015-02-14, 08:51 »
Hej Eva!
 
Petter Nohrberg och hustrun Catharina Johnsson flyttade till Brännkyrka, närmare bestämt till Lilla Gungan (Brännkyrka AI:5, s 179).
 
Hälsningar
Hans Olof

755
Kalmar / Kallmar i uppsala GID 2254.16.29200 11/0 genline
« skrivet: 2015-01-05, 09:56 »
Hej Ingrid!
 
Sjömannen Johan Johansson Liljeholmen, född 1843-05-26 emigrerade 1883 till Australien (Adolf Fredrik BIIa:12, s 134).  
 
Hälsningar
Hans Olof

756
Munktorp / Munktorp 1799-1853 C:5 föddes
« skrivet: 2015-01-02, 15:34 »
Det blev mycket desinformation på en gång.  
 
Augusta föddes 1842-12-04 på Julsta (numera stavat Hjulsta) ägor, och uppgifterna finns i den opaginerade födelseboken Munktorp C:5 (på bild 341 enligt AD Online). Däremot uppges modern i husförhörslängden vara född i Julita församling, och hon var när Augusta föddes 33 år gammal, medan fadern bara var 23 år gammal. Noteringen 30-35 betyder att modern tillhörde denna åldersgrupp, vilket prästerna var ålagda att hålla reda på för statistikens skull.
 
Och så hann alltså Augusta tyvärr dö innan nöddopet blivit bekräftat.

757
Munktorp / Munktorp 1799-1853 C:5 föddes
« skrivet: 2015-01-02, 11:42 »
Hej Christina!
 
Augusta föddes på Julsta ägor (se Munktorp AI:12b, s 604).  
 
I högerkolumnen står följande:
 
nöddöpt d. 4 dec., dog /-/ samma dag
innan dopet hann bekräftas
 
Hälsningar
Hans Olof

758
Hej Leif!
 
Det är en hänvisning till nästa församlingsbok: Uppsala domkyrkoförsamling AIIaa:34 (1922-1937), s 552. Den verkar dock inte vara tillgänglig på nätet ännu.
 
Hälsningar
Hans Olof

759
Skinnskatteberg / Plats i Skinnskatteberg
« skrivet: 2014-12-25, 22:11 »
Hej Ingmari!
 
Soldaten Jan Ahlströms son Eric föddes i Övertjärn. Du hittar familjen i husförhörslängden Skinnskatteberg AI:4b, s 106.
 
Hälsningar
Hans Olof

760
Husby-Lyhundra (Sjuhundra) / Läshjälp
« skrivet: 2014-12-22, 08:53 »
Hej Salka!
 
Faddrarna är följande:
Jan Jansson i Wan-
tunge, Olof O-
lofsson ibid. drän-
gen Matts Ers-
son i Penningeby
 
Matts Mattssons hustru Maria
Andersdotter i Wantunge,
Enkan Brita Ersdotter ibid.
Pigan Märta Eriks-
dotter i Penningeby
(Husby-Sjuhundra CI:3, s 5)
 
Dödsorsaken anges vara okänd barnasiukdom (Husby-Sjuhundra CI:3, s 6).
 
Hälsningar
Hans Olof

761
Hökhuvud / Hökhuvud C:2 (1779-1829) Bild 57 / sid 56
« skrivet: 2014-12-20, 23:59 »
Det står helt enkelt att Justina är Johan Edmans och Anna Gilenias barn.
 
Paret gifte sig i Skäfthammar 1781-05-20 (Skäfthammar C:2, bild 92 - AD Online) och återfinns även i husförhörslängden där (Skäfthammar AI:3, s 79).

762
Skå / Skå AI:10 (1856-1860) Side 26
« skrivet: 2014-12-18, 06:55 »
Hej Ann Kristin!
 
Familjen har kommit från Adolf Fredriks församling i Stockholm, och det var också där Augusta Wilhelmina föddes 1856-07-06 (Adolf Fredrik CIa:7, s 701).
 
Hälsningar
Hans Olof
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2014-12-18 07:04)

763
Färila / Färila-AI-2 1736-1755
« skrivet: 2014-11-24, 07:07 »
Hej Per-Arne!
 
Michels hustru verkar heta Sigrid Swänsdotter.
 
Hälsningar
Hans Olof

764
Österlövsta / Österlövsta
« skrivet: 2014-11-11, 22:30 »
Jan Jacob Martinelle har inte blivit straffad för mord. I själva verket står det: Ställd und[er] framtiden för mord, vilket lär innebära att domstolen inte kunnat avgöra om han var skyldig eller oskyldig utan lämnat frågan öppen på obestämd tid - se vidare .
 
I följande husförhörslängd (Österlövsta AI:10a, s 201) uttrycks det lite annorlunda: Ställd under Guds dom såsom misstänkt för mord.

765
Sevalla / Sevalla AI:2 (1739-1760) sid 46
« skrivet: 2014-11-05, 12:05 »
Nog står det väl ändå Upsyningsman...

766
Järnboås / Järnboås F:5 (1832-1855) Bild 116, årsnummer 31
« skrivet: 2014-10-23, 16:09 »
Nja, det handlar knappast om ytterligare tidsangivelse. En av prästens uppgifter var att rapportera alla dödfall till häradsrätten, som därigenom bl a kunde bevaka att bouppteckningar upprättades. Detta gjordes normalt i klump inför häradsrättens ordinarie tingsmöten, och ofta noterade prästerna vid varje tillfälle i dödboken vilka dödsfall som var rapporterade. Några sidor längre fram i samma bok, på bild 125, hittar man en lite tydligare formulering: den sista före tinget.
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2014-10-23 16:11)

767
Björksta / Söker en person
« skrivet: 2014-09-26, 11:14 »
Hej igen, Hans!
 
När familjen tre år senare, i april 1949, flyttade till Saltsjöbaden, skrevs dock namn och födelseår för både hustrun och de då två barnen in i inflyttningslängden (Saltsjöbaden BI:5, s 28 - SVAR, bildid 00052677_00017).  
 
Hustrun som enligt Sveriges dödbok 1901-2013 avled i Saltsjöbaden 2004, var sedan 1955 omgift med en annan man (Sveriges befolkning 1990), vilket rimligen innebär att hennes äktenskap med Henning Gösta Andersson dessförinnan var upplöst - antingen genom mannens död eller genom skilsmässa.
 
Eftersom det åtminstone delvis handlar om levande personer, nämner jag inga namn här. Om du inte själv har möjlighet att få fram namnen från ovanstående källor, kan jag mejla dem till dig.
 
Hälsningar
Hans Olof

768
Björksta / Söker en person
« skrivet: 2014-09-25, 11:33 »
Ny dag, nya krafter - och nya idéer.  
 
I november 1941 flyttade Henning Gösta till Vädersjö i Västerhaninge församling (Västerhaninge B:9, s 102), och sedan i april 1942 till Tibble gård i Täby församling (Täby BI:8, bild 2290 - AD Online).
 
Och tydligen gifte han sig och fick en dotter under eller strax efter kriget, för i utflyttningslängden för 1946 (Täby BI:10, s 273 - SVAR 00010722_00277) uppges vid hans namn att tre personer, varav två av kvinnokön, flyttat till Nacka i början av april, närmare bestämt till Lundsgården, Erstavik, Saltsjöbaden. Tyvärr står det dock inga namn på medlemmarna i hans familj.

769
Björksta / Söker en person
« skrivet: 2014-09-24, 17:46 »
Hej Hans!
 
Jag vet inte om det är till någon hjälp, men jag har i alla fall lyckats följa Henning Gösta till slutat av 1930-talet. Eftersom fadern Henning Ferdinand Andersson var statare, flyttade familjen praktiskt taget varje år mellan olika gårdar i Uppland och Sörmland
 
Enligt underlaget för 1930 års folkräkning bodde familjen, som då omfattade nio barn, på Gesta gård i Toresunds församling, där fadern var ladugårdsförman (SVAR, bildid A0001182_00530). Uppgifter om familjen från den tiden finns också i församlingsboken (Toresund AIIa:4, s 310).
 
I november 1934 flyttade Henning Gösta till Ytterselö, där han arbetade som dräng på Lillgården i Tuna (Ytterselö AIIa:5, s 356 - SVAR F0007173_00382). De följande åren arbetade han i Danderyd (Enebybergs gård), Vallentuna (Veda) och Taxinge (Stora Ryssjön), och 1938 återvände han till Danderyd och kom då till Ekeby gård (Danderyd AIIa:19, s 532). Längre än så har jag tyvärr inte kunnat följa honom.
 
Hälsningar
Hans Olof

770
00 - Adoption / Adoption?
« skrivet: 2014-08-28, 16:28 »
Hej Linn!
 
Emma flyttade 1913 till Tomelilla 1, där hon blev kvar åtminstone t o m 1925 (se Tryde AIIa:8, s 307 samt AIIa:9, s 647). Inte heller i dessa församlingsböcker syns spår av något barn. Grosshandlaren Gustaf Ekelin, som hon verkar ha varit hushållerska hos från 1913 och framåt, avled 1933-04-08 (Sveriges dödbok 1901-2009). I hushållet fanns även en handlare vid namn Rasmus Larsson, som i 1930 års mantalslängd ser ut att ha tagit över både rörelsen och hushållerskan (Tryde MTL:1930, bild 179 - AD Online).  
 
Hälsningar
Hans Olof

771
Järpås / Jærpås C:4 (1705-1759) bild 389 / sid 767
« skrivet: 2014-08-27, 13:25 »
Tack för rättelsen, Lotta! Det gick tydligen lite för snabbt.   Namnet syns tydligare i dottern Beatas födelsenotis (Järpås C:5, s 423).

772
Järpås / Jærpås C:4 (1705-1759) bild 389 / sid 767
« skrivet: 2014-08-27, 09:30 »
Hej Lisbet!
 
Paret som gifter sig är drängen Sven Månsson och pigan Maria Jonsdotter. I kolumnen där föräldrarnas namn normalt finns, står det Anders N i Nybygget och Brita Bengtsd[otter}. Brudparet bosatte sig i Lilla Gunnarstorp i Jerpås s[ocken]. Brudgummen uppges vara 24 år gammal och bruden 22. Morgongävan var 30 lod silver.
 
Hälsningar
Hans Olof

773
Irsta / A1:3 bild 40 sid 36
« skrivet: 2014-08-25, 23:04 »
Hej Sonja!
 
Fadern uppges vara född i Lillhärad och hustrun och barnen i Irsta (här stavat Irestad).
 
Hälsningar
Hans Olof

774
Alsen / Alsen C:1a Bild 1940/sid 373
« skrivet: 2014-08-25, 14:13 »
Hej Marie!
 
Märeta är från Landverk (Landwärk).
 
Hälsningar
Hans Olof

775
Forsmark / Hjälp! Vad står det?
« skrivet: 2014-08-14, 10:42 »
Hej Kerstin!
 
Så här ser det ut att stå:
 
Mårten Gallan hammarsmed
dödde d. 10 junii k[l] 8 vesp. och
begrofs d. 20 ejusd[em] uthi högmessan
 
Hälsningar
Hans Olof

776
Valö / Valö AI:16 (1871-1875) Bild 175 / sid 169
« skrivet: 2014-08-12, 10:07 »
Hej Stig!
 
Det står Adm[itterad].. Harbo der boende. (Det syns faktiskt bättre på den bild som finns hos Ancestry/Genline.)
 
Maria bodde alltså i Harbo vid tiden för konfirmationen.  
 
Hälsningar
Hans Olof

777
Simtuna / Var bor bokhållare Tidström?
« skrivet: 2014-08-12, 07:11 »
Hej Lisbeth!
 
Siggestad står det. Du hittar honom i Simtuna AI:5, s 59.
 
Hälsningar
Hans Olof

778
Harg / Vad står det om Lars Johansson?
« skrivet: 2014-08-01, 19:29 »
Hej Pia!
 
Förre landtwärnisten står det. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Lantv%C3%A4rn om lantvärnet.
 
Hälsningar
Hans Olof
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2014-08-01 19:30)

779
Det står tydligt Tappen - det finns inget r i ortnamnet. Så det ser ut att vara rätt person.

780
Edebo / Edebo
« skrivet: 2014-07-26, 14:13 »
Hej igen, Rolf!
 
För säkerhets skull vill jag bara påpeka att Mats Olssons dotter Brita dog  vid två års ålder i december 1764 (Edebo CI:2, bild 1930 - AD Online) - så det kan inte vara hon som gifte sig med Eric Persson 1789.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2014-07-26 14:15)

781
Lagga / Anna Greta Ersdotter 1822
« skrivet: 2014-07-15, 22:18 »
Ofvanskrefne betyder helt enkelt att Gustaf och Anna Greta är inskrivna högre upp på samma sida.

782
Lagga / Anna Greta Ersdotter 1822
« skrivet: 2014-07-14, 11:56 »
Hej Salka!
 
Så här står det:
 
Ofvanskrefne Gustaf Anderssons och Anna Gre-
ta Ersd[otte]rs
son Eric Gustaf
 
Sonen, som föddes i Lagga 1844-12-17, flyttade med sina föräldrar (högre upp på sidan) och återfinns därefter på s 235 i samma bok.
 
Hälsningar
Hans Olof

783
Hedesunda / Hedesunda AI:6 (1755-1767) Bild 162 / sid 160
« skrivet: 2014-07-11, 10:44 »
Mellan Kerstin Ersdotter och Kerstin Olsdotter hann Sven Kjellberg förresten också vara gift med en Kerstin Persdotter, vilken dock dog i samband med dottern Kerstins födelse (Hedesunda C:3, s 41). Även den senare dog snart därefter, vid bara tre veckors ålder (Hedesunda C:3, s 42).

784
Hedesunda / Hedesunda AI:6 (1755-1767) Bild 162 / sid 160
« skrivet: 2014-07-11, 10:13 »
Det är nog Åke Englund som Tommy menar. Om du tittar i tidigare meddelanden under Hedesunda, kan du få fram hans profil med en mejladress. Det verkar inte som om han har loggat in i Anbytarforum på ett drygt halvår, och hans hemsida tycks ha försvunnit.
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2014-07-11 10:14)

785
Hedesunda / Hedesunda AI:6 (1755-1767) Bild 162 / sid 160
« skrivet: 2014-07-10, 11:44 »
Hej Rigmor!
 
De nummer, 716 och 715, som står efter Swen Kiällbergs och Kierstin Ersdotters namn, ingår i ett tidigt personnummersystem som användes i en del församlingar. I Hedesunda AI:5 kan du hitta dem i nummerordning (bild 123 - AD Online). Där framgår också vilket slags verkmästare Swen Kiällberg var, nämligen salpetersjudare - men det visste du kanske redan.
 
Att Kierstin verkar byta patronymikon, från Ersdotter till Olsdotter, är inget mysterium. Förklaringen är den som det brukar vara i sådana fall: Kierstin Ersdotter avled 1762-04-02 (Hedesunda C:3, s 5), och änklingen Swen gifte senare om sig med Kierstin Olsdotter.
 
Hälsningar
Hans Olof

786
Odensvi / Odensvi C:2 (1721-1760) Bild 70 / sid 125
« skrivet: 2014-06-25, 13:13 »
Hej Claes!
 
Pär föddes i Torsmossen (Torsmås), och du hittar föräldrarna i Odensvi AI:2, s 23.
 
Hälsningar
Hans Olof

787
Västerås domkyrkoförsamling / Västerås Domkyrkoförsamling
« skrivet: 2014-06-21, 18:07 »
Hej Margareta!
 
Slottswreten ser det ut att stå.
 
Hälsningar
Hans Olof

788
Lagga / Laggga 2570.22.87000
« skrivet: 2014-06-20, 08:34 »
Hej Salka!
 
Det står om hela familjen att de var födda i Lagga.
 
Om Mareta står det: Gift med trumslagaren Palmborg. V[ide] p: 56. Du hittar henne alltså som gift i samma bok på s 56.  
 
Maja och Maria är olika former av samma namn och kunde användas omväxlande om samma person. Av dopboken (Lagga C:2, s 57) framgår att Maja döptes 1763-04-28 - däremot inte vilken dag hon föddes.
 
Mareta döptes för övrigt 1757-01-21 (Lagga C:2, s 41).
 
Hälsningar
Hans Olof
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2014-06-20 08:42)

789
Alsen / Alsen C:1b Bild 400 / sid 521
« skrivet: 2014-06-20, 00:16 »
Nja, nog står det väl ändå wed 4 åthskillige terminer, och singulair (singuljär) betyder knappast ensamstående utan besynnerlig eller avvikande - se SAOB: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/241/189.html)

790
Lena / Lena F:1 (1717-1726) Bild 20 / sid 16
« skrivet: 2014-06-06, 07:57 »
Hej Stig!
 
Så här ser det ut att stå:
 
Aug[usti] d. 4 döptes torp[aren]s Simon Janss[on]s i Kål-
torpet lilla dotter Brigita. Testes Bruks-
skomakarn Jan Andersson. Trägårdsdräng
wid Salstad Nils Root. Hust. Brigita
mest[er](?) Jahns hustro i Salsta och klåckarens
hustro Agneta.
 
Hälsningar
Hans Olof

791
Västra Ryd / Västra Ryd C:1 (1705-1761) sid 44
« skrivet: 2014-06-03, 22:59 »
Lars Roberg är trädgårdsmästare på Torsätra.

792
Vassunda / Vassunda C:1, 1702 - 1778, sid 92. bild 105
« skrivet: 2014-05-18, 22:25 »
Hej Salka!
 
Erik Hansson föddes 1762-02-20 på Skålsta ägor (Vassunda C:1, s 92). Föräldrarna finns i husförhörslängden Vassunda AI:1, s 269a.
 
Hälsningar
Hans Olof
 
Detta inlägg har flyttats från Uppland » Allmänt » Hjälp med att tyda texten.
Magnus Hjärtström, moderator

793
Uppsala (domkyrkoförsamling) / AIa:2 (1749-1779) Bild 135
« skrivet: 2014-05-15, 18:11 »
Du har säkert rätt - det står nog Ärl[ig] ofär[dig]. Eftersom jag hade sett anteckningen om Maria i Tegelsmora AI:3, s 151, borde jag ha kommit på det.

794
Uppsala (domkyrkoförsamling) / AIa:2 (1749-1779) Bild 135
« skrivet: 2014-05-15, 15:55 »
Hej igen, Marie!
 
Jag vet inte vem eller vilka som har gjort personregistret till Uppsala domkyrkoförsamling AIa:2, men det är en oerhört värdefull hjälp att hitta den information som finns i husförhörslängden. Allt som står i registret är emellertid inte rätt tolkat och avskrivet - det ser man ju redan av att den person din fråga gäller heter Maria Persdotter Le Clou, inte Margareta som det står i registret.  
 
Däremot tror jag att det faktiskt står att hon födde ett oäkta barn. Så här tolkar jag det (med en viss tvekan):
 
Pig[an] Maria Persdotter Le Clou f[ödd] i Gimobr[uk] 1724 i nov[ember]
K[om] f[rån] Tegelsmora med b{esked?] d. 27 sept[embris] 55. Ärl[ig?] /---?/ födt
oägta barn d. 8 octobr[is]
 
Fortsättningen har jag dock inte lyckats få ut något av - annat än att det allra sist i anteckningen troligen står 1756.
 
Eftersom drängen Carl Davidsson, som i födelsenotisen uppges vara Annas far, finns på samma sida i husförhörslängden (nästan längst ner) är det väl mycket troligt att det är rätt födelsenotis du hittat.
 
Hälsningar
Hans Olof

795
Uppsala (domkyrkoförsamling) / AIa:2 (1749-1779) Bild 72
« skrivet: 2014-05-14, 18:19 »
Hej Marie!
 
Så här tror jag att det står:
 
L[är]g[ossen] Carl Le Clou f. i Toboborg 1739. K[om] t[ill] Ups[ala]
med besk[ed] 21 aug. 55. Beskedel[igt] lefwerne.
(Uppsala domkyrkoförsamling AIa:2, bild 77 - AD Online)
 
Hälsningar
Hans Olof

796
Hej Janne!
 
Det var inte lätt att se att det gällde kvarter IV, men eftersom p 122 är någorlunda läsligt, tog det ändå inte så lång tid att hitta familjen i Gävle Heliga Trefaldighet AI:17g, s 122.
 
Hälsningar
Hans Olof

797
Fellingsbro / Fellingsbro C:2 sid 287
« skrivet: 2014-04-20, 19:05 »
Det var ingen lättläst handstil, men den som har dött är i alla fall Jan Mårtenssons 7 veckor gamla barn i Fiskartorpet - möjligen kan barnet heta Karin.

798
Övergran / Läshjälp födda
« skrivet: 2014-04-17, 08:53 »
Hej Ulla!
 
Eriks föräldrar var stalldrängen Jan Ersson och hustrun Kerstin Jansdotter i Arnö.
 
Hälsningar
Hans Olof

799
Litslena / Födda 1694-1750 C:1 sid. 158-160
« skrivet: 2014-04-15, 12:56 »
Hej Ulla!
 
Såvitt jag kan se finns ingen Hans i Litslenas födelsebok för 1734.  
 
Enligt vigselnotisen från 1759-10-19 (Litslena C:2, s 470) var Hans Löfqvists patronymikon Ersson. Redan då uppgavs han vara soldat för Hummelsta rote med namnet Löfqvist, så uppgiften i Centrala soldatregistret att han antogs som soldat 1761 verkar alltså inte stämma riktigt.
 
Om jag tolkar anteckningarna i husförhörslängden rätt, deltog han 1760 i sitt första husförhör som soldat (Litslena AI:3, s 420). Dessförinnan finns drängen Hans, född 1734, hos Lars Larssons änka i Hummelsta (Litslena AI:3, s 60). Det skulle inte förvåna mig om det är han som blir soldaten Löfqvist och som gifter sig med pigan Kerstin Johansdotter i Hummelsta. Tyvärr finns det inga uppgifter om varifrån han kommer, men det kan nog vara idé att bläddra igenom födelseböckerna för de omgivande socknarna, för att se om det finns någon lämplig Hans Ersson.
 
Hälsningar
Hans Olof

800
Lockne / Lockne A1:6 sid 141
« skrivet: 2014-04-04, 15:25 »
Hej Weine!
 
Det svävande strecket (se tryckta förklaringar i många husförhörsböcker, t ex Lockne AI:5, bild 90 - AD Online) användes för att markera att personen det gällde brutit mot något av budorden, i det här fallet det sjätte. Plustecknet eller korset ovanför siffran betyder att vederbörande också blivit bestraffad. Kvinnor som har denna beteckning har nästan alltid fött ett utomäktenskapligt barn - i praktiken oftast det enda möjliga beviset för brottet.
 
Hälsningar
Hans Olof

801
Frösö / Frösö C:1 (1692-1777) Bild 2530 / sid 495
« skrivet: 2014-03-31, 18:19 »
Hej Karin!
 
Britas föräldrar är Mårten Jonsson junior i Målsta och hustrun Lisbeta Andersdotter.
 
Hälsningar
Hans Olof

802
Riala / Riala CI:1 (1722-1747) Bild 72 / sid 69
« skrivet: 2014-03-24, 10:20 »
Hej Annette!
 
Så här ser det ut att stå:
 
d: 29 d[it]o blef Erich Anderssons och
hust: Margaretha Rasmusdot[ters]
barn från Snåre döpt till Karin
som föddes d: 27 d[it]o 12 om nattn
 
Du hittar familjen i Riala AI:1a, s 27.
 
Hälsningar
Hans Olof

803
Hed / Födelseboken 1700-1749 C:3 bild 95 Hed
« skrivet: 2014-03-07, 12:53 »
Hej Ulla!
 
Sonen Pehr föddes alltså 1738-04-14 (Hed C:3, s 90):
 
Manhaftige ryttarens Johan Frisks och hustru
Catharina Olssdotters lilla sohn Pehr Johansson. Natus
d. 14 aprilis. Renatus d. 16 ejusdem. Testes. Hindrich
Matsson. Johan Michelsson. Hu Brijta Andersdr. Pigan
Kirsten Fransdr.
 
Hälsningar
Hans Olof

804
Tillinge / Tillinge, C:2 sid 84
« skrivet: 2014-02-23, 17:19 »
Hej Peter!
 
Döpt hemma, nöddöpt tolkar jag det som.
 
Hälsningar
Hans Olof

805
Tensta / Tensta C:2 (1718-1743) Bild 83 / sid 77
« skrivet: 2014-02-03, 15:59 »
Hej Robin!
 
14 Erich Matsson i Brecksta christ[nades]
fad[er] bonden Mats Olsson mod[er] hust[ru]
Margareta Erichsdot[ter] Test[es] bonden
Per Ersson i Brecksta, Olof Olfsson
ibid[em] h[ustru] Cathar[ina] ibid[em] h[ustru] Anna Ersdot[ter]
 
Den 14 september är alltså dopdatum - det framgår inte vilken dag han föddes.
 
Hälsningar
Hans Olof
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2014-02-03 16:00)

806
Odensvi / Odensvi F:1 sid 103, år 1769
« skrivet: 2014-01-24, 09:17 »
Hej Berit!
 
Det står att hustrun kom från Sollmyra. Det finns en plats med namnet Solmyra/Sollmyra i kyrkböckerna från både Odensvi och Gunnilbo. Det verkar dock som om det är samma plats och att Solmyra byter församling någon gång under första hälften av 1700-talet - Gunnilbo hade ju tidigare brutits ut ur Odensvi.  
 
I Solmyra hittar man en Knut Persson med hustru Malin Swänsdotter (Odensvi AI:1, s 193), som visar sig vara Karins föräldrar. Hon är mycket riktigt född 1722-09-17 (Odensvi C:2, s 25).  
 
Hälsningar
Hans Olof

807
Söderfors / Söderfors (C:2) bild 80 (Ancestry)
« skrivet: 2014-01-22, 16:11 »
Hej Jenny!
 
Så här står det:
 
Nils Andersson Lundberg, skogwagtarson
är född i Tierp d 28 oct. 1771, af skog-
wagtaren Anders Andersson och dess fram-
ledna hustru Anna Nilsdotter, wigd  
med piga Greta Spit, född härstädes
d. 27 janu. 1775 af hammarsmedsmä-
staren Claës Spit och hustru Stina Mi-
chelsdotter, hwilcka ännu lefwa,  
af god christendomskundskap och ärlig
lefnad känner man dem bägge.
 
Hälsningar
Hans Olof

808
Söderbärke / Söderbärke Hfl A 1:4 1730-1752
« skrivet: 2013-12-24, 08:05 »
Hej Berit!
 
Det bör rimligen vara en förkortning av sexman (se http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Sexman).
 
Hälsningar
Hans Olof

809
Järlåsa / AD Järlåsa C:2 Bild 19 sid 23
« skrivet: 2013-12-24, 07:46 »
Hej Ted!
 
Så här ser det ut att stå:
 
d. 24 sept. sammanwigdes ryttaren för h[err] professor
Reftelii rusthåld uti Läby s[ocke]n Pehr Olsson Läberg
och pigan Karin Olofsdotter uti Harsbo. Morgongåfwa
låfwades
 
Hälsningar
Hans Olof

810
Österlövsta / Österlövsta Födde 1727-1768 C:2 bild 49
« skrivet: 2013-12-23, 21:37 »
Hej Joakim!
 
Födelsenotisen avser Eva, dotter till Salomon Tumulin, så det kan inte gärna vara den du söker.
 
Såvitt jag kan se föddes två Eric Hansson i Österlövsta 1741, men ingen av dem i september. Den första var son till Hans Ersson i Valparbo och hustrun Anna och döptes 1741-04-12 (Österlövsta C:2, s 44). Den andres föräldrar var Hans Ersson och hustrun Carin Waller i Valnäs, och han döptes 1741-12-06 (Österlövsta C:2, s 46, och Österlövsta AI:1, s 136). I varje fall den senare verkar utesluten eftersom han gifte sig och fick ett antal barn i Valnäs 1769-1781.
 
Hälsningar
Hans Olof

811
Grebo / Malchus Håkansson 17150806
« skrivet: 2013-12-21, 19:06 »
Hej Eva-Britt!
 
Nej, den latinska formen av Måns är Magnus. Malchus var tydligen ett helgon, som levde i Syrien på 300-talet (se http://en.wikipedia.org/wiki/Malchus_of_Syria).  
 
Så här ser det ut att stå i födelsenotisen:
 
d. 6 aug. Malchus Håkansson i Stäckesundet.
Fadren Håkan   i Stäckesundet. Modren h[ustru] Helena
Testes
H[er]r cornett Wijman i Stecke    Jungf[ru] Ingeborg på Dahla
Jonas i Golfsätter       p[igan] Brita på Dahla
Erich i Krogen       p[igan] Anna i Kattorp
 
Hälsningar
Hans Olof

812
Ramundeboda / Ramundeboda, AIIa:3
« skrivet: 2013-12-14, 14:33 »
Hej Lars!
 
Frans Oskar Holmberg med familj flyttar till Skaraborgs län, närmare bestämt till stationen i Stenstorp (Stenstorp AII:2, s 242).
 
Hälsningar
Hans Olof

813
Vaksala / Vaksala AI:1 1779-1785, Bild 147 sid 141 AD
« skrivet: 2013-11-28, 08:45 »
Hej Inger!
 
Hans Persson är alltså inte längre skriven på gården och tycks inte någonsin återkomma. Först i början av 1800-talet noteras Anna Ersdotter som änka (Vaksala AI:4, s 163).
 
Förklaringen verkar vara att mannen har dömts för ett allvarligt brott. Enligt 1780 års mantalslängd brukas gården då av Erik Persson i Slavsta, och det finns på raden som avser Anna en svårläst anteckning som jag tror ska tolkas som Man[nen] på festningsarbete (SVAR A0003558_00177). Från 1783 övertas gården av Jan Ersson, som finns längre ner på den sida du frågar om.
 
Hälsningar
Hans Olof
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2013-11-28 08:51)
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2013-11-28 15:53)

814
Estuna / Var är Cathrina född någonstans
« skrivet: 2013-11-27, 13:50 »
Hej igen, Solveig!
 
Att hitta Häverö, som är en församling ett par mil norr om Estuna, blir nog inte så mycket att bita i.  
 
Däremot är det inte helt lätt att hitta Cathrina där. I Häverös födelsebok för 1779 finns ingen passande födelse registrerad. Den enda Cathrina Jansdotter som föddes under 1779 avled redan i juli följande år (Häverö FI:3, bild 59 - AD Online).
 
Eric Holmström och Cajsa Jansdotter gifte sig i maj 1815 i Roslags-Bro församling, där Cajsa då var piga i Södersund (Roslags-Bro EI:1, bild 200). Så långt kan man alltså ganska lätt ta sig bakåt. Man hittar henne också i husförhörslängden (Roslags-Bro AI:10, s 68), där det antecknats att hon flyttat till Estuna, vilket alltså skedde i samband med bröllopet 1815. Det angivna födelsedatumet är detsamma som i senare kyrkböcker, men födelseorten tycks först ha angivits som Bro och sedan ändrats till Häfverö.
 
Varifrån Cathrina kommer till Södersund framgår inte, men den tidigaste husförhörsanteckningen tyder på att det bör ha varit 1813. Jag har inte lyckats hitta henne i inflyttningslämgden, som är rätt rörig och dessutom verkar ofullständig för 1813. Däremot finns hon i utflyttningslängden för 1815 (Roslags-Bro AI:4, bild 236 - AD Online), och där framgår att hon kom från Söderby 1813.
 
Söderby församling hade redan 1796 slagits samman med Karlskyrka och bildat den nya församlingen Söderby-Karl, men kyrkböckerna hölls åtskilda en bit in på 1800-talet. Jag har hittat Cajsa på tre ställen i husförhörslängderna: i Aspsund (Söderby AI:5, s 151), på Broby ägor (Söderby AI:5, s 226) och vid Stensta (Karlskyrka AI:5, s 95). På alla dessa ställen uppges hon vara född i Bro 1779-10-03.  
 
På Broby ägor födde hon 1812-05-22 sonen Pehr (Söderby C:2, s 104), som dog i kikhosta 1813-07-15 (Söderby C:2, s 241).
 
Enligt en anteckning i husförhörslängden kom Cathrina till Aspsund från [Roslags-]Bro 1811, men hon ser inte ut att finnas i utflyttningslängden där. Om du inte själv har några andra ledtrådar till hennes ursprung, är nog det bästa tipset att du bläddrar igenom husförhörslängden Roslags-Bro AI:9 och försöker hitta henne där.
 
Hälsningar
Hans Olof

815
Estuna / Var är Cathrina född någonstans
« skrivet: 2013-11-26, 08:42 »
Hej Solveig!
 
Cathrina Jansdotter uppges vara född i Häverö (Häfrö) 1779-10-03.
 
Hälsningar
Hans Olof

816
Himmeta / Himmeta C:2 bild 142
« skrivet: 2013-10-29, 19:06 »
...med sin fästeqwinna, amman hos herr kyrckoherden...

817
Östervåla / Östervåla Husförhör
« skrivet: 2013-10-27, 08:09 »
Inte nog med det, Bengt! Du har också bytt ut punkterna i GID-numret mot kommatecken och därmed även försvårat för Genline/Ancestry-användare att hjälpa dig.  Då kan man nämligen inte bara kopiera och klistra in numret i sökrutan och snabbt se att det gäller församlingsboken Östervåla AIIa:3a, s 93, som också finns hos SVAR (bildid A0062801_00142) men inte hos AD.
 
Jag är inte helt klar över vad det är du vill ha hjälp med, men jag antar att det är just anteckningen om faderskapet (eller snarare faderskapen):
 
Fader till Bernt Ove, f. i Ö.Våla d. 18/2 1937 enl.
lagstadgat erkännande d. 30/3 1937 och till Sivert
Ingemar, f. i Ö.Våla d. 18/3 1937 enl. lagstadgat er-
kännande d. 24/4 1937
 
Hälsningar
Hans Olof

818
Nysätra / Nysätra Födelsebok 1802
« skrivet: 2013-10-21, 18:05 »
Hej Solveig!
 
Föräldrarna är enligt dopboken bondemågen Anders Jansson och Caisa Olofsdotter i Högby. I husförhörslängden (Nysätra AI:8, s 87) heter fadern däremot Jan Jansson, vilket även är hans namn i följande hfl (Nysätra AI:9, s 112), så jag antar att det senare är det riktiga.
 
Hälsningar
Hans Olof

819
Sollefteå / Sollefteå AI:11 Bältor vad är det?
« skrivet: 2013-10-13, 19:55 »
Hej Jenny!
 
Hans Larsson flyttade 1839 från Mora till Ed (Ed AI:5, s 68), och han medförde därvid det gårdsnamn, Bälter, som i många fall föregår dalkarlars förnamn (se t ex ) och som i senare tid ofta övergått till att bli släktnamn.
 
Den präst som skrivit in sonen som Hans Bälter Hansson Bälter verkar dock inte riktigt ha haft grepp om hur han skulle hantera gårdsnamnet, och det kanske bidrog till att Hans Hansson istället valde att ta aläktnamnet Edforss?
 
Hälsningar
Hans Olof

820
16) Latin / Vad står det på trycket?
« skrivet: 2013-10-13, 12:02 »
Det kanske bör påpekas att han då porträttet gjordes, ännu inte hade blivit kung med namnet Karl IX utan fortfarande bara var hertig över de på kopparsticket nämnda landskapen. Kung i Sverige (och Polen) var då hans brorson Sigismund. För den som på ett samtidigt lättsamt och informativt sätt vill veta mera om hur det gick till när hertig Karl blev kung Karl IX, finns i SVT:s Öppet arkiv ett program av Herman Lindqvist:  
 
http://www.oppetarkiv.se/video/1369582/hermans-historia-sasong-6-avsnitt-1-av-4

821
Enligt speakertexten var Martha Catharina Gädda Mia Skäringers fm mm mf mm m.
 
Så här ser Martha Catharinas närmaste släktförhållanden ut enligt uppgifter i DISBYT:
 

822
Så här presenterades Mia Skäringers släktskap med prästsläkten Giedde/Gädda:
 

823
Överluleå / Läshjälp
« skrivet: 2013-10-03, 22:33 »
Hej Inger!
 
Så här tolkar jag det skrivna:
 
Finsk undersåte (överstruket)
Begått n[att]v[ar]d i finska kyrkan och åtnjuter
medb[orgerligt] förtroende. Avlagt tro- o[ch] huldhetsed i Luleå
d. 4/1 1915.
 
Hälsningar
Hans Olof

824
Vittinge / Vittinge AI:13 mpag 217 (213)
« skrivet: 2013-10-03, 18:03 »
Se utfl.listan för 1867
bakuti boken
 
Den lista som avses finns på s 230 i samma volym.

825
Lerbäck / Lerbäck HFL AI:1 s43 Toltorp
« skrivet: 2013-10-02, 23:14 »
Det ser absolut ut som rätt födelsenotis.

826
Lerbäck / Lerbäck HFL AI:1 s43 Toltorp
« skrivet: 2013-10-02, 16:09 »
Hej Annika!
 
Sannolikt var det den i hfl nämnda systern Kerstin som föddes i Toltorp 1761-10-22 (Lerbäck C:2, bild 26 - AD Online) - likaså med Per Andersson som uppgiven far.  
 
Om man sedan tittar i mantalslängderna för Toltorp (hos SVAR), finner man att Per Andersson åren 1763-1764 står som brukare av en av gårdarna, tillsammans med sin mor Karin. Men tydligen avlider Per under 1764, för i längden för 1765 är det istället änkan Maria Persdotter som står för gården, tillsammans med svärmodern Karin. Dessutom tillkommer här Anders Andersson, som uppges vara hyttedräng och som man väl vågar anta vara Pers yngre bror och den som fr o m 1769 års mantalslängd ensam står för gården - och alltså den som Maria Persdotter helt naturligt är inhyst hos.
 
Går man ytterligare några år bakåt i mantalslängderna, finner man att gården tidigare brukades av en Anders Persson, som väl var far till Per och Anders. Anders Andersson föddes antagligen 1744-10-14 (Lerbäck C:1, s 99), och med lite bläddrande i födelseboken hittar du nog också Pers födelsedatum.
 
Hälsningar
Hans Olof

827
Gryt / Gryt c:3 sidan 9
« skrivet: 2013-09-18, 19:15 »
Hej Eva!
 
Familjen finns i Lilla Målma (Gryt AI:1, s 117).
 
Hälsningar
Hans Olof

828
Bräcke / Bräcke C:1 sid 5
« skrivet: 2013-09-17, 10:56 »
Hej igen, Marie!
 
Den volym som Janne nämner och som också finns tillgänglig i digitaliserad form hos SVAR, innehåller enligt beskrivningen i NAD bara inkomst- och utgiftsböcker för spridda år mellan 1781 och 1852. De fullständiga kyrkoräkenskaperna för tiden 1757-1837 (NAD: SE/HLA/1010021/L I a/1) är dock också bevarade i Härnösands landsarkiv men har tydligen aldrig digitaliserats. Däremot finns hos SVAR ett maskinskrivet personregister till dessa räkenskaper, vilket var det som jag hänvisade till ovan. Enklast och snabbast når man det genom att på SVAR:s startsida söka efter bildid A0059712_00003.
 
SVAR har även mantalslängder, bl a den för 1771 där du hittar Mjösjön och Sven Persson på bildid A0001709_00079).
 
Hälsningar
Hans Olof

829
Bräcke / Bräcke C:1 sid 5
« skrivet: 2013-09-16, 09:55 »
Och jag instämmer i tacket till Karl Göran - för uppgifterna som förklarar de skenbara motsättningarna mellan uppgifterna i vigselbok och dödbok.

830
Bräcke / Bräcke C:1 sid 5
« skrivet: 2013-09-15, 22:18 »
Jag undrar om inte författaren till Brita Svensdotters dödsnotis (Brunflo F:1, s 136) har blandat ihop uppgifterna om Britas och hennes mans ursprung. Enligt vigselnotisen (Bräcke C:1, s 4), som i det fallet bör vara mer tillförlitlig, var det ju Olof Andersson som kom från Bensjö i Bräcke, medan Brita kom från Myggsjön (som troligen är platsen med detta namn i Borgsjö).
 
Någon bonde vid namn Sven Persson fanns enligt mantalslängderna inte i Bensjö kring tiden för Britas födelse. Däremot hittar man ett par noteringar från 1772 och 1774 om en bonde med detta namn i Myggsjön i personregistret till Borgsjö kyrkoräkenskaper 1757-1837, s 437.

831
Hällefors / Hällefors död-notis F:1 bild 28
« skrivet: 2013-09-12, 13:46 »
Hej Ulla!
 
Så här står det:
 
Aug 2   Begrofs gambla Erick Persson Dårdis ifrån Siöbackarna
h[wil]ken war född i Småsiömarken 1667. Fadren het Pehr
Pehrsson, Modren Karin Hindersdotter ifrån Småsiömarken.
När han war 18 åhr gammal kom han i ächtenskap med sin för detta
i herranom afsomnade k[ära] hustru Lisa Göransdotter ifrån Saxån,
med h[wil]ken han sa[mm]anlefwat uti 56 åhr, och under den tiden med henne
aflat 7 stycken barn 6 söner och 1 dotter, af h[wil]ka 3 söner för detta
äro döde. Hwad hans lefwerne widkommer wil iag ej stort derom röra.
Frisk och sund har han warit i hela sin tid. Siuk låg han allenast 1 dygn
af ett hugg i fotleden, deraf han dödde den 22 julii sedan han lefwat  
uti 74 åhr.
 
Hälsningar
Hans Olof

832
Västra Harg / Västra Harg Västra Harg AI:6 sid 70-71
« skrivet: 2013-09-11, 18:09 »
Hej Johan!
 
Jag är lite osäker på ordet närmast efter Utfattig, men jag tror att det står:
 
Haft brukt Medevi Hälsobrun
Kommo från g[amla] Hälgsläts
soldattorp 1816
 
På sidan 80 i samma volym hittar du familjen i Helgeslätts gamla soldattorp.
 
Hälsningar
Hans Olof

833
Sköllersta / F:1 bild 56
« skrivet: 2013-09-10, 17:10 »
Afled saktmodel[ige]n

834
Hej Ulla!
 
Maria föddes i Spjutvik, och du hittar familjen i Nora bergsförsamling AI:5b, s 111.
 
Hälsningar
Hans Olof

835
Kila / Kila K1:2 bild 157
« skrivet: 2013-08-31, 19:04 »
Hej Lars!
 
Du menar vä LI:2? Axel Persson bodde i Östanbäck. Du hittar honom och hustrun Brita i Kila AI:1, s 104.
 
Hälsningar
Hans Olof

836
Dunker / Dunker A1:1 sid 17
« skrivet: 2013-08-23, 10:12 »
Anna ser det ut att stå.

837
03) Osorterat / Vigda 17110611 i Hult C:1 pag 51
« skrivet: 2013-08-14, 16:58 »
Hej Sam!
 
Det ser ut att stå Pärongreen.
 
Hälsningar
Hans Olof

838
Barva / Barva C:1 bild 7
« skrivet: 2013-08-14, 08:11 »
Hej Lars!
 
Brita kommer från Ängtorpet, och Olof Persson heter Olof Ersson - åtminstone i vigselnotisen.
 
Hälsningar
Hans Olof

839
Berg / Berg C:3 sid 621
« skrivet: 2013-08-13, 13:36 »
I varje fall var det nog meningen att det skulle stå så.  
 
I Ingrids födelsenotis från augusti 1720 går det i alla fall lättare att läsa namnen: Corporalen Pehr Skumpe, hust. Kierstin Thoresd. i Böjan (Berg C:2, s 365).

840
Norberg / FII:1 Arkiv Digital
« skrivet: 2013-08-11, 15:53 »
Hej Else-Marie!
 
Det står Waa ((numera Vad).
 
Hälsningar
Hans Olof

841
Ramsberg / Ramsberg A1:2 sid 77
« skrivet: 2013-08-09, 21:01 »
Hej Lars!
 
Det är inte lätt att läsa hans förkortade efternamn, men av föregående husförhörslängd framgår att den som efterlämnade änkan Britta samt sönerna Elias, Lasse och Peder hette Hans Henningsson (Ramsberg AI:1, s 135).
 
Hälsningar
Hans Olof

842
Hej Hampus!
 
Det ser ut att stå Sjuknad i qwarteret (1767).
 
Liten och klen får afsked (1773).
 
Hälsningar
Hans Olof

843
Simtuna / Simtuna-C-4-1774-1829-Bild-8-sid-4
« skrivet: 2013-08-02, 20:34 »
Hej Johan!
 
Anna Sophia är dotter till bonden Eric Edström i Storbo (Simtuna AI:8, s 124).
 
Hälsningar
Hans Olof

844
Gamla Uppsala / Gamla Uppsala AI:2 (1734-1759) sid 92
« skrivet: 2013-08-02, 09:40 »
Karin Jansdotter dog 1750-11-15 af hufwud- och bröstwärck (Gamla Uppsala C:2, s 116).
 
Per Ersson gifte sig med Marita Matsdotter 1752-09-06 (Gamla Uppsala C:2, s 74).

845
Gamla Uppsala / Gamla Uppsala AI:2 (1734-1759) sid 92
« skrivet: 2013-08-02, 08:21 »
Hej Ewa!
 
Erics föräldrar var enligt födelsenotisen Per Ersson och hustru Karin. Det har det också ursprungligen stått i husförhörslängden. Där framgår dessutom att Pers hustru Karin Jansdotter avled 1750, och han har alltså gift om sig med Marita Matsdotter, som blivit Erics styvmor.
 
Anders Ersson och Kristin kan jag inte se någonstans.
 
Hälsningar
Hans Olof

846
Fellingsbro / Fellingsbro AIIa:11
« skrivet: 2013-08-01, 19:18 »
Hej Peter!
 
Han har överförts till den särskilda volymen för fattigvården (Fellingsbro AIIa:50 (1898-1933), s 24).
 
Hälsningar
Hans Olof

847
Almunge / Almunge AI:2 (1790-1796) Bild 11 / sid 2
« skrivet: 2013-07-30, 08:01 »
Utflyttningsattesten skrevs den 19 mars (Uppsala domkyrkoförsamling BI:1, bild 11 - AD Online). Till Uppsala tycks han ha kommit från Harbo 1788.

848
Almunge / Almunge AI:2 (1790-1796) Bild 11 / sid 2
« skrivet: 2013-07-30, 07:52 »
Upsala står det.

849
Malma / Malma C:2 sid 93
« skrivet: 2013-07-25, 13:54 »
Hej Lars!
 
Flyenget står det.
 
Hälsningar
Hans Olof

850
Riala / Riala CI:3 (1764-1803) Bild 113 / sid 109
« skrivet: 2013-07-21, 07:27 »
Sjuknade af rygwärk och i axlarna, på slutet af bröst-
wärk, communicerade d. 28 febr. och blef död natten mellan
d. 2 och 3 dennes, lefwat wäl och christl. 7 månader på det
60 året.

851
Lilla Malma / Lilla Malma E1:1 bild 18
« skrivet: 2013-06-30, 08:22 »
Hej Lars!
 
Gamla sochenmannen står det.
 
Hälsningar
Hans Olof

852
Sköldinge / Sköldinge C:2, Bild 119
« skrivet: 2013-06-22, 12:48 »
Hej Gunnar!
 
Detta Årsta återfinns tydligen i Flens sokn. I Flens husförhörslängder hittar man Orrsta som möjligen kan vara den plats som avses och som jag tror idag heter Orresta.
 
Hälsningar
Hans Olof

853
Grödinge / Grödinge födelseboken CI:1 1731
« skrivet: 2013-05-06, 19:17 »
Hej Mats!
 
Margareta föddes i ÖdsEngen (Ösängen), och du hittar familjen i Grödinge LIa:1, bild 149 (AD Online).
 
Hälsningar
Hans Olof

854
Övergran / Övergran AI:7a
« skrivet: 2013-05-01, 23:13 »
Hej Bo!
 
Hon flyttade till Hjälsta - se Hjälsta AI:6, s 15-16.
 
Hälsningar
Hans Olof

855
Bro / Bro CI:6 sid 39
« skrivet: 2013-04-21, 15:03 »
Hej Ulla!
 
Det står Stockh[olms] l[än] Ed, och du hittar dem i Eds inflyttningslängd: Ed B:3, s 68.
 
Hälsningar
Hans Olof

856
10 Folkliv / Leseferdighet på 1700-tallet
« skrivet: 2013-04-04, 07:35 »
Hej Arne!
 
>Man genomförde folkskolereformen just för att lära folk att läsa.
 
Nej, folkskolereformen 1842 hade helt andra syften - i själva verket var läskunnighet ett inträdeskrav för att få börja i folkskolan.
 
När det gäller äldre tider, måste man skilja mellan läskunnighet och skrivkunnighet. Statens och kyrkans intresse gällde bara enkelriktad kommunikation. Alla skulle kunna läsa katekesen och även de påbud som utgick från den världsliga makten. Däremot fanns det ingen anledning att uppmuntra skriftlig kommunikation mellan vanliga medborgare, och vad man i första hand lärde ut var förmågan att läsa tryckt skrift, inte handskrift. Därför spelar bomärkena också en viktig roll långt efter det att en elementär läskunnighet hade nått nästan hundraprocentig spridning i befolkningen.
 
Hälsningar
Hans Olof

857
Hej Per!
 
Platsen heter Östuna, och fadern Jan Jönsson Gröning var gästgivare på Östuna krog. Moderns namn var Margta (Dejnertsdotter) Måås, och hon var såvitt jag förstår dotter till pappersmakaren Dejnert Måås vid Kallstena pappersbruk (se andra dopnotiser - Köpings stadsförsamling C:1, bild 80 och 88).
 
Hälsningar
Hans Olof

858
Västeråker / Västeråker Vb 1921
« skrivet: 2013-04-02, 18:23 »
Jag förmodar att förbindelse om frihet från vissa äktenskapshinder grundas på en formulering i den då gällande lagstiftningen om hindersprövning. Frasen verkar förekomma från 1916, då den första omarbetningen av den gamla giftermålsbalken infördes.

859
Asker / Vilket torp i Asker?
« skrivet: 2013-03-31, 15:59 »
Maja Olofsdotter kommer från Kullen.

860
Anundsjö / Anundsjö, C 3, sid 239
« skrivet: 2013-03-30, 19:21 »
Hej Rolf!
 
Hon vandrade på tienstestigar, och hennes äktenskap med finnen Göstaf Carlsson var tydligen en swårare tienst.
 
Hälsningar
Hans Olof

861
Frösthult / Frösthult C:1 sid 6
« skrivet: 2013-03-30, 12:37 »
Hej Leif!
 
Jag tycker fadern ser ut att heta Erich Ersson, så det är nog inte rätt.
 
Hälsningar
Hans Olof

862
Haraker / Haraker F:1 Bild 68 och Bild 73
« skrivet: 2013-03-30, 10:30 »
Hej Susanne!
 
Såvitt jag förstår uppges Hans Knutsson vara född i Gullvalla i grannsocknen Kila. Även hustrun Kerstin Larsdotter kommer från Kila.
 
Hälsningar
Hans Olof

863
Stora Tuna / Stora Tuna AI:1 Bro
« skrivet: 2013-03-28, 07:49 »
Hej Ted!
 
Det skulle vara lättare om du hade angivit vilken sida i husförhörslängden som Mats finns på, men jag är rätt säker på att han heter Halfwardsson.
 
Det här gissar jag är samma person (Stora Tuna AI:1, s 170):
 

 
Hälsningar
Hans Olof

864
Grythyttan / Grythyttan AI:12B, GID: 180.33.553
« skrivet: 2013-03-27, 07:59 »
Hej Åke!
 
Om det är vigselnotisen för Lars Pehrsson och Ingri Ersdotter som du söker, så finns den tidigare i samma bok (Grythyttan CI:1, s 57 - GID 180.35.400):
 

 
Paret vigdes 1712-05-29, och bruden uppgavs komma från Björkhult.
 
Hälsningar
Hans Olof
 
PS. Bilden ovan kommer fråm AD Online (v53134.b63.s57), är det bäst att jag tillägger.  DS.
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2013-03-27 08:55)

865
03) Osorterat / Läshjälp
« skrivet: 2013-03-25, 19:25 »
Nils Ersson gifter sig med Kirstin Nilsdotter. Brudgummen är från Eke och bruden från Lisinge. De bosåtter sig i Eke efter vigseln. Morgongåvan består av 30 lod silfwer och en hederskledn[ing].
 
Bruden och hennes familj finns i husförhörslängden Rö AI:1, s 21, och brudgummens familj i samma längd på s 66.

866
Östuna / Östuna, C:1
« skrivet: 2013-03-25, 18:40 »
Hej Göran!
 
Fadern heter Erik Jansson, men moderns namn står inte. Det finns inte heller i husförhörslängden (Östuna AI:3, s 11).
 
Hälsningar
Hans Olof

867
Väddö / Väddö CI:2 sid 98
« skrivet: 2013-02-22, 22:59 »
Hej Leif!
 
Byholma står det, och det bör vara familjen i Väddö AI:2a, s 7.
 
Hälsningar
Hans Olof

868
Hej Karin!
 
Vad jag kan se finns det bara en Christina Persdotter på den angivna sidan, och hon gifter sig 1762 med drängen Per Andersson från Kröcklinge i Bro församling. Hon kommer från Esta, där hon också återfinns i husförhörslängden (Köpings landsförsamling AI:5, s 126) med uppgiften att hon gift sig till Bro 1762.
 
Hon återfinns senare i Bro AI:2, s 4, där hon anges vara född i Köpings församling 1729-03-29, vilket dock inte verkar stämma med födelseboken. Däremot är det ganska troligt att hon är identisk med den Chierstin som föddes i Esta 1729-03-07, som dotter till Per Johansson och Anna Olsdotter (Köpings landsförsamling C:1, bild 37 - AD Online).
 
Hälsningar
Hans Olof

869
Litslena / Litslena A1/5 s 18
« skrivet: 2013-02-19, 12:07 »
Hej Britta!
 
Bilden kommer från Litslena AI:4, s 23, och det står i lära. Det framgår dock inte hos vem eller till vad.  
 
I nästa husförhörslängd (Litslena AI:5, s 18) står det går i lära, men det är struket och 1777 flyttar han till Djurby, där han står som Inspectoren Gabriel Diurman (Litslena AI:5, s 121).
 
Hälsningar
Hans Olof

870
Hej Solveig!
 
Du hittar honom några sidor längre fram i samma bok : Nora bergsförsamling AI:16c, s 118, på rad 5.
 
Anteckningen tolkar jag som Kasserad bev[äring] 1863
 
Hälsningar
Hans Olof

871
Järlåsa / Järlåsa C:3 bild 238 GID 2245.7.97200
« skrivet: 2013-02-14, 19:39 »
Hej Karin!
 
Sjukdomen uppgavs sitta i inelfworna.
 
Hälsningar
Hans Olof

872
Grekiska / Episteme
« skrivet: 2013-02-12, 14:48 »
Hej Ann!
 
Episteme är ett grekiskt ord (se http://sv.wikipedia.org/wiki/Episteme) som jag inte riktigt förstår vad det har för funktion i födelse- och dopnotiser. Det vore nog bra om du kunde ge något exempel på en bok och sida där ordet finns.
 
Hälsningar
Hans Olof

873
Hamrånge / Hamrånge 1847-51, AI:15b sid 157
« skrivet: 2013-02-12, 09:06 »
Hej Berit!
 
Redux är latin för återkommen, d v s från Ockelbo dit han flyttat 1849.
 
Det svårlästa ordet är Nattvardsberedelsen, d v s konfirmationsundervisningen. (Jämför s 60 i samma bok, där ordet finns utan överstrykning i ett liknande sammanhang.)
 
Hälsningar
Hans Olof

874
Jämjö / Jämjö CI:2 s.85 vigseld. 6ta p. pasch
« skrivet: 2013-02-04, 18:33 »
Hej Aina!
 
Sjätte söndagen efter påsk 1738 var den 14 maj.
 
Hälsningar
Hans Olof

875
Simtuna / Simtuna AI:2 1725-1742 s. 94 - flyttar vart?
« skrivet: 2013-02-03, 23:36 »
Han åkte inte utomlands. Finland var en del av det svenska riket, och om jag ser rätt var han gardist, så han skulle nog delta i det krig mot Ryssland som började 1741 (se http://sv.wikipedia.org/wiki/Hattarnas_ryska_krig).

876
Simtuna / Simtuna AI:2 1725-1742 s. 94 - flyttar vart?
« skrivet: 2013-02-02, 23:06 »
Hej Pernilla!
 
Han flyttar till Finland 1741.
 
Hälsningar
Hans Olof

877
Torp / Torp AIIa: 4b sid 338
« skrivet: 2013-01-31, 15:33 »
Hej Marie!
 
Det ser ut att stå så här:
 
Fader enl[igt] lagst[adgat] erk[ännande] 29/8 28 Arb[etaren] Erik Alvar Olsson fol. 323 f. 04 18/5 - i Stöde 38
 
Erik Alvar Olsson finns mycket riktigt i föregående volym (Torp AIIa:4a, s 323), där ytterligare ett faderskapserkännande finns antecknat.
 
Hälsningar
Hans Olof

878
Häverö / Häverö, födda C:7 sid 22, nr 57
« skrivet: 2013-01-31, 00:02 »
Hej Annette!
 
Hustrun heter Anna, och familjen bor i Utsund (Häverö AI:8, s 46).
 
Hälsningar
Hans Olof

879
Västra Skedvi / Västra Skedvi F:1, bild 50
« skrivet: 2013-01-30, 09:52 »
Hej Roland!
 
Hon uppges vara född i Tryckarsbo.
 
Hälsningar
Hans Olof

880
18) Danska / Vilken församling
« skrivet: 2013-01-30, 09:37 »
Hej Eva!
 
I Stävie i Rängs församling föddes 1861-02-13 skräddarsonen Anders Nilsson:
 

 
Hälsningar
Hans Olof

881
Gävle (Heliga Trefaldighet) / Gävle Heliga Trefaldighet
« skrivet: 2013-01-28, 19:25 »
Hej Göran!
 
V.D. betyder västra delen, underförstått av första kvarteret. Om du har AD Online kan du, genom att i tur och ordning markera de olika volymerna för den berörda perioden, se vilken av dem som innehåller den västra delen:
 

 
Wallentin och hans mamma finns alltså i Gävle Heliga Trefaldighet AI:22b, och talet 238 (inte 288) avser gårdsnumret i första kvarteret, nämligen på s 50.
 
Om jag inte misstar mig fanns gården 238 i nuvarande kvarteret Tillfället strax söder om slottet.
 
Hälsningar
Hans Olof

882
03) Osorterat / Esterna AI:1 (1697-1711) Bild 133 / sid 254
« skrivet: 2013-01-28, 16:58 »
Hej Bertil!
 
Ja, sonen till en Johan kunde lika gärna kallas Jansson som Johansson. I Esterna AI:2, s 14, hittar du Johan Hansson som måg i hushållet, och hustrun Kerstin är alltså dotter till husbonden Anders Ersson, som står överst på sidan.
 
Hälsningar
Hans Olof

883
Sollentuna / Sollentuna, födda 1810
« skrivet: 2013-01-28, 14:11 »
Statdr[ängen] Jan Peter
Munther på Öfver-
by. Hustr. Rebecca
Andersd. Kyrk-
togs 1 octob.

884
Jäder / Jäder2
« skrivet: 2013-01-24, 10:07 »
Åren innan han blir soldat hittar man honom i husförhörslängden såväl i Mågla (Jäder AI:2, s 141) som i Hagberga (Jäder AI:2, s 153) med namnet Anders Nilsson, så jag kan bara instämma i Camillas fråga.

885
Anteckningen gäller självfallet inte änkan (på rad 1), utan hennes dotter Alfild Anna Sofia (på rad 2), som mycket riktigt var 15 år då hon första gången begick nattvarden 1872-05-20:
 

886
Österåker / Österåker FI:3 (1861-1894) Bild 240 / sid 20
« skrivet: 2013-01-22, 23:40 »
Jag tror inte att härstädes är något förnamn.

887
Bred / Bred AI:6 sid 16
« skrivet: 2013-01-19, 18:47 »
Hej igen, Mats!
 
Eftersom du inte kunde läsa ortnamnet ens när jag hade talat om vad det stod, var jag ju tvungen att ta reda på vilken församling de kom ifrån.
 
Jag sökte alltså makarnas namn i FamilySearch (https://familysearch.org):
 
 
 
Och då fick jag uppgifter om såväl makarnas bröllop i Aspö församling (Aspö C:1, s 393) som ett antal barn, varav ett som föddes i Stockholm.
 
Hälsningar från ett alltför vitt Uppsala
Hans Olof
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2013-01-19 18:49)

888
Bred / Bred AI:6 sid 16
« skrivet: 2013-01-19, 14:25 »
Att Olof och Hedvig kom från Stockholm bekräftas av att paret fick en dotter i Skeppsholms församling 1799:
 

(Skeppsholm CI:3, s 223)

889
Bred / Bred AI:6 sid 16
« skrivet: 2013-01-19, 11:12 »
Hej Mats!
 
Det var inget tips från min sida. Det var en upplysning om vad det verkligen står - även om det är slarvigt skrivet. Jämför med uppgiften om vart Anders Andersson flyttade 1799, så ser du lättare att det verkligen står Stockh. även för Olof Stenqvist.
 
Du kan också jämföra exempelvis med s 77 i samma bok, där namnet står både förkortat och utskrivet:
 

 
Hälsningar
Hans Olof

890
Bred / Bred AI:6 sid 16
« skrivet: 2013-01-18, 23:36 »
Olof Stenqvist kom från Stockh[olm].

891
03) Osorterat / Garn C:1 1669-1772
« skrivet: 2013-01-14, 23:11 »
Hej Carin!
 
Flickan som föddes 1755-03-28 hette Margareta Persdotter, och födelseplatsen uppges vara Helgby. Du hittar familjen i Garn AI:1, s 18.
 
Hälsningar
Hans Olof

892
Västerås domkyrkoförsamling / Västerås domkyrkofs, C:1
« skrivet: 2013-01-12, 17:42 »
Det kanske bara var ett rent skrivfel, men församlingen där sonen Johan Fredrik föddes heter förstås Rasbo (se Rasbo C:2, s 61).

893
Man kan också tillägga att Jonasson/Jonsson också följer ett mycket vanligt mönster:
Johansson/Jansson
Eriksson/Ersson
Olofsson/Olsson
Petersson/Persson
etc
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2013-01-12 16:21)

894
Hej Christer!
 
Det står Jansson och definitivt inte Jonsson. Den vars patronymikon är Jansson är son till en Johan/Jan, medan den vars patronymikon är Jonsson är son till en Jonas/Jon. Felskrivningar kan förstås förekomma, men sammanblandningar av dessa är relativt sällsynta.
 
Hälsningar
Hans Olof

895
Tierp / Tierp-AI-3b-1789-1795-Bild-270-sid-572
« skrivet: 2013-01-10, 21:26 »
Hej Ted!
 
Det står att familjen flyttar till Tolfta 1790 - sannolikt i samband med att fadern utgick som båtsman.
 
Hälsningar
Hans Olof

896
Ljusnarsberg (Nya Kopparberg) / Ljusnarsberg 1738 Födelseboken
« skrivet: 2013-01-09, 23:30 »
Hej Inger!
 
Helena är född i Kyrkoherdegården. Hennes far, bokhållaren Andreas Fellenius, var son till den tidigare kyrkoherden Johannes Fellenius, och tre av hans systrar bodde tydligen vid den här tiden fortfarande kvar där (Ljusnarsberg AI:3, s 262).
 
Hälsningar
Hans Olof

897
Hej Marianne!
 
Så här ser det ut att stå:
 
Åhr 1791 den 10de Martii blef af undertecknade
uppå anmodan förteckning förrättad efter
afledne Per Jönsson i Glanshammars by nästle-
den 3dje december wid Finska Kriget tima-
de död, i boet befintliga lösa egendo-
men, som lembnat efter sig trenne
barn, twenne söner och en dotter, hwar-
wid woro närwarande uppå de omyn-
digas wängnar dess tillförordnade
förmyndare, Lars Hansson i Glans-
hammars by och Lars Ersson i Björcka,
samt de omyndigas farbroder Erick
Jönsson i Krogesta, så uppgaf Enckan
Katharina Andersdotter egendomen
som följer.
 
Hälsningar
Hans Olof

898
Järlåsa / Järlåsa AI:5 s169 GID2245.14.58400
« skrivet: 2013-01-06, 22:32 »
Hej Karin!
 
Det stämmer - han flyttar till sonen i Stjärnhult, och du hittar honom på s 175.
 
Hälsningar
Hans Olof

899
Asker / Asker, C:5
« skrivet: 2012-12-31, 16:44 »
Platsen är Himmers ägor - inte Hemmansägaren - och föräldrarna är mågen Lars Johan Larsson och hustrun Anna Cajsa Persdotter (Asker C:6, bild 25 - AD Online). Familjen finns i Asker AI:19a, s 177.

900
Ramsta / Ramsta AI:2 (1787-1818) Bild 61 / sid 55
« skrivet: 2012-12-31, 09:50 »
Hej Pernilla!
 
I Gamla Uppsala finner du honom som dräng hos Carl Peter Thunberg (Gamla Uppsala AI:6, s 141), och dit kom han från Vaksala 1787 (Vaksala AI:2, s 28). Dessförinnan var han som tjänstgosse i Börje, närmare bestämt i Alsta enligt utflyttningslängden (Börje AI:3, s 309).
 
Hälsningar
Hans Olof

901
Sala stadsförsamling (Sala) / Sala stad
« skrivet: 2012-12-30, 19:23 »
Hej Peter!
 
Pigan heter Maria Johansdotter och är i tjenst hos Bergsman, vad nu bergsmannen heter - jag tycker också att det ser ut som Destgren men är inte riktigt säker. Eventuellt skulle det kunna vara Westgren med en extra släng på första bokstaven.
 
Hälsningar
Hans Olof

902
Haraker / Harakers kyrkoarkiv, Husförhörslängder,
« skrivet: 2012-12-30, 18:46 »
Hej Lena!
 
Det ser ut att vara Teda församling (Theda).
 
Hälsningar
Hans Olof

903
03) Osorterat / Läshjälp Skepptuna, Stockholms län
« skrivet: 2012-12-29, 23:02 »
Hej Inger!
 
Vad jag kan se i födelseboken, föddes ingen Per Jansson i Skepptuna 1722.
 
Hälsningar
Hans Olof

904
Norberg / Norberg, hfl
« skrivet: 2012-12-26, 22:21 »
Hej Marianne!
 
Det var en verkligt besvärlig handstil, så det får bli en serie gissningar:
 
26/1 93 af G[amla] Norbergs H[ärads]R[ätt] dömd t. 4 mån. straffarb. f. våld mot /---/
 
Det sista ordet går jag tyvärr alldeles bet på.
 
Hälsningar
Hans Olof

905
Dunker, AI:3 / Dunker, AI:3, sid 408
« skrivet: 2012-12-24, 23:34 »
Hej Sara!
 
Så här ser det ut att stå:
 
flyttat til Enhörna
med besked d. 8 8br (october) 1762
 
Hälsningar
Hans Olof

906
Steneby / Steneby B:1 1807-1860 s.220
« skrivet: 2012-12-22, 19:25 »
Ja på båda frågorna.

907
Tisselskog / Tisselskog AI:2 1810-1815 s.12
« skrivet: 2012-12-22, 19:18 »
Hej Jenny!
 
Har du inte fått något svar? Kanske alla Dalslandsforskare har tagit jullov.
 
Olof Börjesson var född i Fagersand 1778-04-11 (Tisselskog C:2, s 62) och hade flyttat till Ramskogstorp från Trytan (Tisselskog AI:2, s 50).
 
Vad jag kan se, står det mycket riktigt Ånimsk[og] som födelseort för Cajsa Ersdotter, men det händer ju ibland att sådana uppgifter är felaktiga. Har du försökt att spåra henne bakåt i husförhörslängderna? Hon var ju tidigare gift med en Petter Hansson, som hon hade sonen Olof med (Tisselskog AI:1, s 99).
 
Hälsningar
Hans Olof

908
Torstuna / Torstuna FB 1710-1734 C/1
« skrivet: 2012-12-20, 18:35 »
Hej Janeric!
 
Det ser ut att stå Sewalla soch: och (tillagt mellan raderna) Kylös[a]by.
 
Hälsningar
Hans Olof

909
Bettna / Bettna, AI:6b, sid 71
« skrivet: 2012-12-20, 09:40 »
Du hittar henne i Myrkärr (Stora Malm AI:14a, s 109), där det framgår att hon redan följande år flyttade till Sköldinge, närmare bestämt till Fimta (Sköldinge AI:9, s 41).

910
Bettna / Bettna, AI:6b, sid 71
« skrivet: 2012-12-19, 22:07 »
Hej Gunnar!
 
Lena Larsdotter är inskriven mellan två rader, och det är inte kristallklart vilken uppgift i utflyttningskolumnen som gäller henne. Det är ladugårdspigan Eva Brita Malmström som flyttar till Ingevaldstorp 1822, vilket bekräftas om man bläddrar fram några sidor (Bettna AI:6b, s 77). Uppgiften om Stora Malm 1824 verkar närmast höra till Anna Maria på raden ovanför, men eftersom hon då bara är tolv år gammal och dessutom finns kvar i Broby i följande husförhörslängd (Bettna AI:7b, s 73), är det troligen Lena Larsdotter som flyttar till Stora Malm.
 
Hälsningar
Hans Olof

911
Drothem / Drothem C/5 sid 95 Mord
« skrivet: 2012-12-19, 07:56 »
Tack för det! Med tanke på en del andra egenheter i texten är det nog mycket rimliga tolkningar.

912
Drothem / Drothem C/5 sid 95 Mord
« skrivet: 2012-12-18, 22:59 »
Tack för dina kompletteringsförslag, Markus. Kanske kan du också förklara vad Heg och medeld lagel besigtning betyder?

913
Drothem / Drothem C/5 sid 95 Mord
« skrivet: 2012-12-18, 16:19 »
Det var en lite stökig handstil, men det mesta tror jag mig kunna läsa:
 
Egare af lägenheten Kroksmåla.
Född i Stintorp 1787 13/6 af /---/
Nils Pehrsson och Stina Svensdotter.
Gift 1814 med pig. Stina Ericsdotter i
La Bondängen - Lönnmördad på så(?)
sätt att en h[ono]m obekant person, som
i Holkbrinken vid Mariehof gif-
vit sig i hans sällskap, bakifrån gif[vit]
h[ono]m 1 à 2ne slag med skarpt tillhyg-
ge, hvaraf han den 4 afled - War  
en from, stilla m[änni]ska - Begrofs efter
/---/ /---/ 17/10 47

914
Hej Gunnar!
 
Englas föräldrar är skomakarmästaren Ludwig Träne och hustrun Brigitha Färnwaall.
 
Hälsningar
Hans Olof

915
Ramsberg / Ramsberg C:2 sid 101 7 mars 1722
« skrivet: 2012-12-18, 12:52 »
Aspfallet står det.

916
Drothem / Drothem C/5 sid 95 Mord
« skrivet: 2012-12-18, 12:37 »
Hej Anita!
 
Du hänvisar till en sida som upptar födelsenotiser från juni-juli 1830. Den enda Jonas Nilsson jag hittar där är en torpare som var fadder åt Carl Fredric överst på sidan.  
 
Hälsningar
Hans Olof

917
Lindesberg / Lindesberg AIa:10 sid 112
« skrivet: 2012-12-18, 10:21 »
Anders är född i Hammarn och Anna i Hult.

918
Lindesberg / Lindesberg AIa:10 sid 3 Aspa
« skrivet: 2012-12-18, 10:12 »
Hej Janne!
 
Karin är född i Gusselhyttan och Maria i Ramsberg.
 
Hälsningar
Hans Olof

919
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2015
« skrivet: 2012-12-17, 22:47 »
Hej igen, Lotta!
 
Som Anton redan påpekat, så tillhör Y-DNA-test de billigaste inom DNA-genealogin, men man behöver förstås prover från två personer som man kan jämföra. Att få någon av Oskars söner att ställa upp för ett salivprov är väl inget problem, gissar jag. Men det gäller alltså även att hitta en ättling till familjen Hermansson, som bär på samma Y-DNA som Henning och som också är villig att ställa upp.
 
Jag har tittat lite på vilka möjligheter som finns, och tyvärr ser det inte precis ut att vara gott om lämpliga kandidater i den nu levande generationen. Henning hade två manliga kusiner som var söner till hans farbror Lars Gustaf Hermansson: Lars Botolf och Gustaf Leonard. Båda var gifta och hade barn, men Lars Botolf dog ganska ung och fick bara tre döttrar, och därmed finns inget Y-DNA att hämta där.  
 
Gustaf Leonard fick däremot åtminstone en son, Karl Sigfrid Hermansson (1907-1988), men jag vet inte om denne i sin tur fick några söner. Det bör du dock lätt kunna ta reda på genom att beställa en kopia på första sidan av hans bouppteckning.
 
Eftersom jag inte lagt ner så värst mycket tid på den här genomgången, finns väl också en viss möjlighet att jag missat någon manlig ättling i något led. Framför allt kan man kanske hoppas på att Gustaf Leonard fick ännu någon son - eller flera.
 
Ytterligare en möjlighet skulle förstås vara att gå ett steg tillbaka för att ta reda på om Herman Andersson hade någon bror som i sin tur hade söner. Tyvärr visar det sig att Herman var ett utomäktenskapligt barn, vars far visserligen namnges i födelsenotisen men som verkar vara svår, eller i varje fall mycket tidskrävande, att spåra framåt i tiden. Så tills vidare ser Karl Sigfrid ut att vara det största hoppet.
 

 
Hälsningar
Hans Olof

920
Ingarö / Ingarö
« skrivet: 2012-12-16, 23:41 »
Hej Helena!
 
Jag skulle tro att det står St[ora] Barnvik.
 
Hälsningar  
Hans Olof

921
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2015
« skrivet: 2012-12-16, 19:54 »
Såvitt jag förstår skulle ett eller rättare sagt två Y-DNA-test kunna ge ett definitivt svar på frågan om Oskar är son till Henning (eller någon annan medlem av familjen Hermansson).  
 
Om jag har tolkat det ovanstående information rätt, så har Oskar minst en son som är i livet. Om dennes DNA skulle jämföras med motsvarande DNA från en man som på raka fädernet är ättling till Henning, till Anders Hermansson eller till Herman Andersson etc, kan man säkert avgöra om båda har en gemensam förfader på raka fädernet, vilket i så fall i kombination med de indicier du redan har skulle vara det definitiva beviset.
 
Henning tycks inte ha fått några barn i sina två äktenskap, och ingen annan av Anders Hermanssons och Anna Charlotta Lundbergs söner verkar ha uppnått vuxen ålder. Så hoppet står i första hand till Herman Anderssons äldste son Lars Gustaf Hermansson, som hade åtminstone två söner: Lars Botolf och Gustaf Leonard (Odensala AI:18, s 451).

922
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2015
« skrivet: 2012-12-16, 14:13 »
Hedvig Augusta Vislander avled 1918-12-29 (Södertälje AIIa:33, s 2344 ; Södertälje FI:4, s 140).
 
(Om nu ingen redan talat om det ovan, utan att jag sett det)

923
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2015
« skrivet: 2012-12-15, 21:54 »
Hej Lotta!
 
Har du hittat något som tyder på att Hedda Matilda Karlsson haft kontakt med någon medlem av Anders Hermanssons familj före 1906 då Oskar Sigfrid blev fosterson i familjen?
 
På annat ställe har du skrivit något som jag tolkar så att Anders Hermansson och hans familj skulle ha varit baptister. Stämmer det? I så fall finns det kanske en alternativ förklaring till att Oskar Sigfrid blev fosterson just i familjen Hermansson.  
 
Hedda Matilda fick nämligen 1906 arbete som hushållerska hos torparen och änklingen Lars Fredrik Forslund i Lilla Markstugan (Stora Malm AIIa:2c, s 708). Och det verkar ha varit i samband med detta som hon lämnat ifrån sig sonen. I nyssnämnda husförhörslängd uppges Forslund vara s.k. baptist, vilket sannolikt betyder att han kände de flesta andra baptister i församlingen. Det kanske inte var så lämpligt att ha en tvååring i torpet, och han kan då ha förmedlat kontakten med familjen Hermansson.
 
Å andra sidan skulle det förstås också kunna vara så att familjen Hermansson hade förmedlat kontakten  mellan Hedda Matilda och hennes nya arbetsgivare, men i den trakt där Lilla Markstugan ligger hade hon nog redan de kontakter hon behövde, eftersom både hennes födelseplats Kalvshäll och Korshäll, där hon först bodde efter återkomsten från Stockholm med sonen, ligger i närheten.
 
Som du förstår, tycker jag att de indicier du hittills presenterat är alldeles för svaga för att man ska våga dra några slutsatser om släktskap mellan Oskar Sigfrid och familjen Hermansson.
 
Hälsningar
Hans Olof

924
Äldre ord L - Ö / Löslistan
« skrivet: 2012-12-15, 20:32 »
Hej Lotta!
 
Anders Hermansson och hans familj var säkert inte skrivna i Stora Malm, när man 1881 upptäckte att de bodde hos Anders far, banvakten Herman Andersson (Stora Malm AI:27a, s 231), och det var därför de antecknades i löslistan. Redan följande år flyttade de dock till en officiell bostad i församlingen (Stora Malm AI:27c, s 788) och avfördes därmed från löslistan. Hur länge de bott hos fadern kan man förstås inte veta säkert, men tydligen avflyttade de redan 1877 från Nor, vilket framgår av dottern Anna Amalias födelsenotis (Nor C:5, bild 113 - AD Online), där det uppges att hennes föräldrar är ingenstädes skrifne och där man kan läsa följande anteckning: Barnet fördes på föräldarnes attest samt upptogs bland utflyttade.
 
Hälsningar
Hans Olof

925
Kolbäck / Kolbäck
« skrivet: 2012-12-15, 07:35 »
Och grenadjären heter Wahlfeldt.

926
Alunda / Alunda; gåtan mjölnare Lundin
« skrivet: 2012-12-14, 16:08 »
Tyvärr klarar jag inte att läsa det som står närmast ovanför Mats Erssons namn, men jag tolkar det som att denna person, som är född 1747, tillhör hushållet i nr 9 på sidans övre del.
 
Når det gäller Mats Erssons titel, så ser det definitivt ut att stå Bond[en].

927
Alunda / Alunda; gåtan mjölnare Lundin
« skrivet: 2012-12-13, 22:41 »
Den anteckning som jag tror att du menar, verkar snarare gälla personen ovanför. Den handlar om prestationer vid husförhören. Bortsett från ett eller ett par ord i mitten, som jag inte direkt kan tolka, står det så här:
 
Läser hela catechesen /---/ Athanasii symb. och
hustaflan utantill

928
Alunda / Alunda; gåtan mjölnare Lundin
« skrivet: 2012-12-12, 23:49 »
Hej Claes!
 
Mats Ersson och Marita Persdotter flyttar med sina barn från Haberga till Foghammar (Alunda AI:1, s 33). Sedan Mats Ersson dött 1773 bor Marita kvar i Foghammar, men sonen Eric flyttar tydligen 1775 (Alunda AI:2, s 89). Vart han tar vägen framgår dock inte av husförhörslängden. Modern finns kvar i Foghammar ännu 1796 men försvinner då lika spårlöst som sonen (Alunda AI:5a, s 94)
 
Hälsningar
Hans Olof

929
Tuna / AD Tuna F:1 sid 218
« skrivet: 2012-12-10, 20:51 »
Barnet afled efter erhållet nöddop

930
Forsa / Forsa AI:1 (1700-1730)
« skrivet: 2012-12-09, 09:08 »
Hej Arne!
 
Tyvärr - ingen Cambel/Campel här heller.
 
Inhyses Margreth.
Soldhatens Daniels
hust. Älla
Son Daniel läs. Catech.
 
Även de ännu svagare anteckningarna därunder handlar om läsning av katekesen.
 
Hälsningar
Hans Olof

931
Dalregementet / Gångare, Olof Olsson
« skrivet: 2012-12-07, 16:26 »
Och aktnumret innehåller också hans nummer i kompaniet, som är 138.
 
I Dalregementets generalmönsterrulla för 1881 dyker Olof Gångare upp första gången. Rullan finns digitaliserad hos AD Online, och den del som avser Gustafs kompani hittar du i Generalmönsterrullor - Dalregementet 129 (1881-1884) Bild 1830 (AID: v372946.b1830, NAD: SE/KrA/0023). Efter några sidor börjar listan över manskapet i nummerordning, och du kan alltså snabbt bläddra dig fram till nr 138:
 

(Generalmönsterrullor - Dalregementet 129 (1881-1884) Bild 2300)

932
Värmlands fältjägarregemente / Olofsson, Nils (1780-1862),
« skrivet: 2012-12-07, 08:01 »
Jo, det var precis vad han gjorde. Han tjänade som soldat den avtalade tiden, och därmed var hans militära karriär avslutad.

933
Värmlands fältjägarregemente / Olofsson, Nils (1780-1862),
« skrivet: 2012-12-06, 23:46 »
Kapitulation var i det här sammanhanget ett avtal varigenom en person förband sig att tjäna i krigsmakten viss tid. När den tiden hade gått, var kapitulationen uttjänt. Se SAOB: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/115/24.html.

934
02) Militära rullor / GMR - Hälsinge regemente 680 sid 159
« skrivet: 2012-12-05, 18:41 »
Mörskom S[ocke]n, som ligger nordost om Helsingfors.

935
Forsa / Forsa AI:7 sid 20
« skrivet: 2012-12-05, 18:14 »
Hej Niklas!
 
Även om stavningen ser lite besynnerlig ut, är det väl grannsocknen Delsbo som verkar mest trolig.
 
Hälsningar
Hans Olof

936
Njutånger / Njutånger C:1 sid 177
« skrivet: 2012-12-04, 22:08 »
war hemma jämnt undantagan-
des et år.

937
Värmlands fältjägarregemente / Olofsson, Nils (1780-1862),
« skrivet: 2012-12-04, 21:43 »
Hej Jessica!
 
Att Nils Olofsson under en tid var fältjägare är det nog inget tvivel om - i mantalslängden för 1815 står han med den titeln (SVAR A0001962_00546). Inte heller där står dock hans soldatnamn.
 
När han gifte sig 1806-11-18 (Grava CI:5, s 328) stod han som dräng. Den enda husförhörslängd där anteckningen fältjägare finns gäller åren 1812-1817 (Grava AI:8, s 141). I den närmast föregående längden uppges han vara lantvärnist (Grava AI:7, s 56), och man kanske kan misstänka att han blev värvad som fältjägare efter lantvärnets avvecklande kring 1811.
 
Jag har bläddrat igenom Värmlands fältjägares generalmönsterrulla från juni 1816 och bara hittat en Nils som till ålder och civilstånd stämmer med Nils Olofsson. I rullan heter han Nils Rex (SVAR A0028578_00253), och i Centrala soldatregistret (aktnr FÄ-06-0041-1812) finns om honom bara uppgiften att han skulle vara född 1781, vilket förmodligen är en beräkning baserad på hans uppgivna ålder, 35 år, i rullan 1816. (Nils Olofsson, som var född 14 juli 1780, hade vid tiden för generalmönstringen senast fyllt 35 år.) Nils Rex får avsked för uttjent capitulation vid generalmönstringen 1820 (SVAR A0028579_00498). Att Nils Rex och Nils Olofsson verkligen är samma person är förmodligen svårt att finna bevis för, men jag har i varje fall inte fått fram något som direkt talar emot hypotesen.
 
Hälsningar
Hans Olof

939
Simtuna / Simtuna A:2 1725-1742 s. 27
« skrivet: 2012-12-02, 18:16 »
Hej Pernilla!
 
Såvitt jag kan se är det bara Jöran Wadström som kommer från prästgården 1728. Att det också finns en Kerstin Olsdotter i prästgården är nog bara en tillfällighet. Jöran och Kerstin gifte sig i januari 1728 och bosatte sig då i Östervad. Jag tolkar anteckningen om Kerstin så att hon kom från Brunna i Torstuna församling. Kerstins mor, Kerstin Jönsdotter, har kommit från Järfälla, där hon enligt utflyttningslängden tjänat 3½ år i Väddesta innan hon begaf sig till sin dotter i Simptuna (Järfälla CI:1, GID 809.4.67100).
 
Hälsningar
Hans Olof

940
Rytterne / Rytterne och yrke
« skrivet: 2012-11-30, 19:22 »
Laqvaien (lakejen) står det.

941
Lena / Lena C:3 sid 41
« skrivet: 2012-11-28, 07:52 »
Hej Leif!
 
Biörckhagen står det. Familjen finns  i Lena AI:1c, s 3. Men där är Lisas patronymikon Gustafsdotter.
 
Hälsningar
Hans Olof

943
Borgsjö / Borgsjö AI:1 (1844-1852) Bild 198 / sid 188
« skrivet: 2012-11-27, 16:40 »
Efter lite mera efterforskningar gissar jag att Jonas Pehrsson var son till torparen Pehr Jönsson i Byn (f 1785) och hans hustru Ingeborg Zachrisdotter (f 1786). Paret hade en son som i mantalslängden  för 1825 kallas Jon och var född 1818 (http://35579.hotellet.bahnhof.net/borgsjo1825_15.jpg). Fadern uppges i mantalslängden sitta på fästning.

944
Borgsjö / Borgsjö AI:1 (1844-1852) Bild 198 / sid 188
« skrivet: 2012-11-27, 16:15 »
Hej Siv!
 
När den äldsta bevarade husförhörslängden börjar 1844 återfinner man Jonas Pehrsson i avdelningen för hantverkare, som skomakare (Borgsjö AI:1, s 322). Han uppges då vara född i Byn, och enligt tecknen i kolumnen för Frejd har han gjort sig skyldig till fylleri och blivit straffad för stöld eller snatteri.
 
I Byn, där man sedan finner honom, tjänar han som dräng och drar tydligen på sig ytterligare ett straff för stöld, och det är nog detta som avses med den övre av de anteckningar du frågar om: Uppenb[ar] kyrkpl[ikt] 25/4 52. Senare samma år faller han ytterligare ett steg på den sociala stegen och får titeln inhysing (Borgsjö AI:1, s 34).
 
Den andra anteckningen har jag inte lyckats tolka, men den ser ut att vara daterad [18]50 och gäller kanske en tidigare förseelse.
 
Hälsningar
Hans Olof

945
Jumkil / Jumkils Husförhör SE/ULA/10498/A I/8 (1837-1845)
« skrivet: 2012-11-27, 14:47 »
Då stämde det tydligen att det var sjunde budet för honom och sjätte för henne. I den första delen av anteckningen om henne tror jag mig kunna läsa ordet furtum (stöld), så det är säkert brottet 1834 som avses där liksom i anteckningen om honom. Och att hon blev absolverad för brottet mot sjätte budet 1828 överensstämmer ju med det oäkta barnets födelseår.

946
Jumkil / Jumkils Husförhör SE/ULA/10498/A I/8 (1837-1845)
« skrivet: 2012-11-27, 13:32 »
Hej Jonas!
 
Det verkar vara gamla synder - åtminstone i hustruns fall, eftersom hon har fått förlåtelse redan 1828. Latin i kombination med en slarvig handstil är inte min starkaste sida, men båda har tydligen syndat mot ett av budorden (peccavit in praeceptum). Vilket nummer det rör sig om kan jag inte riktigt reda ut - på mannens rad tycker jag att det ser ut som det 7:e (VIIimum?) och på hustruns det 6:e (VItum?)
 
Om det är något som hänt innan de kom till Jumkil, bör det finnas motsvarande noteringar även i tidigare husförhörslängder, som förhoppningsvis är mera lättolkade.
 
Hälsningar
Hans Olof

947
Ringarum / Ringarum CI:4 bild 132 GID 139.29.24100
« skrivet: 2012-11-27, 08:43 »
Hej Karin!
 
Moderns namn skrivs Coecilia - en i äldre tider inte ovanlig stavning. Drängen Erics patronymikon ser ut att vara Hansson. Platsen är Säverum (Sæfverum).
 
Familjen hittar du i Ringarum AI:1, s 156 (GID 139.1.76200).
 
Hälsningar
Hans Olof
 
PS. Sara föddes den 29 april.  
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2012-11-27 08:46)

948
Nederluleå / Nederluleå dödbok (1890) F:4 bild 168
« skrivet: 2012-11-26, 09:54 »
Ordet som Lennart satt frågetecken för ska nog vara Idiothemmet.

949
Västra Vingåker / Västra Vingåker, AI:15d
« skrivet: 2012-11-25, 10:47 »
Hej Bengt!
 
Om Samuel står det: med krossad arm å lazar[ettet] 1860.
 
Gustaf Wilhelm flyttar mycket riktigt till Läppe (Västra Vingåker AI:15e, s 71).
 
Hälsningar
Hans Olof

950
Simtuna / Simtuna dödbok 1820
« skrivet: 2012-11-23, 23:36 »
Hej Berit!
 
Jag tror att det står Stafbovret. Du hittar i alla fall familjen under prästgårdens ägor (Simtuna AI:13a, s 227).
 
Hälsningar
Hans Olof

951
Rasbo / Rasbo AI:3 (1751-1757) Bild 420 / sid 62
« skrivet: 2012-11-23, 17:42 »
Önänge
Måns Ersson 1724
h[ustru] Anna Larsdotter 1721
d[otter] Anna 1748
swärmod[er] h[ustru] Karin Ersd[otte]r död 1753 jan[uarii]
fad[er] Erich Månsson 1699
h[ustru] Kerst[in] Andersd[otte]r 1708
son Erich 1751

952
Romfartuna / Romfartuna födda 1824 - 1860, 1871 - 1872
« skrivet: 2012-11-22, 16:17 »
Hej Lena!
 
SÅ här ser det ut att stå:
 
22.
Cherstin Olsdotter ifrån Röbrun på Wäster Mun-
ga egor född i Åls sockn och Sätraby i
Österdalarna af ärliga och christeliga
föräldrar 1685, hwilken i sin späda ungdom
kom hit på orten, och här omkring, såsom  
i St Ilian och Skultuna, samt i denna för-
samling och med tienande på åtskillige
ställen sig försörgt, til dess hon kom i
ägtenskap ongefärligen 1712 med sin
efterlefwande man Jonas Andersson,
med h[wil]ken hon haft 4 söner 3 döttrar
som alla äro döde, utom Eric Pers hustro  
Anna Jonsdotter i Röbrun. Warit på slutet
af sin lefnad mycket siuklig, så at hon eij
kommit til kyrkan, utan flera årens(?) be-
tients hemma med nådemedlens åtniutan-
de af prästerskapet, afled d. 3 junii
af ålderdoms bräckligheter, åldren 82 år
 
23
Jonas Andersson åfwanstående hustros man ifrå
Röbrun på Munga egor är född 1689 i Hara-
kers sockn i Sunde på Fröbbenbo egor, af
ärliga och christeliga föräldrar, som fa-
dren war torpare och af ringa wilkor
så tiente han på åtskilliga ställen til  
dess han ingick ägtenskap med Cherstin
Olsdotter, beskaffenheten af deras samman-
lefnad ocg barnen är åfwanföre nämd.
Här i församlingen har han warit
24 år på Wäster Munga egor. Han  
så wäl som hon hafwa lefwadt
enfaldigt och stilla, hans hälsa har
warit ombytelig, och sedan jul har
han mäst hollits wid sängen, dog af
ålderdoms bräcklighet och anstödt feber
d. 9 junii, under det at hennes ringning
och graföpning skiedde wid kyrkan,
så at de fingo följas åt och begraf
was d. 10 junii e[ller] 4de dag pingst. åldren 78 år
 
Hälsningar
Hans Olof

953
Hagby / Hagby födda 1748
« skrivet: 2012-11-20, 16:11 »
Aug. d. 3 föddes och d. 5 christnades torparens i Thorsätra
Anders Jansson och hustru Brita Hansd. son Jan
Faddr. Evert Krok i Thorsätra
Lars Hansson i Brunna
Hustru Carin Mårtensd. ibid.
och pigan Maria Jansdotter

954
Tensta / Tensta C:4 sid 264 den 25 augusti 1833
« skrivet: 2012-11-19, 19:06 »
Hej Janne!
 
Anders Petter föddes i Bräcksta (se Tensta AI:8, s 101).
 
Hälsningar
Hans Olof

955
Vaksala / Vaksala födelsebok 1753
« skrivet: 2012-11-19, 18:57 »
Hej Marie!
 
Catharina föddes i Vittulsberg.
 
Hälsningar
Hans Olof

956
Nättraby / Nättraby B:1sid 60
« skrivet: 2012-11-10, 15:10 »
Hej Helena!
 
Änkan Bengta Jönsdotter flyttar till Torneryd i Ronneby församling (Ronneby AI:20, s 106). Hon dör dock snart därefter (Ronneby FI:2, bild 36 - AD Online).
 
Hälsningar
Hans Olof

957
Husby-Rekarne / Husby-Rekarne C:2 sid 265 den 12 oktober 1794
« skrivet: 2012-11-06, 21:20 »
Hej Janne!
 
Prostgården finns såvitt jag förstår i Byringe, där paret bosätter sig hos brudens föräldrar, bonden Anders Olsson och hustrun Anna Andersdotter (Husby-Rekarne AI:7, s 15).
 
Hälsningar
Hans Olof

958
Veckholm / Veckholm
« skrivet: 2012-11-06, 13:36 »
Även det som står efter i på föregående rad hör nog till namnet. Enligt mantalslängden för 1734 finns torparen Eric Ohlsson i Hörntorp.

959
Asker / Asker, C:2, sid 231
« skrivet: 2012-11-06, 09:40 »
Hej Ewa!
 
Så här - ungefär - tror jag att det står:
 
Nota.
Corporalen Pär Askermans och hans hustrus Anna Nilsdotters son Eric i
dopet kallad, här inskrifwes i eljest icke angifwen /---/.
 
Lille Eric har tydligen från början blivit bortglömd i födelseboken och alltså införts i efterhand. Att döma av uppgiften om födelsemånad i husförhörslängden (Asker AI:3, s 9) har notisen i alla fall hamnat på någorlunda rätt ställe, i oktober 1767.
 
Hälsningar
Hans Olof

960

961
Råda / Råda C:2 (1708-1767) Bild 81 / sid 143
« skrivet: 2012-11-04, 07:30 »
Nils Mattsson är Torp[are] på Fiskaretorpet.

962
Västerlövsta / Västerlövsta C:5 bild 34
« skrivet: 2012-11-03, 23:19 »
Hej Leif!
 
Du hittar familjen på By ägor (Västerlövsta AI:15b, s 460).
 
Hans Olof

963
Södertälje / Södertälje-CI-2-1774-1804-Bild-87
« skrivet: 2012-11-03, 21:30 »
Tydligen hamnar de i Katarina församling - i varje fall är det därifrån de flyttar till Värmdö följande år (Värmdö AI:16a, s 155).

964
Södertälje / Södertälje-CI-2-1774-1804-Bild-87
« skrivet: 2012-11-03, 20:59 »
Hej Ingegerd!
 
Om du tittar i utflyttningslängden blir allt kristallklart (Södertälje BI:3, bild 290 - AD Online). Nja, kanske inte...  
 
Men jag tror faktiskt att det ska föreställa Stockh[olm].
 
Hälsningar
Hans Olof

965
Söderbärke / Söderbärke AID:.v132250.b317.s307 AD
« skrivet: 2012-11-01, 17:43 »
Det är nog bara snäppet bättre än illa känd - d v s han hade dåligt rykte av en eller annan anledning. Möjligen kan det finnas en närmare förklaring i någon tidigare husförhörslängd.

966
Södra Åby / Södra Åby CI:1 (1688-1723) födelsebok 1689
« skrivet: 2012-11-01, 13:42 »
Om man ska vara petig, så bör man nog ta hänsyn till att Skåne ganska nyligen tillhört Danmark. Som man kan se i början av boken kallas socknen fortfarande Söndre Åby. Byn i födelsenotisen heter alltså Nörre Åby, och kvinnorna heter Mette, Karne och Inge.
 

967
Gottröra / Gottröra CI:1 1699-1757 bild 112 sid 109
« skrivet: 2012-11-01, 12:03 »
Hej Christian!
 
Erik Anderssons barn i Östrickeby, födt d. 5 maji och döpt
d. 9 do kallades Jan. Faddrarne: Erik Er-
son i Östrickeby, dreng. Nils Olson ibm. Hustru
Brita i Östrickeby. Pigan Anna Ersdotter
ibm
 
Hälsningar
Hans Olof

968
Söderbärke / Söderbärke AID:.v132250.b317.s307 AD
« skrivet: 2012-11-01, 10:04 »
Det är detsamma som att för första gången delta i kommunion (nattvard), motsvarigheten till våra dagars konfirmation.

969
Hej Anita!
 
Så här tror jag att det står:
 
Såsom mölnaren för detta nu sahl[ige] Lars Nils-
son, som d. 22 Aug. afsomnade lembnat efter
sig sin k[ära] maka och många små barn, och lagen
tilbiuder slika sterbhus skola inventeras, ty
i under/---/ lydno skedde detta på under-
skrefwin datum i Herreqwarnen som  
följer
 
Hälsningar
Hans Olof

970
Söderbärke / Söderbärke AID:.v132250.b317.s307 AD
« skrivet: 2012-10-31, 19:23 »
Hej Lennart!
 
Så här ser det ut att stå:
 
Vistats i Söderbärke ett par år, och här äfven
1a gången kommun[icerat] 1/7 60.
Mindre väl känd.
 
Hälsningar
Hans Olof

971
Rekord i inlägg / Rekord i inlägg
« skrivet: 2012-10-30, 22:19 »
Ett påpekande på förekommen anledning: när jag ovan talar om Google-sökning, avser jag förstås den särskilda tjänsten på Anbytarforums sök-sida - inte Google-sökning i största allmänhet.
 

972
Rekord i inlägg / Rekord i inlägg
« skrivet: 2012-10-30, 21:47 »
Hej Stefan!
 
 
 
Tack för att jag också fick vara med på listan, förresten.  
 
Hälsningar
Hans Olof

973
Rekord i inlägg / Rekord i inlägg
« skrivet: 2012-10-30, 20:50 »
Hej Ingemar!
 
Eftersom du tydligen inte når upp till maxgränsen 2500, behöver du inte i detta sammanhang bry dig om den nedre halvan av sökformuläret - om du inte enbart skulle vara intresserad av de senaste X dagarna.
 
Se bara till att rutan vid Sökning efter enskilda ord är markerad, att ditt namn står inom citationstecken samt att du vid ledtexten Sök i har valt alternativet Författarens namn.
 
Rutan vid Sökning genom datum ska inte vara markerad. (Att du fick ett resultat >2500, berodde nog på att markeringen vid Sökning efter enskilda ord försvunnit, så att du i praktiken sökte efter allas inlägg de senaste 10 åren, inte bara dina egna.)
 

 
Som resultat bör du då få en lista som även omfattar de inlägg du gjort innan du fick din nuvarande användaridentitet:

 
etc
 
Hälsningar
Hans Olof

974
Västerfärnebo / Västerfärnebo C:2 s157
« skrivet: 2012-10-30, 19:54 »
Hej Pernilla!
 
Prästen hade ingen lättläst handstil och det mesta är på latin, men en del av innehållet tror jag mig ändå kunna tolka. Jag läser den dödes namn som Johan Jonsson. Han var från Långsjö, där han också var född. Vid 37 års ålder gifte han sig med Karin Olsdotter från Norrhörende, och med henne fick han - tror jag - en dotter. Sedan han blivit änkling gifte han om sig med Anna från Kårbo. Hennes patronymikon är jag osäker på, men det går kanske att få fram i någon husförhörslängd. Med henne levde han 31 år och verkar ha fått sju barn, varav två var döda 1731. Han avled den 15 juni 1731 sedan han levt 80½ år.
 
Hälsningar
Hans Olof

975
Salem / Salem A1:17 1861-1865 sid 205.
« skrivet: 2012-10-30, 14:14 »
Hej Eva!
 
Du har tydligen blandat ihop ett par husförhörslängder. I Salem AI:17, där Anna Maria står på s 14, finns ingen sådan anteckning. Den finns istället i Ekerö AI:17, s 205:
 
Saknar alla vitsord sedan som-
maren 1852, då hon rymde här-
ifrån.
Vid Augusta Sophias födelse an-
mälte ofvann[ämnde] Nilsson att han äm-
nade äkta modren, emedan han
var fader både till detta barn och
/---/ dottern Sophia Vilhelmina
 
Hälsningar
Hans Olof

976
Rekord i inlägg / Rekord i inlägg
« skrivet: 2012-10-30, 10:21 »
Jag hade egentligen inte alls tänkt blanda mig i den här diskussionen, men eftersom ett av mina stora intressen är statistikens möjligheter - och omöjligheter - kunde jag alltså inte låta bli.  
 
Det finns ju faktiskt en i Anbytarforum inbyggd sökfunktion som skulle passa betydligt bättre för ändamålet än Google, nämligen sökning specifikt i fältet Författarens namn. Förutsatt att Chris Bingefors och andra, som varit med länge och någon gång under resans gång bytt användaridentitet, fortfarande har samma namn kommer då även de äldre inläggen med i statistiken. Problemet är bara att det tydligen finns en maxgräns för hur många inlägg som visas och räknas; är det mer än 2499 inlägg, blir det stopp där.  
 
Kanske är det ingen större svårighet för de ansvariga programmerarna att ta bort maxgränsen? Kanske maxgränsen satts med tanke på en betydligt lägre serverkapacitet än den nuvarande?
 
Tills vidare kan Stefan och andra som känner sig undersysselsatta () i alla fall kolla hur de ligger till t ex det senaste året:
 

977
Rekord i inlägg / Rekord i inlägg
« skrivet: 2012-10-30, 08:49 »
Hej Kenneth!
 
Att man har ett vanligt namn eller inte, spelar nog inte så stor roll - såvida det inte är två eller flera användare som har exakt samma namn eller om man vid sökningen inte använder citationstecken kring hela namnet. Problemet är att Google mäter något helt annat än antalet unika inlägg.
 
Om jag ändrar en bokstav i mitt namn men fortfarande använder citationstecken blir resultatet följande:
 

 
Hälsningar
Hans Olof

978
Rekord i inlägg / Rekord i inlägg
« skrivet: 2012-10-29, 22:10 »
Antalet Google-träffar är tyvärr inget bra mått i det här sammanhanget.
 
Annars skulle jag kunna göra anspråk på ledningen...
 
 
 

979
Hällefors / Hällefors v51476.b118.s112 AD
« skrivet: 2012-10-26, 19:47 »
Hej Lennart!
 
Lena Stina Hansdotter flyttade till Säfsen (numera Säfsnäs), och du hittar henne i Säfsnäs AI:10, s 200.
 
Hälsningar
Hans Olof

980
Det stämmer precis, Ted.
 
Lite letande i kyrkböckerna ger följande korrigeringar till bilden ovan, och då stämmer också Helwigs patronymikon med den uppgivne faderns förnamn.
 

981
Rimbo / Rimbo, C:1 1722-1751, Gid 2517.8.1700
« skrivet: 2012-10-14, 16:45 »
Hej Conny!
 
Johan Persson flyttar 1804 till Uggelnäs i Esterna församling. Enligt husförhörslängden (Esterna AI:5, s 232) återvänder han till Rimbo två år senare.  
 
Om systern Anna Cajsa ser det ut att stå att hon är gift men tjenar i Fasta. Enligt vigselboken (Rimbo CI:2, s 125) gifte hon sig 1807-12-29 med drängen Johan Jansson från Råby i Fasta.
 
Hälsningar
Hans Olof

982
Även andra delar av den antavla som rullades ut på skärmen före påståendet, att Helvig Olsdotter var dotter till Jon Gunnarsson, såg uppenbart orimliga ut. Hans Engelbrektsson kan inte gärna vara son till en annan Hans Engelbrektsson, och Ingri Olsdotter bör inte ha varit dotter till Engelbrekt Hansson.  
 

 
Även Camilla Läckbergs farfar, Johan Alfred Augustsson, såg ut att ha fel patronymikon, eftersom hans far uppgavs heta Niklas Johansson, men den senare var döpt till Niklas August, och man vågar kanske anta att hans tilltalsnamn var August.
 
Förhoppningsvis handlar det bara om korrekturläsningsmissar och inte om att helt fel personer hamnat i antavlan.

983
Håbo-Tibble / Håbo-Tibble AI:10a (1833-1838) Bild 51 / sid 45
« skrivet: 2012-10-10, 10:10 »
Om du inte redan har hittat dem, så finns de på s 188 i Låssa AI:7.  
 
Beträffande dottern Mathilda, så föddes hon enligt uppgift i Bro församling trots att föräldrarna var skrivna i Håbo-Tibble (se Håbo-Tibble AI:9, s 34) och födelsenotisen finns i Tibbles bok (Håbo-Tibble CI:4, bild 59 - AD Online).

984
Håbo-Tibble / Håbo-Tibble AI:10a (1833-1838) Bild 51 / sid 45
« skrivet: 2012-10-09, 23:26 »
Hej Eva!
 
Det bör väl rimligen vara den närbelägna församlingen Låssa.
 
Hälsningar
Hans Olof

985
Skedevi / Skedevi C:1 (1616-1701) Bild 20 / sid 27
« skrivet: 2012-10-06, 08:40 »
Hej Maria!
 
Barnet ser ut att heta Benckt.
 
Det finns en del uppgifter om familjen i FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.2.1/MW3D-GC9).
 
Hälsningar
Hans Olof

986
Björksta / Björksta
« skrivet: 2012-09-14, 10:43 »
Hej Helena!
 
Fadern är bonden Carl Jacobsson, och du hittar familjen i Björksta AI:6, s 10.
 
Hälsningar
Hans Olof

987
Bjuråker / Bjuråker dödsboken
« skrivet: 2012-09-13, 19:55 »
Hej Anna!
 
Dödsdatum var 1915-08-04. Så här står det:
 
[Namn m m:] Johanna Kristina Nordqvist, Hu till Kolaren Anders Olof Ström, Frisbo.
 
[Födelsedatum:] 1875 26/9
 
[Sida i församlingsbok:] 238
 
[Dödsorsak:] Lunginflammation
 
[Dödsort:] Hudiksvalls länssjukhus
 
Hälsningar
Hans Olof

988
Skultuna / Skultuna, C:5
« skrivet: 2012-09-13, 17:37 »
Det står nog snarare trå(d)dragare, sedan ändrat till (tråd)räckare - ett inte ovanligt yrke vid Skultuna Mässingsbruk.

989
Näskott / Näskott C:2 (1730-1800) Bild 710/sid 133
« skrivet: 2012-09-12, 13:01 »
Hej Marie!
 
Han kommer från Tul[l]us.
 
Hälsningar
Hans Olof

990
Altuna / Altuna hfl 1804-1815 andra delen pag4 SVAR sid 157
« skrivet: 2012-09-12, 11:12 »
Hej Eva!
 
Jag förstår inte var du hittat uppgifterna om drängen Anders Ersson - jag hittar ingen sådan på den sida du hänvisar till. Stina Matsdotter och sonen Johan flyttar 1811 till Altuna by, där de är inhysta hos komministern Hertzell (Altuna AI:7, s 201 - äldre beteckning no. 60) och där hon tidigare hade fött sonen 1809. Sedan är det lite oklart vad som händer. I vänstermarginalen på s 145 står att de återkommit till Sävasta 1812, medan det på s 201 står att de flyttat till Sävasta 1818. Det sistnämnda är antagligen en felskrivning, eftersom årtalet ligger utanför den period som husförhörslängden omfattar. Anteckningen om flytt till Mora 1812 gäller troligen både modern och sonen.
 
Hälsningar
Hans Olof

991
Håbo-Tibble / Håbo-Tibble AI:6 (1803-1809) Bild 49 / sid 40
« skrivet: 2012-09-12, 07:46 »
Det Önsta, dit Jan Fredric flyttade 1806, ligger inte i Bro utan i samma socken, mindre än en kilometer från Bälby. Se Håbo-Tibble AI:6, s 44, där det också framgår att han flyttade tillbaka till Bälby samma år.

992
Finnerödja / Finnerödja, C:2
« skrivet: 2012-09-10, 08:16 »
Hej Kicki!
 
Så här tror jag att det står:
 
d. 17 Nils Ers[sons] och hust[ru] Segrids
doter i Torpstället. Mans-
fad[drar:]  Jon i Korsbäcken och
Nils i Norra Wählwatnet(?)
Hust[ru]fad[drar:] Swäns hust[ru] i
Trehörningen och Kirstin
i Nyborg.
 
Barnets namn, Margreta, är att döma av stilen tillagt långt senare och bör därför betraktas som en sekundärkälla.
 
Hälsningar
Hans Olof

993
Alsen / Alsen C:Ib (1689-1810) bild 620/sid 565
« skrivet: 2012-09-10, 07:45 »
Hej Marie!
 
Så här står det:
 
Samma dag begrofs änckan Anna Ers-
dotter ifrån Walne, som blifwit född
1671. Parentes Eric Simonson och Giertru
Olsdotter uti Röde. Gift på sitt 30 år
med Hellje Christenson i Walne, med hwil-
ken hon lefwat 27 år och aflat tilhopa 6
barn, 4 söner och 2 döttrar, warit äncka
25 år. Lefwat stilla och saktmode[ligen]. Warit
siuklig hela 10 sidsta åren. Afled d. 29 Julii
84 åhr gamal.
 
Hälsningar
Hans Olof

994
Borgsjö / Borgsjö-Illre 1871-1880
« skrivet: 2012-09-08, 19:40 »
Hej Inger!
 
Det ser ut som om någon gjort sitt bästa för att utplåna anteckningen. Jag kan inte läsa den helt, men den gäller nog inte hela familjen, som bor kvar i Sillre tills de emigrerar till Amerika 1881 (Borgsjö AI:5c, s 638). Det verkar som om Per Olof haft svårt att finna arbete och 1872 fått bevis att resa någonstans för att söka arbete. Dessförinnan (?) har prästen skrivit obekant vistelseort.
 
Hälsningar
Hans Olof

995
Förkortningar / A. H. S.
« skrivet: 2012-09-08, 11:42 »
Siffrorna i de nämnda förkortningarna är inga siffror utan bokstaven S (eller s), som står för -son i ett patronymikon. AHS (eller AHs) betyder alltså Anders Hansson.  
 
 
 
(Meddelandet ändrat av Hans Olof, som inte kan ändra utan att det syns )
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2012-09-08 19:07)

996
Trosa landsförsamling / Trosa Land C:1 1720-1801
« skrivet: 2012-08-31, 17:09 »
Hej Helen!
 
Föräldrarna heter Pär Larsson och Brita Nilsdotter, och de bor mycket riktigt på Askö.
 
Hälsningar
Hans Olof

997
Kalvträsk / Kalvträsk AIIa:1 (1919-1933) sid. 289
« skrivet: 2012-08-23, 13:37 »
Hej Anton!
 
Jag tror att det står Gren Karlsson.
 
Gren är jag osäker på, men det är vad det verkar stå i utflyttningslängden (Kalvträsk B:1, s 2:18). När hon skrivs in i Umeå i maj 1930, kallas hon i alla fall bara Karlsson, Svea Katarina Valborg (Umeå stadsförsamling BI:8, s 104), så prästen i Umeå kanske också har haft svårt med handstilen.  
 
Hälsningar
Hans Olof
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2012-08-23 13:40)
 
(Meddelandet ändrat av HansOlof 2012-08-23 13:53)

998
Hed / Hed
« skrivet: 2012-08-22, 20:13 »
Hej Lisbeth!
 
Så här ser det ut att stå:
 
Apr: 5 Begrofs sochenmannen Hindrick Mathsson ifrån Spabo
född i Brothen d 1 Febr: 1701. Fadren Maths Larsson, mo-
dren Maria Hindricksdotter; döpt och i christendomen
enfaldeligen underwist; war ständigt hemma hos  
sina föräldrar, som sedermehra flyttade till Spabo.
Trädde i ächtenskap 1726 in Sept: med sin eftterlem-
nade änka Maria Andersdotter ifrån Mortorp och Gun-
nilbo sochn. Aflat med henne 7 barn, 5 sönner och 2
döttrar af hwilka 4 sönner äro med döden afgångne.
Hans lefnad hafw[er] warit stilla och christelig; de sidsta
åhren warit nog bräckelig och i synnerhet beswärad af
bröstwärck, hwilken ock med håll och /-----/ förleden
d. 18 Martii honom så häfttigt ansatte at han förmärckte
sitt sidsta för handen wara, lät bespisa sig med H[erre]ns heliga
nattward samt afled d 25: Martii. Lefwat 51 år
 
Hälsningar
Hans Olof

999
03) Osorterat / Liden AIIa:2a (1901-1925), sida 116
« skrivet: 2012-08-22, 09:05 »
Hej Anders!
 
Tydligen vet man inte vart Hans Strömstedt flyttat - han har överförts till obefintlighetsboken, som finns längst bak i Liden AIIa:2b med separat paginering.
 
Hälsningar
Hans Olof

1000
02) Översättning till engelska / 1883 bouppteckning words
« skrivet: 2012-08-21, 06:44 »
Pono,
 
I have to say, I don't think siltråd sounds good at all. The word is most probably silträd (with modern spelling silträ - see the Dictionary of the Swedish Academy, http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/240/239.html#SIL-TR%C3%84):
 

 
Apparently, it was a wooden stand or rack, used to keep the strainer or filtering cloth in place when straining the milk.
 
Examples:
http://digitaltmuseum.se/things/siltr/S-NM/NM.0099421?pos=6
http://www.digitaltmuseum.se/things/siltr/S-NM/NM.0102690?pos=4
 
Best regards,
Hans Olof

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 7