ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mats Ahlgren

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
1001
C-g
Det finns en anbytarvärd som sköter detta. Tidigare talades det om att tillsätta frivilliga undermoderatorer, men det har lagts på is enligt meddelande från styrelsen, se

1002
Är du intresserad av att fördjupa dig i släktforskning via universitetsstudier, gå då in på http://www.miun.se/mhtemplates/MHPage____26490.aspx?epslanguage=EN
 
Anmälan senast 15 april

1003
Medlemsavgifter / Äldre inlägg (arkiv) till 07 juni, 2008
« skrivet: 2008-03-27, 21:02 »
Ulla
Avser detta den frivilliga obligatoriska avgiften till Röttervännerna?
Använde du inbetalningen med en lång OCR sträng på eller betalade du med bara namn eller liknande som referens?
 
Att det tar 3 veckor att få fram brevet är tråkigt, jag undrar hur många påminnelser till som kommit ut, det verkar finnas en 7 dagars rytm.  
 
Undrar om de stänger av kontot med en sådan dålig kontroll?

1004
01 Anbytarforum (handhavande) / Läshjälp
« skrivet: 2008-03-27, 17:56 »
Instruktionen bör skrivas om, det finns ju numera en knapp (bifoga följande) som underlättar förfarandet  
(Annars så brukar denna typ av klammer finns på knappen för 7 resp 0, om man samtidigt trycker ner Alt Gr)

1005
Micael
Förstår. Det konstiga var att det stod kvar på Nytt senaste dygn och även på bilden jag klippte in långt efter att det var borttaget. Men det var inte försvunnet, det var aktivt borttaget och därmed är den delen löst.
 
(Meddelandet ändrat av mats den 25 mars, 2008)

1006
Jag vet inte exakt vilket program som förbundet använder, mer än att det är baserat på Visma/SPCS.  Mig veterligen kan de flesta av dessa innehålla olika fakturamallar och det kan inte vara svårt att göra en engelskspråkig variant (och andra språk också) som kan användas när mottagaren befinner sig utanför Sveriges gränser.
 
När förbundet nu bestämt sig för att införa en betalningsrutin utan att först skapa verktyg och processer som är anpassade, så är ju ändå minimikravet att det ska vara möjligt för användaren = kunden att förstå de krav som kommer ut från förbundet. Det är ju numera en kund/leverantörsrelation som skapats av den obligatoriska avgiften, något som ställer krav på leverantören, inte minst ur konsumenträttsliga perspektiv.

1007
Archive - General questions / Invoice Received
« skrivet: 2008-03-23, 00:16 »
Judy
 
Could it be stamped BETALD?   Which means paid?
 
I seriosly doubt that the administration of the payment is done in a way that any of us can call proffesional, so my proposal is still to take it away.
 
And if sending information, make it possible to understand for all those that doesn't understand Swedish. To me a reasonable requirement, but obviosly not for the the persons responsible for this #¤%%&%¤ (won't write what I think) process.

1008
Jag vill inte dra detta i långbänk, men titta på sidan 13 i Angeläget nr 2 2007 där det uttryckligen står att ingen rörelse skett i fonden. Vid direkt fråga, i enlighet med det som står, så blev svaret att man inte visste var pengarna fanns eftersom det inte var förbundets ansvar. Senare gick det tydligen upp att så var fallet, varför revision skedde efter detta datum.
 
Nu är det mindre intressant eftersom vi fått nya krafter som tagit vid. Jag är intresserad av årets utfall, då jag förmodar att man nu vet var pengarna finns och att viss förräntning skett. Till ytter mera visso har ju förbundet rätt till 10% av avkastningen och det är ju synd att ge bort dessa pengar, även om det inte är någon stor summa

1009
Bokslutet för förbundet finns i ett nummer av Angeläget från 2007, publicerat i maj.
 
Eftersom utbetalningen upptäcktes efter revision av förbundet (det tog ett tag att hitta fondens pengar) så kan posten inte finnas med.
 
Sedan kan vi diskutera hur mycket input en revisor ska ha, som inte tar reda på vad som gäller och vem som förvaltar fonden. Det är knappast fondnämnden som ska vara redovisande enhet, som påstås. Men strunt samma, så länge fonden finns ska den banne mig skötas proffsigt och inte misshandlas på det sätt som skett

1010
Enligt revisionsrapporten 2006 för GUfonden som finns under Förbundsnytt så skedde det en utbetalning a 21 736 kr, som egentligen avsåg förbundet.
 
Detta upptäcktes efter det att redovisningen av Förbundets räkenskaper gjorts. Det finns ingen notering om skuld till GU-fonden i de presenterade räkenskaperna för förbundet.
 
Enligt revisionsrapporten för GUfonden har utbetalningen skett av misstag. Återföring ska ske snarast skriver revisorn den 27/6 2007 (en sidofråga är varför bara en av revisorerna skriver under, finns det inte två?)
 
Stavfel rättat
 
(Meddelandet ändrat av mats den 22 mars, 2008)

1011
Hej
En liten petitess, som jag egentligen inte vet var jag ska placera, men värden får flytta inlägget om det upplevs ligga fel.
 
Jag ser att Förbundet rekryterar personal, genom arbetsförmedlingens platsbank. Jag tycker att detta borde ha uppmärksammats på nättidningen Rötter,kanske inte som en platsannons men varför inte en blänkare om att det sker, kan ju finnas intresserade släktforskare som är duktiga ekonomer.

1012
Jag undrar när Förbundet avser redovisa GUfonden 2007 på samma exemplariska vis som de redan presenterat det preliminära resultatet för förbundet.  
Vis av skadan från förra året, där pengar lånades som aldrig togs upp i förbundets redovisning, kan det ju vara intressant att se de två redovisningarna tillsammans

1013
Saknas det ett inlägg här?  Finns uppgift om att Micael Granström lagt in ett meddelande 11.40, men jag hittar det inte. Har något gått sönder på forumet så inlägg bara försvinner?

1014
Efter det senaste tillrättaläggandet av Crister så blir det helt klart att förslaget är ogenomtänkt och i praktiken ogenomförbart. Ska förbundet skapa en databas med samtliga medlemmar i de olika föreningarna, för att hålla reda på de 120 kronorna och också hålla reda på alla medlemmar så att de bara får en tidning.  
 
Varför inte se till att tidningen blir så eftertraktad att fler än idag är villiga att abonnera på den. Torde vara bättre än att pracka på dem som idag inte är intresserade av tidningen något de inte vill ha.  
 
Jag tycker vi lägger detta uppslag på glömskans sopptipp och diskuterar något positivt istället.

1015
Old topics - From Emigrants (2008 before July) / Axel H Shuholm
« skrivet: 2008-03-18, 22:34 »
Well, he didn't live together with Richard in 1930, as showed below. So, new ideas where to search must be found
 
1930 United States Federal Census  
about Richard S??Holm  
Name: Richard S??Holm  
Home in 1930: Manhattan, New York, New York  
Age: 30  
Estimated Birth Year: abt 1900  
Birthplace: Sweden  
Relation to Head of House: Head  
Race: White  
Parents' birthplace: View Image  
Neighbors: View others on page  
Household Members: Name Age  
Richard S??Holm 30  
Carl Olson

1016
Old topics - From Emigrants (2008 before July) / Axel H Shuholm
« skrivet: 2008-03-18, 18:45 »
This is from Emibas
 
Post 732712
Sjöholm, Axel Hilding
Affärsman (man)
b. 6/2/1893
Emigrated 12/19/1922
from Nr 81, Arvika stadsförs, Värmlands län (Värmland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 2009
Emibas migration file ID: Arvika stadsförs S 1922 033
 
and his brother
Post 732713
Sjöholm, Magnus Rikard
Chaufför (man)
b. 9/15/1899
Emigrated 12/19/1922
from Nr 81, Arvika stadsförs, Värmlands län (Värmland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 2008
Emibas migration file ID: Arvika stadsförs S 1922 034
 
According to Swedish census 1900 are they both born in Gräsmark, Värmland to Johan Magnusson Sjöholm and his wife Matilda Magnussdotter.
 
But I wonder what information you are looking for, Margareta.

1017
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
« skrivet: 2008-03-17, 21:09 »
Jag kan inte låta bli att förundras över dagens huvudnyhet på Rötter!
 
Ett helt fantastiskt inlägg presenteras under rubriken Förbundsordföranden Ted Rosvall ger här sin syn på väsentliga ting inom släktforskningen
 
Att det är stora saker på gång inom släktforskningen är helt klart, för när de väsentliga tingen lyfts fram på detta pompösa sätt så stannar säkert många upp och förundras.  
 
Men det är rätt, vem vill bli Förbundsordförande är en bra fråga, det finns nog ingen som kommer upp i de kvaliteter som här demonstreras. Vill han bli omvald?
 
(Meddelandet ändrat av mats den 17 mars, 2008)

1018
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
« skrivet: 2008-03-17, 09:28 »
Idag skrivs det om Släktforskningens dag, med backspegeln på och lite hemma hos-stuk.  
 
Intressant att få veta hur det gick, men det tar inte bort framtida behov av att även beskriva händelser av denna typ i förväg, för att se till att intresset finns innan händelsen, efteråt är lite sent.

1019
På denna sida (GID 2334.57.1500) finns på rad 6 änkan Brita Kajsa Hofberg, men vad står det ovanför hennes namn? Och vad står i rutan för frejdanteckning?

1020
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
« skrivet: 2008-03-16, 12:49 »
En spontan känsla (alltså inte faktaunderbyggd) är att Rötters förstasida blivit ett språkrör för kansliet och ordföranden mer än en plattform för att nå nya grupper av människor.
 
Populärt sagt en sida för några toppar att nå de redan frälsta. Nu är det ett generaliserat uttalande, men sanningen ligger nog åt det hållet.
 
Den del som står i stadgarna sprida kunskap om släktforskning och dess betydelse som kulturfaktor, ideell folkrörelse och vetenskap, har tappats bort. Idag åvilar det bara föreningarna, och visserligen är de fantastiskt duktiga på att sprida budskapet lokalt, men samordningen på riksnivå saknas helt. Kan kanske bero på ansvaret inom organisationen för detta inte finns uttalat, och att mer introverta arbeten fått för stor plats i arbetsbeskrivningarna.
 
Det är ju lätt att åtgärda, men åtgärderna borde kanske diskuteras under den nyöppnade punkten Förbundets mål och mening och inte här

1021
Förbundets ändamål ser vi i form av stadgar, och de är bra, men jag har svårt att se hur det som blivit huvudsyfte, att producera CD skivor och liknande, ryms inom värna om tillgänglighet.
 
Men det är min åsikt, det finns säkert fler och jag tycker det är viktigt att så många som möjligt kommer till tals, att det diskuteras på möten, officiella likväl som spontana, om vad medlemmarna vill ha ut. Det är ju inte så att förbundet har något eget berättigande, det är faktiskt för medlemmarna man finns till.
 
En sak som torde underlätta kommunikationen är ju att göra denna debattplats mer synlig (och gratis). Borde kanske vara så att debatten på desa sidor, på samma sätt som Släkthistoriskt Forum, marknadsförs på Rötters första sida då och då (i enlighet med tidigare rekommendationer)

1022
En fråga som osökt dyker upp efter att ha läst senaste kommentaren.
 
Vilka produkter är det som Släktforskarförbundet ska ta fram, som medlemmarna ska köpa?
 
Vilket är förbundets ändamål, vad vill föreningarna ha ut av förbundet? Jag tror det är en springande punkt, som bör besvaras av släktforskarrörelsen, från norr till söder.  
 
Enligt min mening är inte huvudsyftet att producera produkter, utan det är sprida kunskap om området, bevaka så att forskningen underlättas och att vara knutpunkt för de delar som bäst löses tillsammans.

1023
Fortfarande berättar inte Crister vad han avser använda pengarna till eller vad de delar som han talar om kostar.
 
Börjar kännas lite tjatigt, men kanske droppen urholkar stenen: Vad kostar det att driva Anbytarforum?  Hoppas någon annan kan svara på den frågan, om inte Crister vill göra det.

1024
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-13, 10:05 »
Tänk vad skönt med konstruktiv diskussion. Och samtidigt så ser jag hur användandet av ord kan misstolkas, beroende på vad vi lägger in i de olika begreppen.  Portaler levereras i min värld oftast genom att nyttja CMS-baserade lösningar, exempelvis Joomla eller Episerver. Men låt oss inte fastna i dessa trivialiteter.
 
Beträffande påståendet rörande garnnystan, så vidhåller jag det som sagts tidigare, att informationen (inte den tekniska delen)som idag finns på Rötter är ett enda garnnystan. Den struktur som kanske fanns en gång i tiden syns inte så mycket av utan det finns likartad information spridd på en mängd ställen och eftersom det inte framgår vilka delar som uppdateras, är det många gånger oklart vad som egenligen gäller.

1025
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-13, 00:02 »
Tack Barbro
 
Jag hoppas att det finns resurser tillsatta med rätt kompetens i arbetet med skiss och beslutsunderlag, så utfallet blir bättre än med Af, där färger var viktigare än funktioner.
 
Begreppet hemsida kan betyda mycket, men med tanke på vad som finns och vad som bör finnas så hoppas jag det är en portal som menas, en riktig portal som kan hantera alla de behov som finns idag och som kommer att finnas i morgon. Jag ser också fram mot den plan på hur alla de databaser som finns ska hanteras i morgon, just nu är de flesta mycket kraftigt eftersatta vad gäller underhåll och vidmakthållande. Se bara på Porträttfynd där det finns felanmälningar som inte åtgärdats på flera år.
 
Det finns en del material framtaget, bland annat en bra sammanställning gjord av Kaj Andersson, som på ett bra sätt summerar användarnas funderingar kring olika behov. Dokumentet är befriande fritt från tekniska lösningar, det är behoven som måste styra.

1026
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-12, 14:49 »
Barbro
Hoppas du har något att berätta från mötet om nya Rötter, vi väntar med spänning på att få höra lite grann om intentioner och ideer

1027
På vilket sätt skulle det bli bättre av att ta in den i förbundet?
 
Förbundet har på ett mycket dåligt sätt förvaltat kapitalet och stoppas det in i förbundet så går det till någon löpande kostnad och är sedan borta (fast då är ju problemet löst  )

1028
På den tiden det bara fanns en debattsida på Rötter att tillgå, så skulle all debatt ske där, kontrollerad av redaktören, och det förekom refuseringar på inläggen.
 
Nu när det finns ett förbundsforum så ska debatten ske i tidningen, en tidning som inte ens har en debattsida, och samme redaktör ska avgöra vad som ska publiceras.
 
Tycker det är lite konstigt att den enda reaktion som kommit är att vi uppmanas dela upp diskussionen,som Crister startat, utan koppling till den ledare som startade allt. Om det upplevs att detta hamnat fel, lägg upp en diskussion som heter ledaren i Släkthistoriskt forum 1/2008.
 
Men visst är det intressant, inte det minsta knyst från redaktör eller styrelse i sakfrågan, nu när det finns ett engagemang bland rötterna.

1029
Och blir det ingen bättring så kan jag personligen förvalta den bättre än släktforskarförbundet, och jag tar ingen procent för att göra det. :-)

1030
Då får nämndfrågan lösas, det kan ju inte vara svårt.
 
Ev avsaknad av fondnämnd innebär ju inte att förbundet ska underlåta att förvalta kapitalet, vilket jag tycker mig se. Det verkar som några tror att förvaltningen ska ske av fondnämnden, men så är det inte, det är ett uppdrag som åvilar släktforskarförbundet

1031
Varje år så har vi i Angeläget haft möjlighet att läsa om att Genealogisk Ungdoms Fond (kallad fond härefter) har haft revision, med olika utfall.
 
Förra året så blev det lite kaotiskt, milt sagt, med sen redovisning och en konstig revisionsrapport. Det som skrevs då visade att varken styrelse eller revisor fatta vad som gäller.
 
Fonden startade 1988 då föreningen Genealogisk Ungdom överlät sina ekonomiska tillgångar till Släktforskarförbundet, som ska ansvara för förvaltningen.
 
Fondens avkastning skall fördelas på följande sätt:
80% fördelas för att främja ungas släktforskning. Beslut tas av speciell fondnämnd.
10% skall läggas till kapitalet
10% skall tillfalla släktforskarförbundet som förvaltningsersättning.
 
Den nämnda fondnämnden som ska fatta beslut om de 80%, ska bestå av minst 7 ledamöter, varav släktforskarförbundet ska utse en (1) ledamot, övriga utses av nämnden själva. Ledamot sitter kvar tills vederbörande avlider eller på eget bevåg avgår. En ledamot kan avsättas av den instans som valt den (släktforskarförbundet kan avsätta sin ledamot), ledamot vald av nämnden kan bara avsättas om alla övriga är ense.
 
Vid starten utgjordes nämnden av Genealogisk Ungdoms styrelse.
 
Så långt historien.
 
Under senare år har släktforskarförbundets styrelse misslyckats totalt med sin ekonomiska förvaltning.
 
2006 inkom 77 kr i ränta på ett belopp över 106 000 kr, dessutom lånades pengar ur fonden på ett felaktigt sätt.
 
2005, inte ett öre i ränta
 
2004, inte ett öre i ränta, men kostnad har felaktigt belastat fonden med 785 kr
 
2003, negativt resultat på 369 kr
 
2002, positivt resultat på 600 kr , efter avdrag för kostnader.
 
 
Vid senaste årets revision så blev det tydligen panik. Plötsligt så påstods att fondnämnden inte hade ledamöter, trots att det finns ledamöter som både lever och inte avsagts sig.  Plötsligt föreslås att Ted, som nybliven släktforskarledamot, ska välja 6 till. Tokigt och dåligt underbyggt. Sedan skriver nämnrepresentanten på redovisningen, som förbundet ansvarar för, snurrigt också det. Att det, som nämnts ovan inte har skett någon förvaltning av pengarna är klart, 77 kr i ränta på 106 000 kr säger allt om inkompetensen, eller kan man misslyckas så på annat sätt?  Lånet av pengarna uppdagades tydligen sent, förmodligen under revision (men det är min uppfattning).
 
Finns det ingen som kan ta tag i detta och ställa det till rätta?  Eller ska klausulen i fondhandlingarna som möjliggör att någon annan släktforskarförbundet sköter förvaltningen sättas i kraft?  Bara genom enkelt banksparande borde några tusen komma unga släktforskare till del varje år, något som förbundet slarvat bort genom sin dåliga hantering.

1032
Jojje
 
Din jämförelse med Naturskyddsföreningen är intressant, men haltar lite grann.  
 
För 295 kr kan jag bli medlem i Naturskyddsföreningen, men oavsett vad jag är villig att betala kan jag inte bli medlem i Släktforskarförbundet.

1033
Bonusboken! Ted berättar i ett tidigare inlägg, , om att det ska komma en bonusbok, förhoppningsvis med nr 1/2008.
 
Har någon fått boken?

1034
Crister räknar med att alla föreningar betalar för sina medlemmar, oavsett hur många som är flerföreningsanslutna, alltså alla 70 000 , så tolkar jag eftersom han talar om organisationsavgiften. Hur han sedan kommer till 50 000 måste nog han svara på, men jag tror det mer beror på ett dåligt underbyggt förslag än någon verklig beräkning, men... ser med spänning fram mot den stund Crister eller någon från styrelsen yttrar sig så det blir lite balans i debatten.
 
Jag vill också peka på att Crister påstår att merparten av de inbetalda organisationsavgifterna gick tillbaka till föreningarna i form av resebidrag för släktforskardagarna. Var detta finns redovisat vet jag inte, men det kanske är det som gömmer sig under rubriken stöd till föreningar, och då är det 100 av de 600 som går tillbaka. Men, kanske Crister kan reda ut hur mycket är, när han använder detta som ett argument.

1035
Bengt
 
Den tekniska frågan är väl av vikt. Den organisationsavgift som betalas idag finns inskriven i stadgarna och där är det föreningens medlemsantal som är basen för denna avgift. Hur någon ska kunna hålla reda på vilka av medlemmarna i en förening som är medlemmar på fler håll undrar jag verkligen.
 
Dessutom får ju detta genomslag på ombudsberäkningen vid stämman, även här kan ju en person räknas flera gånger om hon/han är medlem i flera föreningar.  
 
Så nog finns det en del att tänka på, och jag återkommer till att första som bör fram är vilken framtida inriktning förbundets verksamhet ska ha. Stöd till föreningar eller en egen självständig verksamhet med höga omkostnader?

1036
Bengt
Enligt uppgift i Angeläget 2/2007, där redogörelsen för år 2006 finns publicerad så fanns det vid ingången av år 2007 160 medlemsorganisationer som rapporterat 69 556 medlemmar. Så siffran 69 eller 70 tusen är rätt. Hur någon sedan kommit till att det rör sig om cirka 63 000 unika medlemmar vet jag inte, för det finns inte (och det får inte finnas) något centralt personregister som kan hålla ordning på vilka som är med var. Det kanske är samma källa som säger att finns 6 000 st har riktigt konto, men kanske bara 2 000 som betalt, uppgifter som ju debatteras ovan.

1037
Det finns en del tänkvärda aspekter som kommer fram när jag läser inläggen, något som visar på att den här formen av forum har en styrka. Vad som saknas för närvarande är uppgifter om de verkliga kostnaderna och intäkterna för de olika delarna av förbundet samt även funderingar från styrelsen om framtida inriktning för hela rörelsen.
 
Jag kan påminna mig att jag har läst att Släkthistoriskt Forum påstås gå runt (ekonomiskt), men vad kostar hela detta paket inklusive lön till anställda?
 
Jag påstår att fortfarande har ingen talat om vad Anbytarforum (exklusive Rötter) kostar i drift, men som jag skrivit tidigare så vet vi nu att siffrorna faktiskt finns eftersom redaktören kan jämföra den kostnaden med inkomsten från det obligatoriska användarkontot.
 
En intressant uppgift som torde vara lätt att ta fram är hur många som verkligen betalt för användarkontot. En liten stapel i ena hörnet på Förbundsforum som visar på aktuellt läge kan inte vara svårt att åstadkomma, under förutsättning att inbetalningarna redovisas på ett bra sätt. I dagsläget så är vi nog många som tror att de uppgifter som framlagts om 6000 eller fler kontobetalare är riktiga, men det är ju lätt att korrigera.
 
När, inte om, vi fått reda på ovanstående så är det mycket lättare att föra en saklig diskussion runt organisationsavgiftens storlek. Personligen så tror jag att det då kommer att visa sig att det inte finns behov av några extra 7,8 miljoner kronor för den delen, utan det finns säkert andra (imperiebyggande?) tankar bakom förslaget.
 
De förslag som förs fram rörande möjligheter för föreningar att få sin del inkluderad i Släkthistoriskt forum bör utvecklas. Ska alla 160 organisationer skriva i tidninge med sina motsvarigheter til nuvarande tidningar så lär det bli en tjock blaska, eller ska distributören av tidningen veta vilka jag är med i?  Tror inte på den iden, speciellt när jag sitter med Dsikulogen, Anropet m fl skrifter och jämför med Släkthistorisk Forum.  
Jag har svårt att se hur en centralt producerad publikation på något sätt ska överta dessa skrifters mer specialinriktade informationsöverföring.
 
Nej, glöm förslaget om 120 kr och låt debatten handla om vad förbundet ska göra, den något hotfulla kommentaren i slutet på ledaren om att en höjning till 120 kr är en förutsättning för förbundets fortlevnad, att denna höjning säkrar förbundets fortlevnad tycker jag vi lägger där den hör hemma, på glömskans sopptipp och istället går vidare med idediskussion om förbundets inriktning.

1038
Bengt's ekvationer får jag, likväl som Eivor sagt tidigare, inte ihop på något sätt. Idag har styvt sex tusen prenumeranter beslutat sig för att betala 210 kr ur egen ficka för tidningen.  De som inte har betalt har fog för sitt beslut, vare sig det beror på ekonomiska faktorer eller andra bevekelsegrunder.  Det finns också ett antal som finner det värt slantar och besvär för att betala för det obligatoriska användarkontot på anbytarforum, och får vi tror Ted så är det över 6 000 st.
 
Att tro att de idag ca 70 000 medlemmarna i medlemsföreningarna (jag vet att ett stort antal av dessa är dubbel, trippel , quadrauppel eller mer räknade) skulle acceptera att betala för en vara/tjänst de inte betalar för idag verkar långsökt. Att, som Crister föreslår i sin ledare, kollektivansluta alla till ett utbud av produkter som man inte vill betala för idag, luktar socialistiskt 60-tal med rullande femårsplaner och samtidigt en bra form för jobb protection.
 
Att samhället har förändrats och att kunder/användare förväntar sig att de tjänster/varor som levereras för en summa pengar också måste motsvara krav på kvalitet och berikande av den egna upplevelsen verkat inte ha gått fram till redaktören.  
 
Enligt de senaste uppgifterna som jag kan hitta från förbundet så finns det ca 70 000 anlutna betalningsresurser (vi får ju inte kallas medlemmar har styrelsen klart deklarerat) i de ca 160 anlutna medlemsföreningarna. Crister Lindström's förslag innebär att det ska ske en förflyttning av ekonomiska resurser i storleksordning 7,8 miljoner kronor per år (111 kr gånger 70 000 betalande resurser).  
 
Jag kan inte annat än ifrågasätta om en redaktör får komma med vilka förslag som helst i förbundstidningen och ser fram mot någon form av reaktion från styrelsen och/eller från de som sitter i ledningen för medlemsorganisationerna.
 
(Meddelandet ändrat av mats den 09 mars, 2008)

1039
Hi
 
Here is info from Census 1930
 
Name: Florence Ellison  
Home in 1930: Chicago, Cook, Illinois  
Age: 0  
Estimated Birth Year: abt 1930  
Relation to Head of House: Daughter  
Father's Name: Thure  
Mother's Name: Agnes  
Occupation:
 
Education:
 
Military service:
 
Rent/home value:
 
Age at first marriage:
 
Parents' birthplace: View Image  
Neighbors: View others on page  
Household Members: Name Age  
Thure Ellison 31  
Agnes Ellison 27  
Florence Ellison 3/12  
 
Thure was born in Sweden and he emigrated 1923 . He is waiter at a hotell

1040
I ledaren i senaste numret skriver Crister Lindström att han vet saker som ingen annan tycks veta, eller åtminstone inte vågar berätta. Jag citerar  Denna hundralapp täcker nästan (!) kostnaderna för driften av av forumet (anbytarforum, min kommentar).  
 
Crister Lindströms kunskap i ämnet tycker jag ska delges alla de som frågat efter kostnaden för driften av Anbytarforum respektive Förbundsforum. Det torde vara bra för debatten. Om inte Crister vill, så kanske någon ur styrelsen kan uppge siffran,  
 
Dessutom avslutas ledaren med Debatten startar här och nu, jag hoppas den fortsätter i detta forum och inte i nästa nummer av tidningen.
 
Så, upp till bevis runt påståendet, det torde vara det minsta vi kan önska.
 
(Meddelandet ändrat av mats den 08 mars, 2008)

1041
Fakturor / Fakturor
« skrivet: 2008-03-07, 11:19 »
Idag finns ett inlägg på Anbytarforum rörande faktura.
 
 
Det kan inte vara lätt att vara icke svensktalande och få en faktura på svenska, där det inte tycks finnas med någon beskrivning av de olika betalningssätten.
 
En bra betalningslösning var ett av grundkraven för att införa den obligatoriska avgiften. Tycker de som har ansvaret för denna del att nuvarande lösning är bra?
Jag tycker det inte, speciellt som det på den mailade fakturakopian inte på något sätt framgår att det går att betala med kort i bokhandeln eller att det fortfarande, trots tidigare löften, inte verkar finnas engelsk text på fakturan.

1042
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-06, 20:47 »
2000 som kan skriva/läsa eller 2000 som har använt?

1043
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-06, 13:24 »
Det är ju skoj att få veta vad pengarna ska användas till (och det är inte AF/FF :-) )
 
Intressant är också att se att frågan om en ändring av Rötter nu gått från att ha varit anställning av en redaktör, för ett antal år sedan, och där förändringarna varit minimala till att bli en fråga om ny plattform.
 
Jag kan inte låta bli att fråga om styrelsen vet vad de vill åstadkomma med verksamheten eller om beslutet om ny teknisk plattform kommer att hanteras på samma sätt som bytet avseende Anbytarforum.
 
Det vanligaste felet vid alla ändringar är ju att det finns en övertro på att ny teknisk plattform medför bättre struktur och funktionalitet, när det oftast innebär ett dyrare och mer sofistikerat sätt att skapa än mer oordning, om det inte finns ett rejält tänk på vad som åstadskommas, och detta ska vara gjort innan beslut om plattform tas.
 
Oftast är besluten rörande ny plattform baserat på en övertro rörande teknik kombinerat med en tro att det hittillsvarande bristande underhållet ska lösa sig automatiskt.  Båda dessa uppfattningar kommer med all säkerhet att visa sig vara fel om inte proffesionell styrning (med därtill hörande kostnad) används från början.

1044
Archive - General questions / Hanna Emilia and Eva Lovisa Hult
« skrivet: 2008-03-03, 21:35 »
Leighton
 
This is the last infromation in Rotemansarkivet, showing she is still alive in 1926
 
Personuppgifter
Namn:Anna Lovisa Hult
Titel:Portvakt
Födelseuppgifter:18/01 1860 (Malmbäck), Jönköpings län  
Status:Frånskild,ej HF,Ensamstående utan barn
 
Inflyttningsuppgifter
Inflyttad:17/11 1904
Som:Inflyttad från annan rote
Från:04
 
Boendeuppgifter:
Arkivrote och stadsdel: 03 (Klara)  
Häftets nummer och tidsperiod: 03612 (1900-1926)  
Ägare: Grossh.Enkan,Nanny Amalia Charl.,Brinck,Fol.1,,,,Till 5/8  
Ägare: Studeranden,Ernst Albin,Brinck,Fol.1,,,,Till 3/8  
Fastighet: Vinkelhaken 12  
Församling: Klara  
Gata: Drottninggatan 80 B  
Gata: Apelbergsgatan 41 B  
Littera: 23.7  
Littera: G 9  
Hitta kvarteret på Stockholmskällan: Sök efter Vinkelhaken.  
 
Utflyttningsuppgifter
Utflyttad:99/99 1926
Som:Kvarstående till slutet av mantalshäftets tidsperiod

1045
Archive - General questions / Hanna Emilia and Eva Lovisa Hult
« skrivet: 2008-03-03, 21:20 »
Leighton
 
I can see Anna Lovisa Hult in clerical surveu Lovö AI:25, Hfl 1886-1890 (GID 2522.12.37000)  She moves in May 1 1889, but it doesn't say from where. She then moves to Stockholm in 1890.

1046
Archive - General questions / Hanna Emilia and Eva Lovisa Hult
« skrivet: 2008-03-03, 00:14 »
Leighton
 
Anna Emilia arrives to New York onboard Lucania on Oct 5 1895. She is transcribed as Hanna E Hutt om Ancestry. She is heading for Youngstown

1047
Archive - General questions / Hanna Emilia and Eva Lovisa Hult
« skrivet: 2008-03-02, 23:46 »
Leighton
You have searched on Ellis Island.  I can tell you that I have found Eva Hult arriving to New York onbord Teutonic on June 9, 1897.
 
It looks like she is traveling with August Sand and his family (wife Ester and daughter Ellen). They were from Malmbäck and heading for Chicago.  
 
Eva, she is named Eva Huet on Ancestry, has Youngstown as Intended Destination and that is where she also is found in census 1900, servant in the John Benson family.
 
I have also found a potential Anna, married with Albert Anderson, in census 1900, living in Youngstown.This Anna was born Oct 1881 and having a son, Harry, born Feb 1899.  If that is the correct Anna, then it looks like she is dead or divorced as Albert is living with Lizzie, born in Ohio by German parents, in census 1910.
 
According to Swedeish census 1900 is Eva and Anna's mother and all brothers still living in Sweden.

1048
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-02, 20:36 »
Jag blir lite förvånad när jag läser Barbro's inlägg. I det material jag sett om de sociala nätverkssidorna så framgår mycket klart att det är de nischade sajterna som har framgång bland ungdomarna(vilka avsågs i uttalandet).
Varför då inte försöka suga upp de som har minsta intresse för släktforskning inom Anbytarforum (vilket då kräver avgiftsbefriat Anbytarforum)?
Varför ge upp en satsning av det slag som anbytarforum är, vilket verkar vara inom målbilden om jag tolkar Barbro's utspel rätt.
 
 Satsa på att få de som tidigare medverkat med kvalitetssvar att återkomma istället för att driva bort dem.
 
Det låter som vissa vill överlåta till andra att ta hand om släktforskningsintresset, vilket jag hoppas är ett missförstånd.
 
(Meddelandet ändrat av mats den 03 mars, 2008)

1049
Bengt
 
Det finns många i styrelsen som lyssnar, som försöker styra åt rätt håll (enligt min mening). Det finns också de som kommunicerar, både här och via andra kanaler. Jag kan inte låta bli att åter ge Lars en eloge för ekonomirapporten.
 
Sedan är det ju inte så att jag alltid har rätt, så visst finns det tillfällen då debatten vinns av andra sidan, och det ser jag inte som något problem så länge det finns en vilja att kommunicera.  
 
Det som upplevs som fel är att möta en tystnad, ett som det verkar oengagemang i ett flertal frågor. Vad som ligger bakom detta vet inte jag, men nog borde det finnas möjlighet för fler att delta i förbundsforum, inte minst nu i början.  Tyvärr så kanske FF dör ut, det ser ju inte så bra ut när man ser på deltagandet.
 
Med hopp om en ökad spänst i diskussionerna, i ett avgiftsfritt forum, så ser jag framtiden an med tillförsikt, och kom ihåg att motionstiden till Malmö inte gått ut än  

1050
Jag vill påstå att det kontokrav som finns är välunderbyggt, det finns inte så många forum kvar som inte använder den tekniken (eller liknande) för att hålla ordning på de som ska kunna skriva. Det är naturligtvis att hålla borta spam och annat skräp som jag avser ska hållas ordning på.
 
När det däremot kommer till den obligatoriska avgiftsbeläggningen så har jag ansett och anser att det är fel väg att gå. Vi får se hur utvecklingen blir på AF framöver. Att det är heltokigt att ha det på Förbundsforum torde vara helt klart för alla, jag kan inte annat än se att det är en principfråga i nuläget.
 
Jag tror att de förslag som tidigare lämnats till styrelsen avseende Rötters vänner, med en engagerad insamlingsgeneral hade gett minst lika mycket som avgiftsbeläggningen, om inte mer. Tyvärr har Rötters vänner fått en något solkig aura runt sig, men det går nog att ändra på med lite extra insatser.

1051
Först en stor eloge till Lars som på ett föredömligt sätt redovisar utfall och även en reviderad forecast för 2008. Jag tycker det visar på en professionalism som tidigare efterfrågats, men inte synts.
 
Jag tar mig friheten att ha några funderingar på det presenterade, så kan kanske vissa frågetecken rätas ut innan Malmö  
 
Annonsintäkterna går ner, när priserna på annonser gått upp. Blev det för stor höjning, eller vad kan ligga bakom?
 
Hur kan det komma sig att organisationsavgifterna gått upp så kraftigt? Är det en återgång till rätt nivå (ser så ut på uppskattning 2008) eller..?
 
Jag har tidigare frågat vad som avses med Kostnader Sajter. Har kosten försvunnit eller finns den på annat ställe?
 
Licenser, support, IT - är det här som bland annat kostnaden för Rötter/AF finns, och då också kostnaden för Vbulletin?
 
Som någon påpekat så är posten Div övrigt en stor post. Jag förstår att allt inte kan redovisas, men vad gör att den blir så stor?
 
Jag är förvånad över den stora skillnaden avseende Upplupna kostnader 2006 och 2007. Beror det på att inbetalningskorten gick ut vid olika tidpunkter eller vad kan ha en sådan stor påverkan?

1052
Kan detta vara Oscar, från Illinois State Death index
 
HARALDSON     OSCAR      J             M/W  UNK  2450254 1926-05-14 KANE        AURORA

1053
Anders
Citatet kommer från styrelsens uttalande efter senaste styrelsemötet. Finns här
 
eller som toppnyhet på Förbundsnytt.

1054
Intressant kommentar av Ted runt det numera minskade behovet av moderering av Anbytarforum. Det är bra att forumet nått en nivå där behovet har minskat. Det betyder också att kostnaden för forumet drastiskt minskat, eftersom nerlagd tid nu måste vara ganska liten. Ytterligare ett skäl att ifrågasätta den tokiga avgiftsbeläggningen.
 
Å andra sidan så verkar det som förbundsstyrelsen nu är redo att dra igång nya kostnadskrävande projekt så tiden som frigörs går säkert åt, synd bara att Anbytarforums användare ska vara den kassako som man lutar sig mot, när det borde vara de som nyttjar Rötter. Jag hoppas att det denna gång blir en styrning med säker hand och med kompetens när de planer som lanserades går mot fullbordan.
Bakgrund till ovanstående är uttalandet Förbundsstyrelsen har långt framskridna planer på att ge Rötter en helt ny plattform, med nytt material men dit också databaser och relevanta delar av den nuvarande webbsidan kan flyttas. Detta är emellertid en kostnadskrävande process, som innefattar både konsultmedverkan och stora insatser från den egna personalen.
 
(Meddelandet ändrat av mats den 25 februari, 2008)

1055
A theory regarding Carl R's wife. An Emma Kristina Andersson is leaving Gothenburg the same day as Carl. She is 21 and from Linköping.
 
Source code: 18:677:14177

1056
I wonder if Anders Gustaf left earlier (Emigranten has 1872) as AG Hallberg has a daughter born 1875
 
As said earlier, it is hard to read Carl R's birthinformation in census 1900. I read July 1855, but that does not fit to the age written, but if it is July 1854, then that is betetr.

1057
Perhaps it's time to take a look at Anders Gust Hallberg, emigrating from Falköping 1872 04 26 according to Emigranten. Source code 6:218:1291

1058
And this might be Andrew in 1880
 
1880 United States Federal Census  
about E. G. Halberg  
Name: E. G. Halberg  
Home in 1880: Ellicott, Chautauqua, New York  
Age: 30  
Estimated Birth Year: abt 1850  
Birthplace: Sweden  
Relation to Head of Household: Self (Head)  
Spouse's Name: Josephene  
Father's birthplace: Sweden  
Mother's Name: Mary  
Mother's birthplace: Sweden  
Neighbors: View others on page  
Occupation: Farmer  
Marital Status: Married  
Race: White  
Gender: Male  
Household Members: Name Age  
E. G. Halberg 30  
Josephene Halberg 25  
Leda Halberg 5  
Theadore Halberg 3  
Sabra Halberg 3M  
Mary Anderson 56  
 
Source: U.S. Census > 1880 United States Federal Census > New York > Chautauqua > Ellicott > District 51 >sheet 6

1059
First around Andrew's family 1900: Both Lyda and Selma are stepdaughters. Clara is said to be born Oct 1864 and immigrated 1889.
 
Source: 1900 United States Federal Census > New York > Chautauqua > Jamestown Ward 3 > District 107 >sheet 17a
 
Charles and Emma has 1881 as immigration date, they also said they have been married for 18 years (census 1900) so they can have married before as well as after the emigration.
 
In rootsweb is the following found
Linda Fagerstrom b 1875 d1956 buried in Fluvanna Cem. I believe she is the d/o Andres Gustav and Josephene(Anderson) Hallberg. She is listed in the 1880 census as Leda Halberg. She was married to Fred Fagerstrom....
Lyda's sister is Sabina Schultz m. to Charles she also has another sister Selma who married J. Wilbur Hitchcock who died in 1939 remarried Victor Shane.
(easily found in Rootsweb)
 
So, I guess we now can see that Andrew was married twice.

1060
Beträffande Andrew Hallberg så kan nedanstående från census 1900 vara familjen, under förutsättning att Andrew avlider före 1900. Det intressanta är då de två äldsta döttrarna, angivna som styvdöttrar, de är födda i New york av svenska föräldrar och bär namnet Hallberg. Kan de vara Andrews i ett tidigare äktenskap?
 
1900 United States Federal Census  
about Clara Halberg  
Name: Clara Halberg  
Home in 1900: Jamestown Ward 3, Chautauqua, New York  
Age: 35  
Estimated Birth Year: abt 1865  
Birthplace: Sweden  
Relationship to head-of-house: Head  
Race: White  
Occupation: View Image  
Immigration Year: 1889  
Neighbors: View others on page  
Household Members: Name Age  
Clara Halberg 35  
Lyda Halberg 25  
Selma Halberg 13  
Minnie Halberg 9  
Josephine Halberg 4  
Alfredo Halberg 1  
Elliot Halberg 7  
 
 
Sedan undrar jag över den angivna Charles födelseår, i census 1900 anges han vara född 1857, jag har svårt att se månaden. Hans hustru uppges vara född juli 1861.

1061
Som ett komplement till denna statistik kan Daniels tidigare inlägg vara intressant
 
Se

1062
Lars-Olov
Idéen att bryta ut vissa delar ur förbundet är bra (jag tycker likadant), och den ska drivas vidare enligt min mening. Men det ska då vara klart vad som det innebär och det är då farligt att få fel uppgifter på vad saker och ting kostar. Att påstå att Anbytarforum kostar en viss summa, när det egentligen är hela nätsastningen som avses är missledande.
 
Det har under en längre tid efterfrågats vad den riktiga kostnaden är, men tyvärr har vi inte fått något svar än.

1063
Lars-Olov
Jag vet inte varifrån siffran 500 000 kr för Anbytarforum kommer, men jag kan garantera att den inte stämmer. Licens för Discus är en engångskostnad, driftkostnad till serverhotel under 10 000 per år, återstår en deltidsvärd, som jag näppeligen tror drar den kost som återstår (490 000 kr).  
 
Om vi lägger på alla övriga delar av Rötter, och då inkluderar Redaktörslönen, så kanske kosten blir 500 000 kr, men Rötter ska väl inte räknas in i kalkylerna för AF.

1064
Driftkostnaden för AF, exkl personalkostnad, är försumbar, eftersom leverantören bara tar ut en struntsumma för driften (som dessutom inkluderar hela Rötter med en massa databaser).
 
Eventuell utvecklingskostnad som det talas om kommer att hänföra sig till Rötter och det är nog här som problemet kommer i dagen.
 
Det är egentligen inte AF som drar pengar, det är Rötter och allt runt omkring den kolossen och det är hela den delen som förbundet anser AF-användare ska betala. Vore lika bra att det klargjordes så att debatten kan utgå från rätt perspektiv

1065
Och hur komma fram till en liten minoritet? Hur många av de tusentals användare som har konto är DIS medlemmar?  
 
(Meddelandet ändrat av mats den 22 februari, 2008)

1066
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-21, 23:35 »
Något förvånande uttalande kan tyckas.
Det beslutas på senaste mötet att avgiften ska gälla från 1 februari, så den delen var ett ärende. Att detta innebar att Förbundsforum också blir avgiftsbelagt visste ju alla och att det går lätt att ha ena delen avgiftsbelagd och inte den andra torde ha framgått, men de delarna togs inte upp för att det inte var ett ärende.  
 
Att sedan raderingen tydlligen blev ett ärende, men inte avgiften för förbundsforum, verkar lite konstigt, utifrån sett, men så blev det.
 
Vi får väl vänta till april, om det inte går att ordna genom ett tillfälligt beslut mellan dessa fastställda möten, det finns ju mail :-)

1067
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-20, 19:04 »
Det ska bli intressant att se huruvida det nu blir en principfråga efter det att det enda motivet för att fortsätta med betalning för förbundsforum nu är undanröjt.
Jag citerar från förbundstyrelsens text  Om detta låter sig göras utan dubbla system för hanteringen av användarkonton eller på annat sätt ökade kostnader, finns det ingen anledning att fortsätta med de rutiner som gäller idag.  
 
Så ta då bort betalningen snarast.

1068
Så fakturan är skickad före styrelsemötet och innan forumet blev avgiftsbelagt  
 
Undrar vad som avses, bara Rötters vänner eller gällde fakturan den obligatoriska kostnaden för kontot?

1069
Ann-Mari
 
Du har väl inte ansökt om nytt konto, utan tillhör gruppen som redan hade konto när det blev obligatoriskt, eller... ?
 
När fick du din e-postade faktura? Och har du fått det tredelade inbetalningskortsdokumentet (årsbok, tidning, Rötters vänner) också?

1070
I Angeläget 2, 2007 framgår att det vid ingången av 2006 fanns med 272 400 kr i balansräkningen avseende förutbetalda Rötters Vänner. Vid utgången av året så var värdet satt till 0.
Intäkten för 2006 som redovisades till 479 ksek, torde då innehålla ovanstående 272 ksek plus inbetalningar gjorda 2006 och de som influtit under 2006 för 2007, eller tänker jag fel?
 
(Meddelandet ändrat av mats den 19 februari, 2008)

1071
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-18, 23:23 »
Jag tar om min fråga från 21 januari, och hoppas på svar så att det går att diskutera bokhandeln.
 
I den ekonomiska sammanställning som visas i Angeläget 3 / 2007 så funderar jag på hur jag ska tolka Bokhandeln. Är det likvärdiga uppgifter som redovisas på intäkts och kostnadssidan eller finns det andra delar som borde ingå när bokslut för Bokhandeln görs? Förmodar att vissa personalkostnader kan tillkoma eller ligger de i begreppet Bokhandel. Var finns kostnaderna för exempelvis dödskivans framtagande (eftersom jag tror försäljningsintäkten ligger på Bokhandeln). Och var redovisas Genline-försäljningen?  
 
När vi fått fram de delarna så är det lättare att diskutera framtida satsningar/reduktioner ur rent ekonomiska aspekter.

1072
Nättidningen Rötter / Uppdateringstider för Porträttfynd?
« skrivet: 2008-02-18, 19:04 »
Redaktören prioriterar säkert flytten, och just nu så framgår det av första sidan på Rötter att de inte har tillgång till internet på kontoret, fast å andra sidan behöver ju inte godkännande ske där.

1073
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-18, 14:41 »
Visst är det tråkigt att behöva logga in för att se att det inte varit någon aktivitet under dagen.
 
Borde vara möjligt att visa, tidigt i processen, när senaste inlägget gjordes (inte författare eller text, men ett klockslag)

1074
Att försöka hitta syndabock ger inget, men vilken läxa har det lärts av detta?
 
Har styrelsen fått bättre koll, har stämmodeltagarna visat större intresse, har kassören bättre grepp, har revisorerna börjat bry sig, har de utanför börjat ifrågasätta, har det skaffats riktig arbetsledning, osv osv.
 
I de flesta fall ovan är jag böjd att svara ja, i några fall nej och naturligtvis även, vet inte än, framtiden får utvisa detta.
 
Men jag hoppas att den pågående diskussionen leder till större krav på stämman och dess deltagare, att kritiska röster inte tystas, och att det experiment som detta forum är förstärks, bland annat genom borttagande av betalningskravet avseende deltagande.

1075
Tips & idéer / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2008
« skrivet: 2008-02-16, 14:01 »
Och hur det gick finns på
 
 
 
Väl värt att läsa och spara någonstans som underlag för framtiden

1076
Beträffande stämman, så finns det en kultur i Sverige som, precis som många påpekat, går ut på att det är skämmigt att ifrågasätta eller vara motvalls.  
 
Ibland hörs det, från föreningsrepresentanter, uttryck som  vad ska andra tänka om oss , och då är det viktigare att visa enhet än att ta tag i de problem som upplevs.
 
Det är viktigt att understryka att föreningarna har ett ansvar, det går inte att överföra det på någon annan. Ett skrämmande exempel hämtar jag från rapporten från stämman 2007, refererat på Förbundsnytt:
  Vi har hört att revisorerna efter sin genomgång rekommenderat stämman att bevilja ansvarsfrihet. Vi bör lita på dem  
Det är varje representants ansvar att själv bedöma, att själv stå för sitt beslut, det går inte att göra en fråga om ansvarsfrihet till en fråga om man ska kunna lita på revisorerna eller inte.  
 
Det som är positivt idag är att det görs något av styrelsen, det vidtas åtgärder som minskar på utsattheten och utifrån sett så upplever jag att verkställare har fått visst svängrum. Att jag sedan tycker en del beslut är tokiga är en annan sak, den uppfattningen  lär det finnas så länge det finns mer än en medlem (inte förening) ansluten till förbundet :-)

1077
Tack Tord
Då vet vi att styvt 75% nås den vägen. Förhoppningsvis läses informationen, även om det på vissa uttalanden verkar som aktiviteten varierar kraftigt över tiden.
 
Jag förmodar att listan fungerar åt bägge håll, det måste ju vara intressant för styrelsen att kunna få snabb feedback på tagna beslut likväl som all den påverkan som föreningarna kan få på beslutsprocessen genom att få delta via listan.

1078
Det talas ofta om ordförandelistan som kommunikationsmedlet för förbundet till föreningarna.
 
Kan någon upplysa hur många föreningar som är representerade på denna lista?

1079
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2008-02-14, 23:15 »
Jag undrar när nästa flytt ska bli av?
 
Enligt stadgarna gäller ju följande:
 
§ 11 Förbundsstyrelsens säte
 
Förbundsstyrelsen har sitt säte i Stockholm.
 
 
Jag tror inte det finns någon Solna-bo som kan tänkas sig att Solna är en del av Stockholm, så antingen måste förbundet flytta eller stadgarna revideras (om nu inte styrelsen har ett eget litet undangömt rum någonstans i Stockholm)

1080
Och inga skivor följde med enligt den annons som fanns utsatt på Rötter.
Fanns allt detta på samtliga datorer som såldes?
 
De som då köpte gjorde ju ett kap, tänk att få allt detta för under ett par tusenlappar.
 
(Meddelandet ändrat av mats den 14 februari, 2008)

1081
Jojje
Du skriver att förbundet konfiskerat innehåll och att detta fanns på datorerna.  
 
Var verkligen alla datorerna uppdaterade med information från de skivor som vissa föreningar skänkt. Jag trodde det var en skiva som förbundet fick, och då borde det bara finnas på en dator, för inte kopierades samma skiva till flera datorer.
 
Så kan det väl ändå inte få gå till, eller...

1082
Det är en ganska hög procentandel eftersom förbundet har cirka 161 anslutna medlemsorganisationer.

1083
Jaha, så nu gäller det inte längre att någon annan än ordförande får vara med (vilket det står i Angeläget 3, 2007) eller är det att reducera möjligheterna att ha med 2 personer så en kan vara på semester utan att svettas över att det kan komma något mail som måste beaktas inom kort tid :-)

1084
En petitessfråga: Vad är det som ingår i kostnadsposten Sajter som finns som separat specificerad del i förbundets redovisning, senast i Angeläget 3, 2007?
 
(Meddelandet ändrat av mats den 12 februari, 2008)

1085
Här finns vissa uppgifter

1086
Jag har på annat ställe, , föreslagit att det tas fram marknadsföringsmaterial och att det ges kommision på visa delar. Detta kan ju innefatta ShF också

1087
Medlemsavgifter / Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-10, 12:16 »
Avser fakturan Användarkonto? Har du anmält dig (för att få användarkonto) efter nystarten i november/december?

1088
Michael
 
Uppsåtet har jag aldrig förnekat, medlet har jag ifrågasatt. Det blir tyvärr lite konstigt när det blandas begrepp som Rötter och alla dess databaser/funktioner i ena meningen för att sedan säga att dessa ska betalas med avgiftsbeläggningen av Anbytarforum. Ursprungsbeslutet var att Rötter och dess interaktiva delar ska avgiftsbeläggas, men det blev bara den riktiga externorienterade delen som avgiften las på, AF,  plus den tokiga lösningen att då förbundsforum hamnade under samma avgift (men där verkar det som det finns nya ansatser från de styrande).  
 
Jag ifrågasätter AF's avgiftsbeläggning och jag har, som du vet, också kraftigt ifrågasatt den, enligt min mening, mycket olyckliga sammanblandningen av Rötters Vänner och obligatorisk avgift för användarkonto. Den sistnämnda har inte någon lyckats beskriva på ett bra sätt, trots många ord, enligt min mening (men det kanske bara är jag som tycker så)
 
En del debatter går in i varandra, så det blir lite upprepning, men det får vi stå ut med. På annat håll så finns det beskrivning om att AF kan ge upp till en miljon, eller mer per år. Rena driftkostnaden för AF är mycket låg, under 10 ksek/år, till det kommer en kostnad för anbytarvärd, dock inte på heltid, och oavsett hur mycket vi räknar så lär det bli en slant över.

1089
Vad är upplagan i dagsläget?

1090
Lars-Olov
 
Jag vet inte riktigt vad alla delar av förbundet kostar, men nog är det så att många delar bara nyttjas av en minoritet. Läser alla Rötter? Använder alla Samefynd?  Har alla Släkthistoriskt forum? Om det nu finns allmänna ytor i den nya lokalen, besöks dessa av alla medlemmar?  Blir det inte en massa beskattning av alla dessa aktiviteter?
 
Varför ska då Anbytarforum av allt plockas ut och särskiljas? Om vi förstår de uppgifter som förekommer så finns det förhoppningar om att Anbytarforum ska ge betydligt mer än vad kostnaden är, är det rätt att minoriteten som nyttjar anbytarforum ska betala för andra delar?
 
Sedan ser jag gärna att du vidareutvecklar tesen om att det skulle krävas föreningsmedlemskap för att delta i forum. Jag ser inte den kopplingen, om ett forum bedöms vara tillräckligt attraktivt och att det ger nya medlemmar/ köpare av andra tjänster?
 
Jag kan dra en parallell: Tar alla föreningar entre för sina öppna möten eller anses det vara viktigt att dörren in i verksamheten inte har höga trösklar.  
 
Nu vill jag understryka att jag inte säger att det ena eller det andra är fel (fast jag gillar ju inte ett avgiftsbelagt forum, annat än ur kuriosasynpunkt, det är det enda :-) ) utan ser gärna ett utvecklande resonemang runt frågan: Vad ska bekosta vad?

1091
På andra håll under Förbundsforum så talas det om aktiviteter för att nå nya släktforskare. Släktforskarakut på köpcenter är ett sådant, och det finns säkert fler.
 
Vid dessa tillfällen finns det en utmärkt möjlighet att marknadsföra förbundets produkter. Att ta fram ett enkelt marknadsföringsmaterial avseende hela eller delar av portföljen och att ge medlemsföreningar möjlighet att köpa/låna detta samt ge kommission (alla kan inte vara lika gentila som Genline) på försålda produkter skulle säkert ge en snabb retur på gjorda investeringar. Ett sådant erbjudande ser jag fram mot presenteras senast på stämman

1092
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-09, 18:29 »
Eller, för att spetsa till det litet:
 
För att undvika att ett mindre antal hetsiga/urpårade (välj det som önskas)inlägg sparas så raderas dessa OCH alla välformulerade, livskraftiga och behövliga inlägg.
 
En något konstig lösning på ett litet problem, där jag måste säga att de ursprungliga bevekelsegrunderna inte har presenterats. Vi har sett ett inlägg från Ted, som ursprungligen var motståndare till radering, men det måste funnits tankar runt detta när ärendet bereddes och underlag togs fram till beslutet. För inte kan det bara ha poppat upp under mötet och beslutats (även om avsaknaden av teknisk konsultation kanske pekar på det)?
 
Å andra sidan så vet vi nu att det inte går tekniskt, så det blir kanske en parentes, detta 90 dagars beslut, efter aprilmötet.

1093
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-09, 10:43 »
Ted
 
Listan som jag skrev innehöll exempel på nuvarande rubriker, sedan tillkom ju det nya ämnet som Daniel visade på, där han önskar längre tid ur ett rent utvecklingssyfte. Jag förmodar att vi under tidens gång kommer att få tillskott på nya rubriker, likväl som att vissa kommer att slås ihop under gemensamma rubriker eftersom (förhoppningsvis) detta blir ett levande forum. Att då fastställa bäst före datum är ju inte lätt, vilket du också visar genom att föreslå utflyttning av vissa delar till andra platser än Förbundsforum.
 
Det kan vara en väg att gå, men då sprids det olika debattforum under många rubriker, det måste hållas ordning på konton och det bör kontrolleras. En, i dagsläget, oönskad kostnadsdrivare.
 
En liten sak, men kanske också en tankeställare, är exemplet porträttfynd, där du föreslår som en tänkbar åtgärd att den flyttas ut. Det kan verka rimligt, men jag vill också belysa att de idéer och frågor som dyker upp där, också kan avse eller överföras till de andra interaktiva databaserna som finns på Rötter. Vi ska komma ihåg att det är samma externa leverantör till konstruktion/underhåll av de flesta databaserna varför det kan vara olyckligt att isolera tyckandet kring exempelvis Porträttfynd.
 
Beträffande Malmö-stämman så slog det mig en sak, var finns läxor lärda från andra stämmor, vad var bra, vad kan behöva ändras och avdelningen, som förhoppningsvis är tom, vad gick helt åt pipan. Finns detta samlat någonstans, annars kan det vara bra att från och med nu ha det under förbundsforum, men då utan radering.
 
(Meddelandet ändrat av mats den 09 februari, 2008)

1094
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-09, 09:36 »
Om beslutet då är att det ska ske automatiskt (vilket framskymtat) så behöver vi inte fundera och diskutera mer eftersom det inte är genomförbart i nuläge. Min rekommendation är då att det upphävs i april, inte minst baserat på det Daniel nu framfört.

1095
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-08, 23:52 »
Det har under de senaste dagarna funnits en hel del intressanta diskussioner runt Förbundsforum, Anbytarforum, Avgifter och mycket annat på det nya, för närvarande mycket begränsade, forumet som vi är på nu. Men visst är det mycket bättre än dess föregångare, debattsidan som var allt som stod till buds. Många olika synpunkter kommer fram och trots vad vissa förutspådde så finns det en tidigare ej skådad aktivitet från styrelsemedlemmar. Med andra ord en början på något nytt som jag tror kan bli bra.  
 
Nu får ett flertal möjlighet att vara med så blir det dialog, inte den enkelriktade kommunikation som tidigare varit den förhärskande metoden, där det sagts saker som inte gått att gå i svaromål på, oavsett om det gällt stora saker som stämmobeslut eller små beskrivningar runt olika händelser på Rötter eller kanske lokalföreningars aktiviteter av olika kvalitetsgrad.
 
Det är bra, och när nu möjligheten finns så är det viktigt att debatten flödar och att den inte stängs av med diverse tillrop från de som av vissa kallas överhöghet, vare sig det begreppet härrör sig till position, skrivförmåga eller andra faktorer som vi läser in i andra.
 
Nyligen kom då beskedet att styrelsen beslutat om en automatisk rensning efter en definierad tidsperiod, just nu gäller 90 dagars levnadstid för ett inlägg, detta oavsett vad inlägget handlar om, oavsett bärighet på sakfråga eller inläggets kvalité.
 
Vi ser försök att motivera denna begränsning i tid, och jag tycker mig inte se  någon hållbar struktur i de motiv som framkommit, men låt så vara. Dock så förvånar det mig att ingen funderat på vad det innebär för de olika avdelningarna som moderatorn nu lagt upp.  
-Är det smart att i maj radera inlägg under rubriken Aktivitesidéer för den lokala föreningen, har de idéerna ett bäst före datum som är 90 dagar bort?  
- Varför i maj ta bort inlägg under rubriken Förbundsstämman, som uttryckligen ska handla om stämman i Augusti?
- Det finns en avdelning som heter Föredragshållare, som då förmodligen ska innehålla de som kan snacka de närmaste 90 dagarna, sedan är de raderade, eller..?
- Under porträttfynd framkommer idéer om nya funktioner, nya infallsvinklar och annat som inte lär gå att förverkliga inom de 90 dagarna. Är inte de idéerna värda att finnas kvar tills de antagits eller förkastats?
 
Listan kan bli längre, men jag hoppas att de som tagit beslutet funderar till under tiden fram till april och ändrar beslutet till ett mer verksamhet- och verklighets-baserat sådant, där medlemmarna i styrelsen inte behöver fundera på, i efterhand, varför det blev som det blev.

1096
Michael
 
Du kritiserar mig och får det nästan att framstå som jag saboterar med vilja.
 
Jag vänder mig mot den framställningen,där det först står att alla kan läsa och söka i Anbytarforum utan kostnad, där det står att Förbundsforum är en underavdelning till anbytarforum men där det definitivt inte står att du måste betala för att kunna läsa  på Förbundsforum, ett forum som påstås vara tillgängligt för alla medlemmar.  
 
Naturligtvis kan det bli fel i alla texter, ska de då inte kommenteras?  
 
 
Låt mig ett exempel på en text som påminner om den som producerats:
 
Alla vet väl att Anbytarforum är gratis att använda, så länge du har ett användarkonto.
 
Användarkonto behövs för att alla ska veta att vem du är och samtidigt så förhindrar det att det kommer in spam och andra saker.  
 
För att skriva på Förbundsforum så måste du vara anmäld som föreningsmedlem, samt även ha användarkonto, något som du är berättigad till om du är med i Rötters vänner.
 
Den frivilliga avgiften till Rötters vänner innehåller också en del fördelar, som varierar från år till år. Om du mot förmodan inte vill vara med i Rötters vänner så kan du erlägga en obligatorisk avgift.
 
Bra text som stämmer, eller .....

1097
Ted
 
Att du som ordförande är budbärare, det förstår jag, men du får ta emot kritiken och bära den tillbaka till styrelsen, så har det ju alltid varit.
 
Det gäller för mig att gilla läget säger du/ni, men det gör jag inte, när det skrivs uppenbara felaktigheter. Ska vi bara sitta tysta och vara glada för att ni ställer till det, eller ...?
 
Du/ni talar om förbättrad tillgänglighet och stryper möjligheten att ens se att Förbundsforum existerar för de som inte är redan frälsta, det är ju inte speciellt framsynt utan det lutar mer mot att de som vill förhindra insyn vunnit slaget. Kanske var det på väg att bli som du/ni skrev i angeläget 2, vad vet jag.

1098
Ted
Det finns en del uppenbara fel i den text du lagt ut här och som även publicerats på annan plats på Rötter.
 
Du skriver:  Nyligen öppnades en ny mötesplats på Rötter: FÖRBUNDSFORUM. Detta är ett diskussionsforum, speciellt avsett för diskussioner kring organisatoriska frågor, föreningsliv, förbundets verksamhet och ekonomi, Nättidningen Rötter med underavdelningar och mycket annat. Tillträde till denna resurs har alla medlemmar i förbundets medlemsföreningar, d.v.s. nästan alla som läser och använder sig av Nättidningen Rötter.
 
Att ovanstående är fel vet du säkert redan, men för säkerhets skull så vill jag berätta att det faktiskt krävs ett avgiftsbelagt användarkonto för anbytarforum. Att påstå att alla som läser och använder sig av nättidningen Rötter kan delta i Förbundsforum är helt fel. Enligt den statistik som finns så är det betydligt fler som använder delar av Rötter än de som tar sig in på anbytarforum, och en hel del av de besök som tidigare statistik visade upp lär försvinna nu när det blivit avgiftsbelagt.
 
By the way, du skriver att forumet blev avgiftsbelagt 1 februari, men redan tidigare skickade ni ut fakturor, så nog gällde det från annat datum. Men kanske inte den källkritik som gäller släktforksningen gäller här.
 
Ni vet också att det lätt att tillåta andra än de med anbytaranvändarkonto delta på Förbundsforum. Det kräver ingen  ny teknisk miljö eller stora omdaningar, det har flera meddelat ansvariga, så den motivering du använder måste jag säga att jag inte förstår. Kolla med den tekniskt sakkunnige så får du ett bra svar.
 
Sedan är det väl på gränsen till hål i ..... att de som betalar för tjänsten Anbytarforum utesluts från möjlighet att komma med konstruktiva förslag, för det är vad du skriver. Jag förstår inte hur ni överhuvudtaget kan komma med ett sådant påfund.

1099
Lennart
Dock ska de, vid nya konton, flytta fram detta med 30 dagar, eftersom en första fri 30 dagars period gäller.  
 
Detta gäller då naturligtvis om den tidigare informationen gäller, denna gratisperiod finns inte omnämnd i det klarläggande som publicerats idag

1100
Utskicket innehåller, för mig, en ren felaktighet eftersom jag inte betalar för tidningen per kalenderår, något som nu påstås på inbetalningen. Undrar om jag får nytt inbetalningskort senare i år, det här slänger jag med den felaktiga uppgiften.
 
Rötters vänner, numera obligatorisk frivillig (sopp-)avgift, löper 12 månader från förutvarande betalningstillfälle, vilket kanske framgår av inbet.kortet. Tyvärr så framgår det inte när föregående betalning erlades. Jag undrar om SSf då förlänger tiden från föregående periods utgång eller om den info gäller som redaktören skrivit tidigare, att det är inbetalninsgtiden som startar den obligatoriska tidräkningen för konto på anbytarforum, och det måste vara 30 dagar från kontostart.
 
Blev det krångligt, kanske det, men det är ju brist på adekvat information som kännetecknar hela denna historia.

1101
Lennart
Det finns ett Angeläget nummer tre utgivet, men inte placerat på rätt ställe (än) av redaktören.
 
Om du går in på Rötters första sida, tittar i vänsterkolumnen efter Förbunds-Nytt, klickar där och på den sida som dyker upp så finns det en bit ner (jag måste scrolla ner) en blänkare om Nytt nummer av Angeläget.  Där finns länken till nummer 3

1102
Kanske fel rubrik, men jag tyckte den här låg närmast.
 
Jag hoppas att nuvarande styrelse fortsätter med traditionen att ge en kort sammanfattning av senaste mötet via forumet. Tidigare skrevs det på Anbytarforum och om det kommer där eller här på Förbundsforum är egalt,bara det kommer något
 
(Meddelandet ändrat av mats den 02 februari, 2008)

1103
Och efter vad jag förstår så är det bara nu de som har användarkonto som tillskrivs.  De 2 500 personer som tidigare betalat utan att begära det gamla användarkontot verkar vara bortglömda eller avskrivna.
 
Men det är inte försent än. Klargör att den nu fakturerade 100-lappen avser användarkonto och inte Rötters vänner och starta en renäsanskampanj för ett äkta Rötters Vänner. Det tycker jag vore ett bra beslut, som styrelsen kan ta i helgen, om de framhärdar att behålla den där 100-lappen för att skriva på anbytarforum och läsa/skriva på förbundsforum.

1104
Enligt ett borttaget inlägg så stod följande passus att läsa på ordförandelistan i höstas:
 
icke betalande medlemmar av Röttersvänner avskrivas
 
Jag hoppas det var en felskrivning, för det borde väl ha stått:
 
icke betalande medlemmar av Röttersvänner ska tillskrivas
 
Att bibehålla en kontakt med de som redan positivt inställda hade ju varit mycket bättre än att avskriva dem och sedan göra den sammanblandning som skett nu.
 
Men, allt blir inte på bästa sätt ......

1105
En kompletterande fråga: Hur många konton fanns det innan det tillkom 3000 nya?

1106
Barbro
Hur mycket gav Rötters vänner under de senaste åren (inte det senaste året då förbundet misskötte den delen)?  
 
Intressant är att vi nu vet att kostnaden för drift och utveckling av nya funktioner ligger på en nivå som understiger 300 000 kr per år, en uppgift som många efterlyst men inte fått svar på.
 
Jag har i tidigare, senast i inlägg ovan, visat på andra, bättre möjligheter med Rötters vänner dock utan någon reaktion.
 
En intressant uppgift som jag gärna ser kommenterad av ansvariga är hur den redan befintliga avgiften från föreningarna fördelas. Det låter på Barbro som den måste ökas för att täcka Anbytarforum, men varför räcker den inte med den avgift som finns redan idag, eftersom vi nu vet att förbundet inte går i konkurs. Jag ser det som intressant att det verkar som just AF ska bära sig själv utan koppling till alla de pengar som redan betalas in, men andra verksamheter ska tas från medlemsavgifterna.

1107
Beslutet om avgiftsbeläggning av alla interaktiva delar av Rötter är fattat helt enligt alla regler. Motionen som försökte upphäva avgiftsbeslutet avslogs av stämman. Det finns med andra ord ingen formell felaktighet, som någon kan åberopa.
 
Men det innebär inte att vi måste sitta tysta och acceptera det som vi upplever som tokiga beslut. Det är olämpligt att aktivt obstruera mot beslut, men talesättet att den som tiger lämnar sitt samtycke gäller också. Att hålla debatten levande är allas rätt och även en skyldighet när man upplever felaktigheter. Det finns ett antal bra liknelser inom SSf där förbundet kallat till uppslutning bakom aktioner mot det som upplevs som felaktiga myndighetsbeslut. Då gäller det att inte acceptera tagna beslut utan påpeka det som upplevs som felaktigt och detsamma gäller i detta ärende.
 
Ju fler som nu berättar hur man känner och tycker, på båda sidor, desto bättre. När 30-dagarsgränsen nås för de som valt att inte betala så minskar möjligheten att få fram en bra och mångsidig diskussion, då blir det bara de redan troende som blir kvar och då blir det ganska tråkigt, eller hur.

1108
Eivor
 
Det är inte bara några som önskar att de styrande tar sitt förnuft till fånga och inser vad avgiftbeläggningen lär medföra. Det är faktiskt ganska många som protesterar mot stolligheten och även om det hävdas att det finns stöd av ett stämmobeslut, så har vi ju erfarenhet av att alla stämmobeslut inte varit de absolut bästa.
 
Styrelsen beslutade att alla interaktiva delar av Rötter ska avgiftsbeläggas, och sedan inför de en dålig lösning för den del som minst av allt mår bra av denna förbannelse som avgiften utgör. Detta visar knappast på förståelse för den omvärld som detta forum lever i.
 
Personligen så tror jag detta nya tilltag kommer att ge mindre än forna tiders Röttervänner gav. Med lite fantasi och en bättre marknadsföring av möjligheterna till frivilliga gåvor (vilket bland annat innebär att man inte säger att RV ska upphöra) samt även personliga påminnelser på ett snyggt sätt så finns det stora möjligheter till bra intäkter utan detta tvång som den nya lösningen innebär.
 
Tyvärr har begreppet Rötters vänner nu besudlats med den famösa sammanblandningen mellan den frivilliga gåvan och kravet på betalning inom trettio dagar annars så är du ovän och skall slängas ut från Anbytarforum. Att det då också blir helt omöjligt att delta i den här debatten efter en sådan utslängning gör ju inte saken bättre.
 
Men visst är det smart, vill någon protestera på Förbundsforum mot avgiften, så måste vederbörande först betala

1109
Nu har vi lagt datasalen i Sundbyberg bakom oss, eftersom den inte finns längre (undrar vilka som köpte datorerna), men mitt debattinlägg (finns på Rötters debattsida) från 2006 kan jag inte låta bli att ta upp. Kanske en ide för andra datasalar eller liknande.
 
---------------------------------------------------
Datasalarna igen!  
 
 Jag har tidigare föreslagit ökat öppethållande i datasalarna och det förslaget var inte ens värt att kommentera. Jag har föreslagit att de ska stängas och fick de en mycket lång och ingående förklaring med fakta på varför det inte går. Nu vill jag föreslå att det tas ut en avgift av de som nyttjar denna resurs, som innehåller stora värden i form av hyra, investeringar och löpande abonnemangskostnader. Varför inte 100 kr per 4-timmarspass för att nyttja denna eleganta resurs.  
 
Mats Ahlgren, Vällingby (14 dec 2006)
---------------------------------------------------------

1110
Lena
 
Förstår inte vad du säger: Det går att betala via plusgiro och där finns ingen kontroll, det går att betala via faktura (som sedan kan betalas via direktbetalning till bank, via plusgiro osv) och där finns ingen kontroll på kreditvärdighet eller det går att betala via olika sorters kort. På vilket sätt är det diskriminerande?
 
För de som vill betala utanför vårt lands gränser så är kort det enklaste och billigaste. Där finns dock mycket kvar att göra med tanke på information osv
 
Allt detta under förutsättning att något ska betalas, och där är min ståndpunkt klar (hoppas jag.

1111
Med ett riktigt utformat betalsystem, och information på ett flertal språk, är det inte svårare för utlänningar att betala än det är för svenskar att betala på exempelvis Ancestry.
 
Å andra sidan, och jag ber om ursäkt om jag upplevs tjatig, så är det mycket få sajter som tar betalt för message board delen, eftersom de ansvariga förstår att det är vägen in till övriga interaktiva delar. Jag hoppas att det blir klart för de styrande så småningom, även om det i dagsläget ser lite mörkt ut. Men å andra sidan, när det är som mörkast så....

1112
Jag tror det finns behov en rekapitulering runt avgiter och därtill hörande händelser. Jag ser gärna att de som tycker att nedanstående är fel, rättar historien.
 
Detta är ingen saga, men det var en gång för länge sedan ett styrelsemöte runt avgifter och där sas det (enligt uppgift) Styrelsen har fortsatt diskussionen och nu beslutat att samtliga interaktiva delar av Rötter skall vara tillgängliga via avgiftsbelagda konton. Årsavgiften blir 100 kronor och kommer att implementeras när det nya tekniska systemet sjösätts
 
Det nya tekniska systemet som nämns var den lösning som skulle ersätta gamla Anbytarforum.
 
Detta upprörde många, men beslutet stod fast, och det ingick i uppdraget rörande ny teknisk lösning att ta med detta i kraven.  Samtidigt informerades det på Rötter, inte i form av protokollsutdrag, men som förbundsinformation, att Rötters Vänner kommer att upphöra när det nya tekniska systemet införs.
 
Tyvärr visade det sig att det nya tekniska systemet som togs fram, inte kunde hantera annan del än Anbytarforum. Övriga delar av Rötter och alla dess interaktiva databaser lämnades då utanför. Om det finns något styrelsebeslut på detta vet jag inte, har tidigare frågat men inte fått svar. Men det började skrivas som om beslutet nu bara gällde Anbytarforum.
 
Sedan hände det sig att det nya tekniska systemet inte höll måttet, av andra skäl än betalningsdelen och de flesta vet att annan lösning måste tas fram. I det läget prioriterades inte betalningsdelen utan viktigt var att få igång en fungerande Forumlösning.
 
Jag, och många med mig, levde i tron att det skulle komma en etapp två, där bland annat eventuell betalningsdel skulle ingå och där det skulle finnas möjlighet att beakta det styrelsebeslut som togs (se ovan) och att hela frågan då skulle kunna få en bra lösning.
Men så blev det inte, plötsligt, utan förvarning till de som arbetade med forumen, så började det skickas ut felaktiga fakturor. Fakturor som på ett konstigt sätt blandar ihop Rötters Vänner, som ju ska läggas ner när betalningarna träder ikraft med betalningen till något annat än det som beslutats. Skulle inte 100 kr vara för allt, inte bara en del?
 
Mycket kan sägas om detta, men nog har det rörts till rejält, helt utan orsak.  
 
Jag ser fram mot resultatet av styrelsemötet nästa helg, som bland annat ska ta upp frågan om Rötters vänners framtida öden. Verkar som vissa delar blir svåra att ändra efter det revolutionerande införandet hux flux.
 
En liten passus: Hur ska intäkterna redovisas framöver? Blir det allt under Rötters Vänner, oavsett om det är en frivillig gåva eller en avgift under galgen? Och ska den obligatoriska avgiften bara täcka Forumdelen och de som önskar utveckling av Porträttfynd inte få någon del av kakan?

1113
Utan att påskina någon vetenskaplighet så kan vi roa oss med en liten räkneövning avseende stödjande/abonnemang.
 
Under åren 1996 -2002 ökade antalet med 459/år i snitt. Om den ökningen hade fortsatt fram till 2006 hade antalet ökat till 11 196.
 
Jämfört med dagens siffra så är det 2993 i skillnad.
 
Men detta är ju bara en rent hypotetisk liten övning, och det går säkert att visa vad som helst med olika beräkningar.

1114
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-25, 09:47 »
Du har rätt, när jag slutligen ser att det finns två produkter. Under rubriken nya produkter, på höger sida på Bokhandeln, så finns det en ny produkt som heter Rötters Vänner, men det finns två Rötters vänner produkter om jag jag går långt ner i prislistan, en för faktura och en för kort.
 
 Det intressanta är att Produkt som är avsedd för faktura går att betala med kort och då kostar det 25 kr extra, likväl som det går att betala produkt avsedd för kortbetalning via faktura och då utgår ingen expeditionsavgift.
 
Här gäller det att hålla tungan rätt i mun, och förstå alla turer.  
 
Bra vore om det på respektive Produkt finns hänvisning till den andra (vill du hellre betala med kort, välj .. och tvärtom )
 
Tillägg: Hoppas att det kommer information om betalningssätten på engelska.

1115
Se rubrik Bokhandeln för svar.

1116
Detta diskuteras på två ställen, så jag gör samma inlägg här. Vid kortbetalning, som ju är efterfrågat så finns de begärda 25 kr för expeditionsavgift  med vid Rötters vänner betalning, så det är inte bara vid faktura.

1117
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-25, 08:46 »
Om jag väljer kortbetalning så finns expeditionsavgiften med på inbetalning till Rötters vänner och det är magstarkt, mycket magstarkt.

1118
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-24, 23:54 »
Fast, som jag påpekat också under Rötter-rubriken, nog är det magstarkt att ta ut expeditionsavgift på frivilliga gåvor ...

1119
Idag så finns det möjlighet att betala via bohandeln. Hoppas bara att de ändrar det så att det inte utgår expeditionsavgift på 25 kr. Känns magstarkt att lägga på expeditionsavgift på en frivillig gåva, men inget är ju främmande.....

1120
Rötters vänner skulle upphöra när avgiften för det obligatoriska användarkontot införs, har det tidigare meddelats på Rötter. Nu finns plötsligt medlemskap i Rötters Vänner kvar som ett krav för att kunna skriva på Anbytarforum. Varför ska då fortsättningen på Rötters vänner vara en speciell punkt på styrelsemötets agenda nästkommande helg?
 
Dessutom så har det tidigare gjorts klart att betalning av obligatoriskt konto skall kunna ske med vanlig inbetalning likväl som via nätet med kontokort (eller liknande). Någon lösning för betalning via nätet har inte presenterats än.

1121
Fakturor / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-22, 23:29 »
Det är frapperande att det plötsligt, utan föregående information och i strid med de diskussioner som förts om betalningsmodell, skickas ut fakturor med missvisande text och felaktiga villkor. Nog kan det ställas kvalitetskrav även på ideella organisationers hantering av dessa dokument, likväl som vi ställer krav på dokumentation i vår forskning.
Jag hoppas verkligen att de som inte bor i Sverige sluppit de förödande mailen.
 
(Meddelandet ändrat av mats den 22 januari, 2008)

1122
Fakturor / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-22, 22:39 »
Och nu tog plötsligt övergångstiden slut och förbundet fakturerar Rötters vänner avgift som berättigar till deltagande i Anbytarforum och Förbundsforum. Detta är uppåt väggarna.
 
Vi fick häromdagen veta att Rötters vänners framtid ska diskuteras på kommande styrelsemöte eftersom det tidigare har beslutats (åtminstone har det skrivits på Rötter) att Rötters vänner upphör när betalningsfunktionen, som skall innehålla möjlighet att betala med kontokort, införs.
 
Om det nu plötsligt börjar faktureras, utan minsta föregående information, så skriv då rätt sak, så att det går att agera utifrån det som gäller. Att gömma sig bakom felaktiga benämningar brukar rendera en plats på Svensk Handels varningslista för oseriösa lurendrejare (kanske en bra plats)

1123
Fakturor / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-22, 19:28 »
Jaha, då är den säkert manuellt processad. Är det 23% dröjsmålsränta på din också, och kort betalningstid :-)

1124
Jag vet inte vilken rubrik som jag ska skriva så jag provar här så får vi se om inlägget flyttas.
 
På Rötter annonseras det ut datorer, av lite äldre slag. Det står också att inga skivor medföljer. Jag trodde i min enfald att detta avsåg släktforskningsskivor men det avser även de recovery-skivor som ska följa med operativsystemet så att det går att rädda maskinen om den stannar. Detsamma gäller office, inga skivor där heller.  Att maskinerna också saknar varje form av garanti, gör det ännu osäkrare att köpa in dem.

1125
Fakturor / Äldre inlägg (arkiv) till 30 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-22, 16:21 »
Hej
 
Igår meddelade Crister L att arbete pågick med den kraschade databasen (under annan rubrik) och idag(?) fick Anders ett inbetalningskort.  Hur kan det komma sig, nog borde detta inbetalningskort ha varit producerat igår, från en kraschad databas?
 
Eller har det dragits igång manuella rutiner som ersättning?

1126
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2008-01-21, 18:18 »
I den ekonomiska sammanställning som visas i Angeläget 3 / 2007 så funderar jag på hur jag ska tolka Bokhandeln. Är det likvärdiga uppgifter som redovisas på intäkts och kostnadssidan eller finns det andra delar som borde ingå när bokslut för Bokhandeln görs? Förmodar att vissa personalkostnader kan tillkoma eller ligger de i begreppet Bokhandel. Var finns kostnaderna för exempelvis dödskivans framtagande (eftersom jag tror försäljningsintäkten ligger på Bokhandeln). Och var redovisas Genline-försäljningen?
 
När vi fått fram de delarna så är det lättare att diskutera framtida satsningar/reduktioner ur rent ekonomiska aspekter.

1127
Daniel
Jag tolkar uppgiften om förutbetalda Rötters vänner så att år 2005 räknade man ut hur mycket som avsåg nästkommande år och minskade intäkterna med det. År 2006 så gjordes inte det utan alla intäkter hamnade på 2006 istället.  
 
Lär innebära att resultatet 2007 påverkas i negativ riktning, eftersom inget av det som betalades 2006, men avsåg 2007 hamnar i 2007 års resultaträkning.

1128
I de flesta fall med liknande innehåll så finns det två sidor av myntet.  
 
För de som är intresserade av den andra sidan, förbundet har ju påtalat sin syn, så kan det vara lämpligt att följa länken http://www.dis-vast.o.se/v2/x.html

1129
Som deltagare i Forumgruppen så kan jag bara konstatera att jag inte har uppgifter om den totala kostnaden för driften av Rötter/Anbytarforum (vissa kostnader är ju gemensamma för dessa båda delar). Kostnadsuppföljningen hanteras inom styrelsen.
 
De rena IT driftkostnaderna är inte så höga, men det krävs personal och det är säkert där som majoriteten av kostnaden finns.

1130
Tack Ted för info om bonusboken.  
 
En undran: finns denna info (om bonusbok 2007) publicerad tidigare, så det är något jag missat?

1131
Tack Eva för uppgiften om tidpunkten.
 
Önskar att dessa uppgifter också finns med på de aktuella Röttersidorna.
 
Hoppas inbetalningskorten hinner komma ut innan tidsfristen går ut, det är kanske inte alla som läser här eller på/i Angeläget.

1132
Visst står det så, men när, hur och på vilket sätt ska man anmäla sig för årsboken. Och ska det vara före viss tid, som jag har för mig det står någonstans (men hittar det inte, just nu.  Sedan är det synd att detta inte nämns på Rötters bokhandel, där anges bara medlemspris på 240 kr.

1133
Jag läser i Släkthistorisk Forum att prenumerant får tidningen och en specialbok eller CD, och årsboken kan köpas till rabatterat pris.
 
Kan någon berätta vilka böcker eller CD som varit premie de senaste åren, och vilken som kommer för 2008?
 
Någonstans på Rötter finns säkert uppgiften om hur man kan beställa årsboken,när man är prenumerant, men jag har svårt att hitta rätt ställe. Tacksam för hjälp att hitta dit

1134
En personlig reflektion utan koppling till uppdrag.
 
Jag tycker att det är viktigt att vi omgående diskuterar den beslutade avgiftsbelägggningen av Anbytarforum
Ursprungligen var beslutet att Rötter's alla interaktiva tjänster (porträttfynd, emigrantforum mm) skulle avgiftbeläggas, och att betaltjänst som togs fram i samband med nya Anbytarforum skulle användas. Det visade sig svårt och plötsligt blev det bara möjligt att avgiftsbelägga Anbytarforum.  
Jag vet inte om det fattades beslut i frågan eller om det bara blev så. Jag vet att det var ett konstaterande att övriga delar, förutom AF, fick vänta till senare, men jag har inte sett något beslut på läget som är nu (och det beror ju till största delen på att jag inte ser, och inte ska se, styrelsens protokoll).
 
Blev det bara så?
 
Och varför? På andra sajter kostar det att se det intressanta materialet, men att ha avdelningar som Af gratis. Här gör vi tvärtom, är det smart?
 
Nu accentueras detta av denna avdelning, förbundsforum, där medlemmar måste betala för att framföra sina åsikter. Är det en bra lösning?  Knappast, tycker jag.

1135
Den här rubriken är väl delvis lite sen, för det är ju bestämt vart förbundet flyttar om några veckor, när det gäller Stockholmsområdet.
 
Men vad händer i Göteborg?

1136
Nättidningen Rötter / Rötters Vänner
« skrivet: 2007-12-10, 20:35 »
Joel
 
Bra ide (få läsa lite info om Användarkonto),  läggs i aktivitetslistan för kommande ändringar

1137
Susan
 
If we look into Clerical Survey Övre Ulleryd, AI:15, 1871-1876 page 223 the following is found
 
Son Sven Johannes, born Nov 3, 1855
Daughter Inga Karolina, born Sept 30. 1857
Daughter Brita Stina, born Sept 24, 1859
Son Anders, born December 9, 1861
Daughter Maja Charlotte, born Nov 8, 1864
Son Nils Fredrik, born Dec 30, 1866
and Olof Lennart and Elin Amanda

1138
Susan
According to Clerical Survey in Övre Ullerud, AI:21 1891-1895 is Elin Amanda born September 11, 1875. She leaves for Karlstad December 20, 1895. The same day is also written for Olof Lennart and he is heading for Karlstad as well.

1139
Susan
 
Accoding to Swedish Census 1890 is Maria Svensdotter, born 1830 in Övre Ullaryd, Värmland living in Rud, Övre Ullerud together with Olof Lennart born 1871 in Övre Ullerud and Elin Amanda, born 1875 in Övre Ullerud.

1140
I would like to close this search as we now know from Landsarkivet i Göteborg (Thanks Barbro for the contact, which was necessary to determine facts) the following
 
Erska volym AII:1 sidan 403 under Gräfsnäs, Rörkärrs rote:
 
Anna Matilda Johansdotter Modig, maid, born 1880-08-11 Tiarp
Emigrated to U.S.A. Filadelfia 1905-09-29
 
Information about the family is sent to Carole during the close down of Anbytarforum

1141
Örebro / Örebro AI:22A 1846-1850 sid 330
« skrivet: 2007-10-13, 22:57 »
Jöran
 
Tack för din hjälp
 
Mats

1142
Fördelen med att tala om saker är att den som skrivit i affekt, kan ändra (om det är på egen sida) vilket tycks vara fallet nu. Dagens synpunkt är borttagen och den tidigare, något råa milt sagt, är ändrad. Och det är skönt, för ibland blir det för mycket av det som är skrivet är skrivet

1143
Örebro / Örebro AI:22A 1846-1850 sid 330
« skrivet: 2007-10-12, 23:22 »
Överst på sidan finns Lovisa Larsdotter, född 1816, med tvillingarna Isaac och Jacob, födda 1848.
Längst ut till höger står notering som jag inte kan läsa, tacksam för hjälp att tolka.
 
För de som har Genline GID 2316.123.66800

1144
Sandra
In Husförhör AI:13 for Västar Husby, 1846-1851, page 333, we can see that Mother Britta Stina was born March 12, 1812
 
Brother Carl Johan was born in Vittingby, brother Frans August was born February (miss spelling above), brother Adolph Fredrk was born January 22, 1845 and he died September 1, 1847. A new brother, Gustaf Alfred, born April 24, 1947 and we can see that the priest has written Anders Fredrik, 10/3 (March 10) 1850. That date is not the same as in the birth book.

1145
Sandra
 
Anders Fredrik was born Feb 26 1850 in Västar Husby. Baptized March 1. He was the son of Carl Petter Stein and his wife Brita Stina Persdotter.
(Source Birthbook Västar Husby, C:¤)
 
According to Husförslängd Västra Husby, AI:12, 1841-1846, page 335 was Carl Petter born 1809 in Grebo, Brita Stina was born 1812.
Son Carl Johan born in Västra Husby Sept 4 1837, Frans August born Deb 1 1842 and Adolph Fredrik, born Nov(?) 1845
 
More info to come after dinner

1146
Dan  
Om du läser vad som Forumgruppen skriver så ser du att det inte bara är att byta server. Anbytarforum använder gamla verktyg, som ger problem, inte storleken på server. Samtidigt skall uppgradering ske till senaste version av Discus, som möjliggör att alla meddelanden lagras i databas och inte som enskilda filer (vilket de gör idag).  
Kanke storleken på filen har större betydelse än antalet filer, vem vet hur sökning och återskapande sker.

1147
I can't see Anders in CD Emigranten or the passenger list from New York for 1886. Perhaps he went away without proper papers and when the wife left it was marked in the church book.

1148
And a look into Norrköpings S:t Olai, AI:84 Husförhör, 1878- 1883, page 542  (Genline GID 346.186.2700 ) shows a remark on Anders Fredrik, i N Amerika (in North Amerika). No date, No Year, but it can't be later than 1883 (I guess)

1149
And when Maria and the three children arrives to New York, July 24, 1886 on board Hekla, it is no sign of the husband. Did he leave earlier?
 
I can see Maria and the children on CD Emigranten, Source code 29:268:2517. No Anders Fredrik found leaving at this time.
 
Could he have changed the name to Charles Stein?

1150
When I look at the family in Norrköping S:t Olai, AI:92, Husförhör,1883-1888, page 572 (Genline GID 346.151.21300) is says something about Anders Fredrik. I can't read it all but it is something about North Amerika and 1884.
 
Could he have been in US Before 1886?

1151
Och mailfelet ordnade sig före måndag J

1152
Göran
 
Jag har inte upplevt någon ändrad formatering. Har du ställt om något på din dator

1153
Carole
 
I have some more info about the family I found, but I think it's wise to wait untill we have seen what Barbro might get from Landsarkivet

1154
As Anna Mathilda, according to Carole, wasn't born in Erska, I have found another possible person.  
Anna Mathilda, born in Tiarp (same parish as Oscar and Esther Emilia Glad lived in) on August 11, 1880.
She was the daughter of laborer Johannes Modig (born 1835) and his wife Maria Katrina Andersdotter (born 1839). Anna was their first children and they had been married for two years.
(SCB Skaraborg, GID 100016.102.3750)
 
IF this is the right person, is she in 1900 living in Tiarp and working as maid. The father dies between 1898 and 1900. The mother is living alone in Tiarp
 
But hopefully will we get more info from Landsarkivet.

1155
Hi
There is a Emma Glad in Swedish Census 1900, but I'm far from sure she has anything to do with this  
 
 Record 2267869
Andersdtr. Glad, Emma
b. 1877 in Gräsmark (Värmlands län, Värmland)
H:s oä. d.
Girl, child
Treskog-Mången
Gunnarskog (Värmlands län, Värmland)
Place of birth (original source): Gräsmark

1156
Carole
 
If we can play a bit with the names, then something might pop up.
 
I found the following family in Swedish census 1900
 
Record 2107780
Glad, Johanna
Backstugusittare
b. 1846 in Åsle (Skaraborgs län, Västergötland)
Widow, mother
Stommen
Tiarp (Skaraborgs län, Västergötland)
Place of birth (original source): Åsle Skaraborgs län
 
Record 2107779
Oscar Emil
b. 1884 in Åsle (Skaraborgs län, Västergötland)
s.
Boy, child
Stommen
Tiarp (Skaraborgs län, Västergötland)
Place of birth (original source): Åsle Skaraborgs län
 
Record 2107781
Ester Emilia
b. 1885 in Åsle (Skaraborgs län, Västergötland)
d.
Girl, child
Stommen
Tiarp (Skaraborgs län, Västergötland)
Place of birth (original source): Åsle Skaraborgs län
 
This might be Oscar and Ellen Emelia Glad in the book, if Ester can be read as Ellen? Who is then Emma, where does she fit into this?
 
Carole, you have the book, can you, depending on how it is written (and perhaps what is written) see whether Oscar and his sister might be possible signers

1157
Any names mentioned in the friendship book that might help?

1158
I can see two Anna Johansson that arrives on board Caronia on October 25 to New York.
 
he first Anna Johansson is from Erska and she is heading for her friend A Lindahl i Philadelphia, Pa. Guess this is the correct person.
 
The other is from Gestad and is heading for her sister Kristina Berggren, she has been in US before.
 
I wonder if the second one is the reason for the rumour about a sister named Kristina?

1159
Census 1900 has a Alex Larson i Cadillac, with wife (name hard to read) and two daughters, Mildred and Agnes. If that is the right person, the census say: Born July 1873.
As Christopher say, both 1888 and 1890 exists as immigration year.
 
Perhaps a look for Axel as well as Alexander can be done

1160
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-14, 22:14 »
Christina
 
Joseph P Nilson is 29 years old in census 1880 and 36 in 1885. Gives us a name and a time range to check him. Even if it is a long shot, the man below is a possible person even if he emigrated to Germany. Perhaps he continued to US. Raise a question under Småland, Mönsterås to see if he has a brother that might be your Nils Peter, or if you can eliminate this Josef Peter
 
Post 302798
Nilsson, Peter Josef
Bondson (ogift man)
f. 26/6 1850 i Mönsterås, Kalmar län (Småland)
Utvandrad 4/8 1871
från Ingebo Nr 1, Mönsterås, Kalmar län (Småland)
till Tyskland
Källa: Husförhörslängd, s. 312
Emibas emigrationsakt: Mönsterås H 1871 023

1161
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-14, 13:49 »
Christina
 
Found,in Census 1895, a Nels P Nelson, living together with Annie and Frank. No sign of Joseph.
 
I found a Anna and Frank in Republic, Ferry, Washington in Census 1900. Anna is a widow.
 
Are theese the right persons (just want to check before continuing)?

1162
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Nilsson, Nils Peter
« skrivet: 2007-08-13, 21:56 »
Christina
 
If you tell us the brother's name it might be easier.
 
Also, have you  found him in Census 1900 where (normally) the year and month of birth is written

1163
01 Anbytarforum (handhavande) / Auktoriseringsfel
« skrivet: 2007-08-13, 08:13 »
Och ytterligare 60 borttagna.

1164
01 Anbytarforum (handhavande) / Auktoriseringsfel
« skrivet: 2007-08-12, 23:41 »
898 inlägg med text Auktorisering osv borttagna söndag kväll, utanför kontorstid
 
Det tas bort 100-150 varje dag i normalfall, ibland fler, och det sker på frivillig väg under ordinarie värds frånvaro av ett eller annat skäl.
 
Tyvärr så kommer det in nya hela tiden så det är en never ending story med nuvarande lösning

1165
Laura
 
Do you know when Helen immigrated?

1166
Människor / Foto på arbetare i Norrköpingstrakten
« skrivet: 2007-07-29, 16:26 »
Jag tror inte det är telefonledningar utan elektriska ledningar.
Stolpen finns bakom nr 3 från höger
På väggen ovanför mannen nr 2 från vänster i bakre raden syns fyra isolatorer, men jag kan inte se att det finns några ledningar dit.

1167
Wonder if we can find them in Census 1885, at least Carl/charles ought to have the same surname

1168
I think it is worth looking at this man, when I read the original document I see Pierson, not Benson
 
1880 United States Federal Census  
about Charles Benson  
Name: Charles Benson  
Home in 1880: Nokomis, Buena Vista, Iowa  
Age: 21  
Estimated birth year: abt 1859  
Birthplace: Sweden  
Relation to head-of-household: Something other than a direct relationship (Other)  
Father's birthplace: Swe  
Mother's birthplace: Swe  
Neighbors: View others on page  
Occupation: Laborer  
Marital Status: Single  
Race: White  
Gender: Male  
 
I would also look at the following girl, even if i'm not sure att all that she belongs to this search
 
1880 United States Federal Census  
about Emma Benson  
Name: Emma Benson  
Home in 1880: Alta, Buena Vista, Iowa  
Age: 19  
Estimated birth year: abt 1861  
Birthplace: Sweden  
Relation to head-of-household: Something other than a direct relationship (Other)  
Father's birthplace: Sweden  
Mother's birthplace: Sweden  
Neighbors: View others on page  
Occupation: Servant  
Marital Status: Single  
Race: White  
Gender: Female  
 
Can't find Johanna (yet)

1169
Archive - General questions / Access to Landskap
« skrivet: 2007-07-19, 00:12 »
Contacts is alredy taken and the responsible person is aware

1170
Archive - General questions / Access to Landskap
« skrivet: 2007-07-17, 18:46 »
Harold
 
I will mail you information. Might depend on actions to avoid spam

1171
Hi
 
I looked at another Nels and Christina with the right age and a son named Roy earlier, but now I found the right persons, even if Nels age is ten years wrong in the census.
 
 
I would read Holland/Halland as birthplace.
 
Take a look at the A in Chicago and compare what is after Holl/Hall.
 
So, let's start again, but with Halland as one part of the knowledge,
 
And yes, I have spent some time trying to look for Christina but still without success

1172
Hi
 
Let's play with a person that it might be, in order to see if we can eliminate him. From Emibas
 
Post 365009
Jönsson, Nils Johan
Bondson (unmarried man)
b. 11/14/1854 in Hjortsberga, Blekinge län (Blekinge)
Emigrated 7/5/1880
from Gunnetorp 71, Tving, Blekinge län (Blekinge)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 47
Emibas migration file ID: Tving K 1880 034
 
As I understand it from Census 1900 has the enumerator written July 1854 as birth information, so that is wrong. On the other hand was his emigration month July, so....
 
He married Christina 4 years after emmigration so it is not sure they came from the same area of Sweden.
 
Where do you read Hollfert, is it in federal census 1920?

1173
Ann-Mari
 
Var de reste ifrån avsåg jag socken eller landskap de senaste bodde i, inte hamn. Vart de skulle kan definieras på många sätt, kontinent, land, delstat, ort osv
 
Jag håller med dig om att det ibland är rörigt, och jag är medveten om att jag själv bidrar, för en fråga under exempelvis CD emigranten kan ibland svälla till att uppgifter kommer in om hur de kom fram, var de senare bodde, när de gifte sig, med vem , barn, dödsfall ända fram till nuvarande ättlingar.
Ligger de svaren rätt under CD Emigranten?  
 
Så få ställen som möjligt, kopplade till geografi eller släkt, kanske möjliggör att mer kopplingar till kringliggande skapas, vad vet jag?
 
Men det är ju inte bra idag, så varför inte prova något nytt, det kan bli bra och går det åt pipan så har vi iallafall försökt. Allt behöver ju inte vara som det alltid varit :-)

1174
Ann-Mari nämner immigrantfrågor och jag läser emigrant/immigrant-frågor.  
 
Det är på ett likartat sätt även där, frågor ställs ibland under CD Emigranten eller CD Emibas, ibland under US Census eller l?knande, och så naturligtvis under det land de kom från/till, ibland också vilken del av det landet.
 
Det spretar även i den typen av letande och varför då inte ställa frågan under den del de reste från eller den del de reste till. Då kan ju olika källor sammanvävas och det går att se en hel sträng av information flöda in

1175
Spamattack / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-09
« skrivet: 2007-06-19, 22:20 »
Det finns spam, men helt ofarliga sådana, under de svenska rubrikerna. Visst stör de, men de är inte farliga.
Under den enegelskspråkiga delen, där det inte krävs lösenord, innehåller spammen lite mer konstiga saker.

1176
Porträttfynd (enskilda bilder) / #70010 - Svårläst text
« skrivet: 2007-06-11, 20:20 »
Du har rätt, jag fastnade på tiden runt 1890. Kortet kan ju vara tidigare och det kan då vara Augusta eller något av de barn som avlidit. Det är nog inte ett barnbarn iallafall

1177
Porträttfynd (enskilda bilder) / #70010 - Svårläst text
« skrivet: 2007-06-11, 19:19 »
Om uppgiften att fotografen flyttade i början av 1890-talet är rätt, så kan ju detta vara dotter Anna, flyttade de lite senare så är det säkert Evelyn.  
 
Barnen föddes  
Augusta 1880
Anna    1883
B Charles  1888
Evelyn     1894

1178
And Torbjörn sent the source I was looking at this morning

1179
Dean
 
If your Olaf died 1943-11-28, then his name might be Olof Magnus Oberg.(BC death index)
 
And the Olof Magnus I found was born Aug 12 1877 according to birthbook Nora.(source information will be sent later)
 
I have more info about his parents and sieblings if you want, just let me know

1180
Dean
 
If you can manage another candidate, that looks closer to me.
 
From Swedish census 1890
 
Post 4368491
Öberg, Nils
F. Torpare
f. 1842 i Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
Änkling, far i familjen
Utvik
Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
Födelseort i källan: Nora
 
 
Post 4368496
Olof Magnus
f. 1877 i Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
s.
Pojke, barn i familjen
Utvik
Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
Födelseort i källan: Nora
 
Post 4368492
Beda
f. 1880 i Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
d.
Flicka, barn i familjen
Utvik
Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
Födelseort i källan: Nora
 
 
Post 4368495
Nils Peter
f. 1882 i Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
s.
Pojke, barn i familjen
Utvik
Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
Födelseort i källan: Nora
 
Post 4368494
Emil
f. 1887 i Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
s.
Pojke, barn i familjen
Utvik
Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
Födelseort i källan: Nora
 
 
Post 4368493
Axel
f. 1889 i Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
s.
Pojke, barn i familjen
Utvik
Nora (Västernorrlands län, Ångermanland)
Födelseort i källan: Nora
 
 
As you can see is this family from the same place as Agnes. Perhaps a coincidence but....
 
I'll see if I can get the full birth date for this Olof

1181
Agnes Viktoria Lundqvist left Gothenburg April 30, 1921, heading for Vancouver. Source code 107:82:8892. From CD Emigranten.
 
Looks like she was unmarried at this time

1182
Dean
 
Any idea of when Olaf came to Canada?
 
 
Hope you can manage some Swedish. From Swedish census 1890. This is the family
 
Post 480158
Åberg, Anders
Lok.förare
f. 1839 i Ovansjö (Gävleborgs län, Gästrikland)
Gift man, far i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Ofvansjö Gefleb. l.
 
Post 480159
Åberg, Edla Erika
f. 1847 i Ovansjö (Gävleborgs län, Gästrikland)
h.
Gift kvinna, mor i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Ofvansjö Gefleb. l.
 
 
Post 480162
Axel Severus
f. 1871 i Ovansjö (Gävleborgs län, Gästrikland)
s.
Ogift man, barn i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Ofvansjö Gefleb. l.
 
Post 480166
Olof Emil
f. 1875 i Ovansjö (Gävleborgs län, Gästrikland)
s.
Ogift man, barn i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Ofvansjö Gefleb. l.
 
Post 480160
Beda Kristina
f. 1877 i Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
d.
Flicka, barn i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Elfkarleby
 
Post 480165
Knut Konrad Kasimir
f. 1878 i Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
s.
Pojke, barn i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Elfkarleby
 
Post 480161
Elin Elisabeth
f. 1883 i Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
d.
Flicka, barn i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Elfkarleby
 
Post 480163
Bror Albin
f. 1885 i Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
s.
Pojke, barn i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Elfkarleby
 
Post 480164
Gustaf Adolf
f. 1887 i Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
s.
Pojke, barn i familjen
Elfkarleö
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Födelseort i källan: Elfkarleby

1183
In Swedish Census 1900 the following information is found
 
Record 4044719
Åberg, Olof Emil
b. 1875 in Ovansjö (Gävleborgs län, Gästrikland)
Man, single
träben
Elfkarleö Elfkarleö Bruk
Älvkarleby (Uppsala län, Uppland)
Place of birth (original source): Ovansjö Gävleborgs län
 
The most interesting information is the row under man, single where it say träben = wooden leg.
 
Any idea if your Olaf Åberg had a wooden leg?

1184
Hamnspår? Men, var? / Hamnspår? Men, var?
« skrivet: 2007-06-02, 22:42 »
Ja, där föll min hypotes.
Lärdom: Tillbaka till ursprungskällorna, lita inte på något annat.
 
Och flaggstången ser ju nu ut som en telegrafstolpe

1185
Spamattack / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-06
« skrivet: 2007-06-02, 19:58 »
Ja, det går att stänga av alla skrivrättigheter :-)
 
Obligatoriska konton med en viss registreringssvårighet är det som kan lösa detta, tyvärr innebär det att det blir besvärligare än idag, men det kan det vara värt.
 
När den nya plattformen kommer så införs detta

1186
Hamnspår? Men, var? / Hamnspår? Men, var?
« skrivet: 2007-06-02, 17:06 »
Nja, i båda fallen blåser de från fotografen, och lite vindkantringar kan ställa till det.

1187
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Emigranten CD Lookup
« skrivet: 2007-06-01, 00:18 »
Sara
I'm not sure, but these persons looks a little bit like the future wifes family
 
Mother Maria Jonsdotter, 59 from Ämtervik, Värmland
Källkod 22:685:4941 leaves Gothenburg for Muskegon in June 1, 1883
Son J Christensen, 33, from Ämtervik, källkod 22:686:15805 same date and destination
Daughter Brita Maria Christoffersson, 24 from Ämetrvik, källkod 22:686:15808 leaves same date and destination.
The above is from CD Emigranten
 
The info below is from CD Emibas
Post 848087
Jonsdotter Olsson, Maria
Änka (widow)
b. 8/29/1824 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 5/11/1883
from Elofstorp, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 135
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1883 021
 
Post 848088
Kristoffersson Persson, Johan
Sågare (man)
b. 10/10/1848 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 5/11/1883
from Elofstorp, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
0501883022 - Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Household Examination Roll, p. 135
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1883 022
 
Post 848089
Kristoffersdotter Persdotter, Brita Maria
Dotter (unmarried woman)
b. 11/29/1857 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 5/11/1883
from Elofstorp, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
0501883023 - Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Household Examination Roll, p. 135
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1883 023
 
Post 848086
Kristoffersson, Per Gustaf
Torpare (man)
b. 7/26/1855 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 5/11/1883
from Elofstorp, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
0501883020 - Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Household Examination Roll, p. 135
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1883 020
 
I couldn't find the last son on Emigranten

1188
Människor / Okänd man i Ångermanland
« skrivet: 2007-05-29, 20:12 »
Kan det stå Wita frånskiljningsbroms på baksidan?

1189
000 - Hur mycket... / 1876
« skrivet: 2007-05-16, 21:17 »
Anki
Det finns många sätt att räkna ut det.
Du kan exempelvis prova  myntkabinettet
 
Där anges värdet på boet, omräknat till 2006,  vara ca 50100 kr

1190
En stilla undran / En stilla undran
« skrivet: 2007-05-13, 13:19 »
I Angeläget 2 förra året finns SSf's ekonomiska status beskrivet. Där finns tillgångar, som om de står på rätt rad, Kassa/Bank, torde göra diskussionen om likvidation mindre aktuell. Även om årets underskott inte blir de tidigare annonserade 1,4 utan de 2,4 miljoner som senare beskrivits, så verkar förbundet inte lkvidationsmässigt.
 Bättre vore att se vad som bör göras framåt. Idag framgår det att bemanningen kraftigt reducerats, eftersom flertalet tjänter är vakanta, något som också visar sig i kvartalsrapporten från Sundsall.

1191
En stilla undran / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-13
« skrivet: 2007-05-12, 17:09 »
Helene
 
Jag kan inte se att det finns någon suppleant i styrelsen, än mindre att en revisor är det.

1192
Anbytarforum / Spamattack!
« skrivet: 2007-05-12, 16:55 »
Kaj
Tänker inte kommentera ditt förslag, men din kritik av SSf (kräver mer tänk av SSf) skickas gärna till de IT-rådgivare som sagt annat än vad du säger (och de sitter inte inom SSf)

1193
Anbytarforum / Spamattack!
« skrivet: 2007-05-11, 23:27 »
Kaj
Eftersom du har andra lösningar, så ser vi gärna att info kommer om dessa.
 
Att förebygga spambombning av detta slag, proaktivt, är att kraftigt försvåra skrivning och då är någon form av reglerad påloggning det vanligaste sättet. Hans beskriver utökade nivåer av den tekniken, som gör det svårare för spamrobotar, men också svårare för gemene man

1194
Anbytarforum / Spamattack!
« skrivet: 2007-05-11, 17:29 »
För de som genererar Spamattacker är det ganska naturligt att starta när man tror att beredskapen för åtgärder är lägre än normalt, därför är lördag/söndag bra dagar för attacker på forum av denna art. Å andra sidan arbetar deras robotar dygnet runt med att sprida detta skräp, så det kan hända när som helst under veckan

1195
Det är intressant att följa debatten runt den föreslagna CD Sveriges Befolkning 1990. Något större stöd för att producera skivan, ur släktforskningssynpunkt, synes inte föreligga, så där är nog opinionen feltolkad. Att det däremot finns ett genuint intresse för produktion av tidig 1900-talsinformation framgår klart, något som kanske underskattats tidigare.
 
Att det ligger ett krasst kommersiellt intresse bakom utgivningen av Sv Bef 1990 är nog en ärligare beskrivning. En utgivning ger, med relativt liten insats, en bra möjlighet att kraftigt förstärka förbundets möjligheter att satsa resurser på andra projekt. Om vi kopplar utgivningen av 1990 till en plan för hur 1910-1930 ska kunna realiseras, så tror jag stora delar av släktforskarrörelsen kan acceptera detta.
 
Nu är ju kruxet att det inte finns någon plan för tidigt 1900-tal. Enligt uppgiften från Sundsvall så finns bara ett konstaterande att det inte går, inom rimlig tid och med rimliga resurser, så där är det Stopp.
 
Ett annat problem är att det inte ser ut att gå att få fram materialet till 1990, baserat på informationen i veckobrevet, så där är det Stopp.
 
Vad gör vi då? Kanske ska vi kraftsamla genom att få ”rörelsen” att stå upp för kravet gentemot Riksarkivet. Kan det ske om SSf  samtidigt visar på en plan för utgivning av tidigt 1900-tal? Är det en möjlig väg framåt?

1196
Helge
Can I propose that you check whether any George Oscar was born in Lysekil the same day as your George Oscar was born in Bro (guess the two parishes are close to each other)

1197
Perhaps wrong person, but I would like to point at a man from WW1-draft.
 
He's name is George Oscar, born Feb 5, 1889 in Lysekil Bohuslän. BUT his last name is Nelson, not Björk. Is it possible that George Oscar's father was Nils.
 
This man is a teamster in Seattle,Washington, he is married with 2 children.

1198
Bildgåtan - Övrigt / Vad är detta?
« skrivet: 2007-04-21, 15:02 »
Det finns en del underligheter med anordningen.
 
Kedjor, som gör att bygeln fälls från brädan, men varför ska blocken justeras på långsidan?
 
Ska kedjorna kunna låsas i spännt läge (då saknas något) eller ska någon bara stå och dra i dem?
 
Om man spänner fast armarna med tvång och spänner bygeln, nog kan kroppen vridas och benen sparka rejält, vilket kanske inte är önskvärt.
 
Jag undrar om detta är hela anordningen eller om det funnits en del till?

1199
Bildgåtan - Övrigt / Vad är detta?
« skrivet: 2007-04-20, 23:02 »
Kit
 
Den runda anordningen på den nerböjda, smala delen, vad är den gjord av? Den är ju inte genomgående så den kan inte vara djup, eller?
 
De block som kedjorna går igenom verkar flyttbara. Är det lätt att justera dessa?
 
Bygeln verkar också vara justerbar, är det lätt att justera?
 
Slutligen; du skriver att läderremmarna med fyllning ev passar för händer. Ser ut som remmarna har flera hål, passar de runt en normal handled?

1200
Silleves / Silleves
« skrivet: 2007-03-29, 23:39 »
Ted  
I census 1910 står det, som jag tolkar det, att det är M2 (marriage 2) för både Walfrid och Mathilda. Går det att hitta hennes första giftermål måntro?

1201
Malmberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2009
« skrivet: 2007-03-29, 22:58 »
Ted
Det finns ju en möjlighet att det är den person som finns på CD Emigranten med källkod 2520, Alfred Malmberg, 23 årig skräddare som 18790807 reser ut från Köpenhamn
 
Källkoder närmast, och med Chicago som adress, har
John William  Olsson, 32 årig guldsmed  
Anna Elisabeth Andersson, 18 årig ogift svenska.
Elvira Pettersson , 11 år
William Williamsson, 30 årig boktryckare
Ida Williamsson, 15 år
Elna Fix, 40 år
Sven Nilsson, 21 år
 
Av dessa återfinns några på Emibas
 
Post 453504
Fex, Elna
Jungfru (ogift kvinna)
f. 18/11 1839 i Brunnby, Malmöhus län (Skåne)
Utvandrad 5/8 1879
från Lerhamn 15, Brunnby, Malmöhus län (Skåne)
till Amerika
Källa: Husförhörslängd, s. 309
Emibas emigrationsakt: Brunnby M 1879 008  
 
Post 465133
Nilsdotter Andersson, Anna Elisabeth
Ogift kvinna
f. 19/11 1861 i Helsingborg, Malmöhus län (Skåne)
Utvandrad 1/8 1879
från Tornet 24, Helsingborgs stadsförs, Malmöhus län (Skåne)
till Amerika
Källa: Husförhörslängd, s. 277
Emibas emigrationsakt: Helsingborgs stadsförs M 1879 068
 
Om det går att hitta flera av de som reser samtidigt kan kanske Alfred ringas in

1202
God eftermiddag. Den här rubriken tycks nu börjat att handla om mycket intressanta saker, med tanke på det stora intresse som den röjer.
 
Jag föreslår att var och en tänker efter några sekunder innan rutan med Skicka används. Tillför mitt inlägg något till diskussionen om Bure (sedan må man tycka vad man vill om Bure-släkten) och de eventuella kopplingar till andra delar av den släkten som ursprungligen dryftats.  
 
Om det tillför något, klicka.  
 
Om inte, radera ditt inlägg innan det skickats.
 
Det tycker jag ska gälla alla, oavsett på vilken sida vi står rörande de från Bure ovidkommande ämnen som stoppats in i tråden

1203
Kim
 
I can see that Anna Christina leaves Sweden with her three children in 1903. Source: CD Emibas
 
I can also see on the CD Sv Befolkning 1890 (Swedish Census 1890) that she is a widow already 1890. She and her three children, the youngest born February 1889 lives in Gothenburg (Göteborgs Domkyrkoförsamling) in 1890.
 
Perhaps someone with more knowledge about Göteborg can help you find the man's death

1204
Under en tid har nu tråden som egentligen ska handla om Varför egen Bure-diskussion, handlat om olika personers inställning till varandra, om   skribenternas uppträdande  och även en del mästrande text, som inte tillför sakfrågan någonting.  
 
Personligen så önskar jag att alla de som talar om hur andra ska uppträda, gärna tänker till hur de själva vill bli bemötta, om/när de framför det som alla inte upplever som sanningar. Det gäller både den ton som används och den språkliga delen.
 
Det har blivit mycket direkt tilltal/namngivning och därmed en direktkoppling mellan generella uttalanden och specifika personer. Istället för att skriva om påstådda eller verkliga händelser så skriver vi om varandra. Medvetet eller omedvetet så riktas udden mot debattörerna, och inte mot de antaganden de försvarar eller försöker kullkasta.
 
När detta påpekas, eller när realiteter tas upp, jag ser exempelvis behandlingen Lisa beskriver som en realitet, då ska sakfrågan eller beteendet diskuteras och inte budbäraren, men det vanligaste är att återigen så vänds udden mot den som gör inlägget. Det huggs på det ena efter det andra, det dras slutsatser om orsak till inlägg istället för att fråga skribenten om den bakomliggande orsaken och debatten övergår till ställningskrig.
 
Jag vill göra klart att jag inte tar ställning för eller emot den ena eller andra sidan (om nu detta slitna begrepp kan användas när debatten spretar åt alla håll egentligen)när det gäller en eventuell Bureperson/släkt, därom kan jag för lite, men jag ser gärna att diskussionen får behålla den frispråkighet i sakfrågan, som jag sett många lysande exempel på i denna enorma tråd.
 
Med förhoppning om att vi försöker föra sakfrågan framåt, med våra olika infallsvinklar, så avslutar jag nu kvällen och önskar alla en god natt.

1205
Porträttfynd (enskilda bilder) / #65104 svårläst namn
« skrivet: 2007-02-26, 22:15 »
Hej
 
Kort förnamn, och vore det inte för slängen så skulle jag säga Bror, sedan tycker jag efternamnet börjar på Sj för att följas av --k eller ---t.

1206
Christina
 
It isn't that much info you have. In census 1880 is Joseph a bartender and just above him is the salon keeper, August Lidstrand, born Jan/June 1840 and immmigrated 1866. I wonder if it is any connections at all between August and Joseph.
 
Another family Lidstrand is also living in Canon Falls in 1900, John and Inga. I can see Inga on CD emigranten when she is leaving in 1871. She comes from Saleby ,R .
 
I don't know if this is worth to look at, but it might be one way to see if any info about Joseph might be found.

1207
Laura
 
From Emibas, showing when he left and from where
 
Post 461083
Johannesson, Alexander
Skomakare (unmarried man)
b. 1/11/1865 in Kropp, Malmöhus län (Skåne)
Emigrated 7/14/1884
from Filborna 10, Helsingborgs landsförs, Malmöhus län (Skåne)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 166
Emibas migration file ID: Helsingborgs landsförs M 1884 005
 
From CD Emigranten
 
Alexander Johanneson, 19, Helsingborg
leaves Malmö  July 17, 1884. Heading for New York.
Alone.
(Källkod 1884:1745:1742)
 
Anders Olsson, 23, from Helsingborg is on the same ship, might be a friend-
(Källkod 1884:1751:1204)

1208
Portal, vad är det?
 
Det finns många beskrivningar, kanske lika många som vi läsare är.
 
Jag tycker att Rötter är en bra början, exempelvis så finns på första sidan längst upp  två rullgardiner, en med medlemsföreningar i bokstavsordning och en med de fristående utgåvorna (varför använda ett sånt begrepp) där vem som helst lätt och snabbt hittar fram.
 
Superbra!  
 
Och med  Stora Släkt-sök kopplad till alla så blir det ännu bättre. Läs gärna vad som står om Stora Släktsök, intentioner och förverkligande kanske inte är i fas än, men vi får arbeta för att nå det ultimata slutmålet.
 
Att sedan se allt annat som redan finns på Rötter, kombinera det med de ideer som kommit och kommer att komma, och där finns en fantastiskt informationskatt.  
 
Kanske vi kan kalla det portal eller ska vi kalla det Kunskapskälla för att bryta av mot alla befintliga kommersiella portaler (ta nu inte detta för allvarligt, så jag får kritik för att ställa ideellt mot kommersiellt)
 
Möjligheterna är många, begänsningarna finns men låt oss arbeta för att få så mycket gjort som är realistiskt möjligt.

1209
Stefan
 
Rötterrådet har ju fått i uppdrag av styrelsen att ta fram förslag avseende framtiden för Ordet är fritt och då även inkludera den nya tekniska plattformen i denna genomgång ( detta står att läsa på memo från styrelsen av 5 februari).
 
Vad utkomsten av genomgången blir får framtiden utvisa. Det har ju kommit en mängd fina, konstruktiva och även genomförbara ideer av mångskiftande slag i en aldrig sinande ström (jag har inte sett dess like tidigare, men jag har ju bara varit med några år på AF).
 
Det är ju inte bara att sätta sig ner och bestämma, det behövs en viss tid för att sätta sig in i allt, och det håller jag på med, för att personligen ha en så stor kunskapsbas som möjligt.
 
Jag tror inte någon vet när allt är färdigt, men det finns ju en deadline för första rapporten till styrelsen angiven i uppdraget som Rötterådet fått.
Jag hoppas att det fortsätter komma in fler ideer och synpunkter, de må röra vilka delar som helst.
I tråden ovan ser vi ju ett flertal lysande exempel där en ide/synpunkt blivit som en studsmatta  för nya eller vidareutvecklade förslag, som i sin tur genererat nytt osv. Detta är en av styrkorna i ett väl fungerande forum, och det gäller ju inte bara ideer runt teknik och sånt, det är ju också grunden i hela AF, en fråga eller påstående startar en process där många kan hjälpa till och till slut föra det hela till  ett lyckligt slut.

1210
Additional info from Census 1910 about Anton. He is a mechanic and soldier in US Army.  
 
Is it possible to find lists with american soldiers from 1910?

1211
Patti
 
You wrote about his WW1 draft card. I can't find that card, can you let us know where he was drafted
 
Mats

1212
I wonder where the information, on the passenger list, regarding passport number and Place of Birth is gathered from
 
On the passenger list from September 1948, September 7, SS Gripsholm (found on Ancestry.com) I can see Antons passport number and place of birth. I guess that information is from the passport. Is it possible to find pass port information in some source?

1213
Kaj
 
Du ställde en fråga till undertecknad (och Chris).
 
Jag läser allt som skrivs, och tar naturligtvis med mig det som underlag till RR.
 
Min personliga uppfattning är att debatten spänner över stora avsnitt, har en spänstighet som jag inte sett så ofta och är konstruktiv.
 
Det finns också en realitet, det är där vi är idag med de befintliga tekniska, ekonomiska och personella resurserna. Från denna position ska vi utveckla oss, och inte minst Johan Marklunds uttalande visar att vi kanske inte ska ha för bråttom, utan tänka efter vad är det vi vill.  
Det innebär dock inte att jag tycker att vi lägger allt på is och väntar några år, utan det som jag gör är att försöka se alla förslag och tankar med tidsögon. Kan vi implementera delar av detta i nuvarande lösning, kan vi med små medel möjliggöra hela eller delar osv.
 
Delar av förslagen hoppas jag läses av styrelsen direkt, eftersom det rör frågor av mer strukturell art, samarbete med andra, förändring av SSF's inrikting och liknande som egentligen ligger en bit utan den arbetsbeskrivning som finns.

1214
Patti
 
I found Anton and Alvida on a New York Passenger list from September 7, 1948, arriving on Gripsholm.
It says Anton Sandell, 53 Godfrey St, Groton, Connecticut, age 60, born in Sweden
Alvida, same adress, age 66, born in Sweden
 
On his WW2 registration card he is born in Maine
 
As you say, census 1920 shows Antone B born in Sweden and immigrated 1901 snd naturalized in 1913.
 
In census 1930, I find Alvida and two children in Mobile, Alabama. The children have their father from Maine and the mother from Sweden. Anton is also in Alabama, but on a US Coast Guard Cutter. He states to be born in Maine, father's place of birth unknown and mother from Maine.
 
 
In census 1910 is a Alvida Lund(Lound)found as servant/laundress New London, Connecticut. Born in Sweden and immigrated 1901.
 
This is her record on CD Emibas
Post 825899
Larsson Lund, Alma Alvida
Ägardotter (unmarried woman)
b. 4/11/1882 in Stavnäs, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 4/19/1901
from Fjöle Norra, Stavnäs, Värmlands län (Värmland)
to Nordamerika
0831901004 - Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Household Examination Roll, p. 114
Emibas migration file ID: Stavnäs S 1901 004
 
This might be Alvida A before marying Anton.

1215
Karen
 
When died Old Nils Gustaf Ahlgren?
 
Mats

1216
Porträttfynd (enskilda bilder) / #35002 - Thilda Sandberg
« skrivet: 2007-02-14, 15:52 »
Det är inte samma scarf, bara två liknande scarfar. Titta bland annat på tofsarna så ser ni att de är olika.
 
Undrar om det är en lokal företeelse med den typen av scarf.

1217
Karen
 
Jöns Hansson and his wife Augusta Gottschewsky had at least three children (Swedish Census 1890 and 1900). Let me know if this is wrong Jöns.
 
Karin born 1867
Vilhelm born 1875
Magnus Born 1882
 
This is Wilhelm in 1900
Record 803116
Jönsson Holmberg, Wilh
Eldare
b. 1875 in Gärdslöv (Malmöhus län, Skåne)
Man, single
Toreberg
Gärdslöv (Malmöhus län, Skåne)
Place of birth (original source): Gärdslöv Malmöhus län
 
So, either he came back or he didn't leave.

1218
Återigen som privatperson
 
Jag tror inte sökfunktionen ligger utanför Rötterrådets uppdrag. Visserligen har det getts direktiv från styrelsen på  tre specifika punkter, som skall avrapporteras vid angiven tidpunkt, men det finns dessutom en publicerad arbetsbeskrivning som bland annat innehåller följande punkt
 
Rådet skall:
 
 Löpande följa den tekniska utvecklingen inom Rötter, speciellt med hänsyn till publiceringen av nätsidor samt till förbundsstyrelsen föreslå nödvändiga ändringar och anpassningar.
 
 
Det är därför av vikt, anser jag, att alla synpunkter kommuniceras även om de ligger utanför de tre specificerade punkterna

1219
Skrivet som privatperson.
 
Den föreslagna plattformen har många starka sidor, och det är med tillförsikt som jag ser framtiden an.
 
Det finns nu möjligheter att, efter implementering, beakta många av de goda förslag som kommit tidigare i denna debatt.
 
Naturligtvis löser inte en ny teknisk plattform alla de delar som ålagts Rötterrådet att se över, men en del finesser innehåller lösningen som kan användas för att göra AF bättre, roligare, och  också mer flexibelt. Den lägger också grund till nya funktioner i framtiden

1220
Boerkriget avslutades 1902, men bilderna kan säkert vara till nytta

1221
Henrik
 
Som omtalats på annan plats så är SSf nu i den absoluta slutfasen beträffande överföringen till ny programvara och, efter vad jag förstår, förbättrad serverkapacitet vad avser Anbytarforum.  
 
Vi är många som ser fram mot att den nya lösningen lanseras och att den då också innehåller förbättrade möjligheter inom sökning/spårning och andra därtill hörande finesser. Så fort det finns något att berätta, så kommer informationen (enligt förbundsinformation).

1222
Ursäkta mitt misstag med Gustaf Adolf och systerdottern Anna Maria. De stod tillsammans på Sv befolkning 1890, därav min felaktiga slutsats.

1223
I Sv Befolkning 1900 står det att Gustaf Adolf Fastrupp (det är med två p) är sjöman, född i Karlshamn. Han anges vara fosterson till Jöns Peter Jönsson och hh Karolina Johansdotter
 
Kan det var Jönsson som blivit Johnston?
 
Samma år är systern fosterdotter hos sömmerskan Kerstin Olsdotter i Hällaryd.

1224
Vapenbeskrivning från Riddarhusets ätte- och vapenregister (  extern länk)  
Ange nummer 2231 vid sökning
 
Torde göra slut på diskussioner om Krönikebok och liknande.
 
Vapenbeskrivning
. . . En gyllene sköld, belagd med en genom inböjd mantelskura formerad blå spets, hvaruti ses en af huggen sten murad sluss med inåt öfver vattnet i canalen öppnade portar och öfver densamma en hvit på gyllende rulle fästad, nedåt utslagen charta, visande västra delen af Götha canals sträckning genom Östergötland. I sköldens högra felt ses jernets tecken af svart färg och i det vänstra en till höger vänd uprätt stäld blå handskära. På skölden hvilar en öppen tornerhjelm, ur hvilkens af guld och blått sammanvridne hjelmkrants till hälften upreser sig en till höger vänd svart grip med bakåt utslagne vingar, hållande i ramarne en vid gyllende mast stång fästad och öfver hans hufvud fladdrande, i ändan klufven blå vimpel. Löfverket omkring skölden är i dagen af guld men undertill blått, aldeles som det med sina rätta och naturliga färger här afmåladt finnes. . . .

1225
Insändare? / Insändare?
« skrivet: 2007-01-27, 23:55 »
En liten förklaring till den något konstiga bilden idag är att jag skickade in ett av de försvunna inläggen igen, när de av misstag raderades.
 
Jag har sedan bett att inlägget flyttas till rätt plats, men det blev något fel så ett inlägg fick ändrat årtal och mitt ligger kvar på felaktig plats, om de skall vara i tidsordning. Jag tror inte alls att det har med medveten manipulering att göra, visar nog bara vilken vikt det läggs på sidan.
 
Mina övriga inlägg som försvann kan ses som överspelade, men jag saknar Ted's engagerade svar rörande vikten av att SSf tillhandahåller lokala resurser för två områden, Stockholm och Göteborg, under det att andra landsdelar får ordna det lokalt och utan ekonomiskt stöd från centrala pengar

1226
Insändare? / Insändare?
« skrivet: 2007-01-27, 13:54 »
Kaj
 
Jag måste be om ursäkt för en av mina kommentarer tidigare.
Jag skrev  Skicka in det och om redaktören godtar insändaren så ger det en möjlighet för berörda att kommentera, något de sällan gör på anbytarforum av olika skäl.
 
Med min naiva syn på de som valts att företräda släktforskarrörelsen så trodde jag att det skulle komma någon form av kommentar under den arbetsvecka som din insändare varit publicerad, men därav blev intet. Inte ens en kommentar att inlägget inte är värt att kommentera, inte ett enda livstecken.  
 
Jag ber därför om ursäkt för att jag lurade dig att skicka in den och avser inte rekommendera dialog via den så kallade debattsidan fler gånger.
 
Mvh
Mats

1227
Insändare? / Insändare?
« skrivet: 2007-01-24, 21:41 »
Strongt gjort Ulf, och grattis till 5 års användarkonto.
 
Tråkigt att den tråd som gav upphov till denna insats abrupt stängdes, kanske kunde fler initiativ som Ulf's ha kommit fram :-)

1228
Insändare? / Insändare?
« skrivet: 2007-01-24, 00:16 »
Om då Emibas2:s kostnader finns med i den aktiverade delen, så kan den ligga som latent skuld tills antingen Emibas 2 kommer ut, om den gör det, eller styrelsen beslutar att realisera förlusten.
 
Det är den senare situationen som många företag hamnat i när utvecklingskostnader hanterats på detta sätt, och det inte blivit någon säljbar produkt. Förrr eller senare måste kostnaden tas och då kan det se mindre roligt ut.

1229
Insändare? / Insändare?
« skrivet: 2007-01-23, 20:58 »
Lars
 
Jag försökte summera men fick inte ihop det riktigt till den summa som angivits, så det torde finnas en del som är kostnadsfört och annat som aktiverats.
  Men det som gör mig fundersam är att Emibas 2, som enligt texten kommer att omprioriteras, vad det nu kan innebära. Kommer den aktiverade kostnaden att kunna mötas av motsvarande intäkter , eller..?

1230
Insändare? / Insändare?
« skrivet: 2007-01-23, 08:46 »
Det som inte framgår av redovisningen är vilka projektkostnader som aktiverades 2005.
 
Efter vad jag förstår så var den miljon som realiserades 2005 kopplad till ett projekt , där försäljningen sedan överskred sin totalkostnad. Då kan denna metod till och med ge ett rättvisande utslag.
 
Men de kostnader som aktiverades 2005 (830 tusen), vad är de kopplade till?  Vad händer om de projekten inte blir något eller om  försäljningen av den färdiga produkten inte blir så lyckad?  Jo, då tas kostnaden ut  senare år än när den uppstod, utan motsvarande intäkt, och det kan bli en kalldusch för de som skall ansvara för det årets resultat.  Det är bra om noten om dessa framflyttade kostnader också innehöll vilka projekt som senare skall bära denna kostnad.

1231
Insändare? / Insändare?
« skrivet: 2007-01-20, 21:19 »
Kaj
 
Jag har ingen aning om när bokslutet blir så pass offentligt att det går att diskutera.
 
Kan dock se att det brukar presenteras i nyhetsbrevet Angeläget runt maj månad, men nog tycker jag att ett ungefärligt resultat måste finnas framme långt tidigare än i maj.

1232
Insändare? / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-20
« skrivet: 2007-01-20, 00:04 »
Kaj
Skicka in det och om redaktören godtar insändaren så ger det en möjlighet för berörda att kommentera, något de sällan gör på anbytarforum av olika skäl.
 
Att det inte blev mer diskussion på stämman 2006 lär bero på att ekonomin diskuterades på ordförandekonferensen dagen innan (och det är mig veterligen inte en officiell del av stämman) varför diskussionen på själva stämman mer eller mindre uteblev.

1233
Angeläget 2/06 innehåller 2005 års bokslut (syns inte på sammanfattningen, men finns under Kallelse)

1234
Kaj
 
Jag skrev inte att det var så, jag skrev att om det mot förmodan skulle vara så dåligt som 2005 så räcker ändå pengarna. Jag har ingen aning om utfall 2006, vill jag poängtera

1235
Från förstasidan kan du, under RIKSFÖRBUNDET, klicka på Förbunds-Nytt. Där tar du Nyhetsbrev, väljer Angeläget, så hittar du sedan ett antal nyhetsbrev, och de innehåller allt möjligt, däribland årsberättelser och ekonomisk rapportering.
 
Längre ner på sidan Förbundsnytt finns Ekonomi. Innehåller Verksamhetsberättelser, dock bara t o m 2003, och statistik och siffror (t o m 2005)

1236
Nu har jag inte läst alla inlägg så där jättenoga, men efter vad jag förstår av balansräkningen från utgången av 2005 så fanns det mer än 4 miljoner på bank och till detta också ca 1 miljon i kortfristiga placeringar.
 
Nu har det gått ett år till, och om, mot förmodan, förlusttakten för år 2006 varit som 2005 ( resultat på minus 1.7 miljoner) så finns det fortfarande likvida medel. Det är nog inte där skon klämmer, utan det är nog mer på det långsiktiga planet.
 
Eventuella förslag på åtgärder rörande ekonomi ska ju diskuteras på Debattsidan, men jag hoppas att ovanstående information inte överskrider gränsen för vad som är tillåtet.

1237
Om det inte finns någon okänd programvara så är det 5000 besök, men långt ifrån 5000 besökare, på AF.  
Villfarelsen om antalet besökare har spridits och sprids fortfarande från SSf, men det är besök/påloggningar på aktuell sida som räknas. Så går du in på samma sida flera gånger så räknas du som besökare varje gång, eller.....

1238
SwedGenTour 2005, kompletterande uppgift.
 
Ovan frågas efter kostnader för bl a SwedGenTour. Från verksamhetsberättelsen 2005 framgår att resans kostnad för föbundet var ca 123 tusen kronor. Denna kostnad kan sedan reduceras med den vinst som gjordes på försålt material (som troligen inte sålts utan resan) och då blev den egentliga nettokostnaden 87 tusen kronor.

1239
Ett kompletterande tillägg till Carl's meddelande 8 jan 2007 07:52.
 
Carl skriver:Poängen med att ha en e-postadress är ju exempelvis att man då får inlägg från de debatter där man deltagit mejlade automatiskt, så man vet om det hänt något utan att man behöver bevaka dem manuellt.
 
Sant, med tillägget att det är en funktion man kan välja till (eller från) på samma sätt som att man själv kan välja vilka rubriker som man vill ha epost på. Dessutom kan man välja att få egna inlägg epostade till sig själv.
Det finns alltså ingen automatik (om det inte ändrats nu) med att erhålla mailen.

1240
En liten förklaring till Anna-Carin's ursprungliga fråga och Kaj's svar.
 
Om du söker på exempelvis Google så kan du få fram följande cachade text under rubriken Historia. Från att varit enbart talspråk fick de olika språken officiella skriftspråk på 1970-80-talet. Tidigare har det skrivits utan några egentliga regler beträffande stavningen. För 1000 år sedan hade germanska språk trängt undan samiskan upp till sydsverige. Vid 1600-talets början gick sydgränsen för samiska språken i norra Uppland. Äldre kyrkböcker i Mälardalen är skrivna på samiska.[källa behövs]
 
Går du in idag så har den delen redigerats om och i den nya texten har avsnittet som börjar med För 100 år sedan till slutet av citatet tagits bort.
 
Det rättfärdigar dock inte borttagande av frågan, där tycker jag att att Kaj's konstaterande avseende demokratiunderskott gäller.

1241
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-07
« skrivet: 2007-01-05, 09:16 »
Observera att det är besök, inte besökare. Varje gång du tittar på förstasidan eller annan sida så räknas din inloggning.
 
Så alla uppgifter om besökare som förekommer, bland annat i Årsredogörelser från SSf eller till vänster på denna sida, skall istället tolkas som inloggning på specifik sida. Siffran kan inte tolkas som antal personer eller liknande.
 
Det är därför logiskt att förstasidan har flest träffar eftersom de flesta loggar in där för att sedan gå vidare till annan del av Rötter.

1242
Andra Rubriker / Andra Rubriker
« skrivet: 2007-01-01, 17:46 »
Christian
 
Jag kan inte tolka de nedan kopierade inläggen på annat sätt än det som jag beskrev, de är gjorda efter senaste styrelsemötet och åtminstone det ena uttalandet är gjort som Redaktör, och jag förmodar då som talesman för förbundet.
Om det inte är så, så ber jag om ursäkt för att ha vidarefört fel information, men än så länge så ser jag detta som förbundsyttrande.
 
Sedan håller jag med dig om att hanteringen riskerar att slå åt fel håll, där verkar vi vara helt eniga.
 
 
Av Crister Lindström (Crilin) - söndag den 10 dec 2006 kl. 14.03:  [Ändra]  
 
-----
Röttervännerna överförs för övrigt automatiskt i det nya systemet när det blir verklighet under våren.  
---------
 
Av Crister Lindström (Redaktor) - tisdag den 12 dec 2006 kl. 10.28:  [Ändra]  
 
---------
I samband med övergången till ett nytt system kommer den som betalat till Rötters vänner att automatiskt överföras till det nya systemet. Det blir helt nya rutiner som det kommer att informeras om i god tid.  
--------

1243
Andra Rubriker / Andra Rubriker
« skrivet: 2007-01-01, 16:58 »
Christian
Enligt vad redaktören skrivit så kommer de som är Röttervänner (och betalt) att automatiskt transfereras till den nya ordningen. Detta kan ju tolkas på flera sätt, men min tolkning är att Rötters Vänner upphör och ersätts med den nya obligatoriska 100-lappen.

1244
Andra Rubriker / Andra Rubriker
« skrivet: 2007-01-01, 14:44 »
Magnus
 
Redan idag så bidrar Rötters vänner med ca 350 000 kr per år. Det är en frivillig gåva, som det står var och en fritt att ge (man får ge mer än den normala 100-lappen också).  
 
Sedan, i mitt fall, så har jag gått med i släktforskarföreningar tack vare Anbytarforum, och där kommer det också in lite bidrag från dessa föreningar.
 
Nu vet ju inte jag vad Rötter (varav Anbytarforum är en del) kostar eftersom ingen har berättat det, men vid läsning i redovisningen så visas det på belopp betydligt understigande de 350 ksek som kommer in. Detta exkluderar redaktören, men den kostnaden ska inte belasta Anbytarforum eftersom tjänsten inte omfattar moderering av forumet. Tillkommer gör då anbytarvärden, kostnad okänd.
 
För mig är det en mycket bättre väg att värva fler Röttervänner än den förhatliga (av mig) obligatoriska kostnaden. Kanske genom att någon förmån ingår (exemplet med att slippa annonser är ju verkligen något att titta på ordentligt, uppmaning till styrelsen)

1245
Andra Rubriker / Andra Rubriker
« skrivet: 2006-12-31, 17:41 »
Hej Henrik
 
Jag har varit motståndare till obligatoriskt konto, enär det tidigare talats om att personen ska godkännas manuellt och att inte alla mailadresser ska accepteras. Något sådant tycker jag inte om!
 
Med rätt och kostnadseffektiv teknik, och på det sätt du beskriver, inga problem!

1246
Andra Rubriker / Andra Rubriker
« skrivet: 2006-12-31, 16:50 »
Henrik
 
Jag förstår inte riktigt ditt argument -  
gud vad jobbigt med något nytt.
 
Menar du att vi som redan är Röttervänner, som ju redan betalar 100 kr,och har en form av konto,  bara ska sitta tysta och tycka att det gör ju inget eller..?
 
Personligen så vet jag hur jag skulle reagerat om det varit 100-lappen när jag började. Precis som många andra vittnat om, så hade det inte blivit något av.
 
SSf har tidigare beslutat att införa obligatoriska användarkonton. Med rätt teknik i botten, som gör att detta kan ske utan manuellt ingrepp, så kan detta vara en någorlunda acceptebel lösning, även om jag inte ser de få anonyma inläggen som någon form av problem idag, men toleranströskeln är säkert olika.  
 
Efter beslutet, och någon gång under beslutsresan rörande slutligt val av teknisk plattform, uppstår ett annat problem, den av årsstämman fastlagda budgeten spricker rejält.
 
Vad gör vi? Vad vidtar vi för åtgärder? Frågor som säkert gjort att ekonomikunniga inom styrelsen tänkt till för att hitta lösningar.
 
Jag vet inte, eftersom det inte kommunicerats, vilka överväganden som gjorts, men ett har ju blivit helt klart, Rötter (inte bara Anbytarforum) skall avgiftsbeläggas. Här ska nya intäkter skapas som ska gå till de hål som finns.
Hur det kommer att slå ekonomiskt vet ingen av oss, men det finns ett flertal individer som tycker att det är fel väg att gå (jag tycker det känns som att betala entre för att komma in i varuhuset) och dessa har på olika sätt påtalat den annorlunda synen på detta.
 
Det har inget att göra med att det är något nytt, något besvärligt för oss, men att den höga tröskel som SSf vill sätta upp kommer att arbeta i fel riktning, det är iallafall mitt budskap och det som gör att jag fortfarande hoppas på ett annat beslut, ett beslut som stimulerar till nya ansikten inom släktforskningen och som inte utestänger någon från glädjen av att dela gemenskapen här.
 
Jag ser med spänning fram mot att någon form av kommentar kommer från SSf eller av SSf utsedd talesman. Kanske inte här på anbytarforum, men det finns ju andra kanaler inom Rötter som kan användas om man önskar undvika dubbelriktad kommunikation.
 
Jag önskar alla, oavsett vad vi må tycka eller tänka om denna fråga, en riktigt God kväll och ett Gott 2007

1247
Andra Rubriker / Andra Rubriker
« skrivet: 2006-12-30, 15:38 »
Och jag borde kanske ha skrivit att dokumentet ska skickas, inte kan skickas.
 
Jag har därför tagit mig friheten att skicka dokumentet via mail till samtliga styrelseledamöter.

1248
Andra Rubriker / Andra Rubriker
« skrivet: 2006-12-30, 13:02 »
Eftersom Anbytarforum inte anses vara en officiell kanal, så kan dokumentet skickas till respektive ledamot med mail eller också skickas till den berömda debatt/insändarsidan för eventuell publicering på denna sida.
 
Om det skickas via mail så får all ledamöter, vare sig de besöker Anbytarforum eller ej, ta del av det framtagna dokumentet

1249
Andra Rubriker / Andra Rubriker
« skrivet: 2006-12-28, 13:04 »
Kaj
 
Min mening var kanske lite luddig. Vad jag avsåg är att jag inte ser något om plattformsval bland den information jag hittar på Rötter. Det kanske finns på ordförandelistan eller andra ställen, men det vet jag inget om.
 
Naturligtvis kan förhandlingsläget vara sådant att det är direkt olämpligt att berätta och vi får förutsätta att upphandlingen gjorts professionellt,  så att det finns referenslösningar både vad avser funktion och kapacitet.
 
Jag har tidigare funderat på tidsplanen, men just nu så är det väl sagt att en viss förskjutning är att vänta.

1250
Andra Rubriker / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28
« skrivet: 2006-12-28, 00:06 »
Det har inte delgivits formellt (vad jag vet) vilken plattform som valts.
 
Frågan torde kunna besvaras av styrelserepresentant eller kanske av någon i Rötterrådet, som borde vara naturlig deltagare i urvalsprocessen.
 
Å andra sidan kanske inte Rötterrådet finns kvar, det finns ingen träff efter januari 2006 som beskrivits under rubriken Rötterrådet

1251
Andra Rubriker / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28
« skrivet: 2006-12-27, 21:02 »
Å andra sidan kan ett riktigt modererat forum bli av med Ankeborgschat omgående.
 
Alla bra förslag, genom åren,  om frivilliga biträdande anbytarvärdar har ju hittills bemötts med tystnad, så det är bra att det blir jättetydligt med de möjligheterna i Kaj's dokument.

1252
Andra Rubriker / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28
« skrivet: 2006-12-26, 21:58 »
Ann-Mari
Alla de foton som inte är namngivna, kanske kan ges namn av nya användare, och de hittar säkert bäst in genom Anbytarforum.
Så att utesluta någon är otänkbart, det innebär slutet för hela det fina som är uppbyggt!
 
Se till att det som finns kan bevaras, ge din syn på hur, men uteslut inte någon för beroendet av varandra är för stort för det. Ingen, absolut ingen är förmer än den andra i det arbete som ligger framför.

1253
Andra Rubriker / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-26
« skrivet: 2006-12-26, 18:20 »
Alla   (baserat på Anders uttalande)
 
OBS
Uppgiften som jag anger i mitt meddelande 26 december 15.51 är från senaste informationen och det är från den 10 december. Efter det har inget framförts, förmodligen eftersom styrelsen inte sammanträtt och därför finns det inget att säga.
 
Det är därför av vikt att alla deltar i debatten, oavsett vilken ståndpunkt Du har. Berätta hur Du vill ha Rötter, inklusive Anbytarforum. Det är inte för sent med konstruktiva synpunkter/förslag, det finns säkert många från styrelsen som lyssnar och tar till sig,

1254
Andra Rubriker / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-26
« skrivet: 2006-12-26, 15:51 »
Ann-Mari
 
Så här lyder senaste info från styrelsen Styrelsen har fortsatt diskussionen och nu beslutat att samtliga interaktiva delar av Rötter skall vara tillgängliga via avgiftsbelagda konton. Årsavgiften blir 100 kronor och kommer att implementeras när det nya tekniska systemet sjösätts. Detta gäller även Anbytarforum med undantag för att man även i fortsättningen kommer att kunna läsa inlägg i forumet utan konton. Att skriva inlägg kommer dock att kräva ett avgiftsbelagt konto
 
Som du ser så talas det om Rötter, med alla interaktiva delar såsom Porträttfynd, Samefynd, Emigrantforum och så vidare. Huruvida Marknaden också ska avgiftsbeläggas framgår inte (där borde det kanske kosta att annonsera?)
 
Så det talas inte enbart om Anbytarforum, tvärtom, det gäller ALLA interaktiva delar av Rötter.

1255
Andra Rubriker / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-26
« skrivet: 2006-12-22, 12:35 »
Inlägg kopplat till Kaj's
9)Vilka faktorer kan ge Anbytarforum större framgångar?
 
Redan idag är anbytarforum en stor framgång. Det finns omvittnat i tråden Anbytarforum, som fortfarande kan (och bör)läsas ordentligt.  
 
Faktorer?  
 
Jo, det finns en lättillgänglighet i detta forum, utan trösklar, som gör att starten underlättas.
 
Det finns engagerade medlemmar som delar med sig av sina resurser, vare sig det är båtsmän i Blekinge, Dalkullor i Lima, Rotemansinfo i Stockholm eller fantastiska kunskaper om medeltida händelser och kopplingar samt mycket, mycket mer. Var hittar man denna fantastiska blandning annars.
 
Det finns, även om det inte nyttjas så mycket, stora möjligheter för föreningar att hitta nya potentiella medlemmar genom att studera frågandet och på rätt sätt återkoppla till frågaren med sitt utbud .
 
Det finns, genom att göra rätt återkopplingar, stora möjligheter för SSf att marknadsföra sina alster (också detta underutnyttjat).
 
En svaghet idag, som kan bli en stor styrka imorgon, är att det fortfarande saknas tillräckligt med styrningsmekanismer som gör att förstagångs- eller sällan-användare får se den skatt som finns i övriga delar av Rötter. Jag tänker inte minsta på de möjligheter som borde finnas, när vi fått igång den engelskspråkiga sektionen igen, att fånga upp alla de som frågar från andra sidan atlanten och skapa en community med svarare från den sidan.
 
Ibland känns det nästan svårt att skriva ner allt det fina som finns, och som bör omhuldas på ett bra och känsligt sätt. Min slutkläm runt detta är att SSf här sitter på en mycket utvecklingsbar resurs, som behandlad på rätt sätt kan bli en riktig trumf på hand.
 
Så, kära vänner, ta hand om denna utvecklingsbara tjänst och se till att den får växa till den fantastiska plats den kan bli.
 
Mvh och God Jul
 
Mats

1256
Anbytarforum / Anbytarforum
« skrivet: 2006-12-19, 23:04 »
Björn
 
Kyrkhult stängdes redan i våras, så nog har det börjat.
Och i dessa dystra tider så vill vissa att det ska bli färre som upptäcker släktforskning, för det blir resultatet om det sätts upp en spärr, liten kanske vissa tycker, men ändå en spärr, för att få in fler.
 
Avgiftsbelägg i så fall andra delar av Rötter , men inte Anbytarforum, för släktforskningens bästa!!

1257
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-19
« skrivet: 2006-12-19, 19:46 »
Erik Holmlund
 
Tror du för ett ögonblick att message board på Ancestry.com eller Genealogy.com sköts av idealister?
 
Nej, det är det inte, men de förstår värdet av ett gratis (men de har användarkonto med snabb och enkel registrering) message board eftersom det leder in till övriga avgiftsbelagda databaser.
 
Om det sunda tänkandet får vinna, så blir det ingen kostnad för AF, men däremot kan andra databaser ligga under abonnemang.
 
 
Peter
 
Jämförelsen med TV licens var nog inte den bästa, om du inte vill göra gällande att Anbytarforum är ett lagstadgat obligatorium när du köper dator. Kom med nåt bättre, gärna från genealogikretsar, det måste ju finnas mängder eftersom det verkar var Anbytarforum som är det sista som är gratis.
 
Det sista du skrev, driv det vidare. Fria användarkonton eller fri ruta.
 
Personligen tycker jag det ska gälla hela Anbytarforum som du förstår, därav mina inlägg.

1258
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-19
« skrivet: 2006-12-19, 08:54 »
Peter
Betalar du för osedda varor? Du kan inte vara utan Anbytarforum, men om du aldrig varit här och kravet varit att du ska betala innan du använt det, hur hade det då sett ut?
 
Det har frågats tidigare och frågan tål att upprepas: Var finns det andra message boards, där det kostar att skriva en fråga?
De jag varit på ser motsvarigheten till Anbytarforum som vägen in (lockbete?) till andra delar, som det finns abonnemang på.  
 
Jag pläderar fortfarande för att det är lättare att få fler av de befintliga 67 000 medlemmarna att erlägga den frivilliga avgiften än att effektivt stänga ute de som kommer första gången eller kommer från annat land.

1259
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-19
« skrivet: 2006-12-18, 22:07 »
Kommentar i enlighet med klarläggandet om medlemskap i förbundet.
 
Är du medlem i en förening som är ansluten till SSf, så bidrar du till förbundet. Din person räknas med i underlaget till avgift (avgiften till förbundet baseras på antal medlemmar i föreningen). Är du med i flera föreningar bidrar du med flera avgifter.
Det är av samma skäl därför viktigt att förstå att förbundets ca 67 000 medlemmar inte är detsamma som 67 000 olika personer, det är färre än den summan. Hur mycket färre har jag ingen aning om och det är ju i detta sammanhang totalt ointressant.
 
Vill du lämna förbundet, så finns det två alternativ, lämna din förening/dina föreningar (och det är ju vansinne) eller motionera till din förening att den lämnar SSf (och det är ju också tokigt). Några andra val finns inte.
 
En liten tanke till: Av dessa nästan 67000 så är det bara 3400 Röttervänner. Sätt in kampanj för att få med de som inte är med. Locka in dem på Anbytarforum (åtminstone så länge det är gratis) så att de får se och prova på denna underbara värld. Sedan blir de lätt Röttervänner. Detta borde ge mer effekt än den, av mig, avskydda avgiftsbelagda skrivrätten.

1260
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-18
« skrivet: 2006-12-18, 14:57 »
Johan
 
Observera att det går att vidta åtgärder på flera sätt. Jag har gjort som värden skrivit och använt debattsidan, får se om det ger något.
 
Men att, som nu föreslås, avgiftsbelägga Anbytarforum tycker jag är ett skott i foten, den ev ökning av intäkter som detta kan ge kortsiktigt, kommer att resultera i att skyltfönstret för andra produkter tas bort och en ökning av administrationen. Jag tror inte den ekvationen går ihop.

1261
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-18
« skrivet: 2006-12-18, 14:47 »
Rötters vänner, törs man fråga om det här :-)
 
Jag ser gärna att det nu blir klarlagt: Får jag som nuvarande Röttervän någon form av signal att det är dags att betala in avgiften, eller ska jag gå tillbaka och se när senaste inbetalning gjordes för att inte förlora förmånen av konto?
 
Om det inte sker påminnelse så ser jag en risk av att det försvinner ett antal potentiella bidragdsgivare = förlorad intäkt med bra marginal

1262
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-18
« skrivet: 2006-12-18, 11:34 »
Enligt uppgift från redaktören så får Du påminnelse när du ska betala nästa gång.  
 
Det innebär att om du inte fått påminnelse och ändå blivit av med kontot så måste det föreligga ett missförstånd.  
 
Begär att få tillbaka kontot, så att förbundet inte missar din nästa inbetalning, efter att de påminnt dig.

1263
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-18
« skrivet: 2006-12-17, 21:27 »
I debatten ovanför så ser jag inget angrepp på styrelsen, men väl på det officiellt kommunicerade beslutet. Om inte detta forum tål denna debatt som definitivt handlar om släktforskning, så förstår jag inte varför ordet är fritt finns.
 
Det borde kännas skönt att det finns engagemang, att det finns en spänstighet i debatten, en vilja att påverka. Det är grundvalen för en utvecklande process och jag hoppas att de valda styrelsemedlemmarna tar till sig av alla de utvecklingsförslag respektive invändningar som förekommit och säkert kommer att komma.  
 
Att stoppa en debatt av detta slag leder inte framåt, men att med positivitet delta leder långt. Se bara på Michaels inlägg, de för definitivt debatten framåt, under det att de få inlägg som handlar om att detta är för tidigt diskuterat (där fanns det personpåhopp) eller att debatten ska stoppas inte leder någon vart.
 
Jag ser fram mot mer information runt de diskuterade delarna, spännande att se att CD priset kom in på banan och tände debattlustan hos ett flertal parter. Mer sådana ideer tycker jag.

1264
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2006-12-13, 19:55 »
Leif
 
Tack för ditt svar!
 
Det kanske inte är nödvändigt att vi ser svaren, men det underlättar för de som är släkt, vare sig det är i utlandet eller i Sverige.
 
Tyvärr så känns det som det finns en undfallenhet mot principbeslutet, trots att de flesta verkar dela vår åsikt att AF skall vara avgiftsfritt.
Det har ju heller inte presenterats någon kalkyl på kostnader och intäkter, för kostar gör en administration av detta slag, äter kanske upp hela intäktsökningen.
 
Till alla de som tycker det tagna beslutet är fel väg, du kan skriva till styrelseledamöterna, mailadresserna hittar du vid styrelsepresentationen, om det känns bekvämare än på detta forum
 
Mvh
Mats

1265
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2006-12-12, 23:41 »
Leif
 
Tycker du att vi ska bygga upp en lösning sämre än nuvarnde anbytarforum? RAOGK bygger på att frivilliga anmäler sig och att de får mail från olika människor, men ingen annan ser svaren, varför samnma fråga kan komma många gånger.
 
Varför inte fortsätta med Anbytarforum som det är idag, en mycket bättre lösning, och en inarbetad sådan.
 
Den nya lösningen med avgift på Anbytarforum är som sagts tidigare inte bara korkad den är även ett steg tillbaka i tiden.

1266
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2006-12-12, 01:03 »
Intressant läsning, så här på småtimmarna.
 
Personlig reflektion, baserad på att anbytarforum var den kanal som fick mig att ta tag i släktforskningen, därav finns det emotionella skäl till mitt agerande och jag kan säga Leif att hade det kostat en hundralapp i starten, hade det inte blivit något av.  Avgiftsbelägg inte Anbytarforum, följ förslaget om att avgiftsbelägga andra delar (jag ser Ancestry som modell) där det då måste finnas kvalitativa tjänster som det är värt att betala för.
 
Sedan ser jag den globala påverkan, kamrater från andra länder som behöver hjälp, på samma sätt som vi behöver hjälp om vi behöver gå utanför Sverige (vilket kanske inte alla vill eller behöver, verkar det som). Dessa kommer att stängas ute på ett effektivt sätt.
 
Så, tänk till, ompröva gärna och gör något vettigt av detta

1267
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-11
« skrivet: 2006-12-11, 19:01 »
Hans Peter
 
Ingenting är gratis, det vi alla, men vad kostar Anbytarforum?  Under 2005 erlades 128 ksek för IT och licenser. Om det finns andra direkt ITrelaterade kostnader så döljs de under någon annan rubrik.
 
Nu vet jag att det krävs nyanskaffning av program/licenser, utveckling och kanske högre driftkostnader, men det är svårt att uppskatta så länge dessa siffror inte kommuniceras. En ide kan ju vara att redovisa verkliga kostnader och var de finns i resultaträkningen.
 
Övriga delar, redaktör, anbytarvärd osv lär ju inte minska med avgiftsbelagda konton, tvärtom så måste det till ny administration för att hantera den obligatoriska 100-lappen (eller annan beslutad summa)
 
Att Röttervänner idag genererar mer än dessa 128 ksek är klart.

1268
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-11
« skrivet: 2006-12-11, 09:05 »
Intressant att Crister tar upp nya funktioner, såsom gruppfoton, när frågan är om Anbytarforum skall vara avgiftsbelagd eller ej.
 
Övriga delar av Rötter kan i enlighet med ex Ancestry ha en användningskostnad men att kostnadsbelägga message board är inte riktigt ur någon synpunkt, snarare dumt, eftersom det är det bästa sättet att ha en fungerande, gratis, marknadsplats för övriga funktioner.
 
Principbeslut eller inte, beslut är fattat vid ett styrelsemöte,som jag förmodar var för en vecka sedan (detta baserat på den officiella kalendern), kommunicerat via ordförandelista och därmed officiellt (eller har en ordförande någon form av yppandeförbud, något som kan tolkas av redaktörens utfall).  
 
Återigen, jag ber styrelseledamöterna att sansa sig, fundera en gång till på vad som är smartast, och våga ta intryck från de argument som framförs och därefter fatta de beslut de finner rätt.

1269
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-11
« skrivet: 2006-12-10, 20:23 »
Crister
 
Vad är ditt syfte med att starta den här diskussionen skrev du tidigare i ett inlägg.
 
Naturligtvis är det tråkigt att denna typ av information kommer fram på Anbytarforum och att det inte informeras via de officiella kanalerna.
 
Men vad avsåg du egentligen med ditt inlägg? I nästa mening skriver du Att Förbundsstyrelsen ska riva upp beslutet - eller vad?
 
Naturligtvis ska ett beslut kunna ifrågasättas, speciellt ett beslut av denna art. Att sedan styrelsen formellt inte ansvarar inför annat forum än årsstämma innebär inte att yttranden eller påpekanden inte får förekomma, yttrandefriheten är inte satt ur spel.

1270
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-11
« skrivet: 2006-12-10, 20:14 »
De som förespråkar avgift och tycker att det är naturligt att betala för okänd tjänst.  
 
Köper du alltid grisen i säcken? Om du kommer till detta forum, antingen som letare från annat land eller som förstagångsbesökare, börjar du då att betala 100 kr för att ställa din första fråga?
 
Knappast, men det är väl inte för dessa som forumet finns, utan för de som redan är frälsta och vet vad de är ute efter.
 
Sorry, jag tycker detta folkrörelseforum förlorar stort på detta beslut och hoppas det finns kurage nog i de som fattat beslutet att tänka om, det är inte försent att ändra sig (att kunna ändra ett felaktigt beslut visar på civilkurage, hoppas det finns)

1271
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-10
« skrivet: 2006-12-10, 18:40 »
Tja, vad säger man. Personligen har jag varit motståndare till obligatoriska användarkonton från början, men på senare tid accepterat att, om det går lätt och snabbt att registrera sig, kunna tänka mig fria konton.
 
Med det nya beslutet så har styrelsen tagit ett, som jag anser, helt felaktigt beslut. Själv skulle jag inte ha varit på detta forum om det som nu beslutats, första frågan kostar 100 kr, oavsett vem du är, var du bor och varför du frågar, funnits när jag började.
 
Jag har inte sett någon bra beskrivning om vad förbundet förväntar för intäkter (kommer säkert), men helt säkert är att att vi nu utestänger en stor del frågare och potentiella nya köpare av andra tjänster.  
 
Vi kommer ju också att utestänga ett antal svarare, någon som tänkt på det?  
 
Återigen, beslutet som verkar vara taget är mycket beklagansvärt, och även om det är en vald styrelse som fattat det så finns det ingen anledning att stillatigande acceptera det.  
 
Gör din stämma hörd, skriv till styrelsemedlemarna (adressen finns på Rötter och är gratis än så länge) med din åsikt.

1272
Missionärer / Missionärer
« skrivet: 2006-11-28, 20:32 »
Isabel
 
Se inlägg ovan från 24 juli, där det bland annat står Ester Elisabeth Storm  
f 1880 12 23 Ånsta, Örebro far Sven Karl Storm d 1949 11 24 Montör, mor Klara Gustava f Sartz

1273
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-14
« skrivet: 2006-11-12, 23:40 »
Och inte har det blivit OK på de amerikanske delarna heller, staterna och även spårlöst försvunna emigranter ligger under Tyskland (igen). Verkar som länkarna brister, det är ju allmänt bekant att forumet är fullt och arbete pågår med att fastställa ny teknisk lösning.

1274
Äldre ord L - Ö / Venia
« skrivet: 2006-11-11, 09:17 »
Det torde stå Venia, som oftast betyder det tillstånd att predika som biskopar kunde och kan ge till icke prästvigda
 
Inlägget har flyttats hit från Yrken » Yrken M-R » Präst. /Moderator Yrken

1275
Människor / Var kommer bilden från
« skrivet: 2006-11-04, 09:01 »
Det är två personer som jag försöker få lite grepp om.
Han som sitter på trappan, i mitten, med en avvikande huvudbonad och mörka läderstövlar, och han som står nästan längst till höger, mörk huvudbonad, som påminner om hans i mitten,  och mörka läderstövlar.
 
Verkar också som de har liknande byxor.
 
Vad kan de representera, om det nu finns något samband.

1276
Sherri
 
I wonder about the statement that he worked on the first transatlantic cable.
The first cable was ready 1858, and that is to early if he was born 1854. The second cable was ready 1865/1866 and he was rather young even then
 
Mats

1277
Happy Halloween! / Happy Halloween!
« skrivet: 2006-11-02, 17:22 »
Christian, som jag inte vet om det är en eller två, men jag förmodar att det är en person.
 
Först in i diskussionen med full fart, Taube är bra, inga präster och prelater vill du ha, religösa moralkakor i den ena veckobrevet efter det andra.
 
En del av det du skrev är dina åsikter, och det har du full rätt att skriva. Din skrivning om moralkakor i det ena efter det andra veckobrevet verkar vara en ren överdrift utan förankring i verkligheten, men du kanske ser fler moralkakor än vad jag gör.
 
Sedan kommer nästa steg, nu bryter denna diskussion mot allt vad förbund och detta forum står för. Konstigt, det var ju denna diskussion du deltog i. Ska inte fler få uttala sig eller blev stödet för den kyrka du inte gillar eller de veckobrev du ogillar för stort?
 
Jag anser att passar inte diskussionen, gå inte in i den, utan låt den leva vidare med possitiva inslag, så blir det säkert bra

1278
Happy Halloween! / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-02
« skrivet: 2006-11-01, 20:36 »
Aldrig hört talas om Gustaf Adolf bakelse? Tradition sedan 1880

1279
Happy Halloween! / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-01
« skrivet: 2006-10-31, 23:53 »
Tja, vad säger man på frågan om en ursvensk tradition. Vad är ursvensk egentligen?
 
Midsommarfestandet är en uråldrig tradition, likväl som de fester som hölls vid de olika solstånden.  Dessa fester är ju inte enbart svenska, speciell som de firades innan Sverige fanns.
 
En sak som verkar vara tradition är att hellre racka ner på det man inte gillar (och då gärna förstärka det rejält, exempelvis genom att skriva att svenskarna hatar hallowen, när det står att intresset svalnar)än att framhäva det man verkligen gillar. Den traditionen kanske inte är helt svensk, men åtminstone till stora delar.
 
Jag gillar våra helger, det finns en viss trygghet i de invanda traditionerna, de ger en möjlighet att uppleva det som tidigare generationer upplevt. Sen är det bara bra att seder och bruk förändras, att vi tar till vara på det som upplevs fint och positivt. Men det innebär inte att jag tycker att andra ska tycka likadant, de får fira på sitt sätt och jag slår dem inte i huvudet (eller pumpan ) för det.

1280
Grattis ALLA som arbetar med Rötter.
 
Se artikeln i  Computer Sweden

1281
I den diskussion som ursprungligen avsågs i rubriken så var inte så många anonyma inlägg, men det var ganska spydigt, så användarkonton hade inte hjälpt mycket.

1282
Archive - Swedish names / Gustaf T Dahlbeck
« skrivet: 2006-10-17, 22:48 »
Census 1920 has the following record
 
1920 United States Federal Census Record  
about Gustave Dalbeck  
Name: Gustave Dalbeck
[Austave Dalbeck]  
Home in 1920: Los Angeles Assembly District 73, Los Angeles, California  
Age: 58 years  
Estimated Birth Year: abt 1862  
Birthplace: Sweden  
Relation to Head of House: Father-in-law  
Father's Birth Place: Sweden  
Mother's Birth Place: Sweden  
Marital Status: Widow  
Race: White  
Sex: Male  
Year of Immigration: 1900  
Able to read: Yes  
Able to Write: Yes  
Image: 839  
Neighbors: View others on page  
Household Members: Name Age  
John D Hammond 30  
Elvera Hammond 30  
Gustave Dalbeck  
 
Gustave was juveler with own shop.
 
In California Death Index I find Dalbeck, Hanna , dead  october 22 1914 , age 50 . There is also the son,Gustave Dalbeck, age 38 , dies december 24 1926. The father, Gustave T, dies in may 1936 according to the same source.
 
This is the son, Gustave, in census 1920
 
1920 United States Federal Census Record  
about Gustave E Dalfeck  
Name: Gustave E Dalfeck
[Gustave E Dalbeck]  
Home in 1920: Los Angeles Assembly District 61, Los Angeles, California  
Age: 33 years  
Estimated Birth Year: abt 1887  
Birthplace: Connecticut  
Relation to Head of House: Head  
Spouse's name: Anna J  
Father's Birth Place: Sweden  
Mother's Birth Place: Sweden  
Marital Status: Married  
Race: White  
Sex: Male  
Home owned: Rent  
Able to read: Yes  
Able to Write: Yes  
Image: 701  
Neighbors: View others on page  
Household Members: Name Age  
Gustave E Dalfeck 33  
Anna J Dalfeck 31  
Robert E Dalfeck 6 11/12  
Helen H Dalfeck 4

1283
I de flesta leverantörernas erbjudande om mail ingår ett flertal epostadresser. Dessa är på intet sätt kopplade till att namnet ska visa vem som äger abonnemanget utan det går att skriva vad som helst, bara det inte krockar med befintligt. Det går alltså att ha ett antal olika namn, som dessutom går att ändra över tiden, med de flesta leverantörer, inte bara Hot-mail. Så, allt tal om att gradera olika adresser i kvalitetsfack faller, det är samma höga eller låga kvalite på det mesta.

1284
Michael
Tack för ditt svar,jag hade hoppats det var mer än ett principbeslut eftersom det redan fanns sådant sedan tidigare (exklusive delen om Rötters vänner).
 
 Känner bara en viss oro inför tidplanen, men ....

1285
Och för att inte starta pseudodebatt så formulerar jag om frågan till Michael:
 
Är det bara ett principbeslut eller finns det ett beslutsunderlag med en eller flera lösningar där krav och behov tagits fram (plus kostnadsförslag). Intressant (tycker jag) med tanke på att beslut tagits tidigare, men nu verkar det finnas en aggressiv (positivt) tidplan och genomtänkta krav

1286
Tja
 
Jag brukar kolla hur bilmarknaden ser ut, se ut lämpligt objekt, kolla om jag har råd med den lösningen och sedan bestämma mig för att köra vidare med det jag har eller skaffa nytt. Gäller speciellt med tanke på vilka finesser som jag kan behöva, respektive vilka som finns.
 
Men, visst kan man göra på annat sätt, beslutsunderlagen kan ju tas fram efter beslut.

1287
Anders
Jag vet inte hur många gånger jag läst, både här och annorstädes, att folk ber om hjälp eftersom de inte vågar registrera sig. Gäller visserligen oftast på utländska siter, men inte alltid.  
 
Nu är beslutet fattat, jag gillar det inte, men följer demokratins lagar, och accepterar. Dock kan beslutet genomdrivas på många sätt och med tanke på den bristande resurserna så gäller det att göra rätt sak, automatiserad, lätt förståelig (för mer än svensk) och snabb.

1288
Michael
En liten kontrollfråga: Styrelsen har beslutat upphandla ny lösning, som bl a ska innehålla obligatoriska användarkonton, skriver du. Sedan läser jag att det inte finns ett formellt upphandlingsbeslut.  
Vad är det då som är beslutat?

1289
Intressant info från Michael/förbundsstyrelsen.
 
Jag ser fram mot att få lösningen för obligatoriska användarkonton beskriven. Förmodar att den, med tanke på ekonomin, blir helt automatisk och kan behanda ansökan omedelbart.  
 
Att vänta på sitt konto kommer att plocka bort alla nya och kvar blir de som redan nu sitter i buren och ...
 
Mats

1290
Anders
Det finns ett fåtal anonyma i Bure debatten, det finns många med känd identitet och även Röttervänner, så det hjälper nog inte i detta fall.

1291
Lite besynnerligt är, att just dessa Burediskussioner spårar ur. Jag funderar på hur många av inläggen under den senaste (nu stängda) som egentligen för diskussionen framåt, och hur många som är påhopp på än den ena saken/personen än den andra.
 
Verkar som  det ibland är viktigare att döda diskussionen med en massa konstiga inlägg, än att framföra sakargument. Påpekanden om Anbytarforums regler och bestämmande över vad som ska få finnas kvar tycker jag Anbytarvärden ska stå för, det behöver inte bli inlägg i tråden.
 
 Personligen föredrar jag att via mail till Anbytarvärden påpeka det som jag finner fel, och överlåter också bedömningen till den funktionen (det är ju inte alltid jag har rätt)

1292
Eventuella "Bure-slott" / Eventuella """"Bure-slott""""
« skrivet: 2006-10-14, 22:28 »
Ritningen visar utan tvivel Kalmar slott som det såg ut, eller var tänkt att se ut, när Magnus Ladulås beslutat om byggnation. Tornet heter Kuretornet, tornet till vänster heter Kungsmakstornet.

1293
Marilyn
 
If he wrote his naturilization papers in 1876, I guess he must have left Sweden several years earlier. I think it was a 3-7 year time limit before applying was possible.

1294
Låt mig få ansluta mig till Anders andra del.  
 
På samma sätt som han upplever texten, samma sak känner jag.
 
Det är datorns förbannelse som beskrivs, inte dess välsignelse.
 
Det finns i en del kommentarer negativa vibrationer från de som verkar se ner på oss som inte är renläriga.
 
Som ett exempel, på förstasidan idag får vi veta att vissa läsare missuppfattat texten, inte att texten varit möjlig att tolka på mer än ett sätt. Vi skrivs på näsan vad som är fel, istället för att ta fram de positiva delarna, de positiva drivkrafterna.
 
Låt oss glädjas åt alla de som kommer in på arenan och sätter fart släktforskningen, men låt oss också, på samma sätt som de äldre alltid gjort, visa på vår erfarenhet av kvalite och lär ut om våra misstag, vilka konsekvenserna kan bli.  
 
Med ett positivt sätt och en glad framtoning kommer vi långt.

1295
Annki
Jag är inne på samma frågeställningar som du (skriver lite om det i min kommentar till Gullbritts text, som nu publicerats på Rötter efter några dagars karantän).
 
Låt mig för det första säga att vi är oerhört lyckligt lottade med våra källor avseende befolkningen nu och förr.
 
Men, tillbaka till muntlig tradition. Hur gör jag med de delar av familjen som inte finns nerskriven. Ska jag strunta i den?  Eller ska jag ta det bästa jag har, nämligen avskrift av muntligt berättelse, av berättelse som gått från generation till generation.  
 
Förmodar att det inte duger i forskningssammanhang, men jag tar det bästa jag har och använder det för egen del, med hänvisning till muntlig källa (dammfri)

1296
Crister
Tjusigt inhopp i debatten på denna sida. Inte bara en beskrivning av hur du avser det ska fungera med debatten runt artikeln utan du går i svaromål i sakfrågan.
 
Vi som skickat in den rätta vägen, vi ska snällt sitta och vänta på att inläggen kommer in under veckan, men redaktören själv försvarar innehållet i artikeln.  
 
Kan också tillägga att det är smart att lägga in den en fredag, så att eventuella svar kommer in tidigast måndag.
 
Det är viktigt att vi väljer linje, debatt här (föredras, men det finns ju annat beslut) eller på annat ställe, men det får inte bli på bägge.
Fast läser jag nu, så förstår jag att det dyker upp ett tredje forum, inte här, inte på debattsidan utan i anknytning till arikeln, och det var ju lätt att förstå när det var samma e-mailadress som används för debattinlägg på debattsidan respektive kopplat till artikeln  
 
Mats

1297
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-14
« skrivet: 2006-10-05, 20:46 »
Tack Kicki
Det är roligt när vi tillsammans kan nå målet, även om vägen dit varit lite snirklig och det funnits några felaktiga stickspår. Det är ju fler som bidragit, och jag tycker det varit ett roligt teamwork.
 
Mats

1298
Pat
 
Sent mail with information about living relatives, check the adresses so you have the right

1299
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-30
« skrivet: 2006-09-30, 11:25 »
Jag tycker det är viktigt att peka på att det arbete som Anbytarvärden genomför styrs av de ramar och riktlinjer som arbetsgivaren ( styrelse, Rötterråd mm) fastställt. Tycker vi/du att detta inte görs på rätt sätt så är det till arbetsgivaren som begäran om ändring ska ställas, vare sig det gäller resurser eller regler.
 
Jag tycker det behövs mer resurser och har därför skickat ett debattinlägg till den befintliga insändarsidan (är detta smygreklam måntro) och fått ett svar från styrelserepresentant.
 
Kanske har du bättre förslag än mitt, kanske du kan bidra till utveckling/ förnyelse?

1300
Jag ser, precis som många andra, att närvaro av anbytarvärd är den viktigaste (och enda rätta)åtgärden som kan och borde vidtas omgående.
 
Titta återigen på diskussionen om Sköns kyrka, där idag ett flertal normala användare går någon form av bärsärkargång mot en viss person, med inlägg som inte för frågan framåt utan bara verkar vara en personlig vendetta. Detta får fortgå, vilket är betydligt allvarligare än att framföra sina geneaologiska slutsatser, som må vara hur fel som helst. Om inte dessa påhopp stopppas, då är det allvarligt.

1301
Visst får du namnge personer, se på ordningsreglerna: Dock är det givetvis tillåtet att nämna nu levande personers namn i egenskap av utforskare av, eller författare till källor som åberopas.
 
Att inte kunna namnge den som själv satt sitt namn som författare på ett inlägg i detta forum vore en horribel slutsats, speciellt som det som skrivits ägts av skribenten, och att då besvara eller citera vederbörande utan att kunna namnge personen låter inte speciellt vettigt.

1302
Hej igen
 
Kolla Ulfs tråd om Sköns kyrka efter att han lagt ut bilderna. Vilka av de följande inläggen har någon form av relevans till frågan? Kanske ett av dem.  
 
Återigen, skjut inte mygg med kanoner, utan se till att lyft fram de positiva delarna av detta fantastiska forum, öppet för alla utan en massa murar.
Det finns just nu 149 diskussioner öppna när jag söker på Nytt senaste dygn. Hur många av dem är det problem med.

1303
Stefan
 
Vi ska inte dra detta i långbänk, beträffande vissa herrars argumentation, men om du tittar på de diskussioner de varit med i så ser jag att det återkommer ett antal andra som hela tiden bidrar med inlägg dom inte för sakfrågan framåt. De klankar på personen och hans sätt att framföra frågan. Det leder ingen vart och torde vara meningslösa inlägg, som förstör mer än de som framför tokiga teorier/sagor.  Nog om detta från min sida
 
Håller helt med de som pekar på anbytarvärdsskapets viktighet. Där finns nyckeln enligt mitt förmenande, alla andra lösningar har för stor negativ inverkan på det fria ordet

1304
Anders
 
Jag framför nog inte goda argument för obligatoriska användarkonton (hoppas jag) eftersom jag inte tror på den ideen.
 
Jag håller med om att det krävs mer från anbytarvärdskapet (inte  personen utan funktionen). (raderat mening,som jag ångrade)

1305
Stefan
 
Du beskriver Ulf och Ole som oseriösa (eller deras argumentation verkar inte seriös), och det må vara en uppfattning. Sedan kan man titta på resten av de diskussionerna, där en betydande majoritet av inläggen är minst sagt lika oseriösa (sluta nu tjata, vad är du för en ... osv). En del av dessa inlägg kommer från de med konto.
 
För att då få stopp på den typen av diskussioner, som upplevs som oseriösa, så måste en åsiktspolis bestämma vad som är rätt och fel. Här tror jag det finns minst lika många åsikter som det finns kontoinnehavare, var drar man en gräns?
 
Personligen så gör jag som så att de inlägg som jag bedömer mindre intressanta/ mindre sakliga, de får ligga obesvarade och då dör ju den tråden ut.
 
I ditt andra exempel, där vi har olika uppfattningar om språket och dess innebörd, så hjälper inga konton i världen. Den typen av kollisioner uppkommer alltid när vi använder den här platta kommunikationskanalen, som ett forum är. Sedan är det tråkigt att dessa utbrott inte kan klaras av utan att personer måste hoppa av från deltagande. Det finns ju ett antal exempel på bortjaganden, både från föreningshåll likväl som från forumdeltagare.
 
Så, min slutsats är nu, precis samma som jag tidigare framfört, att obligatoriska konton riskerar skapa en innesluten elitistisk släktforskarvärld, där de åsikter som är just nu gällande är de enda som får framföras. Hellre tar jag risken av att få in udda inlägg än att hindra de som vill börja skriva eller de som kommer utifrån (utländska deltagare).

1306
Och på vilket sätt kommer obligatoriska användarkonton att förhindra de saker du beskriver, Stefan.
 
Ska du bestämma att Ulf Sawert eller Ole Gilje Dale inte får skriva längre (att de inte får konto). För de är ju inte anonyma.
 
Ska du bestämma att Thomas som uttalade sig om skrivningen i ett inlägg inte ska ha användarkonto?
Han är ju inte heller anonym?
 
Att det finns andra oseriösa inlägg som kan förhindras, det är rätt, men att koppla ihop åsiktsdiskriminering med användarkonton känns som att backa till förlegad tid.  
 
För att travestera på ett annat uttalande: den som är utan synd, bestäm vem som ska ha användarkonto.
 
(Personligen tycker jag att hela denna tråd är sandlåda och osaklig så vi kanske ska bli av med våra konton )

1307
Joan
 
From CD Emibas, showing information from church records on those that was given permission to leave. I don't know if you have this information, but on the other hand is this perhaps a start to search in Sweden for the husband (who died before they left as she is ?registrered as widow) and his family.
 
Post 304298
Carlsdotter, Wilhelmina Christina
Widow
b. 5/26/1849 in Rumskulla, Kalmar län (Småland)
Emigrated 4/6/1888
from Udden, Locknevi, Kalmar län (Småland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 215
Emibas migration file ID: Locknevi H 1888 024
 
Post 304299
Johansdotter, Amelie Leonida
Dotter (unmarried woman)
b. 10/7/1873 in Locknevi, Kalmar län (Småland)
Emigrated 4/6/1888
from Udden, Locknevi, Kalmar län (Småland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 215
Emibas migration file ID: Locknevi H 1888 025
 
Post 304300
Johansson, Gustaf Albert
Son (unmarried man)
b. 8/27/1876 in Locknevi, Kalmar län (Småland)
Emigrated 4/6/1888
from Udden, Locknevi, Kalmar län (Småland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 215
Emibas migration file ID: Locknevi H 1888 026
 
Post 304301
Johansson, Axel Hjalmar Fritiof
Son (unmarried man)
b. 4/7/1881 in Locknevi, Kalmar län (Småland)
Emigrated 4/6/1888
from Udden, Locknevi, Kalmar län (Småland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 215
Emibas migration file ID: Locknevi H 1888 027
 
Post 304302
Johansson, Johan Oskar Wilhelm
Son (unmarried man)
b. 2/12/1886 in Locknevi, Kalmar län (Småland)
Emigrated 4/6/1888
from Udden, Locknevi, Kalmar län (Småland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 215
Emibas migration file ID: Locknevi H 1888 028

1308
Archive - Swedish names / Ericson, David Erik Werner
« skrivet: 2006-09-16, 09:06 »
Hi Donna
 
I think Britta , who married Alrik Backe, was born April 15 1930 in Norra Solberga, Jönköpings län (part of Småland).She died 1991.
 
Two of his sisters (that I have been able to locate) are also born in Norra Solberga. I will send some information directly to you as we shall not write about now living persons on this place.
 
Mats

1309
Hi M
 
Have you Marias Death Record Card (used in Minnesota between 1900-1907 instead of Death Certificates). The certid# 1906-49-1899 might have more information about her parents

1310
Jag hade bestämt mig att hålla mig utanför detta, men vill gärna göra en kommentar.
 
 Upprinnelsen till just denna diskussion; ett som jag ser det bra svar till en som frågar: Jag hittar inte den du söker efter, i de källor som borde vara de rätta. Kan du ge oss, som kanske kan hjälpa dig, mer kött på benen, så att vi tillsammans kan komma framåt.
 
Vad är det för fel på det svaret? Att någon upplever pekpinnar i svaret förstår inte jag (men det är min åsikt), utan det verkar tvärtom som en öppning till mer hjälp. Om jag inte får fråga efter mer info, utan då istället välja att låta bli att svara känns verkligt konstigt, ett sätt som jag inte tror för den ursprungliga frågan eller detta forum framåt.  
 
Personligen har jag upplevt de bästa stunderna när vi varit några som tillsammans, med nyttjande av våra olika färdigheter, fört en fråga, som ibland verkat omöjlig att hitta svar på, till ett lyckligt slut. Nu ska kanske tilläggas att detta skett mest i frågor som rör närtid (1800 o framåt), med inslag av emigration, men ändå. Vi är många, som många gånger visat att vi tillsammans är betydligt starkare än var länk för sig, och det måste ju vara en väsentlig aspekt för ett forum av denna typ.
 
Ha det bra

1311
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-12
« skrivet: 2006-09-08, 14:04 »
Tråkigt att det inte går att göra en kommentar här.
Jag kan ju bara konstatera att den andra vägen, den så kallade debattsidan inte fyller något vettigt syfte, för en fråga där bemöts med total tystnad.

1312
M
 
A short question.  
 
Did your great grandmother, Maria, leave this world for a better one October 23, 1906 ?

1313
Hi
Karin has earlier (message from 2 sept, 19.30) showed us that Per and Maria?s Christina married a Finnish man.
She has now, on another place on Anbytarforum, come the conclusion that his name perhaps was Gustaf Reinhold Törngren, Lyceilektor (senior teacher (lecturer)), Uleåborg, Finland

1314
Lyceum lär betyda högre läroanstalt

1315
Hi M
 
As showed earlier, Christina got the permission to leave Sweden in 1888. She was not living with the parents 1890 nor 1900 according to Swedish census.
 
I think it's a good idea to search for your great grandparents marriage certificate. The birth certificate for your grandfather might have the mother's maiden name also

1316
M
 
Regarding your great grandmother:
 
The person below might be interesting to research.
From CD Emibas
 
Post 848015
Persdotter, Maria
Piga (unmarried woman)
b. 10/2/1852 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 2/27/1882
from Aplungstorp Norra, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
0501882007 - Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Household Examination Roll, p. 71
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1882 007
 
As CD Emibas is a second source, everything needs to be checked and , in this case, is it interesting to see whether she is born first or second of October

1317
M
 
This is probably Jonas and Kajsa's daughter, just wonder whom she married. I guess her husband had left earlier (if it is the right person)
 
From CD Emibas
Post 848318
Johannesdotter, Kristina
Wife (married woman)
b. 2/17/1866 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 8/18/1888
from Bråten, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
0501888037 - Bilaga/ytterligare information  
finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Emibas migration file ID: Västra Ämtervik  
S 1888 037
 
This record doesn't show that she really left, but as I can't find any sign of her in Swedish census 1890 nor 1900 I guess she left.
 
With this in mind, I think we can say that your great grandfather and his three siblings all went to North Amerika.  
 
Where in Minnesota did three of them build the house? And can you find anything mentioned about Kristina?
 
Will see if we can find anything about your great grandmother .

1318
Hi M
 
Answers on some of your questions.
 
I can see Jonas and Kajsa living together in Västra Ämtervik in 1900 (according to CD showing Swedish census 1900)
 
It looks like Olof Johan was unmarried when he left.

1319
Hi
 
I found the following persons in Emibas, with the new information from Karin.
 
Post 848032
Jonsson, Lovisa
Maid (unmarried woman)
b. 2/13/1859 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 3/20/1882
from Bråten, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
0501882024 - Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Household Examination Roll, p. 119
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1882 024
 
Post 848017
Jonsson, August
Shoe maker (man)
b. 10/29/1862 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 3/11/1882
from Bråten, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
0501882009 - Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Household Examination Roll, p. 119
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1882 009
 
The emigration date mentioned is not the day the left Sweden, it is the day the where given the permission to leave. If the above shows Johan Bodin's siblings they could very well have conducted the journey together.
 
As you can see is August almost spot on, the records used by Karin gives both Oct 27 and 29.
Lovisa is said to be born in Feb in one record and August in another (and Feb in Emibas). This needs to be examined in the original sources, but she looks as an very interesting person to research.
 
I think Karin discoveries makes it rather clear that we here have two families.
 
Regards
Mats

1320
Karin
Can you see if Jonas and Kajsa had a son named Gustaf, born 1863?

1321
Karin
 
I want to point out that Olof Johan left Västra Ämtervik for USA, but Emibas doesn't say where he was born.

1322
I'm not sure this helps but a Johan Bodin left for US in 1880
 
From CD Emibas
Post 847950
Bodin, Olof Johan
Farmhand (man)
b. 10/1/1855
Emigrated 2/29/1880
from Bråten, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 113
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1880 001
 
 
From the same CD  
 
Post 848170
Persson, Per Adolf
Owners son (man)
b. 11/8/1867 in Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
Emigrated 4/24/1886
from Aplungstorp Norra, Västra Ämtervik, Värmlands län (Värmland)
to Amerika
0501886013 - Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Emigrantregistret i Karlstad
Source: Household Examination Roll, p. 58
Emibas migration file ID: Västra Ämtervik S 1886 013

1323
Söderholm / Söderholm
« skrivet: 2006-08-30, 22:57 »
Hej
Verkar som sökandet efter Nikolas finns på fler ställen.  
Kolla på denna sida
så finns vissa resultat av sökningar

1324
Insändare? / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-20
« skrivet: 2006-08-19, 10:52 »
Dags för en insändare om att flytta insändarsidan?

1325
Arne
Synd att du inte chansade för det var BRA (ajdå, inte skrika) på mässan, trots viss värme och trängsel (lördag middag). Många trevliga människor och intressanta saker att hitta på upptäcksfärden bland alla borden

1326
Grattis till ett bra arrangemang, som visar att Stockholmarna kan :-)
 
Enda plumpen var väl värmen, men vädret är väl det enda som arrangören inte kan styra i dessa mässtider. Sen kan vi ju ta fram känslan i vinter, när kölden är som hårdast.
 
Ett speciellt tack till DIS-västgänget som visade på uppgifter i Mellerudsprojektet, som jag kommer att gå vidare med
 
Mats

1327
Människor / Vem är kvinnan?
« skrivet: 2006-08-05, 17:26 »
Hej
Nylonstrumpor började att tillverkas 1939.

1328
Missionärer / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-27
« skrivet: 2006-07-22, 11:28 »
Gunilla
Lite till, denna gång från Torgny Ers?us
 
Detta hittar jag i Biografiskt album, SMF 1934:
 
Jacobsson, Gustaf Arvid. Född den 30 maj 1870 i Lillkyrka socken, Örebro län. Genomgått Arboga handelsinstitut 1885; Örebro läns folkhögskola 1890-91; Örebro läns lantmannaskola 1891-92; Kristinehamns praktiska skola 1896. Avskild till missionär 1907. Missionär i Kongo 1903-19 /står faktiskt så/. Vistas av hälsoskäl eller annan orsak i hemlandet.
 
Jacobsson, Ester Elisabeth, f. Storm. Född den 23 december 1880 i Ånsta socken, Örebro län. Genomgått aftonskola; Elsa Borgs bibelkvinnohem 1903-1904; avlagt lärarinneexamen vid Athenum i Stockholm 1906; genomgått Svenska Missionsförbundets missionsskola 1906-1907. Avskild till missionär 1907. Missionär i Kongo 1907-1919. Vistas av hälsoskäl eller annan orsak i hemlandet.
 
I motsvarande bok 1946 finns bara Ester J. Där nämns hennes föräldrar, montör Sven Karl Storm o.h.h. Klara Gustava f. Sartz. Och: Gift 09 med Gustaf Arvid Jacobsson, f. 70, d. 36.
 
 
Nu har du fått en del till, GA avlider 1936.
 
Undersökning fortsätter

1329
Archive - Swedish names / Trying to find
« skrivet: 2006-07-20, 00:41 »
Christine
 
Wonder if this is the right man
 
From CD Sv Bef 1890
Post 2121708
Larsson Friberg, Jöns
f.d. Artillerist  (former soldier in the artillery)
b. 1859 in Gustav (Malmöhus län, Skåne)
Ogift man, ensam i familjen (un married man )
 
living in Aggarp
Svedala (Malmöhus län, Skåne)
Födelseort i källan: Gustafs förs. Mhsl. (Place of birth (original source))
 
 
and in Sv Bef 1900
 
Record 933763
Larsson Friberg, Jöns
Arbetare (laborer)
b. 1859 in Gustav (Malmöhus län, Skåne)
Man, single
living in  Östra Förstadens Ytterområde.
Malmö Sankt Pauli (Malmöhus län, Skåne)
Place of birth (original source): Gustav Malmöhus län
 
----------------
If this is the right man, no sign of marriage 1890 and 1900.
 
He is, in 1890, living in Aggarp together with a family consisting of Jöns Nilsson, born 1823, Karna Persdotter, b 1832 and their daughter Elise, b 1866, but no evidence in the census that they are related (or not).
 
Perhaps someone can take a look at the clerical records for Svedala

1330
And his brother on Emibas. They were given permission to leave the same date.
 
He used two surnames
 
Post 678071
 
Bengtsson Nilsson, Birger
Son unmarried man
 
b. 2/27/1872 in Slättåkra, Hallands län Halland
 
Emigrated 3/31/1888
from No 2 Slättåkra, Slättåkra, Hallands län Halland
to Amerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 319
 
Emibas migration file ID: Slättåkra N 1888 010
 
 
And here they are on CD Emigranten
 
 
 

 
 

1331
Sv Bef 1900 shows Anna Britha living alone
 
Record 1143871
 
Abrahamsdotter, Anna Britha
Husägarinna  /House owner)
 
b. 1843 in Slättåkra (Hallands län, Halland)
 
Widow
 
Slättåkra
Slättåkra (Hallands län, Halland)
 
Place of birth (original source): Slättåkra Hallands län

1332
Missionärer / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-27
« skrivet: 2006-07-19, 20:31 »
Gunilla
 
Du skrev:  Tyvärr har jag inte hittat Ester i samband med min mors familj utan min fars familj och de var från Värmland/Skaraborg/Älvsborg  
 
Kanske du ska titta på Ester's far, smeden som var född i Västra Frölunda, där kan det kanske finnas en koppling?  
 
Långskott, kanske det...

1333
Missionärer / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-27
« skrivet: 2006-07-19, 20:26 »
Gunilla
 
Från Gunnel Bergstrand har jag fått följande info om fam. Jacobsson's tidiga del av tjänst.
 
I Dagbräckning i Kongo står det:
Ester Elisabeth Jakobsson, född Storm, föddes i Örebro den 23 dec. 1880. Hon genomgick bibelkvinnohemmet vid Hvita Bergen åren 1903-1904 och en kurs vid Ateneum i Stockholm åren 1905-1906, där hon avlade småskolärarinneexamen; genomgick en kurs vid missionsskolan 1906-1907; avskiljdes till missionär vid årsmötet 1907; avreste till Kongo den 1 juli 1907; åtekom till hemlandet den 31 augusti 1910: ingick äktenskap med G.A. Jakobsson den 18 sept. 1909.
 
 
 Gustaf Arvid Jakobsson, föddes den 30 maj 1870 i Lillkyrka socken, Örebro län. Han har genomgått folkhögskola och lantmannaskola samt Kristinehamns praktiska läroverk; ägnade sig däreftet åt lantbruk; tills han den 6 aug 1903 på egen sold avreste till Kongo i Sv Missionsförbundets tjänst; återkom till hemlandet den 12 sept 1906; avreste för andra gången till Kongo den 26 april 1908, återkom till hemlandet den 1 sept 1910.
Den 18 sept 1909 ingick han äktenskap med Ester Elisabeth Storm.
 
Ur samma källa: Dagbräckning i Kongo
 
Här har du förklaring till årtalet 1903 på kortet, G A's första utresa.
 
Tydligen så reste de ut efter 1910 för förnyad tjänst eftersom Ester tjänstgjorde, enligt nekrologen, till 1919.
 
Fortsatt sökning sker, får väl se vad som kan komma fram

1334
Candace
 
This is from CD Sv Bef 1890
 
Post 1264800
Mårtensson, Nils
torp
b. 1854 i Östra Tommarp (Kristianstads län, Skåne)
Gift man, far i familjen  (mmaried man, father in family)
 
Living in
Åby
Berga (Kronobergs län, Småland)
 
Födelseort i källan: Tommarp Kristianst. l. (Birth place in original source)
 
Post 1264801
Salmonsd:r, Emeli Kristina
b. 1849 i Berga (Kronobergs län, Småland)
h. (wife)
Gift kvinna, mor i familjen  (married woman, mother in family)
 
Åby
Berga (Kronobergs län, Småland)
Födelseort i källan: Berga
 
Post 1264803
Manne Leonard
b. 1883 i Berga (Kronobergs län, Småland)
s. (son)
Pojke, barn i familjen  (boy, children in family)
 
Åby
Berga (Kronobergs län, Småland)
Födelseort i källan: Berga
 
Post 1264802
Albert Joel Edvin
b. 1888 i Berga (Kronobergs län, Småland)
s.
Pojke, barn i familjen
 
Åby
Berga (Kronobergs län, Småland)
Födelseort i källan: Berga
 
 
And this is from Sv Bef 1900
 
Record 4862273
Mårtensson, Nils
Backstuguhjon
b. 1854 in Östra Tommarp (Kristianstads län, Skåne)
 
Man, married, father
 
Prestorp Säteri
Berga (Kronobergs län, Småland)
 
Place of birth (original source): Tommarp Östra Järrestad Kristianstads län
 
Record 4862274
Salomonsdotter, Emeli Kristina
b. 1849 in Berga (Kronobergs län, Småland)
h.
Woman, married, mother
 
Prestorp Säteri
Berga (Kronobergs län, Småland)
 
Place of birth (original source): Berga Kronobergs län
 
Record 4862271
Albert Joel Edvin
b. 1888 in Berga (Kronobergs län, Småland)
 
s.
Boy, child
Prestorp Säteri
Berga (Kronobergs län, Småland)
 
Place of birth (original source): Berga Kronobergs län
 
 
Record 4862272
Anna Matilda
b. 1892 in Berga (Kronobergs län, Småland)
d.
Girl, child
 
Prestorp Säteri
Berga (Kronobergs län, Småland)
Place of birth (original source): Berga Kronobergs län
 
And this man is living on his own as farm hand
 
Record 4861080
Nilsson, Manne Leonard
Dräng
b. 1883 in Berga (Kronobergs län, Småland)
 
Boy
 
Fallnaveka Norreg.
Berga (Kronobergs län, Småland)
Place of birth (original source): Berga Kronobergs län
 
 
From Swedish death index 1947-2003
 
18830606-2434
 
Nilsson, Manne Leonard
 
Fryele Prostegård
 
Dead 6/20/1970.
 
Registered in Fryele, Klevshults kn (Jönköpings län, Småland).
 
Born 6/6/1883 in Berga (Kronobergs län, Småland).
 
Widower (2/9/1941).
--------------
Corresponding parish(es) as of Jan 1, 2005:
Fryele, Värnamo kn (Jönköpings län, Småland)
 
Parish of birth in the records:
Berga (Kronoberg)
 
Source records:
DB, FB, FS / RTB 70 / UTD 70d
 
 
18880530-661
 
Nilsson, Albert Joel Edvin
 
Stenhaga, Spannarboda
 
Dead 6/28/1952.
 
Registered in Fellingsbro norra, Fellingsbro kn (Örebro län, Västmanland).
 
Born 5/30/1888 in Berga (Kronobergs län, Småland).
 
Married man (12/16/1916).
--------------
Corresponding parish(es) as of Jan 1, 2005:
Fellingsbro, Lindesbergs kn (Örebro län, Västmanland)
 
Parish of birth in the records:
Berga (Kronoberg)
 
Source records:
DA, BR, DB / DOR 52-60
 
And this might be the youngest sister
 
18920618-2827
 
Strand, Anna Matilda
 
Ekliden, S:t Sigfridsv 10
287 00  Strömsnäsbruk
 
Dead 7/3/1980.
 
Registered (1979) in Traryd, Markaryds kn (Kronobergs län, Småland). Registered for taxation (1979) in the same parish.
 
Born 6/18/1892 in Berga (Kronobergs län, Småland).
 
Widow (2/1/1968).
--------------
Parish of birth in the records:
BERGA (Kronoberg)
 
Source records:
RTB 80 / SPAR 80

1335
Missionärer / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-27
« skrivet: 2006-07-18, 20:51 »
Hej
 
Jag hämtar uppgifter från tidigare nämnd Ansgarius (har tyvärr bara den årgången)
 
Ester Elisabeth Jacobsson f. Storm började sin missionsverksamhet i Kongo 1907. Fru Jacobssons namn är bundet till Kunkenge station där hon arbetade efter sitt äktenskaps ingående och ända till sin hemresa 1919.
Ester Jacobsson var född den 23 dec 1880 och hemkallades den 24 nov 1949.
 
Jag lägger in den bild som fanns i boken.

 
 
Texten ovan gör att jag funderar på om hon gifte sig i Kongo. På Emibas hittar jag följande
 
Post 896266
Storm, Ester Elisabet
Missionär (ogift kvinna)
f. 23/12 1880 i Ånsta, Örebro län (Närke)
Utvandrad 27/6 1907
från Jakobsgatan 13, Örebro, Örebro län (Närke)
till Afrika
Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Örebro stadsarkiv.
Källa: Husförhörslängd, s. 171
Emibas emigrationsakt: Örebro T 1907 055
 
och även följande person, som reste ut som ogift
 
Post 875735
Jakobsson, Gustaf Arvid
Hemmansägare, missionär (ogift man)
f. 30/5 1870 i Lillkyrka, Örebro län (Närke)
Utvandrad 25/9 1908
från Brånstorp, Lillkyrka, Örebro län (Närke)
till Kongo
Bilaga/ytterligare information finns. Kontakta Örebro stadsarkiv.
Källa: Husförhörslängd, s. 421
Emibas emigrationsakt: Lillkyrka T 1908 001
 
Jag är inte säker på att årtalet 1903 innebär när de reste ut utan kanske när de påbörjade sin utbildning för att senare kunna resa ut.

1336
Dean
 
The information below is from the CD Emibas. The info differs slightly, but I wonder if you know anything about the parish they came from, emigration date or other valuable information.
 
I wonder if this is the right Johan Aron.  
 
Post 9046
Abrahamsson, Johan Aron
Arbetskarl (unmarried man)
b. 4/7/1840 in Slättåkra, Hallands län (Halland)
Emigrated 5/6/1872
from Nr 178, Halmstad, Hallands län (Halland)
to USA
Source: Household Examination Roll, vol. Halmstad AI:31, p. 104; Migration Roll, vol. Halmstad B:5
Emibas migration file ID: Halmstad N 1872 110
Un-normalized versions:
Country of destination: Usa
 
If he is the right person, it looks like he emigrated single.
 
 
I can also see one Henning Nilsson, wonder if he might be the right person
 
Post 705193
Nilsson, Henning
Man
b. 5/22/1869 in Trollhättan, Älvsborgs län (Västergötland)
Emigrated 6/6/1888
from 7/4 46, Göteborgs domkyrkoförs, Göteborgs och Bohus län (Västergötland)
to Amerika
Source: Emibas migration file ID: Göteborgs domkyrkoförs O 1888 209
 
Any idea of when Anna Britta emigrated?
 
Mats

1337
Missionärer / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-27
« skrivet: 2006-07-17, 21:59 »
Gunilla
 
Kvinnan på bilden är troligen Ester Elisabeth Storm, född 1880 och död 1949. Hon var i Kongo mellan 1907 och 1919. Efter hemkomsten bor makarna i Örebrotrakten( Källa: Ansgarius, Svenska Missionsförbundets årsbok, 1950)
 
Enligt Sv Bef 1890 så är hon född i Ånsta, Örebro län, Närke.
 
Hennes far och mor ser ut som nedan
 
Post 3737393
Storm, Sven Karl
Smed
f. 1850 i Västra Frölunda (Göteborgs och Bohus län, Västergötland)
Gift man, far i familjen
Fredriksborg
Örebro (Örebro län, Närke)
Födelseort i källan: Frölunda, Göteb. l.
 
Post 3737394
f. Sars, Klara Lovisa
f. 1849 i Hallsberg (Örebro län, Närke)
h.
Gift kvinna, mor i familjen
Fredriksborg
Örebro (Örebro län, Närke)
Födelseort i källan: Halsberg, Ö. l.

1338
Der finns en mer tänkbar kandidat än den Carl Gustaf som Sofia har och det är följande personer från Emibas  
 
Post 621647
Gustavsson, Frans Oskar
Smed (gift man)
f. 18/6 1855 i Fägre, Skaraborgs län (Västergötland)
Utvandrad 6/4 1885
från Fogdegården, Färed, Skaraborgs län (Västergötland)
till Amerika
Källa: Husförhörslängd, s. 91
Emibas emigrationsakt: Färed R 1885 001
 
Post 621648
Pettersdotter, Charlotta
Smedhustru (gift kvinna)
f. 2/5 1854 i Torsö, Skaraborgs län (Västergötland)
Utvandrad 6/4 1885
från Fogdegården, Färed, Skaraborgs län (Västergötland)
till Amerika
Källa: Husförhörslängd, s. 91
Emibas emigrationsakt: Färed R 1885 002
 
Post 621649
Fransson, Carl Gustav
Smedson (ogift man)
f. 23/10 1879 i Flistad, Skaraborgs län (Västergötland)
Utvandrad 6/4 1885
från Fogdegården, Färed, Skaraborgs län (Västergötland)
till Amerika
Källa: Husförhörslängd, s. 91
Emibas emigrationsakt: Färed R 1885 003
 
och två systrar till
 
Så, Sofia, du ska nog glömma den Carl Gustav som jag hittade, det är nog så att han kommer från denna familj istället

1339
Karin
Jobbar på det, för att se om det finns några sådana i Sverige
 
Om det är trots allt är rätt man, så finns lite grann om hustrun Emma på följande  
http://genforum.genealogy.com/tulin/messages/1.html

1340
Lite grann från några census
 
1910 United States Federal Census Record  
about Carl Gustafson  
Name: Carl Gustafson  
Age in 1910: 30
[38]  
Estimated birth year: abt 1880
[abt 1872]  
Birthplace: Sweden  
Home in 1910: Sioux Ward 7, Woodbury, Iowa  
Neighbors: View Results  
Race: White  
Gender: Male  
Marital Status: Married  
Relation to Head of House: Head  
Year of Immigration: 1885  
Mother's Birth Place: Sweden  
Father's Birth Place: Sweden  
Household Members: Name Age  
Carl Gustafson 30  
Emma Gustafson 28  
Paul Gustafson 8  
Myrtle Gustafson 1/12  
 
Här stämmer inte immigrationsår
 
1920 United States Federal Census Record  
about Karl G Gustafson  
Name: Karl G Gustafson  
Age: 40 years  
Estimated birth year: abt 1880  
Birthplace: Sweden  
Race: White  
Home in 1920: Concord, Clackamas, Oregon  
Home owned: Own  
Sex: Male  
Marital status: Married  
Relation to Head of House: Head  
Year of immigration: 1883  
Able to read: Yes  
Able to Write: Yes  
Mother's Birth Place: Sweden  
Father's Birth Place: Sweden  
 
Barnen är Paul (född i Iowa) Myrtle C (född i Iowa) och Karl W ( 1 år och född i Oregon)
 
 
1930 United States Federal Census Record  
about Carl G Gustafson  
Name: Carl G Gustafson  
Age: 50  
Estimated birth year: abt 1880  
Birthplace: Sweden  
Relation to head-of-house: Head  
Spouse's Name: Emma M Gustafson  
Race: White  
Home in 1930: Concord, Clackamas, Oregon  
 
Här finns också barnen Paul, Myrtle, Carl W (11 år), Arthur D (9) och Nephew Rober H Johnson 4 år och 11 månader.

1341
Sofia
 
Finns på Ancestry. Vill du ha en bättre bild, säg till, så mailar jag en större bild

1342
Sofia
 
This man might be interesting:
World War I Draft Registration Cards, 1917-1918 Record  
about Carl Gustav Gustafson  
Name: Carl Gustav Gustafson  
City: Not Stated  
County: Clackamas  
State: Oregon  
Birth Date: 23 Oct 1879  
 
Race: White  
Roll: 1851980  
 
And the document looks like this:

 
This might, amnd I mean might, be the son.

1343
Debbie
 
On the WW1 draft card his name is written John Albert Anderson (not Albin), how about the other documents?

1344
Archive - Swedish names / Levin
« skrivet: 2006-06-25, 14:25 »
Andrea
 
Some of my relatives that moved to US created their new name using the whole or parts of the parish name, either where they were born or where they lived before emigration.
 
Mats

1345
15 Historia / Med kungligt tillstånd
« skrivet: 2006-06-25, 13:27 »
Hej
 Detta är en avskrift från Brålanda, Dalsland HFL 1886-1890.
Jag kan inte garantera att den är exakt avskriven, har fått den via släkt i USA
 
Låtsbyn
 
Fader Johannes Larsson 31 15/12 Önum, Skaraborgs län,  
 
Barnen
 
Alfred 64 27/8 Long, Frej(d)bevis 23/3 88, Kungl. Mts. Tillåtan att utflytta  Amerika 28/4 88
 
Klas 66 13/12 Long. Frej(d)bevis 23/3 88, Kungl. Mts. Tillåtan att utflytta Amerika 28/4 88
 
Alfred, som byter namn till Levander, reser sedan ut från Göteborg 1888-05-11.
 
Jag vet inte varför de skulle behöva tillåtelse , men det finns kanske någon mer info i HFL (som jag inte har tillgång till här och nu)
 
En passus: Klas försvann, han kom tydligen inte ens iväg för jag hittar inget om honom någonstans. Alfred däremot vet jag allt om
 
Mats

1346
Debbie
Can you tell us a little bit more about John Anderson. Where did he live in US and some names from his family.
That can make it easier to track him back to Sweden

1347
Debbie
 
The second one is probably the same man that Bo gave you a lot of information about earlier
 
Look  here  
where you can see that he was born September 29 1880 (not September 20) by Andreas and Maria
 
CD Emibas has information about a lot of emigrants, gathered from Church books, but it is not complete and the man mentioned above, with information from CD Emigranten, is not found on CD Emibas

1348
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Blenoff (Gustafsson)
« skrivet: 2006-06-21, 21:10 »
Also see answers under
Länder: USA: Spårlöst försvunna USA-emigranter: Gustafsson (Blenoff) Adela och Gustafsson Manfred

1349
Naturligtvis ska vi följa reglerna som säger:
 
Presentera dig!  
Ange alltid ditt riktiga för- och efternamn som avsändare. Anonyma inlägg eller inlägg under alias, pseudonym eller falskt namn är inte tillåtna.  
 
Finner Du att dessa inte efterlevs så är ett meddelande till Anbytarvärden en lämplig åtgärd.

1350
Don
 
Any idea of the age of Per Oscar, Charles and Eric and sister Anna.

1351
Don
 
Take a look and see if theese persons fits into your family
 
Source CD Emibas
Post 1037513
 
Nordlander, Olof Ejnar
Arbetare (unmarried man)
b. 7/12/1891 in Gudmundrå, Västernorrlands län (Ångermanland)
Emigrated 3/26/1909
from Frånö Nr.1, Gudmundrå, Västernorrlands län (Ångermanland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 598
Emibas migration file ID: Gudmundrå Y 1909 010
 
Post 1037514
Nordlander, Signe Margareta
Dotter (unmarried woman)
b. 9/5/1892 in Gudmundrå, Västernorrlands län (Ångermanland)
Emigrated 3/26/1909
from Frånö Nr.1, Gudmundrå, Västernorrlands län (Ångermanland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 598
Emibas migration file ID: Gudmundrå Y 1909 011
 
Post 1037666
Nordlander, Helga Johanna
Tonåring (unmarried woman)
b. 7/18/1893 in Gudmundrå, Västernorrlands län (Ångermanland)
Emigrated 5/13/1910
from Frånö Nr.1, Gudmundrå, Västernorrlands län (Ångermanland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 598
Emibas migration file ID: Gudmundrå Y 1910 052
 
Post 1037667
Nordlander, John Teodor
Eldareson (unmarried man)
b. 12/10/1894 in Gudmundrå, Västernorrlands län (Ångermanland)
Emigrated 5/13/1910
from Frånö Nr.1, Gudmundrå, Västernorrlands län (Ångermanland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 598
Emibas migration file ID: Gudmundrå Y 1910 053
 
There are more Nordlander from Gudmundrå leaving 1909-1910, perhaps relatives?

1352
Byggnader och miljöer / Kyrka, någonstans
« skrivet: 2006-06-03, 19:08 »
Nog är väl kortet taget från koret. Till vänster längst bak står porten uppslagen,med solen som skiner in på delar av den, till höger är dörren upp till det som kan vara en orgelläktare (ser visserligen liten ut, men).
Jag tror som Anders att det är prediksstolen som är precis i högerkant, och att därför fotografen står vid knäfallet.
 
Någon uppfattning om vilken kyrka det är har jag dock inte

1353
And this might be Kersti from Emibas, even if it differs on her birth month. As CD Emibas is a secondary souce and with a lower quality that husförslängder (if the originals are used), I guess your and Teds information about December is more correct than this with March  Post 414788 Olsdotter, Kersti Piga (unmarried woman) b. 3/18/1858 in Norra Sandby, Kristianstads län (Skåne) Emigrated 5/23/1876 from Sandby 5, Norra Sandby, Kristianstads län (Skåne) to Amerika Source: Household Examination Roll, p. 68 Emibas migration file ID: Norra Sandby L 1876 006 Un-normalized versions: Parish of birth: Sandby

1354
And this really looks to be the two sisters on Egypt.  New York Passenger Lists Record  about Krista Olson  Name: Krista Olson  Arrival Date: 29 Jun 1876   Estimated Birth Year: abt 1858  Age: 18   Gender: Female   Port of Departure: Liverpool, England   Destination: United States of America   Place of Origin: Sweden   Ship Name: Egypt   Port of Arrival: New York   Line: 5   Microfilm Serial: M237   Microfilm Roll: 404   List Number: 593   Port Arrival State: New York   Port Arrival Country: United States    New York Passenger Lists Record  about Bertha Olson  Name: Bertha Olson  Arrival Date: 29 Jun 1876   Estimated Birth Year: abt 1855  Age: 21   Gender: Male   Port of Departure: Liverpool, England   Destination: United States of America   Place of Origin: Sweden   Ship Name: Egypt   Port of Arrival: New York   Line: 4   Microfilm Serial: M237   Microfilm Roll: 404   List Number: 593   Port Arrival State: New York   Port Arrival Country: United States

1355
And from CD Emigranten   Even if the age seems to be a little bit wrong  

1356
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-22
« skrivet: 2006-05-31, 19:32 »
Tack Yvonne, många rosor är Du värd, och det får Du.
 Några gånger har du visat var skåpet ska stå, men på ett sätt som gjorde att det bara inte gick att bli frustrerad (vilket annars är lätt i den här miljön)
 
Funderar på att skicka en tistel till annat håll, men det får väl vänta tills någon förklarar de bakomvarande faktorerna

1357
Inte med angivande av nu levande personer, enligt anbytarvärden. Tidningar faller under andra regler än denna site, så där går det tydligen att namnge folk, men inte här

1358
Enligt reglerna kan du länka till annan plats (utanför Anbytarforum) där nu levande nämns.

1359
Släktforskardagarna 2006 / Släktforskardagarna 2006
« skrivet: 2006-05-27, 22:10 »
Gunnar
 
DN-kort utges av Dagens Nyheter och för att få DN-kortet ska du ha tidningen 7 dagar i veckan och vara fullt betalande helårsprenumerant eller månadsbetala via DN:s månadsgiro.

1360
Släktforskardagarna 2006 / Släktforskardagarna 2006
« skrivet: 2006-05-27, 09:53 »
Jan-Christer
Jag läser ut Ted's klarläggande, en gång för alla, att det beräknade underskottet på Släktforskardagarna beräknades till en halv miljon (underskottet 2005 är en annan sak) om inte åtgärder, såsom inträde, vidtages.
 
Hur och varför detta underskott skulle ha uppstått framgår inte, men att det är oacceptabelt håller jag fullständigt med om. Sedan följer en uppräkning av kostnadsslag som, när jag läser på nytt, framställs hålla sig inom budget men det framgår inte vad budgeten är.
 
Den famösa middagen nämns, som underskottsdrivande, men den är inte hela orsaken till inträdet, bara en liten del.
 
Vi får kanske en redovisning efter dagarna , så vi får veta var och vart intäkterna gick.

1361
Läser Ted's förklaring till inträde och där står det helt klart att det är mer än den så omtalade middagen som utgör orsaken till inträde.
 
I klarläggandet står det att förbundet inte har råd med det beräknade underskottet på ca en halv miljon, utan att inträde måste tas ut. Detta inträde prutades senare ner till 40 kr, med en beräknad besöksvolym på 10 000 deltagare. Alla betalar inte fullt pris men ett överslag, där 80 % betalar fullt och resten 20 kr ger ca 360 tusen i inträde. Av detta går 60 - 80 tusen till att subventionera de som får glädjen att umgås under trevliga former.  
 
Resterande 280 till 300 tusen går till något annat som inte redovisas i det uttalande, som redaktören sturskt säger är ett klarläggande en gång för alla.
 
Vi vet också att beslutet är fattat i rätt ordning, och det bestrider jag på intet sätt, men jag tycker att redovisningen av de ekonomiska underlaget inte stämmer, alternativt inte visar allt.
 
Jag hävdar att de som nu tycker att kritisk granskning av underlagen är det samma som att vara kritisk till arrangemanget, måste missa något i logiken, det finns väl all anledning att hålla ordning på ekonomin även för ett bra arrangemang. Annars lär det inte bli fler.

1362
Tack Ingegerd
 
Bra med klarläggande så jag vet vad som gäller.  
 
Synd att det inte står så i filen för besökare, där står faktiskt något som kan tolkas på annat sätt
 
(samtidigt funderar jag på vad de som är under 7 år och kommer ensamma ska betala)

1363
Två korta frågor:
 
 Är det 40 kr/kalenderdag eller kan jag vara där under två dagr (exempelvis lördag em och söndag fm) för ett inträde
 
Om hela kalaset öppnar på lördag klockan 10.00, är det då invigning utomhus, eftersom den är 09.30?  Eller är det bara för inbjudna

1364
Björn
 
Du behöver nog inte vara så rädd för konkurrensen, det är bara avslutningsdagarna på Friidrotts EM. De går ju i Göteborg och där är inträdet mellan 295 och 1295 kr.
Mats
 
TV - vadå TV, kan det påverka?

1365
Läser på förstasidan:  Frågan om inträdesavgift på Släktforskardagarna har engagerat ett fåtal och som ett resultat av detta så har vi fått en lång redogörelse (bra sådan) av det uppfattade sakläget från styrelsens horisont.
 
Undrar vad som hänt om det varit ett flertal som engagerat sig. Mycket text hade det blivit

1366
Jojje
Tänker inte argumentera runt inträdet mer just nu, väntar på vad som kommer upp på Förbundsnytt.
 
Men som inflyttad Stockholmare uppvuxen i Falun (så jag kanske är mer dalkarl än vad du är :-) ) och i Småland så tror jag att jag kan bedöma de ideellt arbetande stockholmarna minst lika bra som du kan. Och inte är det vi som höjer priserna, det gör alla de som glatt reser hit med buss och betalar för allt.

1367
Jojje
 
Utdrag ur en förbundsfunktionärs programförklaring: Jag vill också verka för att förbundet bibehåller det organisatoriska initiativet, och därmed undviker att luta sig tillbaka och låta släktforskarträdet växa åt vilket håll som helst.  Tycker du att det lyckats  när du ser vad som händer. Det är ju inte Stockholmarna som ställt till det enligt vad Lena säger, det är inte heller så att de ideellt arbetande Stockholmarna sagt nej till att arbeta, utan det verkar ligga ett problem på ett annat ställe.
 
Att skylla det som man anser som tokiga styrelsebeslut på de som bor på en ort är inte bara felaktigt, utan det känns som ett slag under bältet.  
 
Att sedan flytta förbundssätet någon annan stans, har du motionerat om det? Jag ser inget hinder, speciellt som det bara är på vissa måndagskvällar som det är möjligt för förvärvsarbetande med normal arbetstid att besöka stället. Jag ser fram mot tomma salar i ett förtvinande brukssamhälle, där det även finns gott om IT-kunniga som kan hålla ordning på bångstyriga skribenter. Varför är inte detta redan gjort?

1368
Kanske dags för valberedningen att se till att det blir rätt folk valda, så vi slipper sådana fadäser som att lägga en träff i Stockholm  
 
Kan bara säga att sådana löjliga utfall ( I Stockholm verkar det inte bo några ideellt arbetande släktforskare. Där måste man anlita penninghungriga företag som tar betalt för allt) från en förbundsfunktionär, säger mer om varför det blir som det blir än många andra kommentarer.

1369
Jan-Christer
 
Visst bränns det pengar, men USA var väl inte så mycket (under 100 k), vad som verkar värre är att personalkostnaderna rakat i höjden rejält.Ser också ut att få konsekvenser, vilket kan drabba rörelsen negativt  
 
Funderar på kostnader för EMIbas, en ypperlig produkt, men kostat tre kvarts miljon (tror jag).
Går det att öka intäkterna? Detta är i för sig en liten fråga och förklarar på intet sätt underskottet

1370
Och Stockholmsförsöket upphör 31 Juli (för denna gång) så det tycker jag låter som en dålig ursäkt. Mer troligt är att det brännts pengar på fel saker i hela landet och det ska rättas till genom denna ganska lilla avgift

1371
Att förbundet börjar ta betalt har väl inget med Stockholm att göra. Varför förvägra oss det som andra fått tidigare, möjlighet att besöka dagarna utan långa resor och övernattning.
 
Sedan må inträde diskuteras, men det gäller väl oavsett om det är i Gällivare eller Bromölla

1372
I think the person who wrote it really wrote Alster, Werml, but that the person who indexed the text didn't realise that.

1373
David
 
I guess this is your Emma, even if her age is wrong
 

 
On the same day leaves Emma K Edgren a rather good name to search for and she arrives on board Thingvalla on Dec 11, 1886.
 
That day arrives this person
New York Passenger Lists Record  
about Emma Nilson  
Name: Emma Nilson  
Arrival Date: 11 Dec 1886  
Estimated Birth Year: abt 1861  
Age: 25  
Gender: Female  
Port of Departure: Christiania, Norway and Christiansand, Norway and Copenhagen, Denmark  
Destination: United States of America  
Place of Origin: Alster Wernch  
Ship Name: Thingvalla  
Port of Arrival: New York  
Line: 14  
Microfilm Serial: M237  
Microfilm Roll: 501  
List Number: 1502  
Port Arrival State: New York  
Port Arrival Country: United States  
 
As you can see is her age wrong, but I read 28 at the original passenger list
Judge yourself
 

1374
Archive - General questions / Privacy rules
« skrivet: 2006-05-16, 22:55 »
Hi
I got the following answer today from our anbytarvärd.  
 
If I find an obit, newspaper or on internet, I am not allowed to copy the part of the text where living people are mentioned. I shall remove their names and then it is ok to publish. If I uses the possibility, when the obit is published on internet, to create a link to the original web page, I can do so, as the material is then published on a server outside of Anbytarforum.

1375
You can raise a question under Landskap/ Småland/ Socknar/ Hjortsberga. It is fully OK with English.
 
I want to point out that CD Emibas is a secondary source, so the emigration date might be wrong, it is therefore important to check in original sources

1376
Ruth  
 
This is Carl Andersson in Sv census 1890
 
Post 297196
Andersson, Carl
Kolportör  (Preacher)
b. 1830 in Hjortsberga Parish (Kronobergs län, Småland)
Ogift man, ensam i familjen (unmarried man, alone in family
Qvarteret Lotsen  
Vaxholms 'stad' (Stockholms län, Uppland)
Födelseort i källan: Hjortsberga Kronob. l.
 
He was a merchant and owned a bar, but 1859 he changed his life totally and began to live as a real christian. He was known to be an odd preacher, very carismatic. He has been compared with Moody,called the Swedish Moody. He was also, for a rather long period, working as preacher in prisons and known to spend a lot of time with persons convicted to death penalty. Around 1890 he moved back to Småland.
 
I'm not sure about your Nels P Anderson, but you might take a look at this man, even if emigration year is wrong. He is from Hjortsberga, the same parish as Carl
 
Information from Emibas
Post 246095
Andersson, Nils Peter
Widower (married man)
 
b. 3/6/1823 in Slätthög, Kronobergs län (Småland)
Emigrated 11/20/1862
from Elofstorp Östregård, Hjortsberga, Kronobergs län (Småland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 116
Emibas migration file ID: Hjortsberga G 1862 001

1377
Hi David
 
Perhaps something to start the search is this info from CD Emigranten, that might show your ggf
 

 
Regarding Augusta, it might be a little bit more problems as a lot of Augusta leaves Sweden in 1885. If the arrival into Boston is correct, then I would start my search with the following girl, to see if she fits. Perhaps some one can take a look at her in the church books to see her birthday and family
 

1378
And I guess this is his post on CD emigranten (but I'm not sure)
 

1379
Hi Neil
 
This is from Sv Befolk 1890 (Census 1890)
 
Post 537070
Malmqvist, Anders Petter
Arrendator
f. 1837 i Fellingsbro (Örebro län, Västmanland)
Gift man, far i familjen
Björkö
Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
Födelseort i källan: Fellingsbro Öreb. l.
 
Post 537071
Pettersson, Klara Charlotta
f. 1836 i Tuna (Södermanlands län, Södermanland)
h.
Gift kvinna, mor i familjen
Björkö
Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
Födelseort i källan: Tuna Söd. l.
 
Post 537075
Karl Viktor
f. 1869 i Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
s.
Ogift man, barn i familjen
Björkö
Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
Födelseort i källan: Nikolai
 
Post 537073
Ernst Konrad
f. 1871 i Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
s.
Ogift man, barn i familjen
Björkö
Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
Födelseort i källan: Nikolai
 
Post 537074
Johan Oskar
f. 1874 i Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
s.
Ogift man, barn i familjen
Björkö
Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
Födelseort i källan: Nikolai
 
Post 537072
Maria Josefina
f. 1876 i Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
d.
Flicka, barn i familjen
Björkö
Nyköpings Sankt Nicolai (Södermanlands län, Södermanland)
Födelseort i källan: Nikolai

1380
Birger
 
Guess these are the correct persons
 
From CD Emibas
 
Post 310785
Larsdotter, Lovisa Charlotta
Piga (unmarried woman)
b. 3/10/1852 in Djursdala, Kalmar län (Småland)
Emigrated 4/18/1887
from Sandlid u. Hallersrum, Djursdala, Kalmar län (Småland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 182
Emibas migration file ID: Djursdala H 1887 017
 
Post 310786
 
Larsdotter, Hilda Charlotta
Dotter (unmarried woman)
b. 2/24/1880 in Djursdala, Kalmar län (Småland)
Emigrated 4/18/1887
from Sandlid u. Hallersrum, Djursdala, Kalmar län (Småland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 182
Emibas migration file ID: Djursdala H 1887 018
 
Perhaps you can find more info on a PLF CD
 
This is probably her father and mother  
From Sv Bef 1890
 
Post 1395873
Rask, Lars Magnus
Inhyseshjon
f. 1812 i Djursdala (Kalmar län, Småland)
Gift man, far i familjen
Sandlid.
Djursdala (Kalmar län, Småland)
Födelseort i källan: Djursdala
 
Post 1395874
Johansdr, Anna Charlotta
f. 1815 i Södra Vi (Kalmar län, Småland)
H.
Gift kvinna, mor i familjen
Sandlid.
Djursdala (Kalmar län, Småland)
Födelseort i källan: Södra Wi Klm

1381
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / Oscarson in Minnesota
« skrivet: 2006-04-13, 15:36 »
In order to make more definitiv decisions about the persons, this might help
 
From CD Emibas
 
Johan Gottfrid, born 13/4 1888  (makes the findings above more certain)
 
This might be Lilly, but with different name
post 293685
Oskarsson, Lilly Matilda
Hemmansägardotter (unmarried woman)
b. 1/20/1897 in Algutsboda, Kalmar län (Småland)
Emigrated 12/21/1916
from Bälshult Sg, Algutsboda, Kalmar län (Småland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 136
Emibas migration file ID: Algutsboda H 1916 010
 
and the same goes for Signe
 
Post 293684
Oskarsson, Signe Martina
Hemmansägardotter (unmarried woman)
b. 11/2/1899 in Algutsboda, Kalmar län (Småland)
Emigrated 12/21/1916
from Bälshult, Algutsboda, Kalmar län (Småland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 136
Emibas migration file ID: Algutsboda H 1916 009
 
And
Post 293692
Oskarsson, Mauritz Gideon
Hemmansägarson (unmarried man)
b. 8/27/1898 in Algutsboda, Kalmar län (Småland)
Emigrated 4/21/1917
from Bälshult Sg, Algutsboda, Kalmar län (Småland)
to Nordamerika
Returned 1922
Source: Household Examination Roll, p. 136
Emibas migration file ID: Algutsboda H 1917 002
 
Rudolf isn't that good described in Emibas
Post 355719
Oskarsson, Rudolf Hjalmar
Unmarried man
b. 1884
Emigrated 2/4/1904
from 16:18, Karlskrona stadsförs, Blekinge län (Blekinge)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 4546
Emibas migration file ID: Karlskrona stadsförs K 1904 002
 
and finaly Anna Emelia who went away 1900 and came back 1906
 
Post 293172
Oskarsdotter, Anna Emelia
Hemmadotter (unmarried woman)
b. 1/8/1882 in Algutsboda, Kalmar län (Småland)
Emigrated 1/26/1900
from Bälshult Sg, Algutsboda, Kalmar län (Småland)
to Nordamerika
Returned 1906
Source: Household Examination Roll, p. 867
Emibas migration file ID: Algutsboda H 1900 002

1382
Malin
 
If you go to http://www.ellisisland.org/  and search for Gustaf Henning Andersson arriving 1910, you will find that he came to New York in October and that he intends to visit his brother in Chicago. He gives his mother Klara Andersson, Horla, Ekelund , Lagmansholm as closest relative. Is this the man you are looking for?
 
If it is correct, then you know that Carl emigrated earlier then Gustaf, which makes Laura's findings on Carl relevant.
 
But I wonder if Gustaf found by Laura is the right one, as he is said to be naturalized (become citizen of USA) already 1896

1383
From CD Swedish death index 1947 -2003
 
18870207-5006
Moberg, Klara Naftalia
Sanatorieg 11
416 53  Göteborg
Dead 1/1/1978.
Registered (1972) in Härlanda, Göteborgs kn (Göteborgs och Bohus län, Västergötland). Registered for taxation (1972) in the same parish.
 
Born 2/7/1887 in Torup (Hallands län, Halland).
Widow (5/23/1952).
--------------
Corresponding parish(es) as of Jan 1, 2005:
Härlanda, Göteborgs kn (Västra Götalands län, Västergötland)
Björkekärr, Göteborgs kn (Västra Götalands län, Västergötland)
Parish of birth in the records:
TORUP (Hallands)
Source records:
RTB 78 / SPAR 80

1384
Malin
 
Attached is Carl Gideons WW1 draft card showing him in Chicago. He is married
 
 

 
And here is Gustaf Henning, if it is possible that he was born 21/11 1874
He has given Carl Anderson as his nearest relative.
Guess that is Carl above
 

1385
Peter is found in Census 1900 living in Garfield, Clay. He is, in Ancestry.com, indexed as Peter Olsen. He is a widover and lives some houses away from his daughter Minnie. Together with him lives Lydia, born Oct 1881 and Ida , born jan 1884.
Peter was born Nov 1844
 
Source:1900 United States Federal Census > South Dakota > Clay > Garfield > District 95>sheet 10A

1386
Jamie
 
I wonder if this might be your family.
 
Census 1880 Dakota Territory, Clay county
 
Peder Olson  born 1845
Johanna Olson   born 1847
 
James   1872
Lee     1874
Emil    1876
Mina    1879
 
I also found, in census 1900, Minnie Swedburg, living in Garfield, Clay, South Dakota with Fred.
She was born Oct 1878. Fred was born June 1875.  
Step daughter Edna A Swanson born May 1897. Together with Minnie lived her brother, Lee W Olson/Olsen born April 1874.
 
The above leds me to the following
South Dakota Births, 1856-1903 Record  
about Edna Alfred Swanson  
Name: Edna Alfred Swanson  
Gender: Femdale  
County: Union  
Mother's Name: Minnie Euphemia Olson  
Father's Name: Alfred John Swanson  
Birth Date: May 06, 1897  
File Date: October 25, 1961  
 
and from the same database
South Dakota Births, 1856-1903 Record  
about Myrtle Evelyn Swedburg  
Name: Myrtle Evelyn Swedburg  
Gender: Femdale  
County: Clay  
Mother's Name: Minnie Euphrenia Olson  
Father's Name: Fred O Swedburg  
Birth Date: June 24, 1900  
File Date: January 13, 1943  
 
As you can see is her name either Euphemia or Euphrenia
 
 
I followed Lee and found his ww1 card. He was born April 18, 1874 and he gives, as relative, Peter Olson (father), Burbank, Clay, SD
 

 
Census 1920 shows Peter Olson, 75, living in Vermillion, Clay. He is a widover and immigrated 1868. Close to him lives Michael Bystrom, 74 also immigrated 1868.
 
Source 1920 United States Federal Census > South Dakota > Clay > Vermillion > District 62>page 5B
 
He might be living in Iowa 1930.
I find a Peter Olson living in Sioux City, Woodbury. He is from Sweden and 85 years. This is the same place as Lee lived in 1917, so perhaps...
Source 1930 United States Federal Census > Iowa > Woodbury > Sioux City > District 31> sheet 4B
 
In 1910 (seems like I'm going wrong direction) he lives in Garfield, Clay together with Emil, 33 years. Peter gives 1868 as emigration year and is a widover
 
Source 1910 United States Federal Census > South Dakota > Clay > Garfield Twp > District 114 >sheet 4A
 
Will try to find him in census 1900 to see if we can get the month when he was born

1387
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-01
« skrivet: 2006-03-28, 12:46 »
Ann-Marie
 
Ett stort TACK, och jag säger återigen: delar gärna med mig till alla er som gör detta forum till den fantastiska plats det är.
 
Mats

1388
46 Ordet är fritt om släktforskning / Släktforskardator 2006
« skrivet: 2006-03-27, 09:05 »
Undrar vem på SSf som hanterar kontakten med Nicator?

1389
46 Ordet är fritt om släktforskning / Släktforskardator 2006
« skrivet: 2006-03-26, 13:05 »
Spännande att få veta vilka speciella krav som en släktforskare ställer på sin dator
 
Från Nicator: Släktforskardatorn är framtagen för att möta de speciella behov som släktforskarna har. Paketen levereras startklara med grundläggande släktforskarprogram installerade, inklusive ett årsabonnemang av Genlines program, samt tre års support och service från Nicator.
 
Hoppas det ingår SVAR, Ancestry, och lite annat smått och gott också, eller är det bara Genline som SSf pushar för?
 
Funderar på vad jag ska göra med min nuvarande maskin som inte är framtagen för att möta mina speciella behov, måste jag ställa undan den?

1390
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-01
« skrivet: 2006-03-26, 09:02 »
Rigmor
 
Tack för din uppskattning!  
 
Det är skoj när vi kan göra något tillsammans för att komma framåt i våra ansträngningar att hitta information om kända och okända.
Detta är ju det mest fantastiska med Anbytarforum, så jag delar gärna med mig av rosorna till alla som bidrar till att göra denna plats så framgångsrik.
 
Mats

1391
John
 
On the Ellis manifest are the two boys stating they are travelling to Brother J A Fredrikson in Minneapolis. That is probably Johan Axel born 1879.
 
From CD Emibas
 
Post 935451
Jansson, Johan Axel
Arbetare (unmarried man)
b. 5/4/1879 in Norrbärke, Kopparbergs län (Dalarna)
Emigrated 3/16/1903
from Hällsjön, Ludvika, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 1098
Emibas migration file ID: Ludvika W 1903 010
 
As you can see are they using Jansson and Fredriksson

1392
From CD Emibas
 
Post 935603
Fredriksson, Ludvig Emil
Arbetare (unmarried man)
b. 2/19/1887 in Norrbärke, Kopparbergs län (Dalarna)
Emigrated 4/30/1906
from Hällsjön, Ludvika, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 1098
Emibas migration file ID: Ludvika W 1906 014
 
On CD emigranten is Ludvig Fredriksson, 19, from Ludvika showed. He leaves Gothenburg May 18, 1906, heading for Minneapolis. It says he is travelling with some other person, but no info on who that is. Source code 80:597:6427

1393
Tja, använder man funktionen Sök på ord så får jag upp 8 inlägg om narvgården.
Används funktionen Sök i hela rötter så blir det ingenting.
 
Det går alltså att hitta i Anbytarforum med sök på ord funktionen, men den täcker ju inte hela Rötter så det finns uppenbarligen ett stort fel någonstans.

1394
Skriv och fråga Crister Lindström. Han vet med säkerhet!

1395
Kommer in, men syns de på Nytt senaste dygn?
Hur många diskussioner innehåller nya inlägg? (Längst upp på sidan finns denna info)?

1396
Det är inte bara Gamla Bilder som är borta, så är Länder, Yrken, Källor, Datorprogram, Övriga ämnen
 
Så det är inte du som är snurrig, det är något annat som är det, kanske en server

1397
Exempel från tidigare inlägg:
 
Jag vill också sälla mig till kören som uppmanar dig att gå släktforskningskurser. De flesta studieförbund som ABF, Medborgarskolan m fl brukar hålla sådana  
 
och dessa kurser är inte gratis, m a o saluförs de genom liknande inlägg. Om det är rätt eller inte avgörs i enlighet med de regler som finns om propaganda osv och det får andra avgöra.

1398
Om frågeställaren inte stått på sig, hade då någonting av allt det intressanta som kommit i dagen, blivit uppletat?
 
Om frågeställaren skriver om sitt men att det hela tiden finns de som ska dela ut pekpinnar, som saluför kurser, som påtalar mental ohälsa eller som bara skriver att de är trötta eller vill stänga, då ska frågeställaren kvävas eller stängas av.
 
Ser inte logiken och ser inte heller vilka regler i anbytarforum som gör att tråd efter tråd stängs.

1399
Ang. vikten av opartiskhet / Ang. vikten av opartiskhet
« skrivet: 2006-03-05, 23:19 »
Fantastisk diskussion. En efter en hoppar in i den och driver den vidare, när det bästa är att inte besvara påståendena. När nu detta sker så ska Ulf stängas av (tycker Peter), när det är andra som driver hela diskussionen framåt. Strunta i honom om ni inte står ut med skriverierna, det är bättre än att skapa martyrer

1400
Jeff
 
Perhaps a marriage licence, probably for 1880/1881 for Mathilda and Herman can show her maiden name.  
 
But, with a Chas Benson, born in Sweden May 1830 with a daughter born Sept 1862 in Sweden and immigrated 1880 it looks promissing. Look forward to hear from your research

1401
In census 1900 we have this person
1900 United States Federal Census Record  
about Chas Benson  
Name: Chas Benson  
Home in 1900: Chicago Ward 15, Cook, Illinois  
Age: 70  
Born: May 1830  
Birthplace: Sweden  
Race: White  
Relationship to head-of-house: Father-in-law  
No immigration date is given.
He is a widower
 
He is living with Herman Nelson, born jan 1851 in Sweden and immigrated 1874, his wife Mathilda, born sept 1862 in Sweden and immigrated 1880. Their children, all born in Illinois, John, born aug 1881, Frank, July 1884, Herman, Aug 1886 and Clara V, born april 1890.
 
Source: 1900 United States Federal Census > Illinois > Cook > Chicago Ward 15 > District 489 > sheet 13A
 
 
Mathilda must be Chas Benson's daughter and that leads me to the following from CD Emibas (that you perhaps already know)
 
Post 592076
Karlsdotter, Mathilda Maria
Brukardotter (unmarried woman)
b. 9/13/1862 in Mjäldrunga, Älvsborgs län (Västergötland)
Emigrated 4/2/1880
from Hökagården, Mjäldrunga, Älvsborgs län (Västergötland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 52
Emibas migration file ID: Mjäldrunga P 1880 004
 
and
 
Post 592075
Karlsdotter, Sofia Charlotta
Brukardotter (unmarried woman)
b. 7/25/1858 in Mjäldrunga, Älvsborgs län (Västergötland)
Emigrated 4/2/1880
from Hökagården, Mjäldrunga, Älvsborgs län (Västergötland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 52
Emibas migration file ID: Mjäldrunga P 1880 003
 
and
 
Post 592119
Karlsdotter, Klara Olivia
Brukardotter (unmarried woman)
b. 4/7/1872 in Mjäldrunga, Älvsborgs län (Västergötland)
Emigrated 3/6/1884
from Hökagården, Mjäldrunga, Älvsborgs län (Västergötland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 52
Emibas migration file ID: Mjäldrunga P 1884 006
 
 
If you can prove that the persons above are sisters and related to Karl Bengtsson, then you can probably say that he emigrated and lived in Chicago.  
 
If this is the case, let's see if we can find more

1402
Jeff
 
Some information about Clara:
 
You said you didn't have the full birth date for Clara, but here it is.
 
Death: California Death Index, 1940-1997 Record  
about CLARA OLIVIA LEONARD  
Name: LEONARD, CLARA OLIVIA  
Social Security #: 0  
Sex: FEMALE  
Birth Date: 7 Apr 1872  
Birthplace: OTHER COUNTRY  
Death Date: 26 Jan 1958  
Death Place: LOS ANGELES  
Mother's Maiden Name:  
Father's Surname: BENSON  
 
In Census 1910 it says she emigrated 1880.
 
Census 1920 has the wrong date as you say
 
In Census 1930 she and her husband are living in San Gabriel, South Passadena ,CA together with their daughter Louise Mudge(?) and her husband John and their son John L. In this census it states that Clara is born in Illinois, so I hope this is the right family.  
 
This is what I have found so far, hope you can let me know if it right or not

1403
En annan vinkling på Datainspektionens inställning till publicering av information runt begångna brott får vi idag.
 
Citerat från Dagens Nyheter, baserat på att en politisk ombudsman publicerat namn och bild på en peson med skuld till kronofogden. Detta har han gjort på sin egen blogg
 
(citat) Enligt PUL, personuppgiftslagen, får bara myndigheter behandla uppgifter om brott.
 
- Men det finns ett undantag för journalistiska ändamål och en dom i Högsta domstolen har tolkat detta väldigt brett. Om det anses vara av allmänintresse eller är ett inlägg i debatten behöver det inte vara brottsligt, säger Leif Stenström, informationschef på Datainspektionen. (slut citat)
 
Tjosan, en privat blogg är av allmänintresse, men inte om vi skriver om ett brott begånget för 50 år sedan.

1404
Jeff
If you find it suitable, I would like to know a little bit more about Clara, to be able to follow her from the entrance in New York and forward to see if Karl pops up somewhere.

1405
Jeff
 
I don't know how much you know, but it looks like Clara came to New York on board Adriatic at March 31, 1884. Looks like they have indexed (at Ancestry) her age to 41, but looking at the ship list show her with other persons found on CD Emigranten, leaving Gothenburg the same day. I can't, however,  find any suitable Karl Bengtsson on the same journey, so they didn't travel together as I see it.

1406
Tack Leif, men när jag läser Anbytarvärdens motivering så är udden direkt riktad mot Ulf. Det finns några kommentarer, som gått över gränsen, som tagits bort (efter vad jag förstår), men det motiverar inte en stängning av diskussionen, åtminstone inte med den angivna motiveringen (tycker jag)

1407
Intressant läsning om stängningen.  
 
När jag läser orsakerna till stängningen så faller ansvaret för dessa på Ulf: Han försöker hålla liv i en ofruktsam teori, han påstås propagera (vilket påstås vara regelbrott), han måste presentera nya källor via mail till en person som ska avgöra om detta är skäl nog för öppnande.
 
Sedan finns det kommentarer som pekar på att det är bra att de som klankar på Ulf inte får fortsätta att göra det, eftersom deras beskrivning av honom inte är lämplig.
 
När en diskussion nått sitt slut självdör den, men så länge det finns nya infallsvinklar, som är värda att svara på, så förs diskussionen framåt.
Jag har svårt att se att Ulf's diskussion kommit till det stadiet att inget fanns kvar att säga, eftersom han får omedelbara svar med mycket intresanta fakta i, och jag håller helt med Stefan Simander i hans resonemang runt den diktatoriska (mitt uttryck) stängningen.
 
Vad är det som var så farligt? Vilken propaganda fanns dold i texterna? Varför plötsligt klippa till med stängning?
 
Jag läser diskussionen igen, och hittar inte orsakerna, men de kanske finns fördolda på ett finurligt sätt

1408
Ken
 
Looking at Census 1900, doesn't it say Agnes C (or a similar character)?
 
Mats

1409
Carina
 
I found Charles wife Alma (indexed as Janssen) and the three daughters Orlinda, b 1912, Gladys b 1913 and Bernice , born March - April 1917 in the 1930 census. Charles was on page 24B and the rest of the family on page 31A
 
As Charles has own children it is still a possibility to find relatives, but the problem is that girls often changes surnames (who invented that stupid tradition?)
 
If you find it interesting I can mail you the actual pages fromn 1920 and 1930. Just let me know
 
Mats

1410
Carina
 
Changing surname wasn't any problem.
You can see what they have written by their own hands , as they signed the draft cards at the bottom of page one.

1411
Carina
 
I guess Axel G was born Oct 2, 1883. If this is correct I might have found two draft cards for, what looks to be, the brothers mentioned above.
 

 

 
According to this is Carl August married with three kids.
 
In Census 1920 is Axel indexed as Axel Jerssen living in Milwaukee, Wisconsin on Muskego Avenue with his three years older wife Florentine. Seems like a Ruth Radtke is living on the same adress, she is 18 and the enumerator has written Stepmother, which I guess should be stepdaughter.
Source: 1920 United States Federal Census  Wisconsin  Milwaukee  Milwaukee Ward 11  District 135sheet 4B
 
Charles A Janson might be the brother. He lives on Howell Avenue with wife and three kids. The wife is from Wisconsin. He is working in a Belting Shop
 
In 1930 is a Alex G Jerson, belt maker, a possible candidate, he lives with Florentine on Muskego Avenue. Some uncertanty might be around the fact that the enumerator has written that he is born in Wisconsin by German parents. On the other hand is the same written for Florentine so it might be a mistake.
 
A Charles Jarsson lives in 1930 on Howell Ave, correct age and born in Sweden. He is a beltmaker and it is written that he is married since 1913 but I cant find anything about the rest of the family
 
I think with above in mind it might be possible to find more info around the brothers

1412
I guess the draft card is for this person
(from CD Emibas)
Post 94906
Johansson Karlsson, Karl August J
Son (unmarried man)
b. 6/27/1886 in Hogstad, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 3/?/1905
from Tibbeshöga, Hogstad, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 202
Emibas migration file ID: Hogstad E 1905 002

1413
Similar question exist

1414
Graham Haddock  
died 2002
   
Burial:
Greenwood Cemetery  
New Orleans
Orleans Parish
Louisiana, USA  
 
You can find some info of Graham Haddock (the elderly) on  this site
check under Genealogy Report: Descendants of Robert Tripp I and person number 20
 
Mats

1415
Some more, if you are interested
 
New Orleans marriage record
 
Name: Martha Haindl  
Spouse: Graham Guilford Haddock  
Age: 19  
Age: 25  
Gender: F  
Marriage Date: 24 Jun 1916  
Volume: 38  
Page: 785  
 
This might be Marthas husband
 
Social Security Death Index Record  
about Graham Haddock  
Name: Graham Haddock  
SSN: 434-07-2506  
Last Residence: 70124  New Orleans, Orleans, Louisiana, United States of America  
Born: 25 Jun 1891  
Died: Dec 1971  
State (Year) SSN issued: Louisiana (Before 1951 )  
 
and this is probably the son
 
Social Security Death Index Record  
about Graham G. Haddock  
Name: Graham G. Haddock  
SSN: 438-01-8801  
Last Residence: 70124  New Orleans, Orleans, Louisiana, United States of America  
Born: 9 Mar 1917  
Died: 6 Feb 2002  
State (Year) SSN issued: Louisiana (Before 1951 )  
 
And from Graham's (the father) WW1 card it is possible to see that he worked as Stenographer (do you want a copy, let me know and I can mail it)
 
In Census 1900 is it possible to see that Graham lived in Florida, Putnam County, Palatka City. Hes father was Engineer Locomotive and Graham had an older brother, Dudley.
 
And if you continue to search you will find Graham Guilford IV Haddock, now living. (oopps,)
 
I also found an interesting text about Martha's son. Read and enjoy
 
Haddock worked as a draftsman for Higgins Industries of Louisiana in the late 1930s when the company was asked to design a special boat. Fooling around with a cigar box in his home workshop, he came up with a design. His colleagues thought it was too complicated, but Mr. Higgins liked the idea so much he used it to produce more than 12,000 of them: the box-like boats with a mechanical ramp used by Allied troops for the 1944 invasion of Normandy. Allied supreme commander Gen. Dwight D. Eisenhower later called the landing craft key to winning World War II. Haddock stayed with the company through mergers and buyouts until his retirement in 1982. He died February 6 from cancer at age 84.  
 
From This is True for 3 February 2002

1416
Hi
In Census 1910 is the following found
 
Name: Emma Haindel  
Age in 1910: 41  
Estimated birth year: abt 1869  
Home in 1910: 11-Wd New Orleans, Orleans, Louisiana  
 
She is a widow
 
There lives also Eddie and Annie, 18 years, born in Sweden and Martha, 13 years and born in Missouri.
 
Emma and Annie works as Maids
 
(Source 1910 United States Federal Census > Louisiana > Orleans > 11-Wd New Orleans > District 186 > sheet 4A)

1417
Sorry for my Swedish in the answer. Probably to late yesterday night :-)

1418
Christina
 
Om du vet när Emma Kristina Johansdotter föddes så kan du se om denna info stämmer
 
New Orleans, Louisiana Death Records Index, 1804-1949 Record  
about Emma Johansen Haindl  
Name: Emma Johansen Haindl  
Age: 78  
Death Date: Nov 1945  
Page: 5851  
Volume: 221  
 
Nog verkar det som om du träffat rätt 1930, svärmor Emma Haindl, änka, 61 år och invandrad 1895 bor med dottern , som är född i Missouri av mamma från Sverige och pappa från Bavaria. Hon är 32 år och har varit gift sedan hon var 19. Mannen, Graham, är 6 år äldre, född i Florida av föräldrar från N Carolina. Jag kan inte se vad han arbetar med.
Jag läser efternamnet till Haddock. De har en 13 årig son , Graham, född i Louisiana
 
(Källa 1930 United States Federal Census > Louisiana > Orleans > New Orleans > District 237 >sheet 14A)
 
Så här ser Graham, Martha o sonen ut 1920.
 
1920 United States Federal Census Record  
about Graham G Headrick  
Name: Graham G Headrick
[Graham G Haddock]  
Age: 27 years  
Estimated birth year: abt 1893  
Birthplace: Florida  
Race: White  
Home in 1920: New Orleans Ward 14, Orleans, Louisiana  
Home owned: Rent  
Sex: Male  
Marital status: Married  
Relation to Head of House: Head  
Able to read: Yes  
Able to Write: Yes  
Mother's Birth Place: North Carolina  
Father's Birth Place: North Carolina  
 
 
More information below
1920 United States Federal Census Record  
about Martha Headrick  
Name: Martha Headrick  
Age: 21 years  
Estimated birth year: abt 1899  
Birthplace: Missouri  
Race: White  
Home in 1920: New Orleans Ward 14, Orleans, Louisiana  
Sex: Female  
Marital status: Married  
Relation to Head of House: Wife  
Able to read: Yes  
Able to Write: Yes  
Mother's Birth Place: Sweden  
Father's Birth Place: Germany  
 
1920 United States Federal Census Record  
about Graham G Headrick  
Name: Graham G Headrick  
Age: 3 years 9 months  
Estimated birth year: abt 1916  
Birthplace: Louisiana  
Race: White  
Home in 1920: New Orleans Ward 14, Orleans, Louisiana  
Sex: Male  
Marital status: Single  
Relation to Head of House: Son  
Mother's Birth Place: United States of America  
Father's Birth Place: Florida  
Image: 646  
 
Här ser du info om Edward vid WW1 registrering
World War I Draft Registration Cards, 1917-1918 Record  
about Edward Haindl  
Name: Edward Haindl  
City: Not Stated  
County: Fergus  
State: Montana  
Birthplace: Sweden  
Birth Date: 30 Jul 1892  
Race: Caucasian  
Roll: 1684112  
 
Eftersom Edward tjänade i det militära så fick han en militär begravning
U.S. Veterans Cemeteries, ca.1800-2004 Record  
about Edward Haindl  
Name: Edward Haindl  
Veteran's Rank: PVT  
Branch: US Army  
Last known address: 2763 Riley Road Eagle Point , OR 97524  
Birth Date: 30 Jul 1892  
Death Date: 13 Dec 1976  
Veteran Service Start Date: 11 May 1918  
Veteran Service End Date: 16 Dec 1918  
Interment Date: 15 Dec 1976  
Cemetery: Eagle Point National Cemetery  
Buried At: Section 5 Row B Site 33  
Cemetery URL: http://www.cem.va.gov/nchp/eaglepoint.htm  
 
om det nu inte fanns två Edward, för SSDI visar lite andra uppgifter
Social Security Death Index Record  
about Edward Haindl  
Name: Edward Haindl  
SSN: 535-16-5457  
Last Residence: 89501  Reno, Washoe, Nevada, United States of America  
Born: 30 Jul 1892  
Died: Jan 1977  
State (Year) SSN issued: Washington (Before 1951 )  
 
Det finns mer, inte minst om Marthas familj att se, men klockan är lite mycket just nu

1419
Hi
 
I wonder if this is the right persons, married with William J and having two sons, Albert and Charles
 
1920 United States Federal Census Record  
about Matains Turner  
Name: Matains Turner  
Age: 32 years  
Estimated birth year: abt 1888  
Birthplace: Sweden  
Race: White  
Home in 1920: Omaha Ward 5, Douglas, Nebraska  
Sex: Female  
Marital status: Married  
Relation to Head of House: Wife  
Year of immigration: 1903  
Able to read: Yes  
Able to Write: Yes  
Mother's Birth Place: Sweden  
Father's Birth Place: Sweden  
Image: 992

1420
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / ODENCRANS
« skrivet: 2006-01-20, 09:10 »
And when I read the text written on the census it says to me Odenkrans (looks like a good Swedish spelling with K instead of C in krans) but the person who indexed it read Odinkram

1421
Lars Öhman m fl. Enligt uppgift från DI så gäller: När det gäller klagomål/förfrågningar som besvarats av Datainspetionens call center avseende Anbytarforum har dessa gallrats och finns inte längre bevarade. Gallringstiden för nyssnämnda handlingar är två månader. (Slut citat)

1422
Old topics - From Emigrants (2006-2007) / ODENCRANS
« skrivet: 2006-01-18, 20:27 »
Hi
Can anyone with access to census 1900 see when he was born. He seems to be indexed as Oscar Odinkram in Ancestry (who has closed my subscription without warning despite that I have more than a month to reneweal)
 
If the man is born April 1864, than this man might be interesting to follow. He is from Odensvik, which might give him the idea to change his name.  
 
But I must admit that all of this is abolutely just a guess (and nothing but a guess)
 
From CD Emibas
Post 638482
 
Karlsson, Fredrik Oskar
Torparson (unmarried man)
 
b. 4/3/1864 in Otterstad, Skaraborgs län (Västergötland)
 
Emigrated 4/9/1887
from Lilla Odensvik, Otterstad, Skaraborgs län (Västergötland)
to Amerika
 
Source: SVAR; Household Examination Roll, vol. Otterstad AI:11, p. 179
 
Emibas migration file ID: Otterstad R 1887 009

1423
Samma dag som Olof reste Per Adolf Löfling, 20 år och från Söderhamn. Han är på väg till Aitkins
 
Det finns ett Aitkins i Minnesota, om det finns fler vet jag inte
 
(CD Emigranten, källkod 42:299:6641)

1424
Och här är han från Emigranten
 

 
Warren kanske finns på fler ställen, men det finns i alla fall i Michigan, Ohio, New Jersey, New York, Indiana, Virginia, Kentucky samtliga USA samt också i Canada.

1425
And this is from Ellis Island
 
First Name: Theresia  
Last Name: Bolander  
Ethnicity: Sweden  
Last Place of Residence:  
Date of Arrival: Sep 13, 1895  
Age at Arrival:  20y    Gender:  F    Marital Status:      
Ship of Travel: Sicilia  
Port of Departure: Gothenburg  
Manifest Line Number: 0336  
 
She arrived together with Hilma Nordström

1426
Martin
 
From CD emigranten
 

 
and with source code before is (information from CD Emibas) , also heading for New York
 
Post 45152
Nordström Jakobsdotter, Hilma Maria E
Dotter (unmarried woman)
b. 4/3/1873 in Fårö, Gotlands län (Gotland)
Emigrated 8/8/1895
from Kalbjerga, Fårö, Gotlands län (Gotland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 92
Emibas migration file ID: Fårö I 1895 007

1427
Till Lars Öhman och frågan om anmälan till DI innehöll de nämnda påståendena så finns följande uttalande från DI efter en fråga om de ärenden som tidigare figurerat på denna sida innehöll uttrycken.
 
Svaret blev: Det är korrekt att de ärenden som du hänvisat till inte innehåller uppgifter om att Anbytarforum skulle vara kränkande eller rasistiskt. Alla klagomål eller förfrågningar som inkommer till inspektionen handläggs inte som ärenden utan enklare klagomål eller förfrågningar besvaras av call-center. Datainspektionens call-center har mottagit ett flertal anmälningar i vilka anmälaren framfört att det publicerats kränkande och rasistiska uppgifter på Anbytarforum. Därtill finns ett relativt nyinkommet ärende (dnr 1755-2005) i vilket anmälaren framfört att sådana uppgifter förekommer på Anbytarforum. Uppgifterna i pressmeddelandet är således korrekta.

1428
Hi Martin
 
This is from CD Emibas
 
Post 44225
 
Bolander Nilsson, Johan Petter
Vagnmakaregesäll (carriage -builder journeyman) (unmarried man)
 
b. 7/13/1855 in Sjonhem, Gotlands län (Gotland)
 
Emigrated 5/12/1881
from Åkra, Sjonhem, Gotlands län (Gotland)
to Amerika
Source: Household Examination Roll, p. 43
Emibas migration file ID: Sjonhem I 1881 002
 
This man was unmarried.
 
 
There is a Maria emigrating later
 
Post 45153
Bolander Niklasdotter, Maria Theresia
Unmarried woman
b. 8/12/1875 in Fårö, Gotlands län (Gotland)
Emigrated 8/8/1895
from Bonds, Fårö, Gotlands län (Gotland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 84
Emibas migration file ID: Fårö I 1895 008
 
 
From the CD Sv Befolkn 1890 (Swedish census 1890)
I can see the following
 
Post 1564282
Maria Teresia
f. 1875 i Fårö (Gotlands län, Gotland)
d.
Ogift kvinna, barn i familjen
Bondans
Fårö (Gotlands län, Gotland)
 
 
and this is the father in this family
Post 1564280
Bolander, Niklas Kristoffer
Hemmansegare
f. 1831 i Fårö (Gotlands län, Gotland)
Änkling,(widower) far i familjen
Bondans
Fårö (Gotlands län, Gotland)
 
and siblings
 
Post 1564281
Johanna Magdalena
f. 1866 i Fårö (Gotlands län, Gotland)
d.
Ogift kvinna, barn i familjen
Bondans
Fårö (Gotlands län, Gotland)
 
Post 1564283
Johan Niklas Teodor
f. 1869 i Fårö (Gotlands län, Gotland)
s.
Ogift man, barn i familjen
Bondans
Fårö (Gotlands län, Gotland)
 
Mats

1429
Claes
 
Eva D pointed at a site where you can find marriage information. As Knut was found there it is possible to order the marriage certificate where the bride's name must be written.
The bride index for Kings (where they married) does not include 1928 (unfortunately)
 
The site provide a printable form for request.

1430
Ebba Starkenberg was born Febr 1, 1888 according to Rotemansarkivet, Rote 13.
 
Ebba Olsson , from Sv Befolkning 1890
Post 2774728
Ebba Konstantia
f. 1887 i Göteborgs Karl Johan (Göteborgs och Bohus län, Västergötland)
Flicka, barn i familjen
3 Roten 23 A
Göteborgs Karl Johan (Göteborgs och Bohus län, Västergötland)
 
Tvill.
 
Födelseort i källan: C. J.

1431
Hi
Took a look into CD emigranten with the age of Ebba and I found two new that emigrated 1923.
 
Ebba Maximiliane Starkenberg, age 35, from Stockholm emigrated Dec 1923. She went with Kungsholm to New York and destination was her sister Greta , living on 56 street, Brooklyn. Very interesting, or what do you say?
 
The next one was Ebba Olsson, from Gothenburg leaving in July. She also went with Kungsholm and she travelled with her twin Emma, both of them (of course) 36 years old. Their final destination was their sister Alma Dahlgren, an dwhere did she live, oopps, 63 street Brooklyn.  
 
I wonder if every Ebba was heading for Brooklyn?
 
On CD emigranten is also Ebba Starkenberg, 39, hembiträde, travelling from Swedem to USA Jan 1928. She has US as home parish.  
Will see if we can find her second trip to see where she is heading
 
Mats

1432
TAS BORT , dubbelstuds

1433
Hi
Just a small change of info around Ebba. She is 43 years old (she was 41 when she married two years before 1930) in the 1930 census
 
Mats

1434
Archive - Swedish names / Berry U.S. surname - Swedish origen?
« skrivet: 2006-01-08, 19:39 »
Hi
 
I looked through all August born 1862-64 born in Sweden that I could find in 1870 census. Seems like the family isn't registrered , perhaps being moving at the census time.
 
Mats

1435
Archive - Swedish names / Berry U.S. surname - Swedish origen?
« skrivet: 2006-01-06, 22:21 »
Joy
Do you have any idea of when or where the man in the family died?
Seems like the two youngest were born in Missouri, any idea of where?
 
Mats

1436
Propose that we move this discussion to the  
Anbytarforum: Discussions in English: Swedish names: Berry U.S. surname - Swedish origen?
where more information exists, this in order to avoid duplicate searches

1437
Joy
 
I'm trying to find some more information about the family, so I'll ask a question:
 
Is it possible that Christine lived in El Paso, Colorado in 1900?  
If so, the census tells us that she was born Aug 1834, immigration 1865. Together with her lives Albert, born june 1871 and Charles C , born sept 1873.
(Source  1900 United States Federal Census > Colorado > El Paso > Precinct 26 > District 23>page 9B)
 
If that is the correct family, we have different information about her birth.
 
I'm also trying to find August in census 1900, but I have failed (so far). Could be good to see when he was born (according to the census taker).
 
Mats

1438
Verkar som DI försöker flytta de gränser som förslagits.
 
På mig verkar det som ett försök av en maktfullkomlig statlig instans att visa en tidigare mycket underdånig styrelse att de föreslagna ändringarna var i rätt riktning  men för lite. Allt för att få ge sken av makt.
 
Ifrågasätt DI och dess byråkratfasoner. Skriv till tidningar och politiker! Var lite bångstyrig! Det är sådant som du och jag kan göra.
 
Kör hårt

1439
Ken
 
The following is from Svensk Befolkning 1890 (Swedish census 1890)
 
Post 2732326
 
Wredlöf, Frans Oscar
handlande (merchant)  
 
f. 1858 i Göteborgs domkyrkoförs (Göteborgs och Bohus län, Västergötland)
 
Ogift man, ensam i familjen (unmarried man, alone in family)
 
Qvarstående obefintlige sedan åren 1883-1890
Göteborgs Haga (Göteborgs och Bohus län, Västergötland)
(non existing during the period 1883-1890 in Göteborg Haga)
Födelseort i källan: Gbgs Domkyrkoförs.
(Place where he was born in original source Gbgs Domkyrkoförs)
 
Looks like he didn't signed out in a proper way when he left.
 
But now we might be able to find him in Göteborg
 
Mats

1440
Ken
 
A very long shoot, but I can't just let it go.
 
This lady lives in Tacoma  
Tacoma, Washington Directories, 1889-91 Record  
about Charlotte Moen  
Name: Charlotte Moen  
City: Tacoma  
State: WA  
Year: 1891  
Location 2: e s South O bet 10th and 11th  
 
I have also found a Charlotte Moen arriving to New York Sep 16, 1879. Born 1854. Unfortunately does it say she is american, but...
 
A Charlotte Moen from Norway, born 1854 pops up in different census, but I haven't followed her(yet)
 
I know that Margareth had another name than Moen according to your description so this might be totally wrong, but do you know Margareth's family and if she had a sister?
 
Rgds
Mats

1441
Sigill och monogram / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-06
« skrivet: 2005-12-14, 21:10 »
En liten undran:
 
Är det bara jag som tycker det är ett stort M med bostaven B vid vänster stapel och ett E vid det högra?
 
Kan ju vara att jag är skadad av ett antal försök att leka med mitt eget M (Mats) och några andra bokstäver (ex A)

1442
So,it looks like that we can't show that Frank O Wretlöf and JE Vredlöf/Wredlöf are close related. We can then concentrate on Frank, that was in Tacoma, to try find where he came from in Sweden
 
Mats

1443
I'm not sure if I'm following a wrong track, but if Frank is intereting, then the following might be as well.
 
On the same day as Frank's second trip is the following man also leaving Sweden, he's source code is also the number after Frank's,so they might be related
 

1444
Ken
The above mentioned Frank Wretlof is found in Census 1920 under the name Frank Wacplof, Flint, Genesee, Michigan.
 
1930 is he indexed as Frank Wietloff, still in Flint, Genesee, Michigan
 
A Frank Wretlof is buried in Flint 1932, but his year of birth is given as 1868 and that is a decade wrong.
(http://www.rootsweb.com/~mifgs/cemindex/newpubs/worg-yeaf_1.html)

1445
This might be interesting, but needs more examination
 
From Ancestry.com
 
Tacoma, Washington Directories, 1889-91 Record  
about Frank O Wretlof  
Name: Frank O Wretlof  
City: Tacoma  
State: WA  
Occupation: laborer  
Year: 1890  
Location 2: 212 S 24th  
 
And from CD Emigranten
 

 
 
 
Mats

1446
Perhaps a search for Wretlöf could be an idea.
Not a common name but it existed in Swedish Census 1890.

1447
Old topics - From Emigrants (2005) / Leander Andersson
« skrivet: 2005-12-09, 17:17 »
Jenny
 
I found this on Ancestry.com, but I don't have the subscription to One World Tree. Perhaps someone have?
 
 
 OneWorldTree
Trees  Name:  Carl Leander Anderson
 
Birth:  dd mm year - city Sodermanland Sweden  
Death:  1960 - city Los Angeles CA USA  
Parents:  Karl Andersson, name Andersson  
Spouse:  name surname  
 
Might be a possible match
 
Mats

1448
Old topics - From Emigrants (2005) / Olsson Ohman, Erik
« skrivet: 2005-12-08, 22:55 »
Gunlög
You ask whether Erik and Ida got any kids. They got married 1915 and there is no kid mentioned in census 1920 and 1930. 1930 is Ida 50, so she could hardly get any more own kids after that.
 
Mats

1449
Old topics - From Emigrants (2005) / Olsson Ohman, Erik
« skrivet: 2005-12-08, 20:30 »
I can see Ida Ekstrand on the 1910 census. She lives together with a family Harry Gustafson, immigrated 1888. Ida is a widow and her marriage started one year ago. She lives in Ware twp, Boyd.
 
Source: 1910 United States Federal Census > Nebraska > Boyd > Ware Twp > District 22> sheet 1B
 
 
This is Ida's arrival to Boston
 
Boston Passenger Lists, 1891-1943 Record  
about Ida Ekstrand  
Name: Ida Ekstrand  
Arrival Date: 4 Mar 1909  
Age: 29 years  
Estimated Birth Year: 1880  
Gender: Female  
Ethnic Background: Scandinavian  
Port of Departure: Liverpool, England  
Ship Name: Ivernia  
Port of Arrival: Boston, Massachusetts  
Friend's Name: Axel Peterson  
Last Residence: Sweden  
Birthplace: Bellsberga, Sweden  
Microfilm Roll Number: 130  
 
She has father Anders Olsson, Hantverkargatan 3, Landskrona as relative.
 
She is travelling with Astrid P Pålsson, 17 years and from Björnekulla, L and Axel Peterson, 45, american citizen from Omaha, Nebraska. Axel is Astrid's uncle

1450
Old topics - From Emigrants (2005) / Olsson Ohman, Erik
« skrivet: 2005-12-08, 19:14 »
Gunlög
On the site that Karen pointed at I found a
link to this wedding site
where Ida's name is mentioned as Ekstrand.
 
I found one possible match on CD Emigranten, even if the emigration year is one year to early.
 

1451
Old topics - From Emigrants (2005) / Olsson Ohman, Erik
« skrivet: 2005-12-08, 00:15 »
Gunlög
 
Erik Ohman lives in Boyd according to Census 1920. He lives together with his wife Ida, two years younger than Erik. She immigrated 1910.
They rent a farm.
 
Källa: 1920 United States Federal Census > Nebraska > Boyd > Ware > District 27>sheet 2B
 
In Census 1930 is Erik a worker at R.R section(?), where r.r can be a name or just mean RailRoad
They own their place and have been married for 16 years. On the rows where they are mentioned is an interesting thing, the census taker has tried to write from where in Seden they came. I guess it says Helsingland on Erik and Billbelja on Ida. They live in Anoka Village, Butte Township, Boyd
 
Källa:1930 United States Federal Census > Nebraska > Boyd > Anoka > District 7>sheet 1A
 
Mats

1452
Datainspektionen förutsätter att Ssf upphör med publicering av vissa uppgifter.
DI konstaterar att uppgifterna publiceras öppet på webbplatsen och att det inte krävs inloggning med lösenord eller liknande för att få tillgång till uppgifterna.
 
Att införa obligatoriskt användarkonto för att skriva/publicera uppgifter har ingenting med Datainspektionen att göra, utan har helt andra bevekelsegrunder. Det blir svårare att vara anonym och det är lättare att stänga ute misshagliga individer är effekter, men intet av detta påverkar DI's beslut

1453
Beträffande användarkonton: Förmodar att det blir helt automatiskt med tilldelande, så att begäran kan behandlas utan manuellt ingripande och att kontot kan delas ut under arbetsfri tid.
 
Att vänta i dagar på ett konto applåderas kanske av vissa, men utestänger många.
 
Mats

1454
Stuart
 
I found the family on a Norwegian site, showing emigrants leaving Trondheim.
Try this  link
and you will see that they left June 22 1904 (curious as the house hold reg say they left in August) heading for Winnipeg. They used the Canadian Line and the ship Tasso
 
I also recommend  
 this site showing interesting info around Norwegian departures
 
Mats

1455
Stuart
 
No info about the departure, but this is the information found on CD Emibas, showing the family when they were given permission to leave the parish.  
Might help others to contribute with more info
 
Post 1048975
 
Johansson, Alrik
Laborer (married man)
b. 1/10/1875 in Östmark, Värmlands län (Värmland)
 
Emigrated 8/7/1904
from Alby, Haverö, Västernorrlands län (Medelpad)
to Nordamerika
 
Source: SVAR; Household Examination Roll, vol. Haverö Alla:1A, p. 19; Migration Roll, vol. Haverö B:5
Emibas migration file ID: Haverö Y 1904 008
 
 
Post 1048976
 
Olsson, Emma Kristina
Laborer's wife (married woman)
b. 9/1/1878 in Stugun, Jämtlands län (Jämtland)
 
Emigrated 8/7/1904
from Alby, Haverö, Västernorrlands län (Medelpad)
to Nordamerika
 
Source: SVAR; Household Examination Roll, vol. Haverö Alla:1A, p. 19; Migration Roll, vol. Haverö B:5
Emibas migration file ID: Haverö Y 1904 009
 
 
Post 1048977
 
Johansson, Jenny Kristina
 (unmarried woman)
b. 7/14/1899 in Borgsjö, Västernorrlands län (Medelpad)
 
Emigrated 8/7/1904
from Alby, Haverö, Västernorrlands län (Medelpad)
to Nordamerika
 
Source: SVAR; Household Examination Roll, vol. Haverö Alla:1A, p. 19; Migration Roll, vol. Haverö B:5
Emibas migration file ID: Haverö Y 1904 010
 
 
Post 1048978
 
Johansson, Mary Ingeborg
 (unmarried woman)
b. 8/15/1902 in Haverö, Västernorrlands län (Medelpad)
 
Emigrated 8/7/1904
from Alby, Haverö, Västernorrlands län (Medelpad)
to Nordamerika
 
Source: SVAR; Household Examination Roll, vol. Haverö Alla:1A, p. 19; Migration Roll, vol. Haverö B:5
Emibas migration file ID: Haverö Y 1904 011
 
 
Post 1048979
 
Johansson, Vifva Viktoria
 (unmarried woman)
b. 3/12/1904 in Haverö, Västernorrlands län (Medelpad)
 
Emigrated 8/7/1904
from Alby, Haverö, Västernorrlands län (Medelpad)
to Nordamerika
 
Source: SVAR; Household Examination Roll, vol. Haverö Alla:1A, p. 19; Migration Roll, vol. Haverö B:5
Emibas migration file ID: Haverö Y 1904 012

1456
This might give some information
 
1952-06-15  
Chicago Tribune (IL)  
 
MALMBORG  
 
Edition: Chicago Tribune
 
--Elina Malmborg, beloved aunt of Mrs. Alma Haight. Services Monday, 2 p.m., at Augustana Home chapel, 76th and Stony Island. Interment Oak Hill. Resting at chapel, 1107 W. 79th street, until 12 noon Monday.
 
Record Number: 19520615dn034

1457
De nämnda dokumenten går att beställa från DI, för de som önskar skaffa sig en egen uppfattning.
 
 
Ange diarienummer 708-2005 för den del som rör Ssf. Då båda ärenden som uppges ha samband med det första är 1705-2004 och 1829-2004. Begär att få samtliga dokument inklusive bilagor.
 
När du fått dessa kan själv skapa dig en bild av hanteringen, och dra dina slutsatser som källdokumenten möjliggör.

1458
Jörgen hänvisar till nätarkivet, där det finns en del om DI-ärendet.
En komplettering bör göras och det avser innehållet i den anmälan som primärt riktas mot Sveriges Befolkning 1980. Där riktas klagomål mot Anbytarforums efterlysningssida avseende innehållet på CD:en och mot kändisskriverier
 
Jag citerar: Vidare har förbundet en efterlysningssida på Internet där vem som helst erbjuds att ställa frågor och lämna svar angående nu levande personer. //
Dessutom upplåter förbundet generöst med utrymme för de som vill skvallra om så kallade kändisar, inte minst nu levande. //
Jag känner mig kränkt över att se....som handelsvara. Slut citat.
 
Detta klagomål har alltså bäring på Anbytarforum, MEN jag hålller definitivt med de som säger att det inte finns någon relevans mellan klagomålet och DI's uttalande om koppling till etnisk tillhörighet och brott/straff

1459
Nu vet jag, efter att ha läst några inlägg, att jag är lite fel ute, eftersom släktforskning på nätet skall behandla 1800-talet och äldre... resten får man klara med hjälp av telefon och offentliga instutitioner.  
 
Att återfinna sina försvunna kopplingar till emigranter hör inte till släktforskning utan kallas något annat och utförs med telefonsamtal till de som har tillgång till uppgifterna.
 
Eller hur är det med PUL, gäller det bara svenska medborgare, för något annat kan väl inte DI uttala sig om? Och vad gäller om någon vidarebefordrar en uppgift som redan finns på nätet?

1460
Jag känner att det är viktigt att lämna bifall till Stefans inlägg mot uteslutning eller annat straff avseende de två personer som nämns i Dnr 708-2005.  
 
För det första har var och en rätt och skyldighet att anmäla det som upplevs som brott. Det finns sedan mekanismer som ser till att det anmälda behandlas en gällande lagar och förordningar (vilket vi sedan kan ha åsikt om)
 
För det andra så vet vi inte om de som nämns är de enda som påverkat DI, åtminstone inte än, och vi vet heller inte hur mycket av de påpekanden som DI gjort som baseras på anmälningar respektive på av DI självt konstaterade överträdelser.
 
Vad som kan konstateras är att sidor, publicerade med anmälarna som ansvariga,  innehåller samma saker som DI påpekar rörande anbytarforum, etniska tillhörigheter och brott/straff med angivande av namn och fördelsedata på personer.

1461
Hej
 
I DN fanns den 2 november följande:
 
De släktforskare som stöter på en uppgift om att en för länge sedan död anfader dömts för brott hittar ofta en intressant historia att berätta.
-Det kan vara så att alla sådana hemsidor bryter mot lagen, säger Britt-Marie Wester på Datainspektionen till DN.
 
Jag har idag fått följande klarläggande från ovan nämnda handläggare
 
Vi menar inte att det behöver vara en personuppgift att nämna någon som dömts för brott och är avliden sedan lång tid. Vi kommer att diskutera denna fråga med Släktforskarförbundet den 14 november 2005.
 
Mats

1462
Jan-Christer
Du kanske känner igen bägge två när du får veta dem
Mats

1463
Jan-Christer skriver att han vet vem anmälaren är. Kanke det, men det borde då stå anmälarna eftersom det är fler än en, enligt dokument kopplade till Dnr 708-2005

1464
Intressanta diskussioner. Fortfarande gäller nog att få DI att presentera mer material om vad som egentligen gäller.
Senast i DN så verkar alla hemsidor som beskriver någon form av brott, oavsett när det skett, vara i farozonen enligt B-M Wester från DI
 enligt denna artikel
 
Vi får hoppas att den kontakt som ska tas med DI av SSF leder fram till ett bättre svar.
Annars får det väl bli som Ted säger (enligt DN's journalist) Hjälper inte det får vi väl försöka provocera fram en rättegång
 
Det kanske inte var det som var syftet från anmälarna

1465
En kommentar till DI's påpekande om användarkonto eller liknande.
De påpekar att vem som helst kan läsa det skrivs, de har inte med ett ord berört vem som skriver.
 
Varför då debattera användarkonton, som begränsar skrivmöjligheter, men inte läsmöjligheter, under DI rubriken? Är det anonyma inlägg som är problemet? Finns det inga inlägg som kommer från oss som har riktiga användarkonton ?
 
Personligen så känner jag fortfarande, trots allt som skrivits, att jag inte vet vad DI påstår är brotten mot PUL. Tänk vad skönt om det kom fram.

1466
Archive - Swedish names / Thunell
« skrivet: 2005-11-01, 21:45 »
Sharon
 
Perhaps this is the man?
 
Post 914019
 
Tunell, Karl August
Laborer (unmarried man)
 
b. 7/9/1890 in Silvberg, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 3/2/1909
from Kvarnsveden, Amsberg, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 572
 
Emibas migration file ID: Amsberg W 1909 001
 
Mats

1467
Jag läser och läser vad DI skriver, och blir mindre klok för varje läsning.
 
Om brott får det inte skrivas, men jag förutsätter att de avser brott utförda av nu levande eller där det finns en klar koppling till nu levande. Finns det någon, som specialiserat sig på detta område, som kan ge mig en bild av i vilken omfattning det skrivits av DI klandervärda inlägg. Visserligen räcker det formellt med ett inlägg för att forumet kan klandras, men har det förekommit?
 
Beträffande uppgifter som rör ras eller etniskt ursprung så föreslår jag att förbundet går tillbaka till DI, om det inte finns mer dokumenterat än det som publicerats, för ett klarläggande om vilka uppgifter som de avser falla inom ramen för känsliga uppgifter.
 
Är resandefolket en ras eller etnisk minoritet?
 
Finns det skillnad på olika raser eller etniska ursprung? Är det likvärdigt att berätta att någon, nu avliden var av norsk härkomst, som det är att berätta att en annan var av italiensk. Och är dessa uppgifter att anse som känsliga uppgifter.
 
Är det skillnad på att skriva om samer och romer, är den ena gruppen känsligare än den andra?
 
Avslöjar en uppgift om en avliden persons yrke, exempelvis baptistpastor, de efterföljandes religösa övertygelse ?
 
Kan uppgifter om en nu död persons hälsotillstånd relateras till PUL och därmed omfattas av lagen?
 
Jag vet inte svaren , och för att undvika en del hypotetiska resonemang så önskar jag att det från DI, eller annan kunning instans, klargörs vad som gäller.

1468
Erik Holmlund > Om det krävs ett användarkonto för att kunna läsa forumet, så är det många som aldrig kommer att skaffa sig ett konto, eftersom de inte kan se vad som finns att hämta.
 
Det blir de redan frälsta som skaffar konto, inte de andra.
 
 
Om det krävs ett konto för att skriva , är det en annan sak, även om detta begränsar kraftigt. För de som vill vara anonyma är det ju heller inte svårt att skaffa användarkonto under falskt namn.
 
Sedan behövs det skaffas vissa tekniska tillämpningar, så att hanteringen automatiseras, men det är en annan sak.

1469
Det är nog mer än bara tänka sig , om Ted är rätt citerad, för det står  En av åtgärderna blir att vi inför användarkonton.
 
Detta låter som ett beslut,och det meddelas som en direkt följd av DI's påpekanden, trots att det inte finns någon koppling.

1470
70 årsregeln kom inte idag, men ett förtydligande kom: det avser personer födda de senaste 70 åren. Detta har inte varit klart tidigare.

1471
Relaterat till Eriks och Jörgens kommentar till mitt inlägg om användarkonto
 
Eller vi kan säga så här: Att en mängd intressant släktforskningsmaterial finns för användning av många intresserade, både här i detta land och i andra länder.
 
Om någon vill låsa in detta, så det bara blir tillgängligt för ett fåtal så tycker jag det är fel.
 
Om felaktig publicering av ett fåtal känsliga uppgifter, som kan hanteras och förhindras med hjälp av anbytarvärd, får förhindra spridning av helt fantastisk information runt släktforskning, så tycker jag även detta är fel

1472
Ett antal skribenter och även styrelsen talar sig varma för användarkonton, detta för att förhindra att fel saker skrivs.
 
Jag vill påpeka att detta har inte ett dugg med DI's utslag att göra.
 
DI skriver (något förkortat): uppgifterna publiceras öppet och det krävs ingen inloggning för att få tillgång till uppgifterna
 
Skall Rötter på något sätt förändras i enlighet med DI så skall det krävas inloggning i någon form för att överhuvudtaget kunna läsa något.
 
Är det till den lösningen ni strävar, ni som talar om användarkonto? Eller varför ta upp detta i samband med DI's beslut?
 
Mats

1473
Jag tror det är viktigare att titta på begreppet Personuppgiftsansvarig än var servern står.
 
Personuppgiftsansvarig = Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer ändamålen med och
medlen för behandlingen av personuppgifter.
 
Det är nämligen så att för PUL gäller:  Denna lag gäller för sådana personuppgiftsansvariga som är etablerade i Sverige.
 
Det är alltså Sveriges Släktforskarförbund, som tillhandahåller tjänsten, som anses vara personuppgiftsansvarig och detta oavsett var servern står.
 
Mats

1474
Ted Rosvalls intervju i Computer Sweden:
 
Som svar på DI:s påståenden så svarar förbundet med att införa användarkonton och att återigen aktualisera en generell regel på 70 årsgräns, levande eller döda.
 
Är det vad som stod i DI's beslut? En kort notis, som inte påverkat beslutet att det inte finns användarkonton och absolut inget om 70 års gräns:
 
Verkar som några tappat lite av fotfästet och koncentrerat sig på fel saker OM citatet är rätt.
 
Vore kanske bra att få läsa detta på denna sajt först, och inte efter CS
 
Mats
(skrivet innan jag läst föregående)

1475
And from CD Emibas
Post 486956
 
Lindström, Per August
Gold smith apprentice (unmarried man)
 
b. 11/16/1847 in Umeå, Västerbottens län (Västerbotten)
 
Emigrated 7/1/1872
from Storken 12, Malmö Karoli, Malmöhus län (Skåne)
to Canada
Source: Household Examination Roll, p. 66
Emibas migration file ID: Malmö Karoli M 1872 083
 
and this is Charlotta I guess
 
Post 486955
 
Krok, Charlotta
Maid(unmarried woman)
 
b. 1/1/1844 in Malmö, Malmöhus län (Skåne)
 
Emigrated 6/28/1872
from Jerusalem 48, Malmö Karoli, Malmöhus län (Skåne)
to Newfoundland, Canada
 
Source: Household Examination Roll, p. 313
Emibas migration file ID: Malmö Karoli M 1872 082
Un-normalized versions:
Place of destination: Newfoundland
Country of destination: Canada
 
Mats

1476
Karen
 
I found the Borjesson family on Ellis Island.
 
They arrived June 25 on board Hekla who came from Copenhagen.
 
The family members are indexed as
Carl Anj Borjesson, 38
Inger Borjesson, 42
Emili Borjesson, 14
Karl Borjesson , 11
BUT they have got Denmark as residence.
 
Two lines below the Borjesson family is a 19 year
old girl named Anna T Johansen in the index. She also has Denmark as residence, but when I read the manifest it looks more like Anna J Johanson and she is from Sweden. Might be your mormorsmor.
 
Mats

1477
Karen
 
According to CD Emigranten left the whole family Böyesson Copenhagen on June 7, 1892. Their destination was N.Y.
 
The family consisted of
Carl Aug  38
Inger 42
Emmeli 14
Karl 11
 
Source code: 2116
 
Looks like your family, even if Inger is a little bit yonger than what we could expect.
 
When I look in Census 1890 (Swedish) I can see two small notes when looking at Inger Andersdotter. First: Husband in America. Second: Say she is born 1849 (but the real given date is 1844)
The second might explain her age when emigrating.
 
Mats

1478
Old topics - From Emigrants (2005) / Oscar Nilsson/Nelson
« skrivet: 2005-10-16, 18:29 »
Hi
 
Bror Lindvall, who is he really ?
 
You got on another site a question whether widow
Margareta Lundqvist Lindvall and her children is Bror's family.
 
It is an interesting family  
 
I can see that the children
Eufemia, born June 22, 1860
Gunhilda, born March 12, 1869
Harald, born March 11, 1871
 
have tailor Otto Lindwall as father and Margareta Lundqvist as mother
 
but Bror, born March 13, 1867 has Augusta Jacobsdotter as mother, father unknown
 
This is according to  website for a parish in Jönköping
 
So, either is it wrong family or perhaps Bror is adopted.
 
Perhaps someone with knowledge around Jönköping Kristina can see who he was, Bror that emigrated December 1887
 
Mats

1479
Ken
 
Some more questions:
 
I can see in census 1900 that 1880 is given as immigration year for Louis, but in census 1920 is 1877 mentioned as immigrat?on year and 1883 as naturalization year. I have been told that it took 5-6 years from arrival to become a citizen, but that might be wrong.
 
You also mentioned that they moved after the great Chicago fire, but wasn't that fire in 1871?  
 
I haven't been able to find Louis in 1910 census in order to see if he has given another year for immigration. Wonder how he is indexed in Ancestry for that census
 
I think a search for his naturalization document in Cook county might give some answers.
 
Mats

1480
Old topics - From Emigrants (2005) / Oscar Nilsson/Nelson
« skrivet: 2005-10-15, 18:47 »
Hi again
 
On the other hand has CD emigranten
Bror Lindvall, 20 years old, from Jönköping leaving Gothenburg Dec 12, 1887. His destination is Boston.
Source code 33:479:15822
 
Do you know anything more about Louise Carlson?
 
Mats

1481
Old topics - From Emigrants (2005) / Oscar Nilsson/Nelson
« skrivet: 2005-10-15, 18:42 »
Hi Pat/Sean (my guess about your name)
 
From CD Emibas.
 
As you can see is my guess that his name was Lundvall, hope you can see if the date of birth is correct
 
Post 169172
 
Lundvall, Bror
Mål lärl (unmarried man)
 
b. 3/13/1867 in Jönköping, Jönköpings län (Småland)
 
Emigrated 12/5/1887
from 30, Jönköpings Kristina, Jönköpings län (Småland)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 214
 
Emibas migration file ID: Jönköpings Kristina F 1887 171
 
Mats

1482
Marie
 
Sorry for Swedish in my last note. Guess you understand
Mats

1483
Maria
 
Tyvärr verkar sidan för Arlington vara nere just nu, så information därifrån går inte att få.
 
Jag hittar en trolig Hanna M Holmquist i census 1930, boende i staten Washington, hon är sköterska i privat familj, medans hennes man, Einar Holmquist är hönsfarmare. Einar är från Finland och de har varit gifta i ca 6 år.
Hanna uppges ha invandrat 1903.
 
En titt i Emibas ger följande tänkbara kvinna
 
Post 972472
 
Thyr, Johanna Matilda
Ogift kvinna
 
f. 18/5 1887 i Gävle, Gävleborgs län (Gästrikland)
 
Utvandrad 10/8 1903
från I: 2 464, Gävle, Gävleborgs län (Gästrikland)
till Philadelphia, Pennsylvania, USA
 
Källa: Husförhörslängd, s. 1977
Emibas emigrationsakt: Gävle X 1903 350
 
Denna Johanna är enligt Sv Befolkn 1890 dotter till snickaren Olof Thyr, f 1850 och hans hustru Karin Persdotter, f 1851. Johanna har 1890 7 st syskon
 
Om detta nu är rätt kvinna så återfinns hon troligen 1910 i Lakewood, Ocean, New Jersey, som Hanna M Thayer, tjänarinna i familj.
 
Jag har inte hittat henne i census 1920.
 
Mats

1484
Maria
 
Some data around the person you asked for
 
U.S. Veterans Cemeteries, ca.1800-2004 Record  
about Hanna Matilda Holmquist  
 
Name: Hanna Matilda Holmquist  
Veteran's Rank: NURSE NURSE CORPS USA  
Branch: Army  
Last known address: C/O Director Arlington, VA 22111-0000  
Birth Date: 18 May 1887  
Death Date: 24 May 1963  
Interment Date: 13 Sep 1963  
Cemetery: Arlington National Cemetery  
Buried At: Section 2 Site 3443-W  
 
Info above gives possibility to continue the search
Mats

1485
Ken
 
Some questions: Was Agnes later married to a Lang?
 
Did Louis and Margarete had an own daughter also named Agnes?
 
Where did they live in 1910?
 
Mats

1486
Old topics - From Emigrants (2005) / Fredrika Johansdotter
« skrivet: 2005-10-03, 23:41 »
David
 
Not much help, but this is the only record on CD Emibas for Fredrika Johansdotter from Långasjö
 
Post 338545
 
Johansdotter, Fredrika
Maid (unmarried woman)
 
b. 4/30/1864 in Långasjö, Kalmar län (Småland)
 
Emigrated 4/20/1887
from Prämboda, Långasjö, Kalmar län (Småland)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 109
 
Emibas migration file ID: Långasjö H 1887 022
 
Mats

1487
Kevin
 
From CD Emibas
 
Post 102472
 
Andersson, Carl Johan
Dräng (unmarried man)
 
b. 11/23/1867 in Nykil, Östergötlands län (Östergötland)
 
Emigrated 2/24/1886
from Gisbo Backstugan Mostugan, Nykil, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 252
 
Emibas migration file ID: Nykil E 1886 002
 
Mats

1488
Old topics - From Emigrants (2005) / Abrahamson Family
« skrivet: 2005-09-21, 23:17 »
Hi
On the same page as Theodore (1920) some lines below is a young boy, Stanley R Stedt, 4 years old. Wonder who he is?
 
Mats

1489
Old topics - From Emigrants (2005) / Abrahamson Family
« skrivet: 2005-09-21, 23:09 »
Patti
 
I find Theodore Stedt in 1910 census in Maine with his wife Hilda , 24 and immigrated 1900,and three kids, Gunhild , Roland and
 Victoria(?).
(Source 1910 United States Federal Census > Maine > Aroostook > New Sweden > District 42 > page 9B)
 
In 1920 census he is a widower, with 5 kids, the youngest 4,5 years, His father Fritiof is also a widower and living together with Theodore.
Theodore is indexed as Stadt in 1920
(Source 1920 United States Federal Census > Maine > Aroostook > New Sweden > District 43 > page 11A)
 
Mats

1490
Old topics - From Emigrants (2005) / Abrahamson Family
« skrivet: 2005-09-21, 21:28 »
Patti
 
With Lena's help could I find Paulina Sofia
 
Post 76920
Adolfsson, Paulina Sofia
Piga (unmarried woman)
b. 3/13/1867 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 9/13/1887
from Södra Lund Storgård, Flistad, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 52
Emibas migration file ID: Flistad E 1887 002
 
Mats

1491
Old topics - From Emigrants (2005) / Abrahamson Family
« skrivet: 2005-09-20, 20:06 »
Hi
 
I managed to find some of them, but not these two  
Sofia b.1858 emigrated to USA  
Oscar b. Oct 1864 emigrated to USA  
 
This is Emma , b 1862 with husband and son
 
 
Post 143637
Adolfsdotter, Emma Fredrika
Hustru (married woman)
b. 3/16/1862 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 2/27/1888
from Järsätter, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 222
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1888 002
 
Post 143636
Johansson, Frans Edvard
Arbetare (married man)
b. 6/22/1864 in Fivelstad, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 2/27/1888
from Järsätter, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 222
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1888 001
 
Post 143638
Fransson Johansson, Frans Arvid
Son (unmarried man)
b. 10/10/1886 in Viby, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 2/27/1888
from Järsätter, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 222
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1888 003
 
 
And this is your CharlesCarl Adolf b. Dec 1869 emmigrated to USA
 
Post 143621
Adolfsson Abrahamsson, Karl Adolf
Farmhand (unmarried man)
b. 11/27/1869 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 10/17/1887
from Ryd, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 356
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1887 050
 
 
And finally August b. 1872 emigrated to USA
 
Post 143726
Abrahamsson, August Ferdinand
Hemmason (unmarried man)
b. 1/11/1872 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 10/21/1889
from Nybro Krakhult, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 557
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1889 026
 
Mats

1492
Old topics - From Emigrants (2005) / Abrahamson Family
« skrivet: 2005-09-20, 19:25 »
Patti
This is a very good site. I hope you have found, in the left column, the headline IN ENGLISH. It's a good idea to look there.
 
I'll look for the other family members and come back with information.
 
Mats

1493
Old topics - From Emigrants (2005) / Abrahamson Family
« skrivet: 2005-09-19, 22:36 »
Patti
 
I took a quick look into CD Emibas, which is transcribed data from Clerical surveys.
 
I found Adolf Abrahamsson with wife and one child emigrating but 1891 (not 1881)  
 
Post 143760
Abrahamsson, Adolf Fredrik
Arbetare (married man)
b. 3/9/1832 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 4/19/1891
from Krakhult, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 557
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1891 006
 
Post 143761
Johansdotter, Johanna
Hustru (married woman)
b. 2/23/1832 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 4/19/1891
from Nyby Krakhult, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 557
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1891 007
 
Post 143762
Adolfsdotter Abrahamsson, Amelie Viktoria
Dotter (unmarried woman)
b. 6/18/1877 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 4/19/1891
from Nyby Krakhult, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 557
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1891 008
 
 
I also found Anna, and she has two different emigration dates, one 1887 and one 1900. Did the family emigrate in 1887 and then went home again, to make a second trip 1900? Or is the first information wrong?
I'll give you both trips:
First 1887
 
Post 143590
Adolfsdotter, Anna Charlotta
Hustru (married woman)
b. 4/11/1860 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 3/10/1887
from Ubbelby, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 424
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1887 019
 
Post 143589
Stedt, Teodor Fritiof
Arbetare (married man)
b. 8/7/1855 in Orlunda, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 3/10/1887
from Ubbelby, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 424
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1887 018
 
Post 143591
Stedt Teodorsson, Karl Teodor
Son (unmarried man)
b. 12/25/1881 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 3/10/1887
from Ubbelby, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 424
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1887 020
 
and then 1900
Post 153721
Adolfsdotter, Anna Charlotta
Hustru (married woman)
b. 4/11/1860 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 3/21/1900
from Eldsbränna Harpen, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 143
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1900 003
 
Post 153720
Stedt, Teodor Fritiof
Torpare (married man)
b. 8/7/1855 in Orlunda, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 3/21/1900
from Eldsbränna Harpen, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 143
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1900 002
 
Post 153723
Stedt, Karl Teodor G
Son (unmarried man)
b. 12/25/1881 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 3/21/1900
from Eldsbränna Harpen, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 143
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1900 005
 
Post 153722
Stedt, Ture Ragnar
Son (unmarried man)
b. 2/2/1893 in Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
Emigrated 3/21/1900
from Eldsbränna,Harpen, Västra Ny, Östergötlands län (Östergötland)
to Nordamerika
Source: Household Examination Roll, p. 143
Emibas migration file ID: Västra Ny E 1900 004
 
If you are interested to know about the other emigrants in the family, let me know
 
Mats

1494
Pär
You got an aswer from Lena Löfström September 12.
 
Are you looking for more or other information is it good if you let us know what you got from Lena so we don't try to find the same again
 
 
Mats

1495
Jag ser personligen ingen större anledning att diskutera beslutet om 70-årsgräns just nu eftersom det inte skett något införande av den.
 
Yvonne säger i det sista meddelandet på 70-års diskussionen:  
(citat)Rötterråden håller för fullt på att skriva ihop hur 70-årsregeln ska tolkas. Innan det är klart låter jag diskussionerna fortgå som tidigare. (slut citat)
 
När väl denna tolkning kommer så kommer eventuella diskussioner om hur vettigt beslutet var/är säkert att ta fart, men då med ett helt annat underlag än vid den famösa publiceringen av beslutet (och alla de konstiga försöken till förklaringar relaterat till PUL, sekretessbestämmelser osv)
 
Beträffande inloggningskonto eller användarkonto och diskussionerna runt den funktionen så finns det en hel redan skrivet om detta , bl a under rubriken Anbytarforum, så de delarna behöver kanske inte tas här (eller också kan en sammanfattning av de inläggen läggas in här). Tycks mig som det finns en funktion liknande en sinusvåg, den här diskussionen kommer upp med jämna mellanrum, körs ett tag och sedan dör.  
Det står i Rötterrådets anteckningar att de ser över detta så förhoppningsvis kommer en rekommendation därifrån så småningom. Kan ju hoppas denna rekommendation diskuteras innan beslut tas av styrelsen (och applåder.., nej det skulle jag inte skriva  )
 
Mats

1496
David
 
Below is information from CD Emibas, showing Anna and her family when emigrating 1870
 
Post 959385
Olsdotter, Anna
Hustru (married woman)
 
b. 10/3/1830 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 003
 
 
Post 959384
Pedersen, Paul
Married man
 
b. 5/25/1825 in Trysil, Hedmark fylke, Norge
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 002
Un-normalized versions:
Country of birth: Norge
 
Post 959386
Per Olof
Son (unmarried man)
 
b. 11/8/1855 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 004
 
 
Post 959387
Martinus
Son (unmarried man)
 
b. 3/21/1857 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 005
 
 
Post 959388
Germina
Dotter (unmarried woman)
 
b. 3/18/1860 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 006
 
 
Post 959389
Anna
Dotter (unmarried woman)
 
b. 3/23/1862 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 007
 
 
Post 959390
Paul
Son (unmarried man)
 
b. 9/30/1863 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 008
 
 
Post 959391
Olof
Son (unmarried man)
 
b. 1/13/1865 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 009
 
 
Post 959392
Johanna
Dotter (unmarried woman)
 
b. 8/8/1866 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 010
 
 
Post 959393
Erik Israel
Son (unmarried man)
 
b. 12/23/1867 in Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
 
Emigrated 4/16/1870
from Paulsberg, Transtrand, Kopparbergs län (Dalarna)
to Nordamerika
 
Source: Household Examination Roll, p. 3
Emibas migration file ID: Transtrand W 1870 011
 
 
Remember that CD Emibas is a secondary source and might have uncertain information
 
Rgds
Mats

1497
46 Ordet är fritt om släktforskning / Vilken energi
« skrivet: 2005-09-11, 10:31 »
Hej
Så gör även jag (avslutar alltså), ha en trevlig söndag med mycket och bra aktiviteter
 
Mats

1498
46 Ordet är fritt om släktforskning / Vilken energi
« skrivet: 2005-09-11, 00:29 »
Christina
 
Du menar inte att bara för att du var ute och dömde hund så kunde du inte läsa Rötter. Kan du bara göra en sak i taget :-) ?
 
Ha det bra
Mats

1499
46 Ordet är fritt om släktforskning / Vilken energi
« skrivet: 2005-09-10, 11:37 »
Christina
 
Och vad är det som säger att det ena förtar det andra?  
 
 För även om det verkar vara herrar som ifrågasätter så kan de (trots allt tal om motsatsen) faktiskt göra två saker samtidigt.
 
Men visst är det skönt att veta vad som gäller när man frågar likväl som när man svarar, men det kommer ju förtydligande senare så fram tills dess så kan vi ju lägga all energi på svampplockning och släktforskning (så blir det två saker samtidigt) om man orkar bära laptopen i skogen.
 
Ha det bra
Mats

1500
Först framför Ted, som ordförande och representant för SSF styrelsen,  diametralt motsatta uppgifter om beslutet, sedan hudflänger han omotiverat undertecknad (jag hade en liten förhoppning om att han skulle vakna på bättre humör denna dag) sedan reser han utan att berätta det själv.
 
Förvånansvärt och det gör mig ledsen för jag hade hoppats på någon form av reaktion, men den kommer kanske när han är åter
 
Mats

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10