ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anna Andersson

Sidor: [1]
1
Limhamn (fr. 1902) / SV: Limhamn (fr. 1902)
« skrivet: 2021-01-01, 15:39 »
Hej Jonatan Hilding! Råkade läsa dina inlägg och blev lite nyfiken eftersom jag är född och uppvuxen i Limhamn men bor i Ö Ingelstad. Adressen Odengatan 35 är inte så långt från där jag bodde som barn, på Valborgsgatan 23. Vet du var i Ö ingelstad som Gustaf Alm bodde?

2
Höganäs / SV: Grönlund
« skrivet: 2019-09-17, 18:39 »
Bif ett par bilder till, Karl Johan Grönlund och Paulina Nymbergs bröllopsfoto, Julius Grönlund - som tillhör Ängelkholmsgrenen av släkten - startade Strand hotel i Stockholm, restaurangen Herr Julius uppkallad efter honom, samt Sven Petter Nymberg i arbetstagen. Till sist Sven Grönlund och hans andra fru, boende i Rebbelberga.
Grönlundsläktens stamfar var Jonas Ericsson Grönlund. Jonas flyttade med sin familj, hustru och 5 barn, från Vetlandatrakten till Höganäs år 1826. Troligen var det inte vad de tänkt, för föräldrarna och de tre yngsta barnen flyttade tillbaka efter några år. När de två yngsta blev vuxna kom de tillbaka till Skåne. Av de fyra barnen som sålunda levde som vuxna i Skåne, bildade tre familj och fick många ättlingar som nu är spridda över världen.
Den äldste, Johannes, stannade i Höganäs och blev stamfar åt den gren som jag tillhör. Hans syster Maria Christina (Maja Stina) f 1815, bodde i Helsingborgstrakten efter att hon gift sig. Den yngste sonen Sven f 1821, landade i Barkåkra när han kom tillbaka från Småland som ung vuxen, och bodde sedan i Rebbelberga/Ängelholm med sina fruar och barn.
Alla fick många barn. Flera barn och senare ättlingar till de tre syskonen lämnade Sverige för att skapa ett bättre liv än vad som fanns möjlighet till i hemlandet. Grönlundare finns i USA, Australien, Danmark, ev Norge, och förstås här hemma. Kanske även i Tyskland.

3
Höganäs / SV: Grönlund
« skrivet: 2019-09-17, 15:11 »
Jag har det mesta om släkten Grönlund, från 1600-talets mitt - då de inte hette Grönlund - och fram till idag. Släkten är spridd över jorden; Sverige, Danmark, möjligen Norge, Storbrittanien, USA och Australien.
Den som söker något om släkten får gärna höra av sig till mig, gärna via mejl som man ska kunna hitta här.

4
Höganäs / SV: Grönlund
« skrivet: 2019-09-17, 15:08 »
Jo, Gottfrid och Paulina var nästkusiner. Paulinas farfar Nils f 1811 och Gottfrids farfar Lars f 1809 var bröder.

5
Höganäs / SV: Grönlund
« skrivet: 2019-09-16, 22:47 »
Tack båda för era svar! Här fick jag äntligen veta mer om Gunnar, alla i släkten som jag frågat har knappt haft en aning om något. Släktingar bakåt och framåt har jag bra koll på men just Gunnar hittade jag inget om. Jag antar att det var 1947 som han skilde sig från första frun. Jag är jätteglad över att kunna komplettera mitt träd med dessa uppgifter. Guldrosor till er båda!Jag bif en bild, tror jag, där delar av familjen Grönlund ses, mor Paulina, 3 bröder, Gunnar längst t hö, 2 av 3 systrar och 2 kusiner. Taget 1936 då delar av Grönlundarna var på besök från USA. Endast en kusin är med här dock.

6
Höganäs / Grönlund
« skrivet: 2019-09-16, 13:45 »
En av min mors kusiner på hennes mors sida hette Gunnar Helmer Grönlund. Mor Paulina f Nymberg, far Karl Johan Grönlund. Gunnar föddes den 30 sept 1914 i Höganäs och dog den 12 dec 1999 i Kista. Han ska ha varit gift med Britt-Mary f Wallin, från Högsjö, Ångermanland.
Det är allt jag vet. Tacksam om någon kan ge mer info eller tipsa om var/hur jag söker.

7
Zimmerdahl / SV: Zimmerdahl
« skrivet: 2017-12-23, 22:41 »
Hej Markus
Det här var en glad överraskning och en fin julklapp! Tack för detta! Zimmerdahl i Höganäs hade f. ö . släkt på Österlen och det finns ett "rykte" om att namnet tagits med Simrishamn som förlaga. Hela denna historia är en enda stor tragedi, där nästan en hel familj utplånas inom några år. Man vill inte tänka på hur det varit för lilla Jensine och hennes far. Jag ska föra in de uppgifter du bidragit med i mitt släktträd, som jag har på Geni.
Det hade varit fantastiskt om du kunde få fram något om hur det gick för fadern Axel H, följde han med till USA? Flickan är ju bara 16 år när hon utvandrar. Jag har ju kartlagt - med hjälp från generösa släktforskare - hela Axels släkt via hans halvsyster Ida Grönlund/Malmström, och jag har kontakt med Idas ättlingar i USA. Så de hade nog blivit väldigt glada om det fanns ättlingar efter Jensine i USA. Den äldsta nu levande är ett sonson till Ida, han är över 90 år gammal, f 1926. Ida är född i Ängelholm och hennes far är troligen en sonson till Sven Grönlund, anfader till Grönlundsläktens yngsta gren som bodde i Rebbelberga. Min gren, den äldsta levde i Höganäs och stammar från Svens äldste bror Johannes. Det finns en gren till efter en syster, nr 2 i syskonskaran på totalt 5 barn. Många Grönlundsbarn emigrerade till USA och Australien och det är en stor släkt på båda hållen.

8
Helsingborgs stadsförsamling (Maria) / SV: Liljestråhle
« skrivet: 2017-10-29, 15:47 »
Tack Eva, du är alltid en god hjälp! Vilket tjusigt vapen.
Hälsn
Anna A

9
Helsingborgs stadsförsamling (Maria) / Liljestråhle
« skrivet: 2017-10-28, 20:08 »
Jag försöker hitta uppgifter om föräldrarna - ffa föräldrarna till fadern Nils Fredrik - till Elisabeth Oliva Charlotta Liljestråhle (Nilsdotter), f 1891-12-07 i Helsingborgs stadsförsamling.
Fader Nils Fredrik L och Anna Charlotta f Svensson. Ålder fader vid barnets födelse 40 år, modern 38 år, och det är deras första barn.
Fadern står som lektor och fil. dr, boende Kullen 9.
Elisabeth Oliva Charlotta g. Engström, fick en son Rolf E, f 1 april 1924 i Eskilstuna, d 16 aug 1996 i Karlstad.
Jag har försökt på ddss utan framgång, har inte tillgång till digitala arkiv. Tips mottages tacksamt.

10
Zimmerdahl / SV: Zimmerdahl
« skrivet: 2017-08-01, 23:00 »
Råkade hitta denna sida när jag letade efter Zimmerdahlar.
Jag följer upp en släktgåta som nu har fått en sannolik lösning, men då dök det upp fler släktingar till huvudpersonen.
Det som nu är aktuellt är en familj i Höganäsområdet. Fadern heter Axel, f Hansson den 11 augusti 1865 i Hammarlunda. Hans mot är ogift och heter Anna Mårtensdotter/Mårtensson f 1836. Hon har tidigare en son, och får 1870 även en dotter. Alla tre sannolikt med olika fäder, endast Axels far erkänner faderskap. Familjen bor då i Ängelholm.
Axel flyttar till Höganäs och gifter sig med Lilly Zimmerdahl, f 1869, d 1898. Lillys föräldrar är Oscar och Bothilda Zimmerdahl.
Axel och Lilly får fem barn, varav 3 dör innan de fyllt 1 år. Lilly själv går bort endast 28 år gammal.
Axel och de 2 överlevande barnen finns fram till 1906 i Helsingborgs landsförsamling. Därefter kan jag inte hitta något om dem. Det yngsta barnet, en dotter, anges som död i USA. Så jag undrar om resterna av den lilla familjen emigrerat till USA.
Barnen heter Einar Ferdinand Isidor, f 1889-12-14 och Valerie Franciska Jansine f 1894-07-16.
Om familjen kallar sig Hansson eller Zimmerdahl vet jag inte.
Axels äldre bror Johan Fredrik f 1862-09-12, okänt efternamn, är också "försvunnen".
Brödernas gemensamma halvsyster Ida Grönlund, g Malmström och hennes ättlingar, är däremot nu till fullo kartlagd, med en god idé om vem som kan ha varit hennes far, dock ej säkert bekräftad.
Det skulle vara trevligt om det gick att hitta något mer om bröderna Axel och Johan Fredrik och deras familjer.

11
Äldre ord L - Ö / SV: Syskonbarn / Åsyskonabarn
« skrivet: 2016-08-16, 15:21 »
Väldigt intressant diskussion den här! Jag har just upptäckt den efter en google-sökning på ordet "syskonbarn". Det jag tycker alla inläggen visar på är hur olika betydelse ett och samma begrepp - "syskonbarn" - kan ha i olika delar av samma språkområde; eller närliggande sådana. Personligen använder jag begreppet syskonbarn för barn till mina syskon, och begreppet "kusiner" för barn till mina föräldrars syskon. Jag har aldrig i hela mitt liv hört någon annan definition på dessa två begrepp och jag är född under WW2 i Malmö, mina föräldrar har härstamning från Malmö-trakten, nordvästra Skåne och Vetlandatrakten. Såvitt jag vet använder mina kusiner samma definition, jag har aldrig hört dem tala om mig eller någon annan av mina kusiner som "syskonbarn". Och barnen till kusinerna är "nästkusiner". Men det intressanta och spännande med denna diskussion är ju ändå hur ord och begrepp används beroende på tidsperiod, geografi och kultur, och att det inte är så självklart vad vi menar med det ena eller andra språkliga uttrycket.

12
Eva Dalin.
Tack för klargörandet! Det visar vikten av att man vågar uttrycka egna synpunkter även om de skulle vara fel. Det är så man lär sig något nytt. När ändrades betydelsen av begreppet syskonbarn att inte längre betyda det vi idag kallar kusiner?

13
Andreas Pettersson!
Jag har läst vad som skrivits om detta och tyder vissa saker lite annorlunda och vill gärna delge dig det.
Texten handlar om vilka som är Närvarande vid häradsrättens session, inte om vilka som är arvingar.
Som jag läser det så finns det 7 barn i dödsboet, 3 myndiga: Nils, Jöns och Anna g m Borsong;
Nils och Jöns är där och Annas man men inte hon själv. Detta säger ingenting om vem som är arvinge, bara vem som är där.

De 4 omyndiga barnen företräds av sina närvarande förmyndare som är deras farbröder Swen och Bengt, alltså bröder till deras avlidne far.

Dessutom är den avlidnes svåger Jacob Jönsson närvarande
OCH
även de omyndiga barnens syskonbarn Nils Lindwall och Jöns Esbjörnsson. Det är så det står i texten. Lustigt nog har dessa två syskonbarn samma förnamn som de två myndiga sönerna till den avlidne. Men dessa två syskonbarn kan inte vara barn till den avlidnes syskon, det står inte så i texten.
 
Detta betyder att dessa 2 syskonbarn Nils och Jöns är barn till någon av de 4 omyndiga barnens syskon. Ett av syskonen hette ju Esbjörn.
De är alltså inte kusiner till de omyndiga barnen utan just barn/söner till de omyndiga barnens syskon.
Så det du ska kolla är om någon av, barnens far hette Lindwall eller Esbjörn, hur gamla syskonbarnen var och vilka barn de olika barnen till den avlidna hade, alltså hans barnbarn.

Så detta kan inte stämma
"De omyndigas syskonbarn = de omyndigas kusiner =  barn till ett eller  två  av de avlidna föräldrarnas syskon."
Du är inte kusin till ditt syskons barn, det är Dina barn som är kusiner med dem.

14
Rebbelberga / SV: Rebbelberga
« skrivet: 2016-08-14, 20:42 »
Hej Carin Olofsson
Nu har forskningen efter Ida Grönlunds härkomst gått vidare, jag och en ättling till henne i USA försöker hitta mer fakta. Jag gick då bl a in på Stockholms digitala stadsarkiv och hittade Ida för 2 perioder. För den första stod hon som piga i ett hushåll med två föräldrar och flera barn och ytterligare 3 pigor. Ang inflyttning så står det: Inflyttad från ort utanför Stockholm Engelholm, alltså är hon inflyttad från Engelholm som ju ligger utanför Stockholm. Ett kolon-tecken hade varit bra ;)
Sen finns det ytterligare en period 1889-1926. Då står hon som ensam person i hushållet. Där verkar det som om man glömt anteckna när hon flyttade tillbaka till Skåne. Bevisligen finns hon där 1893 när hon gifter sig. Så att hon skulle stannat i Sthlm till 1926 är ju inte möjligt, hon flyttar ju dessutom till USA 1903.

En annan intressant historia har gått i familjen i USA; att hon skulle ha varit anställd hos en rik dansk, i Sverige eller Danmark, och då haft en av sönerna med sig, som då fick växa upp med husets barn. Om denna historia är sann, var kan man leta för att se om hon bodde någon annanstans än i Ängelholm innan hon flyttade till USA?

Ang det okända faderskapet; jag fick ett foto från USA där Ida är fotograferad själv som liten flicka, fint klädd. Det känns inte som ett foto av en fattig pigas dotter, så man undrar om hon blivit upptagen i Grönlund-familjen tidigt i livet. Men sen tycker jag också det är konstigt att Anna Mårtensdotter finns som ogift piga med ett oäkta litet barn 1870, när hon enl de uppgifter du hittade ska ha gift sig 1865 med en man på en helt annan ort och dessutom då haft 2 barn. Får inte ihop detta. Men visst är det väl intressant med släktforskning? ;)

Helt vid sidan om detta så har jag med utgångspunkt från ett foto från tidigt 1900-tal av en kvinna med fem barn, taget i Nyköbing Falster, lyckats med att få reda på i stort sett allt man behöver, namn, föräldrar, ättlingar osv. Jag visste inget mer än platsen där fotot var taget. Inte på egen hand även om jag letade mycket, utan med hjälp av danska släktforskare och även en svensk. Det är helt otroligt vad hjälpsamma folk är! Nu ska jag se om jag kan få kontakt med någon nu levande släkting till denna kvinna, som var kusin till min farfar.
Hoppas vi hörs! Hälsningar från Österlen!

15
Rebbelberga / SV: Grönlunds i Rebbelberga
« skrivet: 2016-08-14, 19:56 »
Tack Ulla för denna info! Är inte så ofta här inne så det dröjde lite med svaret.

16
Svedala / SV: Fam. Österberg i Lindholm Svedala
« skrivet: 2016-06-14, 21:37 »
Tackar ödmjukast! Bugar bugar ..... ;D
Helt underbart! Från ett foto som jag inte hade en aning om vem det föreställde har jag nu fått en hel släkttråd uppnystad tack vare alla hjälpsamma människor både här o där=Danmark.
Men också tack vare att det stod Virket på baksidan av ett foto fr 1930, att en kvinna på det fotot liknade hon på det andra och att mina farföräldrar fanns med på bilder, men också tack vare att jag råkade se ordet Virket i en av de danska FT jag försökte leta i. Sen rann det på av bara farten!
Även om jag lagt ner mycket tid själv så hade jag inte kunnat hitta dem utan denna hjälp från dig och din "kollega" i Danmark.
Hoppas jag kan bli så frisk att jag kan åka till Virket och titta på huset där de bodde. Och till V Kärrstorp. Har en väninna från denna ort som hade en skolkompis som hette Österberg ...... ;)
Detta är bara så roligt! Varmt tack, Anna A

17
Svedala / SV: Fam. Österberg i Lindholm Svedala
« skrivet: 2016-06-14, 14:24 »
Hej Eva

Lindholmen känner jag till men inte formen Lindholm och inte heller Böket. Ska se om jag hittar en hembygdsförening i Svedala, de kanske vet.
Vilken Anders gick till sjöss, Anders Peter? Om honom vet jag inget mer än föd år och plats. Om han inte kallades Ö-berg, vad hette han då?

Om Cecilia f 1870 har jag från Danmark nu fått veta att hennes far hette Ola Nilsson Österberg och hennes mor Anna. Kan det vara dottern till Ola Ö-berg nedan? Inga fler uppgifter finns och jag har inte heller hittat några nu på nätet.
Alla data jag har på henne kommer från danska arkiv.

Jag ger dig vad jag vet om familjen:
Anders Österberg - heter ngt annat vid födseln och när han flyttar till Malmö - 1780 i Östraby sö om Hörby-1830-09-04 i Malmö S:t Petri, gift med Marna.
(Ska även finnas en son Anders Ö-berg f 1812, muraregesäll, till honom, fler barn har jag inte hittat)

Son Ola/Olaf Andersson Österberg f Malmö S:t Petri 1806-02-11,flyttar därifrån till Caroli o tar då namnet Österberg. Flyttar 1835 till Ö. Grevie, d 1848-10-06 Böket Lindholm Svedala
 
gift 1 med Kerstin Larsdotter, barn Anders Petter Österberg f 1833 Malmö S.t Petri
gift 2 med Karna Larsdotter barn
        Maria Österberg f 1835-09-01 Klörup, L. Slågarp, d 1898 Limhamn/Hyllie
        Anna Österberg f 1840-12-10 L. Förbättringen Svedala
        Cecilia Ö-berg   f 1843-10-05 Lindholm Svedala
        Lars Österberg  f 1846-03-12 "

Marias familj har jag full koll på, som gift bodde hon en bit sö om Malmö men flyttade till Limhamn, har uppgifterna men kan inte ta fram dem just nu.
Lars har jag hittat på DDSS, två döttrar Carolina Cecilia 1878 och Frida Carolina 1880-08-15, och jag har en tidigare uppgift om att han var husar, gift med Marna Jönsdtr och att de trol också bodde i Limhamn.
Övriga vet jag inget om.
Jag har också hittat flera Österbergare med föd data och namn som passar ihop med "mina" Österbergare.  Flera var murare el soldater, bodde i Malmö eller rörde sig i närheten, främst sö-sydost om Malmö. Har också hört att det var ett vanligt, "taget" namn, särskilt bland hantverkare.

Om Cecilia f 1870 vet jag mycket om hennes tid i Danmark men inget om hennes Sverige-data. Uppgift om födelseorten kommer från danska arkiv. Hade ingen aning om att det fanns så många Knutstorp! Den "ort" jag lutade åt är en liten plats, inte by, öster om Klagshamn, sö om Limhamn. Ska kolla övriga Knutstorp om jag hittar dem på nätet. Har tidigare hittat en föd ort för någon och det var likadant, en liten plats/gård, denna gång något längre söderut. Kanske föräldrarna arbetade på gården? Ibland bodde ju hantverkare en längre tid på en plats där de utförde arbete.

Hoppas detta kan vara till hjälp.

18
Svedala / SV: Fam. Österberg i Lindholm Svedala
« skrivet: 2016-06-12, 23:46 »
En fråga till om samma familj; de ska ha bott i Böket, Lindholm, Svedala. Är det någon som vet var det ligger? Har letat men hittar inte namnen.

19
Limhamn (fr. 1902) / SV: Limhamn (fr. 1902)
« skrivet: 2016-06-12, 22:08 »
Tack Eva! Jag tyckte det verkade så konstigt att far och son har samma tilltalsnamn, den yngste hette ju Alfred också men kallades oftast för Affe har jag hört. Men då är det rätt såhär då.

20
Limhamn (fr. 1902) / SV: Limhamn (fr. 1902)
« skrivet: 2016-06-11, 22:48 »
Hej igen ang fam Göransson.
Det råder lite namnförvirring, vad hette egentligen fadern Göransson? Jag trodde han hette Alfred eller Albert, men nu har jag blivit tveksam och vet inte om jag har fel eller ej.

21
Svedala / Fam. Österberg i Lindholm Svedala
« skrivet: 2016-06-11, 22:39 »
Min farfars morfar hette Ola Österberg och bodde i Lindholm efter att tydl. ha flyttat dit från Malmö. Han fick vad jag vet fem barn i 2 äktenskap. Anders Peter f 1833 i Malmö S:t Petri, och sedan Maria f 1835 i L Alstad/Slågarp, Anna f 1840 i Svedala, Cecilia f 1843 i Svedala och Lars f 1846 i Svedala.
Maria är min farfars mor så henne har jag koll på. Men de andra barnen vet jag inget om mer än att jag hittat 2 döttrar till Lars, födda 1878 och 1880, och att jag vet att någon av Anders Peter och Lars har en dotter Cecilia f 1870-01-19, och som flyttade till Danmark och gifte sig där. Cecilia ska ha varit född i något som ser ut som Knutstorp Skåne i danska kyrkböckerna. Det finns ett litet Knutstorp strax öster om Klagshamn utanför Malmö. Men sen vet jag inget mer om barnen Österberg. Kan någon hjälpa mig att hitta lite mer, särskilt om Cecilia 1870. Jag har flera foton som hon är med på så det har gjort mig intresserad.

22
Limhamn (fr. 1902) / SV: Limhamn (fr. 1902)
« skrivet: 2016-06-03, 19:40 »
Hej Eva
Som jag berättade så har jag hittat Adolf Herberts båda döttrar och pratat med en av dem. Enl  henne hade även den yngre brodern Alfred Edvard familj och han var inte med i Frälsningsarmen - så nu har jag fått tillbaka ett olöst problem. Ska prova med den andra systern och höra vad hon vet, hon bor i Skåne så kanske man kan hälsa på.

23
Amt: Maribo / SV: Nykøbing Falster
« skrivet: 2016-05-31, 20:29 »
Undrar om någon kan hjälpa mig, antingen direkt ang familjen jag söker, eller med hjälp hur jag ska kunna komma vidare. Jag har provat på danska sidor och på en FB-sida som handlar om just Nyköbing Falster.
Jag har ett foto som jag bif, som jag ärvt av en faster. Fotot är från tidigt 1900-tal, 1905-1910 ungefär. Tyvärr finns inga uppgifter öht om vilka det föreställer. Ett tag trodde jag att det var min farmors moster, Gunilla Trap, f Trulsson 1861, men danska släktforskare som hjälpt mig har inte hittat några barn till henne och hennes danske man Charles. De bodde dessutom i Köpenhamn.
Kvinnan på bilden och de två flickorna skulle kunna vara kopior av andra släktingar, och jag har också svårt att tro att man skickar ett sådant foto till andra än nära släktingar.
Både min farmor och farfar hade släktingar som flyttade till Danmark, men de jag känner till bodde i Köpenhamn.
Om kvinnan är från min släkt så är det kanske svårt att leta på efternamn från släkten. Jag har försökt på DDD men utan något napp. Efternamn som fanns i släkten var bl a Andersson, Trulsson/Trulsdotter, Österberg, Jönsson, Jakobsson. Några av dessa kan ha funnits i kvinnlig form, alltså med -dotter på slutet istället för -son.
Jag vet inte hur jag ska kunna hitta något sätt att komma vidare eftersom jag inte har några namn att gå efter och inga andra uppgifter heller. Min förhoppning har varit att någon ska känna igen familjen, bodde de i Danmark så finns det ju kanske ättlingar kvar någonstans.
Har ett foto till från samma tid av en pojke, kanske konfirmand, taget i Stubbeköbing.

24
Limhamn (fr. 1902) / SV: Limhamn (fr. 1902)
« skrivet: 2016-05-31, 20:00 »
Hej igen, länge sen sist! Ohälsa tar lite tid ..... och den grå vardagen. ::)
Monika Willander och Anders Jönsson, tack för hjälpen ifjol! Jaq kom en bit till när det gäller fam Månsson och fick bl a tag i några nu levande ättlingar, här i Skåne och i Chile!
Olof Helmuth Månsson var gift 2 ggr. I första giftet fick han en son, som tog nytt efternamn när han blev vuxen. Han fick i sin tur 3 barn, 2 söner o en dotter, och det är dessa jag lyckats hitta. Den ene sonen lever inte men hans fru bor 1 mil härifrån, dottern i södra Skåne och den andre sonen som sagt i Chile. 2 av syskonen har egna barn så släktens tillväxt verkar tryggad.

När det gäller den andra familjen jag bad om hjälp med, så fick jag veta bröderna Göranssons namn och föd. resp. dödsdata. Sen kom jag inte längre. Men så fick jag en bunt foton av en kusin, och vips så verkade flera gåtor vara på väg mot en lösning, iaf delvis.

En av sönerna hade en trävarufirma, det var den äldre skulle jag tro. Den yngre var nämligen aktiv i Frälsningsarmen, så det var nog inte förenligt med egen firma, och han gifte sig trol inte heller. Genom några olika foton och mycket funderingar så tror jag det är så, och också att den äldre brodern hade familj, ett foto visar en man som jag tror är han utifrån andra foton, tillsammans med en ung kvinna och en liten flicka. Adolf Herbert Göransson hette han, f 1900-08-22 Hyllie, d 1981-12-04 Slottsstaden. På fotot bör han vara 30-40 år gammal.

Undrar om ni kan hjälpa mig med detta, om han hade en familj.

När det gäller Månssons barn så har jag genom danska hjälpsamma släktforskare fått lite mer info om Margit Olivia som gifte sig med en dansk/svensk. Så där är cirkeln sluten.

Jag bif ett foto av hela familjen Månsson - utom Ola Månsson själv, jag vet inte när han dog, Margit är yngst så fotot bör vara från 1907-09.
Barnen fr vänster: Ester, Hilma, Margit, Olof, Ruth, Olga.

25
Rebbelberga / SV: Rebbelberga
« skrivet: 2016-05-25, 22:05 »
Hej till Carin också!

Jo, jag är mycket aktiv men på lite olika håll. Dessutom är jag "mycket" sjuk och då räcker inte orken till.
Anledningen till att jag inte varit så aktiv här ang Grönlunds i Rebbelberga är dels att jag använt andra vägar att utforska dem - med framgång - dels att jag använt mycket tid på andra delar av min släkt och inte minst på att ta hand om gamla foton. Det där med släktforskning går i både perioder och etapper, inte alltid väljer man hur, överraskande omständigheter styr en hel del, som nu med släktingen från Nya Zealand, hade jag inte en aaaaning om! Och Facebook är en guldgruva om man söker släkt nu levande, har hittat mängder med släkt den vägen. Kräver dock att man har namn som sticker ut lite. Och en annan guldgruva är gravskrifter mm, i USA "obituaries", där får man ofta gratis hela familjen uppräknad. Häftigt!
Tack igen för all tidigare hjälp, när det gäller Ida Grönlund så har det varit framgångsrikt, vi har hittat hela hennes familj i USA och även nu levande ättlingar som jag har fått kontakt med. Och jag har fått digitala foton av dem också. Sånt är inspirerande!
Bif en bild på Ida som tydl kallades Ada i USA.
Varma soliga hälsningar från Österlen!

26
Rebbelberga / SV: Rebbelberga
« skrivet: 2016-05-25, 15:15 »
Hej Göran, här är jag! 8)

27
Rebbelberga / Grönlunds i Rebbelberga
« skrivet: 2016-05-25, 15:07 »
Jag har tidigare fått bra hjälp här och undrar nu om någon kan bidra igen.
Vi får besök av avlägsen släkt från Nya Zealand och jag har länge försökt hitta om det finns några nu levande släktingar till dem i släkten som är aktuella. För att kunna gå vidare med det behöver jag veta om 2 av dem fick några barn och vilka dessa isf var.
Det handlar om 2 bröder födda på 1800-talet i Rebbelberga/Ängelholm. Fadern heter Carl Ludvig Grönlund f 1848, sönerna Oscar Ludvig G 1887-06-22, d 1933-08-18, och Julius Bernhard G 1877-08-19, d 1957-03-11. Bröderna hade fler syskon men dem har jag koll på.

Alla 3 är begravda på Ängelholms kyrkogård tillsammans med 2 av hustrurna. Båda sönerna var i hotell- och restaurangbranchen, Oscar Ludvig i London och Ängelholm på Villa Rönne, Julius på Grand hotell i Stockholm, o han startade senare Strand hotell där.
Oscar gifte sig med en engelska som följde med till Sverige efter 1a världskriget men återvände och dog i England. De fick minst en son som dock dog dagen efter födelsen i England.

Tacksam för all hjälp! Minsta ledtråd kan räcka långt. :D

28
Amt: Maribo / Nykøbing Falster
« skrivet: 2016-01-05, 23:22 »
Jag undrar om någon kan ge mig lite råd hur jag ska komma vidare i mitt sökande efter personerna som finns på ett gammalt foto från början på 1900-talet. Fotot är taget i Nyköbing F någon gång mellan 1900 och 1915 tror jag av kläderna att döma. Det visar en mor med sina tre pojkar och två flickor. Fadern är inte med. Barnen är i ålder 3 till ca 14, flickorna är de yngsta.  
Jag har länge trott att familjen är en moster till min farmor, men denna moster har jag hittat. Hon bodde med sin man i Köpenhamn och det finns inga barn registrerade som hennes. De register jag med hjälp har hittat är från åren ca 1890 till 1920. Jag har bilder på henne troligen från när hon förlovade sig i början på 1890-talet, och på det ena är hennes man också med. Problemet är bara att denna moster på förlovningsfotot mycket väl skulle kunna vara samma person 10-15 år senare som kvinnan på familjefotot med de fem barnen.
Både barnen och modern liknar flera av mina släktingar. Jag har letat i mitt släktträd och försökt räkna ut vilka som är på familjefotot men inte hittat något bra förslag. Så jag har inte en aning om vilka de är, vad de heter och var de bodde.
Fotot är alltså det enda jag har. Har någon förslag på om jag kan använda det på något sätt för att komma vidare? Jag har tidigare sökt på olika sätt och också fått hjälp av folk i Danmark som är duktiga på sådant här. Finns någonstans där man kan publicera fotot? Hjälp!

29
Limhamn (fr. 1902) / Limhamn (fr. 1902)
« skrivet: 2015-04-08, 19:12 »
Hej Monika, hej Anders!
Tack båda för nerlagt arbete, fantastiskt!
Med er information så vet jag ju nu nästan allt jag ville ha reda på. Återstår bara om det finns några barn till Göransson-pojkarna och till familjen Sandell. Får väl ha det som ett framtida projekt. Man ska ju ha nåt att göra då också ....
Ang barnen Månsson så var de 8 st och alla födda i Hyllie/Limhamn. 2 flickor dog i låg ålder, äldsta barnet Helena var 9 år gammal och en flicka f 1888 död 1890, hade nästan samma namn som nästa syster.
Olof Månsson gifte sig med Ella Vilhelmina Jakobsson f 1894-03-31 i Malmö.
Margit Olivia gifte sig i Köpenhamn 1928 med Gustaf Adolf Larsson, som föddes i K-hamn men av svenska föräldrar, far fr Malmö, mor fr Landskrona och de har trol en äldre son också. Gustaf blir dansk medborgare 1931, och båda stannar såvitt jag vet i Danmark. De får en son Leo Gustav Bertil 1930, död 1990. Det är så långt jag kommit, tack vare danskt släktforskarforum. Danskarna är oerhört hjälpsamma de också.
Så summerat; inte illa alls på ett par tre dagar!  
Tack än en gång, er insats är mycket uppskattad!
Anna

30
Limhamn (fr. 1902) / Äldre inlägg (arkiv) till 2015-04-08
« skrivet: 2015-04-08, 16:14 »
Hej igen Anders
Går det att se om det fanns barn till de båda pojkarna Göransson?

31
Limhamn (fr. 1902) / Äldre inlägg (arkiv) till 2015-04-08
« skrivet: 2015-04-08, 14:25 »
Hej Anders och tack för detta!
Jag har inte tillgång till de här arkiven, dålig dator o sjuksjälv så jag kan inte åka iväg o titta på bibl t ex. Så jag gör så gott det går o med hjälp av vänliga människor så kommer man en bra bit på väg.
Du har händelsevis inte något om den andra systern och hennes barn, Hanna Månsson o döttrarna Olga och Hilma?
Jag hoppas nämligen så småningom kunna hitta någon nu levande släkting till dem och ställa lite frågor som mina närmare släktingar inte har svar på.
Vänligen
Anna

32
Limhamn (fr. 1902) / Äldre inlägg (arkiv) till 2015-04-08
« skrivet: 2015-04-07, 18:10 »
Undrar om nån kan hjälpa till lite med några av mina släktingar på Limhamn.
Min farfar Lars Andersson hade en syster Hanna och en som hette Anna.  
 
Vi börjar med Anna. Hon föddes 1874-05-23 o flyttade med föräldrarna och äldre syskon till Limhamn 1877. Gifte sig med Alfred Göransson f 1874-12-16, bodde på Notariegat 19B (dagens nr) och fick 2 söner, Herbert och ?. Den ene hade Göranssons trävaruhandel vid Södervärn, senare i Oxie. Jag undrar: när dog Alfred resp Anna? När föddes resp dog de båda sönerna? Vad hette den andre sonen? Finns några barn/barnbarn till dem?
 
Till systern Hanna. Hon föddes 1961, gift med Olof Månsson, fick 8 barn. En dotter Olga Karolina f 1886-12-01 gifte sig med Elof Hilbert Sjöberg 18910113 - 19631206. En annan dotter Hilma Elisabeth 1902-02-03 gift med Ture Leonard Sandell f 1900. När dog de och var, finns några barn och barnbarn till dem?
 
Tacksam för alla tips och uppgifter!

33
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2015
« skrivet: 2015-04-06, 16:58 »
Tack Eva, ska prova detta. Jag har pga sjukdom inte kunnat bedriva min släktforskning som tänkt men gör så mycket jag kan och med hjälp av vänliga människor kommer man en bit ;)
Tack!
Anna A

34
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2015
« skrivet: 2015-04-03, 23:58 »
Hej Eva
Tack för det här! Men det väcker många frågor. Jag har än så länge bara tillgång till ddss och där är ju inte mycket inlagt än från malmö/Limhamn så det är svårt att hitta uppgifter.
Där har jag emellertid hittat många Österbergare. Bl a en anders christiansson Österberg, muraregesäll, g m Pernilla christensdotter f ca 1713. De får 4 barn enl ddss. Första barn är Carl f 1816. Senare i tiden dyker en Carl Ö upp, g 2 ggr o får 9 barn 1842-1863, varav 2 dödfödda, enl ddss.
Så finns en annan anders Österberg upp, bor till synes på samma plats, får ett antal barn med Anna Maria Hansson mellan 1837 0 1845.
Sen finns det ytterligare två hustrur gifta med en anders Österberg,bor på samma plats som övr A Ö, barn f 1848-1864.
Att notera är att min Ola Ö är murare. Ola har f ö en son Lars som blir husar. Och min farfar döptes till Lars.
Finns nåt samband mellan ovanstående och dem du hittat? Finns vigseluppgifter t ex, ev med ålder el föd år?
MVH
Anna

35
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2015
« skrivet: 2015-03-31, 02:13 »
Undrar om det är någon som vet något om personer i Malmö på 17-1800-talen som heter Österberg? Det finns många, med namnen Anders, Joen, Hans, Carl, Pehr, Eric, Ola, Måns m fl. Hör de till samma släkt/familj?
En av mina anfäder heter Ola Österberg, f i Malmö 1806, g m Karna Larsdotter f 1804. Dottern Maria f 1835 i Klörup, är min farfars mor. Hon dog troligen i Limhamn, dit några av barnen flyttade.
Tacksam för all info!

36
Väsby / Äldre inlägg (arkiv) till 16 april, 2015
« skrivet: 2015-02-24, 20:59 »
Hej Paul
Tack för dessa intressanta utlägg! Sen jag skrev mina frågor så har jag även på annat sätt klurat ut en del som hänger ihop med Bergman-familjen.
Lite kommentarer:
Intressant att Petter Stillman o andra kom ner från Småland, det gjorde även min anfader på min mors sida. Han flyttade med fru o 5 barn från Vetlandatrakten till Höganäs 1826. Det pågick aktiv rekrytering över stora områden för att täcka arbetskraftsbehovet vid gruva och fabriker och Höganäsbolaget lockade med många förmåner sett med den tidens mått: resan, bostad, skola, kol, sjukvård o pension.
Petter hade även en son, Anders Petter f ca 1795, d 1801-02-09 6 år gammal.
Dottern Anna Christina gifte sig alltså med Johannes Bergman och fick en stor släkt efter sig, flera emigrerade till USA. Dottern Kirstina gifte sig med Johan Petter Ljunggren 1825-06-24.
Jag har ett annat dödsdatum för Anna Christina, 1837-04-21. Dessutom har jag en notering att hon kommer från Malmö. Jag har också noterat att det är långt mellan de två yngre barnen, sonen född 1795, dottern 1803, liksom att det bara går att hitta 3 barn. Vanligt med stora barnaskaror.
Eric Andreas Stillman, f 1755-09-16 har jag hittat nånstans, d 1815-03-22, var gift 2 ggr, 1:a hustrun Ingrid Helena (Lena)f Broval född ca 1748, d 1798-06-07. 1799-08-09 gifter han om sig med Christina Grunditz, f1756-04-06 d 1834-05-21. De båda döttrarna, Maja Lena f 1782 och Anna Sophia f 1789 d 2 mån gammal, är dock barn med första hustrun. Jag har inte hittat fler barn med 1:a hustrun eller några barn med andra hustrun.
Hur som helst, spännande är det!

37
Väsby / Äldre inlägg (arkiv) till 16 april, 2015
« skrivet: 2015-02-19, 00:29 »
Hej Paul
 
Har läst ditt inlägg men kan tyvärr inte hjälpa dig, vet inte mer om Ström än du själv skrivit redan.
Men kanske du kan hjälpa mig? Jag har några Stillman i Väsby socken som jag inte kan få ordning på. Börjar med  
Anna Christina Stillman fr Malmö, g 1809-05-07 med Mattias Öman, trädgårdsdräng, d 1812-10-13, 42 år gammal.
Omgift 1820-01-01 med Johannes Fredrick Bergman, 1798-1849. Det är här min släkt kommer in.
 
Sen har vi Petter Stillman, d 1824 62 år gammal, g m Anna Christina d 1841-06-08, 77 år gammal. De har bl a en dotter Kirstina f 1803-01-05, men där modern anges heta Anna Jonsdotter.
 
Ovan nämnde Ström och Ingrid Greta Stillman får en dotter Elna 1807-11-18. På dopet närvarar trädgårdsmäst Öman, Petter Stillman, dennes hustru (ej namngiven) och hans dotter Anna Christina piga, alla vid gruvan.
 
Det finns ytterligare en Stillman i dessa trakter, Eric Andreas med hustru Ingrid Helen f Broval, men dem hittar jag inte i samband med de andra.
 
Skulle vara intressant att få veta mer om du känner till något.

38
Rebbelberga / Rebbelberga
« skrivet: 2015-01-09, 01:32 »
Hejsan Carin
Ska fylla på lite info
I folkräkningen 1900 måste det vara, står att Anna Mårtensdotter är född i Ullstorp, Kristianstad. Tolkar det som länet. Det finns minst 3 Ullstorp i Skåne, ett finns utanför K-stad mot Hässleholm. Halvvägs till Ängelholm ligger Perstorp. Där finns en gård Stockholm. Kan man tänka sig att de båda bott/arbetat där en tid och sen återvänt till Ängelholm? Om Ida är sömmerska så är ju marknaden nog bättre i Ä-holm än i Perstorp.
Ett annat alternativ är ju att Ida har rest till huvudstan för att lära till sömmerska eller för att söka bättre villkor. Hon är ju bara 18 år när hon isf reser. Tågen gick ju nu så det bör ju ha varit praktiskt möjligt. Kanske har det sen inte fallit ut så väl och hon har återvänt till Ä-holm i god tid före folkräkningen 1890.
Lite intressanta spekulationer.
Ska bli kul att fortsätta att nysta i det här, får väl nån gång installerat det jag behöver.

39
Ängelholm / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2015
« skrivet: 2015-01-07, 21:03 »
Hej Alla som känner till Ängelholm
Är det någon som vet om det finns/fanns någon gård, plats, by eller annat i Ängelholmsområdet som heter Stockholm?

40
Rebbelberga / Rebbelberga
« skrivet: 2015-01-07, 20:54 »
Tackar ödmjukast för hjälpen! Lite börjar ju klarna. Själv har jag semester året runt numera  
Bara en sak till; du skrev tidigare att Ida hade namnet Grönlund redan innan hon gifte sig. Var hittade du det och vilken tid gällde det? Kanske nån av herrar Grönlund i trakten tagit Ida som sin?
Jag har försökt hitta nåt Stockholm nära Ängelholm men inte lyckats, alla mindre platser och gårdar är ju inte utsatta. Ska ringa kommunen vid tillfälle, eller museet, bibl el annat, där vet de ofta sånt.
Tack för allt, ha det bra!

41
Rebbelberga / Rebbelberga
« skrivet: 2015-01-07, 14:43 »
Hej igen
Har gjort ett nytt försök att komma vidare
Gick in på folkräkningar, något jag kollat innan. Lite svårt att komma vidare eftersom alla sökresultat inte är öppna.
Men detta har jag funnit
1890 finns en Ida Carolina f 1870 Kristianstads län
1900 finns en Ida Karolina f 1876 i Ängelholm Kristianstads län
Ida 1900 är gift o i hushållet finns maken Martin Anton Malmström, deras 2 barn Karl Filip och Mauritz Alexander samt en Anna Mårtensson f 1836 i Ullstorp Kristianstads län och en fosterson J E Hedström från Landskrona
Anna Mårtenssons ålder stämmer med den ålder som anges när Ida 1870 föds, då ska Anna vara 33 år.
Man misstänker att det blivit en felläsning när det gäller Idas födelseår, kan vara lätt att se fel på en nolla o en sexa.
 
1900 hittar jag även en Ida Charl Grönlund i Stockholms län
 
Jag tror att någonstans på vägen har någon blandat ihop den ena Ida med den andra och att man också skrivit föd datum fel någonstans.
 
Om du har lust och kan kolla upp någonting så skulle det vara intressant att få veta mer. Jag kan inte öppna sökträffen 1890 på Ida Carolina f 1870.

42
Rebbelberga / Rebbelberga
« skrivet: 2015-01-06, 17:17 »
Tillägg
Ida 1874 emigrerar 1892 till USA. Fem av hennes syskon är redan där, och ytterligare ett följer efter.
1892 har Ida 1870 ännu inte gift sig. Det gör hon 1893 i Ängelholm med sin husar från Hjärnarp.
Och varför heter hon Grönlund, men är född u ä i Ängelholm med okänd fader?
Bara gåtor som sagt.

43
Rebbelberga / Rebbelberga
« skrivet: 2015-01-06, 15:46 »
Hej Carin
Tack för allt arbete du lagt ner! Det var imponerande. Tyvärr så ledde det till ännu fler frågor kring dessa två Ida-flickor, vem som är  vem och varför det inte går att få fram mer. Förklarligt om båda rest till USA, men med det du fått fram om Ida 1870, så verkar det ju inte så.
Jag förstår inte riktigt en del av infon som du visar, det om rote, vad är det och hur läser jag t ex rote 15 mariaroten
Och adr Adolf Fredriks torg var är det?
 
Frågan Stockholm Ängelholm skulle jag kunna tänka mig kan vara en gård Stockholm som ligger i Ängelholms kommun.  
 
Den stora frågan är ju vilken Ida som gifte sig med Malmström, fick 2 barn o reste till USA - eller var det kanske bara sonen som reste dit? Vart tog de andra isf vägen, maken o den andre sonen? På DDSS vigslar står båda parternas föd datum, så där är ingen tvekan om det.
När hittar du första gången namnet Grönlund ihop med Ida 1870?
Hur har du fått fram att Ida 1870 reste till Stockholm och utan familj?  
Det går inte ihop, nånting. Bara nya frågor.
 
Och vad hände med den andra Ida, 1874?
 
Sen är det ju också fantastiskt att en fattig piga som Anna Mårtensdotter på 1800-talet tar sig från Balkåkra, Wallösa, Sjörup, Ystad och Hammarlunda, till Ängelholm.  
F. ö. finns det ju ett Barkåkra utanför Ängelholm.
Vart tar make o barn vägen? Varför reser hon dit och hur klarar hon det? Är det samma Anna Mårtensdotter? Varför är hon i Ängelholmsdokument 1870-1874 och där anges vara i äktenskap med Jakobsson, men i DDSS står som ogift när Ida 1870 föds?
Jag får inte ihop detta.
Och Ida 1870 kan ju inte vara i Stockholm 1888-1926 om hon 1893 gifter sig i Ängelholm och sen får 2 barn där.
 
Sven Grönlund är född i Småland söder om Vetlanda, trol i Bäckaby socken, kan inte kolla upp det just nu. Hans familj flyttade runt i olika socknar innan de 1826 reste till Höganäs, där man då värvade arbetare till industrin med fördelaktiga villkor för den tiden. Sven följde med tillbaka till Småland på 1830-talet, men flyttade senare tillbaka till Skåne - Barkåkra och Rebbelberga - och fick en stor familj.
 
Jag älskar gåtor och att leka detektiv, så det här ska bli spännande att gå vidare med. Problemet är att jag ännu inte kan installera alla de digitala arkiv jag då behöver, därför har jag vänt mig till detta forum.
Om du Carin, vill forska vidare och se om du kan hitta några svar på mina frågor, så är jag bara tacksam, men det är inget jag på något sätt förväntar mig, det är ju ett jättearbete.
Men så här långt minst sagt intressant och utmanande att fortsätta med!
Och än en gång tack!

44
Rebbelberga / Rebbelberga
« skrivet: 2015-01-03, 18:20 »
Hej
Sen jag skrev inlägget ovan har många frågor fått sina svar.
Men ett problem har jag ännu inte löst, kopierar in texten här
Ida Carolina Grönlund f 1870-03-10 gift 1893-04-03 med Martin Anton Malmström Frid, f 1871-07-03 i Glimminge Jonstorp, husar Ängelholm. Fader Carl Malmström tjenste dreng, moder Gustafva Persdotter  
Ida är född u ä, moder Anna Mårtensdotter, piga, 33 år, Ängelholm  
Var kommer hennes efternamn Grönlund ifrån? Det dyker upp först när Ida ska gifta sig.  
 
Nyfunna släktingar har däremot en annan Ida, född 1874-05-21, fader Sven Grönlund Rebbelberga.  
Denna Ida kan jag inte själv hitta nånstans. Hon sägs ha emigrerat till USA.
 
Den första Ida född 1870, vet jag med säkerhet att hon for till USA med man och barn. Den äldste sonen var här på 1950-talet och hade stort släktkalas.
 
Nån som vet något?

45
Äspinge / Äspinge
« skrivet: 2014-11-15, 01:12 »
Är det någon som känner till en familj Pålsson i Stavröd, Äspinge, Hörby?  
De bör ha bott där kanske på 1920-1940-talet, kanske tidigare. Det enda jag har är namnet Johanna Pålsson, och sonen Gustav som skickar ett vykort till henne på adressen ovan.
 
Såg inte förrän nu att Äspinge fanns med så jag lade detta tidigare under Hörby.

46
Hörby / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2015
« skrivet: 2014-11-14, 01:03 »
Är det någon som känner till en familj Pålsson i Stavröd, Äspinge, Hörby?
De bör ha bott där kanske på 1920-1940-talet, kanske tidigare. Det enda jag har är namnet Johanna Pålsson, och sonen Gustav som skickar ett vykort till henne på adressen ovan.

47
Ausås / Ausås
« skrivet: 2014-11-13, 00:46 »
Hej Annmargrete - och Johan också!
 
Det ser ut som om gåtan är löst nu. Vi är nog inte släkt, men flera av min släkt bosatte sig i just Greensburg så våra familjer har nog träffats där. Eftersom de delvis var från samma ort - Höganäs - i Sverige så var det väl rätt naturligt. Troligen kände mina släktingar fam Bogren, det finns andra tecken på det. Och det känns ju också naturligt att mina släktingar från USA besöker fam Johnsson när de är på besök i Sverige 1936.
Carl, som emigrerade tillbaka till USA 1928 tillsammans med sin bror Paul, vände nog tillbaka till Sverige eftersom han är begravd i Ausås, han dog 1958 1½ mån före sin far. Lite märkligt?
På fotona jag har är de fyra yngsta barnen med.
Jaha, det här var ju inte så lite detektivarbete! Så tack båda två, det var roligt att få detta klarlagt!

48
Ausås / Ausås
« skrivet: 2014-11-11, 23:17 »
Annmargrete!
Tack för dessa intressanta upplysningar, även om de är förvirrande.
Alla födelsedata stämmer, efternamn och vissa förnamn. Men sen .....
De uppgifter jag har är dels från gravar.se för Ausås församling, dels anteckning på en
lista för inbjudan till min morfars begravning, samt en dödsannons för Augusta Bogren, Klaras mor.
 
gravar.se skriver fadern som Hjalmar Ludvig Elmer Johnsson, hustrun som Klara Johnsson f Bogren och sonen som Carl. Klara skriver sig själv som Klara med K i moderns dödsannons. Carl stavas med C. På inbjudningslistan till min morfars begravning 1950 står: Herr Elmer Johnsson med fru, och så deras adress.
 
Elmer dog 1958-08-24, Klara 1962-11-08 och Carl 1958-07-11.
I alla sammanhang anges deras adress till Solhäll, Ausås, Spannarp. Solhälls gård finns fortfarande.
 
Nu börjar jag ju undra om min mormor, som var i USA som ung, och hennes syster som stannade där, kanske kände fam. Johnsson från sin tid i USA? Kanske är det en tillfällighet att de hette Johnsson, precis som min mormors svåger? Mormors svåger hette Gustav Johnsson, f 1865-04-09, d 1912-12-06.  
Men något samband finns det ju med Höganäs, där min mormor och hennes syskon växte upp, eftersom fam. Johnsson vistades i Höganäs när första barnet föddes. Och de bjuds in till min morfars begravning.
 
Jag har av hälsoskäl inte kommit så långt än att jag skaffat mig tillgång till div digitaliserade arkiv, så jag kan ännu inte leta själv mer än i de på nätet tillgängliga. Så kan du hitta mer så är jag mycket tacksam.
 
Tillägg:
Jag forskade lite till och hittade följande
Klara (Alma Clara)är född u.ä. i Tåssjö socken av pigan Augusta Kristiansdotter, f 1860-07-16.
Augusta gifter sig 1891-12-30 med änklingen Anders Bogren, f 1852-07-12, i Höganäs. De får en dotter Ida 1894-12-20.
Om Elmer har jag inte hittat något mer.
 
Med vänlig hälsning Anna Andersson
 
(Meddelandet ändrat av Gronlund 2014-11-12 14:45)

49
Ausås / Ausås
« skrivet: 2014-11-08, 00:00 »
Är det någon som känner till Elmer och Klara Johnsson i Ausås. De bodde på gården Solhäll nära Strövelstorp. Där fanns de 1936 och 1950. Elmer är född 1884-06-20, dog 1958-08-24, Klara född Bogren från Vislanda född 1887-05-01, död 1962-11-08. De hade trol 6 barn, Carl f 1910, samt Clarence, Paul, Henry, Helen och Della.
Min mormors syster Gerda var gift med Gustav Johnsson, men jag har inte hittat något om det finns släktband mellan Elmer J och mina Johnsson i Höganäs. Men familjen i Ausås bjöds till min morfars begravning 1950, så något måste det ju finnas. Dessutom var mina morföräldrar och min mormors syster med man fr USA och hälsade på i Ausås 1936.
Nån som vet något om dessa personer i Ausås?

50
Södra Åkarp / Södra Åkarp
« skrivet: 2013-03-31, 22:28 »
Hej Lasse Waldemar!
Har inte haft tillgång till dator på en vecka så jag har inte sett dina svar förrän nu. Tack för att du ansträngt dig!
Jag har fått napp på annat håll också, så nu vet jag en hel del. Det tycks ha varit lite hit och dit med rätt årtal så det är väl lite osäkert vilket år som gäller. Men nu vet jag var han fanns iaf!

51
Svedala / Äldre inlägg (arkiv) till 13 februari, 2014
« skrivet: 2013-03-24, 00:23 »
Undrar om någon kan hjälpa mig att hitta förfäder till min fars morfars mor Dorotea Nilsdotter, f 1824-03-21 i Svedala. Hon gifte sig med Jöns Andersson f i Lemmeströ och de flyttade sedan till Hötofta Södra Åkarp

52
Lemmeströ / Lemmeströ
« skrivet: 2013-03-24, 00:20 »
Undrar om någon kan hjälpa mig att hitta förfäder till min fars morfars far Jöns Andersson f 1817-07-02 i Lemmeströ. Han var gift med Dorotea Nilsdotter från Svedala och flyttade senare till Hötofta Södra Åkarp

53
Södra Åkarp / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2013
« skrivet: 2013-03-24, 00:16 »
Undrar om nån har mer info om följande
Jag har av min far alltid fått höra att hans morfar Jöns Jönsson flyttade ner till Limhamn från nånstans vid Hallandsgränsen. Nu har någon visat att han är född i Hötofta, Södra Åkarp 1848-08-14. Föräldrarna hette Jöns Andersson f 1817-07-02 i Lemmeströ och Dorotea Nilsdotter f 1824-03-21 i Svedala.
Någon som vet något mer om Jöns J?

54
Fröderyd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2013
« skrivet: 2013-03-22, 21:45 »
Hej Allan
Kul att stöta på släktingar såhär.  
Jonas Ericsson är alltså min anfader. Jonas/Johannes dog trol 1844. Lena Ericsdotter har massor med ättlingar och det stamträdet har jag tillgång till. Där har jag också hittat en hel del data på Jonas E:s förfäder.
Jag tar gärna del av dina uppgifter om brodern till Eric B och bakåt om deras förfäder om du vill dela med dig.
 
Jo, jag förstod sen att man inte ska posta på flera ställen, men när jag gjorde det så tänkte jag att mina frågor rörde ju personer från flera socknar. Men en annan gång ska jag dela upp mina frågor per socken.

55
Ängelholm / Äldre inlägg (arkiv) till 14 augusti, 2013
« skrivet: 2013-03-22, 00:46 »
1826 vandrade min anfader Jonas Ericsson Grönlund från Bäckaby socken i Småland ner till Höganäs med sin familj, hustru och 5 barn. Hans föräldrar hette Eric Bengtsson och Catharina Svensdotter.
 
1832 vandrade han tillbaka till Fröderyd med 3 av barnen.De 2 äldsta, Johannes, se mer nedan, och Maja Stina (Maria) blev kvar och senare flyttade två av de andra, Sven och Cathrina, tillbaka till Skåne.
 
Personerna nedan söker jag uppgifter om. Jag tror alla tillhör den släkt Grönlund som jag härstammar från, men för flera kan jag inte hitta anknytningar mer än vad som sägs nedan.
Så kan nån hjälpa mig är jag tacksam!
 
Följande 3 är syskon och barn till Jonas Ericsson Grönlund.
Om Maja Stina(eller Maria)vet jag bara att hon var född 1814-06-29. Hon kan kallas Jonas(Jons)dotter eller Grönlund.
 
Brodern Sven Grönlund, f 1821-06-02, hittade jag först i Barkåkra, sen i Rebbelberga. Gift 2 ggr och får flera barn, bl a 2 tvillingpar, som jag har namn och födelsedata på, men som jag sen inte kan hitta mer om, och inte heller om honom.
 
Systern Cathrina, f 1819-04-29, har jag bara några få uppgifter om. Hon tycks ha flyttat med sin bror och bor möjligen hos honom i Rebbelberga. 1858 får hon en u ä dotter, som dör 1863. Sen hittar jag inget mer om henne.
 
Följande är okända
Johannes Grönlund d y f 1846, gift 1871-04-02 med Betty Wilhelmina Jonsson (Johnsson)  
f 1848, Väsby, Hultabo, far John Johnsson skomakare.
Johannes har varit utomlands innan han gifter sig. Nu blir han skomakarlärling.  
Deras 9 barn har jag hittat men ej deras föräldrar mer än Bettys fars namn
Vid ett barns dop återfinns Gunilda Grönlund, g m Anders Grönlund, son till Johannes Grönlund d ä. vilket tyder på att Johannes d y är släkt.
Gunilda och Anders är min mors morföräldrar.
Den yngre Johannes ålder passar ihop med den äldre Johannes Grönlunds övriga barn, varav ett ska heta Jonas, f 1844 ?, och som ska ha gått till sjöss som ung. Är förnamnet fel? Är han barn till Johannes den äldre och därmed bror till Anders Grönlund?
 
Carl Ludvig Grönlund f 1848-09-02 Ängelholm, gift 1873-08-29 (ev den 20:e, finns dubbla uppg om dag) med Bothilda Svensson med bror Sven Svensson i Landskrona
Carl benämns hållkarl. Hans hustru Bothilda är 1877 med på dopet av Sven Grönlunds - se ovan - yngsta barn Wilhelmina.
Carl Ludvig och Bothilda får 6 barn från 1874-1890. De två första är ett tvillingpar, flickor.
Har inte hittat uppgifter om förfäder
 
Ida Carolina Grönlund f 1870-03-10 gift 1893-04-03 med Martin Anton Malmström Frid, f 1871-07-03 i Glimminge Jonstorp, husar Ängelholm. Fader Carl Malmström tjenste dreng, moder Gustafva Persdotter
Ida är född u ä, moder Anna Mårtensdotter, piga, 33 år, Ängelholm
Var kommer namnet Grönlund ifrån? Det dyker upp först när Ida ska gifta sig.
 
Måns Grönlund Johansson f 1836-10-19 Håkansryd, Färlöv och Bonarp Färlöv, fader Johan Grönlund,  
gift med
1 1863-12-26 med Lena Kajsa Bergqvist f 1828
2 1875-07-18 med Hanna Nilsdtr f ca 1838
 
Tacksam för all hjälp och alla tips!

56
Rebbelberga / Rebbelberga
« skrivet: 2013-03-22, 00:36 »
1826 flyttade min anfader Jonas Ericsson Grönlund från Bäckaby socken i Småland ner till Höganäs med sin familj, hustru och 5 barn.  
 
1832 flyttade han tillbaka till grannsocknen Fröderyd med 3 av barnen. Senare flyttade två av dem, Sven och Cathrina, tillbaka till Skåne.
 
Personerna nedan söker jag uppgifter om.  
Så kan nån hjälpa mig är jag tacksam!
 
Följande är syskon och barn till Jonas Ericsson Grönlund.
 
Brodern Sven Grönlund, f 1821-06-02, hittade jag först i Barkåkra, sen i Rebbelberga. Gift 2 ggr och får flera barn, bl a 2 tvillingpar, som jag har namn och födelsedata på, men som jag sen inte kan hitta mer om, och inte heller om honom.
 
Systern Cathrina, f 1819-04-29, har jag bara några få uppgifter om. Hon tycks ha flyttat med sin bror och bor möjligen hos honom i Rebbelberga. 1858 får hon en u ä dotter, som dör 1863. Sen hittar jag inget mer om henne.
 
Följande personer är för mig okända.
Carl Ludvig Grönlund f 1848-09-02 Ängelholm, gift 1873-08-29 (ev den 20:e, finns dubbla uppg om dag) med Bothilda Svensson med bror Sven Svensson i Landskrona
Carl benämns hållkarl. Hans hustru Bothilda är 1877 med på dopet av Sven Grönlunds - se ovan - yngsta barn Wilhelmina.
Carl Ludvig och Bothilda får 6 barn från 1874-1890. De två första är ett tvillingpar, flickor.
Har inte hittat uppgifter om förfäder
 
Ida Carolina Grönlund f 1870-03-10 gift 1893-04-03 med Martin Anton Malmström Frid, f 1871-07-03 i Glimminge Jonstorp, husar Ängelholm. Fader Carl Malmström tjenste dreng, moder Gustafva Persdotter
Ida är född u ä, moder Anna Mårtensdotter, piga, 33 år, Ängelholm
Var kommer hennes efternamn Grönlund ifrån? Det dyker upp först när Ida ska gifta sig.
 
Måns Grönlund Johansson f 1836-10-19 Håkansryd, Färlöv och Bonarp Färlöv, fader Johan Grönlund,  
gift med
1 1863-12-26 med Lena Kajsa Bergqvist f 1828
2 1875-07-18 med Hanna Nilsdtr f ca 1838
 
Tacksam för all hjälp och alla tips!
 
(Meddelandet ändrat av Gronlund 2013-03-22 23:10)

57
Väsby / Äldre inlägg (arkiv) till 12 augusti, 2013
« skrivet: 2013-03-22, 00:35 »
1826 vandrade min anfader Jonas Ericsson Grönlund från Bäckaby socken i Småland ner till Höganäs med sin familj, hustru och 5 barn. Hans föräldrar hette Eric Bengtsson och Catharina Svensdotter.
 
1832 vandrade han tillbaka till Fröderyd med 3 av barnen.De 2 äldsta, Johannes, se mer nedan, och Maja Stina (Maria) blev kvar och senare flyttade två av de andra, Sven och Cathrina, tillbaka till Skåne och återfinns i Rebbelberga.
 
Om Maja Stina(eller Maria)vet jag bara att hon var född 1814-06-29. Hon kan kallas Jonas(Jons)dotter eller Grönlund.
 
Följande person är okänd och inte samma Johannes som är son till Jonas Ericsson Grönlund.
 
Johannes Grönlund d y f 1846, gift 1871-04-02 med Betty Wilhelmina Jonsson (Johnsson)  
f 1848, Väsby, Hultabo, far John Johnsson skomakare.
Johannes har varit utomlands innan han gifter sig. Nu blir han skomakarlärling.  
Deras 9 barn har jag hittat men ej deras föräldrar mer än Bettys fars namn
Vid ett barns dop återfinns Gunilda Grönlund, g m Anders Grönlund, son till Johannes Grönlund d ä. vilket tyder på att Johannes d y är släkt.
Gunilda och Anders Grönlund är min mors morföräldrar.
Den yngre Johannes ålder passar ihop med den äldre Johannes Grönlunds övriga barn, varav ett ska heta Jonas, f 1844 ?, och som ska ha gått till sjöss som ung. Är förnamnet fel? Är han barn till Johannes den äldre och därmed bror till Anders Grönlund?
 
Tacksam för all hjälp och alla tips!
 
(Meddelandet ändrat av Gronlund 2013-03-22 22:51)
 
(Meddelandet ändrat av Gronlund 2013-03-22 22:57)
 
(Meddelandet ändrat av Gronlund 2013-03-22 23:03)

58
Hultsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 09 maj, 2013
« skrivet: 2013-03-21, 23:18 »
Jag har upptäckt en rad anfäder/mödrar i bl a Fröderyds socken. Flera har jag kunnat följa och hitta på olika sätt.
Men jag har ett par personer som jag inte vet så mycket om vart de tog vägen och undrar om någon vet något om dem eller vet hur jag letar, alt kan hjälpa mig.
 
1826 vandrade min anfader Jonas Ericsson Grönlund från Fröderyds socken ner till Höganäs med sin familj, hustru och 5 barn. Jonas var född i Gränö i Hultsjö socken, men bodde både i Fröderyd och Bäckaby innan han flyttade till Höganäs.Hans föräldrar hette Eric Bengtsson och Catharina Svensdotter. 1832 flyttar han tillbaka till Fröderyd med hustru och 3 av barnen, varav 2 senare flyttar ner till Höganäs igen.
 
Jonas hade enl uppgifter jag fått 3 syskon som jag har data på, Lena, Sven och Johannes(Jonas står det på vissa ställen). Men av äldre släktingar har jag också fått en uppgift att han skulle ha haft en syster som hette Ida, gift med Arthur. Har inte hittat någonting om dessa någonstans.
 
Lena Ericsdotters ättlingar har jag alla uppgifter på, Johannes dog trol ganska ung, men vad som blev av Sven, f 1782-02-06, vet jag inget om, inte heller när och var han dog.
 
Någon som vet något om Ida och Sven?
Tacksam för all hjälp och alla tips!

59
Bäckaby / Bäckaby
« skrivet: 2013-03-21, 23:07 »
Jag har upptäckt en rad anfäder/mödrar i bl a Fröderyds socken. Flera har jag kunnat följa och hitta på olika sätt.
Men jag har ett par personer som jag inte vet så mycket om vart de tog vägen och undrar om någon vet något om dem eller vet hur jag letar, alt kan hjälpa mig.
 
1826 vandrade min anfader Jonas Ericsson Grönlund från Bäckaby socken ner till Höganäs med sin familj, hustru och 5 barn. Jonas var född i Gränö i Hultsjö socken, men bodde både i Fröderyd och Bäckaby innan han flyttade till Höganäs.Hans föräldrar hette Eric Bengtsson och Catharina Svensdotter.
 
1832 vandrade han tillbaka till Fröderyd med 3 av barnen. 2 av dessa for senare tillbaka till Skåne, men dottern Anna Lisa blev kvar. Enl en uppgift jag fått ska hon ha dött 1851-07-16. Hon var född 1816-06-04.
 
Jonas hade enl uppgifter jag fått 3 syskon som jag har data på, Lena, Sven och Johannes(Jonas står det på vissa ställen). Men av äldre släktingar har jag också fått en uppgift att han skulle ha haft en syster som hette Ida, gift med Arthur. Har inte hittat någonting om dessa någonstans.
 
Lena Ericsdotters ättlingar har jag alla uppgifter på, Johannes dog trol ganska ung, men vad som blev av Sven, f 1782-02-06, vet jag inget om, inte heller när och var han dog.
 
Någon som vet något om Ida och Sven?
Tacksam för all hjälp och alla tips!

60
Fröderyd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 oktober, 2013
« skrivet: 2013-03-21, 23:01 »
Jag har upptäckt en rad anfäder/mödrar i bl a Fröderyds socken. Flera har jag kunnat följa och hitta på olika sätt.
Men jag har ett par personer som jag inte vet så mycket om vart de tog vägen och undrar om någon vet något om dem eller vet hur jag letar, alt kan hjälpa mig.
 
1826 vandrade min anfader Jonas Ericsson Grönlund från Fröderyds socken ner till Höganäs med sin familj, hustru och 5 barn. Jonas var född i Gränö i Hultsjö socken, men bodde både i Fröderyd och Bäckaby innan han flyttade till Höganäs.Hans föräldrar hette Eric Bengtsson och Catharina Svensdotter.
 
1832 vandrade han tillbaka till Fröderyd med 3 av barnen. 2 av dessa for senare tillbaka till Skåne, men dottern Anna Lisa blev kvar. Enl en uppgift jag fått ska hon ha dött 1851-07-16. Hon var född 1816-06-04.
 
Jonas hade enl uppgifter jag fått 3 syskon som jag har data på, Lena, Sven och Johannes(Jonas står det på vissa ställen). Men av äldre släktingar har jag också fått en uppgift att han skulle ha haft en syster som hette Ida, gift med Arthur. Har inte hittat någonting om dessa någonstans.
 
Lena Ericsdotters ättlingar har jag alla uppgifter på, Johannes dog trol ganska ung, men vad som blev av Sven, f 1782-02-06, vet jag inget om, inte heller när och var han dog.
 
Någon som vet något om Ida och Sven?
Tacksam för all hjälp och alla tips!

Sidor: [1]