ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Per Lundgren

Sidor: [1]
1
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2018-07-25, 14:47 »
Jukka!
Hittills är det magert med DNA och Moback. Däremot har jag hittat några kontakter i Lundgrenssläkten som jag inte kände till. Jag funderar på att gå vidare men har ännu ej bestämt mig för hur.
När det gäller Moback så är jag sysselsatt med att gå igenom underlag och kontrollera att det är rätt i min databas och ta bort dubbletter.
När jag läser ditt inlägg så fick jag några funderingar.
Det verkar ju helt klart att det kom en Herrman Moback med familj från Nyköping till Åbo. Det är också klart att det kom en kapten änkemannen Lorenz/Lars Mobach till trakten av Vasa. Med honnom kommer också två döttrar från hans första äktenskap. Han gifter sig för tredje gången i Vasatrakten med kyrkoherdens i Vasa dotter. De får barn. Han dör 1808. Hans hustru kyrkoherdedottern fyttar med deras gemensamma barn till Stockholm, behåller namnet stavat Mobach. De finns fortfarande i Stockholm. De två döttrarna gifter sig och bor kvar. Jag har haft kontakt med en Liisa Wrigt som bor någonstans V om Åbo och som har en av dessa Mobacks döttrar från Vasa bland sina anor. Hon blev gift med en kopparslagarmästare Hessler som var född i Sverige.
Min fundering kan det finnas någon koppling mellan "Åbo-"mobackarna och "Vasa"-mobacharna? Kan det vara så att Du funnit något i dina fortsatta DNA studier som kan styrka samband. Jag tror inte att det finns på manssidan med skull kanske vara möjligt på kvinnosidan.
Jag har mer underlag men väntar med det till jag får en återkoppling från dig om vad du tror är möjligt

mvh
Per L

2
Peppe och Erik!

Tack för hjälpen! Jag tror att jag har fått info som gör att jag kan söka vidare.

Med vänlig hälsning

Per L

3
Hej!

Tacksam för hjälp att tyda texten på bifogad bild.

mvh

Per Lundgren

4
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2018-02-07, 10:46 »
Jukka! jag fann en person i det Norska Dis treff "Erling Petter Eriksen    Mobakk    Tjeldsund    Nordland    f.1927 " Han var son till Iver Eriksen född 1894 och gift 1924 i Tjeldsund, Nordland och Borghild Kristine Hammer född 1898 i Tromsö, Troms. Varför han har lagt sig till med namnet Mobakk har jag ingen förklaring till.

Per L   

5
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2018-02-03, 17:39 »
Jukka!
Frånskilde Kaptenen Lars eller Lorenz Mobach flyttade från Piteå till Vasa med sina två döttrar. I Vasa gifte han sig med kyrkoherdedottern Ulrika Catharina Hedman. De fick två söner och en dotter.

Döttrarna från tidigare äktenskapet gifte sig
- Catharina Margareta med Johan Sarelius i Haapavesi
-Johanna Elisabeth med 1. Adolf Engelbrect Herpman i Kaskö och 2. Peter Hessler i Kaskö?

Lars eller Lorenz dog 1808 och änkan flyttade med följande barn till Stockholm:
Lars Mobach
Ulrika Catharina Mobach
Jag har inte grepp om den andre sonen Carl Petter Leonard född 1998-01-24 i Wallgrund, Korsholm Mustasaari. Jag tror inte att han följde med till Stockholm vilket ju kan bero på att han dött tidigare.

Det innebär att de Mobach som idag finns i Stockholm har kommit dit från Nyköping via Örebro-Ragunda i Jämtland -Piteå i Västerbotten -Vasa-Gamla stan i Stockholm.

Jag föreslår att vi inväntar svaret på mitt DNA innan vi försöker med någon annan


6
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2018-01-30, 16:35 »

Jukka!

Jag har skrivit ut dokumentet men ännu ej hunnit läsa det. Det påminner om Släktforskarförbundet lärobok i DNA i släktforskningen. Idag fick jag swabbarna från USA och jag har redan "swabbat" mig och sänt dessa åter till USA. Nu är det bara och vänta på resultatet.

Jag har funderat på om det inte är så att vi borde föra över diskussionen om DNA frågor till avdelningen "Särskilda frågor" och i Moback diskutera det som rör släkten. Har Du tittat i Anbytarforums "DNA-avsnitt"?


Med vänlig hälsning
Per L

7
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2018-01-09, 16:34 »
Jukka!

Tack för dina råd. Jag anskaffar FF mtDNA.

Jag har två kusinbarn som heter Moback. Fredrik född 1970 och Hanna född 1973 bägge i Stockholm Tyvärr är deras far min kusin Lars död och även hans fr Gunnar som föddes i Eskilstuna. Hans far min morfar föddes i Lilla Mellösa i Södermanland.

Jag har även kontakt med en Mobach, Mikael som hör hemma i den gren av släkten som härstammar från Örebro via Jämtland till Piteå i Västerbotten till Vasa i Österbotten och ca 1809 åter till Sverige och Stockholm där han och hans föräldrar finns idag.

Bägge dessa borde ha en obruten faderskaps kedja till Örebro och även Nyköping samt Mecklenburg.

MVH

Per L

8
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2018-01-09, 14:41 »

Jukka!


Det är intressant att Du fått en träff i Örebro. Där finns det fler att välja på under 1600- början på 1700-talet och en under mitten på 1800-talet. Jag har studerat  Sveriges Släktforskarförbunds Handbok nr 9 och kommit fram till följande:


1. jag bör välja Family Finder och mtDNA till att börja med
2. senare och med erfarenheter från p 1 välja någon YDNA.


Kan detta enligt dna erfarenheter vara vettigt eller har du andra förslag?


Med vänlig hälsning


Per L

9
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-12-06, 16:09 »
Jukka jag vet ej om Du har fått detta på annan väg , men för säkerhets skull kommer det även här.
Jag håller nu på med att städa i allt mitt underlag för släktforskningen och det som jag samlat på mig under mitt verksamma liv. Jag har läst dina inlägg om DNA i släktforskningen och kommit fram till att jag måste lära mig mera om vad DNA är och hur man kan använda det bl a i släktforskningen. Mitt yngsta barnbarn började denna höst i första årskursen i gymnasiet och jag råkade vid ett tillfälle få titta i hennes lärobok i biologi. Den var för det första på engelska och avhandlade DNA på en nivå som jag inte förstod. Då bestämde jag mig skaffa hjälp. Jag har nu köpt "Sveriges Släktforskarförbunds Handbok 9. "Släktforska med DNA"".

Den boken plus professorn vid MIT Max Tegemarks bok " Liv3.0. Att vara människa i den artificiella intelligensens tid " kommer jag att läsa under flygresa tor Fuerteventura som min fru och jag åker till för en veckas sol. Jag hoppas att jag därefter vet mer om DNA och framtida ev artificiell intelligens.

Jag slutar här med en önskan om EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.

Per Lundgren

10
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-11-07, 14:56 »

Jukka!


Jag har inte ännu låtit testa mig för DNA.


I min databas har jag två invandrare som jag tror kommer till Nyköping ca 1600 från Mecklenburg ev Lübeck och det är


- Carsten Mobach/Moback född omkring 1580 i Mecklenburg? och död i Nyköping 1641.
- Hans Mobach/Moback född omkring 1580 i Mecklenburg och handlande i Nyköping död där?


Hans är far till den Herman Moback född mellan 1605 och 1612 i Nyköping och som flyttade till Åbo och som blev stamfar till din gren av Mobackarna.


Carsten och Hans föräldrar bör ju ha funnits i Mecklenburg kring 1580 om sönerna föddes där.


Jag har inte funderat igenom hur jag skall göra en ev DNA-test. Har Du något förslag?


Med vänlig hälsning


Per L

11
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-10-09, 13:59 »
1 Svar till Jörgen Axelsson:

I stort tycker jag att Du har rätt i det du redovisar. Jag har en del funderingar hur jag skall få ihop det mellan Blekinge och Stockholm och Eskilstuna men jag jobbar vidare med det.

2 Svar till Jukka:

Jag känner  dom väl för Anders Magnus är halvbror till min morfars, farfars far sergeanten och föraren Johan Georg Moback vid Södermanlands regemente född i Adelöv (F)  1769-09-16  där även Anders Magnus är född i faderns andra äktenskap 1780-09-04. Du skriver att du letat bland knektarna kring Eskilstuna och då borde du ha hittat den förut nämnda Johan Georg som blev volontär  i Västra Rekarne kompani. En bror till Johan Georg och således även halvbror till Anders Magnus är vicekorpralen Carl Fredric Moback för Svista rote i Eskilstuna Kloster född i Adelöv 1772

Anders Magnus blev en välkänd industriman i Eskilstuna och Rådman samt fick en gata uppkallad efter sig "Mobacksgatan" vilken existerar än i dag. Jag har gått på den.

Jag har som jag skrivit i svaret till Jörgen i p 1 ovan arbetat med att försöka få rätsida i bland de tidiga Mobackarna i området Nyköping-Örebro -Eskilstuna och Stockholm men eftersom det saknas kyrkböcker så går det trögt.

mvh

Per L

12
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-07-28, 14:44 »

Lena!


Nu kom texten med. Jag bifogar en mapp med två bilder med text som är från ett mail som jag fick från Arne Ivarsson som jag tror ger Dig svar på vårt kunskapsläge just nu.


Med vänlig hälsning




Per L


13
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-07-28, 12:46 »
Lena!

Det kom ingen text med i Ditt svar.

Jukka!

Jag har funderat på DNA-test men inte kommit till skott och genomfört det.

Med vänlig hälsning

Per L

14
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-07-24, 13:16 »
Lena!

Jag har själv brottats med samma problem som Du och kommit till samma resultat som Du föreslår. I Anbytarforum 2004 resp 2005 finner du en diskussion mellan, Arne Ivarsson, Olle Elm och undertecknad. Resultatet av diskussionen blev att Johan Georg Moback är lika med Hans Göransson Moback och att även en av systrarna Margareta Christina kallade sig Greta Göransdotter. 2015 fick jag ett underlag från Arne Ivarsson där han redovisade mer om Hans Göransson Moback. Kan det vara av intresse för dig?

MVH

Per Lundgren

15
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-07-10, 10:48 »
Jukka!

Du har sänt några inlägg med intressant information som jag inte hunnit att hantera. Dock några korta synpunkter.

Namnet Biertoudh tror jag skall vara Reinhold. När det gäller vilket av barnen till Herman och Kristin som är född 1641 så är det en gissning att det är Herman eftersom det är faderns namn. men även farfaderns namn.  ahr vi tillgång till morfaderns namn? Kan det finnas i döds- och begravningslängden från Åbo?

Jag har påbörjat arbetet med att justera tidigare utkast till stamtavla för Moback från Mecklenburg men det tar tid.

mvh

Per L



16
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-06-17, 15:27 »

Jukka!


Gifte 1643 är fel skall vara 1673. Elsa, (Älsa) född 1682-12-16. Det som krånglar till det är att det fanns tre st Hans Moback: 1 Johan (HANS) född1610 i Nyköping men flyttade till Örebro där han gifte sig första gången 1639 med Anna Olofsdotter 1639 och andra gången 1654 med Christina Olofsdotter.  I  förgående Johan (Hans) första äktenskap föddes Hans nummer 2 1645 Denne gifte också två gånger. Första gången med NN och de fick en son Hans nummer 3 född 1679, i det äktenskapet föds även kaptenen Johan Anders Moback och i det andra äktenskapet med Britta Persdotter född 1675 föds Kristoffer  Moback 1701.


Jag hoppas att jag har rättat till ev missförstånd. En ursäkt är att jag under en månad har vårdats för en lunginflammation då man kanske inte tänker så klart. Är nu återställd.


Med vänlig hälsning


Per L

17
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-05-30, 10:06 »
Jukka!

Du har rätt! Jag fann honom  och han var son till Hans Moback i hans andra äktenskap med Brita Persdotter medan de övriga var barn i hans första äktenskap med Brita Larsdotter.

MVH
Per L

18
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-05-29, 17:59 »
 Jukka!
Det var en mycket intressant sammanställning av Faddrar i Örebro med efternamnet Moback med varianter.
 
Jag har granskat dem och kommit fram till följande:
 
Hans Moback är karduansmakarmästaren, rådmannen mm född i Örebro 1645-04-10 och gift första gången 1643 med Brita Larsdotter som dog någon gång mellan1686 och 1698. Hans andra hustru hette Britta Persdotter och var född i Örebro omkring 1675 och dog i Örebro 1734-12-06.
När det gäller den hustru som var fadder i Din uppräkning är det så att det är den andra frun som avses.
 
I sitt första äktenskap fick han fem barn som skulle kunna vara faddrar i Din uppräkning.
1 Hans Moback född 1679-08-15 i Örebro och död i samma stad före 1721. Han var gift med en Karin. Hon finns som fadder i nr124 i din tabell och benämns Hans Mobacks hustru Karin. Det är också den enda hänvisningen till Hans den yngre. Det återstår att se om de finns fler eller om de övriga är hans far.
2 Capitainen Johan Anders Moback är också en son till Hans men där saknar jag f n data.  När han var fadder var han hemkommen från Stralsund och gift med Anna Huberina Pemer och tjänstgjorde vid Närke-Värmlands regemente.
3 Margareta (Greta) född 1680-11-30 och gift med Christoffer Geijer i Örebro. Margareta dog 1719 i Örebro.
4. Elsa (Älsa) var född i Örebro 1612–16 och dog troligen 1740-09-02. Hon var gift först1705-10-24 med Erik Gabrielsson och efter hans död med Lars Castling.
5. Mäster perukmakare och stockmakare Kasten (Casten) föddes omkring 1683 i Örebro och var gift först med Lisken Olsdotter och sedan gift 1701-10-06 i Örebro med Margareta (Greta) Olsdotter född omkring 1666 och död1730-07-11 i Örebro
 
Beträffande den Christoffer Moback som du har med i positionerna 135,142, 153,171 och175 så har jag nu inget svar.
 
Mvh
Per L
 

19
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-05-16, 15:33 »
Jukka!

Kaptenen Johan eller Anders Moback föddes i Örebro som sonson till Hans Moback född1610 och död 1873.  Han började sin karriär som fortifikationskassör i Swinëmünde och gifte sig där med änkan till Robert Pemer. De fick en son Karl-Gustaf sedermera hovkamrer i Stockholm. Efter fredsslutet kom familjen åter till Sverige och Örebro. Johan Anders blev kapten vid Närkes regemente. Jag har mer info om denna gren av släkten men inte lätt gripbar. Vem Karin Mobach är ger mig just nu huvudbry. Vad avser datum 1.11.1720? Död, födsel vigsel?

Det blev ett snabbt svar eftersom jag ganska väl känner Örebro Moback. Problemet just nu är Karin. Ett problem som jag inte har hanterat i botten är de förändringar som vi gjorde vad gäller de som kom in från Tyskland ca 1600. Kan det vara så att Karin inte är född Mobach?

Med vänlig hälsning

Per L

20
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-04-10, 13:41 »
Jukka!

Har Du en kopia på innehållet eller en länk till detta ?

Med vänlig hälsning

Per L

21
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2017-03-23, 17:03 »

Jukka!


Jag har tagit mig friheten att bifoga vad jag för närvarande har kännedom om vad gäller släkten Moback i Stockholm som härstammar från Nyköping kring sekelskiftet 1600/1700. Senare tillkommer flera men ej från Nyköping tror jag. Jag tror att Du finner en del svar på Dina frågor.


Vi hörs
Per L

22
Moback / SV: Moback i Stockholm
« skrivet: 2017-03-19, 12:49 »

Jukka!


Bra att Du lever!
Det gör jag också men har tagit en paus med forskningen i Moback till förmån för min frus släkt i Västerbotten och med viss koppling till Vasa i Österbotten.


Jag har inte arbetat med Moback i Stockholm sedan vi klarade ut kopplingen mellan Moback i Nyköping och dina Moback i Åbotrakten. Det Du har hittat i husförhörslängden Storkyrkoförsamlingen AI:1a sid 157, 161 och 197 tror jag hänger i hop på följande sätt. Husförhörslängden redovisar troligen inte hela familjen utan bara de som var närvarande vid resp års förhör. De finns några förnamn som är nya för mig men de kan vara de unga pojkar som var anställda av Hans Moback. Obs att på sidan 197 så är rubriken Kryddkrämaren , Mobacks Huus/Haans och sedan kommer namn som jag inte känner igen.


Jag vet just nu inte mer och jag har själv inte läst igen husförhörslängderna för Storkyrkoförsamlingen utan fått min information från död, födsel och vigselböcker mm. Hittar Du mer så är det av intresse för mig.


Med vänlig hälsning


Per L




23
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-05-03, 17:01 »
Hej Jukka!

Jag har jobbat med Moback i Nyköping och då kommer man även in på Moback i Stockholm. Jag har inte funnit att det "kommit över" någon mer Moback än Jacob uppbördskommisarien från Åbo till Stockholm eller Nyköping. I bilaga finner du ett omarbetat utkast till verbal beskrivning av Moback i Nyköping. Det skall kompletteras med ytterligare underlag av typen citat ur rättegångsprotokoll etc. Vidare skall det ochså finnas tillgång till utdrag ur min databas i en särskilld bilaga där även källor kommer att redovisas. Den text du får i bilagan är inriktad mot de släktingar som är intresserade av släkten men som inte är forskare. Tacksam för synpunkter.

Jag fortsätter nu med fler generationer och platser där de funnits och levt. Jag hoppas att vi kan få till din gren av släkten och att Du kan författa en beskrivning med arbetsnamnet "Släkten Moback i Åbo Län".

Vi hörs.

Per Lundgren

24
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-28, 10:24 »
Jukka! Jag tror att det kan vara till nytta att pröva om följande hypotes kan leda någon vart: Herman dä far till tre (4) söner Herman dy född 1641, Jacob och Daniel födda efter Herman dy samt den gosse som avled 1654 (skulle ev kunna vara Jacob). Frågan är om detta stämmer bättre med Dina uppgifter i dom senaste meddelandena.

mvh  Per l

25
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-27, 14:59 »
Jukka!

En bra sammanställning. Jag hoppas att Du fick bilagan med Moback i Nyköping. Jag har även tittat en del på Moback i Stockholm. Det är inte lätt när det gäller 1600-talet men jag tror att jag har grepp om det.

Jag skall gå igenom Ditt underlag och lägga in det i mitt släktforskningsprogram.

Tacksam för synpunkter på bilagan Du fick tidigare.

mvh

Per L

26
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-27, 14:50 »
Erik!

Mina referenser till Christina Gustafsdotter Ekeboms död är eftersom det saknas kyrkböcker på nätet, från Bromanderska samlingen som finns i Stifthistoriska samlingen i Karlstad. Bromander var var domprost i Karlstad och samlade ihop information om fogdar, häradshövdingar  m fl yrkesgrupper. Han beskriver bl a i ett tidningsklipp att ett epitaf finns på väggen i Ölme kyrka över Christoffer och Christina och att han dog 1716 och Christina samma år. På annat underlag i samlingen anges hans dödsdagtill 1716-11-21.

Jag har varit i kyrkan för att läsa vad som står på epitafet men det är sedan en ombyggnad av kyrkan på 1970- talet borta.

mvh

Per Lundgren

27
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-27, 10:14 »
Erik!

Häradshövdingen Christoffer Moback var född i Örebro 1656. Hans föräldrar var rådmannen, karduansmakarmästaren mm Hans (kallades även Johan) Moback i hans andra gifte med Christina Olofsdotter. Christina var syster till räntmästaren Börje Olofsson, adlad Cronberg. Hans och Börje var således svågrar, men Börje var även svåger med Gert Ysing vars första hustru var syster till Börje Olfsson Cronberg.  Gert Ysing var far till Johan Ysing.

Christoffer och hans hustru avled bägge under 1716 varför han inte kan ha varit gift en andra gång.

En förklaring kan vara att Erik Borgström var gift med ett syskon till häradshövdingens hustrus syster Claras, gift Camitz, barn som i sin tur var gift med barn till Johan Ysing.

Detta blev krångligt men bygger bl a på en uppsats om släkten Ysing "Släkten Ysing ,  under 1600-talet" av Ulf Persson publicerad I Karlskogas Hembygdsförening 2007.

mvh

Per Lundgren



28
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-26, 14:13 »
Jukka!

Här är bilagan!

mvh

Per

29
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-26, 13:49 »
Jukka!

Jag har nu försökt få till släkten Moback i Nyköping. Se detta som ett utkast som behöver bearbetas genom att jag besöker Riksarkivet och hoppas att jag finner ytterligare underlag där. Mitt underlag finns i bilagan.

mvh

Per Lundgren

30
Kröger / Kröger i Nyköping
« skrivet: 2016-04-19, 10:50 »
Hej!

Jag forskar i släkten Moback/Mobach som invandrade till Nyköping ca 1600. En Johan Kröger gifter sig med en av döttrarna till den invandrade Carsten Moback och han hustru Elisabet. Johan Kröger finns med i mantalslängderna för 4.kvarteret i Nyköping fram till ca1657. Hans finns även med i advokatfiskalens domböcker bl a för en skuld med sin svärmor.

Finns det någon som kan hjälpa mig med mer information om Johan Kröger.

mvh

Per Lundgren

31
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-07, 13:45 »
Jukka!

Det var ett bra fynd du gjort!

Det kan ju innebära att Herman dä utöver Nyköping även befunnit sig i Arboga och Karlstad innan han kom till ÅBo.

Jag har gått igenom mantalslängderna (svårlästa) med början 1642 (brandskadat)till 1669 och där finns ingen Herman Moback utan endast, Carsten, Casten och Casper samt Casten Mobacks änka. Från 1670 t v verkar det inte finnas någon Moback i Nyköping. Skall senare granska det närmare.

Ryssen härjade och brände Nyköping 1725 och då brann en hel del handlingar därför är Nyköping svårforskat.

Jag håller påmed att göra en sammanställning av allt vi vet bl a Britts studier av domböckerna.

Mvh

Per L

32
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-04, 16:08 »
Jukka!

Svar på dina frågor:

- i Örebro fanns två karduansakaremästare Johan (Hans) och hans son Hans troligen fanns även en son Hans till den senare.

- i Nyköping vet jag ej om det fanns någon KarduNSMAKARMÄSTARE MEN DET FANNS EN HANS SOM FLYTTADE TILL sTOCKHOLM OCH BLEV HANDELSMAN OCH TOBACKSSPINNARFABRIKÖR

- någon snickarmästare Hans Moback känner jag inte till om det inte skulle vara Herman dä son som föddes 1641 där vi ju inte har någon uppgift om namnet utan bara antagit att han fått faderns förnamn.

Ett problem med Nyköping är att där finns inga mantalslängder före 1642 och de första är brandskadade. Jag skall försöka få lite tid till att gå igenom dem på nytt och vidare försöka se om det kan finnas några bouppteckningar som kan hjälpa oss i att få grepp om Moback i Nyköping.

Vi hörs

Per Lundgren

33
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-03, 14:51 »
Jukka!

Har Du fått wordfilen "Stamtavla för Herman Moback"? Det var en bilaga till mitt inlägg 11:37 idag. Om ej hör av dig så sänder jag filen med email om Du ger mig Din emailadress.

mvh

Per Lundgren

34
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-03, 12:44 »
Jukka!

I bilaga finns ett klipp ur en släktforskningsrapport från slutet av 1700-talet som av handlar Daniel Mobacks barn.

mvh

Per Lundgren

35
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-03, 11:37 »
Jukka!

Jag har läst Dina senaste mail. Jag har även funderat en hel del och hamnat i att det nog är så som Du föreslår  att det finns tre Herman i Åbotrakten under 1600-talet. Den äldst är ju den vi tror är född i Nyköping omkring 1610 och som är gift med Margareta 1639. De får en son Herman född ca 1641 i Nyköping. Familjen flyttar till ÅBO-trakten där Herman den yngre gifter sig med Kristin. De får tre barn Herman, Jacob och Daniel. Herman den yngste gifter sig med Karin, vem Jacob gifter sig med vet jag inte ännu men de får en son Jacob 1725 i Nousis? och som gifter sig 1752 med gårdsdottern Maria Michelsdotter. De får många barn.. Herman dy tredje barn är Daniel gift 1670 med Wahlborg Mårtensdotter. De får minst två barn. Christina född1671 och död i Sandala i Merismasku 1741. Barn nr två är sonen Jacob som flyttar till Stockholm han ages som carduansmakare men blir aven uppbördskommisarie. Han gifter sig med Anna Maria Holm. De får tre barn vilka all dör före Jacobs död 1720.

Jag har försökt beskriva ovanstående sammanfattning i bifogade fil.

Det finns brister i filen men jag tror att den kan utgöra en hypotes som vi kan grunde en beskrivning på hur din gren av släkten Moback kom till Finland.

mvh

Per Lundgren

36
Moback / SV: Moback
« skrivet: 2016-04-01, 07:51 »
Jukka!


Det var ett omfattande underlag du sände denna gång. Jag kommer att gå igenom detta noggrant men hinner inte med dett förrän efter helgen då jag återkommer.


Med vänlig hälsning,
 Per Lundgren

37
Moback / Moback
« skrivet: 2016-03-10, 15:22 »
Jukka!
 
Är vi inte tillbaka till där vi började?
 
En Herman, dä, gifter sig med Margareta i Nyköping 1639-+08-11 och de får en son 1641-09-11. Vi har ju antagit att denna son skulle kunna vara Jakob. Men om det nu är så att det finns en Jakob 1656, är väl han väl då för ung att vara gift med Kirstin. Hon kanske är piga i hushållet. Däremot kan en son som är född 1641 mycket väl vara gift med Kirstin 1665. Du säger att Herman med Margareta försvinner från Åbo  mellan 1664-02-13 och 1665-03-20, det kan ju bero på att bägge avlider och då återstå en Herman dy med Kirstin.
Jag tror att en hypotes är att den Jacob som vi trott vara född i Nyköping är Herman dy.
 
MVH
 
Per Lundgren

38
Moback / Moback
« skrivet: 2016-02-17, 10:26 »
Jukka!
 
Om Jacob dä är född i Nyköping 1641 så är det väl tveksamt att han kan vara far till Michel född 1713, Daniel Moback som dog 1696 kan ju inte heller vara far. Jag tror att vi saknar en far till Michel som är son till  Jacob eller möjligen Daniel.
Jag tror inte att Michel kommer från Sverige han verkar ju vara född i Sant Mari.  Jag har kontrollerat eleverna i Vasa Trivialskola 1722-1830 och där finns han inte.
 
mvh
 
Per Lundgren

39
03 - Hur hittar jag... / Hur kommer jag vidare?
« skrivet: 2016-02-14, 18:09 »
Hej!
 
 
Jag har hittat en uppgift ur det dela Gardiska arkivet om döda eller sårade Drabanter från slaget vid Narven. Torde vara slaget vid Narva. Där har jag funnit en drabant Fredr.  Mobach som blivit blesserad uti armen och sidan. Jag hittar inga uppgifter.
 
Kan någon ge mig tips. Tidigare har jag försökt med Genline och nu Arkiv Digtal och SVAR att hitta uppgifter om Drabanterna.
 
mvh
 
Per Lundgren

40
Moback / Moback
« skrivet: 2016-02-14, 11:15 »
Jukka!
 
Jag har försökt att sammanfatta var vi står idag och vill nu kontrollera att jag förstått ditt underlag rätt och att det du finner i bilagan kan vara en hypotes för hur släkten Moback utvecklades i Åbo-trakten. Tacksam för dina synpunkter.
 
MVH
 
Per Lundgren
Herman Mobacks stamtavla ver 2016-02-14
 (183.5 k)

41
Moback / Moback
« skrivet: 2016-02-13, 15:06 »
Jukka!
 
Tidigare antog vi att han hette Herman. Det visar sig inte vara bra varför jag föreslår att det var Jacob som föddes då och att det inte finns någon mer Herrman född i Sverige. Får Du det att stämma bättre med den nya ansatsen. Vidare så tror jag att man var karduansmakare i hela släktgrenen. Även en brorson till Herman dä begärde att i Norrköping få ett mästarbrev som karduansmakarmästare. Jag har gått igenom Berits underlag från Advokatfiskalen och jag kan inte hitta någon Herrman eftet 1643. Om han då fyttat till Karlstad eller Åbo vet jag just nu ej. När har Du hittat honom första gången?
Med vänlig hälsning,
 
Per L

42
Moback / Moback
« skrivet: 2016-02-13, 12:58 »
Jukka!
 
Samtidigt så var Hans Moback från Nyköping tobakspinnarfabrikör i Stockholm och han sysselsatte nio pojkar och jag har uppfattat att det var mellan 8 - 12 år gamla. De kunde senare bli lärlingar för att därefter bli gesäller och sedan ev få mästarbrev. Jag tror att gesällerna var mellan 20-30 år, i en smedja kunde gesällen även bli mästersven och han kanske aldrig blev mästare. När man ser på tidsförhållandena för Herrman Moback dä och hans avkomlingar så tror jag att Du borde pröva en annan hypotes än den vi hittills haft. Det skulle kunna vara så att Herrman dy i själva verket är Jockob och då stämmer ordet gesäll bättre och även att Daniel kan vara gift 1670. Problemet är att vi inte har några kyrkböcker från Nyköping och av mantalslängderna framgår inte barnens namn. Finns det kyrkböcker för trakten kring Åbo för aktuell tid? Jag har prövat HisKis men inte fått napp.
 
mvh
 
Per Lundgren

43
Moback / Moback
« skrivet: 2016-02-12, 17:41 »
Jukka!
 
Jag föreslår att vi kallar den Herrman som är född omkring 1610 +-5 år för Herman den äldre dä och den Herrman som är född 1641 för den yngre dy.
 
Det innebär att 1654 Herrman dä är ca 45-50 år och forfarande kapabel att alstra barn medan Herrman dy bara är 15 år och troligen inte alstrar några barn.
 
Tittar man närmare på texten från 1654 så tycker jag att det står Herrman Mobacks karduansmakares barn. Det skulle kunna vara så att den som skrivit texten gjort fel genom att använda två genitiv s. Korrekt vore att skriva Mobacks , karduansmakare barn om det är Herrman dä barn. Det är ju inget som säger att Herrman dä även han är karduansmakare och kanske mäster för sonen är ju 1656 fortfarande bara ca 15 år och troligen inte gift med någon. Är Kristin hustru till en karduansmästare bör det vara till Herrman dy men senare kanske kring 1665. Detsamma  för herrman dä gäller ju att han  1639-08-11 gifte sig med Margateta NN och troligen gäller detta fortfarande både 1656 och även 1658 med flera år. den Herrman som dör 1697 är väl troligen dy eftersom dä då skulle vara över 90 år. Rimligt? Den yngre är då drygt 50 åroch skulle fortarande kunna vara gift med Kristin medan Karin kan vara en andra hustru till den äldre eller dy om Kristin dör för honom.
 
Jag tror att nyckeln till problemet är att få klarhet i när Herrman den äldre dog. Vet ej hur läget är med dokumentation hos dig i Finland men jag tror att det är svårt att hitta något här.
 
MVH
 
Per Lundgren

44
Moback / Moback
« skrivet: 2016-02-05, 14:30 »
Jukka!
 
Har Du några dödsdatum för Herman i Åbo?
 
För Herman den äldre så är han troligen född 1610-1615 och den yngre är född 1641.
 
Ett alternativ som skulle kunna vara aktuellt är att Herman 2 = Simon och att Simon är far till Jacob och Daniel men det stämmer dåligt med Simon Simonsson Mobac, eller?
 
mvh
 
Per L
 
PS Finns det möjlighet att söka i gamla svenska kyrkböcker på svenska. DS

45
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2016
« skrivet: 2016-02-04, 17:12 »
Berit!
 
Förlåt att jag kallade Dig Britt i det tidigare inlägget.
 
Per L
 
PS det är mitt vänsteröga och inte öra som jag har haft problem med. DS

46
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2016
« skrivet: 2016-02-04, 16:46 »
Britt, Jukka och Michael Mobach!
 
Britt har hjälp oss med att dela med sig underlag som hon hittat i domstolsprotokoll mm vilket förde oss fram till enkoppling mellan Moback i Nyköping och trakten av ÅBO.
 
En kort presentation. På detta forum har vi haft en diskussion om släkten Moback. Jukka har svarat för den del av släkten som finns och har funnits i Åbo-trakten Medan jag har försökt få till knytningen till Nyköping. Michael är en levande Mobach i rakt nedstigande led från Johan Moback i Örebro i hans första äktenskap via sonen Peter Mobach. Jag tror inte att vi ännu hittat någon kytning mellan Mobach i Österbotten och Moback  i Åbo trakten med ett undantag att någon av flickorna Herpman på sid 5 ibifogad fil kan ha släktband ner till trakten öster om Åbo där det finns en dam Liisa Wrigt som har knytning till kopparslag mästaren Peter Hessler.
 
Den bifogade filen är ett första försök att beskriva spåret från Örebro via Österbotten till stockholm och Michael. Filen är inte komplett och saknar delvis källor. Det finns två skäl till detta. 1.jag har bytt släktforskningsprogram och 2.jag har bytt lins på mitt vänsateröga.
 
Tacksam för synpunkter
Stamtavla för Peter Mobach utkast
 (35.0 k)

47
Kreuger / Krüger / Kröger / Kreuger / Krüger / Kröger
« skrivet: 2016-01-25, 16:04 »
Hej!  Jag söker en Johan Kröger som fanns i Nyköping under första halvan av 1600-talet. Han var gift med en kvinna som jag saknar förnamn på men hennes efternamn var Moback alt Mobach. Han förekommer i Svea Hovrätt Advokatfiskalen i Nyköping 1641,1642, 1643. Johan Kröger flyttar trill Norrköping varför han säljer sin egendom i Nyköping för att få resurser för att köpa egendom i Norrköping. Denna flytt kan ev sammanfalla med att en kusin till hustrun Olof Moback född i Örebro begär mästarbrev inom karduansmakarämbetet i Norrköping.  Tacksam för tips om Johan Kröger  Per Lundgren

48
Irene!
 
Tack för hjälpen!
 
Den gav mig stöd i min forsatta forskning.
 
MVH
 
Per Lundgren

49
Hej!
 
Tacksam för hjälp med att tyda bifogat klipp från rubriserad källa EXId:579 (1641-1686) Bild 730/sid 42 (AID:v404076.b730.s42)
 
Per Lundgren
 
Skärmklipp
 (318.4 k)

50
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2016
« skrivet: 2016-01-15, 10:40 »
Jukka!
 
Jag har tittat lite närmare på bouppteckningen efter Jacob. Den börjar på sidan 1571 med en genomgång av boet fram till sidan 1576, sedan ett inventarium från sidan 1577 till sidan 1581. På sidan 1583 till sidan 1584 följer ett brev från systern i ÅBO Christin Danielsdotter Moback- Tittar man på på handstilarna i brevet och jämför de namteckningarna som finns under brevet , dvs dom som vi ser i ditt klipp ovan så förefaller de vara skrivna av samma person medan de namnteckningar som finns längre ner på sidan är skrivna av andera personer än den som skrivit brevet och de tre första namnteckningarna. De tre tecken , bomärken, som finns under namnteckningarna är troligen där för att bestyrka namnteckningarnas giltighet.
 
Jag har inte hunnit med att i detalj sätta mig in i bouppteckningen och vad brevet från systern avser och eventuella konskvenser av detta.
 
Jag håller på med att försöka reda ut läget i Nyköping. Krångligt.
 
Mvh
 
Per L

51
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2016
« skrivet: 2016-01-13, 15:37 »
Jukka!
 
Jag har försökt att sammanfatta det vi diskuterat om Din del av den finska grenen av släkten MOback. Du finner ett utkast till stamtavla för Herrman M;onack d.å. nedan Jag bifogar även en mer komplett stamtavla i bilaga, som är något mer redigerad.  tacksam för Dina synpunkter. Har jag fattat Dig rätt? Rätta och komplettera gärna i bilag och returnera den till mig så rättar jag upp min data bas.
 
mvh
 
Per L
 
Tabell 1
Herman Moback.  
 
Född mellan 1605 och 1612 i Nyköpings Sankt Nicolai (D) (KMh Tabell 1).  
Underlag från Anbyrarforum 20/3 2011 Ulf Berggren  
   
   
   
  Här kommer lite mer om Moback. I Nyköping Västras (S:t Nicolai) räkenskaper för skola (LII:a) finns nämligen notiser om dop, begravningar och vigslar i Nyköping från ca 1628-53 och åter från 1668. Jag håller på att titta lite på dem och har då sett:Herman Moback gift 1639 11/8.Herman Mobacks barn döpt 1641 11/9.Kanske är han bekant? Däremot var han ny för mig.  
Herman Moback finns med med hustru i mantalslängden för Karlstad 1641. Obs denna längd är ej SVARS. Han saknas däremot i SVARs längd från 1642. Han finns ej heller mer i Nyköpings längd från 1642. Det är troligt att familjen då flyttar till Åbo Det bör observeras att sonen Herrman föd i Nyköping 1641-0*-11.  
 
Gift 1639-08-11 i Nyköpings Sankt Nicolai (D) (KMh Tabell 1) med Margareta NN.  
Se notiser i Herrman  
Barn:
Herrman Moback.  
Född 1641-09-11 i Nyköpings Sankt Nicolai (D) (L11:a). Se tabell 2, s .  
Tabell 2 (generation 1)
(Från Tabell 1, s )
Herrman Moback.  
Borgare i Åbo.  
Född 1641-09-11 i Nyköpings Sankt Nicolai (D) (L11:a).  
 
Gift med Kristin.  
Barn:
Simon Moback.  
Född mellan 1665 och 1675 i Y (Anbytarforum 2015-12-16 kl 2013). Se tabell 3, s .  
Jacob Moback.  
Född ABT .  
Död omkring 1695 i Åbo, Finland. Se tabell 4, s .  
Daniel Moback.  
Död 1696-08-12. Se tabell 5, s .  
Tabell 3 (generation 2)
(Från Tabell 2, s )
Simon Moback.  
Född mellan 1665 och 1675 i Y (Anbytarforum 2015-12-16 kl 2013).  
 
Gift med nn NN.  
Tabell 4 (generation 2)
(Från Tabell 2, s )
Jacob Moback.  
Karduansmakarmästare i Åbo.  
Född ABT .  
Död omkring 1695 i Åbo, Finland.  
 
Gift 1:o med Karin.  
Barn:
Sara Moback.  
Född (Anbytarforum 2015-12-16 kl 2013).  
Anders Moback.  
Matthias Moback.  
 
Gift 2:o med Margareta.  
Barn:
Johan Moback.  
Född (Anbytarforum 2015-12-16 kl 2013).  
Erich Moback.  
Född (Anbytarforum 2015-12-16 kl 2013).  
Walborg Moback.  
Född (Anbytarforum 2015-12-16 kl 2013).  
Tabell 5 (generation 2)
(Från Tabell 2, s )
Daniel Moback.  
Borgare och Karduansmakarmästare.  
Död 1696-08-12.  
 
Gift med Wahlborg NN.  
Änka fr o m 1696-08-12.  
Barn:
Jacob Moback.  
Död 1720-11-27 i Stockholms domkyrkoförs (AB) (Längder).  
Begravd 1720-12-01 i Stockholms domkyrkoförs (AB) (Längder). Se tabell 6, s .  
Christina Danielsdotter Moback.  
Född omkring 1671.  
Död 1741-03-05 i Merismasku, Finland. Se tabell 7, s .  
Tabell 6 (generation 3)
(Från Tabell 5, s )
Jacob Moback.  
Kommissarie.  
Död 1720-11-27 i Stockholms domkyrkoförs (AB) (Längder).  
Begravd 1720-12-01 i Stockholms domkyrkoförs (AB) (Längder).  
Gravsatt i hökaren Johan Larssons grav (Storkyrkoförsamlingen)  
Kan ev vara bror till sin far  
 
Gift med Anna Maria Holm Moback.  
Död 1748.  
Barn:
Gustaf Moback.  
Född 1712-10-05 i Stockholms domkyrkoförs (AB) (Födelse- och dopbok CIaI:6 1705-1717 Bild 166 / sid 323).  
Död före 1720-11-27.  
nn Jacobsdotter Moback.  
Född 1714-08-10 i Stockholms domkyrkoförs (AB) (Födelse- och dopbok CIaI:6 1705-1717 Bil 201 / sid 393).  
Död före 1720-11-27.  
Alexander Moback.  
Född 1718-09-04 i Stockholms domkyrkoförs (AB) (Födelse-och dopbok CIaI:7 1718-1727 Bild 18 / sid 27).  
Död före 1720-11-27.  
Tabell 7 (generation 3)
(Från Tabell 5, s )
Christina Danielsdotter Moback.  
Född omkring 1671.  
Död 1741-03-05 i Merismasku, Finland.  
Begravd i koret i Merimasku kyrka  
 
Gift omkring 1702 i i Sverige? med Johan Mattsson Corej.  
Klåckare i Nådendal.  
Född 1674.  
Död 1758.  
Barn:
Elisabeth Corej.  
Född 1703.  
Död 1767.  
Maria Corej.  
Född 1704.  
Död 1704.  
Matias Johannis Choraeus.  
Född 1705.  
Död 1782. Se tabell 8, s .  
Anna Corej.  
Född 1700.  
Maria Corej.  
Född 1708.  
NN Johansdotter Corej.  
Född 1709.  
Död 1711.  
Tabell 8 (generation 4)
(Från Tabell 7, s )
Matias Johannis Choraeus.  
Kaplan.  
Född 1705.  
Död 1782.  
 
Gift 1:o med Clara Fant.  
 
Gift 2:o med Eva Julenius.  
Född 1724.  
Död 1783.
Herman Moback d.ä  stamtavla , Utkast
 (22.5 k)

52
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2016
« skrivet: 2016-01-09, 22:25 »
Jukka!
 
Troligen ligger Skomakargatan på vänster sida från Stortorget räknat.
 
Med vänlig hälsning,
 
per L

53
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2016
« skrivet: 2016-01-09, 22:18 »
Jukka!
 
Om du följer länken i Mikaels meddelande från 1552 ovan så kommer du till stadsarkivet. Där framgår var kommissarien Moback bott och att änkan senare bodde kvar
 
 
Med vänlig hälsning,
 
Per L

54
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2016
« skrivet: 2016-01-09, 14:33 »
Jukka!
 
Jag hade arbetat med ett svar till dig men det försvann helt plötsligt varför jag här enbart kommer med slutsatser och skippar resonemanget som lett tll dessa.
 
Två Jacob dels en bror till Daniel och dels en son till Daniel. Den förste finns i ÅBO medan den ande flyttar till Stockholm som ung och bir kvar där.
 
I Stockholm finns vid slutet av 1600-talet två bröder Moback från Nyköping, handelsmannen och tobackspinnarfabrikören Hans och hans yngre brorCasper. Hans får en mycket storfamilj åtta tilll nio barn som dels studerar och dels gifter sig fint därav faddrarna vid Jacobs barns födsel, faddrarna är sysslingsr till Jacobs far.
 
Jacob gifter sig med Anna Maria Holm som troloigen är syster eller dotter till Daniels syssling Hedvig Catharina Mobacks make kyrkoherden Holm.
 
Från Stortorget till Tyska Kyrkan leder Somakaregatan ett kvarter som har hus på bägge sidorna. Jag vet inte hur gamla de är.
 
God fortsättning på de nya året.
 
Per L

55
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2016
« skrivet: 2015-12-13, 14:18 »
Berit och Jukka!
 
De två bröder Hans och Casper Moback som kommer från Nyköping till Stockholm är födda i Nyköping. Den äldre av dem Hans gifte sig med rådmannen i Nyköping Elias Jacobssons dotter Christina. De fick många barn. Hans var kryddkrämare till att börja med men blev sedan tobacksspinnarfabrikör, bordern Casper blev handlande i Stockholm och gifte sig och fick minst ett barn som dock dog 1700 och hustrun dog 1708, troligen dog Casper senare än 1726. Hans dog 1708 och hustrum Christina dog 1725. Hennes far rådmannen i Nyköping dog 1720 102 år gammal, han var bland annat delägare i ett tobcksspinneri som svärsonen startade även i Nyköping.
 
När det gäller de olika Hans eller Johan som finns i Örebro resp Nyköping har KlerkerMatton följande uppfattning och den stämmer även med uppsatsen om släkten Ysing: 1. till sverige kommer en i Meclenburg född ca 1580 Hans Mobach. Denne Hans blir handlande i Nyköping, 2. I Nyköping föds 1610 en Johan (kallas även Hans) som flyttar till Örebro och där han återfinns i mantalslängden från 1642. Han blir gift  två gånger, dör 1673 i Örebro. 3. I första äktenskapet får han bl a en son Hans 1645 som verkar var det barn som tar över faderns verksamhet och som dör 1726. Även Hans född 1645 får bland andra barn en son 1679 som heter Hans och som avlider före sin far 1721 i Örebro. Efter denne Hans så kommmer det troligen ingen mer Hans.
 
Hur detta stämmer eller inte med Berits uppgift att Johan Moback född 1610 skulle vara son till Carsten vet jag ännu inte, men avser att gräva vidare. Jag återkommer.
 
Det som saknas i KlerkerMattonska handskriftsskissen är Herman och Carsten. Vad som finns är en ruta där det står Moback som bror till Johan och ett strck som antyder faderskap till Handlandena i Nyköping födda men vrksamma iStockholm Hans och Casper.
 
mvh
 
Per L

56
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2015-12-08, 15:30 »
Berit!
 
Släkten Moback har varit mitt stora problem i min forskning. Jag har ärvt underlag från en tidigare forskare som inte kom så långt. Jag hittade Fryxell via nätet och Hülphers via GF samlingar. Utöver dessa finns i Örebro stadsarkiv det Funkska arkivet som har ett avsnitt om Moback. Fick sedan tag i KlerkerMattonska handskriftsdokumentet på KB och då trodde jag att jag skulle vara nöjd.Lyckdes så småningom få ihop en kedja från Hans från Mecklenburg till mina barnbarn där alla heter Moback t o m min moder Totalt 11 generationer varav de första 8 heter Moback. Ett problem var det spår som ledde till Österbotten men det är löst, jag tror även att Jukka har fått lösningen i Åbotrakten.. Det som återstår är ett spår i Filpsstads- och Färnebotrakten som jag inte än kunnat koppla ihop med de övriga. Vidare så finns det en blesserad Lifdrabant i slaget vid Narven 1700 som jag inte har koll på. Slutligen en husar Anders Moback född i Nyköping som blev soldat i Malmö med troligen två döttrar som blev änkor efer en handlande resp en inspektor.
 
Ovanstående var läget före våra diskussioner ovan. Jag har fått underlag från dig som jag måste arbeta vidare med. Jag tror som Du att det måste ha kommit fler från Mecklenburg än Hans. Carsten förefaller vara en. Vidare verkar det som om Köger också kommer från Tyskland. Reinholt är ytterligare ett nytt namn. Du anger att han var i rätten 1622, men jag tror det var 1633. Vidare finns det mycket att arbeta med både i Nyköping, Stockholm samt Örebro. En intressant sak är att flera av Mobacks kvinnor är adliga men att männen aldrig blir adlade. Det var på gång med häradhövdingen Christopher Johansson Moback i Ölme men så dog Karl XII och sedan Christopher själv.
Jag kommer att ta tag i arbetet att justera mitt hittillsvarande arbete med Moback och hoppas att om Du hittar mer att jag kan få ta del av detta. Om Du är intresserad så kan jag förse Dig med vad jag kommer framt.
Om vi inte hörs förr God Jul och Gott Nytt År
 
Per Lundgren
 
(Meddelandet ändrat av prlun 2015-12-08 15:34)

57
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2015-12-07, 23:33 »
Jukka!
 
Faddern vid dopet den  5/2 1724 var Pastoren Magister Johan Hollm det vill säga en svåger till barnets far Johannes Moback. Jag tycker att mycket talar för att Anna Maria Hollm troligen är en syster till Pastoren Johan Hollm.
- Han dör 1829. Det verkar ju så genom vad du tidigare nämnt om faddrarna vid Jacobs och Anna Marias barns dop att dom är väl bekanta med Mobackrna  i Stockholm. Hon blir ju en ingift svägerska Hedvig Charlotta  Hedig Charlotta Moback.
 
Vi hörs
 
Per L

58
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2015-12-07, 12:19 »
Jukka!
 
JUag har nu inget svar på vilka som var Anna Maria Holm föräldrar.Du skriver i ett tidigare inlägg att du hittat en fadder till Mobacksbarn en magister Holm. Det skulle kunna vara den Holm som gifter sig med Hans Mobacks dotter Hedvig Chjarlotta. Ser man till åldern på de barn Jacob och Anna Maria får så bör hon väl vara född omkring 1690 eller tidigare. Hedvig Charlottas man Johannes Holm var född 1683 så han kan inte vara far till Anna Maria men däremot bror.
 
Var hittade du uppgiften om magister Holm?
 
mvh
Per L

59
Domböcker / Adokvatfiskalen Södermanlands län EXIe:1104
« skrivet: 2015-12-06, 12:41 »
Heikki!
 
Tack för hjälpen!
 
Per L

60
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2015-12-06, 11:55 »
Berit!
 
När jag skrev mis föregående inlägg så hade jag inte sett dina två senast från 1050 och 1137.
 
Dom blir ytterligare underlag i mitt arbete.
 
mvh
 
Per L

61
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2015-12-06, 11:50 »
Berit!
 
Du har gett mig en massa att tänka genom allt underlag du redovisat ovan. Två saker:
1. Hans från Mecklenburg hade bl a en son Johan eller även kallad Hans född 1610 död 1673 i Örebro. Han hade bland annat en son Hans född 1645 i Örebro och dog där 1726. Han var karduansmakarmästare, rådman mm. Denne Hans eller Johan hade i sin tur en son Hans född i örebro 1679 men död före 1721 Min ana som var en halvbror till Hans född 1645  var häradshövdingen i Ölme Christopher Johansson Moback.
 
2. Jag har problem med Reinholdt och den Du kallar Carsten. Du ställer Dig frågan kan de vara bröder. Jag funderar på samma sak och kan det i så fall vara så att det är födda i Mecklenburg och är bröder till Hans från Mecklenburg.
 
Sist så är det troligt att Herrman försvinner från Nyköping efter 1641 då han finns i Karlstad men att han också försvinner därifrån redan 1642. Det verkar då troligt att han är den Herrman som Jukka har funnit i Biskopsgården i Åbo.
 
mvh
 
Per L

62
Domböcker / Adokvatfiskalen Södermanlands län EXIe:1104
« skrivet: 2015-12-06, 10:05 »
Hej!
 
Jag har bekymmer med siata orde i första raden i urklippet i bilaga ur sid 91 i Advoktfiskalen i Södermanlands län EXIe:1104.
Tacksam för hjälp att tyda texten.
 
mvh
 
Per Lundgren
 

63
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2015-12-05, 17:51 »
Jukka och Berit!
 
Jag bifogar ett utkast till antavla. Det är inte komplett men utgår från Matia Johannis Choraeus och där vi även ser knytningen till Moback. Det finns sådant som vi ännu inte har kunnat verifiera men det verkar hänga ihop. Tacksam för synpunkter.
 
mvh
Per L

64
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2015-12-05, 17:01 »
Berit!
 
Jag håller just nu på med att försöka sammanställa allt det underlag som vi fått fram under den senaste tiden. Jag återkommer med det när jag är klar.
 
Uppgiften om Hans från Mecklenburg härstammar  från två källor där jag tror att den första är den som övriga bygger på och det är den KlerkerMattomska hanskriftssamlingen i KB där jag läst följande som överskrift till en stamtavla.
  Hans Mobach bördig från Mecklenburg, kom in i Sverige, blev handlande i Nyköping Vidare har den nu bortgångne Riddarhugenealogen Pontus Möller i ett brev till en avlägsen släkting Moback skrivit följande: Född i Meclenburg, Tyskland. Inkom till Sverige ca 1600 och blev handlande i Nyköping.
 
Men observera detta gäller Hans Mobach i Nyköping. Hans eller Johan i Örebro är son till Hans i Nyköping som härutöver har minst två söner till nämligen Herrman och Carsten.  Huruvida Carsten och Reinholt  är bröder eller om Reinholt är son till Carsten eller om han är släkt på annat sätt vet jag inte eftersom han blev en ny bekantskap i Ditt tidigare inlägg.
 
En ny bekanskap är även den Elsa Michelsdotter f 1693 och död1696 som Du redovisar. Jag hittar det som förmodligen är hon i död- och begravningsboken där man  den 4/2 anger att kopparslagaren M Hendrich Göstafssos hustru 57 år 9 mån och några dagar. Hon begravdes troligen den 16/2.
Jag hittar henne inte i Klerkers sammanställning där det heller inte finns någo Michel. Har Du möjligen mer om hennes ursprung, det finns nämnligen en gren Moback i trakten N Filipsstad som jag ännu inte vet ursprunget till.
 
mvh
 
Per L

65
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-12-04, 17:51 »
Jukka och Berit!
 
Vi börjar kanske närma oss en Jack Pott.
 
Hans av Mecklenburgs son Herman förekommer i Svea hovrätt 1641-07-30 där knyts han även till Karlstad och där han enligt en mantalslista finns mantalsskriven då. 1642 och 1643 saknas han i Karlstads mantalslängd. (jag har inte gått igenom fler år). Han finns inte heller i Nyköpings mantalslängder. Det kan tyda på att han flyttat till Åbo. Hur bevisar vi det? Om vi lyckas så har det Du fått fram  klarat ut det mesta vad gäller Din släktgrens i Finland bakgrund. Det är vad jag förstår inte konstigt att t ex Jacob får en befattning som uppbördskommissarie i Stockholm. Det var många unga svenskar från den östra rikshalvan, (både adliga och icke adliga)som fick tjänster i den västra rikshalvan.
 
Bilden kompliceras lite av den del av Mobackssläkten som kom till Vasa och som har dels spridit sig i Österbotten och dels flyttat till Stockholm där dom finns kvar i dag och stavar Mobach.
 
Jag jobbar vidare här och hoppas få ihop något som jag kan redovisa senare under helgen.
 
mvh
 
Per L

66
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-12-04, 12:51 »
Jukka!
 
Jag skall försöka sammanfatta vad jag hittills fått fram om Moback i Nyköping: Den första mantalslängden som finns är från 1642 men är så skadad att den kräver en stor insats och tur för att få fram något ur. Längderna från 1647 och framåt är läsbara och jag skall komplettera en tidigare granskning-. Vad som kan bli svårt är att klara ut är om det finns ett samband eller ej mellan Moback i Åbo-trakten och Moback i Nyköping.
 
mvh
 
Per L

67
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-12-03, 19:35 »
Jukka!
 
Herman var inte biskop. Han saknas i förteckningen över biskopar i Åbo.
 
Jag har hittat en Herrman som skulle kunna vara son till Hans från Mecklenburg i Karlstad där han med hustru finns med i mantalsskrivningen 1641. När kom Herrman i Åbo och varifrån?
 
Det är intresssant att Daniel är karduansmakarmästare det är även Johan som flyttar till Örebro. Ser man till när Daniel dör så stämmer det ganska bra med Hans av Mecklenburgs sonson i Örebro Hans Moback som även han är rådman och karduansmakarmästare och som dör 1726 81 år gammal (ovanligt hög ålder hans bröder dog omkring 1700), En tanke kan vara att Daniel är sonson till Hans av Mecklenburg men det förutsätter ju att Herrman är son till Hans av Mecklenburg. Här har vi ett problem att lösa tyvär saknas kyrkböcker.
 
Talar jag tyska? Ein bischen Hochdeutsch und langsam aber viel besser Änglisch.
 
Per L

68
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-12-03, 14:24 »
Jukka!
 
Jag har sänt ett vanlijt mail till Dig.
 
Per L

69
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-12-02, 14:52 »
Jukka och Berit!
 
Tack för all information som som ni redovisat i disskussionsinläggen ovan. Delvis är det helt ny information för mig. I vissa avseenden stämmer den inte med vad jag har tidigare. Därför måste jag ta ett omtag och försöka få fram hur såg egentligen Mobackarna ut i Nyköping. Exempel på frågeställningar är:
- kom fler invandrare än Hans från Mecklenburg ca 1600 och var dom släkt
-
- hur många barn fick de som invandrade
- flyttade någon Herrman till Åbo och i så fall när
- finns det fler Danielar
 
Den Johan(Hans)som fyttar till Örebro känner vi väl.
Den Casten som blir kvar i Nyköpnig är troligen far till de söner som flyttar till Stockholm Hans och Caspar samt till Eskilstuna Carsten.
Namnet Herrman synes höra hemma i Nyköping, likaså Reinhold
 
Vilka var Casten, Carsten, Casper och Caspar? Har vi rätt namn på dessa?
 
När vi klarat ut dessa frågor så har vi kommit långt i vår forskning.
 
Jukka! Jag hoppas att du känner ansvaret för släkten i Finland. När det gäller grenen I Vasa så tror jag att vi har grepp om denna. Jag tar på mig att försöka få fram hur det blev i Nyköpingstrakten.
 
mvh
 
Per Lundgren

70
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-12-01, 15:07 »
Berit!
 
Tack för dina inlägg. Jag har inte hunnit med att analysera dem ännu men jag har redan sett att jag kommer att ha nytta av dem när det gäller släkten Moback i Nyköping där det ju saknas kyrkböcker. Vidare har Du kanske sett dikussionerna ovan mellan mig och Jukka Nikula om släkten Moback i Finland resp Stockholm. Det skall bli intressant och se om vi kan leda i bevis att det är samme Herman som Du gett oss underlag för som Jukka hittat i Åbo eller ej. En fråga: Forskar Du i släkten Moback?
 
mvh
 
Per Lundgren

71
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-12-01, 09:28 »
Jukka!
 
Uppgiften om att du funnit en Herrman Mobach i Åbo är mycket intressant. Jag har nämligen tidigare en uppgift om en son eller bror till Hans från Mecklenburg  som skulle heta Herrman. Om denne Herrman du funnit i Åbo är den Herrman som jag har sedan tigare  så skulle det kunna vara så den Daniel som är son till Herrman även är den Daniel som är far till  syskonen Jacob och Christina Danielsdotter Moback. Jag får inget napp i HisKis. Det årtal du anger 1669 vad avser det?  
 
Tacksam för att få höra vidare vad Du hittar.
 
Per Lundgren

72
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-11-12, 10:21 »
Jukka!
 
Jag bifogar ett utdrag över en diskussion som jag hade 2005 med Österbottningar angående Moback i Vasatrakten. Den Lars eller Lorenz Moback som flyttade från Piteå med sina två döttrar är ättlingar till den Johan Moback som föddes i Nyköping men som flyttade till Örebro. Det intressanta är att Lars änka med barn flyttade från Vasa till Stockholm där ättlingar finns än i dag. De stavar sitt efternamn med ch.
 
Mvh
 
Per Lundgren

73
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 05 december, 2015
« skrivet: 2015-11-11, 14:52 »
Jukka!
 
Det underlag som du redovisat i dina inlägg ovan innehåller bra information som kompletterat den information som jag haft tidigare. Det viktigaste är namnet Daniel Moback och att han har en dotter Christina som är syster till kommisionären Jacob Moback.. Problemet är då att placera in Daniel i släkten Moback. Jag ser två alternativ. 1 Han är en son till Hans från Meklenburg 2 Han är en sonson till Hans från Mecklenburg.
 
Ett problem vid granskningen av alternativen är bristen på kyrkböcker från Nyköping. Vad jag hittills fått fram är att Hans från Mecklenburg hade tre söner Johan som flyttar till Örebro, Casten som blir kvar i Nyköping samt Herman som jag inte vet så mycket om. Casten är far till de två söner Hans och Casper som vi vet flyttade till Stockholm och levde där. Casten var även far till Carsten som flyttade till Eskilstuna där han bildade familj.
 
Tidmässigt förfaller det mig som att alternativet 2 passar bäst. Dvs Daniel är en sonson till Hans från Mecklenburg. Vem som är far vet jag f n ej.
 
Eftersom min släktlinje går från Hans från Meclenburg via Johan i Ötrebro så har jag inte ägnat mig så mycket åt Mobackarna i Stockholm men jag inser att jag måste ta tag i dessa.. Beträffande ordet Kiäraste så tror jag att det avser att madam Sahlsteen är förlovad eller trolovad med Elias.
 
mvh
Per Lundgren

74
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2015-11-06, 16:34 »
Jukka!
 
Det var mycket roligt att träffa på en släkting till Mobacks-släkten. Jag härstammar själv på mödernet från släkten Moback. Min gren härstammar från Hans från Meclenburg via sonen Johan i Örebro. Jag har tidigare undersökt den gren som flyttade till Stockholm och en annan gren som via Piteå och kaptenen Lorenz (Lars) Moback hamnade i Vasa och där änkan och deras gemensamma barn efter hans död flyttade till Stockholm där dom än finns idag. Det är den gren där man fortfarande stavar Mobach.
 
Vem är Daniel? Jag har en Daniel som var född i Piteå men död i Stockholm 1782 så han passar inte.
 
Du säger att sonen till din Daniel, Jacob, var uppbördskommissarie. Jag har en Jacob Moback som kallas proviantmästare och som dog i Stockholm 1720-11-27.
Kan det ev vara samma Jacob? Jag har inte tidigare forskat vidare i min Jacob men skall göra det nu. De namn Du redovisar verkar höra hemma i Stockholmsgren vilket jag skall kolla upp.  
 
Jag skulle behöva få ev födels-, vigsel- och dödsdata som du ev har så att jag kan komma vidare. Speciellt när det gäller Daniel. Han kan vara en ny bekantskap.  
 
När det gäller Moback i Vasa så hade jag för några år sedan en givande diskussion i Westside där vi ganska klart kom fram till hur det hängde ihop.
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

75
Hej!
Jag söker en trolig blivande karduansmästare i Norrköping som var uppe för diskussion i Karduansmästarämbetet i Norrköping enlgt protokoll från 1682-09-22. Hans namn var Olof Hansson Moback född i Örebro 1853-04-18 och som uppges ha gått i lära hos en Mårten Schultz i Stockholm. Tacksam om någon har tips hur man kan hitta honom i Norrköping.
 
mvh
 
Per Lundgren

76
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2015-10-18, 17:20 »
Karin!
 
Ditt inlägg idag angående namnet Moback var mycket intressant. Den Olof Moback för vilken bördsbrev och lärobrev lästes upp i karduansmakareämbetet i Norrköping är en Moback som jag ej har haft kontroll på.  Den mäster Hans Hansson Moback som begär bördsbrev för en broder i Örebro är sannolikt en äldre broder till Olof Hansson Moback vars namn inte går att läsa på fotot av protokollet. Jag skall försöka stärka min hypotes nedan.
Den förste Moback som kommer till Örebro från Nyköping där han föddes 1610 och dog i Örebro 1673-03-26. Han uppges ha varit karduansmakarmästare, brotullsarrendator och rådman. I sitt första äktenskap får han fem barn en dotter och resten söner Casten mördad på Stortorget i Stockholm 1672, Hans född 1645 och död i örebro1725. Även han var karduansmakarmästare och rådman, den tredje sonen Petter blev bara två år medan en fjärde son även han döpt Petter blev löjtnant i Jämtlands fältjägare och dog1705 i Ragunda slutligen den femte sonen hette Olof född 1653 i Örebro. Om Olof vet jag inte mer än att han som 18 åring bevittnade mordet på sin broder Casten.
 
Den son som föddes i Hans Hansson Mobacks andra äktenskap hette Christopher Johansson Moback och torde inte vara aktuell eftersom han blev fogde och häradshövding i Östersysslet i Värmland. Det som ytterligare pekar på att det saknade namnet skall vara Olof är hatt hans morfar hette Olof.
 
En fråga Karin är Du intresserad i släkten Moback?
 
mvh
 
Per Lundgren

77
Västermo / Västermo
« skrivet: 2015-05-16, 11:16 »
Helena!
 
Stort tack för Ditt underlag. Vad jag kan se av Ditt underlag och det jag redan har så har varesig Du eller jag hittat någon annan Lundgren i Västermo född under 1700-talet än  sådana som är släkt med skogvaktaren i Klovsten Anders Lundgen född 1690. Det torde även innebära att sannolikheten för att min ana Mästersmeden Anders Lundgren som angavs vara född i Västermo är hög och att han är andre son till skogvaktaren född 1721.
 
mvh
 
Per Lundgren

78
Adelöv / Adelöv Fotsjö
« skrivet: 2015-05-15, 12:51 »
Mats!
 
Tack för hjälpen. Nu vet jag var han fanns vid möstringen 1683-1687.
 
mvh
 
Per Lundgren

79
Adelöv / Adelöv Fotsjö
« skrivet: 2015-05-13, 12:55 »
Hej!
 
Magnus Rotkirch som tillskrivs Fotsjö och avlider där 1717 tjästgjorde som löjtnamt vid västgöta Dals regemente. Bifogat klipp ur Generalmönstringsrullan för regementet1683-1687 AID v46731.b21 rör Magnus. Tacksam för hjäp med att tyda texten.
 
MVH
 
Per Lundgren

80
Västermo / Västermo
« skrivet: 2015-05-12, 16:37 »
Helena!
 
Tack för svar. Jag har en fråga om du bland de sex ytterliggare Lundgrenarna har någon som Du vet inte är släkt med skogvaktaren i Klofsten Anders Lundgren född 1690 och hans familj. Det är ju så att min anfader är född 1721 i Västermo enligt dödboken i Fellingsbro. Han passar bra in som andre son till skogvaktaren i Klovsten och har som andre son även samma förnamn som denne. Mitt problem är att försäkra mig om att det inte finns fler Lundgren i Västermo vid den här tiden, som min anfader kan kopplas till.
 
mvh
 
Per Lundgren

81
Ölmstad / Ölmstad C:2
« skrivet: 2015-05-11, 09:39 »
Eva!
 
Tack för din hjälp! Nu har jag kommit vidare med att verifiera att Anna Margareta Stare är dotter till Johan Stare.
 
mvh
 
Per Lundgren

82
Ölmstad / Ölmstad C:2
« skrivet: 2015-05-10, 19:18 »
Hej!
 
Jag behöver hjälp med varifrån jungfrun Brita Stina Stare kommer vid Maria Christina Mobacks dop 1763-05-19. Jämför med bifogat klipp från sid  279 och 278 i C:2.
 
MVH
Per Lundgren
 

83
Ölmstad / Ölmstad C:2
« skrivet: 2015-05-10, 18:58 »
Hej!
 
Tacksam för hjälp med att tyda Inspectoren Johan Stares hemvist enl bifogat urklipp från dopet av sergeanten Christoper Mobacks dotter 1758-11-01 i Berg.
 

84
Kumla / Kumla
« skrivet: 2015-03-05, 16:33 »
Hej!
 
Jag har en ana född i Heds församling,U-län. Han fyttar 1918 till Lilla Mellösa och därifrån till Örebro Norra Slottsgatan 12. Han flyttar igen 1923-11-03 men jag vet inte vart. Jag vet att jag täffade honom vid hans föräldrahem sommaren 1948 där han då var på tllbälligt besök. Han avled 1949-06-10 i Kumla. Han var omyndigförklad och han uppgavs av sina syskon finnas på någon slags institution i Kumla. I dödboken anges Stene 3:3.
 
Tacksam om någån kan förklara vad Stene 3:3 var/är.
 
mvh
 
Per Lundgren

85
Västermo / Västermo
« skrivet: 2015-02-27, 13:40 »
Hej!
 
Jag har kunnskap om skogvaktaren i Klofsten Anders Lundgren född 1690 och hans familj. Mitt problem är att jag har en ana som anges i en husförhörslängd för Fellingsbro  vara född i Västermo 1720. Hans namn var Anders Lundgren och var knipsmed och manefakturmästare vid Österhammars bruk i Fllingsbro. Han skulle kunna vara andre son till skogvaktaren i Kofsten.  Finns det någon som känner till nägra fler Lundgren i Västermo i början på 1700-talet än de i Klofsten?
 
Tacksam för hjälp
 
Per Lundgren

86
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2015-01-29, 14:37 »
Anders!
 
Jag har dröjt lite med detta svar men tror att jag har hittat en uppgift som kan föra lite vidare. Jag har hittat en uppgift om att Anna Elisabet Huberiana dog 1718. Jag har ännu inte hittat igen källan till denna uppgift men avser att föröka knäcka detta framöver. Jag är dock f n sysselsatt med att kvalitetskontroller mina uppgifter i databasen så att jag inte får in felaktigheter om och när en ny version av Disgen dyker upp. Detta innebär att forskningsuppgifter finns det begränsat med tid till.  
 
MVH
 
Per L

87
Pemer / Pemer
« skrivet: 2013-12-05, 15:35 »
Anders!
 
Tack för ett innehållsrikt svar. Det som slår mig direkt är ju David Niclas val av yrke, att välja officersbanan och påbörja denna vid det regemente där styvfadren Johan Anders avslutade sin tjänstgöring vid armén 1719. Blev han månne volontär medan styvfadern var i tjänst? Skall forskas. Vidare fanns under 1720-talet kvar några både kvinnliga och manliga Mobackare i Örebro. Släkten Moback eller Mobach härstammar från Hans Mobach född i Mecklenburg 1580 och invandrade till Nyköping ca 1600 där han blev handlande. En son flyttade till Örebro och är ff till Johan Anders, en son stannade i Nyköping och en tredje son flyttade till Eskilstuna.  
 
Jag kommer att bearbeta det underlag som Du gett i Ditt svar och återkommer då jag gjort detta.
 
mvh
 
Per L

88
Pemer / Pemer
« skrivet: 2013-12-05, 13:29 »
Anders Pemer!
 
Jag har i ett inlägg från dig 2004-10-12 läst att du omnämner Anna Elisabeth Hubrina.som ju var gift med Robert Premer intill hans död omk 1706. Enligt en uppgift i WIKI Adelsvapen gifter hon om sig med Johan Anders  Moback vilken är en ana till mig. Vigseln bör ha ägt rum i Stettin. Johan Anders tjänstgjorde som Fortifikationskassör och 1714 blev regementskvartermästare vid Änkedrottningens Lifregemente till fots. 1718 finns han som kapten vid överstelöjtnantens kompani i Nerike-Värmlands infanteriregemente. Han får avsked i slutet av 1719.  Hans efterlevande har jag grepp på men mitt problem är hans hustru Anna Elisabeth Huberina och vad som händer med sonen David Niclas Premer i hennes första äktenskap. Var hamnar familjen efter Johan Anders avsked från regementet?
 
Tacksam om Du har information som kan hjälpa mig i min forskning.
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

89
Säby / Äldre inlägg (arkiv) till 11 mars, 2014
« skrivet: 2013-11-28, 23:15 »
Hans!
 
Tack för hjälpen. Nu har jag en del ortsnamn som jag inte känt tidigare som jag kan arbeta vidare med.
 
Mvh/ Per L

90
Säby / Äldre inlägg (arkiv) till 28 november, 2013
« skrivet: 2013-11-28, 15:06 »
Hej!
 
Tacksam för hjälp att tyda detaljerna i följande två klipp som är bröloppsnotisen för Magnus Rotkirch och Margareta Ribbing i Säby kyrka 1688-02-17.
 
Texter finns i AID:v36238.b180.s349 för Magnus lägst ner på högersidan och på AID:v36238.b180.s351 för Margareta överst på vänstersidan.
 
mvh
 
Per Lundgren
 
 
(107.9 k)

91
Ramnäs / Ramnäs Lia:5
« skrivet: 2013-07-19, 23:24 »
Irene!
 
Stort tack för hjälpen!
 
Jag har  fått något att fundera över. Jag måste sätta mig in i Ramnäs geografi bättre än vad jag kan idag och hur det såg ut på slutet av 1600-talet. Vad betyder t ex ordet Tulnerns? En hypotes s´kulle kunna vara Tullnärens dvs den ansvarige för tullen i Ramnäs där då Karin Jönsdotter Tulnerns Piga skulle ha varit Tullnärens piga. Vidare ordet konbru eller som du skriver konbrud kan kanske betyda antingen ett dilektalt Kronbrud eller också motsatsen.
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

92
Ramnäs / Ramnäs Lia:5
« skrivet: 2013-07-19, 18:10 »
Hej!
 
Tacksam för hjälp att tyda ovanstående urklipp texten t o m Jönsdotter är inget problem men slutet klara jag bara sporadisk.
 
mvh
 
Per Lundgren
Urklipp
 (145.2 k)

93
Gunnilbo / Gunnilbo C.2 1692-04-21
« skrivet: 2013-07-18, 22:56 »
Maud!
 
Tack för hjälpen!
 
Mvh
Per L

94
Gunnilbo / Gunnilbo C.2 1692-04-21
« skrivet: 2013-07-18, 14:30 »

 
Hej!
 
Tacksam för hjäp med att tyda den föddes och hans fars namn.
 
mvh
 
Per Lundgren

95
Tack för hjälpen Mats!
 
Nu återstår det vvåra att hitta igen Anders i Nyköping. Jag har några Moback där men ännu ingen Anders. Skam den som ger sig.
mvh
 
Per L

96
Tack Mats!
 
Kan det stå Moback i st för Mobeck?
 
mvh
 
Per L

97

 
Tacksam för hjälp att tyda innhållet i ovanstående skärmklipp från GMR för N Skånska kavalleriregementet 1710. SE/KrA 0023/01884 1710 sid 232. Bildid A 0028906_00232.
 
Med hopp om hjälp och vänlig hälsning
 
Per Lundgren

98
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2012-04-29, 14:45 »
Ulf!
 
Tack för info om Casten/Kasten. Har börjat komma igång med släktforskningen efter ca fyra år med annan forskning och författande.
 
MVH
 
Per L

99
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2011-03-20, 10:01 »
Ulf!
 
Tack för informationen som var ny för mig. Den ger ju ytterligare underlag till till att försöka lösa knuten med vad som skedde vid Hans Mobacks ankomst till Nyköping från Mecklenburg.
 mvh
 
Per L

100
Skogvaktare / Kronoskogvaktare
« skrivet: 2010-12-12, 23:27 »
Olle!
 
Tack för Ditt svar. Min ana är min farfars farfars farfars f Anders Lundgren född i Västermo 1720 enligt en notis i dödboken vid hans död 1785-07-11 vid Österhammars bruk i Fellingsbro. Jag har bara hittat en Lundgren i Västermo vid 1720-talet och det är skogvaktaren Anders Lundgren född 1680. Han har bl a två söner Giösta född 1719 och Petter föd 1725. Min hypotes är att min ff ff ff f skulle kunna var son till skogvaktaren Anders Lundgren i Klofsten. Dels är detta biologiskt möjligt men passar även att min ana är son nummer två och fått faderns namn Anders. Mitt underlag i brist på de tidiga uppbrunna böckerna är dels den sammanställning som Karl-Olov Karlsson gjort av testamentspengar vilket jag verifierat genom boken kyrkliga räkenskaper som ej brunnit upp. Jag behöver dock gräva vidare för att bevisa min hypotes.
1800 finns en bouppteckning efter en Gustaf Lundgren som anges som Kronaskogvaktare i Klofsten.
 
mvh
 
Per Lundgren

101
Skogvaktare / Kronoskogvaktare
« skrivet: 2010-12-12, 16:38 »
Hej!
 
Av den tidigare diskussionen ovan uppfattar jag att en kronoskogvaktare var en lägre tjänsteman i kungens (statens) tjänst.
 
Jag tror mig ha en ana som var kronoskogvaktare i Västermo socken i D-län i början av 1700-talet. Ett problem för mig är att kyrkböckerna från den tiden har brunnit upp.
 
En fråga är: Finns det någon förteckning över kronoskogvaktare och var kan man i så fall finna den (jfr med försvarets mönstringsrullor etc)
 
Tacksam för svar
 
mvh
 
Per Lundgren

102
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2011
« skrivet: 2010-10-28, 23:26 »
Eva och Torsten!
 
Tack för hjälpen. Det funkade med ANSI.
 
mvh
 
Per L

103
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2011
« skrivet: 2010-10-27, 13:07 »
Torsten!
 
Tack för tipset. Återkommer när jag får veta hur det går i USA!
 
mvh
 
Per L

104
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2011
« skrivet: 2010-10-26, 15:26 »
Eva!
 
Tack för info. Min vän i USA har problem med å,ä och ö. Finns det något val av standard som meder att han kan få rätt tecken i sitt program. Eller är han helt beroenda av vad hans eget program kan?
 
mvh
 
Per L

105
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2011
« skrivet: 2010-10-25, 22:54 »
Torsten!
 
Tack för hjälpen! Efter ett par försök så lyckades jag få iväg en fil.
 
MVH
 
Per Lundgren

106
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2011
« skrivet: 2010-10-25, 14:24 »
Hej!
 
Jag använder Disgen 8.2a. Jag har framställt en antavla som omfattar personer ur flera flockar med engelsk utskrift. Mitt problem är följande:
 
- kan jag göra en GEDCOM-fil enbart av den del av databasen som innehåller antavlans info
 
- om det är möjligt hur gör man och går det då även att få den på engelska (eller är det så att GEDCOM-data själv hittar rätt i ett program med engelsk text
 
Tacksam för hjälp.
 
mvh
Per Lundgren

107
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2010-08-21, 17:24 »
Ulf!
 
Den Caspar Moback som avses är troligen en brorson till den Casper Moback som Du funnit tidigare vid dina genomgångar. Hans far hette Hans Moback och var född i Nyköping ? flyttade till Stockholm blev kryddkrämare och senare även tobacksspinnerifabrikör. Caspar var gift två gånger första frun var Sofia Lundberg död 1708 och den andra var Anna Henzig född 1683. Caspar dog 1728-04-10.  
 
Tack för notisen
 
mvh
 
Per L

108
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2010-08-08, 08:20 »
Ulf!
 
Tack för dina insatser när det gäller Moback i Nyköping mm. Jag har varit djupt engagerad i annan verksamhet under de senaste två åren varför min släktforskning fått gå på sparlåga. Jag hoppas att kunna komma igång med släktforskningen i full fart efter nyår och då kommer det underlag som jag fått av Dig att vara mycket värdefullt.  
 
Carsten Mobacks bouppteckning har jag i form av avfotograferade bilder.
 
mvh
 
Per L

109
Ängelholm / Ängelholm CI:1 (1689-1766) Gid.1728.25.23300
« skrivet: 2010-08-08, 08:10 »
Markus!
 
Tack för hjälpen.
 
mvh
 
Per L

110
Ängelholm / Ängelholm CI:1 (1689-1766) Gid.1728.25.23300
« skrivet: 2010-08-07, 16:21 »
Hej!
 
Tacksam för hjälp med att tyda nedanstående klipp
GID:1728.25.41200
 
mvh
 
Per Lundgren

111
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2010-03-15, 09:37 »
Anders Pemer!
 
Du har kommit med en fråga som jag har lite svårt att ge ett entydigt svar på. Den Anders Moback som jag tror Du avser gifter sig med Anna Elisabeth Huberina i Stettin efter 1706. De får en son Karl Gustaf 1712-09-16 i Stettin Död 1789-12-16 i Arnö. Anders är svårfångad pga att det saknas kyrkböcker i Örebro där han föddes som son till karduansmakarmästaren och rådmannen mm Hans Moback. Jag har heller inte hittat igen honom efter avskedet från regementet. Fadern har inga döttrar som passar in på de två Du frågar om. Några data ur Anders liv.
 
1707-02-20  Fortkassör i Stettin¶

1714-05-08  Regkvm vid Enkedrottningens lifreg t fots¶

1718-06-30  Kapten vid Nerikes o Vermlands reg¶

1719-11-11  Avsked¶

Finns i Biografica
 
Generalmönsterrullor, Arkiv med löpande volymnumrering, SE/KrA/0023/0/175 (1715-1719)  
sid 274 finns angivet något om Captinen för Compagniet Johan Mobach vid överstelötnantens  
copagnie.
 
En hypotes om fadern till de två Du frågar om är följande: Det finns en Anders Moback född 1676 i Nyköping som blir soldat i Skånska Husarregementet men som överförs till Malmö garnison. Jag tappar honom i sb med flytten till Malmö. Han skulle kunna var far till de två Du frågar om. En annan Hypotes kan vara att de två flickorna egentligen heter Mobäck men att kyrkböckerna är slarvigt skrivna så att ä uppfattas som a. Jag har själv försökt att reda ut flickornas släktförhållanden men än så länge misslyckats.
 
Det är vad jag f n kan hjälpa Dig med.
 
mvh
 
Per L

112
Hessler / Hessler
« skrivet: 2010-02-20, 17:43 »
Ulf!
 
Tack för tipset. Jag fann följande notis i födelselängden Grangärde C:5 GID 169.81.16200: 1785 sept 20 föddes och 25 döptes Petter. Pigan Catharina Danielsdotters barn i Morberget med Barnafadern Pehr Hessler i Norrberket osv.
 
Denne Petter flyttade via Västerås och Stockholm till Kaskö i Finland där han gifte sig med Johanna Elisabeth Moback född i Piteå i hennes andra gifte 1827.  
 
Via Moback släkten har jag kommit i kontakt med en finsk släktforskare som är barnbarnsbarn till denne Petter och som fastnade i Kopparberg. Nu kan hon komma vidare.
 
Tack

113
Hessler / Hessler
« skrivet: 2010-02-14, 16:59 »
Hej!
 
I en annons i Vasa bladet 20/10 1867 resp Åbo Underrättelser 24/12 1867 framgick följande: Kopparslagaremästaren Petter Hessler född 1785 i Kopparbergs län i konungariket Sverige, afled stilla i Kaskö der han 55 år varit bosatt, den 20 oktober 1867, i en ålder af 82 år och en månad, sörjd och saknad af tre barn och tio barnbarn, varder härigenom aflångsnare släkt och bekanta tillkännagifvet.
 
Jag söker hans födelseort och exakt tidpunkt för födseln men har inte lyckats. I en handling anges att Petter är född i Norrbärke den 20/9 1785 men jag hittar inte honom i födelselängden. Jag har hittat flera Hessler födda i Dalarna men ingen i Norrbärke och ingen som passar in på Petter.
 
Tacksam om någon kan hjälpa mig att finna Petter,
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

114
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2009-07-19, 08:57 »
Ulf!
 
Tack för informationen. Denne Casten Moback bör vara en annan än den Casten vi tidigare diskuterat som boende i Nyköping. Jag vet inte hur noga man var med att skilja Casten från Carsten eller om det är samma namn. Jag har kännedom om en Carsten Moback född troligen i Nyköping men gift och med familj boende i Eskilstuna där en dotter föds 1686 och en son 1688. Han avlider 1715.  
 
Jag vet ej om detta är samma person som Du funnit omnämnd i Livgedingets hammarting, men det är ytterliggare underlag för min fortsatta forskning.
 
mvh
 
Per L

115
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2009-04-26, 10:40 »
Ulf!
 
Allt Du hittills fått fram och meddelat om Casten Moback är av intresse när det gäller att lägga pusslet om släkten Moback i Nyköping.
 
mvh
 
Per Lundgren

116
Titlar och befattningar / Livdrabant
« skrivet: 2009-02-06, 15:09 »
Hej!
 
Jag söker en livdrabant Fredrik Mobach alt Moback som enligt det Dela Gardiska arkivet del 7 sidan 142 blev sårad i armen och sidan i slaget vid Narven år 1700. Jag har letat i generalmönstringsrullorna men de finns bara t o m 1697 och senare in på mitten av 1700-talet. Tacksam om det finns någon som kan ge mig tips om hur jag skall kunna få vidare underlag om denne livdrabant. Anteckningen i Dela Gardiska arkivet är det första tecknet utöver en mycket tidig anteckning livdrabant? som jag funnit i en äldre nu avliden släktings anteckningar att denne Fredrik M har funnits.
 
mvh
 
Per Lundgren

117
Lit / Lith
« skrivet: 2009-02-05, 21:34 »
Kjell Åke!
 
Tack för hjälpen!
 
Jag hittade nu också deras första barn somm föddes i oktober  1713 i Mo.
 
Mvh
 
Per L

118
Lit / Lith
« skrivet: 2009-02-05, 08:44 »
Hej!
 
Jag har problem med att tyda en vigselnotis i GID 2173.21.38400 Vigsellängd 1712 Bild 117 av 175 för Dragonen Anders Moback som den 28 december gifter sig med Ingeborg ? från ?.
 
Tacksam om någon kan hjälpa mig med att tyda och räta ut mina frågetecken.
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

119
Nordmark / Nordmark C:1 1731-1774, GID 511.40.94100
« skrivet: 2008-12-26, 19:52 »
Elisabeth!
 
Tack för hjälpen. Nu har jag några nya ledtrådar.
 
mvh
 
Per L

120
Nordmark / Äldre inlägg (arkiv) till 01 februari, 2009
« skrivet: 2008-12-26, 16:26 »
Hej!
 
Jag letar efter Olof Olofsson Moback (ev Mobach) som jag funnit i hfl AI: 1-4 vid Sandsjön i Nordmark. I AI:4 uppges han vara född 1712 men det framgår inte var. Vidare så framgår det tydligt i notisen för dottern Lisas födelse  1747-04-18 i Nordmark C:2 att Olof Olofsson Moback bor i Sandsjön. Mitt problem är att försöka hitta fadern och farfadern till Olof Olofsson Moback. En hypotes jag vill försöka verifiera eller förkasta är att Olof Moback född i Örebro 1653-04-18 är far eller farfar till Olof Olofsson född 1712. Om Olof född i Örebro saknar jag underlag efter det att han bevittnat mordet på sin bror Casten Moback utanför Rådhuskällaren vid Stortorget i Stockholm 1672. En halvbror till Olof, Christopher Johansson Moback var häradshövding för Östersysslet och bosatt i Ölme till sin död 1716.
 
Tacksam om någon kan ge mig en ledtråd.
 
mvh
 
Per Lundgren

121
Nordmark / Nordmark C:1 1731-1774, GID 511.40.94100
« skrivet: 2008-12-26, 16:00 »
Hej!
 
Jag har bekymmer med att tyda texten överst till vänster i notisen direkt under rubriken 1736 et 1737 i GID 511.40.88000 som rör första lysningen för Olof Olofsson och Maria Pärsdotter. Tacksam om någon kan hjälpa mig med framför allt ortsnamnen.
 
mvh
 
Per Lundgren

122
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2008-12-08, 09:55 »
Anders!
 
Jag har tidigare följt upp dottern Maria Elisabeth men ej de övriga döttrarna. Deras mor Catharina (Christina) Moback (född 1690 i Eskilstuna och död 1738-05-06 i Eskilstuna)  var dotter till Carsten Moback troligen född i Nyköping och död i Eskilstuna 1715-10-15. Han var gift med Sigrid Svensdotter Härling. Mitt problem är återigen Nyköping. Catharinas födelse har jag inte hittat eftersom det saknas födelselängd för det året medan jag funnit födelsenotiser för två av hennes yngre syskon födda Elisabeth 1686 och Carsten 1689 i Eskilstuna. Jag har delar av bouppteckningen efter Carsten upprättad i december 1715.
 
Min hypotes är att om det inte kom mer än en Moback dvs Hans Moback till Nyköping kring 1600-1608 så kan Catharinas far vara sonson till denne Hans och son till den Casten Moback som man vet fanns i Nyköping och förmodligen dog kring 1665.
 
mvh
 
Per L

123
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2008-12-07, 20:08 »
Anders Berg!
 
Du gav mig plötsligt en impuls som jag skall försöka jobba vidare med. Det jag vet om Anders Mobach är följande:
 
Född i Nyköping ca 1676 husar vid Skånska Husarregementet enl GMR 1710 men enligt kontakt med Skånes knektregister2005-09-11 så antogs han 1709 som husar vid Bårslövs rote i Bårslövs socken förmodligen Billesholms kompani. 1713 fick han avsked och på genlt guvenör Jacob Burenschölds ordres förd till Malmö till soldat.
 
Jag har i andra sammanhang träffat på på två änkor Moback, en i Ivetofta och en i Hörja vilka verkar vara de två systrar Du skriver om i Ditt inlägg. Det kan ju vara värt att undersöka vidare vem som är deras far.  
 
Tack för impulsen till.
 
mvh
 
Per L

124
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2008-12-07, 17:01 »
Patrick!
 
Din Caspar var troligen son till kryddkrämaren, handelsmannen,tobaksfabrikören mm Hans Moback född i Nyköping och hans hustru Christina Eliedotter/Jacobsdotter född i Nyköping. Hans dog i Stockholm 1708-10-17 (GID 2702.40.47000) och Christina GID 2702.40.47000). På grund av att jag inte haft tid för släktforskningen på drygt ett år så är jag lite rostig just nu. Ett problem med Din Caspar är att jag ännu inte har verifierat att han är son till Hans. Det skulle kunna vara Hans bror Casper som är Caspars far. Jag drar mig dock till minnes att jag någonstans har sett i samband med giftemålet med Anna Hentzig att Caspar anges som son till Hans.
 
Christina är dotter till rådmannen mm Elias Jacobsson född i Nyköping 1618 och död där 1720 (Ur Hanverksskrån och Fabriksväsen i Nyköping sid 349. Från 1600-talet omtalas i Nyköping en gammal tobaksfabrikör och rådman Elias Jaconbsson född1618 och död 1720 vid 102 års ålder.)
 
Vem som är Hans far vet jag ej men arbetar med hypotesen att det är den i Nyköping boende Casten Moback, men det återstår att verifiera. Casten torde vara son till den i Tyskland födde Hans Moback och som blev handelsman i Nyköping. Jag tillhör den gren som följer av den till Örebro flyttade sonen Johan Moback.
 
I matriklarna över studenter från Stockholm studerande i Uppsala finns ett par söner till Hans Moback redovisade.
 
En del av mina källor när det gäller de äldre Mobackarna har jag hittat i en sammanställning av Klercker som fanns på KB i Stockholm.
 
mvh
Per Lundgren

125
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2008-12-07, 15:39 »
Patrick!
 
Tack för Ditt inlägg. Ett problem med att ge Dig ett svar är att jag inte vet vilken Casper/Caspar Moback/Mobach Du har i Dina anor eftersom det finns flera alternativ. Detta beror på att förnamnen återkommer i flera generation så att Hans återkommer i minst tre generationer och Casper/Caspar också som söner i dessa. Ett annat grundläggande problem är att lösa upp knuten i Nyköping där det saknas kyrkböcker. Om Du kan på något sätt ge mig en uppfattning om vilken Din ana är så skall jag försöka lösa Ditt problem.
 
mvh
 
Per Lundgren

126
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2008-08-24, 11:17 »
Ulf!
 
Tack för mycket intressant underlag för forskningen om Moback i Nyköping. Systern var en nyhet för mig.
 
Ser tacksamt fram emot ytterligare underlag från Din genomgång.
 
mvh
 
Per Lundgren

127
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2008-05-18, 10:36 »
Ulf!
 
Tack för uppgiften! Den kommer att utgöra en del av underlaget för att beskriva Casten Moback. Om Du tittar i tabellen i mitt inlägg från 2007-09-16 så ser man att det saknas uppgift om hustru medan en hustru återfinns i 1664 års mantalslängd. Detta kan peka på att hustrun avlider någon gång 1667-68 och Casten är omgift 1664. Om detta har något samband med den uppgift Du meddelade i inlägget från igår 2008-05-17 vet jag ej. Tacksam för ev ytterligare uppgifter från Nyköping.
 
mvh
 
Per L

128
Arboga / Äldre inlägg (arkiv) till 01 mars, 2010
« skrivet: 2008-04-01, 09:17 »
Hej!
 
Jag har en ana Anna Lundgren, född vid Österhammars bruk i Fellingsbro 1760-03-09 och som enligt en anteckning i husförhörslängden flyttade till Arboga 1777. Tacksam om någon kan ge mig en ledtråd om vart i Arboga hon tog vägen.
 
mvh
 
Per Lundgren

129
Grill (handhavande) / Grill (handhavande)
« skrivet: 2007-12-23, 09:58 »
Jan!
 
Tack för hjälpen! Nu fungerar GRILL perfekt.
 
God Jul och ett Gott Nytt År
 
Per Lundgren

130
Grill (handhavande) / Grill (handhavande)
« skrivet: 2007-12-22, 23:17 »
Hej!
 
Jag har CD C. Grill Statistiskt sammandrag avf svenska indelningsverket ver 1.0. Det har fungerat bra i XP-miljö men när jag försöker installera det i VISTA så vill det sig inte. Tacksam om någon kan ge mig ett tips om hur jag skall få det att fungera.
 
mvh
 
Per Lundgren

131
Arboga / Äldre inlägg (arkiv) till 11 januari, 2008
« skrivet: 2007-12-10, 10:15 »
Hej!
 
Jag har en ana Anna Lundgren, född vid Österhammars bruk i Fellingsbro 1760-03-09 och som enligt en anteckning i husförhörslängden flyttade till Arboga 1777. Tacksam om någon kan ge mig en ledtråd om vart i AQrboga hon tog vägen.
 
mvh
 
Per Lundgren

132
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2007-09-16, 12:52 »
Ulf!
 
Ledsen att jag inte p g a utlandsvistelse kunnat kommentera Ditt tidigare inlägg från 11/8. Jag har  sammanställt det jag hittills fått fram ur mantalslängderna från Nyköping enligt nedan. Det finns inga anteckningar om söner eller döttrar i längderna. Det verkar som om Casten Moback gifter sig kring 1650 och att han dör kring 1665/66 då han försvinner ur längderna medan hustrun anges som Casten Mobacks enka i 1667 års längd. Dessa förhållanden stämmer ju med Dina uppgifter. Vidare har jag i KB hanskriftssamlingar hittar i den Klercker-Mattonska samlingen en tabell över Mobackssläkten där det finns en person Moback utan förnamn men som jag tror kan vara Casten Moback i Nyköping.  
 
ÅR Man  Hustru Dräng Piga Totalt
 
1647 1 0 0 0 1
1648 1 0 0 1 2
1649 1 0 0 1 2
1650 1 1 0 1 3
1651 1 1 0 0 2
1652 1 1 0 1 3
1653 1 1 1 1 4
1655 1 1 1 1 4
1657 1 1 1 1 4
1658 1 0 2 1 4
1664 1 1 1 1 4
1665 1 1 2 1 5
1667 0 1 1 0 2
1668 0 0 0 0 0
 
Tabellen blev konstig men jag hoppas att den går att tyda ändå.Tacksam för det underlag Du hittills fått fram och hoppas att Du kommer att få fram mera.
 
mvh
 
Per L

133
Henric!
 
Jag har samma erfarenheter som Du från ett besök vid  KB. I mitt fall fanns det översikter i grafisk form över den släkt jag forskar i. En frågeställning är: Vilka är Klerckers källor?. En annan frågeställning hur betraktas Klerckers forskning?
Jag anar att ett antal forskare har utnyttjat Klerckers underlag i sin forskning och att Klerckers forskning i flera fall är källan till andra forskare.
 
Det skulle vara av stort intresse att få ytterligare synpunkter i detta ämne.
 
mvh
 
Per Lundgren

134
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2007-08-14, 11:26 »
Stefan och Olle!
 
Tack för underlaget i era inlägg som jag tror kompletterar mitt tidigare underlag om den i  Nyköping födde kryddkrämaren och tobacksspinnerifabrikören Hans Mobacks familj.  Jag kommer att redovisa resultatet av mitt arbete under Släkter/Övriga släkter M-R/Moback.
 
mvh
 
Per Lundgren

135
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2007-08-13, 15:37 »
Staffan!
 
Tack för värdefull information. Jag kände till bröderna och deras hustrur och att de är födda i Stockholm och är yngre söner till den i Nyköping födde kryddkrämaren och tobacksspinnerifabrikören Hans Moback. Vad jag ännu inte lyckats med är att kartlägga deras vidare öden. Om Christoffer vet jag att han kallas Inspektor och att han var gift 1. gången med Alyssa Wasser född i Ryssby i Kalmar län.
 
Tacksam om Du har ytterliggare info ev ur bouppteckning efter Casper som kan hjälpa mig framåt.
 
mvh
 
Per Lundgren

136
Ryssby (G) / Ryssby, Kronobergs län
« skrivet: 2007-07-17, 20:46 »
Birgitta!
 
Tack för hjälpen. Jag är fullt medveten om att det skall vara Kalmar län men av någon anledning blev det fel. Tack för påpekandet.
 
mvh
Per Lundgren
 
PS
just som jag skriver detta har vi en präktig åskskur med blixt, dunder och en massa regn.
DS

137
Ryssby (G) / Ryssby, Kronobergs län
« skrivet: 2007-07-16, 17:17 »
Hej!
 
Jag har vissa problem med att tyda en födelsenotis från Ryssby den 7/2 1660 födelselängd C:1 GID 144.30.27500.
 
Jag tror mig om att ha tytt texten översiktligt enl följande: 7.Febr föddes Befallningsmannens Johan Wassers och hans hustrus Elisabeth.......... barn på Rockneby krog och döptes den 9 samma månad till Alyssa. Hennes faddrar voro...........
 
Tacksam om någon vill rätta mitt försök samt komplettera med faddrarna.
 
mvh
 
Per Lundgren

138
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2007-07-15, 11:15 »
Ulf!
 
Tacksam för info om personer med efternamnen Moback/Mobach och ev avvikande stavningar som dubbla o utelämnat c etc. Exempel på personer jag letar efter är:
- Hans Mobach född i Mecklenburg och handlande i Nyköping, kom troligen dit ca 1600
- Johan(Hans)Mobach son till Hans född i Nyköping 1610 sedermera rådman mm i Örebro
- Carsten Moback troligen son till Hans död ca 1655?
- Hans Moback född i Nyköping gift med Christina Eliaedotter Jakobsson född i Nyköping och dotter till rådmannen mm Elias Jakobsson i Nyköping. Hans flyttade till Stockholm där han blev kryddkrämare och sedermera (1687)även tobaksspinnerifabrikör. Bildade även ett tobaksspinneri i Nyköping tillsammans med sin svärfar rådmannen Elias Jakobsson.
- Caspar Moback broder till Hans återfinns även han i Stockholm.
- Anders Mobach född i Nyköping ca 1676, husar vid Skånska Husarregementet enl GMR 1710
- Elias Jacobsson rådman, tobaksspinnerifabrikör tillsammans med sin svärson Hans Moback.
 
Detta var det som jag för tillfället är intresserad av när det gäller Nyköping. Senare så har jag intresse av att följa upp några söner till Johan Georg Moback och hans hustru Maria Christina Wallström från Dunker som vi tidigare för ca 2-3 år sedan utväxlade info om studier i Nyköping 1820-30.
 
mvh
 
Per Lundgren

139
Nyköping / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-14
« skrivet: 2007-07-13, 10:01 »
Camilla!
 
Tack för tipsen. Jag har förstått att mycket försvann då staden brann.
 
MVH
Per Lundgren
 
 
Inlägget flyttat 11 maj 2009 från Södermanland: Allmänt.
Camilla Eriksson, moderator

140
Nyköping / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-14
« skrivet: 2007-07-12, 14:47 »
Hej!
 
Jag har problem med att hitta underlag om Nyköping stad i början av 1600-talet. Har haft viss nytta av mantalslängderna men skulle behöva underlag om vilka som var verksamma i en del olika skrån. Kan någon ge tips om var jag kan finna underlag om Nyköping under 1600-talet?
 
 
MVH
Per Lundgren
 
 
Inlägget flyttat 11 maj 2009 från Södermanland: Allmänt.
Camilla Eriksson, moderator

141
Hej!
 
Jag har i ett antal dokument hittat referenser till den Klerker-Mattonska hanskriftssamlingen. Vissa anger att den skall finnas vid KB. Tacksam om någon som arbetat med att hämta info från samlingen kan ge information om hur man kommer åt den, hur den är utformad och hur man kan söka information ur den. Vidare undrar jag hur man betraktar den som källa.
 
Tacksam för synpunkter
 
Per Lundgren

142
Archive - Swedish language / Can you help please
« skrivet: 2007-03-30, 09:38 »
Scott!
 
You will perhaps find them in the husförhörslängderna for the village Ulfsäter. From the birth record you get the fathers first name Nils and there is one farmer Nils Andersson who has a  child born 1711 in GID 395.16.40800. Note that one of the fadders is Lars Andersson from the same village Ulfsäter perhaps an uncle to Nils Nilsson.
 
Per Lundgren

143
04) Arkiv (diskussioner t o m 2007) / Hammarby
« skrivet: 2007-01-05, 09:54 »
Gunnar!
 
Tack för hjälpen! Nu har jag fem soldattorp i Hammarby att leta vidare i.
 
mvh
 
Per L

144
04) Arkiv (diskussioner t o m 2007) / Hammarby
« skrivet: 2007-01-04, 15:54 »
Hej!
 
Jag har problem med att tyda de två sista orden i rad 2 i födelsenotisen för Mathilda Josefina född 1869-04-15 i GID 100004.22.51200. Själv tyder jag texten på rad 2 inom parantesteknet Modern från Kjula sn nedkom med barnet i Lilla Löfhult sold xxxx  xxxx.  
Tacksam om någon kan hjälpa mig med att tyda orden.
 
mvh
Per Lundgren

145
Ramsberg / Ramsberg GID 300.62.35600
« skrivet: 2006-12-26, 12:05 »
Jöran!
 
Tack för hjälpen, nu kan jag komma vidare.
 
God fortsättning på helgen.
 
mvh
 
Per L

146
Ramsberg / Ramsberg GID 300.62.35600
« skrivet: 2006-12-21, 22:57 »
Hej!
 
Jag har problem med att tyda vigselnotisen för Anders Johansson och Anna Claesdtr som vigs den 30/9 1722 i Ramsberg (C:2 sid 12, GID 300.59.82400).
Tacksam om någon kan hjälpa mig att komplettera texten
 
mvh
 
Per Lundgren

147
Archive - Swedish language / I'm stuck!
« skrivet: 2006-10-23, 11:09 »
Scott!
 
I think that it reads Bråten, but I can not read the name of the mother.
 
Best regards
 
Per L

148
Lövånger / Lövångers Begravningslängd C:1
« skrivet: 2006-10-22, 17:14 »
Hej!
 
Jag har problem med att tyda texten i Rackel Östensdotters notis i Lövånger C:1 1712-12-31 GID 2010.8.24900. Tacksam om någon kan hjälpa mig.
mvh
 
Per Lundgren

149
Burg, von der / de Bourg / Burg, von der / de Bourg
« skrivet: 2006-10-10, 16:52 »
Inga!
 
Jag har inte någon ytterliggare info om Hieronymus von der Burg än vad som framgår av mitt tidigare inlägg men Din hypotes kan vara värd att försöka verifiera.
 
mvh
 
Per L

150
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-07
« skrivet: 2006-10-07, 18:42 »
Stig!
 
Jag tror inte att gränserna har ändrats men socknen har bytt namn från Malma till Kolsva. Ev kan Ersbo tidigare varit en del av V Skedvi socken.
 
 
mvh
 
Per L

151
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-07
« skrivet: 2006-10-07, 15:00 »
Stig!
 
Det finns ett Ersbo som ligger ca 5 km S Heds kyrka. Dock ligger detta Ersbo i Köpings Kommun i Kolsva församling.
 
mvh
 
Per Lundgren

152
Lundgren / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juni, 2010
« skrivet: 2006-09-14, 16:44 »
Hej!
 
Jag har en ana, Johan Lundgren som föddes i Västra Skedvi (U-län)1860-07-02. Han flyttade 1879-11-09 till Olstorp, Guttsta i Malma församling (U-län)och flyttade sedan till Köping 1882-11-07 enl flyttningslängden i Malma. Har förgäves försökt hitta honom i såväl stads- som landsförsamlingen i Köping.
 
Tacksam om någon kan hjälpa mig att finna Johan.
 
mvh
 
Per Lundgren

153
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Vad står det?
« skrivet: 2006-03-28, 10:37 »
Bengt-Göran och Rune!
 
Tack för hjälpen! Om jag förstått det hela rätt så är det kombinationen qwarter Åtting som gör det till något som man kan mäta våta varor med då ett kvarter då = 1/8 kanna och som förmodlgen var ett lämpligt mått på en mugg om drygt 3 dl.
 
mvh
 
Per L

154
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Vad står det?
« skrivet: 2006-03-27, 18:36 »
Rune!
 
Tack för hjälpen. Det är just där som jag och andra kört fast.
 
Jag bifogar ned något utökade bilder om det kan vara till hjälp.
 
 
 
och
 

 
mvh
 
Per L

155
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Vad står det?
« skrivet: 2006-03-27, 10:16 »
Hej!
 
Jag försöker hjälpa en släktforskare med svensk/amerikanska anor att tyda en bouppteckning. Tacksam för hjälp att tyda de undre raderna i följande två bilder:
 
och  

 
mvh
Per L

156
Mecklenburg / Mecklenburg
« skrivet: 2006-03-19, 19:30 »
Steve!
 
Tack för tipsen. Jag skall försöka utnyttja dem och hoppas på framgång.
 
mvh
 
Per L

157
Mecklenburg / Mecklenburg
« skrivet: 2006-03-13, 11:04 »
Jag behöver hjälp med förslag och tips hur jag skall komma vidare i min forskning vad gäller Hans Moback (även Haans Mobach) som uppges vara född i Mecklenburg 1580 och som kom till Nyköping där hans son Johan (Hans) föddes 1610. Dessa flyttade till Örebro där Johan blev karduansmakarmästare, brotullsarendator och rådman. En annan Hans Moback gifte sig i Nyköping och flyttade sedan till Stockholm där han vann burskap som kryddkämare och blev 1687 tobakspinneriinnehavare.
 
Tacksam för förslag till hur att gå vidare för att få klarhet i vem (vilka) Moback som flyttade från Mecklenburg till Nyköping.
 
mvh
 
Per Lundgren

158
Burg, von der / de Bourg / Burg, von der / de Bourg
« skrivet: 2006-03-08, 20:31 »
Hej  
 
Upptäckte denna drygt två år gamla diskussion och jag kan bidraga med nedanstående utdrag ur Gösta Timon, Stockholms nations studenter i Uppsala 1649-1800.
 
Johannes Moback [Annan hand} mercator audit.
Johannes Jjohan el. Hans) Moback (Mobak). f.i Stockholm 1685. dp i Nic. 19.7.168.5.
Föräldrar: handelsmannen (kryddkrämaren) i Stockholm Hans Moback o. Christina Eliaedotter Jakobsson. - Broder till den föregående. Inskr. i UM 19.10.1697 som Johannes Moback? tillsammans med Elias Mobak. båda Holmenses. utuntur privata inform.>' (UM I: 381). i NM [d. 19. Octob: 1697]. Inskr. i Fil. fak. 19.10.1697. Kryddkramhandlare (kryddkrämare) i Stockholm efter fadern. t i Stockholm 28.10.1729.  
Gift i Stockholm (Riddarh.) 20.1.1722 med Margareta van  der Burg. f. i Stockholm, dp i Tyska 14.4.169-död i Stockholm 1772 (före 24.9.), dotter till registratorn Hieronymus von der Burg o. Elisabcth Samuelsdotter.
Barn: Johan, f. i Stockholm 1723. död okänt var och när: Carl. f. i Stockholm 1725. dp i Nie. 30.7.1725. t okänt var och när.
 
Hoppas att detta kan vara till glädje för någon. Tacksam för återkoppling.
 
mvh
 
Per Lundgren

159
000 - Att sortera / Latin i St Mellösas prästlängd
« skrivet: 2006-02-23, 13:59 »
Lena och Samppa!
 
Tack för hjälpen! Samppa Du har helt rätt. A i Anno såg exakt lika dant ut som det som jag angivit som A i Aerio. Man lär så länge man lever.
 
mvh
 
Per L

160
000 - Att sortera / Latin i St Mellösas prästlängd
« skrivet: 2006-02-23, 10:04 »
Hej!
 
I GID 192.76.68900 finns en prästlängd för socknen. Nr 5 är Birgerg Nicolaj om honom står bl a
vixit Annos -88
in matrimonio -50  
in mini Aerio -56
obijt -12
 
in matrimonio tror jag betyder ingått äktenskap och obijt död.
 
Tacksam om någon kan hjälpa mig med de övriga händelserna.
 
mvh
 
Per Lundgren

161
Närke-Värmlands regemente / 01) Allmänt
« skrivet: 2006-02-13, 09:04 »
Jeff!
 
Thank you for your help!
 
Per L

162
Närke-Värmlands regemente / 01) Allmänt
« skrivet: 2006-02-12, 14:38 »
Hej!
 
Tacksam om någon kan ange i vilka socknar Majorens kompani I Nerike-Wermlands regemente hade sina knektar och om möjligt var majors- och kaptensboställena fanns kring 1718.
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

163
Tack för hjälpen Siv!
 
En annan fråga som jag kom på nu på morgonen är:
 
Varför är det bara de fem nedre som har sin examination redovisad medan Hans Moback som står överst som rubrik inte har något resultat redovisat?
 
Tacksam för tips.
 
mvh
 
Per Lundgren

164
I HFL AI:1A 1667-1695 GID 2702.97.106600 finns mitt på sidan en familj med följande uppställning:
 
Hans Moback eller Mobak
 
Casper mobak ?
Anders Johanson
Lööv Nilson?
Maagda Larsd
Maja Salmonsd
 
Tacksam för hjälp med att kontrollera att jag läst rätt. Det finns två anteckningar som jag inte kunnat tyda.
 
mvh
 
Per Lundgren

165
Norm!
 
A skodd släde is a wooden sledge and I think it was intended to carry the malmskrinda in wintertime as it probably normally was wheeled with wooden wheels. The malmskrinda was a big basket or bucket for trasporting iron ore. A skodd släde was a wooden sledge where you have put steel band on the parts of the sledge that were i contact with the ground to deminish the friction between the wooden parts and the ground. Thereby reducing the wear of the sledge and made the work easier for the horse or oxen who pulled the sledge.
 
mvh
 
Per L

166
Google gave me the following:
 
As Anna-Carin mentioned abov it is a barrel containing a certain amount of fish i.e. herring.
1 SILLTRÄ=48 KANNOR=125,5 LIT it means 48 cans= 125,5 Liters
 
mvh
 
Per Lundgren

167
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Storkyrkofs, vigda 1708
« skrivet: 2006-02-03, 09:21 »
Bengt-Göran!
 
Tack för hjälpen!
mvh
Per Lundgren

168
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Storkyrkofs, vigda 1708
« skrivet: 2006-02-02, 14:44 »
Hej!
 
Jag har bekymmer med att tyda en vigselnotis från oktober 1708 i Storkyrkoförsamlingen (GID 2702.19.43700 överst på sidan t v). Brudparet är Johan Holm och Hedvig Catharina Moback. Tacksam om någon kan hjälpa mig med att tyda bl a inledningen där ordet Loföön finns.
 
mvh
 
Per Lundgren

169
Riksarkivet Arninge / Riksarkivet, Arninge
« skrivet: 2005-11-29, 09:40 »
Sten!
 
Sänd mig ett mail till mig med vad Du vill ha fram så skall jag se vad jag kan göra. Jag bor ca 5 km från Arninge och besöker då och då RA.
 
mvh
 
Per Lundgren

170
Per!
 
Instämmer!
 
Per L

171
Roman / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-04
« skrivet: 2005-11-04, 19:22 »
Vänner!
 
Det blev en intressant diskussion kring Anna Roman och hennes make. Jag har inget att tillägga till Elisabeths inlägg eftersom jag endast kommit fram till Erik Månsson. Mitt intresse är egentligen knutet till Gustaf Månsson Ekeboms yngsta dotter Christina Gustafsdotter Ekebom som i sitt andra gifte var gift med häradshövdingen i Ölme Christoffer Johansson Moback. Desa två var min morfars farfars farfars farfar och farmor.  
 
Även om det blir stopp vid Erik Månsson  så är det lättare att komma bakåt via Anna Roman där jag har en hel del ännu inte belagda hypoteser.
 
mvh
 
Per L

172
Roman / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-04
« skrivet: 2005-11-03, 21:42 »
Ralf!
 
Ja, Du har dragit rätt slutsats. Dock tror jag att Gustaf Månsson Ekebom var född 1617, vilket framgår i Värmlans nation inskrivna studenter 1595-1677 pos 175 och i en diskussion i Anbytarforum där släten Camitz släktträd redovisas
 
mvh
 
Per L

173
Roman / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-04
« skrivet: 2005-11-03, 18:34 »
Göran!
 
Per Göthe är på rätt spår. Enligt min forskning så var Gustaf Månsson Ekebom brukspatron på Lundsbergs bruk, Lungsund ochjustitieborgmästare i Kristinehamn 1651-1682 samt borgerlig borgmästare 1661-1664. Hans far var Måns Ersson Ekebom född omr 1590, död 1642 och var stadsfogde i Karlstad och fogde över Västersysslet.
 
mvh
 
Per L

174
Hej!
 
Har råkat ut för ett problem. Jag hittar inte någon födelselängd för 1882 vare sig i stadsförsamlingen eller landsförsamlingen.
Jag har en ana Johan Lundgren som flyttade till Köping 1882-11-07. Jag har inte hittat någon födelselängd. Kan någon hjälpa mig hur jag skall hitta honom.
 
mvh
 
Per Lundgren

175
Hej!
 
Jag har en ana Johan Lundgren som flyttade till Köping 1882-11-07. Jag har inte hittat någon födelselängd. Kan någon hjälpa mig hur jag skall hitta honom.
 
mvh
 
Per Lundgren

176
Ramsberg, C:4 / Ramsberg, Födde (C:4), 300.62.44000
« skrivet: 2005-10-12, 08:24 »
Leif!
 
Tack för hjälpen. Jag kom själv inte längre än att faderns förnamn började på An..
 
mvh
Per L

177
Ramsberg, C:4 / Ramsberg, Födde (C:4), 300.62.44000
« skrivet: 2005-10-11, 15:08 »
Tacksam om någon kan hjälpa mig att tyd nedanstående födelsenotis. GID 300.59.84000 från 1701-04-10.

 
mvh
 
Per Lundgren

178
Carin!
 
Nu funkar det här också.
 
mvh
 
Per L

179
Hej!
 
Är det någon mer än jag som plötsligt har fått problem med att ansluta till GENLINE med GFF2?
 
mvh
 
Per Lundgren

180
Västermo / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-16
« skrivet: 2005-09-07, 20:33 »
Christina!
 
Tack för Ditt svar!
 
Jag har dock hittat Anders Lundgren i dödsboken från Fellingssbro som nr 58 dödsdag 1785-07-11 (GID 297.77.34600).
Där anges också född i Vestermo församling och i övrigt stämmer uppgifterna med vad jag vet om honom. Han vigs med Susanna i Ramsberg.  
 
Är Du intresserad av Anders släkt? Han är ju min farfars farfars farfars far så jag har en hel del underlag om hans avkomlingar om Du är intresserad av dom.
 
Vidare om Västermo. Sedan jag skrev det föregånde inlägget har jag kommit vidare och är styrkt i min uppfattning att Anders är näst älste son till skogvaktaren i Klåfsen Anders Lundgren född 1690 men jag har inte hittat det avgörande beviset ännu.
 
mvh
Per L

181
Västermo / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-16
« skrivet: 2005-09-06, 14:21 »
Göran Ekberg!
 
Jag hittade ditt inlägg och har utnyttjat Ditt register över kyrkoräkenskaperna i Västermo. Lite om bakgrunden: Min farfars farfars farfars far hette Anders Lundgren, knipsmed och manefakturmästare vid Österhammarsbruk i Fellingsbro. I en av husförhörslängderna anges att han var född i Westermo i Södermanland 1720.  
 
Med hjälp av Ditt register letade jag efter alla Lundgren i Västermo med följande resultat.  
- i Klåfsten  tre anteckningar om en Anders Lundgren, en anteckning om Petter Lundgren, en anteckning om Peter Lundgren, en anteckning om Petter Lindgren
 
- icke ortsangivna en anteckning om Peter Lundgren och en om Anders Lundgren
 
Efter att ha studerat husförhörslängderna tror jag att man vågar dra följande slutsatser:
 
- de tre anteckningarna i Klåfsten och den i icke ortsangivna om Anders Lundgren avser samma person Skogvaktaren Anders Lundgren född 1690
 
- anteckningarna om Peter och Petter verkar avse samma person Blinde son Peter Lundgren, född 1725 son till Anders Lundgren ovan.
 
- efternamnet Lindgren skall förmodligen vara Lundgren och avser testamentspengar efter en dotter troligen född 1766 jmf Hustruns kyrkogång 1766
 
Tyvärr fick jag inte svar på min fråga Är Anders Lundgren död i Fellingsbro 1780 och född i Västermo 1720 son till Skogvaktaren i Västermo Anders Lundgren?
 
Har Du något tips om hur man komma vidare i Västermo när det tydligen saknas kyrkböcker.
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

182
Västermo / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-16
« skrivet: 2005-08-26, 17:09 »
Jag har plötsligt hittat en ana som uppges vara född i Westermo 1720 alt 1721. Nu har jag konstaterat att det har brunnit och att äldre kyrkböcker saknas. Finns det någon som kan ge tips om hur man kan komma vidare. Anans namn är Anders Lundgren sedemera smed och manefakturmästare vid Österhammars bruk i Fellingsbro?

183
Arrendator / Järnvågsarrendator
« skrivet: 2005-08-24, 23:05 »
Jag trodde att järnvågen var en del i myndighetsutövningen. Har hittat titeln järnvågsarrendator hos en ana från mitten av 1600-talet då han och ytterliggar två tillsammans arrenderade järnvågen i Örebro. Kunde man arrendera ut myndighetsuppgifter?
 
mvh
 
Per Lundgren

184
Bro- / Brotullsarrendator
« skrivet: 2005-08-24, 23:00 »
Har hittat titeln hos en ana från mitten av 1600-talet. Kunde man arrenderaut myndighetsuppgifter?
 
mvh
 
Per Lundgren

185
Vilka finns med i folkräkningen 1890? Jag har förgäves letat efter en person som dog 1890-12-24. Min fråga är skall han finnas med eller ej?
 
mvh
 
Per Lundgren

186
Arrendator / Arrendator
« skrivet: 2005-08-08, 23:15 »
Hej!
 
Jag har träffat på begreppen brotullsarrendator och järnvågsarrendator i Örebro under mitten på 1600-talet. Jag uppfattar brotull och järnvåg som myndighetsutövning. Kunde dessa arrenderas ut? Tacksam om någon kan belysa detta.
 
mvh
 
Per Lundgren

187
Örebro / Örebro födelselängd 1697-10-20
« skrivet: 2005-07-28, 21:30 »
Maud och Niclas!
 
Tack för hjälpen! Det är lite krångligt med kyrkböckerna för Örebro varför det är viktigt att få ut all info som går ur det man kommer åt.
 
mvh
 
Per Lundgren

188
Örebro / Örebro födelselängd 1697-10-20
« skrivet: 2005-07-28, 09:39 »
Leif!
 
Tack för hjälpen.
 
mvh
 
Per Lundgren

189
Fellingsbro / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-11
« skrivet: 2005-07-27, 17:56 »
Folke Norström
 
Sent om sidor har jag noterat Din förfrågan från 31/1 2005 angående Anders Lundgren och hans hustru Susanna Andersdotter. De är min farfars farfars farfars föräldrar. Var Anders är född vet jag ej. Susanna är troligen född i Ramsberg och där gifte de sig 1748. Susannas föräldrar hette Anders Johansson och Anna Claesdotter som var född 1702 och som dog i Ramsberg 1767.
 
Hoppas att Du får denna info och att Du kan nyttja den. Min ana bland syskonen är Peter född 1753. Det vore intressant att få veta om Du har mer info om Anders och Susannas avkomlingar.
 
mvh
 
Per Lundgren

190
Örebro / Örebro födelselängd 1697-10-20
« skrivet: 2005-07-27, 14:44 »
Hej!
 
Tacksam för att få hjälp att tyda nedanstående notis för mäster Hans Mobacks och Brita Pärsdotters barn:
.
 
mvh
 
Per Lundgren

191
Yrken S / Saluföreståndare
« skrivet: 2005-05-26, 22:50 »
Bengt!
 
Tack för hjälpen. Nu kan jag borra vidare i de inte allt för tydliga kyrkboksmaterialet,
 
mvh
 
Per L

192
Yrken S / Saluföreståndare
« skrivet: 2005-05-26, 10:48 »
Jag har i födelselängd från Norrköping St Olai hittat titeln Saluförestånd hos fadern till en tänkbar ana. I CD Sv Befolkning 1890 finns det en person med titeln Saluförestånd Även han visar sig vara född och verksam i Norrköping St Olai.
 
Tacksam om någon kan förklara titeln, var den knuten till någon speciell sysselsättning i just Norrköping?
 
mvh
 
Per Lundgren

193
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-15, 22:33 »
Tack Olle!
 
Jag försöker hitta en Carl Fredrik Moback som är född 1772. Det finns mycket som talar för att han har en koppling till till Moback i Adelöv. Bl a faddrarna vid hans två söners dop. Vid den första sonens dop är bl a Profossen Stare och mamsell Stare närvarande. Christopher Mobacks första hustru hette Stare och vid tidpunkten 1772 bor dom på Fotsjö. Vid den andra sonens dop är bl a Pastorskan Stare och bodbetjänten Axel Magnus Moback närvarande. Den senare är yngste son till Christopher Moback.
 
Vid min granskning av födelselängden för Adelöv 1772 så fann jag bara en Carl Fredrik men det verkar ju inte vara den Carl Fredrik jag letar efter.
 
Jag har ännu inte hunnit med att forska i släkten Stare för att se om det finns en koppling mellan Christoffers hustru och dopvittnena vid Carl Fredriks söners dop.
 
Med vänlig hälsning
 
Per Lundgren

194
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-05-15, 19:24 »
Hej!
 
Jag behöver hjälp med att tyda bifogad födelse notis ur Adelövs födelselängd för den 5. juni 1772.
 

 
Tacksam för hjälp
 
Per Lundgren

195
15 Historia / Svenskar i Stettin under """"svensktiden""""
« skrivet: 2005-05-01, 20:24 »
Jag har en ana som jag säkert vet var fortkassör i Stettin i början av 1700-talet. Nu har jag hittat en hovkamrer i vars dödsnotis står att han var född i Stettin 1712. De har bägge samma efternamn, Moback. Jag kan just nu inte utnyttja Genline eftersom där saknas de socknar där jag vet att de så småningom hamnade i hemma i Sverige. Kan någon ge mig ett tips om det finns någon motsvarighet till vår kyrkobokföring även av svenskar i de svenska provinserna och hur man i så fall kan komma åt denna?
 
MVH
 
Per Lundgren

196
Arnö / Arnö i Övergran
« skrivet: 2005-05-01, 14:58 »
Monica!
 
Tack för hjälpen.
 
Per L

197
Arnö / Arnö i Övergran
« skrivet: 2005-04-30, 14:45 »
I GID 2283.19.36900 så framgår att den fjärde personen uppifrån är  Svärfader, Hovkamrer Herr Carl Moback vidare anges att han är född 1712 men jag kan ej tyda orten och att han inflyttat från Stockholm 1785 (?).
 
Tacksam om någon kan hjälpa mig med att tyda orterna.
 
MVH
 
Per Lundgren

198
I påskhälsningen från Genline framgick följande:
Örebro med på banan!
 Nu, i och med att vi har införlivat Örebro län till ”Tillgängliga län”,kan vi räkna in det 16 länet och därmed ca 80 % av det av oss    
kända beståndet.
 
Vad innebär detta? Är t ex socknarna Ramsberg, Fellingsbro och Örebro kompletta enl Genline eller kommer dessa att kompletteras?
 
mvh
 
Per Lundgren

199
G / Gustaf Adolfs kyrka
« skrivet: 2005-03-13, 10:54 »
Sten!
 
Gustaf Adolfs kyrkan ligger i Gustaf Adolfsparken som i sin tur ligger mellan Karalavägen och Valhallavägen nästan ute vid Sveriges Radio. Gustaf Adolfskyrkan ligger i Oscars församling.
 
mvh
Per Lundgren
fd medlem i TBOTWRC

200
Örebro / Örebro DB 1722-03-06
« skrivet: 2005-02-18, 11:43 »
Det blev en fjärde gång med ursäkt om misslyckande  att få till en bild liten nog att bifoga.
 
mvh
 
Per L

201
Örebro / Örebro DB 1722-03-06
« skrivet: 2005-02-18, 11:37 »
Tredje gången gilt
 
Per L
 

202
Örebro / Örebro DB 1722-03-06
« skrivet: 2005-02-18, 10:05 »
Här är bilden
 
Per L
 
`image

203
Örebro / Örebro DB 1722-03-06
« skrivet: 2005-02-18, 09:57 »
I bifogat utdrag ur F:1 för Örebro har jag svårt att tyda vad det står efter Mäster Hans Mobacks..
 
Tacksam om någon kan hjälpa mig
 
mvh
 
Per Lundgren
 

204
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2005-02-12, 22:39 »
Lola!
 
Jag forskar själv i släkten Mobach. Jag tror att min morfar Axel Gustaf Laurensius Moback var kusin med Din morfars far Johan August Moback, född i Holmtorp i Lilla Mellösa 1871 och att Din morfar och min mor var kusiner och att jag är brylling med Din mor Evy.
 
Jag har rätt mycket uppgifter framför allt om de äldre delarna av släkten och jag undrar vad Du är intrssead av
 
Hör gärna av Dig så får vi diskutera vad jag ev har som Du är intresserad av.
 
mvh
 
Per Lundgren

205
Stora nordiska kriget (1700-1721) / Rigas belägring (1700)
« skrivet: 2005-02-11, 22:40 »
Kirsti och Bengt
 
Tack för tipsen
 
mvh
 
Per L

206
Stora nordiska kriget (1700-1721) / Rigas belägring (1700)
« skrivet: 2005-02-11, 16:48 »
Jag har en ana som var med om Rigas belägring och därefter blev krigsfånge 1710 men lyckades rymma och kom åter till Sverige. Kan någon ge mig tips om var man kan hitta info om Rigas belägring.
 
MVH
 
Per Lundgren

207
Vasa / Vaasa / Äldre inlägg (arkiv) till 26 augusti, 2008
« skrivet: 2005-01-09, 13:00 »
Kerstin!
 
Tack för hjälpen. Nästa steg blir att kontrollera om Lorenz har någon knytning till mina Mobackare.
 
MVH
 
Per L

208
Vasa / Vaasa / Äldre inlägg (arkiv) till 26 augusti, 2008
« skrivet: 2005-01-09, 11:45 »
Hej!
 
Jag försöker klara ut om det finns en koppling mellan löjtnanten i Västerbottens regemente Lars Moback född i Piteå 1754 och som flyttade till Vasa där han avled 1808 (han var då troligen befordrad till kapten) och enkefru kaptenskan Ulrika Catharina Moback född Hedman i Vasa 1766-11-12. Hon flyttade med sina barn Lars född i Replot 1796-08-09 och dotter Ulrika Catharina född i Replot 1800-30-09 till Finska församlingen i Stockholm 1813-01-19. Finns det någon med kunskap om förhållandena i Vasa som kan ge mig upplysningar om huruvida Ulrika Catharina är Lars Mobacks änka eller ej.
 
mvh
 
Per Lundgren

209
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2004-12-18, 09:34 »
Elisabeth!
 
Tack för Ditt inlägg. Jag har tröskat igenom GMR för Jönköpings regemente och så småningom hittat några anor med efternamnet Moback. De har slutat som fältväbel, sergeant, förare och furirer. Jag tror också att jag lyckats följa dom från antagningen till avsked. Jag har dock ett problem nämligen den volontär Carl Moback, född 1741, som jag nämnde i mitt tidigare inlägg.
 
Har Du något tips var jag skulle kunna få tag i uppgifter om vilka som antagits som volontärer vid Jönköpings regemente och vad som hänt med dessa?
 
mvh
 
Per L

210
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2004-12-18, 09:31 »
Hej Lars!  
 
I krigsarkivets Biografica-samling finns ett dokument som innehåller en meritförteckning författad av Göran Moback =Georg Christoffersson Mobach. Av denna framgår huvuddragen av tjänstgöringen i Riga. I stort verifieras denna av en personnotis i Kungliga 1.livgrenadjärregementes historia del V.  
 
Vid ett besök i Krigsarkivet i veckan försökte jag få tag i dokument från tiden från 1707-1710 men det fanns inga lätt tillgängliga. Den senaste GMR var från 1701. Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag skall gå vidare men det skulle vara intressant att få veta mer om vad som skedde när Riga intogs av ryssen.  
 
Har Du något tips om var man skulle kunna hitta mer info om vad som hände i Riga?  
 
mvh  
 
Per L

211
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2004-12-18, 09:15 »
Hej Lars!
 
I krigsarkivets Biografica-samling finns ett dokument som innehåller en meritförteckning författad av Göran Moback =Georg Christoffersson Mobach. Av denna framgår huvuddragen av tjänstgöringen i Riga. I sort verifieras denna av en personnotis i Kungliga 1.livgrenadjärregementes historia del V.
 
Vid ett besök i Krigsarkivet i veckan försökte jag få tag i dokument från tiden från 1707-1710 men det fanns inga lätt tillgängliga. Den senaste GMR var från 1701. Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag skall gå vidare men det skulle vara intressant att få veta mer om vad som skedde när Riga intogs av ryssen.
 
Har Du något tips om var man skulle kunna hitta mer info om vad som häde i Riga?
 
mvh
 
Per L

212
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2004-12-16, 20:50 »
Olle Elm!
 
Hade igår tillfälle till ett kortare besök på krigsarkivet. Bl a försökte jag hitta den furir Karl Gustaf Moback som Du nämnde i Ditt tidigare inlägg. Jag fann honom ej som furir i Östgöta infreg men jag hade inte tid att gå igenom alla soldaterna i GMR. I GMR för Jönköpings regemente 1785 så hittade jag honom ej. Däremot så fann jag en anteckning i GMR 1788  i Överstelöjtnantens kompani en anteckning bredvid den vakanta Fourir-beställningen som angav att Fourir Moback erhållit avsked 1788-08-02.
Jag kommer att gräva vidare.
 
Beträffande Georg Christoffersson Mobach visar det sig att han 1907 vid 14 års ålder blev volontär vid det Rigiska garnisonsregementet, förare och sergeant vid Lifkomp1709, tillfångatagen av ryssen när Riga stormades, flydde till Sverige från Moskva och blev under 1710 antagen som fältväbel vid Östgöta infreg.
 
Jag gräver vidare. I min tidigare forskning hittade jag en volontär vid Vista härads komp och Björstorps rote i Adelöv Carl Moback född 1741. I GMR angavs han som antagen 1767 och erhållit avsked i GMR 1772. Jag har inte hittat honom vidare. En kittlande tanke: Kan denne Carl vara Karl Gustaf?
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

213
N Rosenblack
 
Tack för hjälpen, nu är vi två som identifierat min ana.
 
mvh
 
Per Lundgren

214
Hej!
 
Jag har hittat ett intressant avsnitt i Örebro mantalslängd från 1643 där jag behöver hjälp med att läsa innehållet så att jag kan verifiera att detta är en anfader till mig. Först en översikt med huvud och därefter en detaljbild med den som jag tror är min ana.
 


 
Tacksam för hjälp med texten.
 
mvh
 
Per Lundgren

215
Garnisonsregementet i Riga / Garnisonsregementet i Riga
« skrivet: 2004-12-06, 22:55 »
Anders!
Tack för hjälpen.
 
mvh
 
Per Lundgren

216
Garnisonsregementet i Riga / Garnisonsregementet i Riga
« skrivet: 2004-12-06, 16:09 »
I en anas meritförteckning står Anno 1707 i October månad blef iag antagen som volontier under Öfwerstens Högwäborne Herr Erich Hillebardz i Riga därvarande Regiemente
 
Tacksam om någon kan ge mig en ledtrå hur jag kan få tag i mer information om detta regemente.
 
mvh
 
Per Lundgren

217
Nyköping / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-27
« skrivet: 2004-11-26, 09:05 »
Gunvor
 
Tack för Din information.
 
mvh
 
Per L

218
Ölme / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-19
« skrivet: 2004-11-25, 20:22 »
Agneta
 
Tack för Din upplysning. Vet Du möjligen om denna gård även var platsen där man höll ting?
 
mvh
 
Per L

219
Ölme / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-19
« skrivet: 2004-11-25, 15:20 »
Hej!
 
Finns det någon som kan hjälpa mig med hur jag kan komma åt information om häradshövdingen Christoffer Johansson Moback som vid sekelskiftet 1600/1700 tjänstgjorde i Ölme.  
 
Vad är Hafstad? Jag tror att det är en gård eller by men hittar den ej på kartan. Vidare har jag hittat en släktförening Havstad hör den hemma i Hafstad?
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

220
Örebro (Nikolai) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-10
« skrivet: 2004-11-25, 15:12 »
Släktforskare i Örebro!
 
Finns det någon som kan ge mig tips om hur jag kan komma vidare i min forskning vad gäller följande anor i Örebro:
 
Någon gång efter 1610 flyttade den i Tyskland födde Hans Mobck med sin familj från Nyköping till Örebro: Jag har fått vetskap om följande barn till Hans: Johan Hansson Moback.
 
Denne fick minst föjande barn:
-Christina som gifte sig von Soldan i Estland
-Petter som blev löjtnant vid Jämtlands dragoner och som dog i Ragunda
-Christoffer Johansson Moback, häradshövding i Ölme i Värmland
-ev en dotter Margaretha som blev gift Geijer
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

221
Nyköping / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-27
« skrivet: 2004-11-25, 14:45 »
Nyköpingsforskare!
 
Jag har från olika källor fått fram att en av mina anor, Hans Mobach, född ca 1580 i Tyskland flyttade till Nyköping. 1610 föddes i Nyköping en son till Hans, Johan Moback som dog i Örebro 1673. Även Hans dog i Örebro men jag vet inte när.
 
Efter att anorna flyttat till Örebro, vidare till Ölme i Värmland, Östrgötland, Jönköpings län så hamnar man i Nykyrka. Min mf ff Johan Georg Moback utbildas kring 1830 till folkskolläre i Nyköping.
 
Finns det någon som kan ge mig några tips och ledtrådar om hur jag skall komma vidare med min forskning i Nyköping?
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

222
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2004-11-21, 13:40 »
Olle och Arne!
 
Tack för intressanta inlägg. Jag har ju ganska nyligen börjat och intrssera mig för mina anor i Adelöv. Det jag tidigare har hjaft kunskap om är att Georg (Göran) Christoffersson Moback efter avsked från Upplands stånddragoner 1719 gifter sig med Estrid Beata Rokirch och att de får två söner Magnus 1722 och Christoffer 1724 som föds i Öggestorp. Dessa blir ju sedan underofficerare vid Jönköpings regemente och flyttar efter avsked från sina boställen i Långliden iGränna resp Berg i Ölmestad till Fotsjö i Adelöv.
 
Det jag ännu inte vet är när flyttade Georg (Göran) Christoffersson Moback med hustru Estrid Beata Rotkirch till Adelöv? Ej heller om de fick fler barn än de två tidigare nämnda sönerna? Växte dessa upp i Fotsjö innan de blev indelta vid Jönköpings regemente? Jag har kunskap om  en Carl Moback född 1741 och som blev volontär vid Björstorps rote i Adelöv 1767 och som i GMR 1772-11-12 har anteckningen avsked men kan inget om hans släktförhållanden. Vidare så fanns det en  Carl Fredrik Moback född Smålänning 1772 och som 1791-03-17 blev antagen som soldat i V Rekarne komp i Sörmlands regemente i Svista rote (dvs samma komp som Christoffer Mobacks son Johan Georg blev soldat 1789). Han dog 1797.  
 
Det finns enligt min uppfattning en del som pekar på att det har funnits ytterliggare Mobackare i trakterna av Adelöv. Jag hoppas att så småningom kunna återkomma med ytterliggare info.
 
mvh
 
Per Lundgren

223
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2004-11-19, 23:53 »
Arne!
 
Ett tillägg till mitt tidigare inlägg. Vid ett dop i Adelöv 1764-07-19 av sergeanten Christoffer Mobacks dotter Greta Stina står angivet som vittnen bl a Magnus Hansgiöran  Moback alt kan det stå Magnus och Hansgiöran Moback. Texten är svårläst och uppdelad på två rader. Notisen finns längs ned på folio 222 i Adelöv C:2
 
mvh
 
Per Lundgren

224
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2004-11-19, 23:39 »
Olle!
 
Detta var intressant. Karl Gustaf är ett nytt namn som jag inte sett tidigare. Han blir ytterliggare ett namn som jag måste försöka få håll på.
 
Din redovisning av gårdarna i Fotsjö på sent 50-tal ger mig som aldrig besökt trakten en uppfattning om hur den kan ha sett ut tidigare under årens lopp.
 
mvh
 
Per Lundgren

225
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-19
« skrivet: 2004-11-19, 12:07 »
Arne!
 
Intressanta uppgifter Du meddelar. Om Din ana Hans Göransson är son till Göran eller Johan Georg Christoffersson Moback och hans hustru så är han förmodligen yngre bror till Magnus född 1722 och Christopher född 1724, bägge är födda i Öggestorp. Jag har översiktligt kollat födelselängden för Öggestorp men inte funnit Hans.
Vet Du efter vem den bouppteckning som Hans undertecknade var uppgjord? Var det möjligen som dödsbodelägare? Känner Du till Hans familj, jag letar efter en Carl Fredrik född Smålänning 1772 och som 1791-03-17 blev antagen som soldat i V Rekarne komp i Sörmlands regemente i Svista rote. Han dog 1797.
 
Jag har ännu inte hunnit sätta mig in i förhållandena vid Fotsjö under 1700-talet och är tacksam om Du har någon källa som kan hjälpa mig i min forskning.
 
mvh
 
Per Lundgren
sonsons sonsons sondotters son till Johan Georg Christofferson Moback

226
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-19
« skrivet: 2004-11-08, 16:40 »
Olle Elm
 
Jag har jobbat vidare med att styrka riktigheten i min hypotes att bröderna Magnus och Christopher Moback efterhand flyttade från sina underofficersboställen till modern Estrid Beata Rotkirch i Fotsjö.
 
Estrid Beata blir änka 1759-04-15 innan dess har hon och hennes make löjtnanten Göran Moback 1759-01-29 varit dopvittnen i Gränna vid dopet av sonen Magnus son Carl Petter.  
 
1763-05-11 är ”Löjtnantskan i Fotsjö” dopvittne vid sonen Christophers dotters Maria Christinas dop i Berg Ölmestad.
 
Sista anteckningen jag hittat om Estrid är från 1766-01-23 då hon var dopvittne i Adelöv då sonen Christoffers son Gustaf Adolf döptes. Jag har inte hittat någon dödsnotis för Estrid Beata i C2 Adelöv.
 
Sonen Christoffer bor som sergeant på ett boställe i Berg i Ölmestad. Han liksom brodern Magnus vilken bor på ett boställe i Långliden i Gränna och som är fältväbel vid samma kompani som Christopher är enligt rullorna kommenderade till Pommern.
 
I GMR för generalmönstring genomförd i Pommern 1761-11-20 anges för Christopher sjuk här. I rullan från . 1762 anges Commenderad till Pommern. I GMR 1770 saknas C Moback vilket tyder på att han avgått ur tjänst någon gång i perioden 1762-1770.
 
Dottern Maria föds i Berg i Ölmestad 1763-05-11 och dör i i Berg, Ölmestad 1763-10-20  
medan ett barn föds i Fotsjö 1764-07-16. Födelsedatum för dottern Maria tyder på att Christopher återvänt till hemmet från kommenderingen till Pommern någon gång under augusti 1762. Samtliga senare födda barn föds i Fotsjö. Dessa händelser tyder på att familjen flyttat från Berg till Fotsjö i Adelöv någon gång i perioden  
1763-10-20--1764-07-16.
 
Förmodligen återvänder brodern Magnus samtidigt till bostället i Långliden. Magnus hustru (fältväbel Mobacks fru) är 1770-12-03 dopvittne i Adelöv när Christophers son Carl Adolf döps. 1774-05-25 föder fälväbelns hustru trillingar i Fotsjö. Magnus dör i Fotsjö 1775-08-04. Dessa förhållande tillsammans med en ännu ej verifierad uppgift att Magnus avgick ur tjänst 1773-01-13och att familjen saknas i Gränna HF 1775 talar för att även Magnus flyttade till Fotsjö trolig någon gång efter avskedet 1773 och trillingarnas födelse i maj 1774.
 
Jag har inte haft möjlighet att forska i andra handlingar än kyrkböckerna och under ett kort besök i rullorna på krigsarkivet. Jag vet heller inte hur ägandeförhållandena av Fotsjö var men mycket tyder på att bröderna Christoffer och Magnus med sina familjer flyttade hem till modern. Detta gäller åtminstone Christoffer, huruvida Magnus hann flytta till Fotsjö innan modern avled vet jag fn ej.
 
mvh
 
Per L

227
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-19
« skrivet: 2004-09-19, 18:07 »
Olle!
 
Tack för Dina synpunkter och information. Jag lovar att återkomma när jag kommit längre i min forskning här under Adelöv.
 
mvh
Per L

228
Adelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-19
« skrivet: 2004-09-19, 11:41 »
Olle!
Tack för för Din information vilken styrker min hypotes beträffande min mf ff f sergeanten och föraren vid livkomp i Sörmlands regemente Johan Georg Mobacks anor. I mitt inlägg under Gränna har jag gjort två fel:
1. Georg Christofferson dog i Fotsjö 1759 (inte 1789)  
2. Jag tappade bort födelseåret 1769 för Johan Georg.
 
Estrid Beatas föräldrar var enl Adelskalendern Magnus Rotkirch och Margareta Ribbing. Margareta var dotter till Arvid Ribbing och Margareta Sperling. Dessa förhållanden tillsammans med uppgiften i Ditt inlägg om Fotsjö att Egendomen innehades i periodens slut av Ribbings dotterbarn pekar på Estrid Beata som detta dotterbarn av familjen Rotkirch. Vidare så förefaller det som om bröderna Magnus (fältväbel) och Christoffer (sergeant) efter avsked från Jönköpings regemente flyttat till sin mor på Fotsjö från Gränna resp Ölmstad. Jag kommer att försöka kontrollera när de fick avsked. I GMR 1772 anges avsked men inget datum.
 
Det återstår dock ett litet problem. Det fanns en volontär Carl Fredrik Moback född Smålänning 1772, som anställdes vid Vista rote i Sörmlands regemente 1791-03-17 och fick avsked 1797-06-08 som vicekorpral. Han dog strax därefter. Är denne släkt med Johan Georg och i så fall hur?
 
Återigen tack för Ditt informationsrika inlägg.
 
Per L

229
Yrken M / Magister
« skrivet: 2004-09-16, 17:33 »
Tack för intressanta inlägg som gett mig underlag för att komma vidare.
 
Den som vill se resultatet kan göra det under Gränna
 
mvh
 
Per Lundgren

230
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-17
« skrivet: 2004-09-16, 17:29 »
Olle Elm!
 
Med hjälp av Dina synpunkter och förslag tror jag att jag lyckats knäcka mitt problem. Jag har dock ett delproblem kvar. Adelövs kyrkböcker har givit följande svar:
 
Löjtnanten Georg Christoffersson Moback dog i Adelöv 1789 jag kan dock inte tyda platsen, den 16 sept föddes Johan Georg Moback, son till sergeanten Christopher Moback. Denne dog i Adelöv 1785 3 feb. Hans hemvist vid sonens födelse resp hans död anges till Fotsjö.  
 
Det kvastående problemet är att visa om det är samma sergeant Christopher Moback som dels finns i Bergs rote i Ölmstad och dels senare i Forsjö i Adelöv.
 
Med vänliga hälsningar och tack för hjälpen
 
Per L

231
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-17
« skrivet: 2004-09-15, 15:10 »
Under rubriken Yrken har jag fört en diskussion angående en Magister Moback som förekommit som vittne vid två dop i trakten av Gränna. Ett inlägg från Olle Elm innhöll information om att en yngling med samma namn som probanden nedan började i Braheskolan på Visingsö 1775. Mitt problem är att jag söker en namne till probanden men född 1769. En osäkerhet i nedanståernde antavla är probandens farbror C (med röd färg) vars föräldrar jag inte känner men där en osäker hypotes är att han är en tredje son.
 
Tacksam om någon kan ge mig upplysningar om denne farbror samt vem Magister Moback från Gränna var samt om namnet Moback i övrigt.
 
Nedanstående antavla innehåller de delar som har anknytning till Jönköpings län.
Proband  
Johan Görgen Moback. Född 1763-06-05 i Gränna (F) (JPG). (Far I:1, s 1, Mor I:2, s 1)  
Generation I
I:1 Far  
Magnus Moback. Född 1722-06-03 i Öggestorp (F). Knekt i Vireda 1743, Fältväbel i Långliden, Gränna lands 1759-66 enl HF.  I HF Gränna AI:6 sid 4/6 finns familjen  
 
HF Gränna AI:7?  
HF Gränna AI:8 svårläst  
(Barn Proband, s 1, Far II:1, s 1, Mor II:2, s 2)  
Gift 1756-10-14 i Gränna (F) med efterföljande ana.  
A - (Bror)  
Karl Erik Moback. Född 1757-08-14 i Gränna (F) (JPG). Döpt 1757-08-14 i Gränna (F) (Gränna C 6 sid 3/9 pos50). Död 1757-08-26 i Gränna (F) (JPG).  
B - (Bror)  
Carl Petter Moback. Född 1759-01-29 i Gränna (JPG).Furir vid Lifcomp, Jönköpingsregemente, befordrad till fältväbel. Anges i HF varit uti finland, åter 1790 Anges abii 1791. Bodde som fältväbel med sin familj på Ringsberg/Skålebro Död 1845-02-26 i Skärstad (F) (JPG). Gift med Anna Magnusdotter.  
Ba - (Brorsdotter)  
Helena Christina Moback. Född 1787 i Skärstad (F) (Födelselängden).  
C = Proband Johan Görgen Moback.  
d - (Syster)  
Beata Kristina Moback. Född 1765-04-11 i Gränna (F) (JPG).  
I:2 Mor  
Helena Katrina Ulnera. Född 1724 i Gränna (F). (Barn Proband, s 1)  
Gift 1756-10-14 i Gränna (F) med föregående ana.  
Generation II
II:1 Farfar  
Georg Christoffersson Moback. Född 1693-05-15 i Ölme (S) (Adelskalendern, KarlXII officerare). Väbel och fänrik vid Östgöta regemente. Löjtnant, Kapten? vid Upplands stånddragoner. Bosatt i Öggestoorp när sönerna Magnus och Christopher föddes. Död 1759. (Barn I:1, s 1, Far III:1, s 2, Mor III:2, s 2)  
Gift med efterföljande ana.  
A = I:1 Far Magnus Moback.  
B - (Farbror)  
Christoffer Moback. Sergeant. Född 1724-08-17 i Öggestorp (F).  
C - (Farbror)  
Carl Moback. Född 1741 i Jönköpings län.. Volontär i Björstorps rote 1767-1772 enl GMR  medan Centrala  Soldatregistret  anger Kaxtorps rote från 1764.
II:2 Farmor  
Estrid Beata Rotkirch. Blev änka 1759 (Barn I:1, s 1, Far III:3, s 2, Mor III:4, s 2)  
Gift med föregående ana.  
Generation III
III:1 Ff far  
Cristopher Johansson Moback. Häradshövding. Född 1656-09-02 i Örebro. Död 1716-11-21 i Ölme (S). (Barn II:1, s 1, Far IV:1, s 2, Mor IV:2, s 3)  
Gift med efterföljande ana.  
A = II:1 Farfar Georg Christoffersson Moback.  
b - (Fars faster)  
Anna Christina Christoffersdotter Moback.  
III:2 Ff mor  
Christina Gustafsson Ekebom. Född 1663-07-22 i Kristinehamn (S). Död 1716 i Ölme (S). (Barn II:1, s 1)  
Gift med föregående ana.  
III:3 Fm far  
Magnus Rotkirch. Överstelöjtnant. (Barn II:2, s 2)  
Gift 1688-09-17 i Säby (F) med efterföljande ana.  
a = II:2 Farmor Estrid Beata Rotkirch.  
III:4 Fm mor  
Maragaretha Ribbing. (Barn II:2, s 2, Far IV:7, s 3, Mor IV:8, s 3)  
Gift 1688-09-17 i Säby (F) med föregående ana.  
Generation IV
IV:1 Ff farfar  
Johan Hansson Moback. Född 1610 i Nyköping. Död 1663 i Örebro. (Barn III:1, s 2, Far V:1, s 3)  
Gift med efterföljande ana.  
a - (Farfars faster)  
Christina Moback. Född i Örebro (Adelskalendern). Gift med Thil (Till) von Soldan. Född omkring 1640 (Adelskalendern).  
B = III:1 Ff far Cristopher Johansson Moback.  
IV:2 Ff farmor  
Christina Olofsdotter. (Barn III:1, s 2)  
Gift med föregående ana.  
IV:7 Fm morfar  
Arvid Ribbing. Född 1620-05-14 i Ulvsnäs, Öggestorp (F) (Adelskalendern). (Barn III:4, s 2)  
Gift med efterföljande ana.  
a = III:4 Fm mor Maragaretha Ribbing.  
IV:8 Fm mormor  
Anna Margareta Sperling. Född 1631-10-03 i Sperlingsholm. (Barn III:4, s 2)  
Gift med föregående ana.  
Generation V
V:1 Ff ff far
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

232
Yrken M / Magister
« skrivet: 2004-09-15, 10:45 »
Lotta!
 
Vid ett närmare studium av underlag så fann jag ett utdrag ur födelsebok GID 256.32.70700 nr 17 där jag tycker att det bland vittnena tydligt står Mag Moback i Grenna Sockn
 
Jag återkommer under Gränna med mer underlag som jag jobbar med just nu

233
Yrken M / Magister
« skrivet: 2004-09-14, 09:44 »
Olle och Lotta
 
Tack för hjälpen!
Jag återkommer med ett inlägg under Gränna.  
 
MVH
 
Per Lundgren

234
Yrken M / Magister
« skrivet: 2004-09-13, 10:59 »
Olle Elm
 
I Gränna födelselängd för 1763 nr 43 står bland faddrarna bl a en Magister Carl Fr Moback efternamnet är dock suddigt varför jag försöker hitta något sätt att verifiera vem denna fadder är.
 
Tacksam om Du har möjliget att hjälpa mig med någon ledtråd.

235
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-19
« skrivet: 2004-09-12, 15:25 »
Jag har i min forskning träffat på begreppen Bösställare och Knipsmed. Är detta riktiga benämningar på yrkesmän och vad gjorde dessa?
 
Tacksam för info om detta.

236
Yrken M / Magister
« skrivet: 2004-09-12, 15:19 »
I en notis över faddrar närvarande vid ett dop i Gränna 1763 tituleras en av faddrarna Magister.
 
Denne fadder kan vara en nyckelperson som jag söker i min forskning och jag skulle behöva mer kunskap om vad en Magister sysslade med vid den tiden. Vem titulerades magister?
 
Tacksam för synpunkter.

237
Malung / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-20
« skrivet: 2003-12-31, 13:38 »
Björn (SONE)
 
Tack för ett innehållsrikt och bra svar. Jag kommer att kontakta Dig per telefon efter helgerna.
 
Med tillönskan om ett Gott Slut och ett Gott Nytt År.
 
Per Lundgren

238
Malung / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-20
« skrivet: 2003-12-29, 11:29 »
Gårdsnamnet Karla
 
När jag nu börjat studera tillgängligt underlag rörande min farmors Karla Christina Ersdotters anor, så har jag kommit lite i beråd om var  gården Karla låg. Jag har alltid trott att den låg i Östra Utsjö. Finns det någon som kan hjälpa mig med underlag om var gåden Karla låg eller om det fanns flera gårdar med namnet Karla?
 
Med vänliga häsningar
 
Per Lundgren

239
Malung / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-20
« skrivet: 2003-12-24, 13:27 »
Hej Björn och Leif!
 
Tack för Era inlägg vilka har styrkt mig i den uppfattning jag hade tidigare. Jag har inte själv ännu forskat i kyrkböckerna i Malungs socken men förbereder detta.
 
Med vänliga hälsningar  
 
Per Lundgren

240
Malung / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-20
« skrivet: 2003-12-22, 13:55 »
Karla, Brändbäck mm
 
Min farmor Karla Christina Ersdotter, gift Lundgren föddes 1884 i gården Karla i Ö Utsjö. När jag nu letar anor så har jag hittat varianter på hur man använder gårdsnamnen. T ex Per Karla Ersson född 1815 son till Erik Karla-Brändbäck Eriksson född 1781.
 
I underlag som jag ärvt så finns farmors anor tillbaka till Karla Johan Ersson f 1760 ca och alla är där benämnda med gårdsnamnet först.
 
Tacksam om någon kan klara ut för mig hur man utnyttjade gårdsnamnen eller var man kan finna upplysningar om detta.
 
Med vänliga hälsningar
 
Per Lundgren

241
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2003-12-21, 11:58 »
Ulf!
 
Tack för Ditt svar som var mycket intressant.Beträffande husförhörslängden är det så att Johan Georg finns antecknad i hfl från Gränna 1858, förmodligen antecknad i efterhand. Mitt problem som ännu ej är löst:  Är denne Johan Görgen/Georg samme Johan Georg som i Eskilstuna-Fors hfl från 1789 finns antecknad som Smålänning.
 
Det Du nämner om Maria Christina Wallström är mycket intressant och jag kommer att sammanställa vad jag hittills fått fram om hennes anor och sända det med epost till Dig.
 
Med vänliga hälsningar
Per Lundgren

242
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2003-12-18, 10:01 »
Olle
 
Tack för Ditt förslag. Jag kommer att studera inläggen under Adelöv. Hoppas att de ger mer än de mycket svårlästa kyrkböckerna. Jag tror att det finns en klar koppling mellan namnformerna Mobach och Moback men är mer tveksam när det gäller Mobeck och Mobäck med de två tidigare.
 
Med vänliga hälsningar
Per Lundgren

243
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2003-12-18, 09:55 »
Carl  
 
Tack för Ditt tips som jag kommer att följa upp. Det är enligt underlag som jag fått fram via FamilySearch så att den Georg Christoffer Moback född 1693 i Värmland far heter Christopher Johansson Mobach och föddes i Örebro 1656-09-02 vars far i sin tur hette Johan Hansson Mobach.
 
Med vänliga hälsningar
Per Lundgren

244
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2003-12-16, 22:08 »
Moback-släkten i Småland
 
Finns det någon som kan hjälpa mig med att lösa problemet nedan?  
 
Min mf ff f var föraren vid Livkompaniet i Södermanlands regemente Johan Georg Moback.(1) I HF-längderna för Eskilstuna-Fors, Bettna och Nykyrka socknar samt GMR för regementet anges han som född 1769 i Småland. Han blev indelt soldat 1789 vid Åsby rote i Västerrekarne kompani och fick avsked 1804 och familjen flyttade då till Nykyrka. Jag har hittills misslyckats med att hitta hans anor i Småland. Med hjälp av bl a rullorna vid Krigsarkivet, Soldatregistret i Skövde och Family Finder och Genline samt mikrokorten i RA:Arninge och Jönköpingsföreningens underlag har jag funnit ett antal ”Mobackare” knutna till Jönköpings regemente vilket redovisas nedan.
 
Utöver Johan Georg så blev en Carl Fredrik Moback (2) född Smålänning 1772 antagen som soldat vid Svista rote i Väster Rekarne kompani 1791. Han fick avsked och avled 1797.
 
Mobackare i Jönköpings län:
     
Georg Christoffer Moback född  1693 i Värmland
Avsked som kapten från Upplands stånddragoner 1719 gift med Estrid Beata Rotkirch.  
Två söner Magnus född 1722 i Sjöberg i Öggestorp och Christoffer född 1724 i Rommelsjö, Öggestorp.
 
Magnus antogs 1743 som soldat vid Vista Härads kompani och fick avsked som fältväbel vid samma kompani 1773. Magnus gifte sig 1756 med Helena Katarina Ulnera från Gränna.
De fick bl a två söner Carl Petter född 1759 och Johan Görgen (3) född 1763. Carl Petter fick avsked som fältväbel vid Livkompaniet och avled i Skärsta 1845. Han fick ingen son.
 
Om Johan Görgen vet jag inget ytterliggare annat än att han i HF 1758 kallas Johan Georg
 
Christoffer fick av sked som sergeant 1772 och fick ingen son.
 
Utöver ovanstående har jag funnit en volontär vid Vista Härads kompani Carl Moback (4) född 1741 och antagen 1764 vid Björstorps rote i Adelövs socken. Han fick avsked 1772. Om Carl har jag inte fått fram mer information.
 
Jag behöver hjälp med att kunna avgöra om det finns en koppling mellan de i Småland födda ”Sörmlandsknektarna” (1) och (2) och Mobackarna i Jönköpngs län. Bl a följande frågeställningar:
 
- Är Johan Georg (1) samma person som Johan Görgen (2) trots skillnaden i födelse tidpunkt 1769 resp 1763 i kyrkböcker resp rullor?
- Vart tog Carl Moback (4) vägen efter avskedet från Vista härads kompani? Kan han vara far till Johan Georg (1) och/eller Carl Fredrik (2)?

245
Sten-Sture, Elisabeth och Bo
 
Tack för tipsen.
 
Per

246
Jag fick för några år sedan programmet Coral family tree suite. Jag har nu lagt in hela min hittillsvarande forskning i detta men börjar bli tveksam till att fortsätta med detta eftersom det är ett engelsktalande program. Har läst en del om Disgen 8. Finns det någon med erfarenhet som kan ge mig goda råd om hur jag bör göra. Byta program eller ej. Fungerar exporten av data från Coral till Disgen 8 etc. Tacksam för alla synpunkter.
 
Per

247
01) Ortnamn A - M / Fellbro / Fellsbro / Fellingsbro
« skrivet: 2003-03-06, 13:45 »
Jag har stött på problem i mina studier av kyrkböckerna. I födelselängd och husförhörslängd från V Sedvi i U-län anges födelsesocken, inflyttad från mm som Fellbro alt Fellsbro. Är detta liktydigt med Fellingsbro?

Sidor: [1]