ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mårten Swärd

Sidor: [1] 2
1
Björsäter / SV: Maja Häggbom en karg kvinna
« skrivet: 2019-10-13, 20:40 »
Björsäter C:3, s. 15:
"September
den 10  11 döptes, Pigan Maja a-Jons-dotter-a Häggboms oägta Sohn i Tysktorpet Olof
                   hon war om 29 års ålder, och bekände på [namnet utelämnat]
                   wittnen til dopet woro, Rusthållaren
                   Carl Olofsson i Germundbo, Hustru
                   Anna Maja Anders-dotter i Nässiö,
                   Pigan Ingeri Olofs-dotter i Björ-
                   säters Prästegård."
a--atillagt ovan raden

Maria föddes mycket riktigt 1756 2/4 i Stora Orräng, Grebo sn, dotter till Jonas Persson och Stina Olofsdotter.

I Loftahammar C:5, s. 413 anges att Olof Kihlströms far var prästen Per Kihlström (Olof Kihlström avled 1857 24/9). Denne Per Kihlström var född 1760 15/1 i Björsäters prästgård, son till inspektorn Sven Kihlström o.h.h. Maria Nilsdotter Österberg. Präst var han inte utan tycks endast ha varit hemmavarande son.
Hejsan
Kom just in på samma ana och hittade denna tråd när jag googlade lite. Jag såg som sagt att det i för Olof Kilhström i dödlängden angavs fadern Per Kilhström (präst). Men jag förstår inte hur ihophopplingen med den hemmaboende sonen Per Kilström i Tjärstad görs? Han är ju inte präst och heller inte boende i Björsäter vad jag kan se.


Vad länkar den angivne fadern till Olof till just denna hemmaboende sonen Per Kihlström i Tjärstad, annat än namnet?

2
Källor och arkiv / SV: Hitta en "volontär" i Karlskrona..
« skrivet: 2017-06-08, 21:51 »
Hejsan
Jo, Bordon heter han.. Jag som skrev fel.
Tack så mkt! Synd att det inte stod mer.. :) Men då vet jag iaf det.

3
Källor och arkiv / Hitta en "volontär" i Karlskrona..
« skrivet: 2017-06-08, 18:09 »
Jag är på jakt efter en förmodad fader till ana som möjligtvis kan rulla upp en väldigt intressant gren som går tillbaka till en stor mängd skotska kungar.. Jag saknar dock en liten pusselbit för att koppla ihop min ana till den förmodade fadern, har verkligen tömt alla idéer jag har och nu återstår bara att hoppas att jag kan hitta någon litet fragment av information i de militära rullorna. Problemet är att jag är helt grön på forskning i dessa arkiv och vet inte alls vart jag ska börja leta. Kanske någon här kan skicka mig på rätt spår?


Det jag vet är att min ana Jakob (Fredrik) Borbon anges vara "volontär" och/eller "avskedad korpral" i olika husförhörslängder och vid barnens födelse.? Jakob Bordon flyttar från Karlskrona 1790 till Skatelöv och anges kort där efter i husförhörslängderna vara "avskedad" så min gissning är att han tog avsked runt 1790. Borde gå att hitta honom i några militära arkiv om man vet vart man ska söka eller? Alla tips som kan föra mig in i de militära rullorna i rätt riktning tas tacksamt emot,
[/size][/color]
[/size]Jag tror att Jakob (Fredrik) Borbon är son till en Isak Borbon i Hjortsberga. Isak och hans hustru har en son med namnet Jakob ([/color][/size]Hjortsberga AI:1 sidan 353), förvisso född några år tidigare än "min" Jakobs angiva födelseår. Men både förnamn och efternamn är ju inte så vanliga plus att min Jakobs första son döps till "Isak", som den förmodade fader. Därtill upptäckte jag efgter att jag tog ett DNA-test och FamilyFinder att jag har en hel del matchningar med folk som är ättlingar till de skotska kungar som den förmodade fadern är ättling till. Men än saknar jag bevis..

Min tanke var att med lite tur kanske det i de militära rullorna står något om föräldrar, födelseort, patronymikon eller liknande som kan verifiera eller avfärda min hypotes..
[/color]

4
Det är nog inte möjligt att skriva så mkt som en bokstav på nätet utan att stöta sig med någon..  
 
Jag skriver alltid typ:
Text ifrån xxx: Idiot.. Eller vad det nu kan vara prästen eller övriga skrivit.

5
Människor / Älgjakt 1924
« skrivet: 2015-02-27, 13:21 »
Kronhjort lär det inte vara. Den var i princip utrotad förutom i några enstaka individer i Skåne. Har lite svårt att se att det skulle finnas en sådan mängd med frilevande dovhjortvid denna tid att de skulle ha fått ett sådant jaktresultat. Tror nog snarare på jakt i något hägn.

6
Stake / Stake
« skrivet: 2015-02-22, 12:29 »
Hejsan
Jag undrar om någon här kan hitta någon lämplig far till en Elin Persdotter Stake, hon borde vara född i början av 1500-talet.
Hon är gift med en Henrik Hatt och de får en dotter med namnet Karin Hat, död 1605 i Fröbol, Älgå(S)
 
Karin gifter sig med En bonde vid namn Jon Eriksson Hjärne som är av den adliga ätten Hjärne även om han i sig inte är adlig.
 
Jag har inga förhoppningar om några konkreta svar på min fråga utan funderar mest på om det finns någon Per Stake född i slutet av 1400-talet eller tidigt 1500-tal som skulle rent teoretiskt kunna vara  Elin Persdotter Stakes far?

7
Yllestad / Yllestad
« skrivet: 2015-02-16, 19:17 »
Hejsan
Ja den där Olof Blomberg kikade jag lite på med.. Jag undrar om det skulle kunna vara en felskrivning och att denna tredje Olof också är samma person..

8
Yllestad / Yllestad
« skrivet: 2015-02-16, 15:41 »
Hejsan
Tack för svar. Ja jag kanske får ta kontakt med dem och se. Det är ju så få år som skiljer dessa två Olof åt. Vore ju kul att kunna koppla ihop dem. Har ju efter så himla lång tid äntligen lyckats ringa in honom på ett ungefär iaf.  
 
Källorna är följande:
Olof Andersson (den som förmodligen är nedanstående Olof Dahlgren) flyttar från Vartofta-Åsaka till Yllestad 1785. Vartofta-Åsaka HFL AI:2 sidan 43 (Står som Son Olof f. 1776 6/9 på högra sidan)
Olof Dahlgren flyttar ut från Yllestad till Landsjö,Kimstad,Östergötland år 1799. Yllestad utfl.längd B:2 sid 3

9
Yllestad / Yllestad
« skrivet: 2015-02-15, 18:47 »
Hejsan Yllestad-forskare!
Jag är helt grön på forskning i den här delen av landet och jag skulle behöva lite socken-expertis..  
 
Via en efterlysning i Okänd Socken i Västergötland fick jag ett napp på en som jag trodde olöslig gåta.. Jag är nu ganska nära ett genombrott men har lite grand stupat på mållinjen.
 
Jag har en Olof Andersson som föds i Skrivaregården, Vartofta-Åsaka 1766-10-11. Denne Olof flyttar till Yllestad år 1785 men det saknas inflyttningslängder för detta år så jag vet inte vart han flyttar. Har ögnat igenom hfl:en för detta år men inte lyckats hitta honom i socknen.
 
Sedan har jag en Olof Dahlgren som flyttar ut ur Yllestad år 1799 och det är denne Olof som är min som jag helst skulle vilja koppla ihop med den förut nämnde Olof. Olof Dahlgren återfinns sedan i Kimstad, Östergötland där han anges vara född antingen 1766/1770 i Åsaka, Västergötland. I utflyttningslängden 1799 anges han vara betjänt vilket känns som om han borde kunna återfinnas på något större gods i och med titeln. Tyvärr står det inte i utflyttningslängden varifrån han flyttade och jag kan inte återfinna honom i den närmsta hfl:en som finns i tiden (1797).
 
Jag skulle verkligen behöva hitta antingen Olof Andersson år 1785 eller Olof Dahlgren år 1799 för att försöka bevisa att dessa två är en och samma person..
 
Vilka större gods finns i området där man skulle kunna ha folk med titeln betjänt?  
 
Har ni några andra uppslag eller idéer för att jag ska kunna hitta någon av dem och förhoppningsvis kunna koppla ihop dem?
 
Känns lite tråkigt att man skulle stupa på målinjen nu när jag hade sådan rackarns tur med att lyckas hitta Olof Dahlgren här borta i Västergötrland..

10
Lena Persson, ditt tips fick mig att hitta nålen i höstacken!! Det hade jag inte ens i min vildaste fantasi kunnat tro att det skulle vara möjligt.  
Den Olof som föddes i Åsaka 1766 är förmodligen den jag letar efter. Har lite kvar för att knyta ihop säcken helt men det är nog snart gjort.
 
Olof som föddes i Skrivaregården 1766 flyttar år 1785 till Yllestad socken. Dessvärre fanns inga inflyttningslängder men jag chansade på att han kanske bodde kvar där tills flytten till Östergötland.. Och mkt riktigt så hittar jag en Olof Dahlgren i utflyttningslängden år 1799. Och det står antecknat Till Landsjö i Östergyllen!! Så mkt säkrare än så att jag nu har funnit rätt Olof kan man inte bli.
 
Nu gäller det bara att fylla luckan mellan 1785 och 1799 för att vara 100% säker på att dessa två är en och samma person.
 
Sort stort tack för ditt tips!
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2015-02-15 15:59)

11
Perfekt! AD har jag. Kollar! Tack så mkt!

12
Tack båda!
 
Gerd, finns släktnamnsregistret digitalt någonstans eller är det besök på plats som gäller?
 
Lena, vet du om dessa socknar ligger i Åsaka-socknarnas närhet?

13
Jag testar ett långskott här. Jag har en Olof Dahlberg som ska vara född år runt år 1766 - 1770 i Åsaka, Västergötland enligt dödlängden i Kimstad, Östergötland.
Är det någon som stött på någon Dahlberg i närheten av någon av Åsaka-socknarna? Behöver inte vara just denne Olof.. Tänkte att hittar man någon Dahlberg där så kanske det finns en chans att denne är släkt med Olof.
 
Olof är år 1811 bosatt i Landsjö, Kimstad och arbetar som inspektor/befallningsman på godset. Enligt husförhörslängden ska han ha flyttat från Västergötland till Kimstad,Östergötland år 1799. När han dör i Landsjö, Kimstad 1833-05-20 så skriver prästen att han är född 1770 i Åsaka, Västergötland, enligt husförhörslängden ska han vara född 1766. Det är de enda spåren av hans födelseplats jag har kunnat hitta än så länge.
 
Så har någon sett någon som helst lämplig Dahlberg-familj runt denna tid runt detta område så hojta gärna till så jag kan börja nysta i om Olof kan finnas där i närheten..

14
Hällestad / Hällestad och Tjällmo tingslag
« skrivet: 2015-02-10, 14:47 »
Stort tack! Bra att få reda på vad saken gällde och hur långt texten sträcker sig!

15
Hällestad / Hällestad och Tjällmo tingslag
« skrivet: 2015-02-10, 12:38 »
Ingen som kan hjälpa? Det behöver inte vara en exakt översättning alltså utan bara så man får en bild av vad det hela handlar om..

16
Hällestad / Hällestad och Tjällmo tingslag
« skrivet: 2015-02-07, 10:02 »
Hejsan
Jag skulle behöva lite läshjälp om någon har tid..
Det gäller volymen Hällestad och Tjällmo tingslag AI:44 (Östergötland) på sidan 1075 (snabb-id i Arkiv Digital: v38142.b548.s1075).
 Längst ned på högra sidan ser jag att det står namnet på en ana till mig Rahl Rahlsson i Strånkärret. Men jag förstår inte sammanhanget. Jag kan heller inte utläsa om texten fortsätter, är del av en tidigare text eller om det bara är den meningen som handlar om honom.
Skulle någon kunna bringa klarhet i vad det hela handlar om?
Tackar på förhand!

17
Förnamn - R / Ral
« skrivet: 2014-10-01, 16:20 »
Namnet Ral fanns inte bara runt Vikbolandet. Det finns ett antal olika familjer runt 1600-1800-talet i och omkring Hällestad som heter Ral/Rahl/Raal.

18
Jag vet inte men jag skulle tro att de får det. Någon/några lär ju ha utforskat alla grenar möjliga för att hitta spännande historier att göra tv av.

19
Kaj Larsson, det är ju för att få tittare. Utan tittare blir det inget program.  
Jag tycker man som släktforskare ska vara jätteglad över denna serie oavsett om man gillar den eller ej, för i vilket fall som helst får den fler att bli intresserade för släktforskning.

20
22 Mått, mynt & stämplar / LM Vikt- eller rymdmått.
« skrivet: 2014-08-07, 10:54 »
Hejsan
Jag har en uppgift om att en socken producerar 1000 LM humle per år för försäljning. Någon som vet vad LM är för något mått och vad det i så fall motsvarar i moderna måttenheter?

21
Voxtorp (H) / Voxtorp AI:3 sid33 Igelllösa nr 2
« skrivet: 2013-09-27, 14:00 »
..för stöld ska det vara han var dömd för också.

22
Voxtorp (H) / Voxtorp AI:3 sid33 Igelllösa nr 2
« skrivet: 2013-09-27, 13:59 »
Jag kan inte översätta det ordagrant, men om jag inte tar fel så står det ungefär att Holmgren undergått uppenbar skrift och uppenbar kyrkoplikt i Voxtorps kyrka den 24:e februari 1827.
 
Bifogar även en skärmdump på texten ifrån Arkiv Digital så någon annan med bättre öga kan göra en mer korrekt översättning..
 

23
Skedevi / Äldre inlägg (arkiv) till 10 april, 2014
« skrivet: 2013-09-25, 21:25 »
Vid närmare eftertanke, hur pass säker är du att Johanna Sofia och Johanna Fredrika är samma person?
 
På bilden du länkade in står ju Johanna Sofia är dotter till kvinnan på raden ovanför, Karin Ersdotter. Den Johanna Fredrika som föds 1823-07-05 anges ju ha en mor som heter Kerstin Jonsdotter. Känns som det är vädigt mkt som inte stämmer, både födelseår, namn och moderns namn..  
 
Bara så du inte följer fel spår..

24
Skedevi / Äldre inlägg (arkiv) till 10 april, 2014
« skrivet: 2013-09-25, 21:14 »
Vilken plats är hon boende på i bilden ovan?

25
Skedevi / Äldre inlägg (arkiv) till 10 april, 2014
« skrivet: 2013-09-06, 13:25 »
Som jag kan hitta i den avskrift jag har av Skedevis dödlängder så dör det bara 1 Nils Larsson som skulle kunna passa in på ovanstående person.
1740-11-02 begravs Nils Larsson i Nyllingen (Nylingstorp) vid en ålder av 67 år. Jag vet ju inte när din Nils Larsson antas vara född men denna är den enda som jag kan se skulle kunna passa in på att vara i föräldrar-ålder när Anna föds i Sila 1705.
 
MÖJLIGTVIS skulle det kunna vara en Nils Larsson som dör i Skräpdalen 1748-04-19 i en ålder av 80 år. Känns lite för gammalt men man vet aldrig..
 
Du kan ju se om det på något vis går att koppla ihop dessa personer med din Nils Larsson. Kanske via bouppteckningarna om du har tillgång till Arkiv Digital?

26
Skedevi / Äldre inlägg (arkiv) till 05 september, 2013
« skrivet: 2013-08-25, 17:57 »
Hejsan
I några avskrifter av husförhörslängderna som jag har så står det död före 1799 vid Johan.. Dock kan jag inte hitta honom i dödlängden.
Sonen Nils tar ju över gården så att Johan dog känns väl inte allt för otroligt, annars borde väl det mest sannolika att han skulle bott som inhyses hos sonen.
 
Enligt samma avskrift är han född 1736-01-02 och kollar man i födelselängden finns det en Johan som föds då i Husby, far Olof Andersson.

27
Människor / Mystisk bild från morfars farfars fotoalbum
« skrivet: 2013-07-31, 13:43 »
Jag tycker nog att även mannen ser ut att vara mörkhyad.. Nu är jag iof ingen växtexpert men jag tror inte jag sett någon sådan växt som finns i bildens framkant.
 
Om nu personerna är mörkhyade så är ju det troligaste att bilden är från Amerika..

28
Hej igen
Behöver ytterligare hjälp med att förstå sidhänvisningarna i denna församling..
På ovanstående sida som jag fick hjälpa at hitta (AIII:1 sidan 172) står det i kolumnen Från Husförh.-bok antecknat 1880, S 52. Men återigen går jag bet på att hitta dem i någon bok på sidan 52.. Är det återigen något med boksystemet jag inte förstår eller är det felskrivet?
 
Mvh Mårten

29
Tack så mkt! Det var pusselbiten som löste mysteriet..  
Han skiljde sig tydligen från sin tidigare hustru.

30
Hejsan
Jag har ett litet problem med en utflyttningslängd (St Olai BII:7, år 1881).
 
Som synes i den bifogade bilden så flyttar Erik Olofsson från St Olai till Östra Eneby.. Problemet är att jag inte begriper VARIFRÅN i St Olai han flyttar. Det står R 172 i kolumnen där det ska anges vilken sida i husförhörslängden han står finns på.. Men jag har tittat i alla hfl:er på sidan 172 och ändå inte hittat honom. För säkerhets skull kollade jag några andra med där det stod R framför nummret men inte heller dessa personer kan jag hitta på någon sida med det sidnummret i böckerna.
 
Betyder detta R 172 något annat?
 
Tacksam för all hjälp då denne man på något sätt verkar förlora en hel familj och skaffa en ny på mindre än ett år.. Skulle behöva lyckas följa honom det här hoppet bakåt.
 
Mvh Mårten

31
Första livgrenadjärregementet / 01) Allmänt
« skrivet: 2013-02-16, 09:49 »
Tack så mkt! Får köpa ett korttidsabonnemang där och se vad som finns däri!

32
Första livgrenadjärregementet / 01) Allmänt
« skrivet: 2013-02-15, 11:41 »
Hejsan
Jag håller på och leta efter information om en soldat som deltog och dog i kriget mot Ryssland år 1808-1809 och han ingick då i Fösrta Livgrenadjärregementet.
 
Problemet är att GMR saknas för åren omkring 1808-1809 så vitt jag kan se i alla fall.. Så jag undrar om det finns andra soldatkällor än dessa där man kan få fram lite mer information om vad deras kompani (Östanstångs) var inblandade i där borta och kanske även information om hur och när soldaterna dog.
 
Inlägget har flyttas hit från den numera raderade rubriken Metodfrågor - Hur gör jag? » Soldatkällor förutom Generalmönsterrullorna?. /Moderator Militaria

33
Hejsan!
Jag tänkte kolla om det finns någon med Polisunderrättelser som skulle kunna göra en sökning åt mig..
Är intresserad av att se om det finns några händelser eller personer som är kopplade till byn Kalbo (alt. Karlbo) i Skedevi, Östergötland.
 
Håller på att försöka sammanställa uppgifter, historier som rör byn och tänkte att Polisunderrättelser kunde vara en ingångsväg för att hitta mer information om sakerna via andra källor sedan.

34
Sandvall / Sandwall / Sandvall / Sandwall
« skrivet: 2012-04-27, 19:00 »
Tackar!

35
Sandvall / Sandwall / Sandvall / Sandwall
« skrivet: 2012-04-26, 23:43 »
Herregud.. Vad dum jag är. Jag har suttit och skummat igenom den där bouppteckningen flera ggr men jag har hela tiden tänkt att det är sonen Bengts hustru som dör..
Men så är det ju givetvis inte! Stort tack för den ögonöppnaren! Man ska inte släktforska när man är trött...  
 
En undran bara, vid sonen Bengts födelse 1774 har jag fått flera ögon som läshjälp som läst faderns namn som M:str Sandval, M:str = Mäster då.. Kan man vara kallad Mäster som skomakare?

36
Sandvall / Sandwall / Sandvall / Sandwall
« skrivet: 2012-04-26, 22:25 »
Är det någon som stött på en mäster Sandvall i Finspång, Risinge(E)?
 
Har en Bengt Sandvall som föds i Finspång 1772-05-12 och fadern är M:str Sandval ifrån Finspong, men något mer än så har jag inte lyckats få fram om denne fader..
 
Någon som vet mer?

37
Risinge / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2012
« skrivet: 2012-04-26, 21:28 »
Tack så mkt!

38
Risinge / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2012
« skrivet: 2012-04-26, 12:30 »
Tillägg till mitt förra inlägg..
Kanske en dum fråga men heter bruket/bruken något annat än Finspångs bruk i hfl:erna?
Jag kan inte hitta bruket i något ortsregister alls i Risinge..

39
Risinge / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2012
« skrivet: 2012-04-26, 12:25 »
Tackar för svaret! Kan även vanliga anställda på bruken finnas med i mantalslängderna? Jag söker efter en mästerdräng(?) Sandvall på Finspångs xxx bruk, han fick en son den 12:e maj år 1772 och denne Sandvall skulle vara intressant att se vad det var för en.

40
Risinge / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2012
« skrivet: 2012-04-26, 11:25 »
Hejsan
Någon som vet om det finns några husförhörslängder över själva Finspång (typ Finspångs bruk)?
Har tittat i de äldsta hfl:erna för Risinge men inte kunnat hitta själva Finspång i dem, bara torp, gårdar och samhällen utanför Finspång.

41
Vreta kloster / Vreta Kloster dödlängd
« skrivet: 2012-04-10, 17:22 »
Stort tack! Det var en hel del ny information det!

42
Vreta kloster / Vreta Kloster dödlängd
« skrivet: 2012-04-10, 14:11 »
Hejsan
Någon som kan tyda nedanstående dödsnotis? Jag tror mig kunna ana en del för mig ny information i texten men jag klarar inte riktigt av att läsa den särdeles bra. Texten är hämtad ur Vreta Kloster (Östergötland) dödlängd F:2 sidan 173.

43
Skedevi / Skedevi, C:2, sid. 235, dödlängd
« skrivet: 2011-09-11, 21:28 »
Glömde bilden..

44
Skedevi / Skedevi, C:2, sid. 235, dödlängd
« skrivet: 2011-09-11, 21:25 »
Hejsan
Skulle någon vänlig själ kunna fylla i luckorna som jag inte lyckas tyda?
Texten tagen ur Skedevi (Ö-götl.) dödlängd C:2 sidan 235
AD-direktlänk:
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v40180.b121.s235
 
Min tydning:
Änkan Cilia Persdotter i Kalbo, varit blind 12 år, bröt låret av sig genom ett fall på ????, ??? ??? hon har legat till sängs 6 år, ända tills hon ???? ??? ?? ??? ??? på 6:e dygnet

45
10 Folkliv / Fågelläte som låter som barngråt?
« skrivet: 2011-06-07, 12:36 »
Ja lodjuren lät ju allt annat än trevliga..

46
10 Folkliv / Fågelläte som låter som barngråt?
« skrivet: 2011-06-05, 22:13 »
Hejsan
Satt nyss och pratade med en granne som sa att för ett antal år sedan så hade de om kvällen/natten hört tydligt barngråt utanför huset, det hade hållit på länge och det hade varit så övertygande att de hade gett sig ut i natten för att leta efter barnet.
 
Jag VET att jag någonstans i släktforsknings- eller folklivssammanhang har läst/hört talas om just detta med barngråtandet.. Att det var någon fågel (uggla har jag ett svagt minne av) som skulle kunna låta som ett gråtande barn och att detta då skulle vara orsaken till myter om mylingar o.s.v. Jag hade ett svagt svagt minne av att det skulle vara Kattugglan men efter att ha lyssnat på lite läten så kan jag ju inte direkt påstå att det låter som ett barn, vare sig glatt eller ledset..
 
Någon som kan ha en idé om vilken fågel det kan vara?
 
Det ska tilläggas att paret som hörde detta är bosatta ute i skogen i många långa år och har gedigen kunskap om jakt, djur och fåglar så de vanligaste djuren/lätena kan man nog utesluta..

47
Arby / Arby C.7 sidan 111, ortsnamn?
« skrivet: 2011-05-05, 23:32 »
hejsan och stort tack!  
ja det var ju en lite knepig fördelning.. Födelselängder på ett ställe och husförhörslängderna på ett annat.. Det var nog första gången jag råkat ut för det.
 
Tack igen!

48
Arby / Arby C.7 sidan 111, ortsnamn?
« skrivet: 2011-05-05, 22:34 »
Hejsan
Jag har problem att få ut något vettigt av en födelseplats i Arby.
Maria Charlotta föds i Arby 1853-09-16 (Arby C:7 sidan 111), men vad är ortsnamnet?
Ortsnamnet förekommer bland dopvittnena också, även på ett dopvittne till personen som föds efter henne.
Står det Träknif??  
Jag har försökt att hitta någon plats (kollat i SOFI:s ortsnamnsregister, Svenska ortsnamn och i registren till hfl:erna) som skulle kunna stämma överens och jag har testat massa olika namnvarianter men inte lyckats hitta någon plats i Arby som skulle kunna passa in, ens om jag testar de mest märkliga namnförslagen min hjärna kan få ihop.



49
Mjo..  Jag ser det..
Fast nu var det ju ingen svenskauppsats jag postade på forumet.. Men men, hellre rätt än fel.

50
Ja visst får någon rätta till det om man känner sig manad.. Men jag tycker nog inte att det spelar någon roll alls, det är ju bara ett litet stavfel.

51
Äsch, jag tror nog man förstår vad som avses i.a.f..
 
Karl Göran, jag misstänker att det just är en ändring av patronymikon som det är frågan om, d.v.s. att han kanske fått reda på att hans far inte var biologisk fader.. Men hur det nu är med den saken lär väl bli svår att avgöra..

52
Jag kaninte hitta någon vettig förklaring alls.. Finns inga anteckningar om att han skulle vara i klammeri med rättvisan, han är skräddare och torpare och relativt stationär, i.a.f. i senare skede av livet. Han växte upp hos sina föräldrar som också var torpare.
 
Ja tanken slog mig också, att det var så att han i vuxen ålder fått reda på att hans far egentligen inte var hans far.. Men något sådant är ju omöjligt att bevisa kan jag tro..

53
Jag har stött på en person som i vuxen ålder helt plötsligt byter patronymikon (runt mitten av 1870-talet).
När han föds har han patronymikonet Pettersson och hans far hette Per Nilsson, sedan börjar han använda namnet Johansson någon gång runt 1860-1870. Hans fru har namnet Karlsdotter/Karlsson så det är ju inte hennes namn han tar, hon tar sedemera också namnet Johansson..
 
Hade det inte varit för det faktum att en präst skrivit en notering förut kallade sig Pettersson så hade jag garanterat trott att jag börjat följa fel person..
 
Hur vanligt är det att någon byter patronymikon, och varför skulle man vilja göra detta?

54
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 14 oktober, 2011
« skrivet: 2011-05-02, 19:25 »
Östgöta Correspondenten skulle jag tro, men säkerligen även Norrköpings Tidningar eller Folkbladet.
 
Jag hittade en notis i Östgötaposten om min farfars farfars död i Stjärnorp år 1902, men jag vet inte om Östgötaposten fanns runt tiden du är intresserad av.

55
Hej
Nils Henriksson omnämns i.a.f. inte som Dimberg vare sig i Askersund innan han flyttar till Östergötland eller under sin livstid i Hällestad, honom har jag följt minutiöst genom hela hans liv nu. Jag funderar lite på om det kan vara så att efternamnet hänger ihop med smedsyrket lite grann.. Henrik Svensson verkar ju ha varit smed fram tills slutet av 1760-talet, det är i.a.f. så länge som Smedskivan har info om honom (de två barnen som finns med på skivan) och efter det verkar han ha flyttat från Undenäs församling till Askersund för att då bli bonde. Jag är ju inte helt säker på det där med bonde men det är i.a.f. vad jag har noterat som hans yrke och jag antar att jag fått det från husförhörslängden.
 
Kanske var det mera acceptabelt/sed att en smed hade ett riktigt efternamn, och när han blev bonde gömdes det undan. Hur som helst så stämmer ju en hel del av personuppgifterna mellan Henrik Svensson Dimberg med hustru med den Henrik Svensson i Axelby, så det känns ju troligt att de två är samma personer.

56
Sonia Björkeroth, Chris Bingfors och Britt-Marie Waller
Jag har till och från försökt att råddat lite i en fråga gällande Nils Henriksson som jag ställde här för några år sedan.
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/243324.html?1251911895
 
Ni var inblandade i letandet där och nu har jag till slut, slutgiltligenm, lyckats koppla ihop min Nils Henriksson med den den Henrik Svensson och Kerstin Nilsdotter som Britt-Marie gav som förslag den 1:e september 2009. Jag lyckades följa honom genom flyttlängderna och han flyttar vid rätt tidpunkt till Hällestad, så jag spikar honom som min ana. Men jag försöker förstå diskussionen som ni förde angående efternamnet Dimberg på Nils far Henrik Svensson. Kom ni (Sonia?) fram till om Henrik Svensson i Axelby är densamma som Henrik Svensson Dimberg som finns i Smedskivan?
Mvh Mårten Swärd

57
Politik / Offentlig verksamhet / Juholt, Håkan (f. 1962)
« skrivet: 2011-04-03, 00:44 »
Kan ni inte ta den här diskussionen i en ny tråd istället för i denna? Jag kan inte riktigt se vad val av system egentligen har med Håkan Juholt att göra.
 
Istället för att gå i svaromål i den här tråden så kan ni väl starta en tråd Fördelar/nackdelar med system X?

58
Sådär.. Nu är jag medlem i gruppen I1 och Sweden i alla fall.
Men jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår vad det ska vara bra för, med både grupperna och DNA-släktforskningen..  
Jag antar att det är för att jag inte förstår storheten i all information man kan plocka ut ur sitt DNA.. Det enda jag lyckats få fram efter 3 dagar är att jag på farslinjen troligtvis härstammar ifrån Skandinavien de senaste 5000-10000 åren, men det hade jag nästan kunnat gissa mig till utan DNA.  
 
Antar att det på något sätt går att klämma ur någon intressantare information eller?
 
Jag har försökt att matcha mitt DNA mot andra men jag förstår inte riktigt vad resultatet betyder.. I FTDNA får jag fram en lista där det i på första raden finns en från Polen där det under Procent står

59
Anne, nu har jag fått inloggningsuppgifterna och har fört över resultatet till FTDNA..
Hur gör man sen?
Hur går man med i de fyra projekten som du skriver om?
Alltså Sverige-prosjektet (om farslinjen er svensk), Haplogruppe-prosjektet, Svenska haplogruppdatabasen, Ysearch  
 
Ska uppgradera till 37 markörer tänkte jag, men jag har svårt att förstå sidan och vad jag kan göra för att få ut någon rolig information från DNA-testet. Jag har ju sett kartan med vandringsvägen från Afrika till Sverige men jag antar att man kan få ut mer information än så eller?

60
Hejsan!
Tack så mycket för svaret! Jag kunde få inloggningsuppgifterna av honom i nästa vecka när han var i Sverige så då ska jag testa och logga in och se vad man kan göra. Jag kanske återkommer med frågor om jag inte lyckas lista ut hur man gör det du rekommenderade mig att göra..
Mvh Mårten

61
Hejsan
Tack för svar!
Någon av er som har erfarenhet av National Geographic genographic project?
https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/lan/en/participate.html
 
Min bror hade visst skickat in till det där för några år sedan så hans test borde ju rimligtvis ge samma svar som mitt borde göra. Som om ovanstående är OK kan jag ju använda hans inloggning istället för att göra ett eget test.

62
Hejsan
Det här låter ju otroligt intressant! Vart kan man beställa sådana här DNA-test?

63
Datorprogram (för släktforskning) / TNG ihop med MinSläkt?
« skrivet: 2011-03-26, 21:34 »
Mjo, jag har läst trådar om det och jag förstår varför problemet uppstår.. Men jag tyckte mig också se någonstans (som jag inte hittar tillbaka till) att någon lyckats att korrigera MinSläkts irriterande vana med omindexeringen genom att göra någon kodändring på TNG-sidan. Tänkte om det fanns någon visste hur man kunde få dessa två ypperliga program att lira bra ihop..

64
Datorprogram (för släktforskning) / TNG ihop med MinSläkt?
« skrivet: 2011-03-26, 15:59 »
Jag skulle vilja kolla om det är någon här med erfarenheter av webbprogrammet TNG för visualisering på Internet och MinSläkt som primärprogram lokalt på datorn?
 
Jag blir tokig på denna kombination då alla dokument och bilder som ligger i TNG pekar mot helt fel personer varje gång man gör en GEDCOM-export från MinSläkt.. Det tar ju en halv dag att sitta och peka om alltihop efter varje uppdatering på webben så det har nu slutat i att jag inte längre uppdaterar hemsidan. Jag har förstått att MinSläkt inte har unika person-id:n utan att dessa id:n ändras om man petar in en ny person i början av släktträdet.  
 
Är det någon som lyckats komma runt detta problem på något sätt?

65
Politik / Offentlig verksamhet / Juholt, Håkan (f. 1962)
« skrivet: 2011-03-26, 07:32 »
Anders, tack för korrigeringen. Ja det är den 21:e, jag skrev fel datum i farten.
Här är ett rättegångsprotokoll från när Juholts mm fm mm brors död utreddes, http://mygen.atavus.se/tng/photos/anders_hultmans_mord_rattegangsprotokoll.pdf

66
Politik / Offentlig verksamhet / Juholt, Håkan (f. 1962)
« skrivet: 2011-03-25, 19:31 »
Eva Zackrisdotter är min anas(Anders Zackrisson Hultman) syster och han blev ihälslagen 1839-05-31.
 
Enligt domstolsprotokoll från Göta Hovrätt så har följande hänt:
Anders Hultman och två söner har på natten gått in i Gustaf Johanssons stuga i Stora Bok där drängen Nils Nilsson i Fändal sov över. Handgemäng uppstod och Nils Nilsson slog Anders Hultman över huvudet så att denne ramlade och slog huvudet i en säng, han avled av skadorna några timmar senare. Anledningen till att Anders och två sönder var där på natten var om jag har förstått det hela rätt en gammal osämja och Anders skulle gå dit och ställa Gustaf till svars för något. Nils Nilsson blev dömd för dråp och att betala full mansbot, synlig kyrkoplikt och 28 dagars fängelse vid vatten och bröd.
 
 
Anders Hultman verkar inte ha varit någon omtyckt person av sina grannar, många vitnar om att han är otrevlig och elak. Följande citat är ifrån kyrkoherdens utlåtande till domstolen:
Anders Hultman ville vara en aktad och ansedd person i socknen, och var det även, i synnerhet hos dem han kunde injaga fruktan. I sin yttre levnad var han stillad och oförargelig tills en tid efter hans aktningsvärda och förståndiga hustrus dödliga frånfälle, den 4 dec. 1838, då han under studom visade ett otroligt lynne, lättvindigt vandel och ett otidigt lömskt hämdbegär
 
(Meddelandet ändrat av Mbss 2011-03-25 19:57)

67
17 Juridik / Vart dömdes en brottsling?
« skrivet: 2011-02-26, 08:31 »
Kollade igenom det där registret för Göta Hovrätt igen och den här gången hittade jag trion, den 12:e augusti 1774 verkar det ha avkunnats dom.

68
17 Juridik / Vart dömdes en brottsling?
« skrivet: 2011-02-26, 00:12 »
Oj! Helt suveränt! Vad mycket information på så kort tid! Stort tack!
Vart hittar man dessa brev någonstans? Finns de på nätet?

69
17 Juridik / Vart dömdes en brottsling?
« skrivet: 2011-02-25, 23:04 »
Jepp! Petter Carling, livgrenadjär i Första Livgrenadjärregementet, Östanstångs kompani. Boende i soldattorpet under Kalbo, Skedevi församling(E). Halshöggs vid Risinge Härads avrättningsplats vid Erstorpamon i Vånga(E) den 1:e mars år 1775.

70
17 Juridik / Vart dömdes en brottsling?
« skrivet: 2011-02-25, 20:54 »
Kanske skulle förtydliga att han avrättades i mars 1775, när själva brottet ägde rum vet jag inte..
Kollade registerboken för åren 1773 och 1774 utan att hitta något om honom tyvärr. det kanske aldrig gick upp till hovrätten. Får kolla häradsrättens protokoll och se om det finns något där.

71
17 Juridik / Vart dömdes en brottsling?
« skrivet: 2011-02-25, 18:16 »
Hejsan!
Tack för svar! Jag och grannen håller på att rota i detta gamla mord som skedde här i byn.. Han har nog beställt uppgifterna men jag är dålig på att vänta så jag försökte stilla min nyfikenhet genom att i.a.f. hitta namnet på offret..  Men jag får väl ge mig till tåls..
 
Ska kolla Arkiv Diital och se vad jag kan hitta. Tack för tipset!

72
Myntenheter / Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2012
« skrivet: 2011-02-25, 18:14 »
Hejsan
Sitter och tittar i en gammal bouppteckning från 1757 där totalsumman blir 889 när alla tillgångar är värderade.. Frågan är bara vad för myntenhet som användes? Tycker mig kunna utläsa kop mt vid tabellens huvud (se bild) vilket jag tyder som koppar mynt, men om jag har förstått saken rätt så fanns vid denna tid både mark kopparmynt, daler enkel kopparmynt och daler dubbelt kopparmynt alla tre med olika värden.. Kan man av bilden utläsa vilken av de tre det rör sig om eller på något annat sätt sluta sig till i vilken myntenhet de värderade tillgångarna?

73
17 Juridik / Vart dömdes en brottsling?
« skrivet: 2011-02-25, 14:00 »
Vilken häradsrätt dömde en brottsling brottet och/eller offret begicks/bodde i en härad men brottslingen bodde i en annan? Året är 1775 kan tilläggas..
 
Anledningen till min fråga är att jag har en mördare som avrättats i Vånga(E) och boende i Skedevi(E), dessa båda socknar låg väl under Risinge Häradsrätt, och jag funderar nu på om man bör leta efter offret inom detta område också eller om offret kan finnas vart som helst i landet..

74
Hej
Att avrättningsplatsen låg vid Vånga kände jag till, det är lite därför som jag är osäker på tydningen.. Jag kanske läser saker som jag TROR att det står istället. Vad tor ni om tolkningen halshuggen vid Wånga?
 
Det jag tycker mig kunna utläsa med någorlunda säker het är *alshu*g* vid Wa**a. Den sista bokstaven i halshuggen ser vid första anblick ut att vara ett a, men kollar man lite närmare ser det faktiskt ut som om det är ett e och ett slarvigt skrivet n som ör skrivet lite ihopklämt och snett nedåt.
 
Skriver in det i Avrättade med den tolkningen tillsvidare i.a.f. Ska se om det går att få tag i någon ytterligare information om mordet på något sätt, då kanske det klarnar.
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2011-02-23 09:18)

75
Tack för svaren!
Mycket intressant!
 
Irene, jo han finns med men han är inklämd mellan två rader så det syns knappt.
Han finns intryckt mellan Olof Persson, död den 3:e febr. och torparen Gustaf Jonsson död den 1:e mars.
 
Jag tydde den svårtydda raden till halshuggen vid Wånga men var inte alls säker.. Men med det som ni nu sagt så känns det inte den tolkningen alls orimlig.
 
En bättre bild från AD.
 

76
Hejsan
har en soldat, Petter Carling, som jag undrar vad han dog av.. Tycker mig kunna utläsa något om mord och ev. halshuggning men jag är inte det minsta säker på om det verkligen står så eller om min fantasi skenar iväg..
Första bilden är från Generalmönsterrullorna Första Livgrenadjärregementet, Östanstångs kompani 1777-1780, soldat nummer 1001.

 
Sedan kommer ett utdrag ur dödlängdenC:3 sidan 631 för Skedevi församling där han bodde.

 
Vore jättetacksam för tolkningsförslag!

77
Diverse / PLF:s databas (efterlysningar)
« skrivet: 2011-02-18, 15:24 »
Korrigerar mitt förra inlägg.. Det var fel Olof Larsson i utflyttningslängden för Persnäs. Så det jag vet är alltså att den Olof Larsson som föds i Persnäs försvinner från Hallnäs någon gång innan år 1829 och att min Olof Larsson bor i Grausne, Stenkyrka socken på Gotland år 1828 och sägs då ha flyttat dit från Öland år 1826.

78
Diverse / PLF:s databas (efterlysningar)
« skrivet: 2011-02-18, 14:55 »
Det kan nog vara han, men jag kan tyvärr inte bevisa det..
I de gotländska husförhöret, i Grausne i Stenkyrka församling, står det att han flyttade från Öland 1826 och ovanstående Olof Larsson flyttar någonstans nästan oläsligt år 1827. Tror det står något i stil med Ga... och Högby och han ämnar träda i äktenskap ..... Inflyttningsåret i det Gotländska husförhörslängden skulle ju kunna vara en miss. I Stenkyrka gifter sig min Olof Larsson i april 1829 något som kanske talar emot att det rör sig om samma person, vet inte om man brukade ha bestämt 1.5 år i förväg att man skulle gifta sig. I Högby på Öland finns/fanns ju en hamn, likaså i Stenkyrka på Gotland så på så sätt passar det ju ganska bra in i historien i så fall..
 
 
Har tyvärr inte hittat honom i den gotländska husförhörslängden som gäller 1826-1827 då han borde ha ankommit, ska göra ytterligare ett försök på den fronten. Sedan har jag heller inte lyckats hitta honom i in-/ut-flyttningslängder i Högby, men jag ska ta en vända till med det också.

79
Diverse / PLF:s databas (efterlysningar)
« skrivet: 2011-02-18, 13:00 »
Hejsan!
Tack så mkt! Ska försöka följa honom framåt i tiden så får vi se!

80
Diverse / PLF:s databas (efterlysningar)
« skrivet: 2011-02-17, 22:44 »
Hejsan!
Tänkte kolla om det finns någon med PLF CD4 (Öland) som skulle kunna se om denne man finns med där, eller någon som passar in lite skapligt i.a.f.
Olof Larsson Hök, född 1797-11-02 på Öland
 
Drygt 30 år senare finns han på Gotland och jag kommer inte vidare bakåt tyvärr..

81
Sven-Ove, ja det är jag säker på.
 
Michael, får kolla det igen, blev lite osäker nu.

82
Jonas:
Ja de är skrivna samtidigt på samma sida i husförhörslängden.. Det jag tycker är märkligt är det konsekventa stavningen av Rasmus samtidigt som barnens patronymikon konsekvent blir Erasmis, likadant i fallet Ygger/Ödjer.
 
Det mest logiska hade ju varit Erasmis/Erasmisdotter eller Rasmus/Rasmusdotter men det blir lite ologiskt när dessa två blandas på samma sida.. Personen kan ju knappast konsekvent glömt bort hur han stavade en rad ovanför..  Så det måste ju vara en medveten handling.

83
Hejsan
Jo det har man ju märkt, men det måste finnas någon annan förklaring också.. Det är konsekvent stavat exempelvis Rasmus för faderns namn och konsekvent Erasmisdotter för döttrarna trots att de står på samma sida precis bredvid varandra. Likaså med Ygger/Ödjersdotter.
 
I Rasmus/Erasmis-fallet så har jag följt en annan familj samtidigt i samma församling där fadern heter Petter i början och dottern Pettersdotter, när sedan stavningen blir Per för fadern så blir även dotterns patronymikon Persdotter vilket gör det hela än mer obegripligt..  
Jag tänkte först att Rasmus kanske var det vardagliga namnet och Ersamis det lite mer formella och att prästen tyckte att patronymikonen skulle vara mer formella än förnamnen.. Men det stämmer ju dåligt med Petter/Per i så fall..
 
Men det kanske är så att det inte finns något bra svar på min fråga.. Hur irriterande det än är att inte få en logisk förklaring..

84
Hejsan
Jag har två gånger de senaste veckorna stött på döttrar vars patronymikon skiljer sig från faderns förnamn, en Rasmus med en dotter kallad Erasmisdotter och en far kallad Ygger med en dotter kallad Ödjersdotter. Jag förstår att Rasmus/Erasmin och Ygger/Ödjer är varianter på samma namn och det är ju väldigt vanligt att patronymikonen skiljer sig från faderns namn när det är en annan präst eller under en annan tid som barnets namn skrivs ut. Men i dessa två fall så står de på samma sida, d.v.s.
 
Bonden
Rasmus Hansson
...
dottern
Lovisa Erasmisdotter
 
Likadant är det i Ygger/Ödjer-fallet..
Jag som är kunskapsnarkoman kan inte riktigt släppa detta..  Jag kan inte komma på någon vettig förklaring till varför man väljer en namnvariant till förnamnet och en annan till patronymikonet på samma sida..
 
Någon som har några tankar omkring detta?

85
Det där med längden missade jag, och mönstringen.. Stod det någon annanstans än raderna vid hans soldatnummer i längderna?

86
Ok! Tack så mycket! Tyvärr stod det inget om honom i någon av längderna, men det är ju väldigt bra att veta för kommande soldater man träffar på!

87
Tack så mycket för informationen! Hur kom ni fram till att han tillhörde Skänninge kompani och att han blev antagen 1824?

88
Hejsan!
Jag har en soldat som jag skulle vilja finna lite mer information om i Generalmönsterrullorna, men jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga för att hitta informationen där i.
 
Det jag vet är att han heter Anders Schildt, angiven som livgrenadjär i Bjälbo församling i Östergötland. I husförhörslängderna står även att han har nummer 111 i Kungliga Andra Livgrenadjärsregementet. Han är född 1799-08-14 i Rinna(E) och dör 1841-02-14 i Bjälbo(E) (Han är skriven i Sjuntorp,Bjälbo(E) men dör i Vadstena(E).
 
Kan någon vänlig själ guida mig till hur man plockar fram information ur Generalmönsterrullorna?
Mvh Mårten

89
Engelbrekt / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-07
« skrivet: 2010-10-21, 19:44 »
Hejsan
Någon med tillgång till SVAR eller Genline som skulle kunna titta på vilka nedanstående kvinnas föräldrar var?
 
Edit Kerstin, född 1935-04-14
 
Mvh Mårten

90
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2011
« skrivet: 2010-09-15, 18:50 »
Hejsan Vånga-forskare.
Råkade på denna gamla bok och hittade en ganska rolig beskrivning över folket i Vånga år 1828. För er som inte redan hittat denna bok kan jag rekommendera att läsa texten om Vånga, där står en del rolig fakta om Vånga, byarna, folket o.s.v..
http://books.google.se/books?id=6l0PAAAAQAAJ&dq=Skedewi&pg=PA419#v=onepage&q=Ske dewi&f=false
Boken heter Försök till en ny beskrifning öfver Östergöthland. och under länken finns en digital version av den.
 
För er som inte orkar klicka på länken så står det i.a.f. så hät om folket i Vånga:
Invånarne som tros vara colonister ifrån Dalarne bibehålla ann sin urgamla klädedrägt hemma tillverkad utan konst och prål. Karlarne fläda sig mest i bruna och svarta Rockar och bruka ännu sin så kallade Barmskinn(Förskinn). Tobaksrökning är ibland dem ganska allmän och tobalspiporne alltid af jern med korta läderskaft. Levnadssättet är i allmänhet tarvligt och allvarsamt men vid Högtidliga tillfällen såsom vid Bröllopp råder mycket öferflöd, Slägtingar och Fränder äfwen de aflägsnaste bjudas jämte grannar och vänner att följa Brudparet till och ifrån kyrkan hvilket sker med mycken landtlig ståt och de undfägnas sedan 5 a 6 dagar i bröllopsgården der de göra sig lika godt besked för sig vid bordet som i dansen och vid bägaren

91
Allmänt / Medeltida handlingar
« skrivet: 2010-09-15, 17:16 »
Tackar för alla svaren! Det stora problemet är att det krävs att någon redan översatt all text till några begripliga bokstäver och ett begripligt språk..  Men vissa texter var ju redan tolkade såg jag, tyvärr har jag ännu inte lyckats hitta några guldklimpar.. Men jag gräver vidare! Och återigen tack för alla tips!

92
Allmänt / Medeltida handlingar
« skrivet: 2010-09-14, 14:41 »
Hejsan
Jag undrar vilka olika källor det finns för medeltida material (1300-tal till 1500-tal)..
Hittade något som kallades för medeltidsbreven eller något i den stilen.. Finns det fler?

93
Nej det ligger inte åt Sörmlandshållet.. Men gränsen går i.a.f mot en annan by/gård som finns benämnd från medeltiden..

94
Hejsan
Tack för svaret! Byn ligger i norra Östergöland, på gränsen mot Södermanland.. Det tidigaste beviset på byns gränsmarker hittar jag i ett dokument om en rågångsbestämmning i en av grannbyarna, gränsmärkena mot min by räknas då upp och de är de samma drygt 250 år senare. Redan då (1704) omnämns en av gränsmärkena som ligger mitt inne i djupaste skogen som Stabergsstaven vilket föranleder mig att tro att i.a.f. det gränsmärket är betydligt äldre.. Staberg borde ju rimligtvis betyda Stavberget, d.v.s. berget med gränsmarkeringen men att redan på den tiden namnets betydelse glömts bort och blivit ett platsnamn istället.. Skulle namnets betydelse fortfarande ha varit levande borde man ju inte ha skrivit Stabergsstaven, det är ju lite av en tautologi.

95
Hejsan
Sitter och försöker plita ned lite information om min by och jag har gått igenom massa dokument från Lantmäteriet gällande byn och dess ägor.. Gränserna för byn har sett exakt likadana ut från i.a.f. 1704 fram tills 1940-1950 men jag antar att gränserna är betydligt äldre än 1700-talet.. Byn omnämns redan 1385 och gissningsvis är den äldre än så. Min fråga är nu om någon här vet när man började rösa upp gränser för byarnas mark ute i skogen? Man kan ju tycka att det NÅGONSTANS borde finnas nedskrivet vilka gränsmärken byarnas skogsmark hade även innan 1700-talet.  
Kartorna från 1600-talet tar ju enbart upp åkermarken, skogen var tydligen ointressant då ur statens synvinkel sett, men jag utgår ifrån att byarna ändå hade mutat in sin mark.. All hjälp och information tas tacksamt emot!

96
Skedevi / Skedevi, C:2, sid. 115, dödlängd 1650
« skrivet: 2010-08-30, 12:28 »
Tack så mycket! Konstigt att prästen inte skrev ut något namn på den döde..

97
Skedevi / Skedevi, C:2, sid. 115, dödlängd 1650
« skrivet: 2010-08-29, 14:36 »
Och så bilden också..

98
Skedevi / Skedevi, C:2, sid. 115, dödlängd 1650
« skrivet: 2010-08-29, 14:29 »
Hejsan
Någon som kan tyda fler ord i denna text?
Skedevi dödlängd C:2 sidan 115.
Jag får det till följande:
... ... ifrån Kalabo. .... ... .. .. ... fanns döda om morgonen, liggandes på ... mellan sjön och byn.
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2010-08-29 14:34)
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2010-08-29 14:34)

99
Skedevi / Äldre inlägg (arkiv) till 05 oktober, 2010
« skrivet: 2010-08-23, 10:43 »
Hejsan
Jag tänkte försöka plita ihop en bok/häfte om min bys historia och jag tänkte kolla om det råkar vara någon här som har fotografier från Kalbo (och/eller underliggande torp och bostäder) eller på personer med anknytning till dessa gårdar/torp.. Historier/berättelser/levnadsbeskrivningar skulle också tacksamt tas emot!
 
Mvh Mårten Swärd

100
Allmänt / Sockenkarta
« skrivet: 2010-03-19, 15:15 »
http://www.fornsok.se
En fullt zoombar karta, Sveriges mest detaljerade karta som är gratis. Under Kartinställingar när du öppnat kartvyn så går det lägga på ett socken-lager.

101
Motala / Äldre inlägg (arkiv) till 14 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-12, 16:59 »
Stort tack Åke!
Göteborg.. *suck* Den staden + vår kungliga huvudstad brukar vara återvändsgränder när det gäller min släktforskning, fasen att folk inte har vett att födas eller flytta någon annanstans..

102
Motala / Äldre inlägg (arkiv) till 14 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-12, 09:45 »
Hejsan
Jag letar efter två personer som ska finnas i Motala år 1829, någon här som kan hjälpa mig att åerfinna dem i husförhörslängden?
 
Följande bild är från Motala födelselängd, jag kan inte riktigt se vad platsen där dottern föds heter.. Canal??. Vid faddrarna ser det ut att stå Canalens område, man jag är inte helt säker.. Frågan är då vart och hur man hittar detta i husförhörslängden.. Någon Motala-forskare som kan ge mig en genväg?  

103
98 - Osorterat / Drunknade i Vättern
« skrivet: 2010-02-16, 13:05 »
De drunknade efter att deras segelbåt kapsejsat..
 
Följande notis är ur tidningen Dalpilen (1913-06-13, sidan 3) (http://magasin.kb.se:8080/searchinterface/browse_title.jsp)
 

104
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2009-12-29, 23:47 »
Tackar!
Förbannelse också! Sicket jäkla oskick att MinSläkt ska hålls och ändra ID på personerna vid gedcom-export.. Då faller ju hela MinSläkt-prylen som ett korthus, hur bra det än må vara i övrigt..
 
Jahopp, då är det bara börja leta efter ett nytt huvud-program då.. Nya DisGen hade ju varit intressant, synd att det ska vara så extremt dyrt bara.

105
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2009-12-29, 21:38 »
Jag håller på att bli galen på en sak i TNG som jag inte stött på tidigare i något av de andra webbprogrammen jag använt.. Om jag ändrar mycket i mitt huvudprogram eller snarare lägger till personer i sidled och sedan importerar gedcom-filen i TNG så blir vissa eller ALLA länkar mellan personer och mediafiler fel.. De pekar helt enkelt på helt fel personer. Nu är det tredje gången jag får ändra SAMTLIGA medialänkar och varje gång tar det ett par timmar, oerhört frustrerande!
 
Är det någon som upplevt detsamma? Och viktigare, är det någon som vet hur jag ska kunna undvika detta extremt irriterande arbete?
 
Jag kan ju nämna att jag använder MinSläkt som huvudprogram..

106
Ja.. Förstod först inte vad sommenades,men det visade sig att jag inte hade den senaste versionen av programmet, när jag laddat ned det så fanns denna funktion. Men som Ted skrev, den sparar ned det man ser på skärmen, jag var ute efter något som sparade ned hela sidan. Men detta var hur som helst bättre än en skärmdump.

107
Asch.. Synd. Hade hoppats på att det fanns något trix för att kunna spara ned hela sidor. Har en del bouppteckningar som man skulle vilja spara ned för att kunna komma åt offline och det är sådant förbaskat klippande och klistrande för att få ihop ett dokument på några sidor med skärmdumparna..

108
Hejsan!
Finns det något sätt att kunna spara ned en hel sida som en fil på datorn? Har kikat runt lite men inte kunnat hitta någon sådan funktion..

109
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2009
« skrivet: 2009-12-23, 20:24 »
Hejsan
Tänkte höra med er Vånga-forskare/-kännare om det är någon av er som vet när Östra Sätra försvann?
Min farfars far arrenderade Östra Sätra runt 1906-1907 och 1908 så flyttade han till Trälsätter som han då började arrendera istället..
 
Efter vad jag har sett på gamla kartor så låg detta Sätra söder om Trälsätter, någon kilometer sydväst om Ulveryd. Det fanns ju alltså i början av 1900-talet men verkar ha försvunnit någonstans mellan 1907 och 1948.
 
Anledningen att jag undrar är att det finns en släkhistoria om att min farfars far skulle ha blivit anklagad för vårdslöshet i och med att någon gård brann ned.. Och Nu har jag kollat så pass mkt att den enda gård det möjligtvis skulle kunna röra sig om, om nu historien har någon sanningshalt, är just Östra Sätra.. Med tanke på att den försvunnit från kartan kanske det ändå ligger något i det.
 
Så, är det någon som vet något om när detta Sätra upphörde existera eller vet ni om det brunnit på den gården någon gång runt 1906-1908?

110
Båtsman / Äldre inlägg (arkiv) till 20 januari, 2013
« skrivet: 2009-12-21, 11:19 »
Hejsan
Jag har en person, Peter Ekendahl född i Almby, Örebro län som anges vara skeppsbåtsman. Jag har sedan också en Peter Andersson som jag antar är samma person som Peter Ekendahl, dock behöver jag hitta något bevis för detta. Peter Andersson anges flytta till Karlskrona år 1889, han är då 26 år gammal, det känns ju lite för gammalt för en mönstring men det kan ju ha varit någon annan typ av tjänstgöring inom marinen antar jag...
 
Är det någon som vet om det finns någon typ av mönstringsrullor för båtsmän på 1700-talet, Peter Andersson (och Ekendahl) är båda födda 1763 i Almby socken så deras mönstring borde väl ha varit runt 1780.. Tänkte att Ekendahl-namnet kanske togs runt denna tid, detta skulle ju vara ett bra bevis på att de är samma person om jag kunde hitta detta.

111
Hemsida / Hemsida
« skrivet: 2009-12-21, 09:52 »
Jag förstår inte den här diskussionen.. Är detta verkligen ett problem??  
Släktforskning är ju en hobby, i.a.f. för 99% av alla utövare, och mig veterligen finns inga som helst skall-krav på det jobb man gör, var och en är ju fri att göra exakt vad man vill med sitt eget material och ingen annan har ju någon som helst rätt att ställa några krav på det som man publicerar..
 
Även om jag skulle sitta och hitta på namn och föra in i släktträdet och sedan slänga ut på Internet så får jag ju göra det om jag själv vill.. Likadant med källhänvisningar. Vill någon använda sig av det som finns publicerat på nätet så ligger det ju på betraktaren att filtrera informationen efter eget huvud. Alla är väl överens om att bra källhänvisningar är bra och önskvärt men det finns ju absolut inga krav och jag tycker inte att man ska ha dåligt samvete, eller överväga att inte publicera, bara för att man INTE har det.
 
Din forskning är ditt eget material och det gör du som du vill med, och andra synpunkter än vänliga råd kan man totalt ignorera tycker jag.

112
>>Thomas
Jag har ingen aning.. Har inte kollat upp det hela något närmare alls.. Fast det är nog lite tveksamt om det är samma person, man tycker ju att tidningen borde skrivit något om hans låga ålder i så fall eller i.a.f. benämnt honom som yngligen eller gossen.

113
Thomas. Undrar om din Carl Gustaf Qvarfordt kan vara en av de Qvarfordt:are som finns i LIU:s databas som jag nämner i inlägget ovan..
 
Följande fanns där om en Carl Gustaf Qvarfot:
 
Inrättning:  Norrköpings fångvårdsanstalt
Personuppgifter: Född 1843-10-31 i Norrköping och bosatt i Norrköping. Signalement: Längd 5 fot 7 1/2 t., Mörkbrunt hår, Ovalt ansigte, Blå ögon. Orsak till häktningen: Böter. Magistraten i Norrköping. Ålder: 22 år.
 
Domstol:  Poliskammarn i Norrköping 22/11 64.
Tidigare brott: Fylleri och Oljud.
Orsak till ej verkställt straff:
Utdömt straff: Af Poliskammarn den 22 Novemb. 1864, jemlikt Kgl. Förordn. den 16 Novb 1841 dömd att, för fylleri böta 5 Rdr. och jemlikt 21 Kap 8§ Missgernings Balken, för oljud 2 Rdr. 50 öre eller, i brist deraf undergå 6 dagars fängelse vid vatten och bröd. Konungens Befallningshafvande har i Resolution den 13 Febr. 1865 beslutat, att qvarfordt, vid bristande tillgång, skall i stället undergå 3 dagars fängelse vid vatten och bröd.
Datum, utdömt straff: 1864-11-22  
 
Straffad i fängelset: 3 dagars fängelse vid vatten och bröd började vid ankomsten, Kl. 8 f.m. och slutade den 31 Mars 1865 vid samma tid. Medhavda persedlar: 2 Rockar, Näsduk, Wäst, 2 Halsdukar, Undertröja, Kalsonger, Byxor, Skjorta, Stöflor, Strumpor, Mössa, Lifrem, Silfverring. Utkvitterade persedlar: Qvitteras Carl Gustaf Qvarfordt, Bevittnas af Oskarsson.
 
 
Och tidigare samma år också nedanstående:
Inrättning:  Norrköpings fångvårdsanstalt
Personuppgifter: Född 1843-10-31 i Norrköping och bosatt i Norrköping. Signalement: Längd 5 fot 7 1/2 tum, Ovalt ansigte, Mörkbrunt hår, Blå ögon. Orsak till häktningen: Böter. Magistraten i Norrköping. Ålder: 22 år.
 
Domstol:  Lösings Härads Rätt den 1/8 1864.
Tidigare brott: Wåld och slagsmål.
Orsak till ej verkställt straff:
Utdömt straff: Af Lösings Härads Rätt den 1:sta Augusti 1864 dömd att, för våld och slagsmål, böta 75 Riksdaler, vid bristande tillgång undergå 14 dagars fängelse vid vatten och bröd. Kgs Befh:de i Linkp. har i Resolution den 5 Maj 1865 förvandlat omförmälda böter till10 dagars fängelse vid vatten och bröd.
Datum, utdömt straff: 1864-08-01  
 
Straffad i fängelset: 10 dagars fängelse vid vatten och bröd började vid ankomsten, kl 8 fm, och slutade den 22 Juli 1865 vid samma tid. Medhavda persedlar: Rock, Wäst, Mössa, Stöflor, Strumpor, Byxor, Skjorta, Lifrem. Utkvitterade persedlar: Quitteras Carl Gustaf Qvarfordt Bevittnas af Oskarsson.
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-12-15 13:48)

114
Kom på att LIU har en databas över personer som är intagna på kronohäktet i Linköping.. Dessvärre kunde jag inte hitta Peter Qvarfordt där, en del andra Qvarfordt:are fanns det men inte just Peter. Databasen börjar tyvärr 1806 så några fler brott verkar han inte ha begått efter detta, eller i.a.f. inga som registrerats i den databasen.
 
Men som sagt, i och med att det finns ett exakt datum för rättegången så går det nog att beställa handlingarna ifrån Landsarkivet i Vadstena

115
Kanske kan ge några fler ledtrådar om man hittar mer artiklar om händelsen.. Det står ju att upploppet ägde rum i början av året, rättegång hölls i mars så händelsen borde ju ha ägt rum i januari, februari.
 
Om inte annat så finns det ju ett datum för när rättegången hölls och vilken domstol som utdömde straffet, så det går ju att beställa rättegångsprotokollet, där borde det ju garanterat stå vem han var.

116
kanske av intresse för någon Qvarfordt-forskare:
http://magasin.kb.se:8080/searchinterface/page.jsp?id=kb:277575&recordNumber=72& totalRecordNumber=6438
 
Smeden Peter Qvarfordt dömdes till döden genom halshuggning för anstiftan till upplopp i Norrköping i början av år 1800.

117
Beckman / Beckman
« skrivet: 2009-12-14, 13:06 »
Hej Bengt!
Här är en länk till det jag har hittat om Peter Bäckman och Anna Maria Persdotter.
 
http://mygen.atavus.se/tng/pedigree.php?personID=I1177&tree=1
 
Du kan klicka på varje person i trädet för att få upp mer information om dem.
 
EDIT: Såg att jag läste fel i släktträdet och ändrade Peters hustrus namn..
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-12-14 13:09)

118
Tiderman / Tiderman
« skrivet: 2009-12-13, 12:42 »
Hejsan
Nej tyvärr, jag har inte forskat på denna gren av släkten så jag har ingen mer information om Ida Sofias oäkta son. Kollade lite snabbt i husförhörslängderna för Norrköpings Hedvigs församling där hon var skriven då han föddes men det finns inget noterat om någon far där tyvärr.
 
Mvh Mårten

119
Tiderman / Tiderman
« skrivet: 2009-12-12, 22:39 »
Hejsan!
Vad gäller rena datum-uppgifter för Tiderman-släkten och alla förgreningar till andra smedsläkter så finns ju Smedskivan, en CD-databas som går att köpa i bokhandeln här på SSF.
 
När det gäller min publikation Smedsläkten Tiderman genom tiderna så finns den bara där på min hemsida.. Det du läste är bara ett embryo och ett första utkast på ett projekt att skriva lite om den släkten.. Kanske kanske kanske att jag kommer så långt någon gång att jag ger en kopia till något bibliotek. Den enda anledningen att jag redan har lagt ut den på sidan var att min morfar ville läsa den innan han knallade över till den andra sidan..  
 
Vad jag vet finns det ingen skrift med lite matnyttigare innehåll om Tiderman-släkten, jag har hittills bara sett rena datum-uppgifter (födda,viga,döda o.s.v..) och det är samma innehåll som i Smedskivan. Hittar du någon sådan skrift/publikation så vore det snällt om du kunde meddela mig, skulle vara kul att läsa!
 
Jag får önska en God Jul tillbaka!
 
Föressten, hur är du kopplad till Tiderman-släkten?
 
Mvh Mårten

120
Tiderman / Tiderman
« skrivet: 2009-12-11, 10:34 »
Hejsan Bengt.
Här kan du läsa om Johan Magnus Tiderman (bland andra), där har jag sammanställt det jag har kunnat hitta om hans liv, där finns också några avskrifter av de texter du vill ha läshjälp för.
http://mygen.atavus.se/tng/histories/boken_om_tiderman.pdf
 
Jag har även skannat in domstolsprotokollet för den rättegång som hölls mot honom gällande den stöld som jag skriver om i texten. Detta dokument finns här:
http://mygen.atavus.se/tng/documents/karl_magnus_tiderman_rattegangsprotokoll.pd f
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-12-11 10:35)

121
Hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 21 december, 2009
« skrivet: 2009-11-16, 21:51 »
Nå.. Internet-publicering har stora fördelar också..  Jag har fått många kontakter till nu levande släktingar som hittat sina morföräldrars far och mor eller något liknande på min sida, trevliga kontakter som gett båda parter mycket information, för min egen del har det resulterat i både bilder och sådan information som man inte kan forska fram, typ minnen och släkthistorier.

122
Hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 21 december, 2009
« skrivet: 2009-11-16, 14:31 »
Vad gäller källhänvisningar i sin egen forskning så känns det fel med ord som skall, krav och skyldighet.. Det är ju inte direkt hjärnkirurgi man sysslar med och det är väl upp till var och en om man har med källhänvisningar eller inte.. Visst kan man rekommendera att man ska ha med dem men till syvende och sist är det ju som sagt upp till var och en vad man gör eller inte gör med sitt eget resultat.

123
Om jag inte missminner mig så tar de inte betalt för upplysningar som kräver 3 eller färre slagningar i böckerna..Ytterligare forskning kostar X kronor per kvart.

124
hejsan på er!
Jag gick över till TNG för webbpublicering för någon vecka sedan och jag tycker att det fungerar riktigt bra, i.a.f. i förhållande till det jag använde förut (PhpGedView). Jag använder också MinSläkt som huvudprogram och så laddar jag uppgedcom-filen till webben.. Men jag skulle vilja byta ut MinSläkt mot något program som stödjer koordinater för platser, nya versionen av Disgen med möjligheten att lägga in egna kartor verkar intressant.  
Någon av er som testat kombinationen Disgen/TNG? Skulle vilja veta hur de två programmen lirar med varandra när det gäller platser/koordinater (och givetvis allt annat också)..

125
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2009
« skrivet: 2009-10-04, 16:32 »
Hejsan
jag undrar om det är någon som vet var de gårdar som förut(?) kallades Balderum Krongård, Balderum Södergård och Balderum Mellangård ligger? Jag skulle behöva ha deras geografiska läge för att pricka in på en karta i mitt släktforskarprogram..
 
Jag har bott i Vånga i många år så jag vet vart Balderum ligger, men vilka gårdar som gömmer sig bakom de ovanstående namnen vet jag inte.

126
Hejsan och tack för svaren!
Elisabeth, skickade folk ända från Kalmar till Stockholm för att prata med dem om lösdriveri??
Han har ju tidigare blivit arresterad för lösdriveri men då fick han bara sitta i Linköpings kronohäkte i ett antal dagar för att sedan förpassas hem till Vimmerby igen..

127
Hejsan
Jag har en ana, Johan Magnus Tiderman född 1796-04-07, som varit yrkesverksam som smed men senare i livet hamnat lite på glid..
Jag har i LIU:s databas Fångrullor hittat en notis från 1848 som säger följande:
Hitförpassad från Kgs Befh:de i Calmar för att afföras till Kgl ÖfwerståthållareEmbetet i Stockholm
Hit är då Linköpings kronohäkte.
Det står också: Tiderman afsänd till Nyköping den 19 April
 
Han är vid den här tiden skriven i Storebro Bruk, Vimmerby landsförsamling, Kalmar län men han för ett omkringstrykande lefverne och har inte varit där på ett antal år. Han har tidigare varit straffad för bland annat stöld så därför är min hypotes att han någonstans i Kalmar blivit dömd för ytterligare ett brott och att han, genom Linköpings kronohäkte, blir förpassad till något fängelse i Nyköping.
 
Någon som har några tankar, idéer, förslag på hur man ska kunna luska fram mer information om vad han har gjort? Jag skulle vilja hitta domstolsprotokollet för detta men då behöver jag ju komma lite närmare pudelns kärna för att lyckas.
 
Kan det finnas inflyttningslängder för fängelserna i Nyköping? Vad fanns det för fängelser där?
Finns det några register över domstolsprotokoll någonstans kanske?
 
jag spånar fritt nu.. Kom gärna med lite synpunkter och förslag!
 
Mvh Mårten

128
Blod- / Blodflöde
« skrivet: 2009-09-18, 17:55 »
Hejsan
Jag har en ana (kvinna) som dog av blodflöde i 52 års ålder. Någon som vet vad detta kan vara för en sjukdom/händelse?

129
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 23 september, 2009
« skrivet: 2009-09-17, 14:49 »
hehe, underhållande det här! Skriver ett inlägg så jag får inläggen på mejl så att man hinner läsa vad som raderas..

130
Hejsan!
Stort tack för hjälpen!

131
Hejsan!
Jag undrar om någon av er kan läsa vad det står i nedanstående notis ifrån Stjärnorp F:1 sidan 157. Jag kan tyda så pass mkt att jag förstår att det står en del om hans liv och död men jag får inte något sammanhang i texten.

 
tackar på förhand!
Mvh Mårten

132
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2009-09-06, 21:10 »
Ok, tack så mycket!

133
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2009-09-06, 12:01 »
Hej igen Helene!
Jag upptäckte precis att AD, som jag har abonnemang hos, inte har en endaste församling i Stockholm inskannat.. *suck*
 
Men jag får ta och kolla upp det när jag skaffar ett abonnemang hos Genline eller SVAR..
 
Men för framtida forskning, vad använder man istället för husförhörslängder i Stockholm? Hur följer man en person/familj framåt genom åren i denna stad?

134
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2009-09-06, 11:22 »
hejsan Helene!
Ok, den hade jag missat.. Hur hittar man uppgifter om hans familj utifrån denna information? Att leta information i Stockholm är ganska mkt svårare än i de landsbygdsförsamlingar som en annan är van vid..

135
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2009-09-06, 10:52 »
Hej!
Jag har lite ny information som kanske skulle kunna för mig framåt i sökandet, man jag skulle behöva hjälp av någon kunnig Stockholms-forskare för att veta vad jag ska göra med denna information för att den ska vara till någon nytta..
 
Genom Barnhusrullorna har jag fått reda på att Josefina Vilhelmina Lindholm och hennes bror Karl Fredrik Lindholm blev lämnade till barnhuset den 1:a juni år 1835. Fadern anges vara kusken Johan Lindholm, det finns något skrivet framför kusken som möjligtvis skulle kunna vara en förkortning till avlidne eller något sådant..
 
Jag antar att det går att på något sätt söka fram information om denna Johan Lindholm i någon utav Stockholms fina databaser/index, jag har kollat lite i Mantalsregistret och där finns 2-3 stycken J Lindholm innan år 1835 men ingen är dock kusk.. Men de kan ju vara intressanta att kolla upp ändå för att se om de båda barnen finns i hushållet.. Frågan är nu hur man kommer vidare efter att man hittat en person i Mantalsregistret, vart ska man titta efter ytterligare information?
 
Tillägg: Året efter, den 5:e oktober 1836 inkommer ett barn till, Johan Vilhelm Lindholm, med en far som heter Johan Lindholm (gatuläggare). Det behöver ju inte vara samma man men denne man anges i.a.f. bo på Västra Kvarngränd nr 2, kvarteret Väderkvarnen..
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-09-06 11:04)

136
Hej Helene! Suveränt! Tack så mkt för informationen!
Mvh Mårten

137
Vallerstad / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2010
« skrivet: 2009-09-06, 09:41 »
Tackar! Nu kunde jag följa honom och hans hustru fram tills att de dör på fattighuset i Vallerstad..

138
Hejsan!
Jag letar efter information om en person som blev förpassad till Norrmalms fängelse den 18:e november år 1857. Är det någon som vet om det finns några källor online som kan vara till hjälp? All typ av information är av intresse..
 
Mvh Mårten

139
Vallerstad / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2010
« skrivet: 2009-09-05, 17:18 »
Hejsan
Jag har gett mig i kast med att försöka reda ut lite frågetecken som legat och skräpat ett tag i släktträdet och av en slump när jag försökte reda ut ett frågetecken så fick jag en ledtråd för att reda ut en annan obesvarad fråga..  
 
Jag hittade i LIU:s databas Fångrullor en person där det står antecknat följande (året är 1853):
 Boställe: Hemma hos fadern afs.soldaten Sven Hjalmar på Narfungd. egor.  
Denne Sven Hjalmar är en person som jag tappat tråden på och detta skulle kunna sätta mig på spåret igen.. Jag antar att den som skrivit av texten läst av fel för det ortsnamnet verkar inte särskilt vettigt.. Någon som vet vad det möjligtvis skulle kunna vara för en plats som avses?
 
Mvh Mårten

140
Hejsan Britt-Marie. Ja du hann besvara frågan själv ser jag..  
Jag har kollat BoU-registret men inte hittat något för honom.. Det blir nog svårt att få grepp om denna herre ser det ut som..

141
Allmänt / Register för Östergötland
« skrivet: 2009-09-03, 08:22 »
Hejsan Elisabeth.
Jo jag såg det nu, att vissa häradsrätter hade skannade bouppteckningar hos AD, tyvärr inte de som jag behöver just nu.
 
Mvh Mårten
 
Detta inlägg flyttades den 7 september 2009 från Östergötland, Allmänt, Hur tolka bouppteckningsregister?
Magnus Hjärtström, moderator för Östergötland

142
Allmänt / Register för Östergötland
« skrivet: 2009-09-02, 21:34 »
Hejsan
Tackar för svaret! Vet du vad det kostar ungefär att beställa från dem?
 
Detta inlägg flyttades den 7 september 2009 från Östergötland, Allmänt, Hur tolka bouppteckningsregister?
Magnus Hjärtström, moderator för Östergötland

143
Allmänt / Register för Östergötland
« skrivet: 2009-09-02, 19:29 »
Hejsan
Jag sitter och kollar lite i de här bouppteckningsregistren som finns i Östergötland, jag har hittat lite anfäder/anmödrar bland dem och jag undrar nu hur jag ska tolka den information man får från registren.
 
Exempelvis kan jag utläsa för min farfars farfar, volym 31, sidan 319. Vad är det för volym som åsyftas och hur kommer man åt den?
 
Mvh Mårten
 
Detta inlägg flyttades den 7 september 2009 från Östergötland, Allmänt, Hur tolka bouppteckningsregister?
Magnus Hjärtström, moderator för Östergötland

144
Gammalkil / Äldre inlägg (arkiv) till 03 september, 2009
« skrivet: 2009-09-02, 18:30 »
Hejsan Daniel
Jag vet inte om jag är till någon hjälp men här är ett utdrag ur Gammelkil födelsebok C:2, över Sven Jonssons födelse. Bilden är från AD och förmodligen ganska lättläst för någon som kan det, bifogar den till inlägget så kanske någon kan tyda det hela.

Nog kan det stå Jonas Drätting där.. Och några utav vittnena skulle ju kunna vara bosatta i Drättinge tycker jag det ser ut som.. Men som sagt, det kommer säkert någon som kan tyda detta som rinnande vatten..

145
Ok, tackar! Då kan jag utesluta den Nils Henriksson då..

146
Tackar för alla uppgifter!
 
Sonia, jag förstod inte riktigt ditt inlägg.. Hade du min Nils Henriksson i något släktträd (d.v.s. Nils Henriksson som flyttar till Hällestad) eller är det så att du har den Nils Henriksson som Chris och Britt-Marie skrev om? Om du har den Nils Henriksson som de skrev om och det inte är samma person som jag letar efter så behöver jag ju inte leta vidare i detta spår..
 
Mvh Mårten

147
Hejsan
Jag kollade nu igenom Askersunds landsförsamling runt året 1797, den Nils Henriksson du såg i stadsförsamlingen borde ju ha flyttat dit runt 1796-1797, men jag hittade ingen i hela husförhörslängden som flyttade till Hällestad tyvärr.

148
Hej!
Jag tror att jag ev. ställt samma fråga här för några år sedan men jag har knappt kommit en millimeter framåt under denna tid så jag försöker igen..
 
Jag letar efter min farfars farmors morfar anor men jag kan inte hitta några spår av honom..
 
Han namn var Nils Henriksson och enligt husförhörslängder i Hällestad, Östergötland så ska han vara född 1772-05-06 i Askersund. Första årtalet jag hittar honom efter hans födsel är år 1797 i Borstorp, Hällestad, Östergötland. Han anges då ha inflyttat från Askersund.
 
Finns det någon där ute som kan hjälpa mig med någon pusselbit eller någon källa som jag kan tänkas ha missat i min jakt?
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-08-31 19:00)

149
10 Folkliv / Mänskliga jättar i Sverige
« skrivet: 2009-08-30, 14:07 »
Kul med fler svar!
Det de alla verkar ha gemensamt är ett de slagit mynt av sin storväxthet genom att visa upp sig på marknader o.s.v... Fast det är klart, de som inte gjorde det är det väl lättare att missa för eftervärlden.

150
10 Folkliv / Mänskliga jättar i Sverige
« skrivet: 2009-08-28, 15:00 »
Kul!
Skulle vara kul att sammanställa alla jättar, om det bli fler, i något kompendium med lite levnadsöden..

151
10 Folkliv / Mänskliga jättar i Sverige
« skrivet: 2009-08-28, 14:04 »
På Proveniens Ifokus såg jag ett inlägg om Kyrkefallajätten (Emanuel Andersson) och Ställbergsjätten (Anders Gustav Andersson) och jag tycker det är ett fascinerande ämne..
 
Kyrkefallajätten
http://www.ifokus.se/ShowUserFile.aspx?BinaryId=b152fcb0-f7db-4293-8dff-b1b2b76d f3a5
 
Ställbergsjätten
http://www.fitnessguru.se/wp-content/uploads/2009/05/anders-gustaf-andersson.jpg
 
Någon av er som har fler exempel på jättar runt om i Sverige?

152
Fagerström / Fagerström
« skrivet: 2009-08-25, 10:20 »
Hejsan!
Tänkte kolla om det är någon som stött på några Fagerström-smeder i sin släktforskning i Fittja församling?
Jag har kommit in på några Fagerström:are där som var smeder i i.a.f 3 generationer och nu undrar jag om det är någon mer som stött på fler i från familjen i dessa trakter

153
Tackar Niklas!
Det verkar vara ett mkt bra register det!

154
Morsning!
Finns det någon möjlighet att någon med AD skulle kunna lägga ut en liten skärmdump över Memmings häradsrätts bouppteckningsregister (Östergötland)? Vilken sida som helst går bra, jag skulle bara vilja se hur det ser ut och vad för typ av uppgifter som finns med..
 
Ska väl inhandla ett abonnemang på någon av online-tjänsterna snart när säsongen drar igång igen och jag väger mellan AD och SVAR.. Är bouppteckningsregistret vettigt så är det ju helt klart ett plus för AD:s del..

155
Kartor / Historiska kartor - Lantmäteriet
« skrivet: 2009-08-06, 10:37 »
Det är kanske lite off-topic men jag brukar spara ned kartorna m.h.a. det sätt som Karl Bergstrand skrev och sedan lägga in dem i Google Earth.. På så sätt kan man få flera lager med kartor från olika tider och enkelt tända och släcka önskad karta. Förbaskat bra när man dels vill se förändringar av bebyggelse, vägar, jordbruksmark men även när man letar efter olika platser.. Hittar man en plats på en modern karta så är det bara att sedan tända upp den äldre kartan och då vet man exakt var platsen borde finnas. Plus att man enkelt kan få ut koordinaterna för en önskad plats också..
 
För er med den nya versionen av DisGen (om den har kommit ut än) så finns ju exakt samma funktionaliteten där men för er övriga så kan det ju vara ett intressant alternativ
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-08-06 10:39)

156
Byggnader och miljöer / Hus i Lindås, Åskloster?
« skrivet: 2009-05-27, 23:16 »
Här är gården tror jag. Rtckte först Rolfs hus såg midre ut men det är nog bara att bilden klipps av ut till vänster och att träden till höger skymmer huset lite. Skorsten, balkong och flaggstången stämmer ju bra. En Ester finns det ju också på gården..

Bilden är från Gods och Gårdar, utgiven 1939.

157
Byggnader och miljöer / Hus i Lindås, Åskloster?
« skrivet: 2009-05-27, 22:42 »
Hejsan Rolf.
Det var ju några år sedan du skrev inlägget men du kanske finns kvar här än?  
 
Är din fars kusin någon av dessa två?
Ester Cecilia Johansson, död 1983-10-29
Ester Justina Karlsson, död 1958-10-26
 
Den första Ester:n dog i Lindås 2 och den andra i Lindås 1:6.
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-05-27 22:45)
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-05-27 22:45)

158
Vem är det som gett ut Svenska ortnamn 1999? Den strukturen borde ju vara en vettig bas att utgå ifrån om man ska göra en gårds-/torp-databas.

159
Örebro / Yrke? Örebro Nikolai födelselängd
« skrivet: 2009-05-21, 22:23 »
Hejsan!
Detta yrke stod i en födelselängd från 1798 i Örebro Nikolai församling, kan någon se vad det står?
 
Båtsman står det väl eller? Men vad står det framför?

160
Allmänt / Storebro i Vimmerby stadsförsamling?
« skrivet: 2009-05-19, 22:16 »
Hejsan!
Tack båda två!  Jag missuppfattade en uppgift från PLF-cd:n, därav mitt felaktiga letande i stadsförsamlingen..
 
Och alldeles riktigt John så letar jag efter Katarinas föräldrar, även Magnus föräldrar. Jag tackar för uppgifterna!
 
Mvh Mårten

161
Gistad / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-19, 20:47 »
Jag är ifrån trakten och Hännebjörke finns det en herrgård som heter i.a.f.

162
Allmänt / Storebro i Vimmerby stadsförsamling?
« skrivet: 2009-05-19, 19:59 »
Hejsan
Jag letar efter en Magnus Fagerström och en Katarina Gobom bo i Storebro, Vimmerby stadsförsamling men jag har problem med att hitta en sådan plats i husförhörslängden (AI:2). Jag hittar inga som helst namnangivelser av platser utan bara nummer.. Är det någon van Vimmerby-forskare som kan lotsa mig rätt? Finns det någon nummerbeteckning för Storebro som jag istället bör leta efter?
 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

163
Hej Johan.
Arkiv Digital (AD) har en alldeles utmärkt nybörjarguide på sin hemsida.
http://www.arkivdigital.se/slaktforskning/introduktion
Väl värd en genomläsning..

164
Vitaby / Vitaby AI:12 (1887-1895) sid 376
« skrivet: 2009-05-17, 09:50 »
Jo då, det var ett ganska vanlig påföljd utöver det ordinarie straffet när man dömts för något brott, oftast var nog brottet av lite grövre karaktär för att man skulle förlora sina medborgliga rättigheter. Man förlorade sina medborgliga rättigheter under X antal år.
 
Saxat ur Nordisk Familjebok:
Förlust
af medborgerligt förtroende medför den verkan, att
den dömde mister ämbete, tjänst eller annan allmän
befattning, som han kan inneha, samt att han under den
tid påföljden varar förlorar politisk och kommunal
rösträtt och valbarhet, ej kan erhålla någon annan
allmän befattning, icke uppträda som rättegångsombud,
icke vara vittne, icke idka handelsrörelse eller
annat näringsyrke i visst, större omfång, öfver hufvud
går förlustig de befogenheter, för hvilkas utöfning
enligt lag eller särskild författning erfordras god
frejd.
 
Finns mer att läsa här:
http://runeberg.org/nfbq/0727.html
 
(Meddelandet ändrat av mbss 2009-05-17 09:52)

165
Holmström / Holmström
« skrivet: 2009-05-16, 21:13 »
Hejsan
Någon som vet något om smeden Anders Holmström i Fittja församling? Han anges i Fittja husförhörslängd AI:5 sidan 42 vara född i Fittja 1791-01-24 men där kan jag inte finna honom.. Smedsyrket och efternamnet lever senare kvar i Fittja och Stockholm genom hans son, sonson, det skulle vara kul att komma vidare bakåt för att se hur gammalt efternamnet och yrket är.

166
Förnamn - B / Barbara / Barbro / Babba
« skrivet: 2009-05-16, 08:58 »
Jag har varit, och är fortfarande, lite tveksam till att normalisera namnen alltför mycket. Jag tror inte alls att alla smeknamnsformer är smeknamn utan riktiga namn. Det fungerar ju precis likadant i dag, smeknamnsformen Kalle ökar exempelvis i användning och i topp-25-listan på dopnamn som ökar mest finns två smeknamnsvarianter med, Ville och Sigge.

167
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2010
« skrivet: 2009-05-15, 21:57 »
Såg nu att Mörlundas husförhörslängder tyvärr börjar 1787...

168
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2010
« skrivet: 2009-05-15, 21:54 »
Hejsan
Här är CD-skivorna:
http://www.plfoskarshamn.se/default.aspx?meny=cdskivor&id=25&subid=1
Ovärdeliga när man släktforskar i Småland, men som med alla avskrifter ska man alltid kolla källan, men som sagt det underlättar enormt att kunna söka i en databas när man letar efter personer.
 
Lättast att komma vidare med modern är att gå in i Mörlundas husförhörslängd för året då Axel föds, modern bor ju i Ekenäs så hon borde stå att finna under den gården.

169
Om du har tillgång till SVAR:s bildmaterial så kan du ju testa att kolla igenom dödlängderna för åren strax efter 1916 i den församling där Daga Viola föddes. Är det inte mer än ett antal år att söka igenom går det ganska fort om det inte är storstadsförsamlingar vi pratar om..

170
Gällivare / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juni, 2009
« skrivet: 2009-05-15, 16:16 »
De bodde i.a.f. kvar i ytterligare 5 år, så långt sträcker sig den sista, publika, församlingsboken för Gällivare hos SVAR, nästa församlingsbok är märkligt nog inte öppnad för allmänheten via nätet ännu. Paret fick inga barn under denna tid.

171
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2010
« skrivet: 2009-05-14, 22:19 »
Axel Hedlund dör i Ekenäs, Hjorted den 22:e augusti 1844, han är då änkeman. Dödsorsak: svullnad
 
Hustrun Kerstin Larsdotter dör i Ekenäs den 25:e mars 1842, dödsorsak vattusot, enligt anteckning ska paret då ha 3 barn.
 
Källa: PLF cd 3.

172
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-14, 22:12 »
Den 26:e mars 1797 vigs Axel Hedlund och Kerstin Larsdotter. Han anges vara bosatt i Gissebo, Hjorted och hon bosatt i Getterum, Hjorted
 
Källa: PLF cd 3, originalkälla Hjorted vigsellängd C:3

173
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-14, 22:05 »
Eftersom att du vet att han föddes i Mörlunda så vet du väl redan om hans mors namn antar jag..
Men för säkerhets skull så skriver jag det i.a.f.
 
Född utom äktenskapet, far okänd.
Mor: Annika Larsdotter, bosatt i Ekenäs, Mörlunda
 
Källa: PLF CD 2, originalkälla Mörlunda födelselängd C:2

174
När jag läser vissa personers inlägg här så kan jag se vissa likheter med tv-programmet Grannfejden, det bråkas liksom inte av en anledning utan nästan för själva bråkandets skull...  
 
Det var förut kritik mot ordföranden, som sedan avgick, och då flyttas siktet en aning och man laddar om, sedan tas avgiften bort och då flyttas siktet en aning igen och man laddar pånytt om..
Inte ett ord om vilket bra beslut eller vad kul utan bara kritik, HELA TIDEN. Även om man kanske i viss mån håller med i en del av kritiken så blir denna oavbrutna negativa inställning bara bla bla blaaa i mina öron (ögon). Jag vill inte nämna några namn men jag antar att det inte behövs..  
 
Efter att ha läst rapporten med bilagor så vill jag åter igen tacka för ett bra och förnuftigt beslut! Det känns mycket bra att frågan togs på så stort allvar och att man gjorde en så pass grundlig utredning, heder åt styrelsen för det tycker jag!
Ett litet tips från en gravt internet-iserad webbutvecklare är att snabba upp registreringsförfarandet, ett formulär att fylla i, ett bekräftelsemejl och sedan ska man kunna vara igång. Snabbhet och enkelhet är en nyckelfaktor för att få många användare. Mer pengar tror jag också att man kan få in genom att exempelvis ge användarna möjlighet att ge ekonomiska bidrag direkt via internet genom olika direktbetalningstjänster, återigen enkelhet och snabbhet är viktigt för de nya generationerna..

175
Tiderman / Tiderman
« skrivet: 2009-05-13, 14:33 »
Hej, dessutom anges han med två olika födelseförsamlingar så man kanske inte helt ska utesluta att det rör sig om två olika personer, även om det kanske är osannolikt..

176
tack för svaret Daniel!
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det ju..

177
Är det någon av er som skrivit här som fortfarande inte kan skriva i Anbytarforum? När jag läser texten på förstasidan så får jag intrycket av att det ska vara fritt redan nu men jag har testat och jag kan inte skriva..

178
Åh, härligt!  
 
När öppnas det upp igen, rent tekniskt?  
Försökte nu direkt, men det gick inte..

179
Jag tycker att det är helt berättigade frågor som bör besvaras. Det borde ju i.a.f. kunna komma ett besked om när ett besked kommer att ges, det är ju knappast att begära för mycket.

180
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2009
« skrivet: 2009-03-31, 23:43 »
Nå, några av inläggen låg kvar i Googles cache... Ja, inte blir jag gladare av att ha sett vad som skrivs. För det första är det fullkomligt otroligt att vuxna människor kan bete sig på det viset, speciellt med tanke på att det gäller en jäkla hobby, och dessutom en hobby som bygger på mer eller mindre kvalificerade gissningar där det är väldigt svårt att kategoriskt klassa uppgifter som rätt eller fel.
 
När jag började släktforska för 3 år sedan var Anbytarforum en sida rolig att gå in på, nu känns den betydligt plattare och enklare och Förbundsforum ger en nästan magvärk att besöka..

181
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2009
« skrivet: 2009-03-31, 22:38 »
Jag skriver det igen eftersom att mitt inlägg togs bort i en annan tråd. Om någon forumsmedlem blir påhoppad via mejl eller andra kanaler av andra forumsmedlemmar på grund av inläggs som skrivs på forumet så ska banne mig dessa personer varnas och, om det inte upphör, stängas av. Kan man inte stå för sina åsikter och ventilera dem på forumet så ska man ta mig sjutton ha vett att hålla tyst, och har man det inte så behöver man uppfostras en aning.
 
Det måste väl någonstans i förbundet finnas folk som har mandat och kurage att göra något åt problemet?? Det blir ju inte bättre, och/eller höjer förbundets anseende att inlägg raderas och att man försöker ignorera det hela?

182
Dert hade jag inte reflekterat över tidigare, det gör ju att det känns fel på ett ytterligare och, för förbundets del, ett allvarligare plan. Borde inte detta kunna ge problem med skattmasen om det skulle bli en granskning? Hur skulle det i så fall påverka förbundets ekonomi?

183
Alla bra forum som jag är med i eller har besökt drivs ideellt av folk som är intresserade av ämnen.. Jag har inte sett ett enda bra och levande forum som topp-styrs! Sveriges Släktforskarförbund borde inte sköta detta forum, de borde möjligtvis betala för serverplatsen och använda frontsidan som en anslagstavla för att nå ut till medlemmarna men absolut inte ägna sig åt forumets dagliga skötsel och underhåll. Sådant görs bäst av folk som är intresserade på eget bevåg, inte av någon som är kommenderad på plats av förbundet.
 
Anbytarforums drift och underhåll borde inte ens kosta en promille av de pengarna som dras in på avgiftsbeläggningen så frågan är varför forumet ska belastas med en avgift? Om förbundet läcker pengar någonstans så bör man väl se till att stoppa blödningen där läckaget är och inte försämra ett populärt släktforskningsverktyg!
 
För övrigt är jag övertygad om att man får ett betydligt bättre forum om man släpper skötseln och de mindre besluten till en grupp medlemmar som brinner för detta. Vill, eller vågar, inte förbundet släppa forumet till de medlemmar (som i många fall i grund och botten äger forumet) så kan man väl behålla driften och kostnaderna för servrarna, det kan inte röra sig om många tusenlappar på ett år, men låta resten skötas av medlemmarna, på så sätt kan man ju ha forumet som en informationskanal men ändå få den flexibilitet och framåtanda som kännetecknar sunda och friska forum.

184
Jag trodde nog de konkurrerande forumen skulle ha tagit lite marknadsandelar på Anbytarforums bekostnad, och fortfarande så tror jag nog att så kommer att ske om inget görs på avgiftsfronten.  
 
Själv använder jag numera andra forum för att hjälpa/få hjälp med släktforskningen men Anbytarforum har ju en fördel av att det finns så mycket information lagrad i alla gjorda inlägg. Det finns ju en stor nackdel med att splittra informationsmängden på många forum och det är ju det att med information så är det så att 1+1 blir 3. Två små pusselbitar med information kan lösa ett helt pussel om man har tur, och chansen att sådant sker minskar ju om informationen decentraliseras.  
Jag tycker att det är Sveriges Släktforskarförbund  förbaskade skyldighet att se till att detta forum öppnas upp igen och blir den allmänna kunskapskälla som den rätteligen borde vara!

185
Jag fick inbetalningskortet via mejl i slutet av förra året..

186
Hejsan
Anders Berg, har du möjlighet att lägga ut ett nytt diagram över de senaste 6 månadernas besökarantal? Jag funderar på om ökningen i forumet på Proveniens ifkous har börjat märkas här än..

187
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2009
« skrivet: 2008-12-25, 23:46 »
Jag tog bort mitt inlägg ja.. Kände efter att jag skrivit det att det kanske var lite väl beskt och att det kanske hamnade lite fel.  
 
Nåväl, jag tror att man inom förbundet inte riktigt hänger med i Internet-världens snabba svängar. Det är knappt att jag gör det och jag jobbar ändå yrkesmässigt med webbutveckling..  
 
Jag kan inte komma på något svenskt (eller utländskt heller) intresse-forum som tar betalt av sina medlemmar.. När övriga världen går mot fri och lätt-tillgänglig information så tar förbundet ganska saftigt betalt för sina skivor och därtill avgiftsbelägger man ett internet-forum. I mina ögon är det att skjuta sig själv i foten ganska rejält! Det kanske skulle gå hem om övriga världen gjorde likadant men nu gör den olyckligtvis inte det, att då slå in på den väg man nu gjort blir ju då dubbelt upp ett dåligt val! Om man hade förlorat folk på samma sak i en annan verklighet så blir tappet så mkt värre nu eftersom att det sticker ännu mer i ögonen på folk!
 
Information, även i släktforskar-tappning, har tappat i ekonomiskt värde, det måste man inse om man vill överleva på Internet inom en snar framtid. Information går mot att vara fri (eller iaf billig)och  lättillgänglig. Pengar kan man iof tjäna på information men inte i lika hög utsträckning, det man kan tjäna pengar på är kvantitet av användare/köpare, mervärdes-tjänster, dvs tjänster som förädlar informationen på ett eller annat sätt, reklamplats, som nu blir lättare att sälja om man får mer användare.
 
Att ett avgiftsbeläggande av ett intresse-forum går fullständigt mot strömmen behöver jag knappast påpeka ännu en gång, men jag gör det ändå..  
 
God fortsättning på er alla och med ett hopp om ett nytt bättre år!

188
Jag kan nära på garantera att antalet nedladdningar av förbunets skivor överstiger 91 på samtliga av de som finns på Piratebay (vilket är samtliga tror jag..). Tittar man på hur många kommentarer som lämnats på varje skiva så kan man se att det mycket sannolikt rör sig om betydligt mer än 91 stycken. Jag skulle tippa på att det är några få procent som kommenterar nedladdningarna på Piratebay..
 
Att vara sur över dessa förlorade pengar hjälper inte, inte heller finns det något vettigt man kan göra åt det om man nu fortsätter att distribuera materialet via CD. Det säkraste sättet att få in pengarna med så att säga 1:1-förhållande är nog att göra en databas sökbar via nätet, med betalnings- och inloggningsfunktion.  
 
Frågan är ju också hur mkt pengar man förlorar egentligen, de som laddar ned en skiva är ju på intet vis automatiskt en person som skulle ha betalat för samma sak.

189
Till styrelsen.
Jag undrar om det finns det några tankar/disskusioner inom styrelsen på att öppna upp Anbytarforum igen?
Jag vet att avgiften är liten och att alla egentligen borde ha råd med den men i ex. mitt fall så har mitt abonnemang gått ut och jag har faktiskt ännu inte lyckats prioritera den räkningen, så nu får jag nöja mig med läsning..
 
Jag misstänker att de flesta släktforskare trots allt är lite äldre (missförstå mig rätt.. ) med uppvuxna ungar, hyffsad lön och skapligt amorterade huslån, men i mitt fall med ett gäng småbarn, nyinköpt gård med feta lån, studerande äkta hälft så måste man fundera både en och två gånger innan man betalar t.o.m. så små avgifter.
 
Jag är ganska säker på att en sådan här avgift också stänger ute yngre förmågor än mig (som inte kan klassa mig som ungdom längre ens med lite god vilja.. ), en student som vill börja släktforska tvekar säkert också att betala för att börja skriva på ett forum som man i förväg inte kan veta vilken hjälp som man kan få där. SPECIELLT för nybörjare inom släktforskningent är det ju trots allt en veritabel guldgruva som gömmer sig där bakom när man väl har lyckats komma över den tröskel som betalningen utgör och det borde ju gagna rörelsen att få in så mkt nytt blod som möjligt kan jag ju tycka.

190
Tips & idéer / Äldre inlägg (arkiv) till 01 december, 2010
« skrivet: 2008-12-05, 18:10 »
Hejsan!
Jag skulle gärna vilja ha en funktion i databasen Gravstens-Sök där man kan kommentera de inlagda personerna/stenarna, på samma sätt som det fungerar i Avrättade-databasen.
 
Vad tror ni om det?
Mvh Mårten

191
Skedevi / Skedevi, F:1, 1862-02-05, notering
« skrivet: 2008-11-16, 19:55 »
Hejsan Britt-Marie!
Tack för svaret! Jag tror nog ändå att det hör till den ihjälfrusnes rad.. Sjöändan och Solberga ligger bara någon kilometer från det torp där han bodde, så det passar ganska bra på så sätt.
 
Mvh Mårten

192
Ljung / Ljung C:1 födelselängd år 1739
« skrivet: 2008-11-16, 18:42 »
Tack så mkt båda två! Det hjälpte mig fram till ytterligare två generationer på den grenen! Som sagt, stort tack!
 
Mvh Mårten

193
Skedevi / Skedevi, F:1, 1862-02-05, notering
« skrivet: 2008-11-16, 18:40 »
Hejsan!
Är det någon som kan hjälpa mig att tyda vad som står om torparen Lars Olofsson i dödlängden?
Han frös ihjäl enligt dödsorsaken.

 
Tackar på förhand!  
 
Mvh Mårten

194
Ljung / Ljung C:1 födelselängd år 1739
« skrivet: 2008-11-13, 21:31 »
Hej!
Jag har ytterligare en födelsenotis från samma längd som jag har problem att tyda.. Är det någon som kan tyda vad det står?


 
Bilden ovan är ifrån Ljung C:1 sidan 479
 
Detta tror jag mig kunna tyda:
24 26 Ryttaren Mons S(?) och h. Lisa Eriksdotter
 
Står födelseplatsen någonstans efter det? Och vad är faderns efternamn?
 
Hoppas någon är bättre på att tyda kråkfötterna än mig..  
 
Tackar på förhand! Mvh Mårten

195
Ljung / Ljung C:1 födelselängd år 1739
« skrivet: 2008-11-13, 08:39 »
Hej Maud!
Stort tack för ditt svar!
 
Mvh Mårten

196
Ljung / Ljung C:1 födelselängd år 1739
« skrivet: 2008-11-12, 22:29 »
Hejsan!
Jag skulle behöva hjälp att tyda några ord i nedanstående födelsenotis.


 
(?) 8 aprilis. nämndemannen Oluf (?) barn i (?)torp.
Bilden är tagen från Ljung födelselängd C:1 sidan 177.
 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

197
Husmodern / Husmodern
« skrivet: 2008-11-11, 12:39 »
Svar till Eivor Anderssons inlägg från tisdagen 10 juni 2008 - 13:55.
 
Klara Kristina Landberg är född den 24:e juni är 1854 på N:o 106 i Skänninge församling, föräldrar är arbetskarlen Anders Peter Johansson oach hans hustru Kristina Nilsdotter. Källa är Skänninge födelselängd C:4 sidan 100.
 
I folkräkningen för år 1900 så står hon felaktigt som född 1851. Hon är anges där vara Manufakturhandlerska och är boende på Motala Aspegård, gift med snickaren Per Johan Landberg

198
Husmodern / Husmodern
« skrivet: 2008-11-11, 12:13 »
Komplettering till Martin Bergmans inlägg ang. Anna Fredriksson i Åmål.
 
Det är nog rätt Anna, enligt Grythyttans födelselängd CI:10 så föds Anna Kristina den 9:e september på gården Fisklösen i Grythyttans församling, föräldrar är bonden Karl Petter Jansson och hans hustru Stina Jansdotter. Födelsedatumet stämmer ju bra med bildens angivna födelsedag.

199
Husmodern / Husmodern
« skrivet: 2008-11-11, 10:25 »
Tveksamt om det är rätt Anna Josefina Lönn.. Det bör nog iaf kollas upp närmare.  
Enligt Orkesta husförhörslängd AI:18 sidan 32 så är lärarinnan Anna Josefina Lönn född den 19:e februari 1858, kvinnan på bilden ska ju enligt texten fyllt 80 år den 7:e september 1939.
 
(Meddelandet ändrat av MBSS den 11 november, 2008)

200
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2008-11-10, 12:20 »
hej igen Maud!
Oj, den ganska avgörande lilla detaljen missade jag helt!  
 
Är dessa mantalsuppgifter samma sak som husförhörslängderna? Dvs att man skulle kunna gå på sidhänvisningen i registret och slå i de husförhörslängder som är skannade i genline?

201
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2008-11-10, 11:59 »
Har nu via Mantalsregistret hittat en möjlig far.. Enligt mantalsregistret för år 1836 (dvs året efter att barnen lämnades till barnhuset) så finns det i Maria Norra en kusk med namnet A J Lindholm, tillsammans med en G. Lindholm, hänvisning till sidan(?) 106..  
Är det någon som vet om dessa mantalslängder finns tillgängliga över nätet någonstans? Eller är det samma böcker som anges som husförhörslängder i Genline?
 
Hittar ovanstående förmodligen ovanstående par i registret över Maria utflyttningslängder för år 1846 (hänvisning till sidan 52), där anges kusken Johan Lindholm och Gustafva Lindholm utflytta.. Paret stämmer väl skapligt i ålder för att kunna vara syskonparets föräldrar.. Detta par känns som ganska troliga föräldrar.
 
Är det någon som skulle kunna tänka sig att kolla upp ovanstående i genline om det går?
 
Är det fel denna gång också så LOVAR jag att köpa ett abonnemang och sluta terrorisera er med frågor..  
 
Mvh Mårten

202
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2008-11-10, 10:30 »
Hejsan!
Aha! Då fick jag samtidigt svar på en fråga som jag ställt i en annan tråd..  
Tackar! Då får jag leta vidare efter fadern, hittade en Jonas Jonsson Linholm i Klara, ska se om det kan vara en möjlig far..
 
Mvh Mårten

203
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2008-11-10, 10:02 »
Hejsan Maud!
Vad synd att det inte var han, men stort stort tack för hjälpen i all fall!
 
Det är denna unga dam jag letar efter..
http://www3.ssa.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/SE-SSA-0809/Barnhuspdf2008 /06_05791.pdf
 
Jag vet inte om det är samma Josefina Wilhelmina du hänvisar till.. Jag är 99% säker på att detta är rätt eftersom att jag vet att hon kom till Ringarums församling 1835, och det stämmer ju väldigt bra med det som står i anteckningarna på denna sida..
 
Vart hittade du informationen om Josefina Vilhelmina och hennes bror?
 
Mvh Mårten

204
Efternamn L / Lindholm, Josefina Vilhelmina
« skrivet: 2008-11-10, 08:58 »
Hejsan!
Jag undrar om det är någon som har Genline som skulle kunna hjälpa mig att kolla några saker? Jag har abonnemang hos SVAR och AD men där finns de böcker jag är ute efter inte med tyvärr..
 
Jag är på jakt efter en person, Josefina Vilhelmina Lindholm född 1827, en utav trådändarna jag har att nysta i är att fadern ev. kan vara en Jan Erik Olsson Lindholm, han vigs enligt registren år 1826 i Adolf Fredrik.
 
Jag undrar om det finns någon som skulle kunna tänka sig kolla Adolf Fredrik vigsellängd El:2 sidan 358 och se om det finns någon hänvisning till husförhörslängden och även kolla husförhörslängden för år 1827 för att se om han får någon dotter då..
 
Jag har nu lyckats få ett nytt spår i jakten på information om en persons födelse.. Hittade en Josefina Vilhelmina Lindholm som jag letat efter länge länge! Där stod hennes fars namn och yrke också vilket iaf är ett litet steg till mot en lösning av gåtan..  
 
Är det någon som skulle kunna hjälpa mig att förstå vad jag ser på denna sida?
http://www3.ssa.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/SE-SSA-0809/Barnhuspdf2008 /06_05791.pdf
 
Högst upp på sidan står ju ett nummer, 5791 och sedan står det ytterligare ett nummer i texten 5799. Vad betyder dessa?
 
Framför faderns namn står det också ett nummer 41, Vad betyder det? Finns det något register över föräldrarna?
 
Sedan är det några ord som jag inte kan tyda.. Mellan 1827 och 5799 står det något, kan någon se vad?
Sista raden på sidan 1841 Juni, vad står det i den anteckningen?
 
Jag skulle bli enormt tacksam för denna hjälp och tackar på förhand!
 
Mvh Mårten

205
27) Äldre osorterade diskussioner / Yrke/titel?
« skrivet: 2008-11-08, 18:54 »
Hejsan!
Är det någon som kan tyda vilket yrke/titel detta kan röra sig om? Den står framför en manlig person (1780-tal).

 
Mvh Mårten

206
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2008
« skrivet: 2008-10-30, 21:01 »
Se där!

207
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2008
« skrivet: 2008-10-30, 08:59 »
Ja det gör ju det..  Efter att jag insåg att man kunde få fram läsbara tidningsbitar om man tog det lite varsamt så gick rivningsarbetet förbaskat långsamt, plus att det gick åt flera timmar vid datorn för att kolla upp människorna. Jag inser att renoveringsarbetet kommer att dra ut på tiden om detta ska fortsätta.  
 
Livgrenadjären F.B(?) Staf Nilsson har jag dock inte kunnat lokalisera tyvärr, men man skulle väl kunna tänka sig att han också bodde någonstans i Östergötland.

208
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2008
« skrivet: 2008-10-29, 20:56 »
Hejsan!
Hittade denna dödsannons i en tidning som jag hittade när jag rev en vägg i mitt hus. Lantbrukaren (arrendatorn) Per Rehnström dog på Alvastra Boställe, Västra Tollstad församling 1890-04-30. Han föddes, enligt V. Tollstad hfl AI:17 sid. 1, i Vånga 1837-06-30. Föräldrar torparen Nils Johansson och Maja Stina Andersdotter (Vånga födelselängd CI:4 sid. 833), han tar namnet Rehnström år 1859 när han flyttar från Vånga till Skeda församling.
 

 
Jag har ingen direkt anledning att lägga in detta inlägg annat än att jag tänkte att någon i framtiden kanske sökte efter honom och då kanske dödsannonsen är ett litet roligt inslag i forskningen.
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 29 oktober, 2008)

209
Hejsan!
Det var det! Tackar för hjälpen!
 
Mvh Mårten

210
Hejsan!
Är det någon som kan tyda vad orten heter som lantbrukare B. Rehnström dog på?
 

 
Mvh Mårten

211
Adelborg / Adelborg
« skrivet: 2008-10-29, 19:26 »
Hejsan!
I en gammal tidning som jag fann eter jag rivit en vägg så hittade jag denna dödsannons efter Jakob Fredrik Adelborg. Tänkte att det kanske är någon som i framtiden kan vara intresserad utav denna information.
 

 
Jakob Fredrik Adelborg född 1842-11-12 i Frustuna, Södermanlands län. Vissa uppgifter hämtade från CD:n Sveriges Befolkning 1890.
 
Död 1890-03-23 i London, England.

212
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-10-29
« skrivet: 2008-10-29, 19:06 »
Hejsan!
När jag höll på att riva en vägg i huset igår hittade jag en bit av en tidning där denna dödsannons fanns införd, tänkte att jag kunde lägga in den här om någon  framtiden letar efter anorna på henne. Lite tilläggsinformation ger den ju, bl.a. klockslaget.

 
Carolina Hedén (flicknamn Westerholm), död 1890-03-25.
 
Enligt Rotemansarkivet dog hon i fastigheten Rännilen 1, Hedvig Eleonora församling, Stockholms län. Enligt samma källa är hon född 1849-12-26 i Kristinehamn, Värmlands län. Hon var gift med Peter Gustaf Hedén Johansson, född 1849-03-11 i Berga församling, län okänt.
 
Sådär, nu har jag skrvit det jag vet. Så får vi hoppas att någon som har nytta av detta hittar det i framtiden!

213
Ulrika / Äldre inlägg (arkiv) till 29 december, 2008
« skrivet: 2008-10-28, 14:49 »
Hejsan!
 Enligt Sveriges Befolkning 1890 så bor hon år 1890 i Sörstugan, Ulrika med man och 5 barn. Hon anges vara dödd i Malexander församling

214
Godegård / Godegård födelselängd 1724-07-05
« skrivet: 2008-10-26, 22:35 »
Hejsan och tack för svaret!
Jag kanske är för trött så här på kvällen, men jag får inte riktigt ihop det.. Är denna Anna Persdotter Allard en syster till Jonas Petersson?
 
Det stora problemet med skivorna, ex Smedskivan, är som jag ser det att det är så vansinnigt dåligt med källhänvisningar (..och en hel del fel, iaf på sidogrenarna).
 
Mvh Mårten

215
Godegård / Godegård födelselängd 1724-07-05
« skrivet: 2008-10-26, 19:36 »
hejsan!
japp de uppgifterna har jag så det lär nog vara från dig jag har fått dem, som så många andra utav mina krångliga fall!  
 
Men min förhoppning var att kunna följa familjen själv, jag har fått lite dåliga erfarenheter av de där skivorna så jag vågar inte skriva in några uppgifter ifrån dem längre om jag inte kan verifiera allt på egen hand.

216
Godegård / Godegård födelselängd 1724-07-05
« skrivet: 2008-10-26, 18:45 »
Hejsan!
jag misstänkte det.. Hoppades att jag hade fel. Jag kan inte hitta dem där, iof så börjar ju första husförhörslängden en bra bit senare så de har kanske hunnit flytta.
 
Men stort tack för svaret!

217
Godegård / Godegård födelselängd 1724-07-05
« skrivet: 2008-10-26, 17:43 »
Hejsan!
 
Jonas Pettersson (ev. m. släktnamnet Allard) föds i Godegård den 5:e juli 1724, men vart i Godegård? Jag kan inte tyda ortsnamnet..

 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

218
Tjärstad / Tjärstad CI:2 sidan 443
« skrivet: 2008-10-21, 17:13 »
hejsan Bo!
Tackar för svaret! Dödsdatumet och mannens uppgifter hade jag sedan tidigare, men hur hade du dessa uppgifter? Forskar du på samma personer? Min egen forskning har nämligen tagit stopp i och me Ingrid och Johans föräldrar..

219
Tjärstad / Tjärstad CI:2 sidan 443
« skrivet: 2008-10-20, 18:48 »
Hejsan!
Jag har lite problem med att tyda texten i nedanstående födelsenotis, är det någon av er som fixar det?  
Moderns namn kan jag läsa, men inte faderns.. Står det något om faderns yrke och/eller deras boplats?
 
 
 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

220
Säby / Säby födelselängd C:5
« skrivet: 2008-09-17, 20:36 »
Hejsan!
Jag har lite problem med att tyda några saker i denna födelsenotis.
Vad har fadern för yrke och efternamn samt vart föds dotternnågonstans? Gislahem?? men någon sådan plats verkar inte finnas..



221
Hälsingtuna / Äldre inlägg (arkiv) till 21 februari, 2010
« skrivet: 2008-09-11, 10:02 »
Hejsan Elvi!
Tusen tack för hjälpen! Härligt att kunna komma vidare utan att behöva involvera landsarkiven!  
 
Mvh Mårten

222
Hälsingtuna / Äldre inlägg (arkiv) till 21 februari, 2010
« skrivet: 2008-09-10, 22:02 »
Hejsan!
Är det någon Hälsingtuna-forskare som vet ungefär vart Hälsingtuna finns i SCB-utdragen (födelselägderna)? Dvs om försmalingen brukar ligga långt fram, långt bak etc. etc..
 
Letar efter Hälsingtuna födelselängder för 1934 i SCB-utdragen men lyckas inte hitta den..

223
Hejsan!
Jag är på jakt efter en Sven Nilsson (enligt hfl:er född 1809 i Appunna församl.). Han ska enligt Allhelgona hfl AI:7 sid. 109 flytta från Mjölby år 1826 men jag hittar inga flyttlängder för denna tid i vare sig SVAR eller Arkiv Digital.. Finns det några flyttlängder för dessa år någonstans?
 
Mvh Mårten

224
Jag hittade honom i Kristines utflyttningslängd den 24/4 1924, han flyttar till vad jag tyder som Domk vilket jag antar betyder domkyrkoförsamlingen.. Dock finns han inte i 1933 års dödlängd där heller så han flyttar visst vidare. Jakten fortsätter..

225
Hejsan!
Tackar för alla tråd-ändar som jag kan böra nysta i!
Jag har kollat 1933 års dödbok (SCB-utdragen) för Kristine men inte hittat honom där.. Så antingen dör han någon annanstans eller något annat år.. Årtalet är nog relativt korrekt iaf, min morfar, som fortfarande är i livet, växte upp som fosterson hos sina morföräldrar så morbroderns död är en händelse som är ganska nära i släktminnet iaf.

226
Hejsan! Jag letar efter dödsplats och dödsdatum för sjömannen August Hubert Svärd som var min morfars morbror, han är född 1892 i Kaga, Östergötland. Fanns det någon församling som man företrädesvis var skriven i om man var sjöman i Göteborg? Det skulle ju ev. kunna vara en väg att hitta honom.
 
Han ska enligt muntliga uppgifter från flera personer ha drunknat i Göteborg (han var sjöman) år 1933. Jag vet att han den 26:e januari 1921 flyttar ifrån Kaga församling, Östergötland till Kristina församling i Göteborg. Dock lyckas jag inte finna honom i Göteborg..
 
Är det någon som har tips på hur man skulle kunna söka vidare?  
 
Mvh Mårten Swärd

227
Hejsan och tackar för svaren!
Anna Matilda åker alltså först över den 4:e maj och sedan måste hon ha återvänt hem nästan direkt för att sedan utvandra igen i augusti.. Eller har jag misat något?

228
hejsan amerika-experter!
Jag har fått en fråga på ett annat forum om ett syskonpar som emigrerade till Amerika. Jag har ingen erfarenhet i ämnet så jag hoppas det finns någon duktig forskare här som kan hjälpa till och ta reda på vad som hände med dessa personer.. jag saxar in hennes fråga här nedan:
 
Jag skulle vilja ha hjälp att fortsätta och ta reda på vad som hände med två syskon Anna Matilda Ekström född 1867-05-19 i Frötuna och Frans Gustav Ekström född 1859-03-21 i Lohärad , som emigrerade till NordAmerika 4/5 1888. Kan du hjälpa mig med det?
 
Anledningen till att JAG postar frågan här är den här avgiftsbeläggningen för att få skriva inlägg som har införts här..  
 
Både jag och frågeställaren tackar på förhand! Svik mig nu inte amerikaforskare!! Jag har skrutit å era och detta forums vägnar!!

229
Är det någon som vet om AD har fått igång möjligheten att köpa abonnemangen med betalkort?
 
För närvarande är det bara möjligt att betala för tjänsten mot faktura men vi kommer att introducera möjligheten till kortbetalning under senvåren 2008
Saxat från deras sida..

230
Det finns skanners (hur stavas det på svenska) med fack för skanning av fotonegativ, dessa kan användas för att skanna mikrokort.

231
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2008
« skrivet: 2008-08-13, 13:18 »
Jag har hållt mig borta härifrån nu ett tag pga att jag anser det fullständigt meningslöst att låta detta forum fortleva..
 
VARFÖR vill man ha ett forum där förbundets angelägenheter ska disskuteras när man utryckligen säger att man inte orkar/kan/vill läsa eller bry sig om vad de enskilda medlemmarna tycker. Jag har en känsla av att detta forums egentliga uppgift är att kanalisera debatterna så att de inte syns utåt.
 
Nej jag tycker, och nu ännu mer efter en stunds bortavaro, att detta forum (Förbundsforum) är ett jäkla misstag som inte fyller speciellt mycket funktion (ursäkta uttrycket).

232
SVAR / Körschema för SVAR:s digitalisering?
« skrivet: 2008-05-22, 08:05 »
Nu har längderna kommit ut på SVAR:s sida! Tyvärr så saknas två av de åren jag hade behövt (1906-1908) men de kommer väl snart de också! Men åter igen, tack för informationen!

233
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-05-24
« skrivet: 2008-05-21, 09:28 »
Hejsan!
Jag har vid 3-4 tillfällen stött på duktiga forskare som har kommit väldigt långt på grenar som jag själv utforskar och har då ifrån dem fått ett rikligt material, vissa med anor ända ned till 1300-talet. Själv har jag gjort så att jag först, utan att titta närmare på det materialet, försöker forska så långt jag kan själv, sedan när det tagit stop för mig så jämför jag med deras material. Efter att mina egna släktforskningskunsakper tagit slut så klistrar jag in de anor som jag fått, skulle jag längre fram vilja forska vidare så gör jag det ifrån min gren och därefter på samma sätt jämför mot det som de andra forskarna kommit fram till.
 
På detta sätt känner jag att jag kan både äta kakan och ha den kvar, jag får nöjet att jaga anor själv men samtidigt har jag ett stort och intressant släktträd.

234
SVAR / Körschema för SVAR:s digitalisering?
« skrivet: 2008-05-21, 08:26 »
Hejsan Magnus! Stort tack för den informationen!  
Då kan jag förhoppningsvis kunna lösa en segdragen släktgåta inom kort då! =)

235
Hällestad / Hällestad, utdrad ur köpekontrakt Gösebo
« skrivet: 2008-05-20, 22:03 »
Hejsan Elisabeth! Tackar för svaret!
 
mvh Mårten

236
Det ligger ovanför Rejmyre och Simon storp, riktning mot Katrineholm.

237
Hällestad / Hällestad, utdrad ur köpekontrakt Gösebo
« skrivet: 2008-05-20, 12:17 »
Hejsan.
Jag undrar om det finns någon här som skulle kunna sammanfatta vad som står i denna text.. Det är alltså inte nödvändigt med en ordagrann tolkning.
Jag tackar och bockar i förhand!
 

 
Mvh Mårten

238
98 - Osorterat / Dokument efter gårdsförsäljning..?
« skrivet: 2008-05-20, 08:55 »
Hejsan Stig-ove!
Åter igen, tack för svaret!
Så du jobbar på Hovrättsarkivet? Det såg jag inte i ditt första inlägg men nu när jag läser det igen så ser jag att du även där skrev hos oss..
 
Jag vet att min farfars morfar flyttar ifrån gården 1873 så jag antar att han säljer den det året eller strax innan.. Men jag skickar ett mejl till arkivet så får vi se vad som kan hittas! Åter igen, stort tack!

239
SVAR / Körschema för SVAR:s digitalisering?
« skrivet: 2008-05-19, 22:57 »
hej igen!
Aha, det låter ju lovande! Jag är mestadels intreserad av Vångas församlingsbok runt 1902-1908 så om de kör dem i åldersordning så borde ju dessa böcker komma i bland de första då..

240
98 - Osorterat / Dokument efter gårdsförsäljning..?
« skrivet: 2008-05-19, 22:55 »
Hejsan Elisabeth och tack för svaret!
Det skulle ju vara riktigt bra om uppgifterna finns där, jag har nämligen tänkt att åka ned dit för första gången inom kort. Men du skrev att protokollen sträckte sig till 1864 och jag letar efter protokoll från omkring 1871-1873..
 
Mvh Mårten

241
SVAR / Körschema för SVAR:s digitalisering?
« skrivet: 2008-05-19, 22:35 »
Hejsan Magnus!
Jag tackar för svaret! Hur menar du med att bytet skedde mitt i Vadstenas material? Mitt i årtalsmässigt (1895-1991) eller antalsmässigt när det gäller församligar?
 
Mvh Mårten

242
98 - Osorterat / Dokument efter gårdsförsäljning..?
« skrivet: 2008-05-19, 21:44 »
Stort tack för svaret! Det låter ju precis som det jag letar efter..  
 
Vet du om man kan, mot en rimlig betalning, beställa sådan uppgifter eller måste man åka ned till Jönköping och leta själv?

243
SVAR / Körschema för SVAR:s digitalisering?
« skrivet: 2008-05-19, 19:45 »
Hejsan!
Är det någon som vet om det finns något officiellt körschema/lista över hur SVAR digitaliserar längderna? Jag har sett att grannsocknen (Kullerstad i Östergötland) har fått en hel del av sina församlingslängder (fram till 1914) digitaliserade i dagarna och jag funderar nu på om min församling (Vånga) ligger på tur snart..  
 
Det hade ju vart riktigt bra om det fanns någon lista över vilka längder som de tänkt att digtalisera inom kort så att man kan se ungfär när det blir aktuellt för de församlingar/handlingar man vill åt..

244
98 - Osorterat / Dokument efter gårdsförsäljning..?
« skrivet: 2008-05-19, 19:21 »
Hejsan och tackar för svaret!
Vilken typ av information ungefär kan man räkna med att hitta i lagfarts- och intekningsprotokoll?
 
Mvh Mårten

245
98 - Osorterat / Dokument efter gårdsförsäljning..?
« skrivet: 2008-05-19, 18:49 »
Hejsan!
Jag har en ana (min farfars morfar) som var skattebonde på ett f.d. bergsmanshemman i Hällestad, Östergötland. Gården har varit i släkten i minst 200-300 år när han år 1873 (c:a 50 år efter bergslagets upplösning) säljer gården för att bli torpare i ett litet skogstorp i grannförsamlingen Vånga.  
 
Jag antar att detta inte var en frivillig handling utan att det måste ha berott på någon form av ex. ekonomiska problem. Han var ju iof 55 år gammal vid försäljningen och hade då bara 4 ogifta döttrar, kanske ålder spelade in, dvs att han inte orkade driva den längre och ingen som kunde ta över just då..
 
Kan det finnas några dokument som kan kasta något ljus över varför denna släktgård såldes ut från släkten? I så vad vad bör jag leta efter? Kan det finnas anteckninagr i sockenstämmoprotokoll? Eller kan det finnas några dokument ang. försälningen bevarade någonstans?
 
Alla tips skulle tacksamt tas emot!

246
Jag skulle vilja ha en avdelning för små miniprojekt, där man skulle kunna gå ihop några stycken släktforskare och gemensamt kartlägga en eller fler person/er som man finner intressant, kanske någon man stött på som verkar haft ett intressant liv eller kanske en grupp av människor som var med vid en viss händelse, etc etc. Jag har sett att ex. Chris ibland är med i trådar där det brukar vara ett antal personer med och leta information, sist var det någon Vinblad/Vinkvist eller? Jag var själv inte med och letade men följde med stort intresse jakten..  
 
Hade man en avdelning för detta skulle man ju kunna lägga upp ett förslag och sedan invänta om det finns några fler intressenter och sedan hjälpas åt att forska.. Iaf för mig så är jakten det intressanta och speciellt om personen i fråga verkar ha levt ett intressant liv och det är extra roligt att ha någon/några att bolla idéer och teorier med.

247
Jag upplever att Anbytarforum inte har samma sting längre, iaf inte om man jämför med innan avgiftsbeläggningen. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som är annorlunda men jag har en känsla av att det inte är riktigt lika många intressanta inlägg eller kanske inte ens lika många inlägg överhuvudtaget..
 
Jag vet inte om det har med avgiftsbeläggningen att göra och att innehållet då verkligen har förändrats eller om det bara är mitt intresse  som svalnat av något men det är inte lika kul att gå in och läsa längre.
 
Är det någon mer än jag som upplever denna tråkiga känsla?

248
Föredragshållare / Föredragshållare
« skrivet: 2008-05-15, 14:41 »
Det beslutet är upprivet så någon 90-dagarsgräns skall nu inte finnas kvar efter vad jag har förstått.

249
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juni, 2008
« skrivet: 2008-05-07, 19:39 »
hej Torgny!
Tack så mycket för hjälpen!

250
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juni, 2008
« skrivet: 2008-05-06, 23:57 »
Hejsan! Jag undrar om det är någon med Genline som skulle kunna hjälpa mig med två stycken dödsorsaker?  
Det gäller Maja Stina Nilsdotter död 1882-09-02 och hennes make Jonas Andersson död 1886-02-24.
SVAR saknar tyvärr dödlängder för dessa år och AD saknar Vånga-längder helt och hållet..
 
Jag vore väldigt tacksam ocm någon kunde kika om det står några dödsorsaker antecknade om dem..
 
tackar på förhand!
Mvh Mårten

251
Adelöv / Adelöv Hfl. A1:13 971.16.20600 s. 105
« skrivet: 2008-05-06, 15:54 »
Hej igen Ulla! Vad är det för uppgifter du vill ha? Jag kan kolla efter dem där också om du vill.
Mvh Mårten

252
Adelöv / Adelöv Hfl. A1:13 971.16.20600 s. 105
« skrivet: 2008-05-06, 15:02 »
Hejsan Ulla!
I SVAR är sidan gnistrande klar som tur är! De flyttar till sidan 343 och ute till höger står det antecknat för sonen Gustav Adolf swårt att tala

253
Övriga arkiv / SCB (Statistiska Centralbyrån)
« skrivet: 2008-05-06, 14:38 »
Hejsan!
har ni skrivit till SVAR och frågat de specifika böckerna? Det kan ju vara en miss som de snabbt kan rätta till.  
Jag har inte hört att de skulle uppdatera i etapper så antingen är det väl en miss eller så kan det ju vara så att det finns uppgifter i dessa böcker som de anser att de inte kan släppa.
 
Mvh Mårten

254
Datorprogram (övriga) / Word-hjälp!!
« skrivet: 2008-05-04, 22:27 »
Hejsan och tackar för era svar!
Jag har nu laddat ned AbiWord och håller för fullt på med att plocka över texten till ett rent abiword-dokument, det gick ju att öppna vanliga word-dokument också men jag vill inte få me mig den där märkliga format-inställningen.
 
Än så länge är jag mycket nöjd med AbiWord! Den påminner mycket om Word för 5-6 år sedan innan de hade 10000 olika inställningsmöjligheter och innan de lagt in en rad förbättringar som gör det svårjobbat. Bara en sådan sak som att om man markerar en textdel och sedan klickar på fetstil, i min nuvarande Word-version ändras då SAMTLIG text med den formatmallen till fetstil! VARFÖR gör man en sådan funktion??  
 
AbiWord är lite renare, enklare och rakt på sak...
 
Mvh Mårten

255
Datorprogram (övriga) / Word-hjälp!!
« skrivet: 2008-05-04, 20:09 »
Hejsan!
Jag håller på att skriver en bok om min släkt och om deras hembygds historia, jag har hittills skrivit i Word men detta program anser jag vara ett riktigt skräpprogram när det gäller användarvänlighet. Nu har helt plötsligt all formatering och sidjustering försvunnit och texten ligger helt fel på sidorna.. Jag är så förbannat och samtidigt hemskt glad att Bill Gates bor så väldigt långt här ifrån..
 
Vet någon om det finns någon vettig ersättning för Word? Om jag ska behöva skriva resten av boken i Word så misstänker jag starkt att den aldrig kommer att bli klar.. Faktum är att hela datorn med boken i höll på att åka in i väggen efter den senaste Word-kollapsen.
 
Min nästa fråga är om det finns någon Word-expert här på forumet? Jag är i stort behov av att någon som kan Word och dess formatmallar kan hjälpa mig till rätta med det senaste missödet.. Jag skulle vara evigt tacksam och behövs det är jag även villig att betala en slant som arvode vid hjälp.
 
Mvh Mårten Swärd

256
Daniel, bygger din statistik även på raderade inlägg?  
Om den gör det så kanske vi lite orättvist skyller allt på avgiftsbeläggningen, då är det ju snarare inloggningsförfarandet som orsakade det minskade antalen inlägg (dvs att vi slapp spam)..

257
tackar tackar! Det var ju en ganska markant minskning av inlägg det senaste halvåret. Det är ju nere i nivåer som det var för 7-8 år sedan.
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 03 maj, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 03 maj, 2008)

258
Anders Berg!
Jag vet inte vad du har för grundmaterial för din statistik men skulle det vara möjligt att se hur inläggsfrekvensen har ändrat sig före/efter avgiftsbeläggningen i en speciell avdelning, Discussions in English?
 
Mvh  Mårten

259
Hejsan Bengt-Göran!
Tackar för svaret! Jag har tittat på originalet och det står 1 framför kor, kanske bara är en felskriving. Värdet på 25 riksdaler borde väl kunna vara överensstämmande med 1 ko om man jämför med värdet på hästarna, en ko borde väl vara mer värdefull än en häst?
 
Mvh Mårten

260
Hejsan.
Här är ett litet utsnitt ur bouppteckningen efter bergsmannen Jon Andersson i Gösebo, död 1799. Jag ser att rubrikerna är Kreatur och Böcker men vad står det på de enskilda posterna?

tackar på förhand!  
Mvh Mårten

261
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juni, 2008
« skrivet: 2008-04-30, 07:22 »
Hejsan Ingemar! Tackar för svaret! Jag börjar få en hel uppsjö med anledningar att besöka arkivet och Eivor! Jag har tänkt att jag ska åka dit nästa onsdag i flera månader nu men det har inte passat med jobbet. Nu börjar det väl lungna ned sig inför sommaren så inom kort borde man kunna ta lite ledigt och åka bort till arkivet.
 
-----------------------------------------------------------
 
Är det någon Vånga-forskare som råkar ha församlingsböckerna för åren 1902-1908 inom räckhåll? Jag skulle bli väldigt tacksam om det var någon som kunde titta efter information om Anders Peter Nilsson född 1859-02-22, han och hans familj ska enl. uppgift ha bott på Stjärntorp runt 1902.
 
Det jag är intresserad av är om det finns några anteckningar om någon händelse fram tills dessa att han blir torpare på Trälsätter runt 1908, dvs ung. mellan åren 1902-1908. Jag skulle vilja veta om det fanns någon speciell anledning till att han gick ifrån att vara rättare till att bli torpare..
 
Mvh Mårten

262
Övrig teknik / Magnetonband till digitalt ljud?
« skrivet: 2008-04-28, 09:51 »
Morsning.
Jag gjorde en sökning på Google och där hittade jag följande:
http://www.gajdo.se/annons/Ljud%252C+Ovrigt%252C+DVD_1191.htm
 
Kan ju vara värt ett försök..
 
//Mårten

263
Porträttfynd (enskilda bilder) / #2793 - Okänd soldat
« skrivet: 2008-04-27, 21:53 »
http://www.genealogi.se/portratt/comment.php?id=2793
 
Kan någon tyda namnet?
Jag kan absolut ingenting uniformer men det känns lite som om bilden är ifrån slutet av 1800-talet eller precis i början av 1900-talet.
 
//Mårten

264
Övrigt / Flytt Finland -> Sverige i modern tid
« skrivet: 2008-04-27, 15:53 »
Hejsan!
Tacka för svaret och för länkarna! Vet du hur det är med mikrokorts-köp/utlåning? Gör man det  
från ett och samma ställe?
Mvh Mårten

265
Övrigt / Flytt Finland -> Sverige i modern tid
« skrivet: 2008-04-27, 15:03 »
Hejsan!
Jag skulle vilja göra ett försök med att komma till rätta med mina barns anor på sin mormors sida, där kommer hela släkten ifrån Finland. är det någon som har lite praktiska/handgripliga tips om hur jag bäst går till väga?
 
Jag antar att jag måste införskaffa en mikrokortsläsare..(?) Jag har fått för mig att ingenting ligger ute på nätet i Finland.
 
Hur/var beställer man sedan mikrokort? Finns det någon central myndighet som handhar dessa köp (lån?)? Vad kostar det o.s.v. o.s.v?
 
Jag har i dagsläget inget mer att gå på än två namn och deras födelsedatum (båda precis vid 1900-talets början), den ena med en ortsangivelse den andra med någon inexakta födelseorten Finland, hur gör man för att komma vidare så att man kan börja forska? I Sverige hade det ju i princip bara varit att mejla SVAR och sedan vänta, hur fungerar det i Finland?
 
Den ena personen som är född 1907 dog i Sverige 1986, kan de svenska myndigheterna ha uppgifter om en mera exakt födelseort?
 
Det blev en rackarns massa frågor men jag har verkligen ingen aning om hur/var jag ska starta..
 
Tacksam för all hjälp!
 
Mvh Mårten

266
Jag sällar mig nog till Ann-Mari:s åsikt.. Själv använder jag aldrig länsbokstäverna, länen har ju ett namn och där med nöjer mig jag..  Det är så pass enkelt att skriva ut hela namnet istället, det tar ju knappa sekunden, men det ger så mkt mer i läsbarhet och gör texten mera förståelig för en bredare publik
 
//mårten

267
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2008
« skrivet: 2008-04-27, 10:20 »
Hej igen Karl Gustav. Jag tittade även i Regnas dödbok men där stod inte så mkt nytt. Han omnämndes där som kringvandrande och återigen nämns torpet Blomsterbacken som dödsplats.
 
Mvh Mårten

268
Enare / Inari / Enare / Inari
« skrivet: 2008-04-27, 08:23 »
Hej Ritva! Stort tack för hjälpen! Där fick man ju ett par pusselbitar till!
 
Mvh Mårten

269
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2008
« skrivet: 2008-04-26, 21:55 »
Hej igen Karl Gustav.
Detta hittade jag i 1902 år död- och begravningsbok för Kaga.
 
Han dog 1902-04-10. Qvarfot Georg Reinhold, Lägenhetsinneh. fr Gillinge u. Örberga Skatteg.
 
Dödsorsak: Hjärtförlamning
Han dog i Blomsterbacken, Regna församling
 
Mvh Mårten

270
Enare / Inari / Enare / Inari
« skrivet: 2008-04-26, 21:40 »
Hejsan!
Jag undrar om det är någon som skulle kunna hjälpa till at översätta denna dödsannons till svenska?
 
Pekka Riikola var min frus mormors far men tyvärr har alla finsktalade i släkten tyvärr redan avlidit så vi har nu ingen som kan vare sig berätta familjehistorien eller översätta de texter som vi hittar i olika album. Men bit för bit faller pusselbitarna på plats, och några till tror jag det blir om detta kan översättas!
 

 
Mvh Mårten

271
Linköping / Äldre inlägg (arkiv) till 26 april, 2008
« skrivet: 2008-04-26, 21:09 »
Hejsan Karl Gustav.
 
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med att namnge hans familj men jag ger dig den informationen jag hittade när jag letade. Jag fösökte följa familjen framåt i församlingsböckerna men kom inte så långt på grund av att det inte fanns skannade volymer längre än så.
 
I Kaga församlingsbok AIIa:1 (1900-1911) sidan 245 så står det att Reinhold Oskar Fredrik flyttar till Vreta Kloster 1906-11-22 och hans mor skrivs på socknen år 1909. För övrigt står det på samma sidan att fadern dog 1902-04-10.
 
Mvh Mårten

272
Arnö / Arnö
« skrivet: 2008-04-24, 18:58 »
De döda bodde för övrigt bara c:a 2 km från varandra.. Det måste ha varit en riktig tragedi på en sådan liten ort.

 
(Detta meddelande flyttades hit den 15/5-2009 från  Landskap » Uppland » Allmänt. /Jonas M, Moderator Uppland)

273
Arnö / Arnö
« skrivet: 2008-04-24, 18:46 »
Jädrar i min låda vilken kvalitétsskillnad. Det var ju inga problem att läsa! Jag kollade ju i SVAR men hittade inte längden.. men men.. Ögonen är ju det första man blir blind på sägs det.
 
Nå då var ju saken avklarad då, det var alltså fyra stycken som drunknade samtidigt
 
(Detta meddelande flyttades hit den 15/5-2009 från  Landskap » Uppland » Allmänt. /Jonas M, Moderator Uppland)

274
Arnö / Arnö
« skrivet: 2008-04-24, 18:13 »
Hejsan.
Min handstilstolkning är inte den bästa och Genline:s kvalité på denna sida lämnar en hel del övrigt att önska så jag kan tyvärr inte tyda vad som hänt. Men det ser onekligen ut som om det den 23 december(?) dog 4 stycken personer, jag tycker mig också kunna utläsa ordet drunknade..
Källa: Arnö dödlängd C:2 sid. 187, GID: 2290.20.10000
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 24 april, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 24 april, 2008)
 
(Detta meddelande flyttades hit den 15/5-2009 från  Landskap » Uppland » Allmänt. /Jonas M, Moderator Uppland)

275
DjVu-/Vista-problem / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2008-04-23, 11:42 »
Ok. Då är det nog inte samm problem som jag har. För min del så hänger sig IE 100% av gångerna som jag försöker stänga ned DjVu-bilden..

276
Tveta / Tveta födelselängd C:3
« skrivet: 2008-04-23, 11:40 »
Stort tack för hjälpen!

277
Tveta / Tveta födelselängd C:3
« skrivet: 2008-04-23, 09:12 »
tackar! Har du någon aning om vad Kiaruds Mon kan betyda..?
 
Mvh Mårten

278
DjVu-/Vista-problem / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2008-04-23, 08:24 »
Hej igen!  
Jag har pratat lite med DjVu-folket och de verkar inte tidigare ha noterat att denna bugg existerar. Enligt dem så kunde vissa antivirusprogram/brandväggar orsaka vissa problem, men jag använder själv ingen utav de han nämde.
 
Ni som hade samma problem:
Vad har ni för antivirusprogram/brandvägg?
Operativsystem? Vista/XP? Språk, svenska engelska?
 
Ger man dem tillräckligt med information så kanske de kan lösa det hela..

279
Tveta / Tveta födelselängd C:3
« skrivet: 2008-04-22, 21:45 »
Hejsan! Kan någon se vad det står här nedan?
Tveta födelselängd C:3 sidan 132, GID:535.31.92200
 

 
Mvh Mårten

280
Nättidningen Rötter / Vem var Erik Lindqvist?
« skrivet: 2008-04-22, 17:28 »
Osedvanligt idiotiskt! Men så är det väl med konstnärer, där den konstnärliga kreativiteten tar slut tar idiiotin och barnsligheten vid.

281
Nättidningen Rötter / Vem var Erik Lindqvist?
« skrivet: 2008-04-22, 12:10 »
Såg att hela inlägget om Erik märkligt nog nu är borttaget ifrån Rötter..

282
DjVu-/Vista-problem / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2008-04-22, 09:47 »
hejsan!
Tackar för svaren! Eftersom att det verkar vara ett allmännt problem så tycker man ju att DjVu-skaparna borde lägga lite krut på att fixa till problemet, Vista lär ju finnas i en hel del burkar nu.  
 
Eftersom att ni har samma problem så kan jag slänga iväg ett mejl till leverantören och fråga om de har någon lösning på gång..

283
DjVu-/Vista-problem / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2008-04-22, 03:17 »
Hejsan! jag tänkte kolla om det är någon mer som har fått problem med visningar av bilder i DjVu-fomat (används bland annat av SVAR och Lantmäteriets Historiska kartor) efter övergång till Windows Vista?
 
Själva visningen går bra men så fort jag klickar på krysset för att stänga ned fönstret med bilden så slutar Internet Explorer att fungera och båda webbläsarfönstrena stängs ned (dvs både bildfönstret och det fönster som länken/knappen finns på).
 
Är det någon mer än jag som upplever detta?
 
Jag kan ju tillägga att jag använder Windows Vista och Internet Explorer 7. Jag har testat att avinstallera DjVu-tillägget och installera om det med den senaste versionen men det hjälpte inte tyvärr..
 
Mvh Mårten

284
Järna / Äldre inlägg (arkiv) till 19 december, 2008
« skrivet: 2008-04-21, 23:20 »
Hejsan! Är det någon som vet om födelselängerna för år 1822 existerar, eller har de gått förlorade? De finns inte på Genline eller SVAR..
 
Mvh Mårten

285
Bromma / Bromma SCB fbu 1920 bild 793
« skrivet: 2008-04-16, 22:13 »
Hejsan! Jag skulle bli mkt tacksam om någon kunde hjälp mig med att verifiera att jag läst rätt samt hjälp med de delar i texten som jag inte kunna tyda.  
 

 
Karlsson Gustaf Leonard (?) (?)
Elin Katarina Karlsson
 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

286
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2009
« skrivet: 2008-04-15, 14:41 »
Hejsan.
Efter den diskussion som vi hade här angående ansiktsigenkänning (slutet av januari i år) så vet jag att förbundet blev intresserad och kontaktade mig för att få lite kontaktuppgifter, de sa också att de skulle kontakta Umeå universitet för att se om ett samarbete var möjligt.  
 
Jag har tyvärr inte mejlet kvar och jag kommer inte ihåg vem det var som kontaktade mig i frågan, annars hade jag ju kunnat mejla direkt till den personen. Nu får jag försöka så här istället..  
 
Är det någon som har hört eller vet hur det hela har förlöpt? När jag pratade med Umeå universitet angående detta så var de ju mycket intresserade och det vore ju himla kul att få köra igenom databasen även om det bara blir en engångshändelse..
 
Mvh Mårten

288
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juni, 2008
« skrivet: 2008-04-14, 22:52 »
Hejsan!  
Jag vet att det ibland är folk här inne på forumet som som är aktiva i Vånga hembygdsförening och jag undrar om hembygsföreningen skulle vara intresserad av ett register och uppgifter till/ifrån Vånga dödlängder (1901-1920) som jag skrivit av.   Hembygdsföreningen har ju ett mkt förnämt arkiv så ni kanske redan har dessa uppgifter nedskrivna? Lite senare i år kommer förmodligen också åren 1920-1946 om jag orkar ta tag i det projektet.. =)
 
Mvh Mårten

289
Hejsan!
Jag har levt i tron om att de tre dödsorsakerna ålderdomssvaghet, ålderdomsavtyning, ålderdomsbräcklighet är olika benämningar på samma sak, dvs att man av diffusa orsaker dör av hög ålder. Men jag har nu blivit lite mera tveksam och jag misstänker att det kanske finns någon definition i var och en av dödsorsakerna som skiljer dem åt..
 
Jag har skrivit av församlingen Vånga:s(E) dödlängder för 1901-1920 och där används alla tre dödsorsakerna om vart annat, ibland t.o.m direkt efter varandra. Hade de haft exakt samma betydelse så borde väl prästen ha håll sig till en av benämningarna, iaf så pass konsekvent att man benämde två efter varandra följande dödsfall på samma sätt..?
 
Är det någon som vet om det finns någon finare skillnad mellan dessa tre dödsorsaker och i så fall vad denna skillnad är?  
 
Mvh Mårten

290
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Skrofler
« skrivet: 2008-04-14, 14:25 »
Hejsan Jonas.
Det står Skrofler, hittade några inlägg som behandlade detta här på Anbytarforum. Enlig de inläggen så är skrofler en form av tuberkulos som oftast drabbar barn.

291
Yrken A / Anfångare
« skrivet: 2008-04-09, 11:48 »
Annars skulle man ju kunna tänka sig: släktforskare => anfångare

292
Älvros / Äldre inlägg (arkiv) till 02 februari, 2010
« skrivet: 2008-04-08, 20:58 »
hejsan!
Stort tack för båda era svar! Det var till stor hjälp!

293
Givetvis ska man inte ta och kopiera något som är upphovsrättsskyddat utan att prata med upphovsmannen/kvinnan först, men frågan är ju om det är upphovsrätsskyddat (i enligthet med mitt förra inlägg). Jag tror att det är mycket svårt att uppnå verkshöjd med denna typ av arbete.

294
Varför? Varför drog du upp det från början? Jag köper varken ditt eller Tollesons resonemag rakt av så då måste jag väl få svara??
4 § kan ebart tillämpas om det är ett arbete som uppnått verkshöjd. Det är ju en ganska springande punkt i både ditt och Tollesons resonemang. Jag vet som sagt inte om det arbete du har gjort kan klassas som ett upphovsrätsskyddat material och därmed omfattas av 4 §, men jag tror faktiskt att det måste mycket till innan en avskrift uppnår verkshöjd.

295
Upphovsrätten för ett verk träder ju inte i kraft förens arbetet uppnått verkshöjd. Detta innebär ju att när det gäller avskrifter/transkriptioner så är ju den personliga prägeln på texten fullständigt avgörande för möjligheten att kunna hävda upphovsrätt. En ren avskrift av något tror jag man kommer få mycket svårt att hävda att den har uppnåt verkshöjd och där med faller hela möjligheten med upphovsrättsskydd.
 
Verkshöjd innebär ungefär att arbetet har en unik prägel och det ska inte vara möjligt att för någon annan oberoende kunna återskapa verket.  
 
Saxat från www.regeringen.se:
För att ett alster ska anses vara ett verk måste det ha uppnått verkshöjd. Det innebär att verket ska visa upp originalitet eller individuell särprägel som ett resultat av upphovsmannens personliga skapande. Det är med andra ord upphovsmannens säregna sätt att uttrycka något som skyddas, inte de idéer eller fakta som verket kan innehålla.
 
Dvs att man måste nog ha gjort mer än bara skrivit av en text för att det ska kunna räknas som ett verk och där med kunna hävda upphovsrätt.. Jag vet nu inte hur den text som denna debatt handlar om ser ut i original och jag kan därför inte säga något om det, men är det en ren avskrift så kan man inte hävda upphovsrätt anser jag. Som jag tolkar det så måste man ha gjort en ganska långtgående tolkning eller förädling av texten...

296
02 Arkivväsende / SVAR:s nya tidsgränser..
« skrivet: 2008-04-07, 21:22 »
SVAR har ju inte lagt ut någon information på sin sida om att de släppt fram PUL-gränsen så de kanske inte är helt klara ännu.. De kanske tar det i olika omgångar och sedan lägger ut informationen.

297
02 Arkivväsende / SVAR:s nya tidsgränser..
« skrivet: 2008-04-07, 20:50 »
Hej igen!
Vilka sidor tittar du på? Själv tittar jag på Östergötlands SCB-utdrag och det är alla längder t.o.m 1922 utlagda nu..
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 07 april, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 07 april, 2008)

298
02 Arkivväsende / SVAR:s nya tidsgränser..
« skrivet: 2008-04-07, 20:22 »
Sidan kanske ligger cache:ad i din webbläsare.. Prova att högerklicka på sidan, håll sedan in shift-tangenten samtidigt som du klickar på Uppdatera i den meny som dök upp när du högerklickade.

299
Älvros / Äldre inlägg (arkiv) till 02 februari, 2010
« skrivet: 2008-04-07, 19:52 »
Hej igen Janne!
jag har en fråga gällande Karins föräldrar.. Var ifrån kommer uppgiften att hon är född i Sveg? I folkräkningen 1890 och 1900 så anges hon vara född i Älvros.. Jag kan tyvärr inte kolla födelselängden då den saknas i både SVAR och Genline för både Älvros och Sveg.
 
tackar på förhand!
 
Mvh Mårten

300
03) Osorterat / Ortnamn i Ås födelselängd C:2
« skrivet: 2008-04-06, 20:47 »
Hejsan Christina! Stort tack för hjälpen!
 
Mvh Mårten

301
Älvros / Äldre inlägg (arkiv) till 02 februari, 2010
« skrivet: 2008-04-06, 20:44 »
Hejsan Janne!
Stort tack för de uppgifterna!
 
Mvh Mårten

302
03) Osorterat / Ortnamn i Ås födelselängd C:2
« skrivet: 2008-04-06, 18:20 »
hejsan!
Är det någon som kan tyda vad det står här nedan? Jag har försökt att hitta något namn i husförhörslängderna som kan passa in men jag lyckas inte...
Torpare på ...?

originalet finns i Ås födelselängd C:2 sidan 169 (gid:1611.19.63600) det är Anders som föds den 13 februari som det gäller..
 
Tacksam för all hjälp!
 
Mvh Mårten

303
Älvros / Äldre inlägg (arkiv) till 02 februari, 2010
« skrivet: 2008-04-06, 17:16 »
Hejsan!
Tackar för svaret! Familj nummer två Kerstin Persd:r f. 1802, födorådst. (mor), det är ju en av föräldrarna till någon av dem. Någon som vet något om de andra föräldrarna till de två personerna som jag nämnde i mitt förra inlägg? Kansle är det någon som har stöt på dem i sin forskning, församlingen är ju inte så stor..?
 
Mvh Mårten

304
Älvros / Äldre inlägg (arkiv) till 02 februari, 2010
« skrivet: 2008-04-06, 15:34 »
Hejsan!
Jag söker föräldrar till Olof Persson född 1839-05-13 i Älvros samt hans hustru Karin Matsdotter född 1835-08-03 även hon i Älvros församling...
 
Jag undrar även om det finns fler församlingsböcker än de som finns på Genline? Helst någonstans där man kan komma åt dem via Internet..?
 
Tackar på förhand! Mvh Mårten

305
Bredestad / Äldre inlägg (arkiv) till 12 september, 2011
« skrivet: 2008-04-05, 19:30 »
Hejsan Ylva.
Här kommer föräldrarna och en syster till Amanda Christina, källan är Sveriges Befolkning 1890.
 
Post 1053203
 
Petersson, Peter Alfred
Arrendator
 
f. 1836 i Flisby (Jönköpings län, Småland)
 
Gift man, far i familjen
 
Målen
Bredestad (Jönköpings län, Småland)
 
Födelseort i källan: Flisby, Jönk.l.
*************************************************************
Post 1053204
 
Johansdotter, Sofia Kristina
 
f. 1844 i Bredestad (Jönköpings län, Småland)
 
h.
Gift kvinna, mor i familjen
 
Målen
Bredestad (Jönköpings län, Småland)
 
Födelseort i källan: Bredestads annex
***************************************************
Post 1053206
 
Anna Ester
 
f. 1881 i Bredestad (Jönköpings län, Småland)
 
d.
Flicka, barn i familjen
 
Målen
Bredestad (Jönköpings län, Småland)
 
Födelseort i källan: Bredestads annex

306
I svaret från ÖGF:s styrelses svar så står följande:
....tycker också att beslutet att avgiftsbelägga Anbytarforum kunde ha varit mer genomtänkt, i synnerhet hur det rent praktiskt ska fungera med avgiften. Men principen att avgiftsbelägga Anbytarforum ställer sig styrelsen för ÖGF positiv till. Allt kostar och allt måste också bära sina kostnader.
 
Vad dessa kostnader är som 100:- från alla användare ska täcka kan jag inte begripa.. Det måste ju bli en bit över 500 000:- man får in på detta! Ett forum av den här storleken borde inte kosta mer än maximalt 3-4000 om året!! Jag jobbar som systemutvecklare på en statlig myndighet och vi hade fram tills för några år sedan en webbplats som var betydligt mer lastad än denna och vi hade denna sajt på ett privat webbhotell där kostnaden var 3500:-/år! Var tar de övriga pengarna vägen?
 
Jag har för mig att någonstans läst att det finns en person anställd(?!) för att ta hand om forumet, om så är fallet så är det ju något som man borde fundera på att ta bort istället.. Väldigt många forum i den här storleksklassen klarar sig utan någon anställd som ser till det, man får ju istället utse moderatorer som sköter uppdateringa/övervakningar.

307
Jag fick i veckan svar ifrån ÖGF (den förening jag är medlem i), jag hade i ett mejl framfört mina synpunkter på avgiftsbeläggningen av AF och de negativa konsekvenser som jag anser kommer utav detta.. Dessvärre var styrelsen i ÖGF positivt inställda till avgiftsbeläggningen, vet ni hur det ser ut i styrelserna i era föreningar?
 
Jag är ju inte så insatt i själva föreningslivet i släktforskarrörelsen, jag är mera av en passiv medlem, så jag vet ju inte alls hur detta med avgiftsbeläggningen har emottagits i bland föreningarnas medlemmar. Men om det nu otruligt nog är så att fler styrelser resonerar som ÖGF:s styrelse så finns det ju ingen idé att klaga på förbundsstyrelsen, då är det ju föreningsstyrelserna man måste böra bearbeta för att få till en förändring.

308
By / Äldre inlägg (arkiv) till 21 september, 2009
« skrivet: 2008-03-27, 17:08 »
Hejsan.
Här kommer lite information från Svergies Dödbok 4:
18910111-712
 
Johansson f. Persdotter, Margareta
 
Färjan 1:5, 45.
 
Död 3/7 1967.
 
Kyrkobokförd i By kbfd, Avesta kn (Kopparbergs län, Dalarna).
 
Född 11/1 1891 i Ore (Kopparbergs län, Dalarna).
 
Änka (3/10 1924).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2007:
By, Avesta kn (Dalarnas län, Dalarna)
 
Födelseförsamling i källan:
Ore (Kopparbergs län)
 
Källor:
AR / DOR 67

309
Vånga / Vånga husförhör 1833 - notering
« skrivet: 2008-03-26, 20:32 »
Undfått varning för att hela 3 (..) i rad vara borta fr. husförhör.  
 
jag kan inte tyda ordet (..) men man kan väl anta att det står något i stil med gånger

310
Kärda / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2012
« skrivet: 2008-03-25, 17:01 »
Japp! Stefan har rätt Lars-Gunnar! Sven finns på Liljenäs Säteri i Torskinge AI:2 sidan 22/254 (sidnummreringen beroende på vilken man tittar på, den ursprungliga eller den tryckta)

311
Kärda / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2012
« skrivet: 2008-03-25, 16:04 »
Jag vet inte riktigt om jag blir klok på vad det står.. Klistrar in en bild ifrån AD så kanske någon annan kan tolka texten.


 
 
Lilje i Näs(??)

312
Lidingö / Äldre inlägg (arkiv) till 01 december, 2009
« skrivet: 2008-03-24, 19:53 »
Det är förmodligen det barn, Karl Efraim, som vid folkräkningen 1890 bor i Hägerstalund, Spånga.
 
Post 401947
 
Karl Efraim
 
f. 1885 i Vittinge (Västmanlands län, Uppland)
 
s.
Pojke, barn i familjen
 
Hägerstalund
Spånga (Stockholms län, Uppland)
 
Födelseort i källan: Vittinge Westmanl. l.
 
************************************************
 
Post 401944
 
Cederqvist, Johan Alfred
Trädg.mästare
 
f. 1859 i Vittinge (Västmanlands län, Uppland)
 
Gift man, far i familjen
 
Hägerstalund
Spånga (Stockholms län, Uppland)
 
Födelseort i källan: Vittinge Westmanl. l.
*********************************************************
 
Post 401945
 
Larsson, Maria Kristina
 
f. 1849 i Skogs-Tibble (Uppsala län, Uppland)
 
h.
Gift kvinna, mor i familjen
 
Hägerstalund
Spånga (Stockholms län, Uppland)
 
Födelseort i källan: Skogstibble Upsala l.
*******************************************************
 
Post 401946
 
Maria
 
f. 1884 i Vittinge (Västmanlands län, Uppland)
 
d.
Flicka, barn i familjen
 
Hägerstalund
Spånga (Stockholms län, Uppland)
 
Födelseort i källan: Vittinge Westmanl. l.

313
Sällstorp / Sällstorp
« skrivet: 2008-03-24, 19:13 »
Hejsan.
Vem som äger det vet jag inte men här ligger det iaf:

 
Platsen ligger alltså strax utanför Veddinge i Varbergs kommun. En översiktlig karta till Veddinge borde gå att ta fram på ex. Eniro eller Hitta.se
 
Ägaruppgifterna går att få fram genom att slå en signal till lantmäterienheten i Varbergs kommun(tfn: 0340-880 00), platsen heter idag Ryadämm.

314
Hålta / Äldre inlägg (arkiv) till 27 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-24, 18:41 »
Hejsan.
Jag tittade i husförhörslängden för Solberga församling där Otto Julius föddes den 7:e mars och på gården Knaverstad finns hans föräldrar och 7 ytterligare syskon (Solberga AI:15 sidan 98)
 
Där finns en syster (äldsta barnet) med namnet Albertina (född 1849-08-28 i Solberga)

315
Sven Nilsson Hjalmar. Jag söker information om denna man, födelseorten och/eller födelseåret verkar inte stämma och jag lyckas varken följa honom bakåt eller framåt mer än det jag nu har.. Min förhoppning är att det är någon som stött på honom som kan hjälpa mig vidare.. Familjen verkar vara en lite trasslig familj med många flytter, dessutom är minst 2 av barnen dömda för olika brott så som stöld, rån, mord.. Det skulle vara intressant att veta var/när han slutade sitt liv och ännu intressantare vart han började det.. Efter Vallerstad husförhörslängd AI:9 sidan 82 så försvinner han och familjen spårlöst..
 
Detta är vad jag vet om honom:
Yrke: Soldat vid Första Livgrenadjärregementet, Vreta Kloster Kompani.
1809 Födelse 1809 Appuna,Östergötlands län,Sverige.
1829 Bosatt 1829 Ölstorp,Fivelstad,Östergötlands län,Sverige 1).
1830 Bosatt 1830 Stavgård,Allhelgona,Östergötlands län,Sverige 2).
1831 Bosatt 1831 Stora Ljunga,Veta,Östergötlands län,Sverige 3).
1832 Bosatt 1832 Skorteby Augement,Viby,Östergötlands län,Sverige 4).
1833 Bosatt 1833 Navered,Vallerstad,Östergötlands län,Sverige 5).
1834 Militärtjänst Efternamnet Hjalmar tog/fick han i maj 1833. Källa: Viby AI:4 sid. 68
1834 Vigsel Maja Stina Karlsdotter 1834-04-27 Skänninge,Östergötlands län,Sverige 5).
1834 Dottern Anna Margareta Svensdotter föds 1834-11-01 Vallerstad,Östergötlands län,Sverige 5).
1836 Sonen Sven Johan Svensson föds 1836-07-27 Vallerstad,Östergötlands län,Sverige 5).
1837 Dottern Johanna Svensdotter föds 1837-11-26 Vallerstad,Östergötlands län,Sverige 7).
1841 Sonen Frans August Svensson föds 1841-06-04 Vallerstad,Östergötlands län,Sverige 5).
1844 Sonen Niklas Svensson föds 1844-06-23 Vallerstad,Östergötlands län,Sverige 5).
 
Källor:
1) Fivelstad AI:4 husförhör 1829-1835 sid.112
2) Allhelgona AI:8 husförhör 1830-1835 sid.160
3) Veta AI:7 husförhör 1828-1840 sid.192
4) Viby AI:4 Husförhör 1825-1835 s.68
5) Vallerstad AI:9 Husförhör 1841-1845 s.82
6) Sund C:5 födelselängd 1793-1852
7) Linköping A:3:1 Husförhör
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 24 mars, 2008)

316
98 - Osorterat / Var ligger gårdarna numera?
« skrivet: 2008-03-24, 12:19 »
Lantmäteriet har ju en tjänst som heter Historiska kartor, med lite tur kan man där hitta en karta för den tid man är ute efter.

317
Kärda / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2012
« skrivet: 2008-03-24, 08:46 »
Hejsan Lars-Gunnar. Ange gärna volymnummer och sida så att även vi utan Genline kan hjälpa till..

318
hej igen! Fick du inte ett användarnamn/lösenord via mejl när du registrerade dig? Du borde ha fått det och det ska vara samma användarnamn/lösenord både på deras sajt som i programmet.. Om inte användarnamnet/lösenordet fungerar så har det nog blivit något fel vid registreringen för jag tror att det ska fungera att logga in (på deras sajt iaf) oavsätt om abonnemanget är aktivt eller inte..

319
Ja det är synd att det inte fungerar som på Genline där man får tillgång direkt.. Men du fick väl användarnamn/lösenord när du registrerade dig va? Jag fick det, och några dagar efter att jag betalt så testade jag att logga in och då fungerade det. Jag hade inte fått något mejl eller så att det var uppstartat, så testa det om du inte redan gjort det.

320
Hoppas någon av de ansvariga för avgiftsbeläggningen läser denna tråd:
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/2450/137188.html?1206230416#POST80017 5
 
Detta är vad avgiftsbeläggningen leder fram till! Visst så kanske några av våra NUVARANDE utländska forummedlemmar betalar (tydligen med viss tvekan) men jag tror att det i princip är uteslutet att vi kommer att få några nytt utländskt tillskott med detta förfarande..
 
Då jag har drivit forum förut och har i mitt arbete som webbutvecklare arbetat mycket med denna typ av system så vet jag att varje forum har en kritisk massa av aktiva användare, kommer man under den gränsen  
så dör forumet mycket snabbt! Det är lätt att tappa aktiva användare men VÅLDSAMT jobbigt/tidsödande att få tillbaka dem igen.
 
Mitt förslag är att ta tillbaka betalningsbeslut och låta denna lilla inbetalning bli en engångshändelse, det har ju ändå gett ett litet tillskott i kassan!
 
Kom igen nu, för guds skull upphäv detta beslut nu innan hela forumet dräneras!
 
Anbytarforum är en alldeles för viktig källa och inkörport för nya släktforskare för att låta den tyna bort till ett ingenting...

321
Vånga / Vånga db 1841 - Per Olsson i Lilla Rödja
« skrivet: 2008-03-16, 22:10 »
Hej igen!
Jag har tittat på det igen och står det inte  
Aftynan
de bräck
ligheter ?
 
Se här en bättre bild ifrån SVAR:

 
PS, ett tips om du vill ha flera svar på en fråga är att skriva ut sidnummer och vilken längd det rör sig om, alla har inte Genline även fast de helt klart är störst just nu..  
 
Mvh Mårten

322
Vånga / Vånga db 1841 - Per Olsson i Lilla Rödja
« skrivet: 2008-03-16, 21:51 »
Hejsan Sofia!
jag får det till följande:
Hemmansägare och f.d. Bergsman. Född i Balderum Sg 1788 27/01. Son af Bm Ol.Nilsson och h. Maja Nilsdotter. Gift 2 gånger, 1 g. med E.(?) Ingeborg Nilsdotter i Boberg 1811 27/10, med hvilken 1 dotter som afled ... ... Enkling 1813 30/04. 2 g. gift med Marika(??) Nilsd., Bergsmansd. fr. Trälsätter, 1825 25/01(?).  ... ... äktenskapet 1 son och 2 döttrare, af hvilka blott 1 dotter öfverlefva honom.
 
Vad gäller dödsorsaken så kan jag inte läsa ut hela.. ..... bräckligheter

323
02 Arkivväsende / SVAR:s nya tidsgränser..
« skrivet: 2008-03-13, 21:56 »
Hejsan Eva! tackar! Hoppas att stockholmarna tar tag i det snart då..

324
Fulltofta / Fulltofta hjälp med namn
« skrivet: 2008-03-12, 20:26 »
Mitt förslag är Toren, enligt folkräkningen 1890 finns det 9 kvinnor/flickor med det namnet.

325
Ör / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-11, 22:36 »
Hej Bernt! Jag skulle gissa på att det för henne står Tubbatorp och mycket eventuellt för honom nagglag. vilket då skulle kunna vara Naglagården.
 
Mvh Mårten

326
Man får hoppas att det är tillräckligt många som har detta i minne när nya styrelsemedlemmar ska väljas..

327
Tillinge / Tillinge, AI:7
« skrivet: 2008-03-11, 21:57 »
Hejsan!
Överst så ser det ut att stå Vårfrukyrk., sedan följer en iaf för mig oläslig text som ser ut att avslutas med årtalet 1790.

328
Kolbäck / Kolbäck HFL AI:9 Sid 201 GID:2352.36.24600
« skrivet: 2008-03-11, 21:50 »
Här är samma lapp fast ifrån SVAR, här är iaf det mesta läsbart.

 
Jag fixar inte att få något begripligt av de undre raderna men det finns säkerligen anan här som reder ut det..
De övre är iaf något sådant här:
Pigan (?) Andersdotter ifrån Kolbeck och Näs den 29 December 1816 har i (?) framfödt ett flickebarn Cajsa Greta, som döptes d: 30 December 1816(?) i denna församling.....
 
Resten kan jag som sagt bara läsa vissa ord av och jag lyckas inte få fram något sammanhang..
 
Mvh Mårten

329
Nu kommer nog jag att betala denna avgiften på grund av att jag ofta är i behov av den hjälp man kan få här men jag måste ändå säga att jag anser avgiftsbeläggningen vara helt befängd. Det måste ju ändå kosta en slant att administrera hela apparaten med fakturor/kontroller/betalningsuppföljning så vinsten med detta måste vara minimal, speciellt om man sätter det i relation till vad man förlorar i tappade användare och ev. framtida släktforskare.
 
Man tappar ju formodligen en mycket stor del av de icke-släktforskare som halkar in på forumet av en slump och börjar ställa frågor eller även i vissa fall komplettera information om ev. släktingar som de hittat inlägg om via Google..  
 
Nu har jag ingen aning om vad motivet till avgiftsbeläggningen är men om det är för att kunna öka kvaliteten på forumet så tror jag definitivt att man nu har börjat såga av den gren man parkerat bakdelen på!  
 
Det enda som jag tror kommer ur detta är följande:
1. Man tappar flera presumtiva nya släktforskare på grund av att de ännu inte är tillräckligt intresserade för att göra sig besväret med registrering/betalning/väntan.
 
2. På grund av punkt 1 så innebär det också att man förlorar svaren på en del gåtor som kunde ha fått svar om någon icke-släktforskare av en slump hittar en bild eller ett inlägg på en ev. släkting. Förut kunde de bara göra en kommentar och nu måste de gå hela vägen med betalning/registrering bara för att göra detta enda inlägg.
 
3. De riktiga släktforskarproffsen försvinner då de kanske tycker att det är en onödig utgift eftersom att de själva inte behöver någon hjälp.. Det känns ju lite märkligt att de ska betala för att få hjälpa andra..
 
4. Man kommer att förlora flera utländska användare då många inte vill/kan betala via Internet/bankkort på grund av säkerhetsskäl eller ekonomiska skäl (avgifter tillkommer väl vid dessa köp har jag för mig).
 
 
 
Så nu har jag iaf fått säga min mening och jag hoppas att det är fler som tycker som jag och att dessa åsikter i så fall märks när det är nyval för styrelsemedlemmarna...

330
Allmänt / Nytt forum, Kalmar län
« skrivet: 2008-03-11, 15:44 »
Jan-Christer: Det kan väl knappast anses som stöld att man har samma socknar på de två forumen? Vilka socknar skulle man ha annars om intresseområdet är det samma? I så fall skulle man ju kunna säga att ni har stulit socknar som finns här på Anbytarforum!

331
02 Arkivväsende / SVAR:s nya tidsgränser..
« skrivet: 2008-03-11, 12:51 »
Hejsan!
Är det någon som vet hur det går för SVAR och deras arbete med att göra fler kyrkoböcker tillgängliga? Det borde väl börja hända något snart eller? Det var väl tal om månadsskiftet februari/mars..
 
Är det någon som vet hur det blir med de SCB-utdrag som idag finns på deras hemsida, där det finns en knapp som det står PuL på?  
 
De borde väl redan vara skannade??
 
Det borde ju rimligtvis innebära att de skulle kunna släppas med den nya tidsgränsen med bara en knapptryckning....

332
Kartor / Östergötlands socknar?
« skrivet: 2008-03-11, 09:44 »
Hejsan.
Kartburken har en församlingskarta över bland annat Östergötland men jag misstänker att det är gränserna så som de ser ut i dagsläget, det står inget årtal dock så jag är inte säker.
http://www2.humangeo.su.se/kartburken/sn_kyrkor/Og_oversikt.pdf

333
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 21 maj, 2008
« skrivet: 2008-03-07, 17:56 »
Hejsan Inga.
Du finner honom och Nältorp i AI:41 sidan 223, GID:310.67.11000. Om du behöver leta mer i husförhörslängderna kan det vara bra att veta att gårdarna ligger ordnade i bokstavsordning..
 
Mvh Mårten

334
Byggnader och miljöer / Karstorp i Östergötland?
« skrivet: 2008-03-07, 10:25 »
Hejsan!
jag har tittat i församlingsboken 1896-1906 och hittade bara ett Karstorp, vet inte om det är det rätta. Det var iaf här en hel del ägare/arrendatorer under dessa år.. Jag skriver av de jag hittar men bara huvudpersonen då jag inte vet om det är rätt ställe jag tittar på..
 
Det är uppdelat på 2 sidor i församlingsboken, på den första sidan står det: Karstorp 1/4 mtl, eger Alrik Peterssons(?) sterbhus
 
Ägare vid församlingsbokens start 1896:  
Fanjunkare Karl Johan Lindén med familj, de flyttar 1899-11-20.
 
Ägare:
Sergant Johan Alfred Alvin med familj, inflyttade år 1900, utflyttade 1903-10-30
 
Arrendator:
Erik Valdemar Alriksson(?), inflyttad 1905-03-13, utflyttad 1906-10-03
 
Ägare:
Alrik(?) Johan Petersson med familj, inflyttad 1903, död 1903-09-11
 
Sida 2:
 
Arrendator vid församlingsbokens start 1896:
Carl Andersson med familj, utflyttad 1899
 
 
Arrendator:
Nils Johan Karlsson med familj, inflyttade 1900-05-30, utflyttade 1905-03-17
 
 
Mvh Mårten

335
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 21 maj, 2008
« skrivet: 2008-03-05, 18:41 »
Hej Ulla! I vilken husförhörslängd? Ett sidnummer/GID också bra..

336
Tiderman / Äldre inlägg (arkiv) till 05 april, 2009
« skrivet: 2008-03-04, 17:42 »
Hejsan gott folk! Är det någon som har information om smeden Karl Johan Tiderman, född 1855-09-19 i Kimstad,Östergötlands län. Han var äldste son till smeden Karl Johan Tiderman född 1826-09-18 i Risinge. Karl Johan d.ä. finns med på Smedskivan 3 men den förut nämnde sonen finns inte omnämnd alls.. Jag är intresserad av han vidare levnadsöden om det är någon som har forskat fram dem.. Jag vet att han och hans familj emigrerade till Finland den 26:e juni 1893, familjen såg då ut så här:
Karl Johan Tiderman. Smed. Född 1855-09-16 Vallby,Kimstad,Östergötlands län,Sverige 1).  
Brita Matilda Andersdotter (Född 1854-11-11 Östra Skrukeby,Östergötlands län,Sverige 2).)
Barn:
1 Karl Simon Arvid. Född 1880-08-31 Norrköpings Borg,Östergötlands län,Sverige 4).
2 Johan Filemon Krysostomus. Född 1883-01-27 Östra Skrukeby,Östergötlands län,Sverige 4).
3 Georg Edvard Agabus. Född 1885-05-14 Norrköpings S:t Johannes,Östergötlands län,Sverige 4).
4 Gideon Olof Elisa. Född 1887-06-14 Norrköpings Norra,Östergötlands län,Sverige 4).
5 Rudolf Henrik Natanael. Född 1891-08-27 Norrköpings S:t Johannes,Östergötlands län,Sverige 5).
 
Jag hittade en Filemon Tiderman när jag sökte på Internet som verkar passa in på barn nr.2, denne Filemon skulle då ha varit motsåndsman mot den ryska överheten i Finland och bland annat smugglat vapen till motsåndsrörelsen... Jag skulle bli väldigt tacksam om det är någon som kan fylla ut med information om familjens vidare öden i Finland.
 
Släktskapet med denna emigrerande Karl Johan är min att han är min morfars morfars bror..
 
Mvh Mårten

337
25 Religion och kyrka / Kristendom/tro """"Irvingian""""?
« skrivet: 2008-03-04, 07:04 »
Hej på er! Tackar för informationen!

338
25 Religion och kyrka / Kristendom/tro """"Irvingian""""?
« skrivet: 2008-03-03, 20:22 »
Hejsan!
Jag har stött på en familj i Norrköping där det står Irvingian antecknat. Vad jag förstår så är det en variant av kristendom, har dock inte hittat någon svensk webbsida om det hela så jag är lite osäker på vad det är mera i detalj..
 
Är det någon som vet något om denna religion?
Hur stor var den? Är det en tro som var vanlig i området? Jag kan tillägga attt tiden det gäller är c:a 1890.
 
Mvh Mårten

339
Oj! Stort tack för det utförliga svaret Thomas!

340
Åtvid / Åtvid 1757 - vad heter stället?
« skrivet: 2008-03-02, 20:35 »
Jag är igen hejare på gamla handstilar så någon tolkning vågar jag mig inte på men här kommer en bättre bild ifrån AD om du eller någon annan vill se.
 

341
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2008
« skrivet: 2008-03-01, 08:11 »
Hej STORT tack för hjälpen! Eftersom att jag köpt ett Genline-abonnemang nu igen så kan jag titta vidare efter Ida em då kan jag ju stryka de flesta från listan iaf! Åter igen, tack!

342
Stenbrohult / Stenbrohult AI:12
« skrivet: 2008-03-01, 08:05 »
Ok! Tackar så mkt! Man undrar ju vad som kan föranleda en skiljsmässa på den tiden... Vet du om information om en skiljsmässa kan finnas någonstan..?

343
Stenbrohult / Stenbrohult AI:12
« skrivet: 2008-02-28, 20:45 »
Hejsan!
Är det någon som kan se vad det står på följande utsnitt?

Hustrun står efter denna HFL som frånskild, kan anteckningen ha något med detta att göra?
 
Bilden är ifrån Stenbrohult AI:12 sidan 311.
 
Mvh Mårten

344
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-28, 19:30 »
Hej igen Rune! Jag köpte idag ett Genline-abonnemang igen och jag har nu hittat min Ida! Hon visade sig vara född i Trolle-Ljungby, Kristianstads län. Det var ett jäkla jobb att följa henne bakåt i tiden då hon flyttade väldigt mkt.. Felet med Virestad som födelseort uppstod när familjen flyttade från Virestad till Munka-Ljungby 1874...
 
Mvh Mårten

345
Virestad / Virestad AI:16
« skrivet: 2008-02-28, 10:23 »
Aha! tackar! Tittade bara efter församlingar i Småland dumt nog...

346
Virestad / Virestad AI:16
« skrivet: 2008-02-27, 20:31 »
Hejsan!
Kan någon tyda detta ortsnamn?

Det är i utflyttningsrutan den står.. Är det ett ortsnamn eller skulle det kunna vara ett församlingsnamn? Jag tycker att det står Ske...löf men jag kan inte hitta något namn som passar in..
 
Mvh Mårten

347
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-26, 16:54 »
Hejsan Rune! Stort tack för hjälpen! Mkt tacksam!
 
Mvh Mårten

348
Ljungby (G) / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2008
« skrivet: 2008-02-25, 20:01 »
Hejsan! jag letar efter en person som flyttade till Älghult år 1827. I husförhörslängden i Älghult så står det att hon inflyttat från Ljungby 1827.. När jag i SVAR öppnar inflyttinngslängden för Ljungby 1827 så öppnas inflyttningslängder för ANGELSTAD istället..??? Är detta en felkoppling utav SVAR eller har Angelstad/Ljungby slagits samman på något sätt? Eftersom att det år 1827 står att hon flyttat från Ljunby så kan väl detta Ljungby uteslutas i så fall.. Känner mig lite  förvirrad ljust nu..
 
Någon som kan räta ut ite frågetecken i detta?
 
Mvh Mårten

349
Älghult / Älghult AI:9b
« skrivet: 2008-02-25, 19:49 »
Hejsan Helena! Tackar för svaret! Jag lyckades tyda ortnamnet till Dera.. och hittade sedan henne under en gård kallad Deragården.
Ska se om hon finns under Uranäs, åter igen tack!
 
Mvh Mårten

350
Älghult / Älghult AI:9b
« skrivet: 2008-02-25, 19:01 »
Hejsan!
Är det någon som kan läsa varifrån Anna Stina kom 1834 och vart hon flyttade 1835?


 
 
originalet finns att beskåda i Älghult husförhörslängd AI:9b sidan 219, det gäller då Anna Stina Strömberg(?) f. 1813-01-01
 
tackar på förhand.
Mvh Mårten

351
Tryserum / Tryserum, född, 1694
« skrivet: 2008-02-25, 15:50 »
 Aha!

352
Tryserum / Tryserum, född, 1694
« skrivet: 2008-02-25, 14:12 »
Tror ni inte att det är ett i istället för j? Dvs att det står personnamn och sedan att denne bor i XXX, Anders Ol. i Skrikerum o.s.v...

353
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-25, 10:50 »
Hej igen!
Tack åter igen för hjälpen! Är Erik Dalberg någon plats i Helsingborgs sfs? Jag kanske kan följa henne henne bakåt för att se när hon flyttar in till Helsingborg när jag har lite pengar över för att införskaffa ett Genline-abonnemang igen.
 
Mvh Mårten

354
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-25, 06:57 »
Hejsan Carl-Johan! Stor tack för hjälpen! Står det något i husförhörslängden om var/när hon flyttade in till Helsingborgs sfs?
 
Åter igen tack!
Mvh Mårten

355
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-24, 12:51 »
Hejsan!
Jag undrar om någon skulle kunna hjälpa mig med att försöka hitta födelsedatum för min mormors farmor född i Virestad. Mitt Genline-abonnemang har precis gått ut så jag kan själv inte följa henne bakåt i tiden tyvärr.
 
Detta är det fakta jag har:  
Ida Johnsson född 1866 i Virestad
Bosatt år 1900 i Östermalm, Kristianstad
Troligtvis är det hon som år 1890 bor i Fiskaren 3, Helsingborgs stadsförsamling.
 
I Virestad år 1866 så föds det 2 st. Ida Jonsson/Jonasson, jag skulle bli jättetacksam om någon kunde hjälpa mig att bestämma vilken utav de två som är min ana.
 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

356
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 21 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-23, 22:13 »
Hej Britt-Marie. Orterna ligger i bokstavsordning och Spångtorpet finns under Lyrsbo, närmare bestämt på sidan 207 i AI:20, GID:310.28.59600 . Där finns även familjen du söker.
 
Mvh Mårten

357
Archive - General questions / Stora ijeby...author
« skrivet: 2008-02-23, 08:22 »
Hello Patricia!
I'm glad to hear that he answerd and that you got the information that you searched for! I've got so much help from people here at AF so it's fun to be able to help someone in return..  
 
Regards: Mårten

358
Äspinge / Äspinge GID1442.13 Husförhör
« skrivet: 2008-02-22, 16:33 »
Hejsan.
Vad gäller namn och födelseplats/datum så får jag det till det samma som du.
Vad gäller anteckningen så har jag lite svårt att läsa den, men de två sista orden ser ut som krossat ansiktet. I dödlängden så står det krossad genom ett fall från ett höslider, antar att anteckningen har ung. samma innebörd..
 
Mvh Mårten

359
02 Arkivväsende / Folkbokföringen i framtiden
« skrivet: 2008-02-22, 14:20 »
Hejsan Stefan!
Jag skickade ett mejl til Ted för några veckor sedan med en undran/fråga om inte någon kontakt med källstidningarna hade skett eller om det i så fall borde ske.. Tyvärr har han inte svarat så jag vet inte hur läget är på den fronten. Jag tycker ju också att kvällspressen eller media i stort borde vara intreserade utav detta om det är så illa som Ted beskriver! Det är ju inte bara släktforskning i den form som vi här sysslar med som blir lidande i framtiden utan även och kanske värre är väl om det även drabbar de människor som vill ha kontakt med sina närmaste släktingar (föräldrar, barn, syskon m.m.)..
 
Nej, om inte förbundet redan har gjort det borde man göra ett mediautlåtande och verkligen lägga krut på att få fram riskerna för både släktforskare och vanligt folk som denna icke-hantering innebär..
 
//Mårten

360
Äspinge / Äspinge GID1442.13 Husförhör
« skrivet: 2008-02-22, 12:09 »
Hejsan!
Jag kan inte hitta personerna du frågar om på den sida som du hänvisar till..  Vilken husförhörslängd/sida rör det sig om? Du kan ju även skicka med ett GID som går direkt till rätt sida, kopiera bara GID-nummret som står i den vita rutan i menyn.
 
Mvh Mårten

361
Äspinge / Äspinge GID 1442.16 födde
« skrivet: 2008-02-22, 11:59 »
Hejsan!
Jag får det till följande:
Den 22 Juni föddes Elna Tykasdotter på  
Kyrketorp av äkta föräldrar och kristnades  
d. 24. Fadern Tyke Mårtensson
31 år. Modern Else Åkasdotter
Vittnen: Bengta Nils ... i Hästäng
Stina Jöns Lars i Jasserup(?)
 
Nästa sida:
Vittnen: Sune Åkasson och Suen Åkasson i Kyrketorp

362
Tanum / Tanum GID:954.27.39000
« skrivet: 2008-02-21, 19:29 »
Tanum tillhör Tanums häradsrätt och handlingarna för 1859 ser ut att finnas på Landsarkivet i Göteborg om jag tolkar NAD:s register rätt. Du borde nog för en rimlig slant kunna få ett utdrag av det som intresserar dig om du skriver till dem och anger häradsrätt, vad du vill söka efter, datumet och namnet på personen..
 
Eftersom att du har både datum och namn så går det nog snabbt för dem att söka reda på uppgifterna och då blir det säkerligen inte över 100:- i kostnad, kanske helt gratis t.o.m...
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 21 februari, 2008)

363
Tanum / Tanum GID:954.27.39000
« skrivet: 2008-02-21, 19:13 »
Lotta! Domstolshandlingarna går förmodligen att hitta någonstans.. Där lär det ju stå vad det hela rör sig om!
Mvh Mårten

364
Åseda / Äldre inlägg (arkiv) till 29 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-21, 19:11 »
Hej Iréne!
Tackar för svaret! Smedstorp hittade jag på sidan 134 i AI:5 men där kunde jag tyvärr inte hitta familjen.. Vissa personer är väldigt motsträviga mot att släppa ifrån sig sin historia..

365
Åseda / Äldre inlägg (arkiv) till 29 februari, 2008
« skrivet: 2008-02-21, 16:21 »
Hejsan!
Jag har en familj där vare sig mannens eller kvinnans födelseuppgifter verkar stämma, till råga på allt så klarar jag inte av att följa dem bakåt i tiden heller..  
 
Det gäller Johan Peter Andersson Max, enligt husförhörslängder ska han vara född 1814-03-08 i Högsby, Kalmar län. Där kan jag inte hitta honom, i någon hfl så står det Åseda överstruket men där verkar han inte vara född heller tyvärr..
 
Inte heller födelsedata för hustrun Anna Stina Petersdotter Strömberg verkar stämma.. Enligt husförhörslängder ska hon vara född 1813-01-01 i Älghult, Kronobergs län, men där kan jag inte hitta henne.
 
Jag har som sagt problem med att följa dem bakåt i tiden så verkar inte kunna komma åt dem den vägen heller...
 
Anna Stinas efternamn Strömberg kanske någon har stött på i trakten? Eller Max vilket iof är ett soldatnamn..
 
Dom finns i Baggatorp grenadjärtorp i Åseda husförhörslängd AI:12 1833-1837, sidan 21 (GID:206.33.78300). Det borde ju då inte vara så många år sedan de flyttade ifrån sina respektive föräldrar ka man ju tycka..  
 
Tacksam för all hjälp för jag verkar inte kunna komma längre.
 
Mvh Mårten

366
02 Arkivväsende / Arkiv Digital
« skrivet: 2008-02-21, 12:54 »
Tackar för svaret!  
*suck* då blir jag tvungen att köpa ett tredje abonnemang nu då..  
 
Mvh Mårten

367
02 Arkivväsende / Arkiv Digital
« skrivet: 2008-02-21, 09:44 »
Hejsan. Jag undrar över vad som ingår i AD Online? På  deras hemsiada står det Tjänsten som är en abonnemangstjänst gör det möjligt att få tillgång till hela Arkiv Digitals bilddatabas via Internet.
 
Innebär detta att man får tillgång även till de domstolshandlingar m.m. som de säljer som produkter på sin sida?
 
Mårten

368
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Landstormsofficerare?
« skrivet: 2008-02-21, 07:36 »
Hejsan Hans!
Tack för svaret och klargörandet! Det innebär alltså att vid tiden för kortet så var det närmast någon form av hemvärnsförband..
 
Mvh Mårten

369
Archive - Swedish language / Letter translation
« skrivet: 2008-02-21, 07:24 »
Hello!
My guess about the name of the places is:
Carlslund, Spjutsbygd.  
 
Spjutsbygd is located in the parish Rödeby, Blekinge län. Rödeby parish is next to the parish Fridlevstad where Höryda (also mentiond in the letter) is located. The person Hj. Stålhammar is probobly this person:
 
Record 468398
Stålhammar, Charles Hjalle Fredrik
Captain
b. 1835 in Karlshamn (Blekinge län, Blekinge)
Man, married, father
N. Amerik. medborg. North American citicen
Living in Spjutsbygd Rödeby (Blekinge län, Blekinge)
Place of birth (original source): Karlshamn Blekinge län
 
Source: Swedish cencus 1900
 
Regards: Mårten

370
03) Osorterat / Kungs-Barkarö,scb. Födde 1888.
« skrivet: 2008-02-20, 15:18 »
Hej Kina.
Jag kan dessvärre inte läsa så mkt mer vad som står i notisen, men jag tittade i födelselängden C:8 som finns på SVAR:s sida och där står följande noterat: Ett flickebarn, oäkta, mördat af modern.
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 20 februari, 2008)

371
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Landstormsofficerare?
« skrivet: 2008-02-19, 21:34 »
Hejsan!
På följande foto syns en grupp landstormsofficerare i Arkösund, Östergötland år 1915. Någon som vet vad en landstormsofficerare var för något? Finns det någon som råkar känna till något om bilden eller tillfället så vore det ju kul att höra!

 
Bilden kommer från ett album med anknytning till bland annat Ringarum, Norrköping, Vånga i Östergötland
 
Mvh Mårten

372
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Vapenslag, årtal, plats?
« skrivet: 2008-02-19, 21:29 »
Hejsan!
Är det någon som vet vilket vapenslag, årtal som dessa uniformer hör till? Platsen är väl extremt svårt att gissa på med så lite information som bilden ger, men har ni några funderingar får ni gärna dela med er av dem.. Min första tanke var att det skulle kunna vara Visby ringmur i bakgrunden, men vid närmare eftertanke så inser jag att jag inte har den blekaste aning..
 
Bilden kommer ur ett album med anknytning till bland annat Ringarum, Norrköping, Vånga, Kullerstad i Östergötland
 
 
 
Mvh Mårten

373
Hejsan!
Är det någon som känner igen denna uniformstyp? Vilket vapenslag och vilket årtal kan detta vara? Bilden kommer ur ett album som har anknytning till bland annat Kullerstad, Vånga, Ringarum, Norrköping.

 
Mvh Mårten

374
Äldre uttryck / Upplöst äktenskap
« skrivet: 2008-02-18, 20:59 »
Ja det har du rätt i, det missade jag! På något vis känns det lite märkligt att det ska behöva förtydligas så pass att han var tvungen att skriva det..  Att äktenskapet inte hade upplöst fast den andra personen låg några meter under mark däremot känns lite mera märkligt.
 
Jag får Tack för synpunkterna! Nu så slipper man fundera något djupare på detta längre.
 
Mvh Mårten

375
Äldre uttryck / Upplöst äktenskap
« skrivet: 2008-02-18, 20:10 »
När Erik Andersson i Brosmåla, Nottebäck församl. dör (Nottebäck E:1 1813-12-23, GID:459.32.84500) så står det inom parantes i dödboken upplöst äktenskap. Är betydelsen samma sak som skiljsmässa? Det känns ju ganska uppenbart att äktenskapet upplöses i och med att han dör så jag antar att det inte är det som åsyftas..  
 
Det står ingenting om något upplöst äktenskap i husförhörslängden konstigt nog.. Kan han de ha upplöst äktenskapet på hans dödsbädd??
 
Mvh Mårten

376
03) Osorterat / Korpralen Johan Grans dödsorsak?
« skrivet: 2008-02-18, 20:01 »
Hejsan! Det ser ut att stämma! tackar!

377
Nättidningen Rötter / Uppdateringstider för Porträttfynd?
« skrivet: 2008-02-18, 19:19 »
Aha, den kopplingen hade jag inte gjort! Ja det beror ju säkerligen på det, då kommer det nog förmodligen igång snart igen! Tackar för svaret!

378
Nättidningen Rötter / Uppdateringstider för Porträttfynd?
« skrivet: 2008-02-18, 18:48 »
Hejsan!
Är det någon som vet hur ofta den/de som godkänner bilder och kommentarer gör detta? Jag kan nog tycka att det verkar vara lite väl lång tid i mellan uppdateringarna just nu eller..?
 
Mvh Mårten

379
03) Osorterat / Korpralen Johan Grans dödsorsak?
« skrivet: 2008-02-18, 18:10 »
Hejsan.
I Skuttunge dödbok E:2, 1813-10-01, GID:2442.30.70700 så finns korpralen Johan Grans dödsorsak nedskriven men jag kan inte läsa vad det står.. Någon som kan?

 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

380
Övrigt / Flytt Finland -> Sverige i modern tid
« skrivet: 2008-02-16, 09:20 »
Hejsan!
Min frus morfar och mormor är båda födda i Finland (1931-1999 resp. 1935-2000), även hennes morfarsfar är född i Finland och död i Koskullskulle, Malmberget (1907-1986).
 
 
Min fråga är om någon här vet hur man ska få tag i en trådände att börja nysta i..? Född i Finland som det står i SVB 1970,1980 och Sv. Dödbok 3 känns ju lite för generellt för att kunna börja leta i några födelseböcker.. Går det att skriva till någon myndighet i Finland för att få svar på de här frågorna?
 
Mvh Mårten

381
Boktips / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-03-08
« skrivet: 2008-02-15, 21:10 »
Amerika-boken, Hjälpreda för utvandrare en hanbok för utvandrande svenskar, skriven år 1893 av Konni Zilliacus. Boken finns som en online-bok på http://runeberg.org/ameribok/ , det går även att ladda ned boken till sin dator..
 
Den ger en ganska intressant inblick i vilken verklighet som väntade våra utvandrare..  
 
Mvh Mårten

382
09 - Fader okänd / Era gissningar ang. fader..
« skrivet: 2008-02-15, 18:28 »
Hejsan!
Tiden är 1864.. Och tackar för synpunkterna! Hon tar sitte efternamn efter den förmodade fadern, det sammantaget med prästernas anteckningar om att hon ska vara deras gemensamma barn borde väl kunna tas för ett ganska säkert bevis eller?
 
Mvh Mårten

383
09 - Fader okänd / Era gissningar ang. fader..
« skrivet: 2008-02-14, 19:11 »
Hejsan.
En dotter som föds som oäkta enligt födelselängden, modern blir enligt husförhörslängden dömd för 1:a resan lönskaläge ung. vid dotterns födsel. C:a 1 år senare som gifter modern sig och de flyttar direkt till en ny församling, där står det före äktenskap framför dottern.. De flyttar efter några år tillbaka till dotterns födelseförsamling och genom resterande husförhörslängder så står det ung. dotter (född före äktenskapet) eller dotter (deras barn före äktenskapet).
 
Vad tror ni? Hur troligt är det att dessa uppgifter stämmer? Att de inte gifter sig förens c:a 13 månader efter att dottern är född talar väl lite emot att de är deras gemensamma barn väl?
 
Inga domstolshandlingar som kan avslöja fadern har hittats tyvärr...
 
Mvh Mårten

384
Jag tycker mig nog se en viss förbättring i läsförståelsen nu efter c:a ett år med släktforskning. I många fall kan jag nu gå tillbaka till citat som jag förut skrivit av ofullständigt och komplettera dem. En hel del tror jag man kan tacka dessa minikurser som man får av att ställa en fråga här... Så jag kan nog heller inte direkt förstå problemet som Marc sätter upp.

385
Sot / Leversot
« skrivet: 2008-02-12, 11:47 »
Ok! tackar! Prästen generaliserade visst lite eftersom att flera på samma sida dog av leversot.

386
Frigivna fångar / Frigivna fångar
« skrivet: 2008-02-12, 06:33 »
Hejsan!
tack båda! Bilden är visst densamma som ifrån SVAR:s databas över frigivna straffarbetsfångar.  
 
..eller kanske ändå inte. Det är nog bara snarlikt. Det är iaf tydligare än det andra fotot.
 
Synd att han inte fanns med i PU, hade varit intressant att veta vad han gjort och mot vem..
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 12 februari, 2008)

387
Sot / Leversot
« skrivet: 2008-02-11, 19:39 »
Hejsan! Jag har stött på en person som dog av leversot, vad kan det tänkas motsvara i dagens medicinska termer?
 
Mvh Mårten

388
Frigivna fångar / Frigivna fångar
« skrivet: 2008-02-11, 19:29 »
Hejsan!
Även jag gör som Ann-Mari och sticker in en förfrågan i denna tråd.. =)
Jag har en halvbror till ana som fängslades för rån, mord och stöld, jag skulle gärna vilja veta om han finns med där i på grund av detta och även om han finns med efter att han har släppts fri. Jag tycker mig kunna se att han har hållt sig på rätt sida av lagen efter frigivningen..
Namnet är Adolf Alfred Svensson, födelse:  1832-02-06 i Skänninge. Straffet påbörjades 1856-10-15  
och frigivningsdatum 1881-11-24.
 
Tackar på förhand!

389
Frigivna fångar / Frigivna fångar
« skrivet: 2008-02-11, 14:54 »
Ja du Chris.. Jag blir mer och mer avudsjuk på på dig för den där CD-databasen.. =) Jag får nog göra en liten övertalningskampanj gentemot min äkta hälft om en omplanering av nästa månads budget..
 
En fråga, kan man lägga in databasen på hårddisken så att man slipper hålla på att byta CD-skivor?  
 
//Mårten

390
Drake / Drake
« skrivet: 2008-02-11, 13:57 »
Hejsan!
Att han skrev både Petterson och Drake beror på att Pettersson är ett sk. patronymikon, fadersnamn, dvs ett namn som har bildats för att markera vem ens far är, i detta fall Pet(t)ers son. Och Drake är då ett extranamn som han eller någon tidigare släkting valt att kalla sig för. Det var innan c:a 1900 (tror jag) helt fritt att ta vilket efternamn man ville, det var i princip bara att gå till prästen och säga Nu vill jag kalla mig Drake och så vart det klart.. =)

391
Frigivna fångar / Frigivna fångar
« skrivet: 2008-02-11, 13:28 »
SVAR (http://www.svar.ra.se) har en sökbar databas över frigivna straffarbetsfångar, där finns också bilder med. Dessvärre finns han inte (Johan Emil Hederlig) med där i..  
 
Annars kan det nog bero lite på vart han satt i fängelse vart man ska leta efter ev. fotografier. Ibland står det i husförhörslängden till vilket fängelse fången förpassades.. Därefter kan man göra en sökning på http://nad.ra.se/search_arch.aspx och se om och i så fall vart eventuella dokument kan finns någonstans.
 
Mvh Mårten

392
02 Arkivväsende / Frälsningsarméns efterforskningsbyrå
« skrivet: 2008-02-11, 13:13 »
Min reflektion, efter bara ett år som släktforskare, är att det finns en ENORM mängd information enbart via informationskanalen Internet, problemet är att hitta alla dessa sajter/databaser/filer. Här tycker jag att Anbytarforum gör en jätteinsats, ställ en fråga här så har inom ett dygn ett antal personer tittat i sina respektive favorit-sajter/databaser/filer och där igenom har man helt plötsligt mångdubblat effektiviteten i sökningen! Dessutom har man den enormt stora fördelen att få sitt problem skärskådat och processat av alla släktforskarhjärnor som besöker detta forum varje dag! Detta gör ju att man får en fördel som inte ex. inte Frälsningsarmén har, nämligen att se problemet från en uppsjö olika vinklar och kunna beakta problemet med lika många olika personliga förutsättningar som grund.  
 
Ärligt talat så tror jag inte att det någonstans i Norden (kanske världen) finns en större chans att få svar på en släktforskarrelaterad fråga som på något sätt är knuten till Sverige, oavsätt var i världen objektet för frågan befinner sig.  
 
Får man inte det direkta svaret här så finns det alltid någon som kan ge en ungefärlig riktig åt det håll som letandet bör fortsätta i..
 
Mvh Mårten

393
..och nu har jag läst lite till och då verkar det som om det alltid är fotografen som har upphovsrätten oavsätt om det är ett porträtt eller ej.
http://www.patrikadolfsson.com/copyright.asp
 
MEN det står på samma sida Införandet av fotografi i upphovsrättslagen gäller från och med den 1 juli 1994. vilket borde innebära att Porträttfynd går säkert..

394
Hej Ann-Marie.
Jo jag är böjd att hålla med, det verkar konstigt att upphovsrätten skulle tillfalla fotografen när det gäller betällda porträtt.

395
Öckerö / Äldre inlägg (arkiv) till 12 januari, 2009
« skrivet: 2008-02-10, 09:33 »
Hej Per.
Föräldrar är Samuel Johansson (f.1858-10-17) och Amanda Charlotta Johansdotter (f.1865-10-20). Om jag inte läser fel så är de bosatta på Hönö Hult.
 
Källa: SVAR:s skannade SCB-utdrag, 1903.
 
Mvh Mårten

396
Hejsan! Jo jag har haft samma funderingar.. Det måste nästan vara så att det är fotografen som har upphovsrätten och inte ägaren, skulle ägaren ha något att säga till om så skulle det ju som sagt bli ganska märkligt om det fanns flera kopior och flera ägare.  
 
Upphovsrätten gäller då 50 eller 75 år efter fotografens död beroende på om fotot uppnår verkshöjd eller ej.. Det är väl tveksamt om alla kort i ex. Porträttfynd uppfyller detta men å andra sidan så finns förmodligen inte dessa ateljer kvar i dagsläget så det lär ju inte finnas någon som kan hävda sin upphovsrätt.
 
Fast när jag sitter och skriver detta så funderar jag på om det verkligen kan vara så.. Om jag i dag går och tar ett porträttfoto hos en fotograf, får jag då inte skanna det fotot och lägga det på nätet? Det borde jag väl få!? I så fall skulle det ju betyda att det är ägaren som har upphovsrätten.. Men om det finns kopior så kan det ju bli svårt att hävda att just det fotot är mitt..

397
Kul! Man undrar ju hur hans fotografi hamnade i USA...

398
Borde inte dessa kunna läggas upp i Porträttfynd? Jag vet inte exakt hur upphovsrätten fungerar på digitala bilder som är skannade från riktiga fotografier, men när man nu har ganska bra identifikation på dem så vore det ju synd att inte lägga in dem tycker jag.

399
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-02-07, 20:16 »
hejsan Ingemar!
Stort tack för svaret! Hur är det med uppgifter om bränder i 1900-talets början? Jag misstänker att den evetuella brand som släkthistorien kan röra sig om kan ha inträffat någon gång mellan 1900-1908. Min farfars far gick då efter att ha varit rättare i 10 år på Balderumsgårdarna till att bli torpare under Trälsätter, det känns på något sätt som ett steg nedåt i karriären. Han var ju inte mer än 40-50 år då heller.  
 
Jag var idag inne på biblioteket i Norrköping och läste i gamla NT om en brand 1902, men den branden tror jag nog inte att det var efter att ha läst om den. Det verkade mera vara en olyckshändelse som ingen kunde ställas till svars för.
 
Vi kanske syns på onsdag då, jag har avtalat en tid efter ert gubbdagis med Eivor för att titta i bildarkivet.
 
Mvh Mårten

400
Hej Gabriel!
Jag menade inget annat än just det jag skrev, att inte priset blir för högt. Jag har ingen åsikt om era nuvarande priser, jag har faktiskt ingen aning om vad ni har för priser. Jag menade som sagt bara att priset inte får bli för högt om jag ska köpa det. Jag tycker att priset på Genlines årsabonnemang är i högsta laget, och absolut för högt innan de gjorde sin sänkning.

401
Hejsan! STORT tack för det svaret! Då åker jag in redan i kväll! Jag har fått ett datum via mejl, 1902 den 4:e maj, som eventuellt skulle kunna vara den branden jag söker.

402
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-02-07, 11:06 »
Hej igen! Jag funderar på att ta en tripp till landsarkivet i Vadstena snart.. Bland annat tänkte jag då leta efter lite material om denna eventulla branden (se 2 inlägg ovanför..=)), ex. domstolsprotokoll (ting o.s.v.), är det någon som vet om dessa finns på landsarkivet eller finns de någon annanstans?
 
Jag har inte besökt något landsarkiv innan, är det något man bör tänka på innan man beger sig dit..?  Som småbarnsförälder blir det inte många resor utanför hemmet och när jag nu tar mig tid att åka dit så vill jag maximera nyttan.. =)
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 07 februari, 2008)

403
Hejsan!
Jag undrar om det finns något digitalt arkiv över gamla tidningar (slutet 1800-tal, början 1900-tal). I den här tråden så saxas det ur gamla NT (Norrköpings Tidningar), http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/67297.html?1179638326 ,  
 
Någon som vet om detta finns via Internet/CD och i så fall vart det går att få tag på det..?
 
Mvh Mårten

404
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-02-06, 21:36 »
Hejsan!  
Tackar för svaret! Jag har faktiskt en tid inbokan i deras arkiv på onsdag, så då får jag kanske mer klarhet.. =)
 
Men detta forum är ju ett välbesökt och brett forum så möjligheten finns ju att någon som läser detta har lite ledtrådar..

405
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-02-06, 20:48 »
Hejsan gott folk! Jag skulle vilja höra om det är någon som har hört någoting i stil med en stor(?) brand i början av 1900-talet i Vånga.. Enligt en släkthistoria som jag har hört i en del varianter under mitt liv så skulle min farfars far på något sätt ha varit inblandad i en brand i Vånga. Inga mer detaljer eller på vilket sätt har sagts..  
 
När jag idag tittar igenom om vad jag har på honom så ser jag något som jag inte tänkt på tidigare och det är att någon gång mellan år 1900 och 1908 så går han från att vara rättare på Balderum i Vånga till att bli torpare på ett litet arrenderat skogstorp. Han var född 1859 så han var ju inte så där väldigt gammal, 40-50 år.. Det skulle kanske kunna vara ett indicium på att det ligger ett korn av sanning i släktskrönan
 
Någon som vet om det har ägt rum någon brand på ex. någon av Balderum-gårdarna, eller någon annanstans i Vånga i början av 1900-talet?
 
Mvh Mårten

406
Allmänt / Lättläsa eller intressanta kyrkböcker
« skrivet: 2008-02-06, 20:12 »
Hej Paola!
Om jag får ge ett tips så skulle jag göra det lite extra spännande genom att börja med en bild ifrån databasen Frigivna straffarbetsfångar ifrån SVAR, och sedan gå på dennes anor.. Kanske någon person född i skolans församling. Jag är personligen mycket facinerad av att man kan komma så pass nära folk som levde för så länge sedan i och med bilderna och utseendebeskrivningen av personerna..  
 
Hoppas att jag också får göra något sådant när mina barn kommer i skolåldern..  Det är på tok för få tillfällen man får att visa upp sina släktforskningskunskaper och få missionera sitt kall!

407
Byggnader och miljöer / Torp i Östergötland..
« skrivet: 2008-02-06, 19:20 »
Hejsan!
Har två fotografier på ett torp som jag skulle vilja placera.. Fotografierna kommer ifrån Elisabet Viktoria Betty Andersson, född 1899, död 1939. Skulle behöva lite hjälp att tyda texten på baksidan och gärna lite utav er hjärnkapacitet för att förhoppningsvis kunna komma fram till vilka personerna på bilderna kan vara samt vart torpet kan vara placerat.. =

 

 
Bettys far är född i Ringarum och Bettys mor är född i Roglösa, det skulle kunna vara någon släkt därifrån.. Jag tycker att det står Skogatorp på båda bilderna.. eller?
 
Mvh Mårten

408
Jag kan bara hålla med föregående talare på samtliga punkter.. =)
När det gäller släktforskningen så vet man ju aldrig vart man kan hamna, jag använder ju givetvis inte alla församlingars kyrkböcker men å andra sidan så vet man ju inte i förväg vilka man kommer in på.. Därav så vill jag ha tillgång till alla. Det blir ju en hel forskning åt vänner, bekanta, arbetskamrater o.s.v. också så då är det ju bra att ha så mycket material som möjligt.
 
Själv tycker jag att Genline och SVAR ger en mycket bra helhet så det är vad jag kör på. Men jag kommer givetvis att gå över till AD + SVAR så fort AD:s arkiv är komplett med avseende på kyrkböckerna, om inte priset blir för högt förståss..
 
Jag instämmer också i lyckönskningarna med nyfotograferingen av kyrkböckerna! Mycket vatten har ju runnit under broarna sedan den förra stora fotograferingen och fototekniken har väl blivit åtskilligt bättre kan tänkas!
 
Någon som vet om ex. AD och Genline kommer att rätta in sig efter de nya riktlinjer gällande PUL-tidsgränserna som Riksarkivet tagit fram åt SVAR? Det vore ju förnämligt att kunna få tillgång till dessa nya tillgångar över nätet snart! =) Det skulle eventuellt få mig att öppna min tunna plånbok och betala för ytterligare ett abonnemang..

409
03) Osorterat / Ruben Gideon Fernström 1906-05-02
« skrivet: 2008-02-06, 13:00 »
Hej Ann-Britt.
För att få veta säkert så måste du nog vända dig till landsarkivet i Göteborg om det nu inte råkar vara så att någon sitter med en microfilm hemma... Det finns mycket få kyrkoböcker som täcker perioden efter år 1900 ute på nätet än så länge.. Kanske blir det bättre inom några år i och med att Riksarkivet beslutat om nya, mindre snäva, tidsgränser för SVAR. Inte heller finns det mig veterligen några databaser som skulle kunna ge svar på din fråga på ett säkert sätt.
 
En MÖJLIG familj till Ruben finns i hans födelseförsamling Gösslunda. Informationen hämtad från folkräkningen 1900.
 
Frans Fernström, f. 1862 i Otterstad Skaraborgs län, Statardräng  
Ida Sofia Olofsdotter, f. 1863 i Västra Tunhem, Älvsborgs län  
Anna Sofia, f. 1887 i Hovby Skaraborgs län  
Elin Maria, f. 1890 i Hovby Skaraborgs län  
Ada Serafia, f. 1892 i Kvänum Skaraborgs län  
Fredrik Emanuel, f. 1893 i Norra Vånga, Skaraborgs län  
Richard Natanael, f. 1896 i Hasslösa Skaraborgs län  
Karl Oskar, f. 1898 i Strö Skaraborgs län  
Emma Viktoria, f. 1900 i Gösslunda Skaraborgs län  
 
Observera att detta är alltså bara ett mycket löst antagande som måste kollas upp..

410
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2009
« skrivet: 2008-02-06, 10:31 »
Kul! Den innehåll iaf vissa buggrättningar som jag väntat länge på! men det verkar inte som om han tagit bort den lite irriterande buggen att en personer alltid anges som make/maka i rapporterna, även fast de kanske bara träffades en enda gång i hela sitt liv och vid det tillfället lyckades generera ytterligare en generation.. =)
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 06 februari, 2008)

411
Fortsättning från tråden Filipstad, födelsebok 1727, GID 479.29.66800
 
Diskussioner om Arkiv Digital startar ofta under olika rubriker när, som här, en släktforskare som sitter och försöker att tyda kyrkoböckerna i stearinljusets sken plötsligt upptäcker att det finns glödlampor Saxat från Jöregen Tollessons inlägg.
 
Visst, AD har mycket bra kvalitét på bilderna men så länge som de inte är så fulltaliga som Genline så spelar det ingen roll tycker jag.. Jag vill ha tillgång till alla Sveriges kyrkoböcker eller iaf så nära alla det går att komma i dagsläget. Köper man ett abonnemang på AD så måste man ju ändå ha Genline abonnemanget för att täcka upp alla luckor! Och SVAR är ett måste anser jag med alla bra källor som finns där.. Det betyder alltså att jag skulle behöva två abonnemang till utöver AD!  
 
Så vill AD mig som kund så måste de konkurrera med Genline i främst täckning men också kunna matcha Genlines ganska överkomliga pris också.
 
Mvh Mårten

412
Archive - General questions / Stora ijeby...author
« skrivet: 2008-02-05, 16:13 »
Hello again Patricia.
I found this post by him in an other forum:
http://www.genealogi.se/halland/efterlys/2004.html
 
Look at the post made third of mars, there is an adress and a telephone number. I seems like he still is living on the same adress today and have the same phone number as then.
 
So maybe you can write him a letter and ask him to send his new email adress to you, or give him a call..
 
Good luck!
 
best regards:  
Mårten

413
Filipstad / Filipstad, födelsebok 1727, GID 479.29.66800
« skrivet: 2008-02-05, 12:34 »
Hejsan.
Nej Arkiv Digital har inte på långa vägar lika mycket material som Genline eller ens SVAR för den delen.. Tyvärr måste man väl säga.  
 
Själv har jag som komplement till Genline ett abonnemang på SVAR där bilderna också brukar vara av en väsentligt större bildkvalitét trots att det ofta rör sig om samma grundmaterial (mormonfilmerna). Jag misstänker att Genline har försämrat bildkvaliteten ganska mycket för att snabba upp nedladdningen, men nedladningshastighetet är ju oftast inga problem för dem som sitter på en bredbandsuppkoppling.
 
Nu har ju inte SVAR samma bredd som Genline men där de har samma material så brukar jag använda Genline för att grovleta på grund av att det är snabbare och mera användarvänligt.. När jag sedan har hittat rätt gård/person/sida så går jag till motsvarande sida i SVAR och läser vad som står.. =) Mycket ofta är sidor som är i det närmaste oläsliga på Genline fullt läsliga hos SVAR.. Men som sagt, än så länge behövs Genline för dess bredd..

414
Förslaget är nog inte tänkt som antingen eller utan det kan ju vara en valmöjlighet.. Minskar man pappersutgåvan med 30% så har man ju minskat tryckkostnaderna en hel del.

415
14) Fotografier och vykort / Namn på baksida av foto
« skrivet: 2008-02-05, 10:45 »
Det skulle kanske kanske kunna vara så enkelt att det står Berndt Julius, vilket då är min farfar ute till vänster på bilden, och sedan Betty ti h, där till höger enbart syftar på Betty (andra personen från höger).  
 
Personen som skrivit på baksidan kanske har fyllt i namnet på senare tid och då heller inte kände igen de övriga personerna, eftersom att Betty dog redan 1939 så kanske det kändes som om det behövdes förtydligas vem utav dem som var Betty..
 
Skulle Bonat kunna vara namnet Berndt, med lite god vilja och fantasi kanske? =)
 
Mvh Mårten

416
14) Fotografier och vykort / Namn på baksida av foto
« skrivet: 2008-02-04, 22:49 »
Hej alla! Kul att ni svarar! Jag är mkt tacksam! Betty tror jag som sagt att det står, Julius passar in namnmässigt med tanke på att min farfar hette Berndt Julius. Problemet är placeringen på fotot, jag lägger in det här nedan så får ni se:


 
Den stående mannen i den svarta hatten är min farfar Berndt Julius, men på fotot på baksidan står det Bonat(?) (Berndt?) Julius(?) o Betty ti h. Jag har ju tolkat det som att den texten sa vilka de två presonerna ute till höger var men det kanske är feltänkt av mig..?

417
14) Fotografier och vykort / Namn på baksida av foto
« skrivet: 2008-02-04, 22:34 »
Hejsan!
tackar för det! Längst ned till höger tror jag det står Betty, vilket är namnet på min farfars första hustru. Fotot måste vara taget någon gång på 20-talet så tyvärr är de flesta som vet något om personerna borta nu.. Vad tror du att det kan stå direkt under Bengt?

418
14) Fotografier och vykort / Namn på baksida av foto
« skrivet: 2008-02-04, 15:14 »
Hejsan!
Jag har ett gammalt fotografi där det står några namn på baksidan. Ett av dem kan jag inte tyda, är det någon här som kan se vad det står? Det är namnet längst upp till höger som vållar bekymmer..

 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

419
Archive - Swedish customs / Funeral spoons
« skrivet: 2008-02-04, 11:04 »
Hello Patricia!
I have not heard about spoons as gifts at funerals but it's often a gift at the baptism..
 
Regards Mårten

420
Ingatorp / Ingatorp, Jönköping Db C/7 sid 421 i Svar
« skrivet: 2008-02-04, 10:55 »
Hejsan Anita.
Jag tycker nog att det står Kyrkomoen. I SOFI:s ortnamnsregister så står det ite så mkt om det men detta är iaf vad man kan hitta där: Kyrkomon = Kyrkbyn
 
Mvh Mårten

421
Archive - General questions / Stora ijeby...author
« skrivet: 2008-02-04, 10:43 »
Hello.
Whats his name? Or can you post a link to the post you ar refering to?
 
regards: Mårten

422
Kolbäck / Kolbäck födelselängd
« skrivet: 2008-02-02, 19:13 »
Hej!
Japp visst stod det hagvaktare, familjen fanns under Strömsholms stuteri..
Tackar för hjälpen!
 
Mvh Mårten

423
USA Emigrant / Utvandrande 10-åring?
« skrivet: 2008-02-02, 15:06 »
Hejsan!
Ja det är ju inte omöjligt! Roligt att ha fått lite information om henne iaf! Tack alla!

424
Kolbäck / Kolbäck födelselängd
« skrivet: 2008-02-02, 14:15 »
Hejsan!
Följande bild är hämtad ur Kolbäcks födelselängd, kan någon se vad fadern har för yrke på Strömsholm?
Jag har försökt att leta i Strömsholm men det är så rackarns många sidor och så liten skrift att jag inte har lyckats hitta familjen. Min förhoppning är att yrket ska kunna avgränsa sökområdet lite..
 
 


 
 
..vaktaren(?), Hagvaktaren(?)..
 
Mvh Mårten

425
Jag är lite tveksam till att helt anonyma inlägg skulle kunna vara upphovsrättsskyddade.. Om det inte går att visa vem som äger upphovsrätten, hur kan man då bryta mot den?

426
USA Emigrant / Utvandrande 10-åring?
« skrivet: 2008-02-02, 13:09 »
Hej!
tackar för svaren!
Hon fanns med i Ellis Islands listor för 1901! =)
 
Någon som vet hur tillförlitlga US Census är? Försökte hitta henne i US Census 1910 men lyckades inte, betyder det att hon flyttat hem igen eller dött innan dess? Eller är dessa folkräkningar inte heltäckande?
 
Mvh Mårten

427
USA Emigrant / Utvandrande 10-åring?
« skrivet: 2008-02-02, 12:09 »
Hejsan Elisabeth!
Vad kul! Stort tack för den informationen! Vad betyder bör finnas med på Ellis Island? Är det någon databas man kan söka i?
 
Mvh Mårten

428
Det är nog inte helt självklart om ett inlägg kan skyddas med hjälp av upphovsrätten, reglerna är lite snåriga så varje fall måste prövas individuellt och inläggsskrivaren löper nog en betydande risk att förlora ett sådant mål.. Så jag skulle nog själv inte försöka mig på att hävda upphovsrätt vara ett självständigt och originellt alster av andligt arbete, i någon mån ett uttryck för upphovsmannens individualitet.  
 
I Sverige har det via domar visat sig att ex. vissa brev uppnår verkshöjd.. Men frågan är om ett inlägg i ett forum gör det. Det är alldeles säkert inte de allra flesta inlägg om gör det i vilket fall som helst, kanske om man publicerat stora delar av sin forskning eller skrivit långa utförliga inlägg..
 
Vad gäller porträttfynd så beror det på när fotografen dog vad jag kan förstå... Och frågan är om bilderna överhuvudtaget får publiceras här om de ligger innanför nedanstående ramar.
Fotografiska verk/bilder
som har verkshöjd (vilket den i princip alltid har), är skyddade enligt 1 § URL. Övriga fotografier (utan krav på verkshöjd) omfattas av det generella fotografi-skyddet (49 a § URL). Skyddet gäller i 70 respektive 50 år efter upphovsmannens död. Fotografisk bild innefattar även videobilder lagrade i digital eller analog form.  Saxat ur: http://www.legalahandboken.netuniversity.se/ordlista/wordlist.html
 
//Mårten

429
USA Emigrant / Utvandrande 10-åring?
« skrivet: 2008-02-02, 09:00 »
Jag lyckades,efter lite trocklande, installera min CD Sveriges Befolkning 1900 (har installerat Windows Vista) och hittade att då finns Jenny Matilda Bernhardina hos sina föräldrar igen, så hon måste ha återkommit ifrån Nordamerika någon gång mellan 1895 och 1900

430
USA Emigrant / Utvandrande 10-åring?
« skrivet: 2008-02-02, 08:45 »
Hejsan!
Tackar för informationen. Men då verkar det alltså som om denna lilla flicka reste helt ensam! Det är ju helt otroligt! Är det någon som vet hur man kan söka information om vad som hände med henne på andra sidan Atlanten?
 
Mvh Mårten

431
USA Emigrant / Utvandrande 10-åring?
« skrivet: 2008-02-01, 22:52 »
Hej igen!
Tack ska ni ha båda för er hjälp!
 
Detta var ju ganska märkligt tycker jag.. Då är det nog inte den Jenny då, men jag kan heller inte se någon koppling mellan Alfrida Erika Lindblad och Jenny förutom att de utvandrar samma dag. Och i mina ögon verkar det otroligt att en 10-åring överhuvudtaget reser till Amerika utan sin familj, och dessutom ENSAM???

432
USA Emigrant / Utvandrande 10-åring?
« skrivet: 2008-02-01, 22:32 »
Hejsan!
Jag hittade en Jenny Johansson 10 år utvandrad 1890-08-29 ifrån Göteborg.. Skulle det inte kunna vara hon? På 10 dagar borde man väl hinna resa från Sollentuna till Göteborg..?  
 
På den posten stod det något om brorsdotter och Medåkande : Ja men jag förstod inte hur man skulle få fram de medåkandes namn..

433
USA Emigrant / Utvandrande 10-åring?
« skrivet: 2008-02-01, 21:59 »
Jag har hittat en familj där ett av barnen, en 10-årig flicka, verkar utvandra ensam.. Eller iaf själv ifrån familjen, eventuellt så har jag hittat henne i Emigranten men jag är osäker för jag kan inte se vem hon åker med, det står bara Medåkande: Ja
 
Någon som är mera hemma på Emigranten kanske kan kolla upp henne åt mig, det vore väldans hyggligt..
 
Hur vanligt var det att ett barn åkte själv utan övriga familjen??
 
Det gäller Jenny Matilda Bernhardina född 1880, hon finns med familjen i Sollentuna AI:22 sidan 372. Utvandringen äger rum 1890-08-09 enligt husförhörslängden..
 
Mvh Mårten

434
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-08-22
« skrivet: 2008-02-01, 12:35 »
Hejsan Veronica.
Du måste nog kontakta landsarkivet i Lund för att få de uppgifterna, möjligtvis kan du behöva prata direkt med pastorsexpeditionen för Västra Torups församling. Men på landsarkivet vet de iaf vart uppgifterna finns. Ring till dem, ibland har jag fått uppgifterna direkt i telefon men oftast tar det några dagar och så får man uppgifter per mejl..

435
Vinslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-04-10
« skrivet: 2008-01-31, 17:18 »
Hejsan Linda.
Jag kan inte hitta något om honom i Sveriges Dödbok 1947-2003 och därmed kan jag inte säga någon om födelseförsamlingen. Du får nog ta och skriva ett mejl till Stockholms Stadsarkiv och fråga om födelseförsamlingen och sedan ställa en fråga till något utav landsarkiven eller pastorsexpeditionen på födelseförsamlingen angående föräldrarna.
 
Det enda jag kan hitta om honom är på www.hittagraven.se men där står ju bara när han föddes/dog och inte vart..

436
Vitaby / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-06-28
« skrivet: 2008-01-31, 14:20 »
Hejsan
I nästa husförhörslängd 1879-1887 så är han fortfarande på utrikes sjöresor. Även i husförhörslängden 1887-1895 så är det samma sak, på sjöresor.
 
Han är förmodligen ute på sjön även år 1900 eftersom att han inte finns med i folkräkningen år 1900, och inte heller i 1890 års folkräkning för den delen..
 
Mvh Mårten

437
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-01-30, 21:18 »

438
02 Arkivväsende / SVAR:s nya tidsgränser..
« skrivet: 2008-01-29, 15:20 »
Såg Teds artikel om SVAR:s nya tidsgränser.. Det var ett rejält lyft det! Förstår jag det hela rätt om de alltså ska tillgängligöra flytt- och vigsellängder t.o.m 1980??
 
Ändligen börjar PUL-förlamningen att lätta...

439
Vårdnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2008
« skrivet: 2008-01-29, 14:04 »
Hej Einar!
Enligt ortnamnsregistret på SOFI:s sida så finns det ett torp med namnet Väderhålet i Vårdnäs, på vissa östgötadialekter så uttalas detta som just Värhålet så det är säkerligen samma plats. Enligt samma ortnamnsregister så ligger Väderhålet under Fjälla.
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 29 januari, 2008)

440
06 Barn / Missbildade barn; belägg
« skrivet: 2008-01-28, 19:58 »
Här är en till ifrån Medicinalhistorisk databas
Året är 1844.
 
En missbildning af tungan och underkäken på ett nyfödt barn har jag observerat; underkäken war mycket utdragen och spetsig nästan liksom på ett lamm, tungan war mycket djupt klufven i spetsen, och i trakten af tungbandet fanns en wäxt liknande en tunga, som wid första påseendet tycktes wara den werkliga; denna wäxt rörde sig också liksom en verklig tunga och inanför densamma låg den dubbla tungan förborgad då barnet öppnade munnen under skrik; men då man förde fingret eller en napp till barnets mun, utsträcktes den dubbla tungan wid försök att dia, med mycken ledighet långt öfver och utom den underliggande såkallade 3:dje tungan. Barnet war sjukt och anade jag att det snart skulle dö, hvarföre jag med mycken begärelse hade ett vackert praeparat i sigte. Barnet dog också, men med all fintlighet och list gick jag miste om mitt rof och det mest derföre att jag bodde för aflägset, så att barnet redan war begrafvet då jag återkom, och grafven kunde jag ej ofreda utan passande handtlangare.
http://www2.ep.liu.se/dokument/provlak/1844/p84417ud.htm

441
06 Barn / Missbildade barn; belägg
« skrivet: 2008-01-28, 17:48 »
Hejsan. Den medicinskhistoriska databasen borde kanske kunna information också, men den kanske du readn har tittat i..? Där kan man ju fritextsöka i material ifrån bland annat provinsläkarna i sverige.
 
http://www2.ep.liu.se/databaser/medhist
 
Här är ett exempel jag hittade ifrån 1832:
Ett barn med alla fingrar på båda händerna sammanväxta och derjemte med 2:ne tummar och 2:ne lill-fingrar på den ena samt 2:ne lill-fingrar på den andra handen har blifwit visat för mig; dessutom voro ock alla tåer på begge fötterna sammanväxta samt 2:ne lill-tåer voro äfwen på begge. Barnet war några veckor gammalt, då det visades för mig Jag har nu hunnit att åt händerna nästan återställa deras naturliga utseende; men Modern tillåter ej någon operation åt fötterna.
 
http://www2.ep.liu.se/dokument/provlak/1831/p8310880_2.htm
 
Det är väl speciellt Årsberättelser från provinsialläkarna som kan tänkas vara intressanta då de innehåller en lite mera beskrivande text som jag kan se iaf..

442
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-28, 14:32 »
Hej igen!
Jag fick svar ifrån Hung-Son Le som utvecklat algoritmen för denna ansiktsigenkänning och han var väldigt intresserad av att få göra en test på fotodatabasen! Så som det ser ut nu så skulle vi säkerligen kunna få våran databas genomsökt efter eventuella dubletter redan om några veckor om förbundet kan tänkas att vara behjälplig i detta.. Fört och främst måste det hela få ett officiellt OK från förbundet sedan måste man väl skaka fram någon tekniskt ansvarig från våran sida, Daniel kanske?  
 
Det skulle ju vara kul om vi kunde agera på denna ganska unika möjlighet nu när vi har chansen!

443
Vånga / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
« skrivet: 2008-01-27, 20:12 »
Hejsan!
Jag vet att det finns några släktforskare till som forskar på samma gren utav en vånga-släkt som jag men tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på dem så därför så ställer jag denna kanske lite ovanliga fråga här..
 
Jag inga som helst fotografier på min farfars släkt och jag skulle väldigt gärna vilja råda bot på detta, så därför undrar jag om det finns någon här som har några fotografier på nedanstående syskon och/eller deras föräldrar (eller andra intressanta släktingar.. ), det är alltså papperskopior eller scannade kopior utav bilderna det gäller..  
 
Bernt Julius Andersson (min farfar) f. 1891 i Vånga
Anders Peter Andersson f. 1899 i Vånga
Anna Sofia Tell f. 1883 i Vånga
Elisabet Stark f. 1884 i Vånga
Klara Mariana f. 1887 i Vånga
Karl Johan Andersson f. 1889 i Vånga
Erik Gustaf Andersson f. 1895 i Vånga
Olof Martin Andersson 1897 i Vånga
Hildur Maria Kristina Strömberg f. 1902 i Vånga
 
Föräldrarna till ovanstående syskonskara är:
Anders Peter Nilsson f. 1859 i Hällestad
Maria Kristina Nilsson f. 1858 i Hällestad
 
 
Det skulle vara väldigt kul om detta gav utdelning! =)
 
 
Jag har om någon är intresserad lite blandade dokument (scannade så jag kan skicka med epost) bouppteckningar/arrendekontrakt/arvsskiftesprotokoll/dödsbo-försäljningslistor/t estamente/förmyndarskapsdokument för Anders Peter Nilsson och Anna Kristina Nilsson samt Anna Kristinas föräldrar (Jonas Andersson och Maja Stina Nilsdotter). De är scannade från originaldokumenten som gått i arv.
 
 
Mvh Mårten

444
Hejsan.
Jg har en del dokument (bouppteckningar och andra handlingar) rörande släkten som jag skulle vilja lagra någonstans, dels som en säkerhetskopia men mestadels för att kunna låta andra familjemedlemmar kunna lägga upp dokument/bilder och komma åt andras.  
 
Är det någon som vet om det finns några sådana tjänster gratis eller iaf inte allt för dyrt som är bra?
 
Jag har ingen möjlighet att lägga upp någon sådan webbapplikation på mitt eget webbhotell på grund av deras mycket märkliga säkerhetsnojja...
 
Mvh Mårten

445
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-25, 18:07 »
Hej igen!
Rör det sig inte om samma plats då tror du..? Platsnamn och ägandeförhållanden förändras ju med åren och Strånkärret, Djuckerö och Nältorp ligger ju bara någon kilometer ifrån varandra, skulle inte namnet kunna ha förändrats lite och ägandet gått över från Nältorp till Djuckerö? Jag har inte stött på Trånkärret någon gång i någon av de husförhörslängder som är aningen mer läsbara än AI:1-6. Du är ju Hällestads-expert, vad tror du om namnförändrings-teorin?

446
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-25, 17:26 »
Jag skickade ett mejl till killen som har tagit fram algoritmen bakom ansiktsigenkänningen för att höra  om det överhuvudtaget är möjligt att jämföra en sådan stor mängd data som det ändå rör sig om.. Tänker jag fel om jag antar att det måste bli 71 000 bilder som ska jämföras med 71 000 bilder? Det skulle ju i så fall bli c:a 5 miljarder jämförelser eller???!! I och för sig så anger man väl kön på personen som är på fotot eller? I så fall behöver det ju inte bli riktigt så många jämförelser.
 
Nåväl, får se om han svarar... Frågade även lite inofficiellt om det visade sig möjligt om de skulle kunna vara intresserade av ett test.. =) Är de det får jag väl försöka jaga fram någon ansvarig här ifrån som kan ta över kontakten..  
 
PS, jag skrev inte vilken förening det gällde så ingen ansvarig här behöver bli sur över att jag utger mig för att vara ifrån Sveriges Släktforskarförbund..
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 25 januari, 2008)

447
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-25, 16:04 »
Hejsan!
Tackar för försöket, det var ju synd att det inte fanns något om Ral Ralsson d.ä. Hur komplett är dessa bouppteckningsregister? Innebär det att om det saknas så har han dött någon annanstans eller saknas det bouppteckningar ibland?
 
Vad gäller Strånkärret så är det korrekta just Strånkärret, så du hade rätt första gången. .. Se sidan 44 i AI:7 (GID: 310.21.14900)

448
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-25, 13:19 »
Japp, vi får hoppas!  Ansiktsigenkänning på den här databasen vore ju väldigt spännande att få gjord, jag misstänker att det iaf skulle kunna lösa identiteten för ett antal personer!

449
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-24, 21:28 »
Ja du, om jag det visste...  
Men porträttfynds-databasen borde väl ha någon form av ägare/förvaltare? Eller?
Ska någon kontakta ex. Umeå universtitet i en sådan fråga så måste ju denne någon ha mandat att låta dem använda/accessa databasen.

450
Hejsan.
Jag mejlade Göta hovrätts arkiv och frågade om ett mord, någon vecka senare hade jag ett hundratal sidor domstolsprotokoll i min hand. kostade c:a 200-250:- om jag inte missminner mig..

451
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-24, 18:28 »
Anskitsigenkänning har funnits i några år nu men frågan är hur bra de har varit/är. Många av bilderna i Porträttfynd är idealiska för ansiktsigenkänning då de är tagna rakt frammifrån, så det skulle kanske kunna gå att hitta lite dubletter ibland fotografierna. Skulle vara våldsamt spännande att försöka! Jag kan nog tänka mig att det inte är omöjligt att få gå in som ett pilotprojekt för Umeå-universitet om någon ansvarig hör av sig till dem..

452
Tryserum / Tryserum hfl 1861-1869
« skrivet: 2008-01-23, 13:52 »
Hej Sofia.
Om du inte redan vet om det så finns det några stycken mkt bra databaser om man vill veta lite mer om östgötar som inte följde lagen till punkt och pricka.. =)
http://www.ep.liu.se/databas/index.sv.html
Det är ju inte säkert att personen du söker finns med där i men det kan ju vara värt ett försök.. Sedan finns ju också SVAR:s Frigivna straffarbetsfångar där man kan få tag på ett foto över personen i fråga om man har riktig tur..

453
Hejsan.
Såg att det tidigare i tråden frågades efter böcker där Hård:ar fanns omnämnda, förvisso är frågan 3 år gammal men bättre sent än aldrig... =) Kom in på tråden av en slump och jag hade någon timme tidigare ögnat igenom nedanstående bok..
 
Ur OM SVENSKA RIDDARHUSET av SIGFRID WIESELGREN år 1869.  
 
 
Ätten Hand är uppblandad med Wasablod. Den
Virginia, dotter af Erik XIV och Agda Pehrsdotter, hvilken af sin
far erbjöds till gemål åt ryska storfursten, nöjde sig i stället
med landshöfdingen i Kronobergs län, Håkan Hand. Länge
lefde dock icke ätten. Med en af hennes söner var den slut.
Mera kändt blef namnet Hård. Slägten var i början förenad
under klassens 26:te nummer, till dess år 1650 riksjägmästaren
Carl Hård såsom riksrådsättling uppflyttades i riddareklassen;
det var riddaren och riksrådet Peder Olofsson Hårds
afkomlingar, som dädanefter utgjorde Segerstads-ätten, under det
att Thorestorps-ätten stammade från den nämdes yngre broder
Bengt. Slägten har sedan 1625 egt icke mindre än 193
medlemmar af svärdsidan, af hvilka 11 varit utan tjenst, 29 rört
sig i civila tjenster eller yrken - der nämnas styrmän,
lärfts-kramhandlande, apotekare m. fl. - och i det militära ståndet
154. En gren af denna liksom af flere andre de ätter, hvilka
vi här vare sig nämna eller förbigå, har skjutit upp i första
klassen.

454
Projekt / Elgenstierna
« skrivet: 2008-01-22, 22:31 »
Tänkte i min stilla fantasi att det skulle kunna gå att köpa in en bokscanner för en billig penning och sedan göra ett test, jag menar, det skulle ju i princip bara vara tiden det tar att scanna en bok som skulle vara kostnaden.. Men tji fick jag! En bokscanner kostar runt 150 000:- vilket måste vara en bedrift i dessa dagar då teknikprylar halveras i pris inom loppet av något år..
 
Det borde ju räcke med att bara scanna böckerna till pdf och sedan slänga ut dem på nätet, böckerna i sig innehåller ju förmodligen ett index så det räcker ju gott! Men då jag är en inbiten opensource-anhängare och socialist så ska det ju givetvis läggas ut gratis till allas gagn!

455
Hejsan!
Personen som efterlyste uppgifterna för 11 år sedan bor kvar i Borgholm enlligt Ratsit iaf, så adressen till henne går att få tag i.. =)

456
Sköldinge / Sköldinge
« skrivet: 2008-01-21, 21:55 »
...och ett tredje tillägg.  
 
I Stockholms rotemansarkiv så finns hon år 1891 i Lilla Fiskargränd 17, Katarina församling. En son, Klas August finns också med henne där.
 
Beda Sofia Andersson/Pettersson finns sedan med i rotemansrkivet ett antal gånger fram tills 1920.
 
Mvh Mårten

457
Sköldinge / Sköldinge
« skrivet: 2008-01-21, 21:46 »
Hej igen!
Om du inte redan visste det så finns Beda Sofia med 3 barn i Hedensberg, Tillberga församling, Västmanlands län år 1900. Hon heter då Andersson i efternamn och anges fortfarande vara gift med Johan Aug. Andersson i N:a Amerika

458
Sköldinge / Sköldinge
« skrivet: 2008-01-21, 21:36 »
Hejsan. Det blir en chansning i så fall..  Någon annan får mer än gärna rätta mig om jag tar fel.
 
Inlemmnat i Katarina i Stockholm 22/4 1891  
 
Kanske att det är någon form av reseintyg som avses..
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 21 januari, 2008)

459
Okänd socken / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2010
« skrivet: 2008-01-21, 21:27 »
Hejsan!
jag såg att danskarna har en hel del fina gratiskällor för en släktforskare, jag har själv kollat i dem lite men inte hittat något. Så nu undrar jag om någon som är mera hemma-tam med dessa databaser skulle kunna hjälpa mig med några sökningar? Jag skulle vilja se så jag inte missat den jag söker genom något misstag..  
 
jag letar alltså efter en Per Nilsson Kling född 1816-04-19 i Skegrie, Malmöhus län.  
Han flyttar enligt Balkåkra utflyttningslängd år 1878-05-08 till vad jag tolkar som Bornholm.  
Enligt Centrala Soldatregistret så avlider han år 1880-04-15, vet dock inte vart eller hur korrekt uppgiften är. Jag har tittat i Balkåkra så där dör han inte. Kanske dör han på Bornholm om det nu är där han är?
 
Tacksam för all hjälp!
 
Mvh Mårten

460
Sköldinge / Sköldinge
« skrivet: 2008-01-21, 21:19 »
Hejsan! tackar för att du svarade.. Ofta vill man veta mer om liven man råkar korsa här på forumet.. =)
 
Jo släktforskning är en enormt spännande hobby, aldrig tråkig! Jag har hållt på något år nu och har hittat (med hjälp av andras arbete också) c:a 1000 släktingar, den tidigaste c:a år 1330(!). Det roliga är att nästan varje gren har sin överraskning, hittills har jag bland annat hittat lite valloner, adelssläkter, oäktingar, mördare, mordoffer, bönder, bergsmän, soldater, torpare m.m.... =)
 
Idag hittade jag ex. en ana som emigrerade till Tyskland men kom hem höggravid efter 2 år.. Så nu kanske man har fått lite tyskt blod i ådrorna också.. =)
 
Lycka till i jakten på anorna!
 
Mvh Mårten

461
05 Metod - Hur gör jag? / Födda i Tyskland?
« skrivet: 2008-01-21, 19:10 »
Hejsan.
Jag har en ana, Kersti Persdotter Kling, som utvandrade till Holstein,Tyskland 1869-04-06 och flyttade tillbaka 1871-08-08. Stax efter att hon kom hem så födde hon en son, Per August, och jag undrar nu om det finns någon form av register i Tyskland (typ husförhörslängder) som man kan leta i för att hitta en ev. far?

462
Balkåkra / Balkåkra HFL AI:16
« skrivet: 2008-01-21, 18:57 »
Hejsan Ingvar!
Stort tack för det! Då kan man ju sluta sig till att Per August blev till i Tyskland då..  
 
Mvh Mårten

463
Balkåkra / Balkåkra HFL AI:16
« skrivet: 2008-01-21, 18:13 »
Hejsan!
Jag skulle behöva hjälp att tyda en anteckning på följande sida:
Balkåkra Husförhör AI:16 1870-1875 sidan 181 (GID: 1177.14.11900).
Det gäller då anteckningen på högra sidan (och inflyttningsorten) för Kerstin Persdotter (f. 1844) och sonen Per August (f.1871)
 
Förmodligen går det inte att tyda anteckningen på sidan mha Genline men det kanske finns någon med tillgång till microfilm..?
 
Jag är tacksam för alla delar som någon kan tyda i anteckningen.. Själv tyckte jag att jag kunde utläsa Tyskland.. men jag vet inte riktigt..  
 
Mvh Mårten

464
Sköldinge / Sköldinge
« skrivet: 2008-01-21, 16:50 »
Hejsan Ulla.
En fråga av ren nyfikenhet.. Det står ju på samma sida längst ned att Beda Sofia och 2 barn också reser till N. Amerika den 25:e december 1890, blev det inget av den resan eller? Eller kom hon hem igen senare?
 
Mvh Mårten

465
Sköldinge / Sköldinge
« skrivet: 2008-01-21, 10:01 »
Hejsan.
Jag är inte någon expert men jag ger mig på ett försök:
 
Hustrun och barnen qvar(?)
hustrun är vid Oppunda Häradsrätten 30 Nov 1889  
dömd för första resan stöld
... ... ..... straffas
.... och förlust af med-
borgerligt förtroende i  
två år utöfver strafftiden samt
för bedrägeri till fängelse i  
två månader
 
I anteckningen längre ned på sidan står:
 
Gift med Jog. Aug. Andersson
Se anm. ofvan rad 2!
berättigad til H.L Nattvard(?)
men saknar medborgerligt  
förtroende under två år räk-
nat från 23 Juli 1890
enl. intyg af L. Nilsson
fängelsepredikant i Nykö-
pings cellfängelse
 
Mvh Mårten

466
Fröderyd / Fröderyd - dödsnotis1760
« skrivet: 2008-01-21, 09:29 »
Hejsan Anders.
Kopian i SVAR är betydligt mer lättläst, men jag vill inte ge mig på någon tolkning iaf, det finns folk som är betydligtbättre än jag på detta.. Men jag bifogar en kopia utav texten ifrån SVAR (jag har försämrat bildkvalitén för att få lägga in den här..)
 

467
Allmänt / Nygård sn (P)?
« skrivet: 2008-01-16, 18:02 »
Hejsan.
Han och familjen finns i Svannikeboda, sidan 374 i husförhörslängd AI:12B, familjen flyttar sedan till Skjutsbol, sidan 340 i samma bok.
 
Familjen finns sedan i Skjutsbol även i nästa husförhörslängd (AI:13B sidan 256) där Jan dör den den 8:e mars 1830.
 
Från död och begrvaningslängden F:1 sidan 141:
 
Död den 8 mars, begravd den 17 mars. Begrafven af Dahlgren på Vaxholm(?)der han dog Dödsorsak: feber
 
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 16 januari, 2008)

468
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-16, 17:00 »
Hejsan Britt-Marie!
Det vor väldigt hyggligt om du kunde ta en koll! Jag måste försöka ta mig till Vadstena någon gång, kul att se om man kan hitta lite bouppteckningar... Finns det folk där som kan hjälpa en lite på traven i början så att man inte åker dit och bara blir stående utan att veta vad man ska ta sig till..?
 
Mvh Mårten

469
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 23 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-15, 22:39 »
Hejsan!
Östra Husbys födelselängd för detta år var inte lättläst.. =) Men jag tyckte mig inte se något namn som liknade Ral iaf..  
 
Den födsel som ligger närmast till hands är en födsel den 22:a maj 1796 (döpt den 24:e) i Hällestad, dvs bara någon vecka innan det födelsedatum jag har på Ral. Det föds då en pojke med, som jag kan tyda det, namnet Nils med en far Ral Nilsson i Kronängen... Skulle ju möjligtvis kunna vara en felskrivning av prästen..
 
Mvh Mårten

470
Hällestad / Hällestad hfl AI:7
« skrivet: 2008-01-15, 20:47 »
Hejsan Lennart. Okej, det förklarar varför jag inte kände igen församlingen.. =) Stort tack!
Mvh Mårten

471
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-15, 20:45 »
Hej igen!
Tackar för hjälpen! Tittade i Skedevi födelselängd +-3 år runt 1696 men tyvärr inget napp där, fast vissa partier var omöjliga att läsa i Genline så helt omöjligt är det inte. Får ta och kolla lite närmare om jag beställer hem microfilm någon gång i framtiden.
 
Mvh Mårten

472
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-15, 18:44 »
Hejsan!
Jag försöker hitta var han föddes.. Jag kan inte hitta honom i Hällestads födelselängd så jag antar att han är född någon annanstans.
 
Mvh Mårten

473
Hällestad / Hällestad hfl AI:7
« skrivet: 2008-01-15, 18:26 »
Hejsan!
Någon som reder ut nedanstående rad i Hällestads husförhörslängd AI:7?
 
Det gäller alltså Hällestad AI:7 sidan 22 (eller 48 beroende på nummrering), GID:310.21.12700  
Var har Nils Henriksson (född 1772 i Askersund) flyttat in ifrån? 94? eller 97? ifrån ??
 
Till sidan hos SVAR
 
tackar på förhand!
 
Mvh Mårten

474
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-15, 16:53 »
Hejsan Sylvia!
Tackar för tipset, men tyvärr stod det inte mer än det jag redan visste om honom..
Mvh Mårten

475
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-14, 20:24 »
Hejsan!
Är det någon Hällestad-forskare som kommit i kontakt med gruvfogden Ral Ralsson född 1696-05-31? Födelsedatumet är en smula osäkert då det enbart bygger på en åldersuppgift i dödlängden.
Det första spår jag hittat av honom är i Hällestad vigsellängd den 1:a juli år 1722, han anges då bo i Skånstorp. Han dör den 3:e juli år 1760 i Strånkärrsgruvan.
 
Någon som har honom bland sina anor?  
 
Ral känns ju inte som ett extremt vanligt namn, kanske namnet i sig kan peka åt någon speciell födelseförsamling/gård?
 
Mvh Mårten

476
Nykil / Nykil C:2 och C:3
« skrivet: 2008-01-12, 13:48 »
Tackar Bo! Då hittade jag honom helt plötsligt i Centrala Soldatregistret, han tjänstgjorde i samma kompani som jag kom att göra c:a 270 år senare.. =)
 
Mvh Mårten

477
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2008
« skrivet: 2008-01-12, 13:02 »
Hejsan Britt-Marie!
Oj, tackar! Egentligen är det bara hustrun Maja Andersdotter som jag är intresserad av och det enbart av det skälet att jag vill hitta när hennes nästa man, Henrik Henriksson Tidermans första hustru dör..    
 
Hade hoppats att hitta när Jacob Persson dör och där igenom hitta giftermålet med Henrik Tiderman och där igenom borde man kunna sluta sig till ungefär när Henrik Tidermans första hustru dör.. Och med din hjälp så har jag nu en ganska bra idé om när den första hustrun dör, enligt den sida du hänvisade till så verkar de flytta efter 1809, och Henrik Tiderman/Maja Andersdotter bor iaf i november år 1818 i Djuckerö hammare/Hällestad så tidsspannet för när giftermålet (och ev. den första hustruns död) kan ha ägt rum minskar för varje pusselbit.. =) Tackar för informationen!  
 
Mvh Mårten

478
Nykil / Nykil C:2 och C:3
« skrivet: 2008-01-12, 08:46 »
Hej Lennart! Stort tack för hjälpen!
 
Mvh Mårten

479
Nykil / Nykil C:2 och C:3
« skrivet: 2008-01-11, 22:42 »
Hejsan!
Jag skulle behöva hjälp med två poster i Nykils födelselängder C:2 och C:3, tyvärr är det lite för bred text för att jag ska kunna klistra in en bild här, men jag hoppas att det ska kunna gå ändå.  
 
Den första är Börje Månssons födelse den 28:e september 1724 födelselängd C:2 1705-1738, sidan 337 (GID:349.50.43300).  
 
Är detta korrekt och går det att fylla i det jag missat?
d. 28 september föddes ... Måns Hällmans och hustrun Ingeborg(?) Johansdotters son i Hällebo.
..... af ..... d. 4 October, blef kallad Börje
 
 
Nästa är Börjes sonhustru Britta Stina Jonsdotters födelse den 12 mars 1768. Nykils födelselängd C:3 1739-1778 sidan 564 (GID:349.51.78900)
 
Håkantorp(?) Britta Stina : den 12 föddes och den 13 döptes .... ....
Jonas .... och hust. Ingrid Swensdot. barn i Håkantorp(?), .... i .....
 
Tackar på förhand!
Mvh Mårten

480
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2008
« skrivet: 2008-01-11, 19:39 »
Hejsan!
ja, det är det nog ja! Tackar! Det var ju lite synd att det var det då.. =) Hade hoppats att det skulle vara någon ledtråd till vart de tog vägen..

481
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2008
« skrivet: 2008-01-11, 19:14 »
Hejsan!
Jag skulle behöva lite hjälp att förstå vad följande anteckning i utflyttningsrutan kan betyda: G.1793, den kommer ifrån Godegårds hfl AI:4 sidan 254 (GID:244.5.75000). 1793 står nog inte för årtalet då de flyttar eftersom att längden sträcker sig mellan 1799-1806...
 
Någon som har en idé om vad det kan betyda?
 
Mvh Mårten

482
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-11, 11:19 »
Tackar Britt-Marie! Där fanns Folkströmmen och även den familj jag sökte.. (Mästersmeden Peter Hermansson med hustru och 2 barn)

483
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-09, 22:46 »
Hejsan!
Är det någon här som stött på Folkströmmen i någon av de tidigare husförhörslängderna (AI:1-3)? Har lite problem att hitta den, har letat pärm till pärm i AI:2 och AI:3 för både norra och södra skaten utan att hitta platsen.. Någon som vet vilken sida den kan finnas på eller iaf om den ligger i norra el. södra skaten?
 
Mvh Mårten

484
Äldre uttryck / Tjuvnerv eller änkestöt
« skrivet: 2008-01-05, 11:19 »
Jag har ingen aning om var uttrycket kommer ifrån men jag säger nog oftast också änkestöt, men även ibland att man slagit i el-olle.. El-olle-uttrycket används iaf häromkring (Norrköping-Skärblacka) ganska frekvent åtminstånde i min ålderskategori (runt 30 år).
 
 
Mvh Mårten

485
Västra Ed / Äldre inlägg (arkiv) till 03 oktober, 2008
« skrivet: 2008-01-05, 10:27 »
Svar på Majvor Bogrens fråga i Locknevi-tråden:
 
Hejsan Majvor!  
Jag hittar ingen Adam född 175x i någon utav församlingarna i PLF:s CD1,2,3. Dock hittar jag parets vigsel i Västra Ed:  
 
1785-09-30 i Västra Ed  
Adam Berg, Hällerö, Västra Ed  
Johanna Katarina Törner, Holm, Västra Ed  
 
Hittar även några av barnens födslar:  
Anna Sofia född 1790-05-05 i Rossviken, Västra Ed. Johanna Katarina anges då vara 25 år, dvs att hon borde vara född 1765.  
 
Johan Axel född 1786-07-15 i Holm, Västra Ed
 
Hittade paret i Hällerö (Västra Ed HFL AI:4 1785-1800 sidan 87), där står att Adam är 33 år och Johanna Katarina 19 år. Året borde vara 1785 och då skulle födelseåren bli omkring 1752 för Adam och omkring 1766 för Johanna Katarina vilket passar bra in med de årtal du har sedan tidigare. Tyvärr står det inget om födelseort eller inflyttningsort..
 
Mvh Mårten

486
Locknevi / Äldre inlägg (arkiv) till 09 augusti, 2009
« skrivet: 2008-01-05, 10:00 »
Hejsan Majvor!
 
Postar det jag hittade i Västra Ed-tråden istället då det rörde sig om den församlingen snarare än Locknevi.
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 05 januari, 2008)

487
Allmänt om adel / Trovärdigheten i adels-anor?
« skrivet: 2008-01-05, 09:16 »
Hejsan allesammans!
Jag får tacka så mycket för era utförliga svar! Det låter ju bra att det finns bra källor för att kunna komma vidare med de adliga grenarna! Då får jag ta och sätta mig på stadsbiblioteket och titta igenom ÄSF och SBL. Vad är det för tidsspann som ÄSF rör sig över?
 
Mvh Mårten

488
Sår / Slampsår
« skrivet: 2008-01-04, 15:36 »
Hejsan!
ja det låter ju sannolikt. Hittade idag en post där det stod något i stil med att han hade blivit trampad av en häst och det låter ju troligt att det kan bli ett sår med upptrasade kanter..

489
Allmänt om adel / Trovärdigheten i adels-anor?
« skrivet: 2008-01-04, 14:01 »
Hejsan!
Hoppas att det är någon här som kan de mig lite svar på en fråga av mer allmän karaktär.. Jag har kommit in på några adliga släkter (bland annat Lood, Kåse, von Witten af Stensjö) via släkten Stålhammar. När man söker lite på nätet (och här på forumet) så slås jag av att det ofta finns väldigt många varianter av släktträden. Någonstans här forumt såg jag till och med träd där folk angavs vara gifta fast de inte ens levde under samma tidsperiod och kvinnor som fick barn flera år efter sin död..
 
Mycket arbete verkar vara grundat på bland annat Elgenstiernas böcker och för mig som glad amatör inom den adliga forskningen så tycker nog jag att det arbetet känns lite löst i kanterna när det kommer till verklighetsförankringen. Eller?
 
Nu till mina tre huvudfrågor..  
 
Hur säker kan man vara på att adliga anor (ex. Kåse) är korrekta? Bland annat så finns det på Kåse-sidan här på  forumet utlagt anor som går tillbaka till 500-talet, och för mig så verkar det onekligen en smula svårsmält..
 
Om man enbart vill ha orubbeliga fakta i forskningen, hur långt kan man gå tillbaka då? 1600-tal?  
 
Finns det kvalitetsgranskade släktträd för några adliga släkter, dvs någon form av officiell status på forskningsmaterialet? Min tanke var att kanske Riddarhuset har någon form av kontroll på anorna som gör ett visst forskningsmaterial mera trovärdig än andra..
 
mvh Mårten Swärd

490
Stora Tuna / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2008
« skrivet: 2008-01-04, 13:11 »
Hello again Erika.
I you want help to contact Landsarkivet i Uppsala then I can make a phonecall for you to see if it's possible to get information about your grandparents.. If they can try to get the information it most certainly will take 1-2 weeks before you get the answer.
 
Best regards: Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 04 januari, 2008)

491
By / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-04, 10:22 »
Tillägg till föregående inlägg:
 
Familjen bodde vid 1880 i Fullsta, By församling.
 
Jag har även tittat i födelselängden (C:8)
Brodern Johan Axel:
Född 1873-06-09 i Fullsta, By församl., döpt 1873-06-11, föräldrar: Arbetskarlen Anders Gustaf Gistafsson och hans hustru Anna Elisabeth Andersdotter.
 
Systern Anna Maria:
Född 1869-12-28 i Fullsta, By församl., döpt 1869-12-31. Föräldrar: Arbetaren Anders Gustaf Gustafsson och H. Anna Lisa Andersdotter
 
Tyvärr har jag inte tillgång till födelselängderna för år 1878 just nu men enligt husförhörslängden (AI:18b sid. 736) för detta år så bor de även vid Gustafs födelse i Fullsta.
 
Här kommer utdrag ur husförhörslängden:
Arbetaren Anders Gustaf Gustafsson född 1845-12-28 i Vadsbo, By församl.
hustrun Anna Elisabet Andersdotter född 1847-01-18 i Fullsta, By församl. Vigsel A.E och A.G år 1868
dottern Anna Maria född 1869-12-28 i Fullsta
sonen Johan Axel född 1869-06-09 i Fullsta
sonen Gustaf född 1878-11-20 i Fullsta
dottern Beda Vilhelmina född 1881-06-10 i Fullsta
 
mvh Mårten

492
By / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-04, 09:57 »
Hejsan Karl Gustav.
Jag är nog förvisso ingen utav de specialister som du efterlyser men lite kan jag nog bringa klarhet i..  
 
I folkräkningen 1880 så finns din morfar och hans familj med.
Din morfars far hette Anders Gustaf Gustafsson och modern Anna Lisa Andersdotter, dvs att anledningen till att din morfar har ett annat efternamn än de äldre syskonen är förmodligen att det blev vanligare och vanligare att man ärvde sin fars efternamn istället för att man var Anders son eller Anders dotter. Har för mig att det kom en lag för detta runt år 1900...
 
Detta står om familjen i folkräkningen 1880:
Arbetaren Anders Gustaf Gustafsson, född 1845 i By.
hustrun Anna Lisa Andersdotter född 1847 i By.
dottern Anna Maria född 1869 i By.
sonen Johan Axel född 1873 i By.
sonen Gustaf född 1878 i By.
 
Mvh Mårten

493
Sår / Slampsår
« skrivet: 2008-01-04, 08:32 »
Ok, tackar Chris! Det rör sig alltså om rivsår..

494
Sår / Slampsår
« skrivet: 2008-01-03, 23:41 »
Jag har suttit och kikat i databasen för länslasarettet i Östergötland (perioden 1839-1895) och någorlunda frekvent förekommer sjukdomen Slampsår (både hos män och kvinnor).  
 
Någon som har en aning om vad det kan röra sig om för sjukdom?
 
Mvh Mårten

495
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-14
« skrivet: 2008-01-03, 16:26 »
Hejsan Ingemar.
I 1890 års folkräkning så så finns en Per Gustaf Qvarfot i Uddevalla tillsammans med sin hustru.. Men det kanske du redan visste? Han anges vara smed och född i Svennevad iaf..
 
I Svennevad födelselängd C:7 finns ingen per gustav född i september 1826 men väl en den 25:e april samma år.  
Föräldrar är:
Smeden Qvarfot och hustrun Kristina Larsdotter i Kullen.
 
I Husförhörslängden AI:13 sidan 188 så finns familjen i torpet Kullen.  
torp. smed Eric Qvarfot född 1785-02-17 i Svennevad
Hust. CATHARINA Larsdotter född 1785-07-14 i Sköllersta
Sonen Eric född 1808-10-31 i Svennevad
Dottern Ewa Lisa född 1821-05-14 i Svennevad
Dottern Lovisa Charlotta född 1823-12-11 i Svennevad
Sonen Pehr Gustaf född 1826-04-25 i Svennevad
 
 
1826 flyttar de till Bysta Knipphammare (sid 77 i AI:13) och 1828 bygger han sitt eget torp Qvarsätter (sid 7 i samma hfl).
 
Erik dör 1834-11-27 i Qvarsätter, källa HFL AI:14 sidan 3.
 
Ur Svennevad dödlängd för år 1834: Nov 27 Klensmeden Quarforth vid Qvarsäter Dödsorsak: Slag
 
Mvh Mårten

496
Helgesta / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-07-03
« skrivet: 2008-01-03, 15:36 »
Hej Mats.
Enligt folkräkningen 1900 så bor familjen då i Råcklesta, Helgesta forsaml.
 
Statdräng Ernst Gustaf Settervall född 1874 i Ripsa
Hustrun Elin Charlotta Eriksson född 1876 i Tuna.
Dottern Edit Charlotta född 1900 i Helgesta.
 
I 1880 års folkräkning hittar man Ernst Gustaf med sina föräldrar i Sofielund, Ludgo moder församling.
Befallningsman Gustaf Settervall född 1843 i Julita församl.
Hustrun Ingrid Persdotter född 1837 i Västra Vingåker församl.
Dotter maria Charlotta d. 1871 i Ripsa församl.
Son Carl August född 1877 i Malmköping församl.
 
Nedanstående också ifrån 1880 års folkräkning och det är ev. Elin Charlottas far, behöver dubbelkollas gentemot födelselängd eller husförhörslängd. De bor då i Flättna säteri, Nyköpings S:t Nikolai församl.
Statdräng Gustaf Ersson, född 1842 i Västra Vingåker församl.
Det är endast Gustaf och Elin Charlotta som är med här..
 
Mvh Mårten
 
(Meddelandet ändrat av mbss den 03 januari, 2008)

497
Mo / Äldre inlägg (arkiv) till 10 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-03, 13:33 »
Hejsan Rut.
Föräldrarna är båtsman Erik Glad och hans hustru Stina Persdotter i Mo. Källa Mo födelselängd C:1.
 
I folkräkningen 1880 så finns i Backe, Mo församl. en Erik Persson Glad född 1826 i Mo och hans hustru Lena Stina Persdotter född 1827 i Björna samt sonen Olof född 1864 i Anundsjö. Det skulle kunna vara hennes föräldrar men jag kan inte kolla då jag inte har tillgång till husförhörslängderna för denna tid..

498
Hej igen.. I folkräkningen för år 1890 fanns det ytterligare några Anna Maria Andersdotter/Andersson..  
Bland annat den här:
Anna Maria Andersson/Andersdtr född 1818 i ? boendes i Masthugget 11:te R. 10 B (eller 9 1/2) i 15/4. Hon bor tillsammans med sonen Johan Frans August född 1857 i Carl Johan.  
 
Kanske också kan vara något att leta vidare på?

499
Hejsan.
I folkräkningen år 1880 så hittar jag en Anna Maria Andersdotter (född 1818 i Hjärtum) i Gategården i Hjärtum församling, vet inte om det är hon men det kan ju vara värt att kolla upp.

500
Lunda / Lunda
« skrivet: 2008-01-03, 12:07 »
Hejsan.
I folkräkningen 1900 finns hon i Lunda Å församlingen skrifna, vad det utrycket betyder kan du läse mer om här. Hennes son finns inte tillsammans med henne vid denna tidpunkt enligt folkräkningen iaf.
 
Hennes vidare öden kan jag inte få fram, skulle hon ha lyckats hålls sig vid liv tills efter 1947 så kanske hon finns med i den nya dödboks-databasen, men den har jag inte. Kanske någon annan här kan göra en sökning där i? Annars är det nog att skriva ett mejl till Stockholms Stadsarkiv (eller är det möjligtvis landsarkivet i Uppsala..?) och be dem kolla upp det, är det inte allt för krångligt för dem så brukar det vara gratis..
 
Mvh Mårten

Sidor: [1] 2