ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Kenneth Svensson

Sidor: [1]
1
Melchior de Manhay (Mankei) / Melchior de Manhay (Mankei)
« skrivet: 2016-02-17, 15:58 »
Hej igen!
Jag har till slut fått en autosomal träff på en person som härstammar från släkten Melchior de Manhay. Jag ser ingen annan gemensam nämnare i min träffs antavla än just denna släkt. Vad som saknas för att bli 100% övertygad är en träff på en agnatisk ättling till Melchior de Manhay.
Hälsningar Kenneth

2
Melchior de Manhay (Mankei) / Melchior de Manhay (Mankei)
« skrivet: 2015-05-03, 10:54 »
Hej!
Släkten Melker har Y-DNA haplogrupp I-F3312. Oklart vad detta innebär, men DNA-träffarna är koncentrerade till västeuropa och östra USA. Närmaste träffar finns i Sverige och Norge.
Hälsningar Kenneth

3
Melchior de Manhay (Mankei) / Melchior de Manhay (Mankei)
« skrivet: 2014-09-06, 17:06 »
Hej Mats och övriga!
Jag har övertalat en av mina släktingar (som möjligen är agnatisk ättling till den här släkten) att göra ett Y-DNA-test (på FTDNA), vilket nu är på gång. Jag skulle vilja uppmana andra agnatiska ättlingar att göra detsamma. Förhoppningsvis blir det träff!
Det kan ju även vara bra med ett autosomalt DNA-test för oss övriga som inte har den raka fädernelinjen men som eventuellt härstammar från den här släkten. Jag har gjort Family Finder på FTDNA och resultaten kommer om ca en månad.
Hälsningar Kenneth

4
Melchior de Manhay (Mankei) / Melchior de Manhay (Mankei)
« skrivet: 2013-12-12, 18:28 »
Hej!
Jag har låtit dna-testa mig, men släktens eventuella vallonlinje går via min mormor så mitt dna är nog inte användbart för detta. Min mormor var född Melker.
Jag kan nog övertala någon av mina släktingar med agnatisk härstamning från släkten Melker att lämna in test för Y-dna.
Som jag beskrivit ovan är vi inte alls säkra på att släkten Melker har utgrenats från Melchior de Manhay, men det är en möjlighet värd att undersöka.
Mvh Kenneth

5
Svenska krig 1521-1814 / Finska kriget (1808-1809)
« skrivet: 2013-03-22, 09:56 »
Hej!
Jag känner inte heller till Kronprinsen. Det fanns ett linjeskepp som hette Kronprins Gustav Adolf men det förlorades redan i samband med slaget vid Hogland 1788, så det skeppet är det ju inte.
Spännande tråd du har att nysta i!
Mvh Kenneth

6
Svenska krig 1521-1814 / Finska kriget (1808-1809)
« skrivet: 2013-03-21, 14:21 »
Wei,
de flesta skepp utgick från Karlskrona. Du kan kolla i Flottans arkiv, skeppsmönsterrullor, sjöexpeditioner för år 1808. Finns på Riksarkivet Svar. I skeppsmönsterrullorna förtecknas även namnen på medföljande officerare och soldater i arméförbanden. I huvudsak skeppades arméförbanden på linjeskeppen och fregatterna. Det är ganska tidsödande att plöja igenom rullorna, men behållningen är desto större när man hittar personen man eftersöker.
Lycka till
Kenneth

7
Raab / Raab
« skrivet: 2012-12-19, 13:55 »
Hej!
Jag svarar efter en del forskning på min tidigare fråga.
I ättartavlorna och SBL tvekar man till att Axel Raab hade två söner, båda med namnet Carl. Jag har hittat ett brev i Riksarkivet undertecknat av kommmendören Carl Raab i Karlskrona 1719. Brevet är ställt till Durchlauchtister allernådigster fûrst und herr. (Möjligen Fredrik av Hessen). I brevet skriver han att kans far (ej namngiven) var drabant under Karl X Gustav och att hans farfar (ej namngiven) var ryttmästare och stupade vid L?tzen.  
 
Brevet av Axel till kungen, så långt jag har kunna läsa, lyder:
 
Stormechtigste Konung
Allernådigste Herre
 
Inför Eders Kungl. Maj:tz fötter nederlägger? Iagh denna min aldra underdån. ödmjukeligste Supplic. Oppå det aldra underdån. ödmjukeligste föredragandes att iagh förr var drabant under Eders Kungl. Maj:tz Herr Fader Glorw?rdigst i åminnelse. Och under Eders Kungl. Maj:t sielf? Nu uthi 21 åhrs tijdh tienat. Och ännu så länge iagh ? intill döden förr obligerat. Förr den skuld oppå det aldra underdån. ödmjukeligste, Nedfaller under Eders Kungl. Maj:tz fötter. Att såsom 2ne mina sönner äro under Eders Kungl. Maj:tz tienst widd Ammiralitet och på Svenska Lejonet Volunteurer ? och till Eders Kungl. Maj:tz tienst in till sin dödd skola ? förbunden, ? iagh uppå? aldra underdån. ödmjukeligste ? undfaller Eders Kungl. Maj:tz aldra nådigste recommendation till Högvälb. H. Rikz Ammiralen om någon befordran. Förblifvande  
Eders Kungl. Maj:tz
? underdån. ödmjukeligste Tienare
Axel Raab

8
Hej!
Vill tipsa om boken Naval wars in the Baltic during the sailing-ship epoch, 1522-1850 R.C. Andersson, London 1910. Den listar fartygen som deltog i sjöslagen under perioden.
Med skeppsmönsterrullorna och datum för sjöslagen bör ni kunna leta reda på vilka sjöslag era förfäder deltog i. Jag läste nyss att linjeskeppet Finland fick sin stormast skadad vid Kronstadt 1790, bogserades till huvudflottan och deltog några veckor senare vid Viborgska gatloppet, där det förlorades i slagets inledning. Två av mina förfäder var ombord.
Naturligtvis ska boken betraktas som andrahadskälla och uppgifterna bör kontrolleras.
Hälsningar Kesneth

9
Båtsmän i Blekinge / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2012
« skrivet: 2012-01-10, 14:57 »
Jag vill tipsa om Flottans arkiv, sjöexpeditioner, för er som ännu inte upptäckt det. Finns på Riksarkivet Svar. Det är ganska lätt att via båtsmansnummer och kompani se på vilka fartyg båtsmännen (och även andra) tjänstgjorde under krigen på 17- och 1800-talet. Det är dock lite tidsödande att gå igenom besättningslistorna. Man får vara nogrann eftersom båtsmansnamnen ofta övertogs av nyvärvade båtsmän då de gamla avskedades. Risk för förväxling finns.
Upptäckte nyligen att två av mina anor; Göran Stenberg och Henrik Sjöman, båtsman 64 och 65 från Stenshamn, var ombord på linjeskeppet Finland vid Viborgska gatloppet i juli 1790. Fartyget gick på grund under utbrytningen och förlorades. Stenberg togs ombord på linjeskeppet Gustaf III och sattes iland på Sveaborg. Hur Henrik Sjöman räddade sig vet jag ännu inte. Det kanske någon av er har koll på?
/Kenneth

10
Lybeck / Lybeck
« skrivet: 2011-04-12, 16:48 »
Hej!
 
Släkten Lybeck finns beskriven bl.a. i Smedskivan 5,(möjligen finns det en senare upplaga, men jag vet inte om uppgifterna om just denna släkt är uppdaterade där) Det finns även ett häfte utgivet av Föreningen för smedläktforskning om släkterna Lybeck och Vieweg som bl.a. finns på Riksarkivet.
 
Göran Andersson Lybeck, född 17/2 1704, död 11/3 1742, hammarsmedmästare, Finnå hammare, Fellingsbro. Vigd 24/5 1727 vid Anna Persdotter Kärfve, född 1699, död 22/11 1737, dotter till hammarsmedsmästarn i Ramshyttan Per Kärfve. Göran och Anna fick sex barn, däribland Peter Göransson och även min förfader Josef född 1737.
 
Göran Anderssons föräldrar hette Anders Göransson Lybeck, smed, begravd 1720 i Fellingsbro, och hans hustru Karin Larsdotter.
 
Hälsningar Kenneth

11
Lemoine / Le Moine / Äldre inlägg (arkiv) till 12 april, 2011
« skrivet: 2011-04-12, 15:48 »
Hej!
Francoise Le Moin ska ha varit född i Frankrike och gift med drabanten Axel Raab (1620-1692)(Riddarhusets stamtavlor Version 3.0 dec 2002). Jag vet att namnet Lemoin inte är ovanligt i Frankrike, men är det någon som forskar på familjen Lemoin som stött på Francoise i sin forskning? Meddela mig gärna i så fall.
Hälsningar Kenneth

12
Lindström / Lindström
« skrivet: 2011-04-03, 20:18 »
Hej!
 
Pontus Wilhelm Lindström, plåtslagarelärling, född i Sockholms domkyrkoförsamling 2/9 1882. Oäkta son till strykerskan Charlotta Emanuelsdotter Strand, född i Tanum, Bohuslän, 13/10 1849. Pontus Wilhelms far var förmodligen bokbinderiarbetaren Wilhelm Pontus Lindström, född av okända föräldrar 1/3 1843 i Klara, Stockholm.
 
Jag skulle vilja ha hjäp att hitta belägg för att Wilhelm Pontus är far till Pontus Wilhelm. Inte alldeles osannolikt! Det skulle vara väldigt kul om någon med kunskap om hur man kan hitta okända föräldrar att tipsa om vilka som var Wilhelm Pontus föräldrar/eller mor, eller hur man går vidare.
 
Vänliga hälsningar
Kenneth

13
Friberg / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2011
« skrivet: 2011-04-03, 19:54 »
Hej!
 
Maria Elisabeth Friberg, född 3/7-1842 i Göteborg (enligt uppgift i husförhörslängderna, bl.a. Spånga, Bromsten, husförhör A I/18 pag. 143), vigd 7/10 1866 i Kungsängen vid Johan August Johansson. Maria Elisabeth ska ha kommit från Göteborg till Stockholms-Näs 1865. Födde Johanna Maria 1867 i Järfälla, och Carolina Wilhelmina 1871 och Carl August Justus 1877 i Bromsten, Spånga.
 
Jag hittar inte Maria Elisabeths födelse i Göteborg med omnejd på uppgivet datum. Har sökt i födelseböcker, flyttlängder mm men inte hittat ett smack.  
Det finns tydligen ett antal Friberg i Göteborgsområdet. Kan hon ha anknytning till någon av dessa? Har någon koll på var Maria Elisabeth Friberg föddes och av vilka föräldrar?
 
Hoppas att någon av er har svaret! Jag har dessvärre kört fast.
 
Vänliga hälsningar  
Kenneth

14
Hej!
Många av er har säkert stött på Svantepolk Knutsson, sonson till den danske kungen Valdemar Sejr. Är det någon av er som har några teorier om hans möderne? Gillingstam skriver i ÄSF att Svantepolks förnamn tyder på härstamning från Pommerellen. Möjligen var Svantepolks far, Knut Valdemarsson, gift med en dotter (Hedvig?) till hertigen av Pommerellen. Jag har någonstans sett Svatopolk II och dennes hustru Eufrosyne som möjliga föräldrar till Knuts hustru. Kommentarer?  
Mvh Kenneth

15
Knut Jarl / Knut Jarl
« skrivet: 2010-12-30, 19:35 »
Hej!
Dick Harrisson spekulerar i sin bok Jarlens sekel (s. 184) att Knut Jarls hustru möjligen var Sigrid Knutsdotter, dotter till kung Knut Eriksson. Aspenäsätten skulle genom Knuts dotter Cecilia på det sättet härstamma från erikska kungaätten. Någon av er som vill utveckla detta?
Mvh Kenneth

16
Kungliga släkter / Vladimir Monomakh
« skrivet: 2010-12-30, 19:02 »
Hej!
Vladimir Monomakh, storfurste av Kiev 1113-1125, var son till Vsevolod I av Kiev, men vem var Vladimirs mor? Jag har sett uppgifter (Europeische stammtafeln) att hon hette Irene, dotter till den bysantinske kejsaren Konstantin VIII. Andra källor anger Anastasia av Bysans, dotter till Konstantin IX. Någon av er som har några teorier kring detta?
Mvh Kenneth

17
Hej Fredrik!
Vad jag vet om Melchior Johansson är att han gifte sig 12/5 1720 med Brita Jonsdotter. De fick sju barn, Kerstin 1721, Johan 1723, Karin 1724, Jonas 1725, Ingrid 1726, Anders 1728, Brita 1729. Namnet Melcher eller Melchersson återkommer i nästan alla generationer, likaså smedsyrket. Släkten är förenad med smedsläkterna Lekberg och Lybeck.  
Det finns en muntlig tradition i släkten om vallonhärstamning. Möjligen är det så, men jag har inte hittat något i källorna som stöder detta.
Melchiors son Johan Melchersson 1723-1801, smed (Lanforsen och Alkvettern, Bjurtjärn) döpte sin förste son till Jan 1748 (prästen skriver ibland Jean) och sin andre son till Melcher 1753. Namnen, smedsyrket och släktens tradition gör att jag funderar på om detta möjligen är rätt spår. Jag har som ni förstår kört fast, och skulle behöva er hjälp!  
Mvh Kenneth

18
Hej!
Har någon kunnat koppla anfadern till släkten Melker (alt. Melcher), mästersmeden Melchior Johansson (död i Loka, Grythyttan, 5/1 1730) till denna släkt? Jag har någonstans läst om en Melchior Johansson De Mannhae i Söderköping. Är det möjligen samma person?
Mvh Kenneth

19
Jämjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-12-25
« skrivet: 2010-12-14, 15:22 »
Tack för tipset, Maritha!
Mvh Kenneth

20
Jämjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-12-25
« skrivet: 2010-12-10, 12:47 »
Hej!
Söker info om min ff ff ff båtsmannen Nils Håkansson Bingman, båtsman för Binga, Jämjö, och hans hustru Stina Karlsdotter. Enligt båtsmansregistret är de födda ca 1770 resp. 1765, men jag hittar dem inte i födelseboken. Är det någon som vet varifrån dom kom och när?

21
Om du är ättling till Elisabet Didriksdotter (hustru till ärkebiskop Laurentius Petri) så kan du nog vara säker på att hennes mor är Birgitta Kristiernsdotter (Vasa). Det framgår både av Svenskt biografiskt lexikon i artikeln om Laurentius Petri, och även i Äldre svenska frälsesläkter, del II, släkten Vasa. Det står även en hel del om familjen i Gillingstams bok om Vasa och Oxenstierna under medeltiden.
Hälsningar Kenneth

22
Söderåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 01 februari, 2010
« skrivet: 2009-09-03, 13:46 »
Tack Gudrun och Tomas!
 
Har någon sett något skilsmässodokument mellan Ingeborg Charlotta Bergman och Johan Westlinger. Skilsmässa måste ju ha varit en stor sak på 1700-talet och det borde finnas något domstolsprotokoll.
Sedan är jag intresserad av Eket och ägarförhållandena där. Var Eket en by eller en gård? Jag har för mig att Ingeborg Charlottas far, Hans Bergman dog i Eket. Ingeborg Charlotta dog där av hetsig feber 1782 och även hennes mor Charlotta Sophia Ahlbaum dog där av feber 1779. Charlotta Sophia kanske flyttade till sin dotter någon gång efter den andre makens död på 1760-talet(Johan Magni Ahlbaum, kyrkoherde i Mortorp). Det skulle vara intressant att veta lite mer om denna Charlotta Sophia. Jag vet att hon kom från Skällenäs och var dotter till kommendören Carl Raab. Hennes första man Hans Bergman kom tydligen från Rinkaby(?)och var kornett och salpetersjuderinspektör. Jag har en teori om att han var son till Nils Bergman, även han salpetersjuderinspektör från Melstadö, Ryssby, men inte son till Nils Bergmans hustru Anna Bröms, då paret gifte sig först 1707. Vet någon om Nils Bergman var far till Hans, och i sådana fall vem var modern?
/Kenneth (ättling till Jonas Persson Ek och hans son Anders Jonsson Sund)

23
Raab / Raab
« skrivet: 2009-08-31, 16:47 »
(82.4 k)

24
Raab / Raab
« skrivet: 2009-08-31, 16:46 »
(87.0 k)

25
Raab / Raab
« skrivet: 2009-08-31, 16:45 »
Jag har hittat följande brev från Axel Raab (1620-1692)i Riksarkivet. Jag skulle behöva hjälp med tolkningen! Filen får dessväre inte plats i ett meddelande, så jag skickar det i mindre delar.
Enligt Elgenstierna ska Axels föräldrar vara ryttmästaren Hans Raab, stupad vid L?tzen 1632, och Beata Drake av Intorp. I tilläggen till ättartavlorna lägger man in en brasklapp om de tidiga generationerna av släkten Raab, eftersom uppgifterna inte går att styrka i samtida dokument. Vore intressant att höra om någon av er har hittat några uppgifter som skulle bekräfta de ursprungliga uppgifterna om Axels föräldrar.
Kenneth
(91.1 k)

26
Söderåkra / Äldre inlägg (arkiv) till 03 september, 2009
« skrivet: 2009-08-31, 11:22 »
Båtsmannen Jonas Persson Ek anges som född 1768 i husförhörslängder för Söderåkra, Eket, från 1790 och framåt. I födelseboken finns ingen Jonas Persson född 1768, men däremot finns en Jonas Persson född i Eket den 28/1 1769, son till Per Jonsson och Ingrid Lotta Bergman. Är det någon som kan bekräfta att det rör sig om samma person? Det verkar ju högst troligt, men jag är inte helt säker eftersom födelseuppgifterna går isär. Mantalslängderna ger inte heller något definitivt besked. Bouppteckningar verkar saknas. Båtsmansregistret anger Per Jonsson och Ingeborg Charlotta Bergman som föräldrar till Jonas Persson Ek.  
Kenneth

Sidor: [1]