ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ola Larsson

Sidor: [1]
1
Maria Magdalena / Johan & Clara
« skrivet: 2022-11-19, 23:42 »
Försöker ta reda på mer om Johan Enok Olsson (f 9/12-1887) som fick en dotter född 8/9-1914 med Clara Mathilda Blomkvist (f 15/1-1891). De båda föräldrarna dog båda i den legendariska åldern 27, först Johan Enok den 3/5-1915 och sedan Clara Mathilda den 26/9-1918. Deras dotter, Gurli Maria Olsson, föddes den 8/9-1915 i Stockholm. Båda föräldrarna dog i Stockholm, och Johan Enok i Maria, vilket kanske var den församling som de levde i och fick sin dotter innan de dog. Dottern dog långt senare i Bräkne-Hoby, som också var Clara Mathildas hemort, kanske togs hon om hand av någon av Clara Mathildas systrar som var kvar i Bräkne-Hoby.

Jag är riktigt nyfiken på hur ödet för Johan Enok och Clara Mathilda egentligen såg ut, och vad som hände med deras dotter efter deras död. Att båda dör vid 27 års ålder måste väl ändå tyda på ett hårt liv. Jag har en uppgift om att Johan Enok Olsson var metallsvarvare, och var född i Blidö, men saknar ytterligare uppgifter.

Någon som har något mer? Eller som kan hjälpa mig att komma vidare?

2
Rönnebergs häradsrätt / SV: Bouppteckning 1748
« skrivet: 2022-10-09, 10:51 »
Hej alla!

Jag skulle verkligen vilja komma vidare avseende Karna Persdotter.

Kan någon förklara vad sista inlägget här säger oss. Har det gått vidare till hovrätten direkt, o det finns där inte mer än det som står nedan under N. 32?

Enligt tidigare uppgift (Bengt Nordahls artikel) ska det ju finnss hela 6 A4-sidor text från Luggude härads dombok för 1728 (AIa:21). Om denna inte finns inscannad, var kan jag hitta originalet?

3
Något av en rookie-fråga då jag är ny på domstolsprotokoll.

Jag letar efter en dom som ska finnas dokumenterad i domstolsprotokoll från Luggude härads höstting 1728. Var hittar jag detta?

4
Kågeröd / Någon som har Kågeröds kyrkoblad, 1993?
« skrivet: 2022-02-17, 21:57 »
Jag är på jakt efter en artikel rubricerad "Kågeröds egen häxa", som ska ha funnits i Kågeröda kyrkoblad i första numret 1993. Någon som råkar ha detta och kan dela en inscanning, eller vet var jag kan få tag på det?

5
Rönnebergs häradsrätt / SV: Bouppteckning 1748
« skrivet: 2021-12-12, 13:57 »
Jag måste komma vidare i ovan men det är ganska invecklat.

Någon som kan hjälpa mig med att hitta till och uttyda Luggude härads dombok för 1728 (AIa:21), där Karna Persdotter (Skognäbb) ska ha varit instämd för "några olofliga Konster och widskepelse".

6
Äldre uttryck / SV: Häxramsa
« skrivet: 2021-12-12, 13:47 »
Nu står det ju inte "son gull gylles", utan "som gull gylles". Och inte "glor wålles", utan "glar wälles". Åtminstone enligt den tidskrift som det länkas till ovan, "Nyare bidrag till kännedom om de svenska landsmålen ock svenskt folklif" (inget sidnummer, men blad 99 i pdf-filen; se bild nedan).

Ja, i den skriften står det "som". Det var i en mer nutida referens som det stod "son". Det var därifrån jag citerade, även om det inte framgick av mitt inlägg.

Fast det är ju i sin tur hämtat från Luggude härad (i Skåne) 1728. Är det någon som har kollat i häradsrättens dombok om originalet finns i något häxmål där?

Det vore ju extremt värdefullt att se originalkällan. Jag har inte lyckats hitta den men har fått info att det ska finnas i "Luggude härads dombok för 1728 (AIa:21)".

"...gull gylles, och glar wälles..."

"Gull" är naturligtvis guld. Och gylla / gylde är detsamma som förgylla, så då blir "gylles" detsamma som förgylles.

Detta låter mkt rimligt.

Och "glar"? Ja, detta är ju Skåne 1728, så kanske man ska söka förklaringen i danskan? Glar är detsamma som glas på gammal danska.

Närbesläktat ord borde väl då vara "klar"? Som enligt SAOB är synonymt med "ljus, lysande, glänsande" eller "blank, blänkande, glänsande, skinande", med mera. https://www.saob.se/artikel/?seek=klar&pz=1

På modern danska betyder "glare" just "blända" eller "skina". Jag tror det är den innebörden vi har här just med tanke på att vi i ledet innan har "guld" och "förgylles".

Kan då "wälles" vara vælles i betydelsen avskiljes?

Här blir det riktigt svårt. Det kan säkert ligga något i den tolkningen. Jag har själv dock kommit fram till ordet "våld", som "wälle" ska betyda enigt källan ”Bidrag till den svenska samhällsförfattningen historia, efter de äldre lagarne till sednare hälften af sjuttonde seklet” av Johan Jacob Nordström (bifogar en printscreen). Det verkar där åsyftas "våld" som i "slag", och inte som jag nästan hade hoppats "vold" som i "vall". Det senare hade nämligen i så fall gett oss kopplingen med tanke på att "wälle" betyder "vall" på tyska, och eftersom man förr ju sa "vold" istället för "vall" i Sverige (vilket än idag är ordet man använder i DK). Men jag läser detta som att det är "våld" och inte "vold" som Nordström menar att "wälle" betyder?

"Gull gylles och glar wälles" skulle då bildligen kunna betyda att det blir tydligt vad som är 'äkta vara' och 'skräpet' skiljs bort. Och betydelsen av ramsan skulle då kunna vara att hästen blir frisk och det onda drivs ut "som gull gylles och glar wälles". Men det kanske är en för fantasifull tolkning?  :)

Fritt fram för alla tolkningar! Ett ihopklipp av mina tolkningar ovan landar i denna översättningen, som jag dock har svårt att förstå:

Thor for i tre länder, såsom guld förgylles och våld skiner

Makes no sense?  ::)


7
Äldre uttryck / SV: Häxramsa
« skrivet: 2021-12-12, 12:52 »
Här kommer hans "tolkning"
Första ledet är ju tydligt; det är åskmannen som åberopas; for i tre land - ja kanske över- under- och mellanvärld. Andra ledet mer mystiskt; är det hans son som åberopas (Modar eller Magne); både gull och gylles syftar kanske på guld, men gylles kanske också handlar om "gäller" - alltså ett åberopande av Magnes eller Modes kraft. Tredje ledet handlar om något som ska vållas, men vad betyder glor i det sammanhanget? Antagligen ett dialektalt uttryck. Kan det ha med klor och klösa att göra?

Och min reflektion på det är: Det här fick mig då att tänka om det är en ramsa för att önska hästsjukdomar att åskan drar i den ickeordinära verklighetens alla skikt och sönerna kallas in för mer kraft (far-son ärvd kraft, en blir två, dvs dubbel kraft?) . Jag tror också på "vållas" men det är kanske inte sjuka utan hälsa? Glor är "titta styvt/intensivt" i min dialekt som är gammal. Kan det vara en hälsoramsa istället?

Hans svar på detta är: Ja det kan ju vara så att den som  läser ramsan läser bort det onda med att glo.

De flesta häxorna läste ju "goda" ramsor oftare än "onda"....

Tack för dina reflektioner. Jag noterar det du skriver om över-, under- och mellanvärld, samt kopplingen till Thors söner Modar eller Magne i det fall det ska vara "son" och inte "som". Vi bör nog hitta originalkällan för att få rätsida på den biten. I 1883 års källa står det "son", i en artikel mer än 100 år senare står det "som".

Hur kom du till kopplingen mellan "gylles" och "gäller"?

Noterar även det du skriver om "vållas" och "glo", det är ju onekligen två nutida ord som ligger nära till hands och som bland annat med din motivering ovan passar in i sammanhanget. Vi har ju dock alternativ till dessa ord så jag drar inga förhastade slutsatser.

Det du skriver ang ramsans ändamål stämmer nog, dvs. att det inte var för att bringa utan snarare bota hästsjukdomar. Jag tycker mig utläsa det ur det material jag sett hittills, även om jag initialt trodde att det handlade om att bringa olycka. Det får väl i så fall ordet "vållas" att kännas mindre relevant i sammanhanget?
8
Äldre uttryck / SV: Häxramsa
« skrivet: 2021-12-12, 12:35 »
Spännande!
Vad heter boken?
Jag har ställt frågan till en av de främsta inom Sverige på fornnordisk tro, så jag återkommer när jag fått svar från honom :)
Har mina egna idéer, men de är bara spekulationer :)

1800-talskällan jag uppgav är en skrift från 1883: ”Nyare bidrag till kännedom om de svenska landsmålen ock svenskt folklif II”. Där nämns detta i sektionen ”Smärre meddelanden, Nr 2 Februari-maj 1883” under rubriken ”Trollformler ock signerier ur häradsprotokoll från 1700-talet".

9
Ekeby / SV: Petter Pehrsson från Simmelsberga? (1700-tal)
« skrivet: 2021-07-11, 21:33 »
Jag tar tillbaks det jag skrev om att Skognäbben under en tid låg i Kågeröds socken, det gjorde det förvisso men 1772 var det redan en del av Svalövs socken och inget annat.

Däremot undrar jag en grej Kalle som du kanske kan ge mig lite guidance inom.

Per Persson som föddes i Skognäbben 1748 och som vi tror är rätt Per, var ju ensamt barn till Per Pålsson eftersom denne dog samma år (bekräftas av bouppteckningen där det sägs att Per var hans ende barn). När Per Persson gifter sig så är det ju en mkt kort notis enligt min mening, står ingenting om vittnen eller dylikt. Kan det vara för att den Per Persson som gifte sig helt enkelt inte hade något syskon som kunde vara med vigseln? Vem brukade i övrigt vara med vid sonens dop? Per Persson fick ju en son, Nils Persson, och vid hans dop fanns ju ett antal personer med - om hans far Per Persson hade haft ett syskon, hade inte det syskonet i så fall funnits med vid dopet? Tänker att det kanske styrker vår terori om att Per Persson som flyttade från Skognäbben till Simmelsberga är rätt Per.

Har du ngn teori om hur vi kan verifiera om Per Persson i Simmelsberga är samma person som han som föddes i Skognäbben? Kan bouppteckning eller husförhörslängder ge någon ledtråd?

10
Äldre uttryck / SV: Häxramsa
« skrivet: 2021-07-11, 00:31 »
Kommer tillbaks med min egen tolkning efter lite betänkande. Feel free to add in.

Uppenbart är att detta är en asatro-ramsa, om ni frågar mig. Thor reste ju till landet av jättar tillsammans med Loke. Och han åkte aldrig till häst, vilket skiljde honom från Odins samhällsklass, där man nyttjade hästen. Thor åkte i sin gyllene vagn.

Är jag helt fel ute?

I en källa från 1800-talet (https://www.isof.se/download/18.317326fe179568897271b0c9/1621947038335/Svenska%20landsm%C3%A5l%20och%20Svenskt%20folkliv_1883_b_h14.pdf) löd ramsan: Thor for i tre land, som gull gylles, och glar wälles, som läses öfver hästen.

Men vad är "glar wälles"???

Antar att jag har en asatroende här, på början av 1700-talet?

11
Äldre uttryck / Häxramsa
« skrivet: 2021-07-10, 16:54 »
Läser om en "häxa" i Skåne under början av 1700-talet, som ska ha läst nedan ramsa över hästryggen för att bringa hästsjukdomar:

Thor for i tre land, son gull gylles, och glor wålles

Någon som vet vad dessa ord i ramsan betyder?12
Torrlösa / Karna Persdotter, 1600-talets andra hälft
« skrivet: 2021-07-10, 16:34 »
Behöver hjälp vidare med att hitta en Karna Persdotter som ska ha varit född i Storegård i Torrlösa socken, men som flyttat till Skognäbben i Svalövs socken troligtvis 1688, där hon gift sig med en Per Andersson.

Vore en riktigt viktig pusselbit för mig om detta gick att finna men jag lyckas inte komma vidare.

13
Kågeröd / SV: Flyuttningsattest 1772
« skrivet: 2021-07-10, 14:36 »
Tack för uttydningen Eva. Vet du vad "sedelwisande" betydde?

14
Stort tack, då fick jag den pusselbiten lagd.

Vad var ett kolarehus? Eller är det bara ett namn på ett hus?

15
Ekeby / SV: Petter Pehrsson från Simmelsberga? (1700-tal)
« skrivet: 2021-07-10, 14:22 »
Hej

Som du skriver står det nog Kågeröd. Och Skognäbben som vi tror att rätt Per Persson flyttade in från, låg ju faktiskt i Kågeröds socken fram till en viss tidpunkt då det flyttades till Svalövs socken. Detta läser jag på http://www.fridhem.nl/sob/06-1/Axelvolds.html. Kanske var Skognäbben fortfarande en del av Kågeröds socken 1772 och det var därför det står Kågeröd i inflyttningsattesten?

16
Källor och arkiv / Norsk folkbokföring 1940- och 1960-tal?
« skrivet: 2021-07-10, 13:41 »
Jag är i behov av att verifiera om två mideråriga barn fanns folkbokförda i Norge under åren 1942-1948, samt en myndig person på 1960-talet.

Någon som vet om jag kan söka på namn någonstans och få upp denna data?

17
Rönnebergs häradsrätt / SV: Bouppteckning 1748
« skrivet: 2021-07-09, 21:40 »
Tack, det är riktigt intressanta uppgifter du kommer med!!

Jag har inte hunnit läsa igenom källorna ännu men återkommer inom kort när jag tittat igenom.

Lite kort ang det du skriver -
Det låter som att Per Andersson hade gården före Jöns Svensson. Såg du någon uppgift om när det var? Detta borde vara Karna Persdotters man, och enligt artikeln jag länkade till tidigare så hade ju Karna bott på Skognäbben sedan 1688. Kan det vara så att Per Andersson och Karna Persdotter var föräldrar till Pål Persson? Det jag inte får ihop i så fall är vem Jöns Svensson var som kom att ha gården efter Per Andersson men före Pål Persson?

I artikeln om häxan står det ju om ett domstolsprotokoll från Luggude härads höstting 1728, var hittar vi den? Kanske finns där någon ledtråd.

Högelishuus - kan inte vara Högestorp utanför Svalöv?

18
Rönnebergs häradsrätt / SV: Bouppteckning 1748
« skrivet: 2021-07-09, 11:55 »
Mkt intressant, stort tack Kalle.

Det här väcker omedelbart ett antal frågor hos mig.

Har du input skulle det uppskattas väldigt mkt. Jag vet ju fortfarande inte om denna Per Persson som flyttade från Svalöv till Simmelsberga är "rätt Per" sett till min antavla, men jag går på det spåret tills vidare eftersom det har visat sig så intressant.

Några frågor jag har för tillfället:

1. Jag skulle gärna vilja veta mer om Per Påhlsson - han måste ha dött i tidig ålder med tanke på att han bara efterlämnade ett (litet) barn. Jag lyckas inte hitta honom i någon dödsnotis, gör du? Det står ju tyvärr inte fler ledtrådar om sjukdom etc. i bouppteckningen.

2. Ska jag läsa "fader faderen Påhl Pärsson" som att detta är Per Perssons farfar dvs Per Påhlssons far?

3. Du ser inte vad det står i själva förteckningen?

4. Kopplingen till Skognäbben och Axelvålds gård är riktigt intressant. Det finns mkt skrivet om Axelvolds gård på Wikipedia och där framgår att Schouffnebbe (Skognäbben) var en före detta klostergård som ingick i ett byte av tillgångar redan 1579. Vi befinner ju oss här på 1700-talets första hälft och Axelvold gick från i tradering från släkten von Linde till släkten Berg von Linde. Jag läser att gårdenår 1768 bytte ägare inom Berg von Linde-släkten och att "byggnaderna på Axelvold var i dåligt skick" och "att ingen kunde utan livsfara gå under dess tak". Den nye godsherren upprustade därför gården vilket verkar ha skett med start 1776 och i många år därefter. Kanske var det dåliga skicket o ägarförändringarna bidragande orsak till att Per Persson 1772 bestämde sig att att flytta utsocknes för att gå i ny tjänst som dräng?? Förstår att du inte har svarit på den frågan men visst är det intressant att kunna sätta en anfader i en kontext... Om du har ngn input eller info om Axelvåldsgård / Skognäbben så skriva gärna här.

5. Än intressantare blir det när jag läser mer om Skognäbben. Förvisso tolkade jag det först som att det handlade om en gård, men det kan vara så att det är en mindre by. Hur som så utspelade det sig en intressant historia där 1728: http://www.fridhem.nl/sob/98-2/olovliga.htm. Av Per Påhlssons bouppteckning 1748 vet vi ju att även hans far, Påhl Persson, har bott i Skognäbben. Så familjen borde ju ha varit där 1728. Det kanske är långsökt, jag vet inte hur många familjer som inhuserades i Skognäbben, men jag skulle riktigt gärna vilja se om det finns släktskap mellan Påhl Persson och de som omnämns i ovan länkade story:
- Häxan Karna Persdotter, som hade bott 40 år i Skognäbben redan 1728 dvs måste ha varit född senast 1688
- Karnas man Per Andersson
Om någon har något att tillföra i detta avseende vore jag mkt tacksam. T.ex. vilka som var föräldrar och syskon till Påhl Persson. Rent tidsmässigt skulle ju t.ex. Karna Persdotter kunna vara ett syskon till Påhl Persson.19
Svalöv / SV: Födelsenotis 1748
« skrivet: 2021-07-09, 10:56 »
Tack för hjälpen!!

Jag för till protokollet att Pers far hette Per Påhlsson.

Vad betyder ordet Suscept?

20
Ekeby / SV: Petter Pehrsson från Simmelsberga? (1700-tal)
« skrivet: 2021-07-08, 18:09 »
Aah där var han. Orten som står är ju den som står under också, är det en indikation på var han kom ifrån? Är det en ort i Svalövs socknen och ser du vad det står?

21
Gråmanstorp (Klippan) / Dömds Gråmanstorpare 1853 och 1862
« skrivet: 2021-07-08, 18:03 »
Jag har inte dammsugit böckerna för dessa två personer, så det kanske finns fler uppgifter noterade, men jag kan se av nedan att Christina Nilsdotter f 28/4-1825 dömdes för horbrott den 14/4-1862 och hennes man Anders Jönsson f 2/12-1818 för snatteri 1853. De båda hade gift sig 1846 och fanns troligtvis boendes i Gråmanstorp när brotten begicks.

Någon som vet om jag kan läsa mer om deras domar någonstans?

22
Rönnebergs häradsrätt / Bouppteckning 1748
« skrivet: 2021-07-08, 17:53 »
Jag tror detta är en bouppteckning från 1748. Det är eventuellt min farfars farfars farfars farfar.

Vet inte om det är för mkt begärt då det är en lång text, men detta är HELT omöjligt för mig att läsa och jag skulle verkligen uppskatta hjälp med att uttyda det som står här.

Rönnebergs häradsrätt (M) FIIa:1 (1677-1749) Bild: 287 Sida: 250
v159734.b287.s250

23
Kågeröd / Flyuttningsattest 1772
« skrivet: 2021-07-08, 17:49 »
Här står det ju faktiskt en del men jag kan inte läsa detta, kan någon annan? Vore mkt tacksam, vore sjukt intressant att veta vad det står.
Kågeröd (M) HII:5 (1770-1779) Bild: 580
v806243.b580

24
Svalöv / Födelsenotis 1748
« skrivet: 2021-07-08, 17:47 »
Har försökt men kan inte utläsa vad det står i födelsenotisen för Per f 6/4-1748:
Svalöv (M) CI:1 (1690-1751) Bild: 134 Sida: 130
v112279.b134.s130

25
Kristianstad / SV: Dömd?
« skrivet: 2021-07-08, 17:41 »
Tack, det låter rimligt, och ja det ser ut som att det är två olika personer som dömts. Det står ngt om "borta" uppe till vänster, ngn tanke kring vad det kan stå där? Samt vad är det som står vid "77"?

Detta var Gråmanstorp (Klippan) (L) AIIa:1 (1898-1919) Bild: 1910 Sida: 179
v346568.b1910.s179

26
Ekeby / SV: Petter Pehrsson från Simmelsberga? (1700-tal)
« skrivet: 2021-07-08, 17:08 »
Hej igen

Med tanke på Simmelsbergas mycket begränsade storlek (idag finns det enbart 8 bostadshus där) så är det väl ganska sannolikt att det trots allt är Per Persson inflyttad från Svalöv som är rätt person.

Har kollat igenom v110859a.b120.s17 några gånger nu men kan inte se Per Persson där, var ser du honom?

Sen tycker jag mig se att de gifte sig den 7/3-78 (v110886.b45.s40). Vore det inte konstigt att han redan 14/11-1772 (då inflyttningsattesten är daterad om jag ser rätt) flyttade till Simelsberga, normalt sett skulle väl flytten ha skett vid giftermålet? Han var ju hela 30 år vid giftermålet, kanske hade han gift sig tidigare och var änkeman... (vild spekulation).

27
Kristianstad / Dömd?
« skrivet: 2021-07-08, 16:52 »
Vad står det här egentligen?

28
Just födelsedatumet 17/6-1796 hittade jag nedan. Det är denna Bengta jag vill följa bakåt.

Källa: Gråmanstorp (Klippan) AI:6 (1835-1845) Bild 111 / Sida 108
v99313.b111.s108

29
Gick lite snabbt igår, skrev inlägget vid sen timme.

Det var 1796 som jag avsåg, som det står i rubriken alltså.

Länken jag postade var mkt riktigt 1798 och är därmed inte relevant alls här.

Uppgiften jag har noterad (utan källa) är att Bengta Andersdotter ska ha fötts 17/6-1796. I Östra Ljungby. Den du hittade Staffan med f-datum 17/9 verkar således inte vara rätt person.

30
Östra Ljungby / Bengta Andersdotter f 1796 i Östra Ljungby
« skrivet: 2021-07-08, 01:01 »
Det ska ha funnits en Bengta Andersdotter, gift med en Nils Pehrsson i Gråmanstorp, som föddes den 17 juni 1769 i Östra Ljungby. Jag vet inte om det är hon jag ser här, men där står ju 27 juni 1769: v105010a.b990.s93

Om det kan tänkas vara hon, vem är då Pernilla Bengtsdotter som verkar vara modern? Hur kommer jag vidare... mkt tacksam för hjälp

31
Ekeby / SV: Petter Pehrsson från Simmelsberga? (1700-tal)
« skrivet: 2021-07-07, 23:41 »
Stort tack!

I husförlängden är ju sonen Nils överstruken. Är det för att han är utflyttad till orten som verka sluta på "berga", som står inskrivet i sista kolumnen? Kan du se vad det står för ort?

Intressant med Svalövskopplingen och undrar om det är rätt person. Det var riktigt knepig handstil i inflyttningsattesten och Svalöv-källorna, jag kommer iaf inte själv vidare på dem. Men man kan tycka att det måste finnas fler Kågeröd-källor som kanske fått Per/Petters födelsedatum fullständigt, t.ex. när han dog eller husförhörslängder.

32
Ekeby / Petter Pehrsson från Simmelsberga? (1700-tal)
« skrivet: 2021-07-07, 20:58 »
Har kört fast lite på en gren i mitt träd, där jag har en Nils Pehrsson född den 12/9-1781 i Kågeröd. (v105756a.b1790.s174)

Jag har noterat någon gång att hans far var en Petter Pehrsson från Simmelsberga men har inget mer att gå på, annat än att hans fru ska ha hetat Lena Nilsdotter.

Jag antar att Simmelsberga tillhörde Ekeby? Förvisso föddes ju sonen i Kågeröd men han hade i sin tur barn som föddes i Ekeby.

Någon som kan hjälpa mig vidare med Petter? (om han nu hette så)

33
Halmstad / SV: Dömd för övervåld men vad står det under?
« skrivet: 2021-03-18, 23:58 »
Såg att bilden inte kom med i mitt inlägg

34
Halmstad / Dömd för övervåld men vad står det under?
« skrivet: 2021-03-18, 22:37 »
En Halmstadbo, mitten av 1800-talet. Uppenbarligen gripen för stöld varpå han nyttjade övervåld, år 1840 i Ängelholm.

Vad står det egentligen på tredje raden? Den raden är antecknad på raden för hans dotter, men vet inte om det hör till henne eller om det hör till tjuven.

35
Ekeby / SV: Födelsebok, 1817
« skrivet: 2021-03-18, 22:05 »
Stort tack!!

36
Kågeröd / Vad var Simmelsberga och Holledamshus?
« skrivet: 2021-03-18, 21:49 »
Jag skulle behöva hjälp med någon som kan Ekeby/Kågeröd med omnejd.

I Kågeröds dopbok, 12/9-1781 ser jag att Nils föds. Jag lyckas inte utläsa något yrke på hans far men om jag läser rätt hette han Petter och kom från Simmelsberga. Denna ort ligger ju strax utanför Ekeby.

1 - Tillhörde den vid den här tiden Kågeröd socknen?
2 - Hur stor kan den här orten tänkas ha varit i 1700-talets slut?

Orsaken till min fråga är att jag ser att Nils senare står antecknad som född i Kågeröd och boende i något som benämndes Holledamshus (v105756a.b1790.s174).

3 - Vad var Holledamshus?

Därefter får Nils ett antal barn, och de står noterade som födda i Ekeby (v105756a.b1790.s174).

4 - Kan de ha varit födda i Holledamshus / Simmelsberga o ändå stå noterade som födda i Ekeby?

En av sönerna dör sedermera i Truedstorp (v105781a.b2310.s453)

Jag blir inte klok på om man över 3 generationer här har rört sig från Simmelsberga - Kågeröd - Holledamshus - Ekeby - Truedstorp eller om man kan dra ett sträck över Ekeby o Kågeröd då det enbart betecknad församling eller socken?

37
Ekeby / SV: Dog av vad?
« skrivet: 2021-03-18, 21:16 »
Tack, den hade jag inte listat ut själv

38
Ekeby / Födelsebok, 1817
« skrivet: 2021-03-18, 19:55 »
Befinner mig här: v105781a.b80.s9

Försöker utläsa vad där står men det är så jäkla knepigt tycker jag...

"Januari den 24de föddes ... Nils Perhssons och ... Kjerstina Ohlsdotter från Hållendam ..."

Någon som är bättre på det här än mig?


39
Ekeby / Dog av vad?
« skrivet: 2021-03-18, 19:49 »
Är så dålig på att läsa... detta är säkert superlätt att uttyda. Vad dog Eric av den 23/12-1859?

v105781a.b2310.s453


40
Tack för hjälpen

41
Fleninge / SV: Födelsebok från 1774 - lyckas inte uttyda
« skrivet: 2021-03-18, 19:46 »
Tack!

42
Fleninge / Födelsebok från 1774 - lyckas inte uttyda
« skrivet: 2021-03-14, 23:12 »
Jag lyckas uttyda ca hälften av detta men snubblar på några ord bland annat de första före Anders Svenssons namn. Ngn som kan vara behjälplig?

Källa:
ArkivDigital: Fleninge (M) CI:2 (1750-1799) Bild: 370 Sida: 32

43
Jag är i behov av att veta vem Erik Nilsson var, som fick ett antal barn med en Johanna (Gustafva) Andersdotter, född i Halmstad 1822-01-08. Jag vet ingenting om denna Erik annat än att han måste ha gått bort tidigt då Johanna uppges vara änka i en rad källor. Jag vet inte när han föddes, eller vart.

De fick sin första son i Halmstad, Ola f 1844-06-14. Resterande barn föddes i Ekeby varför de måste ha flyttat dit tänker jag: Pernilla f 1847-05-31, Nils f 1858-03-08 samt Anders f 1850-03-14.

Någon som kan hjälpa mig vidare? Stort tack i förhand

44
Stort tack

45
Jag befinner mig här:
Födelsebok: Helsingborgs stadsförsamling (Maria) CI:43 (1926-1928)

På #197 står det något under fader som jag inte kan utläsa. Jag tolkar det inte som att det är fader okänd då de tydligt skrivit in 20/4-1903 som födelsedatum på fadern. Någon som kan se vad där står?

Bifogat printscreen

46
För att fullborda min forskning kring en viss släkt vill jag veta vilka barn vissa nu levande personer har. Hur kan jag ta reda på det? Jag saknar personnummer. Och jag förstår att Facebook kan vara användbart men det är inte det jag frågar om utan snarare om man kan gå via Skatteverket eller dylikt. För en person har jag personnummer vilket aäkert underlättar.

47
Kassör / SV: Stadskassör
« skrivet: 2020-08-23, 23:02 »
Ok! 100 på det? Låter förvisso rimligt men jag läste i annan notering att han var ”flottans pensionskasserevisor”. Tänkte om F kunde stå för flottans. Det begav sig i Karlskrona där flottan fanns o givetvis påverkade många yrken.

48
Kassör / SV: Stadskassör
« skrivet: 2020-08-23, 21:34 »
Frågan vad väl mest vad F.kassör då betyder...

49
00 - Oäkta barn / SV: Petronella som fick 3 oäkta barn
« skrivet: 2020-08-23, 21:33 »
Ola!
Många människor levde för hundra, hundrafemtio år sedan under omständigheter som vi inte kan föreställa oss idag. Pigor var i beroendeställning och kunde bara byta anställning en vecka på hösten. Oäkta barns tillkomst är kanske många gånger bäst att inte känna till? Många kvinnor dog tidigt, var hon ensamstående och inte hade anhöriga som tog hand om barnen såldes de på auktion till lägstbjudande. Det finns många berättelser både i hembygdsböcker, romaner med verklighetsanknytning och annat att ta del av för att i någon mån försöka begripa anornas verklighet.
Mvh Lennart

Tack, jag har också läst historia i skolan o böcker utöver det, så jag vet allt det du skriver redan.

50
00 - Oäkta barn / SV: Petronella som fick 3 oäkta barn
« skrivet: 2020-08-23, 21:32 »
Hej Ola! Fyra flyttar är egentligen ganska lite, men hon kan ha flyttat inom varje föärsamling fler gånger. När man arbetade som piga eller drång var det vanligt att byta arbetsgivare ofta.
Nu ligger de församlingarna ju alla ganska tätt i nordvästra Skåne.

Men du skriver att hon dog på fattighem 1925 - det begreppet syns inte i församlingsboken eller i dödboken. Det verkar knappast ens som att hon bodde på ett ålderdomshem.


Att få flera oäkta barn var inte helt ovanligt.


Hälsningar,
Eva

Kanske även kan tillägga att jag vet precis var dessa orter ligger o ja, de är nära varandra idag med landsvägar, motorvägar o tåg. Det var givetvis helt annorlunda på Petronellas tid o dessa byar var mkt små på den tiden.

51
00 - Oäkta barn / SV: Petronella som fick 3 oäkta barn
« skrivet: 2020-08-23, 21:30 »
Hej Ola! Fyra flyttar är egentligen ganska lite, men hon kan ha flyttat inom varje föärsamling fler gånger. När man arbetade som piga eller drång var det vanligt att byta arbetsgivare ofta.
Nu ligger de församlingarna ju alla ganska tätt i nordvästra Skåne.

Men du skriver att hon dog på fattighem 1925 - det begreppet syns inte i församlingsboken eller i dödboken. Det verkar knappast ens som att hon bodde på ett ålderdomshem.


Att få flera oäkta barn var inte helt ovanligt.


Hälsningar,
Eva

Ok, intressant, då menar du att det istället är alla mina andra anfäder som varit sjukt ovanliga. Jag har nämligen stött på många många anfäder som bodde hela livet på samma plats, och hittills har jag inte sett en oä alls noterad. Här ser jag 3 på samma kvinna samt att hon varit ogift. För mig förefaller det faktiskt inte särskilt vanligt alls.

52
Går det att få reda på vad han dömdes för?

53
Kassör / SV: Stadskassör
« skrivet: 2020-08-23, 12:22 »
Jag tycker mig utläsa "S. kassör" för en anfader, är detta rimligen Stadskassör eller kan det vara något annat? Skulle också kunna stå "F. kassör".

54
Jag söker ättlingar till Axel Wilhelm Andersson, som bytte namn till Åberg, född 1888-03-30 i Karlskrona. Arbetade som kassör och revisor men verkar också ha varit dömd för något brott. Eventuellt flyttat till Sthlm 1935.

Han gifte sig med en Ethil Dagmar Åberg (Olsson), född 1890-08-15 i Karlskrona, men jag tror de skilde sig. De fick hur som barnen Hans-Erik Wilhelm Åberg, född 1920-12-04 i Karlskrona och journalist, samt Lars-Gunnar Wilhelm Åberg, född 1919-01-23 i Karlskrona. Båda sönerna gifte sig och bildade familj, där namnet Åberg fortsätter.

Jag söker någon som är ättling till dessa personer eller längre upp i träder. Vänligen hör av dig om du är, eller vet mer om dessa personer.
Tack

55
Karlskrona / Vad dömdes Axel Wilhelm Andersson Åberg till?
« skrivet: 2020-08-23, 12:09 »
Axel Wilhelm Andersson, född 1888-03-30 i Karlskrona, verkar ha begått något brott.

Kan någon hjälpa mig att uttyda vad det står i Karlskrona amiralitetsförsamling AIIa:39 (1924-1940) Bild 2840 / Sida 275

Även bifogat.

I samma bok står han antecknad som kassör.

Går det att få reda på fler detaljer på något vis?
Kan det vara till följd av brottet som han bytte namn från Andersson till Åberg - för att rentvå sitt namn?
Han blev senare revisor - kan han ha varit kassör o blivit dömd för något brott i samband med det, och trots det sedan ha gjort raketkarriär till revisor - är det möjligt eller missar jag något här?


56
Tack, jag är medveten om vilka källor som finns, det jag var ute efter var din referens till källorna. Som släktforskare vill man verifiera sina källor.

Tack för din input, den var intressant.

57
00 - Oäkta barn / Petronella som fick 3 oäkta barn
« skrivet: 2020-08-22, 15:55 »
Jag har sprungit på en person som jag ännu inte vet om jag delar något DNA med.

Dock blev jag nyfiken på vilken typ av liv hon kan ha levt.

Hennes namn var Petronella Hansdotte, och hon föddes den 25/4 1844 i Kropp. Hon kom att leva ett ganska långt liv och blev hela 81 år gammal innan hon dog på ett fattighem i Ängelholm. Av vad jag kan se förblev hon dock ogift under sitt liv (?), och hon flyttade hela 4 gånger. Från Kropp till Starby, till Höganäs, till Höja och till Rebbelberga (Ängelholm). När hon var 26 år gammal fick hon en dotter, Ida Charlotta, f den 23/9 1870, men jag tror inte vi vet vem som var fadern där. Samma sak fyra år senare, med Hilma/Helena f 1874, som redan vid 16-års ålder lämnar Petronella för Amerika. Hon får också sonen Carl Oskar 15/4 1880, f i Rebbelberga, med en Per Nilsson. Jag tror att Per Nilsson flydde fältet, om det är den Per som var f 19/9 1844 i Riseberga och som fick 3 barn med en ny kvinna, som han gifte sig med, i en ort utanför Åtvidaberg.

Jag har läst att hon är noterad som piga och hushållerska. Dock låter det väl som ett ganska hårt liv, med många flyttar, 3 oäkta barn varav en åker till Amerika tidigt, och slutligen inkvartering på fattighem? Någon som vet hur pass vanligt det var att få så många oäktingar, eller kanske vet något mer om Petronella eller om ovan information är rätt? Jag har själv inte haft tid att läsa mer i kyrkböckerna om Petronella men kanske får anledning att göra det. Jag tyckte mest att det lät som ett intressant levnadsöde.


58
Snickare / SV: Snickare
« skrivet: 2020-08-22, 15:43 »
Någon som sprungit på Göran Andersson, snickare född den 12/6 1846 i Västra Sallerup, efter 1885 verksam i Helsingborg?

Han flyttade från Västra Sallerup till Helsingborg med Kjersti Hansdotter, f 28/5 1848, som han gift sig med den 29/10 1874, och sina vid det tillfället tre barn. De fick 2 barn till i Helsingborg. Det finns ett porträtt bevarat där Göran med son och dotter samt en mängd andra står vid ett hus, troligtvis taget i Helsingborg och med en mängd släktmedlemmar. Göran ser ut att vara grupperingens överhuvud och är mkt prydligt klädd, jag får intrycket av att det gick ganska bra för honom. Trots det så lyckades nog familjen lite sådär - en dotter dör vid 18-års ålder, en son åker till Amerika när han är 19, och en annan son är blind och dör när han är 40 efter att ha hankat sig fram som korgbindare, medan en dotter lever ett helt liv som ogift. Bara ett av barnen, dottern Alma Christina, verkar ha fått familj.

Jag är nyfiken på varför de lämnade V Sallerup 1885 - byn blomstrade ju vid den tidpunkten och snickare lär det ju ha funnits behov av. Var det för att ge sina barn bättre möjligheter, eller vad kan det ha berott på? Fanns det koppling till Helsingborg på något vis sedan tidigare? Var det bra förutsättningar för en snickare i Helsingborg i slutet av 1800-talet?

59
Jo det är jag medveten om, jag försöker bara vinna lite terräng här då jag har en stor gåta att lösa som brinner lite. Så all hjälp jag kan få välkomnas, därav min fråga. Det är ju trots allt ett forum. Men tack för hjälpen du gav. Har ngn annan mer så är jag mkt tacksam

60
Ok, ok, så ingen av dem utöver Alma verkar ha satt ett barn till världen i Helsingborg?

Anders - till USA som 19-åring
Hilda - lever ogift ett helt liv
Johan - blind, ogift, död som 40-åring
Hanna - död som 18-åring

Var hittade du dessa fina uppgifter?

Intressant ang Johan, jag hade ett släkt släktfoto där han är med tillsammans med Göran och Hilda med flera, där han tittar åt fel håll, verkar ju timligt att det berodde på att han inte såg var kameran var placerad.

Dessvärre är inte Alma den länk jag aöker, utan jag hade hoppats på att några av de andra fick barn i Hbg. Är det helt uteslutet utifrån de uppgifter du satt, att Hilda eller Johan skulle ha fått barn? Kan Anders ha kommit åter från Amerika?

61
Löste namnet på fjärde barnet, Johan Sigfrid.

62
Västervik / SV: Västervik
« skrivet: 2020-08-21, 20:45 »
Tack Ulf.

Fick du det bekräftat att det är samma Per Nilsson som jag letar efter dvs han som föddes i Riseberga det aktuella året?

Vet du när han kom till Åsen samt var hans barn är födda?

Tack

63
Snickaren Göran Andersson kom till Hbg Maria 1885. Han var f i V Sallerup den 13/6-46 och gifte sig den 29/10-74 med Kjersti Hansdotter som också kom från V Sallerup, f där 28/5-48.

De kom med en ung familj med 3 barn till Hbg, och fick 2 barn till där. Jag tror att barnen la grunden för en rad familjer som stannade i Hbg under generationer, men är inte säker. Om någon kan hjälpa med med detaljer kring hur livsödet såg ut för de 5 barnen så uppskattas det. Gäller alltså Anders f 21/11-75, Hilda f 24/11-77, Alma Christina(?) f 28/9-80, Johan(?) Sigfrid(?) f 5/11-85 och Hanna Elisabeth(?) f 8/7-88. Enbart de två sista är födda i Helsingborg, övriga i V Sallerup men kom alltså med föräldrarna till Hbg -85.

64
Tack för det Ulla.

Jag är ganska dålig på uttydning av vad som står... de fick ju 5 barn, vad står det att det fjärde heter samt det andra namnet på det femte?

Troligtvis måste jag börja följa var och en av de 5 barnen för att komma vidare med en gåta jag försöker lösa. Om du har ngn info på ngn av dessa så uppskattas det. Gäller alltså Anders f 21/11-75, Hilda f 24/11-77, Alma Christina(?) f 28/9-80, Johan(?) Sigfrid(?) f 5/11-85 och Hanna Elisabeth(?) f 8/7-88. Enbart de två sista är födda i Helsingborg, övriga i V Sallerup.

65
Västervik / SV: Västervik
« skrivet: 2020-08-21, 19:04 »
Någon som råkar veta vem Per Nilsson, f i Riseberga 19/9-1844 och d i Västervik 24/2-1911, var? Hade han några barn?

66
Riseberga / SV: Riseberga
« skrivet: 2020-08-21, 18:58 »
Hej

Stort tack.

Jag ska kolla igenom dina länkar sen men om jag tolkar det rätt så finns hon i Rebbelberga redan när Carl Oskar föds 1880. Men är hon där redan 10 år tidigare då hennes oä dotter Ida Charlotta föds, eller var föds hon? Jag tror det är henne jag behöver följa vidare för att kunna lösa en gåta i min släktforskning, även om far till henne också är av stort intresse då han kanske fått fler barn som är den koppling jag söker. Jag vet inte om man kan utläsa ifall det är samma far till alla 3 oä barn?

Jag antar att det är Rebbelberga i Ängelholm vi pratar om?

67
Jag behöver kartlägga Göran Andersson, född 1846-06-12 i Nöbbelöf, V Sallerup, och hans fru Kjersti Hansdotter, född 1848-05-28 på Nr 1 Ellinge, V Sallerup. Det jag behöver veta är vilka barn och barnbarn de fått. Det ska finnas en dottervid namn Alma Nilsson, f 1880-09-28 i V Sallerup, men jag vet inte mer. Innan jag börjar fördjupa mig i kyrkoböcker o annat tänkte jag se om det finns någon här som redan har kartlagt och kan hjälpa mig på vägen.

68
Riseberga / SV: Riseberga
« skrivet: 2020-08-21, 13:22 »
Jag behöver kartlägga Per Nilsson, född 1844-09-19 i Riseberga, och hans fru Petronella Hansson, född 1844-04-25 i Kropp (Björka 3). Det jag behöver veta är vilka barn och barnbarn de fått. Det ska finnas en son vid namn Carl Oskar Nilsson, f 1880-04-15 på Planteringen i Rebbelberga, men jag vet inte mer. Innan jag börjar fördjupa mig i kyrkoböcker o annat tänkte jag se om det finns någon här som redan har kartlagt och kan hjälpa mig på vägen.

69
Hej

OK, tack. Jag har inte efterforskat så mkt i detta utan försöker sammanställa min info och se vad mer info som finns där ute, och jag tyckte det såg märkligt ut med Sibbarp men du verkar vara säker på att det är Reslöv. Kan du återkomma med käll-ref till där det står om Dorotheas dödsannons, samt även där det framgår att Jeppa var gift med en Metta och att de två fick dottern Kirstina? Jag härstammar nämligen från Kirstina och det skulle i så fall innebära att jag inte har ngn koppling till Dorothea, om det nu inte var Dorothea utan Metta som var modern.

Tack

70
Sibbarp / Dorothea Sörensdotter, d 22 juni 1692, Sibbarp
« skrivet: 2019-09-29, 16:09 »
Jag har kört fast helt vad gäller Dorothea Sörensdotter, född i Jylland i Danmark 1692. I en notering så ska det stå så här i dödboken:
"Jep Smids hustru Dorothea Sörensdotter i Jutland uthi Moähls Sockn ock Killerup gård född, blef siuk d. 1. Maij. men d. 22. Junij döde hon. d 26. ej. begrofs hon östan för Kyrckian. war några månader öfwer 57 åhr. hade itt godt lofford."

Då det skrivits på flera ställen att det var i Reslöv hon dog, dvs. i Skåne, på Sibbarp #2 5/8 mtl, så har jag utgått ifrån det. Men vid något tillfälle blev jag hänvisad till https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0011291 som ju är Sibbarp i Halland, dock kan jag inte hitta ovan skrivelse där. Kan nog hjälpa mig räta ut detta? Finns det ett Sibbarp i Reslöv och är det således en annan dödbok jag sa kolla i, eller är detta rätt?

71
Jag tror jag ha varit fel på det angående Reslöv.

En notering jag hade sa "Sibbarp #2 5/8 mtl, Reslöv" dvs. att Jeppa och Dorothea ska ha bott på en gård i Reslöv som tillhörde ngt som kallades "Sibbarp", men det är ju i dödboken från Sibbarp i Halland som vi hittar Dorotheas dödsannons! Och vi har andra noteringar som säger att Jeppa skulle komma från Halland. Så jag tror Reslövs-kopplingen är död och det är Sibbarp vi ska kolla i efter Dorothea, Jeppa och deras barn. Jag postar därför en tråd i Sibbarp istället.

Dock fortfarande möjligt att Jeppa gifte sig med en "Fru Gunnarsson" i Reslöv. Året där ska ha varit 1636 och där behövs fortfarande mer info.

72
Hej

Tack, det var mkt intressant information och i synnerhet det du hittade ang "de 12 gårdarna". Vi verkar ha ringat in ort och gård här så jag tror nog vi ska kunna hitta mer information. Jag har mailat personen bakom hemsidan där "de 12 gårdarna"-dokumentet ligger, han verkar ha forskat mkt kring orten och kanske vet ngt mer om Dorothea eller just Killerupgård/Kjellerupgård. Se även denna tråd där det verkar som att det finns gamla arkiv kvar från 1600- och 1700-talet som kan komma att hjälpa oss att få reda på mer information om Dorothea: https://forum.rotter.se/index.php?topic=155649.0

I "de 12 gårdarna" nämns en Niels Sørensen Hvidkier, som ska ha lämnat över gården till sin son 1777 som övertog den "i fæste" (oklart vad det betyder). Jag tror inte att han kan ha varit en bror till Dorothea Sörensen, då det skiljer ungefär en generation i tid. Skulle Sörensen ha varit ett namn som gick i arv i två generationer dvs. Dorothea var faster till Niels?

Har du eller ngn annan här ngt mer på "Fru Gunnarsson" - jag har ju obekräftade uppgifter på att det ska ha funnits en sådan född 1615 i Reslöv och som ska ha fått sonen Bengt Jepsson, f 1649 i Reslöv och d 28 mars 1724, gift med en Agnes Påhlsdotter f 1663 och d 28 april 1737. Om vi kan få ngn mer info om henne kanske vi kan ta reda på mer om Jeppa Gunnarsson, som ju ska ha gift sig med Dorothea Sörensdotter.

Likaså vore det intressant om ngn kunde bidra med mer vad gäller de obekräftade uppgifterna att Jeppa och Dorothea ska ha fått barnen Sissa Jeppsdotter f 1660 i Reslöv och d 1730, Sören Jepsson f 1671 i Reslöv och d 8 juni 1741 i Reslöv samt Johanna Jeppsdotter f 1680 i Reslöv och d 1737 i Reslöv. Kanske kan ngn info om barnen ge oss mer att gå på i fallet Jeppa och Dorothea.

Jeppa var ju dessutom smeder och de verkar vara väldokumenterade, nog ska vi kunna finna ut var han föddes 1611? Det pekar som sagt mot Halland.

73
Var ligger platsen? / SV: Killerup gård
« skrivet: 2019-09-29, 15:27 »
Hej

Mange tak för all denna information, mycket värdefullt!

Jag är hoppfull att jag ska kunna hitta mer info om Dorothera, vi verkar ju onekligen ha ringat in orten och gården ganska väl och det finns forskat mycket om just Kejlstrup verkar det som, vilket i kombination med de arkiv du lyfter upp till ytan nedan bör kunna ge oss något mer.

Jag behöver dock komma i kontakt med ett danskt släktforskarforum för att försöka nysta vidare i detta. Var rekommenderar du att jag vänder mig?

74
Köpes / Var kan jag köpa Decimantboken?
« skrivet: 2019-06-25, 13:27 »
Ngn som vet var denna finns att få tag på?

Tack

75
07 Byggnader / SV: Vad betydde "gathus" på 1700-talet?
« skrivet: 2019-06-18, 21:53 »
Tack, intressant. Det låter lite som en knegare. Min anfader, som var smed och bodde i ett sådant gathus på liten ort i Skåne, dog med fattigmedel. Jag gissar att det inte var det mest glamorösa leverne att sitta ett yrkesliv i ett sådant gathus.

76
Smed - allmänt / Sockensmed
« skrivet: 2019-06-18, 21:52 »
Vad hade en sockensmed för yrkesbeskrivning på 1700- och 1800-talet? Var det en vanlig smed eller fanns de olika grader där sockensmed indikerade en viss grad?

77
Smed - allmänt / SV: Flyttde smeder på sig på 1700-talet?
« skrivet: 2019-06-18, 21:51 »
Tack för kommentaren.

Nu var ju denne man sockensmed i Skåne, vilket jag tror skiljer sig en del från den yrkesgrupp som arbetarna på bruken norröver. Rätta mig gärna om jag har fel. Den artikel du länkade till var förvisso intressant men handlade om en rad högre positioner inom smedbruket och i synnerhet då brukssmeder som "blev något". Jag tror inte min Ormanäs-sockensmed blev mycket. Han dog 1808 med fattigmedel.

Det faktum att minst 3 av hans 4 söner blev smeder (oklart om samma ort, men ändå), tyder väl på att smed var ett ganska vanligt yrke även på dessa mindre orter. Det behövdes väl en smed på varje ort, helt enkelt. Jag hittade via lite Googlande en annan herre, Lars Johnsson Holmgren, som föddes 1805 i Ormanäs och dog 1880 på samma ort. Det var ju generationen efter min anfader, men ändå på samma ort och det får en att undra om han satt i samma smedja eller om det fanns fler än en den lilla orten till trots. Min anfader hade ju som sagt 3 söner födda i samma ort som även de blev smeder. Ingen av dem hette dock Lars, även om en av hans döttrar gifte sig med en Lars Joensson - han var dock timmerman.


78
07 Byggnader / Vad betydde "gathus" på 1700-talet?
« skrivet: 2019-06-18, 15:47 »
Jag har en anfader som var smed och som flyttade till en mindre ort, Ormanäs i Skåne. Där stod det att han bodde i "gathus". Vad var ett gathus för något år 1769?

79
Smed - allmänt / Flyttde smeder på sig på 1700-talet?
« skrivet: 2019-06-18, 15:24 »
Jag har ett antal generationer smeder i släkten. De verka ha flyttat runt en del. I andra grenar där det finns bönder är onekligen vanligare att gårdar ärvdes i generationer dvs. en viss upplåsningseffekt för orten skedde.

Var det vanligt att smeder flyttade till ny ort för att det fanns goda möjligheter att slå sig fram där? T.ex. har jag en smed som kom att bli sockensmed i Munkarp i Skåne, och som verkar ha flyttat dit från några mils avstånd utan uppenbar koppling dit. Hans son flyttade senare till en annan ort några mil därifrån, igen utan uppenbart koppling.

80
Västra Sallerup (Eslöv fr. 1952) / Hans och Kerstina, 1763
« skrivet: 2019-06-18, 15:21 »
Jag behöver komma vidare vad avser min anfader Hans Jönsson.

Det jag vet är att han fick sonen Påhl/Paulus Hansson Möller den 29/12 1763. Enligt kyrkoböcker Västra Sallerup var han född i Kastberga som ligger nära Stavröd. Påhl kom senare att bli klockare i Stora Råby (notering från 1808). Föräldrarna uppges vara Hans Jönsson och Kerstina Sörensdotter i Stafrödshus vilket jag läser som Stavröd. Hans Jönsson ska enligt uppgift vara född 1732. Jag vet inte var varken Hans eller Kerstina var födda. Kanske kom Kerstina från Stavröd?

Jag tror Kerstina gick bort tidigt och det var därför som Hans (med sonen Påhl) hamnade ca en mil från Stavröd, i Munkarp/Ormanäs där han fick flera barn med en ny hustru, Ingeborg Jönsdotter. Kanske kom hon från Munkarp, men jag saknar även den uppgiften (hon ska ha varit född 1737). Hans finns noterad på den orten åtminstone 1769, men dog i Selarp (1808). Det verkar som att han hamnade i Selarp då sonen flyttat dit.

Det jag försöker bena ut är väl egentligen...
- Varifrån kom Hans?
- Varifrån kom Kerstina?
- När dock Kerstina?
- Varifrån kom Ingeborg?


81
Köpinge (L) / SV: Lars Olsson f 10/5 1873
« skrivet: 2019-05-19, 00:23 »
Hej igen

Lars Olssons hustru, Katrina Sofia Olsson, hade en bror vid namn Bror Hjalmar Öberg som födes i Falu Kristine fsaml den 23/11 1879. Jag skulle vilja veta mer om honom men kan inte hitta hans familj. Vore även intressant om Katrina Sofia Olsson hade fler syskon.

Du kanske kommit över dessa uppgifter eller vet var jag kan finna dem?

Tack

82
Skårby / SV: Inga Sofia Öberg
« skrivet: 2019-05-19, 00:15 »
Tack för er hjälp.

Ni har inte sett ngnstans var och när hon gick bort?

83
Köpinge (L) / SV: Lars Olsson f 10/5 1873
« skrivet: 2019-05-15, 12:48 »
Hej

Tack, ska kolla igenom detta.

Tolkar jag det rätt att Elna alltså bott i Snårestad enbart några månader 1938? Jag ser i hennes fars bouppteckning från 1956 att hon då uppges med samma adress uppe i Falun som modern. Så det kanske bara var mkt tillfälligt att hon var nere i Snårestad.

Ang Inga Sofia så verkar det svårt att hitta ngt om barn. Charlottenlund är ju även en by utanför Kivik, men det verkar av nedan som att det var en fastighet i Snårestad som menas. Märkligt att det är svårt att hitta några barn...

84
Skårby / SV: Inga Sofia Öberg
« skrivet: 2019-05-15, 11:38 »
Hmm, OK, intressant.

Jag skulle i rubriken ha skrivit Olsson och inte Öberg - hon föddes med Olsson som efternamn.

När hennes far Lars Olsson går bort 1956, står Inga Sofia Tobiasson som dödsbodelägare. Hon står då skriven i Charlottenlund som ligger ca fem mil från Skårby och Snårestad. Är det kanske där vi ska leta efter barn?

85
Skårby / Inga Sofia Öberg
« skrivet: 2019-05-14, 17:20 »
Söker mer information om Inga Sofia Öberg, som ska ha flyttat till Skårby från Falun 1928. Skulle vilja veta om hon fick barn och om de stannade kvar i Skårby. Även barnbarn av intresse om möjlighet finns.

Denna info har jag fått från en vänlig användare på forumet:

Lars Olsson, familjen utflyttad till 28:12 folie 799, 1916-1019
Hu Katrina Sofia Öberg
dotter Inga Sofia f 1907-01-05
dotter Karin Margareta f 1908-02-06
sonen Erland Gustaf Ola f 1911-06-27
dotter Elna Anna Maria f 1915-12-23
Falu Kristine kyrkoarkiv, Församlingsböcker, SE/ULA/11441/A II a/9 (1910-1922), bildid: 00187653_00195, sida 1668
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00187653_00195

Familjen överförd till Nya Boken folie 2078, år 1922
äldsta dottern Inga Sofia flyttar till Skårby, Malmö län?, 1928-11-19
Falu Kristine kyrkoarkiv, Församlingsböcker, SE/ULA/11441/A II a/7 (1910-1922), bildid: 00187651_00326, sida 799
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00187651_00326

86
Köpinge (L) / SV: Lars Olsson f 10/5 1873
« skrivet: 2019-05-14, 17:13 »
Underbart, tack.

Det är Skåne-kopplingen jag är ute efter. Här uppstår ju en sådan iom att Inga Sofia flyttar till Skårby 1928. Jag behöver veta mer om vad hon gjorde med resten av sitt liv, barn födda och barnbarn t.ex. Ska leta själv så fort jag hinner såvida ngn här inte sitter på mer info?

Framgick inte om det fanns fler av barnen som hamnade i Skåne, men så var det kanske. Lars Olsson, fadern, kom ju från en by utanför Kristianstad, men verka ha flyttat till Falun.

87
Köpinge (L) / Lars Olsson f 10/5 1873
« skrivet: 2019-05-13, 23:04 »
Jag söker mer information om Lars Olsson, född den 10/5 1873 i Köpinge. Han ska ha varit gift med en Sofia Katrina Öberg, som dock kom från Falun. Han dog den 29/4 1956 men jag vet inte var, och vet inte heller om de fick några barn som stannade kvar i Skåne eller om de hamnade i Falun. Hans fru ska ha dött den 23/11 1961 men jag vet inte ort där heller.

88
Notarie / SV: Notarie
« skrivet: 2019-04-13, 21:11 »
Jag blir inte riktigt klok på vad en notarie på en statlig myndighet hade för status på 50- och 60-talen i Sverige. I det här fallet handlar det om Riksräkenskapsverket, som sedermera blev Riksrevisionsverket (1963) och Riksrevisionen (2003). Jag har en herre som var ingift i släkten och som var notarie vid Riksräkenskapsverket och som också tycks ha varit kronofogde i Norrköping, och varje gång han eller hans fru omnämns i bouppteckningar och dylikt så har man skrivit ut "Notarie vid Riksräkenskapsverket, Stockholm". Det verkar ha varit en fin titel men för mig låter inte notarie som ngt mer än ett "vanligt" akademiskt arbete, eller har jag fel? Krävdes det tung utbildning?

89
Ronneby / Kan ej hitta, född 1880
« skrivet: 2019-04-10, 20:55 »
En Elida Sofia Blomqvist ska ha gift sig med Ernst Edvard Olsson. De förekommer i hfl i Bräkne-Hoby men ska vid ngn tidpunkt ha flyttat till Karlshamn. Dock ska hon enligt obekräftade uppgifter ha fötts i Ronneby den 15/5 1880. Jag kan dock inte hitta henne. Jag skulle vilja veta namn på hennes syskon då en syster Lilly ska ha emigrerat till USA och jag vill följa det spåret vidare. Egentligen är det alltså uppgifter om Lilly jag är intresserad av i nästa led, men jag behöver veta hennes fulla namn etc först.

90
Malmö Karoli (tyska) / Jakob Tufvesson
« skrivet: 2019-04-09, 20:18 »
Beata Maria Sandberg föds den 12/6 1882, och döps i Malmö Karoli. Det verkar som att fadern, Jakob Tufvesson, var arbetare, men var han född i staden? När han och Elna Sandberg (från Stehag) får barn igen så sker det i Bosarp, 1884, och jag tycker mig se i dopet till Carl Sandberg den 22/6 1884 att fadern då var torpare. Kanske gjorde han en omvänd industrialiseringsresa och flyttade från Malmö till Bosarp, där han skaffade torp?

Jag skulle vilja veta mer om Jakob Tufvesson, varifrån han kom och när han fick med sig Beata Maria Sandberg till Malmö. Det vore också intressant att veta om sönerna Oscar, Carl och Nils samt dottern Beata Maria fick barn. Jag vet inte mer om Nils än att han föddes 1879, och möjligtvis att det var i Stehag (obekräftade uppgifter). Oscar o Carl verkar vara tvillingar.

91
Bräkne-Hoby / SV: Bräkne-Hoby
« skrivet: 2019-04-09, 17:31 »
En tackar! Dock kan jag inte hitta dessa sidor. När jag går till bild i den ref du anger, så stor annat sidnummer, gör jag ngt fel?

92
Billinge / SV: Billinge
« skrivet: 2019-04-09, 16:41 »
Jag söker en herre vid namn Andreas Sandberg Hansson, som föddes 30/1-1842 i Stehag men som enligt obekräftade uppgifter ska ha dött i Billinge. Jag vet inte år eller ngt annat, eller när han lämnade Stehag. Ngn som har dykt på honom?

93
Bräkne-Hoby / SV: Bräkne-Hoby
« skrivet: 2019-04-09, 15:22 »
Ngn som vet ifall referensen "Björnstorp" (eller möjligen Björstorp eller Björntorp) är ett torp eller en by i Bräkne-Hoby? Början av 1800-talet.

94
Bräkne-Hoby / SV: Vad står det här?
« skrivet: 2019-04-09, 15:20 »
En tackar, makes sense!

Vet ni om Bondeson var ett efternamn eller om det hänvisade till att hans far var bonde?

95
Bräkne-Hoby / SV: Bräkne-Hoby
« skrivet: 2019-04-09, 09:49 »
Försökte gå ett steg längre bak till födelsebok 16/11 1755 (Ola Nilsson) o 20/4 1767 (Karna Pehrsdotter), i Ysane, men det är ju helt omöjligt att se vad det står då prästen skrivit som en kråka. 1755 har han knappt antecknat ngt alls innan man kommer in på 1756. Och 1767 har april hoppats över helt ser det ut som. Kanske ngn som kan uttyda ngt här men jag tycker det ser ut som en svår uppgift...

Antar att nästa steg är att vi andra kyrkoböcker i Ysane försöka se om Ola Nilsson o Karna Pehrsdotter kanske föddes i en annan socken än Ysane.

96
Bräkne-Hoby / SV: Bräkne-Hoby
« skrivet: 2019-04-09, 09:43 »
Stort tack!!!

På första skärmdumpen - vad står det före Lars Olsson? Det är nog min oerfarenhet som gör att jag inte kan uttyda och det är väl första tecknet jag tycker är knepigt. Det gör att jag inte heller kan uttyda namnet på sistfödda dottern (1839).

På andra skärmpdumpen - vad står det under föräldrarnas namn, "i" något? Antar att det är en ort?

På tredje skärmdumpen - vad står det längst upp efter No 16?

97
Bräkne-Hoby / SV: Bräkne-Hoby
« skrivet: 2019-04-08, 23:43 »
Olof föds i Bräkne-Hoby den 15/3 1836. Hans far tycks vara Lars Olsson och mor Hanna Persson, boende i Björnstorp. Det är allt jag lyckas utläsa från dopboken och det är inte mkt. Kan ngn hjälpa mig komma vidare, jag skulle vilja följa det några generationer till bakåt med tanke på hur mkt som finns bevarat från Bräkne-Hoby.

98
Bräkne-Hoby / Vad står det här?
« skrivet: 2019-04-08, 23:34 »
Har svårt att se vad det står efter Olof Larsson, tror det är yrket...

Samt kan inte tyda anteckningarna i hindersprövningskolumnen.

Skriften ifråga är från 1863.

99
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2019-04-08, 22:43 »
Stort tack Eva...

Dessa verkar onekligen inte ha ngn koppling till mina Sandbergare då det var hennes far som hette Sandberg och som dog innan familjen hamnade i Stehag, men jag finner det ändå ganska intressant...

Du som är inläst, var det vanligt att man år 1865 inhyste sig på en tågstation? Stationen hade byggts så sent som 1858.

Händelseförloppet ser alltså ut så här:
- 1865: Fadern dör, varpå änkan Maria Sofia Sandberg född Wahlberg med döttrar flyttar från Broby till Stehags station 1865. Fadern ska ha varit kronofogde innan han gick ur tiden. En av döttrarna är Alice Maria.
- 20/3 1866: Alfred Victor Grenander gifter sig med Alice Maria, då boende på stationen i Stehag. Han är fil kand, fil doktor, med kand och med lic vid Lunds Universitet. Född i Blekinge ska han ha återvänt dit (Jämshög) strax före vigseln. Han kom att vara provinsläkare under hela sitt arbetsliv och blev dubbad ribbare på ålderns höst.
- 20/4 1866: Alice Maria flyttar till Jämshög.
- 30/4 1866: Modern och andra dottern, Ulrika Charlotta Cecilia, flyttar till Lund.

Det verkar onekligen ha varit en mkt kort mellanlandning på stationen i Stehag. Var detta vanligt? Grenander verkar ju ha varit av särskilt god bakgrund, hur kan det ha kommit sig att han hämtade sin fru på en station en bra bit ifrån hemmet? Många frågor och vi får nog aldrig svaren men vore intressant att höra om ngn har en teori kring hur detta kan ha gått till. Änkan var dessutom född i Malmö, och födde ena dottern i Broby och andra i Kristianstad, samt flyttar via Stehag till Lund - verkar ha levt ett ganska kringflackande liv.

Undrar också om du kan se vad som står antecknat till höger, är detta en referens till den bortgångna fadern och hans pensionskapital?
Samt... verkar det inte som att hon hade 2 döttrar och en son med sig, Sven Fredrik Christoffer?

100
Har lite svårt att se vad som står för dopvittnen till nr 46... är nog inte jättesvårt att tyda ut men jag snubblar på några ord.

101
Rad 12 - vad står det på överstrukna Emelie Sophia, längst till höger? Och hette hon Emelie eller ser jag fel?

Rad 9 - gifte de sig 1853 eller 1863?

102
Allerum / SV: Allerum
« skrivet: 2019-04-08, 21:22 »
Fick inte ngt napp på mitt förra inlägg... ngn som har en idé hur jag kan börja? Jag vill veta lite kring vilka som bodde på Torpoarevägen, vid Svedberga Kulle som ju ligger i Allerum socken. Ngn som stött på ngn referens dit i ngn kyrkobok hittills? Jag har bläddrat lite men inte hittat ngn tråd att gå på och vet inte riktigt hur jag ska komma vidare.

103
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2019-04-08, 20:26 »
Sorry för ytterligare en fråga men det är intensivt i Stehag-forskningen för mig just nu... och nu har jag kört fast igen.

Denna gång kring en herr Alfred Victor Grenander, som enligt obekräftade uppgifter gifte sig med en Alice Maria Sandberg från Stehag. Hon ska ha varit inflyttad till Stehag någon gång kring 1866, och jag undrar lite varför hon flyttade just till Stehag och om det på något vis var hon som fick Hans Nilsson Sandberg att skapa ett nytt efternamn i byn (han hette ju Nilsson när han föddes 1811 men Nilsson Sandberg när han dog 1881). Ngt långsökt såklart men vem vet. Hon hade väl en mor och syskon med sig till byn, vad hette de och vart tog de vägen undrar man ju...

Från http://greder.se/genealogy/0001/1_1.htm finner jag denna informationen:
Efter avslutade studier återkom Alfred till Östra Broby senhösten 1864.
"...distriktläkare i Jämshög, vartill jag blivit antagen den 17 Mars och varå Kungl. Kollegium utfärdat Resolution den 17 Januari 1866." skrev Alfred i provinsialläkarrapporten för Jämshög i Blekinge den 31 december 1866. I Jämshög bodde Alfred när han i Stehag i Malmöhus län den 20 april gifte sig med Alice Maria Sandberg som året innan flyttat dit från Broby No 6 tillsammans med sin mor och sina syskon sedan fadern avlidit. Ett år efter bröllopet föddes deras första dotter av fem, Alfrida.


Jag hittar inte Alice Maria Sandberg i inflyttningslängderna i Stehag 1865 eller 1866... ej heller ngt giftermål den 20/4 1866. Deras dotter ska enligt samma källa ha fötts i Jämshög, så Alice Maria Sandberg har nog lämnat Stehag väldigt snabbt - men varför hittar jag inget spår av henne eller hennes familj?


104
Kamrer / SV: Kamrer
« skrivet: 2019-04-07, 20:20 »
Vilken typ av arbetsuppgifter hade en kamrer i en jordbrukskassa och mejeriförening på en mindre ort, i mitten av 90-talet? Krävdes utbildning?

105
Kasst att man inte kan lägga in bilden i dess ursprungliga storlek om det är över 5mb...

Denna bild är nämligen riktigt högupplöst och ger en del detaljer som jag inte tror ni kan se i den version jag la in, på några hundra kb.

Bland annat finns reklamskyltar för Kanolds Choklader, Lagermans Tvätt-pulver Tomten, AXA, Helsingborgs Galoscher, Salubrin och Pensionsförsäkringsbolaget. Där verkar också finnas en choklad-automat om jag inte ser fel.

106
Ngn som kan lista ut ungefär när den här är tagen?

Är ju en fantastisk bild med mkt detaljrikedom, vore fint att veta ungefär vilken epok det är den förevigar.

107
Blev bara lite fundersam kring ungefär när denna bild är tagen.

Det är ju en fantastisk bild med mkt detaljrikedom, vore fint att veta vilken tid den förevigat.

108
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2019-04-07, 19:34 »
Jag har börjat följa ett nytt spår i mina Stehag-band, nämligen Lambert Persson som föddes i Stehag 13/12 1880 och som emigrerade till Nordamerika 1905. Han dog i Frontier i Kanada den 25/11 1964. Jag har en del del info om honom ink bilder från nordamerikanska dagstidningar, men har inte hittat mkt om honom i svenska arkiv.

Ngn som stött på honom i db, vb, hb eller dyl?

Jag hittade även detta:
https://sok.riksarkivet.se/?ValdSortering=O_A&PageSize=50&EndastDigitaliserat=False&FacettLimits=SEX8%2FA%3A0&typAvLista=Standard&AvanceradSok=true&Ort=Riseberga+f%C3%B6rsamling&FacettFilter=ort_facet%24Sverige%2FSk%C3%A5ne+l%C3%A4n%2FEsl%C3%B6vs+kommun%2FStehags+f%C3%B6rsamling%3A&page=6&postid=Folk_110118626&tab=post

Nu har förvisso Lambert som jag letar efter koppling till Hasle och inte Verlinge, men jag tycker ändå att det är lite märkligt att det skulle finnas ytterligare en Lambert Persson i lilla Stehag år 1900. Den som dyker upp här är förvisso född 1867 och jag hade uppgiften 1880, men den är inte verifierad. Kan det vara samma Lambert tro? Och vad betyder rollen "foster s" som Fritz Rasmus Rasmusson ska ha haft i denne Lamberts hushåll?

109
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2019-04-07, 16:57 »
Per Andersson, f i Hassle 29/1 1839, d 6/4 1883, var gift med en Christina Sandberg Hansdotter, f i Hassle 13/11 1843, d 18/6 1918 i Holmby. De fick 6 barn varav en emigrerade till Kanada, Lambert.

Jag vet nästan inget om Per Andersson men skulle vilja följa hans träd bakåt.

Christina verkar också ha varit gift med en Johannes Olofsson, fick de några barn? Johannes var f 12/12 1859 i Munkarp, d 11/11 1902 i Stehag.

110
Allmänt / SV: Vad betyder "smids" och "godt lofford"?
« skrivet: 2019-04-07, 14:26 »
Ja, det låter rimligt. Är det ngn mer som kan bekräfta?

111
Jag är på jakt efter mer info om Dorothea Sörensdotter som föddes på Killerups gård i Jylland i Danmark 1635, och dog i Sibbarp #2 5/8 mtl, Reslöv, den 22/6 1692.

Jag verkar inte hitta mycket mer info om hennes bakgrund men tror att hennes vigsel kan vara en ledtråd.

I hennes db nämns hon som "Jep Smids hustri". Jag vet inte om detta innebär att hennes make var smed, eller ngn helt annat? Hur som så ska det finnas en Jeppa Gunnarsson som jag tror hon var gift med, som föddes ngnstans i Halland 1611 enligt obekräftade uppgifter, och dog i Sibbarp i Reslöv 1697. Jag har oberkäftade uppgifter på att de skulle ha gift sig år 1669. De ska i Sibbarp #2 5/8 mtl ha fött Johanna, Sören, Sissa och Kristina, som jag inte heller vet särskilt mycket om. Det ska också ha funnits en "Fru Gunnarsson" född i Reslöv 1615 och gift med Jeppa 1636, var det hans första fru? De ska ha fått Bengt 1649 i Sibbarp #2, men jag saknar mer info, kanske dog hon vid födseln?

Jag gissar att det blir svårt att hitta ngt mer här men tänker att jag frågar er som är bekanta vid Reslöv. Kanske kan en db för Jeppa eller en vb ge mer detaljer kring vilka de var, om det finns sådana kvar. Nu var det väl så att vigsel skedde i hustruns socken normalt sett, men dessa båda har ju på ngtvis tagit sig från Jylland respektive Halland och hamnat i Reslöv, under en tid då samtliga dessa tillhörde Danmark. Jeppa kanske hamnade i Reslöv då hans första hustru kom därifrån, och hämtade sedan dit Dorothea som han gifte sig med i Reslöv då han ju hade sitt leverne där.

112
Var ligger platsen? / SV: Killerup gård
« skrivet: 2019-04-07, 13:55 »
Hej

Tack för din info och sorry för sent svar. Du refererar till "Mols Sogn", så det låter som att en sådan socken fanns? Om så är fallet, kanske det är i denna socken det fanns en gård som hette Killerup gård med tanke på att prästen i dödboken tydligt hänvisar till "Moähls Sockn". Vet du om det finns kyrkoböcker bevarade i Mols socken?

113
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2019-04-07, 13:35 »
Hej Margaretha

Tack för all din input och sorry för sent svar. Mkt bra info du lyckades hitta!

Att komma vidare på Erik Nilsson och Hanna Bengtsdotter är fortsatt svårt. Jag tänkte att man kanske kunde försöka vidare med Pehr Bengtsson, som ju troligtvis var bror till Hanna iom att han var dv till hennes dotter Else, och se om det därigenom går att hitta Pehrs och Hannas föräldrar Bengt med hustru. Pehr och Hanna verkar ju dessutom ha haft en bror till, Jöns, om man ser till att Else hade två dv. Som du skriver då troligtvis i annan socken då Hanna inte verkar vara vigd i Stehag.

Skulle du kunna förtydliga dessa förkortningar som du använder då jag inte hänger med:
- ib
- p (i samband fb)
- dr (antar dräng?)

114
Inhyses / SV: Inhyses
« skrivet: 2018-10-04, 21:06 »
Vad var en inhysesman under första halvan av 1700-talet? En person som hyrde eller hyrde ut?

115
Stehag / Stehag före 1730
« skrivet: 2018-10-03, 21:16 »
Stehag har ju en mkt lång historia, kyrkan byggdes redan i mitten av 1100-talet.

Tyvärr brann kyrkoarkivet upp i december 1730. :(

Ngn här som lyckats spåra släkt i Stehag tillbaks före 1730 och i så fall hur?

Om jag förstår det rätt ska det finnas en Stehag Kat:1 hos ArkivDigital, en så kallad 'Katekisationslängd' (ej kyrkoarkiv) för åren 1696-1744. Vad var det och hur kommer jag åt den? Kanske kan jag där hitta min anfader Erik Nilsson som måste ha fötts 1709-1710, kanske i Stehag eftersom han dog där i november 1776 och då var 66 år gammal, och en ledtråd om hans föräldrar?

116
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2018-10-03, 21:11 »
Jag är mycket intresserad av att komma vidare på Pål Månsson som dog den 18 mars 1798 i Stehag. Jag kan se att han dog i gulsot i Verlinge #12, men har problem att uttyda resten av Db 1798 18/3 CI:1 s 101.

Av vb 1774 17/4 Stehag CI:1 s 161 ser jag att han ska ha varit 33 år när han gifte sig med 19-åriga Else Eriksdotter. Jag har problem med att se vad det står i övrigt där, men ser ut som att han var åbo.

Om åldern vid giftemålet ovan stämmer så måste han vara född 1740 eller före 17/4 1741. Jag har en notering att han föddes i Verlinge (Wärlinge) men är osäker på var det kommer ifrån.

Jag lyckas inte se om han är med fb 1740-1741? Det vore intressant att veta om han föddes i Stehag/Verlinge eller ej, och vilka hans föräldrar var.

Pål var min morfars farfars mormors far.


117
Stehag / SV: 1776 DB CI:1 s 220
« skrivet: 2018-10-03, 20:49 »
Försöker även uttyda vad gäller hans dotter Else som föddes 1756, fb CI:1 s 47. Vad står det i kolumn 2, samt 6 och 7?

118
Stehag / 1776 DB CI:1 s 220
« skrivet: 2018-10-03, 20:46 »
Erik Nilsson dog den 26 nov 1776. Jag är ny på detta - vad är det jag har i kolumn 2 och vad står där? Samma fråga kolumn 5, 7 och 8.

Tack

119
03 - Hur hittar jag... / Hembygdsforskning - var börjar jag?
« skrivet: 2018-10-03, 20:27 »
Jag är uppvuxen längst en liten väg, med säg 10 gårdar/hus där de flesta är byggda på 1800-talet.

Det vore intressant att veta vilka som bott där genom årens lopp, och givetvis även innan 1800-talet då där funnits bebyggelse under många hundra år dessförinnan.

Var börjar jag? Hur tar jag reda på fastighetsbeteckningarna på respektive hus och tar mig därifrån vidare bakåt i tiden för att se vilka som bott där?


120
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2018-10-03, 20:20 »
OK, mange tack, jag ska titta närmre på uppgifterna.

121
Efterlysningar Kanada-emigranter - Queries / SV: Hans Vamness
« skrivet: 2018-10-03, 20:06 »
Man tackar. Mkt bra information. Går det att se på ngt vis i kanadensiska register om Hans fick några barn eller gifte sig? Han verkar ju ha en gravsten med bara sitt namn på, är det inte vanligt i Kanada att man begravs med fru/familj som i Sverige?

122
Efterlysningar Kanada-emigranter - Queries / Vamness, Hans
« skrivet: 2018-10-02, 22:33 »
Jag skulle vilja veta vem Hans Vamness var, som fotograferades med kusinen till min morfars far, Lambert Louis Peterson, i Frontier i Kanada någon gång i början av 1900-talet. Tillsammans ska de ha "filed on their homesteads in the Amelia district in February 1910", vad nu det betyder.

Vad kan Vamness ha varit för anglofierad version av svenskt efternamn?

123
Stort tack! Mkt intressant info!

Han var kusin till min morfars far så det är mkt kul att hitta information om honom. Min morfars far var född 1877 så de var ungefär samma ålder och det var säkert stort i Stehag när denne "arbetare" lämnade Stehag utanför Eslöv, där hela släkten bodde. Hans mor Christina var vid emigrationen hela 62 år gammal.

Bifogar en bild på hans morfar Hans som dog 1877, morbror Johannes och kusin Carl. Hans var tredje generationens smed, medan Johannes och Carl var åbo/lantbrukare.


Uppgifter från biblioteket i Frontier:
Story #1: Told by Helga Svee
He was walking down mainstreet one day. The store owner had just cleaned
inside the store and walked out to toss the bucket of dirty water... and
happened to toss it right into Louis' chest!

Story #2: Told by Evelyn Fossum
He was very neat and tidy, so he used to eat his meal on a page of newspaper
and then toss that page away after. So you can imagine how disgruntled he
was when he was covered in dirty store water!
He was a bachelor, but everyone I have spoken to talks of how nice of a man
he was. He never married or had children.

124
Pålman / SV: Pålman
« skrivet: 2018-10-02, 21:49 »
Jag har en Poleman i mitt träd. Är det en omskrivning av Pålman? Jag kan inte se att det finns ngn idag i Sverige som heter Poleman i efternamn.

I mitt träd har jag 2 st, båda födda i början av 1900-talet.

125
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2018-10-02, 21:45 »
Tack, det var mkt intressant. Var kommer uppgifterna ifrån? (förutom de du källhänvisade)

Det jag vill kolla närmre på är dels det här med att Gottfrid tog över gården. Han var ju inte äldste sonen, det var ju Carl, som dessutom senare i livet registerades med yrket "lantbrukare".

Sen hade jag uppgiften att Berndt var född i Hassle 16:2 och inte Värlinge 7. Dock saknar jag källhänvisning på det och det är ju en mindre detalj. Han bodde när han dog på Hassleborgs gård, enligt hans bouppteckning.

Mkt intressanto också vad gäller Gottfrid, att hans söner fick så udda namn (Ally, Undine, Emanuel, Asta, Alvar), och att flera av dem kom att heta Poleman i efternamn, och en kom att heta Silverheden. Det finns inga kvar med de namnen idag, förutom en person som heter Poleman och bor i Göteborg. Det kanske ger mig anledning att rota vidare där med tanke på de intressanta namnen, längre fram. Har du ngn mer info där så hojta gärna till.
 

126
Karlshamn / SV: Namn - nog ganska lätt att uttyda?
« skrivet: 2018-10-02, 21:12 »
Ja, OK, då har de skrivit fel i bouppteckningen för Ernst Edvard Ohlsson (vars efternamn på bouppteckningen stavas Olsson).

127
Karlshamn / SV: Namn - nog ganska lätt att uttyda?
« skrivet: 2018-10-02, 20:14 »
Ber att få upplysa om att hon hette Gulli. Detta framgår av faderns bouppteckning.

128
Malmö Sankt Pauli (1884- ) / SV: Malmö Sankt Pauli (1884- )
« skrivet: 2018-10-01, 22:05 »
Nä, där frågade jag om hans föräldrar då de kom från Blekinge, här frågar jag om hans yrke sedan han kom till Malmö.

129
Allmänt / Vad betyder "smids" och "godt lofford"?
« skrivet: 2018-10-01, 22:03 »
Jag har i mitt släktträd en Dorothea Sörensdotter, som föds på Killerup gård på Jylland i Danmark 1635. Död Sibbarp #2 5/8 mtl, Reslöv.

Så här står det i dödboken:
"Jep Smids hustru Dorothea Sörensdotter i Jutland uthi Moähls Sockn ock Killerup gård född, blef siuk d. 1. Maij. men d. 22. Junij döde hon. d 26. ej. begrofs hon östan för Kyrckian. war några månader öfwer 57 åhr. hade itt godt lofford."

Vad betyder i övrigt "Jep Smids" - om jag förstått det hette hennes man Jeppa Gunnarsson?
Vad menas med "godt lofford"?

130
Var ligger platsen? / Killerup gård
« skrivet: 2018-10-01, 22:02 »
Jag har i mitt släktträd en Dorothea Sörensdotter, som föds på Killerup gård på Jylland i Danmark 1635. Död Sibbarp #2 5/8 mtl, Reslöv.

Så här står det i dödboken:
"Jep Smids hustru Dorothea Sörensdotter i Jutland uthi Moähls Sockn ock Killerup gård född, blef siuk d. 1. Maij. men d. 22. Junij döde hon. d 26. ej. begrofs hon östan för Kyrckian. war några månader öfwer 57 åhr. hade itt godt lofford."

Det skall ha funnits en sådan gård i nuvarande Kejlstrup, som ju ligger vid Mols. Mols var väl emellertid ett härad och icke en sogn, men det visste kanske icke hennes barn eller den svenske prästen. I slutet av 1600-talet hade ju svenska präster tagit över i Skåne.

Föddes i Jylland, och flyttade till Skåne som då var danskt - Skåne blev svenskt 1658 iom Karl X Gustavs första danska krig.

Ngn som har en tanke kring hur jag kan komma vidare med detta? Jag vill väl egentligen veta vad det är för gård och vad hon hade för funktion på den.

Vad betyder i övrigt "Jep Smids" - om jag förstått det hette hennes man Jeppa Gunnarsson?
Vad menas med "godt lofford"?

131
Allmänt / Vad är en dödbok?
« skrivet: 2018-10-01, 22:00 »
Ngn refererade till en dödbok och hade skrivit en bit text därifrån som är av stort intresse för mig. Nu kan jag inte hitta vad en "dödbok" är för ngt. Det jag vet är att personen ifråga dog i Sibbarp #2 5/8 mtl, Reslöv, den 26 feb 1692.

Tack för all tänkbar hjälp kring detta

132
Tullpersonal / Tullverkets arkiv?
« skrivet: 2018-10-01, 21:55 »
Ngnstans läste jag att det går att komma åt tullverkets arkiv hos riksarkivet. Stämmer det? Kan ej hitta var ngnstans på deras hemsida.

Jag tänkte se om en tullvaktmästare / tulluppsyningsman finns med, men det är kanske för låg rang ändå.

133
Karlshamn / SV: Yrke - sjömansrelaterat
« skrivet: 2018-10-01, 21:49 »
Sorry, just i detta fall var det Malmö Sankt Pauli BI:10 (1919-1925) Bild 2150 / sid 422 (AID: v103727.b2150.s422, NAD: SE/MSA/00618)

Jag tror du har rätt med tanke på denna info:
En tullvaktmästare var en tullbetjänt av lägsta grad, vanligtvis med bevakningstjänst, ibland med kontorstjänst om jag har förstått saken rätt. Titeln vaktmästare var i bruk från omkring 1700 till 1922 då den ersattes av tillsyningsman. (Källa: En studie om tullyrkestitlar förr och ”i tiden” av Olof Monthan, Tullmusei vänner:III 1980, stencil)

134
Karlshamn / SV: Yrke - sjömansrelaterat
« skrivet: 2018-10-01, 21:28 »
Några år senare hamnar han i Malmö. Visst ser det inte ut som tullvaktmästare där? Ser ni vad det står?

135
Skeppare / SV: Skeppare
« skrivet: 2018-10-01, 20:18 »
Jag har en anfader som var född 1876 och som på 1900-talet stod inskriven som "skeppare", i Bräkne-Hoby. Han blev sedan tullvaktmästare i Karlshamn, vilket jag inte riktigt vad det innebär, men gissar att han inte stod så högt i graderna. Ngn som vet mer om vad en skeppare som blev tullvaktmästare under dessa år i Blekinge arbetade med? Jag vet att han efter några år i Karlshamn flyttade till Malmö men har inte lyckats spåra vidare ännu vad han kom att arbeta med där.

136
Malmö Sankt Pauli (1884- ) / SV: Malmö Sankt Pauli (1884- )
« skrivet: 2018-10-01, 20:12 »
Ernst Edvard Olsson ska ha flyttat till Malmö och skrivits in i St Paulis böcker den 24 mars 1924. Han tog med sig frugan och hela familjen med 6 barn från Karlshamn, där han bara bott i 9 år sedan flytten från Bräkne-Hoby 1915. Rent spontant verkar det som han hankade sig fram - i Bräkne-Hoby var han skriven som skeppare, och i Karlshamn som tullvaktmästare - men vad fick hon att flytta hela vägen till Malmö?

Jag skulle vilja hitta honom med familj i Malmö för att se vad han arbetade med och var de bodde.

137
Bräkne-Hoby / SV: Inga-Lill Olsson 1912
« skrivet: 2018-10-01, 20:08 »
Tack, jag har kollat av detta och familjen ska ha flyttat till Malmö, Pauli församling, den 24 mars 1924 om jag förstår det rätt. Det skulle vara intressant att veta vad fadern Ernst Edvard Olsson fick för arbete där, men jag kommer inte vidare.

Jag skulle också vilja veta vilka hans föräldrar var. Han föddes den 18 mars 1876 i Bräkne-Hoby.

138
Jag söker mer information om Lambert Louis Peterson, som troligtvis föddes under ett helt annat namn. Han föddes i Stehag i Skåne den 13 december 1880, med föräldrarna Per Andersson och Christina Sandberg Hansdotter. Troligtvis hade han efternamnet Persson när han emigrerade till USA via Köpenhamn 1905. Han ska ha tagit sig över gränsen till Kanada 1910, och slagit sig ned i Frontier, Saskatchewan. Det finns en del information om honom i bilagd artikel men jag vill veta mer.


139
Tullpersonal / Tullvaktmästare
« skrivet: 2018-10-01, 20:02 »
Vad hade en tullvaktmästare, fd skeppare, för arbetsuppgifter i Karlshamn 1916-1924?

140
Karlshamn / SV: Yrke - sjömansrelaterat
« skrivet: 2018-10-01, 20:01 »
Tyckte också det såg ut som det men har aldrig hört talas om det som ett yrke.

141
Karlshamn / SV: Namn - nog ganska lätt att uttyda?
« skrivet: 2018-10-01, 20:00 »
Vilket namn. Tack. Var det jag hade gissat också faktiskt.

142
Karlshamn / SV: Yrke - sjömansrelaterat
« skrivet: 2018-10-01, 19:53 »
Så här ser det ut i nästa husförhörslängd. Ngt tydligare men jag kan fortfarande inte se vad det står.

143
Karlshamn / Yrke - sjömansrelaterat
« skrivet: 2018-10-01, 19:48 »
Jag kan inte se vad det står för yrke på denne. Vederbörande var tidigare skeppare, men fick ny beteckning på sitt yrke sedan han flyttat till Karlshamn. Jag tror flytten föranleddes av nytt jobb så det är mkt intressant att veta vad han kom att bli.


144
Karlshamn / Namn - nog ganska lätt att uttyda?
« skrivet: 2018-10-01, 19:46 »
Vad står där för namn?

145
Dum fråga, men det är väl inte samma herre som på denna bilden? Jag har extremt svårt för ansiktsigenkänning, därav frågan.

146
Människor / Vem är detta? Koppling Stehag och Bräkne-Hoby
« skrivet: 2018-10-01, 18:58 »
Detta foto hängde i min morfars hem, på väggen. Det är oklart vem det är. Det kan vara någon vid namn Sandberg från Stehag, som i så fall är på min morfars sida. Det kan också vara på min mormors sida, och i så fall bör det finnas en koppling till Bräkne-Hoby / Blekinge. Jag har inte följt hennes gren vidare men får väl anledning att göra det i framtiden.

När tror ni bilden är tagen? Morfar föddes 1909, mormor 1912.

147
Bilden visar en till mig utflyttad släkting (till höger), som åkte till Kanada 1910. Jag vet att han åkte skidor in i Kanda från USA och att han var född 1880.

När tror ni bilden är tagen?

Varför klär man upp sig i fluga och sätter på sig en päls?

148
Slutligen en lantbrukare, född i Skåne 1877.

Ngn som kan gissa ungefär när bilden togs utifrån hans ålder till utseendet och klädsel?

149
Och denne föddes i Skåne 1851, åbo till levernet.

Ngn som kan gissa ungefär när bilden togs utifrån hans ålder till utseendet och klädsel?

150
Denne herre föddes i Skåne år 1811. Han var smed.

Ngn som kan gissa ungefär när bilden togs utifrån hans ålder till utseendet och klädsel?

151
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2018-10-01, 18:43 »
Jag har fastnat på en plats i mitt släktträd, nämligen vad gäller barnen till Johannes Hansson Sandberg, åbo f i Stehag 11/11-1851, och hans fruga Elna Persdotter, f i Stehag 1854.

De fick ett antal barn, av vilka lantbrukaren Carl Sandberg är min anfader. Carls bror lantbrukaren Berndt Sandberg vet jag en del om, t.ex. att han föddes i Stehag 30/5-1880 och dog där den 4/3-1950 efter att satt 3 barn till världen - Bror Malte Sandberg, Hans Gunnar Sandberg och Ingvar Bertil Sandberg - som han fick tillsammans med frugan Ida Maria Persson. Men sen är det ju så att den gode Bernt och Carl hade flera andra syskon födda i Stehag - Alfred (f 1884), Hilma (f 1875), Nils (f 1886) och Augusta (f 1872). Samtliga födda Sandberg. Det jag undrar är om ngn här har mer information om dessa personer? Jag skulle vilja veta yrke, barn, giftemål och död.

I övrigt har jag kommit en bra bit i min släktforskning kring Sandberg'arna i Stehag, och sitter på en hel del info och bilder om ngn är intresserad och följer samma gren. Jag har bilder på Carl Sandberg f 1877, och hans son Tage Sandberg f 1909. Carl hade en far som hette Johannes Hansson Sandberg f 1851 och en mor som hette Elna Persdotter f 1854, båda har jag bilder på, samt hans kusin Lambert Louis Peterson f 1880 som flyttade till Kanada. Därtill finns bilder på Carls farfar och farmor, Hans Nilsson Sandberg f 1811 och Marna Andersdotter f 1813. Samtliga födda i Stehag, förutom Hans som flyttade in från Selarp.

152
Lunds stadsförsamling / John Einar Sandberg f 1903 - barn?
« skrivet: 2018-09-24, 16:18 »
Jag försöker ta reda på om en John Einar Sandberg, född 1903-02-16 på Lunds BB (Lunds Domkyrkoförsamling). I Sveriges Befolkning 1950, 1960 och 1975 står han som arrendator av Borgeby 1, Flädie, med hänvisning till att han varit mantalsskriven där åtminstone sedan 1946 (flyttade från Hyby 1946-03-28). Vigd 1936-04-08 med Anna-Elisabet f Nilsson 1909-06-21 i Uppåkra församling. Död 1987-07-15, på Fågelbacksgatan 33B, Malmö.

Visst måste han ha fått barn, men vilka? Jag har också svårt att hitta uppgifter om honom efter 1970.


153
Jag letar efter en John Einar Sandberg, född Lunds lands fs 16/2-1909, död Fågelbacksgatan 33B, Malmö 15/7-1987.

Han ska åtminstone en tid ha varit arrendator på Borgeby 1 som jag antar är en gård i Borgeby (?).

All tänkbar information mottages tacksamt.

154
Borgeby / SV: Borgeby
« skrivet: 2018-09-16, 16:35 »
Jag letar efter en John Einar Sandberg, född Lunds lands fs 16/2-1909, död Fågelbacksgatan 33B, Malmö 15/7-1987.

Han ska åtminstone en tid ha varit arrendator på Borgeby 1 som jag antar är en gård i Borgeby (?).

All tänkbar information mottages tacksamt.

155
Allerum / SV: Allerum
« skrivet: 2018-09-16, 16:16 »
Jag söker info om boende på Torparevägen vid Svedberga Kulle under 1700- och 1800-talen. Återkom gärna här om du har några uppgifter!

156
Trollenäs / SV: Trollenäs
« skrivet: 2018-09-10, 01:03 »
Hej

Super, tack för info. Jag får inte riktigt ihop hur Hans, Nils och Hans dvs. 3 generationer i mansled rört sig mellan byarna. Hur de hamnar i Selarp och Stehag etc. Men jag ska kolla lite och återkommer med lite mer detaljerade funderingar mot slutet av kommande vecka.

157
Sandberg / SV: Ursprung släktnamn Sandberg, Skåne
« skrivet: 2018-09-08, 14:57 »
Självklart, men det kan ju också finnas många andra förklaringar. Om han tyckte det lät snyggt eller inte kommer jag nog aldrig få reda på.

158
Trollenäs / SV: Trollenäs
« skrivet: 2018-09-08, 13:26 »
Hej igen Eva

Jag blev lite osäker på just Kjerstina Nilsdotter. Enligt en tidigare notering jag har (ej styrkt) så föddes hon 1820-07-06, vilket onekligen inte klingar väl med dop 1809. Vet inte om jag haft fel uppgift tidigare men ville bara nämna det för sakens skull.

Hennes förmodade syskon Hans Nilsson Sandberg föddes 1811, Else Nilsdotter 1814 och Anders Sandberg 1817.

159
Sandberg / Ursprung släktnamn Sandberg, Skåne
« skrivet: 2018-09-08, 12:08 »
Min anfader sockensmeden Nils Hansson föddes 1782 i Ormanäs i Munkarps socken i Skånes mittpunkt. Jag har indikationer på att även hans far och bror var sockensmed. Tillsammans med en Elna Andersdotter från Kvärlöv i Skåne fick han sonen Hans, född 1811 i Trollenäs (då kallat Näs). Han blev också sockensmed, och flyttade till Stehag. Han var den förste på min antavla att anta efternamnet Sandberg, som sedan levde kvar i några generationer. Han finns noterad som Hans Nilsson Sandberg.

Jag ser inte någon uppenbar koppling till efternamnet Sandberg. Vet någon här vad det kan finnas för koppling till namnet Sandberg i Skåne, eller till yrket smed? Jag har titta lite övergripande på dagens byar runt Ormanäs och Stehag men hittar ingen som heter något med "Sand". Han ska ha bott i Verlinge nr 7, vilket ger en koppling till bydelen Värlinge i Stehag, men inte där ser jag någon koppling till "Sand".

160
Trollenäs / SV: Trollenäs
« skrivet: 2018-09-08, 12:01 »
Sorry glöm allt jag skrivit ovan angående Ormanäs / Näs. Det är ju Trollenäs som hette Näs fram till 1900 och jag inser att det är den tråden jag befinner mig i nu. Mina anfäder var dock från Ormanäs (jag har dock även koppling Trollenäs via andra anfäder).

161
Trollenäs / SV: Trollenäs
« skrivet: 2018-09-08, 11:54 »
Fantastiskt bra och snabbt jobbat!

Jag hinner inte kolla upp nu men har tagit anteckningar. Helt klart indikationer med tanke på kopplingen Munkarp/Ormanäs, dopet och sedan yrket. Om det stämmer, så hette dessutom Hans Jönssons barnbarn också Hans - smeden Hans Nilsson Sandberg.

Ser att du skriver Ormanäs gällande mantalslängden, men hette det inte Näs innan år 1900?

Ang mantalslängden - antar att det innebär att Hans Jönsson var boende där 1769, och att vi inte därigenom kan få hans födelsedatum eller födelseort? Sorry men är nybörjare. Om han var sockenskräddare i Munkarp och med tanke på att hans (eventuella) söner föddes i Näs, antar jag att det är födelseböcker eller giftemål i är man ska kolla vidare i för att hitta mer om Hans Jönsson.

162
Trollenäs / SV: Trollenäs
« skrivet: 2018-09-07, 23:29 »
Jag skulle vilja veta mer om Nils Hansson, f 1782 i Näs (nu Ormanäs). Han ska ha varit smed och gift med Elna Andersdotter som kom från Kvärlöv. De fick Hans Nilsson Sandberg som också blev smed och som är min anfader, men även hans syskon Else f 1814, Kerstina samt Anders.

Någon som har mer information om Nils Hansson? Vore intressant om smeder fanns även i tidigare generationer.

163
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2018-09-03, 00:04 »
Min Stehags-koppling sträcker sig hela vägen fram till 1909, och bak till 1741 som det ser ut nu, då Pål Månsson (alternativt Paul Månsson eller Paul Monsson) föddes. Ngn som sitter på ngn mer info där?

Hans fru Else Eriksdotter föddes också från Stehag, 30/9-1756. Hennes föräldrar Erik Nilsson och Hanna Bengtsdotter vill jag gärna också ha mer information om.

164
Reslöv / SV: Södra Reslöv / Anders Persson 1777
« skrivet: 2018-09-02, 23:52 »
Såg att du skrev ovan "Anders Persson har d Pernilla."

Syftar du då på Anders Persson f 1777, som tråden började med? Eller är det en annan Anders / Pernilla du syftar på här?

165
Reslöv / SV: Södra Reslöv / Anders Persson 1777
« skrivet: 2018-09-02, 23:34 »
Hej igen

Nej, mkt intressant. Jag håller på att mappa in allt nu i mitt träd och ska kolla igenom källorna sen.

Har du ngt mer så är det så klart mycket intressant. Egentligen är det Stehag-kopplingen jag vill följa vidare då jag har en kedja till den byn hela vägen till 1909. Dvs antingen Pål Månsson eller Else Eriksdotter vill jag vidare på. Var den sistnämndes föräldrar Erik Nilsson och Hanna Bengtsdotter också från Stehag tro?

166
Reslöv / SV: Södra Reslöv / Anders Persson 1777
« skrivet: 2018-09-02, 21:01 »
Tack, ska försöka verifiera.

Uppges till Måns Jönsson fader Jöns Nilsson f 1669 och moder Anna Månsdotter f 1666.

167
Reslöv / SV: Södra Reslöv / Anders Persson 1777
« skrivet: 2018-09-02, 20:36 »
Utmärkt, stort tack.

"På nätet finns uppg om föräldrar till Marna Månsdr.Måns Jönsson och Pernilla Persdr." - var finner du detta? Vilka födelsedatum och ort har de?

168
Reslöv / SV: Södra Reslöv / Anders Persson 1777
« skrivet: 2018-09-02, 15:43 »
Fantastiskt, stort tack för hjälpen.

169
Stehag / SV: Selarp
« skrivet: 2018-09-01, 18:27 »
Ja, en del har efter att jag skrev inlägget besvarats.

Näs = Trollenäs.

Selarp låg i Trollenäs socknen.

Hans föddes således i Selarp som låg i (Trolle)Näs socknen.

Gällande Sandberg-efternamnet så är jag fortfarande intresserad av om det finns ngn särskilt koppling till det i just Selarp eller Trollenäs. T.ex. att där fanns en ort som hette ngt med Sand eller Berg, eller ngn annan ledtråd.

170
Simlinge / SV: Simlinge
« skrivet: 2018-09-01, 16:53 »
Är Simlinge detsamma som Slimminge som var annex till Everlöv socken?

Elna Andersdotter född 1781 var dotter till Anders Hansson och Anna Jönsdotter. Jag söker fler detaljer om föräldrarna ifråga.

171
Everlöv / SV: Everlöv
« skrivet: 2018-09-01, 16:43 »
Stort tack Lasse för denna input!

Jag kan inte kolla vidare nu men det låter ju som att Anders Hansson och Anna Jönsdotter låter som en bra tråd.

Är det Slimminge eller Simlinge vi pratar om?

Ser du födelsedatum & ort på Anders Hansson och Anna Jönsdotter?

Tack


172
Stehag / Vad var Verlinge resp Hassle?
« skrivet: 2018-09-01, 12:56 »
Hej!

Jag har hittat flera generationer Stehag:are i min antavla.

Det börjar med Else Ericsdotter som föddes i Verlinge 1756. Hennes dotter Kjerstina Pålsdotter föddes också där, men dog i "Hassle 2". I senare generationer hittar jag både "Verlinge 7" och "Hasle".

Vad var Verlinge resp Hassle/Hasle? Är siffrorna ovan fastighetsbeteckningar?

Är det i övrigt någon som vet ungefär hur många familjer som kan ha tänkats levt i Stehag på 1700- och 1800-talen?

Tack på förhand!

173
Stehag / Sandberg
« skrivet: 2018-09-01, 12:52 »
Jag har har följt Sandberg:arna i Stehag vidare från Tage 1909, till Carl 1877, till Johannes 1851, till Hans 1811. Hans var smed precis som sin far, medan Johannes blev åbo.

Nu undrar jag om någon sitter på mer info om just Sandberg:arna i Stehag, så att jag kan komma vidare. Jag har tagit med några av mina huvudfrågor nedan, men emottager tacksamt även annan information.

1. Hans var den förste som hette Sandberg, någon som råkar veta vad det kan ha berott på att just det efternamnet valdes?

2. Jag har namn på hustru till respektive ovan omnämnd person, och ha har hittat 3 syskon till Hans, 5 till Johannes och 5 till Carl, men inga till Tage. Jag har ingen mer information om ngn av dessa syskon, men skulle gärna vilja följa vidare där. Även Sandberg:arnas yrken vore mycket intressant.

3. Vad hade Sandberg:arna för yrken? Jag vet att Hans var smed, och Johannes åbo. Johannes hade också en bror som var lärare, och en som var maskinarbetare. I övrigt?

Stort tack på förhand!

174
Var ligger platsen / Var ligger Ormanäs och var ligger Näs?
« skrivet: 2018-09-01, 12:43 »
Nils Hansson ska ha fötts i Munkarp eller Ormanäs, 1782. Var ligger Ormanäs?

Hans son, Hans Sandberg, ska ha fötts i Näs eller Selarp, 1811. Var ligger Näs?

175
Bräkne-Hoby / Inga-Lill Olsson 1912
« skrivet: 2018-09-01, 12:42 »
Inga-Lill Olsson föddes i Bräkne-Hoby 1912, gift med Tage Birger Sandberg från Stehag. Jag har mycket uppgifter om Tage, men saknar något mer på Inga-Lill, ngn som har lite info så att jag kan komma vidare?

Tack på förhand

176
Munkarp / SV: Munkarp
« skrivet: 2018-09-01, 12:40 »
I övrigt, var Ormanäs en del av Munkarp i slutet av 1700-talet, eller är det en annan ort?

177
Everlöv / SV: Everlöv
« skrivet: 2018-09-01, 12:39 »
Hej

Jag söker fler detaljer om Elna Andersdotter, som ska vara född i Everlöv 1781. Hon gifte sig med smeden Nils Hansson, född i Munkarp eller möjligen Ormanäs 1782, och fick tillsammans med honom Hans Sandberg som föddes i Näs eller Selarm och sedermera blev smed han med.


Jag hat fått en uppgift om att Elnas föräldrar var Nils Påhlsson och Karna Jeppasdotter, men jag har inte mer information om de två än så och det verkar ju märkligt med tanke på efternamnen.

Stort tack på förhand!

178
Reslöv / Södra Reslöv / Anders Persson 1777
« skrivet: 2018-09-01, 12:35 »
Hej

Jag letar efter fler detaljer om Anders Persson, född i Södra Reslöv 1777. Jag utgår ifrån att Södra Reslöv är en del av Reslöv vid denna tid? Han ska ha gift sig med Kjerstina Pålsdotter, född i Stehag 1782, så det låter rimligt.

Tillsammans med Kjerstina fick han Marna Andersdotter, född i Stehag 1813, som sedermera gifte sig med smeden Hans Sandberg.

Ngn som sitter på info?

179
Stehag / Selarp
« skrivet: 2018-09-01, 12:32 »
Jag letar efter smeden Hans Sandberg, som ska ha fötts 1811 antingen i Näs eller Selarp. Om jag förstått det rätt var han son till Nils Hansson (född 1782 i Munkarp eller möjligen Ormanäs) och Elna Andersdotter (född i Everlöv 1781). Tillsammans med Marna Andersdotter, född i Stehag 1813, fick han Johannes Hansson Sandberg som sedermera blev Åbo, och 5 syskon till honom.

Hans hade tre syskon, Else, Kerstina och Anders, och dog i Verlinge 7 i Stehag.

Trollenäs ligger ju onekligen i närheten, är det vad "Näs" kan tänkas syfta på?
Ingick Selarp i Stehag under 1800-talets början?
Hur kommer det sig att Sandberg valdes som efternamn?


180
Munkarp / SV: Munkarp
« skrivet: 2018-09-01, 11:26 »
Hej

Finns det någon här som känner till något om Nils Hansson, född i Munkarp eller möjligtvis Ormanäs 1782? Han var smed och gift med Elna Andersotter, född i Everlöv 1781, och de hade tillsammans Hans Svedberg, född 1811 i Näs eller Selarp, och som sedermera också kom att bli smed.


Stort tack!

181
Stehag / SV: Stehag
« skrivet: 2018-09-01, 11:22 »
Hej

Finns det någon här som känner till något om Else Eriscdotter, född i Verlinge i Stehag 1756, eller hennes man Pål Monsson? De hade tillsammans Kjerstina Pålsdotter, född 1782 i Verlinge.


Stort tack!

Sidor: [1]