ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Karl William Sokka

Sidor: [1]
1
Y-DNA (det raka fädernet) / SV: RM269
« skrivet: 2021-03-20, 16:24 »
R-M269, eller kort R1b, är ganska bra testad haplogrupp med många grenar och en uppgradering till BigY 700 eller ett WGS-test med analysen hos Yfull kan hjälpa.

Vad kan man göra med Y111, eller Y37 och Y67?
1. Gå med i ett projekt hos FTDNA
Logga in och semyPROJECTS, klicka på Join a project.
a. Se Y-DNA GEOGRAPHICAL PROJECTS och DUAL (Y-DNA AND MTDNA) GEOGRAPHICAL PROJECTS
Till exempel Swedish DNA https://www.familytreedna.com/my/group-join?group=Sweden& , eller RussiaDNA eller FinlandDNA osv
Vänta på att administratörerna sorterar er i en grupp - då kan ni se om man kan läsa ut en exaktare undergrupp än bara R-M269 (gäller andra haplogrupper också).
b. Se Y-DNA HAPLOGROUP PROJECTS
Till exempel för R1b https://www.familytreedna.com/my/group-join?group=R1bBasalSubclades& , om man inte känner till en exktare haplogrupp.
Det finns massor av olika projekt för andra haplogrupper också.

2. Kolla själv på Nevgen
Logga in på ditt konto hos FTDNA och gå till Y-STR Results
Gå till Nevgen https://www.nevgen.org/
Kopiera över dina resultat rad för rad.
Se inställningarna på Nevgen och välj Longer haplotypes för Y111 och Y67.
Markera om du tilllhör R1a, R1b, I, J eller E.
Om du har testat något SNP, kan du välja det också i inställningarna.
Klicka på Calculate.
Du får en uppskattning på vilken undergrupp/subgrupp du kan tillhöra. Det är möjligt att du ser "Unsupported" subclade - det betyder att det är något nytt eller sällsynt.
Efter det kan man också gå med i ett projekt hos FTDNA, men då kan man kolla om det finns något projekt för din undergrupp eller någon strax över den.

Googla också på din undergrupp - det kan finnas lite intressant information på nätet. Man får ofta länkar till Yfull https://yfull.com/ - där kan man se vilka fler undergren det finns. Dessa resultat kommer från dem som har gjort BigY eller ett WGS-test och laddat upp det på Yfull. Yfull tar också resultat från vetenskapliga artiklar, så det kan finnas grenar som inte finns hos FTDNA. Yfull ger också en åldersuppskattning på hur gammal någon gren kan vara. Endast Y-STR test är inte möjligt att ladda upp på Yfull.

2
Tack, Torodd!
Vad kul att du har gjort BigY.
Grenen N-Z350616 saknas tyvärr i Yfulls träd, men det ska vara under N-Z4786 https://www.yfull.com/tree/N-Z4786/.
Om jag förstår resultaten rätt, så är du inte med i N-Y81741 / BY34748 (som är under 475 år)...
inte N-Y11245 / CTS9460 heller. inte N-Z4890 / CTS8445 eller FT25239. Så alla stora grenar där går bort.
Men det finns 8 testresultat där som inte har någon egen gren där. Om du laddar upp din Bam-fil till Yfull blir det kanske en ny gren med en åldersuppskattning så småningom.

3
Se här https://www.yfull.com/tree/N-Z5038/
Väldigt många finnar i många grenar under N-Z5038. Har du gjort BigY eller WGS?

4
I vetenskap brukar man använda sannolikheten 95% och i ditt fall tyder det på 10 generationer. Och andra sidan så ska det tolkas så här: ni har er gemensamma far*far inom 10 generationer med sannolikheten 95% (att det är rätt).
STR-tester är tyvärr inte lika tillförlitliga som SNP-tester. Jag tycker att att du ska kontakta din match och diskutera att ni båda uppgraderar till BigY (och att han uppgraderar till FF också). Sedan kan ni ladda upp BAM-filer på https://yfull.com/ och få en åldersuppskattning. Försök gärna att hitta en tredje manlig person för BigY-testet - gärna en ännu mera avlägsen.

5
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Nästa steg ?
« skrivet: 2020-07-12, 19:36 »
270(132) cM är rätt så höga värden. Om personen kan berätta om sina mor- och far-föräldrar så går det nog att spåra. Har kopplat ihop träden där det fanns ca 150 cM, men man behöver ha trädet för alla tre-fyrmänningar. I mitt fall visade det sig vara ättlingar till morfars farmors bror.

6
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Mitokondrie-DNA (mtDNA)
« skrivet: 2020-07-12, 19:27 »
GD=0 för mtDNA är allt mellan 500 och 5000 år beroende på haplogrupp.

7
Från FTDNA:s sida om autosomal transfer:

What do I get if I transfer my autosomal DNA from MyHeritage™?

After transferring your results, for free, you will receive a list of your autosomal matches from our database and have access to our Family Finder - Matrix. The Matrix feature allows you to select and compare the autosomal DNA relationship between up to ten of your matches at one time. In addition, you will also be given full access to our Family Finder features, which include the Chromosome Browser, myOrigins, and ancientOrigins at no additional cost.

8
Om man överför data från MyHeritage så behöver man inte betala något - man får tillgång till alla verktyg gratis. Se: https://www.familytreedna.com/autosomal-transfer

9
MyHeritage test är nästan identisk med FTDNA-testet. Se jämförelse här: https://isogg.org/wiki/Autosomal_DNA_testing_comparison_chart
Jag har köpt 3 test där just på grund av deras låga pris. Testen skickas till samma labb som FTDNA. De var ganska snabba med att presentera resultat - det tog 3 veckor sedan labbet tog emot kit. Man kan ladda ner rådata och det går att ladda upp det till gedmatch.com där man kan se fler matchningar. Ja, antalet matchningar är under 100 för mig, jag tror det var 41 st från början, men det blir fler - kanske 1 st till på 1-2 veckor.
MyHeritage har en ganska aggressiv marknadsföring - de ringer upp och vill sälja sina prenumerationer. Du får ha 250 personer i ditt familjeträd gratis, men är det fler så vill de ha en ganska dyr prenumeration. De testar dock inte mitokondriellt DNA och väldigt lite av Y-kromosom så man kan inte få sina haplogrupper från dem.
Till fördelarna med MyHeritage kan man räkna lågt pris, snabba resultat, tillgång till rådata. De har en ganska enkel och tilltalande hemsida, det är enkelt att lägga upp sitt familjeträd där, enkelt att se sina matchningar och du kan administrera flera test under ett och samma konto. MyHeritage lär nog få en bra databas med tiden - de har översatt sin sida till flera språk och levererar DNA-test nästan i hela världen. Det gjorde lite enklare att testa släktingar i andra länder och som behövde instruktioner på andra språk än svenska eller engelska.
Jag har också gjort Ancestry-testet. Det är betydligt fler matchningar där (kanske 1000 eller 2000, säkert många falska eller väldigt avlägsna). Man kan ha hur många personer som helst i sitt familjeträd utan att behöv betala några avgifter eller prenumerationer. Ancestry har en enorm databas med kyrkböcker, passagerarlistor m.m. Min kommun prenumererar på Ancestry så jag gå till biblioteket och söka info där gratis. Vill man kunna söka vid datorn hemma så kostar det ganska mycket.

Sidor: [1]