ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Per Sulg

Sidor: [1]
1
Tack för era svar; det verkar inte som om det finns något entydigt svar ang. hur/om man förtecknat dödförklarade. Det blir kanske (fast nog inte;) att bläddra sig igenom häradsrättens arkiv. Ska även kolla i Kungl bibl:s tidningsdatabas. Före en dödförklaring skulle ju denna lysas tre ggr i Post- och inrikes tidningar, så där kan ev finnas något.

2
Du minns händelsevis inte vilken som var din källa när du gjorde registreringen? Jag har tre släktingar som emigrerade till USA 1880 och som försvann spårlöst. När deras föräldrar hemma i Sverige dog (1910 resp 1920), nämndes de öht inte i bouppteckningen (utan bara de tre övriga barnen), vilket var märkligt. Det får mig att tro att de kanske blivit dödförklarade dessförinnan. Normalt skall det väl framgå i bouppteckningen att man gjort efterforskningar om frånvarande barn, eller att de representeras av någon vid bouppteckningen. Det är ganska mystiskt, det hela. Så jag har börjat fundera på om man skulle kunna hitta dem i någon förteckning över dödförklarade, men finns det sådana? Detta gäller Asarums socken i Blekinge. Hörde i Släktband på radion att man ansökte hos häradsrätten att fä någon dödförklarad. Men hur hittar man sånt i arkiven? Det hade underlättat om man kunde hittat dem i dödboken, därav min fråga.

3
Vet någon om personer, försvunna i utlandet (USA) och sedemera dödförklarade i Sverige, hamnar i Dödboken?

4
Har hittat ett tips som verkar intressant om Jonas Erikssons far i Ancestry. En Erik Jonsson Humbla (1651-1733), född o död i Rostorp, gift med Ingrid Jönsdotter (ca 1655-1734/37). Enl ett träd i Ancestry ska de vara Jonas Erikssons föräldrar. Ska se vad jag hittar om dom i rullorna, och hoppas det är läsligt!
Tack än en gång för din hjälp!

5
Tack, klargörande! En fråga dock: I ditt 2:a svar, första stycket, talar du jämte Jon Eriksson om en Erik Jonsson (Mtl 1709). Lite senare nämner du Eriks hustru Karin (Mtl 1720). Därav drar jag slutsatsen att "Erik" inte kan vara Jons son Erik, född 1707.
I andra stycket talar du sedan om att Eriks hustru Kerstin Swensdr har avlidit 92 år gammal (Db 1719). Men det går ju inte ihop med att hustrun hette Karin (i Mtl 1720), som du sa strax innan. Eller har jag missförstått något?
Det hade ju passat bra om Erik Jonsson var Jon Erikssons far, men utifrån dina rön får man väl se det som omöjligt?

Vänliga hälsningar
Per

6
Oj, tack! Få se nu om jag kan bena upp detta.

Per

7
Tack Margareta för din hjälp! Jag tror att det är andra gången du reder ut begreppen för mig, mycket uppskattat! Du har skrivit ett "h" mellan vissa personer, vad betyder det? Hustru? Jag trodde att det ev kunde vara ett et-tecken, men det kanske inte används i dessa sammanhang?

Hälsar
Per

8
Kan någon hjälpa mig att uttyda denna dopanteckning från 1711? Nedan vad jag tror att det står. Tacksam för klargörande av utelämnade ord och om jag missuppfattat något.

Jonas Erikssons barn i Rostorp Jonas döpt 9/6
Vittnen
Jan Pärson i ?
Olof Mårtinson i ?
Nils Mårtinson i Kånsta
??? Pärsdotter
???slätt Anna=
Carlsdåtter i Rostorp
Kiurstin Mårtins=
dåtter i Kånsta

9
Taxam för läshjälp om någon har tid o lust. Tror mig ha klurat ut det mesta, men behöver hjälp med en del ord och gärna översyn av hela transkriberingen. Så här tror jag det står:

I vänstermarginalen: Rustmästare

Rustmästare Paull Bure avancerade till fältväbel vid Compagn
den 24 april 1748. i ställe samma dag avancerade voluntaire
af Compagn Carl Jacob Taube som d 6 sept 1739 avancerade
till ......? vid Compagn i ställe samma dag avancerade vo
lunt Tolle Theodor Barrie hvilken d 22 nov. 1739
i finland med döden afgådt. i stället avancerar voluntaire
vid? eget? Compagn Hind? Hammarstedt af den 4 februarii
1740 som och d 29 aug 1743 avancerat till fältväbel
vid? eget? Compagn i ställe samma dag avancerade .......?
...........? på extra stat vid .........? voluntaire af Compagn

Jonas Philip Carlman

10
Stort tack! Om det inte hade varit för dessa kråkfötter hade man nog kunnat klura ut det mesta själv.

Per

11
Hej!

Tacksam för läshjälp för bifogad dopanteckning. Jag tror jag kan tyda vad som står på rad 1 och 2 fram till "Carlmans"... sedan är det ett par/några för mig oläsliga ord fram till ..."dotter Helena".
Annars tror jag det står "Lördag (möjl söndag) d. 25 döptes Fourier (furir) Carlmans ...oläsligt... dotter Helena Eleonora Carlman." Därefter vittnena, vars namn jag kan hjälpligt läsa, men hjälp även där skulle uppskattas, om det är möjligt.

Bästa hälsningar
Per

Sidor: [1]