ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Holger Andersson

Sidor: [1]
1
Först några ord till Thomas Hermelin. Vad glad jag blev när jag fick se Din reaktion på mitt inlägg. Det bidrar i hög grat till att förklara den utveckling av Genline som jag har tyckt mig se under den senaste tiden. Innan jag läste Din kommentar visste jag inte, att Du inte längre är kvar i företaget. Men jag misstänkte att någonting hade hänt. Jag skickade nämligen för kännedom en kopia till Dig, av mitt svar till Seth Lund som jag nämnde i mitt förra inlägg. Jag använde den E-postadress som jag tidigare hade använt i våra kontakter. Jag blev förvånad över att inte få någon reaktion, det var inte likt Dig. Men nu är ju anledningen uppenbar, Du hade redan då fått lämna företaget. Tack för den upplysningen!
Jag kan försäkra Dig att jag mycket uppskattade Ditt sätt att ta hand om de klagomål som jag framförde, och jag har aldrig tvivlat på Din uppriktiga strävan att ge kunderna en fullgod produkt. Tyvärr har jag inte sett några tecken på att den strävan nu skulle finnas kvar i företaget. Det glädjer mig att Du har ett nytt jobb som Du trivs med. Jag hoppas att den nya arbetsgivaren har förmåga att uppskatta Dina förtjänster.
Nu till dagens verklighet. I en fyllig artikel om Genline i Släkthistoriskt Forum nr 2/02 står följande: ”Just nu ligger prioriteringen helt på att få ut så många län som möjligt så snabbt som möjligt. Just nu (detta skrivs i slutet av mars) finns det elva län på vår hemsida, varav tre är helt klara, fyller Peter Wallenskog på. När alla län är klara kommer vi att gå över till att finjustera tekniken och rätta till eventuella felaktigheter.”
Här ställs alltså i utsikt, att inom ett antal år få tillgång till den kyrkboksvolym som man för sin forskning behöver redan i dag. Jag har svårt att tro, att alla län kommer att vara ”klara” under 2005 som den senaste målsättningen är. Men även om så skulle bli fallet, får vi vänta i två år innan vi får tillgång till det som borde finnas redan nu.
Den 17 oktober 2003 publicerade Genlines VD Peter Wallenskog ett öppet brev, som man måste uppfatta som riktat till oss släktforskare. Brevet inleds med följande: ”Vi på Genline är mycket ledsna över flera inlägg, som finns på bl a Anbytarforum och som vi finner både missvisande och orättvisa.”
Det har säkert funnits - och kommer säkert att finnas även i fortsättningen - inlägg som kan uppfattas på det sätt som han beskriver. Men han berör inte med ett enda ord, alla de sakliga inlägg som har förekommit och som bygger på de faktiska brister som finns i databasen, och därmed inte heller om man tänker att göra något åt den saken. Brister som kort tid efter databasens öppnande, upptäcktes och inrapporterades till Genline. Och som till en början mottogs med stor tacksamhet och som så småningom också åtgärdades. Och att en och annan kan använda sig av mindre väl valda ordalag när man upptäcker att man inte har fått den produkt man betalat för, är kanske inte så konstigt. Och framför allt inte som man numera inte kan uppfatta företaget som särskilt benäget att inom rimlig tid åtgärda bristerna.
Så till den eviga frågan om vad som skall ingå i Genlines databas. Här är förvirringen total. Skulle inte exempelvis Släktforskarförbunder kunna ta på sig uppgiften, att söka få klarhet i vad som är och inte är mikrofilmat och på vad, film eller mikrokort och vem som kan få tillgång till vad? Som det nu är skyller Genline på RA , man får inte det man har beställt, man rör sig med olika beställningslistor m m. Det talas om mormonfilmer och SVAR-filmning. I ett inlägg från Gunnar Johansson den 4 februari - förmodligen som en följd av mitt förra inlägg - skriver han följande: ”Återigen måste jag nämna skillnaden på mikrofilm och mikrokort. Det som Genline skannar är alla mikrofilmade kyrkoarkivalier, de sk mormonfilmerna på 35 mm film. Dessa filmer har aldrig innehållit födde-vigde-döde-flyttade efter 1860. Dessa finns enbart som kompletteringsfilmningar, gjorda av landsarkiven/SVAR på 16 mm film direkt gjord för mikrokort.”
Enligt uppgift jag tidigare fått från Genline, är deras produktionsteknik utvecklad för mikrofilm och kan inte hantera mikrokort. Men faktum kvarstår, flyttningslängder finns för flertalet församlingar för tiden efter 1860 i Genlines databas, med undantag för de brister som också finns i andra typer av kyrkböcker. Om Gunnar Johanssons uppgift, att dessa endast finns på film gjord för mikrokort, måste ju det betyda att Genline har kunnat skanna även dessa och varför då inte också födda, vigda, döda? Det är säkert en stor skillnad i produktionstid, mellan att å ena sidan skanna ett par volymer SCB-utdrag per län, mot att å andra sidan skanna 35 års volymer av samtliga församlingars kyrkböcker. Det vore mycket intressant att få veta hur det förhåller sig.  
Sådana funderingar och många andra hade kunnat undvikas om Genline, innan man började sälja sina tjänster, hade gjort klart vilket underlag för produktionen som kunde köpas från Riksarkivet. Då hade man kunnat lämnat en fullgod information om vad den produkt man erbjöd innehöll, i stället för svepande formuleringar som ”allt mikrofilmat kyrkboksmaterial” och liknande. Det är synd att ett för oss släktforskare så betydelsefullt hjälpmedel skall befläckas av missvisande information, undanflykter och halvsanningar. Men nu är det som det är och det får vi leva med. Men det minsta man kan begära är, att Genline tar till sig av kritiken och återigen börja åtgärda de fel som inrapporteras, i stället för att beklaga sig över missvisande och orättvisa påståenden. Trots kritiken kommer jag för egen del att även i fortsättningen använda mig av Genlines tjänster, så länge jag har behov av dem för min forskning. Det finns inget motsvarande alternativ.

2
Det här är första gången jag deltar i debatten om Genline, jag har läst ordningsreglerna, särskilt avsnittet ”Var alltid artig och vänlig” och jag skall försöka följa dem. Att jag inte tidigare deltagit i debatten, beror inte på att jag saknar erfarenhet av eller synpunkter på företaget. Eftersom jag har praktiskt taget alla anor samlade i de två län som först blev tillgängliga, har jag haft ett obrutet abonnemang sedan möjligheten öppnades och jag har haft många kontakter med företaget. Jag skulle kunna berätta mycket, men är medveten om att jag måste begränsa mig.
För att undvika varje missförstånd när det gäller min syn på ”Kyrkböcker på nätet” vill jag från början framhålla, att jag tycker projektet är en fantastisk tillgång för oss släktforskare. Att vid sin egen dator, på några ögonblick, kunna förflytta sig mellan olika kyrkböcker, mellan olika församlingar och mellan olika län, är för mig - och säkert också för många andra - en dröm som har gått i uppfyllelse. Men den här drömmen kan lätt övergå i mardröm, när man upptäcker att den volym som man skall förflytta sig till saknas, inte på grund av att den inte finns utan på grund av underlåtenhetssynder hos den som tillhandahåller tjänsten. Eller att volymerna ligger i en svåröverskådlig blandning, ja till och med i fel församling. Då måste man ha rätt, både att få framföra kritik och att snabbt få bristerna åtgärdade. Här har Genline gjort misstaget att satsa allt på kvantitet på bekostnad av kvalitet.
Jag upptäckte snart, att mikrofilmade kyrkböcker efter 1860 ersattes med SCB-utdrag. Jag påpekade att detta stred mot löftet på den egna hemsidan, om att tillhandahålla allt mikrofilmat kyrkboksmaterial fram till omkring sekelskiftet. Genline å sin sida hävdade att det inte fanns annat än SCB-utdrag för den aktuella tiden.  Vi hade många meningsutbyten via mail men företaget framhärdade i sitt påstående. Jag tyckte måttet var rågat, då man även på sin hemsida, beklagade att man inte kunde tillhandahålla annat än SCB-utdrag! Skälet var att inte någon mikrofilmning av kyrkböckerna fanns tillgänglig och ”särskilt gäller det Östergötlands landsortsförsamlingar.” I ännu ett mail till företaget påpekade jag, att jag i mer än tio års tid, hade forskat på just Östergötlands landsortsförsamlingar med hjälp av mikrofilmat materiel, bland annat vid Landsarkivet i Vadstena. Mina formuleringar hade nog inte uppfyllt ovannämnda ordningsregler för bublicering i Anbytarforum, men jag tycker fortfarande att min upprördhet var befogad. Resultatet blev att jag blev uppringd av en företrädare för företaget, som inledningsvis vidhöll tidigare ståndpunkter. Efter ett mycket långt samtal kom erkännandet att jag hade rätt och jag utlovades ”full upprättelse”, vilket jag tolkade som att man på sin hemsida skulle klarlägga hur det verkligen förhöll sig. Något sådant klarläggande har aldrig kommit!
Under hela tiden fram till början av 2002, sände jag regelbundet in rapporter till Genline om saknade kyrkoboksvolymer, det blev ganska många. Jag blev hela tiden vänligt bemött, man tackade för hjälpen och försäkrade att man satte stort värde på att få hjälp med att upptäcka brister i databasen. I samtliga fall gjordes kompletteringar. Låt vara att det kunde ta 2-3 månader, men de saknade volymerna kom så småningom på plats. Men från årsskiftet 2002-2003 skedde en markant atitydförändring. Den 11 februari 2002 sände jag följande mail till Genline:
Hej!
Jag påpekade för länge sedan min iakttagelse, att ett stort antal församlingar saknade flyttningslängder för tiden efter 1860. Jag trodde då att ni skulle göra en inventering och en komplettering, men det var tydligen att tro för mycket om Genlines tillmötesgående mot sina kunder. Om ni kunde föreställa er, hur mycket tid som går åt för att sitta och leta igenom flera hundra sidor i otydliga husförhörslängder efter inflyttade personer, i stället för att ha en anvisning från flyttlängden. Jag kan försäkra, att er brist på omsorg om kunderna inte är någon bra PR! Men det verkar som det inte spelar någon roll, så länge ni är ensamma på marknaden.
Det här är den senaste tidens upptäckter av saknade flyttningslängder:  
Borg 1873-1894, Fornåsa 1872-1896, Gårdeby 1869-1894, Kvillinge 1875-1889, Lönneberga 1883-1895, Risinge 1871-1895, Skedevi 1873-1896, Västra Husby 1861-1894, Åtvid 1876-1894, och Örtomta 1812-1869.
Med undantag av Lönneberga, rör det sig enbart om Östergötlands län, beroende på att det har varit uteslutande där som jag har forskat den senaste tiden. Hur det ser ut i övriga ”färdiga” län har jag ingen aning om.
Med trots allt vänliga hälsningar
Holger Andersson
 
Och bara 8 dagar senare fick jag följande svar:
 
Hej!
Vi på Genline använder oss av de listor Riksarkivet förser oss med vid beställning av filmer för respektive län. Vi kan alltså inte gissa oss till om det finns fler böcker än de som finns noterade i dessa listor. Vid en genomgång, baserad på de klagomål vi fått av dig, finner jag att ingen av dessa längder finns upptagna i det materialet.
Om det är så att Riksarkivet medvetet undanhåller oss material, vilket naturligtvis inte är fallet, beklagar vi naturligtvis detta men har egentligen ingen anledning att tvivla på att uppgifterna vi får från RA är riktiga.Vad orsaken är till att dessa volymer saknas kan vi bara spekulera i men kanske fanns de inte tillgängliga då fotograferingen av kyrkböckerna pågick. Vi vill självfallet att materialet ska vara så komplett som möjligt men har ingen möjlighet att själva leta i RA:s gömmor efter filmer som ”eventuellt” finns, utan får helt lita till RA:s vederhäftighet.
Jag har äran teckna
Med Utmärkt Högaktning
Seth Lund
Genline AB
 
Och på detta svarade jag:
 
Hej!
Tack för svaret på mitt senaste påpekande om saknade kyrkoboksvolymer. Nej jag tror naturligtvis inte, att ni kan gissa er till om det finns flera volymer och inte heller att ni har möjlighet att ”leta i RA:s gömmor efter filmer som eventuellt finns”. Det kan inte jag heller. Men lika fullt vet jag, att de här volymerna finns och att de har funnits länge. Jag använder mig av det mycket enkla knepet att jämföra med SVARs katalog! Det kanske kunde vara någonting för Genline att ta efter? Och om det nu vore så, att de volymer som saknas i Genlines databas inte fanns, hur kan det då komma sig, att de många volymer som jag tidigare har anmält saknade, efter en tid har funnits i databasen? Var har ni då fått dom ifrån, om de inte har funnits på RA?
Med vänlig hälsning
Holger Andersson
 
Det här var vår sista skriftväxling i ämnet saknade kyrkboksvolymer, mitt sista mail föranledde inget svar från Genline! Och de ovannämnda kyrkboksvolymerna saknas fortfarande idag, nästan på dagen ett år senare! Svaret från Genline är som synes undertecknat av Seth Lund och det var första gången jag sett det namnet. Jag märkte ju den förändrade tonen i det sista svaret, i jämförelse med tidigare svar om saknade kyrkboksvolymer och drog slutsatsen att det här var en ny medarbetare, som kanske inte riktigt hade förstått att han hade kontakt med kunder som företaget är starkt beroende av. Men när jag nu läser hans inlägg i den pågående debatten är det alldeles tydligt, att den arroganta ton han använde i svaret till mig, ingalunda har mildrats under det år som gått - snarare tvärt om. Och om det dessutom speglar en helt förändrad attityd från hela företagets sida, är det bara att beklaga.  
I ett svar till Inga-Lill Johansson angående saknade kyrkboksvolymer den 8 januari i år skriver Seth Lund följande: ” Eftersom de listor vi hittills har fått av RA och de listor som RA själva har inte helt stämmer överens kan det förekomma rullar som alltså inte ingår i vår förteckning men som finns i deras arkiv. Vi har tidigare försökt att få tillgång till samma material men inte lyckats. Det krävs alltså andra, även externa, källor för att ta reda på om det finns mer material. Detta kräver dock att någon påpekar detta för oss så vi kan göra mera djupgående undersökningar. Konsensus är alltså att det k a n dyka upp mer material än det vi i god tro har publicerat som varandes färdigt.”
Det är häpnadsväckande att Seth Lund kallar det ”god tro” att bara godta vad RA tillhandahåller utan den enklaste kontroll och i stället överlåta åt ”externa källor” - sina kunder - att finna bristerna. Allra sist en fråga till Seth Lund. Vilka ”djupgående undersökningar” har gjorts för att finna de 10 kyrkboksvolymer som jag anmälde som saknade för ett år sedan och så sent som i går fortfarande saknades i databasen? När kommer de att ”dyka upp”?
Mvh
Holger Andersson

Sidor: [1]