ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Cecilia Månsson

Sidor: [1]
1
Hej! Jag har en bekant i USA som troligen härstammar från Gunilla Persdotter, född 28/5 1825 i Tännäs. Vi tror att vi har hittat rätt person, mycket tack vare DNA-träffar samt rätt födelsedag. Hon ska ha utvandrat mycket tidigt, i början av 1850-talet. Möjligen följde en syster med på resan men som dog på vägen över. Jag undrar om någon vet mer om var utvandringen från Tännäs vid denna tid hamnade i USA. Jag har sett många spår av utvandrare i trakterna av Galesburg, Illinois i början av 1850-talet (i svensk-amerikanska kyrkoböcker)  men knappt någon från Jämtland/Härjedalen alls. Hon ska ha träffat sin blivande man på Mississippifloden och hamnade så småningom i Iowa. Och vet någon mer om denna familj, tas givetvis denna information emot tacksamt. /MVH Cecilia

2
Visseltofta / Per Svensson f.1845 från Boalt Visseltofta
« skrivet: 2018-02-11, 18:01 »
Per Svensson f. 1845-04-30 i Boalt nr 1 gifte sig med Maria Olofsdotter från Grysshult Hallaryd. De utvandrade till Amerika och nu är deras amerikanska ättlingar på väg hit i sommar. Så nu undrar jag om någon vet ifall gården där de föddes finns kvar? Jag tror att Pers broder Sven är den som nämns under Boalt 1:10 i Gods och Gårdar. Jag misstänker att de två gårdarna som Per och Sven hade numera är bara en. Någon som kan bekräfta? Har kontaktat Visseltofta Hembygdsförening utan framgång så nu prövar jag här. MVH/Cecilia

4
Hej! Jag har hittat något som ser väldigt spännande ut: en bouppteckning från Högsby socken, avdelning Böcker: Docktor Millers kärleksfly-- VAD står där egentligen och någon som vet vad det är för bok..?
 
MVH Cecilia

5
Oj, det har visst ramlat in tips här! Östra Ejaröd låter ju intressant eftersom de bodde där ett tag. Jag är dock inte så säker på att tidpunkten stämmer. Vågar någon gissa när kortet är taget? Här kommer en uppförstorad del av bild nr 2:  

 
 
Caroline, tack för bilden men tyvärr tror jag inte att det stämmer för huset i Röe 2 där familjen bodde ser inte ut så på andra kort. Ett annat tips som jag har är att det faktiskt är ett hus i Röe men inte där de själva bodde. Jag har varit och tittat som hastigast och tyckte det fanns många likheter och även några Nävlinge-bor har också tyckt att det liknar detta hus. Men ägarna till huset höll inte med... :-( Min teori är i så fall att Måns inte bodde i detta hus men tjänade där. Måns Kristiansson var torpare - och se vad det står i bilden från Gods och Gårdar: Gården har tidigare varit torp under Röegården. På dagens kartor är Röe utmärkt precis där jag var och tittade. Annars bodde Måns i Röe 2, en bit från den förmodade Röegården. Röe, Nävlinge och Östa Ejaröd ligger alla uppe på Nävlingeåsen vilket förklarar höjdskillnaden.

6
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juli, 2013
« skrivet: 2013-04-29, 17:23 »
Ja, bouppteckningsingresser är ju inte det första man ger sig på som forskare. Jag kan i varje fall starkt rekommendera Stig Gräntz CD-skiva om man forskar mycket på Högsby. En annan bra CD-skiva är från PLF och där hittar jag dödnotis efter Johannes. Död i tarmvred 24/8 1857, ålder 57 år och 18 dagar. Har ej kollat om detta verkligen stämmer.
 
(Fast även om CD-skivor är bra genvägar som vill i varje fall jag själv se uppgifterna i kyrkoböckerna.. förr eller senare!)
 
Lycka till!/Cecilia

7
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juli, 2013
« skrivet: 2013-04-28, 20:26 »
Hej, här är lite ledtrådar tack vare Stig Gräntz fantantiska bouppteckningsingresser.  F 24a kort 4, vt 1846:6, 1845 12 01 i Lövhäll under Melby, Högsby sn Efter änkl. Lars Persson, död 24/11, efterlämnar 6 barn, Stina Cajsa Larsdotter gm torp. Johannes Persson i Anneberg, Maria Larsdotter gm
torp. Carl P. Nilsson i Lövhäll, Jonas Larsson i Rosendal 29 år, Johanna Larsdotter gm torp. Jon Persson i Skyttefälla, Carl Johan Larsson
26 år bor på okänd ort och Anna Sophia Larsdotter omyndig, vars förmyndare är Nils Håkansson i Granhult.....
 
F 26 kort 13, vt 1858:24, 1857 10 21 i Hallakulle under Hanåsa, Högsby sn
Efter änkl. Johannes Persson, död 24/8, vars arvtagare är 5 barn, Cajsa Lisa 28 år, Maria Gustava 25 år, Johanna Kristina 22 år, Sven
August 15 år och Emma 12 år, vars förmyndare är Johan Peter Jonsson i Ljunghällen.

8
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juli, 2013
« skrivet: 2013-03-10, 17:51 »
Hej, Jag har en teori och undrar om något Högsbyproffs kan bekräfta eller dementera följande:
År 1767 föds Samuel Jonsson i Hammarby. Hans föräldrar ska vara Jon Olsson och Stina Andersdotter. Det finns en Jon Olofsson som dör i Hammarby 1779 i Hammarby 5 där sedan Samuel Jonsson tar över omkring 1788  efter Jon Olofssons änka enligt mantalslängd. Jon Olofsson som dör 1779 ska vara född beräknat 1732-1733. Tyvärr finns det ingen passande i Hammarby i PFL:s databas men däremot på andra håll. Men tittar jag sedan i Stig Gräntz fantastiska bouppteckningsregister, finns det en möjlig familj i Hammarby 1744: Efter Kerstin Olofsdotter, efterlämnar mannen Olof Nilsson och 5 barn, Sven 17 år, Per 14 år, Nils 11 år, Jon 8 år och Karin 1 1/4 år vilket skulle innebära att Jon var född omkring år 1735-1736. Samtidigt är det troligt att de övriga sönernas ålder är underskattade: Enligt PLF:s databas får Olof N i Hammarby år 1725 en son Sven, 1728 en son Per och 1730 en son Nils och 1736 en son Olof som nog avlider 1744 innan modern. Alltså är där en lagom lucka för en son Jon vars födelesnotis saknas.  
 
Följer jag upp Jon Olssons barns faddrar återfinns systern? Karin Olofsdotter i ett dop 1762. När Karin Olofsdotter i Hammarby döper tre barn återfinns Jon Olsson och dennes hustru Stina Andersdotter och även hennes dotter Lena Samuelsdotter som faddrar. Stina nämns i två dop, och Jon och Lena i varsitt. Men samtidigt bor alla i Hammarby så jag tycker inte att det räcker som bevis.  
 
Någon som har kännedom om denna familj? Någon som vet något ytterligare? Om någon vecka kommer jag farande med amerikanska ättlingar så det hade varit roligt att få veta så mycket som möjligt om Hammarby-anorna. MVH Cecilia

9
Fliseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 20 mars, 2014
« skrivet: 2013-02-24, 21:03 »
Hej, Jag får Amerikabesök nästa månad av en familj vars ana växte upp i Åby nr 1, Fliseryd. Denna ana var styvson till smeden Nils Johan Blomgren som dog 1886. Jag undrar om det finns någon som vet var denna smedfamilj kan ha bott. Även om huset inte finns kvar så åtminstone i vilket område det kan ha varit. Jag tycker inte att jag hittar någon vettig karta hos Lantmäteriet som kan hjälpa mig på denna punkt. MVH Cecilia Alexandersson (f.d. Månsson)

10
Stora Harrie / Äldre inlägg (arkiv) till 11 februari, 2012
« skrivet: 2010-09-15, 19:32 »
Hej! I Gods och Gårdar från 1940-talet (vet ej exakt år, men efter 1944) finns en gård Stora Harrie 4:5, som tillhör Pontus Svensson och hustrun Bengta. Gården köptes 1944 från Egon Lundin.  
 
Jag forskar på en familj som bodde i St Harrie 4 på 1800-talet (Elna Ottosdotters familj, se inlägg 4/3 2003). Elna flyttade så småningom ifrån Stora Harrie men hennes bror Nils Ottosson f.1848 verkar ha varit den som tog över gården.  
 
Elna Ottosdotter hade en dotterson som hette Egon Lundin. Det låter ju onekligen som det är samma gård! Någon som vet, och om den finns kvar idag?

11
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 31 januari, 2010
« skrivet: 2009-10-17, 19:32 »
Hej!
Finns det någon vänlig människa som skulle vilja kolla följande till mig: var föddes Per Johan Larsson 1832-10-04.. i Hässleås eller Gamlehult? Om mina källhänvisningar stämmer så finns födelsenotisen i CI:4 sidan 555. Föräldrarna är Lars Magnus Svensson och Kajsa Danielsdotter.  
 
Tack på förhand!
 
Med Vänlig Hälsning,
Cecilia Månsson

12
Hej Lena,
 
Och ett stort tack för ditt svar, för nu har du lärt mig något roligt. Att jag kan kopiera en rapport och klistra in i Word. Jag upptäckte precis att jag kan göra precis samma sak i RootsMagic, så nu har jag helt plötsligt möjligheten att tillverka en släktbok i Word med rapporter från både RootsMagic och FTM.
 
Igår beställde jag FTM från Ancestry - och tyvärr den versionen som du hade problem med, 2006. Just nu håller jag på att ladda ner beta-versionen av FTM 2008, en 167 MB stor fil. Den fungerar fram till den 24 augusti.
 
Vad jag kan se, så kommer FTM 2008 att kosta $29.90. Det skulle i så fall innebära att de lägger sig på samma nivå som Legacy (Deluxe) och RootsMagic. Troligen börjar FTM känna hotet från dessa, och med all rätt, både Legacy och RootsMagic har demoversioner som man kan pröva, men än har jag inte hittat någon sådan med FTM.(Förutom beta-versionen för 2008). Båda programmen har väl så goda testresultat, till och med bättre än FTM i något test. Men fortfarande slår FTM dessa program vad gäller snygga rapporter och det är därför som jag är nyfiken på FTM.
 
Vad gäller bok-funktionen i FTM 2008 så verkar det som att man måste ladda upp sitt träd på internet för att få tillgång till detta. Jag har sett lite meddelanden från användare som protesterar högljutt. Så här skriver en som har testat programmet: The book feature is not yet active, although it appears from the beta version that the only option may be to upload the content to AncestryPress (also still in beta). This is basically a personal publishing service that helps you create nicely designed pages from the records, photos, and documents in your family tree, and then print them out. A professional book printing and binding service is supposed to be available shortly. The downside to this feature is that it requires online integration.  
 
Cecilia

13
Hej!
 
Jag funderar på att köpa FTM 2006 innan den ersätts  av FTM 2008 för alltid. Jag är intresserad av publisher-funktionen som enligt beta-användare av 2008 kommer att försvinna i nuvarande tappning i nästa version.  
 
Min fråga är: när man sparar en bok i FTM 2006, vilka filformat finns att välja på? Lena Löfström skrev tidigare att hon öppnar den i Publisher. Vilket filformat är det? Jag kan inget om Publisher, men har precis kommit på att jag faktiskt har programmet...(men har det inte installerat)

14
Hej igen,
 
Roligt att du gillade diskussionen Leif.. för nu ska jag krångla till det ytterligare ;-)
 
Programmet Faststone som jag har prövat, är Faststone Image Viewer 3.1 och 3.2. Idag fick jag tipset att testa Faststone MaxViewer, som är en lillebror. Detta program klarar flera instanser, och liknar i fullskärmsläge Faststone Image Viewer, men har bara två av de fyra menyerna i kanterna som är så häftiga i Faststone Image Viewer. (vad jag kan se!)  
 
Jag saknar också möjligheten att sätta en tag (typ bokmärke) på bilden, men annars har MaxViewer har alla de grundläggande funktionerna som jag vill ha.  
 
En riktigt bra grej med Faststones fullskärmsläge (både Image Viewer och MaxViewer) är möjligheten att flytta bilden på skärmen genom det lilla fönstret i nedre vänsterhörn som dyker upp automatiskt om man för muspekaren ner till denna hörna. Det man ser på skärmen är markerat i den lilla bilden, och så drar man bara i den markeringen och vips flyttar bilden. Att flytta bilden går nog inte snabbare än så!
 
Hur som helst, som ni märker finns det flera trevliga program att använda om man har arkivbilder att titta på. Nöj er inte med det som finns på datorn när man köper den, det finns häftigare program!
 
Cecilia
 

15
Hej,
 
Tack för tipsen, Anders och Lennart! Jag hade missat båda.  
 
Faststone har Reset image position förinställt bland inställningarna, och jag var nöjd med det eftersom jag normalt sett vill att nästa bild ska hamna i övre vänsterhörn om den är inzoomad. Bra att känna till att man kan få låsning av position om man vill det.
 
MVh
Cecilia

16
Hej igen,
Nu har jag glott på skärmen så att ögonen snart blöder, så nu räcker det. Jag har rotat så gott jag har kunnat för att hitta diverse inställningar i de olika programmen. De program jag har tittat på är IrfanView, XnView, Faststone, Bildvyer och ACDSee 9.  
 
En sak är säker - oavsett vilket program jag än väljer i slutändan så kommer släktforskningen att bli en ren fröjd i framtiden. Jag är väldigt förtjust i fullskärmsläget eftersom en skärm med bara en ren bild och inget annat som stör ger en väldigt behaglig upplevelse!
 
Jag har gjort en någorlunda bedömning vad som passar mig personligen när jag ska bläddra mellan några tusen bilder. Andra har säkert andra åsikter! Om jag har fel om något program, vill jag gärna veta det, för då har jag missat något och jag vill att varje program ska få en rättvis bedömning.
 
1. Kunna flytta en inzoomad bild genom att dra i bilden (direkt på skärmen):
 
XnView, Faststone och ACDSee klarar detta. Kan inte hitta detta i de två andra programmen som har andra lösningar vad jag kan se: scrollister och genom piltangenterna.
 
2. Zoom Lock:  
 
Alla utom Bildvyer (?). IrfanView verkar ha en statisk låsning på så sätt att det minns vilken zoomningsgrad man har när man låser zoomen, och sedan håller det fast vid den graden även om man zoomar ytterligare. XnView, Faststone och ACDSee har däremot en dynamisk låsning: de minns den zoomningsgrad de har i föregående bild, när den hoppar till nästa bild.  ACDSee har också Pan Lock vilket är praktiskt om man bara läser högersidor av någon anledning.  
 
Jag fick ändra inställningarna i XnView så att nästa bild börjar automatiskt uppe i vänster hörn när man har zoomat in bilden. IrfanView landar mitt i bilden i fullskärmsläget, så man får flytta bilden innan man kan börjar läsa.
 
3. Flera bildfönster: Alla program utom Faststone :-( klarar flera fönster. I några av dem får man starta programmet en andra gång för att få ett andra fönster. Det enda programmet som klarar flera bilder snyggt är XnView, där man kan få fönster inne i den första sessionen, och så har man flikar där man väljer bild (eller genom CTRL+TAB). Då slipper man att fylla aktivitetslisten med en massa öppna sessioner.
 
4. Valmöjlighet hur mus och tangentbord ska fungera:  
 
XnView och Faststone har några få inställningar för hur man vill zooma, byta bild mm. Här kunde jag alltså få zoomning med mushjulet om jag vill det. Man har inte mycket att välja på, men i mitt fall var det tillräckligt.
 
5. Kontrast, Ljusstyrka mm:  
 
Fanns i alla programmen, men i XnView fick jag rota innan jag hittade det för fullskärmsbilden: SHIFT+E. Kortkommandot framgår inte i någon meny men stod i hjälpfilen. Fast det funkar inte alltid...
 
6. Rotering av bild (även i fullskärmsläget): busenkelt i IrfanView, Faststone och Bildvyer - bara en knapptryckning R, L eller End för Bildvyer. XnView kräver 2: SHIFT+R eller L. ACDSee krånglar till det med en dialogruta. Det finns något som heter JPG Lossless Rotate i Faststone, XnView och ACDSee men har inte kollat upp vad det innebär i praktiken, jag har bara mina aningar. Någon som vet?
 
7. Snabbmenyer i fullskärmsläge: XnView, Faststone och ACDSee. Faststone är en höjdare, där jag gillar smooth-knappen extra mycket. Bra-å-ha när man får taggiga bilder. Bilden blir långsammare, så den används bara vid behov. Även IrfanView kan påverka skärpa etc i fullskärmsläge, men via kortkommando, inte snabbmeny. Hittar inte det i XnViews fullskärmsläge, bara i visningsläge.
 
8. Övriga kommentarer:
 
Hittar inte fullskärmsbild i Bildvyer.
 
XnView snackar svenska, likaså Bildvyer förstås. Har inte letat efter svenskversioner på de andra. Jag har hittat lite småbuggar, bl a i XnView där aktivitetslisten inte alltid döljs i fullskärm. Filnamnet smetar av sig i fullskärmsläget så det kopplade jag bort. Fast XnView klarar att öppna mina Paint Shop Pro-filer trots att det är ett specialiserat filformat. XnView och ACDSee ser ut att ha flest övriga finesser. Eftersom ACDSee inte kan zooma med mushjulet och kostar pengar så väljer jag mellan Faststone och XnView just nu. Favoriten är Faststone men det måste klara fler bilder tycker jag! Vi får väl se vad tillverkaren svarar. Hur som helst, smaken är som baken, men detta var i varje fall mina observationer. Och jag kan ha fel.. undrar just hur mycket?
 
MVh
Cecilia

17
Hej Lennart,
 
Jag kan trösta dig med att även ACDSee frågar om man vill spara ändringar. Vad gäller justering av ljus och kontrast, så är det snabbare och smidigare i Faststone än i ACDSee. Dessutom har Faststone menyer som ligger och lurar i marginalerna i fullskärmsläge. Bra att de finns!
 
Rotera bilder är också lättare i Faststone, tryck bara R eller L, så snurrar bilden. I ACDSee kommer en jobbig dialogruta upp.
 
Sedan har förstås ACDSee en stor fördel i att man kan katalogisera sina bilder. Undersökningen fortsätter...
 
Cecilia

18
Hej på er,
 
Jag har lyssnat och laddat hem ovanstående program som jag kommer att testa färdigt inom några dagar. Kommer med en liten rapport då.
 
Jag hittade ett program igår som ingen har nämnt: Faststone. Detta program är min favorit hittills men klarar tyvärr inte mer än en bild i taget, verkar det som i varje fall. Jag har mailat tillverkaren och undrat över detta för annars såg det mycket bra ut.
 
Faststone har diverse mus- och tangentbordsinställningar som gör att jag kan få programmet att funka perfekt som bildläsare: Helskärmsbild utan störande lister någonstans, zooma in och ut med mushjulet, flytta bilden till önskat läge genom dra-och-släpp (när bilden är inzoomad), Space eller pilar för att växla bild, zoom lock så att bilden stannar inzoomad när man byter bild, och ännu bättre, det kan hoppa automatiskt tillbaka till övre vänsterhörn vilket ju är praktiskt när man ofta har slutat läsa föregående bild i nedre högerhörn.
 
MVH
Cecilia

19
Hej,
 
Jag letar efter ett bildvisningsprogram som på ett användbart sätt kan visa mina inhandlade kyrkoböcker i jpg-format. Det är hundratals bilder som jag vill kunna läsa och bläddra mellan på ett smidigt sätt. De krav jag har är:
 
1. Jag vill kunna flytta bilden på skärmen genom att bara hålla nere musen över bilden och dra den till önskad plats. Jag vill alltså INTE använda scroll-listerna till höger och under bilden, det tar för lång tid att flytta bilden på det sättet.
 
2. Ska kunna ha flera fönster öppna samtidigt så att jag kan ha flera bilder öppna samtidigt.
 
3. Kunna - i första hand - justera ljusstyrka och konstrast, samt rotera bilden. Om bilden förändras permanent måste man bli varnad för detta när man lämnar bilden.
 
4. Ska kunna gå till föregående/nästa bild i katalogen på ett enkelt sätt, t ex PageUp, Down, piltangenter, eller via högerklick - snabbmeny.
 
5. Programmet ska kunna behålla zoomningsgrad och position när man byter bild.
 
6. På ett enkelt sätt kunna zooma in och ut i bilden, t ex genom att scrolla med musen, eller +-. (Kan inte bestämma mig för vilket som är mest praktiskt, men jag tror jag föredrar scrollning med musen.)
 
7. Givetvis kunna visa bilden i så bra kvalitet som möjligt. Jag nämner detta eftersom min erfarenhet av Microsoft Photo Editor är att jag får dålig kvalitet på t ex liten text när jag zoomat in kraftigt i bilden. Jag har däremot bättre kvalitet i Windows visningsprogram för bilder och fax.
 
8. Inte vara alltför minneskrävande eller tungt.
 
Jag har precis börjat testa ACDSee och programmet verkar lovande men det finns ju massor av program på markaden så nu undrar jag: vilka fler alternativ finns? Det får förstås gärna vara gratis...
 
MVh
Cecilia Månsson

20
Hallaryd / Hallaryd F: 1 (GID. 224.27.62700)
« skrivet: 2007-04-17, 11:24 »
Hej!
Mattis Tuvesson Gullberg är en av mina anor.
 
...haft med henne 3 barn hvaraf en dotter lefver är gift i Loushult.
 
Han gifte sig i Osby 1796-12-26, GID 1453.14.82600 om mina anteckningar stämmer! Jag tror numret hänvisar till husförhörslängden 1795-1811. Har ej tillgång till Genline nu så jag kan inte kolla.
 
Annars återfinns giftet även på ddss.nu. Enligt denna databas finns giftesnotisen i Osby C:4, sid 189.  
 
Han bodde 1796 i Gylskulla.
 
Jag tror att det står att han blev sjudaredräng i Calmar, dvs Kalmar. Kanske andra håller med mig?
MVh
Cecilia

21
Norrvidinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-02-29
« skrivet: 2007-03-04, 14:24 »
Hej Finn,
 
Jag har precis skickat ett nytt mail till dig - hoppas mailet kommer fram denna gång!
 
Cecilia

22
Norrvidinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-02-29
« skrivet: 2007-03-03, 15:22 »
Hej Finn!
 
Vi har gemensamma släktingar - jag skriver ett mail till dig!
 
Jag skrev en efterlysning i detta forum, om denna familj den 22 januari 2006 - se ovan.
 
MVh
Cecilia

23
HEj Gunilla,
 
Testa följande: gå till följande länk:
 
http://0-192.168.15.231.nell.boulder.lib.co.us/pac/database_intro.htm
 
Välj därefter länk nummer 2: Ancestry Library Edition. Om allt funkar så kan du söka på Herbert Arvidson där. Jag hittade ett par intressanta träffar; t ex Herbert A Arvidson, född 1909, som sökte till arm?n 6 oktober 1942. En annan träff hänvisar till US Veterans Cemetary, och där finns en Herbert Alrick Arvidson, inkallad 6 oktober 1942, och som dog den 15 mars 1948. Du får även hänvisning till vilken begravningsplats. Det är alltså mycket som stämmer med din släkting.  
 
Hör av dig om du inte lyckas med sökningen!
MVH
Cecilia

24
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 19 maj, 2008
« skrivet: 2006-10-08, 13:57 »
Hej Inga,
 
En snabb kommentar för jag måste rusa... Det KAN vara så, att sonen Per föddes i Loshult men jag hittade inte honom i ddss:s databas.  
 
Du hittar däremot giftemålet mellan Karna Johnsdotter i Gråshult, Loshult (egentligen Karin troligen, förskånskat till Karna) och Sven Johansson på ddss.nu - vigda Loshult 1849-02-28. Kommentar Giftomannatillåtelsen Skrifteligen gifven af hennes Moder Enkan Kjerstin Anders dotter i Hallaryds Socken.
 
Strax innan giftemålet står Sven Johansson som boende i Torsholma, Hallaryd. (Enligt HFL. Sonens födelsedatum står antecknat i kommentar.)
MVH
Cecilia

25
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-08
« skrivet: 2006-10-08, 13:22 »
Hej,
 
Jag gjorde en snabb titt i Husförhörslängden över Lindås 1852-1860, och Sven Johansson och Karna Jonsdotter i Lindås hade mycket riktigt en son Per Svensson(enligt HFL!) född den 12 november 1848 i Hallaryd. (GID 224.15.70400, sidan 249).
 
Sven Johansson är enligt denna HFL född 1818-12-25 i Göteryd och Karna Jonsdotter född 1813-06 i Hallaryd.  
 
MVH
Cecilia

26
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-08
« skrivet: 2006-10-05, 11:27 »
Hej Maud,
 
Hilda som föddes den 29 december 1879 i Kruseböke, Hallaryd, var oäkta dotter till pigan Sissa Svensdotter född 4 november 1853 i Virestad församling. (enligt födelsebok GID 100007.53.6900 samt HFL GID 224.37.55100).  
 
1882 flyttade Sissa och Hilda till Örsnäs, och 1883 flyttade de till Hallaryds Prästgård. Där har Sissa födelsedatum den 7/11 1853.  
 
I nästa längd har dottern Hilda fått efternamnet Wigren. Nästa flytt går från Prästgården till Kråkeryd 1887.
 
Sissa och Hilda flyttar från Kråkeryds Södergård till Agunnaryds församling 1888. Sissa har då fortfarande födelsedatum den 7/11. (GID 224.40.34900)
 
MVH
Cecilia

27
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-08
« skrivet: 2006-10-02, 11:30 »
Hej!
 
Det fanns ingen passande Matilda i Hallaryd så eftersom maken kom från Asarum kollade jag Hällaryd församling istället - lätt att förväxla dessa församlingar! Och där fanns hon (GID 100010.11.59000), född den 5 mars 1861 i Björkenäs. Föräldrar Håkan ? Lindström och Martha Andersdotter i Björkenäs.
 
MVh
Cecilia

28
Förnamn - G / Gyrid
« skrivet: 2006-09-22, 21:28 »
Hej!
 
Här är ett intressant namn som jag tack vare Anbytarforum har identifierat som Gyrid. Om jag har fel, så hoppas jag höra av er...
 
Exemplena tagna från Hallaryd socken i Sunnerbo härad, Kronobergs län. Födelseböcker från 1690-talet: Gyrid från Hallaböke är fadder.
 

 
MVH
Cecilia

29
Förnamn - K / Kristjon / Christjon
« skrivet: 2006-09-22, 20:11 »

30
Förnamn - K / Kristjon / Christjon
« skrivet: 2006-09-22, 20:03 »
Hej,
 
Jag har precis snubblat över namnet Christjon själv, i Hallaryds socken, Sunnerbo härad, Kronobergs län. Vägg-i-vägg med Göinge härader i Skåne som Anders nämnde ovan.
 
Hallaryd HFL 1758-1784: GID 224.31.47200 (övre vänstra hörnet)
MVH
Cecilia

31
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-23
« skrivet: 2006-09-21, 11:34 »
Hej,
 
Tyvärr så var det inte så enkelt i mitt fall. Mitt tangentbord var inställt på svenska, och jag testade att skriva i Word och i Outlook, utan problem. Så det var bara i Disgen som problemet syntes, i varje fall av de tre programmen som var igång samtidigt. Problemet försvann genom omstart av Disgen - inte datorn.
Nåväl, det dyker kanske upp igen en dag, och då ska jag spionera hårdare.
MVH
Cecilia

32
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-23
« skrivet: 2006-09-20, 22:50 »
Hej,
 
Jag råkade ut för något liknande häromdagen som Gunilla råkade ut för. Helt plötsligt kunde jag inte skriva frågetecken utan det blev _ istället. Åäö funkade inte heller utan blev , ; eller något sådant. Jag trodde att mitt tangentbord helt plötsligt hade börjat snacka engelska , men så var inte fallet. Jag prövade Word, skriva mail mm, och där funkade tangenterna som de skulle. Problemet försvann när jag startade om Disgen. Jag behövde inte starta om datorn. MYSKO. Har aldrig haft något sådant innan. Kör 8.1b på stationär dator/XP.
MVH
Cecilia

33
Hej Hans,
Det jag hittar på SVAR är SE/SVAR/KrA-141010018/D4/1710,13 : Smålands 5-män reg t fot 1710-1713.
 
Enligt NAD hittar jag sedan följande som ska finnas bland Tillfälliga Förband (SE/KrA/0046) på Krigsarkivet:
 
Smålands Tremänningsregemente till fot 1700-1719 (SE/KrA/1418), Smålands Femmänningsregemente till fot 1703-1719 (SE/KrA/1417) samt Smålands Tre-och Femmänningsregemente till fot 1719-1724 SE/KrA/1419).
 
Det som är lite förvirrande här är att enligt NAD så sträcker sig Tillfälliga Förband från 1707-1762 (Tidsomfång), men de flesta av Männingsregementena som är uppskrivna under Tillfälliga Förband börjar redan vid ca 1700. Tryckfelsnisse...?
 
MVH
Cecilia

34
Hej Niklas!
Ett stort tack för all information, det är spännande läsning. Jag återkommer givetvis när jag vet mer (om något..)
 
Jag kan i alla fall berätta att Nils Skytte som var chef 1700-1704 för Smålands Tremänningsregemente är en annan av mina anor, nämligen min mm mm mm mm mf. Så jag har två anledningar till att forska om Smålands Tremänningsregemente.
 
Nedan följer ett utdrag från Nils Skyttes dagbok, tryckt 1901 av Otto Bergström. Jag hoppas jag inte bryter mot några upphovsrättslagar genom att skriva nedanstående!
 
 A:o 1700. 18. ]unij. Reste jag till att upwakta wår nådigaste Konung i Ysted.  
.......
16. Fek iag min Nådigste Konungs fulmacht på Öfverste tiänsten för infanterie Tremänningarna af alla 3 landsshöfdingdömen i hela Smålandh.  
21. Skref iag till Kongl: Råden, krigscollegium, och alla tre landshöfdingar, om det som jag fant nödigt till Regementets hastiga hopbringade.  
dito. Skyndade iag mig genast på resan.  
26. Giorde jag aftahl medh landshöfding UIsparre i Wexiö om Regementes saker.  
29. War jag i Jönkiöping hoos landshöfding Lindhielm om det samma.
I. Augusti. Kom jag till Stokholm att sökia giewär, fahnor och hvad mera som Reqvirerades till Regementet, hwarest jag ärhölt Hans Majestets Nådigste Ordres daterat wed Humblebäck på Seland d. 28 Julij, det jag med mitt Regemente skulle aflösa Sparrens Regemente, som war fölagt i Calmare och Carlscrona.  
........
 
A:o 1701. d. 9. Januari. Hölts möte mäd Maiorens Compagnie i Wittlanda.  
10. mäd vacanta Compagniet i Wrikstad.  
15. mäd Makelerens Compagnie i Wimmerby  
17. mäd lifcompagniet i Ingeistad.  
dito mäd Rotens [Petter Roth] i Hamneda.  
dito mäd Ankarfiels i Lenhofda.  
dito mäd Gyllenbrings i Wernamo.
dito Berkmans Compagni ved Grenna.  
6. Februari. war iag i Wexiöö och tog emot Knektar i de afgångnas ställe.  
26. togs åter ut Knektar i Wexiö i de afgångnas ställe.  
I I. Martz. Hölt iag Batalionsmöte i Wexiöö med 4-Compagnier, nebl: lifcompagniet, Rotens, Ankarfiels, och Gyllenbrings.  
19. Hölt iag möte uti Bogla med de 3 Compagnier, Maiorens, Berkmans och det Wacanta Compagniet.  
27. hölt iag möte mäd Makelerens Compagni uti Wimmerby.  
31. var iag på Öfverst Ståhlhamars begrafning i Eksiöö.  
15. Maij. Hölts Compagniemöte af Capitenerna wed hela regementet hwar wed sitt Compagnie som stod i 4 dagar.  
16. Julij. hölts Compagnie möten med de 7 Compagnier på vahnliga mötesplatzer och med det 8 Makelerens Compagnie d. 22. dito.
28. Augusti. War iag på salig Öfverst Bernekous  begrafning i Cristiandstad.  
19. September. Notificerade Kongl. Defencions Comissionshärrarna mig genom deras bref af d. 14 dito det Hans Majestetz ordres voro att iag med mitt Regement skulle till d. 8 October vara uti Calmar att enbarqveras.  
23. hölt iag Batalions möte i Wexiöö med lifcompagniet, Rotens, Ankarfiels och Gyllenbrings, imedlertijd gaf iagh de andra Compagnier ordres, directe att Marchera ifrån deras qvarter åt Ca[l]mar och möta mig där.  
28. Bröt jag opp med de 4 Compagnier och marcherad den dagen till Åreda.  
29. Stodo wij där stilla.  
30. Marcherade wij till Lenhofda.  
1.October till Merhult.  
2. till Wilkiöl.  
3. Stodo wij stilla.  
4. Marcherade wij till Biersry.
5. till Hareby.  
6. stodo wij stilla.  
7. lades wij i Byarna kring Calmar nembl: lifcompagniet, i Dörby, Smedby, och Perstorp. Cap: Rotz i Ebbetorp och Törneby.  
Cap: Ankarfiels i Ingelstorp och Tingby.  
Cap: Gyllenbring i Elslösa.  Majorens i Berga. Capite: Berkmans i Kleckeberga.  
Cap: Makeiers i Westerslöf. det wacanta i Linberga.  
24. Kommo först Transportskippen som oss skulle öfverföra.  
25. Enbarquerades mitt i nåder anförtrodda Regemente på skeppen Dorotea, Håppet, Simeon, Herden, och Sante Johannes.  
26. Enbarquerades Diurklos Regemente på skeppen Caritas, Tuände Systrar, Prouidentia, Biörn och Raphael.  
dito Emottog jag Hans Majestetz nådigste Ordres af Gen: liktit: Rebener som voro förseglade och intet skola brytas förr änn wij kommo några mijl i sjön.  
31. Gingo vij till segelss utöfver Ölands Udd, därst vi kastade ankar, och var iag för min pärson mäd Regmäntzstaben på Confoijaren Calmar.  
I. Nouem: Öpnade jag åfwenrörda Hans Majestetz bref, däruti jag bekom ordres att med mitt Regemente begifva mig till Lilau [Libau] der att debarqveras.  
3. Ankommo wij på Libau Redd.  
4. Debarquerades både mitt och Diurklos Regemente, och lågo den 5 i Libau stadh.  
6. lades mitt Regemente på begge sijdor kring Libau, i näst omliggande byar.  
 
(Från Nils Skyttes Dagbok 1675-1720, publicerad 1901 av Otto Bergström)

35
Hej!
 
Jag har försökt via SVAR:s hemsida att hitta någon form av rulla över soldater verksamma i Smålands Tremänningsregemente tiden innan Poltava 1709. Det närmsta jag hittade var Smålands Femmänningsregemente till fots 1710-1713.
 
Jag letar efter min ff ff ff ff f som hette Anders och var 3-männingsoldat enligt mantalslängden 1704 (och/eller 1707) för Hallaryd sn (Sunnerbo härad, Kronobergs län). Det finns ingen dödnotis för honom i kyrkoböckerna. Hans fru står som änka när första HFL börjar 1718. Hans son (korpral Stenborg) var tydligen också ut i kriget eftersom efter första barnets födelse 1713 så föds det inga barn förrän 1722 och sedan kommer de vart och vartannat år därefter.
 
Det jag väldigt gärna skulle vilja ha tag på är Anders efternamn. Jag vet att det kan bli svårt att få veta hans öde eftersom så mycket förstördes av ryssarna i kriget. Men något kanske går att finna??
 
Jag undrar också om det kan vara så, att fadern Anders var död ca 1713, då sonen gick ut i kriget. Kan det ha varit så, att han tog över sin faders plats?
MVH
Cecilia

36
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-08
« skrivet: 2006-07-25, 18:55 »
Hej igen,
 
Eftersom jag har så många personer från Hallaryd i mitt släktträd kunde jag inte låta bli att kolla var dina släktingar passar in. Följande uppgifter är kollade i all hast, och du bör dubbelkolla att detta verkligen stämmer.
 
Johan Ludvig Lundin som föddes i Stenshult, Hallaryd 1874-12-01, tog nog namnet Lundin eftersom hans far anges i HFL som Peter Johansson, född 1850-03-14. Ankom från Markaryd 1872. Johan Ludvigs moder hette Elna (Elina) Henriksdotter, och jag hade redan hennes föräldrar och syster Sissa i min databas. Här kan man hitta en koppling till de andra Lundinarna som jag har i min databas - om än på krokiga vägar.  
 
Sissa Henriksdotter hade nämligen två döttrar Ingjer och Gustava. Dessa är alltså kusiner till Johan Ludvig. Ingjer var gift med Johannes Karlsson och Gustava var gift med Edvard Måhlgren Lundin.  
 
Ingjer hade en son Nils JOhansson som dog när Titanic förliste 1912. Och systern Gustava hade en dotter Olga Lundin som också var med på Titanic, men som överlevde.
 
Du kan hitta lite mer här om dem:
 
http://www.ceciliasplace.se/sv/fr_mf_titanic.html
 
Om du åker till Utvandrarnas Hus i Växjö så har Olga en egen lite hörna i Titanic-utställningen.
 
MVH
Cecilia

37
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-08
« skrivet: 2006-07-25, 18:24 »
Hej igen,
 
Amanda Lundin, född Johansson, f.1881-08-23 i Fagerhult (Krstds län) - död 1951-12-16 i Hallaböke 3:2, Hallaryd. Gift kvinna 1905-09-29.
 
Johan Ludvig Lundin f.1874-12-01 i Hallaryd, död 1959-02-16 i Hallaryd. Änkling 1951-12-16.
 
Från Sveriges Dödbok
 
MVH
 
Cecilia

38
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-08
« skrivet: 2006-07-25, 08:59 »
Hej Susanne,
 
Har du några födelsedatum eller döddatum? Det finns en Harald Vilbrant Lundin, född 1908-02-25 i Hallaryd, död 1997-07-18 i Osby sn. Han bodde då i Holmö. Eller levde din farfar tidigare?
 
Jag har några Lundin från Hallaryd i mitt släktträd, men jag ser ingen uppenbar koppling just nu. Jag har Edvard Lundin f.1865 samt sonen Hjalmar Lundin f.1900 som skulle kunna vara släktingar.  
 
Sedan finns det även en Johan Ludvig Lundin f.1874 i Stenshult. Hans föräldrar hette inte Lundin, så han tog namnet senare.
 
Dessa är de Lundin som jag hittat vid en snabb titt.  
 
MVH
Cecilia

39
Hej Ingrid,  
 
Jag hittade Alfred Falkman  i Kanada:
 
http://www.ceciliasplace.se/image1.jpg
 
MVH
 
Cecilia

40
Oppeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-09
« skrivet: 2006-05-01, 11:02 »
Tack Ann-Britt! Länken är vidarebefordrad till andra sidan Atlanten.
MVh Cecilia

41
Oppeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-09
« skrivet: 2006-05-01, 10:39 »
Hej!
 
Jag har tidigare skrivit om Viktor Holmquist som troligen kom från Oppeby, men vi visste inte säkert. Nu gör vi det. Släkten i USA har hittat en dödsnotis från en tidning som berättar att han var född i Yppaby den 22 aug 1874 och att han kom tillsammans med sin mor till Burlington, Iowa som 8-åring.
 
Nåväl, en helt annan fråga. Någon som vet om det finns en bild på Oppeby kyrka eller bilder från Oppeby överhuvudtaget på internet? Jag har letat men hittar inget bortsett från en liten landskapsbild som sägs föreställa Oppeby kyrka men jag kan inte se den.
MVH
Cecilia

42
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-26
« skrivet: 2006-04-26, 20:58 »
Hej Emma,
 
Du får koppla ihop personerna så här:
 
1. Se till att Britta är centrumperson, dvs den som har både sina barn och sina föräldrar i samma vy.
2. Markera det sist födda barnet
3. Tryck på gifte. Du skapar nu ett nytt gifte. Skriv in ev datum ,sedan OK.
4. Du ska nu ha ett nytt gifte under de fem barnen, men ingen make angiven.
5. Tryck på den gula knappen i verktygsfältet till vänster (om du har den, annars finns den under Redigera - Flytta/Koppla.
6. Du ska nu ha två fönster, med Britta som centrumpersoner i båda rutorna
7. Leta upp den nye maken Anders i ett av de två fönsterna. Även han ska vara centrumperson i sin ruta!!
8. Markera den nye maken, och dra sedan honom ner till knappen Parter... i Britas vy. Du ska få upp en röd info-ruta som säger Koppla in partner Anders...etc) annars är det fel någonstans.
9. Släpp upp knappen.
 
Lycka till,
 
Cecilia

43
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-08
« skrivet: 2006-04-17, 22:57 »
Hej AnnaStina,
 
Jag var nyligen i kontakt med en ättling till denne Jöns. (Hans hustru Bengta Persdotter var nämligen syster till en av mina anor.)
 
Jag har skickat ett mail till denna ättling, och kommer mailet bara fram till henne så är det goda chanser att hon hör av sig!
MVh Cecilia Månsson Knislinge

44
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-17
« skrivet: 2006-03-20, 22:35 »
Hej Bengt,
 
Jag har inte tillgång till kyrkoböcker så jag kan inte bekräfta min teori, men det ser ut som att din morfars far Sven Jonsson f. 1859 skulle kunna vara son till den Jon Eskilsson, som föddes 1819 i Ulfberga. I så fall hittar du dennes föräldrar Eskil Eriksson och Sissa Jonsdotter på min hemsida.
 
Mitt släktträd
 
MVH
 
Cecilia

45
Får se om jag fått rätt på länkningen nu då...
 
Ellis Island  
 
Castle Garden
 
Cecilia

46
Hej Birgitta,
 
Jag har en emigrant, som flyttade ut ca 1880 och var på besök hemma 1921. Han återfinns i Ellis Island när han kom tillbaka till New York.
 
http://www.ellisisland.org
 
Sedan finns det också Castle Garden (1830-1912) för resenärer innan Ellis Island. Jag testade med efternamnet Swenson och Larson och ursprungsland USA och jag fick en hel del träffar. Jag misstänker dock att ursprunglandet inte alltid stämmer i registren.  
 
http://www.castlegarden.org
 
MVH
Cecilia

47
Oppeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-09
« skrivet: 2006-03-01, 10:57 »
Hej!
 
Maud och Elia, Tack till er båda! Det blir kanske inte så lätt att bekräfta till 100% att Viktor från Oppeby är vår Viktor men har vi tur så hittar vi t ex något om Nebraska någonstans. Eller någon släkting i periferin som känner till dem. Själva namnet Viktor Jakobsson, med rätt födelsedatum och rätt utvandringsår (enligt US Census/Emibas)  är väl en hel del bevis, men jag hade gärna velat hitta något bevis till.
 
Jag ska fråga Viktors släktingar om de känner till faderns yrke. Vem vet, de vet kanske att han var skräddare.
MVH
Cecilia

48
Oppeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-09
« skrivet: 2006-02-27, 19:37 »
Hej Eila,
 
Så långt låter allt bra: det är mycket som stämmer med vår Viktor. Tack för erbjudandet att faxa bilden, men den biten klarar inte jag...
 
Jag kommer nog att ta ett eget abonnemang på Genline lite senare i vår. Att jag lägger ut efterlysningen redan nu är för att eventuellt ha tur med att hitta släktingar här i Sverige - och det kan ju ta lite tid. Men om Viktor var enda barnet(?) så finns det kanske inte några syskon som man kan följa upp framåt i tiden.
 
Någon som vet om det var vanligt med utvandring till Nebraska (Kearney Co) från denna socken?
MVH
Cecilia

49
Oppeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-09
« skrivet: 2006-02-27, 15:35 »
Hej! Jag har en släkting i Amerika som nu söker sin morfars anor. Det enda vi vet om honom är att han var född 22 augusti 1874 och att han hette Viktor Jakobsson i Sverige. Han tog namnet Holmqvist i Amerika. Nu har jag hittat en bra träff i Emibas: Viktor Jakobsson, född i Oppeby socken. Men vi vet alltså inte säkert så därför efterlyser jag forskare som möjligtvis kan ge ledtrådar till om jag har hittat rätt person.
 
Victor Jacobsson utvandrade 1885 från Utdala, Oppeby med sin mor Sofia Samuelsdotter f.1831 i Tjärstad socken.  
 
Victor (Jacobsson) Holmquist dog 1951 i Nebraska. Hans barnbarn kommer hit i sommar och om vi bara vågar tro på att vi hittat rätt Victor så kommer vi på besök till socknen..
 
Någon som känner till denna familj?
 
MVH
Cecilia Månsson
Knislinge

50
Farstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-27
« skrivet: 2006-02-27, 10:25 »
Hej Åke,
 
Tack för ditt svar. Vad är Wagners Farstorp för någon bok? Jag kunde inte hitta den på bibliotek.se.
 
MVH
Cecilia

51
Datorprogram (för släktforskning) / RootsMagic
« skrivet: 2006-02-06, 16:45 »
Hej!
 
Jag har varit på jakt ett tag efter ett engelskspråkigt program som kan hjälpa mig att distribuera min forskning till släktingar och bekanta på andra sidan Atlanten. Jag har testat diverse program och inte varit nöjd - men nu verkar det som jag har fått napp. Det är Rootsmagic och vad jag har sett hittills av det är mycket intressant.  
 
Det skulle vara intressant att veta om fler har prövat det och det finns för synpunkter på det - bra och dåligt. Jag har bara haft det några dagar så än har jag inte hunnit upptäcka några större buggar.  
 
Programmet är billigt, nedladdningsbart från nätet, det finns demo-version, man kan direkt från programmet bränna en CD med sin databas med tillhörande dokument (jpg-bilder, Word-dokument etc knutna till en person), man kan zooma in och ut i fotografier. Det är dessa fördelar som jag gillar mest. En och annan nackdel finns det förstås men vilket program har inte det  :-(
 
Synpunkter? Gärna vad som INTE är bra med programmet så jag är beredd på det också innan jag ropar hej...
 
MVH
Cecilia

52
Hej igen,
 
Jag tror jag har hittat vad jag letat efter: Rootsmagic. Jag kan bränna en CD direkt från programmet med min databas med tillhörande dokument (bilder, word- eller pdf-filer etc). Ser mycket trevligt ut än så länge så Family Tree Maker får vänta (fast jag tar gärna mig en titt på programmet en vacker dag eftersom det har mycket annat att erbjuda.)
 
Tack för er hjälp!
 
MVH
Cecilia

53
Hej Lena och Lena!
 
Det här med släktforskarprogram är sannerligen inte lätt. INGET program har tydligen allt jag letar efter. Men, att kunna exportera en bok från FTM låter intressant och är ett bra alternativ eftersom man kan efterredigera det i Publisher. Jag antar att det kan bli rätt snitsiga böcker av det om man vill!
 
Fast egentligen är jag ute efter möjligheten att bränna hela släktfilen som den är, till CD som kan distribueras. Alltså en CD som fungerar ungefär som om man kör programmet som vanligt. Jag har många fotografier som ska följa med och därför hade en CD passat bra.  
 
Family Tree Legends har en funktion som tillverkar en CD med en read-only version av programmet och den släktfil man väljer. Problemet är bara att jag får inte multimedialänkarna att fungera... Jag hade dessutom hellre valt ett lite större program på marknaden, t ex FTM, eftersom jag antar att det har större chans att överleva i den hårda konkurrens som finns.
 
Var kan jag köpa FTM från Sverige så billigt som möjligt? Kanske från den Danska siten som Lena C nämnde? FTM 2006 kostar $30 via Ancestry, men sedan lägger de porto $15 och så riskerar man väl moms i tullen..?
MVH
 
Cecilia Månsson
 
MVH
Cecilia

54
Hej!
 
Tydligen kan FTM 2006 sammanställa en CD som man kan dela ut till andra. Någon som har erfarenhet av detta och om det fungerar bra? Så här står det på Family tree makers hemsida:  
 
Give your relatives a beautiful family book filled with stories, charts, photographs, maps, timelines and much more - it's easy to create in Family Tree Maker. Or you can share your work digitally - on CD-ROM or through a free Internet homepage
 
MVH
 
Cecilia

55
Hej igen,
 
Jag tror jag har hittat Victors födelsedatum: tack vare ovanstående länk! Victor Holmquist, född 22 augusti 1874, Kearney Co, Nebraska. Detta hittade jag i World War 1 Draft Registration Cards 1917-1917.
 
MVH
 
Cecilia

56
Hej,
 
Tack för länken Eva! Fast jag undrar om någon har kommit så långt att ni kan se originalbilden?  
 
Om inte detta går så kanske det finns någon med Ancestry abonnemang som skulle kunna tänka sig att slå upp följande person:
 
FödelseMÅNAD för Victor Holmquist i Kearney Co, Nebraska i Census 1900. Vad jag minns från mitt tidigare abonnemang på Ancestry så är det 1900 års Census som har dessa detaljer. Hans barnbarn säger födelseår 1874 men vi vet inte datum (månad). Vi vet inte var i Sverige han kom ifrån.
 
Av 1920 års Census framgår invandringsår 1885.
 
MVH Cecilia Månsson

57
Markaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-23
« skrivet: 2006-01-26, 19:51 »
Hej!
 
Markaryd är tyvärr en församling som förlorat stora delar av sitt arkiv i eldsvådor: 1851 och 1877 enligt SVAR:s hemsida.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

58
Norrvidinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-25
« skrivet: 2006-01-22, 23:08 »
Tack Kerstin!
 
Nu har jag även namnen på hennes make, samt två barn.
 
Folkräkningen 1900:
Hemförsamling:  Landskrona  
Hemort:  Minerva  
Kontrakt:  Rönneberg  
Län:  Malmöhus
Johan Oscar Lundin, f. 1873 i Landskrona Malmöhus län, Grovarbetare  
Kerstin Nordblad, f. 1873 i Norrvidinge Malmöhus län  
Johan Edvin, f. 1897 i Landskrona Malmöhus län  
Ellen Maria, f. 1899 i Landskrona Malmöhus län
 
Johan Edvin dog 1984 i Landskrona.
 
MVH
 
Cecilia

59
Farstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-27
« skrivet: 2006-01-22, 19:55 »
Hej!
 
Efterlyser släktingar eller information om släkten till ett besök från Amerika i sommar.
 
Per Nilsson, sedermera Peter Wendell, född 1851-04-17 i Sparrarp (2?), Farstorp socken. Fader Nils Jönsson, moder Ingjer Knutsdotter. Även bröderna Nils f.1848 och Olof f. 1854 flyttade till Amerika enligt DDSS (notis då fadern gifte om sig)
 
Enligt släkten i USA stannade nog brodern Tuve Nilsson f.1856 kvar i Sverige.
 
Det vore mycket intressant att veta vilken gård familjen kom i från i Sparrarp. Finns den kvar? Jag har försökt att spåra gården i Gods och Gårdar och Skånes Bebyggelse men det var inte lätt eftersom det verkar som namnet Tuve återfinns lite varstans i dessa krokar.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

60
Norrvidinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-25
« skrivet: 2006-01-22, 19:38 »
Hej!
 
I sommar ser det ut som min familj får besök av sysslingar från Amerika och nu ska jag försöka sy ihop en släktresa för mina besökare.
 
Vår gemensamma släkting är min besökares farmor Olivia Eklund, född 1877 i Killeberg, Loshult. Olivia dog i Axtell, Nebraska 1911-12-23.  
 
Olivia var gift med Olof Nordblad som enligt US Census var född i september 1867. Jag tror att jag har hittat rätt Olof Nordblad här i Sverige och undrar nu om någon möjligtvis känner till denna familj och vart de tog vägen efter att Olof lämnat Sverige, gärna fram till idag.
 
Olof Nordblad föddes i Norrvidinge nr 3, Norrvidinge den 11 september 1867. Hans föräldrar var smeden Pål Svensson Nordblad och Elna Ottosdotter. Jag är ganska säker på att jag har hittat rätt Olof: mina amerikasläktingar har flera brev bevarade från Olofs systrar i Sverige, tyvärr utan adress, men genom ledtrådar i dessa brev så tror jag att jag har hittat rätt familj. Bland annat anges födelseår och -månad på systrarna Hanna och Matilda och detta stämmer med denna familj från Norrvidinge.  
 
Det jag vet om familjen är att Pål Nordblad med hustrun Elna bodde i Norraby, Sireköpinge 1890. Dottern Matilda hette som gift Lehn eller Lehm i Köpenhamn. Dottern Hanna utvandrade också till Köpenhamn.
 
Dottern Kerstin var bosatt i Landskrona 1927 och skrev då ett brev till brodern Olof där hon bland annat skriver att hennes make också befann sig i Amerika, inte långt från där Olof bodde. Jag tror att Kerstin kan ha hetat Lundin som gift och bodde i Landskrona vid sin död 1958 (?). Enligt ett av breven så har hon en son (Edvin?) som 1927 bodde i Ramlösa och en dotter (Ellen?) som var gift i Köpenhamn.
 
Pål och Elnas barn var Hanna f.1866, Olof f.1867, Maria f.1869, Anna f.1871, Kerstin f.1873, Matilda f.1875 och Nils Sigfrid f.1877.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

61
Hi Karen,
 
Onimskåg sounds a lot like the parish of Ånimskog in Dalsland province. I suggest that you put a message under Ånimskog parish. Go to Landskap - Dalsland - Socknar - Ånimskog (at the end of the alphabet: after Z). Good luck!
 
Cecilia

62
Osby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-05
« skrivet: 2006-01-11, 12:06 »
Tack Solvig!
 
Bengtas barnbarns barn från USA kommer hit i sommar och jag sitter här och märker ut byar i turistbroschyrer, därav frågan om födelseplats. Lite senare i år ska jag forska lite mer om släkten.
MVH Cecilia

63
Osby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-05
« skrivet: 2006-01-10, 22:08 »
Hej!
 
Finns det någon som möjligtvis har tillgång till Osbys födelseböcker för 1843 och kan tala om var Bengta Olsdotter född den 18 juni föddes. Hon gifte sig först med Truls Trulsson från Emmislöv och sedan med Olof Eklund från Loshult.
 
Denna period verkar saknas på DDSS.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

64
Legacy Family Tree / Legacy Family Tree
« skrivet: 2005-11-10, 13:24 »
Hej,
 
Jag har laddat ner standard versionen av Legacy och programmet ser bra ut även om jag tycker att designen är något jobbig, men det kan ju vara för att jag inte är van vid programmet.
 
Jag gillar möjligheten att kunna zooma in och ut i bilder - kanon. MEN jag kan inte hitta att man även kan inkludera typ Word-dokument eller PDF-dokument till en person. Har jag fel?
 
MVh
 
Cecilia Månsson

65
Datorprogram (för släktforskning) / Family Tree Legends
« skrivet: 2005-11-10, 13:15 »
Jag är mycket nyfiken på det amerikanska programmet Family Tree Legends, som åtminstone i de rescensioner som jag har läst får högt betyg. När jag var i USA i somras tittade jag på släktforskarprogram i en datoraffär, och de program de hade var FT Legends och Family Tree Maker. Av dessa verkade Legends mest intressant. Tittar jag på hemsidans live tour, verkar designen vara mindre skräpig än t ex Legacys, men framför allt ser programmet ut att ha snygga antavlor som man kan skriva ut. En annan fördel är att man i scrapbook kan även inkludera andra filer än foton, t ex Word-document.
 
Någon som har erfarenhet av programmet? Och ännu bättre, någon som har arbetat med både Legends, Legacy och/eller Family Tree Maker?
 
MVH
Cecilia Månsson

66
Hej,
 
Nu är bortåt ett år sedan jag själv undrade över journaler från Växjö Hospital men om jag minns rätt så kontaktade jag Arkivet på Kronobergs landsting för gamla journaler. Jag TROR att de sade att de hade journaler från 1859, men att alla ej fanns.
 
Jag pratade med en kvinna som skulle titta efter men jag fick aldrig något svar från henne så jag antar att den journal som jag undrade över inte längre fanns kvar. Det rörde sig om en man som dog av fallandesot år 1879.
 
MVH
 
Cecilia Månsson
Knislinge

67
Old topics - From Emigrants (2005) / Anna Elaine Dahl
« skrivet: 2005-10-26, 10:28 »
Hello Karen,
 
Have you checked the 1900 US Census for Anna Elaine's parents and sister? The 1900 Census has birth month and year listed, and not just age - at least the ones that I have seen.
 
The family that Elisabeth found for you is a very good match, but you should look for something that can verify that this is indeed the right family. If you are lucky, you just might find the family in the 1900 Census, with the birth month/year the same as the information Elisabeth gave you.
 
Good luck!
 
Cecilia Månsson

68
Kvistofta / Kvistofta, AI.28 Hfl 1885-1897, Gid 1282.7.63200
« skrivet: 2005-09-18, 21:56 »
Hej Inger,
 
Björnekulla. Se inflyttninglängd Kvisttofta:
1282.1.42400
 
Och utflyttningslängd Björnekulla 1630.20.56100 (2/9)
 
MVh
 
Cecilia Månsson

69
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-04
« skrivet: 2005-09-10, 10:35 »
Hej!
 
Finns det någon som möjligtvis vet vilka föräldrarna till Samuel Jonsson f.1767, Hammarby (5) var?  
 
De namn jag har är Jon Olsson, född omkring 1732, död 1779-04-17 i Hammarby samt Stina Andersdotter. Hon skulle kunna vara dotter till Anders Olofsson som dog 1742 i Hammarby ( nr 2?), men till att kunna bevisa det....
 
Jag forskar för en amerikans räkning som planerar att komma på besök till Högsby om något år eller så. Jag är helt enkelt nyfiken på hur långt tillbaka i Hammarbys historia man kan komma. Jag tar gärna emot litteraturtips också!
 
Jag har letat efter bouppteckningar och i mantalslängder men det är fullt möjligt att jag missat något. Jag har en svag misstanke att Jon Olsson kom från någon annan by då jag har svårt att se en passande fader i mantalslängderna även om det finns en och annan Olof där i mitten av 1700-talet.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

70
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-17
« skrivet: 2005-07-26, 19:00 »
Hej!
 
Jag sitter här och försöker räkna ut var jag hittar något som heter Vikebo eller liknande i Högsbys husförhörslängder i början av 1800-talet. Någon som vet om det ligger under någon annan större by?
 
MVh
 
Cecilia Månsson

71
Archive - Swedish geography / Ivö parish, Kristianstad
« skrivet: 2005-07-05, 17:32 »
Hello Betty,
 
On my homepage I have a few photos from Ivö and Vånga:
 
Lake Ivö and Ivö island.
 
In my church collection you will find photos of both Vånga and Ivö as well as other churches in this area.
 
Cecilia Månsson
Knislinge

72
Hej! Jag undrar om det finns någon vänlig person som skulle kunna se om följande person finns i registret:
 
Carl August Jonsson, kom till Stockholm från Fliseryd sn, Kalmar län, i oktober 1867. Okänt födelsedatum, men bör vara antingen 1844 eller 22 december 1846.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

73
Hej Ann-Louise och Per,
 
Det som ni beskriver hände mig också ett antal gånger när jag hade Genline under 6 månader. Ett tips, jämför med något annat när det inträffar. Kan ni kolla emailen eller surfa? Hos mig var det i stort sett alltid fel på internetuppkopplingen, åtminstone vid de tillfällen som jag råkade ut för detta.
 
MVh
 
Cecilia Månsson

74
Bolin / Bohlin / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-17
« skrivet: 2005-04-17, 10:57 »
Hej Martin,
 
Titta in på min hemsida så har du lite om Sven Johan och Catharina Sophia där i släktträdet.
 
MVH
 
Cecilia

75
Södra Vi / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-29
« skrivet: 2005-04-12, 07:31 »
Hello again Brian,
 
I just noticed that there are two Kila's much closer to Södra Vi, a village in Dalhem parish, and a farm in Odensvi parish.
 
Cecilia Månsson

76
Södra Vi / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-29
« skrivet: 2005-04-12, 07:28 »
Hello Brian
 
The closest Kila from Södra Vi is the one in Södermanland. Distance ca 120 km/72 miles.
 
Cecilia Månsson

77
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-17
« skrivet: 2005-03-30, 11:10 »
Hej!
 
Ett stort tack till er båda! Siffran ger en fingervisning och det räcker åt mig.
 
Jag lånar nog hem Högsbyboken så småningom.
 
En annan fråga: Någon som vet om det finns vissa områden i Amerika där många Högsby-bor hamnade? John Bloomquist som föddes i Fliseryd men som hade släkten i Högsby, gifte sig med en flicka från nuvarande Fågelfors sn. Jag tror inte att de kände varandra innan de flyttade över. I så fall träffades de där och då kanske de båda hamnade i ett område där många från Högsby-trakten hamnade. Några tips? John Bloomquist bodde i alla fall ca 1890 i Pueblo, Colorado.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

78
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-17
« skrivet: 2005-03-29, 20:27 »
Hej!
 
Någon som vet på ett ungefär hur stor Högsby befolkning var i slutet av 1800-talet?
 
MVH
 
Cecilia Månsson

79
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-17
« skrivet: 2005-03-26, 00:04 »
Hej!
 
Jag har precis gjort klar min hemsida där jag har med en hel del Hallarydsanor. För er som forskar på Hallaryd och använder Genline har jag lagt ut ett register på Genline-ID'n för Hallaryds byar i HFL 1718-1815. Länken till registret kommer här:
 
http://www.ceciliasplace.se/sv/gid_hallaryd.html
 
MVH
 
Cecilia Månsson

80
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-03
« skrivet: 2005-02-27, 22:20 »
HEj Gullan!
 
Ja, det stämmer, det är hon. Jag har inte lyckats hitta hennes födelsenotis!
 
MVH
 
Cecilia Månsson

81
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-03
« skrivet: 2005-02-27, 02:37 »
Hej mhellman,
 
Så här ser det ut från min horisont:
 
Sven Håkansson Ryd (1775-1851) son:
Magnus Svensson (1808-1866 Jämshög) dotter:
Johanna Magni (1845 Jämshög-1892 Vånga (L)) dotter:
Anette Olsson (1882 Vånga-1977 Kristianstad) dotter:
Siri Persson (1908 Fjälkestad-1988 Hässleholm) min farmor.
 
Du vet möjligtvis inte vem Sven Håkansson Ryds hustru Katarina Gudmundsdotter var?? Född omkring 1778, död 1852 i Härlunda.
 
Vad gäller Håkan Jönsson var han en rätt svår nöt att knäcka. HFL angav född 1745 men dödnotisen angav ålder 61 vilket innebar 1734. Håkan Jönsson född 1734-08-03 hade en syster Anna, och hon förekommer i alla fall två gånger som dopvittne när Håkans barn döps. När Annas dotter Britta döps 1774 är svägerskan Elin i Lilla Mo dopvittne. Det finns en par andra faddrar bland Håkans barn som också tyder på att Håkan var den Håkan född 1734, t ex kopplingar till Åsen-släkten. Detta har Ingegerd Johansson hjälpt mig med.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

82
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-03
« skrivet: 2005-02-25, 22:52 »
Hej mhellman,
 
Det verkar som vi har lite gemensamma anor. Jag härstammar från Håkan och Elins son Sven Håkansson Ryd f. 1775 död 1851 i Skärsudden, Vashult, Härlunda.  
 
Jag skulle vilja ha det till att Håkan är född 1734, son till Jöns Håkansson och Karin Månsdotter i Sjögården. Hans hustru är Elin Danielsdotter, född 1739 i Getnö, Urshult.
 
Det är en lång historia hur jag har kommit fram till detta. Tyvärr måste jag gå och lägga mig nu.. ska jobba 2 12-timmarspass i helgen. Hör gärna av dig till mig om du vill jämföra uppgifter!
 
MVh
 
Cecilia Månsson
Knislinge

83
Bolin / Bohlin / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-17
« skrivet: 2005-02-01, 20:29 »
Hej Britt-Louise,
 
Pröva att nå Anne-Lee på antiswede@yahoo.com
 
MVh
 
Cecilia Månsson

84
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-19
« skrivet: 2005-01-20, 15:41 »
Hej Stig,
 
Tack för ditt svar! Att jag krånglar till det beror mycket på den saknade födelsenotisen, och jag visste ju inte om detta var normalt i Högsby. Om det är sådant som händer, så är det inte mer med det. Hans födelsedag förekommer inte någonstans, föruom den som hans ättlingar har - 22 dec 1846. Födelseår 1844 förekommer i HFL i tre olika församlingar. Jag är rätt säker på att det är rätt person, men samtidigt vore det intressant att veta när han var egentligen var född även om det inte är något jag kommer att jaga runt efter nu. Från början undrade jag om han verkligen hade Jonas Samuelsson som fader eftersom Jonas försvann och jag inte hittade Carl A:s födelsenotis. Nu har jag ju sett dem tillsammans i HFL så nu får Jonas vara fader till Carl A.
 
Tack för utdragen ur bouppteckningarna, de ska studeras och noteras!
 
MVH
 
Cecilia Månsson

85
Vena / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-03
« skrivet: 2005-01-16, 19:20 »
Hej!
 
Jag släktforskar åt en amerikan som har ärvt sitt efternamn Blomgren efter sin farfars styvfader smeden Nils Johan Blomgren, född 1818 i Tallerum, Talleryd, Vena. Nils Johans fader var trumslagare, Anders Blomgren född 1790, jag vet ej var. I Tallerum bodde innan Anders Blomgren en annan trumslagare Blomgren, född 1767. Jag är osäker på hans förnamn, ev var han född i Karlskrona. Anders Blomgren tycks ha haft sitt efternamn redan innan han kom till Tallerum - när första barnet föds i Tuna 1813 heter han Blomgren, så jag anar att han ev var släkt med den förste trumslagaren Blomgren, född 1767.
 
Någon som vet mer om dessa personer och om namnet Blomgren går ännu längre tillbaka? Jag tar tacksamt även emot uppgifter om Tallerum. Var det tjänstebostället för trumslagaren i något regemente?
 
MVH
 
Cecilia Månsson

86
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-28
« skrivet: 2005-01-16, 16:24 »
Hej!
 
Jag undrar om Växjö Centralhospital (från 1879) är detsamma som S:t Sigfrids sjukhus. Någon som vet om byggnaderna från 1800-talet finns kvar idag? Jag forskar på en person som hamnade där pga epilepsi och levde halva sitt liv där, från 1846-1879.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

87
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-19
« skrivet: 2005-01-16, 15:08 »
Hej Britt Maria!
 
Jag har en kopia här men jag kan bara läsa året 1844 på Carl August, sedan står det under honom  ...ålagt nytt...4? Den kommentaren tolkar jag som kanske tillhörande fadern Jonas och hans familj, men att den förmodligen hör ihop med personen på vänstersidan. Är det den du menar?
 
MVH
 
Cecilia Månsson

88
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-19
« skrivet: 2005-01-15, 14:21 »
Hej Ann-Mari,
 
Tyckte väl att namnet var bekant... Hur som helst, tack för dina svar!
 
MVH
 
Cecilia Månsson

89
Hej igen,
 
Kanske ska tillägga att släktmatrikeln i Disgen alltså inte är grafisk, jag misstänker att det var det du egentligen menade.
 
MVH
Cecilia Månsson

90
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-19
« skrivet: 2005-01-15, 13:22 »
Hej Ann-Mari!
 
Tack för ditt svar. Jag har även lagt in en fråga under ämnet Skilsmässa, och där fick jag svaret att ett par där den ena hade epilepsi fick inte skaffa barn, eller gifta sig heller för den delen. Kanske inte Carl August ens var döpt av denna anledning, om han nu var född bara 4 dagar efter hans fader hamnade på sjukhus..?
 
Samtidigt är de andra barnen födda 1837, 1839 och 1841, vilket kanske gör året 1844 något mer troligt.  
 
Jag ringde till Carl August sonson i USA häromnatten och berättade nyheten att jag har hittat hans farfar. Han blev lätt darrig i benen och har redan börjat planera en resa hit sommaren 2006. Han berättade också att han har hört ett svagt rykte om att det var något med Carl A:s far, men att det inte pratades om det. Jag tror han också sade att Carls far inte var hans far men det var mycket svaga minnen han har om detta. Det är i alla fall ytterligare tecken på att jag hittat rätt person trots en missad födelsenotis!
 
Vi kanske aldrig får tag i notisen, huvudsaken är ju trots allt att jag har rätt person.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

91
Hej!
 
Jag undrar om inte Disgens släktmatrikel gör det du menar. Den går både rakt bakåt och därefter framåt bland dina anors ättlingar. Samtidigt får du på varje person veta hur du är släkt med den personen. Jag har tex med morfars brylling, 6-männings barn etc. Du får dock inte med ingifta personers anor.
 
Släktmatrikeln skrivs ut som en liten bok, inget som skall klistras ihop alltså. Den använder sig av linjer för att gå framåt bland dina anors ättlingar.
 
MVH
 
Cecilia

92
Funnen! Mannen är Carl August Jonsson, född i Högsby 1844 eller 1846, Kalmar län. Fader Jonas Samuelsson, moder Kristina Jonsdotter. Födelsenotisen saknas dock. John Bloomquist är föd i Fliseryd 1860-09-15 och är brorson till Charles (Carl).
 
MVH
 
Cecilia Månsson
Knislinge

93
00 - Skilsmässa / Skilsmässa
« skrivet: 2005-01-14, 17:55 »
Hej Ann-Mari och Leif!
 
Tack för era svar! Det här med att ett par där den ena hade epilepsi inte fick skaffa barn var intressant! Det är nämligen så, att deras sista barn, de hann med 4 st, saknar dopnotis i födelseboken! Detta barn ska enligt ättlingar ha varit född 1846-12-22, dvs 4 dagar efter att fadern togs in på sjukhus. Samtidigt säger HFL att barnet var fött 1844, men det står inget datum på honom. Vill ni se hela fallet, läs mitt inlägg från tidigare idag under Småland - Högsby socken. Intressant och tragiskt.
 
MVH
 
Cecilia Månsson
Knislinge

94
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-19
« skrivet: 2005-01-14, 10:55 »
Hej!
 
Jag har precis hittat en person som jag har letat efter under lång tid, och det tycks vara så att han är född i Högsby. Problemet är att hans födelsenotis saknas - är detta något som förekommer ibland i Högsby?
 
Mannen var Carl August Jonsson, född förmodligen i Hammarby nr.5. Föräldrarna var Jonas Samuelsson och Kristina Jonsdotter. Jonas Samuelsson var epileptiker och tillbringade åren 1846-1879 på hospital. Hustrun gifte om sig med smeden Nils Johan Blomgren från Fliseryd 1850.
 
Husförhörslängderna säger att sonen Carl August skulle vara född 1844. Inget datum återfinns i HFL, men i en senare HFL tycks månaden september stå med. Carl August utvandrade till Amerika 1870 och hans ättlingar där säger att han ska ha varit född den 22 dec.1846 i Småland. Trots denna luddiga beskrivning är jag tämligen säker på att jag har hittat rätt person. Han tog namnet Blomgren i USA, tydligen efter sin styvfar. Hans ursprungliga namn skulle enligt ättlingarna i USA vara Johnson, vilket stämmer. Han skulle ha kommit till USA 1871, HFL säger att han reste 1870. Och framför allt, han hade en brorson som var född den 15 september 1860 i Småland - John Bloomquist. Denna har jag identiferat som Johan Gustav Johansson född i Fliseryd och mycket riktigt brorson till Carl August. Dessutom visste John's ättlingar att John hade en styvmor och hon var en av orsakerna till att han reste till sin farbror Charles i Amerika 1881. Detta stämmer också.  
 
Men jag har alltså ingen födelsenotis eller födelsedag på Carl August. Några tips? Jag kan ju givetvis kolla boupptecknigar med de finns väl i Vadstena lite väl långt från mig.  
 
Intressant är att när jag letade igenom alla Smålands församlingar efter någon Carl August född den 22 december 1846, hittade jag bara en enda. Detta barn dog dock redan efter en månad. Detta barn återfinns i Fliseryd, på sidan 735 - medan Carl August återfinns på sidan 737! Kan Carl ha fått sitt födelsedatum från det barnet som dog?
 
En annan detalj är att fadern Jonas Samuelsson åkte in på sjukhus den 18 december 1846 - dvs 4 dagar före Carl Augusts födelsedag enligt hans ättlingar. Blev han kanske inte döpt av denna avledning?
 
Alla synpunkter på hur jag ska fortsätta med detta tas emot tacksamt. Jag hoppas givetvis också få höra från alla som känner igen dessa personer! Kanske jag t.o.m. kan hitta några levande släktingar till Charles och Johns ättlingar i USA!
 
MVH
 
Cecilia Månsson

95
00 - Skilsmässa / Skilsmässa
« skrivet: 2005-01-13, 22:51 »
Hej,
 
Jag har precis hittat en person som intogs på Växjö centralhospital den 18/12 1846 pga fallandesot (epilepsi), 33 år gammal. Han avled först 33 år senare, 1879. Han står då som ogift.
 
Hans fru gifte om sig 1850. Hur behandlades normalt sett ett sådant fall? Kan jag hitta uppgifter om dem i domböcker?
 
MVh
 
Cecilia Månsson

96
Hällaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-13
« skrivet: 2004-12-10, 15:12 »
Hej Arne,
 
Det var jag som hade lite brått.. ursäkta! Jo, jag menade Ågren...
 
MVH
 
Cecilia

97
Hej Johnny,  Här är en som skulle kunna vara din Carl Oskar - I Sveriges Befolkning 1890 återfinns en Carl Oskar, född 1874 i Sillhövda församling, Blekinge. Hans fader är Per Danielsson Törnkvist, f.d. Stationskarl, inhysehjon, f.1840 i Karlslunda (Kalmar län), och modern är Maria Svensdotter, född 1852 i Vissefjärda, Kalmar Län. Förutom Carl Oskar finns barnen Mariana Carolina f.1877 i Sillhövda, Signe Lovisa f.1882 i Sillhövda, August Hjalmar f.1885 i Vissefjärda och Emmy Ingeborg, f.1889 i Sillhövda.  Familjen bodde 1890 i Holmsjö, Sillhövda församling. Jag kollade precis Genline, men jag såg ingen husförhörslängd som jag kunde titta i från denna tid. SVAR har dock husförhörslängd 1891-1900 som du kan hyra.  Lycka till!  MVH Cecilia Månsson

98
Hällaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-13
« skrivet: 2004-12-09, 17:21 »
Hej!
 
Jag släktforskar lite åt en bekant och nu har det visat sig att hans MF MF var dömd för mord..vilket var en smärre chock för bekantingen. Så jag tänkte ta reda på mer om vad som hände - någon som vet?
 
Abraham Åberg, född 1789-03-01, båtsman, torpare. Återfinns i HFL 1823-27 i Hoka. I denna HFL står det För delaktighet i mord är Abraham Ågren bortförd till 10 års fästningsarbete i Landscrona, sedan han blifvit afstraffad med 40 par spö. (GID 1756.55.58600)
 
Abraham var gift med Inga Svensdotter född 1800 i Hoka, Hällaryd, dotter till båtsmannen Sven Vitlock.  
 
Abraham Åberg och Ingas dotter Elin föddes i Guö, Åryd 1821.
 
Tar gärna emot ytterligare information om dessa personer!
 
Tack på förhand,
 
MVH Cecilia

99
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-17
« skrivet: 2004-10-29, 18:06 »
..
 
Har jag gjort bort mig nu igen?... suck, tänk om jag kunde gå och lägga mig i tid som vanligt folk i stället för att sitta uppe för sent var kväll och glo på datorn så hade kanske huvudet hängt med lite bättre. Det står en förklaring under under dödnotiserna ovan, däremot har jag lite svårt att läsa den. Hur som helst, det var i alla fall en sida i dödboken som inte liknade de andra.
 
Ha en trevlig helg alla..
 
Cecilia

100
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-17
« skrivet: 2004-10-28, 22:10 »
Hej igen,
 
I dödboken för år 1800 (sid 385, GID 224.20.60100) hittade jag följande: (14 november) kl 4 om morgonen drunknade i Helge å nedan om Kornberga ? gifta mannen Per Andersson i Hallaryd Norregård, begrofs den 23 Ejusdem, 56 år och 10 månader gammal.
 
S.d. (samma dag) drunknade på ofvannämnda ställe Pigan Pernilla Persdotter i Hallaryd Norregård, begrofs den 23 Ejusdem, 21 år 5? månader gammal.
 
På samma dag och ställe drunknade drängen Bengt Jonsson i Hallaböke Söregård, begrofs den 23 Ejusdem, 24? år gammal.
 
På Samma dag och ställe drunknade flickan Sissa Andersdotter i Hallaryd Norregård, begrofs den 23 Ejusdem 13 år 9? månader gammal.
 
Någon som vet mer om denna tragiska händelse? Det står inget i HFL, bara döddatum på ovan nämnda personer.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

101
Häglinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-12-21
« skrivet: 2004-10-24, 16:40 »
Hej Anna,
 
Nils Servin med familj flyttade enligt utflyttningslängd den 19 mars 1885 från Ynglingarum till Amerika.
 
Jag kan skicka över några printbilder till dig med lite uppgifter via email - men då behöver jag en emailadress.
 
MVh
 
Cecilia

102
Färingtofta / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-08
« skrivet: 2004-10-24, 01:51 »
Hejsan,
 
Jag har hittat en födelsenotis från 1746 - Hanna, med fader Sven Svensson. Denne dog i något som heter Myrhuset(?) 1747 - 36 år gammal vilket ger ett födelseår omkring 1711.  
 
Jag tror han är en ana till mig - hans namn står i dottern Hannas dödnotis i Hallaryd sn, Småland, likaså också hans hustrus namn. Tyvärr står inte moderns namn i födelsenotisen som jag hittat i Färingtofta och inte hittar jag vigselnotisen heller.  
 
Så min fråga är, någon som vet vad hans hustru hette? Hannas födelsedatum i Småland verkar inte vara korrekt så därför är jag inte säker på att jg har hittat rätt födelsenotis.
 
MVH Cecilia

103
Förnamn - T / Tyrid
« skrivet: 2004-10-22, 08:16 »
Hej,
 
Här är ett namn som jag inte hittar här i namnlistan eller i Sveriges Släktforskarförbunds namnlista: Tyrid, från en dödnotis 1732. Jag fick heller ingen sökträff i Rötter så det tycks vara ovanligt?
 
Tyrid Jonsdotter, död 1732-04-30 i Kroksbygd, Hallaryd socken, Kronobergs län (på gränsen till Skåne). Hon ska ha varit född omkring 1657.
 
(Hallaryd C:2, sid 377/GID 224.19.29700. Även HFL AI:2, s.48/GID 224.30.31100.)
 
Någon som ver mer om detta namn, förekomst och ursprung? Jag har massor av anor i denna församling men detta namn var nytt för mig.
 
MVH
 
Cecilia

104
Hello Maggie,
 
One thing you could do is check the directory for Landroth's today if you are sure that is the name your family had. Go to:
 
http://privatpersoner.eniro.se/
 
and type the last name Landroth in the box that says efternamn. I got 6 matches, hopefully at least one is a relative of yours!
 
Cecilia

105
Hi Anders (and Maggie),
 
Ooops.. did not notice that mistake when I wrote my message.. too busy checking dates I guess. Thanks for pointing this out to Maggie!
 
Cecilia

106
Hello Maggie,
 
Gustaf Pettersson, born 1835 in Herrestad parish, Östergötland county. Wife Elisabet (no last name), born 1847 in Stockholm, children: Svante Gustaf Erik born 1876, Per Gustaf Ivar born 1883, Elsa Maria Elisabet b. 1888 and Karl Gustaf Adolf b.1889 - all children were born in Stockholm; county of Uppland. In 1890 they were living at Trollhättan no.12, Jakob och Johannes Rote 7, Stockholm. (From CD Sveriges Befolkning 1890.
 
I think this is your Elsa: Elsa Maria Elisabet Andersson, b. Feb 27, 1888 in Jakob parish, Stockholm. Died Sep.11, 1971 in Lidingö parish, Stockholm. Her husband (no name) died on Sep.17, 1963. Elsa's address in 1971 was Agav.12, 181 38 Lidingö.
 
This is what I found for you today, hopefully it gives you enough information to find your long lost cousins over here!
 
Good luck,
Cecilia

107
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-17
« skrivet: 2004-10-20, 20:39 »
Hej Linus,
 
Tack för hjälpen! Även HFL uppger Göteryd som födelseförsamling och eftersom Göteryd nämns i hans dotters födelsenotis så tror jag att Sven i alla fall har bott i Göteryd - men han var kanske född någon helt annanstans. Jag får gå igenom grannförsamlingarna!
 
MVH
Cecilia

108
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-17
« skrivet: 2004-10-20, 12:35 »
Hej alla,  
 
Någon som har hört talas om Per Svensson (el Sunesson) och Johanna Nilsdotter i Sjuhult 1745?  
 
Sonen Sven Perssons dödnotis i Hallaryd (Döda 1819 s.405, GID 224.21.92900) säger Född år 1745 i Götheryd Socken, Sjuhult, fad. Per Svensson (Sunesson?) mod. Johanna Nilsdot.  
 
Hittar inte födelsenotisen och vad beträffar föräldrarna är det närmsta jag kommer Per Bengtsson och Johanna Nilsdr i Väreböke dock inte med någon son Sven född omkr.1745.  
 
När Sven Perssons barn döps i Kroksbygd, Hallaryd 1779 är två faddrar från Götheryd närvarande: Nils Månsson i Sjuhult och h. Karin i Bårshult? Norregård.  
 
MVH  
 
Cecilia Månsson

109
Kronobergs län G / Göteryd
« skrivet: 2004-10-18, 09:21 »
Enligt sökresultatet för Göteryds församlings kyrkoböcker står det att tidigaste vigsellängden börjar 1698 vilket är fel - den börjar 1689.

110
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-19
« skrivet: 2004-10-17, 14:28 »
Hej igen,
 
Problem.. överallt. Nu har jag jagat faddrar i en halv dag och så blir det inte riktigt rätt ändå.
 
Någon som känner igen följande personer:  
 
JÖNS Persson, döpt enligt födelsenotis 14 mars 1731 i Brokhult, föräldrar Per och Kerstin. I födelseboken 1731 sid 336/GID 827.24.29000.  
Gift i Forryd med Anna Larsdotter.  
 
Jag hade tänkt mig att hans föräldrar skulle heta PER och KARIN, först boende i Romarehylte, sedan Skateboda och till slut Juddhult. Jag har fått det till att de gifte sig 1725 när Karin bara var 17 år. Första barnet Jon föds i Romarehylte 1727, därefter har jag en lucka till Gunnil 1734 i Skateboda. Jag kan ha fått detta fullständigt om bakfoten så om någon kunde säga att jag har rätt eller fel för mig vore det toppen.
 
Den Jöns jag undrar över förekommer som fadder på ett flertal ställen bland Per och Karins barn, likaså hans hustru Anna, dessutom är h.Karin i Juddhult dopvittne flera gånger när hans egna barn döps. Så jag tänkte, aha, en lucka bland Per och Karins barn mellan 1727 och 1734, perfekt, Jöns ska in där. Så det passar inte alls min teori att han ska vara född i Brokhult och att modern heter Kerstin och inte Karin.  
 
Så om nu inte prästen var ute och cyklade helt, så måste det finnas en annan kontakt på något sätt. Kan hans moder Kerstin vara en syster till Karin?
 
Hjälp!
 
MVH
 
Cecilia Månsson

111
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-29
« skrivet: 2004-10-15, 22:39 »
Hej.
 
Efterlyser vart följande personer tar vägen. De är strukna i HFL 1779-1783.
 
Nybygden:
Nils Jönsson, född 1743-04-22 i Nybygden. Gift 1767 i Stenbrohult med Sissa Jonsdotter, även kallad Sissa Hempel. Jag har följande barn uppskrivna: Erik f. 1768, Elin f.1770, Nils f.1772, Margareta (Greta i HFL?) f.1774, Gunnil f.1778, Svenborg f. 1780 och Jöns f.1783 i Nybygden, så flytten skedde senare.
 
Nils moder Elin Nilsdotter är min ana och jag undrar också om någon vet var och när hon dog.
MVH
 
Cecilia Månsson

112
Hempel / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-30
« skrivet: 2004-10-14, 23:06 »
Hej!
 
Jag har fått ett par personer med namnet Hempel ingifta i min släkt i Göteryds (och Pjätteryds) socknar i Kronobergs län. Någon som känner igen följande namn och vet om de också var födda i Göteryd eller kom ifrån någon annan församling?
 
Anna Maria Hempel, född c.1731, boende 1770 i Lillaryd, Göteryd. Gift med Jon Svensson. Har möjligtvis en syster Sissa Jonsdotter, som kallas Hempelsdotter när hon får ett barn i Pjätteryd 1770, men Jonsdotter vid åtminstone 4 andra barns födelse. I samma födelsenotis nämns Anna Maja Hempel i Lillaryd som dopvittne.(GID 839.20.69600)
 
Sissa är sedan själv dopvittne när Jon och Anna Maria döper ett barn i Göteryd 1772: h. Sissa i Nybygden. Hon är också fadder när hennes makes syster döper ett barn 1770 och kallas då Sissa Hempel.
 
Dessutom Jonas Hempel, nämnd fadder när Sissa döper ett barn i Pjätteryd 1782.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

113
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-19
« skrivet: 2004-10-12, 20:51 »
Hejsan Calle,
 
Bingo! Jag hittade något som heter Hallatorpet i gröna kartan, 1-2 km NNÖ om Delary alldeles intill Helge å. Undrar just om Lundsjön har försvunnit upp i Helge å..?
 
Sedan kom jag på att jag har ett kartblad Gröna Kartan (4D Markaryd SO) från 1974 (edition 2). Där återfanns minsann Hämpersköp på samma plats som heter Hallatorpet enligt gröna kartan idag.
 
Tack för hjälpen!
 
MVH
Cecilia

114
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-19
« skrivet: 2004-10-12, 15:15 »
Tillägg!
 
Jag sökte på lite olika stavningar under tidigare inlägg och till slut fick jag träff - det ska vara ett S i Hämpersköp?  
 
Undrar dock fortfarande var det låg för det verkar som att platsen inte finns längre?
 
MVH Cecilia

115
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-19
« skrivet: 2004-10-12, 14:57 »
Hej Göterydsforskare,
 
Jag sitter här med födelseboken Anno 1701 och hittar en plats i Göteryd som jag inte känner till eller hittar idag på någon karta. Har den försvunnit? Platsen ser ut att heta Hämperköp eller dylikt. Någon som vet? GID 827.24.22900, eller C:1 s.222, 24 Augusti döptes Bengta, dotter till Jöns (ev Haraldsson) och Kerstin.
 
MVH Cecilia

116
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-29
« skrivet: 2004-10-07, 20:50 »
Hej släkting Linus!
 
Jag härstammar från Bengta Jonsdr f.1775, gift med Erland. Deras dotter Johanna Erlandsdr 1800-1843 gifte sig med Johannes Andersson 1796-1833 från Fagerhult. Deras son Göran är far till min mm fm Cecilia/Sissa Göransdotter.
 
Jag är nyfiken på var du har hittat födelsedatumet på Jon 1753-11-01 i Pjätteryd? Jag har bara hittat i HFL Göteryd och där jag har tittat står det bara året 1753. I Hällhult Göteryd där min Jon står med fader Jon Åkesson står det 1753 om än kladdigt. Nu när jag tittar igen vete tusan om det inte har stått 1751 från början men är ändrat till 1753. Om du har tillgång till Genline: GID 827.1.32500. Sidan 109 (handskriven siffra i övre hörnet) Göteryd HFL 1769-1773.
 
Att Jon skulle vara född i Pjätteryd dyker upp i senare HFL. Vid giftemålet med Gunnil 1774 står han som boende i Hällhult.
 
MVH Cecilia

117
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-29
« skrivet: 2004-10-07, 16:50 »
Hej!
 
Efterlyser någon som känner igen följande familj och kan bekräfta att jag har hamnat i rätt familj?
 
Min ana Jon Jonsson skall enligt HFL i Göteryd vara född i Pjätteryd 1753. Han var gift med Gunnil Jonsdotter f. 1751-04-19 i Liavangen Göteryd. Han levde vid giftemålet 1774 i Hällhult, Göteryd. Där återfinns han, med fader Jon Åkesson, född 1706 i Pjätteryd. Problemet är förstås att det finns ingen Jon med fader Jon Åkesson i Pjätteryd 1753.  
 
1751-09-14 föds det en Jon i Finhult, Pjätteryd med föräldrar Jon Åkesson och Sissa Jönsdotter. Jag tror detta är min familj även om födelseåren i Göteryds HFL är det lite si och så med. Bland annat finns det en son Botil, enligt HFL född 1761 men jag tror att det skulle kunna vara 1763-08-08, född i Vareböke, Göteryd. Dottern Kirstin f.1741 skulle kunna vara Kerstin, född 1742-11-02 i Möcklehult. Jag har hittat 10 barn till Jon Åkesson och Sissa, 6 st födda i Pjätteryd och 4 i Göteryd. Inget av barnen heter Åke dock och i HFL Hällhult, Göteryd har jag en Åke Jonsson, född 1747? i Pjätteryd. Den enda jag hittar i Pjätteryd som passar in är född 1745, med fader Jon Åkesson, MEN modern heter Berta, inte Sissa.  
 
Jag har sett i Disbyt att det finns en familj i Möcklehult, som har en son Jon Åkesson född 1706 men även en son Jon Åkesson född 1717. Kanske denna Åke nr 2 är fader till Åke Jonsson född 1745? I så fall har han flyttat med farbrodern Jon Åkesson f.1706 till Göteryd???
 
Jon Åkesson född 1706 verkar ha flyttat från Pjätteryd till Göteryd mellan 1754-57, sedan från Göteryd till Hamneda mellan 1763-08-08 och 1766-12-25, och sedan vidare till Södra Ljunga och därifrån till Göteryd 1768. Han kan ha hunnit med ytterliga flyttningar men dessa är de jag hittat.  
 
Jag misstänker att hustrun Sissa Jönsdotter KAN EV vara den som dör i Issjöa?, Hamneda 1766-12-25, i ålder 46 år vilket stämmer bra eftersom sista barnet föddes 1763. Jag har hittat änkemannen Jon Åkessons inflyttningsattest till Göteryd från Södra Ljunga 1768. Jag klarar inte av att läsa hela notisen men Hamneda nämns och det står att han är trolovad med en flicka från Göteryd. Han gifter sig sedan 1768-11-25 med Karin Jonsdotter och får ett barn, Elin 1769.
 
Någon som också har gått igenom denna härva och känner igen uppgifterna?
 
MVH
Cecilia

118
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-20
« skrivet: 2004-10-07, 15:16 »
Hej,
 
Efterlyser ytterligare uppgifter om följande personer (t ex döddatum):
 
Sven Svensson född 1844-01-21 Härlunda och Elin Jonsdotter f. 1840-08-20 i Virestad. Gifta 1889 och levde 1890 i Ekeshult. Sven skulle kunna vara den Sven som kallades Smålänninga-Sven (se tidigare efterlysning 5 oktober) som fick oäkta barn i Grimsboda 1877. Han bodde då i Ekeshult och det är ju bara 2-3 km mellan platserna. Barnbarnet som bodde i Strönhult kunde gå och hälsa på honom och avståndet Strönhult-Ekeshult är bara 4 km fågelvägen.
 
Sven bodde i Grimsboda under perioden 1882-89 liksom hans blivande fru Elin. De kom båda från Ekeshult dit de flyttade tillbaka 1889. Elin fick ett oäkta barn fött 1883 men som dog 1884.
 
Jag frågar för en arbetskamrats räkning, Smålänninga-Sven ska vara hennes farfars far.
 
Sven återfinns i HFL AI:24 på sidan 759, GID 1481.10.25100.
 
MVH
 
Cecilia

119
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-19
« skrivet: 2004-10-07, 11:29 »
Hej,
 
Enligt uppgift från en forskare i Disbyt finns det en Nils Jönsson, död 1819 i Göteryd som var gift två gånger: första gången med Brita Olofsdotter som dog 1784 i Agunnaryd (född 1745 ort ej angivet). I detta äktenskap ska en son Jöns vara född, år ej angivet, däremot dödår 1838 i Göteryd.
 
Andra äktenskapet var med Elin Nilsdotter f. 1739 i Loshult.  
 
Kanske något du kan kolla närmare?
 
MVh
Cecilia MÅnsson

120
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-20
« skrivet: 2004-10-05, 14:02 »
Hej igen Sara,
 
Såg precis i Disbyt att den Håkan Niklasson som jag skrev om ovan (född 1777) dog 1853 och att hustrun hette Truen Truedsdotter.
 
MVH
 
Cecilia

121
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-20
« skrivet: 2004-10-05, 13:59 »
Hej Sara,
 
Har du kollat vad du har för dopvittnen till hans barn? Har du tur så är det syskon eller andra nära släktingar till den personen jag föreslog som möjlig kandidat till din Håkan. Sannolikheten är stor att du hittar släktingar till honom i dopnotiserna såvida inte han faktiskt kom från en helt annan plats.
 
MVH
 
Cecilia

122
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-20
« skrivet: 2004-10-05, 03:04 »
Hej igen
 
Finns det någon som möjligtvis har hört talas om en man som kallades för Smålänninga-Sven? Han fick ett oäkta barn i Grimsboda 1877 - inga uppgifter om fadern - och levde en bit in på 1900-talet då hans barnbarn född vid sekelskiftet gick och hälsade på honom. Barnbarnet bodde i Strönhult.  
 
Sven var gift (före eller efter det oäkta barnet är ej känt) men paret fick aldrig några barn. Det finns en Smaulänningen i Örkeneds Öknamnsdatabas men denna man fick barn med sin fru så honom har vi tillsvidare uteslutit.
 
Uppgifterna kommer från den oäkta sonens barnbarn som fått höra detta via muntlig tradition i familjen. Att barnbarnet kunde komma och hälsa på tyder på att Sven erkände det oäkta barnet även om det inte står i några papper.
 
Hoppas på hjälp!
 
MVH  
Cecilia

123
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-20
« skrivet: 2004-10-05, 01:59 »
Hej Sara,
 
Hur säker är du på födelsedatum 1782-12-22? Som du kanske har sett av tidigare diskussion angående din ana Bereta Ingemansdotter kan det vara lite si och så med födelsedatum från husförhörlängder.
 
Jag tittade som hastigast i DDSS databas, och de Håkan med fader Niklas som jag hittade i Örkened vid denna tid var födda i Olastorp 1776-02-28 samt 1777-02-07. Det första barnet avled 1776. Föräldrar Niklas Håkansson och Gunnil Bengtsdotter.
 
MVH
 
Cecilia

124
Datorprogram (för släktforskning) / HTML-presentation
« skrivet: 2004-09-29, 11:25 »
HEJ!
 
Någon som har synpunkter på Min Släkts html-export? Bra eller dåligt jämfört med andra.
 
MVH
 
Cecilia

125
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-28
« skrivet: 2004-09-26, 14:41 »
Hej Ingrid,
 
Tack för ditt svar! Visste inte att Orlin gifte sig med en från Gemön! Inte undra på att jag inte hittade Gemön - jag letade efter Gömön. Jag har sett att drängen Jöns I i Gömön var fadder, men inte forskat vidare där. Sedan var en Jöns I i Tostaboda fadder 1802 till Sissa, men om jag minns rätt så stod det i HFL född 1781 som gjorde att jag lät honom vara.  
 
Nåväl, nu har vi redat ut det här rejält. Hoppas någon annan har nytta av det i framtiden.  
 
Tackar,
Cecilia

126
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-28
« skrivet: 2004-09-22, 10:24 »
Hej!
 
Någon som vet var Bereta Ingemansdr född i Edema 1762-02-26 tog vägen? Föräldrar Ingeman Håkansson och Pernilla Jönsdotter.
 
Jag fortsätter lite med tidigare diskussion gällande Joen Anderssons andra fru Bengta. Som någon av er har sett så är jag inne på att egentligen heter hon Bereta och är personen jag efterlyser ovan. Jag har själv tidigare haft henne som Bengta. När 3 av de 4 barnen föds heter hon Bengta. I de 7 HFL som jag har tittat i heter hon Bereta i 5 och Bengta i 2, men i ena har prästen lagt till Bereta ovanför.
 
I vigselnotisen från 1798-05-13 står det Bereta, och bruden född i Tåsthults torp. I samtliga 7 HFL som jag har tittat i står det född 1765, och i 5 av dem står det Glimåkra. Det är bara det att jag inte hittar en enda Bengta eller Bereta i Glimåkra på hela 1760-talet med fader Ingeman, men hon kan ju vara född oäkta eller bara saknas. (uppgift från DDSS). Jag har tittat i kyrkoboken för 1764-1765 och såg ingen passande.
 
Likaså i Örkened - undantaget är Bereta född 1762. Hon är inte född i Tosthults torp - men hennes två äldsta syskon är födda i Tosthult och familjen flyttade tillbaka dit - föräldrarna dog i Tosthults torp 1794 resp.1790.
 
Dessutom har detta par en son Jöns Ingemansson född 1770-11-20. När han får en son i Hägghult 1809-04-15 bär Bereta Ingemansdr i Gislaboda barnet.  
 
Bereta förekommer även som fadder till systern Gunnil Ingemansdotters barn Sven f.1789 i Tosthults torp, men där kompliceras det av att Gunnils man heter Bengt Ingemansson... Han var född i Tosthults torp 1764-12-10 men jag hittar ingen Bengta eller Bereta i hans familj, vare sig i HFL eller födelsebok. Dessutom var han född sent på året så det är tveksamt att föräldrarna hann med att få en Bengta eller Bereta 1765. Bengts syster Gunnil är förmodligen den Gunnil Ingemansdr som är nämnd som fadder när Joen Andersson och Beretas dotter Bengta döps 1802, felet är bara att hon står som piga när hon var gift. Tre födelsenotiser nedanför står hon igen, men denna gång som hustru.
 
Så där har ni varför jag tror (inte VET) att Bengta egentligen heter Bereta och var född 1762. Synpunkter emottages tacksamt!
 
Jag upptäckte häromdagen att det finns en bouppteckning efter Bereta Ingemansdr i Gislaboda. Hoppas den ger upplösningen på min teori! Detta kan dock dröja lite.
 
MVh
 
Cecilia

127
Förnamn - B / Berit / Berith
« skrivet: 2004-09-22, 09:08 »
Hej!
 
Om man nu ska försöka sig på att normalisera ett namn, vilket är det rätta för Bereta? Brita eller Birgitta? Jag undrar om inte många kör med Brita, det är det jag har sett mest. Jag har själv någon som heter Bereta när hon föds och som heter Brita när hon dör.
 
MVH
 
Cecilia

128
Hej Dan,
 
En sak jag definitivt rekommenderar är att plocka fram gamla kort och få dem identifierade ifall ni inte vet vilka personerna är. Samtidigt kan det ju ge dig en naturlig inkörsport till att få mormor att berätta om den gamla tiden - vilka de var, hur de var, var de kom ifrån, hur kom det sig att de hamnade där, hur livnärde de sig osv..  
 
När min mormor dog år 2000 hittade vi massor med gamla kort utan namn på baksidan. Och då var det försent. Det var likadant på min farmors sida så jag har nog bortåt 100 gamla sekelskifteskort utan namn. Tråkigt!
 
LYCKA TILL!!!
MVH
 
Cecilia

129
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-28
« skrivet: 2004-09-19, 19:10 »
Hej Maj-Britt,
 
Tack för svaret!
MVH Cecilia

130
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-28
« skrivet: 2004-09-19, 16:57 »
Hej,
 
Någon som råkar veta vem Hulda född 1903-01-30 i Örkened var? Ev. kan hon ha varit född i Svanshult och hetat Svensson som ogift. Hon var gift Oredsson i N Strö.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

131
Södra Ljunga / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-25
« skrivet: 2004-09-18, 23:56 »
Hej!
 
Känner någon till följande familj?
 
Lars Andersson Runn, född c.1736-1737, gift med Elin Andersdotter f. enligt en HFL 1736. Bland barnen återfinns min ana Anders f.1763-12-23 i Grimarp. Familjen bodde sedan i Runkarps Soldattorp och därefter i Hovagårdens torp, Ivla. Jag tappar bort dem omkring 1780. Sista barnet som jag har är fött i Ivla 1779-07-04: Maria Larsdr.
 
Någon som vet när föräldrarna föddes eller dog? Alla ledtrådar emottages tacksamt!
 
MVH
 
Cecilia Månsson

132
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-17
« skrivet: 2004-09-18, 21:24 »
Hej,
 
Jag hittade Anders Larsson ganska lätt i inflyttningslängden 1778 till Hallaryd. Födelsedag uppges till 2(3? - otydlig) december 1763 och han var kommen från Ljunga. Hittade sedan honom snyggt och prydligt i födelseboken där. Det tycks bara vara lite olyckligt att det föds en Anders även i Hallaryd på detta datum, fast med fader Jon, och att det sedan står en Anders som son till Jon i Torsholma i HFL. I första HFL så har prästen skrivit son, men i nästa kommer frågetecken så där har prästen fattat att det är något som inte stämde.
   
Anders Larsson föddes i Grimarp, S Ljunga där familjen bodde tills någon gång mellan 1766-1770. Grimarps säteri ägdes av Håkan Skytte.
 
När sedan Anders Larsson flyttade till Hallaryd hamnade han i Kalvshult Östergård och som dräng hos min ana Sven Johan Bohlin och dess hustru Catharina Sofia Meck (min MM MM MM MM). Hon var kusin till Håkan Skytte på sin moders Christina Margareta Skyttes sida, och dessutom var Håkans moder också en Meck och kusin med Catharina.
 
Knappast tillfälligheter att Anders hamnade i Hallaryd...?
 
MVH
 
Cilla

133
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-17
« skrivet: 2004-09-17, 18:50 »
Hej!
 
Finns det någon som möjligtvis sitter på lösningen till följande problem:
 
Min ana Anders Larsson skall vara född 1763-12-23. Han var gift med Malena Simonsdr och bodde i Torsholma. Han dog 1800-12-29.
 
Problemet är att den Anders som föds 1763-12-23 är son till Jon Jonsson och Ingjer Jonsdr i Skåparyd. Efternamnet Larsson på sonen rimmar alltså dåligt med faderns namn Jon. Detta par återfinns mycket riktigt i HFL t.o.m. 1769, dock är sonen ej med - för ung antar jag.
 
I nästa HFL är familjen borta från HFL i Skåparyd. Däremot dyker sonen? Anders upp i Torsholma, med rätt födelsedatum, men denna gång med föräldrar Jon Andersson och Kerstin Jonsdr. Detta par har två andra barn som förekommer som faddrar till min Anders Larssons barn. Anders står uppsatt som son till detta par, men prästen har skrivit frågetecken vid hans namn, liksom vid faderns namn Jon.
 
Var kommer Larsson ifrån - och vem var han egentligen? Jag ska ev. beställa bouppteckningsregister för att se om han är med där.
 
MVH
 
Cecilia

134
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-28
« skrivet: 2004-09-17, 16:45 »
Hej Jimmy!
 
Här kommer mina uppgifter. Jag vet inte hur många timmar jag lade ner på att jaga dessa syskon så för att för att någon annan ska slippa samma härva så har jag även med det jag har om flyttningar. Observera att flyttningar och platser de levde på ej är heltäckande dock.
 
Håkan Johansson Flyman. Dragon. Född 1797-04-02 i Rävatorp, Örkened (L). Flyttade omkring 1809 från Rävatorp, Örkened (L). Levde 1820 i Gisslaboda. Flyttade 1857 från Gisslaboda, Örkened (L) till Edema, Örkened (L). Död 1870-04-10 i Edema, Örkened (L). Anmärkning i HFL: Förser barnens undervisning.  
 
Gift 1820-05-21 i Örkened (L) med Bengta Jonsdotter. Född 1802-12-21 i Gisslaboda, Örkened (L). Död 1882-12-31 i Edema, Örkened (L).
 
                                  Barn:
Jöns Håkansson Lund. Dragon. Född 1820-06-25 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1838 från Gisslaboda, Örkened (L) till Grimsboda, Örkened (L). Flyttade 1841 från Grimsboda, Örkened (L) till Edema, Örkened (L). Flyttade 1842 från Edema, Örkened (L) till Grimsboda, Örkened (L). Levde 1890 i Grimsboda, Örkened (L). Antagen till Dragon 1838.  
 
Gunild Håkansdotter. Född 1822-11-26 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1842 från Gisslaboda, Örkened (L) till Hjärsås (L). Levde som änka 1890 i Näsby no.2, Nosaby (L).
 
Bengta Håkansdotter. Född 1825-12-21 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1842 från Gisslaboda, Örkened (L) till Torseke no.2, Fjälkestad (L). Flyttade 1865 från Torseke no.2, Fjälkestad (L) till Torseke no.5, Fjälkestad (L). Flyttade 1868 från Torseke no.5, Fjälkestad (L) till Torseke no.2, Fjälkestad (L). Flyttade 1869 från Torseke no.2, Fjälkestad (L) till Råby no.7, Fjälkestad (L). Levde 1890 i Röetved, Fjälkestad (L).
 
Sven Håkansson Juhlin. Dragon. Född 1829-02-14 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1847 från Gisslaboda, Örkened (L) till Kristianstad. Flyttade 1858 från Ubbeboda, Örkened (L) till Edema, Örkened (L). Flyttade 1862 från Edema, Örkened (L) till Ubbeboda, Örkened (L). Levde 1890 i Ubbeboda, Örkened (L). Bröderna Jöns och Sven återfinns på samma sida i HFL 1890.    
 
Hanna Håkansdotter. Född 1833-04-18 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1857 från Gisslaboda, Örkened (L) till Edema, Örkened (L). Levde 1862 i Edema, Örkened (L). Flyttade 1876 från Edema, Örkened (L) till Traneboda, Örkened (L). Levde 1890 i Traneboda, Örkened (L).
 
Bengt Håkansson. Född 1836-11-17 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1856 från Gisslaboda, Örkened (L) till Gumlösa (L). Flyttade 1892-04-04 från Härlöv no.7, Norra Åsum (L) till North America. Död 1911 i Norra Åsum (L).(uppgift fr.Disbyt)
 
Ingar Håkansdotter. Född 1839-01-07 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1856-10-03 från Gisslaboda, Örkened (L) till Torseke no.5, Fjälkestad (L). Levde 1862 i Torseke no.2, Fjälkestad (L). Flyttade 1863 från Torseke no.2, Fjälkestad (L) till Torseke no.5, Fjälkestad (L). Flyttade 1884-11-11 från Torseke no.5, Fjälkestad (L) till Torseke no.10, Fjälkestad (L). Levde 1894 i Torseke no.10, Fjälkestad (L). Begravd i Fjälkestad (L). Under åren 1859-60 är Ingar överflyttad från Torseke 5 till obefintligregistret. Har ej döddatum på henne ej, ska ta det nästa gång jag är i Kyrkhult. Ingar är min FM FM.
 
Jöns Håkansson Eklund. Dragon. Född 1843-08-16 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1857 från Gisslaboda, Örkened (L) till Edema, Örkened (L). Flyttade 1859 från Edema, Örkened (L) till Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1860 från Gisslaboda, Örkened (L) till Fjälkestad (L). Levde 1868-09-30 i Hunshult, Örkened (L). Levde 1868-12-23 i Traneboda, Örkened (L). Flyttade 1880 från Traneboda, Örkened (L) till Edema, Örkened (L). Flyttade 1882 från Edema, Örkened (L) til. Traneboda, Örkened (L). Levde 1890 i Traneboda, Örkened (L).
 
John Håkansson. Född 1849-06-15 i Gisslaboda, Örkened (L). Flyttade 1857 från Gisslaboda, Örkened (L) till Edema, Örkened (L). Flyttade 1864-10-24 från Edema, Örkened (L) till Kviinge no.16, Kviinge (L). Flyttade 1865 från Kviinge no.16, Kviinge (L) till Fjälkestad no.24, Fjälkestad (L). Flyttade 1866 från Fjälkestad no.24, Fjälkestad (L) till Kristianstads Heliga Trefaldighet (L).
 
En liten extra upplysning om Håkan Flyman: Han hade en syster Hanna Johansdr, född 1805-11-20 i Rävatorp, död 1870-01-25 i Edema. Hon gifte sig med sin broder Håkans frus halvbror: Sven Jonsson, den som i tidigare inlägg fick både födelseår 1781 och 1791.
 
MVH
 
Cecilia

135
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-28
« skrivet: 2004-09-16, 14:28 »
Hej igen,
 
Tillägg till Håkan Flyman-delen: Jag har också 9 barn uppskrivna till Håkan Flyman och Bengta Jonsdr, en av dessa är Ingar f. 1839-01-07 i Gisslaboda, som är min farmors farmor.
 
Åtminstone 3 av de 4 sönerna blev soldater - de tog soldatnamnen Lund, Juhlin och Eklund. Två barnbarn antog namnen Wulf och Flyman.
 
Är någon intresserad av att se mina ättlingar till Håkan Flyman så hör av er. Jag har inte följt upp samtliga, men lite har jag i alla fall!
 
MVH
Cecilia

136
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-28
« skrivet: 2004-09-15, 17:02 »
Hej Sven,
 
Håkan Flyman och Bengta Jonsdr är mina anor. Jag vill ha det till att Jon Andersson var gift två gånger, första gången okänt år med Elsa och sedan 1798-05-13 med Bengta eller Brita Ingemansdr. Nu var det ett tag sedan jag forskade kring denna Bengta/Brita men enligt mina uppgifter hade jag stora problem med henne. Namnet är Bengta i äldre HFL, för att sedan övergå till Bereta (Brita). Uppgifterna var hon kom ifrån varierar men jag tror att hon var född 1762-02-26 i Edema. Du har född 1763 på henne. Det är fullt möjligt att jag har fel i min teori. Vad säger du?
 
MVH
 
Cecilia

137
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-09-14, 14:49 »
Ett tillägg till ovanstående inlägg - Henrik är bror till Nils Persson vars anor beskrivs utförligt i en tidigare diskussion (med början 2002-07-01).
 
MVH
Cecilia

138
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-09-14, 14:30 »
Hej,
 
En av mina anor i Loshult har en bror Henrik Persson Karström, född 1725-02-05 i Karhult, död 1804-12-16 i Gråshults torp. Hans föräldrar var Ryttaren Per Åberg och Elin Nilsdr.
 
Jag hittade Henriks Karströms dödnotis på www.ddss.nu och den säger bl.a. afskjedad kronolänsman.. Född i Karhult, des lefwerne Ostadigt..  
 
Någon som vet vad ostadigt betyder?
 
MVH
 
Cecilia

139
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-09-06, 14:26 »
Hej Chris,
 
SLARV från min sida, jag kan ha lurat dig lite, det är inte husförhörslängder, däremot katekismilängder. De yngre barnen är inte uppskrivna, men annars är de ju bra på att tala om vem som bodde var. Genline kallar inte dem för katekismilängder utan husförhör, inflyttning, utflyttning, födde (osv - alla former av kyrkoböcker uppräknade)
 
Hur som helst, de finns för 1696, 1716, 1717, 1726 och 1728 på Genline och jag antar att det är alla som finns. Jag undrar om man inte kan köpa dem via Microscan (Digiarkiv AB)? Jag hittade i alla fall att man kan köpa Östra Göinges alla katekismilängder via dem.
 
I längden för 1716 står alltså Nils Trulsson och hustru Berta med söner Per och Nils. Sedan undrar jag om inte Truls Nilsson som står först kan vara sonen född 1695? Har ej kollat.
 
1717: Truls Nilsson piga Elin, g.m. Nils Trulsson, hustru Brita, söner Per och Nils.
 
1726: Truls Nilsson, h. Kerstin, g.m. Nils Trulsson och h. Berta, söner Oluf och Bengt. Bland ungdomen en Oluf Nilsson och Nilla Nilsdr. Här finns det två Olof Nilsson alltså!
 
1728: Truls Nilsson, h. Kerstin, g.m. Nils Trulsson, h. Berta, son Oluf. En ryttare Wallengren(?) med hustru; Anders Nilsson. Bland ungdomen Nilla Nilsdr.
 
Min ana är Per Nilsson f.1701-d.1774 i Gungekulla. Jag kan inte se att Nils nämns som fadder bland Pers barn.
 
Jag har tittat som hastigast i dödbok och vigselbok mellan 1717 och 1726 men kan inte se någon Nils Nilsson. Gudarna vet att jag kan missat bråttom som jag har...
 
I moderns dödnotis står solklart att hon fått 14 barn. Anledningen att jag började skriva upp alla syskon vilket jag inte alltid tycker att jag har tid till, var just detta att antalet barn skiljde sig mellan henne och hennes make. Och lite retligt är det att man skrapat ihop alla övriga snyggt och prydligt men så kommer en till och rör ihop det för en..
 
Jag kommer att hålla ögonen öppna efter Nils var så säker!
 
MVH
 
Cecilia

140
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-09-05, 15:17 »
Hej Per,
 
Du kanske redan har läst de gamla inläggen men annars - ta en titt under gamla inlägg december 2001, där står en del om Mats Esbjörnsson. Titta runt, där kan vara mer, kollade bara som hastigast nu. Det var en ganska omfattande diskussion om Esbjörn & Co i den vevan.
 
Jag härstammar 2 ggr från Mats E, och 6 ggr från Sven Esbjörnsson. (och än har jag inte rotat klart)...
 
Cecilia Månsson

141
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-09-04, 23:13 »
Hej Chris!
 
Jag hittade den mystiske sonen Nils i HFL 1716: GID 1454.12.61400 mitt på vänstersidan.
 
Dessutom i HFL 1717: GID 1454.12.62100, vänstersida. Hittar inga sidnr tyvärr.
 
Jag har lagt ut två bilder på nätet med ovanstående uppgifter här:
 
http://www.ceciliasplace.se/1716.jpg
http://www.ceciliasplace.se/1717.jpg
 
Jag TROR jag har hittat rätt familj, det är ju mycket som stämmer. Paret gifte sig 1692 men första barnet kom inte förrän 1695 - låter som där är en lucka för Nils. Men var är han född..? Föräldrarna var väl från Loshult båda, gifte sig i Loshult och fick barn 1795 i Loshult. Inget spår av någon annan församling.
 
MVH
Cecilia
 
Ps. I övrigt finns där ingen hemsida - än!

142
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-09-03, 21:09 »
Hej igen,  
 
Jag undrar om det möjligtvis finns någon som har en Nils Nilsson, förmodligen i Södra Hulta någonstans mellan ca 1692-1705? Föräldrar Nils Trulsson och Brita Andersdr. Enligt faderns dödnotis (GID 1454.24.28700, döda 1747 sid 144) fick Nils och Brita 13 barn. Enligt Britas dödnotis fick de 14 barn (GID 1454.23.3500, döda 1733 s.177).  
 
Jag har hittat 13 barn, födda mellan 1695 och 1711 med två års mellanrum, i Södra Hulta. Sedan har jag en dotter född 1715 i Källstorp. Paret fick 3 tvillingpar, 1701, 1703 och 1709!  
 
1716 och 1717 står sönerna Per och Nils med föräldrarna i Källstorp. Problemet är att jag inte har någon Nils bland de födda barnen, och jag hittar inte födelsenotisen men jag förstås ha missat den. Ett alternativ är att Nils står med annat dopnamn...?
 
Föräldrarna gifte sig 1692.  
 
MVH  
 
Cecilia Månsson

143
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-08-29, 19:47 »
Ok.. jag har hittat ett gammalt inlägg där det står att V. Torp är en del av Gnubbefälle. Ursäkta bombardemanget med frågor, men jag har hur kul som helst just nu:-)
 
MVH
 
Cecilia

144
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-08-29, 18:21 »
Hej igen!
 
Västra Torp = Gnubbefälle...?
 
Jag har sett på ett flertal ställen att Gnubbefälle mixas med Västra Torp. T ex när min ana Per (Peder)Trulsson dör 1754 så står han som barnfödd i Gnubbefälle, men i födelsenotisen 1667 står det Västra Torp. Är Västra Torp tekniskt sett liggande under Gnubbefälle? Jag har i alla år trott att det var två byar.. när jag var liten och inte hade så mycket emot motvind cyklade jag ibland från mormor i Killeberg till Hallaryd, och då låg V Torp som sista utpost innan Småland, medan Gnubbefälle låg åt sidan och det dröjde till vuxen ålder innan jag vågade mig in på den lilla vägen.
 
Skulle vilja veta hur jag ska organisera in Västra Torp i mitt ortregister - jag har Disgen där man ju lägger orter på olika nivåer. Det rätta är kanske att placera in Västra Torp under Gnubbefälle?
 
MVH
 
Cecilia Månsson

145
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-08-29, 09:36 »
Hej Torbjörn!
 
Tack för pusselbiten med Per Larsson, jasså, det var HAN! Jag har ju redan snubblat över honom, hans dödnotis var ju lite iögonfallande... 102 år gammal?! (GID 1454.24.27500). I så fall var han sponsor vid 85 års ålder? Låter som en krutgubbe! Enligt dödnotisen hade han bara varit sjuk i tre månader vid bortgången.
 
MVH
 
Cecilia

146
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-08-29, 01:51 »
Hej igen..
 
Nu har jag lagt lite pussel med bitar från tidigare diskussioner om Gnubbefälle. Jag lyckades missa några bitar tidigare... och så var det förstås lite smårörigt förstås.
 
Så här ser det ut i min dator nu, hoppas detta är rätt?!
 
Esbjörn Svensson - son Truls Esbjörnsson - son Per Trulsson f.1667 - son Per Persson(1) f.1694 - son Jöns Persson f. 1734 i N. Hulta.
 
Esbjörn Svensson - son PELLE Esbjörnsson - son Per Persson(2) f. 1682 - son Esbjörn Persson f. 1711.  
 
Det innebär i så fall att jag härstammar ifrån Esbjörn Svensson 5 ggr hittills.
 
MVH
 
Cecilia

147
Gärdslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-09
« skrivet: 2004-08-28, 20:25 »
Hej nästkusin Johann!!
 
Var har du gjort av din emailaddress? Pratade med din mormor häromdagen, jag tror jag har kort på hennes faster Alma som utvandrade. Hör av dig om du är intresserad.
 
MVH Cilla

148
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-23
« skrivet: 2004-08-28, 20:11 »
Hej alla släktingar och andra där ute!
 
Dags för lite Gnubbefälle och Esbjörn-forskning igen. Denna fråga är väl en baggis för er proffs på Gnubbefälle, hoppas någon har svaret för jag är nyfiken.
 
Min anor Sissa Jönsdotter och Jöns Jönsson föddes i Norra Hulta 1768 respektive 1773. Föräldrarna är Jöns Persson och Elna Andersdr.  
 
Fadern Jöns Persson är enligt födelsenotis också född i N. Hulta, den 6 juli 1734 , föräldrar Per Persson(1) och Sissa. Gudmor är Pernilla Persdr i Gnubbefälle. Testes Per Persson(2) ibm, vilket jag tolkar som också boende i Gnubbefälle. Det finns alltså två stycken Per Persson i födelsenotisen från 1734, en i Gnubbefälle och en i Norra Hulta.  
 
I N. Hulta avlider 1779 en Per Persson, gift med en Sissa Jonsdotter. Det låter alltså rätt klart att han är den Per Persson1 som är fader till min ana Jöns Persson född 1734. Hans dödnotis (GID 1454.24.35500) säger att han är född 17/1 1694 i Gnubbefälle, son till Per och Bereta.
 
Hans födelsenotis ger sedan efternamnet Trulsson på fadern, och i så fall är han ättling till Esbjörn Svensson, detta enligt bl a Torbjörn Malms uppgifter, om jag nu bara matat in rätt i min databas! Esbjörn Svensson - Truls Esbjörnsson - Per Trulsson - Per Persson f.1694.
 
Men vilken är den andre Per Persson(2), den i Gnubbefälle 1734? Han förekommer i minst två födelsenotiser av de tre barn som Per Persson(1) och Sissa får. Hur kommer han in i bilden, för jag antar att det är en släkting det också?
 
Dessutom figurerar en Per Larsson i Gnubbarp i samband med Per Persson1 och Sissas giftemål 1722 om jag har fått tag på rätt vigselnotis (GID 1454.23.2500). Per står då som boende i Gnubbarp och likaså Sissa och sponsorn Per Larsson. Någon som vet hur den sistnämnda passar in?
 
MVH
Cecilia Månsson

149
Hello Ron
 
I had a look at the church record of Laholm though www.genline.com, your ancestor is listed under Bonarp kvarn ( Bonarp mill). Page 32, household examination roll or clerical survey, in Swedish: Husförhörslängd (HFL) 1880-1887. Birth place is listed as Laholm (parish).  He came from Veinge parish in 1883.
 
I then checked the birth records of Laholm, and I did find his birth record. He was born at Ebbarp, Laholm parish, parents Gudmund Johansson and Elna Andersdotter. Genline ID: 100013.13.59600.
 
I found his family in the HFL of 1887-95 at the mill at Kattarp Södra no.2 (Södra=south). GID 1820.29.71300. It seems that Nils Peter had a brother August, born in 1869, who also left Sweden for America - in 1887.
 
Good luck!
 
Cecilia Månsson

150
Hovmantorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-22
« skrivet: 2004-08-26, 09:50 »
Hej Niklas,
 
Och tack för all din information! Jag kommer så småningom att ge mig på alla roliga anfäder jag har som inte var bara bönder (har lite väl mycket av den varan) och då kommer vidareforskning om t ex mina soldater, båtsmän och givetvis smeder! Just nu håller jag på att bygga upp mitt skelett med anfäder (dvs namn och datum) men när det är klart blir det vidareläsning förhoppningsvis om Lessebo mm.
 
Cecilia Månsson

151
Hovmantorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-21
« skrivet: 2004-08-20, 20:28 »
Tack Niklas!
 
Då vet jag varför min ana Jonas A. Hallberg hamnade i Blekinge ... eller varför han hamnade i Lessebo, beroende på var han föddes! Han föddes ca 1710 och avled 1777 i Östad, Näsum (Skåne men grannförsamling till Jämshög, Blekinge).  
 
MVH
 
Cecilia

152
Hovmantorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-21
« skrivet: 2004-08-20, 10:24 »
Hej!  
 
Jag har en vigselnotis från Jämshög i Blekinge från 1739 där jag tycker det ser ut som Lessebo bruk nämns. Jag undrar om följande ser rimligt ut: kniphammarsmeden Jonas Andersson Halberg vid Lässboa bruuk i Småland.
 
Fanns det ett bruk i Lessebo vid denna tid som hade kniphammarsmeder? Vigselnotisen finns här för den som är nyfiken och har Genline: GID 1758.9.42900 (längst upp till vänster).
 
MVH
 
Cecilia Månsson

153
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-04
« skrivet: 2004-08-18, 09:19 »
Hej Ingegärd,
 
Jag skickar över en liten fil på det jag har.
 
Uppgifterna om Anna kom från Family Search:
 
http://www.familysearch.org/Eng/Search/frameset_search.asp?PAGE=vr/search_VR.asp&clear_form=true
 
Hoppas länken fungerar. Jag fyllde i föräldrarnas namn Jöns Håkansson och KARIN Månsdotter, valde Sverige - Kronoberg - v Torsås, så dök en radda sådana barn upp. Sedan jag jag dessutom slagit upp dem i födelseboken eftersom ort och faddrar inte framgår. Alla datum stämde precis om jag minns rätt.
 
De tre första barnen Håkan, Kerstin och Anna föddes i Sjög? (förkortning tydligen), sedan Sven, Kerstin, Brita och Måns i Årenäs. Flytten kom mellan 1738 och 1742 - om det nu inte fanns flera Jöns och Karin men det tror jag inte - faddrarna är likartade.
 
MVH
Cecilia

154
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-04
« skrivet: 2004-08-17, 12:04 »
Hej Ingegärd,
 
Jag måste rätta mig lite - namnen Ture och Åsen förekommer INTE bland Anna Jönsdr på Planens barns födelsenotiser. Däremot återfinns bland faddrarna Måns Svensson Sjögården, dr Jon Jönsson och Lars Jonsson Ramnaberg, Ingeborg Svensdr, Botil Svensdr Piperlid - där Anna själv bodde vid giftemålet. Brodern? Håkans fru Elin Danielsdr förekommer en gång bland de 4 barnen.
 
Några Svens-barn bland Håkans barns faddrar har jag inte observerat. Av de 5 barnen förekommer Ramnaberg 3 ggr, Lars Jonsson och dr Jon Månsson). Anna på Planen 2 ggr och Åsen/Ture förekommer i 2 barns notiser: Sven och Brita T. i nr1, och deras svåger Simon Johansson i nr 5.
 
Namn som är gemensamma bland faddrarna bland Håkan och Annas barn är Klockaren Per Nilsson, Lars Jonsson Ramnaberg - förekommer ett flertal gånger, samt mademoiseller Santeson. Kan ha missat något namn i den allmänna röran.
 
Annas ålder är i dödsnotisen 38 år. I så fall född 1742-43. I HFL står 1739. Jöns Håkanssons dotter Anna var född 1738. Kanske prästen har tänkt fel .. född 1738 och bara skrivit 38 (år?)??
 
Vågar jag säga så långt att Anna och Håkan sannolikt är syskon födda 1738 och 1734..? Föräldrar Jöns Håkansson och Kerstin Månsdr?
 
Jöns och Kerstin boende först i Sjögården? sedan Årenäs.
 
Det finns ytterligare en koppling till Åsen: Jöns och Kerstin hade förutom Håkan och Anna en son Måns Jönsson född 1750-11-02 i Årenäs. Han tycks vara den dräng Måns Jönsson som dog i Åsen 1798, 48 år gammal! Hans faddrar är Sven Jönsson Stockhyltan, H Ingjer Svensdr Årnäs, Jon Bengtsson Sjög? H Kerstin Pers?dr i Sjög., dr Håkan Turesson på Åsen, Pigan Ingeborg S....
 
Jag ska kolla upp Sjögården och Ramnaberg lite bättre senare. Sjögården ligger nära till hands nu som Jöns härkomst. Tack för att du visade mig denna teori som ser vettig ut.
 
Jag tror jag behöver vila lite från det här nu, kroppen, bl a ögonen är lite slitna just nu....
 
MVH Cecilia
 
Ps. Det skulle bara fattas nu att jag hittar en dödnotis att Jöns och Kerstins son Håkan avled som barn... Då ger jag upp och flyttar hem till Skåne igen!

155
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-04
« skrivet: 2004-08-16, 22:34 »
Hej igen,
 
Finns det något som heter Sjöge eller liknande i V Torsås?  
 
Jag har hittat en passande Håkan som ska vara född där 1734-08-03 (GID 849.14.66600). Föräldrar Jöns Håkansson och Karin Månsdr. Jag räknade som en kratta tidigare vad gäller beräknat födelseår: 1795 - 61 blir väl ändå 1734 och inte 1744. I HFL står 1745!  
 
Jöns och Karin har 7 barn enligt FamilySearch. Åtminstone 5 av dessa har faddrar i Åsen. Ture Håkansson är nämnd minst tre gånger bland annat till Anna född 1738.
 
Jag tror att Jöns och Ture skulle kunna vara bröder. Två av Tures barn (Sven och Britta) förekommer i sin i så fall kusin Håkans barns födelsenotiser, dessutom i Håkans syster? Annas barns födelsenotiser. Dessutom har de en syster Kerstin gift med kyrkovärden Simon Johansson som är fadder när Håkans yngsta barn döps.
 
Håkan och Anna förekommer också i varandras barns födelsenotiser så jag är nog på rätt väg. Anna dog i Planen och hennes man gifte om sig med Brita Turesdr.... Invecklat men lite väl mycket tillfälligheter?!
 
MVH Cecilia

156
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-29
« skrivet: 2004-08-15, 18:09 »
Hej Gullan,
 
Tack för upplysningen om Sune, och att Sven var född ca 1678, jag har tydligen inte kollat dödsannonsen som jag brukar göra. Det börjar väl bli lite för rörigt med alla gubbar att hålla reda på...
 
MVH
 
Cecilia

157
Salpetersjudare / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-13
« skrivet: 2004-08-13, 22:56 »
Hej!
 
Jag har stött på en sjudare i släkten. Är detta alltid det samma som salpetersjudare eller finns det andra varianter?
 
MVH
Cecilia Månsson

158
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-29
« skrivet: 2004-08-13, 16:02 »
Hej Gullan!
 
Jag har bestämt mig för att min Bengta1 f. 1709 är syster till Bengta2 f.1719, och att föräldrarna hette Sven Nilsson och Kerstin Månsdr. Sven var från Rörvik vid giftemålet 1704, men fick 5 barn mellan 1709-1722 i Getnö, sedan flyttade alla till Rörvik någon gång mellan 1722 och 1726. Min Bengta finns i Rörvik enligt sin vigselnotis 1730, men flyttade sedan tillbaka till Getnö.
 
Dessutom nämns Sune i Buskaboda i alla 5 Getnö-barnens, inklusive båda Bengtas födelsenotiser. Nu blir det till att spåra vem tusan HAN var!
 
Vad beträffar det första namnet som du gav mig - Nils Svensson som brukade gården 1719, var han född (beräknat) 1643, död 1728-04-22. Hans hustru tycks vara Botil Jönsdr, född beräknat 1749, död 1724-03-12 i Rörvik, och som hennes make anges Nils Svensson. Jag har inte hittat någon vigselnotis om dem, så antingen var de gifta före 1679 (eller i någon annan församling) och därmed skulle Botil kunna vara moder till min Sven Nilsson. Tyvärr hittar jag inte Sven i födelseböckerna, men kanske är han född före 1679 och inte 1686 för i så fall var han bara 18 vid giftemålet. Lite tidigt om givetvis inte omöjligt. Eftersom jag inte hittat honom i födelseboken så har jag inte bekräftat att han verkligen var son till Nils Svensson. Jag får leta vidare.
 
Lång utläggning men vem vet, kanske någon har nytta av detta en dag.
 
MVh
 
Cecilia Månsson

159
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-29
« skrivet: 2004-08-13, 08:53 »
Hej IGEN!
 
Nästa fråga: min ana Daniel Svensson omnämns som ärliga drängen vid giftemålet, och Dannemannen i dödsnotisen. Vad hade han gjort för att förtjäna sådana vackra beskrivningar?
 
Cecilia
 
Ps. Kanske dumt att anklaga Ingrids man för något - man ska vara oskyldig till motsatsen bevisats.

160
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-29
« skrivet: 2004-08-13, 08:43 »
Hej igen,
 
Det verkar faktiskt inte som Ingrid Jönsdr och Sven Nilsson var gifta, även om det onekligen ser ut så i HFL. Hon var nog bara pigan.. När Sven dör så står han som änkling, så då letade jag upp om Ingrid hade dött vid det laget, och det hade hon inte. Jag hittade hennes dödsannons 1810-02-14 boende i Lilla Målen under Bastaremåla, gift med Olof Månsson Grön. (HFL p. 304). Det står inget speciellt i HFL om dödsorsak - men om man tittar på dödbokens uppgifter blir det intressant - och otäckt. Jag tycker det är svårt att se vad där står men så här mycket tror jag att jag ser: ihälsvulten emedan ? kommit i olag och maten ville ned i vrångstrupen eller av strypsjuka. Förteckning på ? döde skickade till vintertinget. GID 854.12.23400.
 
Nu tittar jag kanske för mycket på deckare men man kan ju undra om det var en olycka eller ej... hennes man var 23 år yngre!
 
MVH
 
Cecilia Månsson

161
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-29
« skrivet: 2004-08-13, 08:04 »
Hej Gullan!
 
Tack för din hjälp!  
 
Sven Svensson född 1724 verkar inte vara Sven Nilssons son, däremot Sven Svenssons i Munkanäs. När nästa son föds i denna familj - Håkan 1727, nämns Sven i Rörvik bland vittnena. Så någon koppling finns där, och han landar i Rörvik så småningom (GID 854.28.83400)
 
Det stämmer att Sven Nilssons 2:a hustru hette Ingeborg - Gertonsdr, död 1755. De gifte sig dock först 1742 - hans första fru Kerstin dog 1740-10-25. Det tredje giftet hade jag inte skrivit upp, men Ingrid finns i HFL (Genline-sidan ovan; HFL 1750-1766, sid 54 (trycka siffror i nederkant)) så det stämmer nog.
 
Vet du om det är möjligt med två döttrar Bengta i samma familj?
 
MVH
 
Cecilia

162
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-04
« skrivet: 2004-08-13, 07:16 »
Hej Ingegärd,
 
Jo, jag har följt honom framåt,och det står 1745, men jag tror bara han finns i två längder innan han dör. I dödsannonsen står 61 år vilket borde ge 1744. Hans fru var född 1739 så om årtalet slår på något håll är väl sannolikheten större att det slår åt det hållet.
 
Det blir väl till att jaga ännu fler faddrar eller bouppteckningar. Det SKA gå!
 
Tack för din hjälp,
 
Cecilia

163
Archive - General questions / Birth record on Genline
« skrivet: 2004-08-12, 20:27 »
Hello All,
 
I had another look and I have learned something new today. Yes, it says slut. I did have a look at the HFL 1861-1881 earlier, but only the last pages since that is where she should have been. I did not see her either, so now I made a second try, but another HFL. She is listed in the previous HFL 1854-1860. GID 1844.12.22900.
 
Cecilia

164
Archive - General questions / Birth record on Genline
« skrivet: 2004-08-12, 19:21 »
Hello Judy,
 
I had a look at the birth record and I think it says Svensdotter Christina pig Socknens Mut.
 
Pig is piga=maid, socknens is the parish in the genitive=The parish' Mut. I am not sure of the exact meaning of Mut so maybe someone else can help you out more. I am not familiar with this parish, but from what I understand it is not a very big parish which is certainly a good thing in case you have to go through the entire husförhörslängd page by page until you find her... She should be in there somewhere!
 
Here is the Genline ID for the birth record: 100013.5.54200
 
Cecilia

165
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-04
« skrivet: 2004-08-12, 18:31 »
Hej alla,
 
Jag har kört fast på en ana och undrar möjligtvis om någon kan hjälpa mig på traven. Jag har sett i tidigare diskussioner att namnen Ture och Håkan tycks gå hand i hand och där passar min ana in bra.
 
Det gäller en Håkan Jönsson, född 1745 enligt HFL men jag hittar inte någon passande. OK, han kan ju vara från någon annan församling. Jag har inte kollat detta än.
 
Det finns en passande född 1742-11-30 i Gunnarås (tycker jag det står) vilket låter bra för där bodde Håkan lite senare i livet, dock hann han med Lilla Mo däremellan. Föräldrar Jöns Håkansson och Elin ?.
 
Min Håkan född 1742-1745 gifte sig med Elin Danielsdr från Getnö, Urshult. De fick bl a barnen Daniel, Sven Ryd som jag härstammar ifrån, Jöns och Zachris.
 
Bland dessas födelsenotiser förekommer Åsen ett par gånger, Sven Turesson, Britta Turesdr.
 
Det känns som att min Håkan skulle kunna ha en koppling till Åsen. Någon som vet?
 
MVH
 
Cecilia Månsson

166
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-29
« skrivet: 2004-08-12, 10:37 »
Hej!
 
Jag har precis upptäckt anor i Urshult. Finns det någon annan som släktforskar på följande namn eller platser:
 
Getnö eller Jätnö, numera i Almundsryd sn, samt Rörvik.
 
Sven Nilsson, född 1686, död 1767 i Rörvik. Hustru Kerstin Månsdr, född ca 1682, död 1740 i Rörvik.
 
Jag letar efter rätt föräldrar till min ana Bengta Svensdotter född 1709, okänd ort och datum.
 
Jag TROR att hon kan vara den Bengta (jag kallar henne nr 1), som föddes i september 1709 på Getnö. I hennes födelsenotis, om det nu är rätt person, står bara Sven som fader, och ingen moder. Bengta1 gifte sig med Daniel Svensson och vid tiden för giftemålet bodde hon i Rörvik. Sedan tillbringade hon liv som hustru i Getnö där hon i så fall skulle ha fötts.
 
Jag har jagat runt bland ovanstående Sven och Kerstins barn - bland andra Ingrid f.1714 f. Getnö, död Rotahult 1801 samt Bengta2 Svensdr född 1719-10-04 i Getnö, död 1757 Rörvik. De verkar som de nämns i min ana Bengta1s barns födelseannonser. Dessutm nämns Daniel Svensson i Getnö när Ingrids barn döps 1745.
 
Det som förvillar är givetvis att det finns i så fall TVÅ döttrar Bengta i familjen?? Någon som vågar säga att så kunde det faktiskt gå till på den tiden?
 
mVH
 
Cecilia Månsson
 
Ps. Jag tar gärna emot litteraturtips om dessa platser eller ännu bättre personer...

167
Köpinge (L) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-15
« skrivet: 2004-07-10, 19:56 »
Hejsan!
 
Jag undrar om det finns någon som också forskar kring namnet Simon Davidsson i Köpinge nr 46 - född beräknat omkring 1733, död 1793-05-04? Jag misstänker att han är son till David Olofsson som i sin tur är son till Olof Davidsson, född beräknat omkring 1661. Olof bor på nr 46 i HFL 1697 och David bor där 1720 och sedan bor min ana Simon Davidsson där när han dör 1793. Någon som känner igen namnen och vet när David Olofsson föddes och dog?
 
MVH
 
Cecilia Månsson

168
Brönnestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-16
« skrivet: 2004-07-07, 16:57 »
Hej igen,
 
Angående Gunild Isaksdr i föregående inlägg: hon tycks vara född 1742-10-14 (hon har flera olika åldrar, detta beräknat från dödsannons 1818). Därmed blir hon tillräckligt gammal för att vara moder till min saknade Elna Nilsdr född ca 1760-62. Mormor?? Två av Olas döttrar döps ju till Gunild.  
 
Minsta lilla ledtråd mottages tacksamt,
 
MVH
Cecilia

169
Västra Torup / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-16
« skrivet: 2004-07-07, 13:08 »
Hej,
 
Finns det någon som är hej på vilka som bodde i Svenstorp, V Torup omkring 1800? Jag har en ana Ola Nilsson, som jag tror är född i St. Kampholma 1760-03-19, flyttade till Brönnestad där han bodde till 1798 ser det ut som, då han flyttade tillbaka till V Torup men till Svenstorp med sin hustru och 6 barn. Därefter försvinner han spårlöst, återfinns inte i Dödsboken (åtminstone inte i DDSS version) och ej heller i HFL 1824.
 
Hustrun hette Elna Nilsdotter och enligt DDSS dör det en Elna Nilsdr i Attarp 1831, fattighjon, i rätt ålder men hon saknas i HFL.
 
Mer om familjen återfinns i ett inlägg i Brönnestad sn som jag skrev för en stund sedan.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

170
Brönnestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-16
« skrivet: 2004-07-07, 12:04 »
Hej!
 
Jag håller på att leta mig halvt fördärvad efter följande personer:
 
Ola Nilsson och Elna Nilsdr, från Brönnestad by. Ola står som rusthållare när sista barnet i Brönnestad föds - Sven Olsson 1795-08-18. Jag hittar inte dem i HFL 1799 men hittade en inflyttningsattest till Svenstorp i Västra Torup 1798: förra rusthållaren Ola Nilsson från Brönnestad 39 år och dess hustru 38 år flytta härifrån...etc...6 barn  av vilka det äldsta är 16 och det yngsta är 6
 
I så fall skulle Ola vara född omkring 1759 och Elna 1760. Åldern på det yngsta barnet stämmer inte, det borde vara 5. Kanske prästen menade på det 6:e året. Jag saknar kanske ett barn men Brönnestad har en lucka 1782 i föd-boken. Jag har visserligen 6 men den äldsta f. 1783 heter Gunild och det kommer en Gunild till några år senare. Men nog sjutton låter det som rätt Ola.
 
Jag har en mycket passande Ola Nilsson född 1760-03-19 i Stora Kampholma, Västra Torup. Dennes släktingar återfinns på flera ställen både när Olas barn döps och när ett barnbarn döps i Matteröd 1814 - Nilla, min ff fm m.
 
Någon som känner igen dessa namn och kanske vet vem modern Elna skulle kunna vara?  
 
Dottern Gunild född 1789 dyker upp i Tormestorp och Ebbjörnarp i Brönnestad 1811-1812 och sonen Nils Olsson född 1785 som jag härstammar ifrån återfinns i Hanstorp(?) 1811. Resten av familjen är saknade. De återfinns inte i V Torups dödsbok så de flyttade tydligen igen.
 
En annan intressant fadder är Mikel Gudmundssons Hustru Gunild (Isaksdr?) vid Horröd (Sandkällehus) som bär det yngsta barnet till dopet. Släktskap okänt än så länge.
 
Jag har inte letat bouppteckningar än men det blir nästa steg. Men kanske det finns någon redan nu som vet...
 
MVH
 
Cecilia

171
Hjärsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-06-22
« skrivet: 2004-06-20, 08:48 »
Hej!
 
Jag hittat honom... (se föregående inlägg). Han flyttade mycket riktigt till Hjärsås och bodde dessutom kvar där efter 20 år. Han dog i Svenstorp 1867.
 
MVH
Cecilia Månsson

172
Hjärsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-06-22
« skrivet: 2004-06-19, 19:01 »
Hej!  
 
Finns det möjligtvis någon som har stött på en Anders Lind, född omkring 1802 i Markaryd? Han flyttade till Hjärsås från Kristianstad Garnison 1840.
 
Hans födelsedatum varierar väldeliga i böckerna- 1800-09-03, 1802-09-03 och så 1803-02-03.
 
MVH
 
Cecilia Månsson
Knislinge

173
31 Släktskap och släktrelationer / Anfader - Anfäder
« skrivet: 2004-01-23, 22:20 »
Tack Micha?l,  
 
Trodde det själv men när jag sökte på anfäder och anfädrar via Google fick jag många träffar även på anfädrar. Därav tveksamheten - ju mer jag tänkte på det desto tveksammare blev jag....
 
MVH
 
Cecilia

174
31 Släktskap och släktrelationer / Anfader - Anfäder
« skrivet: 2004-01-23, 20:29 »
Hej!
 
Någon språkperfektionist som vet vilket som är den korrekta pluralformen av anfader, anfäder eller anfädrar?
 
MVH
 
Cecilia Månsson

175
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-19
« skrivet: 2003-06-07, 12:10 »
Hej igen,
 
Nr 6.... Om det finns någon som kan lite om Vingåkersdräkten så hör gärna av er. Vill gärna veta mer. Brita Persdotter som nämns ovan -född 1766, död 1797 hade om jag förstått hennes bouppteckning rätt, en Vingåkersdräkt. I bouppteckningen finns en dyr (?) röd kjol (värde 150 medan korna kostade 120 daler styck), ett silverbälte för 204, 1 st fingra, 1 st röd mössa, 1 pungtross, 1 binntröja med spänne, dessa föremål verkar vara tecken på Vingåkersdräkten?
 
MVH Cecilia

176
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-19
« skrivet: 2003-06-07, 10:22 »
Hej!
 
Jag har inte forskat något på länge men nu drar jag igång igen!
 
För nu närmar det sig! Vecka 30 kommer jag och Vingåkersättlingar från Amerikat att hyra stuga i Ruda, Skedevi, ett stenkast från Marsjö, Vingåker där min bekanta The Blomgrens från Kalifornien härstammar ifrån.  
 
Så nu vill jag gärna ha hjälp med följande - och gärna kontakt med släktingar givetvis. Vi har ingen kontakt med släktingar i Sverige idag.
 
1) Gary Blomgrens farmor Anna Ersdotter var född i Viten, Vingåker 1861. Hennes mor Ingrid Olsdotter född 1826, var dotter till nämndemannen och gästgivaren Olof Larsson i Marsjö Östergård och dennes hustru Kerstin Ersdotter från Skedevi. Ingrid följde med till Kalifornien och dog i Kingsburg kort före hennes 100-årsdag 1926.
 
Nu undrar jag, Gary vill så gärna ha med sig lite jord i fickorna tillbaka till Kalifornien. Finns det en möjlighet att exakt lista ut var Olof Larssons gästgiveri låg så Gary kan få sin jord? Finns det kartor på biblioteket? Jodå, lantmäteriet vet väl en del, men jag bor i Skåne och då blir det inte lätt.
 
2) Någon som vet mer om gästgiverier i Marsjö?
 
3) Någon som vet hur långt tillbaka denna familj kan spåras i Marsjö? Den äldsta jag har är Olof Larssons mor Brita Persdotter född 1766.
 
4) Ingrids make och därmed Garys farmors far var Erik Andersson från Berga Norrmellangård. Han var född 1819 och bror till Göran Perssons (s) farfars farmor Anna född 1814. Så andra släktingar från denna del av Garys släkt (inklusive Göran förstås) får gärna höra av sig.
 
5) Några tips på vad vi kan göra i Vingåker? Vi kommer att tillbringa 4-5 dagar där. Gärna historiska utflykter. Jag har kollat med biblioteket i Vingåker och tydligen har de de flesta kyrkoböckerna på mikrokort men hon som jag pratade med var inte riktigt säker på om de hade allt. Någon som vet?
 
Överhuvudtaget - all information av intresse (inklusive ej så smickrande.. tex att Erik hade en oäkta son fast det visste vi redan... Jag avgör om jag ska våga berätta det för dem eller inte sedan.;-)
 
MVH
 
Cecilia Månsson
Knislinge Skåne

177
Hej igen,
 
Jag misstänkte inte alls brandväggen till en början, eftersom jag infogat åtskilliga bilder i Porträttfynd utan problem. Jag testade nyss att lägga in en bild i Porträttfynd utan att stänga av brandväggen och det gick bra. Jag skall försöka lista ut det här med brandväggsproblemet senare.
 
MVh Cecilia

178
Hejsan! Detta är Carl (Charles) August Johnson Blomgren, född enligt dottern i Småland 1846-12-22. Han utvandrade 1871 enligt US Census. Han bodde i Pueblo och Colorado Springsområdet,USA , men flyttade senare till Kingsburg California där han dog 1922. Han gifte sig med Anna Ersdotter f. 1861-04-09 i Viten, Västra Vingåker. Detta är en droppe i havet men den finns kanske någon därute som känner igen kortet.....? Vi vet nämligen inte vilken församling han var född i! Kan vara släkt med en John (August?) Johnson Bloomquist, född 1860-09-15, troligtvis också i Småland.
 
Se även diskussion under Länder - USA - Colorado.
 


 
 
MVH
 
Cecilia Månsson Knislinge

179
Ytterligare en bild på ovanstående hus!
 

 
Cecilia

180
Hejsan!  
 
Detta kort återfinns i min farfars samling. Jag har fått för mig pga likheten med min farfar, att detta är min ff ff Måns Kristiansson f.1837-07-29 i Vinslöv, men bosatt i Nävlinge, och hans familj. Dock verkar ingen släkting kunna bekräfta detta! Var finns huset? I Nävlinge socken bodde Måns i Röe och Östra Ejaröd. Andra tänkbara alternativ skulle kunna vara i Sörby eller Vånga.
 

 
MVH  
 
Cecilia Månsson Knislinge

181
Hej Håkan!
 
Jag lyckades precis få in en bild under Pröva Anbytarforum! YES! Dagen är räddad.
 
MEN. Jag fick inaktivera Norton Internet Security! Om det står någonstans att man ska göra det så har jag missat det.. Någon som vet om man kan kringå detta?
 
Cecilia

182
Hej Håkan,
 
Har jag rätt i att rutan Your Image here INTE dyker upp om jag har skrivit fel kod?
 
Om du vill kan jag skicka printbilder till dig på mina försök...
 
Cecilia

183
Hej,
 
Finns det någon som kan hjälpa mig så jag slipper få fler grå hår? Jag har försökt att infoga en bild under Pröva Anbytarforum, men det går inte! Jag inbillar mig att jag skrivit koden rätt:  - utan mellanslag, stecket på rätt håll, rätt parenteser, och den lilla rutan Your image here dök upp som den skulle. Men när jag sedan ska bifoga själva filen - efter att ha letat upp filen på hårddisken trycker jag på UPLOAD. Sedan kommer felmeddelandet You are not accessing this page from an acceptable referring page. What are you trying to do?.
 
Vad jag kan se kommer inte den lilla rutan Your image here upp om jag skrivit fel kod. Men vad tusan är det då för fel???? Filen är en jpg-fil, storlek 22,3 kb.
 
Cecilia

184
Hej Ingegärd!
 
Jo, jag har kollat kanske en fem st sådana gårdar i Småland men bara i Husförhörslängd 1880 så det är möjligt att han döljer sig där någonstans under ett annat år. Skall försöka kolla lite mer nästa gång i Kyrkhult. Annars får förmodligen sådana genomgångar av Husförhörslängder vänta tills jag har bredband+genline.... Då är förmodligen genomgång av födelsebok 1860 av Smålands församlingar det första jag gör. Men hade jag vetat att det fanns en stor koloni från en viss del av Småland hade jag börjat där!
 
Trevlig helg, Cecilia

185
Hejsan!
 
Finns det någon som råkar veta om en viss del av Småland är överrepresenterad i Pueblo eller Colorado Springsområdet? Vi vet inte varifrån i Sverige följande personer kom ifrån men Småland är troligast. All hjälp mottages tacksamt!!! Jag har kontakt med både Blomgren och Bloomquist-ättlingarna i USA.
 
Charles August Johnson Blomgren, född 22 dec 1846 i Småland enligt dottern. Utvandrade 1871 enl US census. Hade ett homestead utanför Colorado Springs men bodde också i Pueblo. Gifte sig 1890 med Anna Ersdotter från Västra Vingåker, Södermanland. Bröllopsvittnen var Annas syster Hanna och en Elof Johnson. Homesteadpappren undertecknades av bl a John Bloomquist bosatt i Pueblo, Guss Johnson i Amo och Adolf Gustavson också från Amo, Colorado.
 
John Bloomquist hette Johnson eller liknande i Sverige, utvandrade 1881. Enligt hans son skall John Bloomquist ha åkt till sin FARBROR Charles Blomgren som utvandrat tidigare! Med andra ord - hittar vi John skall vi kunna hitta Charles hemort i Sverige också om nu bara sonen hade rätt för sig att Blomgren och Bloomquist var släkt. John var född 1860-09-15 i Småland enligt hans son, medan hans sonson har uppgivit Uppsala. Jag har tittat igenom alla församlingar i Uppland utom en men ingen Johan eller dylikt där. John gifte sig med Ida Maria Nilsdotter från Högsby, Kalmar län.
 
MVH
Cecilia Månsson

186
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 22.1.2003
« skrivet: 2002-11-16, 22:31 »
Hej Anna-Karin,
 
Det finns ett släktträd på en hemsida med vad jag tror är den Karl Magnus du efterlyser:
 
http://hem.fyristorg.com/Liliekvist/148.htm
 
Kanske du redan har kontakt med släktforskaren bakom denna hemsida?
 
MVH/Cecilia

187
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-04
« skrivet: 2002-11-07, 19:31 »
Hej Gun,
 
Tack för en minst sagt SNABBT svar! Jag har kommit på nu att jag inte skrev ner uppgifterna eftersom jag ville hitta en koppling till andra släktingar först, och när jag väl hittat den hade jag förstås glömt att jag inte antecknat data om den första högen personer. Så går det när man vill vara EFFEKTIV. Om någon därute känner igen namnen - jag har kontakt med Kristina Johannas systerdotter Ida Marias ättlingar i USA - hon var född 1861-12-20 i Forsaryd, Högsby och utvandrade samtidigt som ovanstående familj. Hon gifte sig med John August Johnson Blomquist f.1860-09-15. Det är i jakten på dennes födelseort som jag jagar allt och alla som har med Ida Maria och John August att göra! TACK än en gång! Cecilia

188
Högsby / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-04
« skrivet: 2002-11-07, 18:18 »
Hejsan! Finns den någon vänlig själ med tillgång till Husförhörslängd 1880 som kan rätta till mitt misstag idag... Har suttit hela dagen i Kyrkhult och har precis upptäckt att jag lyckades glömma skriva ner födelsedata på följande personer som utvandrade den 7/6 1880 till Nordamerika. Antingen sidan 750 eller 759 i HFL 1880 (Lixhult):
 
F.d. mjölnaren Nils Henrik Nilsson, hustrun Kristina Johanna? Nilsdotter, sonen Nils Johan samt döttrarna Hilma Fredrika och Maria Nithilia?.
 
Dessutom bestod familjen av ytterligare några andra barn, men dessa utvandrade 1871 om jag minns rätt.
 
Jag vore mycket tacksam för hjälp! Jag vet inte när jag får tillfälle att åka till Kyrkhult nästa gång om det överhuvudtaget blir någon mer gång med tanke på det ständiga hotet om nedläggning..
 
Tack på förhand,
 
Cecilia Månsson
Knislinge

189
Göteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 22.1.2003
« skrivet: 2002-11-03, 10:25 »
Hej Benny,
 
Det är kanske den diskussionen som återfinns under Ämnen ... Släkter ... Övriga Släkter G-I ... Hesselbom/Hasselbom? Annars kan du ju komma i kontakt med andra som forskar på Hasselbom via denna sida. Observera att diskussionen står under HE- inte HA-!
 
MVH
 
Cecilia

190
Byggnader och miljöer / Kongstorp, Loshult.
« skrivet: 2002-11-01, 23:36 »
Hej,
 
Körde genom Kongstorp idag och det verkar bara finnas ett hus som stämmer in på ovanstående bild, nämligen det hus som Boz nämner ovan. Huset beskrivs enligt Gods Och Gårdar 1943 som Kongstorp 1.10 och 1.9, Totalt 46 har, varav 8 åker, 28,5 skogs- och hagmark. Manbyggnad uppförd 1850. Gården till släkten på 1700-talet. Ägare 1943 Sven PJ Andersson f.1882. Gift 11 med Alma f. Svensson. Barn John, Gustav, Anna f.16, Tekla f.18, Ellen f.24. Jag pratade med grannen, och enligt honom ägs inte huset av denna släkt längre.

191
01 Anbytarforum (handhavande) / Länk till tidigare inlägg
« skrivet: 2002-10-27, 23:13 »
Hej Lennart!
 
TACK! Jag tänkte på den varianten också men tyckte det såg för enkelt ut... och jag hade ingen lust att pröva olika varianter tills jag fått rätt på det hela. Dessutom stod det ju här ovan hur man skulle göra...
 
MVH
 
Cecilia Månsson

192
01 Anbytarforum (handhavande) / Länk till tidigare inlägg
« skrivet: 2002-10-27, 10:01 »
Hej igen,
 
Mitt misstag tycks ha rättats till av någon.
 
Cecilia Månsson

193
01 Anbytarforum (handhavande) / Länk till tidigare inlägg
« skrivet: 2002-10-27, 09:34 »
Hej Olle och Rickard,
 
Jag försökte precis göra en länk till en annan bild i Porträttfynd och det blev inte bra...
 
http://www.genealogi.se/portratt/comment.php?id=1866
 
Kan ni se vad jag gjorde för fel...?
 
MVH
 
Cecilia Månsson

194
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-06
« skrivet: 2002-07-20, 02:04 »
Hej Ulf!
 
En nattuggla till..? Vykort kommer som lovat, men inte ens ett vykort av amerikanska mått är stort nog som lämpligt TACK för den hjälp du gett här och i ditt mail! Mail kommer i morgon om Marsjöanorna som jag har - nu bara måste jag gå och lägga mig.
 
Godnatt,
 
Cecilia Månsson

195
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-07-17
« skrivet: 2002-07-17, 09:35 »
Hej!
 
Tänk så mycket släktforskning kan bidra till! Jag började brevväxla med en svenskamerikan för ett par år sedan och på onsdag åker jag och hälsar på hos denna vindruveodlande stolta svenskättling i Kalifornien! Med har jag naturligtvis en hel del information om hans släkt. Men jag skulle behöva lite hjälp till. (Tack Bo O. för tidigare hjälp, jag vet att Gary är mycket tacksam och bli inte förvånad om han dyker upp i Marsjö/Berga mfl nästa år)
 
Några frågor:
 
1) Jag har inhandlat en historisk karta över området (Säfstaholm, fr 1862?). Där är några frågetecken dock. Är någon bekant med denna karta och kan säga hur pass den stämmer? Och var ligger HENALA samt VÄNNERVAD? Hittar bara Vanala och Vännervass i kartan.
 
2) Heter det Hvitan eller Hviten?
 
3) Garys farmors far har anor från en släkt som jag pusslat ihop information om via Internet. Tydligen härstammar han från en länsmannasläkt. Jag hittar namn som Simon Månsson i Åkersätter, Måns Nilsson, Fogelö, St. Malm etc etc. Tydligen finns det skrivet om denna släkt i bl a Släkt och Hävd, samt i en festskrift till Pontus Möllers 80-årsdag. Vet någon var exakt denna information finns - tex vilket nr av SoH, och om den går att låna hem. Här nedan följer det jag själv plockat fram om Garys farmors far, och namnet Simon dyker mycket riktigt upp. Med reservation för klantigheter dock.
 
Erik Andersson f.1819-03-10  
moder Karin Olsdr f.1793-08-30
moder Kerstin Persr f. 1761-07-16
moder Karin (Catharina)Ersdr f. 1731-12-04
moder Kerstin? Simonsdr. Födelsedag okänd.
dennes fader Simon Månsson??
 
ETT STORT TACK till den som vågar ge sig in i denna diskussion! Ju mer hjälp desto större vykort....:-)
 
Cecilia Månsson
Knislinge (Skåne)

196
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-25
« skrivet: 2002-04-01, 22:10 »
Hej Inger,
 
Jag har tyvärr inget om Anders d.ä. men om jag har tittat rätt har jag i alla fall lite om Anders (född 1822)s ättlingar, om du är intresserad. Anders född 1822 är min morbrors mormors morfar.
 
MVH
 
Cecilia Månsson

197
Fjälkinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-29
« skrivet: 2002-02-20, 18:07 »
Hejsan Henning,
 
Testa Demografisk databas Södra Sverige:
 
http://www.ddss.nu/
 
Du hittar honom under stavningen SWEN.
 
Föräldrar Anders Jonsson och Ingar Persdotter.
 
MVH
 
Cecilia Månsson
Knislinge

198
HEJ!
 
Jag har skannat in bortåt 600 släktbilder och är givetvis rädd för att de skall förstöras på något sätt. Jag har original i TIF, och sedan snabbkopior i JPG. Problemet med JPG är om jag förstått saken rätt, att det är ett sk. förstörande fil-format där bilden förstörs varje gång bilden sparas om.  
 
Det där vill jag plocka itu. Vad menas med sparas om? Jag ser skillnad i att öppna filen i någon form av bildredigeringsprogram typ Paint Shop Pro, där filen blåses upp till full storlek. Sparar man den igen i det läget tappar den i kvalitet förr eller senare. Ett annat sätt att spara om är att via Utforskaren helt enkelt markera en fil, kopiera den, och klistra in på annan plats. Är den JPG-filen också försämrad? Och hur är det med JPG-filen man fått via Email - när den har valsat runt bland vänner och bekanta -är den också försämrad? Är denna en exakt kopia av första generationens bild, eller är de (hemska tanke) tredje-fjärde-femte etc generationen senare?
 
Anledningen till varför jag undrar är att jag vill veta vilket format som lämpar sig bäst till släktforskningsprogram. Dels för säkerhetskopieringens skull - blir det också en generationsväxling, dels för att jag allt som oftast delar med mig av mina bilder till andra släktingar och jag vill ju att de får bästa kvalitet själva.
 
Svaret är kanske självklart för många, men jag skulle vilja ha det klargjort! Allt för att välja en kvalitet som skall hålla i många år oavsett hantering - även om jag har original i Tif. Det är ju inte den som man arbetar med till vardags.
 
mvh
 
Cecilia

199
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 26.1.2002
« skrivet: 2001-12-31, 00:14 »
Hej!
 
Håller med FULLSTÄNDIGT att det är onödigt med två diskussioner Hallaryd. Mycket irriterande. Hur får man bort den ena utan att tappa informationen?  
 
Elisabet, en vanlig förväxling är Hällaryd i Blekinge. Framför allt eftersom Amerikanare har lite svårt för prickar....  
 
Gott Nytt År,
 
Önskar Cecilia Månsson (med anor i nästan varenda by i Hallaryd)

200
03: Geografi / Var i Skåne ligger Brännestad
« skrivet: 2001-07-23, 14:00 »
Om det inte är Brännestad i Huaröd det är fråga om sätter jag en femma på en felstavning/tolkning: Det finns en socken Brönnestad söder om Hässleholm!

201
Lindesberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-03-02
« skrivet: 2001-07-19, 10:27 »
Hej! Nu har jag hamnat långt utanför mitt territorium Göinge I en sidogren i släktträdet har jag en Johan Erik Måhlgren, född 1801-02-03 i Vedevåg. Jag har listat ut att det ligger i Lindesbergs socken, men något annat vet jag inte. Lite ledtrådar har jag dock, han var smed och kom som så många andra till Killeberg, Loshults socken, Skåne, i början av 1800-talet till ett nystartat bruk Kjelleberg. Finns det något frivillig till att berätta lite om Vedevåg, eller någon som har lite Måhlgren i släkten? I så fall har jag lite ättlingar att redogöra för här!
 
Mvh Cecilia Månsson Knislinge, Skåne

202
Hej!
 
Jag försöker hitta en Internetbekants farfar: Charles A Blomgren född 1846-12-22 i Smoland. Utvandrade 1871. Detta är vad de vet om honom. Dock tror min bekant att han kan ha hetat Jonsson tidigare. Eller ha släktingar med det namnet. När Blomgren gifte sig bevittnades bröllopet av en Enok Jonsson. (1890 i Pueblo Colorado). Bruden var Anna Ersdotter f 1861 i Västra Vingåker.

203
Hallaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 26.1.2002
« skrivet: 2001-04-26, 15:14 »
Hej Nils,
 
På min mors sida är det Hallaryd och Loshult för hela slanten, med smärre undantag för Göteryd och Örkened. Jag härstammar också från Per Uddesson i Vägla. Min mormor använde en ramsa Udda-Pella-Jona-Anna - dvs 4 generationer från Udde Eriksson född 1763 fram till Anna som var min mormors mor, född i Vägla 1888. Jag har så långt bak till Bengt Persson (men inga årtal på honom) och jag tror de kom från Kringelholma ursprungligen. Vet du någon bok man kan låna om Hallaryds historia?
 
Angående Per Uddessons frus bror Anders Hansson: jag har ett tidningsurklipp från en lokaltidning från 1969 om honom om du är intresserad. Det är en helsida om jag minns rätt och jag funderar fortfarande på hur jag ska kopiera det eller scanna in det. Har även kort på Per Uddessons son och sonhustru Jon Persson och Bengta båda födda 1846.
 
Jag skulle gärna vilja lära mig mer om byarnas historia, framför allt då Väglas. Jag härstammar också från släkten Meck, har du stött på några sådana? (Catharina Sofia Meck, död i Kalvshult 1805.)
 
MVH Cecilia Månsson Knislinge

204
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-18
« skrivet: 2000-12-16, 09:38 »
Hej! Jag söker någon som kan identifiera ett hus som förmodligen står/stod i Marsjö. Jag har kontakt med en amerikan vars farmor föddes i Marsjö 1861. Hennes morfar var Olof Larsson född 1792, nämndeman bosatt i Marsjö Östergård.  
 
Denne amerikan har nämligen två gamla kort i sina ägor - ett från en kyrka invändigt och så ett stort gammalt hus, fler hus syns i bilden så det borde inte vara så svårt att känna igen det om det bara står kvar. Jag har korten i min dator - så hör gärna av er så skickar jag dem!

Sidor: [1]