ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Marlene Brännström

Sidor: [1]
1
Jag söker min mammas farfars mor, Emma Albertina Örnberg född 30/4 1843. Hon var gift med Jonas Nilsson född 21/5 1842 jörnsocken, Ribbfors. Dom gifte sig 15/7 1870. Har fått lite uppgifter på jonas bakåt men tar gärna emot mera även på honom. Men Emma har jag inget mer än födelsedata och brölloppsdatum. Skulle bli jätteglad då jag inte har så mycket på min mors sida. Tack på förhand.

2
Tack så mycket för informationen hitills, jag gissar på att Algot, jonas, ErikAlbin, Tekla Eugenia och Tycho är syskon till Anders, eller är jag fel ute? Hushållen förr kunde ju vara minst sagt en salig blandning av släktingar. Är det födelseförsamlingen Jörns som man ska söka på för mera info?

3
Rallare / Äldre inlägg (arkiv) till 16 januari, 2007
« skrivet: 2004-09-16, 19:26 »
Rallare är ett mytomspunnet yrke, många var dom män som slet ont, vill man läsa om några av dessa kraftkarlar vill jag rekomendera: Porjus - pionjärverket i ödemarken. Av Nils Forsgren. Som ges ut av Porjus arkivkommit? och vattenfall. Där beskrivs till en viss del byggnationen av järnvägen mellan Gällivare och Porjus. Samt uppbyggnaden av kraftstationen. Alltså både järnvägsrallare och vattenrallare...
 
Man byggde både järnväg och kraftstation samtidigt, man var allstå tvungen att i början lösa transportproblemen med manskraft.  Och här kan man verkligen prata om kraftkarlar som bar bördor på sina ryggar upp till 70 kg! Det på sträcka av 54 km, över en delvis spångad led, över myrar och vildmark. Betalningen för mödan var 50 öre per kilo. På detta sätt fraktade man mat, verktyg och byggmatrial. Denna mödosamma vandringen tog ett dygn.
En av dom första som avlade denna sträcka var Bror Gudmundsson den 25 juni 1910.
Eller också kunde man ta en annan transportled på drygt 8 mil, men den underlättade trots att den innebar längre färdväg, då man delvis kunde  
använda båtar och hästar.  
Denna sträcka tog tre dygn att avlägga, frakten på 16 ton betstod bl a av delar till ett sågverk.
När myrarna frusit lades rälsen ut direkt på marken. När underlaget inte bar för loket, så löste man transportproblemen med trallor. Som sköts framåt med manskraft.
1911 bar inte myrarna rälsen längre, de drygt 800 innevånarna i Porjus blev mer eller mindre isolerade från omvärlden. I juli samma år kunde dock Porjus samhälle andas ut när en fullt fungrande och bärande banvall nådde dom.
Dom första vattenrallarna kom till Porjus sommaren 1910, som då endast bestod av en mangårdsbyggnad på två rum och kök, en mindre byggnad - gamla stugan,  en ladugård samt några härbren.
På andra sidan av Porjusbäcken bodde Erik Olsson, även kallad Porjusgubben. Han hade nyligen börjat bygga och tänkte dra nytta av den bygynnande trafiken.  
Porjusgubben Erik Abraham Olsson Rim 1844-1920, blev med tiden en omtalad och berömd person, sedan han sålt en del av sin mark till vatten fall fick han också namnet Porjuskungen.
Allt som allt bestod befolkningen av åtta personer. Uppdelade i två hus.  
Vattenfall tog in i nybygget och använde detta som kontor, mäss och bostad. På natten kunde man inte förflytta sig utan att trampa på sovande människor på golvet.
Rallarna timmrade eftersom upp enkla kojor, i en sluttning som på så vis bildade fjärde vägg, golvet trampades till av jord. Eldstaden placerade man mitt på golvet eller längs en vägg. Skorstenen bestod av ett enkelt hål i taket. En rallare berättar i boken hur hans hår en morgon frusit fast i väggen.
Men det var inte bara kylan som försvårde vardagen i kojorna härjade ohyran fritt, vilket inte var konstigt när tolv män delade på 16 kvm. Man sov på lavar i två våningar. Här torkade man även sina kläder, skötte den personliga hygienen samt lagade mat. I bland tog man dit en kvinnlig vän, även om detta ansågs okamratligt. Ohyran bekämpades med traditionell bekämpning- sabbadillättika och d.y.l. Men en del mer vågade lade en dynamitpatron under kudden!
 
Som avslutning vill jag också rekomendera: Lappmarkens Ballader av Nils Hennix. Här beskrivs rallarnas liv och vardag i sång, fakta och kortare berättelser.

4
Fotografer och ateljéer / Lea Vikström, Lappland
« skrivet: 2004-03-19, 19:36 »
Jag vill bara tipsa var intresserade kan hitta en del av Lea Wikströms fotografier: http://bildarkivet.gellivare.se  
Du kan även kontakta dom via e-mail: bildarkivet@gellivare.se eller per telefon. 0970-18173.

5
Mårten Mårtensson född 1665 i Umebyns sameby, Sorsele. Död 23/2 1719 Falträsk, Lycksele. Gift med Karin Mårtensdotter född 1670 Umebyns sameby, Sorsele. Död 24/2 1740 Falträsk, Lycksele. Mårten och Karin gifte sig 1686 Lycksele. Mårten ska enligt uppgift ha gått i skolan och varit både läs och skrivkunnig, vilket kom väl till pass eftersom han både var klockare 1694 och skickare (fjärdingsman)biträdande åt byalänsmannen i Umebyns sameby.Han finns nedskriven i domboken 1699 som länsman. Samma år fick han böta för tjuvfiske i Falträsket då brodern Olof övertagit skattelandet. Alltså hade han inte kvar en skattelapps privilegier, och nybyggarrättigheter hade han ännu inte erhållit. Detta var inte sista gången Mårten var inblandad i tvister gällande fiskerättigheter mellan traktens bönder och samer.
Mårtens far ska ha enligt mina uppgifter varit Mårten Olfsson/Jonsson Djäkne gift med Anna Axelsdotter Orm dotter till regenmentsfältskärar- en Axel Olofsson Orm.
Jag har inte hittat några anor på Mårtens sida längre bak än hans far. På mordens sida finns det dock anor dokumenterade så långt bak som 1240 talet.
Ang. Olov Orm så har jag uppgifter på en Olof Svensson Orm ( far till Axel Olofsson Orm) han var regemäntsfältskär och gift med Barbro Håkansdotter.

Sidor: [1]