ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Göte Liss

Sidor: [1]
1
Österlövsta / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-16
« skrivet: 2006-09-05, 20:23 »
Hej Monica!
 
Ett hjärtligt tack för det. Jag har hittat familjen där nu.
 
Hälsningar
Göte

2
Västervåla / Äldre inlägg (arkiv) till 13 september, 2009
« skrivet: 2006-09-05, 20:20 »
Henrik!
 
Ett hjärtligt tack. Jag har hittat familjen i Västerlövsta.
 
Hälsningar
Göte Liss
Ludvika

3
Österlövsta / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-16
« skrivet: 2006-09-04, 18:47 »
Jonas Hillgren, bruksinspektor i Ängelsberg.
 
  Jonas Hillgren var född i Ore församling, Dalarna, 1735, och var bruksinspekor i Ängelsbergs bruk, Västervåla församling, Västmanlands län, till 1797, då han enligt husförhörs- och utflyttningslängd för Västervåla flyttade till Löfsta, utan närmare angivelse. Det låg nära tillhands att gissa att det var Lövsta bruk i Österlöfta församling, Uppsala län, som avsågs. Trots ivrigt letande i den församlingen har jag inte kunnat hitta honom, så inte heller på några andra orter med namnet Löfsta.
  Hans hustru hette Helena Maria Harkman, och paret hade åtminstone sex barn. Jonas svärmor, Sara Helena Bieurn, tycks i egenskap av änka ha följt med till Löfsta, eftersom jag har en uppgift om att hon avled 1799 där.
  Jag skulle vara tacksam om någon kunde upplysa mig om huruvida familjen Hillgren verkligen kom till Löfsta bruk?
 
G. L.

4
Västervåla / Äldre inlägg (arkiv) till 13 september, 2009
« skrivet: 2006-09-04, 18:40 »
Jonas Hillgren, bruksinspektor i Ängelsberg.
 
  Jonas Hillgren var född i Ore församling, Dalarna, 1735, och var bruksinspekor i Ängelsbergs bruk till 1797 då han enligt husförhörs- och utflyttningslängd flyttade till Löfsta, utan närmare angivelse. Det låg nära tillhands att gissa att det var Lövsta bruk i Österlöfta församling, Uppsala län, som avsågs. Trots ivrigt letande i den församlingen har jag inte kunnat hitta honom, så inte heller på några andra orter med namnet Löfsta.
  Hans hustru hette Helena Maria Harkman, och paret hade åtminstone sex barn. Jonas svärmor, Sara Helena Bieurn, tycks i egenskap av änka ha följt med till Löfsta, eftersom jag har en uppgift om att hon avled 1799 där.
  Jag skulle vara tacksam om någon kunde upplysa mig om vart familjen Hillgren flyttade?

5
Jag vill tacka alla som bidragit med svar på min fråga. Nu skall jag undersöka svaren som jag vid en första överblick verkar kunna hjälpa mig.
 Tack igen!
 
/G.L.

6
Jag söker information om en Alma Charlotta Kristiansson, f. 1975-05-13 i Mossared, Drängsered, Halland.
  Hon kan eventuellt vara mormor åt en svensk-kanadensisk släktforskare i Saskatchewan, som jag har kontakt med, och hon skall i så fall ha utvandrat till USA eller Kanada efter 1895, eftersom hon, enligt husförhörslängden, fanns på gårde nr 2 Elmö det året. Jag kommer inte längre eftersom det inte finns några senare mikrokort för husförhörsländer från Drängsered varken på GENLINE eller i släkfforskarnas hus i Leksand.
  Almas föräldrar var Johannes Kristiansson, f. 1842-01-12 i Glöshult och Johanna Kristina Bengtsdotter, f. 1850-01-19 i Yttre Mossared.
  Hon hade fyra syskon: Karl Ernst, Johan Herman, Selma Rosalia Justina och Adolf Birger.
  Det finns vissa saker som tyder på att denna Alma är den riktiga, men de är långt ifrån övertygande.
 
  Finns det någon som känner till något om denna familjs öden efter 1895 och om Alma och eventuellt andra i familjen emigrerade till Amerika.

7
Jag har kontakt med en släktforskare i Saskatchewan, Kanada, vars mor hette Alma Cristensson. Denna Alma skulle vara född den 13/5 1875 på en plats som skulle heta Masdrid i Halland. Det närmaste jag har kommit när det gäller platsens namn är Mossared i Drängsered. Hon emigrerade till USA eller Kanada som barn med sin familj. Min fråga är därför om någon känner till Alma och hennes familj. Det är möjlig att familjen flyttade till Skrea någon gång före emigrationen, men detta är långt ifrån säkert.  
/GL

8
Drängsered / Äldre inlägg (arkiv) till 23 november, 2012
« skrivet: 2004-06-11, 08:08 »
Jag har kontakt med en släktforskare i Saskatchewan, Kanada, vars mor hette Alma Cristensson (el. Kristensson). Denna Alma skulle vara född den 13/5 1875 på en plats som skulle heta Masdrid i Halland. Det närmaste jag har kommit när det gäller platsens namn är Mossared i Drängsered. Hon emigrerade till USA eller Kanada som barn med sin familj. Min fråga är därför om någon känner till Alma och hennes familj. Det är möjlig att familjen flyttade till Skrea någon gång före emigrationen, men detta är långt ifrån säkert.  
/GL

9
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-02
« skrivet: 2004-03-26, 20:23 »
Angående svar från Joel Vogler på min fråga om det eventuella ortsnamnet Masrid i Halland:
 
Tack för förslaget Måsered! Det är nog inte så dumt. Måsered kan kanske bli Masrid med lite dialekt, amerikansk påverkan, och en hel del glömska.
 
Jag avvaktar lite grand för att se om det dyker upp något ytterligare förslag.
/G.L.

10
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-02
« skrivet: 2004-03-25, 09:33 »
Jag har kontakt med en släktforskare i Kamada som är ganska säker på att hennes svenska farmor kom från en plats med namnet Masdrid i Halland.
 
Känner någon till om det finns, eller har funnits, en plats med detta, eller ett liknande, namn i Halland. Jag har försökt på många sätt att få ett svat på den frågan, men har inte lyckats. Det är definitivt inte fråga om Holland, dvs Nederländerna.
 
Jag har hittat en emigrantfamilj från Skrea med en dotter vars namn och födelseår verkar stämma någotsånär. Men min kontakt vidhåller att det skall vara Masdrid.
 
Eller kan det var ett gårdsnamn, eller något liknande, som har, eller haft, ett namn av typen Masdrid?
 
/G.L.

11
Tack alla som haft vänligheten att svara!
 
Jag tror att vår man i Alberta fått en hel del material att studera och utgå ifrån för sitt fortsatta forskande.
 
Göte

12
Jag har kontakt med en släktforskare i Alberta, Kanada, genom hans och min forskning i Gagnef, Dalarna. Denne man har även relationer till en Forsberg-släkt i Sorsele, och han har uttryckt en önskan att jag om möjligt skall försöka hitta någon ledtråd avseende följande personer:
  Helge Forsberg (född den 4 mars 1907), hans bror Bertil Forsberg (född den 10 februari 1905) samt föräldrarna Viktor eller Victor Forsberg (född den 1 oktober 1880 och Gerda Sofia Ronholm (född den 6 juni 1882 och död i december 1910). Åtminstone fadern och söner var födda i Sorsele eller dess närhet.
  Familjen kom till Alberta, Kanada, strax efter sönernas födelse.
  Om någon har kännedom om personerna ovan vore jag tacksam för en kontakt.
 
  Göte Liss, Ludvika

13
Anders!
 
Laurentius är ju en latinisering av namnet Larsson och kan därmed nog inte anses vara unikt på något sätt. Nog kan väl Elaus (hette han verkligen Elaus) vara en bror till Olaus men sannolikheten är inte så stor och något sådant är heller inte känt. Olai föräldrar är heller inte kända.  
 
Olaus härstammade från Borlänge. Vet du varifrån din Elaus kom?
 
Hälsningar
Göte Liss

14
Olaus Laurentius var under andra delen av 1500-talet kyrkoherde i Gagnef, Dalarna. Han är känd som många gagnefssläkters anfader och bekant för de flesta släktforskare med inriktning på Gagnef. Han är nog den mest bekanta av de äldsta kända personerna i Gagnef.  
 
Olaus Laurentii släktförening, har sitt säte i Gagnef. Medlemmarna i släktföreningen har tagit sig an uppgiften att reda ut släktskapet med Olaus och olika gagnefssläkter. Vissa släktgrenar är tämligen väl genomarbetade, medan andra är ganska okända. För att komma vidare med detta arbete och om möjligt täppa till de luckor som fortfarande finns, önskar föreningen därför komma i kontakt med släktforskare, som fått fram intressanta uppgifter om Olaus
Laurentius och hans efterkommande.
 
Kontakta gärna någon av oss:
Stig Eklund telefon 018-54 87 22
Maj Kämpe telefon 0241-103 18,  e-post: erik.kampe@telia.com
Göte Liss telefon 0240-148 22,  e-post: gote.liss@swipnet.se

15
Tack för ditt svar Elisabeth!
 
Men alldeles bortsett från att Ekströms herdaminnen nog är pålitliga, vilket arkiv skulle man kunna hitta sådan information i?
 
Här är förrestern vad som står om Olle Larsson i
Gunnar Eksröm, Västerås Stifts Herdaminnen, återstående församlingar, sid 507:
 
Olaus Laurentii, Olof Larsson 1570-1572/1573
Herr Olof torde ha varit bördig från södersta gården i Borlänge (KLHA 1593.17.5, 1598.29.4). Han innehar där 1570-1572 4 tndl i Gylles fjärding (DH 1570:20). Hans förmögenhet r 1571 45 ld silver, 1 lpd tenn, 6 lpd koppar och 2 kor, tillsammans värda 209 mk 2 öre (-L:14).
 
Konungen tillsänder 5 nov 1570 biskop Ofeeg en rekommendation för herr Olaus Laurentii (UD:6). Vi finna honom 1573 som kyrkoherde i Gagnef.
 
Hälsningar  
Göte Liss

16
Under andra delen av 1500-talet fanns en kyrkoherde med namnet Olaus Laurentius i Gagnef, Dalarna. Han återfins i Gunnar Ekströms Västerås stifts herdminnen och är enligt denna skrift bördig från södersta gården i Borlänge.
 
En släktforskare säger sig ha funnit belägg för att Olaus skulle ha varit av hugenottsläkt och härstammat från Flandern. Namnet Laurent förekommer i detta sammanhang. Denna information finns inte i citerade herdaminnen och källan till upptäckten har fallit bort. Därför vore jag tacksam om någon kan ge mig en ledtråd till ett arkiv där en sådan uppgift kan återfinnas och verifieras.
 
Hälsningar  
Göte Liss i Ludvika

17
15 Historia / Hugenotter
« skrivet: 1999-08-24, 07:40 »
Namnet Laurent intresserar mig.
 
Orsaken till detta är att det på 1500-talet fanns en kyrkoherde med namnet Olaus Laurentius i Gagnef, Dalarna, om vilken det har sagts att han skulle ha varit av hugenottsläkt och härstammat från Flandern. En släktforskare säger sig ha funnit detta, men källan är okänd. Olaus var själv född i Borlänge, Dalarna.
 
Laurent skulle ju i Sverige ha kunnat bli Larsson och som präst skulle då Olof Larsson ha latiniserat namnet till Olaus Laurentius.
 
On någon har kännedom om en Laurentsläkt i Sverige som skulle kunna stämma in på ovanstående person vore jag väldigt intresserad av att komma i kontakt med vedbörande.
 
Hälsnigar
Göte Liss i Ludvika

Sidor: [1]